2021. február 14., vasárnap

KLUBRÁDIÓ ÉLŐBEN A YOUTUBE-ON

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.02.14.Igyekszünk felkészülni az online átállásra, máris egy újabb platformon érhető el a Klubrádió élő adása, mégpedig a legismertebb videómegosztó portálon, a YouTube-on.

...Már több mint 15.000 feliratkozónk van a Klubrádió YouTube csatornáján, ahol folyamatosan elérhetők egyes adásaink, műsorajánlóink, és hétről hétre a Világtalálkozó adása után egyből elérhető annak videófelvétele is.

Az alábbi gombra kattintva ön is feliratkozhat.

FELIRATKOZOM: 

Mostantól pedig már élőben követhető az adásunk. A terveink szerint a jövőben majd kamerával is közvetítünk egyes adásokat.

Miért különösen praktikus ez? Például Olyan tévéken, melyeken van internetkapcsolat, de nincs IPTV-s webrádió (ezt jelenleg csak a Telekom és az Invitel kínálja), YouTube-on is követheti a rádióadásokat.

És sok olyan mobilos csomag is van már, mely ugyan nem korlátlan, de például a YouTube használat korlátlan rajta. Ha így hallgatja a Klubrádiót, akkor azt nem az adatkerete terhére teszi.

Az egyetlen korlátozás, hogy szerzői jogi okokból csak Magyarországról érhető el az élő streamünk.

ITT OLVASHATÓ

KÉRÉSEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RTÓK NÓRA
2021.02.14.


Ebben a munkában hamar megtanultuk, mi az a tanult tehetetlenség. Az a bonyolult életvezetési viszonyulás, aminek nem szabad megállni a kezdeti pontján, és úgy gondolkodni, hogy persze, te kérsz valamit, amiben hiányt szenvedsz, mi meg adunk. Mert segítő szervezet vagyunk, tehát ez a dolgunk. Ezzel ugyanis csak konzerváljuk az illető állapotát, és azt erősítjük meg, a boldogulás útja a megfelelő helyre eljuttatott kérés.

Amiből aztán hamar kialakul egy olyan életstratégia, ami előtt a közösségi média szélesre tárta a kaput, hiszen ebben a digitális térben könnyen meg lehet találni segítő szervezeteket, magánszemélyeket, akik szociálisan érzékenyek, és adnak, gyűjtenek, elviszik, és, ha az illetőnek szerencséje van, hosszú időre biztosítják, hogy a szerencsétlen rászoruló szerepéből ne is akarjon kitörni, hiszen így is boldogul. Anélkül, hogy ehhez a facebookozáson kívül más, különösebb erőfeszítést kellene tennie.

Több blogot tudnék megtölteni esetleírásokkal, mikor valaki azt gondolta, ennyi, ha valakinek kell, és adunk neki, az majd egyenesbe jön, és boldogan él tovább, a segítő pedig megdicsőülve gondolhat arra, hogy e mögött a szép történet mögött ő áll. Mert segített. De a folytatás nagyon sokszor nem így alakult. Ha a facebookos kérésre valaki úgy reagált, hogy elvitte az adományt, gyakran nem azt a képet kapta, amit várt. Vagy mögé állt a családnak, ám a sokadik segítségnyújtás után már látta, nincs változás, így ez az egész egy feneketlen kút. Volt persze, aki rosszabbul járt, mert, mivel megerősítette, hogy ő ad, így az első, hálával teli találkozást már lista követte, hogy mit kér, és mikorra, majd egészen zaklatásig ment a dolog.

Sokan írnak nekem, no nem akkor, mikor belefognak egy ilyen segítő akcióba, hanem, mikor kezdik úgy érezni, hogy átverik őket, és kérdezik, mit csináljanak.

Ilyenkor már nehéz mit mondani, inkább az elején tudom megmondani, mit csekkoljanak le, kinél, hogyan, hogy reális képet kapjanak, mire figyeljenek a találkozáskor, melyek azok az apró, árulkodó jelek, amelyeket mi is a saját kárunkon tanultunk meg értelmezni.

Azt is fontos látnunk, hogy ezek az emberek nem csalók…hanem ebben találták meg a túlélés stratégiáját, ez a legkönnyebb út, hát persze, hogy ezt választják. Ennek a kialakulásában éppúgy felelős az, aki megerősítette ezt a vonalat: “igen, te egy áldozat vagy, egész életben szerencsétlen voltál, nem is vagy képes semmire, de ezért nem te vagy a hibás, hanem a szüleid, a tanáraid, az önkormányzat, a hivatalnokok, az az álnok családsegítő, az igazságtalan rendőrök, az orvos, stb… de itt vagyok én, és segítek, csak mondd, mire van szükséged…”

Amikor rátaláltunk erre a problémára (mert az elején mi is csak adományoztunk…akkoriban ez a bizalmi légkör kialakításához jó lépésnek tűnt), elég nehéz volt átprogramozni az egész segítségnyújtást, és kivenni belőle a “nekünk jár, mert mi szegények vagyunk” elemet. Mert láttuk, a változáshoz más (is) kell a segítségen kívül: hit, hogy képes rá, motiváció, hogy akarja, lehetőség, amivel élni lehet, és megerősítés, mentorálás, újrakezdési lehetőség. Folyamatosan.

Nem volt egyszerű ezt elfogadtatni velük, de sikerült kialakítani közösen “igazságosan” ezt, bár ez az “igazságosság” nehéz dió…többnyire azt érzik csak annak, ami nekik jó. Ami másnak, az már igazságtalan.

De a szabályok és azok következetes betartása működik, és ez a lényeg. Ezekkel segítjük, könnyítjük azokat az utakat, amelyekben elmozdulhatnak a mélypontról. A döntés az övéké. Nem kötelező jelleggel vagyunk jelen. Lehet mellettünk dönteni, és lehet másképp. Mi ott vagyunk, maradunk, ezzel az aktivitásra sarkalló szemlélettel, amiben jól látjuk a mindig visszatérő tanult tehetetlenséget is. Mert az nem múlik el, ahhoz hosszú idő kell, és a körülmények pedig nem mindig minket támogatnak.

Arról, hogy mi az, hogy civil szervezet, meg hol vagyunk mi az intézményrendszerhez, az államhoz viszonyítva, nincs tudásuk. Hiába is magyaráznánk, ehhez másfajta világlátás kell, ismeretek, amelyek itt hiányosak. Van valaki, aki segít. Akkor is, ha az intézményrendszer nem. Ez átmegy.

Persze ez sokféle helyzetet teremt. Mi első lépésként mindig rákérdezünk, sokszor le is csekkoljuk, hogy az állami rendszer képes-e a problémára megoldást adni. Erre egyszerűen a mi védelmünk miatt van szükség, a rendszer is ránk tol könnyedén mindent, ha van, aki megcsinálja, minek kínlódnának vele. Furcsa volt felismerni, hogy a tanult tehetetlenség az intézményrendszernek éppúgy része, mint a családoknak. Mert nagyon sokszor van megoldás, csak kicsit gondolkodni kell rajta, van, hogy többletmunkát kell befektetni, kreatívnak lenni, vagy egyszerűen csak a munkát végezni. Keserves megtapasztalás látni, hogy egyszerűen nem akarnak ügyet csinálni maguknak, mert az munkával jár, inkább félrefordulnak, szemet hunynak, a “majd megoldódik valahogy” időhúzó álláspontjával.

Azt is tapasztaltuk, hogy sokszor azért fordulnak hozzánk segítségért, mert valami miatt nem akarnak az intézményrendszerhez. Pl. karanténba kerültek, és menjünk, vásároljunk be nekik. Tudtuk, a településen az önkormányzat segít ilyen esetekben, kérdeztük, miért nem hozzájuk fordul? Mert hozzájuk nem akar – hangzott a válasz, majd pár nem nyomdaképes mondat kíséretében lecsapta a telefont.

De vannak más cifra esetek is. E heti történet, hogy az egyik családban a férj elutazott távmunkára, a család maradt otthon. Volt tűzifa, de nincs felvágva. Nem váratlanul utazott el, hetek óta tudta, mikor fog elmenni, de nem vágta fel. Most, hogy nincs itthon, telefonon keres sorban bennünket, hogy menjünk, vágjuk fel a tüzelőt. Ennyit igazán segíthetünk… Mondjuk, hogy nem ez a dolgunk, de nem érti. Van a faluban, aki pár forintért szívesen felvágná, de az pénzbe kerül, nyilván ezért nem azt a vonalat mozgatja.

Máskor telefonálnak, hogy bejöttek vonattal, de a vasútállomás messze van a központtól, nem mennénk ki értük kocsival, hogy ne kelljen gyalogolni? Micsoda harc az is, hogy elérjük: tömegközlekedéssel utazzanak, és ne fogadott autóval, a költségek sokszorosáért. Rendre kérnek segítséget, és nehezen értik meg, mi nem támogatjuk a feketezónát, a pénzért fuvarozást. Adunk útiköltséget, ha indokolt, pl. orvoshoz kell menniük, vagy valami személyes ügyintézésre, de csak tömegközlekedésre, amiről számlával és jeggyel kell elszámolniuk. Sokszor utasítják vissza, és választják mégis a fuvaroztatást. A falugondnoki szolgálathoz sem fordulnak, mert oda időben kell jelentkezni, “úgysem visz el”-mondják, ha utánanézünk, kiderül, meg sem próbálták. Kényelmesebb nekünk szólni.

Vannak furcsa, sokszor teljesen életszerűtlen kérések is, pl. mikor egyszerre kérnek ugyanabba a családba gyertyát (mert ki van kötve a villanyt) és tabletet (mert hallották, hogy adunk effélét is).

Szóval, nem egyszerű a tanult tehetetlenségben szocializálódókkal megértetni, miért is vagyunk. Nagyon sok idő megy el azzal, hogy minden család esetében a lehető legjobban képbe kerüljünk, és arra vezessük rá őket, arra készítsük fel, hogyan lehet ügyeket intézni, a lehetőségekkel élni. Mi az, amiben az intézmények, önkormányzatok segítségére számíthatnak, mi az amiben a mienkre, és főleg mi az, amit nekik maguknak kell tervezhetően, átgondoltan megtenni.

Néha olyan félelmetes tudáshiányokkal találkozunk, hogy mi is elképedve nézünk egymásra. Sokszor tapasztaljuk a szövegértési képességek hiányát is, de azt is, hogy erre is építenek: a félreértelmezésre. Amiből aztán hihetetlen történeteket találnak ki. Pl. egy adósságrendezés kapcsán, hogy eddig csak egy levonásról tudott az illető, de miután mi elkezdtünk segíteni abban, hogy ebből hogyan tudna a lehető legjobban kijönni, azóta sorban jönnek a felszólítások hozzá. Olyanok, amiről nem is tud, mert ő olyan kölcsönöket nem vett fel. Ezt addig terjeszti a faluban, míg mindenki kihátrál az adósságkezelésből, aki korábban belekezdett velünk dolgozni ezen. Mert ezt elhiszik, a nélkül, hogy egyetlen értesítést elolvastak volna. Pedig abból kiderül, hogy ezek nem légből kapott tartozások voltak.

Na, egy vicceset is a végére. Sokféle kérés futott már be hozzánk, amiben segítséget kérnek. Volt olyan is, hogy az illető úgy érezte, rontás van rajta. Mert semmi sem úgy sikerült, ahogy szerette volna, aztán “biztos forrásból” megtudta, hogy cigányátok van rajta. Mi pedig biztosan ismerünk olyan jósnő-féleséget, aki ezt le tudja venni róla.

Sok mindenben próbálunk segíteni…de ez nem a mi területünk. Persze jó, hogy még egy ilyen esetben is mi jutunk az eszükbe. Az Igazgyöngy, mint segítő szervezet. Aki harcol a tanult tehetetlenség ellen (is).

AZ ADATVÉDELMI HATÓSÁGNAK SEM ÁRULTA EL A MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG, HOGY KIK ADNAK TANÁCSOT A MILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOK MEGÍTÉLÉSÉNÉL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.02.14.


A K-Monitor korrupciókutató szervezet írt arról vasárnap, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem volt hajlandó elárulni, hogy kik tartoznak bele abba a „szakmai grémiumba”, melyek a pályázatokon kívüli támogatások megítélésénél adnak tanácsot az ügynökségnek.

2019-ben derült ki, hogy a 2030-ig szóló, 300 milliárdos Kisfaludy-program támogatásainak első körében elsősorban a NER kedvelt szereplői kaptak jelentős támogatásokat: fideszes képviselők mellett Garancsi István, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor közös cége, Széles Gábor vállalkozása, valamint egy Mészáros Lőrinchez kötődő ötcsillagos szállodája is nyert vissza nem térítendő támogatást...

HAGYOMÁNYOK, MENEKÜLÉS, MŰVÉSZET ÉS EMANCIPÁCIÓ NÉGY EPIZÓDBAN: UNORTHODOX

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.02.12.


A Deborah Feldman könyve alapján forgatott sorozat a konzervatív zsidó közösséget és a szekuláris Berlint mutatja be egy fiatal lány történetén keresztül. A sorozatot az elmúlt évben több nemzetközi díjjal jutalmazták, februárban pedig női főszereplőjét, Shira Haas-t Golden Globe díjra jelölték.


Deborah Feldman New York-ban, a brooklyni szatmári haszid zsidók között nőtt fel. A közösséget a második világháború után európai, nagyrészt magyar holokauszttúlélők alapították – innen ered a nevük is. A szatmári zsidók szerint a soá (holokauszt) Isten büntetése volt a cionizmus és az asszimiláció miatt. Ők minden más zsidó közösségnél konzervatívabbak és szigorúbbak, mert úgy vélik, ezzel tudnak megelőzni egy második holokausztot.

A közösségbe született Feldman identitásának magja az volt, hogy holokauszttúlélők leszármazottja. Ez nem feltétlenül fájdalmas annak, aki nem ismer más identitást, de sok irreális félelmet okozott, valamint emiatt „felhalmozódott benne a szenvedés” – magyarázta az írónő a DW-nek egy interjúban.

Feldman 23 évesen megszökött a közösségből, és az élményeiről könyvet írt. Az Unorthodox angol nyelven 2012-ben jelent meg, magyarul 2020-ban a Libri Könyvkiadó adta ki Unortodox – A másik út címen.

A Netflix-es Unorthodox (magyar fordításban: A másik út) című sorozat ezt az életrajzi művet dolgozza fel. New Yorkban és Berlinben játszódik, a két helyszínen, három nyelven, két párhuzamos idővonalon mutatja be a szigorú zsidó közösségből elszökő lány sorsát...

VARGA JUDIT MONDJON LE A NER NORMÁI SZERINT, MAGÁNÉLETHEZ VALÓ JOG CSAK LIBERÁLIS JOGÁLLAMBAN LÉTEZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.14.


Megírták a lapok, hogy Varga Judit válik, sőt az igazságügyi miniszter feltételezett magánkapcsolatairól szóló pletykák hónapokkal ezelőtt eljutottak Floridáig, ami azt jelenti, hogy Pesten nyilt titok lehet. Erre is azt mondanánk, amit Szájer József nemi életére, hogy magánügy, amely a magánélethez való jog védelme alá tartozik, senkinek semmi köze hozzá. Ha nem lenne ez a megbélyegző, kirekesztő, gusztustalan, hamis, képmutató és farizeus álkeresztény propaganda. Ha elismernék minden ember magánélethez, szabad választáshoz való emberi jogát, akkor ez nekik is magánügyük lenne. Így azonban nem az.

Mert ilyenkor – egyébként cseppet sem örvendezve és nem kárörömmel, mert minden ilyen eset nagy fájdalmakkal jár, különösen, ha gyerekek is vannak – megemlékeznek az emberek arról, hogy ezek fogják be a szájukat, “ne pofázzanak bele” abba, hogy ki, mikor, kivel és hogyan szereti egymást, hogyan házasodik, mi a család, mert nem áll jól nekik a képmutatás. Ilyenkor kiderül, hogy ez mégiscsak magánügy, mert a Varga Judit és Magyar Péter házaspár azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket, s ne avatkozzon senki a privát szférájukba.

Igen, ilyenkor van privátszféra? Másoknak pedig hallgatni és nézni kell a hazug és hamis családmodellről szóló ótvaros hazugságaikat, az idilli képeket? Máskor megmondják, hogy férfi az apa és nő az anya, a gravitáció miatt a tárgyak föntről lefelé hullanak, hogy a mintaszerű keresztény családmodell által utcára hajított gyerekeket se fogadhassa örökbe olyan pár, amely szeretné, és megtehetné, ha az álkeresztény rezsim nem avatkozna a privát szférájukba. De Magyarországon a heteroszexuális párok és családok sem érezhetik magukat biztonságban, mert jön a “Balognénak” becézett Novák Katalin, és megmondja, mi a keresztény család.

Miközben Semjén szakállas pap bácsijai rontják meg a gyerekeket a templomokban, amit nagy erőkkel eltussolnak, majd a közben felnőtt áldozatot üldözik és megbélyegzik. Ereszcsatornán ereszkedik le az Extasy-tablettákkal megtömött hátizsákjában, melegpartiról menekülve a homofób alaptörvény szerzője. Elvált a rendszer Goebbels-e, propagandaminisztere, az új csinibaba feleségével máris egy milliárdos korrupciós ügybe keveredve. Mialatt a régi felesége – nyilván a nagy tehetségével – szintén milliárdokat sibolt ki a közvagyonból, állami cégekből. Vessen magára az a tehetségtelen magyar vállalkozó, aki nem megy semmire. Ezek a “keresztény” minták és normák, ezek így keresztények, de az egyszerű ember az szégyellje magát, ha megiszik egy sört, és kívánság okáért ránéz egy nőre...

ÁLLATI...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2021.02.14.


Az már elhangzott többször (nem nálunk, jellemzően a közpénzmédiában) – a kormány és maga Orbán Viktor is reklámozta -, hogy fussunk gyorsan kitölteni az állatvédelmi kérdőívet, mert az nagyon fontos. Az állatvédelem valóban nagyon fontos (lenne), de vannak itt furaságok. Kezdetnek mindjárt az, hogy csak akkor láthatom a kérdéseket, ha megadom a nevemet, elérhetőségemet, életkoromat. Az rendben van, hogy kitölteni regisztrációval lehet (itt sem érthető azonban az életkor kötelező megadása, mert semmivel nem függ össze. A kitétel annyi – kellene, hogy legyen -, hogy nagykorú vagyok-e. Ezen belül semmi közük ahhoz, de nem is kapcsolódik semmihez, hogy 19 vagy 97 éves vagyok. Az már nincs rendben – nálam legalábbis -, hogy elolvasni is csak regisztrációval lehet. Titkos, vagy mi ez?

Az nagyon rendben van, hogy a kormányzat foglalkozni kíván az állatvédelemmel. Már tegnap is késő lett volna. De ne úgy foglalkozzanak vele, hogy elcsacsorásznak a látszat kedvéért, begyűjtik az adatokat, aztán semmi nem történik. A kérdések éppen annyira irányítottak, mint a nemzeti inzultációs kérdések. Például ilyenek:

„Egyetért-e azzal, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön?”

Minek kell ilyet kérdezni? Ki az a barom, aki nem ért egyet? A hülye kérdések – és az információk begyűjtése után – fog történni valami az állatvédelem területén? Kapnak rendszeres támogatást a menhelyek? Felderítik és bíróság elé állítják a szaporítókat? Lesz állatrendőrség, megfelelő jogkörrel? Mert valahonnan innen kellene indulni. De nagyon gyorsan...

ANNO BUDAPEST: ANNO FM KLUBRÁDIÓ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Panxnotded Miklós
2021.02.14.Egy darabig ez lesz az utolsó analóg módon is sugárzott Anno Budapest a Klubrádióban.


Arra kérjük a hallgatókat, hogy 2021. február 14-én vasárnap délután 2 és 4 között telefonáljanak be, és szedjünk össze régi FM rádiós, klubrádiós emlékeket. Panxnotded Miklós várja a hívásaikat a stúdióban. Telefonáljanak a +36 1 240-6953 vagy +36 1 240-7953-es számokon, vagy küldjenek SMS-t a +36 30 303-0953-ra.

Ne csüggedjenek, hanem kövessenek minket online is a jövőben, ha meg tudják oldani.

Az alábbi fotók 2014. február 14-én készültek, az utolsó napon, amikor még a régi 95,3-as frekvencián sugároztunk. (Köszönjük Bálint Juditnak a fényképeket.)

A KÖZMÉDIÁBAN EDDIG SEM SZÓLALT MEG ÉRDEMBEN AZ ELLENZÉK, MOST MÁR PAPÍRJA IS VAN RÓLA, HOGY EZ ÍGY HELYES

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.02.12.


Amikor kormányzati médiabirodalomról beszél az ellenzék, általában a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (röviden KESMA) által tömörített és központilag koordinált több száz sajtóterméket érti e kifejezés alatt. Tény azonban, hogy a legnagyobb agymosást a választók fejében azok a közszolgálati médiumok végzik, melyeket úgymond megszokásból néznek, olvasnak vagy hallgatnak a polgárok. A Fidesz 2010 óta tudatosan küldi legfőbb üzeneteit azokon a csatornákon keresztül, melyeket egyrészt közpénzből tart fenn az állam, másrészt nevében még mindig ott a megtévesztő „közszolgálat” kifejezés.


Az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) által összefogott közszolgálatinak mondott szerkesztőségek vezetői nem is igazán leplezik, hogy a kormány zsoldjában állnak. Lényegében küldetésüknek tartják, hogy a rájuk bízott eszközökkel és munkatársakkal utat vágjanak a politika bozótjában a kormánynak, az ellenzéket pedig a lehető legtávolabb tartsák a megszólalás, a véleménynyilvánítás lehetőségétől. Ez eddig is elég aggasztó volt, de a 2022-es parlamenti választás előtt egy évvel, és egy precedens értékű bírósági ítélettel megtámogatva kifejezetten kiábrándító.

Ez utóbbi finoman szólva sem egyezik az Orbán-kormány által hozott médiatörvény szellemiségével, mely kimondja, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja - többek között - a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás. Ennek alapvető feltétele lenne, hogy a hírműsorokban megfelelő arányban szólaljanak meg kormánypárt és ellenzéki vélemények. A Kúria napokban meghozott, és az MTVA részéről ítélete épp ennek mond ellent.

Nem akarjuk Ádámtól és Évától kezdve bemutatni az M1 hírcsatorna és néhány ellenzéki parlamenti képviselő küzdelmét, mely tulajdonképpen arról szólt, hogy a közszolgálatinak titulált televízió a nevében viselt feladatot ellátva adjon hangot a kormánytól eltérő véleményeknek is, amivel nem a mandátummal rendelkező kormánykritikus politikusok óhaját elégítenék ki, hanem azokét a polgárokét, akik szeretnének adott ügyekben világosan látni. Ha ugyanis egy vitás kérdésben csak az egyik fél véleménye artikulálódik, az annyit tesz, mintha egy bíróság előtt csak az egyik oldal kapna szót...

VARGA JUDIT AZT KÉRI, HAGYJÁK BÉKÉN A MAGÁNÉLETÉT, UGYANEZT KÉRIK TŐLE A SZIVÁRVÁNYCSALÁDOK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.02.14.


A szivárványcsaládok védelmében indult #acsaládazcsalád kampány egyik kezdeményezője, Pál Márton egy szombaton megosztott rövid, nyilvános Facebook-bejegyzésben szúrt oda a nem házasságban élő emberek örökbefogadását ellehetetlenítő törvényért felelős Varga Judit igazságügyi miniszternek, akiről éppen aznap kezdte híresztelni a bulvársajtó, hogy véget ért a házassága.

Pál Márton a miniszter tiltakozó Facebook-posztjára reagált, amelyben Varga „összehangolt sajtótámadás” részének nevezte a tegnapi, válásáról szóló híreket, valamint azt kérte a sajtó munkatársaitól a miniszter, hogy az ő és családja privátszféráját „ne tegyék a politikai játszmák részévé, és kiskorú gyermekeik védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől”.

Az azonos nemű párjával gyermeket nevelő, a kormányközeli sajtó több, melegeket célzó támadása ellen aktívan kiálló Pál röviden úgy válaszolt az igazságügyi miniszternek:

„Miniszterasszony, átérzem, és én is ezt kérem Önöktôl!
Kérem, tartózkodjanak attól, hogy a privátszféránkat politikai játszmák részévé tegyék, és a kiskorú gyermekeink védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől.
Tisztelettel: Magyarországon élô szivárványcsaládok”


Mint ismert, Pál Márton és párja, Hanol Dávid tavaly több másik családdal szerveződve a Szivárványcsaládok Közössége és a Háttér Társaság segítségével életre hívták a #családazcsalád kampányt. A három hónapja indult mozgalom célja, hogy párbeszédet indítsanak a szivárványcsaládok helyzetéről, jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal, valamint tematizálják azokat a kormányzati támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a szivárványcsaládokat érték.

Varga Judit azzal vált különösen érintetté ebben a kérdésben, hogy ősszel benyújtott törvényjavaslata, néhány héttel később pedig a megszavazott és kihirdetett törvény értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

A nyilvánvalóan diszkriminatív törvényjavaslat ellen számos civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük a szabályozás egyértelműen azt célozza, hogy az azonos nemű párok, akik a hatályos törvények értelmében nem köthetnek egymással házasságot, ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Ezt egyébként már egy korábbi jogszabály-módosítás is szinte lehetetlenné tette: Kásler Miklós EMMI miniszter még október elején nyújtotta be azt a rendeletet, amelynek értelmében egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhatott örökbe gyermeket, ha a hatóság az egész ország területén nem talált olyan házaspárt, aki vállalná a gyermeket...


TÍZ PONTBAN ARRÓL, HOGYAN JUTOTTUNK A KLUBRÁDIÓ ELHALLGATÁSÁHOZ

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.02.14.


Ritka, hogy egy szövevényes jogi ügy a gyakorlatban nagyon is egyértelmű, tisztán érthető következménnyel jár: a Klubrádiónak február 14-e, vasárnap éjfél után el kell hallgatnia a megszokott frekvencián, a 92,9 MHz-en. A rádió az online térben ugyan folytathatja a sugárzást, de a célközönség egy része, az idősebb korosztály gyaníthatóan nem használ internetet, egy másik részétől pedig nyilvánvalóan nehezen várható, hogy mostantól rádiózás helyett inkább netezzen az autóban. Vagyis ez a lépés, ha nem is megszűnéshez, de nagy eséllyel a Klubrádió elsorvadásához vezethet. Hiszen ki tudja, hogy a frekvenciapályázaton mikor hirdetnek majd győztest, és lesz-e még Klubrádió, amelyik megnyeri. Végigvesszük a Klubrádió elhallgatásához vezető okokat.


Miközben sorra szólalnak meg hazai és külföldi szervezetek a magyar sajtószabadságért aggódva, sőt, az amerikai és a francia kormány is védelembe vette a Klubrádió ügyét, a magyar kormány részéről Gulyás Gergely miniszter arra hivatkozott, hogy nem jogszerűtlen a Klubrádió ügye, „csak nemzetközi hisztériakeltésre alkalmas”. Szintén a jogszabályokra hivatkozva tárta szét a karját Karas Monika, a Médiatanács elnöke, miszerint egy jogállamban a jogszabályokat sem a Médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. „A hisztériakeltés ellenére nem várható el a Médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót” – mondta az elnök.

Érdemes tehát áttekinteni, hogy is jutottunk eddig, hogy az ellenzék számára szimbolikus jelentőségű rádió elveszíti a frekvenciáját, és csak online folytathatja a sugárzást (A rádió adásait itt tudja hallgatni online)...


OSZTRÁK BIOTECH KUTATÓCÉG MAGYAR VEZETŐJE VÁLASZOL AZ OLTÁSOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEINKRE

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.02.13.


A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban most talán nincs égetőbb kérdés az oltásoknál. Már Magyarországon is egyre több vakcina elérhető, és már a magyar közönség is ismerkedik az olyan kifejezésekkel, mint az mRNS vagy az adenovírus. Ezzel együtt nagyon sok a kérdés merül föl az oltásokról, melyik a jobb, melyiknek milyen mellékhatásai lehetnek, melyik a megbízhatóbb. És mint mindig, amikor egy tudományos kérdés kerül a figyelem középpontjába, sok a félreértés és a félelem.

A Pozitív podcast legújabb adásában ezért a 444 munkatársainak és támogatóinak bevonásával igyekeztünk összeszedni az oltásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, és föltettük ezeket egy szakértőnek. Ez a szakértő Nagy Eszter orvoskutató, a bécsi Cebina biotechnológiai cég alapítója és vezetője, aki 20 éve foglalkozik gyógyszer, azon belül vakcinafejlesztéssel. A Cebina többek között egy koronavírus-vakcina fejlesztésével is foglalkozik, a járvány alatt pedig együttműködött a pécsi és a bécsi egyetem kutatóival is.

Az adásban átbeszéljük, hogy milyen különbségek vannak az oltási technológiák között, hogy mit lehet tudni a védettségről, amit az oltások adnak, és hogy milyen csoportoknak melyik vakcina lehet előnyösebb. Szó lesz például arról, hogy az adenovírusokat használó vakcinákat, mint amilyen az AstraZeneca és a Szputnyik V, nem lehet évente újra használni, márpedig úgy néz ki, hogy nem 2021 lesz az egyetlen év, amikor a Sars-Cov-2 ellen be kell oltassuk magunkat. Arról is beszélünk, hogy miért mondják egyes oltásokról, hogy azokat időseknek nem érdemes adni, hogy lehet-e kismamákat oltani és hogy hogyan tudják a vakcinagyártók fölvenni a versenyt a mutálódó koronavírussal.

Nagy Eszter szerint bár komoly veszélyt jelentenek a variánsok, ha elég gyorsan haladna az oltás, akkor a további mutánsok kialakulásának az esélyét is le lehetne csökkenteni. A szakértő úgy látja, hogy jó dolog, hogy Magyarországon különböző technológiákat használó vakcinák is elérhetők, mert még nem derült ki, hogy melyik megoldás a legjobb a vírussal szemben. És bár vannak lényeges különbségek az oltások között, minden vakcina jó, ami már legalább 80 százalékban hatásos.

A Pozitív adásait és a 444 többi podcastját megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcast oldalán is.

GYURCSÁNY: ORBÁN CSAK BAJKEVERŐ EURÓPÁBAN, IDEHAZA MÉG BASÁSKODIK

24.HU
Szerző: 24.HU
2021.02.13.Helye van-e politikai vitáknak ebben a helyzetben, a koronavírus-járvány idején? A politika a közös ügyeink intézése, a világjárvány pedig bizony közös ügy. Ezért helyes, hogy közéleti vita tárgya, hogy jól intézik-e a dolgokat azok, akiknek kitüntetett felelőssége van, a kormány jól teszi-e a dolgát. Ha ez nemzeti ügy, akkor minket, az embereket partnernek kell tekinteni, vakcinaügyben is – fejtegette Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédében.

Gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak.

„Nem uralkodhat felettünk. Ha gyerekének is tekint bennünket, igényt tartunk rá, hogy tudjuk, hol tart az ország, miből választhatunk. Nem kívánunk gyerekei lenni ennek a kormánynak, a saját hazánk ez, azt várjuk a kormánytól, hogy partnernek tekintsen minket” – húzta alá a volt miniszterelnök a párt tizedik, most online tartott évértékelőjén.

A koronavírus-járványban kiderült valami, egy hamis mítosz ledőlt. Úgy fogalmazott, hogy eddig sokan azt hitték Orbánékról, hogy legalább kormányozni tudnak. „Odadobnak koncnak dolgokat, hogy azzal legyenek elfoglalva, de a közjó szolgálattal nem törődnek. Ennyi egymásnak ellentmondó nyilatkozatot, elkésett lépést nem láttunk még.”

A valóság vereséget mért a magyar kormányra. Mert most nem ők választották az ellenséget. Valójában elbuktak.

Az oltásról azt mondta Gyurcsány, hogy mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát. De olyan vakcinával, amelyet az európai szakhatóság, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez, és ne olyannal, amelyet csak a magyar külügyminiszter.

Történtek jó dolgok is az elmúlt egy évben – kanyarodott rá a választási küzdelemre Gyurcsány. Szavai szerint megszületett Orbán rendszerének hazafias, demokratikus ellenzéke. Hosszú idő kellett hozzá, de ez kellett hozzá, hogy mindenki megértse, Magyarországon nem demokratikus versengés zajlik, hanem egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus hatalom van. Nem egyik vagy másik politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem ez a fajta hazafias kötelesség felismerése történt meg. Gyurcsány szerint az útra, amelyet megtettek, okuk van büszkének lenni, de ami előttük van, alázattal kell megtenni.

A DK ennek az ellenzéki közösségnek egy erős tagja. Idén lesz 10 éve, hogy megalakult ezt a párt. Van nagyjából egymillió szavazójuk. Ezt nagy dolognak tartja Gyurcsány. Megtanultak viharban is járni. Csak akkor van esély legyőzni Orbán rendszerét, ha vele szemben feláll egy erős ellenzék.

Reményt is hozott 2020. Joe Biden győzelmét említette az amerikai elnökválasztáson. „Nemcsak Trump bukott, hanem azok a fajta politikusok is, akik közé a mi kormányfőnk is beletartozik – fogalmazott...

SZABAD SZEMMEL - FOKOZÓDIK A FÉLELEM A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁG MIATT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.14..


FT


Fokozódik a félelem a magyar sajtószabadság miatt, miután a Klubrádió az utolsó napját kezdte meg az analóg hullámhosszon. A bírálók úgy ítélik meg, hogy a bezáratás része a haladó hangok elleni hadjáratnak Közép-Európában, miután Orbán Viktor kemény kézzel lép fel a független szerkesztőségek ellen. A vezető európai lap is idézi Hardy Mihályt, a Klubrádió hírigazgatóját, aki azt hangsúlyozza, hogy önálló rádiók még a putyini Oroszországban is vannak, de ott az újságírókat szokták megölni. Magyarországgal ezzel szemben a rádiót csinálják ki, vagy a sajtót, magát.

2010 óta a Fidesz fokozta a közigazgatásra, és kulturális intézményekre, valamint az igazságszolgáltatásra és a médiára nehezedő szorítást. A kormány kipaterolta a CEU-t, és azt követeli, hogy a külföldi támogatást élvező civil szervezetek vessék magukat alá a Lex Sorosnak, jóllehet azt jogsértőnek minősítette az Európai Bíróság. Ezen felül Orbán saját embereit nevezte ki a bíróságok kulcsposztjaira, ily módon próbálva még inkább erősíteni befolyását a hatalmi ágra.

A Klubrádió elleni fellépés, amit két kisebb adminisztratív vétséggel indokolnak, csak betetézi a média elleni sokéves fellépést. Az Indexet tavaly a miniszterelnök szövetségesei vették át. A KESMÁ-ba csaknem 500 kormánypárti orgánumot tömörítettek. Kovács Zoltán ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a bíróság e heti döntésében. Szerinte szó sincs politikai beavatkozásról, itt piaci magánszereplők, a médiahatóság és a bíróság ügye jelenik meg.

Közben pedig független országos televízióként már csak az RTL működik – mondja Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől. A közönség nagy része a hagyományos sajtón keresztül alapvető a hivatalos propagandát kapja. Az egyetlen szabad terep immár csupán a világháló. Ezzel szemben Mráz Ágoston Sámuel, a hatalom által kistafírozott Nézőpont Intézet igazgatója azt hangoztatja, hogy a kormány mindössze kiegyensúlyozott erőviszonyokat igyekszik teremteni a médiában.

Hardy Mihály szerint azonban ami most a Klubrádióval történik, az olyan, mintha lezárnák a biztonsági szelepet, amelyen keresztül idáig el tudott távozni a gőz. Csáky Zselyke, a Freedom House regionális kutatási igazgatója pedig azt emeli ki, hogy a tekintélyelvű vezetők tanulnak Magyarországtól. Így pl. aggasztó, ami a lengyeleknél történik, mert azt látni, hogy terjed a magyar modell.

Der Standard

„A magyar sajtó szabad, színes, és sokrétű” – idézi a lap Médiatanács elnök asszonyát, aki megpróbálta megvédeni a Klubrádióval szembeni eljárást. Karas Mónika a 10 éve hozott médiatörvényre hivatkozott, noha azt már bevezetésekor igen erős külföldi bírálatok fogadták. Miközben a Klubrádió két apró szabályszegésért veszti el sugárzási jogát. Amúgy pedig a médiahatóság kizárólag a jobboldali-nemzeti Fideszhez közelálló tagokból áll.

A lap felidézi, hogy az elmúlt években egyre másra kényszerültek lehúzni a rolót független szerkesztőségek, lásd a Népszabadságot, ami nagy nemzetközi figyelmet keltett. A másik nevezetes történet az Indexé, ahol szinte az egész szerkesztőség felállt, miután menesztették a főszerkesztőt.

A magyar kormány azonban minden felelősséget elhárít magától, és a „szabad piaccal”, illetve a „magángazdasággal” takarózik. Egyébiránt immár három éve egyetlen konszernhez tartozik a kormányszimpatizáns orgánumok túlnyomó többsége.

Wall Street Journal

Orbán Viktor egyik közeli munkatársa elárulta, hogy Kínát alapvetően politikai megfontolások vezérlik a koronavírus ellenanyagának szállításánál. Ám mivel az EU tehetetlenkedik, amihez hozzájön a szer amerikai exporttilalma, Magyarországnak nem sok választása marad, hogy kihez forduljon segítségért. A kérdés azért vetődött fel, mert szakértők szerint Kína a vakcina diplomáciával növeli befolyását Európában, bár több európai ország képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy Peking semmiféle politikai feltételt nem támasztott a szerződéskötések során.

Mivel azonban Szerbiában sikerrel zajlik az oltási kampány a kínai szerrel, a földrészen más kisebb országok is Peking közreműködését kérik, miután az európai beszerzés akadozik és a nyugati gyárak termelési nehézségekkel küszködnek. Ez pedig helyzetbe hozza az ázsiai nagyhatalmat, amely úgy állítja be magát, mint igazán megbízható szövetségest a Covid-19 elleni küzdelemben. A járvány különben pont a területéről indult ki.

Részéről leginkább az a két készítmény rúg labdába, amelyet az állami Sinopharm, illetve a magánkézben lévő Sinovac fejlesztett ki. Az előbbit Magyarország már engedélyezte és rendelt is belőle. A csehek most fontolgatják, hogy ők is kérnek az oltásból. A Nyugat-Balkánon pedig Montenegro és Észak-Macedónia a közeljövőben akarja bejelenteni igényét.

Több európai forrás is megerősítette, hogy Kína bemutatkozásként mindenkinek egy millió adagot ajánl, napokon belüli szállítással. A nyugati vetélytársaknál a határidő több hónapos, de még ott is késések tapasztalhatók. Ily módon erősödhet Kína helyzete egy olyan térségben, ahol az USÁ-val verseng. Ezt támasztja alá, hogy az európai vevőkkel a kínai állam tárgyal és nem a gyártó cégek. Viszont afrikai megrendelők arról számolnak be, hogy Kína nekik nem teljesített időre.

Project Syndicate

Hruscsov dédunokája nem gondolja, hogy Navalnij le tudná vadászni Putyint, bármennyire is karizmatikus és rokonszenves az ellenzék vezére. Az elnök ugyanis rendőrállamot alakított ki az eltelt 10 évben és kész minden eszközt bevetni hatalma fenntartására. Nyina Hruscsova, aki a new yorki New Schoolon tanít, úgy ítéli meg, hogy rezsim egyáltalán nem rendült meg. És hét végi tüntetések főleg nem tudják meghátrálásra kényszeríteni.

Mégis hatalmas túlzás, sőt teljesen ésszerűtlen, hogy az államfő ilyen erővel lép fel ellenfele, annak munkatársai és támogatói ellen. Már idáig több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, brutális erőszakot bevetve. Blokkoltak több közösségi oldalt, mert azok gerjesztették az elégedetlenséget. Viszont az állami tévék áradoznak Putyinról, egyben igyekeznek minden erővel lejáratni a tiltakozó mozgalmat.

A Kreml az állam ellenségeként kezeli Navalnijt. ami a sztálini kirakatpereket idézi, de ő nem adja meg magát a diktátornak, nem vallja be „bűneit”. Viszont bemutatja, hogy a politikai élgárda milyen mértékben megszedte magát a korrupció eredményeként és ez sokat árt közvetlenül Putyinnak. Olyan, mintha Navalnij lenne napjaink Trockija, akit el kell takarítani az útból.

A Kreml félelmeit csak fokozza, hogy szép lassan kifejlődhet egy palotaforradalom. A Krím megszállása miatt elrendelt nyugati megtorló intézkedések megfojtják a gazdaságot, táplálják a politikai elit nyugtalanságát, miután ezek az erők szeretnének hozzájutni svájci bankszámláikhoz és felkeresni toszkánai villáikat. Úgy hogy lehet, hogy megpróbálják meneszteni az elnököt, ahogy az Hruscsovvel megesett, 1964-ben. Egy megalázott államfőt sokkal könnyebb volna megbuktatni, mint egy olyat, aki népszerű.

Mostanában a mindenféle jósok és erőszakos térítők bukkannak fel a hatalom környékén. A legváltozatosabb zöldségeket hirdetik, ami szintén arra utal, hogy a megcsontosodott orosz rezsim kezdi felszámolni önmagát. De mivel Putyin és az állam egy és ugyanaz, ezért e pillanatban igencsak nehéz eltávolítani a politikust.

Kurier

Ausztriában holnap kezdődik az iskolákban a 2. félév, de emiatt nagy gondban vannak azok a magyar diákok, akik nap mint nap ingáznak a határon át. A középiskolákban két csoportra osztják a tanulókat: az egyik része hétfőn és kedden van oktatás, a másiknak szerdán-csütörtökön. Pénteken távtanítás zajlik.

Csakhogy a Kurz-kormány döntése nyomán az országba kizárólag negatív koronateszt birtokában szabad beutazni. Ez azonban Magyarországon 50-70 euróba kerül, miközben az osztrákoknál ingyenes. Ám kell hozzá ausztriai társadalombiztosítási szám. Az oktatási hatóságok a helyzet áthidalására azt találták ki, hogy a magyar gyerekek, mivel még nincsenek 18 évesek, ingyen vizsgáltathatják meg magukat. De éppen a koruk miatt kísérőre szorulnak, neki viszont szintén produkálnia kell az igazolást, hogy nem fertőzött.

Az osztrák tanfelügyelet azt mondja, hogy ő ennél többet nem tud tenni, már minthogy a gyerekeket kedvezményben részesíti. A szülőket és a bécsi magyar Nagykövetséget pedig már tájékoztatta a gondról. Ugyanakkor a szlovák diákoknál nincs ilyen baj, mert náluk, odahaza mindenki ingyen végeztetheti el a vizsgálatot az állami központokban.


ISTEN, HAZA, CSALÁD

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.14.


Tegnap arra ébredt a nemzet, hogy Varga miniszterasszony válik. Nem nagy ügy, a népek nagy általánosságban elválnak, gyakrabban, mint holtodiglan együtt maradnak, és ezen még Novák Katalin sem segíthet. Ám az újság gonosz volt, amely közölte. Épp a családok hete csúcsaihoz közelítve kürtölték világgá, itt, minálunk például maga a püspök atya fog ez ügyben misézni. Ájtatosan forognak majd a szemei, és előadást tart arról, amihez köze nincs, mert nem is lehet, de azért belebeszél a butaság bátorságával. Ott tartunk már a házasodási buzgalomban, hogy az egyik NER lap arról számolt be, mint „Magyarország jobban teljesít” brigádnapló, hogy mostanában az eljegyzés is több, mint a libsik alatt.

Hogy ezt honnan veszi, hogy a KESMA lapok ott vannak minden lánykérésen, meghívást kapnak, aztán majd ők tartják a gyertyát, a fene se tudja, de örülünk neki. Emlékeim és tapasztalataim szerint mi most erősen keresztény nemzet vagyunk, ebbéli minőségünkben azonban a válás macerás. Mert amit Isten összekötött, azt ember szét nem választhatja, ugye, holtomiglan-holtodiglan és más efféle cuki kurvaságok. Mivel azonban ezek nem keresztények, csak azt hazudják, válnak orrba-szájba, az utóbbi időben is Mészáros, Rogán, most Varga igazságügyis, előtte meg az összes többi. Azt hiszem, Deutsch a rekorder, és ez ügyben is el kell majd számolni az Istenükkel, már ha van nekik olyan, de ezt kétlem erősen.

Túl mindezeken azonban a válás magánügy. Két ember és csatolmányaik drámája, valamint nyomora, ám, ha az ember ilyen közegben, a család, gyerek, CSOK, lihegésével ajkain éli a nyomorult életét, azért érdekes bír lenni, és jogosan kapja fel a fejét a talpas jobbágy. Hogy mi van? Mi van? Főleg, hogy előtte a hírek szerint mindenféle kétes kölcsönökkel óhajtottak családi fészket beszerezni, sőt, lehet, a fészek már meg is van, ami bonyolítja a dolgot. Ám attól azért nem tartunk, hogy a procedúra nyomán férjuram az utcára kerül, ahogyan a köznapi férjek szoktak, és a híd alatt élni kényszerülvén a volt felesége igazságügye üldözi őt majd, mint hajléktalant. Mert mások csak annyit is érnek, mint elékezhetünk...