2017. június 26., hétfő

MEGJELENT MAGYARUL A DIKTÁTORBUKTATÁS KÉZIKÖNYVE


444.HU
Szerző: panklog
2017.06.26.


Soros Györgyön és szervezetein kívül talán senki sem gyűlöltebb a világ autokratikus rendszereiben, mint a szerb Szrgya Popovics és csapata. Popovics biológushallgatóként szállt be a Szlobodan Milosevics rendszerével szembeni ellenállásba, alapítója és meghatározó alakja volt a Milosevics megdöntésében főszereplő Otpor! (Ellenállás) nevű szervezetnek. 

Az utóbbi években pedig CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies) nevű szervezetével tart képzéseket a világ legkülönfélébb részein dolgozó ellenzéki aktivistáknak Ukrajnától Indiáig, Tunéziától Zimbabwéig. Popovics az erőszakmentes rendszerellenes szervezkedések popsztárja lett, Foreign Policy-cikkekben, TED-előadásokban és könyvekben mesél saját tapasztalatairól, és ad egészen konkrét tanácsokat is.

Nem látják szívesen Iránban és Venezuelában, az orosz állami média komoly erőforrásokat fordít a lejáratására, az Egyesült Arab Emírségben pedig egyenesen terrorszervezeteknek nevezik a CANVAS-t. Popovics 2015-ös könyve, az Útmutató a forradalomhoz most magyar nyelven is megjelent.

A könyv (aminek alcíme Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot) az erőszakmentes ellenállás példáit és konkrét módszereit veszi sorra az elmúlt évekből, az elmélettől pedig a gyakorlati tanácsokig is eljut...

ORBÁN HASZNOS IDIÓTÁI: AZ MSZP-TŐ A MOMENTUMIG


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.06.26.


A plakáttörvénnyel történt gyalázat után az ellenzéknek a parlament és a választások bojkottját, polgári engedetlenséget kellett volna bejelentenie.

A kérdés, hogy a Orbán kész-e akár hazája szövetségesi hovatartozását, Magyarország nyugati orientációját is feláldozni, csakhogy hatalmát megőrizze, egy cseppet sem költői. A felvetés szilárdan a valóság talaján áll. Betegessé torzult hatalmi vágya halálos veszélyt jelent az ország számára. Az, hogy kivezet minket az Európai Unióból és egy sajátságos félfeudális fasisztoid diktatúrát szilárdít meg Magyarországon, egyre kevésbé nevezhető kockázatnak. Ez maga a valóság.

Annak érdekében, hogy az ország egyszemélyes, korlátlan hatalommal bíró és az anyagi javak mindenkinél hatalmasabb arzenáljával rendelkező vezetője lehessen és élete végéig az is maradhasson, Orbánnak semmi sem drága. Képes lesz Magyarországot átjátszani az orosz érdekszférába, csakhogy dacolhasson a nyugati világgal, annak demokratikus, pluralista és liberális értékrendjével. Ma már csak az EU, a NATO, a nyugati nagyhatalmak veszélyeztetik diktatórikus törekvéseit, miután hazai ellenzékét kivéreztette. A parlamenti ellenzéki pártokat anyagilag tönkre tette, erkölcsileg lejáratta, jobboldali ellenlábasait leszalámizta, a demokrácia fölött őrködő intézményeket felszámolta, vagy kiüresítette.

Az anyagi- és büntetőjogi pórázon tartott parlamenti ellenzéke úgy táncol, ahogy Orbán fütyül. Lelkesen játssza az udvari bolond ráosztott szerepet. A gazda kezét lihegve nyaldosó ölebként csóválja a farkát az odavetett jutalomfalatokért, képviselői mandátumokért, pártfinanszírozásért. A választási győzelem és a kormányváltás ígéretével félre vezeti az elégedetlen tömegeket, bár tudja, hogy a választási sikerre semmi esélye nincs, és tudja, hogy ha – csoda folytán – mégis nyerne, (de nem nyer) Orbán minden eszközzel megakadályozná, hogy akárcsak a hatalom közelébe is kerüljön...

ITT MÁR NEM NAGYON ÉRDEMES NAGY TERVEKET SZŐNI A JÖVŐRE NÉZVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.06.26.


...Miközben a kormány és Tarlós főbunkó orrba-szájba szívatja a fővárosiakat, miközben nem jut elegendő állami forrás egy tisztességes metrófelújításra, egy minden bizonnyal fontos, de korántsem életbevágó vasútvonal korszerűsítésén újfent Lölö szakít. No meg azok, akik beszállítják a szükséges építőanyagokat: nem, biztosan elő nem fordulhat majd, hogy tök véletlenül idősebb Orbán Győző – székházeladásból származó – bányáiban termelik ki azokat.

Soha nem fogom megérteni, pedig eleget foglalkoztunk már ezzel a kérdéssel, hogyan lehetséges bárkinek ilyen kendőzetlenül és következmények nélkül kizsigerelni egy országot? Hogyan lehet 1294 menekült befogadásán rugózva teljes szellemi sötétségbe lökni egy népet? Hogy lehet az, hogy még mindig az a kérdés, hogy Orbán mennyivel vezeti a népszerűségi listákat? Mi a magyarázat arra, hogy ezercsilliárdos, napnál világosabb tételek hűtlen kezelése még mindig csak egy szűk réteg ingerküszöbéig érnek el?

Nyáron a dögmeleg, télen a kurvahideg, a szavazás napján a hasznosabb elfoglaltság, két választás között pedig a lemondás, beletörődés, a jól van ez így is bizonyossága kell hozzá. A fogalmatlanság, tájékozatlanság, igénytelenség. Az, hogy annyi önbecsülése ne maradjon egy magyarságára, kereszténységére oly büszke ország lakói választásokat eldönteni képes kritikus tömegének, hogy egyáltalán ne zavarja: egy sunyi, primitív kesztyűbáb, egy dróton rángatott intellektuális pöcegödör hülyét csinál belőle. Minden elnyert sokszorosan túlárazott közbeszerzéssel, minden felszántott piaci szegmenssel, minden hektárnyi földdel, minden zsebre rakott szállodával, minden a tulajdonába került médiatermékkel, sportklubbal. A nap minden percében, amikor 3000 forintot keres akkor is, ha éppen a budin ül, alszik, vagy zabál.

Pár napja, a Simicska Lajossal megszűnt kapcsolatáról dadogó Mészárossal készült villáminterjú láttán a kollégáim azt mondták: ennek a szerencsétlennek látszik a pofáján és a táskás szemein, hogy már neki is kellemetlen ez az egész. Hát erre mit lehet mondani? Kit érdekel, hogy érzi magát, amikor az országot vezető maffia tagjai ezt az embert maguk előtt tolva, a zsírosodásától magukat elhatárolva köpik szembe az országot nyolcadik éve? Aki rosszul érzi magát, akinek kellemetlen, az fogja magát, bedobja a törülközőt, rácsap az asztalra és azt mondja, hogy kenjétek a hajatokra a közbeszerzéseiteket, a milliárdjaitokat, elegem van.

De nem, ennek az emberi ostobaság élő szobrának – remélem mindenki látja a lelki szemei előtt, ahogy ez a csodavállalkozó és aranyember kiszámolja egy kockás lapon, hogy a 160 km/h sebesség és 225 kN tengelyterhelés hogyan aránylik a közel 32 kilométeres szakaszhoz – nincs elege, és nem is lesz elege. Nem kell keresni számára sem a felmentéseket, ahogy Simicska számára sem ajánlott keresni azokat. Ezek nélkül a minden emberi jóérzést megszégyenítő, abszolút bármire kapható aljas bűntársak nélkül ez az ország ma nem itt tartana.

Ezt a veretes pusztítást egyedül még a kettő félisten Orbánnak sem sikerült volna véghez vinnie. Ennél már csak az lesz gyönyörűbb, amikor a metrókocsikat is Mészáros fogja felújítani, mert alkalmasabb vállalkozót széles e hazában nem találnak arra a feladatra sem. Megevett itt a fene mindent.

ORBÁN PUTYIN HASZNOS IDIÓTÁJA LESZ, AMÍG AZ UNIÓN BELÜL MARAD - INTERJÚ UNGVÁRY RUDOLF ÍRÓVAL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.06.26.


Nem meglepő amit a miniszterelnök Horthy Miklósról mondott, mert Horthy felmagasztalása beleillik abba a „velejéig aljas”, gyűlöletkeltésbe, amely mindig is a lányege volt a politikájának – jelentette ki Ungváry Rudolf író a Reggeli Gyorsban. A publicista szerint Orbán Viktor uniós politikájának csak az lehet az eredménye hogy az ország még jobban meggyengül. Beszélt még az orosz – magyar kapcsolatokról és az ellenzék lehetséges szerepéről.
Szénási Sándor először Orbán Viktor Horthyra vonatkozó kijelentéséről kérdezte Ungváry Rudolfot. Az publicista szerint Orbán korábbi megnyilvánulásaiból következett ez a mostani a beszéd. „Horthy felmagasztalása tehát nem jelent újat, és ez következik a magyar alkotmányból is, amely éppen abból a célból, hogy ezt a sajátos visszatérést végre lehessen hajtani az államrend szintjén is. Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy Magyarország 1944-ben elveszítette a szuverenitását. Ez ordas hazugság – fogalmazott Ungváry Rudolf, aki szerint korlátozták ugyan az ország szabadságát, de az korántsem csökkent le olyan jelentős mértékben, mint a például Romániáé.

Ungváry szerint tehát a Fidesz elnökének beszéde beleillik, abba a „velejéig aljas”, de halálosan pontos gyűlölet keltésbe, amely mindig is a lányege volt a politikájának. „Már korábban megfogalmazta a kirekesztés zsigeri alapját.” – mondta, majd hozzátette: Orbán Viktor pontosan tudta, hogy a konzervatívok és jobboldaliak hallgatni fognak, mert pont Horthy ügyében képtelenek a múlttal szembenézni. „Tudta, hogy lesz zsidószervezet, amelyik majd tiltakozik, és azt is, hogy a baloldaliak és a liberálisok tiltakozni fognak és így újra rá lehet mutatni arra, hogy kik azok, akik minden jónak ellen tesznek.”

Ungváry Rudolf szerint a Horthy-rendszer sok szempontból hasonlít az orbáni rendszerre. „Abból a szempontból mindenképpen, hogy bírálni lehet, de megbuktatni nem. Mindkét rendszerben korlátozták a választójogot, és ezáltal a kormánypárt mindig biztosítani tudta a 2/3-át. Az Orbán rendszer azért különbözik a Horthy-rendszertől, mert 1945-ből tanulni tudott, mint minden szélsőjobboldali mozgalom. A 45-ös bukás olyan borzalmas katasztrófával járt a szélsőjobboldali fasisztoid eszmeiség számára, hogy utána eredményesen már nem lehetett fellépni ezzel az eszmerendszerrel és nyíltsággal. De az orbáni rendszer a demokrácia álarcában vérbeli fasisztoid vonásokat valósít meg, az vezérelvvel, az erő elvvel, a tekintély elvvel, a fékek és egyensúlyok teljes kikapcsolásával. Ezzel egy látszatdemokráciát épít fel, amit sikeres kettősbeszédet alkalmaz.” ...

BOTRÁNY A SZAKMAI ÉRETTSÉGIN: A TANÍTANÉK, A CKP ÉS A TASZ JOGSEGÉLYT KÍNÁL AZ ÉRINTETTEKNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Sulyok Blanka
2017.06.26.


Hiába az érintettek tiltakozása, a kormány mégiscsak lenyomta 30.000 szakgimnazista torkán az előkészítetlen érettségit. Az eredmények sajnos a félelmeket igazolták: hibás feladatsorok a gépészeti szakérettségin, nyelvi hibák a kéttannyelvűek írásbelijében, elmaradt könnyítések a tanulási nehézségekkel küzdőknek – hogy csak néhány példát említsünk. Fontos, hogy minden diák jelezze az őt ért méltánytalanságokat, ebben próbál segíteni több civil szervezet.

A Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Független Diákparlament május 17-től, a szakmai írásbeli napjától kezdve gyűjti az érintettetek tapasztalatait egy online felületen. A legtöbb problémáról a gépészettel kapcsolatban számoltak be a diákok és a tanárok – és június 14-én végre az Oktatási Hivatal is lépett, és tájékoztatta az iskolákat a szakirány feladatsorainak hibáiról. Csakhogy jóval azután, hogy a vizsgázók a feladatlapokba betekinthettek, és amikor jelezhették volna a problémáikat!

Hogy most mi a teendő? A TASZ jogi és a Civil Közoktatási Platform oktatási szakértői segítségével információs csomagot állítottunk össze azoknak az érettségizőknek, akik hivatalos vagy jogi lépéseket kívánnak tenni az ügyben. Az információk bármilyen szakiránynál hasznosak lehetnek, nemcsak a gépészetnél...


ITT OLVASHATÓ

HELYEDRE, STUMPF! ÍGY HAMISÍTOTTA MEG A MACRON INTERJÚT AZ MTI ÉS A HETI VÁLASZ

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: Botos Botond
2017.06,26.


Helyedre magyar! Íme a csúcsszolidáris Macron címmel közölt két perces gyűlöletcikket a Heti Válasz. Az új francia elnök lejáratására készült anyag hiába ment nagyot a hívők táborában, az írás nem más, mint egy egyszerű hoax.

Interjút adott Emmanuel Macron, Franciaország új elnöke a múlt héten, amely a francia Le Figaro, a német Süddeutsche Zeitung, a belga Le Soir, a brit The Guardian,
az olasz Corriere Della Serra, a spanyol El Pais, a lengyel Gazeta Wiborcza és a svájci Le Temps napilapokban jelent meg, egy időben. A magyar emberek nagy részéhez az MTI összefoglalóján keresztül juthatott el a beszélgetés kivonatolt tartalma.

Talán megmagyarázható, hogy Sumpf András, a Heti Válasz főmunkatársa miért nem ellenőrizte le az eredeti anyagot. Sietett. Meleg volt. Elgurult a gyógyszer. Megbízott az MTI hírt átvevő és tálaló index.hu-s kolléga munkájában. Whatever. Az már nehezebben értem, miért nem tűnt fel Stumpfnak, hogy az átvett anyag nem az eredeti szöveg, hanem egy összefoglaló anyag. Üvölt a csekkolásért.

Nézzük a linkelt szöveget, amelyet Stumpf idézőjellel vett át, mintha egy szó szerinti Macron idézetet olvasnánk: “Továbbá fontos a szociális dömping visszaszorítása Franciaországban, ugyanis szerinte a Brexit is annak volt köszönhető, hogy a kelet-európai munkások elvették a brit állásokat.” (MTI-index.hu)

Ne menjünk el szó nélkül Stumpf következtetései mellet sem, íme: “Az európai szolidaritás tehát azt jelenti Franciaországból nézve, hogy EU-s állampolgárokkal nem vagyunk szolidárisak, még annyira sem, hogy a hosszú tárgyalások, megfelelések és lemondások árán elnyert, megszavazott, kodifikált munkavállalási jogukat természetesnek ismerjük el, a nem EU-s állampolgárokkal meg, akikkel szemben egyébként semmilyen kötelezettségünk nincs, nagyon szolidárisak vagyunk, őket be kell fogadni, át kell venni, segélyezni kell.” (hetivalasz.hu)

Most nézzük, mi áll a The Guardianban is megjelent anyagban, amely, jól láthatóan, egy bővebb összefoglaló, sok szó szerinti idézettel. Valószínűleg az MTI-s kolléga e szöveg alapján dolgozott...

MIÉRT BAJ, HOGY SZINTE CSAK RENDŐRÖKET DÍJAZNAK A DROGELLENES NAPON?

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Sárosi Péter
2017.06.26.


Ma a drogellenes világnap alkalmából minisztérium által díjazott 14 személyből mindössze három dolgozik az egészségügyi vagy szociális ellátás terén, a díjazottak többsége rendőr. Az üzenet világos: a kormány alapvetően rendészeti problémát lát a drogjelenségben. Szükség lenne egy alternatív díjra. 
Az ENSZ június 26-át a kábítószer-ellenes küzdelem világnapjává nyilvánította. Ezen a napon minden országban rendezvényeket tartanak kormányok, tudományos intézetek és civil szervezetek. Sok szakember nosztalgiával emlékszik vissza a 2000-es évek első évtizedére, amikor ezen a napon a minisztérium összehívta a megelőzés, kezelés és ártalomcsökkentés terén dolgozó szakembereket, többet kitüntetett közülük, este pedig közös színházi programra invitálta őket a Katona Színházba. Nem mintha akkoriban minden jól működött volna. Tény azonban, hogy volt még fajsúlyos drogkoordináció és nemzeti drogkoordinátor a minisztériumban, létezett Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, Országos Epidemiológiai Központ, és a minisztérium és a civilek között szívélyes volt a viszony. Ez ma már a múlté. A szakma ma leginkább egy lemerült elemhez hasonlít, az elmúlt években átállt túlélő üzemmódra, és az embernek a szíve is belefájdul, ha rágondol, hány remek szakember hagyta ott ezt a területet. És nem csak a pénz miatt, hanem a megbecsülés hiánya miatt is
Öröm az ürömben, hogy legalább a díjazás, mint hagyomány, még megmaradt. Az EMMI ezen napon tizennégy szakember munkáját ismerte el valamilyen formában, ketten a presztizzsel járó Elige Vitam díjban, a többiek pedig minisztériumi elismerőlevélben részesültek. Nekik ezúton is gratulálok! Akinek a munkáját ismerem közülük, arról elmondhatom, hogy valóban megérdemelte a díjat, felkészült, lelkiismeretes szakemberek. 
Ami kevésbé tölt el örömmel, az az egészségügyi és szociális területen dolgozó szakemberek aránytalanul alacsony száma a díjazottak között. A 14 díjazottból mindössze 3-an sorolhatók ide, közülük pedig csak egyetlen egy dolgozik civil szervezetnél! Egy olyan területen, ahol a szolgáltatók túlnyomó többsége civil szervezet, ez bizony szégyen. Vajon milyen üzenetet hordoz ez a szakmának, és a tágabb közvéleménynek? Egyrészt remekül megtestesíti a kormány jelenlegi drogpolitikai irányultságát, amely az amúgy is rendészeti/kínálatcsökkentő túlsúlyt tovább növelte a kereslet- és ártalomcsökkentő oldal kárára. Azt üzeni, hogy a drogproblémában a kormány elsősorban rendészeti problémát lát, amelyet leginkább rendészeti módszerekkel tart kezelhetőnek...

ORBÁNNAK CSAK AZ UNIÓ PÉNZE KELL, AZ ÉRTÉKEI NEM

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: MTI/Sztárklikk
2017.06.26.


Hatalmi arroganciával és a demokrácia elleni merénylettel vádolta Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke és kancellárjelöltje az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséget pártja vasárnapi dortmundi kongresszusán.

Elmondta többek között, hogy "új problémái" vannak a határokon átívelő együttműködést folytató demokratikus, felvilágosult és toleráns Európának, amelyért a CDU egykori elnöke, Helmut Kohl néhai kancellár küzdött, mert EU-n belüli kormányok, például az Orbán Viktor vezette magyar kormány és a lengyel kormány megkérdőjelezi a toleranciát és a világ iránti nyitottságot.

Azonban a CDU/CSU számára nem fontos az európai értékek védelme - emelte ki Martin Schulz. Mint mondta, az Európai Parlament elnökeként számtalanszor szóvá tette az alapértékeket veszélyeztető fejleményeket az Európai Tanács ülésein, és soha nem kapott támogatást Angela Merkeltől.

Éppen ellenkezőleg történt, a CDU testvérpártja, a bajor CSU "díszvendégként" fogadta Orbán Viktort, aki mindenki másnál jobban támadta a német menekültpolitikát - mondta a szociáldemokrata kancellárjelölt, aláhúzva, hogy aki Merkelre szavaz, végül a CSU elnökét, Horst Seehofert kapja...

A TÖRÖK HÓDOLTSÁGHOZ HASONLÓ HANYATLÁS VÁR RÁNK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.06.26.


...Az EU-n kívüli országra drámai elszegényedés és tovább erősödő autokrácia vár, és egy-két évtized alatt ennek többszörösére rugó lemaradást szedhet össze. A magyar nemzet kompetencia szintje (ami alatt a közös kultúra megengedte társadalmi fejlődés lehetőségét értem) eddig is kritikusan alacsony volt. Amikor modernizációra voltunk képesek, az rendre idegen uralom alatt történt -- most ne firtassuk, milyen zsákutcákkal. A magyar nemzet alapvetően kompetenciahiányos, aminek az okait évek óta taglalom ezen a blogon. Egy ilyen helyzetben a 2010-es hatalmas törvényhozási többséget és a miniszterelnök szívek és agyak feletti befolyását nem a modernizáció valós nemzeti útjának szentelni -- szükségképpen az EU-val való együttműködésben --, hanem ellenkezőleg, az öröklött hiányok mélyítésére, az nem egyszerűen politikai, hanem történelmi bűn: szembefordulás a magyarok legjobbjainak korábbi küzdelmeivel; a több évszázados hanyatlási pályánkra való radikális visszatérés.

Az orbánizmusnak nincsen pozitív kimenete. A rezsimben nincs semmilyen mélyen rejlő építő tartalék. Az ország nyolc éve az EU támogatásaiból él, önmaga értékteremtési képessége nyolc éve stagnál, és nincs olyan komolyan vehető adat vagy fejlemény, amely ez ellen szólhatna. Ami folyik, az éppen a hanyatlás bebetonozása -- a lelkekben, a szellemben, az anyagi erőforrások ritkításában. A politika odáig jutott, hogy elérte: a választók többsége végső soron az ország öngyilkosságában legyen érdekelt.

75 MILLIÁRDOS VASÚTI TENDERT NYERT MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.065.26.


Az R-Kord Kft. a V-Híd Zrt.-vel közösen dolgozik a Püspökladány-Ebes vasútvonalon a NIF megbízásából, ami előzetesen 69 milliárd forintra becsülte a munkálatokat.

Az EU-s közbeszerzési értesítő június 24-i számában megjelent tájékoztatás szerint a felcsúti polgármester egyik cége ismét kapott egy gigantikus állami megbízást.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. a V-Híd Zrt.-vel közösen nyerte el a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tenderét, amelynek tárgya a 31,25 kilométer hosszú Püspökladány – Ebes vonalszakasz pályaépítési, plusz biztosítóberendezés tervezési és kivitelezési munkálatai.

A NIF előzetesen nettó 69,1 milliárd forintra becsülte a beruházást, de az R-Kord és a V-Híd (RV2020 Konzorcium) nettó 74,9 milliárdért végzi el a feladatot, vagyis bő 5 milliárd forinttal drágábban. Az összeget a NIF uniós pénzből, egy IKOP-projektből fizeti.

Az előreláthatólag 39 hónapig, vagyis bő három évig tartó munkálatok során 160 km/h sebességű és 225 kN tengelyterhelésű közlekedésre alkalmas pálya készül el. Korszerűsítik a vasútállomások vágányhálózatát, 55 cm magas állomási peronokat, aluljárókat, lifteket, perontetőket, külön szintű vasúti-közúti keresztezéseket, P+R rendszert, buszfordulókat, buszmegállókat és térvilágítást építenek ki, továbbá akadálymentesítést végeznek, és korszerűsítik a felsővezeték-rendszert is...

JÚNIUS 26.: MA VAN A KÍNZÁS ÁLDOZATAI TÁMOGATÁSÁNAK VILÁGNAPJA (1987)

HELSINKI FIGYELŐ BLOGJA
Szerző: presshelsinki
2017.06.26.


Hiába tiltják, ha nem üldözik

Minden európai országban szigorúan tiltják, hogy a hatóság emberei megkínozzák vagy megalázzák a polgárokat. Ehhez képest a strasbourgi bíróság által megállapított állami jogsértések közül minden kilencedik kínzás vagy megalázó bánásmód volt. Több európai ország példásan lép fel a rendőri vagy fogdaőri erőszak ellen. Más helyeken, így Magyarországon is nem egyszerűen a hatóság egyes emberei erőszakosak, hanem maga az állam tart fenn olyan körülményeket, amelyek megalázó vagy embertelen bánásmódnak, esetenként kínzásnak minősülnek. 1987 óta ma van a kínzás áldozatai támogatásának világnapja.

Minap zárult le a Magyar Helsinki Bizottság irányításával egy nemzetközi vizsgálat, amely 7 uniós országban tárta fel, hogy a hatósági erőszak elleni állami fellépésnek és a megelőzésnek milyen jogi környezete van. Az úttörő jelentőségű összefoglaló tanulmány szerint a vizsgált országok közül Észak-Írországban (91 pont) a legjobb a jogi környezet. Angliáé és Walesé, valamint Franciaországé (88–88 pont) alig marad el tőle. Belgiumé és Magyarországé a középmezőnyhöz tartozik (58–58 pont). Míg legkevésbé Bulgáriában és Csehországban bízhatnak a bántalmazások áldozatai a jogi intézményrendszerben (41–41 pont).

Egy dolog a jogrendszer, másik a gyakorlat. A megelőzést és a nyomozást segítő intézmény- és garanciarendszer feltétele ugyan a hatékony fellépésnek, de önmagában nem elégséges feltétel, ha valójában hiányzik az állami akarat, hogy ezek az ügyek ne maradjanak rejtve. Így nálunk például hiába van viszonylag kidolgozott intézményi környezet, ha „valami miatt” a hivatalos személyek bántalmazása miatt megtett feljelentéseknek mégis csak évi 1–4%-a jut el a vádemelésig. Ez különösen annak fényében kirívó, hogy más, hasonlóan nehezen bizonyítható bűncselekményfajtáknál is többszöröse a bíróság elé kerülő ügyek aránya. Ügyvédi visszaéléseknél 2013-ban például ötször, családon belüli erőszaknál tizenhétszer volt nagyobb, mint a rendőri, fogdaőri bántalmazásoknál.

A Magyar Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint is sokszor bizony „lejt a pálya”. A rendőrök vagy fogdaőrök ellen tett feljelentéseknél a nyomozó szervek mintha a köteles gondossággal sem járnának el, nemhogy kiemelt figyelmet nem fordítanak minden körülményre. Egy bordatöréssel is járó brutális fellépés után, amelyről látlelet is készült, például az ügyészség bizonyítottság hiányával indokolta, hogy megszüntették a nyomozást a hatvani rendőrök ellen. A sértettek kitartása és a Magyar Helsinki Bizottság jogi segítsége kellett ahhoz, hogy magánvádas eljárásban végül mégis sikerült jogerősen elítélni a tetteseket...

CSEHORSZÁGBAN EGY MILLIÁRDOS, MENEKÜLTELLENES ORBÁN-GYURCSÁNY-KLÓN KERÜLHET HATALOMRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey/Mr Flynn Rider
2017.06.26.


- Az egyik német vezető konzervatív újság azt tanácsolja, hogy Nyugat-Európa csak ne legyen olyan nagyképű a keleti tagokkal szemben, noha azok tényelg nem sokra becsüli a közös értékeket, lásd a civil szervezetekről hozott magyar törvényt

- A Spiegel azt ajánlja, hogy Brexit nyomán menjenek az unióból isten hírével azok az országok, amelyek szerint kívül jobb nekik

- Ha Babis nyer a cseh választásokon, Orbán valószínűleg újabb támaszra lel az EU keleti felén

New York Times/Reuters


A francia elnöknek még sok házi feladatot kell elvégeznie odahaza, a német kancellárnak pedig szeptemberben meg kell nyernie a választásokat, de az biztos, hogy Macron tartja a lendületet, és Merkel támogatja európai elképzeléseit. A francia vezető a brüsszeli EU-csúcson világossá tette, hogy nem fog visszariadni, ha szembe kell szállnia olyan kormányokkal, mint a magyar és a lengyel, amelyek nem tartják tiszteletben a közös, demokratikus értékeket. Azt is megígérte, hogy megfelelő választ ad, ha Kína és az USA nem jár el tisztességesen a nemzetközi kereskedelem ügyében, valamint a szélesebb körű védelmi együttműködés felé terelte az európai partnereket. Berlin korábban mindhárom kérdésben igen óvatos lett volna, figyelembe véve az érintettek, így Budapest és Varsó érzékenységét. Ám Brüsszelben teljes mértékben odaállt Macron mögé és ezt észre is vették főleg a keleti delegációk, amelyeket amúgy is nyugtalanít a Brexit, illetve Trump kiszámíthatatlan elnöksége. Egy keleti-európai diplomata ezt úgy fogalmazta meg, hogy nem mindig az a jó az EU-nak, ha működik a német-francia tengely. Így csak remélni lehet, hogy odafigyelnek a sebességre.
Die Welt

Drámai méreteket ölt, hogy milyen mértékben távolodik el egymástól Kelet- és Nyugat-Európa, de a menekültek ügyében a kommentár szerint a nyugatnak érdemes volna először önvizsgálatot tartania. Az nem segít, ha szakmányban elátkozza a Keletet a menedékkérők átvételének elutasításáért, illetve ha perekkel fenyegeti a visegrádi csoportot. Ugyanakkor a két oldal az áldozatszerep hisztérikus hangsúlyozásával olyan helyzetbe manőverezte magát, hogy már nemigen van helyük a racionális érveknek. A kvótadöntés értelmében jogos a szemrehányás, hogy itt egyesek ki akarják mazsolázni az előnyöket, de az is, hogy bürokratikus döntésével az EU egész nemzetek szerkezetét meg akarja változtatni. Persze ne legyen félreértés: Orbán, Kaczynski és a többiek nyilvánvalóan idegenellenes hadrendje számára ez utóbbi kifogás csupán ürügy és rá sem rántanak a veszélyeztetett európai liberális alapokra, amiket egyébiránt mániákusan elutasítanak. Szóval bőven lehet, hogy itt képmutatásról van szó, ám arra késztetheti a véleményadó nyugati elitet, hogy végre leszálljon a magas lóról. Mert hogy a muzulmán bevándorlásnak már eddig is vannak jócskán kedvezőtlen következményei.

Be kell vallani a keletet és nyugatot létében fenyegető dilemmában, hogy sok menekültnek teljesen más a mentalitása, mint a Maghreb-térségből érkezett fiatal férfiaknak, akik hajlanak a terrorra és a bűnözésre. Másfelől el kell ismerni, hogy pl. a magyar civil törvény olyan, mintha annak Putyin lenne a szellemi keresztapja, és semmi köze sincs a nyugati értékekhez. Vagyis itt olyan reakciós társadalomfelfogást lehet tetten érni, amit némely Korán-iskolában is tanítanak. Mellesleg az a cseh elnök, aki egy egyetlen szír menekültnek sem kíván otthon adni, nos, éppen ez a Zeman védelmezi mind a mai napig a szudétanémetek véres elüldözését – az etnikai homogenitásra hivatkozva...

HORTHY ÉS BETHLEN KAPCSOLATA

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.06.25."Horthy műveletlen volt és korlátolt, báb az okos, cinikus, gőgös és művelt Bethlen kezében. Nagy felszabadulás lehetett számára, mikor Bethlen bukása után végre a zupásőrmester Gömbös állott rendelkezésére, ez az otromba parvenü, aki hajbókolva kiszolgálta ura minden reakciós, fasiszta hajlamát."

Ez a különbség aközött, ahogyan egy művelt európai polgár, Márai, és egy műveletlen, bugris, kocsmai handabandázó - Orbán - látja Horthy és Bethlen kapcsolatát.

ÁLLAMFÉRFIÚ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.06.26.


Látom, hogy megint nem tetszik érteni a lényeget. Alig több, mint két hete ez a slampos, ápolatlan, nagyhasú, zsebredugott kezű kis bimbasi utasította a belügyminisztert, hogy lépjen fel a törvény teljes szigorával egy antiszemita ellen (nem magára gondolt). Nem tudom, a rosszarcú, koszos csatornalakó fellépett-e (alig hiszem), de az tény, hogy az ország antiszemitái nem rokonszenveztek ezzel az utasítással. Lépni kellett.

Egy buta, rosszindulatú, gyűlölettel átitatott lelkületű alak világképe magától értetődő természetességgel buta, rosszindulatú és gyűlölettől tocsogó, a vonzalmai, az értékszemlélete és ezekből fakadóan a múltról való megnyilvánulásai is torzak. Kérdezte tőlem egy ismerősöm, szerintem elhiszi-e a csúti hízott, amit mond. Azt válaszoltam, erre a kérdésre nem létezik értelmes válasz. Egy bomlott agy ficamodott, a még követhetőtől szerteágazóan eltérő idegpályáinak a kazlában kár keresni bármi racionálisan megfoghatót, nincs ott más, csak sötétség.

Ez a bomlott agy régóta vágyik már arra, hogy kimondja, Horthy Miklós nagy ember volt, kivételes államférfiú. Na! Most megvan. Mennyivel nagyobbat szól ez, mint egy utasítás a belügyminiszternek? A fellépésre. Azért ez mégis csak a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurájának a dicsőítése, nem? Kell még valami? Ha eddig kétséges lett volna, ki az igazi példakép, mostantól minden érthetővé vált...

NAPI EGYPERCES - "TUDJA KEDVESKÉM, AZ ÉHSÉG NAGY ÚR"

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.25.


Nem magamért sírok én: testvérem van millió / és a legtöbb oly szegény, oly szegény, / még álmából sem ismeri ami jó. (Babits Mihály: Cigány a siralomházban)

Barátaimmal a hónap utolsó vasárnapján – mint több éve mindig – ma is ételosztást tartottunk egy alföldi nagyvárosban. Egy olyan „bezzeg” városról van szó, ahol – mint Orbán Magyarországában – dübörög a gazdaság, megszűnt az éhezés, a nyomor ismeretlen fogalom.

Valami furcsa véletlen folytán – ebben a fideszes mintavárosban is –, az ingyenes ételosztásokon rengetegen állnak a sorban. Arról nem tudok, hogy Soros György szállíttatja az éhezőket magánrepülőgépén a nagy költőről elnevezett térre, de persze minden elképzelhető. Soros a kedves vezetőnk által kiszemelt ellenfél. Lehet luxusburzsuj ördögöt festeni a falra, a közönség egy része még fogékony is a Fidesz újabb agyszüleményére. Azt a Sorost pécézték ki ellenségnek, aki pénze és támogatása nélkül, talán ma nem is lenne Fidesz.

Vajon a Fidesz az uborkafára – rövid idő alatt, állami megrendelésekből – felkapaszkodott milliárdosai mennyi pénzt fordítanak karitatív célra, az elesettek megsegítésére? Többségük cinikus, nagyképű pénzhajhász. Tudják, melyik feneket és milyen intenzitással kell nyalniuk azért, hogy a mézesbödön közelébe kerülhessenek. Egy szerény képességű, felcsúti gázszerelő vajon hogyan tudja növelni egy év alatt, 100 milliárd forinttal a vagyonát? Tisztességes úton ez aligha hihető. A közpénz lopása sporttá vált. Verseny folyik a fideszes nagyurak között: ki tud többet szakítani a formailag még jogszerűnek látszó közbeszerzésekből...

ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYESEN GYŐZKÖDÖTT EGY LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKET KÖZVETÍTŐ ÜGYNÖKÖT, HOGY JÖVŐRE ÚJRAINDUL A PROGRAM

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.06.25.


...A Célpont elkapta magát Orbánt is, hogy mondja el, hogy is van ez. A következő párbeszéd hangzik el a műsorban:

"(Célpont:) – Miniszterelnök úr egy nagyon gyors kérdést megenged? Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után?

(Orbán:) – Van rá egy szabály. Döntés van róla.

– De bármikor visszavonható.


– Döntés van róla.

– Akkor nem? Ezt vehetjük nemnek, miniszterelnök úr?

– Döntés van róla."

A letelepedési kötvényüzlet keretében homályos hátterű, de jól dokumentálhatóan Habony Árpád és Rogán Antal köreihez kötődő cégek kb. 157 milliárd forint haszonra tettek szert eddig...

AZ EGÉSZ ÉLET EGY NAGY BINDAS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Radha
2017.06.26.


Mindig nagyon szeretem, amikor szokatlan, Európából nézve egzotikus helyekről érkeznek írások. (Mert magyarok ugye mindenhol vannak, hogy kinyissam kicsit a közhelyszótárt.) Szóval ezért is örültem különösen Radha levelének, különösen, amikor kiderült, hogy szívesen írna nagy szerelméről, Indiáról – ha már egyszer oda ment férjhez. A mai tehát remélhetőleg egy sorozat első rész, ami mi mással is foglalkozhatna, mint a kezdetekkel. (A képeket köszönöm.)

„Vannak, akiket az USA és a felhőkarcolók érdekelnek, vannak, akik Skandináviába vagy Kanadába vágynak. Vannak, akiket Japán vagy Kína titokzatossága fog meg, és vannak, akiket Afrika vonz. Sokan sokfelé vágyunk, akár csak látogatni, akár ott letelepedni.

Én azok közé tartozom, akiket India misztikuma ragadta magával. Egészen kislány korom óta egy különleges ország volt számomra. Sosem tudtam miért, de mindig is arra vágytam, hogy láthassam ezt az országot.

Valami megmagyarázhatatlan vonzalom volt, szinte húzott magához egész életem során. Éreztem, hogy látnom kell, de abban is biztos voltam, hogy ez csak álom marad számomra.

Teljesen magával ragadott

2011-ben azonban valóra vált az álmom, és egy hónapot töltöttem Dél-India Mysore városában. Teljesen magával ragadott minden. Valahogy sohasem éreztem magam turistának, és ha néha megláttam egy-egy fehér embert, úgy néztem rájuk, mint turistákra az én országomban.

Nehéz leírni az érzést, amikor mindenki idegennek lát, de te nem látod annak őket. Egy fura paradoxon, mert ugye egyfelől minden olyan hihetetlen volt, teljesen más, mint amihez szoktam, minden egy új felfedezés, ennek ellenére mégis mintha nem egy tőlem idegen, ismeretlen világban lettem volna.

Kisebb településeken úgy néztek rám, mint egy földönkívülire. Különösen a gyerekek. Az emberekre itt jellemző, hogy nem zavartatják magukat, nyíltan bámulnak. Nem csak félszemmel lesnek, dehogy. Akár meg is állnak és jól felmérnek.

Ezt egy híres Shiva templomnál tapasztaltam meg igazán. Mysore-tól 25 km-re, Nanjangudban található ez a templom, mely Karnataka állam legnagyobb temploma..."

MACRON NEM HÁLÁS TÍPUS. PÁPÁ, MODEM!

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.06.25.


Korábban belengettem, hogy Macron elnök – ha kapott is segítséget az elnökké váláshoz – nem biztos, hogy a segítségért hálás lesz nyílt és/vagy titkos szövetségeseinek. Az elmúlt hét, a Modem minisztereinek távozása bizonyította: Emmanuel Macron minden, csak nem hálás típus. 


Futótűzként ment végig a világsajtón, hogy a várt technikai kormányátalakítás helyett Emmanuel Macron és Édouard Philippe egy komolyabb kormányátalakítást volt kénytelen végrehajtani.

Lemondás sorban

A szövetséges Modem centrista párt miniszterei szépen sorban lemondtak a pozíciójukról (a Modem szinte minden miniszterét korrupciós vádak érték, a gyanú szerint ugyanis szervezetten az Európai Parlament büdzséjéből finanszírozták a párt alkalmazottainak a fizetését).

A Modem minisztereit formálisan nem az elnök rúgta ki. Viszont a gyors egymásutánban bekövetkezett lemondások és a kormányzati kommunikáció arra engednek következtetni, hogy a lemondások nem Macron ellenére, hanem az egyetértésével történtek. Sőt, a tézisem az, hogy a Modem-miniszterek azért mondtak le, mert erre az elnök megkérte őket. Két választásuk volt: kirúgják őket, vagy méltósággal távoznak. Akinek ilyen ajánlatot tesznek, nyilván nem kérdés, hogy melyiket választja…

"EZEKKEL A POLITIKUSOKKAL NEM LEHET ELŐNYÖS ÜZLETET KÖTNI" - BESZÉLGETÉS KREKÓ PÉTER POLITOLÓGUSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
- SZABADPOLC
Szerző: Széky János
2017.06.26.


A Fidesz mint az Európai Néppárt tagszervezete a pártszövetség legutóbbi, máltai kongresszusán megszavazta az orosz információs hadviselés elleni védekezésről szóló határozatot. Ugyanezt a szöveget az LMP idehaza beadta mint országgyűlési határozati javaslatot, és a fideszes többségű Európai Ügyek Bizottsága még a plénum elé sem engedte. Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa erre azt mondta, hogy a tartalmával egyetértenek, csak nem határozati javaslat formájában kellett volna beadni. Ez csak egy példa volt arra a kettős politikára, amit a Fidesz, illetve a magyar kormányzat orosz ügyekben folytat. Krekó Péter politológust, egyetemi oktatót, az orosz kapcsolat kérdéseit körüljáró több tanulmány szerzőjét és társszerzőjét kérdezzük ezeknek az ellentmondásoknak a hátteréről.

– Nem tudom, megkérdezte-e valaki az illetékes politikusoktól, hogy ha a tartalommal egyetértenek, miért nem tesznek semmit az orosz dezinformációs hadviselés ellen.

– Nagyon érdekes az a kettősség, amely a Fidesznek nem is a kommunikációját, hanem a viselkedését jellemzi. Az Európai Unió megfelelő testületeiben a Fidesz delegáltjai, illetve maga Orbán Viktor kormányfő, gyakorlatilag kivétel nélkül átengedik, megszavazzák azokat a javaslatokat, határozatokat, deklarációkat, amelyek Oroszország számára kellemetlenek. Azt is lehetne mondani, hogy ebben a tekintetben a Fidesz az ENP egyik leginkább euroszervilis tagja. És ezzel nyilván védheti is magát a Fidesz Brüsszelben, hiszen azt állíthatja, hogy megszavazta a vonatkozó döntéseket.

– Márpedig ez egyáltalán nem mondható el minden párt képviselőiről.


– Például azok a szélsőjobb- és szélsőbaloldali pártok, amelyek ugyanolyan vagy még inkább oroszbarát húrokat pengetnek, mint Orbán, Zeman és mások, szinte minden esetben Oroszország érdekei szerint szavaznak. Így tesz többségében a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali frakció, a szélsőbaloldali frakció, és így tett a Nigel Farage-féle euroszkeptikus frakció is. A Fidesz intézményesen mégiscsak egy fősodorbeli párt, és ennek az előnyeit a lehető legjobban használja ki. Amíg tagja az Euró­pai Néppártnak, addig játszhatja azt a játékot, hogy a – szerinte amúgy sem sok következménnyel járó – EP-határozatokat megszavazgatja, hozza az európai minimumot (talán a menekültügyet kivéve), elítéli a krími beavatkozást, kiáll Ukrajna területi épsége mellett, de túl ezen, amilyen messze csak elmehet oroszbarátságban, el is megy. És ez veszélyesebb modell, mint amit a szélsőséges pártok képviselnek. Ők konzisztensen viselkednek: ugyanúgy beszélnek Moszkvában, mint Brüsszelben és otthon, és ugyanúgy szavaznak, mint ahogy beszélnek A Fidesz kétarcú viselkedése viszont segítség Putyinnak, hogy ezzel a lopakodó európai térnyeréssel egyre messzebb jusson, hiszen mindig lesz hivatkozási alap: a döntésekben mindig a jó oldalon állunk – például nem vétózzuk meg a szankciókat. Orbán nyilván tudja, hogy ennek mi lenne a következménye.

– Vannak statisztikák, hogy az egyes pártcsaládok milyen arányban szavaznak orosz érdeket követve. A Fideszről létezik külön statisztika?


– Mi alapvetően a VoteWatch adatait elemezgettük, és 2014–15-ben választottunk ki nyolc olyan döntést, amelynek kapcsán a „nem” szavazat orosz érdeket szolgált, mint például a Krím annexiójának az elutasítása, Borisz Nyemcov meggyilkolása miatt Oroszország elmarasztalása, az Ukrajna számára biztosított hitelkeret vagy Ukrajna társulási szerződése. Azt láttuk, hogy a szélsőjobb esetében, képviselőkre vetítve kilencven százalék fölött volt az oroszbarát „nem” szavazatok aránya, a szélsőbalnál nyolcvan százalék körül volt, az euroszkeptikusoknál kétharmados – az Európai Néppárt körében pedig csak egy százalék. A Néppárt a legoroszkritikusabb frakció, alapvetően azért, mert ezt az ügyet nemzeti és európai szuverenitási kérdésként kezelik. A Fidesz EP-képviselőinek szavazatai nem lógnak ki a néppárti sorból...

KICSIT ELBIZONYTALANODTAM

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.06.25.


A vizes VB jegybevétele eddig 381 millió Ft. Ez még csak a jegyek fele, ha eladják mindet, lesz az 762 millió is. A VB költségei 150 milliárdra rúgnak. Kicsit elbizonytalanodtam, olyan jó üzlet lett volna-e az olimpia, mint mondták.

A orosz-magyar megállapodás keretében megvásárolt metrókocsikat, miután naponta elromlottak, ki kellett vonni a forgalomból.

Respektálom az orosz (azelőtt szovjet) technikát, a Rakéta porszívónkat baltával se lehetett tönkretenni, lelkesedtem Gagarinért és Tyereskováért, de mintha mostanában magyar vonatkozásban nem menne olyan jól a dolog.

Kicsit elbizonytalanodtam, olyan jó üzlet lesz-e az orosz-magyar megállapodás keretében kivitelezett paksi atomerőmű, mint mondják.

ELLENZÉKI MUTOGATÁS KIFELE, MEG KÖRBE-KÖRBE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.25.


A más országokban élő magyar állampolgárok szavazati joga alapvetően egy nagy találmánya Orbánia vezető erejének. Egész egyszerűen azért, mert olyan szinten osztja meg a határon kívül, illetve az azon belül élőket, hogy még véletlenül se lehessen megbékélésről beszélni. S talán az sem teljesen véletlen, hogy az eddig leginkább önfelmorzsolásban jeleskedő ellenzék is felült erre a vonatra.

A határon túli, importválasztókra vonatkozó választójogi kezdeményezés, mint arra emlékezhetünk, még 2010-ből ismert. Akkor jelentette be Semjén, hogy ez annyira, de annyira kell a kormánypárt klerikális lobby-platformjának. Nagyjából egy évvel ezelőtt olyan tervbeszámolót tartott, hogy a jelenleg a Fidesz, illetve a KDNP soraiban felhalmozott egykori MSZMP-tagok bármelyike elégedetten csettinthetett. Könnyes nosztalgiával emlékezve vissza az egykori, rég feledett, ám mostanában leporolt kádárista hagyományokra. Habár nem az alsónadrággyártási normákról, és a vályogvetési tervtúlteljesítésről volt szó, hanem a magyar nemzeti demokrácia hőn lobogó vágyainak oltárára helyezett sokadik magyar állampolgárságról. Arról, hogy hányan élhetnek majd azzal a jogukkal, hogy elmehetnek a csalános szélére, majd bottal belepiszkálva és hurokba fogva a másét végezhetik el a csalános megverését. Mert azért alapvetően erről van szó...

ORBÁN SEMMIBE VEHETI A JOGSZABÁLYOKAT, DE HA EZT MÁST TESZI, AZT NEM TŰRI EL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.25.


Orbán Viktor Magyarország identitásának alapjához tartozó kérdésnek tartja a menekültkvótáról hozott döntés be nem tartását. Ha más nem akarja betartani – az általa erőltetett – jogszabályokat, azt elképzelhetetlennek tartja.

Érdemes felidézni, mit mondott a kormányfő a közrádiónak egy hete arról, hogy néhány civil szervezet polgári engedetlenséget helyezett kilátásba az őket megbélyegző törvénnyel szemben: "Magyarországon az az alkotmányos rend, hogyha a magyar nép választott képviselői az erre előírt rendben és szabályok szerint törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartania. … A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen. … A jogkikényszerítés nem a kormánynak a dolga. A jogszabályok betartatása fölött őrködő magyar szervezetek léteznek: hatóságok, bíróság, ügyészség és így tovább. Tehát ha van egy jogszabály, amit valaki nem tart be, akkor a jogszabály betartására való rászorításnak egy pontosan ismert, leírt rendje Magyarországon, tehát senkit semmilyen meglepetés nem fog érni."

Most vegyünk egy másik jogszabályt, amely épp úgy érvényes Magyarországon és Magyarországra, mint a kedves vezető által áterőszakolt civil ellenes törvény: a menekültek unión belüli elosztására vonatkozó uniós jogszabály. (Ne feledjük: az eredeti elképzelés szerint Olaszországból, Görögországból ÉS Magyarországról kellett volna elvinni menekülteket - ám ebből Orbán nem kért. Érthető, hisz az ország-világ előtt levágott hisztikhez képest csupán néhány száz menekült tartózkodott csúcsidőben is az országban - miközben százezreket engedtek át minden gond nélkül. Vagyis Orbán csúnyán lebukott volna, ha a fel kellett volna mutatnia 40 ezer menekültet, akiket más államoknak kell átvenniük. Így inkább átállt a befogadók táborába és maga is megszavazta, hogy Budapestnek 1294 menekültet kell befogadnia. Ha ekkora tömeg veszélyezteti Magyarország identitását és kulturális homogenitását, akkor ezt talán védeni sem érdemes.)

Orbán a Brüsszel elleni harc jegyében kihasználta - szlovák mintára - a jog szerint rendelkezésére álló fórumokat, végül pedig - ugyancsak a normál ügymenetben - az Európai Bírósághoz fordult, a saját maga által is elfogadott jogszabály ellenében. Természetesen ehhez is joga volt: az érdekérvényesítés és a jogbiztonság e kötött rendszere erre lehetőséget biztosít. (Brüsszel nem is kiáltott árulást vagy megtámadást, amikor a számára adott jogi eszközökkel élt Orbán. Fordítva ez természetesen elképzelhetetlen.)

A bíróság döntése közeledik, így Orbánnak is fel kell készülnie a számára legrosszabbra, vagyis a kifogásai elutasítására. Ennek jegyében már el is kezdte az új kommunikációt: "Magyarország identitási kérdésnek tekinti a migránsok betelepítésének ügyét, és akkor sem mondana le ennek elutasításáról, ha az Európai Bíróság a kvótaperben ellene döntene." Magyarra lefordítva: Orbánnak esze ágában sincs megmaradni a jog keretein belül, ha az a jog nem az ő vélt igazát - álláspontját - támogatja...

A SOK BAROM MEG MOST IS MEGVONJA A VÁLLÁT, MERT ŐT EZ SEM ÉRINTI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.06.25.


Nem volt olyan régen, hogy kiderült: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban nem azért zárt be az egyik belgyógyászati osztály, mert az ápolók, nővérek a megalázó munkakörülmények és a legalja bérezés elől tömegesen menekültek a magyar nemzeti szuverenitást aláásó, szomszédos gaz svéd bútorüzletbe akármit is dolgozni, hanem mert festenek és felújítanak és csicsásítanak, a betegek meg elmentek a francba nyaralni.

Ehhez képest tegnap a jászberényi kórházról érkeztek hasonlóan jó hírek, miközben Mészároslölö éppen egy 75 milliárdos vasútépítési tendert rakott zsebre, de ez persze nem tartozik ide.

Dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgató úrelvtárs saját bevallása szerint júliusban és augusztusban részlegesen szüneteltetik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését. Ez pedig azért van így, mert csak csökkentett ágyszám mellett – a krónikus osztályon huszonnégy-, a belgyógyászaton tizennyolc–húsz, a rehabilitációs osztályon pedig tizenöt ágy működése szünetel – tudják biztosítani a dolgozók számára a nyári szabadságok kiadását. Mert annyira nagyon világszínvonalú a magyar egészségügy, hogy lasszóval kell orvost találni.

Csupán jelentéktelen részletkérdés, hogy kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa, az orvoshiány megfejtését doktor Sinkó-Káli hozta:

Talán, ha a béremelés folyamata tíz évvel ezelőtt megkezdődött volna, akkor lehet, hogy nem tapasztalnánk ilyen létszámgondokat.

Vagyis miután szépen felvázolta, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak az általa vezetett intézményben, egy burkolt gyurcsányozással meg is válaszolta a problémát. Itt viszont nem állt meg a doktor úr, miután a sajtó tekintélyes része átvette az általa vezetett intézményről szóló hírt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül adott ki magyarázkodó-eligazító közleményt:


Vagyis miután szépen felvázolta, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak az általa vezetett intézményben, egy burkolt gyurcsányozással meg is válaszolta a problémát. Itt viszont nem állt meg a doktor úr, miután a sajtó tekintélyes része átvette az általa vezetett intézményről szóló hírt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül adott ki magyarázkodó-eligazító közleményt:

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház két nappal korábbi adományozó ünnepségén elmondott szavaimmal ellentétben a mai napon különböző hírcsatornák (akik jelen sem voltak, illetve nem nyilatkoztam nekik) mondandómat kiforgatták és általa rémhírt generáltak. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház folyamatosan eleget tesz feladatának: minden osztálya és szakrendelője működik, a betegeket fogadja és ellátja. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban 2015 végén több mint egy milliárd forintos beruházás valósult meg, és azóta is több, mint kettőszáz millió forint értékben elnyert gép-műszer beszerzést érintő pályázati támogatások közbeszerzési eljárásai vannak folyamatban.
Az egészségügyi ellátás – amely kifejezetten a bizalmon alapuló szolgáltatás – rémhírekkel, valótlan állításokkal történő megzavarása elítélendő, nem a jobbítás irányába mutató, a betegek bizalmának megingatása egyben félelemkeltő.

Nem a napszúrástól borult el az agyam, hanem ettől az okádék-hányadék-mocsadék-gusztustalan kóházigazgatói közleménytől. Akkor is, ha – miután utánanéztem, ki ez a dr. Sinkó-Káli – semmi okom nem lehetne meglepődni...

CLASH


REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.26.


Vasárnap, a kíméletlen örök vasárnap csillagsugarak csöpögtek alá az égből, mint a higany, vagy petróleum, bepatakzottak a függönyök mögé, át a redőnyök résein hömbölögtek a padlóra, fénytócsákkal, fényfolyamokkal üldözték a macskákat, akik holtra válva, fatutajon eveztek a szürke sarokba a pókok mellé, és minden cseppfolyóssá vált. Aztán megdördült az ég, a szél emberfejekkel játszott, és a Józsik térdig tapodtak az olvadó aszfaltban, amely, mint valami meleghengermű okádta vissza az eső gőzeit. Mondom, valami nagy ünnep volt, és a hívek templomokba mentek. A torony csálé keresztjébe villám csapott Zeusz ujjain át, az elektronyosság lekúszott a földbe, a jámbor alattvalók vihogva, gumicsizmában tapodtak a frissen támadt cunamiban, és Terus néni, a drága Terus néni egy pillanatra találkozott az izgága Jézussal, mert nem a játszós, hanem az ünneplős kalucsnit öltötte magára, hogy abban imádja az urat, s amint a lábbeli lukas talpán átiramodva a töltés elérte ritkás haját, az is égnek meredt, ágaskodott a teremtő felé dicsérni azt, és a földöntúli erőktől műanyag, pállott ízű fogsora a pocsolyába toccsant, de még ott is, a szájüreg menedéke nélkül is csak mondta az összes tartalmakat, amit gazdájától tanult, hogy uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz. Ott csattogott a sárban, más igéje nem akadt.

A bakelit elakadva surrogott a Sokol típusú rádióban, és mert vasárnap volt, motyogta az irányító torony tartalmait, hogy család, migráns, Soros, Brüsszel, civilek, megazisten, és ahogyan Terus néni elszabadult protkója ütemre mozgott, már abból jöttek Óceánia hangjai, a szovjet harsonát már ki is kapcsolták a Józsik, a fogsor ordított a Führer hangján rekedten, és Terus néni ősz haja lobogott a szélben, időtlenül, mert semmi nem változott negyven év alatt, vagy ugyanoda tért vissza, ezt nem lehetett megállapítani a hangzavarban. Aztán egy újabb, minden eddiginél nagyobb istennyila a fogsorban ütött lukat, amely a millió voltoktól a hetvenes évekbe pattant, és, mert nem is volt igazán magyar, nem a „Fekete Bárányok” koncertjét szürcsögte át az iszonytató nyíláson, á, nem, mert azok nyakig tele voltak III/III-asokkal, mint Óceánia mai hangjai, de nem is a kósjánost, hogyne...

KEZDJÜK EL ÖSSZEÍRNI A LISTÁT

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA
Szerző: Török Mónika
2017.06.19.


Ahogy mondani szokás, a teljesség igénye nélkül, ami eszembe jut így harminc fokban:

Olyan országban élek, hogy ha véletlenül van gyerekem ÉS munkahelyem is, nem találok bölcsödei helyet neki.
Olyan országban élek, ahol a gyerekemnek kötelező óvodába járnia 4 éves korától, különben megbüntetnek - hely viszont nincs.
Olyan országban élek, ahol a gyerekemnek kötelező négyig bentmaradnia az iskolában - viszont minden, értsd: minden pluszfoglalkozást megszüntettek, sok helyen vécépapír, tábla, kréta, takarítás és pöttyös labda sincs, de hamarosan képesítés nélküli pedagógusok veszik át a túlfizetett pedagógusoktól a munkát.
Olyan országban élek, ahol a gyerekem nemigen mehet gimnáziumba, mert a gimnázium fölösleges, menjen szakmunkásnak.
Olyan országban élek, ahol bármikor elvehetik a horribilis mértékű családi pótlékot, ha a gyerekem lóg a suliból.
Olyan országban élek, ahol a gyerekem természetesen felvételizhet egyetemre - csak éppen megszüntetnek teljes szakokat, átszervezik a felsőoktatást, és nagyjából csak fizetős helyekre tudhatna bejutni.
Olyan országban élek, ahol a gyerekem, ha végül mégis elvégzi az egyetemet, egészen biztosan nem talál munkát. Mert vécépucolónak túlképzett, más végzettségűre meg köszönik, de nem tartanak igényt.
Ekkor természetesen bármikor elmehet közmunkásnak - közmunkásnak lenni tök jó, rengeteg pozíció van. Ott is, ahonnan kirugdosták már a képzett, tapasztalattal rendelkező embereket. Közigazgatás satöbbi...