2019. április 13., szombat

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁG NEM KERESZTÉNY ORSZÁG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.04.13.


...Alapjában ez nem egy keresztény ország. Szent István tűzzel-vassal térítette meg a pogány magyarságot, s ez az erőszak nyomot hagyott a magyarok lelkében.

Egyfajta keresztény mázzal leöntött pogány erkölcstan és életfelfogás alakult ki, mondta. Nyugat-Európában a kereszténység a szeretet, a megbocsátást és a megértést jelenti, itthon alapérték a hatalom iránti engedelmesség, ma is. „A gond az, hogy a gyűlölet sokkal erősebb érzelem ebben a társadalomban, mint a szeretet.

Addig élvezi a magyar kormány a németek hallgatólagos támogatását, amíg képes a szakszervezeteket a háttérbe szorítani, s biztosítani az olcsó és nem lázadó munkaerőt. De abban a pillanatban, amikor elindulnak a bérkövetelések, sztrájkok, vagyis gondok akadnak a munkaerővel, azonnal előtérbe kerül a Fidesz kizárása az Európai Néppártból. Vagyis Orbán Viktor sorsa a multinacionális gyárakban dől el, ha ott elindulnak a tömeges munkabeszüntetések, vége a hatalmának. Mert ettől kezdve megszűnt tényező lenni a német gazdaság számára” – mondta.

Szerinte abban a pillanatban, hogy Orbán nem kapja meg a bruttó hazai termék öt százalékát kitevő uniós támogatást, visszaesik a magyar gazdaság, vége a viszonylagos jólétnek. A néppárti felfüggesztés szerinte ennek az első lépése. „A második, hogy Orbán Viktornak nincs szava az uniós költségvetés elosztásánál. A harmadik, hogy ezért Magyarország az eddigi támogatás felét kapja, azt is feltételekkel. Ha nincs jogállamiság, akkor nincs támogatás. Ne legyenek ugyanis kétségeink, a multik és az emigrált magyarok hazautalt pénzei nélkül életképtelen a magyar gazdaság. Ha ez bekövetkezik, jön a nyomor.”...

SPIRÓ GYÖRGY: ÍRÓI GYŐZELEM, HA LE TUDOK MENNI KUTYÁBA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2019.04.13.


Rekonstruálni szerette volna az egymástól kissé eltérő, de végső soron állami balgaságokat Spiró György, akinek a napokban jelent meg a Magvetőnél az Egyéni javaslat című humoreszkgyűjteménye. Az író szerint képesek vagyunk hinni bármilyen ostobaságban, akkor is, ha világos, hogy a vesztünket okozza.


Legújabb kötetében politikai és más jellegű pamfletek szerepelnek. Ekkora a baj? 

Nem tudom, hogy mekkora a baj, de már a középiskolában írtam paródiákat, később pedig az Eötvös Kollégiumban minden április elsején éjfélkor előadtam valami vicceset. A kollégisták szerették. Most csak visszatértem a kezdetekhez. Ezek a humoreszkek az én télikéim. 

Jól hangzik, de ezek az új írások azért a maguk módján nemcsak szórakoztatóak, hanem szenvedélyesek is. Volt olyan, amely dühből született? 

Dühből nem ír az ember, hanem káromkodik. Az íráshoz önfegyelem szükséges. Ezek az írások, amelyek jó pár év alatt jöttek össze, egy mentalitásról szólnak, ami mélyebb és tartósabb, mint az aktuálpolitika vagy az ideológiák. A harmincegy írás egy része törvényjavaslat-paródia, de elég sok másféle, ránk jellemző marhaság is bekerült. Egy lengyel, egy román, egy szerb író bizonyára másképpen fogalmazna. Ezt hogy értsük? Álmélkodtam, amikor először olvastam Mrozek szatíráit, és rá kellett ébrednem, hogy amit a lengyelek humornak tartanak, azon mi nemigen nevetünk, és fordítva. A román és a szerb humor nyersebb és penetránsabb, mint a magyar. Amit én képes lehetek megérteni és megragadni, az a magyar mentalitásomból fakad. 

Említette Mrozeket, a lengyel humorra mi a jellemző? 

A lengyelek gyilkosan szarkasztikusak tudnak lenni, az irónia viszont idegen tőlük. Minden lengyel arisztokrata akkor is, ha jobbágyivadék. A magyar polgári fejlődés a XIX. századi kezdetektől magában hordozta az öniróniát, túl gyorsan zajlott le ugyanis. A magyar kispolgárok furcsálkodva néztek saját magukra, volt ebben önlebecsülés is, egészséges kételkedés is. Talajtalannak érzékelték a létüket, és még jól emlékeztek a nyomorra, amiből kivergődtek. Ezt a szomszédainknál alig lehet tapasztalni. A csehek humora magabiztosabb a miénknél, évszázadokkal korábban megszokták a polgári létet. Érdemes lenne tanulmányozni az eltéréseket, akár doktori disszertációt is lehetne írni, bár én persze inkább disszertáció-paródiát írnék belőle. 

Mit gondol, amikor szinte mindennap érzékelünk groteszkebbnél groteszkebb jelenségeket, ez miként hat a humorérzékünkre? 

A minap például az Opera vezetője szólította fel az énekeseit, hogy egy jogi probléma miatt vallják magukat afroamerikaiaknak. Amikor ezzel először szembesültünk azt hittük, minket akarnak ugratni. Elég szellemes válasznak tartom. Én először a jogtulajdonosok tiltásáról gondoltam azt, hogy valaki viccel. A hülyeségre lehet hülyéskedéssel válaszolni, bár a konkrét választ másképpen – a főigazgató nevében egyes szám első személyben, és nem az előadók nevében – fogalmaztam volna meg...

MIBŐL FIZETTE ORBÁN AZ OTP MAGÁNREPÜLŐJÉT, BELÉP AZ AL CAPONE-EFFEKTUS?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.13.


Az elmúlt időszakban egyre nyíltabban fel is vállalják, hogy míg az ország népe szegényedik, az Orbán-család tagjai már világméretekben is értékelhető gazdagságra tett szert. Kastélyok, paloták, szállodák tulajdonosai, Orbán lánya, Ráhel, informálisan az állami költségvetésből származó százmilliárdok fölött rendelkezik, és költheti el a magánvállalkozásaik érdekei alapján a turizmusban és a divatiparban.

Orbán és oligarchái luxuséletmódja nehezen rejthető, egyre nehezebben tudják eldugni a mérhetetlen nagyságú lopott vagyont

Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelő már a világ leggazdagabbjainak listáján szerepel, de a magyar tényfeltáró újságírás még nem találta meg, hogy a pénz hol, milyen formában kerül az igazi tulajdonos, Orbán Viktor számlájára. Azt mindenki tudja, hogy Mészáros nem a saját pénzét birtokolja, hanem Orbán strómanja. De azon kívül, hogy Orbán bárkitől azonnal visszaszedi a pénzét, ha kegyvesztett lesz, s egy szóra be kellett adni a “nemzetstratégiai” sajtóalapítványba mindenkinek a médiatulajdonát (amiről a közvélemény addig azt hitte, hogy a névleges tulajdonosoké), nem lehet Orbánt a lopáson tetten érni. Pedig már kiderült, hogy semmi nem azoké, akiknek a nevén kilopták, hanem minden Orbáné.

Még akkor is kell lennie titkos számláknak, ha Orbán nem tartja saját tulajdonát a nevén, és Mészáros nevén működteti a vagyonát, mert valamiből élnie kell. A magánrepülőgépes luxus életmódot nem fedezi a hivatalos bevétele és a bevallott magánvagyona. Orbán, miközben a családja (apja, lánya, veje nemcsak multimilliárdos, hanem százmilliárdos) krőzusi gazdagsággal bír, azt a hamis látszatot kelti, mintha neki mindössze 1 millió 395 ezer forint lenne a számláján, miközben feleségével egy 2002-ben felvett 20 milliós hitel tartozását nyögik, amiből a legutóbbi vagyonbevallása szerint még 3 millió 516 ezer 925 forint hátraléka volt...

INKÁBB BOTKA, MINT A KUBATOV-VEZETTE FIDESZ – ELEGE LETT ÉS KITÁLALT A JOBBOLDALI SZEGEDI POLGÁRMESTERJELÖLT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.04.13.


Szabó Bálint, a jobboldal egyik helyi polgármesterjelöltje egy interjúban kikelt Kubatov Gábor fideszes pártigazgató ellen, miután a rendőrség házkutatást tartott nála. Az interjút készítő újságíró visszaküldte Szabónak közlés előtt a szöveget, aki a válaszait, sőt a kérdéseket is lényegesen módosította. Az újságíró az átírt interjú közléséhez nem járult hozzá, Szabó pedig az eredeti megjelenéséhez, így az interjút végül a B1 blog tette közzé, miután a riporter eljuttatta hozzájuk az anyagot.

Szabó 2018 végén jelentkezett be az idei választásokra, akkor a Magyar Időkben azt írták róla, „a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójaként évek óta küzd Szegeden a Botka-féle MSZP-s városvezetéssel. A cége képviseli a Szeviép-károsultak egy részét, a csődbe vitt Szeviéppel 443 családot károsítottak meg, összességében tízmilliárd forinttal”, illetve „annak idején a szegedi parkolási botrány miatt is feljelentést tett”, valamint „korábban a szegedi Cserepes sori és a Mars téri piac ügyében, valamint a botrányos zajrendelet ellen, illetve a korábban átalakított helyi tömegközlekedés és a parkolási rendszer miatt is felemelte a szavát.”

Szabó az elmúlt években több alkalommal is szót emelt Botka László szegedi polgármester tevékenysége ellen (megmozdulásai rendre botrányba fulladnak), így talán nem meglepő módon nyilatkozatai elsőként többnyire olyan felületeken jelentek meg, mint az Origo, a 888.hu, a Lokál, a Pesti Srácok vagy éppen a helyben erősen Fidesz-közeli Szeged Ma. Most azonban úgy néz ki, fordulat állt be a kapcsolatában a Fidesszel.
Szabó az interjúban ugyanis arról beszél, hogy Kubatov Gábor gyakorlatilag kézivezérli a helyi Fideszt, őt pedig betámadták, mert Kubatovék szerint Lázár embere.

Jelenleg Szegeden ott tartunk, hogy két éve megérkezett ide Kubatov Gábor, akinek van egy helytartója, Maróti Gábor. Gyakorlatilag ez a két úriember kézivezérli a teljes helyi jobboldalt, a hozzákapcsolódó médiumokat és gazdasági hátteret” – mondja.

Az elmondása alapján mára azonban Simicskáéra hajazó kommunikációs stílusa miatt Maróti szegedi kapcsolatai meglehetősen megromlottak, ezért Kubatov azóta saját maga jár hetente a városba...

A LAKITELEKI KISZ-ÉPÍTŐTÁBOR SÁTRA SE KURULTÁJOS NÉPFŐISKOLAI JAKUZZINAK INDULT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.04.13.


Tárgy: Jogos

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Mondanom sem kell, hogy már megint nem alkalmatos a kend hazajövetele. Sok ok miatt. Nem sorolom a könyökét kímélendő. Mert gondolom, ott jön már ki kendnek az örökös siránkozásunk. Viszont előjárójában rögvest külön köszönjünk kendnek – megvallom még a nagyi se gondolt rá, pedig ő nagyon körültekintő -, hogy felhívta a figyelmünket. Valóban, az anyunak az allergiától nem narancsvörös az orra, hanem csak szimplán vörös, és ez a szín most rendszeridegen. Akkor valószínűleg ezért nem kap az állampárti ingyen krumpliból/tojásból a választások idején, amiket a ki nem fizetett túlórapénzén a hűbéres földesuraktól vásároltak a sameszek.

Jogos a két pont kendnek, ahogy a zsűri mondaná. Még jó, hogy be nem csukták az anyut, mikor sarlózta a füvet az árokparton. Mert a sarló meg önkényuralmi jelkép. Pláne, ha az apu nem satuba fogva, (de úgy is életveszélyesen) a flexszel élezte volna, hanem ahogy a tata szerint illik magyarosan; kikalapálni takarosan és utána fenni a kaszakővel, mint egy virtigli, földjétől úri huncutsággal megfosztott, közmunkás státuszba emelt agrárproletár. Mondta is a tata annak idején, amikor törvénybe tették a sarló és a kalapács tiltását, hogy azt eddig is tudta, hogy a felettünk törvényt ülők utálnak dolgozni, de azt nem gondolta volna, hogy még a munkaeszközöktől is annyira iszonyodnak, hogy a törvény erejével védik magukat tőlük.

A jogról jutott eszembe, hogy ha felelőtlenül hazajőve kend velünk lenne egy koszton, a göthössége miatt nem sokat tudna lendíteni a család anyagi helyzetén. A rokkantnyugdíjazása kizárt, mert még lélegzik, és a búcsúba/falunapokra mehetne órabérbe lufit fújni, és nem pazarolná üresjáratú kilégzésre a narancskeresztényeknek tartogatott levegőt. Munkanélküli segélyre se lenne jogosult, mert itt csak a leggazdagabb háztartások 3%-a tud élni ezzel a szociális juttatással és bizony mi nem tartozunk közéjük. Talán ha grófként lenne munkanélküli? A kis- és középnemesi stallung kevés.

Bizony. Ebben a jogállamban azé a jog, aki sajátlábúlag, vagy a pártszolgálatosok révén tipor az alattvalókra. Ha a háztartás vagyona meghaladja a 153 milliós küszöböt, akkor jogosult a szociális ellátások 43 százalékára. Úgy ám!
...

HASADT TÁRSADALMAK, ILLIBERÁLIS MEGVÁLTÁS

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: KRASZTEV PÉTER
2019.04.13.


A 80-as évek második felében egy duhaj, átkocsmázott éjszakán eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha miután megkaptuk a diplománkat, levonulnánk egy faluba, átvennénk az összes fontos pozíciót, és onnantól kezdve a teljes helyi populáció nekünk dolgozna: a jegyzőtől az orvosig, a patikustól az iskolaigazgatóig, a téeszelnöktől a pártitkárig lett volna alkalmas emberünk. Aztán évekig röhögtünk rajta, máig is emlegetjük.

Nagyjából ugyanakkor, egy másik kocsmában egy másik csapat hasonló játékot játszott, de ők mertek nagyobbat álmodni, pártot alapítottak, és amikor hatalomra jutottak, egy egész országot lefosztottak. Ha úgy tetszik, ez volt a magyar "tea"- – vagy tekintettel Orbán későbbi gyengéjére – "pálinka-party". Aztán a politológusok nevet is adtak a játéknak, ez lett a "state capture", vagyis a rabul ejtett állam. A Wikipedia szócikk négy példán mutatja be a jelenséget - Dél-Afrika, Latin-Amerika, Bulgária és Magyarország. Büszkeségre mindig akad ok…

A valóságban a Fidesz-történet ennél cizelláltabb, de egy külső szemlélőnek ez segíthet eligazodni az előzményekben. Mára sokan elfelejtették, de a korai, radikálisan demokrata Fidesz egyik fő küldetésének tekintette az ország szellemi kettéosztottságnak a felszámolását: azért hívták magukat „elvált szülők gyermekének”, mert elutasították apáik nemzedékének opcióit, a népies-urbánus, keleti-nyugati orientációt, de még a politikai jobb és bal közötti választást is. Az első illiberális félfordulat az 1990-es évek közepén történt, amikor lemondtak arról a küldetésükről, hogy integrálják a társadalmat, és elindultak meghódítani a jobboldali-konzervatív térfelet. A fordulat befejező mozzanatát 2002 tavaszán hajtották végre, amikor Orbán Viktor arra szólította fel híveit – a keresztény, igaz magyarokat, a nemzetet - ünnepi beszédében, hogy a választásokig, azaz három héten át ne vegyék le a kokárdát. Mindenki megtudta a szomszédjáról, barátjáról, kollégájáról, kire fog szavazni, melyik történetben hisz. Előkaparta a régi hasadékot, behúzta a társadalom egy részét a maga mátrixába, és ezzel megalapozta 2010-es hatalomra kerülését...

PRIVÁTORBÁN ÉS BHL

ÖRÜLÜNK , VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.04.13.


Nem láttam képet a találkozójukról a magyar sajtóban. Google-lal sem sikerült, erre, mit ad Isten, BHL twitter oldalán találtam egyet.

Valahogy ez mindenkinek kínos. Orbán két órán keresztül beszélgetett egy francia liberális filozóf-celebbel.

Amiből azért az teljesen világosan lejön, hogy a Privátorbán aránylag intelligens, ha nem is annyira, mint az Mária asszony orgazmikus posztjaiból sejthető. És az is vélelmezhető, hogy Privátorbánt jobban érdekli BHL (vagy Yuval Harari), mint a körülötte sürgölődő retardált rezsimszolgák. Lose-lose situation.

Ha ezt a beszélgetést felveszik videora, többet tudtunk volna meg a világunkról, mint az elmúlt évtizedben összesen. Talán éppen ezért nem vették fel.

CSAK AZ OLVASSA...

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.04.13.


...Nézzük először a pártot magát. Az én pártomban nem lennének fizetett pártvezetők, legfeljebb néhány alkalmazott, akiket a párt a bevételeiből fizetne. A bevételek származhatnának azokból a forrásokból, amelyekből a mai pártok is gazdálkodnak, viszont nem fogadhatna el semmiféle pénzbeli, vagy természetbeni juttatást cégektől, pénzemberektől, állami vállalatoktól. Aki ad, az elvárja, hogy kapjon is érte valamit. „Ha magánrepülőn repülsz, személyesen fizesd ki a jegyet” – a saját fizetésedből, persze. Ennek folyománya, hogy a korrupciót, ami persze egy társadalom életéből soha nem zárható ki egészen, igyekeznénk a minimálisra csökkenteni. Kell, hogy legyenek erre módszerek, amikor az a küzdelem nem csak papíron működik.

A párt vezetői, mint említettem, társadalmi munkában, elkötelezettségből végeznék a munkájukat. Apró, de fontos dolog, hogy – mondjuk – egy összejövetelen ne egymás társaságát keressék, ne legyenek számukra foglalt helyek az első sorban, vagy az elnökségben, ne érkezzenek legutoljára, amikor már mindenki elfoglalta a helyét. Üljenek be az emberek közé, beszélgessenek az érdeklődőkkel a rendezvény előtt és után. Hallgassák meg őket és tanuljanak tőlük: hogyan lehetne az a párt, ez a társadalom még jobb. Mi az amit jobban, másképp kellene tenni. Vigyék tovább, és képviseljék a jó és fontos javaslatokat.

A párt kampányában egyébként is fontos szerepet játszana – már ha rajtam múlna – a személyes kapcsolatkeresés. Elszoktak a pártok attól, hogy door-to-door, ajtóról ajtóra járva keressék a választókat. Tudom, hogy erre nagy aktívahálózatra van szükség. Lelkes emberekre. Olyanokra, akik szeretnek más emberekkel találkozni, beszélgetni és tudnak is. Egy szimpatikus párt képviselőjének azonban jó lenni, jó programot pedig jól lehet képviselni.

Ebből következik, hogy nyilván egy olyan programra van szükség, amelyik éppen az ellenkezője a mainak, a jelenlegi kormánypárt „programjának”. Bizonyos vagyok abban, hogy mindenki ezer jó és még jobb javaslatot tudna tenni. Én most csak néhány példával illusztrálnám az elképzeléseimet.

Hiteles és pontos költségvetést készítenénk. Meghatároznánk, hogy melyek azok a társadalmilag fontos területek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek, és melyek azok, amelyek kevésbé. Az adópolitika kedvezményezettjei a focisták és élsportolók helyébe a leszakadók és nehéz körülmények között élők lépnének. Úgy vélem, hogy egy sportoló ne azért érjen el jó eredményt, mert csak a minimálbér után kell adóznia, afölött legálisan, adómentesen “kapja zsebbe” a fizetését, ami ma már akár 500 millió forint is lehet, miközben egy idős mami 40 év munka után 24 ezer forintos minimál nyugdíjból próbál vegetálni. Ugyanez vonatkozik minden mai kedvezményezettre, a rendszer
kegyeltjeire. „Fizessenek a gazdagok – is!” – ez válna az én pártom jelszavává. Mindenki képességei szerint.

A mindenhonnan befolyó bevételeket elsősorban a szociális ágazatba csatornáznánk be mindaddig, amíg az állam szociális funkciójának működtetését sikerül a normális színvonalra hozni. Ezzel párhuzamosan olyan vállalkozásokat szorgalmaznánk, amelyek magyar tulajdonú munkahelyeket teremtenek, és nem a rabszolgák termelésében jeleskednének. Szorgalmaznánk az iskolák oktatási tevékenységének mind magasabb színvonalra emelését. A pedagógusok tudásuknak és képességeiknek megfelelő bért kapnának, minősítésük az általuk oktatott gyermekek eredményei alapján történne.

Helyreállítanánk a jogállamot. Visszaadnánk az országnak az Alkotmányát, az Alkotmánybíróság rangját és önállóságát, megszüntetnénk minden politikai befolyásolási kísérletet a bíróságokra és jogalkalmazó szervekre. Az államigazgatást úgy szerveznénk át, hogy az ne csak átlátható, de polgár-barát is legyen. Megszüntetnénk az állampolgárok felesleges zaklatását, a helyi ügyeket visszahelyeznénk az önkormányzatokhoz. Megszüntetnénk az önkormányzatok fejőstehénként történő üzemeltetését. A polgármesterek nem lehetnének egyetlen párt tagjai sem, őket a helyi közösségek jelölnék és választanák.

Az egészségügyet kiemelt témaként kezelnénk mindaddig, amíg el nem éri a nyugat-európai színvonalat. Kiemelt figyelmet fordítanánk az öregek, a gyerekek és a leszakadók egészségügyi állapotára. Könnyítenénk azok sorsán, akik nem akarják maguk felnevelni a gyermekeiket és azokén akik nem részesülhetnek a gyermekáldásból. Erősítenénk a családlátogatói, ápolónői, védőnői idősgondozói hálózatokat.

Beindítanánk az állami bérlakás-programot. Megszüntetnénk a kilakoltatásokat ott, ahol nem tudnak legalább szükséglakást biztosítani a anyagi gondokkal küzdőknek. Felmérnénk az üres lakásokat, és azokat is kötelezően bevonnánk a bérlakás-programba. A munkanélküliek számára a munkakeresés kötelezettsége fejében biztosítanánk a minimálbért, mint munkanélküli segélyt.

Az európai uniós támogatások és az állami beruházások esetében szigorú felügyelet mellett biztosítanánk a nyílt közbeszerzési eljárásokat. Új közbeszerzési törvényt alkotnánk. Új alapokra helyeznénk a külpolitikánkat, helyreállítanánk a jó viszonyt a barátainkkal és szövetségeseinkkel. Kijelölnénk a határokat azoknak, akik nem a nemzeti érdekeinkkel összhangban keresik saját népeik boldogulását. Felszámolnánk a bomlasztó elemeket az ország szövetségi politikájában. Elmélyítenénk Magyarország integrációját az Európai Unióban. Bevezetnénk az Eurót.

És még mennyi mindent másképpen csinálnánk az én pártommal azért, hogy az emberek végre jól és itthon érezzék magukat az országban, magukénak érezzék és tudják Magyarországot...

A FIDESZ OLIGARCHÁI LE AKARJÁK RABOLNI A BALATONT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.04. 13.


A Balaton lassan már nem az országé – fogalmazott a hírklkikk.hu-nak adott interjújában Dr.Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. Azt is elmondta: ha a pártok megegyeznek a személyében, újra nekivág a feladatnak, de csakis függetlenként, és az általa jelölt csapattal. Az elmúlt öt évet magányos harcosként küzdötte végig a fideszes többségű testülettel szemben, ennek ellenére talpon maradat, és a város is fejlődött. Igaz nem úgy és nem annyira, ha megroppan a dereka és beáll a kormánypárt mögé. A Fidesz oligarchái így is szemet vetettek a Balatonra. Legújabban a hajózási társaságot, a Bahart-ot vette lényegében birtokba az állam, ami nem lenne baj, ám ha a jólfizető, nagy nyereséget hozó kikötőket átjátsszák magánkézbe – és erre vannak jelek -, akkor már beszélhetünk csúnya üzletekről.

- Öt évvel ezelőtt váratlanul ért mindenkit, hogy megnyerte a választásokat… Most ingatja a fejét, amivel azt jelzi, hogy az ön számára nem volt váratlan

- Kétharmaddal nyertem.

- Mégis, meglepetés volt a sikere, főként annak tükrében, hogy szinte nem is volt kampányeszköze. Most viszont, öt év elteltével már nem egyéni harcosként indul, hanem az ellenzéki pártok közös jelöltjeként. Mi az, ami megváltozott öt év alatt, hogy az ellenzéki pártok beálltak ön mögé?

- Először is: soha sehol nem tettem olyan nyilatkozatot, akár arról, hogy indulnék, akár arról, hogy nem indulnék az őszi választásokon. Tudom, hogy a sajtóban jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, csak hát ezek egyike sem tőlem származott. Én azt mondtam az első pillanattól kezdve és hangsúlyozom most is, hogy az indulásomnak vannak feltételei. Nem zárkózom el attól, hogy egy újabb ciklusba beleálljak, de ehhez meg kell egyeznie az öt siófoki ellenzéki pártnak , vagyis a Jobbiknak, az LMP-nek, a DK-nak, az MSZP-nek és a Momentumnak. Van Mi hazánk is, de velük semmiféle közösséget nem vállalok. Ha és amennyiben ők meg tudnak állapodni abban, hogy egy közös jelöltet, és annak képviselő-jelöltjeit tudják támogatni, akkor teljesül az egyik feltétel. Ebből pedig következik a másik feltételem: még egy olyan ciklust nem szabad elkezdeni, ahol én magányos harcosként küzdök; csapattal kell felállni. Mind a nyolc választási körzetben saját jelöltet kell állítani. Csak függetlenként vagyok hajlandó elindulni, pártbefolyások nélkül, az általam kiválasztott jelöltekkel. Ahhoz ugyanis nem kívánok asszisztálni, hogy pártkatonákkal legyen feltöltve a testület, olyanokkal a pártok kéréseire figyelnek és nem a város érdekeire...

BRÓDY JÁNOS: A HAZASZERETET AZ NEM AZ ÉPP REGNÁLÓ KORMÁNY SZERETETÉT JELENTI


HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.04.13.


40 év után új kislemeze jelent meg Bródy Jánosnak. A születésnapját nemrég ünneplő zenész az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.

A lemezboltok szombati világnapja alkalmából megjelent bakelit kislemez egyik oldalán az 
Akit hazája nem szeretett című dal kapott helyet. A dalszövegről Bródy János az Egyenes beszédben azt mondta, hogy az Madách Az ember tragédiájának hetedik színje nyomán készült, amikor Lucifer azt mondja Ádámnak: „Mit állsz oly szótlan, mondd, mit borzadasz? / Tragédiának nézed? Nézd legott / Komédiának s múlattatni fog.”

A kislemez másik oldalán a Magyarok közt európai című dal található, amely – amelynek címe József Attila Thomas Mann üdvözlése című verse befejező sorainak parafrázisa.

Bródy János leszögezte, hogy nem érzi, hogy ne szeretné őt a hazája. Félreértésnek nevezte, hogy a kislemez címadó dala önmagáról szólna, sokkal inkább az elmúlt száz év azon több százezer magyarjáról, akik joggal érezhették úgy, hogy a szülőföldjük mostohán bánik velük, és ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk a hazájukat...

PETÍCIÓ INDULT A GRECO ANTIKORRUPCIÓS SZERVEZET ORSZÁGÉRTÉKELÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.04.12.


Az Európa Tanács antikorrupciós szervezete, a GRECO 2017 óta folytat eljárást Magyarország ellen, mivel a négy évvel ezelőtti vizsgálatuk ajánlásait a kormány nem fogadta meg, sőt az azok betartását ellenőrző jelentéseket sem hajlandó nyilvánosságra hozni. Az aHang petíciós portál most levélküldő kampányt indított, hogy hozzák nyilvánosságra a jelentéseket.

A GRECO többek között azt várja a kormánytól, hogy növelje a törvényhozás átláthatóságát, csökkentsék Handó Tünde jogköreit a bírói szervezet felett, és szigorúan szabályozzák azoknak az eseteknek a körét, amikor egy büntetőügyet el lehet venni az azt vizsgáló ügyésztől.

A tagországok közül csak Magyarország és Fehéroroszország nem járult hozzá, hogy az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes intézménye közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést. Jávor Benedek EP-képviselő kétszer próbálta kikérni a jelentést Trócsányi László igazságügyi minisztertől, teljesen hiába.

Most az aHang petíciós portál indított levélküldő kampányt a jelentés nyilvánosságra hozatala érdekében, a kezdeményezéshez az Átlátszó, az eDemokrácia Műhely, a K-Monitor és a Korrupciókutató Központ Budapest is csatlakozott. A petíció szövege így hangzik:...

ÚGY INDULT, HOGY NEM FELCSÚT LESZ A SZUPERFALU

INDEX
Szerző: RA
2019.04.13.


Húsz éve, 1999-ben volt Orbán Viktor miniszterelnökségének első teljes éve. Ennek apropóján Orbán99 címmel indítottunk sorozatot, amelyben azokat a sztorikat elevenítjük fel, amelyek érdekesek napra pontosan két évtized távlatából is. Akár azért, mert jól rímelnek jelenlegi eseményekre, akár azért, mert támpontot adhatnak Orbán Viktor mostani döntéseiben és motivációiban, vagy szimplán azért, mert ha most történnének, még ma is simán az újságok címlapjára kerülnének. Korábbi cikkeink közül itt válogathat.

Van egy 1500 fős település Magyarországon, amely arról (is) nevezetes, hogy Orbán Viktor ott töltötte a gyermekéveit, és egy olyan sportcsarnokot kapott, amely a falu méretéhez képest kicsit luxusnak tűnik.

Beugratós a feladvány, nem Felcsútról van szó, hanem

ALCSÚTDOBOZOZRÓL,

és Orbán első miniszterelnökségéről. 1999. április 10-én, szombaton Orbán Viktor avatta fel az akkor 180 millió forintba kerülő helyi sportcsarnokot, amely az évi 76 millióból gazdálkodó falu összefogásával épült fel...

"EZ NEM EGY CIGÁNYFILM" - NINCS KEGYELEM

KLUBTRÁDIÓ / FILMKLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2019.04.13.


Az aktuális Filmklubrádióban Ragályi Elemér Nincs kegyelem című 2006-os filmét vitatjuk meg.

1993-ban egy Ivád nevű faluban bestiális gyilkosság áldozata lett egy idős ember. A nyomozók a falu rosszát, Dénest, a cigány fiatalembert gyanúsították. A szoba fala is véres volt, az idős embert szinte felismerhetetlenségig ütötte a gyilkos vagy ütötték a gyilkosok. Dénes ruháján nem volt vérfolt. Mégis, a kihallgató nyomozók gyanúja erős maradt. Bevett módszer, az iskolázatlan embert rávenni egy vallomásra annak reményében, hogy elengedik, s persze ki törődik azzal, hogy az egy ilyen ember nem érti a jogi nyelvet, megzavarodik a tárgyaláson.

Végül Dénest bűnösnek találta a bíróság, hat évre elítélték.

Két év után, 1996-ban a nyomozók elfogták az igazi gyilkosokat, így utóbb kiderült, a gyanú, a vád és az ítélet mind tévedés volt. Dénest szabadon engedték, de a faluja nem fogadta vissza, munkát nem kapott, egy ügyvéd megpróbált kártérítést kipereli az államtól, de nem sikerült. Dénes kiment a temetőbe, és felakasztotta magát.

A történet alapján Ragályi Elemér elkészítette Nincs kegyelem című játékfilmjét, amelynek forgatókönyvét az a Magyar Elemér írta, aki ügyvédként Dénes kárpótlási perét vitte. A mű a 39. Filmszemlén a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta. Az alkotók a filmet elvitték Ivádra, hogy a falu lakosainak levetítsék. Az ottaniak véleményét külön dokumentumfilmen örökítették meg.

A Filmklubrádió legutóbbi vetítése után a közönség a rendezővel, Ragályi Elemérrel vitatta meg az eseményeket.

NAGYON JÓ ÚGY POLITIKUSNAK ÁLLNI, HOGY AZ EMBERNEK VAN ALTERNATÍVÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2019.04.13.


...Ha nem baj, akkor a felcsúti félisten viselt dolgaival ma reggel egyáltalán nem szeretnék foglalkozni (bár a a Dán Néppárt vezetőjének Orbán-definíciója – Orbán Viktor a gimis jócsaj, akit szerettél volna, de nem tudtál megszerezni – majdnem visszacsalogatta az elfogyasztott kávémat), cserébe szeretném mindenkinek figyelmébe ajánlani a Bajnai Gordon egykori miniszterelnökkel készült tegnap esti 24 perces beszélgetést. (Ez itt az első 18 perc.)...

24 perc, ami fájdalmasan ráébreszt arra, mennyire távol került ez az ország, a közbeszéd, a politika a normalitástól, a szakmaiságtól, az emberi hangnemtől. Ezt az embert itt minden lehetséges módon megalázta, bemocskolta és meggyalázta a kétharmad, de ez az ember egyetlen dühös, frusztrált, sértett, vagdalkozó szót nem mondott azokról, akik az ő válságkezelését követően kerültek hatalomra. Nem hiszem, hogy a 2010 óta folyamatosan kormányon lévő banda értené, de ez egy kulcsgondolat Bajnai Gordontól: nagy tisztesség az, hogy miniszterelnök lehetett, de nem szabad senkinek azt gondolnia, hogy ez neki jár. Szerintem minden szava a helyén van ennek az embernek, bár a diagnózisai súlyosak. Igaza van. Amikor átvette a kormányzást, hogy kirántsa az országot a szakadékból, akkor Magyarországot az infarktus fenyegette, most a lassan ölő rákos daganat pusztítja a szöveteit; morális válságban van az ország és ebbe a válságba befelé megyünk. Elmondása szerint látta, hogy a Fidesz hogyan épül be egyes ellenzéki pártokba, és arra a következtetésre jutott: „ebben a helyzetben én csak vesztes, csak hülye lehetek”.

"Nem akarom sajnáltatni magam, semmi okom nincs arra. Én magánemberként jól érzem magam, nekem a közéleti közérzetem az rossz. Szerintem nálam sokkal rosszabb helyzetbe kerültek emberek… úgyhogy nekem önsajnálatra semmi okom. Teszem a dolgom, élek a szakmámban, és ha tudok, segítek azoknak, akik segítséget kérnek tőlem itthon. (…) Mindenkinek segítek, akinek tudok, mert nagyon remélem, hogy kitermeli ez a borzasztó rendszer azt az ellenzéket, aki le tudja őket váltani. (…) Sok jó tanácsot lehet adni, talán a legfontosabb az, hogy tűrni kell a kudarcokat. A másik, amit a fiataloknak szoktam mondani. Megvan az a késztetés, hogy rögtön ugorjanak bele a politikába, csak azt látom, hogy azok a politikusok, akik nagyon gyorsan elkötelezik magukat, utána nagyon nehéz nekik más megélhetési pályára menni. Nagyon jó úgy politikusnak állni, hogy az embernek van alternatívája, hogy ki tud lépni, ha olyan dolgokat kellene csinálni, amiket nem akar vállalni. Előbb legyen alternatíva, és utána érdemes belefogni, csak hát annyira sürgető vagy fájdalmas a helyzet, hogy sokan már nagyon fiatalon nekiugranak, és nagyon tisztelem azt is, ha valaki ezt megteszi."

Ehhez már semmit nem tudok hozzátenni, ebben ez is benne van: egy egész ország annak issza a levét, hogy egy kollégiumi bűnbanda úgy állt politikusnak, hogy nem volt alternatívája. Jó hétvégét mindenkinek!

CSUKLÓZTATÁS ÉS TELJES KÁOSZ

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Bandosz
2019.04.13.


Az ember kínjában már csak röhög azon, amit a britek művelnek az utóbbi hónapokban. Nem mindenki, hiszen van, akinek ha nem is a bőrére, de a pénztárcájára megy a tökéletes bénázás, különösen, ha véletlenül bezuhant a bürokrácia lassan, de kegyetlenül őrlő malmai közé. Így járt ezzel Bandosz is, aki nem akármilyen történetet osztott meg velünk.

„Meglehetősen depressziós állapotba kerültem a Brexit miatt. Egyszerűen nincs annyi pénzem, hogy megfizessek egy pszichológust, akivel megbeszélhetném, mi bajom a Brexittel vagy vajon van-e bajom egyáltalán, azaz miként hat rám.

A viccet félretéve, eléggé összezavart állapotban vagyok, talán azért is, mert problémáim akadtak a brit Belügyminisztériummal. Már nagyon régóta itt élek, még az EU-bővítés előtt kaptam állandó lakhatási engedélyt – papíron.

A papír azért fontos, mert Theresa May még belügyminiszter korában kitalálta, hogy a bevándorlók egy részének ellenséges közeget teremt. Azt is kitalálta, hogy egy biometrikus műanyag kártyára kell átvezetni a lakhatási engedélyt.

Be is adtam az igénylésem, online (teljesen modern módszerekkel), majd megjelentem egy időponton, bemutattam a dokumentumaimat. Érdekes módon mindkettőért baromi sokat kellett fizetnem, összességében már majdnem 100 ezer forintnyi fontnál tartok – holott a jogom megvolt, azt csak át kellett volna vezetni egy papírról a kártyára.

A slusszpoén az, hogy kb. 4-5 hónappal később érkezett egy levél, amiben azt írták, hogy nem áll a rendelkezésükre elég dokumentum, ami bizonyítaná, hogy Ön itt élt 2003 és 2013 között, holott stabilan itt éltem, az Európából leszakadó szigetországban.

Nekem kell bebizonyítanom, hogy itt dolgoztam és adóztam – úgy, hogy közben már jó pár alkalommal költöztem és selejteztem ki dokumentumokat, mert nem fértem el tőlük.

Most elkezdtem előkaparni a szükséges papírokat (már ami megmaradt és amit össze tudtam szedni), közben barátaim tanácsára ügyvédhez fordultam, aki szintén elég szép pénzt kért el azért, hogy megírjon egy levelet. Ott is vastagon fogott a ceruza.

Mindez nagyon sértő, mert nekem egyszer már megadták ezt a jogot és most olyan, mintha újra bizonyítanom kellene. Most várom, hogy a hatóság pozitívan elbírálja a kérelmem, miközben azt írták, hogy ha nincs elég papírjuk, akár el is utasíthatják. Mindez a Brexit miatt van…

MEGETTEM EGY PILLANGÓT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.13.


Irén anyus tett-vett a konyhában, csörömpölt meg szöszmögött, rakosgatta ki a két csorba tányért, a két repedezett bögrét, két késecskét és két villácskát, meg a tegnapi farhát maradékát két szem krumplival. Így várta vacsorára Pista apust, aki már órák óta a kertben volt. Ő ott csörömpölt meg szöszmögött, rakosgatta a csorba ásót, a repedezett vödröket meg a nyikorgó kullót. Igaz, már jó ideje csendben volt. Megpihent biztosan szegény ember – gondolta Irén anyus -, mert rozoga volt Pista apus már, ahogy eszegette őt az idő, hogy alig is hagyott belőle valamit. Egy kérdőjelet szinte csak ócska gatyában.

Ferde volt már a napsugár, vízszintes szinte, belefurakodott a konyha kopott falába, a múltat kereste benne, de csak pókokat talált, meg a háló alatt megrágott légyszárnyakat. Meleg sem volt, de már surrogtak a denevérek meg csivatoltak, vacsorálni indultak ők is, Pista apust méregették nagy áttetszőségében, a hervadt püspökfalatját neki, meg a reszkető ujjait, akárha pókok volnának az eres kezek, zabálni való delikátok. Tavasz volt, és miden teremtett lélek a kertben enni akart meg élni, egymást vizslatták nyálcsorgatva, a másik combját, darabka máját, még lüktető szívét, mert ilyen az élet, de legfőképp a halál. Irén anyus kivisított a kertbe élesen, hogy apus, amitől kicsit megrebbentek a pislákolni készülő csillagok, de csak egy kicsit.

Irén anyusnak fölösleges dolog volt visítania oly nagyon, mert nyikorgott már a konyha megvetemedett ajtaja. Föltárult, és Pista apus teljes fenséges apróságban, kérdőjeles görbén, az arcán megülő mohadarabokkal, boglyaként álló, piszkos, ősz hajjal, de szemeiben valami különös, csillogó, lázas fénnyel imbolygott a kockaköveken, úgy ért oda a stokihoz és úgy rogyott rá, mint a reszkető gyertyafény. – Egyél lelkem – noszogatta őt Irén anyus -, de Pista apus messzire volt, túl az Óperencián meg üveghegyen, a kurta farkú kismalacok birodalmában, olyan kerek volt a szeme, mint a telihold, de nem látott vele semmit, hanem csak csillagokat meg napsugarat, hogy rezgett tőle a szalma haja neki...

NINCS MEGNYUGVÁS - KISEMMIZETT, TÖNKRETETT EMBEREK A ROMÁK ELLENI GYILKOSSÁGSOROZAT HÁTRAMARADOTTJAI

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.04.13.


Hiába csurrant-csöppent némi kártérítés, a tízéves gyászünnepségek idején kiderült, hogy a szirmok, virágok, koszorúk nem sokat érnek. Hogy a vészjósló figyelmeztetés fölött maga a célcsoport (a cigányság) önmegadóan napirendre tért. Kiderült az is, hogy a tiszalöki gyilkosság áldozatának, Kóka Jenőnek az özvegyétől két éve megvonták még a szánalmas mértékű rokkantnyugdíját is. Gyógyultnak nyilvánították. Hogy a túlélőket a sajtófelhajtás inkább zavarja, mint vigasztalja. Hogy az elhagyott házakat lerombolták, a csupasz falakat az enyészet démonai lakják.

– Mit mondjak magának? Elmondtam mindent. Manapság nem nagyon keresnek.

Riadt, agyondohányzott női hang.

Érdekel ez még valakit? Muszáj erről beszélni? Kóka Jenő özvegye, Éva a gyerekekkel ma már a baljós emlékű Tiszaeszláron lakik. Együtt a család maradványa, a kis Évi, az ő kislányai és a vő, aki munka után kajtat. A Nefelejcs utcai házat Tiszalökön kiürítették, eladták. „Daróczi Ági segített abban is.” Évát a történtek után ő vette pártfogásba. „Én akkor nem nagyon voltam magamnál, ha az utcán egy motor elment, azonnal remegés fogott el.” A házat, a volt családi fészket, ahol Jenővel huszonnyolc évig éltek, az új tulaj széthordta, lerombolta. Anyagáron vehette meg, hétszázötvenezret fizetett érte. Előbb az ablak- és az ajtókeretek tűntek el, legyalulták a kerítést, eltűnt a tető, a kapu, minden. Vége. Kóka Éva nem akart átjönni Eszlárra semmi pénzért, az az elbontott ház a közös életművük volt. Be volt rendezve, három szoba, konyha, nagy ugrás volt a fürdőszoba, az előfolyosó, a betonból épült disznóól, volt garázs, előkert, virágágyás. A végórán Jenő feje pihent rajta. Jenő a gyárba kocsival járt, Éva biciklivel ment munkába. Jenő volt, aki az életüket szervezte és összefogta. A soron következő terv (nem sokkal a merénylet előtt) az volt, hogy mivel Éva idegenkedett a vezetéstől, Jenő villanybiciklit vett volna neki, ne kelljen reggel-este kerekezni. Jenő gyöngéd, figyelmes férj volt, akkor már százezret keresett. Éva hetvenet. A történtek után a család a Fehér Gyűrűtől ötmilliós kártérítést kapott. Az persze gyorsan elment. Eszláron házat kellett venni, be kellett vezetni a gázt, aki korábban lakta, odabent vágta a fát...

EGYÜTT KÖZÖSSÉGIVÉ VÁLIK AZ ADOMÁNYOZÁS

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO 
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.04.12.


Gyakran nézem a szervezőket, az örömöt, egy-egy sikeres adománygyűjtés kommunikációját a közösségi médiában. Jó látni, ahogy továbbadják a jó érzéseket, élményeket, ezzel pozitívan építik egymást. Mert adni jó, segítő közösségeket szervezni pedig plusz öröm.

A szervezett, közösségeket érintő adománygyűjtés nagy segítséget jelent a karitatív munkát végző civil szervezeteknek. Ebben a szervező tulajdonképpen teljes projektként kezeli a történetet, egyeztet a szükségletekről, meghirdeti és a hirdetést menedzseli a közösségi oldalakon, megszervezi az adománygyűjtést, és az adomány civil szervezethez való eljuttatását is. Nem kis munka ez, de nagyot lendít a kríziskezelésen, hiszen ilyenkor, általában nagy tételben kaphatunk olyan adományokat, amelyekből az adott időszakban hiányunk van. Ráadásul tervezhetően, hiszen valamennyi biztosan összejön a célzott adományokból.

A közösségi adománygyűjtés gyakran egy cégen belül történik, ilyenkor egy adott kört érint a program, és általában maga a cég biztosítja a szállítási költséget is. Ezeknek a gyűjtéseknek mindig van közösségfejlesztő funkciója is, hiszen egy cél érdekében köteleződnek el az ott dolgozók. Sőt, van, ahol először a civil szervezetről és a hozzá kapcsolható karitatív területről döntenek szavazással, utána keresik meg a szervezetet és határozzák meg az adománygyűjtés körét. A cégeknél lesznek olyan személyek, akik a szervezést végzik, gyűjtéstől a szállításig, ebben személyesen is képviseltetik magukat. Készülnek fotók, melyeket aztán visszacsatolásként szétküldenek a céges informatikai rendszeren belül. Az átláthatóság, a célba érkezés jelzése nagyon fontos ezen a területen is.

Az Igazgyöngy Alapítvány körül több ilyen segítő személy, csoport van jelen. Hosszú a sor, ezért most csak néhány típusról írok.

Minden tavasszal és ősszel adománygyűjtő pikniket szerveznek lelkes támogatóink a XII. kerületi Hollósy Simon utcai játszótéren, ahol célirányosan gyűjtenek gyerekruhákat, cipőket, babaápolási holmikat, tisztítószereket, épp azt, amire szükségünk van. Kész közösségi eseménnyé szervezik ezt, találkozó, beszélgetések, néha koncert, süti is van, közben a gyerekek játszanak. Az adományozók összeadják a teherautó szállítási költségét is. Mi pedig csak ámulunk, mikor másnap kipakoljuk a holmikat, melyek ilyenkor teljesen megtöltik a raktárunkat, hogy sokáig segíthessünk a rászorulókon.

Vannak olyan, külföldön élő magyarokat összefogó csoportok, ahol évente visszatérő program az adománygyűjtés. Kint élő családok, akik figyelik a hazai eseményeket, olyan kapcsolódásokat keresnek, ahol segítő szándékukat be tudják csatornázni, például a gyerekszegénység problémakörének megoldásában. Ezen a téren is stabil kapcsolat kialakult ki közöttünk, évről évre ugyanaz a szállító, a ruhák és más holmik pedig hibátlanul, rendszerezve érkeznek hozzánk Svájcból, magyar családoktól. Hasonlóan elkötelezett ember szervezi évente többször az adománygyűjtést Ausztriából is.

Nemrég írtam a mosás nehézségeiről, arról, hogy a lakhatási szegénységben csak a keverőtárcsás mosógép és a centrifuga jöhet szóba, hiszen nincsen bevezetve a víz a házakba. Ezután jelentkezett valaki, és nekifogott egy erre irányuló kampánynak a saját kapcsolatrendszerében, ami természetesen nem volt azonos a mienkkel. A kampány során rekordszámú használt gép jött össze, amit egy darabig raktározva, megtisztogatva, javítva le is szállítottak hozzánk, részben egy olyan felajánló jóvoltából, aki épp egy szállítással kívánt hozzájárulni az ügyhöz. Az adomány másik fele pedig csomagküldő szolgálattal érkezett. Nálunk már korábban feliratkoztak olyan családok, akik ilyen jellegű adományokra vártak, a lista pedig elég hosszú volt. Ezzel az akcióval mindenkinek adhattunk gépet, igaz, azóta már újratermelődött a kérelmezők sora is. A szervezők viszont tovább folytatják a gyűjtést, mert ráéreztek az adományozás nagyszerűségére, és már tervezik a következő projektet.

Folytathatnám még a sort dunántúli pedagógusokkal, akik egy kulturális programokat szervező klub működtetéséhez kapcsolták a segítségnyújtást, és folyamatos, célzott adománygyűjtéssel segítenek minket.

Ezekben a kampányokban az a közös, hogy ezek nem egyéni akciók, hanem egyéni kezdeményezésű közösségi programok. Mindig kell valaki, aki felvállalja a szervezést, az ügy menedzselését, de mivel ez sosem egyszeri dolog, egyre rutinosabban megy minden. Mert közben kialakul körülöttük egy támogató közeg, egy kisközösség, ahol mindenki más szaktudást, ötletet tesz bele, és közben mindenkiben erősödik a szolidaritás érzése. Mindenki egyformán boldog lesz attól, hogy részt vehet egy ilyen projektben, és hozzátehet valamit egy közös ügyhöz. Olyan dolgokat vállalnak, melyeket egyedül valószínűleg nem tennének meg, mert nem is tudnák hogyan, vagy hová szállítsák az adományokat – túl sok idő egyénileg bejárni ezeket az utakat. Ám együtt más tartalommal töltik meg az akciót.

Együtt közösségivé válik az adományozás. Gyakran nézem ezeket a szervezőket, az örömöt, egy-egy sikeres adománygyűjtés kommunikációját a közösségi médiában. Jó látni, ahogy továbbadják a jó érzéseket, élményeket, ezzel pozitívan építik egymást. Mert segíteni, adni jó. Segítő közösségeket szervezni pedig plusz öröm. Minket pedig, civil szervezeteket újabb ás újabb kapcsolatrendszerbe emelnek be, folyamatosan erősítve a társadalmi beépülésünket.

Újjáépülő közösségeket látok ezen a területen. Őszinte, emberi kapcsolatok jönnek létre az adományozás mentén, hála azoknak, akik bevállalják a szervezéseket. Lám, egy kis lépés is elég a jóhoz. Van egy kezdeményező, aki partnereket keres és menedzseli az ügyet. Aztán egyre többen csatlakoznak hozzá. Ugye, nem is olyan elveszett a világ?

TAVASZI SALÁTAPOSZT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.04.12.


Rengeteg dologról lehetne írni, de minek?
Azért nehéz ma a politikai blogger élete, mert a politika a vallásháborúk alatt szünetel, ilyenkor a hit lép elő mindent meghatározó tényezővé, a hit pedig nem tűr kételyt, nem tűr kompromisszumot, a hit az ellenfél életét követeli, különösen akkor, ha a hívők egy része már régen kilépett a normális gondolkodás keretei közül és egy, a valóságtól alapjaiban különböző másik síkon éli életét.
Ezért aztán most nem is szenvedek azzal, hogy a józan észre apelláljak, mindössze néhány megjegyzést szeretnék tenni Abszurdisztán mai állapotáról, Übü király birodalmáról.

Lehet, túlzottan provinciális a világlátásom, de attól tartok, hogy gond van errefelé az anyagi források elosztásával.
Két kézzel szórja a pénzt a mi kis diktátorunk, amerre lép, arra futball-akadémia bújik ki a földből, mindenféle szigetecskét, csóringer országot tömünk pénzzel, ki tudja, milyen ellenszolgáltatásért, jövőbeli búvóhelyért...
Tudom, fontos dolog a humanizmus, de az azért már mégis túlzás talán, hogy templomok építésére adunk pénzt - milliárdokat - Mexikóban.
Emellett üldözött koptokat - ezer családot állítólag - is importáltunk, ezek a migránsok a mi migránsaink, akiket Egyiptomból és Irakból fogadtunk be, megadva nekik a magyar állampolgárságot, gondolom mind magyarabok, esetleg sumérok.
Hogy ma hol élnek? Ki tudja - talán magyar útlevéllel Berlinben...
Emellett persze árultuk is az állampolgárságot boldognak, boldogtalannak, csak fizetőképes legyen.
Egyébként ki lettek tömve a magyar egyházak is pénzzel, nem is csoda, hogy semmiről nincs véleményük, kussolnak és lapítanak, közben lassan olyanok vagyunk keresztényben, mint Irán mohamedánban, holnap lehet elkezdeni a harcot az egyházt és állam elválasztásáért.
Várható lassan a magyar egyházak összevonása is, anglikán mintát követve, ahol az egyház feje az angol uralkodó...

NYOM NÉLKÜL ELTÜNTETETT EGY ÚJSÁGOT A FIDESZES MÉDIAALAPÍTVÁNY

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2019.04.12.


A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) február 11-én jelentette be, hogy másnaptól megszűnik a Vs.hu, ám a tulajdonos akkor a Népszava szerint azt ígérte, hogy az eddigi cikkek elérhetőek maradnak.

A jelek szerint azonban nem mondtak igazat. A portál először március végén vált elérhetetlenné „szerverhiba” miatt, ám ekkor még néhány nap után visszakapcsolták.

Mostanra azonban újra eltűnt az oldal és vele együtt a teljes archívum is, ami már csak azért is véglegesnek tűnik, mert a vs.hu címet átirányították az újság múltjával gyökeresen ellentétes szellemiségű, a kormánypropaganda online zászlóshajójaként működő Origo nyitóoldalára.

Még az első lekapcsolás után kétszer is érdeklődtünk a Kesmánál, hogy miért vált elérhetetlenné az újság, tartós lesz-e ez az állapot, és ha igen, akkor miért döntöttek így, de írásos megkereséseinkre nem kaptunk választ.

A Vs.hu 2013-ban indult, első főszerkesztője Kerényi György volt, őt 2014-ben Lebhardt Olivér váltotta, egyúttal több olyan újságíró és szerkesztő került a laphoz, akik éppen az akkoriban bedarált Origótól érkeztek. 2016-ban kiderült, hogy a Vs.hu jókora támogatásokat kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól, erről értesülve a szerkesztőség nagy része felmondott. A lap utolsó nagy dobása a Századvég-akták nyilvánosságra hozása volt, a 78 ezer oldalnyi dokumentum a Miniszterelnökséggel folytatott közel négyévnyi pereskedés után került a szerkesztőséghez (Joó Hajnalka újságíró még az Origo munkatársaként kezdte a pert)...

CSODAFEGYVER VAN A NAV KEZÉBEN, KÉRDÉS, MIKOR FOGJÁK BEVETNI

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.04.12. 


Nem csak a barátok lájkjait lehet begyűjteni a Facebookon, ahogy az ember egy luxuskocsinak támaszkodva pózol, vagy épp egy ötcsillagos hotel teraszáról jelentkezik be Bali szigetén. Egyre több országban már az adóhatóság is figyeli az ilyen bejegyzéseket.

Látni fogjuk, ha ön sok képet töltött fel egy luxusautóról, miközben nincs elég jövedelme, hogy vegyen egyet. Lehet, hogy az unokatestvére vagy a barátnője adta kölcsön önnek, lehet, hogy nem.

Így vezette fel a francia gazdasági miniszter a bejelentését: elindul a közösségi médiát és az adóügyeket összekapcsoló rendszer próbaüzeme. Gérald Darmanin úgy számol, évente 80-100 milliárd eurót bukik az ország az adóelkerülésen, miközben sokan, akik alig fizetnek be adót, a közösségi médiában büszkélkednek a vagyonukkal. Az adóhivatal dolgozói ez után nagyobb szabadságot kapnak, hogy begyűjtsék az adatokat a Facebookról, Instagramról vagy Twitterről. Vagy hogy egyszerűen megnézzék, ha valaki munkanélküli segélyre van bejelentve, vajon miért büszkélkedik a LinkedInen menő munkahellyel...

Ugyanez Nagy-Britanniában már 2008 óta működik: a Connect nevű rendszer segítségével 3 milliárd font adót sikerült beszedni. Ez teszi lehetővé, hogy az adóhatóság összekapcsolja a magánszemélyek és a cégek adóadatait a közösségi médiában lévő megjelenéseikkel. Sőt, arra is akadt példa, hogy a Google Earth segítségével szúrtak ki egy házfelújítást, pedig ott az adópapírok szerint nem történt semmi. Az amerikai adóhivatal, az IRS látványosan titkolózik, amikor erről kérdezik, de az adószakértők szerint gyanúsan sok adatbányászattal foglalkozó szakértőt vettek fel az elmúlt években. Először tavaly decemberben adtak be a kormánynak egy hivatalos kérelmet, hogy felhasználhassák azokat az üzleti adatokat, amelyek a neten amúgy is nyilvánosak.

Nincs nehéz dolguk az adóellenőröknek, amikor annyian saját maguk tesznek fel a netre szinte bármit nyilvános adatként – mondta a Marketplace.org-nak Edward Zelinsky adójogi professzor. Más kérdés, hogy mi van, ha egy poszt nem nyilvános. A briteknél például egyértelmű: ha valaki úgy dönt, hogy a bejegyzéseit csak az ismerősei láthatják, akkor máris nem lehet felhasználni az adatait. Az amerikai IRS belső szabályzata pedig külön kitér arra, hogy tilos kamu profilokkal bejelölgetni a Facebookon embereket...

EGYSZERŰEN NEM TUDTAM MEGÉLNI, ÉS RÁKERESTEM, HOGY „ÁPOLÓNŐ ANGLIÁBAN”

24.HU
Szerző: Kálmán Mátyás Kálmán Attila
2019.04.12.


Molnár Krisztina sok év ápolói tapasztalattal a háta mögött sem tudott megélni a szakmájából Magyarországon. Lassan öt éve annak, hogy úgy döntött, Angliában folytatja az életét, hiába nem ismerték el a végzettségét, és az ország sem volt neki szimpatikus. Élményeiről könyvet írt Válaszúton – Egy magyar ápolónő történetei határokon innen és túl címmel. Ma már kórházban dolgozhat ápolóként, megbecsülik, és heti három műszakot teljesítve jól meg is tud élni. Ha valami pozitív változást látna otthon, mégis hazajönne.

SOK AZ ELLENTMONDÁS A KAMPÁNYSZAGÚ FALUSI CSOK-KAL KAPCSOLATBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Doros JuditGulyás ErikaVas András
2019.04.13.


Olyan ukrán határ menti településeken is igényelhető lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, ahol nemhogy csökkent volna, még nőtt is a lakosságszám.

Nyilvánosságra hozta a kormány annak a 2486 településnek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok), de továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés és ellentmondás a támogatással kapcsolatban. Mindenekelőtt az: továbbra sem jelent meg a falusi csok igénybevételének feltételeit tartalmazó rendelet szövege. Pedig a miniszterelnök március 8-án azt mondta, már csak a visszaélések elleni garanciális csomag hiányzik a rendelethez. 

Tartogat meglepetések a települések listája is. Kezdetben arról volt szó, hogy csak az olyan, ötezer főnél kisebb községekben lesz elérhető a támogatás, ahol a népesség a 2003. január elsejei állapothoz képest legalább öt százalékkal csökkent. Ez alapján 1799 település került fel az első listára. Később aztán eltörölték az országos lélekszám csökkenésének mértékéhez kötött kitételt. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter március 7-én pedig már arról beszélt: mindenhol lehet jelentkezni, ahol csökkent, akár csak 1-2 százalékkal is a lélekszám. Ehhez képest a listán szerepel olyan település, amelynek nemhogy csökkent volna, nőtt a lakosságszáma. 

A listán rajtra vannak például azok az ukrán határmenti kisvárosok és falvak, ahol – miként lapunk is megírta nemrégiben – ugrásszerűen megnőtt a népesség aránya a papíron betelepülő, sokszor magyarul sem beszélő kettős állampolgárok miatt. Kispalád, Ajak vagy épp Barabás is ilyennek számít, ezek a települések korábban le is mondtak arról, hogy kihasználhatják a falusi CSOK előnyeit. Ám most mégis örülhetnek, miután a kormány bővítette a kedvezményezett települések listáját...

AZEMÚTKILENCÉV

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.04.13.


Azért van most ez a lidércnyomás, mert nem figyeltünk egymásra. Pedig, egyenként jó emberek lennénk: ha beteg gyereket, sanyarú sorsú kiskutyát látunk, felháborodunk és segítünk. Csak társadalmi szinten nem vagyunk a topon igazán.

Amikor az első kétharmad elvette a magánnyugdíj-pénztárakban tartott háromezer milliárd forintot, te hallgattál. Nem volt pénzed magánnyugdíj-pénztárban, miért is ugráltál volna?

Amikor belerúgtak az egyenruhásokba, csöndben voltál. Azt hitted, megúszhatod, ha befogod a szád, behúzod füled-farkad. Ha észrevétlenül meglapulsz. Különben is: nem vagy tűzoltó, sem rendőr, katona.

Nem lehet megúszni, mindenki sorra kerül.

Amikor megalázták a pedagógusokat, nem szóltál egy szót sem. Nem vagy tanár, gondoltad magadban, s azt remélted, kimaradsz a rosszból. Amikor belegázoltak az egészségügyiekbe, a hajléktalanokba, a munkanélküliekbe, nem volt egy szavad sem. Az járt az eszedben, hogy nem vagy sem orvos, sem ápoló, fedél még van a fejed fölött, munkád is van, igaz, megélni alig tudsz belőle.

Agyagba döngölték a földműveseket, a postásokat, a kéményseprőket. A mozdonyvezetőket, a buszsofőröket, az autósokat, a gyalogosokat.

Az adósokat, a hitelezőket.

A hivatásosokat, a civileket.
Kismamákat, nagymamákat.

Amikor beletapostak a diákokba, és nem érezted, hogy mondanod kellene valamit. Nem vagy diák, az ő bajuk nem a te bajod. Mozdonyt nem vezetsz, gyereked külföldön, unokád nincs.

Belerúgtak a juhászba, a halászba, a molnárba, a madarászba. A kertészbe, a kovácsba, a szakácsba. Miért is mozdultál volna, ők sem tettek érted semmit.

A cinikus, sunyi hatalom ismer téged, ezért tudta, merte megtenni ezt veled, és mindnyájunkkal. Lebontotta a jogállamot, szétlopta az országot. Ezek itt, gondolta magában a cinikus, sunyi hatalom, úgysem veszik észre. Vagy ha mégis, nem fáj nekik. Ezeknek - ezek az ezek mi lennénk – így is jó.

Most kezdjük csak megtanulni, hogy ahol másnak rossz, ott nekünk sem lehet jó. Olyan országban, ahol nem jó péknek lenni, ott zöldségesnek lenni sem jó. Katonának, hivatalnoknak, írónak, olvasónak, öregnek, fiatalnak.

Zsidónak, arabnak, romának, románnak.

Magyarnak.

Több szolidaritást, Béláim!

AZ EURÓPAI SZOCIÁLDEMOKRATÁK IS LÉPTEK A MAGUK JOGSÉRTŐI ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.13. 


- A Fidesz sorsára jutott Strasbourgban a román kormánypárt, csak ellene az európai szociáldemokraták léptek fel a normák megsértése miatt 

- Orbán Viktor megsértődött Weberre, így minden ígérete ellenére egyáltalán nem fogja vissza magát az EU-ellenes retorikában, a Néppárt frakcióvezetője viszont harcot hirdet a populizmus ellen

- Timmermans azon van, hogy az Európai Parlamentben a konzervatívok nélkül jöjjön létre életképes többség, az EPP helyzetét bonyolítja, hogy nem tudni, mi lesz a fideszes képviselőkkel

Yahoo/Bloomberg

Alig egy hónappal az EP-választás előtt az európai szociáldemokraták a demokratikus normák körüli aggályok miatt befagyasztották kapcsolataikat a román kormánypárttal. Az EU élesen bírálja Bukarestet, amiért az igyekszik egérutat adni a visszaéléseken kapott szociáldemokrata vezetőknek, beleértve Dragneát, a párt elnökét, akit egy ügyben már jogerősen elítéltek, egy másik kapcsán pedig még folyik ellene a per. Előzőleg az unió eljárást indított az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt Magyarország, valamint Lengyelország ellen. Felvetődött, hogy csökkentsék a fejlesztési támogatásokat a vétkes államok esetében. A Néppárt a múlt hónapban felfüggesztette az illiberális Orbán vezette Fidesz tagságát, ezt követi most a szociáldemokraták hasonló lépése a román tagpárt ellen.

A frakció azt közölte, hogy a kirekesztés addig marad érvényben, amíg a román kormány nem bizonyítja elkötelezettségét a jogállam mellett és nem követi a Bizottság ajánlásait. A cél az, hogy a baloldal ezáltal is több szavazathoz jusson a jövő hónapban esedékes választáson.

Die Welt

Orbán féktelenül gyűlöli Brüsszelt és ezen az sem változtatott, hogy átmenetileg kitették az Európai Néppártból. Sőt, most állt rá csak igazán az EU-ellenes retorikára, noha pártja éppen egyfajta felfüggesztett büntetését tölti. A miniszterelnök éppen a kampány hajrájában visszaesőnek bizonyul, nyilvánvalóan gondosan mérlegelt számításból, miután sokak szerint a pártcsaládon belül kirobbant vitát egész jól megúszta. A politikust a jelek szerint nemigen érdekli az utolsó figyelmeztetésnek szánt retorzió. A párt egyik vezetője azt közölte egy háttérbeszélgetésen, hogy a választási hadjáratban bizonyosan nem fogják vissza magukat. Ezek után Weber nyíltan arról beszélt, hogy a magyar tagpárt repülni fog a frakcióból, ha továbbra is az unió ellen ágál.

De nem eszik olyan forrón a kását! Az EPP befagyasztotta a viszályt a magyar féllel és így a választás utánra hagyta a rendezést. Ráadásul a döntő szót nem egyedül Weber mondja majd ki, de Budapesten nagy felháborodást váltott ki a politikus megjegyzése, miszerint inkább nem lesz a Bizottság következő elnöke, ha csak a Fidesz támogatásával tudja elnyerni a posztot. Azaz a frakcióvezető és Orbán úgy küzd, mintha nem ugyanannak a pártszövetségnek volnának a tagjai. A magyar kormányfő nemrégiben azt fejtegette, hogy nem a Fidesznek kell bizonyítania, hol áll, hanem a konzervatív tábornak. Vagyis a retorika nem enyhül. És a Magyar Nemzet a héten már arról cikkezett, hogy a magyar pártnak fel kell lázadnia a Néppárt ellen.

Der Standard

Harcot hirdet a populizmus ellen Manfred Weber. A bajor politikus, aki Juncker székére pályázik, kifejtette: meg kell mutatni, hogy a populistáknak nincs érdemi válaszuk az igazán fontos kérdésekben, csupán az emberek félelmét lovagolják meg. Mint pl. Salvini, aki semmilyen receptet nem tud felmutatni a gazdasági bajok láttán. A frakcióvezető úgy folytatta, hogy az egész Brexit ébresztőt jelent az európaiak számára, mármint nehogy a demagógokat kövessék. Hiszen azok üres ígéretekkel a maguk javára fordították a népszavazást, majd hirtelen elhallgattak és semmit nem voltak képesek mondani a hogyan továbbról. Az EU-nak azonban nem szabad kockáztatnia, hogy átcsapjon a földrészre a brit káosz. Hogy a képviselők többsége nemet mondjon Strasbourgban a kompromisszumokra, mert az az unió megtorpanásával lenne egyenlő, a következmények pedig igencsak kedvezőtlenek volnának minden polgár számára.

Weber nem tartja jó ötletnek, hogy a britek részt vegyenek az EP-választáson, hiszen beleszólnának a szervezet jövőjébe, miközben éppen kilépnek. Azonban a rendezetlen kiválást mindenképpen kerülendőnek tartja, de reméli, hogy May és Corbyn már a közeli napokban egyezségre jut, és akkor nem kell a szigetország lakosait az urnákhoz hívni. A migrációs kérdés rendezését magához vonná, ha ő kerülne a Bizottság élére, mert ez az az ügy, amely minden államot érint, amelyet egyetlen kormány sem képes egymaga rendezni. A megoldásból minden országnak ki kell vennie a részét, fűzte hozzá...