2023. május 8., hétfő

KOVÁTS ADÉL: AZ ÉLET FELÉ KELL MENNÜNK BÁRMI ÁRON

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2023.05.08.


Fényt várnak az emberek a színháztól, és alighanem meg is kapják, mert mennek most is lázas szeretettel, gazdasági válság ide, bizonytalan mindennapok oda. Nagy összecsattanások csodájáról, utolsó anyai bölcsességről, a sopánkodás hiábavalóságáról beszélgettünk Kováts Adél színházigazgatóval.


Induljunk a kályhától, a Kályha Katitól, amiben főszerepet, címszerepet játszik. Ez a Radnóti Színház ősbemutatója, s mint ilyen, kicsit állásfoglalás. Miért tartotta fontosnak erről a korról, ezekről az emberekről mesélni?

Kályha Kati valóban címszerep, mégis azt gondolom, hogy nem az a típusú főszerep, mint mondjuk Blanche A vágy villamosában, akinek az egész előadást a hátán kell vinnie. Kályha Kati olyan címszereplő, aki sok jelenetben nem szerepel, viszont sokat beszélnek róla, mert a többi szereplő számára valamiféle viszonyulási pont. Az idei évadban az volt a szándékunk, hogy minél több kortárs darabot játsszunk. Az pedig mindig feladatunk, hogy számunkra is megfelelő kortárs magyar drámát találjunk. A Kályha Katit Szálinger Balázs küldte el , és nekem azonnal megtetszett: jó egy ilyen, a magyar történelembe beágyazott darabot olvasni, ami ma is releváns, morális kérdéseket feszeget. Márciusi bemutatónk, A vége is ősbemutató, ami teljesen más vállalkozás, hiszen itt Bartis Attila nagyregényéből készült színpadi adaptáció, ami Mikó Csaba, Sándor Júlia és Nagy Péter István érdeme. Végül a negyedik produkciónk, a Legközelebbi ember is kortárs ősbemutató lesz: Hajdu Szabolcs a társulattal együtt, belőlük kiindulva hoz létre egy izgalmas darabot. Ilyen évada még nem volt a Radnóti Színháznak, minden idei premierünk kortárs, még az Álom luxuskivitelben című kisregény színpadi adaptációja is...

ÍGY FOGYHAT MAJD A NYUGDÍJPÉNZ - KISZÁMOLTUK, MIT JELENT A JAVASOLT TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.05.08.


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) törvénymódosítást kezdeményez, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonást érvényesíthessék a későbbi hozamok terhére is. Azoknak tehát, akik nem tudnak fizetni, így a korábbinál erőteljesebben fogyhat a pénze.


A héten már be is fejeződik az egyeztetés a „gazdaság versenyképességének növelése érdekében” végrehajtandó törvénymódosításokról. Úgy tűnik, a javaslatot benyújtó GFM szerint jobb az országnak, ha az önkéntes nyugdíjpénztárak a jelenleginél erőteljesebben vonhatnak el pénzt azoktól a tagoktól, akik – például kedvezőtlenebbre fordult élethelyzetük miatt – nem tudnak tovább takarékoskodni. A pénztárak bizonyára örülnek a változtatásnak, az érintett magánszemélyek véleményét pedig senki sem kérdezi.

A módosítás lényege egyébként az, hogy a jövőben a pénztárak az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonást érvényesíthetik a későbbi hozamok terhére, az akkor esedékes levonások mellett is. Egy pocsék hozamú év – mint volt például a tavalyi – utáni visszarendeződésből tehát a nemfizetők kevésbé, vagy egyáltalán nem részesülnek. A javaslat azért nagyon messzire nem megy. Az elmaradt hozamlevonás legfeljebb az időszakot követő naptári évben érvényesíthetőek, és az idő mellett pénzbeli korlátot is megszabnak.

A javaslat szerint az elmaradt tagdíj miatti hozamlevonás mértéke nem haladhatja meg a választott levonási gyakoriságnak megfelelő – negyedéves, féléves vagy éves – időszakban keletkezett hozamot, valamint a tárgyév első napján érvényes, a választott levonási gyakoriságnak megfelelő időszakra vonatkozó minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű tagdíj működési és likviditási alapra jutó hányadával megegyező összeget...

MARGIN CALL EXTRA RÁCZ ANDRÁSSAL: HOGY ÁLL AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ, MENNYI AZ ESÉLY A TŰZSZÜNETRE?

MARGIN CALL EXTRA
Szerző: Equilor Befektetési Zrt.
2023.08.05.A mai adásban Rácz Andrással, a Német Külpolitikai Társaság vezető szakértőjével, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával beszélgetett Deák Dávid szenior üzletkötőnk és Varga Zoltán szenior elemzőnk. A beszélgetés témája az orosz-ukrán háború jelenlegi állása, illetve a lehetséges kimenetelek voltak. Melyek az orosz és ukrán fél jelenlegi céljai, milyen események hozhatnának fegyverszünetet? Érintettük a geopolitikai folyamatokat is, ezen belül az orosz-kínai és az orosz-indiai viszonyt.

ITT NÉZHETŐ MEGCÉLT ÉRT A WAGNER-VEZÉR FENYEGETŐZÉSE, KIKERGETTE OROSZORSZÁG A NYUGATI LÉGIERŐT A FEKETE-TENGERRŐL - HÁBORÚS HÍREINK HÉTFŐN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.05.08.


Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér még péntek délelőtt jelentette be, hogy a magas veszteségek és az akadozó utánpótlás miatt csapatai május 10-én, a Győzelem Napja után kivonulnak a kulcsfontosságú Bahmut városából, és átadják az eddig elfoglalt területeket az orosz reguláris erőknek. Úgy tűnik, a zsoldosok fenyegetőzése célt ért: Moszkva ígéretet tett az utánpótlási gondok orvoslására, és valóban nem úgy tűnik, mintha a magánhadsereg vissza tervezne vonulni a Donbaszból. Mindeközben vasárnap este a Fekete-tenger fölött egy orosz SZU-35-ös vadászgép annyira megközelített egy, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kötelékébe tartozó lengyel gépet, hogy az majdnem lezuhant. A Frontex ideiglenesen felfüggesztette a járőrözést a térségben. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel...

A KORMÁNY NEM ALKALMAZ PÁRBESZÉDET A JOGSZABÁLYOK MEGALKOTÁSÁBAN - FARKAS ERIKA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.05.04.A Reggeli személy 2023 május 4-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság jogállamiság és büntető igazságszolgáltatás programjának jogásza volt.

HANGOLÓDJUNK EGY MÉSZÁROS LŐRINC-SEJTÉSSEL A KEDDI MATEKÉRETTSÉGIRE: MENNYI KÖZPÉNZT SPÓROLUNK, HA X BEVÉTEL ÚGY CSÖKKEN Y SZÁZALÉKKAL, HOGY A KAPOTT EREDMÉNY Z LESZ?

ZACC / TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2023.05.08.


Talán tényleg a közelgő matematikamatúra tiszteletére – talán nem, de akkor vajon miért – a Kormányzati Tájékoztatási Központ talányos, matekos analógiával élve háromismeretlenes egyenlettel lepte meg hétfő délelőtt a közvéleményt. Én gimis koromban a kétismeretlenes egyenletrendszereket nagyon szerettem, és talán létezne a dolgoknak olyan együttállása, amikor háromismeretlenes rendszerekkel is elboldogulnék, most nem ez a helyzet.

A kormányzati, indokoltan írom idézőjellel, „tájékoztatási” központja ugyanis úgy adta ki a Csökkenti a kiadásokat a kormány az autópálya koncessziós szerződés módosításával című közleményét, hogy azt a matematika nyelvén csak egyetlen módon lehetne leírni.

Nevezetesen így:

x Ft * y% = z Ft

Vagyis a „tájékoztatásban” semmilyen kapaszkodó nincs arra nézvést, hogy a mostani, csökkentés előtti összeg (x) pontosan mennyi, hogy azt hány (y) százalékkal csökkentik, és így mekkora, az eddiginél mennyivel kisebb összegű díjat kell fizetnie az államnak 2023-ban és 2024-ben (továbbá az sem, hogy ennek a díjcsökkentésnek megfizetjük-e az árát 2025-től, amikor esetleg a szerződöttnél magasabb díjat kell fizetni).

A közlemény, amely szerint a kormány „felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést és az állami a felülvizsgálat eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött”, foglalkozik természetesen „az elhibázott szankciós politika” okozta jelentős károkkal, az „elhúzódó háború okozta előre nem látható hátrányos következményekkel”, valamint azzal, hogy „a gyorsforgalmi közúthálózat hosszú távú, magas színvonalú és fenntartható üzemeltetése és fejlesztése” továbbra is fontos. Épp csak az érdemi részletekről nem árul el semmit...


RENDŐRÖKET ÉS KATONÁKAT TANÍTANA LŐNI A MINISZTERELNÖK FEGYVERMÁNIÁS ÖCCSÉNEK „HARCI AKADÉMIÁJA”

ÁTLÁTSZÓ / ROKONOK
Szerzők: SARKADY NAGY MÁRTON, BODOKY BENCE
2023.05.08.Magyar Harcászati Akadémia névre hallgat az az Orbán Áron miniszterelnöki öcs elnökölte egyesület, amelyik egy nógrádi lőtéren tanítaná lőni rendvédelmi és honvédelmi szervek hivatásos, valamint tartalékos állományát. A köpenicki harcakadémia mögött álló névsor éppen nem tűnik a siker garanciájának. Egyelőre az Orbán Áron vezette, nemzetközi babérokra törő fegyverkereskedő cég is kávét árul az eredetileg még fegyverre bejegyzett farkasos védjeggyel.


A mintegy kétszáz lelkes Nógrád megyei falu, Szécsénke határában akkor is éppen zajlott az építkezés, amikor április elején a község után röviddel lefordultunk az országútról, és bezötykölődtünk egy földúton a fák közé. Az erdők övezte területet egyelőre gumiabroncsokból, földből és farönkökből kialakított halmok borítják.

Az Átlátszó kiderítette, hogy a készülő lőtéren, ha beválik a miniszterelnök öccsének, Orbán Áronnak a számítása, magyar rendőrök és katonák tanulnak majd lőni. A Szécsénke mellett épülő lőtérről eddig is lehetett tudni, hogy több szálon is Orbán Áron nevéhez fűződik:

- Az ingatlan eleve a 46 éves férfi tulajdona.

- Az épülő lőtérkomplexumnak pedig az a Multi Shoot Zrt. fejleszt jelenleg webszájtot, aminek Orbán Áron tavaly ősz óta a vezérigazgatója...

ELÁRULTA A RENDŐRSÉG, HOGY PONTOSAN MILYEN HATÓANYAGÚ KÖNNYGÁZT VET BE A TÜNTETŐK ELLEN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.05.05.


Mint arról csütörtöki könnygáztörténelmi összefoglalónkban megemlékeztünk, a világ első könnygázát Franciaországban fejlesztették, és bár előfordult, hogy civil tüntetők megfékezésére használták, az etil-brómacetátot, majd utódait, így a mai könnygáz spray-k gyakori hatóanyagát, a CS-t is (orto-klórbenzilidén-malonitril, C10H5ClN2) alapvetően háborús helyzetekben vetették be az 1960-as évekig. Az összefoglaló néven könnygázként emlegetett, elsősorban tömegoszlatásra használt taktikai vegyi fegyver többféle hatóanyagú, így különböző erősségű kivitelben létezik. Arra, hogy a könnygáznak mi az alapvető hatása az emberi szervezetre, azért voltunk kíváncsiak, mert miután a múlt heti diáktüntetést a rendőrség könnygáz bevetésével fékezte meg, a tanáraikért, a státusztörvény ellen és a saját jövőjükért tüntető, jelentős részben 18 éven aluli diákokból álló tömeg szerdán is kapott egy adagot a könnyfakasztó élményből.

Bár a könnygázt a civil lakosság ellen használó fegyveres erők világszerte rendszeresen hivatkoznak arra, hogy a szer, még ha kellemetlen tüneteket okoz is, alapvetően ártalmatlan, a valóság ennél sokkal bonyolultabb. Nem mindegy ugyanis, hogy a könnygázt milyen koncentrációban, milyen mennyiségben, milyen közelről, mely testrészekre juttatva, nyílt terepen vagy zárt helyiségben használják-e. Éppúgy sokat módosíthat a várható hatáson az is, milyen érzékeny a könnygáz összetevőire, aki ellen bevetik. Az esetek nagy többségében mindenesetre a várható hatás az erőteljes könnyezéstől az öklendezésen át a légszomjig és a fulladozásig terjed, ami – a szer rendeltetésszerű használata esetén – többnyire 15-30 percig tart...

KORDONBONTÁS VAGY ÁRNYÉKKORMÁNY - AZ ELLENZÉK LEHETŐSÉGEI

SZABAD EURÓPA
Szerző: BENYÓ RITA
2023.05.08.Egy évvel az Országgyűlési választás után a pártok támogatottságában nem sok változás történt. Most vasárnap is a Fidesz győzne és még az sem kizárt, hogy újabb kétharmaddal. Hiába Magyarországon a legmagasabb infláció, hiába a világpolitikai elszigetelődés, az energia válság, a háború, úgy tűnik az ellenzék mindebből nem tud profitálni. Árnyékkormány vagy kordonbontás? Mi a célravezető? Parlamenten belül vagy kívül érhet el eredményt az ellenzèk? 2007-ben a Fidesz tudott érdemi politikai tőkét kovácsolni a kordonbontásból. Kérdés, hogy ugyanez sikerül-e a Momentumnak? Lehet-e ebből hosszabb távú összellenzéki politika? Ezt járja körbe a Szabadon, a Szabad Európa tényfeltáró magazinja...

ÁLL NÉMA CSEND

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2023.05.05.


Magyarországon háborús veszélyhelyzet van, mindig is az lesz, vagy legalábbis amíg hős vezérünk hatalomban marad. Magyarországon igazából a tatárjárás óta van háborús veszélyhelyzet, függetlenül attól, hogy az ebben rejlő hatalompolitikai távlatokat az előző korok nagy machinátorai nem látták át, a többi lehetséges veszélyhelyzetét meg még annyira se. Ráadásul a veszélyhelyzet (nemcsak a háborús, hanem valamennyi) fajfogalomként a különleges jogrend néven ismert nemfogalom alá tartozik, itt azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy Mária országában 2010 óta másmilyen jogrend nincs is, csak különleges. Olyan, amelyben a kormány azt csinál, amit akar. Vagyis az újabb és újabb veszélyhelyzetek kihirdetése látszólag éppoly értelmetlen igyekezet, mint vödörrel hordani a vizet az óceánba, de csak látszólag. Valójában az alattvalónak bizonyos időközönként újra meg újra rá kell döbbennie, hogy feje fölött a vész sötét fellegei tornyosulnak, a pannon éjszakában nem békakuruttyolás vagy tücsökciripelés hallszik, hanem hős vezérünk csatakürtje rivall. Ezért van az, hogy veszélyhelyzet honunkban immár nyolc éve áll fenn, egyszerre általában többfajta is. A hvg360 például azt írja, hogy tavaly decemberben félszáz rendkívüli kormánydöntés hivatkozott az energetikai válsághelyzetre, merthogy minálunk olyan is van.

Más népek ebbe már rég belerokkantak volna agyilag, mi viszont délcegen állunk a vész viharában, amelyet kormányzatunk delirál körénk, vélhetőleg azért, hogy ne unatkozzunk annyira. Más értelme ennek nincs, hiszen tudvalevő, hogy Magyarországon minden hatalom a dolgozó népé, amely ezt a hatalmat egyszer és mindenkorra hős vezérünkre ruházta át, evvel együtt für alle Fälle négyévenként újra meg újra átruházza. Az eredmény ismeretes, hovatovább népdalok szólnak a lanyha tavaszi éjszakában osonó Semjénről, aki hátizsákjában súlyos iratköteggel cserkészi be az Országház esőcsatornáját, és inverz Szájerként mászik föl rajta, a szöveg pedig a másnap reggel megjelenő és nem mellékesen lexikonnyi vastagságú hivatalos lapban napvilágot lát, hogy népünket a törvényhozói bölcsesség újabb drágaköveivel örvendeztesse meg...


DRÓNOK, FELVARRÓK, SÁRKÁNYOK: ÍGY TÁMOGATJA FÉL ÉVE EGYRE TÖBB MAGYAR INTERNETEZŐ AZ UKRAJNÁÉRT HARCOLÓ ÖNKÉNTESEK

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2023.05.08.


- Ez itt az orosz agresszor ellen harcoló ukrajnai önkénteseket pénzzel támogató magyar netezők története.

- Az akció fél éve folyik, egyre komolyabb drónok és műszaki eszközök kiküldésére van pénz.

- Amit továbbra is magyar magánemberek adnak össze.

- Most elmesélem, hogyan jött létre a Sárkányellátó, és mit csináltak fél év alatt.

Előhang:

2022 tavasza. Ágnes és Gáspár, a Budapesten élő jogász házaspár rendelnek pár bélyeget és hűtőmágnest az ukrán postától. Na nem mintha mindennap innen vásárolgatnának, de ez tényleg különleges akció: online lehet rendelni a Kígyó-szigetet védő ukrán katona képével és legendássá vált beszólásával díszített bélyegből, úgyis mint

“OROSZ HADIHAJÓ, HÚZZ A FASZBA!”

A csomagot kibontva Ágnesék meglepődnek: sokkal több bélyeget és mágnest kaptak, mint amire számítottak, mert az ukrán posta ezzel jutalmazta a leggyorsabban reagáló előrendelőket.

2022 kora ősze. 
A házaspár kitalálja, mi legyen a felesleges bélyegekkel és hűtőmágnesekkel. Az ötlet: megpróbálják eladni őket a kedvenc zárt Facebook-csoportjaikban, hogy a befolyt bevételt valamilyen, közelebbről egyelőre még nem definiált jótékony célra fordítsák. Szeptember 21-én posztolnak a tervről először a Lemil blog zárt csoportjában...

2 ÉVESEK VAGYUNK: SZÜLETÉSNAPI KÜLÖNKIADÁS / FRIDERIKUSZ PODCAST 74. EPIZÓD

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: Friderikusz sándor
2023.05.04.Április 29-én volt két éve annak, hogy a YouTube-on és a Facebook-on elindult a Friderikusz Podcast. 

Ebből az alkalomból nem tervezett semmi felhajtást a szerkesztőség, pusztán egy kiadós adást, benne egy vendéggel, Karafiáth Orsolya íróval, költővel, aki Friderikusz Sándor mellett amolyan társ-műsorvezetőként arra vállalkozott, hogy megidézve nyolc fontos témát az elmúlt két év terméséből, mindegyikhez hozzáfűzze saját véleményét, így kicsit átkeretezte az egykori beszélgetéseket. 

Egyszerre jó hangulatú és tartalmas két órás adás született a Friderikusz Podcast kétéves születésnapja alkalmából.

ZÖLDSÉGTERMESZTŐ, PSZICHOLÓGUS, MINISZTER, ORVOS – AZ Ő FIZETÉSÜK NŐTT LEGJOBBAN HÁROM ÉV ALATT

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2023.05.08.


A KSH adatai szerint az orvosok átlagbére három év alatt megháromszorozódott. A legjobban a légiforgalmi irányítók keresnek. Foglalkozási áganként vizsgáltuk meg, 2019-ről 2022-re hol nőtt a legnagyobb mértékben a fizetés.


A KSH statisztikájában 462 foglalkozás szerepel, ezeket különböző főcsoportokba sorolják az alapján, hogy milyen szaktudás, végzettség kell az egyes szakmák betöltéséhez. Az 1-es csoportban találhatók a többi között a politikai vezetők, illetve a vállalatok pénzügyi, gazdasági vezetői, a 9-esben pedig a szaktudást nem igénylő szakmák.

Az 1-es főcsoportban (ahova tehát a gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók tartoznak) bő negyven százalékkal nőtt a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, illetve a kulturális vagy gyermek- illetve idősgondozási tevékenységet folytató egységek vezetőinek bére. Kiugróan magas, 120 százalékos növekedés figyelhető meg az egészségügyi vezetőknél: ők tavaly a korábbi 753 ezer forintos bruttó fizetésük helyett átlagosan már 1,6 millió forintot vihettek haza havonta. A kategóriában a legtöbbet a törvényhozók, az államtitkárok, a miniszterek keresnek – az ő járandóságuk havi bruttó 1,8 millió forint felett volt.

A 2-es főcsoportban (a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő szakmák esetében) az egészségügyi dolgozók végeztek: a bérrendezés és a hálapénz kriminalizálása után

egy általános orvos háromszor annyit keresett 2022-ben, mint három évvel korábban (bruttó 426 ezer helyett 1,27 millió forintot), egy szakorvos pedig két és félszer annyit (785 ezer forint helyett bő kétmillió forintot).

Az utóbbihoz hasonló arányú a növekedés a fogorvosok, fogszakorvosok körében (bruttó 330 ezer forintról 824 ezer forintra nőtt a bruttó bérük átlagosan), míg a pszichológusok bérpapírján 345 ezer forint helyett már 642 ezer forint szerepelt a tavalyi évben. A kategória ötös toplistájába bekerültek még a felsőfokú képzettséget igénylő ápolónők, akik 432 ezer forint helyett 740 ezer forintból gazdálkodhattak három év elteltével.

A 3-as főcsoportban (egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások) vegyes kép rajzolódik ki. A legnagyobb bérnövekedés 85 százalékos volt, ennek a tengeri és belvízi hajóparancsnokok, fedélzeti tisztek örülhettek (az ő fizetésük 312 ezerről nőtt 580 ezerre), ennél kicsit kisebb arányú, de még így is jelentős növekedés volt a szülész(nő)i tevékenység segítőinél (334 ezerről 592 ezerre nőtt a fizetésük), a fogászati, illetve általános egészségügyi asszisztenseknél, továbbá az egészségügyi dokumentátoroknál...

IJESZTŐ AZ EURÓPAI ORSZÁGOK KITETTSÉGE A ROSZATOMNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.05.08.


Londonban tárgyalt az ukrán újjáépítési tervről az ukrán kormányfő, Denisz Smihal és a brit külügyminiszter, James Cleverly. Egy amerikai vitaportál szerint a republikánus párt Orbán "korrupt, oligarchák által uralt neofasiszta rendszerét" másolná. Valószínű, hogy mégsem kerül be az újabb szankciós csomagba a Roszatom, rengeteg NATO-tag európai ország üzletel vele és függ az orosz állami vállalattól, ezzel finanszírozva a háborút – erre jutott a Robert Lansing Intézet elemzése. Nemzetközi lapszemle.


Londonban tárgyalt az ukrán újjáépítési tervről az ukrán kormányfő, Denisz Smihal és a brit külügyminiszter, James Cleverly, miután nagyszabású nemzetközi konferenciát hirdettek meg erről június 21-22-ére – írja többek között az Anadolu török állami hírügynökség. Elkezdték kidolgozni a várható reformokat és a magánszektor bevonását koordináló, nemzetközi összefogással megvalósuló ukrán újjáépítési programot. Egyrészt számbaveszik a háború okozta legsürgősebb helyreállítási munkákat, és persze középtávon is meghatározzák a gazdasági, valamint a társadalmi stabilitást elősegítő lépéseket. A cikkből megtudhatjuk, hogy az ukrán miniszterelnök a további katonai együttműködésről Ben Wallace brit védelmi miniszterrel tárgyalt, aki fogadta Olena Zelenska ukrán first ladyt is, és együtt látogatték meg az Egyesült Királyságban felkészítés céljából tartózkodó ukrán katonákat. Már legalább 15 ezer ukrán katonát képeztek ki a britek.

A Main állambeli Portlandban is kiütötte a biztosítékot a Budapesten rendezett CPAC konferencia, amely az amerikai republikánus párt mozgósító, amolyan toborzó kampányának leghatásosabb eszköze. A Common Dreams nevű nemrég indult vitaportálon Thom Hartmann, akinek talk-showja van és több mint 25 könyve jelent meg, alaposan és részletesen írja le az Orbán rezsim elmúlt 13 évének történetét a demokrácia felszámolásának szemszögéből. Következtetései közül az egyik így hangzik: 20 éven át Magyarország működő demokrácia volt, ma pedig egy korrupt, oligarchák által uralt neofasiszta rendszer. Megjegyzi, Európában egyelőre ezt még "puha fasizmusnak" hívják. Bayer Zsolt mondatait is idézi mindezek kapcsán. A folyamat önmagában is rettenetes, de ami még elrettentőbb, hogy a republikánus párt Trumppal az élen épp ugyanilyen országot akar teremteni Amerikában. No, aki látni akarja, hogy néz ki belülről a rendszer, annak jó lecke lehetett a mostani CPAC konferencia, de mindenképpen látogasson el Magyarországra, hogy megértse, miről is van szó, mert ma erre hajaz a Grand Old Party. A Nagy Régi (Repubikánus) Párt.

Éles kritikával illeti a Tagesschau is a CPAC konferenciát, kipécézve a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal volt elnökét, Hans-Georg Maassent, aki egyedüliként szólalt fel németül. A cikk szerzője szerint Budapesten a legváltozatosabb konspirációs teóriákat hangoztatta. Felfigyelt a szerző arra is, hogy a konferencia úgy kezdődött, mint az egyházi mise, amikor különféle felekezetek képviselői szónokoltak. Majd antiszemita megjegyzések sora adta meg a konferencia alaphangját, tekintve például Orbán "Soros Gyuri bácsizását". Megjegyzi, nemcsak a nekik nem tetsző újságírókat, de a nekik nem tetsző érdeklődőket is távoltartottak a rendezvénytől. Bezzeg a német szélsőjobbos újságírók szívesen látott vendégek voltak.

A Robert Lansing Institute honlapján megjelent elemzés szerint a nagy ellenállás miatt, aminek leghangosabb képviselői Franciaország és Magyarország, az Európai Bizottság valószínűleg leveszi az orosz állami Roszatomot a tervezett 11. szankciós csomag listájáról. Az írás felhívja a figyelmet, hogy korábbi tanulmányuk rámutatott a Roszatom és az orosz nukleáris katonai program kapcsolatára. A Le Figaro márciusban publikált cikke megállapította, hogy a francia atomipar orosz kontroll alatt van, sőt: 2022-ben a Franciaországba szállított dúsított uránium mennyisége megtriplázódott, ami Moszkvának 359 millió euro bevételt jelentett. A Greenpeace szerint a Roszatom a maga 9 milliárd dollárnyi profitjával az Ukrajna elleni háború egyik finanszírozója is, ezért mindenképpen szankcionálni szükséges.

A Roszatom 2014-ben létrehozott Párizsban egy nyugat-európai központot, a francia leányvállalat tevékenysége kapcsolatot jelent Németországgal, Belgiummal, Hollandiával, Svájccal, Olaszországgal, Spanyolországgal, Portugáliával, Ausztriával, Svédországgal, Norvégiával és Finnországgal. Emellett Moszkva látja el fűtőanyaggal Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot és Szlovákiát. Tehát, állapítja meg a tanulmány, a NATO-szövetségesek tulajdonképpen hozzájárulnak Moszkva atomhatalmi ambícióihoz, s ezzel a háborús gépezet működéséhez is. Az európai vállalatok Roszatomtól való függőségének további növekedése pedig komoly veszélyt jelent Európa energiaellátására és nukleáris biztonságára. Az Északi Áramlat elleni szabotázs a Lancing Intézet szerint szinte vitán felül az oroszok akciója volt, s ugyanilyen vagy hasonló moszkvai szabotázsakciókat az atomerőművek ellen sem lehet kizárni. Magyarországgal kapcsolatban hozzáfűzik, elég nyilvánvaló, hogy a paksi bővítés minden bizonnyal korrupción alapuló biznisz.

Végül röviden az orosz nyelvű, de magyar témákat érintő híradásokról: több újság, így a Kommerszant is foglalkozott Orbánnak a Kossuthon állítólag elhangzott kijelentésével, miszerint "Ukrajna egy része ősi magyar föld", s amit kivágtak, kiszerkesztettek az interjú végleges változatából.

BURJÁNZIK A POPULIZMUS VÍRUSA ÉS MINDENT TÖNKRETESZ

HÍRKLIKK / INTERJÚ
Szerző: SEBES GYÖRGY
2023.05.08.


A magyar média és nyilvánosság egészen rossz helyzetben van, a kormányzati hazugságok áradatát aligha lehet megállítani. Így értékelte a jelenlegi fejleményeket Polyák Gábor, akivel a sajtószabadság néhány nappal ezelőtti világnapja alkalmából beszélgettünk. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy fogalmazott, „az egyetlen tanácsom, hogy azok az újságírók, akik eddig is tisztességesen végezték a munkájukat, azok a saját kedvükért és a mi kedvünkért se adják fel, ne keverjük össze a propagandát az újságírással”.


A sajtószabadság világnapján, de egyébként is jogos a kérdés, a helyzet stagnál, vagy rosszabb lett Magyarországon?

Ha csak stagnál, az is elég rossz. Olyan nincs is, hogy stagnál, hiszen, ha a Fidesz mindent hagyna úgy, ahogy most van, az is azt jelentené, hogy percről-percre romlik a helyzet. A független média esélyei a túlélésre ugyanis folyamatosan romlanak. A mostani állapotok között az állampolgárok tájékozottsága is elképesztő tempóban süllyed a mélybe. A hazugságok áradatát pedig már most sem lehet megállítani. A magyar média és nyilvánosság egészen rossz, öngerjesztő helyzetben van.

Hogyan lehet ezen változtatni?

Jelenleg én nem látom a változás reményét és esélyét. Ilyen szempontból már az nagy eredmény, ha a túlélők túlélnek és a közönség nem veszti el minden reményét, vagyis továbbra is olvassa azokat a hírportálokat és lapokat, amelyek még biztosítják a tájékozódás lehetőségét számukra. Tavaly áprilisban erre se mertünk volna fogadni, akkor egy olyan fokú apátia és csalódottság vett erőt a nem kormánypárti szavazókon, hogy a közönség és a média hite is megingott abban, lehet-e és egyáltalán érdemes-e ezt folytatni.

De végül is mindenki folytatta. Ennek mi a magyarázata?

Amikor civilekkel, vagy gazdasági szereplőkkel beszélgettem, már tavaly májusban is az volt az általános nézet, hogy meg kell védeni a saját meglévő pozícióinkat. Itt kell ugyanis élnünk, tehát gondoskodjunk arról, hogy az a közeg, amelyik még nem bolondult meg, ne is bolonduljon meg, legyen kivel beszélni. Ugyanakkor a választás eredményéből persze mindenki levonta a konzekvenciát: egyelőre nincs lehetőség átfogó váltásra, ettől rezsimtől nem lehet még megszabadulni. Ebben a helyzetben keresi mindenki a szűkebb és a tágabb mozgásterét. Persze a lelkesedés, meg a politika iránti odafigyelés kissé csökkent, mert némileg tét nélkülivé vált az egész...

A CSALÁD AZ ELSŐ – HÉTVÉGI HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.08.


„Ez itt egy gyerekverő állampárt irodája”

A Momentum címkéje a Fidesz helyi központjain.

Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ

A másodfokú bírósági döntésnek köszönhetően egy Vas megyei pedagógus utólagosan hozzájuthat 178 ezer forintnyi túlórapénzéhez. A Szombathelyi Tankerületi Központnak ráadásul nemcsak ezt az összeget, hanem a 180 ezer forintos perköltséget is fizetnie kell. A Győri Ítélőtábla jogerős döntése országos precedenst teremthet. Hajrá!!!!

Az infláció felzabálta a 13. havi nyugdíjat

Sok nyugdíjasnak hó végén nem marad pénze ételre.

Itthon nagy bravúr lenne az év végi egy számjegyű szint

A világ viszont kezd jobban állni… Ez is bizonyítja, hogy egy párhuzamos univerzumban élünk.

“Gazdátlanság, hozzá nem értés, valamint az elkötelezettség teljes hiánya”

Ezt nem a kormányról, hanem a fehérvári focicsapatról mondta Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András.

Rendőröket és katonákat tanítana lőni a miniszterelnök fegyvermániás öccsének „harci akadémiája”

Magyar Harcászati Akadémia névre hallgat az Orbán Áron miniszterelnöki öcs elnökölte egyesület, amelyik egy nógrádi lőtéren tanítaná lőni rendvédelmi és honvédelmi szervek hivatásos, valamint tartalékos állományát. A köpenicki harcakadémia mögött álló névsor éppen nem tűnik a siker garanciájának…

Létrejötte óta nem látni pontosan, milyen munkát végez a bukott devizahitelesek több ezer lakását átvevő ügynökség

Mondjuk vagy mutassuk…? Másfél éve több ezer ingatlant kapott meg ingyen a magyar államtól az egyházi hátterű MR Közösségi Lakásalap.

Három strasbourgi ítélet is elmarasztaltja a kormány gyalázatos menekültpolitikáját

Ez a hír vajon a pápához is eljut? És, ha igen, érti már mit keresett Magyarországon…?

Szijjártó házhoz ment a pofonért

A Twitteren válaszolt Szijjártó Péternek Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő.

A saját stábja hamisította meg Orbán szövegét?

Á, dehogy, csak technikai leszállás malőr volt.

A magyar hagyományokat követve, Orbán újra a rossz oldalra állt

“ahogy a belpolitikájával tönkre tette Magyarországot, úgy a külpolitikájával csődbe vitte azt.”

Gulyás Gregelyt küldi Orbán Viktor Izraelbe az ismét megválasztott Netanjahuhoz

Május 15-én beszédet mond a külkapcsolati tanácsban. Az ügyben jártas forrás szerint a magyar nagykövetség kereste meg a tanácsot, és javasolta a rendezvény megtartását. Gulyás beszédének címe: Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában.

Magyar nemzetiségű, a CEU-n is tanító miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Ódor Lajost, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét nevezte ki Zuzana Caputová.


NAGY GYALOG GALOPP A SZENTÉLYEKÉRT

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.06.


Orbán jó példával jár elől, hisz ő már javában megkezdte a szentélyek bevételét: egyfelől akad egyház, amelynek a szentélyét a legdurvább hatalmi eszközökkel törekedett megsemmisíteni, s az érintett egyház egyházi státuszát megvonni, működését hatalmi-diktatórikus eszközökkel ellehetetleníteni, saját szájilag köpve le az Alaptörvény alábbi, viccesnek szánt tételét: "Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek.”


Orbán Viktor minapi épületes előadásában a nagyérdemű hallgatóságának figyelmét a gyilkos vírusként terjedő progresszióra irányította, helyesen téve, hiszen amint azt már az 1879-1881 között zajló „Berlini antiszemitizmus-vita” óta tudjuk, akad nép, emberi közösség, amely szubhumán létező, puszta biologikum, mivel génjeiben hordozza az egész világ megfertőzésére alkalmas baktériumot, a XIX. század végétől, a nagy felfedezéstől kezdve pedig már a vírusokat is, így az ilyen fertőző ellenséggel szemben kizárólag az egész emberiségre veszélyt jelentő vírushordozó végső megsemmisítése lehet az egyetlen cél.

Orbán azonban most más módszert javasol a vírus megfékezésére. Az alábbiakra oktatja szárnyas szavaira szomjúhozó közönségét: „Kétféleképpen lehet egy várost elfoglalni, ezt már az ókori Rómában is tudták: vagy elfoglalják a város falait, vagy elfoglalják a város szentélyeit. Azt tanácsolom, mi kezdjük a szentélyekkel, aztán jöjjenek a falak.”

Orbán jó példával jár elől, hisz ő már javában megkezdte a szentélyek bevételét: egyfelől akad egyház, amelynek a szentélyét a legdurvább hatalmi eszközökkel törekedett megsemmisíteni, s az érintett egyház egyházi státuszát megvonni, működését hatalmi-diktatórikus eszközökkel ellehetetleníteni, saját szájilag köpve le az Alaptörvény alábbi, viccesnek szánt tételét: „Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek.” Másfelől, ugyancsak az Alaptörvény fenti mondatára ráokádva Orbán a neki kedves és hozzá közelálló egyházakat, amelyek házi cicusként dorombolnak az ő ölében, közpénzekből agyontámogatják, elveiket, hagyományaikat, hitüket, keresztény értékrendjüket feladva, ám szépen zsírosodva luxuspüspökileg, luxusegyházmegyeileg, luxuslelkészileg, mert a kereszténység szóról legfeljebb a pénz, a lóvé és a steksz szentháromsága jut az eszükbe, igaz, közben remek békepapokká és a Párt hű harcosaivá magasztosodtak.

Szóval Orbán már a rómaiak módjára rohamozza a szentélyeket.

Csakhogy van itt egy parányi probléma. A rómaiak politeistákként, azaz többistenhívőkként egyetlen szentélyt sem vettek be, minthogy minden pogány szentélynek megvolt a jogosultsága, hiszen a rómaiak szerint sok-sok istenség létezik, legfőképp helyi istenek, s azokat békén kell hagyni, azokkal illik jóban lenni. Kizárólag a javíthatatlan, gonosz, folyton lázadó, a legfőbb uralkodót, a császárt nem tisztelő, politikailag veszélyes és valamiféle „egyistent” valló, azaz ateista őrültek (a rómaiak szerint ugyanis az, aki egyistenhívő volt, az ateistának minősült, mivel az ateista megtagadta a nemzet valamennyi istenét), vagyis kizárólag az egyistenhitű zsidók és keresztények szentélyeit, templomait és imaházait vették be a rómaiak, rombolták le, gyújtották föl, tették a földdel egyenlővé, vagy mint annyi zsinagógát és keresztény templomot, kreatív hozzáállással megváltoztatták eredeti funkciójukat, s kocsmákká vagy bordélyházakká alakították át azokat.

S ha már a rómaiak tudására hivatkozott a miniszterelnök, nem árt tudni, hogy a rómaiak legjelentősebb és legismertebb szentélybevétele a jeruzsálemi Templom elpusztítása volt, a szentély kifosztása és az egész építmény felégetése, amelyet i.sz. 70. augusztus 4-én hajtottak végre, a földdel téve egyenlővé a zsidók második Templomát, amely majd 600 éven át állt a helyén, s a zsidóság kultuszcentrumát képezte. A tragédia radikális következményeiről most nem szólok, miként elhagynám a Jeruzsálemet ért ostrom szörnyűségeinek, a hullahegyek, a kirabolt és felkoncolt vagy az éhezéstől megőrült zsidók sokaságának említését. Csak annyit tennék hozzá, hogy a zsidóság a Templom elpusztításának és a szentély kifosztásának kifejezhetetlen tragédiáját a héber hurban (jiddis khurbn), azaz pusztulás szóval írja le, s a holocaustot „harmadik hurban”-ként emlegetik.

Vagyis a zsidóság számára ez a „már az ókori Rómában is tudták” eljárás nem volt annyira tetsző és példaértékű, amennyire Orbán Viktornak. Viszont a hallgatók sorában ott ült az orbáni rezsimhez oly közelálló és a miniszterelnöknek oly kedves vezető rabbi, aki a hallottak nyomán nem emelte fel kicsiny kacsóját, nem kért szót, s nem mondta azt, hogy a miniszterelnök úr ostobaságokat méltóztatik beszélni, aljasságokat és történelmi képtelenségeket, meg hogy mi, zsidók, tetszik tudni, drága miniszterelnök urunk, hogy az Örökkévaló áldja meg mind a két kezével, mi nem kultiváljuk mások szentélyeinek elfoglalását, nem is bíztatnánk erre manapság senkit, tetszik tudni, én egyetlen és örök miniszterelnököm, ugyebár az iszlám fundamentalistákat sem preferáljuk, s nem is ajánlanánk az ő módszereiket, szentélyek elfoglalását, szétverését, felrobbantását és így tovább, mert ezt mi nem szeretjük, annál is kevésbé, mert bőviben kijutott nekünk az ilyenből, ha például már volt szíves hallani a Kristallnachtról, úgy is, mint Kristályéjszaka, amikor az Ön által kedvelt és javasolt „már az ókori Rómában is tudták” attraktív eljárásnak megfelelően egy éjszaka alatt közel 300 zsinagógát raboltak ki, vertek szét, gyújtottak föl és tettek a földdel egyenlővé.

Ezt mondhatta volna a neves vezető rabbi, ugyanaz, aki nagy-nagy vállalkozó, igazi csodarabbi, akiről még azt is mesélik, hogy színháza sem volt, de közel kétmilliárd színházi támogatás jutott neki mindannyiunk pénzéből a nem létező színházára. És sok más projektje és vállalkozása van neki, ügyes és roppantul szorgos kisegyházi nagyvállalkozó.

De ez még mind semmi! A miniszterelnök hűséges tanítványaként és doromboló cicuskájaként ezekben a napokban ő is már javában, amint azt a rómaiak is tudták, szentélyfoglalóvá vált. Ő most a magyar ortodoxia szentélyét foglalta el, ravaszdi módon, nagy ívben téve a Rabbinikus Bíróság határozatára, elvégre mit neki azok, s boldogan, hogy az askenáz zsidó világban elismert, egyik legmagasabb vallási bíróság végzését az egyházaktól elválasztott magyar állam felülírta, s a vezető rabbi közösségének javára ítélkezett, ahogy eddig is így tett, s ezután is mindenkor így fog tenni velük, másokkal, valamennyi hűségesen doromboló kiscicussal.

És a maguknak jól kigusztált szentélyt, a Kazinczy utcai Zsinagógát és Orthodox Központot már rendőri segédlettel el is foglalták, s nem tudni, hogy a várbeli kordon előtt használt gázspray-ből maradt-e még ide is bevetésre, a valóságos ortodox hívők szemei közé, mindenesetre a vezető rabbi portfóliója gusztán tovább gyarapodott.

Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy az Orbán által meghirdetett nagy szentélyfoglaló harcokban vajon mi lesz a vezető rabbi következő bevételre kitűzött szentélye? Mert sokan tudni vélik ezt, de én fenntartom, hogy a történelem nagy tréfamester: lehet, hogy nem aprózza el, s következik a Szent István Bazilika rohamosztagos bevétele?

KÖVES SLOMÓ MEGPUCCSOLTA AZ ORTODOX RIVÁLISÁT, FELKÉSZÜL A MAZSIHISZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.05.08.


A magyar közélet ingerküszöbét nem nagyon érte el a Kazinczy utcai zsinagóga körül zajló belháború, ami önmagában is méltatlan és tragikus, de jóval túlmutat önmagán. A kisgazdapárt harcaira emlékeztető események egy jól körülírható folyamat részei, amelynek lényege, hogy az Orbán-kormány felszámolja a magyarországi zsidóság pluralizmusát és önrendelkezését, minden irányzatot a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségbe (EMIH) olvaszt be. Az igazi célpont a Mazsihisz: azt akarják, hogy csak Köves és az EMIH legyen a zsidóság képviselője.

Ennek fontos állomása az EMIH ortodox „riválisa”, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) megpuccsolása. A kifejezés nem túlzó, ez egy klasszikus puccs volt, ahol egy törvénytelenül összehívott közgyűlésen, ahova az igazi tagokat meg sem hívták, az EMIH egy bábot helyezett a törvényes elnök, Deutsch Róbert helyére. Mindezt annak ellenére, hogy a gyűlést és a személycserét egy jeruzsálemi vallási bíróság már korábban megtiltotta. Deutsch Róbert a zsinagógát lelakatolta, amit később – a rendőrséget is felhasználva – az EMIH emberei elfoglaltak.

Köves már hosszabb ideje próbálja az EMIH-be olvasztani az ortodox riválist, de az izraeli vallási bíróság törölte egy korábbi érvénytelen közgyűlés hatáozatait is, miután a határozat szerint a régi tagság megkerülésével és újak felvételével jelentős mértékben megváltoztatták a szavazati joggal rendelkezők körét, hogy megalapozzák az elnökség eltávolítását. Magyarul: Köves beléptette saját embereit, és kiszavaztatta a MAIOH valódi vezetőit, hogy bekebelezze őket, a 10 milliárdos ingatlanvagyonnal együtt. Ez azonban nem minden, ennél sokkal átfogóbb tervről van szó.

Anélkül, hogy a részletekben elvesznénk, utalnunk kell az előzményekre. Köves Slomó 2004-ben alapította meg az EMIH-et. Hivatalosan a magyar törvényhozás által 1877-ben elismert Statusquo Ante nevű zsidó vallási irányzat szellemi örököseként, de ez hamis hivatkozás. Köves Slomónak és az alakuláskor 150 követőjének semmi köze nincs a Statusquo Ante közösséghez, se ideológiailag, se teológiailag. Köves csak kinézte magának őket. Egyházalapítását a nem magyar központú Chábád Lubavics nemzetközi zsidó mozgalom támogatta, ahogy mondják, Köves a Chábád „ügynöke”.

Köves a zsidó vallási élet megújításának szükségességével indokolta az új hitközség alapítását, de alig tízéves növekedése és kiterjedése nem a „zsidó vallási élet megújulásának”, hanem az Orbán-rendszer kiszolgálásának eredménye. Az Orbán-rendszer felismerte Kövesben a potenciális lehetőséget, hogy a Mazsihisz erejét megtörje, a magyarországi zsidóságot megossza, és a tősgyökeres zsidó hitközséggel szemben a klientúrájába tartozó „nemzeti zsidó” hitközséget hozzon létre, amely támogatja az illiberális rendszert, hűséges kiszolgálója lesz a NER-nek, és lecseréli a Mazsihiszt.

Köves, akit sokan a zsidóság árulójának, az Orbán-rendszer kirakatba állított díszzsidójának tartanak, már a kezdet kezdetén tudhatta, mit akar. Ezt tükrözi az „Egységes” Magyarországi Izraelita Hitközség neve, amely előre vetítette, hogy ez lesz az egyetlen zsidó hitközség, amely bekebelez és elfoglal mindent, s felszámolja a baloldalinak és liberálisnak tartott Mazsihiszt. Első ténykedése éppen a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kiszakítása volt a Mazsihiszből, amely mögött ő állt...

INFLÁCIÓ: A VILÁG KEZD JOBBAN ÁLLNI, DE ITTHON NAGY BRAVÚR LENNE AZ ÉV VÉGI EGY SZÁMJEGYŰ SZINT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.05.08.


Amíg a mi kelet-közép-európai régiónk, az Egyesült Államok és Kína is munkaerőhiánnyal küszködik, nem is olyan egyszerű eltüntetni az inflációt. Pedig amúgy segítene lassan a bázishatás, az alacsony energiaár és a feldolgozóipari recesszió.


Ismerik az osztrák fizikus, Erwin Schrödinger macskás gondolatkísérletét? Erős leegyszerűsítéssel az a lényege, hogy egy képzeletbeli macskát betesznek egy zárt dobozba. Kívülről nem lehet belátni, és a dobozban a macska mellett van egy szerkezet, amelyet a macska nem tud befolyásolni, és amely ugyanakkora eséllyel feltör egy méregkapszulát, vagy nem tör fel. Ha egy óra hosszat magára hagyjuk a dobozt, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban lesz a macska a doboz kinyitásakor.

A tőkepiac is tele van ilyen Schrödinger-macskákkal. Képzeljük el, hogy egy kétesélyes bírósági döntésre vár egy társaság, megszüntetik a céget, vagy nem. Az első esetben 0 dollárt ér majd a részvény, a másodikban 100 dollárt. De mennyit ér a döntés előtti percben? 50 dollárt? Vagyis a döntés után vagy veszítünk, vagy nyerünk 50 dollárt? Vagy 0 közeli értéket, mert mindenki kerüli az ilyen nagy kockázatokat?


ELTŰNT A 13. HAVI NYUGDÍJ, AZ AZ ORBÁN-KORMÁNY EGYELŐRE VÁLASZRA SEM MÉLTATTA IDŐSÜGYI SZERVEZETEK LEVELÉT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.05.08.


A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már.


Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – fogalmazott lapunknak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László ugyanakkor hozzátette: az évközi emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére eddig nem érkezett válasz. Az inflációról szóló következő KSH jelentés egy hét múlva aktuális, mint mondta, addig türelmesen vár. De ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

Mint megírtuk, a NYUSZET szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is, ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy éves átlagban 15 százalék fölé gyorsulhat a pénzromlás üteme, a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint akár 19,5 százalékos is lehet a pénzromlás az év végére.

Juhász László felhívta a figyelmet arra is:

a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik.

Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes – mondta. Ez utóbbi ugyanis nem emelés, hanem egyszeri juttatás, tehát nem is lehet emelésnek számítani, de ha mégis megtennék, akkor is az látszik, hogy az egy összegben kapott plusz ellátás egy hónapra elosztva 8,3 százalékos többletet jelent. A 15 százalékos januári emeléshez hozzáadva így is csak 23,3 százalékos a plusz, szemben a 27 százalékos nyugdíjas inflációval...

KÁCSOR ZSOLT: WASS ALBERT, KÉT ORSZÁG SZÉGYENE (EGY OLVASÓ VALLOMÁSAI 13.)

NÉPSZAVA
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2023.05.07.


Nincs nálam az irodalmi bölcsek köve (ki plagizálta el? – kérdezhetné a posztmodern emlőkön nevelkedett olvasó)

Magyarország és Erdélyország közös szégyene, hogy a nyilas eszméket támogató, élete utolsó leheletéig megátalkodott Szálasi-hívő, fasiszta, íróként pedig középszerű Wass Albertnek évek óta egyre nagyobb a kultusza. Nem érdemli meg. Ez az ember két ország közös szégyene. Aki azt hiszi, hogy túlzok, olvassa figyelmesen az alábbi idézeteket, amelyeket abból a Hídfő című, magyar hungarista emigránsok által működtetett lapból vettem át, amelynek Wass az 1950-60-as években rendszeresen szerzője volt. Éppen úgy, mint Fiala Ferenc, a Szálasi-kormány sajtófőnöke, vagy a Szálasit, Endre Lászlót és Bárdossyt dicsőítő, hírhedt fajvédő Marschalkó Lajos
.

1958. június 10-én a Hídfő felháborodott amiatt, mert az „Így néztek ki a magyar nemzet sírásói” című, akkor frissen kiadott könyv nevén nevezte a bűnösöket, akiket a Hídfő e szavakkal védett meg: e kötetben „a magyarság mártírjait igyekeznek meggyalázni, hamis színben feltüntetni Horthy Miklóstól, Szálasi Ferenctől Omelka Ferencig vagy vitéz Endre Lászlóig, tolvajjá, kalandorrá, gyilkossá és rablóvá bélyegezni mindenkit, még egy Bárdossy Lászlót is”....

AZ ORBÁNI INFLÁCIÓ, MINT HUNGARIKUM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.08.


Pár héttel ezelőtt jelentette be a kedves vezető, hogy beadta a vakcinát az infláció ellen, amit régebben megígért, és – tette hozzá diadalittasan – az injekció íme, hatásos. Nem lett az, mert nincsen vakcina, vagy, ha van, az ilyen összedobott kínai lötty, mint amiket jó pénzért a járvány idején szokott fogadni a reptéren harsonaszóra, hogy azzal kezeljék a nyugdíjasokat, akik ennek megfelelően hullottak is, mint a legyek. Ha már itt tartunk, arra is emlékezhetünk, hogy a Fidesz-mantra szerint az egész világ csodájára járt a magyar járványkezelésnek, amelynek eredményeképpen lakosságarányosan nálunk haltak meg a legtöbben szinte.

A Fidesz azonban rámutatott, hogy az a közel ötvenezer ember, aki meghalt, nem is olyan sok, és képesek voltak ennek is örülni, sőt, diadalként beállítani a tragédiát. Arról már nem is beszélve, hányan gazdagodtak meg villámgyorsan a járványmutyin, de, mivel Magyarországon élünk – és halunk -, már ezt is mindenki elfeledte az ennél is aktuálisabb ganyéságok miatt. Ezek úgy rétegződnek egymásra, mint a guano, keményen és vastagon. Ugyanígy az infláció is pusztít. De, hogy ebbe mennyien halnak bele, az nem számszerűsíthető, a mindennapos nyomort is elfedik a győzelmi jelentések és a pápa látogatása.

Számok vannak. Tiszta, világos és kegyetlen számok, amelyek azt mutatják, hogy ma Magyarországon háromszor akkora az infláció, mint az EU-ban, és még a háborúban álló ukrajnai inflációnál is magasabb. De nem is olyan rég erre is volt bicskanyitogató magyarázat, miszerint az ukránoknak könnyű, nekik nincs a szomszédjukban háború, míg nekünk viszont igen. Őket nem sújtják a szankciók, de bennünket nagyon, és így tovább a teljes képtelenségig, amit bízvást nevezhetünk tébolydának, de már megszoktuk. Ennek az egyik eleme volt Orbán kijelentése az infláció elleni vakcináról, ami azonban nincsen.

Tíz év elcseszett gazdaságpolitikája van, aminek egyenes következménye a mostani állapot, és ezen hangzatos szavak nem segítenek, de lassan már a jóisten sem. Nagy valószínűséggel azonban, ha a Fidesz esetleg tudna – nem tud -, akkor sem akarna tenni ellene, hiszen a világbajnok áfából ömlik a pénz a költségvetésbe, ahol ezzel tömködik az uniós pénzek elmaradása okozta lyukakat, a maradékot pedig ellopják. Ami minálunk folyik, az tényleg egyedi sajátosság, s hogy ezt az ellenzék elkezdte orbáni inflációnak nevezni, az nem humoros, hanem ez a kőkemény magyar igazság. Bele is döglünk.

Az viszont már a kabaré kategóriája, hogy a DK a Magyar Hungarikum Bizottsághoz fordul, hogy az orbáni inflációt nyilvánítsák hungarikummá, mint nemrég a lángost, és persze nem fogják. A DK csak fel akarja hívni magára a figyelmet, mert voltaképp tehetetlen. Annyi maradt neki – akárcsak a többi ellenzéki pártnak -, hogy ilyenekkel mutasson rá a magyar tragédiára, de annyi is, hogy voltaképp senki nem figyel rájuk a saját közönségükön kívül. Maximum a Fidesz sajtóosztálya, amely olyan éber, mint egy sarokban szimatoló patkány, és elő is rántja a készletből a kis paneljét, hogy aztán a médiabirodalma ezt harsogja kifulladásig...

JELKIMARADÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2023.05.06.


A mesterséges intelligencia korában nem kell csodálkozni azon, ha a magyarul mit sem tudó Youtube-on éppen ott van jelkimaradás Orbán beszédében, ahol kiderül, miért támogatja az oroszokat az Ukrajna elleni népirtó háborúban. A pénteki interjúból éppen a diplomáciailag botrányos és önleleplező rész maradt ki, miszerint „Ukrajna egy része az ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik, és ott őshonos közösségként léteznek a magyarok”. Putyin ugyanezt mondja, csak ő az „ősi orosz föld” miatt indított háborút. Orbán is az „ősi magyar föld” visszaszerzésében reménykedik.

Mi úgy gondoljuk, hogy jelkimaradás Orbán fejében történt, amikor elszólta magát. Talán a fáradtság, a figyelmetlenség, az esti pálinka mennyisége miatt, nem jelzett a belső kontrollja, emiatt volt néhány másodperc jelkimaradás, emiatt őszintén beszélt néhány másodpercig. Ezt törölni kellett, mert a nép nem tudhatja meg, mit gondol valójában őfelsége. A péntek reggeli interjúnak álcázott dezinformációs támadások célja éppen az, hogy az emberek soha ne tudják meg az igazságot. Orbán azt mondja el nekik, amit gondolniuk kell a valóság helyett, leplezve az ő valódi szándékait.

Az „ember, aki még soha nem hazudott”, rendelkezik egy belső kontrollal, amely jelez neki, hogy mit mondhat el, mit nem. Ez a belső jel megakadályozza, hogy valaha is őszinte legyen és az igazat mondja. Ez az ember egy két lábon járó hazugságrobot, aki arra van programozva, hogy hazudjon éjjel és nappal, hazudjon reggel, délben és este, hazudjon minden hullámhosszon. Jelkimaradás és meghibásodás következménye lehet, ha valami őszinte szó, önleleplező kiszólás, valami igazság kicsúszik a száján. Ezt a körülötte levő pribékek azonnal észreveszik és korrigálják.

Így egészen véletlenül az a rész maradt ki a szövegből, amikor Orbán kimondta a kulcsmondatot, amelynek alapján felfejthető a háborúval kapcsolatos összes hazugsága az azonnali „békéről” és a feltétel nélküli fegyverszünetről. E mondat alapján mindent lehet tudni arról, miért szurkol az oroszoknak, miért hazudik a magyaroknak, miért terjeszti az orosz propagandát, miért ellenséges az EU szankcióival és a NATO támogatásával szemben. Azért, mert Orbán „béke” felkiáltással be akar lépni a háborúba, el akarja foglalni – először – Kárpátalját. Ezért fejleszti a hadsereget is.

Az Orbán agyában bekövetkezett jelkimaradás miatt kínos, hogy kiderült, mi van ennek az embernek a sötét fejében. Ukrajna egy részéről úgy beszélt, mint „ősi magyar földről”, ahol „őshonos” magyarok élnek. Ennek alapján Orbán joggal tart igényt az „ősi magyar földre”. Ez a jelkimaradás azt hozta mindenki tudomására, hogy Orbánnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben, s a korábban „senki földjének” nevezett Ukrajnából, amelynek az oroszokhoz hasonlóan a létezését is kétségbe vonta, orosz támogatással elfoglalná az „ősi magyar földet”.

A magyar jobboldal, amely a magyar történelemben gyakran rárontott a nemzetére és legtöbb katasztrófájának okozója, nem fejezte be azt a politikát, amelynek köszönhetően elveszítette a területe kétharmadát, benne Kárpátalját. A magyar jobboldal mindig erővel, elnyomással, a magyar szupremácia, felsőbbrendűség jegyében, a szentkoronáról szóló ócska hazugságokkal akar nagyhatalom lenni Közép-Európában, soha nem a másokkal szembeni jogok elismerésével, tiszteletben tartásával, mások tiszteletével és felemelésével. A V4-eket is csupán csicskának próbálta felhasználni.

Rutinból és megszokásból ugyanúgy bánik saját népével, mint más népekkel, kisebbségekkel. Most is abban settenkednek, hogy becsapják a magyarokat, elveszik a pénzüket, hatalommániájukban készek háborús konfliktusba keveredni, hogy megszállóként érkezzenek Kárpátaljára. Emlékezzünk a Trianon utáni legutóbbi dicsőséges bevonulásokra és annak következményeire. Most sem lesz ez másképp. A két nagy hadvezér, Orbán és Szalay-Bobrovniczky vezetésével, olyan gyorstalpalós dzsentri tisztekkel, mint a Novák férje...