2016. szeptember 30., péntek

JUHÁSZ PÉTER: A VASÁRNAPI MOZGÓSÍTÁS A FIDESZ LEGNAGYOBB HADGYAKORLATA

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Juhász Péter
2016.09.30.


Sajnálatosan ritka esemény lesz vasárnap Magyarországon. Még sajnálatosabb, hogy az eredménytől függetlenül biztosan tudhatjuk, hogy annak legnagyobb vesztese éppen Magyarország. Ha esetleg érvényes lesz, akkor pedig azt is, hogy győztesei Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és az Iszlám Állam.

Ez a népszavazás és a kapcsolódó állami propaganda akkor is rendkívül káros lenne, ha tényleg menekültekről szólna. Az országnak nem EU-s kvóták miatt, nem megfelelési kényszerből kéne befogadnia a menekülteket. Még csak nem is kizárólag humanitárius okokból, bár azok már önmagukban is indokolnák. Hanem saját jól felfogott érdekei miatt. A részletes indoklás túlfeszítené ennek az írásnak a kereteit, de nem is aktuális, hiszen a népszavazást annak is a bojkottálnia érdemes, aki egyébként egyetlen menekültet sem szeretne Magyarországon látni.

1. Ma már mindenki számára nyilvánvaló tény, hogy a népszavazás nem a menekültek befogadásáról vagy kiutasításáról szól.

A mindössze 1294 menendékkérő befogadásáról szóló egyetlen európai határozatot nem lehet utólag népszavazással megváltoztatni.

A szűk két hete megtartott pozsonyi csúcstalálkozó alapján már a kvótáról szóló tervek is lekerültek a napirendről. “Megváltozott az EU menekültpolitikája” – értékelték a találkozót a kérdésben a magyar kormánnyal legszorosabban együttműködő lengyel és a szlovák vezetők, szemben Orbán hazugságával.

Ha a jövőben mégis felmerülne a kötelező betelepítés lehetősége, akkor azt a magyar kormány népszavazás nélkül is visszautasíthatja. Nem az Orbán-kormány a kvóta egyetlen ellenzője, máshol mégsincs népszavazás.

Ugyanez igaz fordítva is: ha valaha ismét felmerül a menekültkvóta lehetősége, és a kormány hatalmi érdekei éppen azt kívánják, akkor a népszavazás sem fogja Orbán Viktort visszatartani a megállapodástól. Meg fogják találni a magyarázatot és a jogi megoldást. Láthattuk a görög kormányt meghajolni az Unió feltételei előtt, néhány nappal egy általuk megrendezett és a feltételeket visszautasító népszavazást követően.

Miközben a kormány az uniós kvótákkal fenyeget, az immár elvetett EU-s javaslatoknál jóval több, eddig közel 18 ezer (!) külföldi állampolgárnak adott el letelepedési kötvényt, köztük elítélt köztörvényes bűnözőknek is. Az ázsiai terjesztés mellett jelenleg is futnak az afrikai közönséget megcélzó letelepedésikötvény-hirdetések!

A kötvények értékesítése több, mint ötmilliárd forintos veszteséget okozott eddig az államnak, ugyanakkor százmilliárdos hasznot hoz az értékesítő cégeknek. A haszon döntő része kormányközeli offshore cégekben landol....

ITT OLVASHATÓ

CIVILEK TÜNTETNEK A KORMÁNY MENEKÜLPOLITIKÁJA ELLEN...

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.09.30.


Több civil szervezet, köztük a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és a Krétakör felhívására civilek tüntetnek a Kossuth téren. A tüntetők az emberi jogok és a menekültekkel való szolidaritás mellett állnak ki és nemet mondanak a kormány gyűlöletkeltő népszavazására...

19.28 Hararah: sokan azt mondják, a muszlimok nem akarnak integrálódni. Érdekes, mert ezt mondják a romákra is. De az integráció egy kétoldalú dolog, mindkét oldal jóindulatára és akaratára szükség van. Amikor diszkriminációval szembesülünk, akkor az integráció még nehezebbé válik.

19.25 Basil Hararah, palesztin származású menekült és aktivista beszél: amikor először érkeztem ide, a barátaim azt mondták, ne akarjak itt maradni. Belgium felé vettem az irányt, azonban visszatoloncoltak Magyarországra. Kezdetektől kiderült, milyen nehéz itt a menekültsors, és milyen kevés segítséget kapunk. Még a nyelvtanulásra sem kaptam támogatást, pedig az lenne az integráció alapja. Pedig szeretnék itt maradni, a társadalom része lenni, dolgozni és adót fizetni. De ma nem látom, ezt hogyan tehetném meg. 

19.20 Schilling: nem gondoljuk, hogy minden muszlim veszélyt jelent ránk nézve. De támogatjuk, hogy kiszűrjük a terroristákat. A határnál most rendezetlenség és káosz van. Ez pedig csak a terroristáknak kedvez.

Az a gondolat kibírhatatlan számunkra, hogy Magyarország nemet mond a valódi segítségre. Mi sokkal inkább Ferenc pápával értünk egyet. Még akkor is, ha tisztában vagyunk a feladat nehézségével. Ne kockáztassunk, inkább kerüljük el a szégyent!

19.18 Schilling: számoljuk fel a szörnyű körülményeket, és kezdjük el tisztességes eljárásban megítélni a menedékjogi kérelmeket. És akinek a nemzetközi jog által biztosított, adjuk meg a menekültstátuszt.

19.15 Schilling Árpád: a kötelező kvóta egy, az államok közötti szolidaritásra tett kísérlet volt, amely megbukott. Nincs miért szavazni emberek! Akkor miről szól ez a népszavazás: arról, hogy az ország egyetlen elesettet sem akar befogadni? Vagy, hogy nem akarunk közös európai megoldáson gondolkodni?

Mi úgy gondoljuk, Magyarországnak önként kellene szolidaritást vállalnia az európai országokkal és a menekültekkel!

19.10 József Attila Levegőt! című versét Bálint András színész szavalja el. 

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.


ITT OLVASHATÓ

MINISZTERELNÖKÖM MUNKAADÓI ÉRTÉKELÉSE

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2016.09.30.


...Talán körvonalazódik, mire is gondolok.

Szóval az még nem feltétlen baj, ha egy miniszterelnök többet beszél a tévében, mint egy pék, tehenész vagy kólász. Az irodistáról nem is beszélve.
Az már azért keltsen gyanút bennünk, ha ezt túl gyakran teszi, és olyan üzeneteket megfogalmazva, amelyek nem nekem (nézőnek) szólnak. Mint ki fiához beszél, hogy menye is hallja. Ami már családon belül is suttyóság, de azok ott amatőrök, és szabadidejükben, nem az én pénzemen teszik, meg nem is jön ki házukból a fülembe.


Olyanokra gondolok, hogy "mondjuk meg a Világbanknak", "üzenjük Brüsszelnek" -- ezek persze csak kitalált példák, biztos Önök is találkoztak már hasonlókkal a saját tévéjükben / rádiójukban / plakátolvasó kereszteződésükben.
Mert ilyenkor mindig arra kell gondolnom, hogy van asztal-szék, telefon, e-mail, repülő, ha mondanivalója van, mondja meg. Már annak, akivel a gondja van. Mi több, ha tényleg meg is akarja oldani a baját, még beszélje is meg vele. Kérdezze meg, ezt most miért, javasoljon más megoldást, s ha kell, bocsátkozzon alkuba. Először barátian közeledve, aztán a reakciótól függőn lágyan vagy keményen, de mindig konstruktívan, a megoldásra törekedve. De oldja meg. És ha csak képtelen rá, akkor jöjjön hozzám.


Mert van persze olyan, mikor egy magas szintű -- pláne politikai -- vezetővel a partnerei olyan piszkos játszmát folytatnak, minek kivédéséhez a nyilvánosságot kell segítségül hívni. Vagy csak annyira hajlíthatatlanok, hogy láttatni kell a nyilvánossággal, hogy ő mit szeretne, és azok miben állnak ennek ellen. Mert lehet olyan helyzet, ahol a nyilvánossá tétel segít, mert a partnerek nyíltan már nem merik vállalni a zárt körben nekünk szegezett tervüket.
De az azért keltsen bennünk gyanút, ha miniszterelnökünk teljes uralkodása alatt folyton ilyen ügyekben él, s így láthatólag minden ügyét így intézi.

És különösen keltsen gyanút, ha a nem nekem szóló üzenetet maga a tényleges címzett is ugyanabból a plakátból / tévéből tudja meg, amiből én. Pláne ha még később, mert a magyarul írt plakátot neki még le is kell fordítsák.


Az ilyesmi arra utal, hogy olyan miniszterelnököt vettünk fel országos dolgaink irányítására, aki

  • vagy alkalmatlan arra, hogy konfliktushelyzeteket kezeljen / tárgyaljon / megoldásukban részt vegyen,
  • vagy szimplán jobban szereti a látványos operettjeleneteket a napi munkánál, mert előbbiben nagyobb a látványos sikerélmény, utóbbi meg unalmas, munkaigényes, és nem zúg a taps.
Ha még azt a mondást is ismerjük, hogy az igazán nagy dolgok terített asztalnál dőlnek el, még az is amatőrnek tűnik, ha megbízottunk akármilyen javaslatát ugyan partnereinek mondja el, de ezt egy csúcstalálkozón teszi. Előtte pedig csak megszellőzteti, hogy ott majd tesz egy javaslatot.

Mert egy csúcstalálkozón csupa elfoglalt drága ember* jön össze, így egy profi lehetőség szerint előre egyeztetett javaslatokkal megy egy ilyen helyre. Ha lehet, alacsonyabb szinten már elfogadott javaslattal, ha nem, csak részben kidolgozottal, ahol már csak pár kérdésben kell a drága embereknek dönteni. És mindenképpen keltsen bennünk gyanút, ha a mi megbízottunk olyan javaslatot tesz, amit a többiek nem csak hogy ott hallanak először, de meg is hökkennek rajta. Mert akkor esélyes, hogy megbízottunk még otthon se gondolta át / dolgozta ki saját embereivel.

Ide tartozik, hogy keltsen bennünk gyanút, ha megbízottunk túl sokszor sértődik meg látványosan. Az egy másik szakma -- a primadonnáé...


ITT OLVASHATÓ
 

NI CSAK! FICSAK...

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.09.30.


Vénségemre nehéz lett a fejem, vagy tán mindig is nehéz volt: mindeddig azt sem tudtam megérteni, megtanulni, hát még elfogadni, hogy a fideszes aljasságnak nincs alja.

Tényleg: már semmi sem hiányzott, csak ez a ficsakos demonstráció. Nélküle is elképesztően aljas mindaz, amit a Fidesz a menekültválság ürügyén művel (közben az ország fosztogatása, az oktatás lebutítása, emberek közrabszolgaságba taszítása stb. zavartalanul folyik), de be kell látnom: ez még kellett a teljességhez.

Szívet-lelket melengető látvány lesz, amint fiatalok vonulnak – vélhetően gyermekeikkel – a magyar családok védelmére hivatkozva, hogy agitáljanak néhány ezer menekült esetleges befogadása ellen. Igazi keresztény ország az, ahol fiatal emberek viseltetnek teljes közönnyel mások, köztük családos fiatalok szenvedése, kínhalála iránt. Biztos, fényes jövő vár arra az országra, amelyben majd ezek a fiatalok jutnak hatalomra… Öröm lesz majd itt az élet – már ha maradnak e honban még emberek, hogy eltartsák azt a hatalmat.

És szeretni fogja majd ezt az országot kelettől nyugatig mindenki, még annál is jobban, mint mostanság.

Mit lehet még mondani? Már csak egyetlen kérdésem van: olyan, amelyet még nem kérdeztek meg – vagy legalábbis én nem tudok róla – sem Orbántól, sem a többi gazembertől.

A ficsakos fideszes is löki a szervezet dumáját: „a problémát helyben, a migránsok hazájában kell kezelni”...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY VERTE ÁT VIKTORKA A KAMUBAN SÜLT POGÁCSÁJÁVAL A MAGYAR NEMZETET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.09.30.


Azt hiszem, úgy lenne igazságos, ha illendő módon tennénk pontot mi is ennek a sötét, ocsmány, hazug kamunépszavazási kampánynak a végére, és levonnánk a konzekvenciákat. Miről is szólt a mi kis tyúkszaros életünk végtelenül hosszú hetek óta? Egyvalamiről. Hogy október 2-án Magyarország, gyermekeink, unokáink jövője a tét, különben mindmeghalunk. Népszavazás, szavazzunk nemmel, ne kockáztassunk, mutassuk meg, nem engedjük, megvédjük, a magyar emberek.

Ha bárkinek van gyomra hozzá és végignézi a Fidesz közösségi oldalát, Orbánét, vagy tetszőleges gyönyörű példányét (már amelyiknek van ilyenje és tudja kezelni is), nagyítóval is alig talál olyan híreket, amelyek egyébről szólnának, mint a gaz Brüsszelről, a migránsokról, a tömeges bevándorlásról, a terroristákról, a veszélyben forgó életünkről/szuverenitásunkról/nemzeti szemétdombunkról. Erre a se nem mókás, se nem szórakoztató, törvénytelenségekkel gazdagon kikövezett, a fideszes potentátok izzadságszagától bűzlő kampányra Magyarország adófizetői többet dobtak össze a tudtukon kívül, mint amennyit egész Nagy-Britannia a Brexit-kampányra költött.

Ehhez mérten a tegnapi napon világossá vált a kormánymédiában és a baráti szaksajtóban az utolsó száz méteren turnézó – Habony kérdéseit habonyi intelligenciával megválaszoló – miniszterelnök számára is, hogy időszerű lesz átkapcsolni kármentési üzemmódba és belátni, hogy szemfényvesztés volt, átverés volt minden, amit annak érdekében elkövettek, hogy a fejekben-lelkekben állandósuljon a háborús pszichózis.

Igen, Orbánnak szóltak, hogy még az is előfordulhat, hogy érvénytelen lesz a jogkövetkezményeit tekintve nem mellékesen, de totálisan értelmetlen vergődés. Ezért aztán tegnap – korábbi önmagát szembeköpve -, de nyilván el nem ismerve azt, Viktorka toporzékolása némiképpen megszelídült.

Először a Katolikus Rádióban elhangzott értelmezhetetlenül kaotikus szózatával vágta mellbe szerintem még a legelvetemültebb szektásokat is.  Azzal kapcsolatban, hogy van-e politikai jelentősége a népszavazásnak először azt  állította az interjúban, a részvételnek nincs jelentősége, vagyis legfeljebb és inkább érzelmi jelentősége van, majd – ennek ellentmondva – megígérte, hogy ha megvan az eredmény, akkor „hamuba sült pogácsát” tesz a tarisznyájába, és elindul Brüsszelbe...

ITT OLVASHATÓ

TÁJÉKOZÓDJ! KÉRDEZZ! GONDOLKOZZ! - TANÁRI HELYZETÉRTÉKELÉS A FEL NEM TETT KÉRDÉSEK ORSZÁGÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Törley Katalin
2016.09.30.


Tanár vagyok. Nap mint nap gyalog járok be az iskolámba: szükségem van erre a szűk félórás zsilipelésre… Nap mint nap elmegyek a Podmaniczky utcában a hatalmas kék-sárga plakátok mellett. A Munkácsy utca sarkánál pedig egy piros-fehér-zöld verzió van, a gimnázium bejáratától alig pár lépésnyire. Már nem olvasom el őket, hiszen annyit olvastam róluk, mégis pontosan tudom, hol vannak, talán a pontos szöveget is tudnám rekonstruálni.

A tanítványaim nap mint nap mennek el maguk is a gyűlöletkampány eme látványos megtestesülései mellett, hónapok óta, a környező településekről, a külvárosból vagy a szomszéd utcákból az iskolába tartva, folyamatosan kapják az arcukba a plakátokra írt konzervüzeneteket. Ezek a fiatalok rendkívül érzékenyek a vizuális kommunikációra, talán el sem olvassák, talán el sem gondolkoznak a szavak értelmén, de a sárga mondatok bizonyosan beleégnek az agyukba. Beférkőznek a gyerekek tudatába, és rombolnak.

Meggyőződésem, hogy a tanároknak felelőssége és dolga van ebben a helyzetben. A felelősség egyrészt szakmai-pedagógiai, másrészt morális. Alapvető szakmai-pedagógiai cél, hogy olyan gyerekek, fiatal felnőttek kerüljenek ki az iskolákból, akik képesek kritikusan elemezni és megérteni a világot, amelyikben élnek, akik megfelelnek a rájuk váró kihívásoknak, akik képesek a társadalom felelős, autonóm és emberséges tagjaivá válni. Ehhez az kell, hogy megtanuljanak önállóan kérdezni, tájékozódni és gondolkozni, hogy elsajátítsák a megkérdőjelezés, a kételkedés képességét, hogy hajlandóak legyenek önállóan, a tények ismeretére és értékelésére alapozva véleményt formálni. Nem kis pedagógiai feladat, de egy jó iskolában akár minden szakóra is ennek a célnak a szolgálatába állítható.

A népszavazást előkészítő propagandakampány azonban pontosan az ellenkező irányba mutat. A hazugságokra, de legalábbis féligazságokra és csúsztatásokra épülő, és a félelemre alapozó, manipulatív állítások természetükből fakadóan eleve kizárják a vita kialakulásának lehetőségét, a kérdéseket, a párbeszédet. Könnyen befogadható, ugyanakkor a zsigerekre, a legalapvetőbb szorongásainkra ható üzenetek ezek, amelyek nem inspirálnak gondolkodásra, sőt igyekeznek kiiktatni azt. Egy rendkívül könnyű utat kínálnak fel: tessék, itt az igazság, mi megmondtuk, mi majd megvédünk, te csak rettegj szorgosan, van mitől. Elfedik a probléma komplexitását, nem segítenek hozzá a racionális, és az országunk jövőjét és milyenségét meghatározó felelős döntés meghozatalához, miközben elhallgatják azt a tényt, amely viszont az alapvető morális problémát veti fel: hogy a migránsoknak nevezett emberek döntő többsége a világ olyan országaiból jön, ahol háború van, ahol már nincs házuk, ahol nap mint nap százával, ezrével halnak meg nők, férfiak, gyerekek...


ITT OLVASHATÓ

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL? FOGALMAM SINCS!

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.09.30.


Hihetetlen és felfoghatatlan, hogy ilyen öreg vagyok hogy a nagylányom idén már nyolcadikos. Ez a napi dolgokon túl felvet egy újabb kérdést: egy egész életre kiható, igen nagy horderejű döntést kell hoznunk. Hol tanuljon tovább a gyerek?

Továbbmegyek. Hol tanuljon tovább az a gyerek, akinek egyelőre halvány lövése nincs róla, hogy mi szeretne lenni. (Tegye fel a kezét, aki tizennégy évesen pontosan tudta, hogy melyik az a pálya, amin majd dolgozni szeretne! – Jó, nyilván van ilyen is, de azért jóval kevesebb.)

Na szóval. A helyzet a következő. A bizonyítványban szereplő jegyei nem túl fényesek. A matek nem nagyon megy neki, illetve ha megy is, kicsit lassabb benne, mint az átlag (erről papírunk is van). Az új suliban (tavaly váltottunk) imádja a történelmet és az irodalmat, gyakran ír novellákat, és egyszer egy cikkem megírásában is segített. A régi sulijában rajz tagozatra járt, szerintem (biztos elfogult vagyok) nagyon jó festményeket és grafikákat készít. A mai napig imád rajzolni, vázlatfüzete tele van a legkülönbözőbb technikával készült alkotásokkal, sőt, a Youtube-ről lesve olajfestményeket is készítettünk már (végre nekem is volt sikerélményem!). A fizika, kémia felejtős, a biológia azért érdekli, illetve rákapott az angol nyelvre is (egyrészt sikerélménye van benne, másrészt megértette, hogy ha boldogulni akar /akár külföldön/ nélkülözhetetlen egy idegen nyelv tudása). Képes leülni és órákig tanulni egy-egy tárgyra - ha érdekli, de azért gyakran kell "rugdosni".

Idáig jutottam. Egy beszélgetés során az egyik barátnőm a kezembe nyomott egy névjegykártyát: egy pályaválasztási tanácsadó neve és telefonszáma volt rajta. Bevallom, nem is hallottam még ilyenről. A barátnőm elmesélte, hogy ő elvitte hozzá az ingyenes(!) tanácsadásra a fiait, és segítségével mindet felvették oda, ahova a tanácsok alapján jelentkeztek. Ódákat zengett a tanácsadóról: hatalmas a tudása, emberismerete, naprakész a főváros iskoláival, az oktatási rendszerrel, iskolatípusokkal kapcsolatban, és képes segíteni azoknak is, akiknek halvány lila gőzük sincs arról, hogy merre tanuljanak tovább...


A HONECKER BALLONOK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.30.


2016. május harmadikán húsz ember, köztük tizenegy norvég iskolás hánykolódott egy instabillá vált turisztikai ballonban Berlin felett, amelyet a szél percekig ide-oda dobált. A rémült utasok sokkot kaptak, de szerencsére mindenkit sikerült épségben lehozni.

Kissé hasonló, bár nem közel sem ilyen drámai esemény játszódott le 1980. május elsején, amikor a munka ünnepének alkalmából a Freie Deutsche Jugend (FDJ), a Német Demokratikus Köztársaság ifjúsági tömegszervezetének szervezésében három, vérvörös hőlégballont engedtek fel a berlini fal közelében.

Ezekről a joviális légi alkalmatosságokról az Állambiztonsági Minisztérium (Ministerium für Staatssicherheit, röviden Stasi) által gondosan átvilágított, megbízható FDJ tagok 300 méter magasságból néhány pillantást vethettek Nyugat-Berlinre, különös tekintettel az ott található katonai és ipari objektumokra.

Az eseményt az NDK televízió is közvetítette, sőt az első turnusban három operatőrt is felküldtek a levegőbe. A későbbi irattári kutatások alapján kiderült, hogy a speciális kamerák a Stasi tulajdonát képezték, ráadásul magukat a kameramanokat az Állambiztonsági Minisztérium képezte ki.

A szervezők természetesen gondosan ügyeltek az esemény spontaneitásnak látszatára, ezért egy előre összeállított lista alapján, a helyszínen sorsolták ki a szerencsés és alaposan lekáderezett utasokat.

A ballonok egyik oldalán hatalmas fehér betűkkel az „Ehre dem blauen Halstuch!” (Tiszteld a kék kendőt!) felirat állt, a másikon pedig ig Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt központi bizottsága főtitkárának, az NDK államtanács elnökének kissé idealizált, piros-fehér színű, hatalmas és szigorú tekintetű arcképe volt látható.

Az alkotók valószínűleg Ernesto Che Guevara legendás portréját tekintették mintának, de a végeredmény a színeknek és a főtitkár jellegzetes szemüvegének köszönhetően inkább a Kentucky Fried Chicken (KFC) logóján látható Harland David Sandersre emlékeztetett, természetesen az ezredes hetyke kecskeszakálla és bajusza nélkül...


ITT OLVASHATÓ

NEM NÉPSZAVAZÁSRA VOLNA SZÜKSÉGÜNK, HANEM JÓ KORMÁNYZÁSRA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.09.28.


Miközben Magyarország egy értelmetlen, manipulatív, hazug népszavazás lázában ég (tízmilliárdokért hergel a rezsim, miközben már rég EU-s bíróságra ment a kvóta-kérdésben, és már a V4-ek többi miniszterelnöke szerint is lekerült a kvóta a napirendről) kijöttek a legújabb versenyképességi adatok. Eszerint az ország "hat helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága és a 28 tagú Európai Unió 25. legversenyképesebb tagállama - derül ki a World Economic Forum (WEF) szerdán megjelent felméréséből. Hazánk versenyképességi pontszáma 4,2 pont, ami minden idők legrosszabb eredménye. Kelet-európai versenytársaink közül Magyarország versenyképessége romlott a legjobban. Szerkezetileg a magyar versenyképesség leginkább a bolgár-román pároshoz hasonlít"...

ITT OLVASHATÓ

MINT MEZTELENÜL JÁRNI AZ UTCÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.30.


Egy ideje már tologatom magam előtt ezt a témát, de most arra gondoltam, csak megírom, és kíváncsi leszek a ti tapasztalataitokra. Elég sokat lehetett olvasni, hallani arról, miként változott meg a hangulat Angliában a Brexitről szóló népszavazást követően, járt a szigetországban több lengyel miniszter is ezügyben, akadtak ronda ügyek bőven. Engem azonban nem a politikai része érdekelne a dolognak, hanem az emberi. Így aztán amikor belefutottam egy összeállításba, melyben Angliában élő kelet-európaiakat kérdeztek arról, hogyan érzik magukat, úgy éreztem, ezt egyrészt megosztanám veletek, másrészt kíváncsi lennék, ti mit tapasztaltatok. Miként érdekes lehet az is, más országokban változott-e a hangulat az elmúlt hónapokban – szóval nem csak az angliai magyarok véleményét várom.

Az alábbiakban következzen egy válogatás a Guardian összeállításából, minden különösebb kommentár nélkül csak a vélemények:

ITT OLVASHATÓ

ATV-SEK, A GAZDÁTOK, NÉMETH SÁNDOR VÁLLALHATATLAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.09.29.


Kedves Kollégák az ATV-nél! Németh Sándornak, az ATV tulajdonosának nézetei vállalhatatlanok minden normális, liberális, humánusan gondolkodó demokrata számára, legyen az jobboldali, vagy baloldali, nem is beszélve a keresztényekről. Utóbbiak nevében nem szólnék, mert ateista vagyok. Nektek azonban, kedves kollégák az ATV-nél, előbb vagy utóbb, de inkább előbb, színt kellene vallani és legalább el kellene határolódni a gazda nézeteitől. Nyilván ennek semmi akadálya, hiszen az ATV-nél a véleményeteket szabadon fogalmazhatjátok meg, arra a tulajdonosnak semmi ráhatása nincs – ha nem tévedek. Ha mégis, akkor nem álltok jól, de azt is ki kellene mondani, és abból is le kellene vonni a szükséges következtetést.

Van az a pénz – szokták mondani –, pedig nincs az a pénz. Nincs az a pénz, amiért Németh Sándort vállalni kell és vállalni szabad! Volt szerencsém már korábban jelezni, és mások is megtették ezt, hogy a kedves hittantanár úr nem Jézus tanait terjeszti a Hit Gyülekezetben, hanem egészen konkrétan kormánypropagandát folytat. Ami nem lenne baj, ha az a kormánypropaganda nem lenne a krisztusi tanokkal – de a pápa állásfoglalásaival is – ellentétes. Ez persze megint nem az én bizniszem. Ellentétben azzal, hogy ezek a nézetek felháborítóan antihumánusak és az Európai Unió, de egész Európa értékrendjével ellentétesek, ami már engem és mindannyiunkat érint. Vállalhatatlannak és gyalázatosnak tartom Németh Sándor fellépését, azt, hogy a népszavazással kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalásával az orbáni rezsim primitív hatalmi játszmájának és rasszista politikai vonalvezetésének szolgálatába áll, miközben úgy tesz, mintha ellenzéki orgánum tulajdonosa lenne.
 
Ezt így sokáig nem lehet eltűrni, és akinek van még emberi, erkölcsi tartása, továbbá komolyan veszi a szakmáját, az újságírást, annak előbb, vagy utóbb választania kell. Vagy Németh Sándor ATV-je, vagy a tisztesség. Sajnos az élet az elmúlt ezer évben tele volt ilyen választási kényszerekkel, kedves kollégák, és sokan választottak már az évszázadok alatt rosszul, kevesek jól – ezért is vagyunk itt, ahol vagyunk. A munkahely és a fizetés, az anyagi jólét, az egzisztencia fenntartása nem csak kis hazánkban, de a világ minden országában hozott már létre olyan döntési kényszert, amelyben nehéz volt az emberséges és a tisztességes utat választani...
 

KVÓTANÉPSZAVAZÁS: A FELPÖRGETETT ELLENSÉGKERESÉS CSÚCSPONTJA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.30.


A kvótanépszavazással csúcspontjához ér a hétvégén az a háború, amely a Fidesz politikáját az elmúlt másfél évben meghatározta. 2015-ben Orbán Viktor gyakorlatilag mindent egy lapra tett fel, amikor a Fidesz vezetésével úgy döntöttek, hogy a kormány kommunikációjának és politikájának központi eleme a migránsokkal való riogatás lesz, félresöpörve olyan fontos témákat, mint például az oktatás, egészségügy, vagy éppen a munkaerőhiány kezelése. 

Nem könnyű megválaszolni, hogy mennyire taktikázott jól a kormánypárt, mivel az elmúlt egy évben az is kiderült, hogy Európában egy országnak sem sikerült megfelelő megoldást találnia a helyzet kezelésére, és az Európai Unió amúgy is akadozó gépezetébe újabb csavarok estek. Ez azonban kicsit sem legitimálja a magyar kormány kerítésépítését, és azt a félrevezető és hangulatkeltő kampányt, amely az egész témával kapcsolatban Magyarországon folyt. 

Ellenségkeresés

2010 óta az orbáni politika meghatározó eleme az állandó ellenségkeresés. A baloldal meggyengülésével, majd felaprózódásával nem maradt egyértelmű kihívója a Fidesznek, szemben a kétezres évek elejével, amikor még olyan kvázi duális politika rendszer volt Magyarországon, ahol két hasonló támogatottsággal bíró párt versengett egymással. Akkor még könnyebb volt mozgósítani a híveket. 2010 után azonban annyira szétesett a magyar baloldal, hogy erre csak elvétve volt szükség (leginkább 2012 októbere és a 2014-es országgyűlési választás közötti időszakban).

A választási rendszer átalakításával és bebetonozott kétharmados törvényekkel a Fidesz is mindent megtett azért, hogy hosszú távon bebiztosítsa a hatalmát. Azzal azonban Orbán Viktor is tisztában volt, hogy fenn kell tartani a szavazóbázis éberségét, ezért újabb és újabb ellenséggel kellett előállni, olyannal, aki veszélyt jelenthet a hatalomra. A legfőbb ellenség Brüsszel lett, köszönhetően annak, hogy számos kritika érte a kormányt a kétharmados törvényekkel kapcsolatban. A nyugati politikusok szemében pedig Orbán Viktor egyre kellemetlenebb személlyé vált azzal, ahogyan a magyar demokráciát elkezdte leépíteni 2010 után. 

2014-ben nagyon simán húzta be a választást a Fidesz, ezzel legitimmé tudták tenni a 2010-2014 közötti intézkedéseket. Részben ennek köszönhetően jóval kevesebb kritika érkezett nyugatról, mégis számos kellemetlen pillanatban volt része a kormánypártnak nem sokkal a választások után, elég csak a kitiltási botrányra, vagy az internetadó-ellenes tüntetésekre gondolni. 2015 elején pedig a kétharmad is oda lett: a Fidesz nagyon simán bukott el több nagyobb időközi választást is, amire régóta nem volt példa. Orbán Viktor talán ezért is gondolhatta, hogy ismét mozgósítani kell a párt elkötelezett szavazóit, megmutatva, hogy a Fidesz továbbra is nagyon erős, és hatalmas támogatottsággal bír...

ITT OLVASHATÓ

A KÚRIÁRÓL SZÓLTAK ORBÁNÉKNAK: ELÉG AZ ÁMOKFUTÁSBÓL

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.09.29.


Jogot sértett a kormány
A Kúria megállapította, hogy a magyar kormány a külhoni magyaroknak küldött kampánylevelekkel megsértette a választás esélyegyenlőségre és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit. Az indoklás szerint a kormány is csak a vonatkozó jogszabályi keretek között, csak a Nemzeti Választási Irodától, és nem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától igényelheti és használhatja fel a választók név- és lakcímadatait. Ezért a Kúria eltiltotta a kormányt a további jogszabálysértéstől.

A kormány a döntés után közleményben magyarázkodott: szerintük azért nem sérült az esélyegyenlőség elve, mert más párt is küldhetett volna levelet, ők nem tehetnek róla, hogy nem tették. Ezt írták szó szerint a közleményben: „A külhoni magyarok tájékoztatásának egyik leghatékonyabb módja a levélküldés, amely a parlamenti pártok számára is adott lehetőség volt, de nem éltek vele, így az esélyegyenlőség nem sérült. Álláspontunk szerint, a külhoni magyaroknak küldött tájékoztató levél küldésekor a kormány a rá vonatkozó törvényeket betartotta, ugyanakkor a Kúria döntését tiszteletben tartjuk.”

Egy főre eső hölgy

Orbán Viktor az Origo és a köztévé után a Lokálnak is adott egy interjút Magyarország az otthonunk, meg kell védenünk! címmel. A meglepő nem is ez, hanem az első kérdés: „Pelenkázta már unokáját?” A válasz már kevésbé izgalmas, Orbán arról kezd beszélni, hogy a családban „az egy főre eső hölgyek aránya rendkívül magas”...


ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZAVAHIHETŐSÉGÉRŐL DÖNT A KVÓTANÉPSZAVAZÁS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.09.29.


Lényegében teljesen mindegy, miről szavazunk, az ellenzékiek ellenállnak minden kormánypárti kezdeményezésnek, a kormány hívei viszont bármi mögé odaállnak, ha Orbán Viktor erre buzdítja őket. Lényegében ez a legvilágosabb üzenete a mostani kampányhajrának, hiszen úgy tűnik, az migránsügyben keltett érzelmeket végül mégis felülírják a pártpreferenciák. Egyre valószínűbb tehát, hogy a kvótanépszavazás a Fidesz jövőjéről fog dönteni.

A nyár közepén még úgy tűnt, a Fidesz az ellenzéki érzelmű, ám a
migránsellenes kampányra igencsak fogékony szavazók támogatásával éri majd el, hogy érvényes népszavazással tartson be Brüsszelnek. Segítette őket az ellenzéki pártok megosztottsága, tanácstalansága, és azok a durva kommunikációs hibák, melyeket elsősorban a szocialisták vétettek. Aztán jött az olimpia, a kormány a biztosnál is biztosabbra akart menni, és a felturbózott propaganda elkezdte elbizonytalanítani az Orbán-kormányt amúgy nem igazán szívlelő biztos szavazók táborát.

Az Index és Závecz Researc
közös közvélemény-kutatása három nappal a voksolás előtt azt mutatja, hogy a bojkottáló és a biztos szavazók tábora a jelenleg érvényes pártpreferenciák vonalát követik. Ez siker az ellenzéknek, hiszen mégis meg tudta győzni híveit, hogy nem érdemes kockáztatni még az érvénytelen szavazatokat sem, hiszen a kormányban nem szabad megbízni egy pillanatra sem. Az ellenzéki üzenetek, - ami nagyon kis felületen érte el a választókat (legalábbis a kormány lehetőségeihez képest) – a nyár második felétől elsősorban arról szóltak, hogy ez a voksolás nem elsősorban a migránskérdésről, hanem az Orbán-kormány megítéléséről és jövőjéről szól, és ez meglepő módon elég jó hatásfokkal eljutott az érintettekhez. Továbbra is életben tartották a korrupciós ügyeket, nem engedték elterelni a figyelmet a legdurvább törvénysértésekről, legkirívóbb visszaélésekről...

...talán nem túlzás azt állítani, hogy sokkal nagyobb téttel bír az október első vasárnapjára kiírt szavazás, minthogy mit üzenünk magunkról Brüsszelnek. Az Orbán- kormány hitele, legitimációja, politikai jövője a tét, és ha ezt sokan megértik, akkor az igenek túlsúlya ellenére kudarc lesz a népszavazás kezdeményezők számára. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Csak úgy óvhatod meg magad attól, hogy visszanyaljon a fagyi, ha nem vásárolsz magadnak fagylaltot.”  

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC SAJÁT KEZÉVEL FARAGJA ORBÁN HONVÉDŐ VIKTOR LOVASSZOBRÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.29.


Drága elvtársak nertársak, kedves hazafiak! Mindenki nyugodjon le a p*csába, gondos kormányunk megoldotta az összes bajunkat. Figyelem, sorolom.

Kevés a munkaerő, de gond egy szál se. Egyrészt elmagyarázzák nekünk, hogy azért kevés, mert annyiranagyon hasít az ipar, a gazdaság és Matolcsy György szemöldöke, hogy felszippantották a dolgos kezeket. Hát főleghogy Matolcsy, mert az MNB-nél is égetően hiány van szakemberekből, ezért kellett az unortodox zseninek több állásba is beültetni szíve hölgyét. Megoldotta a munkaerőhiányt? Meg hát! Vajda Zitát minden munkahelyre!

Matolcsy mellett a nemzeti-nemzeti kormány is felfedezte a többször hasznosítható nyugdíjast, mint a munkaerőgondokra gyógyírt. Tessék!

Az újrahasznosított nénit aztán újrahasznosította a lakájmédia 2015 júliusában...

ITT OLVASHATÓ

A MANSON-LÁNYOK TOVÁBB KÍSÉRTENEK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölös N. László
2016.09.30.


Bárki megnézheti az interneten Charles Manson egykori „családjának” lányainak fotóit, amelyek jelenlegi korukban ábrázolják őket. Leslie Van Houten mosolyog, haja őszül, egy nyugdíjas gyermekpszichológusra hasonlít. Patricia Krenwinkelen látszik, hogy életének 70%-át börtönben töltötte. A harmadik, Susan Atkins, börtönben halt meg 2009-ben.

Charles Manson cinkosainak, a Tate-La Bianca gyilkosságok brutális végrehajtóinak képe sokáig élni fog a kollektív emlékezetben, ahogy ott álltak az ítélethirdetéskor egyforma ruhában, középen elválasztott hajjal, lehetetlenül mosolyogva. Egyetlen különös megkülönböztető jellel, egy véres kereszttel a homlokukon. Atkins és Van Houten 21, Krenwinkel 22 éves volt, amikor Mansonhoz csatlakoztak. A negyedik lány, Linda Kasabian, aki 1969. augusztus 8-án Roman Polanski és Sharon Tate Bel Air-beli villájához szállította a mészárlás elkövetőit, a rémtett idején mindössze 20 esztendős volt, ő végül a vád koronatanúja lett a Manson-perben. A vádlottak végül csupán azért úszták meg a villamosszéket, mert időközben Kaliforniában eltörölték a halálbüntetést.

Emma Cline hasonló korú volt, amikor feltámadt irántuk az érdeklődése. Mint ahogy a Paris Review-nak elmondta, mindent elolvasott, ami róluk szólt. Elment a Spahn ranch-re, ahol Manson élt a „családdal”, órákat töltött az internetes fórumok olvasásával, ahol a Manson-ügy és szereplői még mindig témák és információkat cserélnek arról, hogy a lányok csak a kutyák után ehettek, hogy házi pornofilmeket forgattak, hogy a tányérokat az óra járásának ellentétes irányban kellett felrakni. Ezután Cline megírta A lányok (The Girls) című regényét, amelyben egy hasonló szekta szerepel, vezetőjét Russelnek hívják, és a történetet ugyanúgy áthatja a szex, a drog, a sötét misztikum, mint a valóságot. A könyvnek megfilmesítési jogát már két évvel annak megjelenése előtt megvette a Red Social produkciós cég. Cline-t ma úgy emlegetik, mint a „kétmillió dolláros lányt”, ugyanis ennyit adott neki a kéziratért a Penguin Random House kiadó...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN A HOMOKZÓBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.30.


Orbán Viktor olyat mondott, hogy olyat! Ilyet: a népszavazásnak nincsen politikai tétje…Mielőtt visonganék habitusomból kifolyólag, reszkető hangon és főleg suttogva megkérdem: akkor mi a búbánatos lószerszámért tetszett tizenhárom milliárddal a kasszához sietni, ha se tét, se hely, se befutó?

Úri passzióból? Játszásilag? Csakmerthogy? Ugyan már, királylány!

Mindenesetre miniszterelnök úr tegnap elandalodott, úgymond. Melankolikus hangulatba süppedt, kürtjét a sarokba állította, úgy elmélkedett el a világ folyásán, amely mindig próbára teszi őtet. Vagy megundorodott a vérszagtól, vagy épp cselez jó láblabdáshoz méltón, esetleg az ő Morellje elmérte az adagot.

Oly képet vágott hát, mint a végképp leépült Ferenc Jóska, vagy a megfáradt debilis és ágyba vizelő nagypapa, aki már tényleg túl van minden jón és rosszon, és a megváltó vég előtt már csak egyetlen dologra kíváncsi. Miniszterelnök urunk épp ilyesmire az ő halálos ágyán:

„A részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, vagy csak össze vagyunk hajigálva.”

Óberlajtnant úrnak alázatosan jelentem, hogy össze vagyunk hajigálva. Sőt, szét. És tudja mi a legszebb az egész idilli képben? Hogy épp miniszterelnök úr volt az a kantáros fiatalember a homokozóban, aki az összes lapátot, kisvödröt meg kisdömpert úgy szanaszét baszta, hogy az óvó néni sírógörcsöt kapott.

Én úgy alapvetőleg egy lusta dög vagyok. Ennek ellenére nem voltam rest jegyzetelni – ezt utálom a leginkább –, és kiplajbászoltam Bödőcs Tibor szavait, amely ugyan csak műsorajánló, ellenben mutatja a homokozó állapotját, miután miniszterelnök úr odaszart a sarokba. Ezt tetszik kínálni most imádott nemzetének:

„Fájdalmasan hatalmas, mély magyarsággal köszöntöm ribizliszemekként szétgurult hun-morzsalék népemet a Camden Town-i lángosostól a St. Thomas boncnokáig. Én, magyar ember, magyar férfi, magyar gerinchúros emlős, hím organizmus. Gyere haza, fiatal! Mert Magyarország a bicikliútnak az a része, ahol nem kell tekerni. Magyarország az, hogy nem koccintunk sörrel, hogy állva a Himnuszt, hogy hétfőre azt ígérték, kész lesz. A magyarságban a részvétel a fontos. Gyere haza, fiatal! Itt jut a legtöbb stadion egy Nobel-díjasra. Hol születik még ennyi olimpiai bajnok az éves csapadékhoz képest? Lehet, hogy vannak magasabb hegyek, mint a Kékes-tető, csak nincsen semmi értelmük. Mert nem az van, hogy nincs tengerünk, hanem, hogy nem kell! Gyere haza, fiatal! Többen vagyunk, mint a dánok, északabbra élünk, mint a görögök! A magyar nők, asszonyok szebbek, mint a bolgár férfiak. Gyere haza, fiatal! Apád nem bírja egyedül a szőlőt! A Bundás vedlik! Penészes a spájz! Ott volt a hely a földhivatalban, Imre bátyád helye. Te meg szoftvert fejlesztesz a King’s Crosson? Nézd meg anyád visszereit az Instagramon! Gyere haza, fiatal! Gyere haza, fiatal! Ne legyünk a bábok bábjai! Ne legyünk az új Irak kurdjainak cigányai!”...

ITT OLVASHATÓ

HA BAYERT BOJKOTTÁLTÁK, NÉMETH SÁNDORT MIÉRT NEM?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.29.


Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV tényleges tulajdonosa interjút adott a Kossuth Rádiónak a "kvótanépszavazásról". Németh az interjúban megismételte az Orbán-rezsim hazugságait és a menekültekkel szembeni hamis rágalmakat.

Azt mondta, hogy "ellenzem a kötelező kvótarendszert", miközben európai kötelező kvótarendszer nincs. Azt állította, hogy a "szuverenitáshoz kell ragaszkodni, a magyar szerveknek kell eldönteni, kinek adnak letelepedési jogot és kinek nem". Ám amikor az EU nyugati országai szolidaritást kértek, akkor is eldönthette volna a magyar állam, hogy kiket fogad be, és kiket nem. Nem konkrét személyeket kértek elfogadni, hanem egy minimális keretszámot. Csak valódi menekültekről lehetett volna szó.

Németh tévedésben van, amikor korábban azt állította, hogy "az irgalom mindig belső megindulásból fakad, és ezért nem törvény, hanem engedni kell, hogy az emberek szíve meginduljon erre, és ez indítsa az együtt érző cselekedetre". A valóság az, hogy a nemzetközi jog nem bízza ezt a Németh Sándorhoz hasonló irgalmatlan emberekre, hogy megindul-e valaha a szívük, hanem kötelezővé teszi a menekültek befogadását. Mellesleg, a Biblia is megparancsolja, nem a jó belátásra bízza.

Azt soha senki nem mondta, hogy a nem menekülteket be kell fogadni. Németh akkor is hazudik, amikor "merkelezik", hogy az ő "hívására minden közel-keleti országból és Észak-Afrikából jöttek olyan tömegek, amelyek Európában egyre nagyobb kihívásokat jelentenek a befogadó országoknak". Angela Merkel csak azt mondta, hogy a háború elől menekülő és életüket mentő emberek védelmet és befogadást kapnak.

Németországból is visszaküldik azokat, akik nem menekültek. De ezeket az eljárásokat le kell folytatni, méghozzá tisztességesen, Orbán viszont rögtönítélő bíróságokot állított fel, amelyek válogatás és érdemi vizsgálat nélkül utasítanak el mindenkit. S nem azért, mert nem menekültek, vagy mert terroristák, hanem a vallási hovatartozásuk miatt, mert nem akarnak muszlim vallásúakat befogadni. Egy menekültnek a vallását nézik.

Ilyen alapon azonban nem lehet megkülönböztetni a menekülteket és megtagadni a menekültek jogait. Ráadásul a menekültek nem akarnak Magyarországon maradni, Orbán az európai belépést akadályozza meg számukra törvénytelenül, amire senki nem hatalmazta fel. Németh Sándornak aleppói fotókat kellene mutogatni, aztán csak képzelje el, hogy az ő unokái fekszenek a romok alatt félholtan.

Németh azt hazudja, hogy nem lehet megkülönböztetni, hogy kik a menekültek, kik a terroristák és kik a gazdasági menekültek. De meg lehet, és amióta menekültstátusz létezik, minden kormánynak el kell végezni ezt a megkülönböztetést, ahogy évtizedek óta el is végzik. Néha éveket vesz igénybe a jogállami procedúra. Csakhogy Németh szerint "ez vallási és politikai kérdéssé nőtte ki magát", ezért nem lehet kívülállónak megkülönböztetni, hogy "a menekülteknek mi a belső motivációja". Ha menekült a menekült, akkor is feltételezi, hogy rossz a belső motivációja, és ennek alapján utasítja el.

Ez a lényeg: vallási intolerancia, iszlamofóbia és rasszizmus. Ez rasszizmus abban az értelemben, hogy a vallást egy fajjal azonosítják (Ismael leszármazottai), és azokat megbélyegzik. Az antimuszlim gyűlölet semmiben nem különbözik az antiszemita gyűlölettől. Ez még a retorikában is meglátszik, Orbán és Németh azokkal az általánosító hazugságokkal védik a "keresztény" Magyarországot, ahogy a zsidók ellen védték a két világháború között.

De Németh Sándor, a Hanti Vilmos által Antirasszista-díjjal kitüntetett "keresztény" lelkész, egy
hangkazettán is hallható felvételen már korábban is azt mondta: "A terrorizmus hozzátartozik az arab vérhez. Egy arab először terrorista, és utána ember. Ez annyira hozzátartozik a lényéhez.” Ez az ember az ATV tulajdonosa, de talán nem véletlen, hogy mostanában olyan szélsőjobboldali újságokkal vannak összemelegedve, mint amilyenbe Bayer Zsolt is publikál. Ez genetika, amiről Németh beszél. Ez maga a fajgyűlölet...

ITT OLVASHATÓ

EZ PÁRTÁLLAMI USZÍTÁS, NEM DEMOKRÁCIA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2016.09.29.


Ennek a népszavazásnak csak annyi köze van a demokráciához, hogy jól mutatja: mennyire nincs demokrácia Magyarországon

Népszavazni a gyakorlatban csak akkor lehet, ha azt a Fidesz szeretné, miközben a népszavazás talán legfontosabb funkciója éppen az volna, hogy a közvetlen demokrácia intézményesítésén keresztül ellensúlyozza a képviseleti rendszer hiányosságait, vagyis gátat szabjon a mindenkori parlamenti többség, illetve a kormányzó pártok hatalmának.

Egy kérdés demokratikus eldöntése ráadásul nem csupán azt jelenti, hogy a többség dönt – akár közvetlenül, akár választott képviselőin keresztül. Hasonlóan fontos az is, hogy mi történik a döntés előtt, vagyis az, hogy az állampolgároknak van-e lehetősége tájékozódni a közös ügyeikről, majd méltányos körülmények között ütköztetni az így kialakított álláspontjaikat. Ehhez pedig valóban szabad – tehát az állam és a nagytőke által nem végletekig eltorzított – nyilvánosságra, tényszerű és tisztességes közszolgálati médiára, valamint a különböző érdekek megjelenítésére alkalmas szervezetekre volna szükség (pártokra is, de nem ilyen ellenzéki pártokra).

Ezzel szemben jelenleg a magyar társadalom jelentős részének esélye sincs rá, hogy a kormányétól eltérő véleményekkel, álláspontokkal találkozzon. Nem annyira az a kérdés tehát, hogy érvényesülnek-e egy demokratikus döntéshozatali eljárás ideális feltételei, hanem az, hogy milyen messzire kerültünk ezektől.

Fényévekre.

A pártállami propaganda (erről van ugyanis szó, ha
közhivatalnokokat kényszerítenek a kormánypárt választási propagandájában való részvételre) tömérdek közpénzből vezeti félre saját állampolgárait, a lehető leggátlástalanabb és legaljasabb módon – és nem csupán a népszavazásra bocsátott konkrét kérdéssel vagy általában a menekültüggyel és a nemzetközi migrációval (illetve a nemzetközi szolidaritással) kapcsolatban. A közpénzből folytatott aljas gyűlöletkeltés legfontosabb funkciója ugyanis az, hogy a magyar társadalom erre (nagyrészt önhibáján kívül) fogékony része a „migránsokban”, az „illegális bevándorlókban” vagy általában a „külföldiekben” találja meg a problémáinak a forrását. Rájuk vetítse ki a létbizonytalansággal, munkanélküliséggel, kilátástalansággal, szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségekkel és a romokban heverő közszolgáltatásokkal kapcsolatos indulatatait és dühét – vagyis ne arra a politikai uralkodó osztályra, amely mindezekért felelős...

ITT OLVASHATÓ

KITALÁLOD, KIT NEM HÍVTAK BE AZ ORÖ-S KIHALLGATÁSOKRA?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016.09.30.


Ezekről ne maradj le!
 
Furcsán bánnak a személyes adatokkal a kampányban (Vastagbőr)

Üzbegisztánban Karimov halálával sincs sok esély a változásra (OCCRP)
 
Volner azt állítja, ajánlatot tett neki egy kormányközeli nagvállalkozó (NOL)

Ha van 3 perced:
Érdekesen bánnak a személyes adatokkal a kampányban
A Vastagbőr egy olvasója a népszavazásra mozgósító automata hívást kapott mobiljára Terézváros polgármesterétől. Fogalma sincs, honnan tudták a számát mint, ahogy arról sem, hogy kötötték össze a lakcím-adatbázissal. Tegnap derült ki, hogy a közszolgáknak is hívogatniuk kell az állampolgárokat. A DK erről bejelentést tett az NVB-nél, Rogánék szerint viszont szó sincs választási csalásról, feljelentést tesznek rágalmazásért.
(Vastagbőr, HVG)
 
Üzbegisztánban az elnök halálával sincs sok esély a változásra
Karimov elnök halálát egy hétig tagadták, ez jól mutatja, hogy milyen zárt és átláthatatlan rendszert épített fel Üzbegisztánban. Kezdetben kivásárolta ellenfeleit, majd létrehozta pártfogói körét: oligarchákat, akiket fontos gazdasági lehetőségekhez juttatott. Ők tárgyalják most meg, ki legyen az utód. Arra kicsi az esély, hogy kevésbé lesz korrupt a rendszer.
(OCCRP)
 
Volner azt állítja, ajánlatot tett neki egy kormányközeli nagvállalkozó
Egy fideszközeli nagyvállalkozó kért titkos találkozót a jobbikos frakcióvezető Volner Jánostól. Volner a Facebookon írta meg, hogy a vállalkozó – akinek a nevét nem árulta el –  azt javasolta, „támadja be” pártját, majd vonuljon vissza, mindezért a Fidesz pedig bizonyára hálás lesz. Ha viszont nem teszi, rászáll a NAV, és hamarosan a Nemzeti Nyomozó Iroda fogja kihallgatni. Volner még nem tudja, tesz-e feljelentést az ügyben.
(NOL)
 
Farkas Flórián nélkül mennek a kihallgatások az ORÖ-nél
Megkezdte a NAV az ORÖ munkatársainak kihallgatását. Tegnap 40-50 főt kérdeztek meg arról, mit tudtak a “Híd a munka világába” programmal kapcsolatos költésekről, például a jócskán túlárazott központi irodáról. Többeket megviselt, hogy kihallgatják őket, miközben Farkas Flóriánt egyáltalán be sem idézték. Az EMMI visszaköveteli a programra szánt pénzt. Az LMP szerint a tanodákat kéne megmenteni a pénzből.
(ATV, Népszava)
 
Ha van még két perced:
 
Az Internet Hungary konferencián elmaradtak a kemény kérdések. A Ripost főszerkesztője is a szünetben mondta el, szerinte az a valódi sajtószabadság, ha mindenkinek megvan a maga médiája. (444)
 
360 millió forintot adtak egy projektre, aminek célja helyből felszálló repülő tervezése volt. Az NGM kifizette a pénzt, pedig, ha lett volna teljesítés, arról biztosan hallottunk volna. (Népszava)
 
Vége az ábrándnak: kiderült, hogy a tisztának és átláthatónak hitt angol foci is velejéig korrupt, hatalmas pénzek mozognak a a Premier League-ben. (Origo)
 
Az eszkimóknak a hóra van 50 szavuk, a mexikóiaknak a korrupcióra 300. Most egy könyvbe gyűjtötték ezeket, hogy felhívják az emberek figyelmét, a változás az egyén szintjén kezdődik. (MNO)
 
A New York-i bírónak kell eldöntenie, átverte-e a Goldman Sachs Líbiát, amikor 2008-ban rábeszélték Kadhafi pénzügyeseit, hogy Citigroup részvényeket vegyenek. Líbia 1,2 milliárd dollárt bukott. (HVG)
 
A Politico arról ír, hogy miközben Orbán hangosan harcol a migráció ellen, a letelepedési kötvényekkel lyukat üt Schengenen. Igaz, más uniós országokban is van hasonló program. (444, Politico)
 

MIT ÜZEN MINDEN ÉRVÉNYES SZAVAZAT?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.09.29.


Orbántól kezdve a legutolsó ügyeletes uszítóig mindenki arról hadovál, hogy nemzeti, egyúttal családi és személyes ügyről van szó. Bizonyos értelemben ezt igaznak is kell tartanunk – persze, nem úgy, ahogy azt a bűnszervezet szuggerálja.

A népcavazásnak köze nincs a létező gondokhoz – beleillik a Fidesz régi hatalomgyakorlási eszköztárába: tényleges összefüggéseiből kiemeli a valóságos problémát, irracionális, vad indulatokat szító handabandázást folytat, azzal a szándékkal, hogy az általa megjelölt bűnbakokra zúdítsa a „magyar emberekben”  gerjesztett gyűlölködést. Amíg ezt a Fidesz újra és újra meg tudja tenni, addig hatalma szilárd, s a társadalmi méretű gyűlölködés falként takarja el a zemberekké alacsonyított polgárok elől az ország kifosztását.
 
Bizony, a népcavazásnak köze nincs a menekültválsághoz, de „Brüsszel” terveihez, szándékaihoz se. Viszont logikus folytatása a demokráciagyilkos „nemzeti konzultációk” hazudozásainak s a Fidesz minden korábbi uszításának. Hiszen föl is használják minden eddigi tapasztalatukat: profi módon vegyítik migráncsozásukba az általuk eddig is szervezetten és folyamatosan űzött zsidózást, cigányozást, buzizást, hazaárulózást…
Szükségük is van rá: kijózanodó társadalomban hatalmuk elenyész.

Hazára és hitre hivatkoznak, ahogyan régóta tették és teszik a különböző gazemberek: nemzeti érzelmeik és hitük „orránál” fogva vezetik a zembereket… Mert tudják: semmi sem alkalmas annyira vad, alantas, akár gyilkos indulatok gerjesztésére, mint annak az emberekbe szuggerálása, hogy idegenek veszélyeztetik hazájukat és hitüket. S akik ezeket az indulatokat gerjesztik, mindaddig uralkodhatnak, fosztogathatnak, amíg az elkábított emberek magukhoz nem térnek.
 
Miről is szól valójában ez az elképesztően gátlástalan, amorális népcavazósdi?

A valódi tétet tömören így fogalmazta meg Bauer Tamás:

A népszavazási aktus valódi célja tehát a hat éve épülő önkényuralmi berendezkedés megerősítése, visszafordíthatatlanná tétele...

ITT OLVASHATÓ
 

A SZEMÉT UNIÓ MÁR MEGINT BELE AKAR POFÁZNI A SZUVERÉN MAGYARORSZÁG SZUVERÉN KORMÁNYÁNAK SZUVERÉN LOPÁSÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.29.


Miközben a kormány teljes lendülettel túltolja a népszavazás rozsdás biciklijét, véletlenül elfelejti tájékoztatni a híveket néhány apróságról.

Miközben ki tudja mennyi pénzért Deutsch Tamás digitális mennyországot épít és Németh Rezsi Szilárd – de jó is volt, hogy pár hétig eltüntették valahová! kár volt előkotorni – bejelentette, hogy a kormány teljes erővel nekimegy a civil szervezeteknek. Elvileg azoknak, akik valaha is kaptak a Soros-alapítványok pénzéből, de ismervén a sunyi maffiamódszereket, biztosak lehetünk benne, hogy mindenkit igyekeznek kinyírni, aki kényelmetlen a hatalom számára.

A riogatástól a konkrét zsarolásig, a letépkedett plakátoktól a telefonon történő zaklatásig mindent bevet a kormány, az önkormányzatok, a lakájmédia és mindenki, aki halálosan retteg Orbán dühétől. Közben elsikkad néhány történés.

Például az, hogy az Európai Unió utolsó
figyelmeztetést küld Magyarországnak. Mégpedig azért, mert 2016 január elsejével jogszabályba kellett volna foglalni a nagy sebességű internet kapcsolat bővítési költségének 30 százalékos csökkentését, de ez Magyarországnak, pontosabban a magyar kormánynak nem volt olyan fontos. Érdekes lenne megtudni, hogy az a kormány, amelyik a rezsicsökkentés hívószóval terelte a birkáit az akolba, miért nem kap két kézzel az újabb rezsicsökkentés lehetőségén. Az internetet nem szeretik annyira?

A másik elsumákolt hír: az
Unió nem engedélyezi, hogy a kormány a lakosságnak szánt energiahatékonysági támogatást lenyúlja. A lakosságtól. Merthogy ez a cél. Elvenni a lakosságtól a 90 milliárd (ez kilencvenezer millió) forint uniós támogatást és abból a pénzből inkább önkormányzati ingatlanokat akartak felújítani. Amúgy igazuk is van. Gondoljunk csak bele! Ha a lakosságnak odaadják ezt a pénzt (nyilván pályázat és megfelelő feltételek után), az elveszett. Ezzel szemben ha teszem azt egy M. L. monogramos építéshez, korszerűsítéshez és disznótenyésztéshez egyformán jól értő illető korszerűsíti az önkormányzati létesítményeket tízszeres áron, az senki szemét nem bántja. Pláne, ha megfelelő helyről vásárolják az építési anyagot. Mármint megfelelő bányából. Vagy ilyesmi.

Egyszóval ez volt a szép terv, a lakosság pedig hitelt kaphatott volna a korszerűsítéshez. Mondom tagoltan, hogy a hívek is értsék: 90 milliárd forint – ez mondjuk 90 ezer családdal számolva családonként egymillió, vagy 180 ezer családnak félmillió forint – pénzt lakosságtól el, helyette hitel.

Támogatás – nem kell visszafizetni és nincs kamat.

Hitel – vissza kell fizetni, mégpedig kamattal együtt.

Most ezen megy a birkózás, mert a kormány nagyon szeretné azt a pénzt, az Unió pedig ragaszkodik hozzá, hogy az a lakossághoz kerüljön. Szerintem ideje lenne szervezni egy ütős békemenetet, mert a szemét Unió már megint bele akar pofázni a szuverén Magyarország szuverén kormányának szuverén lopásába. Védjük meg a kormányt, védjük meg Orbán Viktort! Nem leszünk gyarmat! Itt senki nem lophat! Csak a Fidesz!


ITT OLVASHATÓ