2022. december 29., csütörtök

„A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐEN CSAK NÉHÁNY ÉVIG VOLT NAGYJÁBÓL DEMOKRÁCIÁNAK NEVEZHETŐ KORMÁNYZÁS MAGYARORSZÁGON” – EXKLUZÍV INTERJÚ KONCZ ZSUZSÁVAL

RTL
Szerző: KÖVES GÁBOR
2022.12.29.


A Békét és reménységet című dalát fogja előadni az év utolsó napján Koncz Zsuzsa az RTL-en. Családja második világháborús történetéről, a most dúló háborúról, Kóbor János hiányáról, Berzsenyi gimnáziumos múltjáról és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról is beszélgettünk, de szóba kerültek a német és francia lemezei is. Meg egy angol album, amiről ő se tudott.


Az idei évet egy aréna-koncerttel kezdte, a Papp László Sportarénában adott márciusi koncertje egyfajta visszatérést is jelentett a pandémiás bezártság után. Megőrzött valamit a víruskorszakban kialakult szokásaiból?

Ebben a két évben szoktam rá arra, hogy rendszeresen külföldi híradókat is nézzek. A németek közül a ZDF és a német RTL hírműsorait nézem, a francia választások előtt a TV5-re kapcsoltam gyakrabban, egyébként pedig ott a BBC és a CNN.

Franciául és németül is jelentek meg lemezei, igaz, a német termés jóval túlnő a francián.

Eredetileg franciás vagyok, a gimnáziumban franciát tanultam, és rokonaim is éltek Franciaországban, gyakori vendég voltam náluk. Ez volt az első idegen nyelvem, ehhez jött aztán az angol; ha olvasom, nagyjából értem, de azért szinkrontolmácsként elvéreznék. Németországban énekesként a hatvanas évek végétől sokat szerepeltem, öt lemezem jelent meg németül, kettő a nyugati felében, három az NDK-ban.

Ezek többnyire a magyar számai német fordításai voltak…

Igen. Főleg lefordított dalok szerepeltek ezeken a lemezeken.

"Volt egy itthon felvett lemez is, amelyen főleg Halász Jutka gyerekdalait énekeltem németül, de az végül nem jelent meg. Szerencsétlen időzítés volt, belecsúszott a rendszerváltásukba. Mármint a németekébe."...

POLITIFACT: AZ ÉV HAZUGSÁGA PUTYINÉ, AMIVEL ELINDÍTOTTA A HÁBORÚT

LAKMUSZ
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2022.12.29.Az egyik legismertebb amerikai tényellenőrző oldal, a PolitiFact minden év végén kiosztja az “Év Hazugsága” titulust.


A PolitiFact az “Év Hazugsága” címet az elmúlt 13 évben mindig olyan állításnak ítélte oda, amely valamilyen amerikai személyhez vagy az USA-hoz kötődött. Idén azonban a szerkesztők szerint a legnagyobb hatású hazugság, amivel a világ szembesült, Vlagyimir Putyintól származott.

“2022 február 24-én, moszkvai idő szerint reggel 6 órakor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország ‘különleges katonai hadműveletbe’ kezd Ukrajnában… A háború, amelyet Putyin aznap indított, hazugságra épült.” – írja a PolitiFact, a cikkben pedig sorra veszik azokat a hamis állításokat is, amelyek a háborút elindították, kiemelve, hogy Oroszország brutális mértékű dezinformációt terjeszt az interneten, egyre kifinomultabb eszközökkel, bevetve az állami médiát, több száz weboldalt és különféle közösségi médiacsatornákat, elnyomó cenzúratörvényeket alkalmazva.

“A cél a brutalitás igazolása, az emberek szemének bekötése és a lehetséges szövetségesek meggyőzése”

- írta az oldal.

A PolitiFact kiemeli: Putyin a háború igazolására azt állította, hogy Ukrajnát neonácik vezetik, és az országban népirtást követnek el. Egyik sem igaz. Ahogy az sem, hogy a bucsai mészárlást ukránok rendezték meg. A háború létjogosultságát Putyin hosszú ideig azzal védte, hogy Ukrajna nem létező ország, meghamisítva ezzel az ország történelmét és kultúráját.

Mindezek következtében amerikai becslések szerint mindkét oldalon mintegy 100 ezer katona halt meg vagy sebesült meg. Több mint 40 ezer ukrán civil vesztette életét, tizenöt millió embernek kellett elmenekülnie az otthonából.

Mindez – ahogy írják – egyértelművé tette a választást: 2022 hazugsága Putyiné...

IDÉN IS SZÓRTA A PÉNZT A KÖZMÉDIA, A SZABAD SAJTÓÉRT TÜNTETŐKET TÁVOLTARTÓ FEJLESZTÉSEKET EGY BÖRTÖN IS MEGIRIGYELHETNÉ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.12.29.


Többek között új beléptető rendszerre és egérmozgást figyelő programra költött százmilliókat az éves szinten több mint 120 milliárdból gazdálkodó közmédia. Ám hiába minden kiadás, a legfrissebb beszámolójuk szerint még így sem tudják elkölteni a költségvetésből folyamatosan érkező milliárdokat. És bár a Duna Médiaszolgáltató leigazolta az ATV-s Kárász Róbertet, az M1 celebje, Németh Balázs közös megegyezéssel távozott a híradótól.

Az idei év a spórolásról szólt az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben. Először csak a még el nem kezdett beruházásokat függesztették fel a „rezsicsökkentés megvédésének és a honvédelmi célok teljesítésének” érdekében, majd jöttek az intézménybezárások és a küzdelem a földgázért/villamos energiáért. Persze, azért akadt kivétel. A 2022-ben 130 milliárd forintból gazdálkodó közmédiának például látszólag továbbra sem kellett spórolnia...

NEM ARRA VÁGYTUNK, HOGY VALAHA STADIONROCK-ZENEKAR LEGYÜNK

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2022.12.29.A
Kispál feloszlásának és visszatérésének története címmel jelent meg nemrég a Telex új dokumentumfilmje, ami a Kispál és a Borz zenekar visszatérésének hátterébe és emberi történeteibe enged betekintést. A filmet először támogatóinknak vetítettük le a budapesti Átriumban, ahol a zenekar három oszlopos tagja, Lovasi András, Kispál András és Dióssy D. Ákos is tiszteletét tette, a vetítés után pedig mindhárman feljöttek a színpadra, hogy átbeszéljük a múltat, a jelent, a jövőt és persze a filmben látottakat. A beszélgetés képét és hangját is rögzítettük, hogy azok is lássák-hallják az After Podcast új adásaként, akik nem tudtak részt venni a december 16-i eseményen.

Az 1987-ben alakult Kispál és a Borzt valószínűleg senkinek sem kell itthon bemutatni, hiszen az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb rendszerváltás utáni magyar alternatív zenekar volt hosszú évekig. Az együttes egy hatalmas szigetes koncert után búcsúzott el 2010-ben, és ugyan kisebb, főleg orfűi alkalmakra egyszer-egyszer összeálltak, régóta nem aktív már a zenekar. 2021-ben aztán bejelentették, hogy visszatérnek egy kétnapos minifesztivál keretében Orfűn (de nem a Fishing on Orfű fesztiválon), illetve 2004, azaz közel húsz év után ismét új nagylemezen dolgoznak együtt, ahogy erről Lovasi András is beszélt még idén áprilisban az Afterben.

A dokumentumfilm soha sem látott őszinteséggel mutatja be, hogyan is néz ki egy majdnem negyven éve alakult zenekar visszatérése a tagok szemén keresztül, aminek része a régi sérelmek feldolgozása, az öregedéssel járó kihívások és persze az is, hogy milyen új zenéket írni úgy, hogy a közönség mindig a régi slágerekre kíváncsi...


"ORBÁNNAK KÖSZÖNHETÜNK MINDENT, VAGY AZ EGÉSZ RENDSZER ROHAD SZÉT?"- LATTMANN TAMÁS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2022.12.29.Mire adhatna pénzt az EU, illetve mi a helyzet a Magyarországnak járó EU-s pénzekkel? A Reggeli személy 2022. december 29-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Lattmann Tamás nemzetközi jogász volt.

MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTBÓL IDÉN 0 KG ÉLELMISZERT OSZTOTT KI RÁSZORULÓKNAK AZ ÁLLAMI ÉLELMISZERMENTŐ

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.12.28.


Másfél milliárd forintnyi állami támogatásból – és hárommillió forint törzstőkével – a 2022-es évben összesen nulla, azaz 0 kilogramm adományt sikerült kiosztania az állami élelmiszermentő központnak, az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft-nek.

„Tájékoztatjuk, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján az ÉMK felé az élelmiszer-kiskereskedők részéről élelmiszer-felajánlás 2022-ben nem történt.”

– válaszolta a szervezet az Átlátszó kérdésére. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatti szabályok okán – vagyis a koronavírus-járvány miatti nehézségek és a járvány elleni védekezés jegyében meghozott intézkedéseknek megfelelően – 45 nap alatt.

A szervezet működése jól példázza azt a kormányzati elképzelést, miszerint a szociális ellátásokat és a társadalmi támogató feladatokat az egyházi szervezeteknek kellene biztosítaniuk – az állam támogatásával.

Az élelmiszermentő központ honlapja szerint legnagyobb segélyszervezetek munkáját a Karitatív Tanács fogja össze. Az élelmiszermentésben részt vevő tagok:

- Baptista Szeretetszolgálat
- Katolikus Karitász
- Magyar Máltai Szeretetszolgálat
- Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
- Magyar Református Szeretetszolgálat
- Magyar Vöröskereszt

Vagyis az egyházi szervezetek öthatodos túlsúllyal szerepelnek a szervezetek között. A Karitatív Tanács elnöke pedig Soltész Miklós. Érdemes megjegyezni, hogy a fenti szervezetek önmagukban egyébként rendszeresen osztanak élelmiszert rászorulók számára...

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a százmilliárd forint feletti éves nettó bevétellel rendelkező áruházaknak kell együttműködniük az élelmiszerbankkal. Ezek multinacionális kiskereskedelmi láncok, vagyis a szervezet honlapja szerint a következők:

- Aldi
- Auchan
- Lidl
- Penny
- Spar
- Tesco

A hatályos szabályozások szerint az élelmiszerláncoknak a hosszabb lejárati idejű termékeket kell a lejárat előtt 48 órával felajánlaniuk az élelmiszermentőnek. Mint írják, a „minőségmegőrzési idővel jelölt termékcsoportok jellemzően eleve hosszabb ideig eltartható, hűtést vagy fagyasztást nem igénylő, tehát nem könnyen romlandó élelmiszereket foglalnak magukba. Bizonyos élelmiszerek (p.l.: UHT tej, rizs, olaj, lekvár, gabonafélék, konzervek stb.) tehát a rajtuk feltüntetett minőségmegőrzési idő lejárta után is még biztonsággal alkalmasak emberi fogyasztásra, amivel elkerülhető az élelmiszer pazarlás.

„AKINEK VAN, ANNAK ADATIK”

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BEREND T. IVÁN
2022.12.22.


Jézus már két évezreddel ezelőtt világosan látta: „akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van”. Ez a világ rendje. Az Újtestamentum azért vigaszt nyújt: „Boldogok vagytok, szegények, mert tiétek az Isten országa.” A legkülönbözőbb vallások meglepően hasonló nézeteket hirdetnek. A felismerés valójában több is, mint kétezer éves, hiszen az Ótestamentum már ötezer éve leszögezte, hogy ez a világ rendje: „Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá, megaláz és felmagasztal... Jobb a kevés az Úr félelmével, mint a sok kincs... Jobb nekem a Te törvényed, mint ezernyi arany és ezüst.” Jézus is vigasztal: „Milyen nehezen mennek be az Isten országába azok, akiknek vagyonuk van. Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni.” Az iszlám egészen hasonlóan vélekedik. Mint Allah küldönce mondta: „Keress mentsvárat Allahnál a nyomor ellen.” A vigasz is hasonló: „a szegény ötszáz évvel előbb jut be a paradicsomba, mint a gazdag”. Az indiai hindu vallás mély fatalizmusával adottságként fogadja a szegénységet, hiszen ez természetes az alsóbbrendű kasztok esetében. Sőt, azzal a hittel társul, hogy a nyomor az előző életekben elkövetett bűnök büntetése.

De manapság akinek van, annak olyan hihetetlenül sok további adatik, hogy ezt igazságérzetünk már nehezen tolerálja, ez már „groteszk gazdagság”, amint az angol Guardian című napilap 2022. november 17-én megjelent számában Jeff Sparrow írta. A cikk szerzője a három leggazdagabb amerikai példáján bizonyítja, hogy a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség már valóban szélsőségesen groteszk stádiumába lépett az Egyesült Államokban. Lássunk csak néhány valóban megdöbbentő tényt. A dél-afrikai születésű, 51 éves Elon Musk, a Tesla, a Bo­ring Co., a Neuralink, az OpenAl és a SpaceX alapítója, vezetője és újabban a Twitter tulajdonosa a 2020 áprilisa és 2021 áprilisa közötti évben 140 milliárd dollárt keresett, miközben az évi amerikai átlagbérek 36 000 dollárt tettek ki, ami még a családi jövedelmeket is legfeljebb 70 000–75 000 dollárra emelheti. Más szóval a multimilliárdos Musk 1,86 milliószor többet keresett, mint egy átlagos amerikai család.  Fordítsuk ezt le napi keresetére: ez 383 millió dollár jövedelmet jelent naponta! A cikk írója joggal teszi fel a kérdést: vajon milyen moralitással igazolható ez a szakadék? Elon Musk 1,83 milliószor többet dolgozott, vagy 1,83 milliószor okosabb, mint mások? A másik kiáltó példa a 38 éves Mark Zuckerberg, aki a Facebookon gazdagodott meg: ő ugyanis percenként 28,5 ezer dollárt keres. A harmadik multimilliárdos az 58 éves Jeff Bezos, az Amazon világcég vezetője volt, s másodpercenként 3715 dollárt keres. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valaki 1493 óta naponta 5000 dollárt keresett volna, akkor is kisebb vagyona lenne, mint Bezosnak. Ez a három különlegesen dúsgazdag ember csak tagja annak a tíz főből álló multimilliárdos élgárdának, melynek nagyobb vagyona van, mint az egész ma élő emberiség 40 százalékának

A magyar tények sem kevésbé megdöbbentőek. Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök gyerekkortól legjobb barátja falusi víz-gáz szerelőből a világranglistán szereplő multimilliárdos lett, gazdagabb, mint az angol királynő. A busás állami megrendeléseken világcéget épített fel, és 2020–21-ben egy év alatt 185 milliárd forinttal (1,1 milliárd dollárral) gyarapította vagyonát, miközben egy átlag magyar állampolgár nettó átlagkeresete 352 ezer forint. Mint egy interjúban meglepő módon elmondta: „Isten, a jószerencse és Orbán Viktor” játszott döntő szerepet meggazdagodásában. A miniszterelnök leánya, Ráhel, férjével, a 36 éves Tiborcz Istvánnal az ország 32. leggazdagabb embere, vagyis a 100 leggazdagabb milliárdos egyike. Orbán Viktor apja, Győző ugyancsak felemelkedett a milliárdosok közé. Míg 2013-ban cégének 153 milliós nyeresége volt, az elmúlt hat évben csupán három legnagyobb vállalatából 68 milliárd forint jövedelmet szerzett. A miniszterelnök felesége, Lévai Anikó számára 34 millió értékű föld- és szőlőbirtokot privatizáltak. 2005-ben már parlamenti vizsgálat folyt, ahogy a bizottság jelentése címével fogalmazta, Az Orbán család állami forrásokból történő gazdagodása, különös tekintettel szőlőbirtokokra ügyében. Még a kormány udvari történésznője is az ország leggazdagabb 50 fős táborába tartozik 35 milliárd forintos vagyonával...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS ÉVVÉGI DUPLA SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

EZ VOLT AZ AZ ÉV, AMIKOR A FIDESZ ELFORDULT ERDÉLYTŐL - PARÁSZKA BORÓKA A KLUBRÁDIÓBAN (2022.12.28.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.12.28.A 2022. dfecember 28-i Reggeli személyben Para-Kovács Imre vendége telefonon Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró, akivel a romániai magyar sajtóról beszélgetnek, meg sok minden másról is.

AZ ÉV, AMIKOR A KENYÉR EZER FORINT LETT, A KORMÁNY MÉGIS ÚGY ÉREZTE, A KILAKOLTATÁSOKNAK ÉS A FELELŐSSÉGHÁRÍTÁSNAK VAN ITT AZ IDEJE

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.12.27.


„Tudod, amikor az van, hogy lakáskulcsod van, és kimondod azt, hogy megyek haza… Ezt csak az tudja, milyen, aki már volt úgy, hogy nem tudott hova menni. Amikor nem tudsz emberhez méltóan élni”

mondta egy augusztusi napon elérzékenyülve Szilvi, amikor sok évnyi hajléktalanság után végre saját józsefvárosi önkormányzati bérlakása előtt állva mesélt a Mércének családja helyzetéről.

Szilvi a 3 éves korában magához vett unokájával, és élettársával rokonról rokonra vándorolt az utóbbi években Budapesten, hogy meg tudják magukat valahol húzni. Hiába dolgoztak, lakhatásra nem futotta, ráadásul az albérletpiacon igencsak erősen jelen lévő, romákkal szembeni rasszista előítéletekkel is meg kellett küzdeniük. Pénz és önkormányzati bérlakás híján hiába tudtak mindig 2-3 hónapot valamelyik családtagnál lakni, valójában hajléktalanként éltek.

Szilviéknek óriási szerencséjük volt: kapcsolatba kerültek az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) munkatársaival, akik biztos lakhatást ajánlottak és minden támogatást megadtak nekik, amit a rendszer képtelen volt.

Ahogy Szilvi is többször kiemelte beszélgetésünk során, csak nagyon kevés nehéz helyzetű ember jut ilyen, valóban életmentő, hosszú távú segítséghez...

KUNETZ ZSOMBOR: AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETE LEHET MÉG SOKKAL FÁJÓBB ÉS ROSSZABB

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.29.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembenéznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Ebben a részben az egészségügyet vettük górcső alá.


Az egészségügyben az idén humán erőforrás-hiány miatt gyakorlatilag rendszerszintűvé vált a kórházi osztályok ideiglenes, vagy végleges bezárása, a szociális törvény módosításának hatásaként a szakápolást leválasztották az egészségügyről, ami ördögi nagy hiba – nyilatkozta a Hírklikknek dr. Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő arról is beszélt, most ott tartunk, egyes betegek akut ellátása akadozik, vagy nem történik meg, de ez tud tömegessé is válni. Magyarországon egyre korábban és betegebben fognak meghalni az emberek. Szerinte „megyünk vissza a XIX. századba”...

DICSÉRJEN MEG TÉGED A RIA NOVOSZTYI…

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.12.29.


Ma zsúfolt napunk lesz, ugyanis mielőtt rátérhetnék írásom fő témájára – mely sajnos kapcsolatban van a tegnapi írásommal, mondhatni a folytatása, annak ellenére, hogy nem így terveztem – ismertetnem kell a legfrissebb híreket, ugyanis Ukrajnában néhány perccel ezelőtt fújták le azt a légiriadót, amelyet az eddigi legnagyobb tömeges rakétatámadás miatt kellett kihirdetni.

Nagyon pontos részleteket még nem ismerünk, de azt már tudjuk, hogy mintegy 120 rakétával (és/vagy drónnal) támadták az ország majdnem teljes területét. A legtöbb támadást Harkiv, Lviv, Szumi, Odessza és Ivano-Frankivszk régiókban jegyezték fel. Számos más régióban is működésbe lépett az ukrán légvédelem, és sikerült megsemmisíteni az ellenséges rakétákat. Kijev felett a 16 rakétából 16-ot lelőttek, de a roncsok megrongáltak néhány létesítményt és három ember megsérült.

Kijevben egy lezuhant rakéta törmelékei megrongáltak két magánházat a Darnyickij kerületben és egy közelben parkoló autót. Ezenkívül megrongálódott egy ipari létesítmény a Holosivszkij kerületben és egy játszótér a Pecserszkij kerületben. A város 40 százalékában van áramszünet. A csapások következtében három ember, köztük egy 14 éves lány megsérült.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere szerint a városban sorozatos robbanások történtek, feltételezhetően a Szlobodszkij kerületet érték a találatok. A metróforgalom szünetel.

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij robbanásokat észlelt a városban, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken belül. Később hozzátette, hogy a város 90%-a maradt áram nélkül. A villamosok és trolibuszok nem közlekednek a városban. Vízellátási zavarok előfordulhatnak.

Az odesszai parancsnokság vezetője, Maxim Marcsenko elmondta, hogy 21 rakétát lőttek le a régió felett. Az egyik rakéta törmelékei egy lakóépületet értek, és nem voltak áldozatok. A lövések következtében az energetikai infrastruktúra is megsérült, így a régióban áramszünet van. Minden szolgáltatás a helyén van és működik.

Öt rakétát lőttek le a tenger felett a Mikolajivi területen – közölte Vitalij Kim, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

Mindehhez annyit lehet hozzátenni, hogy új orosz harcmodor van kialakulóban a jelek szerint, ugyanis ezt a támadást megelőzte egy éjszakai, amit kamikaze drónokkal hajtottak végre – ez arra utal, hogy pontosak voltak ma egy hete az Iran International értesülései:

Egy magas rangú ukrán hírszerzési tisztviselő szerint Oroszország újabb szállítmányt kapott az Iráni Iszlám Köztársaságtól az iráni gyártmányú Shahed–136 kamikaze drónokból. Az ukrán védelmi hírszerzés (GUR) szóvivője, Andrij Juszov szerint az új szállítmány kisebb, mint az előző, valamikor nyáron érkezett, amely a becslések szerint legalább 400 drónt tartalmazott. Oroszország októberben és novemberben használta fel a kezdeti szállítmányt, de ukrán jelentések szerint november közepétől 2-3 héten át nem vetettek be iráni drónokat, ami esetleges hiányra utal.”

Mihajlo Podoljak úgy informálta a közvéleményt, hogy a legközelebbi tömeges, nagyarányú támadásra újévkor vagy közvetlenül előtte számítanak.

Akkor vegyük elő azt amivel ma kénytelen vagyok foglalkozni.

Kényszerről beszélek, mert a helyzet ilyen gyors „fokozódására” még én sem számítottam tegnap, mikor az írásomban óva intettem Magyarországot az orosz medve ölelésétől vagyis a kárpátaljai határrevízió csalijától, amit kétségtelenül az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR ráncigál az orrunk előtt. Nem szabad ezt komolyan venni, mindenünket elveszíthetjük, ha valamilyen ostoba módon Oroszország oldalán belesodródunk a háborúba. Március óta tart az SZVR dezinformációs művelete, és még csak nem is mi vagyunk a valódi célpontjai, hanem Lengyelország: ellenük próbálják hangolni az ukrán közvéleményt, hogy aztán szakadjanak meg a Lengyelországon keresztül érkező nyugati fegyverszállítmányok, mi csak mellékszereplői vagyunk ennek a játéknak.

Ma reggel viszont ki vigyorog rám a Kreml-média egyik zászlóshajójának számító RIA Novosztyi címlapjáról, vezércikkéből? Orbán Viktor...

KARIKÓ KATALIN: „KÖSZÖNETET MONDOK AZOKNAK, AKIK MEGNEHEZÍTETTÉK AZ ÉLETEMET. NÉLKÜLÜK NEM LENNÉK MA ITT”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2022.12.28.


Az utóbbi három évet leszámítva Karikó Katalin egész élete munkahelyi kudarcok sorozatából állt. Elküldték, sokáig nem nyert egyetlen nagy kutatási pályázaton sem, nyugdíjazták, de soha nem adta fel. Túl a 65. életévén vált híressé, a világ tudományos akadémiái, legrangosabb egyetemei, királyi családjai tüntetik ki. Budapesten a Semmelweis Award átvételekor megosztotta a hallgatóságával a saját titkát: soha se hagyd, hogy mások döntsenek a sorsodról. Mégis hogyan, ha egyszer kirúgnak, elbocsátanak, elutasítanak, nyugdíjaznak? Erről szólt Karikó Katalin ünnepi beszédének második része, amit szerkesztve, Karikó Katalin jóváhagyásával közlünk...

MEGINDULT A FŐVÁROSBA VISSZAKÖLTÖZÉS? - A JELEK MÉG MEGLEHETŐSEN GYENGÉK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.12.29.


Az ingatlanpiacon érzékelhetően hullámokban tapasztalható a változás. A világjárvány hatására tömegek költöztek ki Budapestről, de ingatlanközvetítők már tapasztalják, hogy megindulhatott a visszaáramlás. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy sokan – persze nem függetlenül a rezsiemeléstől – valahogy kiszeretettek a családi házakból.


A fővárosi lakosság vándorlásból származó csökkenése 2020-ban 16 éves rekordot döntött a KSH adatai alapján. Ezt sokan a világjárvány hatásának tudták be, de Budapestről öt éven át töretlenül nőtt a kiköltözők száma. A főváros és az agglomeráció között szinte folyamatos a „párharc”, hol Budapestre befelé, hol a környező településekre kifelé költöznek többen. Azoknak a lakásvásárlóknak, akik az árak miatt kénytelenek kifelé húzódni, vállalniuk kell az ingázással járó kellemetlenségeket, de nem csak azt.

Nem véletlenül jelezte több agglomerációs település, hogy kitehetik a „megtelt" táblát. A megnövekedett lakosságszám közlekedési zavarokat, áramkimaradást, óvodai és iskolai zsúfoltságot vagy egyenesen helyhiányt, parkolási nehézséget és növekvő elégedetlenséget okoz. Szakértők szerint a kiköltözőknek el kell fogadni, hogy a fejlesztések csak követni tudják a népesség növekedését...

BALÁZS PÉTER: ERDOĞAN ZSAROLÁSSAL, ORBÁN OROSZORSZÁGRA KACSINTVA HÁTRÁLTATJA A NATO BŐVÍTÉSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.29.


Januártól Svédország veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Ez közvetve gyorsíthatja a NATO bővítését, közvetlenül azonban nem kapcsolódik össze a kettő, nincs közük egymáshoz. Ám Svédország fontos szerepbe kerül, nagyobb cselekvési lehetősége lesz – véli Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos szerint annak, hogy a svédek és a finnek sürgősen be akarnak lépni a NATO-ba, Oroszország az oka. A Hírklikknek arról is beszélt, hogy két állam, Magyarország és Törökország halogatja a bővítés jóváhagyását. A törökök azt akarják elérni, hogy ez a két északi ország ne támogassa a kurdokat. Orbán Viktor viszont azért hátráltatja, mert közben Oroszországra kacsint. Ilyen szempontból a török álláspont világosabb és tisztességesebb.


Svédország és Finnország 2023-ban csatlakoznak a NATO-hoz – erősítette meg többször is Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Mint mondta, nem számít arra, hogy Törökország sokáig blokkolja a felvételi eljárást. Mi az oka Ankara húzódozásának, és mitől ilyen optimista Stoltenberg?

– Svédország és Finnország a kurd emigránsok egyik otthona, onnan szervezkedtek. Törökország azt akarja most kizsarolni, hogy ne támogassák a kurdokat, sőt, Erdoğan elnök még olyannal is előállt, hogy adjanak ki neki kurd aktivistákat. Ezt természetesen nem fogják megtenni. Ám neki ez az egyetlen célja...

BOD PÉTER ÁKOS: BÖJTRE FOGJÁK MAGYARORSZÁGOT

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.12.29.


Az állami költségvetés már jó ideje elvesztette azt a jellegét és fontosságát, amely miatt valaha az országgyűlési szakbizottságokban, majd a szavazóteremben a naptári és egyben költségvetési év végén éjszakába nyúló vita, alkudozás és szavazás zajlott, jelentős érdeklődés mellett. A parlamenti demokráciákban a büdzsé a kormánypolitika számszerű megtestesítője, az állam főbb bevételi és kiadási tételeit jogilag szentesítő dokumentum; akár bivalybőr táskában mutatják fel színpadiasan, akár csupán laptopra töltik, mindenképp kulcsfontosságú pénzügyi törvény az ország számára, erős orientációt nyújt az üzleti élet szereplőinek.

Ez régóta nincsen így nálunk. A költségvetési terv összeállításával és elfogadtatásával járó politikai és szakmai vitát már az első Orbán-kormány idején elspórolták a két évre szóló költségvetésnek egy ülésen való megszavaztatásával. Újabban pedig azzal halványult el jelentősége, hogy már a bázisév nyarán elfogadtatták, amikor az adott évi folyamatok teljesülését is nehéz felbecsülni, a költségvetésbe írt tárgyidőszaki számok pláne bizonytalanok. Az évközepi elfogadás hivatalos indoklása komolytalan: a korai közzététel elvileg a gazdasági szereplőknek nyújtana támaszt az üzleti terveikhez, de pont az ellenkezője igaz, hiszen egy júniusi dokumentum sem az állami szerveknek, sem a gazdasági szereplőknek nem szolgál zsinórmértékül a rákövetkező év januárjával kezdődő tizenkét hónapra.

LEGFELJEBB A KÖLTSÉGVETÉSI TERVBE BEÁLLÍTOTT ADÓK VEHETŐK KOMOLYAN –HACSAK A KORMÁNYZAT KÉSŐBB NEM ÁLL ELŐ ÚJABB ELVONÁSOKKAL ÉS ADÓMÉRTÉKEKKEL...

JÖVŐRE TALÁN MÉG NEHEZEBB ÉVE LESZ AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK

MFOR.HU
Szerző: KORMOS OLGA
2022.12.29.


Hagyományainkhoz híven cikkeink segítségével visszatekintünk 2022-re. Az egészségügynek sem volt könnyű éve, de az év végén elfogadott törvénymódosítások miatt jövőre még nehezebbnek ígérkezik.


JANUÁR

A hazai privát egészségügyi szektor legnagyobb felvásárlását hajtotta végre a Doktor24, amikor az UNION Biztosítóval együtt megvásárolta a pécsi Da Vinci Magánklinikát.

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat.

Gigantikus várólistákkal indult az év a kórházakban. Három éve egy csipőprotézis-műtétre 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő országosan, 2022 januárjában már 528 nap. Mindeközben rengeteg háziorvos hiányzott, 508 településen 645 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon. Ez 2021 februárjához képest a betöltetlen praxisok számában 6, a települések esetében 11 százalékos növekedést jelent.

Berobbant az ötödik hullám.

19 kórház kezdte adósság nélkül az évet. A 41 milliárdos konszolidációnak köszönhetően 3,3 milliárddal kezdhették el 2022-őt az egészségügyi intézmények.

FEBRUÁR

Misztikus módon eltűntek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistás adatai. Korábban még olvasható volt a honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, az adat azonban februárra eltűnt.

Év elején az ellenzéki pártok még az egészségügy megújításáról beszéltek, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő pedig arról, hogy 12 év alatt hová jutott a szektor.

Kiszámolták, mennyivel költöttünk többet használhatatlan lélegeztetőgépekre, mint a britek.

A gyógyászatisegédeszköz-forgalmazók jelezték, hogy 2022 tavaszán több száz gyógyászati segédeszköz – például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő – tűnik el a hazai betegellátásból.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász arról beszélt lapunknak, hogy az elmúlt két évben egyes források szerint 17 ezer, más források szerint „csak” 5-7 ezer dolgozó tűnt el az állami egészségügyből...

AZ ÁLLAMI VEZETŐKNEK ÚGY NŐTT A BÉRE, MINTHA NEM LENNE VÁLSÁG – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.29.


Orbán Viktor fizetése 135 százalékkal nőtt

Miközben a tanároké 10, a minimálbér pedig 20 százalékkal gyarapodott.
Az ársapkás termékekből kötelező lesz nagyobb készletet tartaniuk a boltoknak

Szerda este jelent meg a parancs január 13-ától hatályos rendelet.

Az idén a Bokros-csomag kétszeresét igazították ki

„Az év még egészen más szándékkal indult a kormány részéről is, mint amivel zárul” – válaszolta Petschnig Mária Zita. „Még átlagosan tíz százalék alatti inflációt prognosztizáltak, senki sem várta azt a 22,5 százalékot, amit ma tapasztalunk.”

Hamarabb szűnt meg a kormányzati koronavírus honlap, minthogy felépült volna a nemzeti oltóanyaggyár

Palkovics László, akkor még innovációs és technológiai miniszter itt jelentette be, hogy 2022 végén a nemzeti oltóanyaggyárban már vakcinákat fognak előállítani…

Kutyaszorítóban Orbán

Rákényszerül a korrupció visszaszorítására, ám az fájni fog a környezetének.

Die Zeit: Orbán-rajongó oligarchák kezében van a magyar média 90 százaléka

Az írás szerint továbbá Orbán Viktor kormányfő legitimitásával kapcsolatban Európa-szerte komoly kétségek merülnek fel.

Távozik az egyik fideszes lap teljes felsővezetése

Megadja Gábor, valamint vezérigazgatója, Halkó Petra azt írják, hogy a jövő évtől új feladatot kapnak mindketten, azt azonban egyelőre nem árulták el, hogy hol, milyen „feladatot” fognak ellátni és kitől érkezett az.

Médiaügyben az Unió nemigen tud beavatkozni

Az állami hirdetések uniós szabályozása terén azonban optimistán látja a lehetséges beavatkozást Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, a Corvinus Egyetem docense.

A NAV elé került a Matolcsy-körhöz köthető amerikai ingatlanbiznisz

Feljelentés érkezett december 19-én a Központi Nyomozó Főügyészséghez, melyben „ismeretlen tetteseket” – valójában azonban egy jól behatárolható gazdasági kört – vádolnak 14 milliárdos pénzmosással.

Orbán Viktor örülhet

A közismerten nem bankfan kormányfő jó egy évtizede mondta ki először, hogy túl sok a külföldi pénzintézet Magyarországon. Márpedig az idén ketten is kivonultak. Az egyikük kényszerűségből, a másik viszont üzleti megfontolásból.

Volner János szinte semmilyen feltételnek nem felel meg, de a külügy megoldja „okosba”

A megfelelő embert a megfelelő feladatra… Se itthon elismert felsőfokú végzettsége, se ilyen nyelvvizsgája nincs a szingapúri külgazdasági attasénak készülő exjobbikosnak, csak egy kamuegyetemként ismert orosz, fizetős képzésen kapott diplomája, amihez a vizsgáit is magyarul tette le.

Beszólt a volt cseh külügyminiszter

Karel Schwarzenberg felszólította Ausztriát, hogy hasson Magyarországra annak érdekében, hogy a magyar kormány vessen véget az Oroszországhoz fűződő politikai játszmájának.

Megint szülészeti osztályt lőttek az oroszok

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a kórházban szerencsére senki sem sérült meg.

LESZ-E RECESSZIÓ 2023-BAN?

ATV MAGYARORSZÁG
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2022.12.26.Az Egyenes Beszéd vendége Surányi György közgazdász, az MNB korábbi elnöke.

A GYEREKEKKEL OTTHON TÖLTÖTT HOSSZÚ ÉVEK TOVÁBB ERŐSÍTIK A NŐK ÉS FÉRFIAK KÖZÖTTI EGYENLŐTLENSÉGET

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.12.29.


Magyarországon a 3 év alatti gyereket nevelő anyák gyakorlatilag kivonulnak a munkaerőpiacról, és ezzel hosszú távon hatalmas hátrányba kerülnek. A szakemberek szerint a nők foglalkoztatási lemaradásának csökkentését a bölcsődei férőhelyek növelésével, a mindkét szülőre vonatkozó szülési szabadsággal, a rugalmas foglalkoztatással és az attitűdök megváltoztatásával lehetne javítani.


„Ha holnapra annyi bölcsődei férőhely lenne, mint amennyi 2-3 éves korú gyerek van Magyaroroszágon, akkor is csak 7-8 százalékponttal több, tehát az otthon maradó nők negyedét tudnánk csak vele elérni. Ez egyfelől szignifikáns hatásnak mondható, és azt mutatja, hogy szükség van a bölcsődefejlesztésre, de az is látszik, hogy önmagában a bölcsődei ellátás elérhetősége nem fogja megoldani azt a helyzetet, hogy a nők visszamenjenek dolgozni” – mondja Krekó Judit, a Budapest Intézet és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kutatója. A közgazdásszal két nemrég megjelent írás, egy Magyarországot Lengyelországgal összevető tanulmány és a kora gyerekkori intézményeknek a női foglalkoztatásra való hatását vizsgáló kutatás miatt beszéltünk arról, hogy az uniós átlaghoz képest mindkét országban nagy a fiatal nők és férfiak foglalkoztatási aránya közötti különbség, és ez leginkább annak köszönhető, hogy a 3 év alatti gyereket nevelő kisgyerekes nők praktikusan kivonulnak a munkaerőpiacról.

Hogy mi akadályozza a nőket abban, hogy hamarabb visszamenjenek dolgozni? Nehezen lehet bejutni a bölcsődékbe, ha egyáltalán van a közelben. Alig vannak rugalmas foglalkoztatási megoldások, pláne olyanok, amik az apákra is vonatkoznának. Ezen kívül az apák még mindig kevésbé vesznek részt a kicsi gyerekeik gondozásában, és olyan személyre szabott aktív munkaerő-piaci intézkedések sincsenek, amik megkönnyítenék a munka és a családi élet összeegyeztetését. És akkor még nem beszéltünk a már-már hugarikumnak számító hosszú szülési szabadságról: nálunk teljesen kiugró módon akár három évig is otthon lehet maradni egy gyerekkel, amit tovább erősít az elképzelés, hogy az anyának otthon van a helye a gyerekkel – olvasható Krekóék tanulmányaiban...

SZABÁLY VAGY ELŐÍRÁS?

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.12.28.


Szabály vagy előírás?

Egy civil szervezeti munkát, ami ilyen sokrétű, mint amit az Igazgyöngy végez, fontos beágyazni a társadalmi közegbe. Mert meggyőződésünk, hogy csak így lehet változást hozó hatást elérni, ha nem „civil zárványt” építünk, hanem ügy-képviseleti szemlélettel, közösen keressük a megoldást az erre hivatott intézményrendszerrel.

Persze ez nem egyszerű. A szabályozás önmagában is sok esetben ellentmondásokkal teli, és az egészet megterheli az, hogy most nem egyszerű a társadalmi leszakadás ügyének képviselete sem. És a szabályok értelmezése ma elég tág mozgásteret ad a döntéshozóknak, arra vonatkoztatják, akikre akarják, és úgy, ahogy éppen az érdekük kívánja.

De a túlélés záloga, hogy a szabályokhoz alkalmazkodni kell, különben az ember nyílt felületeket kínál a támadáshoz, és ma nincs, aki, vagy ami ebben igazságot szolgáltatna. Az „erkölcsi győzelemből” pedig nem lehet esélyt adni azoknak, akikért dolgozunk. A szabályok ma érdekeket erősítenek meg, és szorítanak ki olyanokat, akik az érdekeket sértik. A szabályokat persze meg lehet változtatni, ez egy nagy harc, és pengeélen táncol az ember, mert miközben felelőssége van azok felé, akikért dolgozik, nem lehet méltatlan kompromisszumokat sem kötnie, mert abba belehal, megsemmisül.

Nekem ez rengeteg tépelődést okoz, de vannak, akik ebben az őrületben jól érzik magukat, mert úgy tudják beállítani a pozíciójukat, hogy közben azt érzik, jól csinálják. Együttműködnek, átveszik a sikerkommunikációt, elfedik és elbagatellizáljak a legégetőbb problémákat, és meg vannak győződve, hogy jót tesznek. Megvetik azokat, akik ellentmondanak, akik nyilván azért lázadoznak, mert „nem jó politikusok”, magukat persze annak érzik, és büszkék arra, hogy ők még itt is képviselik, és szerintük jól képviselik az ügyeiket. Ma ehhez karrierek kötődnek, biztonságot adó támogatások, amelyekről talán mindenki érzi, hogy törékeny biztonság, mert bármikor bűnbakká válhatnak, és lesöpörhetik őket. Őket is. De lehet, hogy nem. Ha jól taktikáznak, sokáig vihetik így tovább. A szabályok megváltoztatása nélkül, alázatosan elfogadva a vállveregetéseket, és közben erősíteni magukban: jól csinálom. Sőt: csak én csinálom jól.

A jó szabályok biztonságot adnak, és mozgásteret a változásokhoz, rugalmasságot a gyorsan változó kihívásokhoz. Amikor azonban arról szólnak, hogyan lehet a döntéshozói pozíciót megerősíteni, megtartani, az már más lesz. Az már azt üzeni: csak akkor vagy biztonságban, ha csendben maradsz, és azt csinálod, amit mondunk. Ha nem, magadra vess.

A szabályokban kell állandóság is, ez adja a tervezhetőséget. Ha túl gyorsan változnak, nincs idő beépülésre, megszilárdulásra, és ez bizonytalanságérzetet kelt. Ha pedig az emberek számára nem érthető módon változnak, akkor tiltakozást váltanak ki. Ahhoz, hogy ne értsék, és ne is akarják érteni, sok szabályt kell módosítani újra, gyorsan, hogy hosszú távon biztosítsa be a döntéshozói érdekeket.

Szóval, ez az egész egy folyamat. Ami egyre kevésbé racionális…és egy politikai játszma. Benne pedig egyre kockázatosabb azokat az ügyeket képviselni, amelyek konfliktusokat hordoznak. Legyen az oktatás, egészségügy, szociális ellátás, korrupció, szektorsemlegesség, stb.

Ahány területen dolgozunk, annyi szabályrendszerhez kell alkalmazkodnunk. Ezt megtanulni, hogy ne adjunk támadási felületet, ugyanakkor képviselni tudjuk az ügyet is, nem egyszerű dolog. Ráadásul ott van még a munka, a folyamatok belső szabályozása…amiben nem hagyható figyelmen kívül a külső szabályrendszer. Amivel összhangba kellene kerülni. De nem lehet. Mert ebben a közegben az végképp a csődhöz vezetne.

Szabályok kellenek, ez nem kérdés. Lehet, ez a baj velem. Hogy a szabályt nem bírom előírásként értelmezni, és gondolkodás nélkül elfogadni sem.

AZ ELŐBÚJÁS ÉVE: 2022-BEN TÖBB NER-NAGYSÁG IS ELKEZDTE FELVÁLLALNI VAGYONÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.12.29.


Rengeteg pletyka kering arról a cégvilágban, hogy ki kinek strómankodik, ki állhat az ilyen-olyan magántőkealapok mögött, ki az oligarchia tagja Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Garancsi István mellett. Idén sokkal okosabbak lettünk, hiszen Tiborcz István, Matolcsy Ádám és Habony Árpád is elkezdte igazolni a mendemondákat. Nevükre vettek gigantikus vagyontárgyakat, egyre inkább felvállalják tényleges helyüket a NER-piramisban. S közben kiderült, hogy még össze is fonódtak: egymás bankjainál vezetik számláikat, egymást hitelezik, egymás között adnak-vesznek. A Válasz Online az év utolsó munkahetén vissza- és előretekintő, elemző írásokat közöl – Lányi Andrással indultunk, Szalay Zoltánnal folytattuk, most pedig nyitóképünk szereplőit „leltározzuk körbe”...

AZ ÁLLAMI VEZETŐKNEK ÚGY NŐTT A BÉRE, MINTHA NEM LENNE VÁLSÁG

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.12.29.


Orbán Viktor miniszterelnök fizetése emelkedett a legjelentősebb mértékben 2022-ben, 135 százalékkal, miközben a tanároké 10, a minimálbér pedig 20 százalékkal gyarapodott. Összeszedtük, hogy ki mekkora béremelésnek örülhetett.


135 százalék: Orbán Viktor

A miniszterelnöki illetmény 1,5 millióról 3 millió 555 ezer forintra nőtt. A rendkívül bőkezű emelést azzal lehet magyarázni, hogy 2008 óta nem nyúltak a kormányfői illetményhez, és azóta a helyettes államtitkárok fizetése is megelőzte a kormány első emberéét. (Hozzá kell tenni, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket továbbra sem emeltek 2008 óta, így a köztisztviselői alapilletményt, a családi pótlékot és az öregségi nyugdíjminimumot). Orbán Viktor fizetése ezentúl évről évre nőni fog, mert a házelnöki fizetéshez igazították, amit minden évben az előző évi bruttó átlagkereset 8,1-szeresében kell megállapítani. Így jön ki a bruttó több mint 3,5 millió forintos miniszterelnöki fizetés, amely mellé még megkapja a bruttó 1,3 millió forintos képviselői tiszteletdíjat is. Jövőre ráadásul az idei 135 százalékos emelkedés után 860 ezer forinttal nőhet a kormányfő járandósága, a képviselői illetménnyel együtt 5 millió 727 ezer forint lehet.

70 százalék felett: falusi polgármesterek és a választási iroda elnöke

Januárban sávos rendszerben emelték polgármesteri és az alpolgármesteri juttatásokat, a legjobban a kisebb települések vezetői jártak. Az 500 fősnél kisebb helységek polgármestereinek fizetése 299 ezer forintról bruttó 520 ezerre emelkedett. Ehhez az állami költségvetésből adtak forrást, amit a nagyobb települések esetén nem tettek meg, ott az önkormányzati büdzséből kell kigazdálkodni az emelést.

Az országgyűlési választás után két és fél hónappal emelték meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének, Nagy Attilának a juttatását. Addig bruttó 1,9 millió forintot keresett, a módosítással a képviselői alapfizetés 2,5-szeresére, azaz bruttó 3 millió 290 ezerre nőtt a fizetése, azaz 1,4 millió forintos emelést kapott. Ez azért is nehezen magyarázható, mert mindössze két és fél évvel korábban emelték majdnem a duplájára az NVI-elnök illetményét, 997 ezer forintról 1,9 millióra...

KIK LESZNEK A LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK 2023 MAGYARORSZÁGÁN?

TELEX
Szerző: MAREK BERTRAM
2022.12.29.


Bár az egy főre jutó GDP-adatok optimizmusra adhatnak okot, más mértékadó indikátorok szerint Magyarország az EU egyik legszegényebb országának számít. Ebben a környezetben rugaszkodunk neki a 2023-as évnek, amely lassuló növekedést, erősödő inflációt és növekvő munkanélküliséget hozhat magával. Emiatt kiemelt figyelmet kell szentelnünk azoknak, akiket különösen érzékenyen érinthetnek a gazdasági trendek. Azt is végig kell gondolnunk, mivel tudjuk elérni, hogy az érintettek puhára essenek.

Csak Bulgária szegényebb nálunk az EU-ban

December közepén tette közzé az Eurostat az Európai Unió 27 országának vásárlóerő-paritáson mért tényleges fogyasztási adatait. Ez a mérőszám a háztartások által ténylegesen elfogyasztott összes árut és szolgáltatást, valamint a nonprofit intézmények és a kormányzat által egyéni fogyasztásra nyújtott szolgáltatásokat (például az oktatást) szedi egy csokorba.

Az eredményeket kiigazítják az adott ország árszínvonalával, így pontosabb képet kapunk a lakosság valódi életszínvonaláról. A legfrissebb adatok szerint a magyarok az uniós átlag 70 százalékát fogyasztották 2021-ben, aminél csak Bulgária teljesített rosszabbul a maga 65 százalékával. Aggodalomra adhat okot, hogy Magyarország eredménye megegyezik a 2020-assal, miközben több környező ország is előrelépést produkált az előző évhez képest: így például Horvátország 4 (68% → 72%), Románia pedig 5 százalékpontos növekedést könyvelhetett el (80% → 85%)...


A MAGYARI NAGYAPA

REZED VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.29.


Este jött a hír, robbant mintegy a propagandabomba kormányunk újabb jótéteményéről, miszerint a harminc év alatti magyari anyáknak eztán nem kell szja-t fizetniük. A lépcsőházban hallottam is sutyorogni a lányokat, hogy iramodnak az ágyba gyereket készíteni gyorsan, hogy beleférjenek az időkorlátba, az Orbán szabta keretbe hamar. A dolgok azonban nem így működnek, hanem egészen másképp. Egy ilyen intézkedéstől egy darab magyar gyerek sem fog születni, más szándékokból és okokból viszont igen. Jól hangzik ez a bejelentés, aminek kézzel fogható haszna nincs, a költségvetésre sem jelent túl nagy terhet, ellenben a harmincegy éves magyari anya utálhatja a huszonkilenc esztendőset.

A férfi a nőt, a szingli a házast, a dolgozó a nyugdíjast, de senki sem a Fideszt, amely galeri úgy szalámizza fel a magyar társadalmat, hogy a bolti szeletelőgépek is eltelten tapsolnak a mutatványnak. A törvény, rendelet – vagy egy darab papírfecni, amivel irányítják ezek az országot – még meg sem született, még alig is hallani róla, de már megy a kurvaanyázás, s nem azért, mert irigykedne a pórnép a harminc év alatti kedvezményezettekre, hanem, mert okkal véli azt, hogyha ő, akkor én miért nem. Mielőtt ezen elméláznánk, rápillantunk ennek az egésznek a szakrális vonulatára. Annak idején, amikor mindenféle szja kedvezmények nélkül is úgy potyogtak a gyerekek, akárha Putyin rakétái Kijevre, másképp mentek a dolgok.

Isten adta, Isten elvette, mondta a bamba, keresztény magyari alattvaló, ahogyan a kórok vitték el a szerelemből született gyerekét, és most sincs ez sokkal másképp. Mert gondoljunk bele, hogy a harminc év alatti magyari anya – aki iramlott az ágyba beleférni a szűkre szabott időkeretbe – látván gőgicsélő kisdedét, hálatelt szívvel sóhajt fel, miszerint Orbán adta. Majd pediglen, amikor kijön az iskolából a gyerek Fidesz-formára szabva bambán és hülyén, azt is látja a végeredményen, hogy Orbán elvette. De ez olyan messzire vezetne, ahonnan már vissza sem látni a mostani paradicsomba, úgyhogy maradjunk a mocskos anyagiaknál, ami az, hogy én például nem akarom Orbánnak ezt a propaganda-hobbiját finanszírozni...

VOLT CSEH KÜLÜGYMINISZTER: HAGYJON FEL A MAGYAR KORMÁNY AZ OROSZ POLITIKAI JÁTSZMÁKKAL! - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.12.29.


A volt cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg felszólította Ausztriát, hogy hasson Magyarországra annak érdekében, hogy a magyar kormány vessen véget az Oroszországhoz fűződő politikai játszmájának. Mindeközben az Európai Unió meghátrálásra késztette a vétók terén Orbánt a jogállamisági mechanizmus és a források megvonása segítségével.


2022-ben nem egy jelentős változáson ment át az Európai Unió – igaz, 10 évbe tellett, mire kidolgozták a jogállami mechanizmust, amellyel büntetik is egyik tagállamukat, nevezetesen minket, a jogállami normasértések miatt – írja Zalán Eszter az EUobserver tudósítója. A 10 évet megkoronázó győzelem kicsinek tűnhet, de csak kívülről nézve, mert valójában jelentős politikai vívmány – legalábbis azok számára, akik tényleg komolyan gondolják, hogy a pénzügyi megvonás a következménye egy-egy tagország deviáns viselkedésének. Sőt, az uniós politikusokra oly jellemző képmutatás felett aratott győzelem is egyben.

De mi is történt pontosan? – nézett utána a részleteknek a cikk szerzője. Orbán a legutolsó pillanatban visszatáncolt korábban beharangozott két vétójától – az egyik a globális minimum vállalati adót, a másik pedig az Ukrajnának nyújtott hitelfelvételt akadályozta volna meg. Kezdett ugyanis elfogyni a tagállamok türelme Orbán iránt, miközben Orbán befolyása fokozatosan csökkent, ahogy mutatkoztak a hanyatló gazdaság egyre nyilvánvalóbb jelei. Az Európai Tanácsban – amire még nem volt példa Magyarország ügyében – teljesen egyhangú szavazás született, még a mindig Orbán pártját fogó Lengyelország sem volt képes ellene szavazni. Pedig hát 2012-től sok mindennel próbálkoztak, s amiben a legjobban bíztak, hogy majd működik az ún. csordaszellem, s hogy az Európai Néppárton belül meg tudják győzni Orbánt – nem jött be. Se a kötelezettségszegési eljárás, se a szavazati jog megvonása a 7-es cikkely által. S a mostani döntés meghozásában végeredményben nem kis szerepet játszott az Európai Parlament, amely minden egyes tagállami vezetőre nyomást tudott gyakorolni. Azonban ne tévesszük szem elől, hogy a jogállami mechanizmus nem egy csodaszer. Mert még mindig függ attól, hogy a kormány valóban a feltételeknek megfelelően használja-e fel a pénzeket, hogy az intézmények azokat megfelelően ellenőrzik-e. S az sem kizárt, Orbánék az Európai Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. S ha úgy vesszük, egyelőre Orbán sem vesztett még semmi pénzt.

Vaclav Havel államfő egykori kancellárja, volt cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg felszólította Ausztriát, hogy beszéljen világosan Magyarországgal és Szerbiával az Oroszországhoz fűződő viszonyukról, hogy vessenek véget politikai játszmájuknak. A Der Standardnak adott interjújában nem kerüli ki a kényes kérdéseket. A külpolitikai prófétának is nevezett Schwarzenberg már 2014-ben azt mondta, hogy a Krím annektálása után Putyin egész Ukrajna elfoglalását tekinti majd politikája legfőbb céljának. Most viszont úgy látja, Oroszország kénytelen lesz lemondani egykori területeiről. Nem mellesleg nagyon buta lépésnek tekinti, hogy Ausztria megvétózta Románia reményteljes schengeni tagságát.

A tőzsdei cégekkel foglalkozó ausztrál Stockhead szaklap 10 éves prognózist adva azt írja, hogy Európa elsőszámú akkumulátor gyártója lesz hazánk. A mostani kapacitás közel hét és félszeresére fog növekedni az akkugyártás: míg 2021-ben 27 GWh (Gigawattóra) volt a kapacitás, addig 2031-re 207-GWh-ra fog ez emelkedni a prognózis szerint. A világ legnagyobb akkugyártója, a kínai CATL 7,5 milliárd dollárt önt az itteni termelésbe, hogy Európát innen elláthassa, de hasonlóan növeli kapacitásait a dél-koreai SK Innovations, a Samsung SDI, hogy az elektromos autókhoz szükséges igényeket teljes mértékben kielégíthesse. S hogy miért ilyen csábító a magyar termelés? A válasz most is az, mint az elmúlt évtizedben: mert olcsó a munkaerő és olcsó a megvásárolható föld is az építkezéshez.

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua azt boncolgatja, hogy az Ukrajnában kialakult válság miatt megugró energiaárak és a rekordmagasságba szökő infláció következményeként 2022-es választások eredményeként az olaszoknál és a svédeknél is megvetette lábát a szélsőjobbos nacionalizmus, ahogy Magyarországon is, Lengyelországban pedig továbbra is erősen tartja magát. Nem beszélve Franciaországról, ahol a Le Penék a legerősebb ellenzéki párt lettek. A spanyoloknál is azt mutatja az eredmény, hogy a fiatalok erősen/drámaian hajlanak ebbe a politikai irányba. A trend elég egyértelmű.

Miközben az év végére sok helyen recesszióba fordult a gazdaság, s Brüsszel Európának átlagban mindössze 0.3%-os GDP-növekedést prognosztizál. Az elemzés szerint a kétségbeesett tömegek egyszerű választ akarnak kapni a válságra, amit ezektől az erőktől meg is kapnak, merthogy ők nem is kapizsgálják a probléma komplexitását. A kérdés persze az, lesz-e együttes befolyásuk olyan jelentős, amely megtöri az Európai Unió egységét, integritását és az egymás iránti szolidaritást. Erre a válasz egyelőre bizonytalan.

AZ ÉV VÁLLALKOZÓJA ÉS A KAMUKIRÁLY - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.12.29.


És még őszinte ételfotók, terápiás játékok, bánatos oligarchák, titkolt tervek, kameraérzékeny képviselők és sátáni képkockák a napindítóban.

Kedves olvasók, jó reggelt! Kicsit belassult a világ szerencsére, ezért átmenetileg kétnaponta jelentkezünk napindító hírlevéllel. Ugyanakkor mindazonáltal, sőt-sőt hovatovább: ezúttal hátat fordítok a napi híreknek, és előkapok egy csokornyit az ünnepekre készült friss cikkeinkből. (Közben látom, hogy címlapunkon fel-feltűnnek egy év végi best of válogatás darabjai, nekem pölö teljesen kimaradt a brooklyni magyar falu sztorija, pedig!)...