2019. március 9., szombat

1%-OS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEIM

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Róza néni
2019.03.09.


...1. Amennyiben egy adózó valamely egyháznak ajánlja fel az adója 1%-át, annak megkönnyítik a dolgát azzal, hogy immár úgymond örök életre eleget tud tenni effajta hitbéli kötelezettségének. Vagyis nem kell minden évben újból és újból foglalkoznia a felajánlással. Vagy másképp – ha netán mégis elfelejtené a drága adózó kitölteni a felajánló lapot, ily módon a valamikori kedvenc egyháza mégis be legyen biztosítva arra a bizonyos 1 %-ra. Mert ugye, az egyházak mindenek előtt! Ha viszont az adózó ezt mégsem akarná, pontosabban adott évben egyáltalán nem szeretne „bevett egyházat” támogatni, akkor most gondoskodnia kell arról, hogy visszavonja a korábban leadott bevallása szerinti nyilatkozatát – mondjuk, ha időközben kitért a hitéből.

2. Eddig a felajánlott 1% SZJA a civil szervezetek számára a felajánló anonimitása mellett történt. Most viszont, az 1% felajánlásakor meg lehet adni a támogató elérhetőségét, ily módon adva van a lehetőség arra is, hogy a civil szervezet hálás köszönetet rebegjen valamilyen formában az adózónak. Mondjuk úgy is, hogy annak egy része akár vissza is csoroghat valamilyen formában a feladóhoz? Évekkel ezelőtt volt egy olyan támogatási forma is, ami nevesítetten történt és az adókedvezményként történő érvényesítése csak akkor volt megengedett, ha nem történt ellenszolgáltatás a civil szervezet részéről. Most ez már nemigen számít, sőt…

Egy másik gyanúm pedig az, hogy az elérhetőség megadásával nyomon követhetővé válnak azok az elkötelezett hívők, akiktől netán elvárható adott alapítvány támogatása az 1%-os SZJA-ból.

Persze lehet, hogy csak én látok mindenféle döntés mögött valami turpisságot, meg keresem a logikát.

Amúgy meg a 2019-ben is érvényesen támogatható civil szervezetek listája ITT található, ha érdekel valakit. Csak ezek kapják meg a felajánlott 1%-ot. Aki nem akarja, hogy ne az állam költse el ezt pénzt, valamint, hogy kárba se vesszen, az figyeljen oda az adóbevallása benyújtásakor.

AZ AKADÉMIAI DOLGOZÓK SZERINT AZ MTA ELNÖKE MEGFUTAMODOTT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.03.09.


...A közel ötezer dolgozó érdeit képviselő Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) azonban nem hagyta szó nélkül a tegnap történteket: közleményben reagált, melyben azt írja,

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma megdöbbenéssel értesült az átvilágítás eredményének bevárása nélkül az MTA és az ITM közötti tárgyalásokon született közös szándéknyilatkozatról. Az abban megfogalmazott elvek ugyanis ellentmondanak a 2018. decemberi rendkívüli MTA közgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatainak és az MTA Elnöksége februári döntéseinek is, miszerint az akadémiai kutatóhálózat továbbra is kizárólag az MTA szervezeti keretein belül kell hogy maradjon.”

„Éppen ezért a Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást
.”

– írják.

Az akadémiai dolgozók úgy vélik, a szándéknyilatkozat jelen formájában – különösen az MTA elnökének aláírásával ellátva – az MTA Elnökségére, az ott meghozandó döntésekre irányuló egyértelmű nyomásgyakorlás. A szándéknyilatkozat pontjai ráadásul szerintük nem tartalmaznak semmilyen komolyan vehető garanciát sem a kutatóhálózat tudományos és szervezeti integritásának és szakmai függetlenségének megőrzésére, sem a 2020 utáni működtetés mikéntjére vonatkozóan...

SZÍJJ LÁSZLÓ AZ ORBÁN ÁLTAL HASZNÁLT MAGÁNGÉPPEL JÁRT DUBAJBAN, AZ ABAI POLGÁRMESTER GYERTYÁVAL KÜZD AZ ELLENZÉKI NEGATÍVSÁG ELLEN

ÁTLÁTSZÓ / HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.03.09.


Robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően Szíjj László építőipari cége, ő maga a nemzeti nagytőkések prototípusa lett – ám ez nem volt mindig így, mi most felvázoltuk a pályaívét Tiszakécskétől a dubaji luxusig. Megjártuk a Fejér megyei Abát is, ahol Kossa Lajos polgármester új rendszert vezetett be: tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított. Van egy hatalmas villája a Gellért-hegyen, nyáron lefotóztuk az Adrián egy luxusjacht fedélzetén, nemrég pedig a ferihegyi repülőtéren, amikor a korábban Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc által is használt osztrák luxusrepülőgép éppen Dubajból tért vissza.

Az abai polgármester gyertyával és hangtállal küzd az ellenzéki gonosz ellen a testületi üléseken

Kossa Lajos, Aba város polgármestere a 2019. január 23-i testületi ülésen új hagyományt jelentett be: ezentúl tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.
A héten emellett:
megkongattuk a vészharangot, hogy az Országos Széchényi Könyvtár lesz a NER tudományellenes inkvizíciójának következő áldozata,
próbáltuk megfejteni, mihez szükséges Szabó Marcell alkotmánybírónak közpénzen vett Volvo terepjáró,
elutaztunk a vasi megyeszékhelyre bemutatni, hogy van élet a Fidesz-többség lezúzása után is,
- interaktív térképre tettük a budapesti térfigyelőket: Ön is megnézheti, hol kukkolja a Nagy Testvér,

latolgattuk, mi lehet a Fidesz új stratégiája, miután az európai konzervatívoknak is kezd elegük lenni Orbánból,

megosztottuk a súlyos részleteket Ján Kuciak szlovák újságíró és barátnője meggyilkolásáról.

MÉSZÁROS LŐRINC A FORBES DOLLÁRMILMIÁRDOS-LISTÁJÁN, ÚJABB EGYMILLIÁRD FORINT TAO-FORINT ÉRKEZETT A FELCSÚTHOZ - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző:: RÁDI ANTÓNIA
2019.03.09.


Forbes: „Mészáros Lőrinc” a világ 2057. leggazdagabb embere

Kedden jelentette meg az amerikai Forbes magazin a világ leggazdagabb milliárdosait rangsoroló listáját. A 2135 milliárdos közül a leggazdagabb Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa lett a maga 131 milliárd dolláros vagyonával – ismertette a 444. Van a listának két magyar szereplője is. 1,1 milliárd dolláros (307 milliárd forintos) vagyonával Csányi Sándor az 1941. helyen osztozik sokadmagával, „Mészáros Lőrinc” pedig kereken 1 milliárd dollárjával (279 milliárd forint) a 2057. helyen található. A Forbes is utal rá, Mészáros karrierje és meggazdagodása szétválaszthatatlan régi ismerősétől, Orbán Viktor pályafutásától.

Portfolio: az MNB beszántaná a nyugdíjpénztárakat


Ha megvalósítják az MNB Versenyképességi Programjában felvázolt, az önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket érintő javaslatokat, akkor az önkéntes pénztárak megszűnnének jelenlegi formájukban – ez derül ki az MNB Portfolio-nak küldött tisztázó válaszaiból. Azt viszont továbbra is homály fedi, hol és milyen szerepe lesz a nyugdíjbiztosításoknak a jóléti alapok új rendszerében. A jegybank jóléti alap felállítását szorgalmazza, amely a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket tömörítené egybe. A cél az lenne, hogy a munkáltatói, állami és egyéni forrásokat egyszerre csatornázza be a nyugdíjcélú megtakarításokba az alap.
Mfor: újabb egymilliárd TAO érkezett a minap a Felcsúthoz

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak az idei szezonban 2,3 milliárd forintos TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség. Noha eddig is a 20 milliárdot súrolja a Felcsútra ment TAO-pénz nagysága, az újabb milliárdok lehívása nem okoz nehézséget az alapítványak. A felcsúti alapítványhoz az MLSZ adatai alapján az elmúlt napokban érkezhetett egy jelentősebb összeg, 1,039 milliárd forint. Arról nincs információ, hogy a most érkezett 1,039 milliárd forintot egyetlen cég ajánlotta-e fel az alapítványnak, de ha így lenne, akkor az érintett cégnek nagyjából 14 milliárd forintos profitot kellene felmutatnia.

Index: védett nádat irtottak a Balatonnál

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. A helyiek tiltakoznak, de félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről, ugyanis Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben.
Mfor: 29 kiadóból összeállt a propaganda-cégcsoport

A február 21-én aláírt úgynevezett uralmi szerződés szerint a Liszkay Gábor által irányított Mediaworks Hungary Zrt. lesz a vállalatcsoport uralkodó tagja, amely 28 lapkiadót ellenőriz. A vállalatcsoportba tömörült médiacégek nem önállóan, hanem egységes üzletpolitika alapján működnek együtt – derül ki a legfrissebb cégközlönyben megjelent szerződésből. Egységesített vállalatirányítási rendszert működtetnek. Pénzügyi, számviteli, kontrolling, informatikai rendszereiket összehangolják, beszerzéseiket közösen végzik. A Mediaworks ügyvezetése képviseletében az uralkodói jogokat négyen gyakorolják: Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató, Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes, Kálmán Erika portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes és Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

EGY ÉV LAUFOT KAPOTT AZ MTA, CSERÉBE BEÁLDOZTÁK A MAGYAR TUDOMÁNYOS ÉLETET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2019.03.09. 


Kígyónak lábsó,
madaraknak fogsor,
diktál a kormány,
írja a doktor
.

Pénteken megállapodott egymással és közös szándéknyilatkozatot is aláírt Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A megállapodás azért jöhetett létre, mert az orbáni diktatúra egyszerűen megvont minden pénzt az MTA-tól, a számlákat se tudták fizetni. Orosz mintára megtörve-zsarolva az Akadémiát, az kénytelen volt belemenni valamiféle megállapodásba, hiszen gyakorlatilag leállt volna minden hozzá kötődő tudományos projekt, ha nem csinálnak valamit. Ebből a szemszögből nézve egészen sok eredményt értek el:

- Az MTA lényegében lemondott a kutatóhálózatról jövő január elsejétől;
- a kutatóhálózat viszont egyben marad, használhatja az MTA brandet, és az MTA megőrzi a vagyonát.

Az MTA elnöksége eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a kutatóintézet-hálózat maradjon az MTA felügyelete alatt, az irányító testületekben pedig a tudományos közösségnek legyen többsége. A kutatóhálózatnak így egy éve van hátra és fele-fele arányban delegál a kormány és a tudósok embereket az irányító testületekbe.

A 444 részletezi is a megállapodást, amelynek lényege, hogy

- a kormány elvette a tudomány függetlenségét,

- rátette a kezét a tudományos forrásokra és

- növeli a bizonytalanságot a magyar tudomány területén, ami feszültségekre, színvonal-csökkenéséhez és elvándorláshoz vezet (lásd magyar bírói kar).


Az Akadémiai Dolgozók Fóruma természetesen kiakadt a megállapodáson....

MENNYI IS AZ A 2X2?

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2019.03.09.


Ti választottatok meg minket, mi vagyunk a törvény, úgyhogy coki, lábhoz. Ha azt mondjuk, hogy mostantól 2x2 az 6, és erre törvényt hozunk, akkor az iskolában ezt fogjátok tanítani. Vélemény.

Úgy tűnik nem sikerül függetlennek maradnia a magyar tudománynak. Megvan a törvény, van alku. Palkovics eddig sem tartotta be, amit ígért, tudjuk, a kutatók mennek a levesbe. És nem vonulnak ki tízezrek tüntetni az utcára. Miért is tennék? Mit érdekli Gézát, a cégvezetőt, Lacit, a kőművest, Mari nénit, a nyugdíjast, hogy pár ezer kutató milyen jövő elé néz. Eddig sem tudott róluk semmit, talán azt sem tudta, hogy létezik az MTA és ráadásul vannak kutatóintézetei. Nem tudják, hogy a jövőjük, a gyerekeik és unokáik élete forog kockán.

Még Zsóka a középiskolai tanár is csak csóválja a fejét, és eszébe jut, milyen volt, amikor az oktatást nyomta le a hatalom, és a szülők nem vonultak ki egyként, hogy megmentsék a gyerekeiket a lebutítástól. Lassan már nem is éri el az emberek érzékenységi küszöbét, amikor újabb prédát talál magának a saját erejétől megrészegült hatalom. Csak törvényt kell rá hozni, és attól kezdve senkinek nem lehet egy szava sem. Ti választottatok meg minket, mi vagyunk a törvény, úgyhogy coki, lábhoz. Ha azt mondjuk, hogy mostantól 2x2 az 6, és erre törvényt hozunk, akkor az iskolában ezt fogjátok tanítani, ahogy már újonnan írt ősmítoszunk is tananyag, a térképek is szabadon újrarajzolhatók, és az ½ bizony 1 és 2 közé esik. Amennyiben a hatalom tévedhetetlen, akkor amit a tankönyvben leír, az törvény lesz.

Ki állítaná meg a butítást? A nép? Igen, ha tudná, hogy miért, de nem tudhatja, mert a propaganda által szakadtra mosott agyak már csak félni és gyűlölni tudnak, gondolkodni nem. A tudósok megírták, hogy miért alaptalanok az új ősi legendák, mi a gond azzal, ha némely város vagy határvonal arrébb csusszan a térképeken pár száz kilométert. Kit érdekel?

A tudomány nem tökéletes, de legalább erre törekszik. A tudósok állandó vitában vannak önmagukkal és egymással, és ahogyan halad előre a fejlődés, újabb és újabb elméletek születnek. Mondhatjuk, hogy akkor a tudomány folyton téved? Igen, elég gyakran, de folyton kritikusan kezel minden kijelentést. Ez a dolga. Megvizsgál, elemez, és a lehető legjobban leírja a jelenségeket, összefüggéseket. Egy csomó egyéni és csoportérdek jelenik meg a tudományos publikációkban, és lehet tudni, hogy a cégek sokszor azt várják el a kutatóiktól, hogy bizonyítsák be, hogy a termékük mennyire fantasztikus. A tudomány nem tökéletes, de legalább a kutatók kontrollálják egymást, bizonyítják az ellenvéleményt. Egészen addig így is lesz, amíg vannak kutatók tömegei, akiket nem valamilyen hátsó erő, igazít el, hanem a tudás legfelsőbb ereje, az igazság keresése. Ez védi meg az emberiséget a kipusztulástól. Ez az, amit nem tud a tudományról Laci, Mari, Géza és a többiek. Ők csak azt látják, hogy a tudósok mondanak ezt is azt is, és viszik a pénzt.

A tudománynak szólnia kell a többséghez, nem lehet kis elit játszóháza. Nem lehet csonttoronyban szöszmötölni. A jövő a tudományé, különben nem csak a politikusok, hanem mindenki beleszólhat majd abba, hogy 2x2 mennyi. Lásd lapos föld hívők. Ha a tudomány megadja magát a politikának, akkor hiteltelenné válik, és semmi nem állíthatja meg a lejtőn. Ettől kezdve 2x2 akármennyi lehet, attól függően, hogy kinek van erősebb médiája...

HATÁRÁTKELÉS A KOMFORTZÓNÁN TÚL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.03.09.


Minden határátkelés egyben a komfortzóna átlépése is, hiszen szokatlan, sok esetben számunkra ismeretlen helyzetben és terepen kell kipróbálnunk magunkat. És ezzel még nincs vége, persze, hiszen munkába állunk, munkahelyet (vagy akár karriert) váltunk – mindezt nem könnyű végigcsinálni.

Különösen nehéz lehet a helyzet év elején, mert a január és a február mindenhol kifejezetten nehéz időszak, különösen, ha valaki nem állandó munkahelyen dolgozik, hanem külsősként szerződéssel vagy ügynökségen keresztül.

Nincs ez másként Los Angelesben (és általában Amerikában) sem, ahol a karácsonyi és évvégi őrület után leül a piac, a kereskedelemben sem egyszerű ilyenkor boldogulni és túlélni.

Erre az amerikai nagyvárosban élő Tamás szerint érdemes felkészülni anyagilag is, annyi tartalékot összeszedni az év többi részében, hogy az ember ki tudja húzni ezt az időszakot.

Akkor van gond, ha a határátkelő (mint anno Tamás) nincs erre felkészülve. Ha az ember nem biztos állásra megy, akkor jobb, ha elfelejti az év elejét, mert még egy nagyvárosban is elég kevés esély van a sikerre.

Hasonló a helyzet Angliában is, tehát aki rövid távú szerződésekkel dolgozik, vagy akár az év elején akar munkát találni külföldiként megérkezve, jó, ha felkészül arra, hogy lesznek nehézségei – mondta a brit fővárosban élő Bandosz...

AZ MNB NYUGDÍJTERVEI

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2019.01.08.


A napokban látott napvilágot az MNB 330 pontja. Ebből csak négy pont (7/40–43) érinti közvetlenül a nyugdíjrendszert. Bár az internetes sajtó foglalkozott a kérdéssel, mintha visszariadt volna a kritikától. Ezt a hiányt kísérlem meg pótolni.

1. Az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától. Ha a már megállapított nyugdíjak az árakat követik, akkor az induló nyugdíj megkülönböztetése csak azt szolgálja, hogy a reformokat a jövőben induló nyugdíjakra korlátozza. A gyerekszámtól függő nyugdíjak terve abból indul ki, hogy minél több gyerek születik, késéssel ugyan, de nő a dolgozók száma, s enyhül a nyugdíjrendszerre nehezedő népesedési teher. Ezt a makroösszefüggést bontaná le egyénre az 1. pont. Az eredeti javaslattevők, a Botos házaspár számokat is mondott: kétgyermekesnek maradna a korábbi nyugdíj, s többletgyermekenként 20 százalék adódna hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le. Ez túl erőszakos reform lenne. Megnézem magamnak azt a kormányt, amely egy Botos–Botos-javaslatot próbálna megvalósítani. Jelenleg csak a francia nyugdíjrendszer ad szerény, 10 százalékos bónuszt legalább 3 gyermek után, lefelé nincs büntetés.

Már sokszor írtunk e rendszer hátulütőiről. Talán legegyszerűbben úgy lehet megvilágítani a terv gyengeségét, ha gondolatkísérletként feltennénk, hogy a kötelező nyugdíjrendszer teljesen magánkézben van. Ekkor evidens lenne, hogy egy gyerekszám szerinti járadékmódosítás egyszerűen gyermektelenségi adó. Volt már ilyen, a Rákosi-rendszerben, igaz, csak a férfiakra vonatkozóan. Ennek kiterjesztését akarjuk a gyermektelen nőkre?
...

ÉLET ÉS IRODALOM 10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

KITISZTULT A KÉP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.09.


Berlusconi bácsi biztosította Orbánt, hogy ő mindhalálig kitart mellette. Szép ez a szerelem, és már régóta hömpölyög is. Orbán fasizmusa voltaképp Berlusconiból sarjadt, mint faékből kerge szára, a degenerált ordítozását – Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! – is tőle lopta (Forza Italia, ugye). Tényleg, használja még miniszterügynök elvtárs az eltorzult szájú és agyú csatakiáltását? Nem tudom, manapság nem szoktam miniszterügynöki delirálásokat nézegetni, és akármi is lehet. A csuhásokat sem parancsolja térdre már, ki tudja, hol tart az ő eszmei színeváltozása, milyen agymacskája van épp, lehet, hogy indiánból eszkimóvá változott, minden előfordulhat ugyanis.

A fasiszták meg a nácikok szeretik egymást és hűségesek is a cimborájukhoz. Az SS brigantiknak is a hűség volt a becsületük, a magyarok kitartottak. Szeretik ezek a színházat, de ez momentán mellékszál. A világra szóló cimboraságnál tartottunk ugyanis, amit a magyar meg az olasz futballbolond tart egymással kifulladásig. Amikor Berlusconi két szépészeti műtét és három bírósági tárgyalás után és közben lábadozott, ez a mi saját bejáratú Cipollánk is mindig mellette állt a vérzivatarban. Különös tehetsége van megtalálni a világ hülyéit, Trumpot, ilyeneket, hűséget tenni nekik, ha az ország beledöglik, akkor is. Mindez ő baja, viszont a mi tragédiánk, mert ez az ország jó érzékkel állt mindig a vesztes barmok mellé, mint ahogyan most is oda igyekszik.

Nem állhatom meg, mert eszembe jutott, hogy egy röpke gondolat erejéig azért meg ne emlékezzek egy másik élete végéig kitartó és hűséges párocskáról, akik mintázzák itt nekünk a Berlusconi-Orbán románcot, és ők pedig a Duce meg a Führer. Ezek is fogták egymás kezét a cifra befejezésig, midőn az egyik saját magát vonta ki a forgalomból, a másikat a kedves népe részeltette a kegyekben. Ilyen mérvű párhuzamosságokkal most is maradéktalanul elégedettek lehetnénk, de ez csak ábránd. Kósza cifraság. Ott, a múltban is egyik tanult a másiktól, a szerepek olykor fölcserélődtek, a monolit gonoszság viszont maradt, mondhatni, az volt a térkő, amelyen elnyugodtak, hogy ma már csak sercegő, vibráló filmek őrzik az emlékeket. Viszont Orbán meg itt van nekünk épp jelenidőben...

DER STANDARD: ORBÁN EZT ELBALTÁZTA, DE AZÉRT MÉG PRÓBÁL LAVÍROZNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.09.


- Hogy elkerülje a nyilvános megszégyenülést a magyar kormányfő még a kizáratás előtt elhagyni készül az EPP-t, de ezért még megpróbálkozik a zsarolással;

- Orbán még fölül is kerekedhet a Néppárton, már ha a populisták pártok jól szerepelnek az európai választáson és képesek lesznek összefogni;
- O1G - azaz Orbán egy géniusz, nem akad párja a világban - populizmusban!

FT

Töréspontig jutott Orbán Viktorral a CDU viszonya, a német pártnak most arról kell határoznia, hogy túlad-e az engedetlen magyar vezetőn. Ám Orbán a korábbi szívélyes viszony után tehertétellé vált a CSU számára is, és a konfliktus most azzal fenyeget, hogy törést okoz az Európai Néppártban. Ennélfogva a Fidesz kénytelen azzal szembesülni, hogy kidobják az EPP-ből. Az uniópártok véleménye keményedik és ez döntő lehet a március 20-i szavazáskor. A kereszténydemokraták elnöke azzal a nehéz választással került szembe, amit elődje, Merkel igyekezett elkerülni, hiszen a kancellár 18 éven át próbálta egyben tartani a konzervatívokat.

Pártja azonban a határozott retorika ellenére továbbra is bizonytalan, mert attól tart, hogy a kizárás felhozza a jobboldali, populista erőket éppen a választások előtt. Egy német vezető azt kérdezi: „Rendben, kidobjuk, de mi jön azután?” Merthogy a Fidesz összeállhat az EU-ellenes tömörülésekkel. Vagy ahogy egy CDU-s képviselő megfogalmazta: egy ilyen lépés csakis a baloldalnak és a szélsőjobbnak jönne kapóra. És mivel Webernek szüksége lehet a magyar szavazatokra a Bizottság elnöki tisztének elnyeréséhez, egy bennfentes szerint valószínűleg csak felfüggesztik a párt tagságát. Akkor a Fidesz idővel visszatérhet a pártcsaládba, ha nem támadja állandóan Brüsszelt.
Az összeállítás idézi Milan Nicet, a Német Külkapcsolati Tanács elemző intézet szakértőjét, aki szerint Orbán arra épített, hogy a bajorok ismét mellé állnak, de elszámította magát, mert nem értette meg, hogy a CSU és a CDU most jobban összezár, mint tavaly. Azon kívül azt sem fogta fel, hogy a bajoroknál sokan immár tehertételnek tekintik a Fideszt.

FAZ

Szorul a hurok Orbán Viktor körül a Néppártban, de a magyarok maguk akarják eldönteni, hogy menjenek-e. A kormányfő ezúttal már nyilvánosan is kifejtette véleményét és csatlakozott azokhoz, akik azon vannak, hogy a Fidesznek új szövetségeseket kell keresnie az EPP helyett. Orbán persze nem ment olyan messzire, mint pl. a Magyar Nemzet kommentárja, de ő is úgy látja, hogy a törésvonalat a bevándorlás képezi. Szerinte a konzervatívok között vannak, olyanok, akik migránsokat hoznának be Európába és ily módon kevert lakosságot szeretnének. Ezzel szemben a magyar párt igyekszik megvédeni a keresztény kultúrát és a határokat. A magyar véleményt osztja a PiS, a párt egyik EP-képviselő a minap kijelentette, hogy ők nagyon örülnének, ha a magyarok az ő frakciójukba ülnének át. Csak persze előbb-utóbb felvetődne közöttük, hogy teljesen másként ítélik meg az Oroszországhoz fűződő viszonyt.

Die Welt

A Néppárt ugyan hosszú időn át óvakodott a nyilvánosság elé vinni a jogállam körüli vitáját Orbán Viktorral, ám az ügy pár napja rendkívül kiéleződött, így a magyar politikus most a B tervet mérlegeli. Ezért lehet, hogy nem is lesz sem kizárás, de még felfüggesztés sem, mert a Fidesz már előbb veszi a kalapját. Budapesten – Weber ultimátuma után – kettős taktikát alkalmaztak. A miniszterelnök egyfelől úgy jelent meg, mint az EPP hűséges híve, aki maradni szeretne. Másfelől viszont a kilépéssel fenyegetőzik és kilátásba helyezi, hogy erős jobboldali tömb alakul a következő Európai Parlamentben. A három feltétel kapcsán szavakban nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, de pl. bejelentette, hogy leszedik a Juncker-plakátokat. És nem lesznek újak sem – Timmermans és Soros fotójával.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a CEU-val, de lehet, hogy Weber ez ügyben egyáltalán nem tette olyan magasra a lécet, ahogyan az látszik. A Daul elnöknek küldött levélben a frakcióvezető ezt a kikötést csak úgy említi, hogy tisztázni kell az egyetem maradásának jogi kérdéseit. Azaz nincs szó amerikai képzésről és diplomákról. Vagyis elképzelhető, hogy a magyar kormány megmondja, hány kurzust kell indítani a tengerentúlon és utána aláírja a keretmegállapodást New York Állammal. Orbán számára a legkeményebb dió, hogy kérjen bocsánatot, de senki sem tudja, miből is álljon a mea culpa. A már említett Weber-üzenetben erről csak az áll, hogy a politikus ismerje el: ártott a Néppártnak. Szóval itt elég széles az értelmezés lehetősége.

A következő napok mutathatják meg, hogy a két fél közül melyik hátrál meg: Orbán vagy Weber. Utóbbi már felhígította követelését, amikor kifejtette, hogy a Fidesznek kell jeleznie, hová kíván tartozni. Azaz innentől kezdve akár kiindulási pontnak is lehet tekinteni a feltételeket, így az elvezethet a kompromisszumhoz. Hogy mennyire lehet/kell komolyan venni a kilátásba helyezett magyar kiválást, nos, ez ügyben az újság idézi a legutóbbi felmérést, miszerint a két euroszkeptikus frakció együtt több mandátumot szerez, mint a Néppárt. Vagyis akkor az igazi kérdés az, hogy ki fenyeget kit?
...