2016. április 13., szerda

CSILLAGÓRIÁSOKAT TALÁLT A HUBBLE

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.13.


A Nagy Magellán csillagrendszerben vannak és a világegyetem eddig megfigyelt csillagai között a legnagyobbak. Kilenc csillag, amelyeknek tömege egyenként százszor nagyon a Napénál. A Hubble találta meg őket miközben a mi Tejútunkat kísérő Magellán-csillagrendszer egyik zónáját, a Tarantolát figyelte.
A csillagrendszer belsejében az űrteleszkóp egy halmaz R136-nak nevezett fiatal csillagot talált. Itt, 177 ezer fényévnyire tőlünk vannak a világegyetem eddig ismert legnehezebb csillagai,amelyek fényességükkel is rekordot döntenek. A kilenc csillag fénye együtt 30 milliószor erősebb, mint a Napé. Közöttük is a legnagyobb az R136a1, amelynek tömege több mint 250-szer nagyobb a Napénál.
Hogy lehet, hogy ezeket eddig nem találták meg? Mert a fényük nagy része ibolyántúli, amely kevésbé hatol be a földi atmoszférába és nehezen érzékelik a Földön elhelyezett teleszkópok. Viszont az űrben, ahol nincs olyan anyag, amely csökkenteni az ultraviola sugarakat, a Hubble tökéletesen láthatott az űrteleszkóp Wide Field Camera 3-hoz rögzített Space Telescope  Imaging Spectograph segítségével.


ITT OLVASHATÓ

A NŐK JOBBAN PROGRAMOZNAK, MINT A FÉRFIAK, MÍG KI NEM DERÜL A NEMÜK

CAFÉBLOG - DUPLAX
Szerző: 
2016.04.13.


Egy felmérés szerint a női programozók munkáit magasabbra értékelik, mint a férfiakét, persze csak akkor, ha nem derül ki a nemük. Ez pedig azért is érdekes, mert régebben a programozás kimondottan női szakmának számított.
Úgy látszik, hiába írunk 2016-ot, a szexizmus még mindig erősen tartja magát a különböző területeken. Most éppen az informatika világából érkezett egy nem túl örömteli jelentés, amelyből világosan látszik, hogy a nők által elvégzett munkát (jelen esetben kódírást) simán alulértékelik, csak azért, mert egy férfiak által dominált területen próbálnak érvényesülni. Ráadásul nem is akárhogyan.
GitHub a világ legnagyobb nyílt forrású fejlesztői közössége, amelynek nagyjából 12 millió felhasználója van. A regisztráció során a programozóknak ugyan nem kell megadniuk a nemüket, az adatlapokon azonban ezt többen megteszik. Ezt használták ki az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói is, amikor a GitHub felhasználói által írt kódok elfogadottságát tesztelték. Sikerült is nekik 1,4 millió felhasználó nemét beazonosítani az adatlapok vagy az e-mail címekhez tartozó Google+ fiókok alapján. Ezután már csak azt kellett leellenőrizniük, hogy az elfogadott kódokat nők vagy férfiak készítették-e.

ITT OLVASHATÓ

NINCS ÁRAM VENEZUELÁBAN, DE HELYETTE VAN NEMZETI ÜNNEP

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.04.14.


Április első hetén Nicolás Maduro elnök a következő két hónap minden egyes péntekét nemzeti ünneppé nevezte ki. Ennek oka egyáltalán nem az ideológiában keresendő, hanem abban az egyszerű tényben, hogy veszélyesen alacsony az ország áramellátásáért alapvetően felelős vízerőművek vízszintje. Az ezredforduló óta elhanyagolt bővítések most ütnek vissza – ideiglenes megoldásként pedig a iskolákban és az üzletekben is „hosszú hétvége lesz” az elnök nyilatkozata szerint.
Politikai nagyfeszültség
A helyzetet az ellenzék – mely novemberben kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban – a Maduro eltávolításával kapcsolatos terveinek megerősítésére használja fel. „Az, hogy az elnök nem dolgozik, nem jelenti azt, hogy minden venezuelai ilyen” – nyilatkozta Maria Corina Machado ellenzéki politikus, aki lemondásra szólította fel a vezetőt. A közszféra több dolgozója szerint az intézkedés még csak nem is teljesíti célját, a lakosság ugyanis nagy valószínűséggel ugyanúgy áramot fogyaszt majd otthonában, mint a munkahelyükön tennék. Az elnök egyik javaslata ezzel kapcsolatban az volt, hogy a nők ne használjanak hajszárítót, a „természetes stílus ugyanis jobban néz ki...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÖSSZTŰZ OKA

BLOGREPUBLIK - RÁÉRÜNK
Szerző: Professzorpizka
2016.04.13.

Azt kérdezi Hargitay András, hogy mivel érdemelte ki az össztüzet a magyar úszósport. (itt: http://index.hu/sport/uszas/2016/04/13/hargitay_nyugalmat_szeretne/
Nos, a válasz egyszerű: hazugsággal. A kellemetlen az, hogy nem Hargitay András hazudott, nem is az elismert úszószakemberek hazudtak úgy általában.
Azért kapja az össztüzet, mert többedjére derül ki, hogy valami nincs rendben a szexuális visszaélések kezelése körül. Nincs kibeszélve, feltűnő az úszónők csendje a botrány kirobbanása után. Az is gond, hogy megtörtént ez-az, de az igazi gond az, hogy ezzel kapcsolatban érzi mindenki: nincs nyíltság, nincs őszinteség. Ezek, ha jól tudom, kiemelt sportemberi értékek, és nagyon furán mutat egy sportszövetség, ha pátoszos nyilatkozatok mögé bújik, ahelyett, hogy nyílt lenne és őszinte.
Aztán van itt pár dolog, amiről hosszú ideje legfeljebb messze a partvonal mellől szoktak beszélni. Például az, hogy mindig mell-hát-vegyes. Mindig azok a távok, ahol a sikerhez a legjobban a vita maxima terhelés (vagy, mint a rokonszakma kenusoknál Kolonics György esetében: a vita maxima feletti terhelés) huzamos elviselése, magyarán a fájdalomtűrés a kulcs. A hosszabb távokon ritkábbak a sikerek, gyorson és rövid távokon elment mellettünk a világ.
ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL A HÁBORGÓ KERESKEDELMI DOLGOZÓKHOZ A VASÁRNAPI NYITVATARTÁSSAL KAPCSOLATBAN

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Nörbert
2016.04.14.


Fúúúúú gyerekek állítsuk meg a triciklit, mert nagyon messzire gurult. Enyhébb nyomásra a Fidesz kihátrált ebből a buliból, és egy évnyi szenvedés után kinyitja nekünk a boltokat, kereskedelmi egységeket. Bloggerként nagyon sok emberrel érintkezek a legkülönbözőbb társadalmi, politikai rétegekből és véleményem szerint az emberek 90%-a örül ennek a dolognak. Amikor azt hinné az ember, hogy na végre minden visszaáll a régi kerékvágásba, hallani olyan híreket, hogy a kereskedelmi szövetség már tiltakozó tüntetéseken töri a fejét, és olvasok a Facebookon olyan bejegyzéseket, amiktől kiesik a ropi a kezemből...

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA VAN MOBILJUK A RABOKNAK A BÖRTÖNBEN, MÉG MINDIG CSEMPÉSZNEK BE TELEFONKÉSZÜLÉKEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: csikaszbrigitta
2016.04.13.Nem csökken a börtönökbe becsempészett telefonok száma – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által az Átlátszónak megküldött válaszokból. Ennek oka információink szerint az, hogy a bevezetett börtön-mobilokon folytatott beszélgetés ára elég borsos, illetve, hogy a készülékeken csak meghatározott ideig lehet csevegni.

Csalás gyanúja miatt nyomoznak – az Átlátszó értesülései szerint – a szigetszentmiklósi rendőrök két, a tököli büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott férfi ellen, akik mobiljaikon nyereményjáték csalást követtek el. A büntetés-végrehajtás részéről megerősítették az eljárás tényét és ezzel együtt kérték, hogy további információért forduljunk a rendőrséghez. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság válaszában ehhez annyit tett hozzá, hogy a két elítéltet az újabb ügyben gyanúsítottként már kihallgatták.
A bűncselekményt a rabok nem a büntetés-végrehajtási intézetekben bevezetett mobilkészülékeikről követték el, hiszen azokon csak néhány számot tudnak hívni, így a kapcsolattartónak kijelölt hozzátartozót és az ügyvédet. A csaláshoz használt készülékek fű alatt bejuttatott mobiltelefonok, amelyeket a bv munkatársai időről-időre megtalálnak.
A BvOP adatai szerint a börtönökben 2014-ben 703, 2015-ben 832, idén, az első negyedévben pedig 288 telefonkészüléket találtak. Ehhez hozzátették, hogy a mobilok több mint 40 százalékát még azt megelőzően találják meg, hogy a fogvatartottakhoz eljuthattak volna. „A készülékek darabszámának emelkedése a felkutatás hatékonyságának javulását jelzi” – jegyezték meg.


ITT OLVASHATÓ

NEM TARTOM MEG A BABÁT, HA DOWN-SZINDRÓMÁS

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Zizik
2016.04.13.


Kétségbeesés, futkosás, kivárás, elegem van, lehetőségeken való siránkozás, újratervezés. Ezek jellemzik most a napjaimat. Meg az, hogy felültem az érzelmi hullámvasútra, ami miatt most hol lent vagyok a bányászbéka segge alatt 20 km-rel, hol reálisan látom a dolgokat, hol pedig az „úgysem lesz semmi gond” optimizmusa ad erőt. Tudtam, hogy nem lesz egy fáklyásmenet ez a terhesség, tudtam, hogy nem fogok rózsaszín felhőcskéken ugrabugrálni, tudtam, hogy végig velem lesz a „mi lesz, ha...” érzése, tudtam, hogy kockázatokat vállalok be az újabb babával, de hogy mit és mennyit, azt előre senki sem tudja. 1:72-höz lett a genetikai eredményem. Az én koromban (nem vagyok sem túl öreg, sem túl fiatal) 1:300 és afölött lenne az ideális. Nem túl rózsás, igaz? Remélem, én a 71-be tartozok bele és nem én vagyok a „kiválasztott” 1. A dokim beutalt egy ultrahang specialistához, két hét múlvára kaptam időpontot. Nem tudom, hogy kibírom-e addig? Szeretnék egy speciális tesztet (köszi csajok az infót!) csináltatni, aminek 4-6 nap az átfutása, de a dokim azt mondta, várjunk azzal a specialista véleményéig. A lehető legteljesebb mértékben tudni szeretném, hogy hogyan is állunk, nem szeretnék felelőtlenül dönteni. Ha bebizonyosodik, hogy Down-os a baba, akkor elvetetem és nem lesz több gyerekem.


ITT OLVASHATÓ

SIKER

BENDERIK ELMÉLKEDIK
Szerző: Benderik
2016.04.13.


"A fideszesek a vitában egyébként következetesen azt az álláspontot képviselték, hogy a boltzár sikeres és jó döntés volt, csak a társadalmat nem sikerült erről meggyőzni." (index.hu)

„Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, és „az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. (mno.hu)
Csodaszép.

De kíváncsi lennék, mit ért "sikeres" alatt, aki a fenti bölcseket megfogalmazta.

Mert önmagában a boltzár ellen/mellett lehet érvelni, de a sikerességhez -- elvileg -- kellenek emberek is, akiknek a körében sikert arat. Különösen, ha az ő szempontjukból sikeres.

Ahogy egy film is lehet korszakalkotó, ám ha nagyságát csupán az utókor ismeri fel, saját korában pedig 100-ból 5 nem hány tőle, arra nem mondjuk, hogy sikeres. Csodaszép, korát megelőzőn zseniális, de nem sikeres. Mert a siker a közönségben kiváltott reakció, örömteli fogadtatás.

***

Valahogy az az érzésem, hogy mélyebb gyökerű ez, mint egy szó jelentésének nem ismerete.

Ahogy a mesebeli királylány is, akinek egész gyerekkorában soha senki nem mondott ellen, ha az embernek túl régóta van kétharmados teljhatalom a kezében, netán szocializációs hiányosságok miatt (pl. nem járt óvodába, ilyesmi) előtte se kapott az élettől intelligenciát a másokkal való együttműködésre, idővel átcsúszik egy mesevilágba, ahol elképzelni se tudja, hogy a világ irányítása több annál, mint hogy ő valamit elhatároz, és az úgy lesz.

ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁS IS ORBÁN BAJAIT NÖVELI

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.04.13.


De vigyázat!
Mindketten a nagy túlélők közé tartoznak – kerüljön, amibe kerül másoknak.

Nem vitás, immár Gyárfás Tamás került a célkeresztbe. A
Nyugat.hu előhalászott egy 1988-ban, tehát még a rendszerváltozás előtt megjelent könyvet. E szerint Kiss László úszóedző a szülők megkérdezése nélkül szedetett tanítványaival egy Nerobol nevű szteroidtartalmú készítményt, tehát doppingszert. Az akkori Magyar Hírlap két riportere, Lépesfalvi Zoltán és Pilhál György azt állította: a Sportkórház és a szövetség is asszisztált ehhez. A Blikk- nek egy másik, korabeli esetet feldolgozó cikkéből az derül ki, hogy ha a kamaszok szülei tiltakoztak, akkor a gyerekeket a versenyzéstől is eltiltották.

Nehezen hihető, hogy Gyárfás Tamásnak, a törekvő sportújságírónak, az 1989 januárjában alapított Sport Plusznevű sportbulvárlap főszerkesztőjének, majd tulajdonosának, ne lett volna tudomása erről a könyvről, vagy az abban foglaltakról. Ezért Kiss László és társainak 1961-es erőszakos nemi közösülés miatti elítéléséről még csak-csak nyilatkozhatott úgy, hogy Kissnek volt valami „nőügye”, s hogy a „zaftos részleteket” nem ismerte, de a sportberkekben való jártassága alapján szinte kizárható, hogy ne hallott volna a gyerekek doppingolásáról.

ITT OLVASHATÓ

BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS - GYÁRFÁS A CÉLKERESZTBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.13.


Ha nem az MSZP-ről lenne szó, percig se lenne kétségem, hogy nem a párt álláspontját képviseli két országgyűlési képviselőjének legújabb mutatványa a Komjádi uszoda előtt, biztosítókötél és védőháló nélkül.
Így azért maradt egy csepp reményem arra, hogy talán, esetleg, csupáncsak az irracionális feltételezés szintjén, hogy maradt még egy csepp esze az MSZP kommunikátorainak, dehát persze én örök optimista vagyok.
Az akció célegenesbe fordult, Kiss László még rángatózó hulláját berugták az út árkába, jó magyar szokás szerint így köszönve meg ötvenöt év eredményes munkáját, és rávetették magukat a valódi célpontra: Gyárfás Tamásra.

Két hölgyet kértek fel a nemes feladatra. Gondolom a cél az volt, hogy rájuk pillantva mindenkinek a nemi erőszak jusson eszébe, s vélhetőleg csak azért nem hozta magával Bangóné a gyermekeit is, nehogy ideológiai zűrzavart okozzanak ahelyett, hogy Gyárfással kapcsolatban a pedofilia gyanúját illusztrálnák.
Mit mondjak, mikor megláttam a - bírói ítélet szerint is - fehérgalléros bűnözői kör tagját, aki a Fiatal Baloldal országos szervezetének irodavezetőjeként Zuschlagnak jelentett, tehát amellett, hogy köze van a bűnözéshez, de - ha ex-főnöke kijelentéseiből indulunk ki -, vélhetőleg még antiszemita is - megállt bennem az ütő.
Mígellenben Bangóné a cigánypolitikai botrányok idején talán jobban tenné, ha nem állna ki a napra, hogy ne kezdjen el csorogni a megélhetési cigányok vaja a kalap alól...

Ugye, milyen könnyű másokat besározni, hölgyeim?


ITT OLVASHATÓ

MINDEN PROBLÉMÁD EGYETLEN TŐRŐL FAKAD! MÉGHOZZÁ INNEN!

AZ ÉRTÉKÖRZŐ BLOG
Szerző: Az értékörző
2016.04.13.


Amikor 18 éves koromban kiléptem a "nagybetűs életbe", akkor hamar rá kellet jönnöm, hogy az életben számtalan problémával és nehézséggel kell szembenéznem. Amikor a saját tudásomra és tapasztalataimra támaszkodva nekiálltam, hogy egyenként megoldjam a problémáimat, akkor rá kellett jönnöm, hogy ez egy véget nem érő procedúra lenne.
Már akkoriban is volt egy sejtésem, ami mára, a hosszas elmélkedéseknek, világjárásnak és tapasztalásoknak köszönhetően számomra egyértelművé vált.
 Egyértelművé vált számomra, hogy az emberek problémáinak a 90%-a egy tőről fakad!
 Ez a probléma pedig a bizonytalanság, a biztonságérzet hiánya!


ITT OLVASHATÓ

EZEKEN A TANÁCSADÓKON FOG MÚLNI 420 MILLIÁRD FORINT SORSA - BEMUTATJUK A GIGATENDER BONYOLÍTÓIT

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.04.13.Mészárossal és Tiborczcal összefüggésbe hozható, valamint OLAF-vizsgálatban érintett cég is segít majd lebonyolítani a nemrég kontingensben meghirdetett, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket.
A tanácsadási megbízás 4 évre szól, a keretösszeg 5 milliárd forint, persze ezt is az EU fizeti. A tenderen öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül eljuthatunk a gönyűi kikötőtől Felcsútig, a Design Terminaltól Garancsi Istvánig, de van kapcsolat Tiborcz István felé is.

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) március közepén írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.
A NFP 2013 óta működik, feladata támogatni és felügyelni az Európai Unió által finanszírozott KEOP- és KEHOP-programokban pályáztatott források hatékony lehívását.
Az ajánlattételi határidő április 25-e, a nyertesek pedig nagyon jól fognak járni. A keretmegállapodás négy évre szól, a nyertes ajánlattevők most lényegében csak bizonyos munkanemekre és mennyiségekre szerződnek, például 45 ezer méter nyomóvezeték megépítésére, és persze adott esetben a szükséges előkészítő munkálatok, engedélyeztetések, egyebek elvégzésére.
A keretmegállapodást elnyerő cégek lesznek aztán azok, amelyek egy-egy konkrét pályázati kiíráson ajánlatot tehetnek.
Nyertes pedig nem lehet akárki az összesen 420 milliárd forintos gigatenderen: a pályázónak az utolsó három lezárt üzleti évben – régiótól függően – legalább 9-20 milliárd forint nettó árbevételt, a közbeszerzés tárgyából származóan pedig legkevesebb 6,5-15 milliárd forint bevételt kell tudni felmutatni.
Az NFP olyan szigorú követelményeket támasztott a jelentkezőkkel szemben, hogy ezeken a tendereken eséllyel csak a közbeszerzéses piac nagyhalai tudnak majd elindulni.
Nagypál Sándor, az NFP igazgatója egy interjújában egyebek mellett azzal indokolta a keretszerződéses megoldást, hogy

“Az eljárás széles körben alkalmazott beszerzési módszer, kimondottan az olyan esetekre, amikor az ajánlatkérő a várható munka volumenére tekintettel kíván szerződni, ugyanakkor a pontos munkamennyiséget még nem ismeri.

ITT OLVASHATÓ

MOST VAGYOK

ANDROLIB BLOG
Szerző: Tomi from Space
2016.04.12.


Megjelent egy új egy új applikáció, ami az instant fotózás és feltöltés és az egyszerű és hipergyors képszerkesztés szerelmeseit fogja megörvendeztetni: Itt a MostVagyok, ami üde színfoltot jelent az online dokumentáció világában :) De mire is használható? Ebben a posztunkban ezt nézzük meg!

MostVagyok a HolVagyok
Az applikáció egy héjat képez nem csak egy, de több közkedvelt közösségi applikáció fölött. Az app lényege, hogy hashtaggel és újdonsült keretekkel láthatjuk el a már meglévő, vagy az app-ból fotózott képeinket, amiket azonnal tovább is küldhetünk a már meglévő Facebook, Twitter vagy Instagram felületeinkre. Ezeken a képeken a világ tudtára adhatjuk, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk és mit csinálunk, hiszen az életben nem csak a jövő a fontos, hanem a most is! :)  Ha nem szeretnénk az elkészült képeket azonnal feltölteni, el is menthetjük őket egy későbbi felhasználás reményében.

ORBÁN AZT MONDJA: MÉSZÁROS NEM A STRÓMANJA. TE HISZEL NEKI?

MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondó
2016.04.12Ezekről ne maradj le!
Mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei? (Átlátszó)
Orbán állítja, hogy se vagyona, se strómanja nincs. Mészáros nem az. (444)
Elképesztő véletlen segítette engedélyhez a Várban építkező Matolcsy-alapítványt (Index)
Visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárat
A CBA-t sem sikerült vele megváltani, az emberek meg kifejezetten utálták –  a kormány visszavonja a vasárnapi zárvatartást. Külön pikantériát ad a fordulatnak, hogy Orbán Viktor pénteken még éppen a zárvatartás kiterjesztéséről beszélt a rádióban. Ráadásul a kormány beadványában kínos bakit vétettek. A népszavazási felfordulás egyik főszereplője, Erdősiné pedig nem volt éppen közlékeny kedvében. (HVG444IndexHVG)
Orbán állítja, hogy se vagyona, se strómanja nincs. Mészáros nem az.
Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor az Országgyűlésben, és azt állította nagy meggyőződéssel a vagyonával és feltételezett strómanjával kapcsolatban: nem volt neki, nem lesz és most sincs ilyenje. A miniszterelnök azt sem érti, miért kell neki eltűrni hétről-hétre, hogy ilyenekkel vádolják. Hja, még mindig nem elég illiberális ez a demokrácia? Védelmébe vette az 5 milliós állami fizetéseket is. (444)

ITT OLVASHATÓ

ŐRÜLT FÉRFIAK KETRECE

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT
Szerző: kiss csaba bé
2016.04.13.KEN KESEY
A rendezői fölvetés, még ha kissé direkt is, nem rossz; az előadás átütő erejének hiányát máshol kell keresnünk.Tavaly ősszel a Belvárosi Színház színpadán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-regény színpadi változatát, Znamenák István rendezésében, fél évvel később pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház vette elő Horváth Csaba dirigálásával. Az Orlai Produkció előadásáról annak idején azt írtuk, jófajta kommerszként definiálja magát, mégis átélhetően beszél a hatalomról és a kiszolgáltatottságról – éppen ezért a tavalyi év legfontosabb 40 előadását bemutató listánkon is helyett kapott. A székesfehérvári változat viszont egyáltalán nem definiálja magát kommerszként, ami a rendező személyét nézve nem is meglepő; a hatalomról és a kiszolgáltatottságról viszont annál inkább beszélni kíván. 
ITT OLVASHATÓ

KI VÉD MEG MINKET A HACKEREKTŐL?

ALAPBLOG
Szerző: 
2016.04.12.


JP Morgan, Sony Pictures, Ashley Madison. Csak néhány cég, ami szembesítette vele a világot, hogy az internettől való függés a hackereknek való egyre nagyobb kitettséget is maga után vonta. Miért lehet akkor, hogy pont az ellenük dolgozó kiberbiztonságra épülő cégek irányába esett vissza az érdeklődés az utóbbi időben? Hogyan változtathatja meg mindez alapvetően a vállalatokat?
Egyes számítások szerint 2020-ra több mint 20 milliárd eszközzel leszünk rákapcsolódva az internetre. Ez azt jelenti, hogy a Földön élő összes emberre 2-3 ilyen szerkezet fog jutni. Hogy miért lenne ez baj? A gond természetesen nem az internet használatával van, hanem azokkal, akik megállás nélkül azon dolgoznak, hogy az ott tárolt adatainkhoz illetéktelenül hozzáférjenek.
ITT OLVASHATÓ

JURIJ GAGARIN, AZ ELSŐ

MANDA BLOG
Szerző: MaNDA
2016.04.12.


Az első ember, aki a maga fizikai mivoltában is el tudott emelkedni a Földtől, azaz kilépett a világűrbe, 55 évvel ezelőtt 1961. április 12-én Jurij Alekszejevics Gagarin szovjet űrhajós volt. Pontosabban orosz volt, mivel szovjet emberek valójában nincsenek, nem is voltak, csak ezt a nevet viselték azok, akik az egykori óriási birodalom, a Szovjetunió területén éltek. Jurij Gagarin hőstette, mert azt senki nem vitathatja, hogy űrutazása minden szempontból az volt, dicsőséget hozott hazájának.

A világ első űrhajósa 1934 március 9-én született egy Klusino nevű faluban. Szülei termelőszövetkezeti dolgozók voltak, így tehát megfeleltek az akkor uralkodó kommunista eszmerendszer káderkívánalmainak. Az asztalos papa és a földműves mama dolgozott, Jurijt jórészt a nővérei nevelték. Kisdiákként okos, szorgalmas gyerekként jellemezték. 1951-ben, miután vasöntői szakmát szerzett, a szaratovi műszaki főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ekkor kezdett el repülni, 1955-ben megszerezte a civil pilótavizsgát. Az orenburgi katonai repülős iskolában folytatta tanulmányait, ahol is 1957-ben jogosítványt szerzett a MIG 15-ös harci repülőgép irányítására. A földön is nagy örömök érték, megházasodott. Miután diplomáját kézhez kapta, a luosztari légi bázison szolgált hadnagyként 1959-ig. A szovjet űrprogram szakemberei húsz társával együtt választották ki a későbbi feladatok teljesítésére. Gagarinnak itt előnyére vált az a sokak által hátrányosnak gondolt adottsága, hogy mindössze 157 cm magas volt...

ITT OLVASHATÓ

MA SEM GYŐZÖTT AZ EMBERSÉG - ÉRVÉNYBEN MARADT A HAJLÉKTALAN EMBEREKET ÜLDÖZŐ TÖRVÉNY

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.04.12.


Az Országgyűlés 38 igen és 110 nem szavazat, valamint 25 tartózkodás mellett elutasította a Város Mindenkié (AVM) és Szél Bernadett (LMP) törvénymódosító javaslatát, amelynek az volt a célja, hogy a szabályértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése. A döntés következtében továbbra is büntethető valaki csak azért, mert az utcán kénytelen aludni.

A törvénymódosítási kampány első lépéseként az AVM április 11-én reggel utcai akciót szervezett, amelynek során hajléktalan aktivisták lakáskulcsokat és kézzel írt üzeneteket adtak át a parlamenti vitanapra érkező képviselőknek. Az aktivisták több, mint 70 kulcsot adtak át ellenzéki és kormányzati képviselőknek, akik nagyon különbözőképpen reagáltak az állampolgári akcióra. Volt olyan politikus, aki megalázó módón szóba sem állt az aktivistákkal, és volt, aki beszélgetésbe is elegyedett velük.

A szavazás napján, április 12-én a csoport spontán akció során rövid időre elfoglalta a Parlament főbejáratát, ahova „Alkotmányba lakhatást, méltóság, ne zaklatást!” feliratú molinót helyeztek ki hajléktalan és lakással rendelkező aktivisták. Az aktivistákat az országgyűlési őrök és a rendőrség távozásra szólította fel, amelynek a csoport nem engedelmeskedett. Az akció során Fekete-Nagy Miklós hajléktalan aktivista és Sipos Zoltán szociális munkás mondott beszédet. Sipos Zoltán a szociális szakma és a döntéshozók felelősségére hívta fel a figyelmet: „Szociális munkásként felelősségem és kötelességem, hogy felhívjam a döntéshozók valamint a társadalom figyelmét arra, hogy a közterületen élés büntetése ostobaság!” Az aktivisták azért hagyták el a helyszínt, hogy részt vehessenek a törvénymódosításról szóló parlamenti vitán...

ITT OLVASHATÓ
 

ELEGEM VAN A SEGGARCÚ KORMÁNYBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.04.12.


Hát, vérfideszes cimborák, ezt beszoptátok. Hétfő reggel tíz óráig csapataitok harcban álltak, a Kormány a helyén volt a vasárnapi boltzár ügyben. Volt minden: Lázár forgatta a szemeit, álcivil köcsögök reszelték a fingot, még valami szakszervezeti bandát is sikerült csatasorba állítani. Aztán harc közben, tíz óra körül jött a "Poroltó ribanccal" című képen szereplő hölgy férje, és felhúzta a fehér zászlót a vörösök előtt. A Kormány már nem volt a helyén. Ti pedig, szánalmas vérfideszesek, most meg néztek ki a buta fejetekből, hogy akkor most ezt így hogy. Winston Smithként pislogtok, hogy akkor ma ki az ellenség Óceánia vagy Kelet-Ázsia? Pelikán elvtársként kérdezitek a rajtatok röhögő nyilas/komcsi Gulyástól: "És még ki volt rendőrspicli? Virág elvtárs is, Bástya elvtárs is?!" A helyzet nagyon egyszerű, Viktor elk...rta nem kicsit, nagyon...

ITT OLVASHATÓ

ENNÉL JOBBAN NEM LEHETETT VOLNA MEGALÁZNI BAYER ZSOLTOT

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.12.


A Bayer-recept egyszerű: vegyél egy csoportot - lehetőleg, sőt kizárólag olyat, amelyik nem szimpatizál a gazdáiddal -, és gyalázd őket.
 
Minél artikulálatlanabb, annál jobb. A színvonal nem számít.
 
Bayer nem egy liberálisból lett náci. Ugyan. Ahhoz gondolkodni kellene. Ő egy egyszerű prostituált, aki nagyon hangosan kiabál a Gazda ellenségeivel, hátha azok megijednek attól, hogy elküldik őket az anyjukba. Bayer annyira fél, hogy nem lesz rá szükség, hogy nem tartják elég jó szolgálónak, hogy semmi nem drága neki, bármit megtesz.
 
Egy sarki kurva, akit mostanában remekül fizetnek.
 
És erre van közönség is. Igaz, hogy olyan, amelyiknek folyamatosan ellenség kell, amelyik pszeudovalóságban él és hisz, amelyiknek nem tűnnek fel  semekkora ellentmondások, bármennyire is ordítanak. De hát nekik is szavazniuk kell valakire, és akkor már nem jobb, ha Bayer begyűjti őket és a Fideszre szavaznak?
 
Bayer közönsége annyira távol él a valóságtól, le sem esett nekik, hogy van amit nem maga a Mester írt, hanem parodizálják. A paródia túlzásokra épül, de Bayert nem lehet annyira eltúlozni, hogy ne tűnjön eredetinek.
 
Nála nincsenek ízlésbeli vagy logikai határok. Simán gyűlöli egyik nap a muszlimokat, a másik nap meg antiszemita, és fel sem tűnik neki, hogy ezzel a dzsihadista iszlamistákkal kerül egy platformra...
 

FÉL LÁBBAL A RENDSZERBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.12.


A magyar közéletben először pedzegeti jelentős közéleti szereplő az Orbán-rendszerből való kivonulás gondolatát (Lendvai Ildikó: Kívül vagy belül, Népszabadság, április 9.). Lendvai Ildikó jelenleg publicista, méghozzá az egyik legjobb publicista Magyarországon, de véleménye fontosabb, mint egy hírlapíró álláspontja. Kormányzó párt parlamenti frakcióját vezette, amikor még valódi parlamenti demokrácia volt. Elnöke is volt a pártjának, amely jelenleg is a legerősebb ellenzéki párt.

Ezért a véleményét komolyan kell venni, immár megkerülhetetlen a "kívül vagy belül" dilemmája. Még akkor is, ha elsőre téves válaszok születnek. Lendvai Ildikó válasza az, hogy kívül is, és belül is, ami valójában azt jelenti, hogy kívül sem, és belül sem. Ez a legrosszabb konstrukció.

Vegyük sorra először a "kint is, bent is" álláspont érveit. A fél lábbal kint és a fél lábbal bent logikájának egyik érve az, hogy amíg lehet bíróságokat, ombudsmant, vagy akár a népszavazás intézményét  (mint a rendszer részeit) használni, addig használni kell. Példa erre a Kúria ítélete és a boltbezárásos népszavazás, amely meghátrálásra kényszerítette Orbánt. A parlamenti jelenlét mellett pedig az szól, hogy hozzásegít a médianyilvánossághoz. (Mi gyanakszunk az évi százmilliós párttámogatásra is.)

Az már kiderült, hogy a "csak bent" nem vezet sehova, mert a parlamenti ellenzéki pártok nem jelentenek veszélyt a rendszerre, még a kormányra sem. Az alaptörvényre tett eskü után Orbán parlamentjéből nevetséges lenne a rendszer megdöntését is szorgalmazni. Ezért a parlamenti pártok elszakadtak a néptől, még az elégedetlenektől is.

Csak a rendszeren kívüli civilek tudnak időnként megmozdítani tömegeket, amíg el tudják hitetni, hogy elég bátrak a rendszerrel való konfrontációhoz. Amikor kiderül, hogy nem így van, mint például Pukli kolléga félresiklott március 15-i forradalma után, akkor őket is faképnél hagyják. A rendszer ellenzéke visszavonul a magánéletbe, és nem támogat semmit, ami az Orbán-rendszert legitimnek tekinti és vele egyezkedik...

ITT OLVASHATÓ

KISHANTOSNAK JOGERŐSEN IGAZA VAN

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.12.


A Kúria ma kimondta: a Nemzeti Földalapkezelő törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, amikor szerződést kötött az egyik „új bérlővel”, a Mező Vidék Bt.-vel - tájékoztatta lapunkat a Greenpeace.

Kishantos több mint 20 éven át folytatott biogazdálkodást az államtól bérelt földeken. 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő azonban törvénysértő módon „új bérlőknek” adta a földeket. A nyertesek között volt a Mező Vidék Bt., amely a pályázást megelőzően nem is végzett mezőgazdasági tevékenységet, holott ez feltétel volt.

A bíróság most a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy a Nemzeti Földalapkezelő törvénysértő módon pályáztatta meg a kishantosi földeket...


ITT OLVASHATÓ

VASÁRNAP UTÁN

REPUBLIKON INTÉZET BLOGJA
Szerző: Mikecz Dániel
2016.04.12.


A kormány számára életbevágó, hogy elkerülje a látszatát is annak, hogy nem rendelkezik a többség támogatásával.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy arra tesz javaslatot, hogy az Országgyűlés vonja vissza a vasárnapi zárva tartásról rendelkező 2014. évi CII. törvény, és ezzel álljon vissza minden tekintetben a 2015. március 14-i állapot. A vasárnapi zárva tartás visszavonását azzal indokolták a beterjesztők, hogy “megosztó téma maradt”, “az embereket nem sikerült” meggyőzniük és “nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak” (sic!) a segítségével. A kormány számára a legfontosabb ügy a kvótanépszavazás kérdése, ezért sem tartják időszerűnek egy másik népszavazás lefolytatását, ami egyrészt drága lenne, másrészt veszélyezteti azt a nemzeti egységet, amire szükség van Brüsszellel szemben. Nem kell agyafúrt politikai elemzőnek lenni ahhoz a megállapításhoz, hogy a praktikus megfontolásokra és a kormányzati reszponzivitására való hivatkozás mögött valójában a népszavazási kudarc elébe ment a kormány a zárva tartás eltörlésével. Nem sok ügyben fújt visszavonulót a kormány, a vasárnapi zárva tartás eltörlése tehát lehetőséget ad annak megértésére, hogy mi az, amit bármi áron el akar kerülni...

ITT OLVASHATÓ

DEZERTŐRÖK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.12.


Hogy az emberi faj mennyire hülye, és a természet törvényei ellen élő organizmus, bizonyítja az is, hogy számos harcok során a csatateret odahagyót egy nemes gesztussal lőtték főbe, négyelték fel, szedték ki az agyvelejét, mert nem volt kedve megdögleni.
Aztán faj-, és csapattársai segedelmével mégis csak sikerült neki. A dezertőröket irtották mindig a hazaszeretet nevében férfias és macsó módon, bizonyítva ezzel is a katonásdi értelmetlenségét.

Máma pénzbüntetést fizetnek, akik rosszul értelmezik a harsonaszót.

Így járt tegnap Balog, Lázár és Kövér honvéd is. A két miniszter és a házelnök nem vett részt a vasárnapi zárva tartás feloldását célzó szavazáson, ezért pöngetnek fejenként százezret. És itt álljunk meg egy szóra tanár úr! Ha harc, hát legyen harc! Így gondolják ezt a fideszben már százezer éve.

Ezt a létállapotot a vezénylő tábornok hirdette meg, hogy a balliberális hordákat végképp térdre kényszerítse. Ennek megfelelően, aki a szakaszból kiszavaz bármely ügyben, fizet, mint a katonatiszt, hogy stílszerűek maradjunk. Ezt nevezik azon a környéken frakciófegyelemnek...

ITT OLVASHATÓ