2021. március 3., szerda

RÁADÁS: KERTTV

KERTTV
Szerző: McMenemy Márk
2016-Sziasztok! McMenemy Márk vagyok. Több mint 10 éve cseppentem bele a kertészkedés csodálatos világába. Tucatnyi kertészműsorral a hátam mögött elkerülhetetlenül ragadt azért rám a kosz mellett némi tudás is. Ebben a videóblogban néhány egyszerű és hasznos fortélyt szeretnék megosztani veletek, meg azokat a tapasztalatokat, amelyeket a saját 1000m2-es kertem ápolgatása során és házam szépítgetése közben szerzek.

Mert nem csak a jó pap, a média-kertész is holtig tanul. :)

A NYOMASZTÓ JÁRVÁNY LEGINKÁBB FELEMELŐ RÉSZE, HOGY AZ EMBEREK ÚJFAJTA EGYÜTTMŰKÖDÉSEKBE KEZDTEK

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.03.03.


A járvány hatása a magyar civil szervezetek körében ugyanolyan sokféle volt, mint a vállalati világban: egyes szervezeteket szinte teljesen ellehetetlenítettek a korlátozások, akadtak, akik működését nem forgatta fel alapjaiban a helyzet, mások pedig kifejezetten megerősödve jöhetnek ki a válságból.

A vészhelyzet gyakran olyanokban is felébresztette a segítő szándékot, akikre békeidőben nem jellemző az ilyen jellegű civil tevékenység, így az adományozóként vagy önkéntesként szerzett tapasztalatok

a járvány után is nagyobb lendületet adhatnak a civil kezdeményezéseknek, és néhány általunk megkérdezett szervezet visszajelzései alapján a civilek és vállalatok közötti együttműködéseknek is.

Ezzel kapcsolatban például kifejezetten optimista a Budapest Bike Maffia (BBM) alapítója és vezetője, Havasi Zoltán. Bár a járvány a szervezet szinte összes programját korlátozta valamilyen módon, ezek újragondolásával a szervezet alkalmazkodni tudott az új helyzethez, bár nem minden programját tudta újraindítani. A BBM legismertebb tevékenysége, hogy biciklivel juttat el ételadományt hajléktalanoknak.

A szendvicskészítés és egyéb adományok eljuttatása az utcán élő hajléktalan embereknek alapvetően önkéntesekkel zajlik, de része a BBM cégek számára szervezett csapatépítőinek is főzés, interaktív érzékenyítő előadás és kocsmakvíz mellett. Havasi elmondása alapján a járvány miatt a szendvicskészítés egy ideig szünetelt, azóta viszont újraindult, de 30-40 fős csoportok helyett maximum 10 fős csoportokat fogadnak különféle biztonsági intézkedések betartása mellett.

Amellett, hogy most sokkal inkább az ellátórendszerre fókuszálnak – tehát az utcai osztás helyett nagyobb arányban visznek ételt hajléktalanszállókba, a szociális ellátórendszer intézményeibe – Havasi szerint az is megváltozott a járvány miatt, hogy a cégek önkéntesek helyett nagyobb arányban segítenek pénzzel vagy ételadománnyal.

Az év végi akcióinkban olyan sok új céges partnerünk lett, hogy az év elején már el is kezdődött egy közös gondolkodás, hogy a hosszú távú együttműködést milyen formában tudjuk elképzelni...

ORBÁN ÚJRA NYERHET: NINCS MÁR FÖLÖTTE KONTROLL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.03.


Semmilyen elégtételt, sem örömöt nem érzek afölött, hogy a Fidesz kilépett, vagy kényszerűen elhagyta az Európai Néppártot. A helyzet persze már régóta tarthatatlan volt, az egyre inkább szélsőjobbra tolódó magyar pártot évek óta cipelte – még felfüggesztett állapotában is – a konzervatív pártcsalád. Az Orbán vezette Fidesz már régóta nem konzervatív, nem is keresztény, leginkább egy egyszemélyi vezető által irányított hatalmi tömb, amely nemzeti jelleget akarna magára ölteni, de valójában nem más, mint egy hatalmi tébolytól megrészegült vezető foglya.


Maga is a hamis egység foglyaként működött; hagyta, hogy a „családként” gondolkodjon arról, aminek már régen nincs köze a családhoz. Hagyta, hogy Orbán szabadon rángassa ide-oda, saját pillanatnyi érdekei szerint gyártson elveket, ellenségeket, barátokat. Most, amikor elérkezett a szakítás pillanata, most sem tesz mást a magyar miniszterelnök; hamis érvekkel operálva, esik neki Manfred Webernek. Azt állítja, hogy miközben elszántan küzdünk a világjárvány ellen, a Néppárt vezetői alapszabály-ellenesen, de leginkább felelőtlenül, mondvacsinált ügyekkel támadnak a magyar emberekre. Orbán – természetesen, mint mindig – álságos módon, a magyar választók mögé akar bújni: állítása szerint őket csapta arcul az Európai Néppárt.

Onnan indultam ki, hogy semmilyen örömet nem érzek, a legkisebb elégedettséget sem, hogy a Fidesz kikerült a legrangosabb európai pártcsalád tagjai sorából. Ma még nem látjuk, hogy mindennek milyen súlyosabb következményei lesznek, annyi azonban biztosan megjósolható: egy fontos kontroll vész el, a fékek közül egy immár nem pusztán meglazult – mint a felfüggesztés pillanatában ez történt –, hanem végképp eltűnt. Természetesen nem hihetjük, ép ésszel erre nem gondolhatunk, hogy Orbán következő lépése a Hunxit lenne, de nyilván ezt a szcenáriót sem lehet teljesen kizárni. Egyelőre az tűnik valószínűbbnek, hogy a magyar pártvezér megpróbálja összegyűjteni újra Európa szélsőségeseit, az unión belül pedig egy egységes frakciót alkotva, közös erővel szembemenni a fősodorral. Sajnos, mostanság – épp a járvány miatt – van is erre alapja: nem vitatható, hogy a vakcina-beszerzés hiátusai súlyos elégedetlenségeket váltott ki Európa-szerte. A nyugati oltóanyagok érkezésének elmaradása indokolttá teszi egyfelől a támadásokat, másrészt a népek megmentőjének szerepébe helyezi mindazokat, aki alternatív megoldásokat keresnek. És ez az alternatív megoldás ugye Orbán esetében a kínai és orosz vakcina, amelyek ugyan továbbra sem rendelkeznek európai engedéllyel, de káros hatásuk sem kimutatható. Legfeljebb politikailag: mind a kínaiak, mind az oroszok érdekeltek abban, hogy gyengítsék az EU-t, és ebben Orbán Viktorban hű társra találtak...

A FIDESZ SZAKÍTÁSA AZ EURÓPAI NÉPPÁRTTAL

PARTIZÁN
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2021.03.03.A Fidesz a mai nappal kilépett az EPP (Néppárt) Európai parlamenti frakciójából. A helyzet összetett, mert (egyelőre) továbbra is tagja magának a Néppártnak - bár évek óta fel van függesztve a tagsága - ráadásul a közös listán velük együtt indult és mandátumot szerzett KDNP egy szem képviselője továbbra is tagja marad a frakciónak. Mi történ ma valójában, és mit jelent ez a lépés a Fidesz-Néppárt vetélkedés évtizedes történetében? A mai adásunkban a meghívott vendégeinkkel ezt járjuk körbe!

EURÓPA GYENGE EMBERE

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CAPITAL POLITICAL
2021.03.03.


A Fidesz ma délelőtt jelentette be, hogy képviselőcsoportja elhagyja az Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióját. Gyorselemzésünk három pontban:


1. A Fidesz alapvetően a Néppárton belül képzelte el jövőjét, de vereséget szenvedett. 
A kilépéssel végéhez ér a Fidesz és a Néppárt kapcsolata, amit már a Sargentini-jelentés elfogadásakor előrejeleztünk; ekkor gyengült meg végletesen a Fidesz politikai védelme az EPP-n belül. Mivel az EPP jelenleg az európai politikai színtér egyik legmeghatározóbb ereje, soraiban tudva számos kormánypártot, például a német CDU-CSU párost, a távozással Orbán Viktor pártjának érdekérvényesítő képessége gyengül Európai Parlamentben. A Fidesz elveszíti formális hozzáférését a Néppárt kapcsolati hálójához, erőforrásaihoz, a közvetett kapcsolat viszont megmarad, a KDNP ugyanis mind az EPP pártcsaládjának, mind a frakciójának teljes jogú tagja marad, legalábbis jelen állás szerint. A Fidesz képviselőinek mindenesetre kevesebb felszólalási lehetőség jut majd, kevesebbszer szerepelhetnek jelentéstevőként és parlamenti módosító javaslataiknak is szerényebb támogatottságot fognak tudni biztosítani. Ez akkor sem változik, ha később belépnek egy kisebb EP-frakcióba. A lépés előrevetítheti a Fidesz-EPP pártpolitikai kapcsolatának végét is (egyelőre ugyanis a Fidesz nem lépett ki az EPP-ből, csak annak európai parlamenti frakciójából, de tagsága automatikusan megszűnne, ha másik frakcióba ülne be). EPP-tagságának 2019-es felfüggesztése óta a Fidesz európai lobbiereje eleve gyengülőben volt, a frakció elhagyásával a párt még súlytalanabbá válik. Ugyanakkor a Fidesz számára mozgástérnyerést is jelent az új helyzet: sokkal kevésbé kell megfelelnie bármiféle „főáramú” nyomásnak az EU döntéshozatali folyamata során, így a korábbinál is obstruktívabb politikát folytathat uniós szinten...

ORBÁN VILÁGREKORDOT DÖNTÖTT: MAGYARORSZÁGON VAN LAKOSSÁGARÁNYOSAN A LEGTÖBB ÚJ HALÁLESET A VILÁGON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.03.


Lakosságarányosan Magyarországon van a legtöbb új haláleset, az Our World in Data oldalán az 1 millió lakosra eső új halálesetek száma Mayarországon a legmagasabb a világon. Az oldal bal oldalán lehet a keresőben beállítani, hogy milyen szempont alapján adja ki a felmérés a sorrendet. A “New Death (per 1 M)” szerint Magyarországon hal meg a legtöbb koronavírussal fertőzött beteg. Ezzel sikerült megelőzni a harmadik világ országait is. Gratulálunk Orbán Viktornak, hogy sikerült egy kategóriában világrekordot beállítania
.

Mindig erre vágyott, most megkapta: valamiben Magyarország a világelső. Itt hal meg a világon a legtöbb ember lakosságarányosan a koronavírustól. A lakosságarányos összes elhalálozást tekintve is előkelő helyen szerepel Magyarország: a negyedik helyen áll, megelőzve az Egyesült Államokat, ahol Orbán ikertestvére végzett hasonló pusztítást a népességben a kiváló munkájával és vezetői képességeivel. Ez a hely még nem a végleges, hanem még jelentősen romolhat is, mert a számok egyre rosszabbak, és ha a kínai vakcina nem állítja meg a halálozást, akkor a totál összesítés tekintetében is elsők lehetünk.

Ehhez figyelembe kell venni azt, hogy a hivatalosan jelentett adatok nem tükrözik a valóságot, a KSH adataihoz képest a hivatalos adatok jelentős eltérést mutattak. A szomorú és szégyenteljes teljesítményt a fertőzések magas száma, illetve a fertőzöttek magas halandósága adja: Magyarországon nem tudták fékezni a fertőzést, és az egészségügy nem tudja megmenteni a fertőzöttek nagy részét. Talán ha a pénz nem a szíriai, kenyai, vietnami és erdélyi kórházakra, nem Mészáros Lőrinc stróman és a Nemzet Veje zsebébe, nem az ötödosztályú külfüldi futballistáknak, hanem a magyar egészségügyre ment volna, akkor más lenne az eredmény. Ha nem lopnak még a járvány alatt is, az orvosok és a nővérek megkapnak minden segítséget, beleértve a normális fizetést is, már aki egyáltalán nem ment külföldre Orbán miatt...

EGY VIHAROS HÁZASSÁG VÉGE: MA A NÉMETEK IS ELENGEDTÉK A FIDESZ KEZÉT - GYORSELEMZÉS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.03.03.


Habár az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából való mai kilépés nem jelenti automatikusan a Fidesz felfüggesztett néppárti tagságának végét is, a szakítás immár visszavonhatatlan. Az EU legnagyobb, jobbközép pártcsaládja és a magyar kormánypárt útjai ideológiai és személyes okok miatt váltak el végleg.


„A Fidesz–Néppárt-kapcsolatot helyrehozni szinte lehetetlen, és csak az a kérdés, hogy milyen körülmények között ér majd véget a magyar kormánypárt EPP-tagsága” – írtuk több mint egy éve, 2020 februárjában, miután brüsszeli terepszemlén vettük szemügyre a magyar kormánypárt és a jobbközép európai ernyőszervezet viszonyát.

Ma délelőtt eldőlt: a magyar kormánypárt és a jobbközép pártszövetség közötti, évek óta tányércsapkodással színesített házasság – ideológiai és személyes okok miatt – válással végződik. Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában ugyanis nagy többséggel elfogadták a képviselőcsoport belső szabályzatának módosítását. Ennek értelmében az EPP-ben felfüggesztett formációk tagságát szavazásra kell bocsátani a Néppárt európai parlamenti frakciójában. Bár a néppárti vezetők lanyhán tagadtak, a módosítás egyértelműen a Fideszt célozta: bár tagságát majd’ két éve, 2019 márciusában felfüggesztették, politikusai továbbra is teljes jogú tagok maradtak az Európai Parlament néppárti frakciójában.

Ez pedig – igaz, idővel egyre gyengülő – befolyást jelentett, hiszen a Néppárté a legnagyobb csoport az Európai Parlamentben.

Nem véletlen, hogy a Fidesz ragaszkodott a pozícióhoz, közben pedig egyre durvább verbális háborút vívott a távozását kívánó néppárti politikusokkal. (Ennek egyik mélypontján Deutsch Tamás Manfred Weber néppárti frakcióvezető érvelését a Gestapo és az ÁVH módszereihez hasonlította – kijelentéséért később bocsánatot kért.)...

"SENKI NINCS LÉGÜRES TÉRBEN AZ ÉRZÉSEIVEL" - INTERJÚ MÁRIÁSI DÓRA ÉS FEHÉR TIBOR PSZICHOLÓGUSOKKAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.03.02.Hogy vagyunk lelkileg egy évvel a járvány kitörése óta? Tényleg nyakunkon a pszicho-pandémia? Ki segít a mentális betegségben szenvedőkön, amikor az ellátórendszer túlterhelt? És mi lehet a pszichológia szerepe társadalmi kérdésekben? 

Máriási Dóra tanácsadó szakpszichológussal, EMDR terapeutával és Fehér Tibor pszichológussal beszélgettünk a krízis okozta pszichés tünetek kezeléséről, és arról, hogy milyen eszközök enyhíthetnek az emberi szenvedésen a terápiás lehetőségeken kívül. Szó esik az alulról szerveződő, közösségi segítségnyújtás megerősítésének fontosságáról és az egymás iránti szolidaritás kifejezésének megtartó, gyógyító erejől is.

ITT NÉZHETŐ MEG

FEKETE-GYŐR: A FELCSÚTI PER LESZ A MAGYAR TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB ÉS LEGFONTOSABB SZÁMONKÉRÉSE

TLDR / 444.HU
Szerzők: MAGYARI PÉTER, SARKADI ZSOLT
2021.03.03.


- A Momentum miniszterelnök-jelöltje nem aggódik, hogy a Medián csak ötödiknek mérte az ellenzék lehetséges indulói közül.

- Rendszerváltást akar 2022-re, látványos elszámoltatással, és a vádiratokhoz már gyűjti a párt az anyagokat.

- Az összefogásban résztvevő hat párt elnökeinek rendszeres egyeztetése szerinte jól működik, és az sem zavarja, hogy ő nem vihet társelnököt magával.

- Az előválasztáson listás szavazás nem lesz, de a Momentum a saját jelöltjei ellen is enged indulni egyéni jelölteket, ha később a párt frakciójához csatlakoznának.

- Az elmúlt 30 év miniszterelnökei közül Horn Gyula áll tőle a legtávolabb.

A hétvégén bejelentett programjuk alapján úgy gondolják, hogy rendszerváltásra van szükség 12 év fideszes kormányzás lezárásához. Az ellenzéki összefogásban résztvevő másik öt pártban is ugyanekkora az elköteleződés egy rendszerváltás iránt?

Ez az előválasztások során ki fog derülni...

CSÚFOS VERESÉG A FIDESZNEK A KILÉPÉS A NÉPPÁRT FRAKCIÓJÁBÓL

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.03.03.


Kedden megírtuk
, hogy a Fidesz borzasztóan meggyengült az Európai Néppárttal vívott harcban, és a frakció működéséről szóló szabályok átírásának nincs olyan végkifejlete, ami jó lenne Orbán Viktornak. A kizárást ugyan megúszta, de vagy felfüggesztik a pártot, annak minden megalázó körülményével együtt, vagy magától lép ki. Ez utóbbi történt.


A kormánymédia szerda reggel már egybehangzóan állította, hogy a Fidesz még ma elhagyja a Néppárt frakcióját az Európai Parlamentben. Mivel nem sokkal a szavazás előtt jött ki a hír, arra is lehetett következtetni, hogy ez egy utolsó elkeseredett próbálkozás volt a felfüggesztés elkerülésére. De vannak körülmények, amelyek ennek ellent mondanak. Győri Enikő, a Fidesz egyik képviselője például már tegnap elbúcsúzott a kollégáitól az egyik szakbizottságban.

A Fidesz kilépésével még mindig nem zárult le teljesen a magyar kormánypárt és az EU legnagyobb pártcsaládjának harca, de a háború nagyrészt véget ért.

A kilépés csúfos vereség Orbán Viktor számára.

Mindig vannak hangok, amik akkor is Orbán győzelmét vetítik előre, amikor éppen veszít. Ennek részben az az oka, hogy Orbán taktikus politikus, és tényleg ki tud hozni győzelemre vagy ikszre esélytelen meccseket. Másrészt viszont pont ez az, amiért akkor is többet látunk bele Orbán Viktor teljesítményébe, amikor nincs benne több.

Ahhoz, hogy lássuk, mekkora vereség ez most, két dolgot kell megnéznünk. Az egyik, hogy a Fidesz csak a frakciót hagyta ott, a másik pedig, hogy pontosan miről szólt a konfliktus.

Az a tény, hogy a Fidesz csak a frakcióból lép ki, a Néppártból nem, azt mutatja meg, hogy Orbánék valójában nem akarják otthagyni az Európai Néppártot, csak nincs más választásuk. Az EPP a hatalom központja Európában, bármelyik másik pártcsalád sokadrangú játékos hozzájuk képest. Senki nem tudja pótolni azt az információáramlást, hozzáférést és politikai erőt, amit az Európai Néppárt adott a Fidesznek...

A COVID-19-VILÁGJÁRVÁNY HATÁSA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGRE

MTA.HU
Szerzők: DEMETROVICS ZSOLT, KIRÁLY ORSOLYA
2021.03.02.


Milyen mentálhigiénés kihívást jelent az emberiség számára az elhúzódó járványhelyzet? Melyek a leggyakoribb problémák, és milyen megoldási javaslataik vannak rájuk a szakembereknek? Ezekre a kérdésekre válaszol az mta.hu számára írott összefoglalójában Demetrovics Zsolt egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője és Király Orsolya, a tanszék adjunktusa.

Bő egy év telt el a COVID-19-járvány világméretűvé válása óta, amely hatalmas terhet ró az egészségügyre, a politikai döntéshozókra és a lakosság egészére. Az egészségügy számos szempontból gyorsan és hatékonyan tudott reagálni erre a rendkívüli kihívásra. Mára már nagyon sok információ gyűlt össze a vírusról, több biztonságos és hatékony oltás is elérhető, valamint egyre ígéretesebb kezelések állnak rendelkezésre.

Ugyanakkor az elhúzódó járványhelyzet komoly mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget. Ezeknek a problémáknak az azonosítása és kezelése gyakran háttérbe szorul, holott hatásuk jelentős. Fontosságuk abban is rejlik, hogy a nem megfertőződő populációt is,

potenciálisan a teljes társadalmat érintik.

Melyek is lehetnek ezek a problémák? Egyrészt a letális kockázat és a szomatikus szövődményektől való félelem (az önmagunk és szeretteink életéért és egészségéért való aggodalom), másrészt a járványgörbe mérséklésének érdekében hozott intézkedések (pl. a kijárási tilalom, a fizikai távolságtartás, a kulturális és szabadidős tevékenységek korlátozása, a vendéglátóipari egységek zárva tartása stb.) hatására tapasztalható szociális és fizikai elszigeteltség, harmadrészt pedig az intézkedések következményeként fellépő munkanélküliség, anyagi bizonytalanság okozta szorongás jelent fokozott mentális megterhelést.

Számottevő egyéni különbségek figyelhetők meg abban, hogy a járvány kit hogyan érint, azonban elmondható, hogy bizonyos társadalmi rétegeket és csoportokat egyértelműen jobban sújt, mint másokat. Az egyik olyan csoport, amelynek számára különös kihívást jelent, a mentális betegségekben szenvedőké. Ők egyrészt a tüneteik miatt fokozottan ki vannak téve a járvány keltette szorongásnak, amely tovább ronthatja az állapotukat. Másrészt több kutatás is azt mutatja, hogy a mentális betegek körében magasabb a fertőzés kockázata, ráadásul fertőzöttségük esetén nehezebben jutnak kezeléshez (pl. az ellátórendszerben a mentális betegségekkel szemben létező diszkrimináció miatt), a komorbid tünetek miatt pedig nehezebb a kezelésük, és rosszabb a prognózisuk (Yao–Chen–Xu, 2020).

A fentieken túl ráadásul a járványhelyzet világszerte komoly fennakadásokat okoz a mentális betegek mind ambuláns, mind osztályos ellátásában. Egyrészt a különböző intézményeknek is járványügyi korlátozásokat kellett bevezetniük, s így csökkent a kapacitásuk, másrészt csökkenhet az ellátó személyzet létszáma (pl. megbetegedés vagy átcsoportosítás miatt), harmadrészt a korlátozások az ellátás megközelítését is megnehezíthetik a kliensek számára. A személyes ellátás ugyan sok helyen át tudott állni online vagy telefonos formára, de van, ahol ezt nem sikerült megoldani, illetve speciálisan olyan betegpopulációról van szó, amelynek számára ezek a formák nem minden esetben elérhetők...

FALUS FERENC: „AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER ÖSSZEOMLOTT”

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.03.03.


Szabó Timea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke szerdán délután online járványügyi fogadóórát tartott Falus Ferenccel, volt országos tisztifőorvossal.

Falus Ferenc a beszélgetés során elmondta, hogy 2021. március 2-a az „egészségügyi ellátás fekete napja” volt. Ugyanis a volt tisztifőorvos nézete szerint az egészségügy átszervezése „esztelen” módon zajlott.

Falus ezzel arra utalt, hogy – amint ezt a Mérce is megírta – az új egészségügyi jogviszony aláírásának utolsó napjáig teljes bizonytalanság uralkodott az egészségügyben.

Falus Ferenc nem osztotta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató meglátását, aki „óriási eredménynek” nevezte, hogy az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését.

Úgy látja, hogy az az 5.500 személy, aki nem írta alá a szerződést, az orvosszakma legképzettebb tagjai közé tartozik, s ők etikai megfontolásból nem kívánnak betagozódni „a paracsuralmi rendszerbe” olyan körülmények közt, „amelyben ugyan a fizetést emelték, de a tárgyieszköz-ellátást és a fogyóeszközökkel való ellátottságot nem növelték, s így a kórházi fertőzések megállítására sincsen mód”.

A volt tisztifőorvos megjegyezte, hogy már a járvány előtt is hiányzott 3-4 ezer orvos az alapellátásból, s a kisegító személyzet sem volt elegendő. Félő, hogy a magánellátás képtelen lesz alkalmazni a közellátásból kiesett orvosokat, s ez ahhoz vezet, hogy még többen vándorolnak külföldre.

Falus Ferenc a koronavírus új mutációiról is beszélt. Megemlítette, hogy a brit variáns vélhetőleg Szlovákiából került Magyarországra, a dél-afrikai pedig Tirolból. De erről keveset tudni, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ „titkolózik”...

A FIDESZ AZONNAL TÁVOZIK AZ EURÓPAI NÉPPÁRT FRAKCIÓJÁBÓL

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, IVÁN ANDRÁS
2021.03.03.


Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor korábban kilépést lengetett be. A Telex úgy tudja, hogy 148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene, az elfogadáshoz kétharmados többség kellett.


A szavazás eredménye után Novák Katalin megerősítette a Twitterén, hogy a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, közzétette Orbán Viktor erről szóló levelét. A kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet egybehangzóan arról írt már órákkal a szavazás előtt, hogy a Fidesz szerdán kilép.

A Manfred Webernek, az EPP parlamenti frakcióvezetőjének címzett levélben Orbán ahhoz hasonlóan írt, mint a vasárnap elküldött, az új szabályzat elfogadásának esetére előre kilépéssel fenyegető levelében. A szerdai levélben Orbán azt írja, hogy a szabályzat módosításai „egyértelműen a Fidesz és szavazói ellen szólnak.” Szerinte megfosztják a magyar választókat a demokratikus jogaik gyakorlásától, ha korlátozzák a fideszes EP-képviselők lehetőségeit feladataik elvégzésére az Európai Parlament megválasztott tagjaiként. „Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ezért a Fidesz vezetése úgy döntött, hogy azonnal távozunk az EPP frakciójából.” Azt írta, hogy a fideszes EP-képviselők továbbra is felszólalnak azokért, akiket képviselnek, a választóiékrt, és megvédik a magyar emberek érdekeit.

A Néppárt frakciójának új szabályainak utolsó tervezete alapján többek között bevezetnek egy csoportos tagfelfüggesztésre, azaz a tagsággal járó jogok felfüggesztésére vonatkozó újabb eszközt is. A javaslat azt is lehetővé teszi, hogy ne csak egy képviselő jogait lehessen felfüggeszteni, hanem egy teljes tagpárti delegációét is – egyszerű többséget igénylő frakciódöntéssel akkor, ha a tagpárt amúgy fel van függesztve az Európai Néppárt pártcsaládjában. A frakció tagjainak 15 százaléka is kezdeményezheti majd egy tag vagy akár egy csoport felfüggesztését vagy kizárását, ebben az esetben kétharmados többségre lenne szükség a döntéshez.

A magyar kormány hamarosan az uniós bíróságon támadja meg a jogállamisági rendeletet, amit az Európai Néppártban sokan, állítólag már a német tagok is nehezen tudnának megemészteni. Sokkal inkább ez, illetve a magyarországi események, mintsem az EPP frakciójának alapszabály-módosítása vezetett a szakításhoz. Az idáig vezető útról ebben a cikkünkben írtunk részletesen>>>...


„MINTHA VÍRUSTAGADÓKAT TÁMOGATNA AZ ÁLLAM” – CSÚCSTÖRTÉNÉSZ A MAGYARSÁGKUTATÓRÓL ÉS AZ ALTERNATÍV TUDOMÁNYRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BENCE
2021.03.03.


Az egyik legmagasabb nemzetközi pozíciót betöltő magyar történész jelenleg Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztott Történettudományi Intézet igazgatója, akit Ferenc pápa a minap a Pápai Történettudományi Bizottság tagjává nevezett ki. „A Magyarságkutató Intézet költségvetési finanszírozása olyan, mintha a vírustagadókat támogatná az állam. Előbbi főigazgatójának annyi köze van a történelemhez, mint Gődény Györgynek az orvostudományhoz, bár utóbbinak legalább patikusi végzettsége van” – mondja a szakember, aki A pozsonyi csata című animációs film bemutatása után élesen bírálta a kormányzati emlékezetpolitika zászlóshajóját. Zavarja, hogy az övétől eltérő tudományos nézetek is megjelennek? Mi fán terem a házmester-történettudomány? Miért finanszírozzon egyáltalán az állam bölcsészeti kutatásokat? Nagyinterjú...

ÖSSZEOMLÓBAN AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN? – A KORMÁNY IS ÍGY LÁTJA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.03.


Azonnali (március 2.-i) hatállyal, határozatlan időre felfüggesztették a területi ellátási rendet valamennyi, Budapesten és Pest megyében működő, belgyógyászati szakmában aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező kórházban – derül ki a Müller Cecília országos tiszti főorvos nevében és megbízásából tegnap szétküldött, portálunk birtokába jutott határozatból. A bikkfanyelven megfogalmazott, nyolc oldalas iromány elrendeli, hogy ha az intézmények beteltek, értesíteniük kell a mentőszolgálatot, ők elszállítják a beteget oda, hol van szabad kapacitás. Ha ilyen nincs, akkor a területileg illetékes intézménynek el kell helyeznie az ellátásra szorulót. Arra az intézményre, amely ezt nem tartja be, ráküldik az adóhatóságot(!?).


Habár a kincstári propaganda azt sugallja, hogy semmi tragédia nem történt az egészségügyben a március 1-jei átállás következtében, a jelek messze nem ezt mutatják. És nem csak a jelek, de a kormány kapkodása sem. Hétfőn lépett hatályba az új rend, s már kedden kiadott Müller Cecília (egy nem általa, hanem egy NNK főosztályvezető által szignált) határozatot, kezelendő az egészségügyi ellátási rendszer egy részében – a fővárosban és Pest megyében a jelek szerint szerintük is – összeomlással fenyegető helyzetet...

BIZONYTALANSÁG, BÉRFESZÜLTSÉG ÉS KORMÁNYZATI ROSSZINDULAT: MI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK BAJA A SZOLGÁLATI SZERZŐDÉSSEL?

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.03.03.


Március elsején éjfélkor hatályba lépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, eddig kellett volna minden, az állami egészségügyben dolgozó orvosnak és ápolónak aláírni az új szerződését a hatályát vesztő eddigi szerződések helyett. Az egészségügyi dolgozók közül sokan március elsején inkább úgy, ahogy van, kiléptek az egészségügyből. Arról, hogy mennyien is hagyták el így az egészségügyi rendszert, nyilván lesz majd némi számháború a kormány és az ellenzék között, hivatalosan 5 százalék hagyta el a rendszert akkor, amikor a járvány harmadik hulláma miatt óriási nyomás van a rendszeren.

Az biztos, hogy nagyon sokan, orvosok és ápolók is elégedetlenek azzal a törvénnyel, amit rájuk erőltetett a kormány, ahogy azzal is, ahogy a járvány alatt kezelték őket és az egész magyar egészségügyet.

De mi az orvosok és ápolók baja a törvénnyel? Hiszen az végső soron nagyobb bért hoz, legalább az orvosoknak, ezzel párhuzamosan pedig megpróbál rendet vágni az igazán kusza egészségügyi rendszerben, ahol azt se igazán tudni, hogy hány orvos dolgozik, mert annyi helyen dolgoznak, hogy kétszer-háromszor számolják őket. Egyrészt az, hogy még az orvosok között se mindenki jár olyan jól a béremeléssel, a szakápolók relatív helyzete pedig még inkább romlik az orvosokhoz képest. Ezért cserébe pedig az egészségügyi dolgozók teljes bizalmatlanságot és kiszolgáltatottságot kaptak a kormánytól, ami ráadásul ide-oda rendelhető katonákként kezeli őket egészségügyi szakemberek helyett.

Hogy megértsük, mi is a helyzet, két szakszervezeti vezetővel, dr. Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnökével, és dr. Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével beszélgettünk...

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: HERSCHT 07769 - LÍRA KÖNYVBEMUTATÓ

LÍRA KÖNYV
Szerző: SZEGŐ JÁNOS
2021.02.23.Krasznahorkai Lászlóval Szegő János, a könyv szerkesztője beszélget a Herscht 07769 című új könyvről. Herscht 07769 – mindössze ennyit ír a borítékra feladóként az Angela Merkelnek küldött levelekre a thüringiai kisvárosban élő falmosó, mondván, az ügy bizalmas, válasz esetén pedig a postás úgyis megtalálja a név és az irányítószám alapján. Helyben vagyunk és időben: Krasznahorkai László új nagyszabású műve, melyet a szerző elbeszélésnek nevez, napjaink Németországában játszódik, annak is a mélabús keleti felében, amely egyszerre Johann Sebastian Bach műveinek forrásvidéke és a neonáci mozgalmak egyre kevésbé titkos bázisa.

Mind több és több megmagyarázatlan és ijesztő esemény történik a szürke mindennapokban: előbb bizarr graffitik a Bach-kultusz kegyhelyein, eltűnő lakosok, később egy majdnem végzetes piknik és végül egy robbanás után a további katasztrófák már elkerülhetetlenek, elindul a vadászat Thüringiában. Erőre kap a bestiális, és megpillanthatjuk az animálist. Az elmúlt évek rövidebb Krasznahorkai-művei után, melyeket szólószonátákhoz lehet hasonlítani, a Herscht 07769 nagyepikai formája és dinamikája igazi versenymű; Bachnak a könyvben is említett Brandenburgi versenyeihez hasonlóan különböző hangszerek szólamaiból áll össze a mű egésze, felkavaró lét-lelet a politikai és ökológiai klímáról.

MAGYAROK BRIT FÖLDÖN: MELYIK SZÁM NEM HAZUDIK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.03.03.


Gyakorlatilag az Európai Unión belüli szabad költözés és munkavállalás első pillanatától kezdve jóformán követhetetlen, melyik országból hányan költöztek át egy másikba. Így van ez a magyarokkal is, így aztán másfél évtizede tart a számháború, melynek egyik központja az Egyesült Királyság.

Már csak azért is, mert sokáig a szigetország volt a magyarok egyik kedvenc célpontja: korán megnyitották a munkaerőpiacot, viszonylag sokan beszéltek angolul (vagy hitték azt magukról, amíg meg nem érkeztek) és egész jól lehetett keresni.

Azt persze soha senki nem tudta pontosan megmondani, mennyi magyar él az Egyesült Királyságban, mindenféle számok keringtek, egészen vad eltérésekkel.

Így aztán a szakemberek vagy mindenféle módszertant felhasználva próbálták megközelíteni a valós számokat, vagy elfogadták a brit statisztikai hivatal (egyébként gyanúsan alacsony) számait...

ITT OLVASHATÓ

VILÁGI HATALMAK SZOLGÁLATÁBAN: A KÖZMÉDIA KERESZTÉNY ÉRTÉKEI

MÉRCE
Szerző: BARNA ANDRÁS
2021.03.03.


A hazai közmédia közéleti műsoraiban naponta találkozhatunk olyan személyekkel, akik a keresztény tanítás hirdetőiként lépnek fel, és a társadalmi vitákban a „keresztény” álláspontot képviselik. Ha megfigyeljük, hogy milyen témákkal kapcsolatban és hogyan nyilatkoznak, mikor hallgatnak, és milyen érveket használnak, egy jól látható mintázatot vehetünk észre, amely sokat elárul az állami médiában megjelenő „keresztény értékek” természetéről.


Szelektív szolidaritás

Február 2-án a Kossuth Rádió Ütköző című műsorának vendége volt Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke és Horváth Tamás, a Vasárnap.hu keresztény portál újságírója. A beszélgetés kiindulópontját Békés Gáspár nagy nyilvánosságot kapott ügye adta. A Vasárnap.hu írta meg, hogy a cikk megjelenésekor a Főpolgármesteri Hivatalnál dolgozó, azóta már elbocsátott szakértő még 2018-ban a gyermekek megkeresztelésének betiltása mellett érvelt.

Az Ütköző témaválasztása figyelmet érdemel. Az ellenzéki vezetésű főváros egy huszadrangú hivatalnokának évekkel korábbi nyilatkozata, amely valamiképp a kereszténység elleni támadásként értelmezhető, elegendő hírértékkel rendelkezik, hogy a beszélgetés alapjául szolgáljon.

A műsorban Makláry kifejti, hogy aggasztónak tartja Békés megnyilatkozását, és több szolidaritást vár a jogvédő szervezetektől a kereszténység irányában. Csete Beáta, a műsorvezető osztja az értelmiségi kör elnökének aggodalmait, sőt, azt a lehetőséget is felveti, hogy jogi eszközökkel kellene több védelmet nyújtani a hívőknek.

A Kossuth Rádiónak ez az érzékeny, szolidáris hangneme feltűnő, különösen, ha felidézzük, hogy az adó hogyan reagált az utóbbi években a hatalom birtokosai részéről a különböző társadalmi csoportokat – civil szervezetek tagjait, romákat, hajléktalanokat és másokat – érő támadásokra. A közrádióban nem sok nyoma volt az együttérzésnek, pedig Békés Gáspárénál talán magasabb helyről is indult ilyen támadás.

Nem emlékszünk, hogy Makláry ezekben az esetekben is hangot adott volna az aggodalmának a Kossuth Rádióban. De van itt más furcsaság is. A közmédiának eléggé sajátos elképzelései vannak arról, hogy mi számít sértőnek a keresztényekre nézve, és mi ellentétes a vallás értékeivel. Az állami médiában ugyanis a keresztény elvekkel szemben állónak minősített megszólalások, amelyek kiváltják az Ütközőhöz hasonló műsorok vendégeinek elítélő megjegyzéseit, kivétel nélkül a kormány által ellenségnek beállított csoportok – például az ellenzék, a liberálisok, az uniós bürokrácia – tagjaitól származnak. A kormányoldal üzenetei és tettei sosem képezik kritika tárgyát...

KETTŐS ARCVESZTÉST MEGELŐZŐ PROGRAM: A NÉPPÁRT ÉS ORBÁN IS A FIDESZ TÁVOZÁSÁBAN ÉRDEKELT

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2021.03.03.


A magyar kormány hamarosan az uniós bíróságon támadja meg a jogállamisági rendeletet, amit az Európai Néppártban sokan, állítólag már a német tagok is nehezen tudnának megemészteni. Sokkal inkább ez, illetve a magyarországi események, mintsem az EPP frakciójának alapszabály-módosítása vezethet a szakításhoz.


Szerda délelőtt dönt az új eljárási szabályzata jóváhagyásáról az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja. Az utolsó szövegváltozat még módosult a pénteki, nagy vitát kavaró verzióhoz képest, de azért nem fordítottak totálisan hátat az eredeti terveknek, azaz nem lazították fel teljesen a módosításokat, sőt bevezetnének egy csoportos tagfelfüggesztésre, azaz a tagsággal járó jogok felfüggesztésére vonatkozó, újabb eszközt is. Ám a frakció szóvivője szerint az is tévedés, hogy direkt a Fidesszel szemben hoznának új szabályokat.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy az új szabályok alapján a Fidesz minden EP-képviselőjének jogait felfüggesztik a Néppárt parlamenti frakciójában, sőt, az is, hogy még ezt megelőzően a magyar kormánypárt inkább elhagyja a frakciót, és később magát a Néppártot is...


FELGYORSÍTANÁ A VAKCINÁK ENGEDÉLYEZÉSÉT AZ EU - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.03.


Magyarország, Szlovákia és Csehország vészhelyzeti engedélyt adott az orosz és a kínai oltóanyag alkalmazására. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az Európai Bizottság lépéskényszerbe került.


Az Európai Bizottság megfontolja, hogy a vészhelyzetre tekintettel felgyorsítsa a COVID-19 elleni oltóanyagok engedélyezési folyamatát – jelenti a Reuters. A vészhelyzeti elbírálás eddig nem volt lehetséges az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA számára, és az unió csupán korlátozott körben ismerte el az ilyen gyorsított engedélyezést a nemzeti hatóságok részéről, hangsúlyozva, hogy ebben az esetben kizárólag az engedélyező ország visel minden felelősséget a gyógyszer alkalmazásáért. Az EU-ban az engedélyezés üteme ezért elmarad az Egyesült Államokban, illetve az Egyesült Királyságban honos eljárás gyorsaságától. Most, hogy az uniós végrehajtó intézmény nyomás alá került, az merült fel, hogy az Unió és a tagországok megosztanák egymással a felelősséget, ha az EMA gyorsított eljárással ad ki vészhelyzeti engedélyt valamilyen koronavírus-vakcinára. „Készek vagyunk reflektálni a tagállamok véleményére, hogy valóban felgyorsítsuk az oltóanyag-engedélyezést” – közölte a brüsszeli Bizottság szóvivője. Uniós tisztségviselők szerint azonban félő, hogy a változtatás tovább emelné azoknak az arányát, akik haboznak beadatni maguknak egyes vakcinákat, holott az ilyen idegenkedés már most is meglehetősen magas egyes tagországokban. Ha ennek ellenére mégis bevezetik a gyorsított uniós engedélyezés lehetőségét, annak hátterében a Reuters szerint az áll, hogy több keleti tagállam, így Magyarország, Szlovákia és a Csehország vészhelyzeti engedélyt adott az orosz és a kínai oltóanyag alkalmazására.

Szlovákiában megosztotta a kormánykoalíciót a Szputnyik

Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor a Washington Post által is átvett tudósításában arról számol be, hogy a szlovák kormánykoalíciót megosztja az orosz Szputnyik vakcina kérdése. Az amerikai lapban közölt beszámolót olyan fotó illusztrálja, amelyen Igor Matovic kormányfő és Marek Krajcí egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren fogadja az érkező orosz oltóanyagot – a megrendelt 2 millió dózisból az első 200 ezret. A beszerzésről titokban kötötték meg a magállapodást, úgy, hogy közben a koalíción belül erről nem volt egyetértés. Matovic utóbb közérdekre hivatkozott, és a utalt a járvány mostani szlovákiai fellángolására, amely az egyik legsúlyosabb Európában. Krajcí egészségügyi miniszter a kormányfő pártjához tartozik, és az ő jóváhagyása kifelé elég volt a beszerzéshez, de Ivan Korcok külügyminiszter egy másik, az AP által üzletbarátnak mondott, erőteljesen liberális koalíciós párt embere, aki kijelentette: konzultálni kíván az ország vezetésével, mert szerinte megfontolást érdemel az a nézet, miszerint Oroszország a vakcinát a Nyugat elleni hibrid hadviselésének az eszközeként használja. Korcok azt állította, hogy a Szputnyik oltóanyag megvásárlása kételyeket ébreszt Szlovákia nyugati elkötelezettségét illetően. Egy másik koalíciós párt vezetője, Veronika Remisova miniszterelnök-helyettes szintén úgy foglalt állást, hogy az európai szakhatóság engedélye nélkül nem lenne szabad alkalmazni az orosz oltóanyagot. Zuzana Caputova szlovák államfő – miután konzultált az országos gyógyszerfelügyelet vezetőjével, és ő kockázatosnak nevezte a Szputnyik vakcinát – maga is úgy nyilatkozott, hogy támogatja ugyan minden elérhető és biztonságos oltóanyag alkalmazását, de az orosz vakcina szerinte nem tartozik ezek közé. Matovicnak erre az volt az ellenérve, hogy a nyugati vakcina túl lassan érkezik, és az ország szerinte nincs abban a helyzetben, hogy kizárólag az európai megoldásra támaszkodjék. Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a tudósítás elkészültekor közel 7400 halálos áldozata volt a járványnak – lakosságarányosan tehát ebből a szempontból hasonló a helyzet a közel 10 milliós Magyarországon, a több mint 15 ezer elhalálozással.

A Politico amerikai portál európai kiadása szintén foglalkozik Szlovákia orosz vakcinabeszerzésével, de a rövid cikkben – átvéve a szlovák SME napilap értesülését – az áll, hogy Krajcí egészségügyi miniszter azt is közölte: a Szputnyik oltóanyagot ténylegesen nem fogják addig felhasználni, amíg nem kapnak arra jóváhagyást a nemzeti gyógyszerhatóságtól.

Fájdalomdíjat kell fizetnie Magyarországnak a menekültekkel való bánásmód miatt

Végül röviden megemlítem, hogy a hamburgi Die Welt beszámol arról: Magyarország az emberi jogok strasbourgi bíróságának ítélete értelmében fájdalomdíjat köteles fizetni egy menekültcsalád számára a röszkei tranzitzónában elszenvedett embertelen, megalázó és jogsértő bánásmód miatt. Az iráni-afgán családot, amely később Németországban lelt menedékre, három gyerekkel tartották a zónában, a feleség terhes volt. A hőségben nem volt szellőztetési lehetőség, a gyerekek számára nem biztosítottak mozgáslehetőséget, hiányos volt az egészségügyi és az élelmiszerellátás, a nőgyógyászati vizsgálatot pedig férfi őrök jelenlétében ejtették meg. Magyarország a három gyereknek egyenként 4500 eurót, mindkét szülőnek 6500 eurót, valamint a családnak további 5000 eurót fizet.

MEGLEPETÉS: VÉLETLENÜL TUDTA MEG A LAKOSSÁG, HOGY KATONAI BÁZIS ÉPÜL GYULAFIRÁTÓTON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.03.03.


Több mint 25 hektár erdőt irtottak ki február elején Gyulafirátóton azért, hogy új katonai tábor épülhessen a lő-, és gyakorlótér mellé. A helyiek felháborítónak tartják, hogy csak a munkálatok megkezdésekor, véletlenül szereztek tudomást a projektről. Ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármester – a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatásának ellentmondva – azt állította az ellenzéki képviselőknek: őt senki nem tájékoztatta a bázis építéséről...

„A FIZETÉSEM 40 SZÁZALÉKÁT IS ELVESZTHETEM” – ÁLTALÁNOS A KIÁBRÁNDULTSÁG AZ ÁPOLÓKNÁL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.03.03.


„Mivel nincs összefogás szakdolgozói körben, nincs erős szakszervezet, sokunknak – nekem is – nem maradt sok választásunk. Nincs más perspektíva. A szociális szférában sem jobb a helyzet” – így foglalta össze egy vidéki kórház ápolója, hogy miért írta alá az egészségügyi dolgozók státuszát megváltoztató új munkaszerződést.

Az elmúlt napokban számos hír jelent meg arról, hogy orvosok és ápolók egyénileg vagy csoportosan tömegével hagyják ott a kórházaikat. A csalódottság és az elkeseredés az általam megkérdezett egészségügyi dolgozók szerint teljesen általános, az új szerződések végleges visszautasítása azonban egy szűkebb csoportra jellemző.

A nagy többség – az idézett ápolóhoz hasonlóan – beletörődve és magát megalázva érezve járul hozzá a jogfosztáshoz. A számok ezt persze nem mutatják, az országos kórház-főigazgató hétfői bejelentése alapján az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka írta alá az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését, amit óriási eredménynek nevezett...

EZ EGY LOPAKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI REFORM

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.03.


Lantos Gabriella egészségpolitikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint az egészségügyi törvényben azért van rengeteg hiba, erőszakosság és sikertelenség, mert az egészet nem egy egészségügyhöz értő ember csinálta, hanem egy rendőr. Az orvosok pedig az alá nem írt szerződésekkel most megmutatták, hogy van tárgyalási alkupozíciójuk, hisz' nélkülük tényleg nincs komoly kórház. Egy egészségügyi reformot lehet ésszel, lélekkel, és főként kompromisszumok reményében is csinálni. Mert csak az a sikeres tárgyalási stratégia, amikor a végén mindenki úgy áll fel az asztaltól, hogy igen, én is győztem. Win-win. Reméljük, sokat tanult a hibájából a kormány, és most már belátóbban fogja korrigálni az egész törvényt szeptember 30-áig, ahogy ígérte.


A honlapján drámai hangvételű videóban arra kérte a szerződésük aláírása fölött hezitáló orvosokat és ápolókat, hogy írják alá a szerződést, „…hogy ezekben a nehéz időkben most mégis maradásra bírjam önöket. Magyarországnak a harmadik hullámban egyszerűen szüksége van az önök munkájára, az önök egy éve tartó áldozatos küzdelmére.” A többség alá is írta. Erre számított?

– Valójában igen, de nem gondolom, hogy az én érzelmes videóm hatotta volna meg őket. Nyilván mérlegelték a saját helyzetüket.

Nagyjából lehet tudni, hogy kik azok, melyik szakma orvosai, ápolói voltak a legelégedetlenebbek, akik inkább nem írták alá a szerződésüket?

– Igen. A médiában jól látható is volt, melyek azok a szakmák, amelyek nélkül egy nagy kórház nem működik. Az nem kórház ugyanis, ahol nincs sürgősségi ellátás, nincs traumatológia, nincs anesztes, intenzíves ellátás. Az ő tárgyalási potenciáljuk, és az ő elégedetlenségük a legnagyobb. Hiszen ők hálapénz nélkül húzták az igát évtizedek óta, a Covid-járvány alatt is rendkívüli módon és különösen túlterheltek. Azzal, hogy az ügyeleti pótlék és a pihenőidő-szabályozás nagyon szűkmarkúra sikeredett, és a Magyar Orvosi Kamara által kiharcolt emelések is csak opcionálisak – van olyan intézmény, ahol meg lehet kapni, van ahol meg nem, mint Szegeden például –, továbbra is egyéni alkukra szorulnak az orvosok. Ők most bemutatták, mi az alkupozíciójuk. És van nekik...

SZABAD SZEMMEL: MINDENKINEK JOBB LENNE ORBÁN NÉLKÜL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.03.


A világsajtó az Európai Néppárt és a magyar miniszterelnök viharos szakításának lehetőségét boncolgatja.


FT

Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy ott hagyja a Néppártot, mert különben az a megaláztatás fenyegeti, hogy kiteszik a szűrét. Nagyon úgy néz ki, hogy robbanással ér véget a héten a politikus és a pártcsalád viharos viszonya. Ma kell ugyanis jóváhagyni az EPP frakciójának új működési szabályzatát, mellesleg kétharmaddal, hogy néhány hét múlva szavazni lehessen a fideszes EP-képviselők kollektív felfüggesztéséről.

A pártcsalád nyomás alatt van, hogy hozzon határozott intézkedést, miután Deutsch Tamás gestapós módszerekkel vádolta meg Manfred Webert, amiért az támogatta a jogállami mechanizmust. Orbán is egyre élesebben támadja a szövetség vezetését. Annak elnökéről, Tuskról az állítja, hogy politikai játszmát folytat a Fidesz ellen. A megosztott Néppárt azonban hónapokon át csak hímezett-hámozott

A Fidesz tagságát két éve felfüggesztették, de ettől még 11 képviselője Strasbourgban pozíciókat kapott és felszólalhat a plenáris üléseken. Az északi, osztrák és Benelux tagok következetesen kiállnak Orbán kizárása mellett, míg a nagy pártok idáig csendesen hümmögtek, a németekkel az élen. De már nekik is elfogyott a türelmük a magyar mumus miatt.

Ha a magyar miniszterelnök saját jószántából venné a kalapját, az arcmentő megoldás volna az EPP számára, mert ha marad, akkor csak még rosszabb lesz a viszony a házi erős emberrel. Budapest és Varsó az Európai Bírósághoz akar fordulni, hogy ne kössék az uniós támogatásokat a jogállami normák betartásához, jóllehet a mechanizmus megszületésében nagy szerepet vitt a Néppárt és az EP is.

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár keblére ölelte Orbánt, az pályája egyik legkétesebb húzásának bizonyulhat. De ő abból indult ki, hogy a berkeken belül jobban lehet hatni a kormányfőre, mintha az szabadon garázdálkodhatna a táboron kívül. Egy évtized elteltével azonban azt látni, miközben erősödik az illiberalizmus és sok néppárti tag élesen jobbra fordul, hogy Orbán alighanem sokkal tartósabban rajta hagyja a keze nyomát a Néppárton, mint a német vezető.

FAZ

Orbán nélkül tisztességesebb volna a Néppárt, így nagyon helyes, hogy sok tagszervezet szabadulni igyekszik a magyar politikustól – írja a jobboldali lap. A tét az európai polgárság világnézeti felfogása, s itt két fél áll egymással szemben: Kelet-Európa bezárkózással reagál a migrációra és a társadalmi változásokra, míg a Nyugat nyitottsággal és korszerűsödéssel.

Az EPP-ben ez az ellentét a CDU és a Fidesz összeütközésében jelentkezik. Az uniópártok elhatárolódnak a jobboldali populistáktól, míg Orbán valóra váltja azok elképzeléseit.

Weber frakcióvezetőként sokáig próbálta egyben tartani a boltot, mert azt szerette volna, ha a frakció nem gyengül meg Strasbourgban. Ám már nem szabad tovább taktikázni, mert a Magyarország egyre inkább meghajlítja és aláássa az EU-s jogot, illetve értékeket. Orbán a jelek szerint egyre inkább kételkedik a további együttműködés előnyeiben, amikor a parlamenti csoport többsége meg akar válni tőle. Az elválás tisztességes volna, mert az EPP soha nem képviselte a polgárság radikalizálódott jobboldali részét. Mindig is középre igazodott.

Tages-Anzeiger

Orbán, a bajkeverő igazán vehetné a kalapját magától is, mert ez volna a legjobb mindenki számára – mutat rá a független svájci lap. Hiszen ily módon megspórolná a pártcsaládnak, hogy az kénytelen legyen kizárni. De lehet, hogy hamarosan pontosan ez következik be, mert a kormányfő a jelek szerint igyekszik elkerülni, hogy EP-képviselőinek jogait kollektívan befagyasszák az EP-ben. Azaz, hogy kitegyék a szűrüket a frakcióból.

A Fidesz tagsága szakítópróbát jelent a konzervatív Néppárt számára. Amikor Deutsch nekirontott Webernek, az már a befolyásos német küldöttségnek is sok volt. Hogy Merkel ilyen sokáig ragaszkodott Orbánhoz, annak oka egyrészt az volt, hogy úgy ítélte meg: nem szabad azt a politikai szélre szorítani. Másrészt főként az játszott szerepet benne, hogy Magyarország a német autógyárak meghosszabbított termelési szalagjának számít.

Több tagpárt is azzal fenyegetőzik a Benelux-térségből, illetve Skandináviából, hogy kiválik a szövetségből és a parlamenti csoportból, ha a Fidesz még sokáig marad. Nem fizetődött ki az EPP számára, hogy próbálta megbékíteni Orbánt, mert az egyre inkább tekintélyelvű. Nem érdekli a párbeszéd a Néppárttal. Így itt most már a pártcsalád identitása és szavahihetősége forog kockán.

A jobboldali-nacionalista miniszterelnök már a koronaválság előtt is Trump, illetve az autokrata Putyin barátságát kereste és egyben támadta Brüsszelt. De már látszik, hogy hol lesz az új helye az európai politikai palettán, hiszen a minap nagyon meleg hangú levelet küldött az olasz posztfasiszták vezérének, az együttműködés jegyében, a keresztény-konzervatív értékek alapján.

Die Presse

Orbán tűszúrásai az EU ellen: a politikus igen látványosan a kínai és orosz vakcinát pártolja a járvány elleni harcban, ám nem veszi igénybe az összes adagot, amelyet az EU félretett Magyarország számára. Igaz, mivel kormánya a gazdasági mentőcsomag egyik fő kedvezményezettje lesz, ilyen alapon most nem támadhatja Brüsszelt. Viszont az oltóanyag beszerzése pont olyan téma, ami miatt homokzsákként használhatja az uniót.

Propaganda sikereket arat, miután azt hangoztatja, hogy a Bizottság a beszerzéseknél inkább az árra figyelt, semmint arra, hogy mielőbb rendelkezésre álljon a többféle ellenszer. A hétvégén a média jelenlétében adatta be magának a Sinopharm készítményét. A kínai és orosz oltóanyagnak hála, Magyarország jól áll az oltásokkal – legalábbis papíron. Valójában azonban megelőzi pl. Lengyelország és Görögország, pedig azok csakis a nyugati vakcinákból gazdálkodnak.

A magyar kormány határozottan visszautasította Karácsony Gergely vádját, hogy garasoskodna a beszerzéseknél. Meg egyébként is: a kínai szer éppen hogy nem olcsó.

Washington Post


Szlovákiában politikai válság robbant ki, miután a kormány titokban megállapodott az oroszokkal a Szputnyik V szállításáról, azaz betársult Orbán Viktor mellé, noha a szer nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását. Matovics arra hivatkozik, hogy most nem az számít, honnan jön a vakcina, életet kell menteni.

Ezzel szemben Korcsok külügyminiszter kijelentette, hogy szeretne részleteket megtudni az ügyletről, annál is inkább, mivel szerint az oltás a Nyugat elleni orosz hibrid hadviselés része. Azaz Moszkva a megosztásra használja, viszont a vásárlás árnyékot vet Pozsony uniós elkötelezettségére. Az Emberekért Párt vezetője, aki egyben miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a készítményt addig nem lehet használni, amíg az EMA nem bólint arra rá.

Ezt a nemzeti hatóság főnöke azzal toldotta meg, hogy igen kockázatos, ha olyan szert adnak be, amelyet még nem vettek lajtsromba. Caputová államfő pedig arról beszélt, hogy élni kell minden lehetséges beszerzési forrással, mert meg kell védeni az emberek életét, de itt a Szputnyik V nem jön számításba, mert senki sem szavatolja, hogy biztonságos.

NZZ

Az illetékes európai szerv igen nehézkesen adja ki az engedélyt a vakcinák számára és ez megrendíti a bizalmat az uniós oltási stratégia iránt. Úgyhogy Ausztria és Dánia már nem akar az EU-ra várni: azt tervezik, hogy Izraellel közösen szervezik meg a kutatást és a gyártást. Ezért mindkét ország kormányfője felkeresi Netanjahut.

A hírre a Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy könnyű 10 millió ember nevében beszélni, de a földrészen 450 millióan élnek, és erről nem szabad megfeledkezni. Azon felül 27 különböző tagállamról van szó, így az izraeli modellt nem lehet az egész unióra ráhúzni. Szavaiból azonban mindenképpen némi idegesség csendül ki, mivel Brüsszel már így is sok bírálatot volt kénytelen elkönyvelni, tekintve, hogy átláthatatlan módon tárgyalt a gyártókkal és lassú a jóváhagyási folyamat.

Az osztrák külön útba persze belejátszik, hogy Kurz kancellár az EU totojázása miatt nehéz helyzetbe került, hiszen az ősszel még azt ígérte, hogy idén tavasszal helyreállnak a normális állapotok. Hogy ez sikerül-e, azon igen sok múlik a politikus számára. Viszont a magyar, szlovák és cseh kormánnyal ellentétben, ő nem fordít hátat a közös európai stratégiának. Vagyis nem vesz orosz és kínai vakcinát.

FAZ

Kína azt közölte, hogy 53 országnak kíván segíteni oltóanyaggal, de a listát mindezidáig nem tette közzé. Egyben 45 kormánynak ígérte meg, hogy félmillió-félmillió adagot ad át neki, és az biztos, hogy 25 ország, köztük Magyarország már élt is a lehetőséggel. A legtöbb esetben hagyományos exportügyletről van szó, amihez helyenként Peking nyújt hitelt. De több esetben a gyártási eljárást is megosztotta, pl. Brazíliával, az Emirátusokkal és Thaifölddel. Idáig négy különféle készítményről tudni, hogy Kínában engedélyezték. Hivatalos adatok szerint a gyárak ezekből az idén 2,6 milliárd adagot tudnak piacra dobni.

Csak éppen még egyik üzem sem tette közzé az adatokat a tesztelés kritikus 3. szakaszáról. Kettő már kezdeményezte a WHO-nál, hogy az járuljon hozzá a szer használatához, ami legkésőbb a jövő hónapban várható. Peking azzal is gyorsítani igyekszik a folyamatot, hogy felajánlotta: 10 millió adagot küld a világszervezetnek a fejlődő ország megsegítésére.

Odahaza ugyanakkor már 52 millió embert oltott be, de ez a lakosság hatalmas számához képest édeskevés. Az amerikaiak pl. sokkal jobban állnak. Kínában azonban a nyájimmunitás elérésére csupán jövőre lehet számítani. FAZ

A kommentár szerint járvány idején édes mindegy, honnan van a vakcina, mielőtt be kell adni, már ha hatékony. Csak éppen az EU esetében éppen a gyorsasággal volt baj és az így keletkezett vákuumba gyorsan benyomult Oroszország, ahogyan az már csak szokás a hagyományos geopolitikában. Moszkva már eladott a szerből a magyaroknak és a szlovákoknak, de a csehek is érdeklődnek iránta.

A Kremlt nem humanitárius szempontok vezérlik, hírek szerint odahaza nincs elég oltóanyag. Putyin kihasználja a lehetőséget, hogy az egykori Varsói Szerződés országaiban ismét kételyeket ébresszen az unió iránt. Kína, az autoriter fegyvertárs szintén szállít Európába, így Magyarországra is.

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és Dánia is a maga útját kívánja járni, az mutatja, milyen mértékben ingott meg a bizalom az EU iránt. Ez pedig minden csak nem jó reklám az Európa-ház számára.

Deutschlandfunk

Szorult helyzetbe hozza a pár, még megmaradt független magyar újságot, hogy a Posta – anyagi nehézségekre hivatkozva – a második félévtől leállítja a napilapterjesztést. A német zöld EP-képviselő, Daniel Freund szerint a stratégia egyértelmű: a kormány teljes mértékben meg akarja határozni, mit olvassanak, nézzenek és hallgassanak a polgárok. A bíráló orgánumokat módszeresen kicsinálja. Miközben a hatalom azt állítja, hogy nincs semmiféle befolyása a médiára.

Lukács Csaba, a Magyar hang főszerkesztője ugyanakkor már arra kíváncsi, mi lesz a következő húzás. Hiszen lehet, hogy a Posta beszünteti a hetilapok kézbesítését is. Akkor pedig nem lesz kihez fordulni segítségért. Ha kipostázzák az előfizetőknek a példányokat, az 3-4-szeresével dobja meg a költségeket, miközben reklámbevételek alig-alig adódnak. Az érintett szerkesztőségek persze össze is állhatnak, ám nincs rá pénzük és a logisztika is hiányzik.

Hargitai Miklós, a MUOSZ elnöke azt mondja, hogy a terjesztés mindenképpen veszteséges, de a hálózatot fenn kell tartani. Az új viszonyok közepette lehet, hogy a napilapok kénytelen lesznek a kormányközeli Mediaworks-höz fordulni, mert az maga juttatja el kiadványait az olvasókhoz. Ráfizetéssel, viszont szépen kap az állami hirdetésekből.

Polyák Gábor szerint a Postának a kormány súgta meg, mit csináljon, mert a Fidesz nem csupán arra figyel oda, mivel etetik a publikumot, de mostantól kezdve aki még számít az újságpiacon, az ki van szolgáltatva a Mediaworks-nek.

Mind a három magyar érdekelt azt mondja, hogy Orbán a jövő évi választás megnyerésére összpontosít. Hargitai ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a Posta bejelentése egy mellékmondatban már tartalmazta a fenyegetést, hogy a kasza hamarosan a hetilapokat is elérheti. Mégpedig az egyetlen jelentős kiadót, a Centrál Médiacsoportot, amelyhez a 170 ezer példányban megjelenő Nők Lapja is tartozik. Úgy hírlik, hogy a hatalom oligarchái szemet vetettek a kiadóra.

SZÁMOLÁSMÓDSZERTAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.03.


Tegnap ötezerötszáz egészségügyi dolgozó nem írta alá az új munkaszerződését, ergo felmondott. A magyarországi összes kórházak atyaistene, úgy is, mint országos kórház-főigazgató kijelentette, baj nincsen, a problémát átszervezéssel megoldják. Mindeközben pár kórházban néhány osztály nem működött, de háborúban mindig akadnak gondok. Arról most épp nem mélázunk, hogy miért egy járvány kellős közepén kell matatni az egészségügyön, ennek minősítését mindenkinek a saját belátására bízom. Aztán jöttek a mitikus számok, miszerint ez az ötezerötszáz csak az egészségügyisek öt százaléka, na ugye, teljes a siker. – Részlegesnek nevezném.

Mert például milyen siker lenne az, ha mondjuk a kedves vezetőből akárhonnan hiányozna öt százalék, ki lenne akkor boldog, ő biztosan nem. Ellenben rengetegen nagyon. Ha öt százalék ment, akkor kilencvenöt maradt, és ezt így harsogva el is lehet adni diadalmi jelentésként, csak az nem örül ennek, akinek az ágytál a segge alatt marad. Mindebből kitetszik, ahogyan a nagy egész mindig elfödi az egyéni bajokat, a NER tehát ilyenekkel nem foglalkozik, pedig a lényeg abban van. Ha az öt, ha a kilencvenöt százalékot nézzük, akik fenyegetésre, egzisztenciális kényszerből meg még ki tudja miért maradtak, tragédiák rejlenek mind mögött.

Cáfoljanak meg, ha rosszul tudom, de én úgy emlékszem, hogy csudálatos egészségügyünk eddig is emberhiánnyal küzdött. No most, ha ebből kiveszek ötezerötszáz embert, ami tizenegyezer dolgos kéz, az csak hibádzik valahol. Nem épp ott, ahol a kedves vezető és nagyra becsült családja kúrálja magát, ha baj van, hanem a Józsiknál, Terkáknál, akik mindent elhisznek. A számolásmódszertan az, hogy óriási számokkal bombázzuk őket, milliárdokkal, ami a zsebükben maradt, és ők elájulnak a csirkeláb szopogatása közben, milyen jó is nekik. Ilyen sikerekben feredőzik az ország, amióta a NER és még hét nap. A népek pedig boldogan hiszik, míg meg nem halnak.