2020. július 3., péntek

"A KORMÁNY MOSTANI LÉPÉSE EGY KULTÚRHARC UTOLSÓ ÁLLOMÁSA"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2020.07.03.


Több száz diák és szimpatizáns énekléssel demonstrált a Parlament előtt péntek délelőtt, miközben bent szavaztak. A résztvevők, daloltak, körtáncoltak, örültek egymásnak és szomorkodtak a helyzet miatt.

Össze akarják ugrasztani a magyarokat – magyarázta heves gesztusokkal egy középkorú férfi egy színművészeti egyetemistának péntek délelőtt a Parlament előtt. Az egyetemisták Első figyelmeztetés címmel közös énekkésre hívták azokat, akik szolidárisak velük, vagyis ellenzik az intézmény átalakításának megszavazását. Azért éneklésre, mert pár nappal ezelőtt, amikor Palkovics miniszterrel találkoztak, a tárcavezető azt mondta nekik, azt hitte, hogy énekelni fognak. Hát most énekeltek, sőt körtáncoltak, napoztak, megölelték egymást. Mondhatni, jól érezték magukat. Azt csinálták, amit szeretnek, amiért a hatalom képviselői által szégyenbélyegekkel ellátott egyetemre jelentkeztek. Hangsúlyozottan nem politikai rendezvényre készültek. De ahogy lenni szokott, néhány politikus azért megjelent az eseményen. Igaz, a szervezők az alkalmi emelvénytől távol tartották őket.

Karácsony Gergely főpolgármester közvetlen vezetőtársaival érkezett. Készültek is rögtön a fotók. Beszédet most nem mondott a főpolgármester, nem úgy, mint tavaly a színházi törvény elleni decemberi Madách téri tüntetésen. – A Fidesz azt hiszi, hogy kulturális értékeket hatalmi szóval lehet létrehozni. Ezzel minden zsarnokság próbálkozik, de hosszútávon egyikük sem járt sikerrel, ezt szerettük volna demonstrálni a jelenlétünkkel – válaszolta a főpolgármester lapunknak arra a kérdésére, miért jött ki a Parlament elé. Most pedig énekelni fogunk – tette hozzá mosolyogva...

A VÉGZETÜKBE ROHANNAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.07.03.


„Érdekes” kérdéssel fordult a Magyar Hírlap nevű kormánypropagandát gyártó felület Jakab Péterhez, a Jobbik elnökéhez. Pontosabban a párt sajtóosztályához, de erről maga Jakab Péter számolt be Facebook-oldalán. A feltett kérdés a következő volt: Mi a véleményük arról, ha a kormánykoalíció a Parlamentben a Házszabály módosításával eltörölné a napirend előtti felszólalások lehetőségét? Lehetne persze ez egy egyszerű kérdés is, azonban mivel a kormány egyik szócsövéről van szó, és egy olyan potenciális rendelkezéssel kapcsolatos kíváncsiságról, amely rendelkezés ma még nincs hatályban, ezért elég nehéz nem fenyegetésként venni a kérdést. A Parlament persze már eddig is egy funkcióját veszített cirkusz volt, hiszen a Fidesz kétharmaddal kiüresítette azt, azonban egy ilyen lépés tovább züllesztené az illiberális demokráciának csúfolt orbáni diktatúrát.

Persze lehet, hogy mire ez a cikk élesedik, már meg is magyarázták, hogy félreértésről volt szó, majd a kormánymédia egy Jakab Pétert nevetségessé tévő cikkhadjáratot indít, de ez nem biztos. Az is elképzelhető, hogy nem csak beetetés volt a cél, hanem az, hogy ezzel megpróbálják úgymond bekussoltatni a politikust. Jakab ugyanis nem arról híres, hogy visszafogná magát a Parlamentben, ott olyan szavak is elhagyják a száját néha, amelyek sértik a fideszes honatyákat. Nem azért mert percenként káromkodna Jakab, hanem mert ki meri mondani azt, amit sokan csak gondolnak, de inkább visszafogják magukat, ugyanis azt gondolják, a Parlament továbbra is a tisztelt ház, és nem egy cirkusz díszlete.

Amikor Jakab szemrebbenés nélkül leelvtársazza Kövér Lászlót, akkor olyan fénybe helyezi az egyébként kommunista felfogással alighanem lazán kapcsolatba hozható házmestert, ami nyilván nem tetszik neki. Emiatt, illetve egyéb megnyilatkozásai miatt Kövér persze le is kapcsolta Jakab mikrofonját nemrégiben, mint ahogy ezt megteszi minden olyan esetben, amikor úgy érzi, ellenzéki vagy független képviselők megsértették. Ő ezt egyszemélyben eldöntheti, mert ma már egy ilyen országban élünk. Ha Kövért sért valami, akkor egyszerűen megvonja a szót a megválasztott képviselőktől, mint a hülyegyerek a homokozóban. Teljességgel képtelenek arra, hogy tűrjék a kritikát, ha már vitára évek óta képtelenek...

KORONAVÍRUS: VÉGRE KIDERÜLT, HOGY MIÉRT VOLTAK A VILÁGON IS EGYEDÜLÁLLÓAK A MAGYAR ADATOK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.07.03.


Sokáig csak találgatni lehetett, hogy Magyarországon miért olyan magas a koronavírus nyers halálozási rátája. A 14%-os aránnyal ugyanis bekerültünk a legrosszabbul teljesítő országok közé. Az országos mérés adatai alapján azonban kiderült, amit eddig is gondoltunk: hazánkban nagyon sok koronavírusos eset maradt rejtve a hatóságok elől, és a halálozási ráta igazából nem is magas. Bemutatjuk azt is, hogy valójában mekkora lehetett a járvány hazánkban.

Nagyon különösek voltak a magyar adatok

Azt mindenki sejtette, hogy Magyarországon nagyon kevés koronavírusos beteget diagnosztizálnak. Vagyis, igazából sokkal több koronavírusos eset lehet/lehetett hazánkban, mint ahogy azt a hivatalos adatok mutatják/mutatták. Nem egyedi jelenségről van szó, minden országban kevesebb beteget diagnosztizálnak, mint amennyien valójában átesnek a víruson, hiszen sokszor tünetszegény a betegség, de azért azt lehetett sejteni, hogy Magyarország kifejezetten rosszul áll a betegek detektálásában.

Ezt lehetett gondolni abból is, hogy a nyers halálozási ráta folyamatosan emelkedett nálunk, és végül olyan magas szintre került (14%), mint a túlterhelt egészségügyi rendszerű országokban, ahol nem jutott megfelelő orvosi ellátás minden egyes betegnek. Nálunk azonban erről egyáltalán nem volt szó, a kórházakban minden koronavírusos beteget el tudtak látni. Vagyis, azok közül persze, akiket diagnosztizáltak.

Mindez Magyarországot teljesen egyedi helyzetbe hozta a világon májusra: viszonylag alacsony esetszám mellett kiemelkedően magas halálozási ráta. (A kép azóta annyival változott, hogy Jemen felzárkózott hozzánk, és már nálunk is sokkal kedvezőtlenebb adatokat produkál.) Ezt a helyzetet mutatta be a május végi cikkünk is, ahol rámutattunk, hogy az országok döntő többségében a koronavírusos betegek közül arányaiban sokkal többet talál meg a járványügy, mint nálunk...

EZT BIZTOS MEGÉRZIK A SÖRIVÓK? - MA SZAVAZNAK A TÖRVÉNYJAVASLATRÓL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.03.


A parlamentben ma fogadhatják el azt a jogszabályt, ami akkora piaci részesedést ír elő a kézműves söröknek, amit a hazai gyártók még teljes kapacitással sem tudnának elérni. Kérdés, hogy az egész változtatás mennyire szolgálhatja a fogyasztók, a hazai gyártók, vagy valaki más érdekét.

Ma szavazhat az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely a kizárólagos szerződések tilalmával rendezné a Magyarországon forgalmazott sörök piacát. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény ,,A jelentős piaci erővel rendelkező vállalkozásokra vonatkozó szabályozás" alcímét egészítik ki olyan passzusokkal, amelyek gyakorlatilag megtiltják a kizárólagossági megállapodásokat. A tilalom nem érinti az olyan szerződést vagy jognyilatkozatot, amely a gyártó kiemelt reklámcélú megjelenítését célozza.

A mostani módosítást kezdeményező Kósa Lajos szerint azért kellett lépni, mert az önkorlátozás nem működött. A sörpiac 166 milliárd forintos teljes forgalmából 2018-ban 163 milliárd a három legnagyobb sörgyártóhoz tartozott.

Az italt árusító vendéglátó üzlet terméktípusonként legalább két különböző sör, üdítőital és természetes ásványvíz gyártó termékeit köteles értékesíteni. Ez amúgy a csapolt sörre nem vonatkozik. Pontosabban csak akkor nem, ha kisüzemi gyártóval szerződik a vendéglátó. Az új tilalmakba ütköző szerződések vagy jognyilatkozatok 2021. augusztus elsején vesztik hatályukat.

A magyarországi vendéglátóhelyek sörforgalmának 82-95 százalékát az öt legnagyobb piaci szereplő adta – állapította meg még 2015-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A három legnagyobb sörgyár (Heineken, Dreher, Borsodi) a teljes forgalom 43,5-44,3 százalékát kizárólagos szerződésekkel tartotta fenn a maga számára. Így érték el, hogy sem az import, sem a kisüzemi sörfőzdék nem tudtak piacot nyerni a nagy sörgyárakkal szemben. A versenyhivatal azonban nem büntetett, hanem elfogadta, hogy a társaságok önként csökkentik az ilyen megállapodások mennyiségét...

VÉGE A VILLANYAUTÓS JÓ VILÁGNAK?

VEZESS.HU
Szerző: FÖLDES ATTILA
2020.07.03.


Nemcsak a benzin ára megy újra feljebb és feljebb, egyre többe kerül megtankolni az elektromos autókat is. A drágulás jelenleg ott tart, hogy már maguk a villanyautósok is kezdenek morogni, hogy nem ezért fizettek ki egy mezei autó áránál jóval többet kocsira, hogy szinte ugyanannyiba kerüljön 100 kilométer megtétele, mint egy takarékos dízel vagy hibrid modellel. Ők elektromos autóval közlekedve leginkább spórolni akartak, mint ahogy egy felmérés is azt mutatja, hogy 10 megkérdezettből 6-nak az alacsony fenntartási költségek voltak vonzóak, és csak kevésbé a környezetvédelem az oka, amiért elektromos autót vásároltak...

TÖBB MINT EGYMILLIÁRDOT KÖLT A KORMÁNY AZ IDEI TŰZIJÁTÉKRA, TÍZSZER ANNYIT, MINT NÉGY ÉVE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.07.01.


Minden eddiginél nagyobb és drágább lesz az idei augusztus 20-ai tűzijáték: összesen nettó 1,3 milliárd forintot költ rá a kormány. Úgy tűnik, hiába a tiltakozás, a közel százezer aláírás vagy épp a Lánchídat érintő tilalom, megtartják a rendezvényt.

Amit már eddig is tudni lehetett a 24.hu cikke nyomán, most az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett információk is megerősítettek: lesz Budepesten tűzijáték augusztus 20-án, az Antenna Hungária bonyolítja le, és nettó 1,3 milliárd forintba fog kerülni. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal által kiírt közbeszerzés meghívásos volt, három céget kértek fel ajánlattételre, ebből az “Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. lett a befutó. A keretszerződést már június 19-én aláírták.

Az összegért a cégnek feladata lesz augusztus 20-án, az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték zenei alapjának és látványtervének kidolgozása, a tűzijáték lebonyolítása, valamint a biztosítási feladatok ellátása.

Négy évvel ezelőtt még csak 140 millió forintot költött a komrány a fővárosi tűzijátékra, idén ennek majdnem a tízszeresét.

Pedig sokan úgy vélik, a pandémia okozta válság után hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni a pénzt, ezért aláírásgyűjtő kampány is indult. A petíciót eddig 89 ezren írták alá, a Momentum pedig javasolta, hogy egy szolidaritási alapba tegye inkább a kormány a tűzijátékra szánt pénzt...

A KORMÁNYPROPAGANDA ÚJ IRÁNYA: A FIATAL SZÍNÉSZEK MEGALÁZÁSA

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2020.07.03.


"Akadt, akiről utólag derült ki, hogy amire képes, az maga a – elnézést a szóért – pusztulat."

Az elmúlt héten a színházi szakmából alighanem sokan megjegyezték Cseke Péter Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának fenti szavait, vagy legalábbis a pusztulatot belőle: a kritika és a szakma által is nagyra tartott kecskeméti színház igazgatója a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) kikerült hallgatókról nyilatkozott így a kormány egyik legfontosabb üzenőfelületén, az Origón.

Június 19-én írtunk arról részletesen, miért tiltakozik olyan intenzíven az SZFE vezetése a tervezett és pénteken várhatóan el is fogadandó törvény ellen, amely alapítványi egyetemmé tenné az intézményt. A kormány szokatlanul – és az egyetem vezetése szerint indokolatlanul – szűk határidőt szabott meg a normális esetben évekig tartó átalakítás lebonyolításához, mindössze pár hónapot, ráadásul a törvénytervezet nem ad semmilyen garanciát arra, hogy az egyetem autonómiája megmarad az átalakítás után, és a vezetőség vészjóslónak tartja azt is, hogy a kormány több mint fél éve nem hajlandó kinevezni a jogszerűen megválasztott rektort. Emellett bár akkori cikkünk megjelenéséig a kormány kommunikációja kizárólag arról szólt, hogy a modellváltás csakis a szakmai fejlődést segíti, az egyetem különféle nyíltan ellenséges gesztusokból úgy érezhette, valójában a folyton balliberálisnak nevezett egyetem megregulázása a cél. Mindemiatt július 3-án, pénteken újabb demonstrációt tartanak az egyetem hallgatói...

SZÁZEZREK LAKHATÁSA VAN VESZÉLYBEN: ÍGY ADÓSODNAK EL A MAGYAR HÁZTARTÁSOK

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.07.03.


Aki aktívan követi a híreket, valószínűleg belefutott a múlt hét második felében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legújabb elemzésének beharangozójába, amiből az derült ki, hogy 2008 és 2017 között Magyarországon 908 ezer fővel csökkent a szegénységben élők száma, vagyis meglátásuk szerint „eredményes volt a szegénységi küszöb alatt élők felemelése érdekében kidolgozott stratégiák végrehajtása 2010 és 2018 között”.

Azt egyelőre a teljes elemzés hiányában nem tudni, hogy pontosan kiket tekint az ÁSZ szegénységben élőknek, és mire alapozza a győzelmi jelentés számadatait. Annyit azért elárultak:

a szegénységben élők számának és arányának 2010 és 2018 között bekövetkezett számottevő csökkenése elsősorban annak volt köszönhető, hogy a foglalkoztatás jelentősen bővült, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség csökkent.

Mindez jól hangzik természetesen (bár vélhetően a foglalkoztatás bővülése például a közmunkaprogramnak „köszönhetően” valósult meg, amiről tudjuk, hogy egyáltalán nem tekinthető sikertörténetnek). De érdemes felidézni azt is, hogy a szomorú számok kendőzésének egyik eszköze a statisztikák megbuherálása: emlékezzünk vissza, hogy törölte el a KSH a létminimum-számítást. Elvégezte helyettük azóta évről évre a Policy Agenda (PA), és ha már az ÁSZ szerint 2018-ra sikerült több mint 900 ezer fővel csökkenteni a szegénységben élők számát, álljon itt még egy adat, ezúttal a PA-tól:
2018-ban az emberek 30 százaléka élt olyan háztartásban, amelynek összjövedelme nem érte el a létminimumot.

És ha már szóba kerültek a háztartások: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-es adatai szerint 2018 végén több mint 110 000 bedőlt jelzáloghitel volt, és további 210 000 jelzáloghitelről jelezték a bankok, hogy gondok adódhatnak a törlesztésükkel.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is százezrek lakhatása van veszélyben – állapítja meg a Periféria Központ legújabb tanulmánya.

A háztartások eladósodása Magyarországon című kötet elsősorban a lakhatási körülmények és az eladósodás közötti összefüggésekre világít rá. Fontos erénye, hogy történeti kontextusba helyezve mutatja be, miként befolyásolják a gazdasági folyamatok a lakhatást, emellett végigveszi azt is, hogy a hitelek elterjedésével és az energiaárak emelkedésével miként vált az elmúlt bő évtizedben egyre szűkösebbé a háztartások mozgástere...

ÚJABB PÉNZSZÓRÁS: EZÚTTAL 191 MILLIÁRDOT KÖLTÖTTEK EL A GAZDASÁGVÉDELMI ALAPBÓL

MFOR
Szerző: mfor.hu
2020.07.01. 


Ismét jelentősebb összeget szabadított fel a kormány a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére és a gazdaság talpra állítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból. 

A kedden este megjelent Magyar Közlönyben ismét egy jelentős összeget szétosztó kormányrendelet jelent meg.

A kormány egy ideje már bátran hozzányúl a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alaphoz. A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével úgy vélik ugyanis, hogy már nincs szükség akkora "tartalékra" a költségvetésben, elég fokozatosan egyre kevesebb forrás az alapban, ezért sorra szabadítják fel az ide átcsoportosított pénzeket.

Összesen 194 milliárd forintot pántlikáz fel ebben a kormány, melyből 191,2 milliárd forintot ebből a Gazdaságvédelmi Alapból vett el. Mutatjuk, ezúttal mire költöttek: ...

SZABAD SZEMMEL: TÖBB OLDALRÓL PRÓBÁLJÁK BEKERÍTENI AZOKAT A TAGÁLLAMOKAT, AMELYEK ÁTLÉPNEK A DEMOKRÁCIÁN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.07.03.


Die Welt 

A német Európa-ügyi miniszter is azt mondta, amit pár napja az EU igazságügyi biztosa, hogy ti. több oldalról próbálják bekeríteni azokat a tagállamokat, amelyek átlépnek a demokrácián. A szociáldemokrata Michael Roth, a berlini külügyi tárca 2. embere a részletekről szólva megismételte, hogy lesz jogállami klauzula mind a 2027-ig szóló uniós büdzsében, mind pedig a 750 milliárdos gazdasági segélycsomagban. Ezzel párhuzamosan a Bizottság egységes szempontok alapján felméri és várhatóan ősszel elő is terjeszti a helyzetjelentést arról, mennyire érvényesülnek a közös normák az egyes tagországokban. (Brüsszel ily módon védi ki azt a magyar és lengyel vádat, hogy kettős mércével mér – a szerk. megj.) A német politikus kiemelte, hogy fenn kell tartani a közös értékeket, mert a populisták és nacionalisták célja az, hogy szétverjék az uniót. Nem törődnek a klímavédelemmel, jó ideig még azt sem ismerték el, hogy nyakunkon a vírusválság. Ugyanakkor a világban egyetlen olyan más szervezet sincs, mint az EU, hiszen az be tudja bizonyítani, hogy a liberális rend, a jóléti állam, az éghajlat megóvása és a fejlett gazdaság nem egymást kizáró fogalmak. Ehhez – tette hozzá – meg kell akadályozni, hogy a tömegek bizonytalannak lássák az egzisztenciájukat, amire a demagógok játszanak. A videóbeszélgetésben részt vett a holland Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke, aki Jean-Claude Juncker alatt, az EU előző végrehajtó testületében éppen a jogállam felelőse volt. Ezúttal rámutatott, hogy az unió nincs könnyű helyzetben, hiszen harcolnia kell a demokráciáért, a jogállamért, a korrupció visszaszorításáért, a sajtó szabadságáért és sokszínűségéért, a kisebbségi jogok betartásáért, továbbá a független bíróságokért. Vonatkozik ez a Nyugat-Balkánra, a földrész keleti felére, de magára az EU-ra is. Mert sok ellenfél rájött, hogy a szervezet Achilles-sarkát az egység hiánya jelenti. Úgy foglalt állást, hogy nem szabad csütörtököt mondani, mert a populisták ugrásra készen lesik, befuccsolnak-e a közös Európa kiépítését szolgáló erőfeszítések. Sajnos – jegyezte meg – az összefogás hívei túl sokáig készpénznek vették, hogy nem lehet kétséges az európai modell sikere. Ám a helyzet az, hogy többen nem pártolják a békére, a biztonságra, a jólétre, valamint a demokráciára, a jogállamra és a szabadságra épülő rendet.

Egy beavatott forrás azt közölte, hogy az Európai Tanács elnöke a jövő héten új indítvánnyal igyekszik áthidalni a gazdasági újjáépítési terv ügyében meglévő hatalmas ellentéteket, de Charles Michel is szükségesnek tartja, hogy építsenek be biztosítékokat, és így például a magyar és a lengyel vezetés csak akkor kaphasson a 750 milliárd euróból, ha tiszteletben tartja a jogállami elveket. Hogy ezt milyen formában érvényesítenék, azt a névtelenséget kérő illetékes nem közölte, de az biztos, hogy szerződésszegés esetén nem utalnák a pénzeket. Az állam- és kormányfők két hét múlva, a sok online egyeztetés után immár személyesen tárgyalnak a tervezetről. Michel kompromisszumának lényege, hogy a keretösszeg nem változna, ám az még nem derült ki, hogy maradna-e az eddigi belső szerkezet, vagyis hogy 500 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként adnának oda a nehéz helyzetben lévő államoknak, a többi pedig hitel volna. Mindenesetre a belga politikus azzal igyekszik megbékíteni a takarékos gazdálkodást szorgalmazó négyeket, hogy azok visszatérítést kapnának, vagyis ily módon kevesebbel kellene hozzájárulniuk a közös kiadásokhoz. A jelentés hozzáteszi, hogy az alapötlet Angela Merkeltől és Emmanuel Macrontól származik, és ha megszavazzák, akkor hatalmas lépést jelent majd Európa egyesülési folyamatában. Hiszen a kölcsönt a Bizottság venné fel – az egész szervezet érdekében. Michel különben fel kívánja vetni, hogy a tagállamok 3 évet kapjanak annak meghatározására, mire kívánják költeni a segítséget, majd további három év állna rendelkezésükre, hogy fel is használják az alapokat. Ezen belül fontos cél lesz a klímavédelem és a digitalizálás. A gazdag északi államok megnyerését szolgálja továbbá, hogy valamivel kevesebbet kellene befizetniük a hétéves költségvetésbe, ám ebbe aligha mennek bele a keleti tagok, amelyek az agrártámogatások fő haszonélvezői.

FT 

Az orosz elnök ugyanazt csinálta, mint egykor Brezsnyev, aki 1977-ben új alkotmánnyal igyekezett áthidalni a látszat és a valóság közti szakadékot, miután óriási volt a különbség aközött, amit a vezetők hirdettek, illetve aközött, ahogyan az emberek látták a helyzetet. Putyin nem volt túl okos, amikor most ezt a módszert koppintotta. A szavazóknak a Kreml látványos iránymutatásával, hosszú lista alapján módosítaniuk kellett az alaptörvényt. Az illúzió az, hogy ily módon korszerűsített, a joguralomra épülő állam jön létre, ám ez a verzió pont olyan annyira elszakadt a realitásoktól, mint a jó 40 évvel ezelőtti rendszer. Hivatalos adatok szerint 78 százalék támogatta a változásokat, de ellenzéki források felhánytorgatnak jó pár szabálytalanságot. Ömlött az állami propaganda, hogy az emberek tegyenek eleget a hatalom által rájuk rótt kötelességüknek. Azon felül mindenféle trükkökkel igyekeztek őket az urnákhoz csábítani. Mindenki eleve tudta, hogy az eredmény nem lehet kétséges. De a politikai cél az volt, hogy a lakosságot tegyék bűnrészessé, hiszen egyre zsugorodnak a szabadságjogok és épül le a jogállam – ez Putyin két évtizedének a mérlege. Ám nem minden zajlott a tervek szerint. Úgy néz ki, hogy Moszkvában és Szentpéterváron a többség nem állt be az elképzelés mögé, márpedig itt két emblematikus városról van szó, amely a középosztály ellenállásának bástyája az államfővel szemben. Azon kívül ellenállást lehetett tapasztalni a fiatalság részéről, amely javarészt a világhálóról tájékozódik, ezért nem annyira hat rá az állami médiából ömlő dezinformáció. Putyin támogatói bázisa szép lassan a nehéz sorsú oroszokra szűkül. Az ő figyelmüket arra igyekeztek ráterelni, hogy bővül a szociális háló az új alkotmány jóvoltából. Csak éppen egyre nagyobb súly nehezedik az elnök és a társadalom közötti eredeti egyezségre. Annak lényege, hogy jobban élhetnek, mint a szocializmus alatt, nem lesznek olyan felfordulások, mint Jelcin idején, cserébe viszont nem kérdőjelezik meg Putyin hatalmát. A gazdaság elavult szerkezete azonban megcsontosodott és erre csak rátett a járvány. A visszaesés hatalmas és a megújuláshoz még kevésbé szolgál bázisul az energiahordozók kitermelése. Az eredmény bénultság, illetve megint divatba jöttek az üres politikai rituálék, akárcsak a Brezsnyev-érában. De a hasonlóság vonatkozik arra is, hogy Putyin akár jó 80 éves koráig megőrizheti tisztségét, épp úgy, mint az egykori főtitkár, aki az ország első embereként halt meg. Szóval még az elnök hívei sem állíthatják, hogy olyan jövőkép formálódik (gerontokrácia – a szerk. megj.), amely működik. 

Elvi jelentőségű döntésre készül az amerikai Legfelsőbb Bíróság: azt fogja kimondani, illetékes-e a tengerentúli igazságszolgáltatás olyan perekben, amikor külföldi állampolgárok akarnak jóvátételt külföldi kormányoktól a nácik által elkobzott műkincsek ügyében. A testület ily módon befogadta egykori német, illetve magyar károsultak leszármazottainak kérelmét. A tárgyalás mindkét esetben várhatóan a nyári szünet után lesz és a két fél képviselői elővezethetik érveiket, csak még azt nem tudni, hogy a járvány miatt csupán telefonon, vagy netán személyesen. E pillanatban mindkét oldal bízik abban, hogy a végén az ő álláspontja igazolódik be.

VALAKIK „MEGSZÓLÍTOTTÁK” VIDNYÁNSZKYT, HOGY VEGYEN RÉSZT A SZÍNMŰVÉSZETI VEZETÉSÉBEN - NEM AZ EGYETEM HALLGATÓI ÉS OKTATÓI VOLTAK AZOK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.07.03.


Aki az elmúlt tíz évben valamennyire követte a színházpolitika alakulását, az tudhatja, hogy az Orbán-kormány megalakulása óta eltelt időszak jórészt Vidnyánszky Attila „területfoglalásának” jegyében telt. A „színházi maffia” kiközösítése miatt panaszkodó rendező erről maga mondta 2011-ben: „Túlságosan hosszú ideig volt elnyomva az egyik oldal, illetve aránytalanul kivételezett helyzetben volt a másik. Érthető, hogy nehéz lemondani a privilégiumokról a másik javára. 

"Az inga átleng a másik irányba - most ezt éljük meg.”

Vidnyánszky régi sérelmeiért már bőségesen elégtételt vehetett: 

- Bár 2002-ben hiába pályázott a Nemzetire (Márta Istvánnal), 2013-ban ő lett az igazgató.
- Felháborította, hogy nem kap nagydíjat a POSZT-on, de miután a társasága bevásárolta magát a színházi találkozóba, 2015-ben már ő lett a legjobb rendező és az övé lett a legjobb előadás, amely a díjak negyedét megnyerte. 

- Sérelmezte, hogy nem hívják tanítani a Színművészetire (csak egy rövid kurzust tarthatott), de a másik, a kaposvári színészképzést elfoglalta, az ott tanító szakembereket eltávolította...

A KORMÁNY ÉS A FŐVÁROS IS KORLÁTOZNÁ A RÖVID TÁVÚ LAKÁSKIADÁST, ÁTALAKULHAT A BELVÁROSI INGATLANPIAC

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.07.03.


A kormány elsősorban a szállodaipar megsegítése, a főváros az albérletárak elszabadulása miatt lépne. Hiába a közös cél, érdemi egyeztetés még nem volt a felek között, ennek ellenére hamarosan lecsaphatnak az Airbnb-re.

San Francisco, Párizs, Amszterdam, London és még jó néhány világváros után idehaza is korlátozhatják a lakások rövid távú kiadását. Árulkodó, hogy a kormány a szigorítás feltételeinek kidolgozását a Magyar Turisztikai Ügynökségre bízta – elsősorban a sok embert foglalkoztató szállodaipar érdekét nézve. A budapesti vezetés viszont számos nagyvároshoz hasonlóan azért támogatja az ötletet, mert az Airbnb és társai alávágnak a hosszú távú lakáskiadásnak, ezáltal elszabadultak a fővárosi albérlet- és lakásárak...

KÍNAI SEGÉDLETTEL VERTE ÁT ORBÁN VIKTOR AZ EGÉSZ ORSZÁGOT?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.07.03.


A világjárvány második hulláma novemberben indul be, de már ma nagy szükség lenne a koronavírus jelenlétét kimutató, megbízható tesztre. Szerkesztőségünk figyelmét Németh Károly arra hívta fel, hogy ma már nálunk is elérhető az a műszer, ami nyolc perc alatt kimutatja a vírus jelenlétét. A Norcros Hungary kft. tanácsadója azt is elárulta, hogy a honi egészségügy vezetői az olcsó, korszerű helyett, inkább a drága, de korszerűtlen gépeket vásárolják meg. A szakértő ezen kívül azt állítja, hogy az Orbán Viktor által a reptéren nagy nyilvánosság előtt átvett maszkokat nem pakolták ki, hanem néhány óra múlva külföldre szállították.

Németh úr, ön telefonon keresett meg bennünket, hogy van egy kiváló vírustesztelő gépe, ami a világban nagy siker. Kétségtelen, a CNN is tudósított az említett műszer előnyeiről. Valójában mitől extra ez a gép?

– Ez a műszer nyolc percenként képes értékelni a vérmintát, de ha nagyobb létszámot kell vizsgálni, akkor tíz másodpercenként is képes kiértékelni a tesztcsíkot...

Van erre bizonyíték?

– Németország három nagy tartományában vizsgálták be a műszert, és a dokumentumok szerint, 99.8 százalékos pontossággal felismeri a vírus jelenlétét. Mindezt három egyetemi intézet dokumentumai igazolják, szívesen megmutatom.

Beszéltem hozzáértő szakértővel, aki szerint ennyire pontos gép nincs. Nem túlzás, amit állít?

– Egyáltalán nem, ellenőrizheti! Szakmai álláspont szerint, jelenleg a világon ez a legmegbízhatóbb műszer. Rendkívül egyszerű kezelni, nem feltétlenül szükséges hozzá a laboratóriumi háttér. Bőven elég egyetlen orvos és egy nővér, aki az ujjbegyekből vért vesz, és három csepp vérből analizál.

Három csepp vérből a tesztcsík tíz perc alatt azt is kimutatja, hogy valaki fertőzött-e a koronavírustól, vagy valaha az volt?

– Maximum nyolc perc, de említettem, hogy bizonyos állásában a gép öt-tíz másodpercenként is képes ugyanerre. Minden tesztcsík kiértékelése megjelenik a monitoron, az eredmény egy papírcsíkon is átadható a páciensnek, de menthető pendrive-ra, vagy email segítségével, számítógépre továbbítható...

FALUS: LÁTVÁNYOS NÉZETELTÉRÉSEK VANNAK AZ EGÉSZSÉGÜGY ÉRDEKCSOPORTJAI KÖZÖTT

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.07.01.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ kifizettetné az „indokolatlan” koronavírus-tesztelést, az orvosi egyetemek viszont „őrszem-funkciót” betöltve tesztelik továbbra is a klinikáikra érkező betegeket. Ez Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint azt mutatja, hogy látványos véleménykülönbségek vannak az egészségügy egyes érdekcsoportjai között. Arról is beszélt, hogy legfeljebb százezren találkozhattak a vírussal, így csak idő kérdése, mikor ér át ide a környező országokból, ahol már nő is a napi esetszám...


ANYAHAJÓT VESZÜNK TALÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.03.


Bazi nagy hajó az USS Gerald Ford. Háromszázharminchárom méter hosszú, száztízezer tonna, és elfér rajta Felcsút apraja-nagyja két és félszer, a magyar légierő összes Gripenje háromszor, és annyi bomba, amennyivel a középkorba lehetne rombolni fél Magyarországot. Most képzeljük el, midőn ez a jószág a Rákos-patakon lavíroz, végez mutatványokat fedélzetén egy ellentengernaggyal fehér lovon, miközben szól a Nélküled. Akinek ilyen hajója van, az a világ ura, vagy legalább azt hiheti.

Kicsit drága, tizennyolc milliárd dollár, de egy lebutítottat vagy kis gyári hibásat jóvanazúgy felkiáltással tizenkettőért már csak adnak. Maximum motor nem lesz benne, és eretnekek, filozófusok, valamint elfajzott költők hajtják majd lapáttal, ami dupla haszon: a hajó halad, és nem lesz erejük gondolkozni, amiből csak a baj van mindig. Háromezer milliárd forint jó árfolyamon tizenkét milliárd dollár, ezért vélem, hogy futja rá így, mert a rezsim venni akar valamit, csak azt nem árulja el mit és kitől.

Ülésezett nemrégiben ugyanis az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága, amely aktusról Harangozó Tamás (MSZP) és Vadai Ágnes (DK) úgy menekült el, mintha valami szörny üldözte volna őket, hogy vissza sem néztek. Megértők vagyunk velük, magunk sem lettünk volna vitézebbek olyan helyen, ahol Németh Szilárd bármikor fölbukkanhat. Biztonságos helyre érve számoltak be arról, hogy milyen képtelenségek történtek velük a gyűlésen, hogy látni, hallani sem bírták tovább.

Az egyetlen napirend az volt – mesélték a rémülettől még mindig vacogva –, hogy háromezer milliárd forintnyi vásárlást akarnak a fiúk közbeszerzés nélkül abszolválni. Kérik a pénzt, de nem árulják el, kitől, mit, mikor, mennyiért és hogyan vesznek. A gyűlés célja annyi volt, hogy a lóvé zsebben legyen, s onnantól a pofád befogod. Nem újság ez Neriában, itt így mennek a dolgok, viszont az ellenőrizhetetlen pénzek kezdenek olyan irdatlan mennyiségűvé válni, ami már elgondolkodtatja az embert...