2017. március 21., kedd

A NAGY NEMZETI FELEJTÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPiu
2017.03.21.Mint örök optimista, kerestem az újságokban a mai nap aktuális megemlékezést történelmünk egyik érdekes és mindenképpen jelentős periódusáról - a Tanácsköztársaságról.
Valószínűleg valami romlottat ehettem, attól kapott gellert a gondolkodásom, hiszen tudhattam volna: március 21, és az azt követő 133 nap nem volt soha, nem is lesz soha, ezt a napot örökre kivakartuk a naptárból, mint Hóremheb fáraó elődeinek nevét, és leromboltuk a komcsik által felépített hősi mítoszt, mint a neves fáraó Ehnaton karnaki Aton-templomát - nincs új a nap alatt.
Amiről nem beszélnek, az nincs, így aztán a Tanácsköztársaság sincs, nem is volt, mígellenben őfőméltósága a Kormányzó Úr egyre szalonképesebb lesz, egyre demokratább és csak éppen annyira antiszemita, amennyi elengedhetetlen egy magyar úrnál...

Nem kívánnék elemzésekbe bocsátkozni, nincs értelme, hiszen ez a mai magyar valóságban éppen úgy érzelmi kérdés, mint hinni Vezérünk tisztes szegénységében, én meg nem akarok hittérítő lenni.
Ma már szinte mindenki a zsebében hordhatja az eszét, csak előkapja, bepötyögi és máris ő a Tudományos Akadémia, dolgozzon meg mindenki a hitéért, vagy hagyjuk, hadd haljon meg hülyén...
Mindenesetre lennének itt néhányan nagy szarban, ha anno a Tanácsköztársaság nem hadakozik a kisantant államaival, Kósa frakcióvezető is traktort vezethetne talán, ha szépen tudná mondani, hogy mulţumesc, de Botka is nyelvtanfolyamon lenne, Páva Zsolt meg kecskét vezetne madzagon, nem várost.
Mert azt azért ne feledjük, hogy ameddig a vöröskatonák harcoltak, addig a tiszt urak egy
része Szegeden libázott meg pezsgőzött, aki meg harcolt, annak később sokat kellett magyarázkodnia...


ITT OLVASHATÓ

ÜLLŐI ÚTI METALART: AZ ÁLLAMTITKÁR ELISMERTE A RÁKKELTŐ ETILÉN-OXID-SZENNYEZÉST

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Erőss Gábor
2017.03.21.


...Tegnap – parlamenti azonnali kérdésre válaszolva – Pogácsás Tibor BM-államtitkár elismerte, hogy valóban megtörtént az, a lakosság egészségét is veszélyeztető környezetszennyezés, amiről először én adtam hírt, nyolc nappal ezelőtt. Állítólag senki nincs veszélyben Józsefvárosban, a Tisztviselőtelepen, az Üllői út környékén vagy a Heim Pál Gyermekkórházban…

Az államtitkár szerint a „szaghatás” elmúlt (ezt a lakók is megerősítették, s én is így tapasztaltam). Az államtitkár az Országgyűlés plénuma előtt elmondta, hogy a katasztrófavédelem méréseket végzett, bevonva a csatornázási műveket, és át is mosták a csatornát, továbbá 11 csatornanyílásba (víznyelő aknába) beépítettek egy-egy záróelemet. A mérések – ahogy én is megírtam – magas etilén-oxid koncentrációt mutattak ki (az etilén-oxid súlyosan rákkeltő hatású!), ezért volt szükség a csatorna átmosására és lezárására. A Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi osztálya ellenőrzi a céget.

A Párbeszéd szerint azonban ez csak a „jéghegy csúcsa”: a főváros szívében, több kórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában működő, Metal-Art nevű, veszélyes hulladékokat évi több tízezer tonna mennyiségben feldolgozó cég már több ízben bizonyítottan megszegte a környezetvédelmi előírásokat, és különböző környezetszennyezések írhatók a számlájára (nehézfémek stb.). Kárelhárításra és külön monitorozásra is kötelezték. Épp ezért kértem ki – először képviselőként az önkormányzat testületi ülésén, azután közérdekű adatigénylés formájában is – a katasztrófavédelem és a többi hatóság mérési eredményeit.

De mivel a hatóságoknak egyelőre nemigen akaródzik kiadni az adatokat, megszerveztünk egy akkreditált mintavételt (fúrt kútból, talajvízből), amit egy szintén akkreditált kémiai labor fog elemezni (nehézfém-szennyezés, cianidok, TPH stb.).

Az esetleges szennyezés feltárása kapcsán szakmai egyeztetést folytattunk a Greenpeace szakembereivel is; ők szintén vizsgálódnak...

MEGBÉLYEGZÉS HELYETT VALÓDI LOBBISZABÁLYOZÁST!

K-MONITOR BLOG
Szerző: k.monitor
2017.03.21. 


...A Magyarországon 2006 és 2010 között érvényben levő lobbitörvény például előre mutatónak számított abból a szempontól, hogy a lobbisták regisztrációját és a lobbitevékenység nyilvántartását is szabályozta, mégis betarthatatlannak bizonyult és – az államigazgatási, az üzleti és az antikorrupciós szektor kivételesen egyhangú véleménye szerint – nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket . Épp ezért nem is követte különösebb zokszó, amikor 2010-ben a Fidesz-kormány hatályon kívül helyezte a törvényt.

Sokkal komolyabb probléma, hogy az így keletkezett űrt a kormánypártok nem töltötték ki, a nagyobb üzleti szereplőkkel kötött stratégiai megállapodások ugyanis aligha alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a káros befolyásolási kísérleteket, sőt! Sajnos ez hatványozottan igaz a 2013-ban életbe lépett, az érdekérvényesítők fogadásának rendjét szabályozó kormányrendeletre, amely olyannyira nem sikerült ambiciózusra, hogy mintegy 6(!) mondatban le is tudja a komplett lobbiszabályozást, és mindössze azt a nem túl nehezen megkerülhető szabályt tartalmazza, hogy az államigazgatási szervek dolgozói csak felettesük tájékoztatása mellett találkozhatnak lobbistákkal.

Már 2014-ben megírtuk, hogy az ilyen tapasztalatokból okulva különösen fontos lenne nálunk, hogy a szankciók ne csak a lobbistákra, hanem a mögöttük álló gazdasági és civil szereplőkre, illetve a közigazgatási szervekre is kiterjedjenek. Elengedhetetlen volna az érdekérvényesítők adatbázisának újbóli bevezetése, és a beszámolási kötelezettség megteremtése – de úgy, hogy ez ne teremtsen túlzott adminisztrációs terheket. A jogalkotás átláthatóságát segíthetné, ha elérhető és nyilvános lenne egy komolyan vehető jogalkotási terv, amely a jogszabály alkotásokhoz érdemi konzultációs időt és teret is rendel. Nehéz ilyet elképzelni, amikor a jogszabálytervezetek jelentős része nem a minisztériumokban, az érintettekkel folytatott szabályozott egyeztetések során készül, hanem kormánypárti képviselők fiókjából kerül elő, és egyéni vagy pártérdekeket szolgáló ad-hoc szabályokat teremt.

A kormánynak minden lehetősége megvolt az elmúlt 7 évben, hogy jól működő lobbiszabályozást alkosson, de ez valójában nem érdeke, hiszen akkor átláthatóbban, számonkérhetőbben kellene működnie. A civil befolyásolás mantrája nem más, mint gumicsont, ami azt szolgálja, hogy a kormány munkáját ellenőrző szervezeteket lejárassa. A cél: ne maradjon senki, aki például az itt leírtakat egyáltalán felveti. 

RENGETEG PÉNZZEL TÖMI KI ORBÁN A SZOCIALISTA BÁSTYÁT

INDEX.HU
Szerző: NYG
2017.03.21.- Több mint 90 milliárd forintos csomaggal jött Orbán Salgótarjánba.
- Saját maga ajánlotta fel a kértnél nagyobb uszodát, a jégcsarnokot és egy új városközpontot.
- Lesz új buszpályaudvar, eltűnnek a barnamezős rozsdafoltok, elkerülővel együtt négysávos lesz a 21-es út, egészen az országhatárig.
- A Salgótarjánt nem érintő kérdéseket nem szívesen fogadta. A nemzetbiztonsági rendszer szerinte rendben van, az oroszok nincsenek túlzottan beágyazva a szolgálatokba...

...Nagy ígéreteket hozott Orbán

Orbán számokat is hozott a tervezett projektekre:

40-50 milliárd forintot ígért Orbán arra, hogy létrejöjjön a Salgótarjánt elkerülő négysávos út, amely elmegy a határig. A kormányfő vállalta, hogy a szlovák féllel is tárgyal, hogy északról is épüljön hasonló út a határig.

1,7 milliárd forint jut új autóbusz-pályaudvarra, parkolóra.

10 milliárdos nagyságrendű projekt az ipar- és gazdaságfejlesztés: „tűnjön el az utolsó ipari rozsdafolt is”. Orbán városrehabilitációs elképzelése szerint meg kell szüntetni az összes barnamezős foltot, ez 40 hektárt érint.

2,5 milliárdot ad a kormány 10 hektáros zöldmezős beruházásra is.

4,5 milliárd forintot ad a kormány a városban lévő öblösüveg-gyártásra.

3 milliárd jut vendéglátást, kereskedelmet érintő oktatásra.

2 milliárd a helyi adottságok figyelembevételével megvalósuló duális képzésre.

1,7 milliárd jut egy új onkológiai központra.

8 milliárdos projekt a sport- és rekreációs központ létrehozása. Salgótarján eredetileg 25 méteres uszodára kért pénzt, a kormány ehelyett 50 méterest uszodát javasol, öt évre átvállalva a fenntartási költséget.

1,5 milliárd jut atlétikai pályára. Emellett Orbán jégcsarnokra tett javaslatot, amelyre a polgármesternek kell kijelölnie a területet.

A kormány megelőlegezte egy 22 milliárd forintos regionális fejlesztési terv támogatását is. Ehhez Orbán a turisztikai ügynökség jóváhagyását szabta előfeltételként.


Ezzel a tétellel együtt az összes megnevezett projekt összértéke legalább 90 milliárd forint.

Orbán szerint olyan program született, amelyet „egy szocialista polgármester és egy konzervatív, nemzeti-keresztény kormányfő is jó szívvel ajánlani tud”...

EGY NAP UTÁN LEPUKKANT AZ ÚJ OROSZ METRÓKOCSI

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.03.21.


Kedd délután a 3-as metró Gyöngyösi utcai megállójánál leszállították az utasokat a felújított orosz metróról, mivel a rendszer ajtóhibát jelzett. Az Index szerint az ajtó becsukódott, de a visszajelentéssel probléma volt. A szerelvény üresen visszagurult a telephelyre, kedden már ki se megy többet.

Pedig a felújítottnak mondott, új, orosz kocsit csak egy nappal korábban állították pályára. TBG kolégánk ki is próbálta, szerinte az ajtók finomodtak a korábbi, brutálisan záródókhoz képest.

A MAGYAR UNORTODOXIA SOSEM VOLT TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.03.20.


Jó néhányan voltak tisztességes, a közszereplést talán az átlagosnál jobban szerető közgazdászok is, akik 2010 után benyelték az "unortodoxia" maszlagát, az "unortodoxiáét", amelyről végül is sosem tudtuk meg, hogy mi volt. Azt tudjuk, hogy mi lett Magyarországból az utóbbi hat-hét évben: a gyurcsányi évek látványos lemaradását és az imf-bajnaista stabilizációt követő makrogazdasági stagnálás, közben pedig a vékonyan kiépített versenyképességi alapok felélése. Ez utóbbi előrevetíti a gyorsuló lemaradásunkat, amely az EU-pénzek függvényében ideig-óráig még leplezhető, de már nem sokáig. Már ma nincs elég képzett munkaerő az országban, holnap még kevesebb lesz; már jókorát estünk a PISA-teszteken ahhoz képest, ahol 15 éve voltunk, holnap már a sor végén leszünk; ma még csak ezrek halnak meg fertőzésekben a kórházakban, holnap ki se nyitnak majd a kórházak. Várható-e csoda? Nem. Várjuk? Naná.

A pénzügyi és makroközgazdászok -- a fent citált részük bizonyosan -- lépten-nyomon igazolják, hogy nem értenek a reálgazdasághoz és a vállalat-gazdaságtanhoz, amely utóbbiak pedig a nemzetgazdaságok alapját jelentik. Ezek egyetlen tanulsága, hogyha csökkenő értéktermelés van a nemzetgazdaságban, akkor semmilyen közgazdasági elmélet vagy állami praktika nem tud tartós növekedést szülni. Az értéktermeléshez pedig versenyképesnek kell lenni vállalati és nemzeti léptékben egyaránt.

Az értéket a (világ)piac definiálja, nem Orbán vágyai és Matolcsy tanszéke. Amit nagy nyereséggel lehet eladni bel- vagy külföldön, piaci körülmények között (tehát nem a közpénzekkel finanszírozott maffia belső cseremechanizmusaiban), az értékes. Amit kisebb nyereséggel lehet eladni, az kevésbé értékes. Egyébként persze sok mindennek van a piactól független erkölcsi, szellemi stb. értéke is, de ezekből nem lehet megélni, ha nem válthatók "aprópénzre". Sajna, ez van. A holnap értékét a ma szellemi és anyagi (összességben kulturális) képességei teremtik meg, és ha ma fogy ez a képességünk, akkor holnap tovább fog fogyni a megtermelhető érték. A világpiac le fog nullázni minket, a mai összeszerelő országból holnapra nyomortelep lesz. Így megy ez. Nem lesz benne semmi meglepő. Ennek fényében az "unortodoxia" nem több, mint a megvalósult rendszerszintű lopás áltudományos legitimálására tett kísérlet.

A világ éppen öles léptekkel halad az digitalizáció és a robotizáció, majd az entitások összekapcsolása (Internet of Things) útján, holnap pedig belefog majd az önreflexív, reproduktív mesterséges intelligencia összefüggő világának (Industry 5.0, majd Society 5.0) kiépítésébe. Egy, Magyarországot nem fogja megvédeni ettől semmilyen EU-ellenes xenofób nacionalizmus; kettő, viszont kaphatjuk az új leosztásban a rabszolgatelep funkcióját, ha a xenofóbia tartósan hülyeséggel és korrupcióval párosul...

SEMJÉN VADÁSZ BARÁTAI ELBUKHATJÁK A GRASSALKOVICH-KASTÉLYT, DE MÉG MINDIG NAGY BIZNISZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.03.21.


Az egész, milliárdokból felújított kastélyt, tokkal-vonóval a vadászkamarának adták volna át ingyen, csak az MSZP megmakacsolta magát. A kórházra nincs pénz Hatvanban. 

2013-14-ben hirtelen lett pénz az évtizedek óta szétmálló Grassalkovich-kastély felújítására Hatvanban, egész pontosan 3,15 milliárd forintot utaltak ki rá, közpénzből. Azt tudni kell a kastélyról, hogy korábban kórház volt, még korábban technikum, előtte meg a szovjet katonák tüzelték el benne a méregdrága bútorokat (meg állítólag a helyiek is kimentettek belőle pár értékesebb darabot, de ez is csak legenda.) A kórház megújítására, adósságainak rendezésére sosem volt pénz, most is úszik az adósságban. Szó is volt róla többször, hogy bezárják, de a városvezetés mindig hősiesen kitartott mellette, hogy a helyieknek ne kelljen az egri kórházba átjárniuk.

A szocialista városvezetés és a Gyurcsány-kormány alatt többször neki akartak veselkedni, hogy legyen a kastéllyal és a kórházzal valami, de mindenki csak a vállát vonogatta, hogy nincs rá pénz. Az épület mállott szét és ott állt Hatvan közepén, mint valami memento: így nem szabad egy értékes épületet veszni hagyni.

Aztán jött a Fidesz, Szabó Zsolt lett a polgármester és hirtelen lett pénz; kórház helyett vadászmúzeumot csináltak a kastélyból és felújították
. A két Zsolt, Semjén és Szabó, illetve Áder János adta át boldogságban úszva, amit a 444 le is húzott, az Index beszámolója pedig egyenesen brilliánsra sikerült. ..

VÁRATLAN TÁMADÁS ÉRTE A KORMÁNYT! BARÁTI TŰZ ALATT ORBÁN VIKTOR

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk/Index
2017.03.21.


Amerikai és európai jobboldali véleményformálók, kutatók, elemzők, think-tankek vezetői fordultak nyílt levélben az Orbán-kormányhoz, hogy tiltakozzanak a magyar civil szervezetek kormányzati vegzálása ellen.

A levelet az ngocrackdown.com oldalon tették közzé, az aláírók közt olyan ismert jobboldali, republikánus, konzervatív agytrösztök képviselői szerepelnek, mint az American Enterprise Institute (mely szervezettől 2001-ben Orbán Viktor díjat vett át), a Hudson Institute, az Atlantic Council vagy az Adam Smith Institute - írja az Index. 

Kiemelik, hogy nem kell feltétlenül egyetérteni Soros Györggyel, de a konzervatívok is elismerik az emberi jogok védelmében tett erőfeszítéseit. Egyben megdöbbenésüknek adnak hangot, amiért a magyar kormány intézkedései Vlagyimir Putyin kritikus hangokat elnyomni akaró intézkedéseit idézik...

EGY MAGYAR TITKOSSZOLGA RÉSZLETESEN FELFEDI, MENNYIRE SÚLYOS AZ OROSZ FENYEGETÉS

INDEX HU
Szerző: PANYI SZABOLCS
2017.03.21.


Az orosz szolgálatok úgy érzik, szabadon nyomulhatnak Magyarországon. A közmédia Kreml-propagandát sugároz, a letelepedési kötvényekkel illegális ügynököket lehet betelepíteni, és a politikusok tanácsadóit sem ártana átvilágítani.

- Ezekről is beszél Katrein Ferenc, aki 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításnak többek közt műveleti igazgatóként, és most exkluzív interjút adott az Indexnek. Titkosszolgák ritkán nyilatkoznak, főleg arccal és névvel vállalva. 

- Leszerelt, mert már nem tudott azonosulni a vezetéssel, az elhárítást orosz ügyekben politika szintről lefojtották. Kiss Szilárd és Kovács Béla politikai döntés miatt mászkálhatnak szabadon, és szerinte Győrkös István GRU-s kapcsolata miatt sem a szolgálatok, hanem a politika nem mert konfrontálódni az oroszokkal.


- Nyomozott a romagyilkosságok ügyében, neki is el kellett számolnia a lelkiismeretével, és sosem felejti el a hat áldozatot. Szerinte meg lehetett volna még menteni életeket.


- Elmondja, milyen érzés NATO-s partnerszolgálatoknak magyarázkodni, amikor az ember felettesét azzal gyanúsítják, hogy Moszkvának dolgozik. És beszél arról is, hogy ügynököt beszervezni nem olyan nagy dolog, de máshogy megy, mint képzeljük.

- Az interjú angol fordításban is olvasható.

Index: Mit lehet tudni az ön előéletéről?

Katrein Ferenc: 2000-től 2013-ig dolgoztam a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) majd az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkoztam, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztásom, később a főigazgató vezető főtanácsadója lettem. Jelenleg külföldön élek, civilként.

A családjának elmondhatta, mivel foglalkozik?


A közeli hozzátartozóim tudták, hogy hol dolgozom. De hogy mivel foglalkozom konkrétan, és hová miért kell utaznom, azt ők sem. Nekik is meglepetés lesz ez az interjú:

MATOLCSY NAGY MESÉJE: AMERIKÁBÓL AKARTÁK MEGBUKTATNI A KORMÁNYT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.21.


...Matolcsy nagy meséje

Matolcsy György február 22-én számolt be a parlamentben a jegybank 2015-ös tevékenységéről, és többet közt a kamatcsökkentési ciklus folytatása mellett arról is beszélt, hogy az egymás után kirobbanó brókerbotrányok hátterében az USA állhatott, célja pedig az volt, hogy egy bankpánikon keresztül megbuktassák a magyar kormányt. A jegybankelnök többet közt arról beszélt, hogy:

...valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára.

...egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormány- és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el.

...egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, föl akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt.

Matolcsy zavaros mondatait röviden így lehetne összefoglalni: Az Egyesült Államok vezetése kitalálta, hogy titkosszolgálati eszközöket felhasználva súlyos bankpánikot okoznak Magyarországon. A zavaros helyzet pedig odáig fajulna, hogy abba még a magát minden irányból bebetonozó magyar kormány is belebukna. A vád meglehetősen komoly, és amennyiben helytálló felmerül több kérdés is. Miért csak most jött ezzel elő a jegybankelnök? Miért nem tett feljelentést az ügyben? És február 22-ei beszéde óta miért nem védte meg álláspontját?

A "LÚGOS ORVOS" AZ ÁLDOZAT SZEREPÉBEN TETSZELGETT A KÖZTÉVÉBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.03.21.


A Duna TV a "lúgos orvosként" elhíresült Bene Krisztiánnal készített riportot, amelyet a Kékfény című műsorban adtak le hétfő este. Már a riport beharangozója alapján sem lehetett sok jóra számítani: a leírásban az erőszaktevő orvost hívő, nagycsaládos embernek nevezték, aki az igazságszolgáltatás áldozatának tartja magát. Bene a riportban elhangzó állításait élőben igyekeztünk cáfolni vagy árnyalni a tárgyalásokon elhangzott információk alapján.

Összességében a Duna Tv az interjúban lényegében kizárólag Bene jó tulajdonságait igyekezett bemutatni. Miközben ismertette a védelem álláspontját, nem szentelt teret a vád állításainak bemutatására, ami egy másodfokon lezárult ügyben több mint kérdéses. A Duna Tv-nek lett volna lehetősége, jogi szakértők vagy más hozzáértők segítségével bemutatni a bíróság és a vád álláspontját, de erre sem volt hajlandó. Ez így pedig elég sok kérdést felvet, a közpénzből finanszírozott tévé pártatlansága kapcsán...

HOGYAN ERŐSÍTSÜK ÖNBIZALMUNKAT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.21.Az önbizalom az emberek többségénél instabil. Egy nap vagy pár óra alatt is egyik végletből a másikba juthat. Guy Winck pszichológus a Huffington Postban magyarázta el, hogyan lehet egyenletesen elfogadható szinten tartani az önbecsülést.

Winck öt pontba szedte tanácsait. Először: nem elég optimista mondatokkal megtölteni a fejüket, mint például: „Gyönyörű vagyok”, „sikeres leszek”, sőt, ilyen túlzások a visszájukra fordulhatnak. Inkább törekedjünk reálisabb megfogalmazásokra, mondjuk magunknak, hogy „kitartok, amíg el nem érem, amit akarok.”...

MAGYARORSZÁGON GUSZTUSTALANUL, ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL FOLYIK A HOLOKAUSZT REVIZIONIZMUSA, SOROS PEDIG KITŰNŐ BŰNBAK ORBÁN SZÁMÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.21.


New York Times

A lap Szlovákia példáján mutatja be, hogy korábban ugyan árnyékban voltak, de napjainkban ismét feljövőben vannak az újfasiszták, így Magyarországon is. A szlovákoknál újra kultusza van Tisonak, az ország 2. világháborús náci vezérének, az Újjászületés Mozgalom pedig be akar kerülni a parlamentbe. Hívei bejutottak több önkormányzatba. De a hasonszőrű Kotleba-féle párt tavaly már 14 helyet szerzett a törvényhozásban. Igaz, tagjai már levették rossz emlékeket idéző egyenruhát, viszont a zsidók helyett immár a migránsokat és a romákat támadják. Ami a többi országot illeti, csak a görög Arany Hajnal és a német AfD hangoztat nyíltan neofasiszta nézeteket. A Jobbik szélsőséges, de tartózkodik az egyértelműen náci megnyilvánulásoktól. Ezeknek az erőknek a hatása inkább azon mérhető le, hogy a nagy pártokat határozottan a nacionalista irányba tolták, főként a bevándorlás kapcsán, mivel azok igyekeznek lassítani saját táboruk leapadását.

Meszezsnyikov, egy liberális pozsonyi kutató intézet vezetője azt mondja, hogy a szélsőségesek és a fasiszták mostanra a rendszer részei lettek. A Transparency International ottani képviselője pedig arra mutat, rá, hogy náluk jelenleg már bárki nyíltan beszélhet fasiszta-barát érzelmeiről. Az érintett pártok azt sugallják, hogy jobb volt a fasiszta kormány idején. Kotleba pártjának törzshelyén, Besztercebányán a múzeumigazgató úgy látja, hogy a politikus átvette Mussolinitől az erősember ideálját, Hitlertől pedig azt tanulta meg, miként kell befeketíteni a kisebbségeket. Így elutasítja a magyarokat, az amerikaiakat, a zsidókat, a feketéket és a sárgákat. Viszont a feltörekvő Újjászületés Mozgalom első embere cáfolja, hogy neonácik lennének, szerinte egyszerűen csak próbálják megbélyegezni őket.

New York Times/Newsweek/Reuters


1. Már a szombati, jubileumi csúcsértekezletre készített záróközlemény előszavában szerepel a jogállam és a demokratikus jogok fontossága, ami a hírügynökség szerint arra emlékeztet, hogy Brüsszel aggódik a tekintélyelvű magyar és lengyel folyamatok miatt. Meg azért is, mert a földrészen végigsöprő nacionalizmus elsöpörheti az eddigi vívmányokat. A hangsúlynak azért van szerepe, mert mindössze kétoldalas nyilatkozatról van szó. A kulcselem az egység a brit kilépés sokkszerű hatása után. A szöveg azt hangsúlyozza, hogy nagyok a kihívások, így a terrorizmus és a tömeges migráció, az (amerikai) protekcionizmus, de az EU-t közösen kell erősebbé tenni, a szorosabb összefogás és szolidaritás révén. Utóbbi részben arra utal, hogy el kell osztani a menekülteket. Azt is tartalmazza a dokumentum, hogy szükség van a többsebességes Európára. Mint ismeretes, ezt az elképzelést a keleti tagok úgy veszik, hogy azzal az ő támogatásukat és befolyásukat igyekeznek csökkenteni.

2. Nagyon úgy néz ki, hogy Magyarországon az önkényuralmi jelképek elleni harc miatt nehéz helyzetbe kerül a Heineken vörös csillaga. A választásokra készülő, jobboldali Orbán-kormány azt állítja, erkölcsi kötelessége betiltani az olyan logók használatát a kereskedelemben, mint a horogkereszt, az ötágú csillag, valamint a sarló és kalapács. A lépés beleillik az unortodox politikába, ami különadókat vetett ki külföldi tulajdonban lévő cégekre. A Heineken jelképe szinte folyamatosan látható a sör címkéjén, amióta a 19. század 2. felében megalakult az üzem, a színe a 30-as években változott vörösre, egyébiránt a gyártási folyamat különböző fázisait kívánták jelezni vele. Viszont a 2. világháború után fehér lett, csak a szegélye maradt vörös. majd 1991-ben ismét bevörösödött. Sem a vállalat, sem Kovács Zoltán nem kívánt nyilatkozni az ügyben, viszont Semjén Zsolt nem tagadja, hogy az ügy összefügg a Csíki sör körül kirobbant jogi vitával. Ugyanakkor a náci jelképekkel ellentétben a kommunista időszak szimbólumait lehet használni a cseheknél, a lengyeleknél és a románoknál is...MIT CSINÁLUNK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- KLASSZIKUSOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.20.


Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak és danolnak.
Semmi baj sincs? semmi gondrém,
Hogy majd érte meglakolnak?
Van biz itt baj; de hiába
Enni csak kell az embernek;
S inni hogy ne kéne, ahol
Oly dicső borok teremnek;
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra.
Korhely-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, álmodoznak.
Semmi baj sincs? semmi gondrém,
Hogy az álmok megszakadnak?
Van biz itt baj; de hiába,
Olyan édes álmodozni!
S néha tán jobb, mint fejünkkel
Faltörősdit játszadozni:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Álmos-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, gondolkoznak.
És miről az istenadták?
Hogy tán élni kén’ a honnak!
Kár biz az; de már hiába,
Gondolatnak nincsen gátja,
És ha úgy van, amint mondják,
Gondolat a tettek bátyja:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Méla-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, hadakoznak.
Szörnyűség! – No nem kell félni,
Csak szavakkal kardlapoznak.
Kár a szóért; de hiába,
Szóból ért a magyar ember,
S gyakran a szó dolgokat szül,
Gyakran a szó éles fegyver:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Nyelves-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak s tán dolgoznak?
Félig-meddig: mert nem tudják,
Másnak lesz-e vagy magoknak.
Ennyi is kár; de hiába,
Munka jobb a koplalásnál,
S jobb az edzett kar, ha ép vagy,
Mint ha selymen sántikálnál.
És hogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Gyenge-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Szőnek, fonnak és akarnak –
Tán vakarnak? semmi tréfa!
Posztó is kell a magyarnak.
Hát takács-e a magyar nép?
Nem szégyenli a vetéllőt?
Semmi baj! tán összefűzi,
Amit a sors egybe nem szőtt:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Gépi-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

És, pedig – mit is beszéltem?
A vadásznak jó a cserje;
A költő hadd álmodozzék;
A kovács a vasat verje.
Minden ember, amihez tud,
Ahhoz lásson télen, nyáron,
S a paraszt borbély helyében
Úr szakállát ne kaszáljon.
És hogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Aki hitvány,
Félre tőlünk, menjen hátra!

1844. október – november 10.

Vörösmarty Mihály

HÉT DOLOG, AMITŐL OTTHON ÉRZEM MAGAM SVÁJCBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.21.


“Nemrég olvastam az interneten egy összeállítást, melyet - állítólag - külföldön élő magyarok visszajelzései alapján állítottak össze arról, hogy mi hiányzik nekik leginkább külföldön. 

Őszintén szólva nem igazán tudok azonosulni ezzel a listával, nekem olyan, mintha egy külföldi turista vetette volna papírra. A lista röviden: fürdők, magyar vendéglátás, paprika, nincs tabu téma, pálinka, magyar kolbász és liberális hozzáállás.

Ami nekem leginkább hiányzik, az valami egészen más. A családot, az évtizedes barátságokat semmivel sem lehet pótolni. Azokat a beszélgetéseket, amikor a másik fél hallgatásából is tudod, hogy éppen mire gondol, vagy épp mit szándékozik mondani.

Amikor egy szó nemcsak egy puszta szó a beszélgetésben, hanem közös történeteket idéz fel. Amikor gyakran elég csak utalni valamire, a másik fél pontosan érti, hogy miről van szó.

Amikor ha azt hallod, tanár, nem csupán a tanári szakmára, hanem a teljes oktatási rendszerre gondolsz, annak tökéletlenségével, problémáival, a tanári szakma nem megfelelő megbecsülésével és alulfizetettségével együtt - és folytathatnám a sort.

Ahhoz, hogy egy kicsit is hasonló szintre eljuss egy idegen országban, nagyfokú nyitottságra, érdeklődésre van szükség.

Itt Svájcban is téma mostanában a “haza” fogalma, talán éppen amiatt a jelenség miatt, hogy sokan kénytelenek gazdasági okokból, vagy háborús fenyegetettség miatt elhagyni a hazájukat és máshol új életet kezdeni. Lehet-e új életet kezdeni és nem visszavágyni, befogad-e minket az új ország és új hazánknak akarjuk-e nevezni az új országot?

Mint a legtöbb dolognál, itt is kettőn áll a vásár. A lenzburgi Stapferhaus most, márciusban nyíló kiállításán választ kaphatunk néhány kérdésünkre ebben a témában.

Talán érdemes megnézni, hogy a Svájcban megkérdezettek számára mit jelent a haza.

95% - emberek
94% - táj
91% - hagyományok, szokások
78% - nyelv (kantononként, településenként eltérő a dialektus!)
67% - egy hely a térképen
66% - közösségek, egyesületek
32% - hit

Én leginkább Lukas Steingruber, svájci tájépítész gondolatával tudok azonosulni. Számára a haza nem egy hely, hanem egy érzés.

Nézzük akkor meg, hogy mik azok a dolgok, amiktől én otthon, de legalábbis otthonosan érzem magam Svájcban! Természetesen alapvetően érdemes szimpatizálni az országgal és annak kultúrájával, szokásaival, ellenkező esetben nem tudnám elképzelni, hogy otthon érezzem magam benne. Szeretem a rendet és a kiszámíthatóságot, nem vagyok a kiskapukat kereső típus, ezért engem a svájci tökéletességre törekvés nem - mindig - feszélyez..."

BARTUS LÁSZLÓ: BOTKA GYŰLÖLETPÁRTOT CSINÁL AZ MSZP-BŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.21.


Botka László vérpopulista kampánya (Bokros Lajos pontos definíciója) és olcsó hazudozása nem csupán azért kártékony, mert hamis ígéretekkel tömi az emberek fejét és butítja őket, hanem azért is, mert egybemossa a gazdagokat és a bűnözőket. Az MSZP honlapján Orbán strómanja, Mészáros Lőrinc testesíti meg a “gazdagokat”, a háttérben a gazda, a Mészáros-vagyon igazi tulajdonosa, Orbán látható.

Ez azt jelenti, hogy Botka kocsmai stílusban a bűnözéssel azonosítja azokat, akik gazdagok, pedig nemcsak bűnöző gazdagok vannak, akik lopással szerezték a pénzt, mint az Orbán-Mészáros páros. Másrészt, ha Botka Orbánékat, a tolvaj fideszeseket akarja megadóztatni és megfizettetni, akkor a bűnözőknek menlevelet ad. Bűnözőket nem megadóztatni kell, hanem bíróság elé állítani, s törvényesen elítélni. A lopott vagyont pedig az utolsó fillérig törvényes ítélettel elkobozni.

Botka, a nagyeszű, a hazug kampányával azt üzeni a választóinak, hogy Orbán nem bűnös, csak gazdag. Vagy fordítva: aki gazdag, az mind bűnöző. Egyik sem igaz. Ha Orbánnal és Mészárossal uszít az olyan gazdagok ellen, akik nem bűnözők, nem jobb a szélsőjobbnál, és ugyanazt teszi, amit a nácik. Ha bűn lesz gazdag lenni, akkor Magyarországot lehúzhatja a WC-n, mert befektetés, mobilizálható tőke, gazdag vállalkozók nélkül az ország gazdasága összeomlik. Ma szétosztja a gazdagok vagyonát, holnap nem marad senkinek semmi.

Az igazságos adópolitika minden normális párt programja, amihez nincs szükség gazdagok elleni gyűlöletkeltésre. Mert amit Botka csinál, az közönséges uszítás és gyűlöletkeltés azok ellen, akik vitték valamire, és nem bűnözéssel, hanem a tehetségükkel és a szorgalmukkal meggazdagodtak. Botka azt is mondja burkoltan, hogy minden gazdag bűnös, a gazdagság bűnös dolog, és jogos a gazdagokkal szembeni utálat és gyűlölet. Az irigységre épülő ócska populista propaganda szélsőjobboldali, náci pártok sajátossága, nem demokratikus baloldal jellemzője...

MAGYAR FOTOGRÁFUS KÉPEI A SYNGENTA NEMZETKÖZI FOTÓPÁLYÁZATÁNAK LEGJOBBJAI KÖZÖTT

GÉPNARANCS - KULT BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.03.20.


Londonban nyílt kiállítás a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatának legjobb alkotásaiból, amelyek közé egyedüli magyarként Hegedűs Ákos két fotóját is beválogatta a szakmai zsűri. A pályázat tematikája a fenntartható növekedés volt, amely az elkövetkező évtizedek kulcskérdése lesz.

Harmadik alkalommal szervezték meg a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatát, amelynek célja, hogy az emberiség jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekre, globális problémákra világítson rá a fotográfia eszközeivel. Első alkalommal a Vidék-Város témakörben várták az alkotásokat, 2014-ben a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságának bemutatására biztatták a szervezők a világ fotósait.

Legutóbb pedig a fenntartható növekedés állt a pályázat középpontjában: ahogy a föld népessége tovább növekszik, úgy lesz egyre nagyobb a szakadék az élelmiszer-, energia- és az erőforrások iránti igény és bolygónk megóvásának fontossága között. Alapkérdés lesz, hogyan tudjuk biztosítani a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődést úgy, hogy közben csökkentjük a bolygónkra nehezedő terhelést....

...A fotópályázat weboldala itt érhető el: www.syngentaphoto.com

Hegedűs Ákos, vagyis morpho a Gépnarancs állandó szerzője, cikkeit és persze a fotóit itt, saját rovatában is meg lehet tekinteni.

A pályázatra beadott sorozata pedig itt érhető el.

AZ UTCÁRA KERÜLŐ ANYÁT VAGY A VILLÁT ÉPÍTŐ VÁLLALKOZÓT KELL SEGÍTENIE A KORMÁNYNAK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.20.


Múlt héten Újpesten nézhettem végig egy nő, egy anya kilakoltatását. E. egy éve lakott az önkormányzati lakásban amelyre 500 ezer forintot költött. Kimeszelte a penészes odút, de nem ért a lakás felújításának végére, mert kéztörése miatt elveszítette a munkáját, így nem tudott több pénzt költeni a lakásra. Az önkormányzat erre, hogy nem újította fel egy év alatt teljesen az önkormányzati lakást, és 50 ezer forintos tartozására hivatkozva kilakoltatta, így vidékre kell költöznie, ahol sokkal nehezebben fog munkát találni. Hiába fizette volna ki a tartozását, az önkormányzatnak nem kellett a pénz, E. nem kapott engedményt, vagy kedvezményt, utcára került.

Kedden a parlament tárgyalja azt a kormánypárti törvénymódosítást, amely egyszerűsítené a 300 négyzetméter feletti lakóépületek építési engedélyeztetését. Úgy tűnik a luxusvillák világában már létezik kedvezmény, engedmény, méltányosság.

De tényleg, nézzük meg a két világot, a két társadalmi helyzet gondjait, és hogy ma Magyarország merre halad. Sorra lakoltatják ki a bankok és az önkormányzatok honfitársainkat, legtöbbször úgy is, hogy ki tudnák fizetni, részletben, vagy az utolsó pillanatban akár nagy adósságok árán egy összegben is a tartozásukat. Mindeközben a kormány a leggazdagabbak építkezését, lakhatási feltételeit könnyíti.

Pedig az államnak, az önkormányzatoknak, nem éri meg senkit hajléktalanná tenni. Emlékezhetünk még a rokkantnyugdíjas tűzoltó esetére, aki egy gondozót bízott meg azzal, fizesse be a számláit. A gondozó meglépett a pénzzel, az önkormányzat pedig nem ment ki megnézni, miért nem fizeti a számláit a tűzoltó, vagy megkérdezni mit segíthet, hogy befizesse, hanem rögtön a kilakoltatási végzést küldte. A tűzoltó pedig felakasztotta magát...

TÚL SOKAT AKARHATOTT MATOLCSY LEGERŐSEBB HÁTTÉREMBERE, EZÉRT BUKHATOTT EL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.21.


Folyamatosan számolnak be arról a menekültek, hogy bántalmazzák őket a magyar rendőrök; a Fidesz kedvenc biztonsági cége 2010 óta 3 milliárd forint közpénzt kapott; nem lehet bizonyítani a kartellezést az M4-es autópályánál.

Ezekről ne maradj le!


A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról (Átlátszó)

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja (Index)

Bizonyíthatatlan a kartell az M4-es körül (444)

Ha van 3 perced:

A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról

A Helsinki Bizottság munkatársai február végén jártak a szerb-magyar határon, ahol a menekültek többsége arról számolt be nekik, hogy a magyar rendőrök bántalmazták őket. A történetekben felbukkan verés, megalázás, levetkőztetés, paprikaspray, és kutyaharapás egyaránt. 2015 szeptembere óta összesen 44 feljelentés érkezett rendőrök ellen a déli határon elkövetett túlkapások miatt. 32 esetben megszüntették a nyomozást, 5 eljárás pedig jelenleg is folyamatban van bántalmazás, kötelességszegés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás miatt. (Átlátszó)

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja

Nagy Márton a magyar gazdaság talán legerősebb háttérembere, pályája az utóbbi évtizedekben töretlenül ívelt felfelé a jegybankban, miközben körülötte minden, például a jegybankelnökök személye is megváltozott. Matolcsy György mögött meghúzódva az MNB legfontosabb szakmai irányítójává vált. Bukására több teória van, az egyik szerint túl sokat akart: a jegybankelnöki pozíciót. (Index)

Bizonyíthatatlan a kartell az M4-es körül

Februárban elbukott a Miniszterelnökség kartellezésről szóló vádja a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közti szakasza esetében. A közbeszerzések régi (Simicska) és új (Mészáros Lőrinc, Szíjj László) kedvencei által kialakított konzorciumok is pont úgy alakultak, hogy aki az egyik szakaszra a drágább ajánlatot adó szövetségben volt benne, az a másik szakasznál az olcsóbbat adta, úgyhogy a nagyok közül mindenki nyert valamit. Továbbá a legolcsóbb ajánlat is mindig drágább volt, mint az előre tervezett költség. A GVH szerint azonban ettől még nem volt bizonyítható, hogy kartellezés lett volna. (444)

Határon túli támogatások 2.: Az állandó tételek és a legjobb barátok
A 2016-ban 60 milliárd forintot szétosztó Bethlen Gábor Alap a határon túli szervezetek legfontosabb támogatási forrása. Erdélyi szervezetek közül a Sapientia Alapítvány és az Erdélyi Refomátus Egyházkerület a legnagyobb kedvezményezettek, de milliárdos nagyságrendű összegek mennek a csíkszeredai fociklubra, és a székelyföldi hokiakadémiára is. (Átlátszó Erdély)

Hárommiliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége
Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója. A korábbi megbízások között megtaláljuk a 2010-es augusztus 20-i ünnepségeket, hódmezővásárhelyi feladatokat Lázár János polgármestersége idején, valamint a Zeneakadémia őrzési feladatait is. (24.hu)

Ha van még két perced:

Civilek nélkül nem megy:
Magyarországnak szüksége van ránk. (Átlátszó)

“Ma Magyarországon nincs politikai alternatíva, és ezért mindenre ráhúzza az ellenzék a korrupciót” – állítja Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. (444)

Soros-ellenes konferencia:
felszólalt a brit fasiszták egyik vezéralakja, egy erőszakos bűncselekményekért elítélt olasz szélsőjobbos, sőt egy magyar előadótól Szálasi-idézet is elhangzott. (Átlátszó Oktatás)

Lecsapták a 25 hektáros, pilisvörösvári Háziréti-horgásztavat a horgászok kezéről;
helyi pletykák szerint egy igen nagy ember igen közeli rokona nézte ki magának a területet. (Index)

Schmidt Máriáék kezéből megint kifolyt 135 millió forint
– még mindig tart az 56-os emlékév. (Átlátszó)

Saját magát adta fel rendőrségen a Belize-be menekült Bróker Marcsika, mert elfogyott a pénze. (Bors)

Gyanússá vált az Atlantic GAM nevű cég tevékenysége,
ezért az MNB megtiltotta számára a betétgyűjtést és a portfóliókezelést is. (HVG)

A FIDESZES KÉPVISELŐ SZERINT AZÉRT VAN ILYEN ÁLLAPOTBAN AZ EGÉSZSÉGÜGY, MERT ROSSZ HELYZETBEN VAN A GAZDASÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.03.20.


Kucsák László parlamenti képviselő arra reagált, hogy az emberek kétharmada inkább fizetne vizitdíjat is, csak javulnának az áldatlan állapotok.

Valamit mondani kellett arra, hogy az emberek már megbánták, hogy a vizitdíj eltörléséért cserébe hatalomra juttatták a Fideszt, és Kucsák képviselő mondott is: hiteltelennek tartja a felmérést. Mert csak.

De a Hír Tv-nek legalább azt elismerte, van még mit javítani a területen.

Kétségtelen, hogy eredmények is vannak a kormány mögött ezen a területen, de rengeteg a tennivaló is. Egy – ahogy említettem –
ilyen rossz helyzetben lévő gazdaságban

sajnos nagyon gondosan kell mérlegelni azt, hogy mely területeken milyen lépésekben valósítható meg béremelés például.

A fideszes képviselő szerint tehát rossz helyzetben van a gazdaság.
  • Ami mondjuk nem így tűnik, ha csak Mészáros polgármester-frontember viharos gazdagodását vesszük tekintetbe.
  • Vagy azt, hogy az Orbán-kormány olimpiai rendezésre pályázott. Foci Eb-t, meg vizes vébét meg rendez is.
  • Itt csak úgy nőnek ki a földből a stadionok, és most már a versenyuszodák és óriástoronyugró-tornyok is.
  • A vizes vébé költségvetése már átlépte a 100 milliárd forintot.
  • Az új Puskás-stadion 200 milliárdba kerül majd.
  • A kormány továbbá Brüsszelhez fordult, hogy engedélyezze a látványsportoknak (nem az egészségügynek) adott kiemelt költségvetési támogatást.
  • Valamint Orbán Várba költözésére 25 milliárd forintot különítettek el...

HEINEKEN CSILLAG ÉS TEKERŐLEVÉL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.21.


Hogy Lázár miniszter nem teljesen épelméjű, az eddig is tudtuk, most azonban újabb bizonyságát adta ebbéli csökkent képességeinek. Az Igazi Csíki Sör vs Heineken vitában most az önkényuralmi jelképek ütőkártyáját vette elő, mondván, Hollandiában se lehetne horogkeresztes logóval ellátott sört árulni.

A miniszter az általa is jegyzett előterjesztésről szólva kijelentette, indítványuk elsősorban azoknak az emberi méltóságát védi, akik a nemzetiszocialista, illetve kommunista jelképek kereskedelmi használatakor sértve érzik magukat. Nézzük akkor meg ezt közelebbről.

A Heineken-emblémában olvasható „e” betűk az erő és az egység kifejezői, a piros csillag motívum pedig a középkorból ered. A csillag sarkai a levegőt, a tüzet, a földet és a vizet, továbbá egy mágikus ötödik elemet, a főzet minőségét jelképezik.

A zöld szín a sör és alkotóelemeinek természetes eredetére utal és életerőt sugároz. A céget egyébként 1863-ban alapították, amikor még sehol nem voltak a kommunizmus áldozatai, igaz, Lázár miniszter sem.

Nézhetjük ezt az egészet más aspektusból is. 1923 novemberében Hitler bácsi a müncheni Bürgerbräukellerben végrehajtotta a maga sörpuccsát (Hitlerputsch), amely egészen közönségesen a fennálló halamat akarta megdönteni, a végkimenetelt ismerjük. Bár a pártját betiltották, a Bürgerbräu nevű habzó italt nem, pedig a későbbi Führer haverjai biztosan azt szlopálták. A bajuszos nem, ő csak bambit ivott...

SZOCIALISTA FORRADALOM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.20.


A forradalom felfalja saját gyermekeit, jövendölték hajdan a Nagy Francia Forradalomban, és nem minden alap nélkül - mire a hatalom kérdése eldőlt, jó néhány kosárnyi fejet leszüretelt a guillotine.
A forradalom újdonat gyermekei mégsem tanulnak, pedig a történelem azt mutatja, hogy a mindenkori forradalmárok sokkal szorgalmasabban irtották egymást, mint ellenfeleik őket.
Most Botka mégis meghirdette az osztályharcot, várva a csodát.
Áll Szeged legmagasabb csúcsán, a hajdani repülőtéren emelkedő vakondtúráson és József Attilát szaval:
"Le a kapitalizmussal! Hatalmat, húst a dolgozóknak!...
A tőke szennyében gázolunk, kedves fegyverünk böködi tomporunkat -
Böködj, böködj csak szüntelenül, kedves fegyverünk,
hadd tudjuk meg újra és újra, hogy véletlenül, tusa nélkül
csatát nem nyerünk."
Majd feladatokat szab, kiáltván: Te délre mégy, te nyugatra, én pedig északra, Elvtárs!
Nagyon kiváló vers, nem említi keletet, mely ma egy veszélyes égtáj, ott lakik a Sátán...
A költemény egyébként a Szocialisták címet viseli, József Attila a múlt század harmincas éveinek elején írta, hogy most időszerű-e, az majd kiderül.

Mindenesetre Botka meghirdette az osztályharcot, bár kissé zavaros ideológiai alapon, hiszen nem deklarálta nyilvánosan, hogy meg kívánja-é haladni a kapitalista társadalmi berendezkedést, avagy a kapitalizmus keretei között akarja elhozni a kommunizmust, merthogy a cél a vagyoni egyenlőségre való törekvés.
Az általa előadottak azt magyarázzák a forradalomra éhes magyar népnek, hogy a problémákat a gazdagok okozzák, és lám, mindjárt talált is egyet, illusztrációképpen, aki különben is dühítette, mert arca van, ellentétben a többi élőlénnyel, akiknek számára csak feje búbja látható, ami határozottan kellemes, mikor a választó arcába kellene nézni.
Gazdag, tehát tróger, míg ő csak szeretne tróger lenni, de valamiért kimaradt az eredeti tőkefelhalmozásból, talán nem volt jókor - jó helyen.
Pech.
Viszont így - szerencséjére - most becsületes ember, már közvetlen környezetének normái szerint, merthogy a környező tanyavilág népéhez képest ő maga a kőgazdagság, a két lábon járó habzsidőzsi. Tetszik ez neki, vagy sem, de ez a tény.
A népnek ugyanis nem a pénz hiányzik, hanem a zsebpénz, az, hogy a klasszikus mondás szerint meglegyen neki a szükségesből az a kis felesleges, és meglegyen a feleslegesből a szükséges, hogy életminősége megfeleljen elvárásainak.
De meglesz, hiszen kitört az osztályharc, fizessenek a gazdagok!

NEM!!!

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.03.21.


Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik abban a makacs hitben ringatóznak, hogy Orbán a ma pártjainak összefogásával legyőzhető választásokon.

Lépjünk most túl azon a tényen, hogy az összes magát demokratának valló párt egyesített szavazótömege is alig nagyobb, mint a Fidesztábor fele. Azon a másik tényen is ugorjunk át, hogy a szavazótáborok nem összeadhatóak, mert akik például az LMP-re, Együttre, PM-re, Momentumra szavaznak, azok épp azért teszik ezt, mert nem hajlandóak összeállni a múlt kövületeivel. Mondom, legyünk borzasztó nagyvonalúak, hanyagoljuk most a választási győzelem hitét zavaró apróságokat. Nézzük, mi történne azon az éjszakán, mikor kiderül: az ellenzék több szavazatot és mandátumot nyert, mint Orbán.


A Diktátor azért az, mert a kezében annyi hatalom összpontosul, amivel képes akaratát mindenkin keresztülvinni. Azon az éjszakán is ez történik. Orbán fellép a pulpitusra és az összes sajtóorgánum élő közvetítésében bejelenti: az ellenzék választási csalást követett el. Ezt persze nem részletezi, nem az a fajta, egyszerűen csak bejelenti. Meg azt is, hogy épp ezért NEM adja át a hatalmat. Felkéri az államhatalmi szerveket - mind az Övé, így aztán mind érteni is fogja: a felkérés az biz nyílt parancs -, hogy tartsák fönn a rendet az országban, és arra, hogy vizsgálják ki, milyen választási csalások történtek. Ha már itt tart, mellesleg bevezeti fél évre a szükségállapotot...

AZ ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY LEGÚJABB MÓDOSÍTÁSÁNAK RÁHEL ÉS LŐRINC IS ÖRÜLNI FOG

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.21.


Lázár János olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely az építési törvény újabb módosítását célozza. A várhatóan március 21-én megszavazásra kerülő törvénymódosítás következtében akár 2000 négyzetméteres villát is építhet egyszerű bejelentéssel, építési engedély nélkül a diktátorvejkósan sikeres Tiborcz vagy strómanosan milliárdosodó Mészáros család. Hogy is van ez?

Lázárék már 2016-ban megtalálták a gyógyírt arra, hogy a szomszédok miként ne láthassanak bele abba, hogy melyik kormánytag vagy fontos fideszes rokon építkezik a környékükön, és megalkották az egyszerű bejelentés intézményét. (És a hamis építésügyi bürokráciacsökkentést.)

Tavaly január óta nem kell építési engedély a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építésére, idén januártól pedig a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására sem kell engedély.

Lázár János legújabb törvényjavaslata szerint a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megépíthetőek lesznek egyszerű bejelentéssel. Vagyis hamarosan akár 2000 négyzetméteres "egylakásos" villát is építhet építési engedély nélkül, egy egyszerű bejelentéssel a diktátorvejkósan sikeres Tiborcz vagy strómanosan milliárdosodó Mészáros, netán valamelyik Lázár utód.

Miután nem építési engedély kötelesek ezek a munkák, így a szomszédok nem kapnak már értesítést az építési tevékenység előkészületeiről sem, ezért csak az építkezés látható és hallható jeleivel fognak találkozni, és nem tudhatják hivatalosan azt sem, ki az építtető. Világos, ugye?

Persze, ha nem fideszes potentát az építtető, ez esetben jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor már jelentős összeget fordítottak az épülő házra a kivitelezés alatt. Ezzel együtt megnő az építész kollégák felelőssége is, mondhatni korlátlan lesz, hiszen nem lehet az engedélyező hatóságra fogni semmit, minden hibáért ők lesznek felelősek, és talán a kötelező felelősségbiztosítás anyagilag helyt áll az esetek egy részében helyettük...

CSAK TIPPELNI LEHET, HÁNY ORVOS HIÁNYZIK A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.20.Aggasztó hírek láttak napvilágot nemrég: 600 sürgősségi orvos helyett alig 140 dolgozik a magyar kórházakban, derítette ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A felmérés nem csak azért volt aggasztó, mert emberi életeket veszélyeztető mértékű hiányról beszélt, hanem amiatt is, mert rávilágított egy másik problémára: valójában fogalmunk sincs arról, hogy mekkora az orvoshiány Magyarországon.

Történt ugyanis, hogy a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke, Berényi Tamás jelezte: nekik kétségeik vannak kutatásuk pontosságát illetően, ugyanis a sürgősségis kollégák nem akartak részt venni a MOK felmérésében, „mert nem támogatnak semmilyen, a tulajdonos és a menedzsment háta mögött zajló adatgyűjtést.”

Akkor vegyük ezt újra: a kollégák nem akarnak nyilatkozni arról, hogy hányan vannak, és túlterheltek-e, mert nem támogatják, hogy legyen hiteles forrás arról, hogy mekkora az orvoshiány. Képzelhetjük, milyen légkör uralkodhat a sürgősségi osztályokon…

De ezen túlmutatóan, vagyis a megfélemlített, rezignált, lestrapált orvosok hallgatásán túl sem könnyű eligazodni az orvosok számát illetően. Így csak részadatokra támaszkodhatunk.

Vegyük például az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ 2012-ben indult humánerőforrás monitoring rendszerét. Jól hangzik, ugye? Jól is kell hangoznia, ugyanis csaknem félmilliárd forintba került a rendszer felállítása. Célja pedig az lenne, amit a neve takar: monitorozni a humánerőforrást az egészségügyi ellátórendszerben.

Csakhogy ember legyen a talpán, aki erre képes: a rendszernek elméletileg 2015-ben már üzemelnie kellett volna tisztességgel (a pénzt biztosító TÁMOP-pályázatban legalábbis ez állt), ehhez képest 2016 nyaráig nem nagyon volt rajta semmi, és azóta is csak kevés dolgot tudhatunk meg belőle.

De például valamelyest képet kaphatunk arról, hogy hány orvos vándorolt el az országból, illetve annyi kiderül, hogy hány orvos kért ki (vélhetően a külföldre távozás reményében) hatósági bizonyítványt a szakképesítése külföldön történő elismerése céljából. E tekintetben némileg bizakodóak lehetünk, ugyanis míg 2015-ben még 941 ilyen bizonyítvány készült, addig tavaly már csak 823, vagyis jelentősen csökkent azon orvosok száma, akik más országban akartak munkát vállalni.

Nagyon azonban ettől sem nyugodhatunk meg – és nem csak azért, mert az elmúlt években már tömegével távoztak az orvosok Magyarországról. Elég csak azt megnézni, hogy tavaly melyek voltak a hiányszakmák az egészségügyben.

Ebben is az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adhat egészen szomorú kórképet: az országban mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége-gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia is. És ez még nem a vége, Budapesten kívül ugyanis mindenhol további hiányszakmának minősül még az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is. A legnagyobb probléma az, hogy 2016-hoz képest nincs semmilyen változás a listán, vagyis nem sikerült megoldást találni az orvoshiányra...