2017. május 9., kedd

ÚJULT ERŐVEL ZENDÍTETT RÁ ORBÁN VIKTOR "AZ ELMÚLT NYOLC ÉVEZÉSRE"

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.09.


Azt is mondhatnánk, hogy minden Bözsi nénivel kezdődött, pedig a vidéki nyugdíjas néni csak egy mellékszereplő a miniszterelnök „elmúlt nyolc évezésének” sorozatának sokadik évadjában. Bár hivatalosan leállt a Fidesz a szocialisták két kormányzati ciklusának köpködésével, Orbán Viktor mégis csodafegyvert lát abban, hogy még minidig minden rosszat Gyurcsány és csapata nyakába varrjon. Valami azt súgja nekünk, a miniszterelnök is érzi, hogy ciki 10-12 évre visszamutogatni a történelemben, amikor ő már hetedik éve járja a pávatáncot, ám ő az ősi futballbölcsességet vallja magáénak: Győztes taktikán ne változtass.

Balog emberminiszter egy sajtótájékoztatón elszólta magát, miszerint már nem központi direktíva az „elmúlt nyolc évezés”, ám az élet (no és Orbán miniszterelnök) mindig felülírja a kommunikációs stratégák által kiagyalt elképzeléseket. Habony Árpád és csapata bizonyára úgy gondolta, hogy most nemzetközi színtérre emelték az ellenségkeresést, így a sorosozással és brüsszelezéssel helyettesíteni lehet agyurcsányozást és bajnaizást, ám jött a Bözsi néni-gate, és elsöpört mindenféle kommunikációelméleti okoskodást.

Hogy mindenki képben legyen, idézzük fel mi történt Bözsi néni házában, ahol váratlanul (?) megjelent Orbán Viktor, mint egy kései Mátyás király. A miniszterelnök az '50-es éveket idéző párbeszédbe keveredett az idős hölggyel. Ebben a párbeszédben több dolog is elhangzott, ezek közül szép az is, ahogy Orbán egyes szám első személyben beszél arról, hogy akkor év végén emel-e nyugdíjat, vagy nem. (Tényleg Mátyás király, ám a rosszabbik fajtából). Bözsi néni 13. havi nyugdíjra vonatkozó mondatára, mely szerint azt Gyurcsány elvette, Orbán csak helyeslően hümmögött. Pedig azt a Bajnai-kormány idején szüntették meg. Arról sem nem szólt a fáma, hogy ki vezette be, és hogy Orbánnak hét éve lett volna azt visszaadni...

VÉRTAKNYOK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.09.


Nem kellene Bayer Zsoltról írni, mert ha írunk róla, az olyan, mintha Bayer valóban Orbán Viktor házi publicistája volna, ahogyan a sajtóban mostanság szokás őt nevezni. Pedig, nem publicista Bayer, hanem csupán egy mocsadék vértakony.

Nem is róla írunk, hanem a vértaknyokról.

„Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.”

Ezt Bayer Zsolt, Orbán miniszterelnök jó barátja, az 5-ös számú Fidesz párttagkönyv tulajdonosa mondta, amikor civilek némán, a munkát nem akadályozva, de azért eléggé demonstratívan tiltakoztak az Igazságügyi Bizottság amúgy nyilvános ülésén. Még azt is mondta az 5-ös számú vértakony, hogy szanaszét kellene verni a pofájukat.

Tiltakozni kellene, felháborodni. De ez már nem elég, mert tiltakoztunk már eleget, és fel vagyunk háborodva, ám nem változott semmi. Hacsak azt nem tekintjük változásnak, hogy Magyarország rosszabb hely lett annál, mint amilyen volt.

A vértaknyok országában élünk.

Orbán miniszterelnök játszotta a hülyét, amikor megkérdezték, és azt hazudta, hogy nem hallott arról, miszerint jó cimborája szanaszét verné magyar állampolgárok pofáját. Majd még hozzátette, hogyha hallott volna erről, akkor sem kommentálná. Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője szerint a Fideszben sokan vannak, akik szeretik Bayert ezért a stílusért.

Nem vagyunk egyformák, van, aki az eperfagyit szereti, van olyan, aki a vértaknyozást.

Normális országban nem lenne ezzel gond, bunkók, tahók mindenütt vannak, legföljebb az a különbség, hogy a miénkénél szerencsésebb helyeken az ilyenektől a politikai elitnek hányingere van, és kiveti őket a soraiból...

KONDOR VILMOS: "MINDEN ELIT BUKÁSRA VAN ÍTÉLVE, AMELYIK ELVESZTI KAPCSOLATÁT A VALÓSÁGGAL?"


HVG ONLINE - KULT
Szerző: Szentgyörgyi Rita
2017.05.09.


Nem egyedi a közélet mostani működése, minden regénynél belebotlik az elit maffiaszerű működésébe – mondja a személyazonosságát titkoló, nemzetközi hírű krimiszerző. A Budapest Bár Pesti éjszakák című koncertjéhez írt szövegek és a készülő Budapest Noir-film apropóján kérdeztük e-mailben...

...hvg.hu: Jelenleg újabb folytatáson dolgozik fegyvercsempészekről, titkos nemzetközi alkukról, egy halott bankár szerteágazó kapcsolatairól. A hazai közélet, a politika eldurvulása, maffiaszerű működése indította be a fantáziáját?


K.V.: Nem. Szeretném azt mondani, hogy amit most látunk és megélünk, az egyedi és ritkán előforduló eseménysorozat, de ez nem igaz. Minden regénynél belebotlom az elit maffiaszerű működésébe, valamint abba a rendkívül különös ténybe, hogy ezeket az eliteket (beszéljünk akár 1918-ról, 1938-ról, 1948-ról) egyfajta amorális és elvakult vallásos hit vezeti a saját egyediségükben. Egyik elit sem tanult az előző sorsából, és mindegyik azt hiszi, mit hiszi, tudja, hogy ez vele nem fordulhat elő, nem bukhatnak bele saját ostobaságukba, kapzsiságukba és rátartiságukba. Minden elit bukásra van ítélve, amelyik elveszti a kapcsolatát a valósággal. Lehet a realitást hajlítgatni, és mondanám is, hogy szórakoztató figyelni, ahogy ezek az elitek sorra belebuknak a próbálkozásba, de annál nagyobb árat fizetünk mindannyian. A pénzügyi és a politikai élet összefonódása mindig is érdekelt, és ez a harmincas évek elején, hogy úgy mondjam, elég pikáns volt, mert az ország a párizsi békeszerződésben foglaltak és a gazdasági világválság miatt kettős szorításba került, s nagyon érdekel, hogy erre milyen megoldást találtak akkor.

hvg.hu: A 2015-ben publikált A bűntől keletre című regényében a miniszterelnök megmérgezik, az ellenzéki párt vezetőjét meggyilkolják. Elképzelhetőnek tartja, hogy az indulatok odáig feszülnek, hogy a vezetők elleni bűncselekménybe torkollnak?

K.V.: Ha a politikáról van szó, mindent elképzelhetőnek tartok. Mindent, és annak az ellenkezőjét is. Egy kikötött kutyát felváltva hergelni és koncokkal etetni minden bizonnyal kacagtató dolog a kutyát leszámítva mindenkinek, de nincs az a lánc, ami megfoghatná az állatot, ha szabadulni akar, vagy rátörni az őt hergelő és olcsó cupákkal etető kézre. Mondhatni azt, hogy a magyar néplélektől távol áll az erőszak és a vérontás. Ha a múltat nem törölték volna ki, hogy a helyére nyamvadt árvácskákat meg temetőszagú krizantémot ültessenek, akkor emlékeznénk arra, hogy Pest utcáin 1919-től nagyjából 1956-ig folyamatosan folyt a vér, hol csörgedezve, hol patakokban. Az Andrássy út gyönyörű lámpaoszlopaira szakmányban húztak fel embereket, Solton és Hartán halomra ölték a gazdákat, a Deák téren napokig feküdtek mésszel leöntött holttestek, a Köztársaság téren sebesülteket ápoló orvosokat és ápolónőket öltek - hadd ne soroljam. Tévedés lenne azt hinni, hogy a véres forradalom távol állna tőlünk. És nem az a kérdés, hogy én elképzelhetőnek tartom-e, hanem az elit annak tartja-e - vagy azok, akikben az indulatok már robbanáspontig feszültek...

NEM A GENNY ÉS A VÉR A BAJ, HANEM AZ ORDENÁRÉ HAZUDOZÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.09.Áder János tegnap megint letette a hűségesküt Orbán Viktornak. Volt olyan karakán, hogy nem a saját eddigi horgászatairól mesélgetett a beszédében, pedig ezt tervezte, hanem elképesztően keményen beszólt mindenkinek, hogy ezt már mégse kellene. Eldurvultunk, a közbeszéd, a politikai kommunikáció, a média. Pfúj. Pedig lehet választékosan, cizelláltan is szidni egymást. És majd ez az eldurvult közbeszéd fogja lerombolni mindazt, amit soha senki fel sem épített.

Beszélgetnek a többé, vagy kevésbé olvasott sajtó képviselői a stúdióban és közös erővel megállapítják, hogy bizony-bizony ez már mégiscsak szörnyűség, micsoda szavakat használnak egyesek, kettesek és hármasok.

A közös pont tehát megvan, Áder János a megaszondást követően védheti tovább a perui békákat két horgászás között, az újságírás választékos modorú lovagjai pedig írhatják tovább a fontos, de kevesekhez eljutó cikkeiket.

A stílusviták árnyékában elfelejtődik néhány dolog. Szerintem. Először is az, hogy a megszokott stílusú újságírás lehet nagyon korrekt és objektív, de a diplomatikusan megfogalmazott, visszafogott mondatokkal körülírt lényeg nem fog eljutni az olvasókhoz. Akikhez mégis, azok nagyon kevesen vannak és maguktól is tisztában vannak azokkal a dolgokkal, amit olvasnak. A túlnyomó többség, akikhez el kellene jutnia a kormánytól független sajtónak, nem beszéli a virágnyelvet.

Nem azért, mert hülye, hanem azért, mert halálosan fáradt, halálosan túlterhelt és halálosan eltompult. Azért, mert évtizedek óta az ő bőrére megy a játék, évtizedek óta ő dolgozza ki a belét azért, hogy a végén belőle csináljon a hatalom, a politika és a média bazári majmot, miközben az ő pénzére, idejére, szavazatára ácsingóznak.

Azért, mert az olvasó, akit meg kellene szólítani, hajnalban kel, rohan a gyerekkel az oviba, iskolába, lehúzza a napi 10 óra kőkemény melót a napi 8 órás minimálbérért, naponta ötvenkétszer visszanyeli az epét, elviseli, hogy a huszonéves frissensült nyikhaj takony, akit éppen főnöknek neveztek ki, úgy beszéljen vele, mint akit a seggéből húzott ki az imént, aztán rohan a gyerekért, bevásárol, miközben vadul számolgat, hogy mi fér bele aznap és elrángatja a tágranyílt szemű kölykét a halomban illatozó primőr eper mellől, majd néhány perc múlva dacosan visszafordul és vesz 10 deka gyümölcsöt, mert az ő gyerekének is jár, aztán arra gondol, hogy van még egy kis maradék körömlakk a fürdőszobai szekrényben, ha bekeni vele a megpattant szemnél a harisnyát, akkor nem fut tovább a szem, tudja még azt hordani egy darabig.

Az olvasó, akihez el kellene jutni nem ostoba, hanem kimerült. Belefáradt a napi sakkozásba a számlákkal, a dühbe, hogy csak a létfenntartást tudja biztosítani, többet nem. Ő az, aki három éven át gyűjtögeti a pénzt egy új hűtőre, addig is naponta cseréli a rosszul csukódó hűtőajtó réseibe tömködött rongyot, hogy meg ne romoljon az akciósan vásárolt olcsó hús, amit vasárnap akar elkészíteni és imádkozik, hogy még ezt a nyarat bírja ki valahogy. Neki nem korrupció Mészáros Lőrinc gazdagodása, nem felháborító Rogán helikopterezése, a Vajna família luxusélete, hanem az a jelenkori Dallas. Nem valóság, hanem fikció.

Ehhez az olvasóhoz kell eljutni abban a húsz percben, amikor már átnézte a gyerek leckéjét, kiteregetett, megjavította a konyhai mosogatót, hazaért a második műszakból, kiszámolta, hogy fizetésig mennyi jut élelmiszerre, megnézte, hogy melyik boltban akciós a mosópor és még nem ájult el a kimerültségtől. És neki nincs már ereje megfejteni a hosszas politikai elemzéseket, nincs energiája kibogozni a virágnyelven íródott, minden értelemben véve korrekt, ám az ő mindennapjai peremére sodródott elmélkedéseket...


REJTETT ÁLLAMI MUNKÁKBÓL IS JÖTT PÉNZ AZ ORBÁN CSALÁD GYORSAN SZERZETT MILLIÁRDJAIHOZ

444.HU
Szerző: Pethő András
2017.05.09.


Sűrűn érkeztek a teherautók a Budapest határában fekvő Érdre, amikor néhány évvel ezelőtt zajlott a csatornahálózat kiépítése a településen és környékén. Az állami tízmilliárdokból finanszírozott munkálatokra tucatjával hozták a hálózat építéséhez szükséges betonelemeket, és tonnaszámra jöttek a kőszállítmányok is. A teherautók sok esetben egy Gánt nevű Fejér megyei falu közeléből, egy kacskaringós út mellett elterülő ipari telepről indultak útnak.

Az üzem Orbán Viktor családjának céges érdekeltségei közé tartozik, amelyek az elmúlt néhány évben látványos üzleti növekedést produkáltak. A miniszterelnök apja és két testvére által tulajdonolt, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek 2013 óta közel megkétszerezték a bevételüket, a nyereségességük pedig még gyorsabb tempóban növekedett.

Míg a 2013-as 2,7 milliárd forintos bevételnek még csak 15 százaléka volt a profit, addig a 2015-ös 5,2 milliárdnál már 30 százalékos volt az arány. A három év alatt összeszedett nyereséget pedig teljes egészében ki is vették a cégből, és ebből - az üzlettársak részesedésének leszámítása után – közel 2 milliárd közvetlenül az Orbán-család tagjainak magánvagyonát gyarapította.

A látványos felívelés minden részletét nem sikerült megismernünk, de az biztos, hogy része volt benne annak is, hogy a miniszterelnök családtagjainak cégei az elmúlt években számos esetben kaptak megrendeléseket állami finanszírozású munkákra. A megbízásokról és azok értékéről nehéz pontos képet szerezni, mert a cégek nem nyilvános pályázatok révén váltak a beruházások részeseivé, hanem az állammal leszerződött vállalatok beszállítóiként. Míg a közbeszerzések nyertes kivitelezőit fel kell tüntetni nyilvános adatbázisokban, a cégek által megbízott beszállítókra ilyen szabály nem vonatkozik.

Így hiába terjedtek piaci körökben régóta információk az Orbán-cégek állami kötődésű megbízásairól, ezek eddig nagyrészt rejtve maradtak. A sajtóban is csak elvétve jelentek meg róluk konkrétumok: még 2012-ben a Figyelő számolt be arról, hogy a miniszterelnök apjának cégétől, a Dolomit Kft.-től szállítottak követ egy nagyobb vasúti felújításra, tavaly nyáron pedig a budapesti Margitszigeten indított csatornázási munkák helyszínén tűntek fel olyan betonelemek, amelyeket ugyanez az Orbán-cég gyártott. A Direkt36 ugyanakkor több más részletet is feltárt arról, hogy a miniszterelnök családjának cégei hol és miként vettek és vesznek részt állami pénzből – azon belül is főként az Orbán Viktor által sokat támadott EU-tól érkező forrásokból - finanszírozott munkákban...

KÖZOKIRAT-HAMISÍTÁS A LEX-CEU KAPCSÁN: FELJELENTÉST TETTEK

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.05.09.


Lattmann Tamás nemzetközi jogász talált egy érdességet a Lex CEU törvényt vizsgálva:

A törvényjavaslatot a Parlament sürgősséggel fogadta el, amit az előterjesztő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a miniszterelnökségi fejléces papíron írt beadványával kezdeményezett, amit Budapest, április 3-i aláírásával látott el (lásd: http://www.parlament.hu/irom40/14686/14686-0002.pdf ). Most hagyjuk, hogy ennek a sürgősségnek, és ez által a képviselők és a szabályozás tárgyának jogainak korlátozásának adottak voltak-e a feltételei (nyilván nem, ez egy külön kérdés lehet/lesz az Alkotmánybíróság előtti eljárásban, ami ez elfogadott módosítás közjogi érvénytelenségéhez kell hogy vezessen), inkább csak fókuszáljunk a helyre és a dátumra.

Kérdés: hogy írhatta alá a már amúgy saját plágium-üggyel is bíró miniszterelnök-helyettes ezt a papírt akkor Budapesten, amikor április 1-7 között Iránban volt? (mini-reaktor, ilyesmi, megvan, ugye? lásd: http://www.irna.ir/en/News/82479445/ ) Bármilyen választ örömmel fogadok. Nyilván sehogy. Szóval valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, ami a Büntető törvénykönyv 342-343 szakaszai szerint bűncselekmény, hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel...

DRÁGA FIAM, VIKTOR!

KMK - KÖZMUNKÁSOK, MUNKANÉLKÜLIEK, 
KITASZÍTOTTAK BLOGJA
Szerző: OMari
2017.05.07.


Én is Bözsi néni vagyok lelkem, és még nyugdíjas is. Engem is érdekel mikor lesz nyugdíjemelés, de remélem azt már nem Te adod meg nekem.

Nincs már házam, el kellett adnom, mert nem tudtam fenntartani, kevéske pénzt utaltál. Bejöttem az otthonba, ahol van egy kis szobám társbérletben, van egy saját ágyam, és egy közös mosdó. Van benne itt is zuhanykabin, függönnyel van leválasztva a fürdő többi részétől. Néha leszedik a függönyt, nyilván kimossák, olyankor nincs kedvünk zuhanyozni...Amúgy semmi flanc, semmi masszírozás, ha csak a zuhanyrózsa nem tekeredik le egy cseppet, és a pofámba nem fröcsköl mellette a vízsugár.

El tudnám viselni, ha megemelnéd a nyugdíjam lelkem, akár havonta is- bár ahhoz neked annyi a közöd, mint nekem ahhoz - mikor kapcsolja be a főnökasszony a tv-t. Mondani mondhatom, hogy ne üljünk már a közös nappaliban mint a karót nyelt, aszalt szerencsétlenségek, nézzünk valami jó kis kormánypropagandát, de hogy tényleg előkerül-e a távirányító, az csak egyedül Zsuzsikán múlik.

Nem tudom, a nagygéci Bözsike - szegénykém - hová tette az eszét,hogy minden évben Rád szavazna. Mert hogy szerinte akkor minden évben nyugdíjat emelnél... Azt mindig emeltek. Pont annyit, hogy lassan, de biztosan teljesen elszegényedjek. Ezek az emelések annyit érnek, mint döglött lovon a patkó. Szerencse a szerencsétlenségemben, hogy itt senyvedek a sok vén kecske mellett, így nincs gondom a napi tejre, zsömlére meg parizerre. Otthon ezen éltem. Meg egy kis salátán, ami a kertben termett. Volt zöldség, répa, zeller, reszeltem hozzá almát is. Reszelnem kellett, persze - fogam már nincs. Eddig nem tudtam megcsináltatni, mert hogy még nem voltam nyugdíjas, akkor meg drága, de még munkám sem volt, most meg hogy nyugdíjba mentem, s kapom a kemény 40 ezremet 32 év után, úgy gondoltam minek... Volt régen nekem is malacom. Aztán meg már csak az ól. Később meg az sem, mert feltüzeltem...Nekem még ez a negyvenezer is gyönyörű összeg, remélem lesz benne Neked is részed - mert hogy ahogy betöltöttem az ötvenötöt már csak 28-at kaptam, munkanélküli lettem. De semmi gond, jöttetek ti, és megszabadítottatok a farhát pörkölttől is... Levittétek a segélyem 22-re, örültem ha baromfi parizerre tellett. Most meg van pár ezer zsebpénzem, ebből flancolok. Nápolyi, keksz, néha kávé...Meg néha utazom. Ja... a piacra seftelni. Van még pár régi ez-az a házból, apámék után maradt. Minek tartogassam, most még felélhetem. Hetente elmegyek cukrászdába. Tudod - a Jani, a Lázár,múltkor kifejtette, hogy ez hozzátartozik a polgári élethez. Hát, legyen.... De mondok én valamit. Ez a vendéglátód...ez a Böske sem mai csibe,lehet hogy van egy kis baj van a gógyijával. Már arra sem emlékszik szegénykém, hogy a 13. nyugdíjat a Gordonkám nyúlta le. Persze nem az ő hibája, ő csak toldozott-foldozott, hogy helyrepofozza azt a kavart, amiről az Őszödi beszéd szólt. Hát, hogy nem csináltak semmit, csak hazudoztak. De a Feri legalább beismerte, és húzta a nyakát, meg mondta, hogy ejnye-bejnye....! De Te Viktorkám, még büszke is vagy rá! Vered a melled, hogy ne azzal foglalkozzunk, amit mondasz, hanem amit teszel! hát szabad ilyet lelkem?...

A FIDESZ SZELLEMI VERŐLEGÉNYEI

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.05.08.


Az LMP feljelentette Bayer Zsoltot a civil szervezetek aktivistáira tett ember- és emberiségellenes, uszító, erőszakra felhívó kijelentései miatt. Én mélyen egyetértek a feljelentéssel, csak azt nem értem, hogy miért kellett erre másfél évtizedig várni (nem az LMP-nek, hanem a liberális politikusoknak és közszereplőknek).

Bayer és társai - a Fidesz szellemi verőlegényei - 1998 óta nem tesznek mást, mint uszítanak, gyűlöletet keltenek, mások emberi méltóságába gázolnak, erőszakra szólítanak fel. Ám túlságosan is hosszú ideig úgy vélekedtek liberális barátaim, hogy a gyűlöletkeltés, az erőszakra való felhívás beletartozik a véleménynyilvánítás szabadságának fogalmába.

Én meg egyre reménytelenebbül kérdezgettem tőlük, hogy ennek mi köze a véleménynyilvánítás szabadságához.

A gyűlölködés, az erőszakra felhívás mások emberi méltóságának meggyalázása miért tartozna a véleménynyilvánítás szabadsága által védett tárgyak közé? Elméletileg minden demokrata tudja, hogy minden a szavakkal kezdődik és azután ez vezet a bántalmazáshoz, fizikai erőszakhoz és végül embercsoportok kiirtásához...

A NYOMOR VÁMSZEDŐI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari/KMK Bolg
2017.05.08.


Debrecen keleti, kertvárosi részén járunk a Biczó István kertben. Kicsit arrább pedig Pac, Debrecen egyik nyomortelepe. De a Biczó sem ünnepeltetheti magát e téren.

Ide új lakosként nagyrészt azok települnek, akik nem bírják a várost anyagilag. Azt hiszik itt olcsóbb lesz, hisz nincs közös költség, nincs sok helyen vízdíj, a szemétszállítást is meg lehet úszni, és a távfűtéstől is megszabadulnak. Aztán persze rájönnek, hogy itt sem fenékig tejfel, hisz drágábbak a boltok, a város messze van, buszbérlet kell, igaz hogy távhő nincs, de fát azért venni kell, a gáz irgalmatlan sokba kerül, körbefújja a házakat a szél, nem olyan mint egy panellakás. Ha csak kerti kút van, szuper hogy nincs vízszámla, de akkor ásványvizet, vagy kólát isznak. Itt nagyon nehéz kiegészíteni a jövedelmet, maximum a kertecske, de ahhoz meg pénz kell. Jószágot sok helyen nem érdemes tartani, csak jó, hamis kutyával, és ha megterem a takarmány is. Az meg az a bérlőknek és új tulajdonosoknak ritkán adatik meg. Ha meg hó van, idővel mindent elborít az ár, nyakig érő sárban közlekedhetnek, mint ahogy nyáron is, amikor lezúdul az ég. Nagy havazás után a kis utcákban nincs hóeltakarítás, lehet takarítani az úttestet is, nem csak a járdát. Már, ha van járda, mert általában nincs. Messze a busz, akár másfél kilométerre is, és a közvilágítás sem mindenütt megoldott. Úgyhogy vannak kívánnivalók.

Az albérletek olcsók, vagy legalábbis olcsónak látszanak.

Húsz-harmincezer körül már lehet találni, persze az olyan is. A kis vityillók még gazdasági épületként nőttek ki a földből, ez azt jelenti, hogy tizenpár méteresek… Ebben van egy szoba, és egy főzőfülke fér be, vagy pedig a konyhát a pincében alakítják ki, és így egy parányit nagyobb szobához jutnak. Ha fafűtéses, a kályhán kívül nem sok minden fér bele. Ha gáz, akkor meg egy hidegebb télen ingüket-gatyájukat ráfizethetik. Bérleti szerződést ugyan kötnek, de annyira felülről beszélnek az albérlőkkel, annyira ők a “Jani” az időnként utólagos fizetés miatt, hogyha valami törvénytelenséget tesznek, a bérlők nem mernek felszólalni saját érdekükben. Hisz a bérlemények kiadói sokszor egész pénzes emberek, jóval felettük állnak a ranglétrán, nem ritka, hogy 20-30 lakás bérleti díját szedik, ami 20-30 ezres viskó-díjjal számolva is egész szép summa havonta. Persze egy szemernyi adózás nélkül. A szegény tiszteli a pénzt, nem mer szembeszállni vele, úgyhogy hallgat bármi történjék is.

Pacon és a Biczóban a munkanélküliség az úr. Egyrészt nagyon nagy százalékban romák lakják, ők még annyira sem kellenek munkához mint a magyarok, másrészt eleve azok költöznek ki, akiknek gondjuk van a megélhetéssel, az meg sokszor együtt jár karöltve a munkanélkülivé válással. Nem kalkulálják be, hogy innen még munkát keresni is nehezebb...

TUDÓSOK AZ ERŐSZAKRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.08.


...A tudósok évezredek erőszakjait vizsgálták meg, és azt kellett látniuk, hogy az erőszak nem a gonoszságból fakad, különösen nem a direkt szadizmusból (nem tették hozzá, de talán nem is az indirekt szadizmusból). Hanem az erkölcs nevében. Az erőszakos cselekmények elkövetője azt mondja magának: ami most következik, az morálisan helyes, aztán úgy kapja szájon a morálisan helytelenül viselkedőt, hogy annak betörik az orra és kiköpi a fogait. Pusztán a moralitás jegyében. Ugye, milyen más, mintha azt mondaná magában, én egy rohadtul erőszakos fráter vagyok, annak ott nem tetszik a pofája, úgyhogy beverem? És tényleg, micsoda felismerés, nahát, az inkvizíció is, mi? Hogy azt mondja az inkvizítor, micsoda dolog ez az eretnekség, morálisan felháborító, úgyhogy akkor én most a keresztény erkölcs nevében kiirtok néhány százmillió embert. Hát nem csodálatos? Hogy ezek a tudósok milyen fölfedezést tettek? Mi meg azt hittük, hogy itt csak úgy irtják az embereket, hogy csak úgy erőszakoskodnak. És nem! Moralitás van kéremszépen, kemény erkölcsi fundamentum. Az erkölcsi törvényeknek az ő tisztelete, de olyan nagymértékű és kiterjedt tisztelete ezeknek az erkölcsi értékeknek, hogy ezek például sérültek volna, ha például a nácik nem irtanak ki például hatmillió zsidót meg cigányt meg ilyeneket, akik helytelenül viselkedtek az erkölcsi moralitásnak az erkölcseit illetően. Milyen más? De jó, hogy ez a két tudós ember így felvilágosított. A kutatásaiknak az eredményeképpen.

A dologban az a végtelenül szomorú, hogy ezzel nemcsak egy jószándékú portál jószándékú újságírója foglalkozik, hanem az ezt olvasók legnagyobb része is bólogat. És miután lehajtotta a vacsora utáni maradék sörét, egy böffentés kíséretében kimondja a szentenciát: az erőszak erőszakot szül. Bizony. Ezért nem szabad erőszakoskodni. Most pedig, hogy már tudjuk, az erőszakok legnagyobb része morális alapú (kivéve az elenyészően kevés direkt szadizmust meg talán még az indirektet), most így már végképpen nincs mit tenni. Erőszakoskodjanak csak, hála a két amerikai tudósnak, mi csak mosolygunk fölényesen, mert már tudjuk, hogy szigorúan erkölcsi alapon erőszakoskodnak, csupa rendes ember. Mi meg mostanáig abban a tévhitben éltünk, hogy tömeggyilkosokkal meg ilyenekkel van dolgunk, mikor pedig erkölcsösökkel. Már csak nem vennénk a lelkünkre, hogy szegény erőszaktevők ne tudjanak nyugodtan aludni, mert háborogna az ő lelkük, amiért nem tették az erőszakot, mikor pedig tudták, hogy aztat nem tenni helytelen.
Csodálatos dolog a tudomány.
Erre az erőszak erőszakot szül-re azért majd még visszatérek. Talán holnap.
ITT OLVASHATÓ

GUERNICA UTOLSÓ TÚLÉLŐJE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.05.09.


Luis Iriondo 14 éves volt azon az 1937. áprilisi napon, amikor a német és az olasz bombázók pusztulást hoztak a spanyol baszkföldi Guernica városára. Ő az utolsó túlélő.

Az idős férfi a La Stampának idézte fel a rettenetes múltat.

Szép nap volt, az ég világos volt, a levegőben lehetett érezni a tavaszt. Hétfő volt, piaci nap és bár felmerült, hogy felfüggesztik a front közeledése miatt, a tér tele volt emberekkel és állatokkal. Nekünk, guernicaiaknak, ez ünnepnapnak számított. Ezért anyám ezen a napon engedte meg, hogy hosszú nadrágot vegyek fel, most már férfi voltam, nem gyerek. Csak az ünnepre – figyelmeztetett anyám.

Nem jártam iskolába, háború volt. Az én iskolámat 1933-ban bezárták, laktanyát csináltak belőle. Anyám nem akarta, hogy tétlenül ténferegjek, megkérte a bankigazgatót, hogy vegyen fel tanoncnak, leveleket kézbesíteni, apró megbízásokat végrehajtani, pénzt nem kezeltem. Azon a délutánon dolgoztunk, én és egy lekeitiói menekült. Azt a falut már elfoglalták a francoisták.

A bombázás 16-20 óra között zajlott. A Santa Maria templom harangjai akkor kezdtek el szólni, nem misére, hanem riasztásra a bombázások miatt. Korábban a fegyvergyár szirénáit használták, de aztán rájöttek, hogy ez zavart okoz, voltak, akik azt hitték, hogy a műszak végét jelzik és otthonukban maradtak.

Guernica felett a hegyen, amikor jöttek az ellenséges gépek – akkor már csak azok repültek – a katonák zászlókat lengettek feléjük. A gépek gyakran jöttek, a front 20 km-re volt tőlünk, de nem történt semmi, ezért nem is akartam lemenni az óvóhelyre, de a menekült nem hagyott – így maradtam élve. Ő viszont meghalt.

Guernica egy kísérleti borzalom volt, a maga háromszáz halottjával. De hány Guernicát éltünk meg azóta? Coventry, Drezda, Hirosima, és a mostani meggyalázott városok, Aleppo, Groznij. Az elmúlt 80 évben hányszor gondoltuk, hogy ez lesz az utolsó? Mindig így működik: mintha egy félreértés zavarna össze mindent – a hetvenes évekig a francoista Spanyolországban az volt a hivatalos verzió, hogy a vörösök gyújtották fel Guernicát, mielőtt elmenekültek. Kibogozhatatlanul összekeveredik a jó és a rossz, bűnös és ártatlan, lelkesedés és kegyetlenség. Jól láttam? Jól értettem? Aztán, azt mondjuk mindennek vége, nem ismétlődik. Az ember fellélegzik. Amíg nem jön a következő mészárlás. Az idő múlik, múlik…

DŐZS ÉS REMÉNYTELENSÉG A LAKÁSPIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.09.


Az idén eddig ugyan valamelyest lassult az ingatlanpiac, de azért meglehetősen élénk képet mutat a forgalom. Több adat is azt jelezheti azonban, hogy egyre szélesedhet az a réteg, amelynek számára reménytelenné válik a lakásszerzés. Az adásvételek határozottan felfelé tolódtak el.

Az idén áprilisban a lakóingatlanok piacán a DH becslése szerint majdnem ötödével kevesebb adásvétel zajlott, mint a tavalyi azonos időszakban. A társaság a Budapest Értéktőzsde honlapján közzétette részletes elemzését is (teljes terjedelmében itt nézhető meg). Más ingatlanosokhoz hasonlóan hangsúlyozták, mennyire nagy a különbség a budapesti és a vidéki lakásárak között.

Négyzetméterenként a fővárosban a DH adatai szerint 300-360 ezer, vidéken 184-193 ezer forintért vásárolták a panellakásokat, míg a téglaépítésű lakások ára 438-525 ezer, illetve 223-254 ezer forint volt. Az adatok szerint a fővárosban a XIII. és a XIV. kerület volt a legnépszerűbb.

Némiképp aggasztó kép kezd kirajzolódni a lakásvételt még csak tervező nem igazán tehetősek számára. Az alacsony hozamkörnyezet ugyanis erőteljesen az ingatlanpiac felé fordította a nagyobb megtakarítással rendelkezőket. Ez a tendencia pedig minden előzetes várakozással ellentétben (többen bíztak abban, hogy a pénzek például a bankbetétekből vagy a tartós befektetési számlákról való átcsoportosítását követően visszaesik a befektetési célú vásárlás) nem tört meg. Mint a DH megállapította: Budapesten áprilisban a vevők 41 százaléka vallotta, hogy befektetési céllal vett ingatlant. Ők átlagosan 31,3 millió forintot adtak ki egy 68 négyzetméter körüli lakásra...

KILAKOLTATÁSI CUNAMI JÖHET

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: HB
2017.05.08. 


Tavaly óta óriási mértékben emelkedik a kilakoltatások száma és a tendencia idén - úgy tűnik - nőni fog. A devizahiteles mentőcsomagok a problémákat idáig tudták görgetni, megmenteni a több tízezer kiszolgáltatott hiteladóst azonban nem tudták. Nagy probléma, hogy a bankok közel sem tesznek meg mindent azért, hogy egy megegyezéssel a helyzet rendezésre kerülhessen a hitelintézet és az adós között. 

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján a hitelintézetek kénytelenek voltak tavaly ősszel még egy alkalommal - utóljára - keresniük a nem fizető adósokat annak érdekében, hogy megállapodjanak velük a tartozás rendezéséről. Mivel az MNB ajánlására történt a megkeresés, ezért a bankok sok esetben teljesítették azt, valódi alkuszándékuk azonban igencsak kérdéses volt.

Ezt igazolja a statisztika is: A Nemzeti Bank arról számolt be, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel (!) sikerült egyezséget kötniük. Gyászos számadat.Természetesen aligha valószínű, hogy a maradék majd 70 ezer ember nem akart volna valamilyen megoldást, vagy ne lett volna kész egy áthidaló megoldásra.

A probléma az, hogy ez a mintegy 70 ezer jelzáloghiteles mára szinte teljesen egyedül maradt, őket a kilakoltatás veszélyezteti...

BOOKLINE TOP 50: NÁDAS PÉTERT OLVASTUNK ÁPRILISBAN

KÖNYVESBLOG
Szerző: Könyvesblog
2017.05.08.


A Bookline sikerlistájának első helyén a várva várt Nádas-regény, a Világló részletek, a Libri irodalmi díj egyik döntőse Szabó T. Anna Töréstesztje pedig az e-könyvek között ért el előkelő helyezést.

Amikor a minőség és népszerűség találkozik; Nádas Péter, nemcsak korunk egyik legnagyobb írója, de a olvasottsága is töretlen. Első helyen szerepel az áprilisi legolvasottabb könyvek között, és 2. az e-könyvek között legújabb regénye a Világló részletek. A szerző régóta várt, személyes emlékirataiban olyan közel engedi magához az olvasót, mint azelőtt még sosem.

Második helyen szerepel Borsa Brown legújabb regénye, az Az Arab lánya 2. Az arab lányából megismert Anna bint Gamal al-Szudairi-nek élete eddigi legnagyobb választását kell meghoznia. Vajon erősebb lesz-e a fiatal lány életében kötődése a hazájához és családjához, vagy az éledező vonzalma egy idegen világhoz, távoli rokonaihoz?

Harmadik helyezett Katrhyn Croft thrillere, A lány, akinek nincsen múltja. Croft lebilincselő pszichológiai thrillerében, amitől még a a műfaj legedzettebb rajongóinak is garantáltan futkosni fog a hideg a hátán, a fiatal Leah Mills magányosan éli mindennapjait, míg egyszer csak úgy érzi, eljött az idő egy igazi kapcsolathoz.

Éppen csak lecsúszott a dobogóról a Kenti hercegné, az angliai uralkodóház egyetlen magyar származású tagjának regénye, A szerelmes királynő. A lebilincselő történelmi regény főhőse Aragóniai Jolán, aki alig 19 évesen vált Európa egyik legnagyobb uralkodói házának hercegnőjévé..
.

ITT OLVASHATÓ

LIBERÁLIS GYŐZELEM PÁRIZSBAN, NEM FASIZÁLÓDIK A VILÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.08.


A vártnál is jobb eredménnyel nyerte a francia elnökválasztást a baloldali liberális Macron a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Az eredmény nemcsak az arányokat tekintve jobb a korábbi várakozásoknál, hanem fontos üzenete van annak is, hogy még csak nem is egy mérsékelt jobboldali nyert, hanem egy baloldali liberális.

Még egy évvel ezelőtt attól rettegett a világ, hogy elkerülhetetlen korszakváltás következik, átveszik a világ feletti uralmat az illiberális populista idegengyűlölő és rasszista rendszerek. A világuralomra törő Orbán Viktor is megmondta, megbukott a liberális demokrácia, vége a nyugati demokráciáknak, mert kifulladtak, mert halálra voltak ítélve, mert ilyenek, mert olyanok. Kitaláltak mindent az elitellenesség demagógiájától a parlamentarizmus bukásáig. Minden szavuk hazugság volt.

Nemcsak azért, mert most Macron győzött. Ha nem győzött volna, és továbbra is sikerült volna ezzel a hazug propagandával rászedni a világot, hogy önként adja meg magát, önként adja fel a szabadságát, mert “nincs mit tenni”, ez akkor is hazugság volt. A szélsőjobboldal térnyerése a gyengekezű és önmaga védelméről megfeledkezett liberális demokráciákkal szemben. Mindez megerősítve az orosz titkosszolgálatokkal és propagandával.

Sokat köszönhet az orosz segítséggel megválasztott Trumpnak a világ, még ha az amerikai nép drága árat fizet is érte, mert ez ébresztette fel Európát, hogy miről van szó: kik állnak a szabad világ elleni támadás mögött, milyen aljas eszközöket használnak, milyen szörnyeket juttatnak hatalomra. Megértették, hogy nem sorscsapás, hanem aljas támadás, amit ki lehet és ki is kell védeni. Az oroszok az utolsó pillanatban sem tudták a franciákat rászedni.

Kezdődött az osztrák választással, folytatódott Hollandiában az önvédelem, Párizsban pedig már látványos és hatalmas liberális győzelem következett be. Nem kevésbé fontos, hogy az Európai Unió melletti egyértelmű kiállással. Németországban sem mozog már a léc. Egy éve attól kellett szorongani, hogy ha Franciaországban és Németországban nyer a szélsőjobb, és az idegenellenes, fajgyűlölő fasiszták, Orbán elvbarátai kerülnek hatalomra, fasiszta Európa lesz...

KÖLTSÉGVETÉS 2018 - RÉGEN VOLT ENNYIRE OPTIMISTA A KORMÁNY

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: triest
2017.05.09.


Május első hetében hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2018-as költségvetési javaslatot, amelyben az Index által pár héttel ezelőtt megszellőztetett megszorító intézkedések már egyáltalán nem szerepelnek. Varga Mihály szerint a 2018-as büdzsé a munkából élők költségvetése lesz, mivel növekvő gazdasági teljesítményre és csökkenő közterhekre épül. 

A 2018-as költségvetés bemutatása után másnap a legújabb konvergencia program is bemutatásra került. Hasonlóan a büdzséhez, optimizmusból itt sincsen hiány, mivel közép távon a magyar kormány még erősebb gazdasági növekedéssel számol, ráadásul 2021-re az államadósság nagyon közel kerülne a tervek szerint a 60 százalékos álomhatárhoz.

Eltűnt szigorítások


A múlt héten bemutatott költségvetési terv egyik legszembetűnőbb pontja az, hogy a néhány héttel ezelőtt kiszivárgott megszorító intézkedések már egyáltalán nem szerepelnek benne, és a költségvetési hiányt sem fogják elengedni. A Varga Mihály által beterjesztett költségvetési csomagban 2,4 százalékos hiánnyal számolnak a 2018-as évre nézve, a gazdasági növekedés pedig még az ideinél is nagyobb lesz, 4,3 százalék.

Hogy mennyire lesz tartható a most bemutatott költségvetési terv, azt nehéz megjósolni, mivel a néhány héttel ezelőtt kiszivárgott minisztériumi anyag növekvő kiadások és csökkenő bevételi forrásokra vezette vissza a növekvő hiányt. A kieső egyszeri adóbevételeket a minisztérium számításai alapján a növekvő fogyasztásból és bérekből származó magasabb adóbevételekből fogják pótolni, 2018-ban összességében 942 milliárd forinttal lesz magasabb a költségvetési bevételi oldal. Összehasonlításképpen az április közepén kiszivárgott minisztériumi anyagban még 450 milliárdos bevételnövekedéssel számoltak, a különbség már jól magyarázza, hogy végül miért nem száll el a mostani minisztérium számítások alapján a hiány.

Ehhez azonban az is szükséges, hogy az előrejelzett 4,1 százalékos idei, és 4,3 százalékos jövő évi növekedés valóban bejöjjön, ami még a növekvő uniós kifizetések mellett is nagyon optimista növekedési pályának tűnhet. Egy jóval realistább 3-3,5 százalék körüli növekedés mellett már mindenképpen át kellene írni a költségvetés számait.

Elkapkodottnak tűnhet, hogy ilyen korán bemutatásra került a 2018-as költségvetés, mivel a 2017 makrogazdasági teljesítményről szinte semmit se tudni. Bár a kormány biztosan több információval rendelkezik az első negyedév teljesítményéről, legalább egy félévet érdemes lenne kivárni, hogy a gazdasági növekedéshez igazított költségvetés fő számait jobban be lehessen lőni...

EZ JOBBAN FÁJT, MINT BÖZSI NÉNI


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.08.


...Tulajdonképpen miért hálálkodik Orbánnak? Az értékekben gazdag, nagy családért? Melyikért is? Ahol minden lelkes talpnyalónak leesik a jutalomfalat? Ahol az egyszemélyben mindent eldöntő vezetőnek kell azt is megköszönni, hogy egyáltalán levegőt vehet a közönséges fegyverhordozó? Ahol a telefonbeszélgetés túlsó végén ülve is megfontolandó, hogy az ember felálljon és hajlongani kezdjen? Ez az egymást keresztnéven szólongató, tegeződő, kedélyeskedő, bokacsattogást idéző, a nagyfőnök elégedettsége érdekében önmegalázó, felszopó reflexeket kiváltó hányadék, hát ez pontosan az, ami a Fidesz lényege: a legócskább jobbágytempó, a feudalizmusba oltott tekintélyelvű csordaszellem. Ez a kúszó-mászó szervilizmus tartja hatalomban Orbánt, miközben annyira groteszk, szürreális és morbid az egész, hogy Bözsi néni disznói is felsírnak a patyolattiszta ólban. Hacsak Mészáros kolléga nem igényelte vissza őket.

Az a penetráns kivagyi gőg, ahogy egy Kósa Lajos az ellenzéki pártokról jelent a főnöknek, ahogy összeröfögnek, és a tisztelet legapróbb jele nélkül vinnyognak nem a Jobbikon (Ott még van Jobbik? És mit képvisel, mit csinál ott a Jobbik, arról azt sem tudjuk, micsoda) nem Gyurcsányon (összetört egy autót, aztán elment), hanem mindazokon a magyar polgárokon, akik a Jobbik, vagy a DK szavazói. Hihetetlen. Pedig legyen nagyon világos: ezek a saját szavazóikon is pont ugyanekkora pofával röhögnek.

A hab a tortán persze ezúttal is a háttérben jól szórakozó emberkoszorú. Kétségem nincs afelől, hogy – miként Türk Laci győztes jelölt Orbánnal összefüggésben – ezek az emberek is négykézláb ereszkedva nyalták volna fényesre az uraságok valagát, ha azok ott letolták volna a gatyájukat. Ez a videó kicsit (nagyon is?) az egész ország. A megvezetett, elbutított, közönybe süllyedt ország tükörben megjelenő mása, ahol az újratervezett feudalizmus logikája és hierarchikus viszonyai mentén szerveződő Fidesz foglyul ejtette a társadalom maradék önbecsülését is. Ez van.

EURÓPA FELLÉLEGEZHET

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.09.Még ma is időzünk egy keveset Emmanuel Macron francia államfővé választásának sajtóvisszhangjánál. A német Frankfurter Rundschau elégedetten állapítja meg, hogy a lengyel Jaroslaw Kaczynski, a magyar Orbán Viktor és az amerikai Donald Trump mellé most nem sorakozhat fel „eszmetársuk”, Marine Le Pen.

A világ ötödik legnagyobb nemzetgazdaságának, az atomhatalmak egyikének, az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyik állandó tagjának az élén meggyőződéses európai áll majd, ami reményre ad okot – véli a Frankfurter Rundschau.

Szintén kiemelésre érdemes a De Standaard című holland nyelvű – flamand - brüsszeli lap értékelése, miszerint Európa fellélegezhet, nem igazolódott a populizmus dominóhatásától való félelem:Ausztria és Hollandia után Franciaország is úgy döntött, hogy nem hajlandó fejest ugrani az ismeretlenbe. Olaszországban ismét felbukkan Matteo Renzi, Németországban Angela Merkel a jelek szerint ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A legtöbb gazdasági mutató – tíz év után most először – végre ismét zöld fénnyel világít. A belga lap szerint szűk egy esztendővel a tragikus brexit-referendum után most adott a lehetőség arra, hogy politikai értelemben újra sínre tegyék az Európai Unió ügyét. De – figyelmeztet a szerző – még nem sikerült megnyerni az európaiak szívéért és eszéért vívott harcot. Nagy a kockázata annak, hogy az establishment fellélegez, és ugyanúgy folytatja, mint eddig – véli a De Standaard.

A konzervatív londoni Telegraph az unióból távozni kívánó britek szemszögéből elemzi az EU megszilárdítására törekvő Macron győzelmét, és arra jut, hogy a francia elnökválasztási eredmény nyomán Theresa May brit kormányfő elégedetten hátradőlhet. Macron ugyanis – bár energikusan fogja képviselni a francia és az uniós érdekeket – olyan pragmatikus ember, akivel lehet tárgyalni és kölcsönösen jó megállapodásra jutni. A Telegraph emlékeztet arra, hogy Emmanuel Macron korábban kiemelte például a védelmi kérdésekben való további együttműködés fontosságát. „A volt bankár tudja, hogyan kell üzletet kötni” – jegyzi meg a konzervatív londoni lap. Ha viszont Marine Le Pent választották volna meg Franciaország elnökének – folytatódik a gondolatmenet -, akkor az unió olyan mértékben elbizonytalanodott volna, hogy képtelen lett volna azt is eldönteni, egyáltalán miként tárgyaljon a kapcsolatokat új alapokra helyezni kívánó Londonnal. Lehet, hogy Le Pen rokonszenvet érez Theresa Maynek az unióból való brit távozás melletti álláspontja iránt, de az ő rokonszenve megmérgezné azt a kutat, amelyből Nagy-Britannia jó alkut remél meríteni a maradék unióval – olvasható a Telegraph kommentárjában...

A KÖLTSÉGVETÉS ÚJRATERVEZÉSE NEMCSAK A KORMÁNYT MINŐSÍTI, DE A VERSENYKÉPESSÉGET IS RONTJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.05.08.


A kormány, kis késéssel, rájött arra, hogy a 2016. év végi minimálbér és garantált bérminimum emelésről kötött megállapodás hatásait át kéne vezetnie a 2017-es költségvetésbe, és hirtelen arra is rájött, hogy a növekedés nagyobb lesz a tervezettnél, ami teret enged némi osztogatásnak. A kormányzati prognózist illetően vannak kétségeink, de az bizonyos, hogy pontosabban lehet télen költségvetést tervezni, mint tavasszal. A tavaszi költségvetéseknek többnyire nyögés módosítás(ok) a vége, ami kicsit sem tesz jót a kiszámíthatóságnak – a gazdasági szereplők nem tudnak tervezni. Ez pedig rontja a vállalatok és általában a gazdaság versenyképességét is.

A május 2-án benyújtott törvényjavaslat, a 2017-es költségvetési törvény módosítása, sokszorosan megmutatja a tavaszi költségvetések legfőbb hátrányát: úgy készül el a következő év pénzügyi terve, hogy gyakorlatilag még a folyó év makrogazdasági folyamatairól sem tudunk sok mindent. Ez pedig tág teret ad a képzelőerőnek és ezáltal a tévedéseknek a jövő folyamatait illetően:

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZ A MÁJERZSÓTINAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.09.


Csoccs.

Elneveztelek. Májerzsótinak. Örülhetsz, lehetett volna Műmájer is. Mert persze szokásos ostoba fenyegetőzésed piától bűzlő leheleteddel töltött lufi. Az meg nem fölfelé száll, hanem begurul valamelyik kocsmapad alá, ott lassan elfonnyad, és pukk. Pont, mint Te. Ne májerkedj, hanem légy férfi. Ha szeretnél taknyán és vérén csúszó civilek pofájába verni, mint mondtad, akkor csináld magad. Ne egyenruhás rendvédelmiseket szólítgass föl erre, mert ez olyasmi, mint a megmondalak az apukámnak puhapöcssége. Állok rendelkezésedre, civil vagyok, jó sok zsidó vérrel, csipetnyi cigánnyal, meg kunnal - tod, azok ilyen migránsok -, egyszóval minden megvan bennem, amit gyűlölsz. Hely, időpont, oszt hadd szóljon.

De addig is, a lényegre. Első ránézésre ember vagy, én meg emberbarát, úgyhogy megpróbálom megérteni, mi mozgat Téged. Titeket. Beletúrtátok magatokat a Vezér seggébe, ott jó meleg van, jut némi tápanyag is, eddig oké. Ízlés kérdése, van aki a szabad levegőt szereti, meg a friss kaját, van aki meg az előemésztett trutyiban szeret kavarni. A Ti perspektívátokat persze erősen korlátozza a tartózkodási helyetek, idekint tágasabb a világ, mint odabentről egy szűk nyíláson át kifelé kémlelve, de túlbeszéltük. Te, Ti ott szerettek, oké. Bár vannak azért erős különbségek köztetek is, ki milyen mélyre mászik a Felcsúti emésztőszervében. És ebben Te vagy a bajnok. Van egy olyan létforma, amelyik pont így tesz. Mutatom képen, ha magadra ismersz, nem a véletlen műve.

Horgasfejű galandféregnek hívják. A gazdatest teljes bélrendszerén végignyúlik, van vagy 10 méter a kifejlett példány, annyira eggyé válik az Őt éltető organizmussal, hogy ha kihúzod, elpusztul. Együtt lüktet, mozog, él a gazdatesttel, már ha az ilyet életnek lehet nevezni. De ezt tényleg megdumáltuk már az elébb, Te ezt az életnívót választottad, lelked rajta. De azt azért nem árt, ha tudod, hogy mikor a gazdatest elpusztul, akkor vége ám a Te létednek is. Na, Májerzsóti, akkor most, hogy ilyen szépen beazonosítottuk jellegedet, akár léphetnénk is tovább. De valamiért még mindig azt érzem, hogy a civilekkel szembeni ordaskodásod ennél mélyebb gyökérból táplálkozik. És rá is jöttem, honnan. Ezt is mutatom képen...NEM SZABAD ELSZALASZTANI A MACRON GYŐZELME ÁLTAL KÍNÁLT ESÉLYT - FIGYELMEZTET A VILÁGSAJTÓ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.09.


Ha sikerült megújítani a német-francia tengelyt, akkor azzal megnyílik az út az unió reformjához, a tömegfélelmek csillapitásához, de ehhez szükség van arra is, hogy megálljt parancsoljanak a tekintélyelvű magyar és lengyel kormánynak. Macron Európa jelszavával nyert és ez reményt ad a totábbiakhoz, ám ha nem tudja keresztülvinni a programját, akkor Le Pen kerülhet hatalomra, az pedig végveszélyt jelentene az EU számára.

FT

Macron sikere reményt nyújt Franciaországnak és az EU-nak is, ám a megkönnyebbülést most reformoknak kell követniük, különben jön ismét Le Pen – hangsúlyozza a vezércikk. Az új elnök a nyitottság és a nemzetköziség meggyőződéses híve. Elkötelezetten Európa-párti, bizonyította, hogy lehet liberális, centrista választ találni a nemzeti identitás és protekcionizmus populista politikájára. Ehhez nem vette át a Front National felvizezett programját, a választók eszére apellált. Bíztató, hogy van fogadókészség a józan érvekre. Így most adott a remény, hogy a populista lázadás már túljutott a zenitjén, figyelembe véve az osztrák és a holland eredményt is. Viszont lehangoló, hogy ünnepelni kell, ha vereséget szenved egy leplezetlenül idegengyűlölő, antiszemita gyökereihez visszanyúló párt, amelyet a szavazók egyharmada támogatott. Macronra nagy feladat hárul, hogy visszaállítsa a hitet, mármint hogy Franciaország életerős, demokratikus és virágzó. Még nem tudni, hogy miként lesz képes előteremteni a reformokhoz szükséges parlamenti többséget.

New York Times


Az új francia elnök az általános tendenciával ellentétben nem kerülte az EU témáját a kampány során, hanem azt hangsúlyozta, hogy az unió segítségével akarja visszatenni országát a térképre, és ez be is vált a Brüsszel-ellenes Le Pennel szemben. A túlzott ünneplésnek azonban ellentmond, hogy a szervezet továbbra is igen népszerűtlen egy sor államban, illetve adós még azzal, hogy eldöntse, milyen irányban kíván haladni. A nacionalizmus és a populizmus aligha szenderedett jobblétre. Stephan Lehne, a Carnegie Europe Kutató Intézet elemzője példaként említi, hogy a magyar és a lengyel kormány sorozatosan megkérdőjelezi a közösség értékeit. Németország közben örül Macron győzelmének. Ha újra szoros lesz az együttműködés Berlin és Párizs között, az segíthet megreformálni az EU-t. Ehhez azonban a frissen megválasztott államfőnek előbb rendbe kell tennie a francia gazdaságot. Ám nem tudni, hogy Merkel mennyire hajlandó ebben segíteni...

EGY TÖRTÉNELMI VÁLASZTÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Hari Seldon
2017.05.09.


Milyen volt a franciaországi elnökválasztás egy ott élő magyar szemével? Tényleg volt, amiben az 1990-es magyar voksoláshoz hasonlított? Mire számíthatnak a franciák, és Európa Emmanuel Macrontól? Csupa kérdés, amire a válasz Hari Seldontól érkezik.

„Miután a magyar médiában az utóbbi napok kivételével kevesebb szó esik a francia választásról, mint kellene, gondoltam, hogy írok pár „szigorúan szubjektív” sort. Természetesen ettől függetlenül próbálok a tényeknél maradni.

Először is, személy szerint örülök az eredménynek. Történelmi választás volt. Nemcsak azért, mert a franciák szeretnek főszerepet játszani vagy úgy beállítani a dolgokat, hogy főszerepet játszanak, hanem valóban az.

Ez volt az első választás, (mármint ahol TÉNYLEG választások vannak, és nem lefutott színjátékok) ahol a régi jobb- és baloldal kicserélődött két másik politikai oldalra: a mondialisation-pártiakra és isolation-pártiakra. (Kb. globalizáció és bezárkózás – Határátkelő)

(Nyilván ezt mindenki saját személyisége alapján ítél meg. Szerintem az előbbi a jobb, de miután optimista vagyok a jövőt illetően, ez érthető.)

Azt gondolom, hogy nagy részben az euróövezetből való kilépés körüli vita volt az, ami ezt az új felosztást jelezte. Aki fél a jövőtől, hajlamos a bezárkózást választani, azonban hosszú távon a legkevésbé kifizetődő. A bezárkózó társadalmak szükségszerűen előbb utóbb elbuknak, lemaradnak.

(Csak kitérő: klasszikus példa az ausztrál őslakosok. Ők aztán igazán el voltak zárva a világtól, amikor megjelentek az akkori globalista angolok, gyakorlatilag védtelenek voltak velük szemben, mert kevesebb erőforrással rendelkeztek, ez meg visszahatott a technikai fejlettségükre is.)

A cél az, hogy ha már van mondialisation, akkor ki kell használni a lehetőséget, és nem lehet úgy tenni, hogy „én nem játszom, dobjon helyettem más…” Mert más viszont dobni fog. És nyer. A játék megy akkor is, ha nem akarjuk.

Ugyan vannak fenntartásaim nekem is az új elnökkel szemben, Macron túlzottan megengedő a muzulmánokkal szemben, azonban ez is egy megoldás lehet az asszimilációjukra.

(Példaként: ne feledjük, a 16-ik században 15% körül volt a protestánsok aránya nálunk, ami körülbelül háromszorosa a jelenlegi muzulmán adatnak. AKKOR azok az emberek sem voltak kevésbé ellenségesek egymással, mint most, sőt. Miután a vallás jelentősége sokkal nagyobb volt, sokkal véresebb konfliktusok voltak. Mostanra a protestánsok aránya 1% körül van. Sok érdekes hasonlóság van, akkor is főleg a városlakók között volt magas az arányuk a protestánsoknak, így „jobban szem előtt voltak” ők is.)

Abban vélhetőleg igaza van Macronnak, hogy hosszú távon tehát nem kiélezni célszerű a helyzetet a muzulmán vallással szemben, hanem éppen ellenkezőleg, csökkenteni a jelentőségét. Tudom, ma ez sci-finek hangzik, de valójában nem az.

Visszatérve az euró - új pénz vitára: Le Pen új ötlete (kilépés az eurózónából, és helyette saját pénz belső használatra), láthatóan nem volt végiggondolva. Miután a korábbi tévévitán nagyon felmosták vele a padlót, amikor teljes elszakadást hozta fel, ezért most valamivel próbálta elterelni a témát.

A dolog, hogy egy országban két pénzt használjanak, nonszensz. Egyet belföldre a polgároknak, egy másikat az eurót a vállalatoknak Európában. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy ja, és dollárt a világ többi részével.

Mi is volt a baja az euróval? Hogy a francia munkaerő drága, és nem versenyképes a lengyellel. Ezért kitalálta a nagyon sokeszű (itt most nem állom meg, hogy kicsit személyesen cikizzem) szakértője, hogy nem baj. Kilépünk a játékból, és akkor nyerünk. Hahó, sokeszű, ez a Jumanji! - Ebből nincs kiszállás..."...

VAKONDON OTT LEGYEN A SZEMETEK!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2007.05.09.


Tegnap Áder bajuszos-töltőtoll letette a második etapra vonatkozó köztársaság nélküli köztársasági elnöki esküjét, és az Úr kegyes volt hozzá, mert akkor sem szakadt le a mennybolt, és új vízözön sem árasztotta el a holt lelkek birodalmát, amikor megválasztották őt a kijelölt bólogatójánosok, akik nem voltak kantáros rajzfilmfigurák.

Az egész aktus szóra sem volna érdemes, ha nem lennének magamfajta vén hülyék, akik már akkor is éltek, amikor ’álamelnök úr 2.0 mezei képviselőként dirigálta annak a Sólyom Lászlónak a kijelölését, aki ma már maga is a francba kívánja akkori mentorát.

Akkor, a hősi időkben Áder bajuszos kerti bányászokra vadászott ott, ahol ma Kövér a házmester, és mint volt szíves kifejteni, az ő pártja a sólyomi szavazás közben ki akarta deríteni, kik azok a képviselők, akik nem Sólyomra, hanem Szili Héja Katalinra voksoltak. “Ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból, de helyette vakondokok ugrottak elő” – mondta volt a szaros töltőtoll.

A vakondugrasztáskor a teremtő 2005-ik esztendejét írtuk itt, ahol a madár sem jár, és nem tudhattuk, hogy a jámbor, kertjeinkben turkáló rajzfilmhérosz mily fajsúlyos szerepet tölt majd be nyüves életünkben, mert ifjúi bohóságunkban nem ismertük még Bözsi nénit. Mentségünkre szóljon, hogy nagy valószínűséggel ő sem tudott mai önmagáról, hogy báb lesz a színházban.

Ezt a létezésbéli hiátust oldotta fel a rajtunk gombaként megtelepedő rendszer, amely a listák mélyiről elővarázsolta a jobb sorsra érdemes idős asszonyt, hogy szeretett vezetőnk kampányolási céllal néki vakondoki tanácsokat adhasson. Mert ez is megvolt, ahogyan kiderült, midőn a váratlan utazás részletei fölbuktak az árból.

Mint a máma még nem titkosított jelentésekből megtudható, Nagygécen a mindenkori és örökös miniszterelnök arról is beszélt, ő hogyan segített az apósának a birkáknál, ezen kívül tanácsokkal is ellátta arról, hogyan kell megvédeni a vályogházat az egerektől és a vakondoktól, ami bölcsességtől Bözsi néni padlót fogott, és nem találja már a disznait sem a hidasban.

A kedves vezető elmondta a matrónának, neki is van egy vályogháza, amit tévedésből országnak neveznek, és Áder et. 2005-ös tapasztalatai alapján az egész kócerájt nagy hatékonysággal védik meg a vakondoktól. Ilyen teremtmények ma már nincsenek is, helyettük olyan alakok töltik ki az összes teret, mint Németh Rezsi, vagy soha nem feledhetően Bayer Tagkönyv...

BAJSZOS SZivAR

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.08.


Tulajdonképpen - már, ha az átlagot nézzük - rendben is van a dolog.
Áder János, a nemlétező Köztársaság köztársasági elnöke magas méltóságának betöltése alatt olyan terepszínű, hogy a kaméleon térdenállva könyörög neki a receptért, de aztán belehúz, és néhány hét alatt nevet szerez magának.
No, nem egy dicsőséges név, de mégiscsak név, utal nevezetes bajszára, miközben minősíti is viselőjét.
Ha Barbarossa Frigyes kaphatta nevét vörös szakálláról, akkor ő miért ne kaphatná a bajuszáról, mely ezzel az aktussal be is vonult a történelembe.

Miután Orbán másodszor is megválasztotta a nevezetes posztra, beszédet is mondott, szépet, szívhez szólót.
Ha nem ő mondta volna, felállva kellene tapsolnia mindenkinek, csak az a baj, hogy vannak mondatok, melyek nem minden szájból tűnnek hitelesnek.
Ilyenek azok is, melyekben értékeink védelméről beszél, mondván: legalább 3 dologban jó lenne egyetérteni: mindannyian Európa polgárai vagyunk, a magyar nemzethez tartozunk és tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk.
Azt kérte, adjuk vissza a nemzeti ünnepeink méltóságát, és ez ne egymás rendezvényeinek megzavarásáról szóljon.
Hát nem is tudom, de mintha nem emelte volna fel szavát pártja idióta plakátkampánya ellen, mely Brüsszel megállítására szólít fel, ami azért vicces, mert Brüsszel - az EU - mi is vagyunk, mint ahogy az IMF is, és mintha a Közép Európai Egyetem sem a szomáliai gerilláknak képezne parancsnokokat, hanem az Unió számára képez magasan kvalifikált vezetőket.
Utóbbi intézményt bizonyára ismeri, hiszen személyesen verte bele az utolsó szöget koporsójába...

BAYER GAZEMBERNEK NEVEZTE AZ ŐT FELJELENTŐ SZÉL BERNADETTET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.08.


Miket gondolhat magáról, ha szardarabnak nevezi a bayeri stílust használó jobbikost?

A Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa azt írta a blogján, hogy

Na most igazából nem az a lényeg, hogy mit kiabál ez a szerencsétlen, jobbikos szardarab. Hanem az, hogy lihegve elszalad-e feljelentést tenni a
Szél Bernadett nevű elempés gazember?

Bayer először is arra utalt, hogy a jobbikos Szilágyi György képviselő a Parlamentben azt mondta Dömötör Zoltán propagandaügyi államtitkárnak, hogy

Gyere ki, úgy nyakonbaszlak, hogy leszáll a fejed.

Másodszor meg arra, hogy az LMP társelnöke feljelentést tett ellene, amiért teljesen békésen tiltakozó civilek elleni erőszakra és vérontásra szólított fel...