2016. március 21., hétfő

HÉTÉRTÉKELŐ

HUPPA BLOG - FACEBOOK
Szerző: Lakner Zoltán
2016.03.21.


A heti gazdatestezés, a tiltakozó tanárok elleni aktuális aljasságok, a Rogán elleni eltüntetett bizonyíték, Mészáros Lőrinc mai 400 milliárdja, Németh Szilárd falat kiszakító agresszív ostobasága stb., stb. mellett azoknak is van felelősségük a mai helyzetért, akik megszövegezik a fakivágásra lehetőséget adó trükkös a határozatot, rendőrként ordítoznak az állampolgárral, akik utasításba adják, legyártatják, leforgatják az eleve rágalmazó szándékkal készülő riportot, akik ezt a hírt ugyanúgy beolvassák a súgógépről, mint az ötlábú kecskéről szóló szöveget. Iszonyatos a felelősségük azoknak, akik házhoz viszik az elnyomást egy-egy településen, hivatalban, munkahelyen, meg azoknak is, akik már kiestek ugyan a pikszisből, de részt vettek abban, ami mára létrejött, nem állították meg, amíg még lehetett volna, és most rafináltnak gondolt simulékony nyilatkozatokat tesznek felkészülve a lehetséges összes kimenetre. Másfajta felelősségük van, de van, azoknak, akiknek még mindig az a legfontosabb játszmájuk, hogy ki domináljon egy-egy ellenzéki csoportot, hogyan lehet elkerülni a túl éles politikai konfrontációt, akik névtelen blogbejegyzésekben döfködik a tőrt mások hátába az összefogás nevében, és azoknak is, akik minden innovatív, kockázatvállaló, bátor, a maga gyengeségeit vállaló kezdeményezést fölényeskedve leszólnak, anélkül, hogy a minimális fáradtságot vették volna arra, hogy átgondolják az értelmét. Azoknak is van felelősségük, persze megint csak másféle, akik még mindig feltételes módban fogalmaznak: lehet, elképzelhető, esetleg felmerülhet, hogy talán, de tényleg csak feltételezve, hogy a hatalom birtokosai rosszat akarhatnak, netalántán még csalnak is olykor, esetleg választást is, de még azért várjuk meg, amíg eloszlik a homály.
Addig még egy kicsit beljebb csúszunk egy autoriter rendszer mocsarába, ami már a demokratikus látszatra is egyre kevésbé ad...


ITT OLVASHATÓ

BEKAPCSOLJÁK A SZUPERTRAFFIPAXOKAT

TOTALCAR BLOG
Szerző: Zách Dániel
2016.03.21.


Az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentette, április 5-én bekapcsolják az országszerte felszerelt, fix sebességmérő készülékeket. Most elmondjuk, mire készüljenek az autósok, ha nem akarnak havonta bírságot fizetni.

Nem egyszerűen sebességmérő kamerának vagy fix traffipaxnak nevezi a rendőrség azt az országos informatikai rendszert, amelynek részeként április 5-től (hogy még pontosabbak legyünk, reggel 8 órától), országszerte 365 kamera figyeli majd a forgalmat és képei alapján rengeteg szabálytalankodó autóst büntethetnek meg, minimum 30 ezer forintra.

A VÉDA közúti intelligens kamerahálózathoz az ország 134, közlekedésbiztonsági szempontból fontos pontján felállított ellenőrzőkapuk tartoznak, a kamerák éjjel-nappal és akár szélsőséges időjárási körülmények közt is működni fognak. A pályázaton nyertes beruházó által telepített kamerák és az azokhoz tartozó számítógépes feldolgozóközpont összesen 14,5 milliárd forintba került, amelyet teljes egészében Európa-uniós pénzből fizettek, hogy mint mondják, javuljon Magyarország közlekedésbiztonsága...

ITT OLVASHATÓ

AKINEK VAN GERINCE, MENEKÜL ANDY VAJNA ÉS HABONY ÁRPÁD TÉVÉJÉBŐL

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.03.21.


Menekülnek a TV2-től. “Hogy a propagandához valaki ilyen gátlástalanul adja szívét-lelkét (és arcát), ahogyan azt Kunfalvi Nóra tette, ez tényleg nóvum, még a 2016-os Magyarországon is” - írtuk a mai Magyarország egyik legsötétebb “”“riporteréről”””, és a vicces az, hogy munkahelyén, a habonyosított TV2-nél is sokan pontosan ugyanezt gondolják róla: érkezése óta, ahogy a 24.hu írja, “a csaknem 30 fős riporteri gárdával dolgozó szerkesztőség harmada, egy tucat riporter keres nagyon intenzíven állást. Volt olyan szerkesztő, aki név nélkül arra a kérdésre, hogy mi a baj, csak annyit mondott, hogy a dilettantizmus.”

Természetesen mindig vannak olyan alakok, akik simán belépnének még egy ilyen, propagandacélokra kihasznált, hírhamisítást boldogan alkalmazó munkahelyre is: a hírek szerint a TV2-nél hamarosan újraindul a Napló, méghozzá Hajdu Péter irányításával. A TV2 ehhez a műsorhoz több régi riportert is megpróbált visszahívni a csatornához, de senkinek nem volt kedve hozzá, ezt az aktust viszont, csak hogy még undorítóbb legyen az egész, ma Vajna tévéje megpróbálta egész egyszerűen elhazudni.

Ja, és azt ugye tudjuk, hogy a fentebb már méltatott Kunfalvi Nóra Juhász Pétert próbálta (semmitől, legkevésbé az ún. kreatív vágástól nem visszariadva) megszívatni, csak éppen nem sikerült neki, de annyira nem, hogy az Együtt alelnökének még az is bejött, amikor a ráirányult igen komoly médiafigyelmet kihasználva pénzbeli támogatást kért azért, hogy folytathassa Orbán Viktor gyanús vagyonosodásának feltérképezését: mai bejelentése szerint ugyanis legalább 3 millió forinttal lett gazdagabb emiatt az elmúlt napokban...

ITT OLVASHATÓ

A KOPASZOKAT NEM, DE AZ NVI-TÁBLÁT LESZEDŐ GULYÁS MÁRTONT MÁR HOLNAP BÍRÓSÁG ELÉ ÁLLÍTJÁK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.21.


A Nemzeti Választási Irodánál történtekre egy ország emlékszik: kopaszok (köztük a Fidesz-alelnökhöz, Kubatov Gáborhoz köthető Fradi Security alkalmazottai) és a volt fideszes polgármester felesége, Erdősiné, illetve az őt kísérő fiatalember (aki Kubatov Gábor titkárának volt az osztálytársa) erőszakosan összejátszva megakadályozták, hogy az MSZP elsőként nyújtsa be a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kezdeményezését. Az ügy egy egész országnál csapta ki a biztosítékot.

Így Gulyás Mártonnál és aktivistatársainál is, akik - mint azt megírtuk - két nappal az eset után egy akcióval próbálták ráirányítani a figyelmet arra, mit is tettek valójában a kopaszok és segítőik.

„A közigazgatási reformok jegyében, a további rendbontások elkerülése érdekében a hivatalt bezártuk. A demokrácia szünetel” - Ez a felirat szerepelt a plakátokon, melyeket Gulyásék ragasztottak fel a NVI épületére...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ LEMONDÁSRA KÉSZÜL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.21.


Csak a hihetetlenül elvakult fanatikusok és a heringek (mert a heringek boldogok) nem érzékelik az elmúl pár hónap felgyorsult intézkedéseit, ami az állami pénzpumpákat jelenti. Mostmár gyakorlatilag hetente üti fel a fejét egy "legújabb" demokrácia ellenes, közpénzeltüntető manőver, amit nem lehet gazdaságilag indokolni. Mi szükség az MNB alapítványainak a "nem közpénz" jellegére, amikor az MNB közpénzt kezel? Bár ez utóbbi nagyon érdekes, hiszen hiány esetén a "mi pénzünk, amit pótolni kell", de nyereség esetén az "ő pénzük, amivel maguk rendelkeznek". A vérmesebb politikai szurkolók kapásból tudnának az elmúlt 2 hónapból három tucat olyan bulit mondani, ami már pofátlan. Sokan visszasírjuk a Nokia dobozos időszakot...

Az csak egy doboz volt, ez meg egy tankerhajó...

ITT OLVASHATÓ

A 2024-ES BUDAPESTI AMNESZTIA

MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM BLOGJA
Szerző: Glázer Attila
2016.03.21.


Március 15.
 
Eufórikus hangulat lepte el egész Magyarországot. A rendszerváltozás óta először történt meg (8 évvel ezelőtt) hogy politikusokat elszámoltattak, majd börtönbe zártak. Azóta sok minden megváltozott, elült a harc a társadalomban, nagykoalíció vezeti az országot, s ez a kétharmados többség, elképesztő tiszteletnek örvend. Felbátorodva a sikereken hihetetlen nagylelkűséget mutatott, amnesztiát hirdetett. S nem csak hogy nem engedte el a kezét a fogvatartottaknak, a kormányzat segít a börtönviselt állampolgároknak visszakerülni a munkaerőpiacra.
 
Tisztelet a bátraknak! – emlékeztetett a Miniszterelnök, egy 2106-os ünnepi beszéd címkéjére, majd kijavította azt: Tisztelet a Vezeklőknek!, majd elismerően nyilatkozott a világsajtó előtt, hogy a kormány nem a maffiamódszerekhez folyamodott ezúttal, nem kötött vállalhatatlan politikai alkukat, inkább olyan ultimátumot ajánlott a fogvatartottaknak, melynek nyertese lehet az egész társadalom. A letartóztatott politikus vezetők, és strómanjaik zárolt vagyonáról egy országgyűlési bizottság döntött, mely egyhangúan állt ki amellett, hogy a fogvatartottak teljes elkobzott vagyonát értékesíteni kell a szabad piacon, illetve a bankszámlákon zárolt összegeket is jótékony célra kell fordítani. A befolyt összeget elosztják öt terület között. Az oktatás modernizálására, egészségmegőrző programok támogatására, megújuló energiák beszerzésének finanszírozására, munkahelyteremtésre, valamint a bevándorlók integrációs programjainak további bővítésére fordítanak területenként egymilliárd Eurót.
 
„Nincs szükség további megaláztatásra, mindenkinek jár a bocsánat, mindenkinek lehetőséget kell adni az újrakezdésre!” – jelentette ki a kormányfő.
 
Ennek fényében az amnesztia a következő feltételekkel valósul meg:
 

KORMÁNYÜLÉS IS LEHETETT A HATVANPUSZTAI ORBÁN-RANCHON

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.03.21.


Orbán hétfőn a Parlamentben azzal utasította vissza Vona feltelezését, miszerint Mészáros Lőrinc az ő

személyes strómanja

volna, hogy ő élete nyitott könyv, a vagyonnyilatkozata rendben van.
 
"Minden, amit ott olvas, az úgy van. Ami azon túl van - pletyka, föltételezés vagy politikai vád -, az mind valótlan."
 
 •  Tehát Mészáros nem stróman, mert a vagyonnyilatkozat megfelel a valóságnak.
 •  
 •  Ha Mészáros stróman volna, akkor a vagyonnyilatkozat nem felelne meg a valóságnak. De megfelel. Becsszóra...

 • ITT OLVASHATÓ

  BEKK

  JÓREGGELT EURÓPA
  Szerző: Benedikty Béla
  2016.03.21.


  Valahol írtam már, jó barátságban voltam (nem ápoltam, voltam) Kocsis Sándorral, szerintem minden idők legnagyobb magyar futballistájával, tőle tudtam az akkori szövetségi kapitány alapmondatáról: az mindegy, hány gólt kap a védelem, a lényeg, hogy a csatársor legalább eggyel mindig többet rúgjon.
   
  Annak az aranycsapatnak kiváló volt a védelme, pedig igazi klasszis csak egy volt benne, a balhátvéd Lantos. De például Lóránt olyan érzékkel helyezkedett a maga területén, és úgy takarított el mindenkit, aki azon keresztül akart jutni, hogy sokan őt is nagy játékosnak tartották.
   
  Egy bizonyos: ők nagyon tudtak bekkelni...
   
  A bekkelés a 20-21. századi magyar nyelvhasználatban a semmittevést, a tűrést, az alázatos sunnyogást jelenti.

   
  Az időközben megborotválkozott és torzra hízott vidéki futballista ezúttal kivételesen pontosan fogalmazott: ezt tényleg kibekkelte. Nem tett semmit, nem is tehetett, súlytalan szegény a hatalmas gyomrával együtt, csak ő hiszi, hogy tényező.
   
  Mielőtt elfelejtenénk - nagyjából 1300 "idegen" betelepülését bekkelte ki, ez volt a "nagy veszély". A faluban, ahol lakom (nem nagy falu) ennyien laknak a külterületként nyilvántartott részen. Népsűrűségi adatként kezelve ezt a "nagy veszély"-t egy számszakilag kifejezhető, de lélekszámban értelmezhetetlen adatot kapunk: ennek a tömegnek a befogadása 0,013-del (azaz 13 ezreddel) növelné kies hazánk lakosait négyzetkilométerenként.
  Meddig tűrjük még ezt a pöffeszkedő alakot?
   

  SZANYI TIBOR, AZ MSZP TROLLJA

  ÖREG HARCOS BLOG
  Szerző: Öreg Harcos
  2016.03.21.


  Az elmúlt napokban felpezsdült az MSZP belső élete. Ismét kongresszusra készülnek, így ismét leporolhatják a párt megújulásáról szóló molinókat és sajtóközleményeket. Több jelölt is bejelentkezett már pártelnöknek, Tóbiás József mellett Harangozó Tamás, Molnár Gyula és Szanyi Tibor. Szanyi Tibor ismételt elindulása mindenképpen érdekes fejlemény.

  Az MSZP európai parlamenti képviselője, volt angyalföldi országgyűlési képviselője nem átlagos politikus. Fésületlen stílusa, pózként is büszkén vállalt baloldalisága kiemeli a többi versenyző közül. Pártelnöki programja alkalmas volna a mezőkövesdi pártalapszervezet éves munkaterv-megbeszélésére javaslatnak, de egy kormányzásra készülő nagy párt vezetői programjának édeskevés.

  Az európai szociáldemokrata mozgalom a válságát éli. Ennek van számos baloldali kritikusa is, akik hol erősebb jóléti államot, hol megregulázott kapitalistákat, hol korlátozottan szabad versenyt és világkereskedelmet akarnak látni. E hangok magyar tolmácsa kíván Szanyi Tibor lenni.

  Programja azonban felszínes és közönséges. Az alapvető vitákat ismeri ugyan, és azt is tudja, hogy mi ezekben a kortárs baloldal egyes csoportjainak álláspontja, de hogy miért pont ez volna helyes Magyarország számára, azzal adós a jelölt. Semmi nincs arról, hogy egy ilyen program hogyan lenne megvalósítható, semmi sincs arról, hogy ez milyen magyar piacgazdaságot teremtene. Csak a vágyak, csak a rendszerkritikának hazudott nagyotmondás, csak a végül nyomort és szegénységet hozó fanyalgás a létező világgal szemben. Hiszen Szanyi egyet tud: arra semmiképp nem lesz esélye, hogy programját megvalósítsa...

  ITT OLVASHATÓ

  2016 MÁRCIUSA ORBÁNIÁBAN

  JEHU BLOGJA
  Szerző: Jehu
  2016.03.21.


  Az alulmúlhatatlan mélypont nyilván a Kedves Vezető „ünnepi beszéde”: a szabadság, egyenlőség, testvériség magyar ünnepét talán még senki sem öntötte le olyan romlott alapanyagokból összekotyvasztott beszédmoslékkal, mint ő.
  De történtek dolgok e beszéd előtt és utána is. Azonban ne kapkodjunk, időzzünk egy kicsit a Keresztapa dögletes bűzű – észt és erkölcsöt döglesztő – beszédénél.
  Szemben némely véleményekkel, szerintem meglehetősen gondosan, legalábbis nagyon tudatosan megszerkesztett művecskéről van szó.
  Már a kezdet is erős:
  És ma, 168 év múltán is felszabadult örömmel, készülődő tavaszi derűlátással, magas reményekkel és emelt lélekkel ünnepelünk az egész Kárpát-medencében, Beregszásztól Szabadkáig, Rimaszombattól Kézdivásárhelyig. Minden magyar egy szívvel, egy lélekkel és egy akarattal.
  Minden magyar... Aki Orbánékkal nem egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal él, aki nincs benne az egyatáborban, az legföljebb amolyanálmagyar... Valószínűleg bérenc.


  ITT OLVASHATÓ

  A SZERETHETŐ HÍRLEVÉL 4 TITKA

  BUSINESS & CAFÉ
  Szerző: Business & Café
  2016.03.21.


  A legtöbb cég életében a legkevésbé örömteli feladat, hogy hírlevelet küldjön ki ügyfeleinek. Mégis milyen technikákat alkalmazhatunk, hogy a hírlevél ne kerüljön egyből az email fiók szemeteskosarába?1. A legfontosabb, hogy szegmentálj! 
  Akármilyen az olvasóid, ügyfeleid köre, fontos, hogy célcsoportokra bontsd őket. Ha ezt megteszed, akkor a hasonló termék, vagy szolgáltatás iránt érdeklődőket egy csoportba teheted, így pontosabb lesz a célzás. 2. Csábítson feliratkozásra!
  Írj egy ütős, egyedi szöveget a feliratkozási mező mellé, hogy ha igényt tart a szakmáját érintő cikkekre, akkor letölthet egy ingyenes tanulmányt, amit hasznosíthat az üzletén belül.
  A feliratkozás kétlépcsős legyen, hogy csak az e-mail fiókján belül tudja aktiválni, mert így megtudhatod, mennyire valós feliratkozási szándéka.


  ITT OLVASHATÓ

  LIONEL CRABB REJTÉLYES ESETE

  KONTEOBLOG
  Szerző: tiboru
  2016.03.21.

  A Konteóblog és a Tiborublog olvasói már többször tapasztalhatták, hogy a bloggazda érdeklődési területei közül négy (az összeesküvés-elméletek, a biztonságpolitika, a kémek és a hadtörténelem) elég gyakran találkozik. Ma posztunk ismét csak olyan téma feldolgozását tűzte ki célul, amely az imént említett négy halmaz közös eleme. Biztos vagyok abban, hogy kevesen hallottatok Lionel Crabb történetéről, s noha nem egy mai sztori (egy hónap múlva lesz hatvan éves), remélem, hogy utólag sem fogjátok sajnálni azt a húsz percet, amit időtökből az elolvasására szántok. Külön ajánlom a történetet tűzszerész barátaimnak azzal, hogy srácok, tényleg vigyázzatok magatokra!
  Megszokhattátok, hogy ha posztunk főszereplője egy konkrét személy, rövid élettörténettel kezdünk. Most sincs ez másként.

  1.) Ifjúkora

  Lionel Crabb 1910 januárjában született egy dél-londoni külvárosban egy olyan családban, ami leginkább a lumpenproletár jelzővel lehetne illetni. A srácnak túl sok kitörési lehetősége nem volt; mindennel megpróbálkozott, amivel egy külvárosi fiatal csak megpróbálkozhatott a két világháború közötti RNVRévekben (kivéve a tanulást, mert valljuk be, Lionelnek számtalan erőssége volt, de az iskolába járás nem tartozott ezek közé). Volt szállítómunkás, újságkihordó, dolgozott piacokon és építkezéseken, míg végül a hajózás mellett tette le a voksát: először a Temzén közlekedő halászhajókon és áruszállítókon lábatlankodik, majd 1935-ben a tengeri kereskedelmi flottánál köt ki (hehe), s megszerzi a hivatásos tengerészi státuszt. Ugyanezzel a lendülettel csatlakozik az önkéntes haditengerészeti tartalékosokhoz (Royal Navy Volunteer Reserve), mert nem csinált titkot abból, hogy távlati céljai között a Királyi Haditengerészetnél történő elhelyezkedés szerepel prioritásként.
  Egyes források szerint már gyermekkorában ráakasztották a „Buster” (mondjuk úgy: csibész, gazfickó, gézengúz) becenevet, mások szerint ezt felnőttkorában kapta Buster Crabbe amerikai filmszínész és olimpiai aranyérmes versenyúszó után.
  Az 1939-ben kitört háborút kevesen fogadták széles vigyorral, de Lionel barátunk minden bizonnyal ezek közé tartozott. Egyrészt a háborús időszakok kedveznek a gyors karriereknek, másrészt egy hadban álló ország fegyveres ereje nem nagyon engedheti meg magának, hogy holmi iskolai bizonyítványokkal és oklevelek bekérésével bajlódjon, ha a hazát védeni szándékozó fiatalember bekopog a sorozóbizottság ajtaján.
  ITT OLVASHATÓ

  AZ ÖRÖKBEFOGADÓ ANYA IS KÉPES SZOPTATNI

  BEZZEGANYA BLOG
  Szerző: Tünde
  2016.03.21.


  Kevesen tudják, hogy az örökbefogadott kisbabát is lehet szoptatni. Zsuzsi és férje öt hónapja fogadta örökbe az újszülött Andrist, és Zsuzsi megpróbálkozott a szoptatással. Ha kis mennyiséggel is, de saját anyatejjel is tudja táplálni kisfiát. Zsuzsi elmeséli, milyen trükkökkel sikerült szoptatnia a babát, és hogyan szerzett anyatejet.
  Hogy jutottatok el az örökbefogadáshoz?A családalapítási próbálkozásaink harmadik évében eldöntöttük, hogy elindítjuk az örökbefogadást, mert mindenképpen szerettünk volna gyermeket nevelni, és már nem voltunk fiatalok. Nekem volt két spontán teherbeesésem, csak ezek korai vetéléssel végződtek. Fel voltunk készülve a hosszas várakozásra, de végül – meglepetésünkre – a folyamat elindításától számítva nem egészen két éven belül örökbe fogadhattuk Andrist. Mint kiderült, azért ilyen hamar, mert nem tettünk származási kikötést, és ő félroma baba.
  ITT OLVASHATÓ

  TÁRSADALMI MÉLYPONT A SÉRÜLT GYEREKEK LEMALACOZÁSA KAPCSÁN

  BERKECZ BALÁZS BLOGJA
  Szerző: Berkecz Balázs
  2016.03.21.


  Mint ismeretes, Szigetvár állatorvos végzettségű polgármestere szerint a nem százszázalékos, hátrányos helyzetű gyerekeket a beteg malacokhoz hasonló módon elkülönítetten, a múlt rendszer felzárkóztató iskoláihoz hasonló rendszerben és nem integráltan kellene tanítani. A téma természetesen Szigetváron is széles körben beszéd tárgya lett, miután tévék és újságok foglalkoztak a kijelentéssel. Valaki odáig ragadtatta magát a szigetvári polgármester védelmében, hogy a „korcs” gyerekek tömeges lemészárlását is kívánatosnak gondolta. Ezt a nyílt levél-szerű Facebook-posztot sajnos több, mint százan kedvelték eddig, köztük az MSZP szigetvári elnöke, az önkormányzat külsős bizottsági tagja is. Azt hiszem eljutottunk Szigetváron a "malacozás" kapcsán a társadalmi mélypontra. 

  Miután privátban Szigetvár külsős főépítésze vagyok, ezért a megbízásommal játszom, amikor kritikát fogalmazok meg a város polgármesterével szemben, de neveltetésemnél, igazságérzetemnél és politikai meggyőződésemnél fogva nem tehetem meg, hogy ne reagáljak Vass Péter polgármester szavaira.

  Szerintem Európában és Magyarországon nincs rendjén, hogy szegregálják a gyerekeket. Ezt mondja az Európai Unió szakpolitikája is.

  ITT OLVASHATÓ

  SZERINTÜNK EZT KELL KÖZZÉTENNIE EGY HÖK-NEK

  ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS
  Szerző: G. Szabó Dániel
  2016.03.21.  Listát készítettünk arról, hogy szerintünk mi az a legkevesebb, amit egy hallgatói önkormányzatnak közzé kell tennie a honlapján. 

  Összeraktunk egy listát arról, hogy szerintünk mi az a 13 dolog, amit mindenképpen nyilvánosságra kell hoznia egy HÖK-nek ahhoz, hogy átláthatóan működjön. Ilyen például a HÖK-ösök fizetése név szerint, a küldöttgyűlések időpontja, a szociális támogatásra kiírt pályázat (szoctám) elbírálásának szempontjai, vagy a bírálást végzők neve. A teljes lista a cikk végén olvasható, vagy ide kattintva tölthető le (pdf).

  A minimumkövetelmények elkészítéséhez az apropó az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar HÖK-választása, mert ott mindkét nagy választási szövetség az átláthatósággal kampányolt. Az egyik oldal a programjában írt az átláthatóság követelményéről, a másik például a neten közvetítette az aktuális küldöttgyűlést. Ha jól láttuk, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán is indult olyan csapat, amelyik az átláthatóságot tűzte zászlajára. Valami változik, és a minimumpontok összeállításával ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. A táblázat sok eleme már most is megvalósul több egyetemen, mások csak egy-két helyen hozzáférhetőek a hallgatók számára.


  ITT OLVASHATÓ

  KÉZ KEZET MOS: BALMAZÚJVÁROSBAN SENKIT NEM ZAVAR A POLGÁRMESTER KENŐPÉNZÜGYE

  ÁTLÁTSZÓ.HU
  Szerző: Becker András
  2016.03.21.

  Balmazújváros polgármesterével szemben korrupciós bűncselekmények elkövetésének vádja miatt büntetőeljárás folyik. Az ügy másik érintettje, az előző polgármester, ma már országgyűlési képviselő, csak tanú lett az ügyben. A városban viszont nincs katasztrófahangulat, sőt, mintha a régi mederben folynának a dolgok.
  Van egy – igaz csak egy – polgármester Magyarországon, aki ellen nemcsak nyomozás folyt, de vádat is emeltek hivatali vesztegetés elkövetésének gyanúja miatt. Dr. Veres Margit sok évnyi jegyzősködés után váltotta 2014-ben Tiba Istvánt Balmazújváros polgármesteri székében. A parlamenti képviselőként is tevékenykedő Tiba ekkor már nyolc éve vezette a várost, de ’14-ben inkább az Országgyűlést választotta, és maga helyett a jegyzőjét, dr. Veres Margitot ajánlotta. Pártokon átívelő ötlet volt, Verest a Fidesz és az MSZP is támogatta.
  Az eset viszont, amely miatt a polgármester asszony most bíróság előtt áll, még 2012-ben történt. A vádirat szerint az akkor még jegyzőként dolgozó Veres december 21-én egy borítékban 5 millió forint készpénzt vett át egy helyi nagyvállalkozótól – nem sokkal korábbanszavazott meg a polgármester ajánlására a képviselőtestület 180 millió forint támogatást a vállalkozó egyik projektjéhez: K. Sándor a helyi NB I-es kézilabdacsapat tulajdonosa, a támogatás pedig egy 600 milliós rendezvénycsarnokra szólt, amelyben a csapat mellett a város is kapott évi 20 napra rendezvényszervezésre jogot.
  A polgármester asszony a bíróság előtt nem is tagadta a pénz átvételét, és azt sem, hogy abból 400 ezret kivett magának. Igaz ezt nehéz is lett volna, mert mint utóbb kiderült, a telefonbeszélgetéseiket a szakszolgálat rögzítette. Így azt is, ahogy a polgármester felhatalmazza, hogy vegyen ki magának 400 ezer forintot – a többit másnap átadta Tibának.

  ITT OLVASHATÓ

  VIDEON A SZÉLSŐJOBBOLDALI ÁLLAMREND MŰKÖDÉSE: RENDŐRI KÍSÉRETTEL INTÉZKEDIK OROSZ MIHÁLY ZOLTÁN

  ÁTLÁTSZÓ BLOG
  Szerző: beckera
  2016-03.21.  Míg Pesten a Jobbik az öltönyös-vizslakölykös profilját mutogatja, Tiszavasváriban működésben láthatjuk a jobbikos államot: egy szélsőjobboldali aktivista intézkedő rendőrökkel együtt faggatja és oktatja az intézkedés alá vont állampolgárt.
  Éppen egy hónapja jelent meg Tiszavasváriban két közismert szélsőjobboldali aktivista: Zagyva Gyula és Orosz Mihály Zoltán. A jobbikos polgármester, Fülöp Erik hívta a városba rendet tenni a két közismert bajkeverőt. Zagyva 2014-ig a Jobbik parlamenti frakcióját erősítette, Orosz pedig 2013-ban az Érpataki Modell Országos Hálózata nevű szervezet elnökeként együttműködési megállapodást írt alá Vona Gábor Jobbik-elnökkel – nehéz lenne azt mondani, hogy mindaz, ami Tiszavasváriban történik, ne lenne nettó jobbikos ügy.
  ITT OLVASHATÓ

  TESTVÉRFÉLTÉKENYSÉG ÚJRATÖLTVE

  APAPARA BLOG
  Szerző: Apu
  2016.03.21.


  Írtam már egyszer a testvérféltékenységről, de mivel azok az idők sajnos már átalakultak, ezért most nézzünk meg három másik testvérféltékenység-narratívát.

  Csak úgy, random.

  Egy.
  "Amióta Elefántbaba megszületett, folyton csak vele foglalkoztok.
  Senki sem sétál velem a dzsungelben.
  Senki sem szed velem banánt a fáról.
  Senki sem lubickol velem a tóban.
  Még a majmok sem játszanak velem.
  Mindig csak Elefántbabával.
  Engem már senki sem szeret!!!

  Pedig én is csak egy kiselefánt vagyok.
  Haragszom rátok! És szomorú is vagyok. Nem lehetne visszavinni ezt az elefántbabát a mama hasába vagy a dzsungel sarkába?"
  "- Játsszál már velem is - kérleli Kalle anyukáját.
  - Hát nem látod, hogy a kis Marinak adok enni? - mondja az anyukája.
  - Akkor vidd el őt innen - feleli Kalle.
  Mama azonban nem teszi le a kis Marit. Erre Kalle tűt szerez a konyhából. Megszúrja anyukáját tűvel.
  - Juj! - sikít anyukája. - Ne szurkálj engem - és elveszi a tűt Kallétól.
  Kalle tekintete elsötétül. Ismét kimegy a konyhába. Most egy pohár vizet hoz magával.
  - Már megint mit hoztál?! - szól rá anyukája.
  - Semmit sem - mondja Kalle, s ezután a vizet egyenesen anyukájára önti. Anyukája nagyon mérges lesz. Felugrik."

  ITT OLVASHATÓ

  OLCSÓBB AZ ÉLELEM VAGY SEM?

  ALAPBLOG
  Szerző: ZENTUCCIO
  2016.03.21.
  Hat éves mélyponton a globális élelmiszer-árindex, és idénre sem várható, hogy a folyamatos áresést említésre méltó emelkedés váltja fel a gabonák, a hús, a cukor, a tejtermékek piacán, legfeljebb némely növényi olaj drágulhat a következő hónapokban. És mégis élelmiszerár-inflációt szenved el egy sor ország lakossága. Az okokat magyarázza az alapblog.hu olvasóinak a FAO, az ENSZ élelmezési-mezőgazdasági szervezetének közgazdásza, az iráni származású Abdolreza Abbassian. Egyik legfőbb üzenete: a közel- és közép-keleti térséget sújtó szárazság, az ottani vízhiány gyorsuló és egyre veszélyesebb társadalmi gondokat okoz, olyanokat, amelyeket Európa is nagyon meg fog sínyleni. A térség vidéki területeiről óhatatlanul a nagyvárosokba, onnan pedig Európába fog menekülni a lakosság egyre nagyobb hányada.
   Zentai Péter: Miközben a FAO által havi rendszerességgel közzétett globális árindexek hosszú ideje tendenciaszerű és nem is csekély mértékű áresést jeleznek, addig a napi hírek arról szólnak, hogy például Oroszországban, Brazíliában, Kínában, az arab világban, Afrikában folyamatosan drágulnak az élelmiszerek. Mi erre az ellentmondásra a magyarázat?Abdolreza Abbassian: Az egyik ok az amerikai dollár árfolyamának tartós emelkedése, a másik pedig, hogy rengeteg országban, főként a fejlődő világban a helyi aktuális természeti illetve a hagyományokon is alapuló politikai körülmények, nem pedig a világpiaci fejlemények határozzák meg az alapvető élelmiszerek árát.

  ITT OLVASHATÓ

  MINDENT BEVALLOK, KEDVES FIDESZ-HÍVŐK!

  24.HU  - POSZT ITT
  Szerző Nagy Bandó András
  2016.03.21.

  Igazatok van, nagyon is igazatok van. Épp ezért arra gondoltam, elkezdem lajtstromba szedni mindazokat a rólam írt „gondolatokat”, melyek képesek voltak agyatokból fakadni, csak tiszta forrásból, a patakvér ütőeréből. Ez az írásom Nektek köszönhető. Szenvedélyes gyűjtő lettem: összegyűjtöttem a legocsmányabb kommentjeiteket, és arra gondoltam, egyszer majd tükörként tartom elétek, ha kötetbe szerkesztem az elmúlt években megjelent publicisztikáimat. Komment nélkül odaemelem írásaim mellé a kommentjeiteket, meg a neveteket, hogy minden olvasóm tudja, kiknek az agyában születnek ilyen elmés gyönyörűségek. Kommentjeitekből tudtam meg, ki is vagyok én valójában. Ez az első összegzés. Amit tavaly, év elején írtatok, egésszé szövöm, egyfajta önvallomásként, és ezután, ha gyalázkodni akartok, nem kell a szavakkal küzdenetek, elég, ha ebből kiemeltek egy-két mondatot, és már kész is a ragyogó, nyomdafestéket hol tűrő, hol nem tűrő kommentetek. Akkor hát kezdődjék közös játékunk első része:
  Először is elfogyott a Soros pénz, megszolgálom a következő részletet. Arról persze én, a nagyék Bandókája is kussolok, és a többi hozzám hasonló lény, hogy kik is tették bűzőssé az életterét! Ők saját maguk tették azzá, amit most már nem tudnak elviselni!
  Túl sokáig szartunk ide, hogy elég bűzös legyen, ami most az orrunkat facsarja! Nem a tükör görbe, hanem a pofám mocskos! Személyigazolvány-magyar vagyok, nincs rám szüksége ennek a hazának.
  És ha én így gondolom, Nagyék Bandója, akkor elmegyek ebből az országból egy másikba, ahol majd nem kell a trágyadomb bűzét szaglásznom. Itt sem kellene, de én, a cimborátok, annak a trágyadombnak a tetején kukorékolok, melynek nem bírom a bűzét! Tudom, nem kellene állandóan, hangulatomtól, netán a fizetésemtől függően ott fészkelnem! De hát sajna így van ez, embernek galád, magyarnak alkalmatlan vagyok!
  MEGINDULT A LEJTŐN A FIDESZ

  NÉPSZAVA ONLINE
  Szerző: Fazekas Ágnes
  2016.03.21.


  Mind gyakrabban kerül szóba, s már korántsem csak ellenzéki elemzőktől: valami bomlik a Fideszben. Megkopott és kifulladni látszik a kormányfő menekült-ellenes retorikája, amellyel a 2014 őszi mélypont után visszatornázta pártját a népszerűségi listák élére. Ugyanakkor a tanárok és a hozzájuk csatlakozók tiltakozása minden eddiginél átütőbb kritikája a hatalomnak.

  Orbán Viktor egyszemélyes pártot épített fel. Kemény, hierarchikus rendszert, amelyben a struktúra csak az egyszemélyi döntéseket preferálja. Ceglédi Zoltán szerint Magyarországon ma Orbán erényei és hibái transzformálódnak fideszes, illetve kormányzati cselekvésekké. Amiben ő jó, abban lesz jó az ország is, amiben rossz, annak kudarcait pedig közösen éljük meg.
   
  A politikai elemző így reagált a Népszavának arra, amit Török Gábor a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában a Fidesz értékrendjének megváltozásáról mondott. Ceglédi előrebocsátotta, Török nem áll közel a kormánypárthoz, ebben egészen biztos. Emlékeztetett, a Fidesz alapításakor a párton belül azok tudtak sikeresek lenni, akik képesek voltak közösséget építeni, működtetni és később is hosszú éveken át azok fémjelezték a szervezetet, akik ellenzékben is fenn tudták tartani.
   
  Ez a szakkollégiumi közösség, az építők generációja, akik közül Orbán volt a legtehetségesebb. A mostani generáció, amelyik a másodvonalból lépett elő, már egy kész Fideszbe érkezett. Nekik nem kellett megküzdeniük sem a rendszerváltás előtti gondokkal, sem azzal az ellenzékiséggel, amit az 1994-98 közötti kétharmados MSZP-SZDSZ kormány idején megtapasztaltak...
   

  ORBÁN AZ EURÓPAI POLITIKAI UNIÓ ELLEN

  KANADAI MAGYAR HÍRLAP
  Szerző: Szigetvári Viktor
  2016.03.20.


  Miközben minden korábbinál mocskosabban beszélt a magyar miniszterelnök politikai ellenfeleiről, Magyarország legfőbb szövetségeseiről és a szír polgárháború menekültjeiről, nem kerülheti el figyelmünket a tény: 2016. március 15-én Orbán Viktor valójában az Európai Unió ellen beszélt. Egészen pontosan egy új, ma még nem létező, éppen csak formálódó új Európai Uniót próbált szétverni, amikor az Európai Egyesült Államok ellen beszélt.

  Az Együtt régóta mondja, hogy akár a menedékkérők elleni lázító népszavazás, akár a kvóta-ellenes, minden elemi szolidaritást nélkülöző orbáni politika, mind-mind arról szól, hogy a közeljövőben egyszer lehessen szavazni Orbán szándéka szerint hazánk és az Európai Unió viszonyáról. Ha nem egy erre rendeltnek hazudott, alkotmányellenesen áterőltetett népszavazáson teszi ezt, akkor majd a 2018-as általános parlamenti választás tétjévé teszi. De előbb vagy utóbb választói felhatalmazást akar szerezni unió-ellenes politikájához...

  ITT OLVASHATÓ

  HOVA TŰNTEK A FIDESZNYIKEK?

  TUAREG BLOG
  Szerző: Tuareg
  2016.03.21.


  A legjobb közvéleménykutatás: állandó tüntetés a Kossuth téren. Mindig nagy a jövésmenés, odanéznek a tüntetési sátorhoz az emberek, ki ezért, ki azért. Elég figyelni, és gyorsan kiderül, hányadán is állunk az Orbánhívőkkel.

  Tegnap reggeltől megkezdtük állandó Rezsimellenes tüntetésünket a Kossuth téren. Olvasóim emlékeznek rá, hogy sodorta el az ítéletidő március 1-én két sátrunkat is, most adományozóinknak köszönhetően már atombiztos sátorral mentünk. Najó, majdnem. Ha megint kapunk váratlan éjszakai látogatókat TEKéktől, akkor persze nem marad, mindig kellő túlerővel jönnek, de egyébként meg áll mint a cövek, bírja a Kossuth tér szélsőséges időjárási viszonyait. Tegnapi blogomban összefoglaltam, miért is vagyunk ott, most csak röviden: felkészülünk arra, mikor a társadalmi forrongás eljut addig a pontig, hogy egy nagy tüntetés után többé nem mennek haza a demonstrálók. Március végéig leszünk kint, legutóbb júniusban táboroztunk ott egy hetet, rég volt, nem árt felfrissíteni az emlékeket, szintre hozni harcedzettségünket...

  ITT OLVASHATÓ

  KORRUPCIÓBAN HASÍT A FIDESZ

  VARÁNUSZ BLOG
  Szerző: Fabius
  2016.03.21.


  A Fidesz megnyerte a korrupcióharcot. Igen, jól teccik érteni, nem a korrupció ellenit. A témában végzett legfrissebb kutatás szerint ezek az eredmények:
  Fidesz 17%  - MSZP 7% vagyis a kormánypártot több, mint kétszer olyan korruptnak tartja a közvélemény, mint Gyurcsányékat.
  Orbán Viktor 5% - Gyurcsány Ferenc 3% szóval a közvélekedés szerint Viktorka lassan kétszer korruptabb Ferikénél...

  ITT OLVASHATÓ

  MOST KEZDENEK VISSZAÜTNI A MEGALÁZOTT, KISZOLGÁLTATOTT EMBEREK

  CSEPELIEK BLOGJA
  Szerző: csú
  2016.03.21.


  Most kezd visszaütni a demokratikus intézményrendszer orbáni felszámolása. Az érdekegyeztetési mechanizmusok eltörlése, az értelmetlen központosítás, az emberi és közösségi autonómia kiirtása. A polgárok semmibe vétele. Nem csak arról kell beszélnünk , hogyan keresi a hatalommal mind elégedetlenebb civil társadalom a maga politikai főutcáját, amelyet előbb-utóbb megtalál, nem válogatva a módszerekben. Óvakodhatnak a szakszervezetek a "törvénytelen sztrájktól". Ki fog itt az orbáni sztrájktörvényről beszélni, amikor a tömegek törvénytelensége lesz hirtelen maga a törvény?

  ITT OLVASHATÓ