2021. november 15., hétfő

A PÁRTTAL, A NÉPPEL, IGEN, DE SOK ÚJDONSÁGGAL NEM SZOLGÁLT A FIDESZ KONGRESSZUSA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.11.15.


A Fidesz egy unalmas párt. Kétévente ugyan tartanak kongresszust, és olykor vezetőséget is választanak, de minden egy előre megírt forgatókönyv alapján történik, és soha nincs egy váratlan fordulat, ami egy kis csavart vinne a dolgok menetébe. Pedig a kormánypártban sincs minden rendben, csak hát a Fidesz sokat ad a látszatra, és egy kongresszus a legjobb alkalom arra, hogy a látszatot megerősítsék olyannak, amilyennek a vezetőség szeretné. A Fidesz szinte minden kongresszusa arról szól, hogy a vezér tökéletes, tévedhetetlen, és ami a legfontosabb, amíg ő van hatalmon, a hozzá hű tagságot nem érheti baj.


„Most komolyan, szerintetek miben különbözik egy Fidesz-kongresszus egy MSZMP-kongresszustól, ha a főnököt ellenjelölt nélkül újraválasztják, tele szájjal szidják a Nyugatot és a felforgató ellenzéket, a kerületi tanácselnök pedig elmondja, hogy még várják a választ a kellemetlen kérdésekre a pártközpontból?” Ezeket a gondolatokat Karácsony Gergely főpolgármester osztotta meg a közösségi médiában. Megállapításai nem hatnak az újdonság erejével, de azért eléggé megragadják a Fidesz működésének a lényegét. Itt nem elsősorban az a fontos, hogy az egykori állampárt működési mechanizmusai érvényesülnek a jelenlegi kormánypárt politikai sémáiban, hanem az, hogy ezt a párhuzamot érzik maguk az érintettek is, és mindent megtesznek azért, hogy a hasonlóságokat eltüntessék.

Erre az a legjobb módszer, ha pont azzal támadják az ellenfeleiket, mint ami rájuk jellemző. Ha csak Orbán Viktor beszédét vesszük, akkor szembetűnő, hogy épp olyan területeket tüntetett fel sikeresnek, melyek esetében eléggé lemaradásban van a kormány. Mintha a párt tagságára éppen nem jellemző kritikai hangoknak szeretett volna elé menni azzal, hogy sikertörténetként jelölte meg a cigányok felzárkóztatását, az adósrabszolgaság megszüntetését, illetve a munkahelyteremtést. Ehhez hozzátette, hogy a Fidesz szövetségese a valóság. Ez utóbbi kijelentést akár ironikusnak is nevezhetnénk, ha a kormánypárt padsoraiban bárki is vevő lenne az ilyen kétértelmű utalásokra...

AKKOR MIT TUDUNK A FERTŐZÉS ÉS AZ OLTOTTSÁG VISZONYÁRÓL? A HIVATALOS ADATOKBÓL SZINTE SEMMIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZOPKÓ ZITA , SZABÓ KRISZTIÁN, HONT ANDRÁS
2021.11.15.


Látványosan emelkedik az új regisztrált fertőzöttek száma, az oltási tempó ugyanakkor jó ideje stagnál. A koronavírus-járvány negyedik hullámában közzétette a járványügyi tájékoztató oldal, hogyan alakul az egyes megyékben az átoltottság. A sajtó nagy részét bejárta az utóbbi időben az a hír, hogy jellemzően azokon a helyeken ugrottak meg az utóbbi hetek során az esetszámok, ahol kevesebben kapták meg az oltást. De ha közelebbről megnézzük az adatokat, más magyarázatok is feltűnnek a háttérben.

Hosszú kihagyás után ismét megyei átoltottsági adatokat közölt november 11-én a magyar járványügyi tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu. A térkép a 12 év feletti lakosság átoltottságát mutatja az egyes megyékben. Mint írják, az országos átoltottság 68,1%.

Az adatokból jól látszik, hogy Pest megyében a legmagasabb az átoltottság (74 %), de a fővárosban, illetve Fejér megyében is 70 % feletti ez a szám. Lakosságarányosan a legkevesebb oltott Jász-Nagykun-Szolnok megyében van (59,7 %), de Borsod-Abaúj-Zemplén, és Hajdú-Bihar megyében sem haladja meg a 63%-ot, vagyis a lista két végén található megye között közel 15 százaléknyi különbség van.

Az utóbbi időben egyébként lassult az oltási tempó, az 5,5 millió beoltottat még májusban értük el – ami azért is emlékezetes, mert akkor lazítottak a korlátozó intézkedéseken – ám az azóta eltelt 5 hónapban nem sikerült feltornázni ezt a számot 6 millióra. November 11-i adat szerint eddig 5 millió 987 ezer fő kapta meg legalább az egyik dózist az országban, vagyis az utóbbi időben jellemzően mindössze 4-5 ezer új oltott jut egy napra.

Mostanáig a teljes népesség 62,09%-a százaléka kapott oltást, és bár sokáig uniós összevetésben is jól álltunk az átoltottságban (tavasszal több alkalommal a dobogósok között voltunk) mostanra egyre több ország hagy le minket. Portugália és Spanyolország például 80 százalék feletti átoltottságnál jár, de Olaszország, Dánia, Norvégia, Írország és Finnország is jól áll...

"HOL A KORMÁNY FEGYVERE A PANDÉMIA ELLEN?"

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu / MTI
2021.11.15.


Hosszú idő után újra elővette az ellenzék a parlamentben a sikertelen járványkezelést.


A parlament hétfői üésnapján leginkább a DK és az MSZP képviselői hozták szóba a fertőzöttek magas számát, a nem nyilvános járványadatokat és az elégtelen intézkedéseket. Oláh Lajos (DK) napirend előtti felszólalásában egyre aggasztóbbnak nevezte a járványhelyzetet. Úgy vélte, az új delta variáns ha nem is okoz sokkal súlyosabb lefolyású megbetegedést, jóval fertőzőbb a korábbiaknál. Szerinte egyértelmű, hogy a védőoltás fontos és hatásos de korántsem elegendő a védekezés tekintetében. Felszólalásában kérte, hogy a kormány tegye nyilvánossá egyebek között azt, hogy hányan haltak meg, vannak karanténban, milyen oltást kaptak. Emellett engedélyezzék a média részére, hogy a Covid-osztályokról, kórházakról valódi képet tudjanak mutatni a lakosságnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elképesztőnek nevezte, hogy „a baloldal még mindig pártpolitikai ügyet próbál csinálni a koronavírus elleni védekezésből”, és nem kezelik nemzeti kérdésként. Szerinte az elmúlt másfél-két évben is így jártak el, amikor „az oltásellenes kampány élére álltak”, illetve amikor „a keleti vakcinák ellen lázítottak”. Az államtitkár szerint a járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek alapvetően megoldást (ezt egyébként nem is mondta senki az ellenzék részéről), hanem az oltás. Mint ismertette, Magyarországon a beoltottak száma most fogja elérni a hatmilliót, több mint 5,7 millióan a második, 1,5 millióan a harmadik vakcinát is megkapták, az oltottak visszabetegedési aránya pedig egy százalék alatti. Arról ugyanakkor nem tett említést Orbán Balázs, hogy az EU-s oltottsági adatokhoz képest hazánk le van maradva...


FEBRUÁRRA NAGYON NEHÉZ HELYZETBE KERÜLHET A KORMÁNY A BENZINÁR MAXIMÁLÁSA MIATT

G7.HU
Szerző: VIROVÁCZ PÉTER
2021.11.15.


...A magyar kormány november 15-től (legalább) három hónapon keresztül 480 forintban maximalizálta a hagyományos 95-ös benzin és a dízel üzemanyag végfogyasztói árát. Hogy mindez mennyit számít az infláció elleni küzdelemben vagy épp a monetáris és fiskális politikában? Sokkal kevesebbet, mint hinnénk.

Kezdjük először a legkézenfekvőbb témával, vagyis azzal, hogy mit is jelent az üzemanyagárak befagyasztása az infláció szempontjából. A fogyasztói kosárban, amely az infláció számításának alapját képezi, mindössze 6 százalékot tesz ki ez a termékkör. Már ez is előrevetíti, hogy drasztikus dolgokra nem kell számítanunk.

A következő fontos lépcső a statisztikai hatás kiszámításához, hogy megnézzük, mennyivel is csökkent a fogyasztói ár. Habár első ránézésre jelentős árcsökkenésről beszélhetünk, ez csak az érzékelt infláció esetében igaz. A hivatalos inflációs mutatónál ugyanis nem azt kell megvizsgálnunk, hogy az árrögzítés előtt mennyi volt az üzemanyagok ára. Ezt a 480 forintos árat az októberi átlagos fogyasztói árhoz kell mérnünk, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal felmért. Ez pedig a 95-ös oktánszámú benzin esetében 487 forint volt, míg a dízel esetében 499 forint. Súlyozva ez gyakorlatilag két százalékos árcsökkenésnek felel meg, ha valóban 480 forint lesz a novemberi átlagár.

Ám ez sem feltétlenül biztos., hiszen a gyakorlatban a KSH árfelírási folyamata az adott hónap első és huszadik napja között történik. Vagyis hiába maximalizálták az árakat 480 forintban, és látjuk november 15-től mindenfelé a totemeken ezt a számot, ettől még a november havi átlagár lehet magasabb. A korábban felvett adatok ugyanis jóval magasabbak voltak, mint a maximalizált ár, így végül könnyen lehet, hogy az üzemanyag áremelkedésének mérséklését méri majd az átlag, nem pedig csökkenést...

MÉG MEDDIG „BOLONDOZHAT” KÖVÉR LÁSZLÓ?

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2021.11.15.


A házelnök szerint Márki-Zay Péter egy futó nélküli bolond. Kövér László ugyanakkor csaknem tízmilliós pénzbüntetéssel sújtotta a Jobbik elnökét, mert leficsúrozta a fideszes képviselőket. A parlament elnöke a mostani kijelentésével minden határt átlépett, és ha következetes akarna lenni, saját magára is súlyos bírságot kellene kivetnie.

A kereszténydemokrata politizálás jövőjébe Márki-Zay Péter nem tartozik bele – mondta Kövér László a Polgári Mulatóban rendezett beszélgetésen a Hír TV tudósítása szerint múlt szombaton arra a kérdésre, mit gondol az ellenzéki előválasztás győzteséről, aki magát kereszténynek vallja. A házelnök úgy fogalmazott: „az egy dolog, hogy mit mond magáról, de hogy a világ fontos dolgairól mit mond, az mégiscsak fontosabb”. Majd arra a kérdésre, hogy hisz-e Márki-Zaynak, úgy felelte: „nekem az a véleményem róla, (…), hogy nem futó-, futó nélküli bolond”.

Kövér úgy véli: történt már tragédia néhányszor, amikor „effektív elmebajosok” kerültek az országban vezető pozícióiba. A demokrácia ráadásul szerinte „egyébként is veszélyes üzem”. Arra a kérdésre, fenyegeti-e most a demokráciát efféle veszély, azt mondta: „persze, hogy fenyeget, hogyne fenyegetne”.

Tisztelt Házelnök Úr! Mindehhez képest milyen erkölcsi alapon büntette meg 9,6 millió forintra Jakab Pétert, amiért a Jobbik elnöke leficsúrozta a kormánypárti képviselőket? Hol jön a ficsúrozás a futó nélküli bolondnak minősítéshez képest?

Amúgy tavaly novemberben Jakab a borsodi időközi választás után egy zsák krumplit akart Orbán Viktor miniszterelnök asztalára tenni. Ezért az akciójáért 4,4 millió forintos bírságot kapott. A párbeszédes Tordai Bence 8,2 milliós büntetése mögött meg az áll, hogy a képviselő az Országgyűlés 2021. március 1-jei ülésnapján az azonnali kérdések órájában Varga Mihály pénzügyminiszterhez ment oda egy kérdéssel az ülésteremben, amivel a házelnök szerint akadályozta a politikust a munkája végzésében.

A fizetéscsökkentés fegyelmező eszközéhez egyébként több mint százötven esetben nyúlt Kövér László, és csaknem százmillió forintnyi pénzbírságot szabott ki...

VALÓS ÖSSZEHASONLÍTÁSBÓL IS KIDERÜLT, HOGY A PFIZER MESSZE A LEGJOBBAN, A SINOPHARM MESSZE A LEGROSSZABBAN TELJESÍTŐ VAKCINA

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.11.15.


Vakcinák szempontjából viszonylag jól körvonalazható trendek alakultak ki a koronavírus-járványban: a nyugati országok a nyugati (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) oltóanyagok mellett tették le a voksukat, a keleti, afrikai és dél-amerikai országokban pedig elfogadták az orosz Szputnyik V oltást és a kínai Sinopharmot is, a fejlődő országokat segítő COVAX programmal érkező nyugati vakcinák mellé.

Magyarország ebben az értelemben is kívülálló, nálunk ugyanis a kezdetekből a „mindenből amennyit lehet” vezérelv mentén haladt a vakcinabeszerzés, így különböző időpontokban elérhetők voltak az amerikai, brit-svéd, orosz és kínai covid-oltások is. Rajtunk kívül ezt néhány balkáni ország mellett csak latin-amerikai, ázsiai és afrikai állam mondhatja el magáról – legalábbis ami a különböző oltóanyagok engedélyezését illeti, a vakcinák tényleges elérhetősége ezekben az országokban már nem mindig volt egyértelmű.

Ezért számít olyan ritkaságnak az a napokban megjelent mongóliai tanulmány, amely négy olyan vakcina (Pfizer–BioNTech, Oxford–AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm) antitesttermelő hatását, vagyis valós adatokon alapuló tényleges hatékonyságát vizsgálta, amelyek mindegyikével oltottak Magyarországon is. A 2021 júliusában végzett kutatás során 196 mongol alanytól vettek plazmamintát, majd antitesttesztet hajtottak végre rajtuk az eredeti vuhani vírus és kilenc különböző variánsának (köztük a delta) receptorkötő fehérjéire.

Az eredmények alapján világos rangsort lehetett felállítani a vakcinák hatásosságáról. Messze a Pfizer–BioNTech-vakcina bizonyult a legmegbízhatóbbnak, nemcsak abból a szempontból, hogy ez termelte a legtöbb antitestet az oltottaknál, de itt a legkisebb a szórás is, vagyis csak elvétve fordult elő, hogy a Pfizerrel oltottaknál a várhatónál kevesebb antitest termelődött – és sok esetben még ez a mennyiség is több volt a keleti vakcinák átlagos értékeinél...

A KISEGÍTŐ ISKOLÁBÓL INDULVA

VISZONT / PEREMTÖRTÉNETEK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.11.15.


A fiú még akkor kapcsolódott hozzánk, mikor a „kisegítő iskolák” külön intézménytípust jelentettek a nagyobb településeken.


Ezekben az iskolákban a gyerekek zöme roma volt, ám jellemzően nem voltak értelmi sérültek, csupán a szociokulturális hátrány miatt kerültek ide. Volt, aki egyből itt kezdte az iskolát, aki pedig nem, de gondok voltak vele a normál iskolában, hamar itt találta magát. Helyes lépés volt ezt megszüntetni, de máig tartó gondot jelent, hogy az általános iskolák nincsenek felkészülve az integrálható sajátos nevelési igényű gyerekek oktatására. Az oktatási szegregáció pedig az utóbbi években sosem látott méreteket öltött, szóval sokkal előrébb ma sem vagyunk.

Ikerpár egyike volt a fiú, fejletlen, csenevész apróság, és a többiekkel együtt jött rajzolni a művészeti iskolánkba. Mi örömmel próbálgattuk velük a művészettel nevelés fejlesztő erejét, sikerrel. Bevonódtak, sikeresek voltak, boldogok, mi pedig egyre közelebb kerültünk hozzájuk, a családjukhoz is, és ez által beleláttunk az eleve elrendeltség problémájába.

A sikerélmény ösztönző hatását megtapasztalták ugyan, de ez túl sokat nem tudott lendíteni rajtuk. A speciális, sérült gyerekekre kidolgozott tananyag más volt, mint amit a normál iskolában tanítottak. Aki ide járt, innen speciális szakiskolába mehetett, vagy befejezte a tanulást. A speciális szakiskola szűkre szabott szakmatanulást jelentett már akkor is. Nálunk még mindig nincs meg a működőképes rendszere sem a speciális nevelési igényűek oktatásának, sem a foglalkoztatásának.

A fiú, akiről írok, velünk töltötte az általános iskolás éveket. Hetente kétszer jöttek órára, mi pedig próbáltuk integrálni őket, legalább ebben a formában. A normál iskolába járó, nem cigány, nem sajátos nevelési igényű, jobb társadalmi státuszú gyerekekkel együtt alkothattak. Közben megismertük nála is a családot, a testvéreket, sőt a nagycsaládot is, ahonnan szintén voltak gyerekek nálunk. A kép nagycsaládi szinten elég vegyes volt, az igyekvő, dolgozó családtagtól a durva bűnözésig minden előfordult. Unokatestvérei már alig tízévesen is rablásba keveredtek, mi is kaptuk őket lopáson, többször is, a suliban.

De ő valahogy más volt. Vágyai voltak, szinte szívta magába a dicséretet, elismerést. A többiekre ez csak ideig-óráig hatott, a negatív hatások rendszere legyűrte, leamortizálta a pozitívokat….de nála ez másképp alakult. Mindig izgalmas a miérteket kutatni, hogy ugyanaz a hatás hogyan alakít rajtuk, mitől működik az egyiküknél, és miért nem a másiknál. Neki jutott bőven a sikerélményből, rajzpályázatok sorát nyerte, riportokat készítettek vele, büszke volt, és egyre biztosabban határozta meg a céljait. Pl. hogy kőműves akar lenni. Az apja is ebben dolgozott, bár azt sosem tudtam meg, hogy ő ezt a szakmát iskolarendszerben vagy munka közben tanulta meg...

POLITIKA HELYETT MŰVÉSZETET! – NÉNYEI PÁL VÁLASZA AZ MCC-S TÓTH MIKLÓS BÁLINTNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: NÉNYEI PÁL
2021.11.15.


Aki egy műalkotással kapcsolatban a művészetről beszél, sokkal többet tudhat meg az emberről, az emberi létezés mélységeiről, és végtelenszer jobban jár, mint az, aki ehelyett moralizálni, politizálni és véleményt formálni akar – állítja Nényei Pál. Az író, magyartanár a lapunkban és podcastunkban kibontakozott, irodalomtanítást érintő vitában a Mathias Corvinus Collegium kutatójának, Tóth Miklós Bálintnak küldött viszontválaszt. Nényei szerint ha Herczeg Ferenc nem esztétikai minősége, hanem ideológiai felhasználhatósága miatt lett kötelező tananyag, az súlyos ügy, „annak a jele ugyanis, hogy a kormányzat oktatással foglalkozó »alegységének« az irodalomtanítással ideológiai céljai vannak”.


Régi-régi vita újabb fejezetéhez értünk.

Köszönöm Tóth Miklós Bálint rendkívül összeszedett és alapos cikkét. Válaszom azzal kezdem, hogy reményeim szerint Tóth Miklós Bálint nem értette meg, amit mondtam.

Cikkében ebből az – általam a HetiVálasz podcastban megfogalmazott – mondatból indul ki: „Az, hogy miért tanítunk valamit, miért kerül oda, ha nem szakmai alapon áll, hanem ideológiai alapon, onnantól kezdve megette a fene az egészet.” Tóth Miklós Bálint ezek után cikke jelentős részében arról értekezik, hogy az irodalomoktatás nem tarthatja távol magát a politikától. Én azonban nem arról beszéltem, mit kezdhet egy tanár az óráján egy szöveggel, hanem arról, és csakis arról – és ehhez továbbra is tartom magam –, hogy semmiféle tananyag összeállítása nem állhat ideológiai alapon, és amennyiben bármilyen tananyagot ideológiai motívumok szerint alakítunk ki, súlyosan sérül a szakmaiság. Példákkal: Rákosi Mátyás ne szóljon bele a fizikatanításba a kommunista-marxista ideológiájától vezérelve, de Konrad Adenauer se akarja megreformálni a történelemtanítást saját kereszténydemokrata szempontjai alapján; sőt, igen kellemetlen volna, ha Petőfi Sándor szélsőségesen királyellenes elvei mentén állítana össze irodalomtantervet...

SPORTOLÓAGY 2

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.11.15.


A kuplerájból készülnek kidobni a bútorokat. Pedig a madámot kellene. A bútorok jók ugyanis, a lányok is, csak a kupleráj üzemeltetője alkalmatlan.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elöljárói úgy döntöttek, hogy kidobják a lovaglást az öttusából. Tudniillik macerás. Baj van a lovakkal. Majdnem mindig, majdnem mindenhol. A lovak pedig ugyebár lóból vannak, azokkal nem lehet mit tenni. Kész, ennyi.

Volt nekem egy lovam, Gazsinak hívták. Pontosabban nem az enyém volt, az alagi diplomataistállóban állt, én csak kijártam lovagolni. A megismerkedésünk sajátosnak volt nevezhető. Elvitték a régi lovamat, kértem egy másikat. A lovászok tudták, nincsenek különösebb igényeim, azt szeretném – elsősorban a ló érdekében – hogy nagy legyen, erős, ne valami kényes kis arab (akkor még 190 centi voltam és 90 kiló, ez nem olyan borzasztó, de egy 40 kilós zsokéhoz szokott lónak mégis kicsit sok). Bementem az istállóba, nyitogattam a boxajtókat, hamar találtam egy akkora lovat, hogy alig bírt megfordulni a számára szűk boxban. Szóltam, hogy őt kérem. Azt mondták, ne kérjem, vad, kezelhetetlen. Hagyja magát fölnyergelni, ki is jön az udvarra, de ha valaki megpróbál felülni rá, azt már a fejével odébb löki, leteríti. Kétéves korában hozták el a galopp pályáról, olyan nagyra nőtt, hogy nem fért be a startboxba. Nem szereti az embereket.

Érdekelni kezdett az illető, gondoltam, beszélek vele. Egy depresszióba süllyedt versenyző, aki csalódott az emberekben. Az egyik lovász kivitte Gazsit az udvarra, én meg ahogy mindig szoktam, odamentem bemutatkozni. Megsimogattam a homlokát, aztán a két kezembe vettem a pofáját és eldörmögtem neki, hogy miért vagyok itt. Érdeklődve forgatta a fülét. Fölnyergeltem. Felültem. Mondtam, na Gazsi, akkor talán menjünk. Elindult. Az istállószemélyzet leesett állal nézett. Eddig ha netán valaki eljutott odáig, hogy felült rá, Gazsi azzal fejezte ki tiltakozását, hogy nem indult el. Állt az udvaron mozdulatlanul.

Végigsétáltunk az erdőn. Mikor kiértünk a rétre, lejjebb eresztettem a szárat, és szóltam, hogy térjünk át a vágtára. Fütyült a menetszél a fülem mellett...

AKÁR ÚJABB KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS IS INDULHAT MAGYARORSZÁG ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.15.


„Beperelni biztos nem lehet az államot azért, mert a kormány a magáncégekre tolja át az üzemanyagár befagyasztásának költségeit. Ugyanis ezt is megteheti a vészhelyzeti felhatalmazás alapján. Viszont nem kizárt, hogy az Európai Unió megvizsgálja az ügyet, aminek nyomán, esetleg újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen” Erről Holoda Attila beszélt a Hírklikknek. Az energetikai szakértőt annak kapcsán kérdeztük, hogy mától hatályosak az árplafonra vonatkozó, és az azzal összefüggő rendelkezések.


A rezsicsökkentést is hasonló elv mentén működteti a kormány – emlékeztetett Holoda, aki biztos abban, hogy a választásokig már nem enged a plafonból a Fidesz. „A tempó az komcsi, de nem tudunk mit kezdeni vele” – tette hozzá a szakértő.

A mától érvényes kormányrendeletben, a 95-ös oktánszámú benzin és a dízelolaj maximális kiskereskedelmi árát literenként 480 forintban rögzítették. Tették ezt azonban úgy, hogy ennek az árát a kutakat üzemeltető cégekkel fizettetik meg. Ugyanis sem az üzemanyagok jövedéki adóját, sem pedig a rárakódó általános forgalmi adót nem mérsékelték. A rendelet megalkotói tarthattak attól, hogy a kutasok nem akarják majd a beszerzési árral megegyezően, vagy még annál is alacsonyabban adni az üzemanyagot. Ezért a kormány egy másik jogszabállyal befenyítette a cégeket. A 13-án megjelent újabb kormányrendelet példátlan szigort vetít előre: a többi között arról rendelkezik, hogy az a kút, amely nem árul ilyen hatósági áras benzint, az nem működtetheti az egyébként jó pénzt hozó shopot. Bezárni is csak külön kérvény alapján lehet az ilyen töltőállomásokat, ám ez a nyilvántartásból történő törléssel járhat együtt. Komoly bírságok is jöhetnek, ha szabálytalanságokat találnak az ellenőrök. De talán még ennél is durvább az a kitétel, miszerint, ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor az illetékes miniszter jelölhet ki új üzemeltetőt. Neki, az árukészletet beszerzési áron kell átadni, és minden egyéb tárgyi eszköz is az ő birtokába kerül. (Van még több is, ezekről itt olvashat bővebben.)...

ORBÁN VIKTOR: MI MAGYAROK VAGYUNK, ÉS NEM HÜLYÉK

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.11.15.


...1. Három indok, miért lett újra a Fidesz elnöke

Orbán – kisebb kihagyásokkal – a kezdetek óta a Fidesz vezetője, több mint három évtized után azonban most sem merült fel, hogy kihívója lehetne ezen a poszton. Orbán maga is fontosnak tartotta megmagyarázni, miért vállalta újra és megint az elnökséget.

- „A legjobb korban vagyok – bár kicsit gyanús, hogy eddig mindig így éreztem” – mondta viccelődve, de egyúttal jelezte, hogy „amíg bírom és bírjátok, csinálni is kell és csinálni is fogom”.

- Az elmúlt 33 év „csak bemelegítés volt”, bár nem kevés eredményt értek el. Távirati stílusban sorolta az eredményeket: oroszok ki, alkotmány be, IMF ki, rezsi le, határon túliak egybe, szív fel. Mindezek ellenére Orbán úgy érzi, még igazán nagy dolgok várnak a Fideszre, és ebből nem szeretne kimaradni. És az a legbiztosabb, ha elől megy. „Igaz, hogy nagy a golyózápor, de onnan látni a legjobban.”

- A harmadik oka, hogy a Fidesz Orbán szerint hű a magyar emberekhez. A párt 33 éves fennállása alatt világrendek csaptak össze, birodalmak omlottak össze, válságok rengették meg Nyugatot és Keletet. A hidegháborútól eljutottak a járványok és a népvándorlások koráig. „Minden viszontagság mellett hűek maradtunk önmagunkhoz, egymáshoz és Magyarországhoz.”

A beszéde végén ugyancsak dicsérte és tüzelte a saját táborát, amikor arról beszélt, hogy nincs semmiféle titka a Fidesznek. Orbán szerint el lehet lesni tőlük a mesterfogásokat, sőt, meg is lehet haladni a politikájukat. De ahogy a maratonfutásban, itt sem szabad hinni azoknak, akik tudnak rövidebb utat. Egy találó hasonlattal utalt a Fidesz építkezésére: szerinte az angol gyep is attól szép, hogy 400 éve gondozzák. Mindez azonban nem kényelmesítheti el a fideszes tábort, és Orbán a beszédben is utalt arra, hogy sok munka kell a jövő évi választások megnyerésére, és a Békemenet ehhez „bemelegítés” volt...

TEMETŐI FÜTTYSZÓ

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.11.15.


Amint nem egy kolléga, én is úgy gondoltam, hogy részben felesleges, részben értelmetlen foglalkozni a Fidesz tegnapi tisztújító kongresszusával, most mégis megteszem, egy olvasói vélemény miatt. Ugyanis a vélemény közkeletű, és velejéig téves – épp ezért kötelességemnek érzem elmagyarázni, mi történt valójában.

Tegnap ugyanis lapunk egy macska képét közölte élő kongresszusi tudósítás helyett, mint izgalmasabbat, és valljuk meg: érdekfeszítőbb is volt. Erre érkezett az a reakció – minden bántó szándék nélkül egyébként – miszerint:

„Kár viccelődni. Nem nevetséges, amit ott elhatároznak, az lesz a jövő.”

Én már csak ma reggel láttam, más hasonló vélekedésekkel együtt, melyek nálunk is, más lapoknál is megjelentek. Hadd nyugtassam meg az aggodalmaskodó olvasókat: nem határoztak el a világon semmit. Nem is azért gyűltek össze. Ez egy még adminisztratív szempontból is teljesen felesleges tisztújító kongresszus volt, amit összesen két célból hívtak össze: hogy ellenjelölt nélkül megerősítse Orbán Viktor pozícióját a párt élén, és hogy Novák Katalin helyett megválassza Gál Kingát a párt egyik alelnökének. Egyik döntés sem befolyásolja komolyan az ország sorsát, nem lesz tőle kisebb vagy nagyobb az infláció, olcsóbb vagy drágább a kenyér, az üzemanyag, nem szorul vissza tőle, illetve nem harapózik el még inkább a világjárvány. Meg merném kockáztatni, hogy komoly szükség egyikre sem volt: Orbán vezetői szerepe a párton belül megkérdőjelezhetetlen, Gál Kinga pedig pont olyan alelnök lesz, mint az elődje (vagyis inkább: az összes elődje) volt.

Akkor minek gyülekeztek egyáltalán ekkora csinnadrattával?

A csinnadratta volt a lényeg. Szóval, ők temetőben fütyülni gyűltek össze...

HUMANITÁRIUS VÁLSÁGOT IDÉZHET ELŐ EURÓPA UTOLSÓ DIKTÁTORA - FESZÜLT PILLANATBAN SÚJTHAT LE BRÜSSZEL SZIGORA

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2021.11.15.


Továbbra is válságos a helyzet az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, miután a fehérorosz hatóságok által odaszállított migránsok még mindig a határ mellett táboroznak fagypont alatti hidegben. Időközben a térség országai attól tartanak, hogy katonai jellegű incidensek lehetősége sem zárható ki a krízis miatt. Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök a napokban azonban csak fokozta a feszültséget azzal, hogy belengette az Európába irányuló gáztranzit leállításának lehetőségét. A legfrissebb beszámolók szerint Lukasenka most visszatáncol, mivel utalt rá, hogy visszatoloncolná a migránsokat szülőföldjükre, ez azonban vélhetően nem fogja megakadályozni az EU-t abban, hogy újabb szankciókat fogadjon el Fehéroroszországgal szemben.


Humanitárius válság van kialakulóban

A lengyel-fehérorosz határon továbbra is válságos a helyzet, a migránsok jelentős része még mindig is sátrakban tartózkodik a határ mellett, fagypont alatti hidegben.

Egy fiatal szíriai migránst a napokban holtan találtak Lengyelország és Fehéroroszország határán a lengyel rendőrség közlése szerint. A tájékoztatás alapján a férfi holttestet pénteken fedezték föl az erdőben, Wólka Terechowska település közelében. A halál oka egyelőre ismeretlen.

EZZEL 11 - MÁS ADATOK SZERINT KILENC - FŐRE EMELKEDETT AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS FEHÉROROSZORSZÁG HATÁRÁN KIALAKULT MIGRÁNSVÁLSÁG HALÁLOS ÁLDOZATAINAK A SZÁMA...

MATOLCSY GYÖRGY: IRÁNYVÁLTÁST A HELYREÁLLÍTÁSBAN!

MAGYAR NEMZET
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2021.11.15.


A 2020 elején indult új gazdaságtörténeti szakasz egy összetett sokk-kal kezdődött, amelyből a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz képest gyorsabban jött ki Magyarország. Akkor 6,5 év, most csak 18 hónap kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához. Mára azonban világossá vált, hogy a válságnak nincs vége, sőt új elemekkel bővül, és az egész évtizedre tartós, döntően negatív hatásokkal jár. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a 2020-as évtized meglepő hasonlóságokat kezd mutatni az 1970-es évek meghatározó folyamataival a geopolitika, az energia, az infláció, a kamatok és az árfolyamok területén is.

Mindezt figyelembe véve szükségessé vált a magyar felzárkózási pálya újratervezése, amelynek alapvető szempontja a fenntarthatóság. A korábbi felzárkózási pálya folytatásához tehát olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza. A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

Mit üzen nekünk a helyreállítás?
...

„FELCSÚTI” HITELEK: MÉSZÁROS-BANKOK ÖNTIK A PÉNZT TIBORCZ EXKLUZÍV PROJEKTJEIBE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.11.15.


Bár a kormányfő vejének papíron nincs olyan érdekeltsége, amelybe ömlenének az állami források, mégsem apad ki soha a kasszája. Sőt: az elmúlt egy évben megduplázta exkluzív ingatlanjai, hoteljei számát. A kisgömböcprojekt Tiborcz Istvánék Marbellára költözésével sem állt le, és feltűnő, hogy az üzletember majd’ mindig a legnagyobb magyar közpénz-felhasználókba botlik a piacon. Vagy tőlük vesz, vagy nekik értékesít épületeket, esetleg épp együtt hasznosítanak egy-egy palotát – most épp Jászai Gellérttel közös budai villáját vettük észre. Tiborcz legjelentősebb partnere természetesen Mészáros Lőrinc, aki amellett, hogy szállodákat ad át neki, bankjai révén kölcsönökkel is elhalmozza. A 60 milliárd forintos adósságállományának 92 százaléka „felcsúti” hitelekből áll.


Amíg az ország az ellenzéki előválasztásra és utózöngéire figyelt (magunk is megénekeltük a DK-s offshore-ügyet, vagy legutóbb a Városháza-témát), a kormánypárti karaván azért haladt tovább a maga útján. Ennek egyik leglátványosabb jelensége, hogy a Mészáros Lőrinc turisztikai divíziójaként jegyzett Hunguest Zrt. váratlanul megszabadult három hegyvidéki egységtől: egy mátraházai „lifestyle” szállótól és két ausztriai síhoteltől. Melyek aztán a Tiborcz István birtokolta BDPST Group portfoliójába, azaz a miniszterelnök családi zónájába kerültek. Ugyanezen időszakban a kormányfő veje szerzett még egy belpesti, Dorottya utcai szállodát (kőhajításnyi távolságra saját, Dorothea brand alatt futó Vörösmarty téri óriáshotel-beruházásától), továbbá megvette a Szabadság térre tekintő volt Iberostar-szállót (amely viszont a szintén hozzá tartozó Adria-palotától van néhány lépésnyire). És ha már átmenetileg úgyis Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is lett hirtelen egy négycsillagos intézménye.

A gyors vagyonösszevonás és pénzköltés különösen a 2020-as „eseménytelenség” fényében tűnik már-már pánikszerűnek – legalábbis így a parlamenti választások közeledtével. Tavaly mindössze a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub fejlesztési területe, illetve – mint most észrevettük – egy hatszobás, 309 négyzetméteres, budai, zöldmáli luxuslakás szállt át a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-re. Ennyiről legalábbis biztosan tudunk. Ami az utóbbi társásházi ingatlanszerzést illeti, különös tranzakcióról van szó: az épület másik két, jóval kisebb albetétje ugyanis nem másé, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere informatikai-telekommunikációs beszállítójáé, privatizátoráé, Jászai Gellérté. (A 4iG Nyrt. nevű tőzsdei szupervállalatot jegyző üzletembernek ráadásul ez a hivatalos lakcíme is.)

A zöldmáli sztoriban persze lényegét tekintve semmi újszerű nincs: az államközeli bizniszekből papíron kimaradó Tiborcz István szinte állandó ingatlanpiaci partnere a közpénz-tízmilliárdokra érdemesült „nemzeti nagytőkének”. A miniszterelnök veje például a WHB-csoportot ellenőrző Paár Attilával is használ közösen egy ügyesen privatizált palotát (amely most butikhotelként működik az Andrássy úton). De adott már el impozáns lakóépületet a budai Orbán-hegyen a Fidesz-hátország másik ismert alakjának, Nyerges Zsoltnak, továbbá a kormányzat bejáratott autópálya-építője, Szíjj László is segítette Tiborczék forrásszerzését egy visegrádi hotel gáláns megvásárlásával, majd a NER új üstököse, a Bayer Construct építőipari cég főalakja, Balázs Attila csatlakozott az „udvarhoz”.

Tiborcz István legjelentősebb ingatlanfelhajtója és banki támasza persze Mészáros Lőrinc. A már említett három hegyvidéki hotel mostani átadásának előjátékaként a felcsúti „kolléga” elsőként Tokaj-Hegyalja ékességét, az Andrássy Kúriát származtatta át a BDPST-nek. Az igazi „hazaszolgálat” persze az, hogy a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) szinte számolatlanul öntik a kölcsönpénzt a Tiborcz-cégeknek. Miként az alábbi összeállításunkból kiderül, a cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől. A tetemes összeg láttán megkérdeztük Tiborcz Istvánt, meddig tartja eladósíthatónak a cégcsoportját, illetve lát-e esélyt arra, hogy ezt a gyarapodó kölcsöntömeget valaha visszafizeti? A nevében válaszoló kommunikációs ügynökség leszögezte: „A BDPST Group stratégiai célja, hogy a magyarországi és nemzetközi piacon egy egyedi, megkülönböztető szállodaportfolióval jelen lévő, fontos piaci szereplő legyen. Ezt a célt szolgálják az elmúlt időszakban bejelentett akvizíciók, így a spanyolországi Los Alcazaresben megvásárolt tengerparti hotel, a két ausztriai síszálloda, valamint a Budapest belvárosában megvásárolt D8 hotel és a korábban az Iberostar által üzemeltetett butikszálloda is. A cégcsoport itthon és külföldön egyaránt keresi a további terjeszkedési lehetőségeket. Az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását – a szektorban megszokott gyakorlatnak megfelelően –saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítja, a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tudunk további részleteket közölni.”

A lényeg tehát annyi, hogy ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban...

DEBRECZENI: 2006-BAN MINDEN PONT FORDÍTVA TÖRTÉNT

KLIKKTV
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.11.13.


Újra kiadta könyvét Debreczeni József közíró, egykori MDF-es, majd DK-s politikus A 2006-os ősz címmel, mert úgy látja, a 2022-es választás középpontjában ez a téma fog állni. Könyvét tényekre alapozva írta, s fontosnak tartja, hogy a Fidesz által elferdített eseményeket az olvasó a történtek objektív valóságában ismerje meg.

VISZONT.HU - ÚJ TÁRSADALMI-KULTURÁLIS ONLINE MAGAZIN

VISZONT.HU
Szerző: viszont.hu
2021.


Kik vagyunk?


A viszont.hu online kulturális-társadalmi magazin. Olyan témákkal foglalkozunk, amelyek igazán megérdemlik az átgondolt figyelmet. Mert fontosak, érdekesek, szépek vagy jók. 
Mert tudnunk kell róluk, mert a normális hétköznapokhoz hozzátartoznak.

Munkatársaink, szerzőink többsége a sajtó, a művészeti élet vagy épp a tudomány különböző területein már tapasztalatot és nevet szerzett magának. Van köztünk, akinek a színház a fő hivatása, emellett szeret és tud írni, másnak pedig újságírói és szépírói munkássága párhuzamosan bontakozott ki. És várjuk az új szerzőket. Szeretnénk teret adni tehetséges fiataloknak is, akiknek honoráriummal díjazott, rendszeres megjelenési lehetőséget és szakmai mentorálást ajánlunk.

Fontos kulturális fórummá kívánunk válni. Viszont csak a legritkább estben közlünk kulturális híreket, kritikákat, programismertetéseket, hiszen erre kitűnő más oldalak léteznek már.

S mindezt miből? A viszont.hu független médium. Semmilyen állami vagy egyéb közpénzből finanszírozott támogatást nem kaptunk és nem fogadunk el. A portál a kiadó által biztosított tőkéből és hirdetési bevételéből tartja el magát. Itt, az oldal alján is lesz hirdetés, már csak ezért is örülünk és köszönjük, hogy idelátogattál… Bízunk benne, hogy itt nem hagyod abba, és elolvasod a cikkeinket is. Reméljük, nem fogsz csalódni!

a viszont.hu csapata

MEGHALT BITÓ LÁSZLÓ - AZ ÍRÓ, ORVOSKUTATÓ 87 ÉVES VOLT.

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.11.15.


Bitó László a glaukóma kezelésében áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztése mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra – írja a halálhírt közlő
hvg.hu. A 87 évesen elhunyt íróról, orvoskutatóról hozzáteszik: fiatalon orvosnak készült, nem írónak, az álmait azonban az ötvenes években keresztülhúzta az, hogy a kitelepítés után munkaszolgálatosként kellett dolgoznia a komlói szénbányában. Az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjének az építését. „A Bardon olyan oktatást kaptam, amely nélkül a tizedét sem tudtam volna elérni mindannak, amit elértem. Mivel tíz-tizenketten voltunk egy osztályban, nem lehetett a hátsó sorban lapulni, részt kellett venni a beszélgetésben. Ez megalapozta a kritikus gondolkodást”  – mondta a Népszavának 2017 nyarán adott interjújában Bitó László.  Később a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait, és a 90-es évekig az Egyesült Államokban élt. Orvoskutatóként a szem öregedésével foglalkozott, a nevéhez fűződik a 2002-ben az év gyógyszerének választott Xalatant, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi. Hazaköltözése után több regényt írt, publicisztikái, esszéi rendszeresen jelennek meg a hazai sajtóban. Első kötetében az 1956-os élményeit dolgozta fel; 2004-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést. Róla megemlékező Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: „az 1956-os forradalom hőse, humanista. Személye a példa arra, hogy egy életben, egy emberben megfér egymással a tudomány, a vallás és a művészet, a polgári értékek és a baloldaliság, a harc és a béke”.  


RÁADÁS: KETTŐ: BECK ZOLI - SÁRKÖZY PAPA (30Y) - FISHING ON ORFŰ 2018

YOUTUBE
Szerző: BECK ZOLI, SÁRKÖZY PAPA
2018.
0:00 próbáld fel 3:54 öltöztetnéd megint 7:14 egypár 9:50 ül és vár 16:48 honvágy (Boros Ida) 21:44 megáll az idő (Hollós Ilona) 25:58 család (Kex) 29:53 aktmodell (Háy János verse) 33:54 ahogy elképzeltem 37:45 olyankor 41:20 pécsi tánctanár 46:10 tanító 48:48 ágyéktól szívig 54:14 ennek a kőnek (Háy János verse) 58:19 tüzet raktam 1:01:41 hang és fény (Kispál és a borz)

KARÁCSONYT ADNI ÉS KAPNI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.11.14.


Az Igazgyöngyben a legerősebb adományozási időszak a karácsonyi. Évről évre növekszik az elért gyerekek, családok száma, annak függvényében, ahogy forrást, adományt tudunk teremteni hozzá.

Egyre rutinosabban csináljuk mi is, folyamatosan csökkentve az ünnep üzenetét leamortizáló kockázatokat, hogy mindenki, akik adnak, akik kapnak és akik a logisztikáját viszik ennek az egésznek, a legjobb érzéssel jöhessenek ki ebből az egészből.

Az Igazgyöngynek mindig egyéni akciói voltak, minket nem értek el a központi adományozások, cipősdoboz akciók, parlamenti meghívások. A térségben sem sok hatását láttuk ennek, legalábbis abban a társadalmi csoportban, amelyikben mi dolgozunk, ott nem.

Viszont évről évre nőtt azoknak a száma, akik mellénk álltak, és vagy egyéni adományokkal, saját intézményi, vagy céges “kampányokkal”, adománygyűjtő események meghirdetésével, vagy teljesen egyéni, családi úton kapcsolódtak hozzánk ebben az időszakban is.

Pontosan tudom, érzem, mennyire fontos ebben az egészben az egyéni történet, a konkrét gyerek, aki vágyik egy ajándékra, az élethelyzete azonban olyan, hogy nincs esélye arra, hogy megkaphassa.

A héten megmutattam a facebookon egy nagyon kedves levelet, amit egy fiúcska írt nekünk. Nagy odafordulást váltott ki a levél, sokan szerették volna elküldeni az ajándékát, és kaptam bőven ötleteket is arra vonatkozóan, hogy lehetne ezt a “kívánságos-rendszert” egyszerűen működtetni. Ami menne is ilyen egyszerűen, ha mondjuk 50, esetleg 100, vagy 200 gyerekről lenne szó.

De mi ilyenkor kb. 2000 gyereket érünk el, 28 településen, és e mögött óriási logisztika van. Írta valaki, hogy egyszerű a dolog, az iskolában mindenki írja meg, mit szeretne, ezt számozzuk be, és tegyük nyilvánossá, és kész. De ez nem ilyen egyszerű… mert az osztályban ülő gyerekeknek vannak otthon kisebb, és nagyobb testvérei. Akik szintén szeretnének ajándékot kapni. Az örömöt úgy kell vinni, hogy mindenki részesülhessen belőle, úgy lesz teljes. Ehhez azonban nem elég az osztályszinten megírt levélke…ehhez ismerni kell a családokat is. Arra, hogy ennyi gyereket megkérdezzünk, ennyi településen, most nem lesz már idő…

Maga a kívánságteljesítős lista egyébként már régóta működik nálunk. Vannak visszatérő cégek, akik 30-50 gyereket szeretnének így megajándékozni, le is jönnek, kis ünnepséget szervezünk, helyben meg is van a visszacsatolás, és mindenki boldog. De ehhez is keresni kell egy-egy, vagy két-két olyan osztályt, ahol pontosan ez a létszám. De ilyen bizonyára nincs, így a pótlást meg kell oldani, különben a gyerek, aki kimarad, nagyon szomorú lesz.

Kockázat lehet, ha az osztályban akad gyerek, aki egy picivel jobb társadalmi státuszú. Igyekszünk olyan osztályokat választani, ahol magas a hátrányos helyzetűek aránya, de azért van, ahol akad osztálytárs a jobb körülmények között élőkből is (bár több ilyen lenne!). Azt viszont nem tehetjük meg, hogy a gyerekek között szociális helyzet alapján döntsünk, ki kap ajándékot és ki nem. A gyerekek ezt nem értik (sajnos sokszor a szülők sem), nem bélyegezhetünk meg senkit, ha az inklúzióért dolgozunk.

Az Igazgyöngy karácsonyi adományozása három dolgot céloz meg:

Az első: cipősdoboz (vagy ajándékzacskós) ajándék a gyerekeknek, nemnek és korosztálynak megfelelően. Ezt kapjuk elkészítve, feliratozva (nem bontjuk fel a csomagokat, megbízunk a készítőjében), vagy ömlesztve, és majd mi csomagoljuk be. Azt szoktuk kérni, inkább több apró dolog legyen benne, mint egyetlen nagy. Az értékét kb. 5000 Ft-ra saccoljuk. A kisebbek ajándékából mindig sokat kapunk, babák, kisautók, kisebb mesekönyvek kerülhetnek bele a nem romló édesség mellé, ám ahogy haladunk felfele az életkorban, úgy csökken a tárgyi adományok száma. Pedig mi a kamaszokat is beszámoljuk, 14 éves korig (Toldon, ahol az alapítványunk modellfejlesztése folyik, 18 éves korig). Az ő dobozaikat gyakran nekünk kell megtölteni, az édesség mellé írószer, notesz, bizsuk, pipereholmik kerülnek, pl. spray, tusfürdő, kis tükör, fésű, a lányoknak némi dekorkozmetikum, aztán lehet mobiltelefontartó, kulcstartó, irattartó, pénztárca, kabala, divatos sál, valamilyen autós, vagy éppen divatról szóló magazin, stb. Érdemes megkérdezni egy körülöttünk levő, hasonló korú gyereket, milyen kisebb értékű dolog van, amit szeretnek.

A második: a családi élelmiszercsomag. Ennek az értéke 7-10 ezer Ft körül van. A szokásos tartós élelmiszereken (cukor, liszt, száraztészták, rizs, konzervek, olaj) valami keksz- vagy nápolyiféle (vagy csokoládé), szaloncukor, bejgli, tea, és esetleg lekvár, vagy mogyorókrém) teszi karácsonyivá az egyébként krízishelyzetekben adott élelmiszercsomagot. Ezt részben gyűjtjük (a jövő hétvégén a berettyóújfalui Tescoban), részben céges-intézményi felajánlásból kapunk ehhez, és sokat vásárolunk is, azoknak a támogatásából, akik nem tudják elhozni, elküldeni, no meg mérlegelik, hogy a szállítás így többe kerülhet, mint maga az adomány értéke, és inkább a szállítási költséggel is ezt az elemet támogatják. Mi pedig megvesszük itt, a nagyáruházakban, ami hiányzik. Egyébként is a csomagok egységesítése fontos, van, mikor a raktárban a konzervek fogynak ki, másszor az olaj…

A harmadik: a meleg. Ehhez a készen kapható lefóliázott fabriketteket adjuk (ennek a logisztikája kezelhető csak ilyenkor), attól függően, mennyit tudunk rá fordítani, kapunk-e ehhez támogatást. Van cég, aki minden évben a debreceni Praktikerből rendel nekünk kiszállítással, de mi is tudunk venni (olcsóbban is), a nagyobb települési tüzépeken.

A karácsonyi adományozás azonban nemcsak tárgyi lehet, hanem pénzbeli is. Amit a vásárlások mellett a logisztikára fordíthatunk. Ilyenkor minden autónk reggeltől estig megy, önkéntesek is segítenek ugyan, a fővárosból is sokan leszállítják, de még így is van ezzel költségünk…jó sok. A pénzből tartalékolni is muszáj, segít ugyanis túlélni a januárt, amikor nincs családi pótlék (hiszen hamarabb megkapják), viszont a hideg és a megfázások miatt ekkor sokkal több a kezelésre váró krízishelyzet.

Lényeges az is, hogy a karácsony nem a használt ruha, vagy cipőgyűjtés és osztás ideje. Ezt csináljuk folyamatosan, egész évben. Ez most másról szól. A gyerekek karácsonykor nem ennek örülnek. Januártól majd visszatérünk rá, de ilyenkor nem bírunk ezzel is foglalkozni, az külön raktár, külön logisztika. Most nincs idő méret és ruhafajta szerint csomagokat készíteni.

Ami még nagyon fontos, az az időzítés. Erre a kérések felvételekor, és az adományozókkal egyeztetve is nagy szükség van, mert az “utolsó pillanatos” akciók, 50 km-es körzetben már nem igazán működnek. A kéréseket november 30-ig várjuk, ezt azért már megszokták, és készülnek is rá, volt, aki már októberben jelentkezett. A tárgyi adományokat pedig december 10-ig várjuk, mert a raktárainkban még nagy munka, mire családonként összerakjuk a három tételt, feliratozva, és innen, Berettyóújfaluból majd kiszállítjuk a településekre.

Szerencsére partnereink az intézmények is, így a gyerekek ajándékozását sok településen meg tudjuk oldani az óvodákban, iskolákban. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy még iskolaidőben megkapjuk a fotós visszacsatolást, hogy mi is továbbíthassuk a felajánlóknak. Segítenek sok helyen az önkormányzatok is.

Most, mivel nagyon sokan jelentkeztek, hogy kívánságteljesítésben szeretnének kapcsolódni, megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy ez települési, vagy osztály-csoport szinten létrejöhessen, mert így fogjuk tudni a visszacsatolásokat is realizálni. Holnap elkezdjük a szervezést, és a kívánságteljesítőknek megpróbálunk egy platformot létrehozni. Aztán meglátjuk majd, mit sikerül kihozni ebből a nagyobb léptékből. Jövőre pedig megpróbálunk egy applikációt fejleszteni a partnereinkkel erre, hogy a digitális térben tudjuk szervezni a kívánságteljesüléseket.

Most, amennyit bírunk, azt megpróbáljuk. Mert szeretnénk valami optimális pontot megtalálni, amiben a személyesség is működik, és a logisztika is. Hogy mindenkinél beteljesülhessen a karácsony misztériuma.

AMÍG A VALÓSÁG NEM KERÜL A KÉPBE, A FIDESZ-KONGRESSZUSON NAGY BAJ NEM TÖRTÉNHET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.11.15.


A “normalitás bástyái”


Összességében tehát mit tudott meg az, aki ott volt a kongresszuson? Azt, hogy a Fidesz fél és nevet. Közben pedig reméli, hogy a nevetés legalább annyira leköti a szavazóikat, hogy ne jusson eszükbe, mitől is félnek.

Márki-Zay Péter: Effektíve elmebetegek kormányoznak

Ehhez a megállapításhoz valójában nem kell Márki-Zay, elég egy gyakorló elmeorvos. De talán még az sem.

Bolondozunk, bolondozunk?

“A Rogán-féle propaganda minisztériumban feltehetően már éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogyan járassák le, de még nem találtak fogást rajta. Egyelőre. Így hát marad a legkézenfekvőbb dolog, bolondnak nevezni. Mondjuk, egy karaktergyilkossághoz ez édeskevés…”

Hollik: a 480 forintos benzinár is rezsicsökkentés

A Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy Európában súlyos energia- és rezsiválság lépett fel, egyedül nálunk nem növekednek a rezsiárak az EU-ban.

Csaknem 41 millió forint lelépési pénzt kapott a Médiatanács lemondott elnöke


Karas Monika amúgy havonta bruttó 4 237 800 forintot keres ezentúl – majdnem pontosan ugyanannyit, mint az NMHH és a Médiatanács vezetőjeként.

Megfelel-e az Alaptörvénynek a magyar média?

Van olyan kereskedelmi televízió, amelynek celebjeiből, sztárjaiból kikerülhetne egy börtönválogatott. De ez a kisebbik baj:

Jogerős: „a TV2 célja nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás volt”

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével jogerősen is pert nyert a TV2 ellen a túlóratörvény elleni 2018-as tüntetés két szervezője. A bíróság súlyos megállapításokat tett a Tények című műsorban történtek kapcsán.

Kormányzati pénzből valósult meg Kövér László rémálma


A kormány szervezett magának egy nemzetközi rendezvényt, ahol aztán a fellépőkkel magát provokálta.

A Pegasus-ügy újra aktuálissá tette az első Orbán-kormány idején letartóztatott Juszt László újságíró könyvét

„Hogyan lettem Orbán ellensége? Kinevezéssel! Miért? Mert 1999-ben elmondtam, hogy egy évig hazudta az országnak azt, hogy a Horn-kormány idején a fideszeseket megfigyeltették.“

Zuhanórepülésben az Elk*rtuk


Elfogytak a kötelezően kirendelhető tömegek…?

Szinte üresen nyitják meg a választásokra az új Néprajzi Múzeumot

Az ár viszont nettó 224 millió forinttal ismét nőtt.

A lengyel példát követi-e a magyar Alkotmánybíróság?

Arról kell döntenie a testületnek, hogy a hazai jog az uniós jog felett áll-e. A kormány ennek kimondását szeretné elérni, ahogy az Lengyelországban történt.

Brüsszelben bojkott alá vonják a nők a kocsmákat, amíg nincs változás a szexuális támadások terén

Az éjszakai életben tapasztalható, sokszor bedrogozással kezdődő erőszak felszámolására szociális média kampány is indult a brüsszeli feministák kezdeményezésére.

MÉSZÁROSÉK TIZENÖT ÉVRE KIBÉRELTÉK, MAJD KÖZPÉNZBŐL MEGÉPÍTHETIK A SUPERIOR HOTELT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HUSZKA IMRE
2021.11.15.


A napokban felkerült az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára a döntésről szóló dokumentum, így már tudható, ki fogja megépíteni Kaposváron a régóta beharangozott 120 szobás, négycsillagos szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV. A cég nettó 12,9 milliárd forintért végezheti el a munkát. A dolog pikantériája, hogy az már korábban kiderült, ki fogja üzemeltetni a szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc. A beruházást az állam állja.


Az Átlátszó is beszámolt október elején arról, hogy a Kaposvárra, a fürdő mellé tervezett 120 szobás, négycsillagos, wellness szállodát – habár még sem a finanszírozásról, sem a kivitelezésről nem volt döntés – már 15 évre kibérelhette a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc nettó 21 780 000 000 forintért.

Időközben a projekt kicsit átalakult: a szállodaépítéshez még hozzácsapták a fürdő részbeni felújítását második ütemben, így a beruházás végösszege nettó tizenhárom milliárd forint lett. Ezért már érdemes lesz a nyertes, köztudomásúan Mészáros-érdekeltség ZÁÉV Zrt.-nek felvonulnia...