2019. december 2., hétfő

HAVERI ÁLLAMKAPITALIZMUS ÉPÜL: EGY RENDSZER, AMIBEN AZ ADÓFIZETŐK PÉNZE MAGÁNVAGYONNÁ LÉNYEGÜL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2019.12.02.Egy végletesen központosított, az Európai Unióban is egyedinek mondható formája épült ki a korrupciónak itthon - mondja Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Ez a rendszer része és nem mellékhatása.

Magyarország szinte vita nélkül több száz milliárdos bírságot vállalt be az uniós operatív programmal kapcsolatos korrupció, a rendszerszintű visszaélések és más szabálytalanságok miatt. A kormányzat eleve számol azzal, hogy meg fognak bennünket büntetni? 


 Azt, hogy mivel kalkuláltak, tőlük kellene megkérdezni. De szerintem inkább arról lehet szó, hogy sokáig arra számítottak, hogy szinte bármit meg lehet csinálni, és az Európai Unió szemet huny efelett. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusra vonatkozóan 400 milliárdos korrekcióról szólnak a hírek a rendszerszintű visszaélések miatt. Ha a magyar adófizetők pénzéből már megelőlegezett költségvetési forrást nem utalja át az unió – ezt nevezi a köznyelv „büntetésnek” – az kétségtelen változás a korábbiakhoz képest, mert a tényleges forrásvesztés ebben a ciklusban eddig minimális volt. A probléma az, hogy az adófizetők pénzéből történik a büntetés megfizetése. Az állam ezt elvileg átháríthatná a korrupciót elkövetőkre, de Magyarországon ez nem életszerű, mert ebben az esetben a büntetés minden bizonnyal a kormányhoz közelálló személyekre és vállalatokra szállna. 

Van-e valami egyedi sajátossága a magyarországi korrupciónak? 

- Magyarországon a korrupció végletesen központosított. Az állami korrupció lényege az erőforrásoknak különféle eszközökkel történő újraosztása, az új elit megteremtése, és a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása. Bizonyos csoportoktól az állam törvényi eszközzel elveszi vagy megvásárolja a vagyont, amit a kormány más csoportoknak ad oda. Mindez sokszor intézményesülten történik. A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át. Az ideológia mindehhez a nemzeti tőkés- és középosztály létrehozatala, ezért mondják a kormánypárti ideológusok, hogy amit mi korrupciónak nevezünk, az a rendszer lényege. Valójában persze azt látjuk, hogy nagyon is hiányzik a magyar társadalomból az erős és gyarapodó középosztály és pláne a polgárság, mindenekelőtt szellemi értelemben. Inkább felduzzasztott és folytonosan megfelelni vágyó kliens-rétegről beszélhetünk. 

Mennyiben állandó ez a kör? 

A rendszer nem statikus, mozgásban van, egyesek bekerülnek a pixisbe, mások meg kipörögnek. Magyarországon egy a demokrácia és a diktatúra közötti hibrid rendszer, gazdasági szempontból pedig haveri államkapitalizmus alakult ki. Nagyon nyugtalanító, hogy el- illetve visszajutottunk oda, hogy számos alrendszerben és a gazdaság egyes szegmenseiben a lojalitás felülírja a teljesítményelvet. A politikai és a gazdasági erőforrások szinte teljes monopolizációjára tett kísérletnek vagyunk tanúi. A közszereplők, közhatalmat gyakorlók családtagjainak, haverjainak jóval több esélyük van arra, hogy megrendeléseket, jó állásokat kapjanak...

IDÉN MÁR NEM ÓVÓNŐKÉNT KEZDTEM A SZEPTEMBERT

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.12.02.


Az óvónők egyre kevésbé bírják a szakemberhiány miatt rájuk szakadó munkamennyiséget, miközben egyre kevesebb fejlesztő munkát tudnak végezni a gyerekekkel. Az egyik pályaelhagyó óvónő minden nap csak a szerencsében bízott, hogy ne történjen nagyobb baj, miközben egyedül volt 25 gyerekkel. Sokaknak az elmúlt években megnőtt, felesleges adminisztrációs terhekből lett elege, illetve abból, hogy pályakezdőként szinte lehetetlen megélni a fizetésből. Szabadságuk szinte csak papíron létezik, a túlórák pedig még azon sem, az már csak hab a tortán, hogy még lázasan is dolgozniuk kell, mert nincs, aki helyettesítsen. Mindezekért cserébe pedig úgy érzik, hogy egyáltalán nincsenek megbecsülve.

Az Emmi szerint évente jellemzően 1300-1500 hallgató fejezi be a tanulmányait óvodapedagógia szakon, tehát nincs baj a nyugdíjba vonulók utánpótlásával. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint sincs pedagógushiány, a sok álláshirdetés sem jelent feltétlenül szakemberhiányt, “gondoljunk bele: a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált”.

Teljesen máshogy látja a helyzetet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), “csúsztatás ilyet mondani, nagyon nagy az óvodapedagógus hiány, és ez csak évről évre nő. Nemcsak a PSZ szerint van hiány, hanem a szakmában aktívan dolgozók szerint is, akik a saját bőrükön érzik ezt” – mondja Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Az óvodapedagógusok hiánya miatt több intézményt törvénytelen helyzetbe kényszerítenek. Mivel nem tudják biztosítani, hogy az előírtak szerint két óvónő dolgozzon egy csoporttal, sok óvodában délután pedagógia asszisztensek vigyáznak a gyerekekre.

A nyugdíjaskorú óvodapedagógusok menekülnek a munkából

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az óvodapedagógusok társadalma egyre inkább elöregszik, az elkövetkezendő öt évben az aktív óvodapedagógusok egyharmada megy nyugdíjba (ez az adat egy, a képzésben részt vevő oktatási intézmény felmérésén alapul). A szakemberhiány egy részét azzal fedhetnék el, hogy nyugdíjasokat foglalkoztatnak tovább, azonban a pályán töltött negyven év után óvónő legyen a talpán, aki visszamegy dolgozni.

“A nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatása csak tűzoltásra alkalmas, hosszú távon nem oldja meg a problémát. A másik tény pedig, hogy a 40 évet lelkiismeretesen, erős hivatástudattal ledolgozó kolléganők elfáradtak, fizikailag és mentálisan egyaránt, nem szívesen maradnak tovább a pályán” – mondja Verba Attiláné.

Az óvodapedagógusokat előbb érte el a nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető kedvezményes nyugdíjkorhatára, mint az általános, vagy a középiskolában dolgozó tanárokat. Negyven évvel ezelőtt még voltak óvónőképző szakközépiskolák és gimnáziumok, így középfokú végzettséggel, már 18 évesen is el lehetett helyezkedni a pályán. A felsőfokú végzettséget pedig az óvónők nagy része munka mellett szerezte meg

– mondja Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke...

KIMONDTÁK: NEM ELÉG MÉG TÖBB PÉNZT ADNI A CSALÁDOKNAK, HOGY TÖBB GYEREK SZÜLESSEN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.12.02.


Az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont a feltételek megteremtéséhez szükség van további kormányzati lépésekre – hangzott el egy hétfői könyvbemutatón. A további lépésekkel kapcsolatban pedig a tanulmánykötet szerzőinek konkrét javaslataik is vannak, mint például a főállású szülőség intézményének bevezetése vagy a nyugdíjrendszer újragondolása.

Nem elég pénzt adni

Hétfőn mutatták be Budapesten a Gyermek- és Családbarát Alkotóműhely és a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén a „Jövőnk a gyermek” című tanulmánykötetet, mely a demográfiai folyamatokkal, és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. A kötet szerzői és szerkesztői konkrét javaslatokat is megfogalmaztak.

Tudjuk, hogy az állami családpolitika, az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont azt is tudjuk, hogy a feltételek megteremtéséhez további kormányzati lépésekre van szükség

- mondta a bemutatón Báger Gusztáv, a kötet társszerkesztője, a Monetáris Tanács tagja.

A fentiekkel értett egyet Kovács Árpád is, a Költségvetési Tanács elnöke szerint „többről van szó, mint hogy több pénzt adjunk valamire, közös gondolkodással meg kell változnunk magunknak is”. Szerinte a pénz önmagában nem adhat megoldást, valamit tud ösztönözni, de az alapvető folyamatokat nem tudja beindítani.

Ha nem születnek lényeges gazdasági-társadalmi intézkedések, nem sikerül megfordítani a folyamatot, akkor belátható időn belül elveszítheti emberi erőforrását az ország

- festett sötét képet Kovács.

Főállású szülők, nemzeti stratégia kellene

A kötet szerzőinek konkrét javaslatai is vannak a jövőbeli lépésekkel kapcsolatban, ezekből Báger Gusztáv kiemelt néhányat:
- Be kellene vezetni a hivatásos szülők életpályamodelljét, ami találkozna a kormány családpolitikájával és a társadalmi igényekkel.

- Átfogó nemzeti és megyei szintű demográfiai stratégiára lenne szükség, melyeket meg is kell valósítani.
- Egy új családügyi és közösségfejlesztő minisztériumnak kellene irányítani a folyamatot.
- A hosszútávú javaslatok között szerepel többek között a nyugdíjrendszer méltányos kiigazítása, a nemzeti lakáspolitika megalkotása...

A HÚSLEVES LEGDRÁGÁBB HOZZÁVALÓJA A ZÖLDSÉG LETT, ÉS ENNEK SZOKATLAN OKA VAN

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2019.12.02.


Cikkünk írásakor az egyik hipermarketben a friss csirke levesaprólék (80 deka) éppen 433 forintba kerül, az előválogatott vegyes leveszöldség tálcájáért (75 deka) viszont 649 forintot kérnek. A csirkehúsleves összetevői közül a zöldség árban megelőzte a húst. Már csak a marha tartja magát, ott még a hús kerül többe, de még ott sincsen már óriási különbség.

Mi is többször írtunk már arról, hogy a zöldségárak az utóbbi időben elszabadultak. Az ország legnagyobb elosztópiaca, a budapesti Nagybani nemrég közölte, hogy a petrezselyemgyökér (közismertebb néven fehérrépa) éves összehasonlításban 300 százalékkal drágult, de talán ennél is fontosabb, hogy a burgonya, amely alap élelmiszernek számít Magyarországon, kétszer annyiba került, mint tavaly. De volt, hogy ennél is nagyobb volt a krumpliár-emelkedés.

Hogy részletesebben be tudjuk mutatni a zöldségek és gyümölcsök árváltozását, elkértük a Nagybani Piactól a tavaly július végi és az idei július végi teljes árlistát. A két adatsor összesen közel 150 összehasonlítható tételt tartalmazott, az összehasonlításnál pedig mindkét időpontban az aktuális átlagárakkal számoltunk.

Fontos körülmény, hogy ez az összevetés torzíthat azoknál a termékeknél, amelyeknél rövid a főszezon. Ilyen például a görögdinnye, amely általában már június végén megjelenik a piacon, de csak július-augusztusban van a dömpingje, és szeptemberre már jórészt le is cseng.*

Az összehasonlítást mégis megéri megtenni, mert a zöldség-gyümölcsök jelentős részénél szinte minden évben folyamatos, elnyúló a szezon, a görögdinnyéhez hasonló példák nagyrészt kivételek...

TILOS KRITIZÁLNI A “NÉLKÜLED” CÍMŰ ÁLNEMZETI GYÖKÉRGICCSET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.30.


A fideszes KISZ, a Fidelitas kongresszusán Kubatov Gábor, a Fidesz választási csalás-felelőse, a róla elnevezett Kubatov-lista kitalálója, azt találta mondani, hogy “nem szabad hagyni, hogy újságírók ócsárolják a Nélküledet”, a “Nélküled” című giccset, amit az álnemzeti szélsőjobboldali propaganda szerint “minden magyar énekel”. Ha ez a hivatkozás, valamint az, amit Kocsis Máté mondott, hogy “minden jóérzésű magyar szívét megdobogtatja”, akkor máris ok nélküli a dalvédelem, mert mi például nem énekeljük ezt az érzelgős giccset, és a mi szívünket nem dobogtatja meg, pedig mi is jóérzésű magyar emberek vagyunk, ellenben felviszi a vérnyomásunkat a butításnak, az uszításnak, a fasiszta önsajnáló hazugságnak ez az ótvaros zuhataga.

Azt mondja Kubatov, hogy “nem lehet hagyni, hogy újságírók ócsárolják a Nélküledet”. Mit kell csinálni? Börtönbe csukni azt az újságírót, akinek nem tetszik a hazug giccs? Hány évre kell ítélni, akinek sem a dal művészi színvonala, sem a szöveg üzenete nem tetszik, hanem kifejezetten károsnak, pusztítónak és taszítónak tartja? Még a Himnuszt is lehet kritizálni, Kölcsey Ferenc és költeménye is lehet bírálat tárgya. De egyelőre még nem emelkedett a nemzeti himnusz rangjára ez a nemzetsirató, amely Kölcseynél is jobban ringatja önáltatásba és önsajnálatba a magyar népet, és kirekesztőbb mindennél. Ez a dal nemcsak hazug, mint minden giccs, hanem még fasiszta üzenete is van.

Az Orbán-rezsim, mint minden fasiszta diktatúra, az érzelmekkel manipulál, a hazafias érzésekkel él vissza, kisajátítva magának a nemzeti szimbólumokat, ellenségnek nevezve közvetve vagy közvetlenül azokat, akik a hamis és hazug nemzetieskedő pátoszban nem kívánnak részt venni. Ennek része ez a gyomorforgató érzelgős, hazug giccs, amely a refrénjét a Dzsungel könyvéből vette, miszerint “mi egy vérből vagyunk”, annak ellentétes tartalmával. A Dzsungel könyvében ez a befogadást jelenti, hogy még a más fajból valókat is saját vérüknek vallják, de a “Nélküled” című szupergiccs ennek az ellenkezőjét jelenti: aki nem tartozik az nemzetieskedő szélsőjobboldali érzelemvilágba, vagy származása, bőrszíne, vallása alapján különbözik az állami ideológia magyarságképétől, az nem tartozik ebbe a “vérbe”.

Az egész dal az önsajnálatban egyesíti a magukat “magyar vérhez” tartozónak gondolókat, és megkülönbözteti őket mindenki mástól, aki nem tartozik ebbe az önsirató hamis nemzeti identitásba. Ez a dal nem befogad, hanem kirekeszt, méghozzá egy feltételezett faji, vérségi alapon, amelyet egy politikai-ideológiai irányzattal azonosít. Még akkor is, ha ezt a giccset azok is elérzékenyülve dúdolgatják, akik nem tartoznak ebbe a politikai táborba, de az intelligenciaszintjük megakadályozza, hogy ezt az összefüggést felismerjék. A Nélküled című zengemény ugyanarra az érzelmi állapotra hangolja az embereket, mint az “Akácos út”, vagy a “Hogyha írsz majd édesanyám…” kezdetű műnépies nóták. Azzal a különbséggel, hogy azok csak az ízlést és a normális lelki állapotot rombolják, a Nélküled című förtelemnek viszont fasiszta, kirekesztő, fajgyűlölő és gyilkos indulatokat támogató politikai üzenete is van. Olyan eszmében egyesíti a magyarokat, amely eszme nevében már egy népirtásban részt vett a magyar állam...

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS AZ AKADÉMIÁN: ELFOGADTÁK A KUTATÓHÁLÓZATÁTÓL MEGFOSZTOTT MTA ÚJ KÜLDETÉSÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.12.02.


Az Akadémia elnöke azt szeretné, ha az MTA-nak nagyobb szerepe lenne a tudománypolitikai döntésekben, de „nem politikai, hanem segítséget felajánló felhanggal”.

Rendkívüli közgyűlésen fogadta el hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lovász László MTA-elnök „A Magyar Tudományos Akadémia Küldetése 2019” című javaslatát, ami az MTA előtt álló feladatokat összegzi – immáron az akadémiai kutatóhálózat nélkül. A tudós testület küldetésének újragondolása azt követően vált szükségessé, hogy a nyáron elcsatolták kutatóintézeteit, amelyek a nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz kerültek. Az Akadémia új küldetését hét pontban foglalták össze: 

1. Az Akadémia a magyar tudományos közösséget egyesítő és megjelenítő köztestület. 

2. Az Akadémia őrzi és ápolja a magyar nyelvet, gondozza a nemzet tudományos és kulturális örökségét. 

3. Az Akadémia hozzájárul a kutatás feltételeinek megteremtéséhez, és képviseli a magyar tudományos kutatás érdekeit. 

4. Az Akadémia a tudományos minőség és a tudományetika letéteményese. 

5. Az Akadémia feladata a magyar tudomány nemzetközi kapcsolatainak bővítése, eredményeinek megjelenítése és érdekeinek képviselete. 

6. Az Akadémia a nemzet tanácsadója. 

7. Az Akadémia közvetíti a tudományos kutatások eredményeit a társadalom számára. 

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lovász László arról beszélt: nemcsak általános elveket fogalmaztak meg, a pontok mögött két háttérdokumentum áll, amik részletezik a pontos feladatokat, hamarosan ezek is nyilvánosak lesznek. Az MTA elnöke azt szeretné, ha az Akadémia szerepe a tudománypolitikában, a tudománypolitikai testületek munkájában, a döntéshozatalban jobban érvényesülne, de „nem politikai, hanem segítséget felajánló felhanggal”...

A FIDELITAS SOHA NEM LESZ EGY ÚJ FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.12.02.


...Hogy a Fidelitas valóban a Fidesz utódja lesz-e idővel, számomra kérdéses. Már csak azért is, mert a Fidesz=Orbán Viktor. Az ő helyét a mai jobboldali politikusok közül senki nem lenne képes átvenni, hiszen Orbán szinte kizárólag dilettánsokkal vetette magát körül, hogy még véletlenül se legyen senki olyan a környezetében, aki veszélybe sodorhatja a pozícióját. Lázár János volt az utolsó ilyen személy, de látjuk, hogy mi történt vele is az elmúlt években. Szerepe egyre jelentéktelenebbé vált, míg helyét Gulyások, Hollikok és Kósák vették át. A Fidelitasban ugyan Kósa tehetségű és szorgalmú embereket biztosan találhatunk, azonban abban már kevésbé vagyok biztos, hogy egy Orbánhoz mérhető kaliberű figura rejtőzne a soraikban.

A Fidelitas tökéletes arra, hogy a választások előtt őket a Fidesz kampánycélokra felhasználja (természetesen a Mi Hazánk mellett), aki pedig elég sokszor bizonyítja rátermettségét, az egy napon akár még a Fidesz parlamenti padsoraiban is helyet kaphat. Ennél többre a Fidelitas azonban nem hivatott. Ott nem alakulnak ki Orbán-Simicska barátságok, mint ahogy Kövér és Polt-félék sem vetették meg a lábukat. Ezek a fiatalok pénzügyi lehetőséget látnak a párthűségben, ezért csatlakoztak Orbánékhoz. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy az itt szerzett kapcsolataikkal a mai Magyarországon megalapozhatják a saját és családjuk jövőjét is. A kérdés már csak az, hogy hosszú távon megéri-e asszisztálni egy ország kirabálásához a saját jólétük megalapozása érdekében?


ITT OLVASHATÓ

DROGCSEMPÉSZETBEN UTAZHATOTT A MAGYAR KATONAI TITKOSSZOLGÁLAT

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS, KOLOZSI ÁDÁM
2019.12.02.


Egy svájci fedőcégen keresztül a magyar katonai titkosszolgálat is érdekelt lehetett az amerikai kábítószercsempészetben a hetvenes-nyolcvanas években, olyannyira, hogy mindez az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is veszélyeztette - így lehetne összefoglalni Orbán-Schwarzkopf Balázs történész egyik friss kutatásának lényegét. Magyarországról több kábítószerhatású gyógyszer jutott ki az Egyesült Államokba illegálisan, mint legálisan.

Jóllehet a dizájnerdrogokkal főleg az elmúlt évtizedben szembesült Magyarország, a pszichotrop anyagok megjelenése, a kábítószerkereskedelem és a gyógyszerpiac összefonódása nem új jelenség, ennek a gyökerei az Egyesült Államokban már a hetvenes években megjelentek. A metakvalon nevű szer például az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb pszichotrop drogjának számított a nyolcvanas években. Amilyen népszerű, annyira pusztító volt az amerikai fiatalok körében: csak 1980-ban 6000 olyan halálesetet vagy súlyos egészségkárosodást regisztráltak Amerikában, amelyeket ez anyag okozott.

A Wall Street Farkasában is tolták ezt a drogot


A metakvalon a Quaalude nevű gyógyszer alapanyaga volt. A 70-es években „combnyitó”-nak is nevezett szer onnan lehet ismerős, hogy Hugh Hefner, a Playboy alapítója előszeretettel adta lazítóként a neki dolgozó lányok részére, vagy az 1977-ben kiskorú megrontásáért perbe fogott híres filmrendező, Roman Polanski is ezt az anyagot adagolta 13 éves áldozatának. Legutóbbi időkben a Wall Street farkasa című filmben bukkant fel, a film főhőse, a Leonardo DiCaprio által megformált Jordan Belfort előszeretettel nyomta magába az alkohollal vegyítve különösen hatásos partidrogot...

ÚT A BOLDOGSÁGHOZ: AZ ISKOLÁKBAN KAMPÁNYOLNAK A SZCIENTOLÓGUSOK ALAPÍTVÁNYAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2019.11.29.


Intenzív kampányt folytatnak az iskolákban a szcientológiához köthető alapítványok. Az egyik szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány idén közel 300 tanárnak szervezett felkészítést, a másik, az Egy Toleránsabb Világért nevű alapítvány pedig elismert gyermekvédő szervezeteket is megpróbált bevonni programjaiba.

Iskolai erőszak megelőzése, fiatalok emberjogi oktatása, iskolai elfogadás – ilyen témájú programokra kapott meghívókat a közelmúltban számos hazai iskola. A pedagógusoknak ajánlott programok leírásaiból és a szervezők bemutatkozásából azonban kimaradt az a tény, hogy az alapítványok sok szállal kötődnek a szcientológia egyházhoz.

A szcientológia egyház hálózata korábban is hirdetett már programokat pedagógusok és iskolások részére, ezek közül a legismertebb talán a Drogmentes Világért Alapítvány nevű szervezet. Ezek jellemző taktikája, hogy nem hirdetik nyíltan, hogy közük lenne a szcientológiához, azonban a tevékenységüket a vallásalapító, L. Ron Hubbard által megalkotott „technológiák” (a szcientológiában nem fizikai eszközöket, hanem a Hubbard-féle módszertanokat nevezik technológiának) határozzák meg, és Hubbard írásait a szervezetek rendezvényein is előszeretettel népszerűsítik. Az utóbbi hónapokban három újabb szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány, a Fiatalok az Emberi Jogokért és az Egy Toleránsabb Világért Alapítvány keresett meg számos oktatási intézményt, elsősorban tanároknak szánt programokkal.

Több nyomozás is folyik a szcientológia egyház ellen

A Magyarországi Szcientológia Egyház neve ellenére nem bejegyzett egyházként, hanem vallási tevékenységet végző szervezetként működik, azaz állami normatívát nem kap, de bizonyos adókedvezmények vonatkoznak rájuk is. A szcientológia legutóbb 2016 decemberében került ismét a figyelem középpontjába Magyarországon, amikor a rendőrség nagyszabású razziát tartott az egyház Váci úti székházában, ahol több ezer dokumentumot foglaltak le. A házkutatás előtt több feljelentés is érkezett az egyház ellen személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletben megállapította, hogy az egyház jogellenesen kezelt személyes adatokat, és az adatvédelmi hatóság (NAIH) korábbi döntését megerősítve összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a szervezetet. Az adatvédelmi eljárás mellett bűnügyi nyomozás is indult kuruzslás, személyes adattal való visszaélés és kémkedés gyanúja miatt.

Az adatvédelmi problémák között a szcientológusok két igen vitatott vallási gyakorlata áll. Az egyik egy a gyónásra emlékeztető gyakorlat, az úgynevezett auditálás, amit az egyház eredetileg egyfajta terápiás és önismeret-fejlesztő módszerként hirdet, ami szorongásaitól és korábbi traumáitól hivatott megszabadítani az embert. A probléma, hogy a szcientológusoknál nincs gyónási titok abban az értelemben, mint például a katolikus egyháznál. A szeánszról jegyzőkönyv készül, ami bekerül az adott személyről készült dossziéba, csakúgy, mint sokféle egyéb, a híveknek előírt személyiségteszt eredménye. A gyónások természetéből adódóan így az egyháznak különlegesen érzékeny, zsarolásra és lejáratásra alkalmas (szexuális élettel, egészségi állapottal kapcsolatos) információk is rendelkezésre állnak azokról, akik kapcsolatba kerültek a vallással...

A POLGÁRNAK ROSSZABB LESZ, HOGY A KORMÁNYNAK JOBB LEGYEN -A BÍRÓSÁGOK ÁTALAKÍTÁSA AZ ÁLLAMOT VÉDI A NÉP ELLEN

HVG ONLINE 
Szerző: hvg.hu
2019.12.02.


A kormány „salátatörvénybe” csempészve és szakmai egyeztetés nélkül jelentős változtatásokat hajtana végre a bírósági rendszeren. Megteremtené annak a lehetőségét, hogy a rendes bíróságokon elbukott, politikailag kényes pereit majd a kormánytöbbség által választott alkotmánybírák tárgyalhassák újra, de a hétköznapi ügyekben is nehezebbé tenné a jogkereső polgárok számára a jogaik érvényesítését. A Magyar Helsinki Bizottság részletes elemzése arról, hogy mi a baj a T/8016-os számú törvényjavaslattal:...

ÚJRA ÉL A MOSZKVAI VICC!

444.HU
Szerző: akiraly
2019.12.01.


Vlagyimir Putyin felhívja a Fehér Házat. "Hello, Donald! Beszélnünk kell Ukrajnáról!" "Mi az az Ukrajna" - kérdez vissza Trump, mire Putyin csak annyit válaszol: "Köszönöm, Donald!"

Leon Aron, az American Enterprise Institute oroszkutató részlegének igazgatója osztotta meg ezt a friss, ropogós moszkvai viccet az Atlantic olvasóival. Mint írta, a Szovjetunióban ettől a fajta fanyar politikai vicctől, amit oroszul anyekdotnak neveznek, volt hangos a moszkvai utca, de most Putyin Oroszországában újra él - bár mostanában Putyin mellett Trump is gyakori céltáblája a gúnynak, mert olyan furán rajong Putyinért és hódol be neki. Ezt a viszonyt örökíti meg a remekbe szabott egysoros is:

Trump megkérte Putyint, hogy segítsen neki bebizonyítani, hogy Putyin sosem segített neki.

Vagy az, ami szerint Trump kirúgta az összes titkosszolgálati főnökét, mert ezentúl az értesüléseit egyenesen a forrástól szerzi. Mármint Putyintól.

A Szovjetunióban nevelkedett Aron szerint van összefüggés aközött, hogy ez a fajta vicctípus most újraéled. "Az anyekdot az egyetlen dolog, ami hiányzik nekem a Szovjetunióból" - írta. Fejtegetése szerint ez a fanyar, cinikus humor afféle szelepként szolgál a társadalmakban, ahol nem lehet nyíltan beszélni, ahol a tömegtájékoztatást a kormányzat ellenőrzi, és használja dezinformációk terjesztésére.

A szovjet rezsim alatt a lakosság ezekben élhette ki magát, ezekkel a viccekkel "köptük le az arcunkon taposó csizmát", írta, majd fel is idézte két, a szovjet rezsim képmutatását, brutalitását és szegénységét kifigurázó kedvencét:

Honnan tudjuk, hogy Ádám és Éva szovjet polgárok voltak? Kettejüknek egy almája volt, nem volt egy rongyuk sem, és mégis azt hitték, hogy a paradicsomban élnek...

EZ LETT MÁRA A NORMALITÁS. TÍZ ÉV ALATT ÖSSZEHOZTÁK, DE LEGALÁBB SOKBA IS KERÜLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.12.02.


Hellohello! Jó reggelt kívánok, itt az új hét és vele együtt a váltáska is. Tegnap óta december is van, meg egy mínusz 10 fokon is túl vagyunk, ami ma csak rosszabb lesz, amennyiben támad a havazás és az ónos eső. Mondjuk december 2-án én jobban örülök ennek, mint amennyira a 28 foknak tudnék örülni. Árnyékban. De ez mind semmi ahhoz a háborús hétvégéhez képest, amelyben részünk lehetett, ha jól figyeltünk. Amelyből nekem még mindig nem sikerült teljes mértékben magamhoz térnem. Erről valószínűleg kizárólag én tehetek, és egyáltalán nem a Fidelitas nevű keltető tisztújító ideológiai dühöngője, ahol – lássuk be -, az elvtársak és az az egy elvtársnő, akit felengedtek a színpadra verset mondani, igen nagyot mentek.

A háborúval kapcsolatban kívánkozik ide többszörösen is az egyik legfelkapottabb kortárs szerző (izraeli történész), Yuval Noah Harari ama tézise, amely szerint egy autokráciában a népnek nincs politikai hatalma, így könnyebben küldik őket háborúba. Magukat nem öletik meg szívesen az emberek, másokat viszont már igen. Egy diktátor könnyebben elküldi az embereit háborúba, mint egy választott parlament.

Valami hasonlót fogalmazott meg, ennél még kiválóbban a nemrég elhunyt Vekerdy Tamás: Ha majd meghalljuk egy nagy „államférfi” szájából, hogy utolsó csepp vérünkig küzdeni fogunk a hazánkért, a kultúránkért, a fehér faj felsőbbrendűségéért, a proletariátusért, tök mindegy, miért, jusson eszünkbe, hogy mindig, de mindig a te utolsó csepp véredre gondol a szónok, sose a sajátjára.

Ezúttal a hatalmas államférfi (aki nem diktátor, de igénye az volna rá, és sokan másoknak is) gondosan távol tartotta magát a szónoklástól, de remélhetőleg senkinek nem jut eszébe ezért őgyávaságát felmenteni az alól, ami cserébe az összes többi katonája, kiemelten a Kósa nevű száját elhagyta. Fogalmam sincs, mi következik az után, hogy a magát az antiszemitizmussal összefüggésben a zéró tolerancia pártjának és kormányának hazudó Fideszben az utánpótlásnak tartott ünnepi eligazításon az egyik kivénhedt áldemokrata belezsidózik a rivaldafénybe (a „zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni”). Pedig itt van a kertek alatt, és mindenféle kockázat nélkül kijelenthetem, hogy valami még ordasabb következik. Ehhez csak az az undorítóság fogható, hogy az egész banda szombat délután óta kussol, hogy Kósa lemondásának és jobbfenéken eltűnésének híre nem nem futott körbe a médián, hogy a Fidesz nem kért bocsánatot ezért az öblös antiszemita bűzt árasztó kiszólásért...

ÚJABB ÉVEKRE MEGY SZÉLMALOMHARCBA AZ ELLENZÉK A KÖZMÉDIÁÉRT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.12.02.


Néhány hete „kicsiben”, a közmédia felett elvileg a társadalmi kontrollt gyakorló Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma kapcsán is kialakult a NER alatti ellenzéki politizálás nagy részére árnyékot vető vita: helyes döntés-e beülni egy lényegében tét nélküli köztestületbe. A kérdésről megszólaltattuk a parlament által frissen megválasztott kurátorokat, valamint azt is bemutatjuk, hány felől köti meg a 2010-es médiatörvény a testület kezét. 

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumáról – amelyről gyaníthatóan kedves olvasóink sem tudnak túl sok mindent – a három legfontosabb információ nagyjából az alábbiakban foglalható össze:
- A testület a Duna Médiaszolgáltató, vagyis a közmédia műsorai megrendelőjének és a törvény szerinti műsorszolgáltatónak a működését ellenőrzi, nem pedig az anyagi erőforrások felett rendelkező, érdemi műsorgyártó tevékenységet folytató MTVA-ét.
Ha a Duna Médiaszolgáltatónál folyó munkával kapcsolatban el is jutna valamilyen fajta kifogás megfogalmazásáig, artikulálásáig (például kezdeményezi a műsorszolgáltató vezérigazgatójának visszahívását), a kuratórium akkor is legfeljebb a Médiatanácshoz fordulhat a problémájával. Ebbe a testületbe a Fidesz idén, a 2010-es mandátumok lejártakor sem engedett be ellenzéki tagokat, pontosabban elszabotálta a Médiatanács mandátumának megújítását azzal, hogy nem jelölt új tagokat a legfőbb médiaszabályozó testületbe.

- Maga a Közszolgálati Kuratórium is kormánypárti többségű, miután az összeállításakor három tagot a kormánypártok delegálhatnak, három tagot az ellenzéki pártok, két tagot pedig a (csak kormánypárti megbízottakból álló) Médiatanács elnöke nevezhet ki.

- Ezek tehát a kiindulópontjai az adóforintokból fenntartott média hivatalos társadalmi ellenőrzésének. Hab a tortán, hogy a 2010-es médiatörvény a közmédia műsorainak tartalmi kontrollját törvényileg meghatározott egyházi és civil szervezetek delegáltjaiból álló, ún. Közszolgálati Testület hatáskörébe utalja, amely azonban szintén a fideszes többségű testület alá van rendelve, már ami a konkrét eljárásrendet illeti. Például „mérlegelheti a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetéséről szóló javaslat előterjesztését a Kuratóriumnak”.
Ezen a ponton pedig újra a kuratórium falába ütközünk, mondhatni, saját farkába harapott a kígyó: ezeken a mechanizmusokon keresztül látszik a legjobban, hogy mennyi esély van a kormánypárti akarat bármifajta ellensúlyozására közmédia felügyelőszerveiben.

Ezek után nem csoda, ha az új, ugyancsak kilenc évre szóló mandátumukat november elején felvevő ellenzéki delegáltak és jövőbeni kurátori működésük kapcsán, ha fel nem is lángolt, de „pislákolt” néhány napig a vita arról, hogy a fentiek fényében nincs-e racionálisabb cselekvés, mint a kuratórium ülésein részt venni a következő években is...

SZABAD SZEMMEL: NÉMETORSZÁGBAN IS GONDOK VANNAK, DE MAGYARORSZÁGON VILLÁMGYORSAN SÖPRIK FÉLRE A JOGÁLLAMI ELVEKET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.02.


Washington Post 

A vezércikk súlyos gondnak nevezi, hogy az amerikai elnök ellen folyó alkotmányos vádemelési emelési eljárásban diplomáciai vákuum keletkezett Ukrajna kapcsán, noha annak kormánya kemény küzdelmet folytat a járványos korrupció visszaszorítására, valamint az Oroszországgal vívott háború befejezésére. Az elemzés ott látja a fő bajt, hogy az Egyesült Államok elvben támogatja Kijevet a demokrácia megvédelmezésében, továbbá Washington stratégiai érdeke az orosz terjeszkedés feltartóztatása, csak éppen nincs, aki irányítsa a kétoldalú kapcsolatok alakítását. Az utóbbi két évben ugyanis a Donald Trump keltette káosz nyomán minden felelős illetékes lemondott, vagy kiérdemelte az amerikai elnök rosszallását, miután vallomást tett a törvényhozási vizsgálat során. Márpedig Volodimir Zelenszkij döntő lépésre készül: egyrészt megállapodást akar tető alá hozni a Valutaalappal, és ehhez szakítania kellene egy oligarchával, aki támogatta a kampányát. Azon kívül az ukrán elnök igyekszik visszaszerezni az államnak az ország legnagyobb bankját. Továbbá egy hét múlva találkozik Vlagyimir Putyinnal, valamint Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal a békemegállapodás ügyében. Ebben a helyzetben a politikusnak még mindig nincs meghívása a Fehér Házba, azon kívül Trump azt a hamis vádat ismételgeti, hogy Kijev 3 éve beleavatkozott az amerikai választásokba. A gond ott van, hogy a francia és német vezető várhatóan engedményt sürget Zelenszkijtől, mert akkor javulhatna Európa viszonya Moszkvával. Az orosz államfő viszont a kelet-ukrajnai területhódítás elfogadását igyekszik kicsikarni. Ebben a helyzetben az USA-nak részt kellene vennie a békefolyamatban, mégpedig Mike Pompeo külügyminiszter személyes szerepvállalásával. Különben csak még nagyobb lesz a kár, amit Trump okozott Ukrajna függetlenségének.

FT 

Az új Bizottság ugyan nagy dolgokra készül a klímaváltozás, a kutatás és az európai védelem ügyében, hogy erősödjön az EU helye a világban, csak éppen a kemény költségvetési vita alighanem megnyirbálja ezeket a terveket. A soros finn elnökség ma teszi közzé a következő hét évre vonatkozó pénzügyi kereteket, de a felosztás kapcsán akkorák az ellentétek, hogy az idén nem is várható semmiféle megállapodás. A takarékos államok a németekkel az élen azt akarják, hogy a tagországok a GDP 1 %-át adják be a közösbe, mégpedig arra hivatkozva, hogy ez az öt kormány állja már most is a közösség nettó kifizetéseinek felét, és ez az összeg 2027-re elérheti akár a háromnegyed is. A Bizottság 1,11 %-ot, az EPÖ 1,3 %-ot javasol. A másik oldalon a franciák, spanyolok, lengyelek és litvánok ellenzik, hogy egyes nagy tagok továbbra is visszatérítést kapjanak. Darvas Zsolt a brüsszeli Bruegel Intézettől azt mondja, szűklátókörű megközelítés a nettó pénzmozgásokra összpontosítani, de a vita akár egy évig is elhúzódhat. A Bizottság viszont azon van kiakadva, hogy egyes javaslatok értelmében az agrár-, illetve felzárkózási támogatásokat kellene erősen visszafogni. Utóbbi hallatán Kelet-Európa árulást kiált. Egy román EP-képviselő szerint a Nyugat azzal áltatja a világot, hogy milyen nagyvonalúan segíti Keletet, benne az olyan hálátlan politikusokkal, mint Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, ám arról hallgat, hogy a segítség összege messze elhalványul a nyugati cégek keleti profitja mellett. A kontinens két fele közötti ellentétek jól nyomon követhetőek a klímacélok kapcsán. A Bizottság karbon semlegességet követel a tagoktól 2050-re, de a lengyelek, csehek és magyarok attól félnek, hogy ez túl nagy anyagi veszteségeket okoz gazdaságuknak. Brüsszel épp ezért pótlólagos alapot tervez, csak éppen Közép-Európa kevesli annak összegét. Azon kívül elutasítja, hogy a mezőgazdasági és a kohéziós alapokból csoportosítsanak át pénzeket, mondván, hogy azok mindkét területen az éghajlatváltozás megelőzését is szolgálják.

A hamburgi Tartományi Főbíróság elnöke úgy látja, hogy Németországban is gondok vannak a jogállammal, ám az még semmi ahhoz képest, ami az USA-ban, Lengyelországban és Magyarországon történik, hiszen ott villámgyorsan félresöprik a jogállami elveket. A populisták mindig arra hivatkoznak, hogy a nép gyakorolja a hatalmat, választja meg a parlamentet. A törvényhozás által kijelölt miniszterelnöknek pedig a nép akaratát kell a gyakorlatba átültetnie. Ám aki e kettő, vagyis a kormányfő és a parlament ellen fordul, az a népfelség elvével kerül szembe. Ily módon jogos ellene fellépni. Ezzel legitimálják azután az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolását, a szólás- és sajtószabadság korlátozását. Ezt azonban a németek nem akarhatják, ellenkezik az Alkotmányukkal, teszi hozzá a 66 éves Friedrich-Joachim Mehmel, aki a jövő hónap végén, csaknem 40 évi szolgálat után nyugdíjba vonul. Kiemeli ugyanakkor, hogy a németek is mind kevesebb bizalommal viszonyulnak a jogállamhoz, bár az még mindig jól működik, egy-két esetet leszámítva. Ám aki azt állítja, hogy itt rendszerszintű csődről van szó, az azok malmára hajtja a vizet, akik, a populista politikusokat is ideértve, a saját céljaikat követve meg akarják rendíteni az egész szerkezetet. A bíróságok gyakran élnek át politikai támadásokat, pedig nekik a jogot és a törvényeket kell érvényesíteniük. Ugyanakkor a korszerű technika, a közösségi média az álhírek terjesztőinek kezére játszik, a főbíró ezt digitális populizmusnak nevezi. Hangsúlyozza, hogy a politikának nagyon oda kell rá figyelnie. Azaz komolyan kell vennie az aggályokat és az érzelmeket, ugyanakkor nem engedheti meg a tabuk lebontását. A határokat egyértelműen meg kell vonni. A szólásszabadság nevében sem lehet sértegetni, rágalmazni, vagy bizonyos nacionalista retorikát alkalmazni. A bíróságoknak pedig jobban meg kell magyarázniuk a nagyközönség számára, hogy bizonyos esetekben milyen ítéleteket milyen indokkal hoztak meg, nehogy véleményük ellentétbe kerüljön az emberek jogérzetével. Vállalni kell a vitát is. De az igazságszolgáltatás nem mutogathat ujjal a politikára és a népre, mert akkor elvesztené függetlenségét...

MEGUGROTT A LEGGAZDAGABBAK VAGYONA - JÓL MEGTÖMHETTÉK A ZSEBÜKET AZ ÚJ ÁLLAMPAPÍRRAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.02.


Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a leggazdagabbakat kiszolgálók által kezelt vagyon – számolta ki az Azénpénzem.hu. Ez a dinamika pedig még ezen a szinten is kifejezetten magas, amit alighanem az újonnan bevezetett állampapír generálhatott. Ez persze azt is jelenheti, hogy a pénz egy része hitel.

A hazai privátbanki és vagyonkezelési szektor teljes átalakulását idézi elő, hogy a pénzügyi kormányzat a Magyar Állampapír Plusz piacra dobásával még jobban felerősítette a magyar piacon a kettős kamatrendszert – írta le legfrissebb elemzésében a leggazdagabbakat kiszolgálók első számú szakértőjének számító Blochamps. Mint hozzátették: bár az eredeti cél az volt, hogy eddig be nem fektetett pénzek is megmozduljanak, főleg a felső nyolcvan-százezer fős megtakarítói réteg tagjai vásároltak a papírból. A társaság számításai szerint a MÁP Pluszt jegyző privátbanki ügyfelek száma 15 ezerre tehető. A kezdeti intenzív érdeklődés után szigorítani is kellett a konstrukciót, mert sokan tőkeáttétellel, hitelből vásároltak állampapírt.

Érdemes felidézni, hogy nagyon olcsó hitellel is beszálltak a szupergazdagok a nemzeti kötvény bizniszébe. Ha egy ügyfél 100 millió forintért MÁP+-t vásárolt, akkor 80-90 millió forintnyi lombardhitelt kaphatott rá, amiből újabb állampapírt vásárolhatott. Piaci pletykákból az Azénpénzem.hu úgy értesült, hogy a legjobb feltételeket (szinte kamatmentes lombardot) a Takarékbanknál lehetett elérni, de nem jártak rosszul például az MKB-hoz fordulók sem. Igaz, nem nyílt meg bárki előtt ez a lehetőség.

Leleplező vagy éppen mindent elfedő a statisztika?

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a privatizációs időszak éveit is felülmúló vagyonosodást tud felmutatni egy néhány ezer fős elit, amelynek az elmúlt években nyílt kivételes lehetősége élénkebb gazdasági szerepet vállalni. Valószínűnek tűnik, hogy az extra pénztermelés is nekik adatott meg...

1975 ÓTA MEGNÉGYSZEREZŐDÖTT A HIBRID REZSIMEK SZÁMA

INDEX / EUROLOGUS BLOG
Szerző: HROMADA ATTILA
2019.12.01.


Világszerte romlik a demokráciák állapota, különösen a hibrid rezsimek száma növekszik, de a diktatúrák is keményednek, áll egy friss jelentésben. Bár a fenntartható fejlődés csak a szabad országokban valósulhat meg, sokan kiábrándultak a demokráciákból is, mert azok nem mindig hozzák el a várt jólétet. Két Magyarország létezik: a közvélemény erősen EU-barát és kiáll a demokratikus értékek mellett, míg a kormány döntései miatt a demokrácia mélyrepülésben van. A demokráciát főleg ott értékelik, ahol nincs: világszerte egyre nagyobb méreteket öltenek a tüntetések, forradalmak olyan országokban, ahol még csak most fúj először a szabadság szele...

„ELOLVASTAM, AHOGY HÁLÁLKODNAK, ÉS SZÉGYELLTEM MAGAM MAGYAR BÍRÓKÉNT.”

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.12.02.


Hetente nyílnak újabb frontok a független magyar igazságszolgáltatásért folytatott küzdelemben, a köztársasági elnök pedig ma jelölhet új OBH elnököt a leléptetett Handó Tünde helyére.
- A múlt hét végén az 1950-es éveket idéző stílusban búcsúztatták az Alkotmánybíróság -ra távozó Handó Tündét a bírósági vezetők.

- Volt olyan bíró, aki nem hitte el, hogy komolyan adták ki az abszurd közleményt, a dologból komoly botrány lett.
- Ahogy abból is, hogy a bíráknak beígért jelentős béremelés nagyobb része egyelőre a vezetőkhöz kerül.
- Ma pedig Handó utódját is bejelentheti Áder János köztársasági elnök.

A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed.”

Ezzel a mondattal kezdődik a Handó Tünde OBH elnököt búcsúztató levél, amely a múlt héten került nyilvánosságra, és amit egy kivételével valamennyi magyar bírósági vezető aláírt. A levél végig olyan mézes-mázas stílusban hálálkodik az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) most távozó elnökének, hogy sok bíró azt hitte, valamilyen dupla csavaros poénról, furfangos iróniáról van szó, különösen, hogy Handó nem éppen dicsőséges körülmények között távozik az OBH éléről.

Ilyen stílusban az 1950-es években, a Szovjetunióban beszéltek egyes vezetőkről. Amikor elolvastam, hogyan hálálkodnak Handó Tündének, elszégyelltem magam magyar és európai bíróként is

- ezt Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és Országos Bírói Tanács tagja mondta a 444-nek. Vadász arról beszélt, nem akarja, hogy bárki azt gondolja, ilyen stílus és hozzáállás uralkodik a magyar bíróságokon, és szerinte a bírói karban is nagyon sokan felháborodtak a vezetők búcsúlevelén...

MINTHA A MAGYAROK DIREKT ARRA HAJTANÁNAK, HOGY MIELŐBB MEGHALJANAK

HVG ONLINE
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.12.02.


Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza - állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. Hatalmas eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok között is: az egyetemet végzett férfiak 12 évvel tovább élnek, mint alacsonyabb képzettségű társaik. A kormány eközben lényegében központosította az ágazatot, miközben az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadás a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.

- A csehek, a lengyelek és a szlovákok is tovább élnek, mint a magyarok.
- Csak 2017-ben 76 ezer magyar részben a helytelen életmód miatt vesztette életét.
- Magyarországon a felnőttek és a 15 évesek ötöde túlsúlyos.
- Hat év alatt 5500 orvos hagyta el az országot.
- A magyar egészségügyi rendszer krónikusan alulfinanszírozott.
- Ezen csak az segít, hogy 2014-2020 között a magyar egészségügyi rendszer kapta a legtöbb támogatást Brüsszeltől...

A „VALÓDI KERESZTÉNY SZABADSÁGRÓL” FOGALMAZTAK MEG KIÁLTVÁNYT KÖZÖSEN KERESZTÉNY VEZETŐK ÉS ÉRTELMISÉGIEK BUDAPESTEN

MÉRCE
Szerző:TÓTH CSABA TIBOR
2019.12.01.Több keresztény felekezet tagjai közösen adtak ki nyilatkozatot Advent első vasárnapján, a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által is gyakran emlegetett „keresztény szabadság” tárgykörében. A kiáltványt egy nemzetközi, ökumenikus szimpózium keretében az azt aláírók ma mutatták be, és vitatták meg a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

A kiáltvány szövege úgy fogalmaz:

„Világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. 
A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre.

A nyilatkozat a továbbiakban hasonlóan karakteres elítéli a vallásszabadság szerintük demokráciával együtt megvalósuló csorbítását, és ebben a keretben azt is, hogy Iványi Gábor lelkész és egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státusza 2011-es elvesztése óta sem tudta visszaszerezni Magyarországon az ezzel a státusszal járó hivatalos titulust.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek az aláíró katolikus, és protestáns-metodista egyházi személyiségek közösen hívták fel a figyelmet arra is, az egyre inkább az autoriter hatalomgyakorlás felé forduló rendszerekben ennek hátrányait a szegények, a nők, a vallási, etnikai és szexuális kisebbségekhez tartozó emberek szenvedik meg leginkább, mellettük pedig minden keresztény embernek határozottan ki kell állnia.

A hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, sőt korlátozza az élet fenntartásához szükséges lehetőségeiket. Testvéri szolidaritással tekintünk a fogyatékkal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek. Közelebb akarunk lépni azokhoz, akiken keresztül meglátjuk önmagunk törékenységét. A keresztény szabadság szellemében egymás társai, barátai, partnerei vagyunk.

Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása
.

– írták még...

BEVÁNDORLÁSELLENES KABINET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.02.


– Lyuly. – mondta a dagadt, kopasz polgártárs, aki pacalfoltos otthonkában olajozgatta a tankja csövét, és apró malacszemeivel a végtelenbe meredt.

– Lyuly. – mondta megint, és lehetett hallani, ellipszilonnal mondja, hogy kitessék a nyelvi választékossága meg a helyesírási készsége, ugyanakkor az is, csak a népének él.
– Ideje összehívni a bevándorlásellenes kabinetet. – vetette oda a foga között egy szemüveges alaknak, aki a tank tövében homokozgatott, volt neki kis lapátja, kis vödre is. Ha a galambszaros anyagból olykor egy-egy söröskupakot kapart elő, ihletett, idióta vigyor jelent meg a száján, csillogott a szemüvegkerete és valami tuszikat és hutukat emlegetett. Senki nem értette, mit beszél, de nem is ezért tartották és szerették, neki az volt a dolga, hogy még a dagadt, kopasz polgártársnál is hülyébb legyen, és ezt becsülettel teljesítette is.

– Már alagutakat ásnak, százezrével állnak a kerítés tövében. – így kontrázott a harmadik, aki hajdan tábornoki egyenruhában járt, árvizeknél sürgött meg forgott, hogy ennyi homokzsák ide, emennyi meg oda. Ellágyulva emlékezett arra az időre, amikor a kedves, gumicsizmás vezetőnek mondhatta “Mennyi ez még, ami fel fog jönni”. Így állították meg együtt az áradatot, és elképzelte, ahogy most meg ott áll a luknál, a kerítésnél, és megint mondhatta volna, hogy mennyi, ami feljön.

– Tavaszra sok lesz a pocok, a hörcsög viszont kevés. – így a hajdani egyenruhás teljesen váratlanul, mert olvasta valahol, és a lukról ez jutott eszébe. Meg az is, hogy földművelési tanácsokat is adhatna emiatt. Milyen jól mutatna a névjegyén, B. Gy., árvízi hajós, nemzetbiztonsági és földművelési tanácsadó, valamint bérrettegő. Föl lehetne sorolni, mi mindentől retteg, fél és reszket, extra fizetségért visongva szaladgál. Arany szegélye lenne a névjegynek, ábrándozott a hajdani egyenruhás.

Eközben az, akit a hülyesége miatt tartottak, talált a homokban egy Coca-Cola kupakot, és bővített mondatban óbégatott, hogy buzi-huszi-tutu, mert tényleg nem tudta mit beszél, ezért vezette a disznótelepet is az anyukája.

– Összehívom azt a kabinetet. – fejezte be a tépelődést a dagadt, kopasz polgártárs, mert már nagyon szép volt a tank csöve, és kézen fogva a másik kettőt elsétáltak a parlamentbe, ami előtt nyugdíjasok, tanárok meg diákok tüntettek. Csupa esernyő, kockás ing, világító mobil volt a tüntetők keze, mert zavar keletkezett az erőben és az időben is, már a téridő kontinuum is megzavarodott, a tér görbülete itt-ott kiegyenesedett, s emiatt néhány tüntető lebegett, mint a luftballon.

Így érkeztek meg a kabinetbe, ahol már várták őket, az egyik sarokban a függöny takarásából a kedves vezető kukucskált, de nem bírt magával, és néha kikiáltott a vörös bársony mögül, hogy boldog karácsonyt, és kórusban felelte rá a kabinet, hogy nőügyek. Ettől viszont megriadt, mint valami őzike, visszabújt, csak abból lehetett tudni, hogy ott van, mert a függöny tövében egyre nagyobb lett a szotyolahéj halom...
ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VÉLEMÉNYE A ZSIDÓZÓ KÓSÁRÓL – ÁLINTERJÚ A MINISZTERELNÖKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.02.


Miniszterelnök úr, mi a véleménye arról, hogy Kósa Lajos a Fidelitas kongresszusán azt mondta, hogy a zsidók az újnyilasokra szavaztak?

– A zsidó közösség a kormány védelme alatt áll.

Kósa Lajos, aki ezek szerint tudja, hogy a zsidók kire szavaztak, a Fidesz egyik alelnöke.

– Mi a kérdés?

Hogy a zsidó honfitársaink, akikre Ön gyakran szokott hivatkozni, mit gondoljanak erről?

– Magyarországon egyetlen zsidó honfitársunknak sem kell félnie. Mi nagyra tartjuk, és megvédjük a zsidó honfitársainkat. Persze, ahhoz, hogy mindenkit megvédhessünk, akit a zsidósága miatt támadás ér ma Magyarországon, nekünk is kellene egy kis segítség.

Mire gondol, miniszterelnök úr?

– Arra, hogy a lehetőségeink korlátozottak, nem állíthatunk minden zsidó honfitársunk mellé egy rendőrt.

Miért kellene Önöknek minden zsidó ember mellé rendőrt állítani?

– A megvédés miatt, mi másért. Technikailag persze megtehetnénk, hogy minden egyes zsidó mellé rendőrt állítunk. Nem is egyet, hanem kettőt, vagy annál is többet, de ez nagyon sokba kerülne. Ezt még mi sem engedhetjük meg magunknak. Az érintettek segítségére is szükségünk van ahhoz, hogy megvédhessük őket.

Kifejtené, miniszterelnök úr?

– Nézze, amint azt Ön is tudja, a zsidók, akiket a nemzeti együttműködés rendszerének kormánya minden körülmények között megvéd, ma sokfelé élnek az országban. Összevissza. De még egy városon belül is sokfelé találhatók, ami megnehezíti, hogy megvédjük őket.

Kicsit konkrétabban, miniszterelnök úr...

– Ha például nem elszórva, hanem egymáshoz közelebb laknának, mint most… Egy adott városrészben, vagy mondjuk így: negyedben. Akkor sokkal könnyebb lenne a rendőrség dolga, amikor meg akarja védeni a zsidókat. Jön egy támadás, atrocitás, inzultus, de akár egy buta mondat valamelyik párt hülye alelnökétől, a rendőrség már tudja is, hogy merre menjen, mert tudja, hogy hol lehetnek azok a zsidók, akiket meg kell védeni.

Valamiféle gettóra méltóztatik gondolni a miniszterelnök úrnak?

– Maga mondta. De van, ami még ennél is fontosabb.

Még ennél is?

– Igen. Jó lenne, ha a mostaninál konkrétabban tudnánk, hogy ki az, akit meg kellene védenünk...

HOGYAN SZŰKÜLT BE A MÉDIATÉR A TÉRSÉGBEN?

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: JÁVOR DÉNES MARCELL
2019.12.01.


Három témában, a trianoni békediktátumot, a boldogság és politika kapcsolatát, valamint a sajtószabadság helyzetét feldolgozó szabadegyetemet indított idén ősszel a CEU. A média helyzetéről szóló hat alkalmas előadássorozatot szervező Jávor Benedek több újságírót és szakértőt, Bajomi Lázár Pétert, Urbán Ágnest, Stumpf Andrást és Hargitai Miklóst kérte fel, hogy megvilágítsák a közép-kelet-európai sajtószabadság és médiahelyzet különböző dimenzióit. E héten Jávor Benedek volt EP-képviselő a magyar médiaszabályozást, valamint az Európai Unió médiapolitikáját elemezte, Hargitai Miklós, a MÚÓSZ elnöke pedig egy jelenleg is készülő kutatás részeredményeit mutatta be, amelyben az újságírók munkakörülményeit, és az esetleges cenzúra mértékét vizsgálták. Az előadásról Jávor Dénes készített összeállítást:...

ÉGERREL EGY IGAZI KÁRTEVŐ BÚCSÚZIK

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.11.30. 


Éger 16 éven át hazudozott és szolgálta az eü rendszer átalakítását akadályozó orvosbárók érdekeit. Közben hagyta, hogy felgyorsuljon a fiatal szakemberek elvándorlása, a béka feneke alá kerüljenek a (hivatalos) bérek, tomboljon a szegények életesélyeit tovább csökkentő korrupció, viszont folyamatosan szűküljön az ágazat GDP-arányos állami büdzséje, mit se javuljon az eü ellátórendszer hatékonysága, némely elemei pedig ijesztő állapotba kerüljenek.

Nem kenyerem a szédelgő feldicsérés, de igazi emberi és szakmai sikertörténet ez, gratula az életműért!

KÖVÉR KETRECE LEGALÁBB NÉGY TÖRVÉNYT SÉRT

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.11.30.


Kövér László a médiamunkások megregulázására hivatkozva felülírt néhány jogszabályt. A hamarosan kezdődő próbapernek kell választ adnia arra, megteheti-e ezt büntetlenül a házelnök. Az esélyeket Sándor Zsuzsa latolgatta.

„A görög mitológiából tudható, hogy a hatalmi gőgöt, a hübriszt az istenek mindig keményen megbüntetik.” (Sólyom László)

A médiát a negyedik hatalmi ágnak szokták nevezni, mégpedig azért, mert ellenőrző funkciót tölt be a három (elvileg) elkülönült és (szintén elvileg) egymást ellenőrző hatalmi ág fölött (törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás). Mindezt szokás a fékek és ellensúlyok rendszerének nevezni. De mi már tudjuk Kövér Lászlótól, hogy ez úgy hülyeség, ahogy van. Márpedig, ha a három hatalmi ág elkülönítése hülyeség, abból logikusan következik, hogy a negyedik léte is az. Kövért akár következetesnek is tarthatjuk, amikor mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse a sajtó ellenőrző funkcióját...