2016. szeptember 6., kedd

KERESZTÉNYÜLDÖZÉS ELLENI ÁLLAMTITKÁRSÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.09.06.


Fontos már a legelején leszögezni (öntudatlan blaszfémia, fűzfa!), hogy a kormány fantáziájában megjelenő üldözött keresztény soha, de soha nem a Fehérgyarmat határában helyzetjelző macskaszem hiányában megbírságolt biciklis cigány, hanem valaki, aki inkább nincs, mint van, fehér ruhában menekül a pusztában, miközben egyik karjával családját védi, másik karjával feszületet markol, harmadik karjával pedig ellent mutat a Gonosznak. Ezt az elképzelt keresztényt fogja megvédeni az újonnan létrehozott helyettes államtitkárság közel egymilliárd forintból a haza még nagyobb dicsőségére, a nemzet üdvére és a korrekt haszonkulcs jegyében.

Lopnak megint, de nem ez a legnagyobb probléma.

A keresztényüldözés elleni államtitkárság egy állomás Orbán Viktor megdicsőülés felé vezető útján, minek végén ő lesz az új Európa megteremtője és megmentője, trón és oltár újraegyesítője, amikor a rend megint elfoglalja a szabadság helyét, és az Orosz, valamint az Oszmán Birodalom nyugati határain szükség lesz valakire, aki tűzzel és vassal, bla-bla-bla…

Orbán most éppen a barbár Fritigern szerepére készül: bekéredzkedik a Római Birodalomba, mert odakint idegesítően mocorognak a hunok, aztán amikor már bent van, lángba borítja a Balkánt. Nem mintha Rómában minden rendben lenne, sőt. Azonban kulturális öröksége vitathatatlan, miközben mondjon nekem valaki egy vizigót zongoristát vagy basszusgitárost! Na ugye!?

Az Európai Uniónak is rengeteg hibája van, de konkrétan az, hogy tagjai késsel-villával esznek és szalvétát használnak az asztalnál, valamint odafigyelnek arra, hogy az általuk elutalt milliárdokat mire használják, csak a magyar kormányt zavarja, és erre alapozni a felháborodásunkat elég, khm, kínos.

Az én vejem nem lop! Aki ilyesmit állít, az üldözi a keresztényeket!

Ideje végre világossá tenni, hogy mit értünk pontosan keresztényüldözés alatt. Keresztényüldözés tehát az EU-s pénzek számonkérése, szintén az Gyurcsány Ferenc és az ellenzék minden megnyilvánulása, keresztényüldözés a független újságírás, a tényfeltárás (amennyiben nem Gyurcsány Ferenc ügyeiről van szó), a piros szín és a hangos, nem csűrdöngölő zene. Keresztényüldözés a Pokémon Go, az internet nem fideszes kézben lévő legnagyobb része, az alapvető emberi jogok és az ENSZ. Keresztényüldözés minden jogvédő civil tevékenység, keresztényüldözés minden olyan keresztény tevékenység, ami nem tetszik Semjén Zsoltnak vagy Németh Sándornak...

ITT OLVASHATÓ

CSAK ÍGY TOVÁBB MEGZÖLDÜLT BUDAPEST!

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Geréb Orsoly
2016.09.06.


Zöld Budapest - ki hogyan látja maga előtt ezt a képet? A csodás parkok, fás terek és városi növényfalak mellett én egy csendesebb, színes biciklikkel teli fővárost és annak elégedett lakóit látom. Szeretném ezt látni a jövőben. De addig is, megelégedem azzal a tudatossági tempóval, amellyel ma Budapest halad. Hiszen már ma is érvényes lehet rá a zöldülő jelző.

Manapság egyre többször hallhatjuk a tudatos és környezettudatos ember fogalmát, ezzel kapcsolatban is azt, hogy sokkal többen kellene felismernünk, mennyire maga arcára formált bennünket a fogyasztói társadalom, a gazdaság világa. Ez mint tény így van, nem vitatjuk, benne élünk, ki-ki eldöntve, hogy mit és mennyit enged be belőle. Aki már ezen elgondolkodik, az a tudatosabb fogyasztói társadalmat erősíti, amely pedig a környezettudatos gondokodás első lépcsőfoka.

Mindannyian tapasztalhatjuk a fővárosi pörgést, és annak másik oldalán az egészséges életmód trendjének egész sorát: a különféle diétákat, mozgásformákat, szellemi-lelki-fizikai terápiákat, a wellnesst, mindenféle gondolati irányzatokat stb., amelyek alternatívát nyújtanak a lassításra, a rohamtempóból való kiszakadásra. Ezek közt válogatva is lehet tudatos az ember. Csakúgy, mint fogyasztói szokásainak újraértelmezésében. Miből, mit és mennyit vásárolunk? És valóban szükségünk van mindenre?


ITT OLVASHATÓ

A KVÓTANÉPSZAVAZÁS AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG IMMUNRENDSZERÉT KAPCSOLJA KI

HUPPA BLOG
Szerző: Kertész Melinda
2016.09.06.


Október 2-án a határon túli magyar állampolgárok is szavazhatnak majd, és az egyes országokban a különféle társadalmi-politikai kontextusok a menekültekkel és a bevándorlással kapcsolatos vitát is más fénytörésbe állítják. A Kettős Mérce arra vállalkozott, hogy feltérképezze, milyen hatással van a kvótanépszavazás ezeknek a kisebbségi magyar közösségeknek az életére. Sorozatunk második részében Kertész Melinda, erdélyi újságíró arról ír, hogyan is gyengíti a romániai magyarság politikai képviseletét a népszavazás és az azt megelőző kampány.

Nem is olyan rég, augusztus elején esett meg, hogy a székelyföldi, Kovászna megyei Kommandón, egy eldugott, nehezen megközelíthető, a külvilágtól szinte elszigetelt hegyvidéki faluban falunapokat tartottak. Minden évben egy bizonyos témában népszórakoztató előadást rendeznek a falu fiataljai. Tavaly például az észak-amerikai vadnyugatról szólt az előadás: indiánok védték meg területüket a vasútépítő sápadtarcúaktól. Idén a migránskérdést
tematizálták.

A történet röviden, ahogy a Kovászna megyét lefedő Háromszék napilapban megjelent

„Kisebb incidens zavarta meg vasárnap a Kommandói Napok eseménysorát. Szíriai fagylaltos furgonokba bújt migránsok érkeztek a falu határába, áttörték a Grenzkommando vámot. A szolgálatos határőrök végül sikeresen megállították az illegális fuvarozókat, előállították a határt törvénytelenül átlépő szíriaiakat. Azok spontán tüntetésbe kezdtek, eurót, Németországot és nőket követelve. A hatóságok azonban kitartottak, feltoloncolták őket a kommandói gőzös szerelvényére, és elküldték 'Merkel nagymamájukhoz'."

A történtek remek állatorvosi lóként szolgálhatnak annak megértésére, miként csapódott le a „migránstéma” abban a közösségben, amely egyrészt közvetlenül nem érintett, másrészt csak annyira kerültek kapcsolatba a migránsokkal, amennyire a gólyamadarat annak lehet nevezni.

Akkor hát miért is lett ez a témája a falunapok központi előadásának? Erre a választ nem sokat kell keresgélni, elég bekacsolni a tévét. Mivel a televízió még mindig az elsődleges hírforrás – egy 2015-ös erdélyi magyar körben végzett reprezentatív kutatás szerint a tévé az elsődleges hírforrás, és a megkérdezettek 71 százaléka kizárólag (38%), vagy többnyire (33%) magyar nyelvű tévéadót néz –, és a tudatos médiafogyasztás egyelőre gyerekcipőben sem jár, nem csoda, hogy hangsúlyeltolódással kell számolni. A közszolgálati magyar tévékben folyó „migráns”-ellenes propaganda sok esetben nyitott kapukat döngetett. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem kell sokáig győzködni az erdélyi magyar emberek zömét, hogy az érkezőktől érdemes félni és félteni tőlük a kultúránkat...


ITT OLVASHATÓ

SOSEM VOLT, ÉS NEM IS LESZ AZ, AMIT ORBÁN VIKTOR IGÉR...

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.09.06.


Ha az ember pávatáncot jár, akkor teljes igazságokat nem mondhat ki, hiszen ennek a technikának épp az a lényege, hogy mire elhinnénk egy-egy kijelentést, máris az ellenkezőjéről győzködnek ugyanazok, akik korábban váltig állítottak valamit. Orbán Viktor a féligazságok nagymestere, így természetes, hogy egyben a pávatánc koronázatlan (?) királya is. Erre már sokan felfigyeltek, de most az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője is figyelmeztetett a pávatánc káros mellékhatásaira.

Zeid Raad al-Husszein az ENSZ emberi jogi főbiztosa pontosan tudja a magyar miniszterelnökről, hogy a táncparkett ördöge amikor pávatáncot jár, ezért hasonlította olyan populistákhoz, mint Geert Wilders, holland szélsőjobboldali politikus, Donald Trump amerikai elnökjelölt, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus.

Igazán impozáns névsor, hiszen úgy is jellemezhetnénk ezt a társaságot, ők azok, akik politikájukat népmesei elemekre, az emberek csodavárására, az egyszerű, ám kivitelezhetetlen megoldásokra alapozzák. Kerültek már hatalomra olyan populista szólamokkal politikusok, hogy megvédik népüket az idegenektől, az ármánykodóktól, a más kultúrájú emberektől, de a végén a népet kellett megvédeni az ilyen autokratáktól.  A jordániai ENSZ-tisztségviselő igen pontosan fogalmazta meg e politikusok ars poétikáját: „Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják.” Ilyen országok nem voltak a történelem folyamán és valószínűleg nem is lesznek soha. Ha valaki erőszakkal akar egyenkultúrát, egyenvallást, egyenvilágnézetet kialakítani a saját országában, annak nagyon durva eszközökhöz kell folyamodnia, ami fajvédelmi törvényekhez, sőt genocídiumokhoz vezetett mindenhol a világon.

Orbánnak, mint egykori liberális politikusnak tudnia kell, hogy a tűzzel játszik, hiszen a történelem nagy tanítómester. Ha valahol államilag kezdtek uszítani kisebbségek ellen, ott előbb-utóbb elszabadult a pokol, és a felbujtók maguk sem tudták visszafogni a felhergelt tömegeket, ha már úgy látták, az indulatok túl magasra csaptak. Emlékezzünk csak a tuszik ruandai lemészárlására, melyet a hivatalos hutu propaganda készített elő, vagy - hogy ne menjünk messzire -, a délszál háborúk idején a darabokra hulló Jugoszlávia nacionalista politikusai mennyi gyűlöletet szítottak a korábban velük egy országban élő népek ellen. Orbán most idegenek, más kultúrájú és más vallású emberek ellen uszít, ám egy ilyen felfokozott hangulatban mindenkit megtalálnak azok, akik komolyan veszik a kormány gyűlölködő szlogenjeit. Nem véletlen, hogy a Husszein a fent említett politikusok (köztük Orbán Viktorral) ideológiáját az Iszlám Államéhoz hasonlította. Az IS is arra alapozza hatalmát, hogy csakis az általuk hirdetett ideológia az üdvözítő, aki nem ért egyet velük, netán más vallású, annak nincs helye korábbi hazájában...

ITT OLVASHATÓ  

HA EZEK A VALLÁSKÁROSULT MŰANYAG-KERESZTÉNYEK KOMOLYAN GONDOLTÁK...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.09.06.


Mivel ez még nem volt, kellett, mint egy falat kenyér: 930 millióba fog kerülni (ezt hívják megközelítőleg 1 milliárdnak) és mindazoknak az örömét fogja szolgálni, akik az elkövetők sorában állva hiszik és vallják: itt már nincs az az aljasság, amit röhögve ne lehetne megcsinálni.

Nem mondom, hogy így éhgyomorra nem küldött padlóra ez a remek hír, mert de: önálló kormányzati szervezeti egység, azaz helyettes államtitkárság jön létre a keresztényüldözés ellen Balog Zoltán vízfejű minisztériumában –
adta a hírül a mindig jól értesült Magyar Idők nevű kormánypropaganda oldal.
Nem bántam volna persze, ha nem aprózzák el a dolgot és nem alázzák meg az eszmét egy helyettes államtitkársággal (mi az, hogy helyettes?), aminek vezetőjét ráadásul Olaszországból fogja hazarángatni a kötelesség: Török Tamás diplomata irányítja majd ezt a remekbeszabott sóhivatalt, bárki is legyen ő.

Lassan mondom, hogy az én agyam is felfogja: Orbán és Balog augusztus végén – rögtön a riói olimpia – után ellátogattak a Vatikánba, ahol közel-keleti keresztény vezetőkkel találkoztak, mert valószínűleg azok még szóbaálltak velük. Vagy ki tudja, miért. Ezt követően döntötték el, hogy szükség van egy, a keresztényüldözés minden formája ellen, kormányzati felhatalmazással, hatékonyan működő helyettes államtitkárságra. Az agyam képtelen feldolgozni az információt, de azért folytatom.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek azt mondta: 3 millió eurót, azaz 930 millió forintot különít el a kormány arra, hogy a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségeket segítse. Hát ja. Végül is már kedd van és még nem sikerült elkúrni 1 milliárdot, akkor legyen ez.

Az ember józan esze – ami még maradt neki – azt kérdezi erre jobb híján: a józan ész üldözését segítő vízfejet mikor tervezik létrehozni? Számomra ez az a hír, amire se köpni, se nyelni nem elégséges. Az egyetlen többszörösen összetett kérdés, amit fel lehet tenni jelen esetben: minek, mivégre és mi a fene van már megint? Mi lesz a feladata ennek a különálló, Balog főkeresztény seggéből kilógó entitásnak? Mi indokolja 3 millió euró, azaz közel 1 milliárd forint elégetését? Mégis mi? Létrehoznak egy istenverte minisztériumi alegységet, amely ugyanazt fogja csinálni, amit az egész kormány szakmányban tol főállásban, reggeltől estig, kormányzás címszó alatt? Amely helyettes államtitkárság közleményekben és fizetett politikai hirdetésekben tiltakozik majd a keresztények üldözése ellen, verdesi félre a harangokat és olyan félelmeket igyekszik elültetni az egyébként is rettegő lakosság lelkében, hogy miszerint olyan emberek fenyegetik az életüket, akiket soha nem is láttak?

Szeretném megkérdezni: mióta feladata a magyar kormánynak közösséget vállalni idegen, nem magyar állampolgárokkal, mióta feladata őket bármilyen módon támogatni, miközben életveszélyben, a létminimum határán, az egzisztenciális fenyegetettség árnyékában élnek magyar állmapolgárok milliói? Hogyan képzelik ezek az igen gazdag képzelőerővel rendelkező álkeresztények, hogy a világban szanaszét élő és üldözött keresztényeket megvédik kitől? Ezek szerint a nem keresztények mégsem csak kizárólag az európai kontinens keresztény vérvonalát kívánják megsemmisíteni?...


ITT OLVASHATÓ

ÁLL A BÁL ÉRPATAKON, NEM TUDNAK FIZETNI A KÖZMUNKÁSOKNAK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Móricz Csaba
2016.09.06.


Az önkormányzat számláján inkasszó van, a kormányhivatal által a bérre átutalt pénzt elvitték

Újabb botrány Érpatakon: a közmunkások nem kapták meg a fizetésüket. Az önkormányzat ugyanis – mint azt korábban előre jeleztük – mostanra fizetésképtelenné vált, nincs pénz a számláján, van rajta viszont inkasszó, ha tehát pénz érkezik, mint most a kormányhivataltól a közmunkások bérére, az elviszik.

A településnek nincs elfogadott zárszámadása és költségvetése, ezért megromlott Orosz Mihály Zoltán és a képviselőtestület viszonya is. A képviselőtestület ugyanis nem fogadta el a 2015-ös zárszámadást. Ennek oka, hogy a polgármester  közmunkásként fizeti saját politikai aktivistáit, és a település egyéb erőforrásait is felhasználta politikai projektjeihez...

ITT OLVASHATÓ

MINDEN HÜLYE NERTÁRSKARTÁRSNÁL VAN EGY MÉG HÜLYÉBB

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.06.


Szeretett ártunk és ormányunk, annak is Simicskó István nevű tagja megnyitotta a tanévet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Természetesen ezt sem sikerült rendes migráncsozás nélkül előadni, mert most ez lett korunk rezsicsökkentése. Tehát Simicskó migráncsozott egyet, ez meg is jelent a kormány közösségi oldalán, hozzá is szólott a nép hangja.

Nem takarom ki a kedves kommentelőt, mivel nyilván nem ez a családi neve. Jelzem, soha, semmi bajom nem volt azzal, ha valaki álnevet használ a kommenteléshez. Most sincs vele bajom.

Az ragadta meg a figyelmemet, amit odaírt a kicsit sem tisztelt véleményalkotó. Egészen pontosan az a kérdésem, hogy: hülye vagy, szentem? Na és akkor mégis mi van, ha az MKKP szembemegy a kormánypropagandával? Mi van akkor, ha ők mást gondolnak a népszavazásról? Vagy én mást gondolok? Vagy a sógorom keresztanyjának a fodrásza mást gondol?

Mi az, hogy nem szabad engedni? Agyonvered, vagy mi lesz? Vagy a kormány küldi a TEK-et és levernek mindenkit, aki nem bólogat? Lesz bíróság és börtön, vagy egyenesen statárium az árok partján?

Kik a kedves illetékesek? A békemenet? A CÖF? Matolcsy magánhadserege? A szellemi honvédők?

Van egy rendkívül drámai hírem Tájékozott W. Netti és a hozzá hasonlóan a lapostetős tűzoltószertárból kialakított munkásőrlaktanya hátsó udvarán szocializálódott, több házmester-generációra visszatekintő szellemiségű társai számára. Az van jelenleg, hogy ez már nem a Kádár-rendszer és még nem az Orbán-diktatúra. Jelenleg olyan átmeneti állapotban vagyunk, amikor a főnöknek kellenek az uniós források – nyugi, hülyegyerek, nem az országra költi – és ezért még nem viheti ki az országot az Európai Unióból. Tudod?

Még kénytelen elviselni az alattvalók véleményét. Akkor is, ha pont nem rajongásról van szó és akkor is, ha éppen az egyatáboregyazászlóegyaviktor akarattal szemben nyilvánul meg.

Ez van, drága nertárskartárs. Úgy kell tenni jelenleg, mintha demokrácia lenne, ezért sajnos nem lehet sem elhurcolni, sem kivégezni a renitens polgárokat, még a Kétfarkú Kutyapártot sem. Feljelentgetni lehet őket, ahogy azt már meg tetszettél szokni Kádár alatt, aztán ezt a szép hagyományt tovább hoztad ide nekünk. Pedig ugye én például nem is hiányoltam volna, ha nem hozod és érvényesül valahogy az élni és élni hagyni elv.

De nem, nertárskartárs nem bírja a kritikát. A vele szemben megfogalmazott kritikát sem, de a kormánnyal szemben megjelenő kritikát még annyira sem. És pont annyi esze van neki,
hogy azt gondolja, majd ő szól és rohan az összes karhatalom leverni a zendülést...

ITT OLVASHATÓ

11 MILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁS MENT A FELCSÚTI FOCIBA 2011 ÓTA

ÁTLÁTSZÓ - ADATÚJSÁGÍRÁS BLOG
Szerző: Bátorfy Attilla
2016.09.06.


Nemrégiben felkerült a kormány honlapjára, hogy 2011 óta mennyi támogatás jutott a látványcsapat-sportágaknak, és azokon belül az egyes sportegyesületeknek. Az MLSZ három év alatt 31,8 milliárd forintot kapott, ez kétszer annyi, mint amennyi a többi szervezethez összesen befolyt. A fociegyesületek listáját természetesen toronymagasan Felcsút vezeti, amely 2011 óta 11 milliárd forint támogatást zsebelhetett be. Ábrákra tettük a kormány által közzétett adatokat...


... az MLSZ minden évadban több pénzt kapott, mint a többi szövetség együtt.

Sajnos itt a 2011/2012-re és 2012/13-ra vonatkozó számokat nem tette közzé az EMMI, de a három másik évad adatai egészen durva tendenciát mutatnak.
A 2013/14-es idényben az MLSZ-nek 9,7 milliárd forint jutott, ez bő háromszorosa annak a 3,1 milliárdnak, amit a többi öt szövetség együttesen kapott.
A 2014/15-ös évadban 12,2 milliárdot kapott az MLSZ, ez több mint kétszerese a többi szövetség által összesen kapott 5,3 milliárd forintnak.
A 2015/16-os idényben 9,8 milliárd forint jutott az MLSZ-nek, míg a többi szövetség együttesen kapott 7 milliárdot.
A három évad alatt az MLSZ-hez összesen 31,8 milliárd forint támogatás folyt be, ami a kétszerese a többi szövetség által együttesen kapott 15,6 milliárdnak...

ITT OLVASHATÓ

NEM KERESZTÉNYVÉDŐ ÁLLAMTITKÁRSÁG KELL IDE, HANEM PSZICHIÁTRIA

B1 BLOG
Szerző: B1blog
2016.09.06.


Keresztényüldözés elleni államtitkárságot hoz létre a kormány. Azt. Pedig nem államtitkárság kell ide, hanem újra nyitni a pszichiátriát.

Önálló kormányzati szervezeti egység, azaz helyettes államtitkárság jön létre a keresztényüldözés ellen az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Így szól a
nyaloncmédia híre. Még azt is tudják, hogy majdnem egymilliárd forintot költünk majd arra, hogy a kormány a „világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségeket segítse”. Igen szép kezdeményezés. S miért van erre szükség? Az újság(?) szerint azért, mert:
 
Európában is keresztényekre támadtak az utóbbi időszakban.
 
Mindenek előtt tisztázzuk: a világ számos pontján ér konkrét támadás, terroristák által elkövetett merénylet keresztény csoportokat kifejezetten a vallásuk miatt.
  • Szíriában lényegében minden fegyveres csoport – kivéve az Aszad-rezsim hadseregét – kedvét leli a keresztények üldözésében, irtásában.
  • De hasonló - ha nem is ennyire durva - a helyzet Libanonban is, és a Távol-Kelet számos államában.
Nincs kibúvó, nincs egyrészt, másrészt – az ott élők valóban brutális vallási üldözésnek vannak kitéve. Ezen azonban egymilliárd forint aligha változtat.
Európában azonban nincs keresztényüldözés
 
- bármennyire is szívesen látná ezt a kormány. Sőt, ha már nagyon meg akarjuk kaparni a dolgot, sokkal inkább az iszlám vallásúak hitéletét igyekeznek korlátozni - elég a
burka-vitára vagy egy imahely létesítése körüli hercehurcára gondolni.

És ugyan miféle megtámadott és üldözött keresztényeket akarnak támogatni Európában?

A válasz egyszerű: semmilyeneket. Egymilliárd forint nagyjából az államtitkárság működtetésének költségeit fedezi - nem akarnak ezek senkin segíteni...
 

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA...SZERETEM, DE NEM AZ ISKOLAKEZDÉS MIATT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.09.05.


...Szeptember eleje van. Sok cikk foglalkozott megint az iskolai témával, a gyerekekre nehezedő stresszel és azzal, mit tehetnek a szülők, a pedagógusok - a meglévő keretek között - gyerekeink érdekében.

Felhívom a figyelmet, hogy mi itt a Lelkizónán már júniusban tartottunk egy tematikus hetet, amikor minden nap ezzel a területtel foglalkoztunk, ki-ki a maga tapasztalatai, a maga érintettsége, szemléletmódja szerint. Akit érdekel, esetleg akkor még nem ismert minket, érdemes visszanézni az akkori írásainkat. Én a végén egy összefoglalót is írtam belőlük:
itt olvasható.

Hogy kicsit személyesre vegyem a dolgot, elmesélem, velünk mi a helyzet. A barátaink többsége megelőzött minket a gyerektémában. Mi csak hallgattuk az iskolakereséses beszélgetéseket, a kétszintű érettségi, a felvételi, a 6, 8 osztályos gimnázium témáit és problémáit taglaló ismerősöket, próbáltuk valamennyire követni a felsőoktatás változásait és többször is megbeszéltük, hogy nem is baj, hogy mi később kezdtük ezt a dolgot, legalább addigra lecsengenek a változások, kitisztul az ég... Mit mondjak, alaposan mellétrafáltunk. Mondom is a barátnőimnek, milyen szerencsések vagytok, hogy a ti gyerekeitek még tudtak itthon normális, államilag finanszírozott diplomát kapni, túl vagytok ezen a szakaszon, nem érint most titeket ez az egész felfordulás, ez a bizonytalanság, ami az oktatási rendszer körül kialakult.

A mi családunkban izgalmas tanév jön, a nagyobbik gyerekem most kezdi el a fakultációt (annak kiválasztása már egyfajta orientációt jelent a továbbtanulás irányába és ennek megfelelően nem volt könnyű kitalálni, mi legyen...), a kisebbik idén fejezi be az általános iskolát, készülünk a gimnáziumi felvételire, nézegetjük az iskolákat, hova is kellene menni. Ennek első (nekem nem tetsző) jele, hogy azt mondta, lehet, egy edzéssel kevesebbre fog csak tudni járni, illetve abba akarja hagyni a gitártanulást, hogy legyen elég ideje a felvételire készülni. Nem értek vele egyet, szerintem a sport is és a gitár is ennél sokkal fontosabb, pláne, hogy ő választotta, szereti. Nem úgy kell képzelni, hogy éjjel-nappal gitározott eddig és szolfézsra járt, nem. Egy igazi zenészhez járt, akivel jó kis rock számokat játszottak, élvezték a zenét és mindig örömmel ment. Attól félek, ha ezt az örömet kiiktatja az életéből, akkor hiányozni fog. Még dolgozunk rajta… Persze muszáj lesz matek előkészítőre járni (aminek szintén nem örülök, jó lenne, ha az átlagos matek órán tanultak elegendő alapot adnának a nyolcadikosoknak a felvételihez, nem kellene még ezzel is emelni az óraszámokat – de a többség jár, akkor mit tegyünk, jobb, ha mi is járunk, nehogy lebőgjünk…)...


ITT OLVASHATÓ

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA...SZERETEM, DE NEM AZ ISKOLAKEZDÉS MIATT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.09.05.


...Szeptember eleje van. Sok cikk foglalkozott megint az iskolai témával, a gyerekekre nehezedő stresszel és azzal, mit tehetnek a szülők, a pedagógusok - a meglévő keretek között - gyerekeink érdekében.

Felhívom a figyelmet, hogy mi itt a Lelkizónán már júniusban tartottunk egy tematikus hetet, amikor minden nap ezzel a területtel foglalkoztunk, ki-ki a maga tapasztalatai, a maga érintettsége, szemléletmódja szerint. Akit érdekel, esetleg akkor még nem ismert minket, érdemes visszanézni az akkori írásainkat. Én a végén egy összefoglalót is írtam belőlük:
itt olvasható.

Hogy kicsit személyesre vegyem a dolgot, elmesélem, velünk mi a helyzet. A barátaink többsége megelőzött minket a gyerektémában. Mi csak hallgattuk az iskolakereséses beszélgetéseket, a kétszintű érettségi, a felvételi, a 6, 8 osztályos gimnázium témáit és problémáit taglaló ismerősöket, próbáltuk valamennyire követni a felsőoktatás változásait és többször is megbeszéltük, hogy nem is baj, hogy mi később kezdtük ezt a dolgot, legalább addigra lecsengenek a változások, kitisztul az ég... Mit mondjak, alaposan mellétrafáltunk. Mondom is a barátnőimnek, milyen szerencsések vagytok, hogy a ti gyerekeitek még tudtak itthon normális, államilag finanszírozott diplomát kapni, túl vagytok ezen a szakaszon, nem érint most titeket ez az egész felfordulás, ez a bizonytalanság, ami az oktatási rendszer körül kialakult.

A mi családunkban izgalmas tanév jön, a nagyobbik gyerekem most kezdi el a fakultációt (annak kiválasztása már egyfajta orientációt jelent a továbbtanulás irányába és ennek megfelelően nem volt könnyű kitalálni, mi legyen...), a kisebbik idén fejezi be az általános iskolát, készülünk a gimnáziumi felvételire, nézegetjük az iskolákat, hova is kellene menni. Ennek első (nekem nem tetsző) jele, hogy azt mondta, lehet, egy edzéssel kevesebbre fog csak tudni járni, illetve abba akarja hagyni a gitártanulást, hogy legyen elég ideje a felvételire készülni. Nem értek vele egyet, szerintem a sport is és a gitár is ennél sokkal fontosabb, pláne, hogy ő választotta, szereti. Nem úgy kell képzelni, hogy éjjel-nappal gitározott eddig és szolfézsra járt, nem. Egy igazi zenészhez járt, akivel jó kis rock számokat játszottak, élvezték a zenét és mindig örömmel ment. Attól félek, ha ezt az örömet kiiktatja az életéből, akkor hiányozni fog. Még dolgozunk rajta… Persze muszáj lesz matek előkészítőre járni (aminek szintén nem örülök, jó lenne, ha az átlagos matek órán tanultak elegendő alapot adnának a nyolcadikosoknak a felvételihez, nem kellene még ezzel is emelni az óraszámokat – de a többség jár, akkor mit tegyünk, jobb, ha mi is járunk, nehogy lebőgjünk…)...


ITT OLVASHATÓ

JUCI NÉNI ZSEBBŐL KIFIZETI AZ ATOMERŐMŰVET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.05.


Hamarosan megszülethet az uniós döntés az Orbán-kormány dédelgetett kedvence, az évszázad üzlete, Paks II engedélyezésének ügyében. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint bizonyosra vehető Magyarország elmarasztalása tiltott állami támogatás ügyében. Is.

Itt egy részletes cikk a témáról. Mi térjünk vissza egy időre az előzményekhez. Az Orbán-kormány foggal-körömmel ragaszkodott a beruházáshoz. Tette ezt akkor, amikor bőségesen lett volna idő arra, hogy megfelelő tanulmányok készüljenek, lett volna idő (még most is van) a döntés előtt akár évekig is várni és megnézni, hová fejlődik a megújuló energiát alkalmazó ágazat. Másfél évtized múlva is elég lett volna eldönteni azt, hogy az atomenergia-e a legjobb választás, vagy célszerű módosítani az arányokon és egyéb energiaforrásokat bevonni a lakossági ellátásba.

Orbánéknak borzasztóan sürgős volt a dolog, a legnagyobb titokban megállapodtak az orosz féllel, mindenféle szakmai és társadalmi vita, vagy akár tájékoztatás nélkül szerződést kötöttek, majd ezt a szerződést titkosították.

Érthető is a kapkodás, hiszen egy választási eredmény soha nem borítékolható előre. Bár most úgy tűnik, hogy a Fidesz behúzza a 2018-as választást, erre azért senki nem venne mérget. A közhangulat akár néhány hét alatt is megfordulhat, akkor pedig a klientúra bukja a jó kis zsíros üzletet. Nem kevés pénzről, ezermilliárdokról beszélünk.

A csókosok helyzetbe hozása csak úgy biztosítható, ha kormányon van a párt. Mert egy esetleges következő kormánypárt távolról sem biztos, hogy pont a nagyon tehetséges Mészáros famíliát, Tiborcz valamelyik cégét, vagy Garancsi Istvánt tartaná a legalkalmasabbnak a munkálatokban való részvételre. Sőt, az is előfordulhatna, hogy egy következő kormány nem atomerőművet akarna, vagy akarna, csak kisebbet, kiegészítve egyéb energiaforrásokkal, de még az a veszély is fennáll, hogy bár atomerőművet akar, de mondjuk nem orosz közreműködéssel.

Ugyanis több dolog nem igaz a kormánykommunikáció állításai közül. Tételesen mondjuk semmi nem igaz általában, de legyünk nagyvonalúak. Tehát: egyáltalán nem volt sürgős döntést hozni ebben az ügyben. Egyáltalán nem csak az oroszok tudnak megfelelő technológiát biztosítani, rajtuk kívül még három másik ország is képes erre. Egyáltalán nem volt szükség a szerződés ilyen szintű titkosítására, hiszen senki nem a minden más országban is államtitoknak minősülő technikai részleteket feszegeti, hanem azokat, amelyek nem veszélyeztetik a létesítmény és az ország biztonságát, ellenben kiderül belőle, hogy mennyi hitelt vett fel a kormány a mi kontónkra, ezt milyen feltételekkel tette, pontosan ki és milyen részt hasít ki a beruházásból és menyiért. Szintén a mi kontónkra...

ITT OLVASHATÓ

DZSENTRIVILÁG VAN MAGYARORSZÁGON

B1 BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.09.06.


Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat.
 
Ha valami helyi semjénnek úgy tetszik például, hogy lelövi a kutyádat, akkor semmi közöd hozzá.
 
Mehetsz panaszra valami sóhivatalba, a hatóságok példátlanul egységesek lesznek abban, hogy semmi rendkívüli nem történt.
 
 
  • Idejött egy francia pár, biciklikkel, két kutyával.
  • Az egyiket Szalkszentmárton határában lelőtte egy vadász, majd a tetemet ellopta.
  • Csak azért, mert a kutya 70 méterre elkóborolt gazdáitól. Átment a dunai töltés túloldalára.
A rendőrség szerint semmi nem történt: a kutya vadat hajtott védett területen; a vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmáccsal elmagyarázta a biciklizőknek, miért lőtte le; a helyi rendőr kivizsgálta az esetet, és mindent rendben talált. (A hatósági magyarázatból persze semmi nem igaz.)
 
Gyere csak Magyarországra, lelövik a kutyádat. Itt így mennek a dolgok.
 
Vannak, akiknek joguk van lelőni a kutyádat, és kész.
 
Ők a vadászok, a mi büszkeségeink, dicső hagyományaink örökösei, a nemzeti-keresztény kultúra oszlopai. Amely nemzeti-keresztény kultúrát heroikus küzdelemben amúgy éppen most készülünk megvédeni a kebabárusok jelentette apokalipszistől.
 
A vadászok az 1000 éves magyar nemesség és nemesi mentalitás hű örökösei, akik téeszelnökként és párttitkárként vészelték át az ántivilágot, az orosz megszállást. A régi-új dzsentrik.
 
A messzehordó fegyver, meg a nagy terepjáró jót tesz az egónak. Péniszhosszabbító. A gyilkolás pedig a lelket melegíti. A hatalom, a korlátlan hatalom érzetét adja.
 
Vidéken élet és halál urai, mert fegyverük van, tehát hatalmuk is.
 
Valószínűleg még a föld is az övék, amin sátraztál, és amin a kutyád futkározott. Ha még nem az övék, akkor a következő földosztásnál (inverz földosztás!) majd az övék lesz.
 
Ha Magyarországra jössz, akkor tudomásul kell venned, hogy itt ők az urak. A középkori előjogok területére tévedtél. Velük szemben csak veszíthetsz...
 

SCHIFFER SZENNYES INGE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Somfai Péter
2016.09.06.


...Megjegyzésével beállt a Jobbik és a Fidesz mellé, mert
tudjuk, abban a „körben” őt nevezik „szemkilövetőnek". Lehet, hogy meg sem szólalt Biszku, Molnár, Hunvald ügyében, de megszólalt Sukoró esetében, és amikor tehette, minden alkalommal megpróbált gáncsot vetni Gyurcsánynak. Nem tudom, milyen indulatok munkálnak az egykori politikus lelkében a volt miniszterelnökkel szemben. Nem tudom, ki és mikor lépett a másik tyúkszemére, milyen tüske gennyedzik Schifferben, de a gyűlölete valami ilyesmiből fakadhat. Talán ebből az indulatból vette most magára a Jobbik szennyes ingét is.

ITT OLVASHATÓ

(TUDTA?) A MAGYAR KORMÁNY ANNYIT KÖLTÖTT A MIGRÁNS ELLENES NÉPSZAVAZÁSRA, MINT AZ ORSZÁG LEGGAZDAGABB VÁROSÁNAK ÉVES BEVÉTELE?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.09.04.


Már hónapok óta tolja a képünkbe a Fidesz Kormány a "Tudta?" féle agymosást és mindenféle megvezető, szinte gyűlöletkeltő adattal operál. Noha a hatályos törvények alapján ezt nem tehette volna meg. A Fidesz arra hivatkozott, hogy ezek nem a népszavazáshoz köthető kampány részei, hanem szimplán információ a nép irányába. Hát érdekes...
 
A népszavazás lebonyolítására 4.940.000.000,- Ft-ot,  az azt megelőző "tájékoztató" kampányra 3.040.000.000,- Ft-ot, mindösszesen messze 8.000.000.000,- Ft azaz 8 milliárd forint felett. Azt pedig valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy a népszavazáshoz kapcsolódó kampányt megelőző népszavazáshoz kapcsolódó információs kampány valójában mennyibe került az adófizetőknek...
 
Tudod mennyi 8 milliárd forint?
- 8.000 millió forint, azaz nyolcezer millió forint
- 1.600 db szalonból kihozott 2016-os Opel Astra K
- 800 db 10M forint értékű panellakás
- 8 db 10 emeletes (100 lakásos) paneltömb
Itt megtudhatod mennyit jelent 1 milliárd forint a te életedben: Klikk

A legszebb az egészben, hogy bármilyen eredmény születik Október 2-án, az egy nem létező, esetleges EU intézkedésről szól, amit az EU-nak NEM kell figyelembe vennie! Tehát a hangulatfokozáson, a gyűlöletkeltésen és a Fidesz pozíciójának megerősítésén kívül semmi értelme nincsen az állampolgárok számára ennek a szavazásnak. Semmi! Olyan, mintha fognád magad és 1 évnyi fizetésedet odaadnád valakinek, hogy ő megkérdezzen 50 ismerősödet arról, hogy bírnak e téged. 

És ha nem bírnak, akkor mi van?...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG ÚJRAPROGRAMOZÁSA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.06.


Hogy a hal szaga és színe között mi a kapcsolat, nem boncolom most, de azt le kell hogy szögezzem, a fejétől bűzlik, nem is kicsit. Azt mondják, hogy a változtatás első lépése felismerni a problémát. Szerintem nagyjából az már megvan. Talán.

Magyarország 2.0? Először Magyarország 1.0-n kellene végigfuttatni egy alapos diagnosztikát, és megszabadulni az esetleges kártevő alkalmazásoktól. Sajnos a "rendszer visszaállítása korábbi időpontra” opciót kukázhatjuk – ezt 1989 óta többször is megpróbáltuk és egyszer sem lett jobb tőle.

Nincs mese, a merevlemezt le kell gyalulni, mert a káros programok nélkül a meglévő oprendszer már el sem indult. Egy korszerűbb oprendszert kellene telepíteni, mondjuk olyat, amelyik lehetőleg nem zabálja fel az erőforrásokat azelőtt, mielőtt egy egyszerű felhasználói programot indítanánk a rendszeren.

Igazából a felhasználói programokat is érdemes újragondolni, mint az MS Oktatás, MS Egészségügy, MS Vállalkozás, MS Energiapolitika, stb.

Kezdjünk egy BIOS frissítést, ahol a törvényhozást, az igazságszolgáltatást, és a végrehajtó hatalmat elválasztjuk egymástól. Ez lesz a keretrendszerünk. Miután ez megtörtént, én az
észt model alapján működő operációs rendszert raknám fel.

Mondjuk ebben a rendszerben már lehet, hogy nem kerregne annyit a merevlemez sem felesleges munkafolyamatokon görcsölve, és a programok sem akadnának össze olyan gyakran...


ITT OLVASHATÓ

ALRAMEON AJÁNLÁSAI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.05.


„A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek közös közvélemény-kutatása szerint az emberek 58 százaléka úgy gondolja, a kormány az emberek félelmeire építve, azokat növelve kampányol. 68 százalék szerint a kényszerbetelepítés népszavazás nélkül sem lenne kivitelezhető. Ennek ellenére a kutatás az idegenellenesség erősödését mutatta ki, az adatok szerint csak a lakosság 21 százaléka fogadna el szomszédjául szíriai menekültet, a menekültek befogadását még az MSZP-szavazók 69 százaléka is elutasítja.” (Tudjuk, hogy hülyít a kormánypropaganda, mégis elhisszük)

Ez mindenesetre nagyon furcsa és bizarr gondolkodásmódra utal, amely kihatással lehet az egész emberi civilizáció további sorsára. Ennek megértéséhez érdemes megismerni Alrameon művének néhány bevezető sorát.

Alrameon soha nem volt isten, nem volt halhatatlan, nem tett csodákat. Úgy tartják már több millió éve meghalt. Azt sem lehet tudni, esetében pontosan hány millió évről van szó. A civilizáció melyben egykor élt, mára eltűnt. Réges-rég elvegyültek a galaxis tarka és vidám forgatagában.

Nem maradt más utánuk csak Alrameon híres ajánlásai, melyeknek címe: „Mihez kezdjünk az idegen civilizációkkal?”

Alrameon leírásából tudjuk, hogy népe az elsők között volt, akik képesek voltak észlelni azt, hogy galaxisunk nyüzsög a különböző életformáktól és viszonylag könnyű velük kapcsolatot létesíteni. Arra is képesek voltak, hogy személyesen felkeressék őket. Alrameon arra kereste a választ, hogy van-e ennek egyáltalán valami értelme, megéri-e a fáradtságot és miként lehetne elkerülni a bolygóközi háborúkat?

Maga a mű rendkívül hosszú, mivel részletes útmutatásokkal szolgál a szerző által ismert civilizációk kapcsolatfelvételi módjaival kapcsolatosan. Ennek nagy része az emberiség számára egyáltalán nem érdekes. Semmiféle hatással sincs ránk például a pfandoszi relemikek eszméletlenül bonyolult anatómiája és az általuk kidolgozott kifinomult szokásrendszer. Bolygónk, a Föld jelenleg amúgy is karantén alatt áll és ez valószínűleg még pár ezer évig így is marad.

Egy egészen friss galaktikus közösségi jelentésen, amely a mi civilizációnkkal foglalkozik, a galaxis-szerte használt, ezüstösen ragyogó tráglukosz betűtípussal a következő felirat áll: „Ez itt egyáltalán nem titkos!” Az akta mindössze ennyit tartalmaz: „Ezeknek egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy mihez is kezdjenek magukkal. Nem célszerű őket más létformákkal háborgatni. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz érdemes felvenni velük a kapcsolatot, teljesen határozott választ adhatunk: majd, valamikor, talán.”

Alrameonnak természetesen fogalma sem lehetett az emberiségről, mivel az ő korában nem is léteztünk. Nem tudni arról sem, hogy az általunk Földnek nevezett bolygóról voltak-e valamilyen értesülései. Művének bevezetője azonban olyan általános megállapításokat tartalmaz, melyek talán számunkra is érdekesek lehetnek:

„Galaxisunkban az élet rendkívül változatos formákban létezik. Ez persze egyáltalán nem meglepő. Mindenkinek alkalmazkodnia kellett a saját körülményeihez. Akiknek ez sikerült, azok néha fejlődésnek indultak.

Ha a körülmények úgy alakultak, egyes fajok egészen érdekes szintre jutottak ebben, amelyet értelemnek vagy intelligenciának is nevezhetünk. Az értelem meglehetősen pontatlan kifejezés, mivel kérdéses az, hogy annak nevezhetjük-e azt a tevékenységet, amelynek során az intelligencia célja nem más, mint az élet totális felszámolása. Véleményem szerint nem.

Mivel úgy néz ki, a galaxisunkban élő civilizációkkal való kapcsolatfelvételeknek szerencsére még az elején tartunk, nem érdemes ezt a dolgot túlságosan elkapkodni. A teljesen eltérő testfelépítés – már ha az adott faj rendelkezik egyáltalán ilyesmivel – szokások, viselkedés miatt, egy örömtelinek induló találkozás könnyedén átcsaphat vad mészárlásba. Ezt mindenképpen célszerű elkerülni. Érdemes óvatosnak lennünk. Egyes fajok meglepően fejlett tömegpusztító fegyvereket fejlesztettek ki a maguk szórakoztatására és mások kiirtására.

Mihez kezdjünk tehát az idegen civilizációkkal?

Először mindenképpen próbáljuk megismerni és valamilyen módon megérteni őket. Érdemes erre egy kis időt rászánni. Pár ezer év (földi évre átszámolva, a fordító megjegyzése) bőven elegendő arra, hogy nagyjából kiismerjük a viselkedésüket.

Fel kell mérni az agresszivitási szintjüket. Ehhez egy viszonylag objektív skálát szükséges kidolgozni, mely alapján a fajok osztályozhatók. Mindenképpen figyelni kell ennek a szintnek a változását. Ha ez a fejlődéssel együtt nő, és átlép egy kritikus értéket, az adott faj együttélésre teljesen alkalmatlannak minősíthető. Nem is érdemes tovább foglalkozni velük.

A legtöbb civilizáció valami közös tevékenységen, együttműködésen alapul. Ha az adott faj egyes vélt vagy valós tulajdonsági alapján hajlamos csoportokra elkülönülni, fontos, hogy megismerjük a csoportok közötti viselkedés szabályait. Ha az azonos fajhoz tartozó csoportok hajlamosak arra, hogy más csoportok egyedeit időnként valamilyen okból leöldössék, vajon mi akadályozná meg őket abban, hogy ugyanezt békés, idegen létformákkal is megtegyék? Valószínűleg semmi.

Addig nem is érdemes kapcsolatot létesíteni velük, amíg nem alkotnak egységes csoportot, mert csak így van esély arra, hogy értelmesen lehessen tárgyalni velük. Más esetben csak szövetségkötésre törekednének, hogy ennek segítségével megpróbáljanak a saját érdekükben valamiféle népirtást végrehajtani. Ameddig nem ismerik fel a csoportjaik közötti versengések korlátait, el kell őket szigetelni a Galaktikus Közösségtől...
 
 

PÁLFAI ZOLTÁN: A PÜSPÖKI KAR HALLGAT, A KORMÁNY EGYOLDALÚAN KOMMUNIKÁL A NÉPVÁNDORLÁSRÓL

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: Pálfai Zoltán
2016.09.05.


Makó plébánosa, korábbi szegedi katolikus egyetemi lelkész nehéz szívvel figyeli a magyar közélet népszavazásba torkolló kommunikációját a címben említett témában. Zoltán atya ezért levelet küldött a SZEMlélek blognak, amelyet az alábbiakban közlünk.

Kedves Testvérek!

Mához négy hétre népszavazás.

A kérdés és annak háttere szinte mindenkit megmozgat. Engem szomorúsággal és bosszúsággal tölt el, hogy a kormánykampány és a "királyi média" hírei mennyire egyoldalúan kommunikálják a népvándorlás rendkívül összetett problematikáját. Magyar egyházunk felelős vezetői pedig - tisztelet a kivételnek - írásban, hivatalos nyilatkozatban mind a mai napig nem reagáltak a krízisre. Püspöki Karunk - egyelőre - hallgat.

Éppen ezért összeszedtem néhány, általam fontosnak vélt egyházi megnyilatkozást, melyek evangéliumi alapokon állva és az egyház társadalmi tanításának fényében, nem pedig a félelem és az egyoldalú tájékoztatás jegyében közelítik meg a kérdést. Tapasztalatom szerint híveink jó része szeretne tisztábban látni. Ezért készítettem el ezt az összeállítást, mely természetesen nem teljes körű. Szívesen fogadom a kiegészítéseket.

A magyarországi szerzetesrendek tavalyi nyilatkozatának e részlete számomra mindennél jobban kifejezi azt az irányt, ami felé hazánkban és egyházunkban törekedhetnénk:


"Hazánkban, ahol oly nagyon hiányzik a társadalmi bizalom, az egymás iránti bizalom, nem szeretnénk belenyugodni abba, hogy közösen azt éljük át, elzárjuk szívünket mások szenvedése elől. Akármi is legyen a helyes politikai megoldás – s egyértelmű, hogy itt okosságra és távlatos bölcsességre van szükség –, egy biztos: csak annak az embernek és annak az országnak van jövője, aki és amely képes az együttérzésre, képes átlépni a bizalom küszöbét, aki meg tudja osztani a sajátját, s képes odalépni irgalmas szamaritánusként testvére testéhez és sebéhez, hogy ott titokzatos módon találkozzék Jézus testével és sebével.

S mi, szerzetesek, saját egyszerű, sokszor gyarló életünkkel és szolgálatunkkal, s ugyanakkor mindig, újra és újra Krisztushoz megtérő igyekezetünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy idehaza, magyar egyházunkban és hazánkban ne a gyűlöletnek, félelemnek, hanem a szeretetnek, ne az elzárkózásnak, hanem az együttérzésnek, ne a másiktól való elfordulásnak, hanem a másik arca szemlélésének és az ő elfogadásának tudjunk elsőbbséget adni."


Makó, 2016. szeptember 4.

Pálfai Zoltán
plébános


ITT OLVASHATÓ

OROSZ GONDOLATOLVASÓ KÉSZÜL?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.09.06.


...Már eddig is tudtuk, hogy az ember technikai fejlesztését embertársainak hatalmába kerítésére szereti a legjobban felhasználni. A Nooskop manapság még egy kicsit „sci-fi”-nek tűnhet, vagy a „Nagy Testvér”-szindróma jövőbeli megvalósulásának. De ha csak arra gondolunk, hogy napjaink számítógépei, okos telefonjai mire képesek, egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, még szuperfejlett titkos szolgálatokra sem lesz szükség, hogy mindenkiről mindent tudjanak, ha akarjuk, ha nem.

És nemcsak Oroszországban.


ITT OLVASHATÓ

NINCS IS AURÓRÁNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.06.


Miután a nemzet közkincsének, a Fradikának összetákolta az arénáját, sok más cukros falat mellett négyszázötven millió pénzből Garancsi bácsi – természetesen közbeszerzés nélkül – most épp Pártunk Lendvay utcai székházának helyrepofozásán szorgoskodik, akárha hangya.

Ám mégsem annyira „jómunkásember” ő, a nyáron kis ideig hegedülgetett tücsök módján, ezért a csillivilli átadás csúszik. Szeptember végére kellett volna elkészülnie a nagy műnek, hogy aztán az alkotó megpihenhessen, de nem sikerül, csak november elejére. Két ok miatt, állítólag.

Egyrészt a mi drágáink nem szeretnék borzolni a kedélyeket a nemzet – illetve a Párt – életét alapjaiban meghatározó népszavazási nagymise előtt, másrészt meg a beszariak annak a lehetőségét is szeretnék kizárni, hogy esetleg valamelyik ellenzéki erő a székház elé szervezzen kormányellenes demonstrációt.

Mint tudjuk, a pétervári Katonai Forradalmi Tanács utasítására 1917. november 7-én az Auróra matrózai elfoglalták a városközpontot a Vasziljevszkij-szigettel összekötő Miklós hidat. Este negyed tízkor a matrózból lett bolsevik hajóparancsnok–komisszár, Alekszandr Belisev parancsára a hajóorrban lévő lövegből leadott lövés pedig jelt adott a Téli Palota ostromára.

Ez a szerencsétlen jószág már múzeum, ez okból kevés az esély, hogy fölússzon a Lendvay utca habjain, a közvélekedés szerint viszont bolsevikjeink nekünk is vannak, akik egy tutajt még összedobhatnak, hogy azon vonuljanak a megszentelt épülethöz, és hozzábasszanak egy klaviatúrát, mint két éve. És akkor a rendszer összerogyik.

„Az ember tehát fél. És mitől? Mondani se kell, ezernyi minden fenyegeti őt. Ezért szeret este, mikor már az árnyaktól is riad, emberek közt lenni, zajban, mert effélét érez: – itt világosság van és zaj, az árnyak tehát eloszolnak, és ha ti nem féltek a veszedelmektől és haláltól, akkor nekem se kell talán.”

Ez itten Füst Milán bácsi bölcsessége, és bár azt meglehetős módon kétlem, hogy egyetlenünk, meg pláne Habony ötletgyáros tájékozódott volna felőle, mégis csak ebben a lélekállapotban leledzenek, ha tudnak róla, ha nem. Minden despota be van szarva magunk közt szólván, ahogyan mutatja ezt bádogkoronás királyunk március idusán, ketrecek közt megtartott pörformansza is.

Ezt a Lendvay utcát könnyű megszállni a mai matrózoknak, még 2013 márciusában fiatal tengerészek egy csoportja foglalta el, mint az emlékezetes. A forradalmi erőktől pedig a katedrálist csak a savas bácsi, kopasz és kigyúrt bölcsészek egy csoportja, valamint Selemeczi elvtársnő süteményei mentették meg...
 

ISTVÁN KIRÁLY ORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - KLASSZIKUSOK BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.09.06.


(…) István király országa, mely majdnem gyarmata egy másik, züllő országnak s mely csenevész, beteg testével egy futásra akart benyargalni a kultúrországok közé – bizony beteg ország. Koldus, mert szipolyozták s szipolyozzák. Magában nem bízó, mert másoktól függ. Ereje nincs, mert részei divergálnak. Hódításra képtelen a nemzetiségekkel szemben s ereje nincs, hogy leszámoljon a megbéklyózó feudalizmus maradványaival. Társadalma kialakulni természetesen nem tud. Itt még felekezeti harcok folynak. Itt még társadalmilag az őskorban élünk. (…) Mindezek fölött pedig az ország sorsát kaszinóban intézik.

A magyar politika pár év óta teljesen belemerült a reakcióba s egészen a kiváltságosak osztályát szolgálja. A nép vándorol ki. Az adózás alatt nyög az egész ország. Az antiszemitizmus szításával majdnem egy millió hasznos magyar embert iparkodnak elidegeníteni a magyar fajtától, míg a nemzetiségi politikánk gyávább, mint valaha. Közigazgatásunk, az állami életnek ez az esszenciája, mindene: példátlanul rossz. Szinte kevés reá az ázsiai jelző. Iskoláink nem tudnak embereket faragni, csak félembereket.

(…) István király országa szálljon magába, ha lehet s ha van még ereje, készítse [magát] a közeledő veszedelmek ellen. A processziók, a zsolozsmák, a fentmaradt jobb kéz, sőt Mária sem, kinek ezt az országot anno dacumál fölajánlották, nem tudnak bennünket megmenteni. Ide új hit, új erő és új munka kell!…

Ady Endre
Nagyváradi Napló, 1902. augusztus 20.

ITT OLVASHATÓ

IDŐSEK VAGYUNK - NEM HÜLYÉK!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.09.06.


A Fidesz kormány megszüntetné a nyugdíjak készpénzben való kifizetését, ezentúl bankszámlára utalná az idősek pénzét. A tervezet most készül, máris sok az ellenérv. (Magyarországon – bár már eléggé elerjedt, de nem általános a lakossági számlavezetés.)

Kérem, kérem! Ne tessék a nyugdíjasokat teljesen hülyének nézni!

A nyugdíjas alapszámla az első olyan kormánydöntés, ami nem az ötvenes évek irányába mutat. Nyilván véletlenül keveredett oda valaki, aki nem úgy gondolja, hogy a nemeztarsolyban kellene ma is a tallérokat őrizni.

Kétségbeesetten hívott a nagynéném, hogy mi lesz vele, biztos ezt is azért találták ki, hogy könnyebben csökkenthessék a nyugdíjat.

A kormányban bízók nyilván más érvet találnak az elutasításra.

Ami a legjellemzőbb: a tárgyban megjelent írásokban főként attól félnek, hogy idős honfitársaink nem lesznek képesek felfogni a kártya használatát. Megnyugtatom: ha nem akarja a számlatulajdonos használni a kártyáját, akkor ne használja. Bár számtalan előnye van, amire rá fognak jönni ők is. Például, hogy automatából – havi kétszer – ingyen jutnak a pénzükhöz, míg a pénztárnál felvett bankók után kezelési költséget számít fel a bank. Ezért inkább arra kérném a nyilvánosan megszólalókat: segítsék, hogy az öregek tisztában legyenek a számla–kártyahasználat veszélyeivel. Például azzal, hogy semmiképp ne kérjenek PayPass kártyát: ennél ugyanis nem kell használni a pin kódot. Mondjuk el, a pin kód egy négyjegyű szám, ennyit a legtöbben meg tudunk jegyezni. Figyelmeztessük őket: ha mégis felírják valahová ezt a számot, ne tartsák a kártyájuk közelében! Például egy lemosható tetoválással írják a csuklójuk belső felére. Viszont, ha elvesztik a Pay Pass kártyát, bárki tud vele vásárolni, készpénzt felvenni! Márpedig, ahogy az ember idősödik, nemcsak a feje, a végtagjai is engedetlenkednek. Velem is megtörtént, hogy a téli hidegben merev kezeim közül kicsúszott a blokkal (+bankigazolással) átnyújtott kártya, és észre sem vettem. Szerencsére az áruk alá csúszott, és megtaláltam, amikor bepakoltam. Hívjuk fel a figyelmüket arra: legyen beprogramozva a telefonjukba – az már mindenkinek van – az a szám, amelyen elérhetik a bankot (24 órás ügyelet!), és letilthatják a számlájukat, ha mégis eltűnik a kártya! Így illetéktelen nem jut a pénzükhöz. Nyilván lesz, aki pánikban hívja a számot, miközben a kártyát csak a tárcája másik zsebébe tette. A számla feloldása meg viszonylag macerás ügylet.

Mondjuk el nekik, hogy létezik a limit fogalma: ez azt jelenti, hogy megadják a banknak azt az összeget, amelynél többért senki nem tud vásárolni, vagy készpénzt felvenni, így, ha mégis illetéktelen kezébe kerül az a kártya, nem tudja teljesen lenullázni a számlát.

Igen, olyan falvakban, ahol sem posta, sem bankfiók, sem automata nincs, nehezebb lesz, de nem megoldhatatlan, ahogy a postaautókat is megszokta, megszerette a többség.

A siránkozás helyett inkább figyelmeztessük a kormányt: amikor az alapszámla kondícióit kidolgozzák, legyenek tekintettel a kevés pénzből élőkre. Pl. az ingyenes számlavezetést kössék a nyugdíj összegéhez: mondjuk 100 ezer forintos jövedelem alatt automatikusan járjon, ne kelljen mindenféle igazolásért futkosni. Érthető, hogy elsősorban az OTP-vel akar a kormány szerződést kötni – ma is ennek a banknak van a legtöbb fiókja, automatája. De ne tegye ezt kizárólagossá: csatlakozhasson az akcióhoz más bank is, ha akar. Az ingyenes számlavezetést a banknak bőven kompenzálja, hogy így új ügyfélkörhöz jut, amely egyéb ügyeivel is oda fordul majd. A lehető legjobb reklám. Az államnak meg haszna adódik abból, hogy nem kell annyi bankót nyomtatnia, szállíttatnia, őriztetnie. Tessék ezt a hasznot arra fordítani, hogy a szerény jövedelmű társaink ingyen juthassanak ilyen szolgáltatáshoz. Vagy például arra, hogy a szegény vidékeken olyan szolgálat működhessen, amelynek munkatársai (tisztes fizetésért!) nemcsak bankügyekben, más problémákban is az idősek mellé állhassanak, akár csak, mint hetente egyszer-kétszer benéző beszélgetőpartner...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN RÁHEL HAZUDOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.05.


Lehetne mondani úgyis, hogy nem bontotta ki az igazság minden részletét, de azért, hogy ne csak Brüsszel, hanem mindenki más is értse, nevezzük nevén azt, ami történt: Orbán Ráhel hazudott, és nem is először. Mivel a szexizmusnak hívei nem vagyunk, még azt sem tesszük hozzá, hogy nő létére, mert nem teszünk különbséget nemek szerint.

Ha Orbán Ráhel nem hazudik, akkor lett volna valamilyen elfogadható és ésszerű magyarázat arra, hogyan került ő a fatolvajjal a bahreini gáz- és energiaügyi miniszter dolgozószobájába. Amiről a vendéglátók azt írták, hogy tárgyalás folyt Magyarország és Bahrein energiaügyi kapcsolatairól. S arra is, hogy miért nevezték Orbán Ráhelt az apja feleségének.

Minden előítéletünk ellenére készek voltunk arra, hogy elismerjük, Orbán Ráhel semmiről nem tehet, önhibáján kívül került a sajtó kereszttüzébe (már ha ilyenről Magyarországon egyáltalán beszélni lehet), rosszindulatú feltételezéseiknek adtak hangot a kommentárok, amelyek valamiféle visszaélésre utaltak.

De először megpróbáltak mindent a tiszteletbeli konzulra kenni, aztán a "keleti túlzásra", mintha Bahreinben és a világ keleti országaiban még mindig Harun al-Rasid uralkodna, és az Ezeregyéjszaka meséiben hinnének. Ha valakinek nem azt mondják, hogy a vendég, aki érkezik, a magyar miniszterelnök felesége, akkor nem írják róla azt, hogy a magyar miniszterelnök felesége. Nem hülyék, ilyen "keleti túlzás" nincs.

Keleti túlzások Magyarországon vannak, amikor kiáll a sajtó elé hetente Lázár János, mint egy paprikajancsi, és szórkoztatja a hazugságaival a sajtót, amelynek képviselői örülnek, hogy van mivel megtölteni egy hétig az újságokat, mert elrágódhatnak a stand-up comedy hazugságain egy hétig.

Aztán még annyi hangzott el, hogy Ráhel a fatolvajjal a saját pénzén járt Bahreinben, és unalmában felkereste a gáz- és energiaipari minisztert, aki unalmában fogadta őket, és a gyöngyhalászok vidám életéről mesélt nekik. Egy hónap múlva megjelent a MOL, de az független a királynői látogatástól. Orbán Ráhel nem Magyarország képviseletében tárgyalt.

Persze, hogy nem, ezt nem tehette meg, hanem az Orbán maffia képviseletében tárgyalt, amely maffia azonban magáénak tudhatja a magyar államot, sőt egész Magyarországot, ezért saját üzleteit a magyar államot és állami cégeket belekeverve köti. De még így sem lett világos, hogy ha unatkozó miniszter találkozott unatkozó nyaralókkal, akkor miért is részesítették Orbán Ráhelt és a szűk kabátjában feszengő fatolvajt állami vezetőknek és királyoknak kijáró fogadásban...


ITT OLVASHATÓ

BEZÁRJUK MAGUNKAT AZ AGYUNKBA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.05.


A fidesz-propagandának nem a kerítés a leghatékonyabb terméke. Hiába van odaírva a 300-as szám a plakátra, és hiába nem kell hozzá sokat számolni, hogy kiderüljön, nem csupán atutóbalesetben halnak meg többen Magyarországon egy évben, mint egész Európában terrortámadásban, hanem családon belüli erőszak következtében is többen veszítik életüket, magyar emberek kezei által. Ez utóbbiról mégsincsenek plakátok.

A média hatalma nagy, és ha a propaganda megragadja, még nagyobb lesz. A valóban félelmetes terrortámadások közepette kevés szó esik arról, hogy azt a félelmet, amelyet a hírekbe be-bekerülő terrortámadások okoznak, hogyan használja a kormány.

Hogyan lesz Magyarország a béke szigete a háborgó és veszélyes Nyugattal szemben, ahol szarabb körülmények közt is jobb élni, mert biztonságban vagyunk a terrortól.

Hogy a menekültek ellen uszító propaganda a terrortámadások valóban létező árnyát nagyítja fel, valójában nem “a magyar családok megvédésről szól”. Egyszerűen arról szól, hogy ha már a létbiztonságot nem tudja megteremteni a kormány, legalább adjon helyette másfajta biztonságot. A hanyatló Nyugat felépített képével szemben az erős kéz biztonságán, a háború elől menekülőket kizáró és ezért biztonságos Magyarországot kínálja.

Amikor azt látjuk nap mint nap a tévében, hogy milyen terrormerénylet, hány erőszakcselekmény, micsoda agresszivitás jellemzi a Nyugatot, és a rémhírek mellé nincsenek odarakva a békés, az átlag magyar által élvezettnél több szabadsággal és nagyobb kényelemben töltött hétköznapok, ahogy nincsen odarakva a magyar hétköznapokat jellemző erőszak sem, akkor rémüldözhetünk a Nyugaton, mint az egyszeri valoságshow-hősön.

Mert ez a miénk is egy valoságshow, ahol a középosztály számára, aminek utazásra már nem telik, a média felnagyítja a terrorizmus rémét, hogy addig se foglalkozzon azzal, hogy saját szemével esélye sincs megnézni, mi a valóság.

Bezárnak minket az agyunkba, és fátyolként húzzák fel a kerítést a fejünk köré. Elhitetik velünk, hogy itt legalább jó élni, mert nem robbantanak, miközben nem jó itt élni, még ha nem is csupán az Orbán-kormányok tehetnek erről. És ha valaki nem ért egyet, akkor elmondják, ő is csupán a hanyatló Nyugatot képviseli. Francia béreket akarsz? És akarod a párizsi terrort is?

Miközben a franciák, a britek, a belgák, a németek még a támadásoktól sújtva is alapvetően békésen élik a mindennapjaikat...


ITT OLVASHATÓ

ÉLŐBLOG

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.09.06.


Több mint egy hónapja egy országjáró tüntetési sátorban élek. Aláírásokat gyűjtünk, beszélgetünk az emberekkel, időnként beszédet mondok.

Korábban is sokszor tettem ilyet, nem tartozom a fotelból megmondók közé. Ám a gyülekezési jog Orbán Rezsim által tervezett eltiprása elleni tüntetésen sikerült olyan gondolatot elmondanom, vagy méginkább megmutatnom, amit a legfontosabb közlendőmnek tartok. Így aztán ma nem írok, tíz percnyi olvasás helyett ezt az ötpercnyi videónézést ajánlom minden Kedves Olvasómnak. (Katt a videóra és indul)

ITT OLVASHATÓ