2018. május 26., szombat

EGYRE FOGYNAK A CIVILEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.05.26.


A hazai civil szektor pénzeinek tizede sem jön külföldről, a szektor alig 1,6 százaléka foglalkozik politikával, de ezeket össztűz alatt tartja a kormány.

Nem csak a „Stop, Soros!” néven ismertté vált jogszabálycsomag jelzi, hogy Magyarországon egyre nehezebb a civilek helyzete: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nonprofit szervezetekről szóló kiadványa szerint ugyanis 2011 óta összesen négyezerrel csökkent a működő szervezetek száma. Pedig hét évvel ezelőttig még fejlődés jellemezte a szektort és az 1990-es 15 ezer helyett 65 ezer nonprofit egyesület volt bejegyezve. A trend a második Orbán-kormány hivatalba lépése után egy évvel fordult meg, ennek következtében a 2016-os adatfelvétel idején már csak 61 ezer szervezetet tudtak összeszámolni....

PRESSER GÁBOR A MARTON-ÜGYRŐL: A MI SZAKMÁNK SZÉPEN LESZEREPELT

444
Szerző: BOROS JULI
2018.05.25.Péntek este a HírTV-n beszélgetett Presser Gábor Alindával, szóba kerültek a színházi világot megrázó zaklatási botrányok is, természetesen elsősorban Marton László ügye. Bár a zenész úgy véli, a rendezővel vitették el az egész botrányt, lehangolja, hogy az ügy nem folytatódott, szerinte most kellett volna mindent borítani.

„Nem akarok senkit minősíteni, soha nem derült ki, hogy pontosan mi az igazság” - kezdte. „De. És nem olvastam vissza, nem néztem meg műsorokat, de nekem egyetlenegy dolog szűrődött le, az, hogy a mi szakmánk, a színházi szakma, a filmes szakma... talán a zenész szakma nem tartozik így ide... milyen szépen leszerepelt. Milyen szépen kihasználta ezt a helyzetet arra, hogy jaj, de jó, most minden el van intézve.” A zenész hozzátette, ezután mindenki mosta kezeit, „hát a Marton, az most bele fog ebbe halni”, de innentől mindenki tiszta és ártatlan, soha semmi nem is történt, „az én színházamban ilyen nincs”...

AZ ELŐDÖMET AZÉRT RÚGTÁK KI, MERT NYÚLKÁLT A BETEG NEMI SZERVÉBEN

INDEX
Szerző: HORVÁTH BALÁZS, SZILLI TAMÁS
2018.05.25.


Betegek bántalmazása, lopás, rablás, tekintélyuralom, orvosi műhibák. Ezeket tapasztalta Zoltán, aki 4 évig dolgozott a magyar egészségügyben. 

Egy kórházi dolgozó vallomása, 2. rész.VIDEÓ

A MAGYAROK FELE TÖRÖLTETNÉ AZ INTERNETRŐL A SZEMÉLYES ADATAIT

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.05.25.


- A magyarok 90 százaléka szerint nincsenek teljes biztonságban a személyes adatai

- A megkérdezettek több mint fele törölné adatai egészét vagy nagy részét az internetről, ha ezt megtehetné
- Életbe lép a GDPR, de hogy mi az, azt a magyarok fele nem tudja

Május 25-én lép hatályba az Európai Unió új általános adatvédelmi szabályozása, a sokat emlegetett GDPR. Ennek kapcsán végzett országosan reprezentatív kutatást a Ténygyár arról, hogyan gondolkodnak az emberek a személyes adataik kezeléséről, és mennyire foglalkoztatja őket a probléma, hogy sok cég tárol – és sokszor el is – információkat róluk. A kutatásból az derült ki, hogy a magyarok többsége meglehetően tudatos; legalábbis annak vallja magát. A többség ugyanis tisztában vagyunk, hogy nem mindenki kezeli az elvárható diszkrécióval a birtokába került adataikat.

A kutatás szerint a magyarok mindegy harmada igen könnyen adja személyes adatait egy regisztráció vagy online nyereményjáték során, nem igazán zavarja tehát, hogy az adatokat egy cég tárolhatja, értékesítheti, vagy akár – ahogy a Cambridge Analytica-botrány megmutatta – vissza is élhet velük. Mindössze 22 százalék válaszol kifejezetten nehezen, ha a nevét, címét, lakóhelyét, végzettségét, keresetét vagy egyéb jellemzőjét kérik tőle...

BELEVESZIK AZ ALKOTMÁNYBA AZ ORBÁN-CSALÁD NYUGALOMHOZ VALÓ JOGÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.05.26.


Nem rendes ország az, ahol a miniszterelnök hozzátartozóinak korlátozást kell elviselniük. 

A dologról először Gulyás kancelláriaminiszter beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, akkor az otthon, a magánlakás védelmének alaptörvénybe foglalásaként említette. Aznap este Mészáros Lőrinc tévéjében már azt is elárulta, a módosítás
a gyülekezési jog korlátozását jelenti.

Szeretnénk megvédeni mindenkit attól, hogy ne legyen egyetlenegy hely, egy saját lakás vagy otthon, ahol egyébként ne tartózkodhatna otthon (...) egy szomszédnak, vagy akár egy hozzátartozónak nem kell elviselnie jogkorlátozást azért, mert olyan szerencsés vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplőnek a hozzátartozójaként vagy szomszédjakén él, tehát a magánlakás előtti tüntetések időszakát, azt szerintem érdemes befejezni.

Az ügyben Orbán miniszterelnök is megszólalt saját médiájában az állami médiában. Szerinte azt akarják kimondani a magánélet védelme céljából, hogy
nem lehet otthon zargatni az embereket. (...) Egy rendes országban a véleménynyilvánításnak megvan a helye, az azonban nem tartozik hozzá a szabadsághoz, hogy ne lehessen otthon nyugodtan tartózkodni.

A Fidesz szóvivője nem árulta el, hogy pontosan miről van szó, mert azt majd a törvény és a rendeletek fogják szabályozni, csak annyit mondott, hogy ésszerűség keretein belül kell maradni...

ORBÁN MEGNEVETTETTE A FÉL ORSZÁGOT - DŐLÜNK A RÖHÖGÉSTŐL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN
2018.05.26.Egy kedves ismerősöm – aki Orbán Viktor első kormánya idején a közvetlen munkatársa volt – meséli, milyen fergeteges humora van a miniszterelnöknek. A környezete igen szórakoztatónak tartja, ahogy folyton viccelődik, ironizál, nevet és nevettet.

Ha az intézkedéseit ezen a szemüvegen keresztül nézzük, rájövünk, hogy tényleg: frenetikus. Folyton viccel,összekacsint azzal, akinek van kanala ehhez a gyakran kollégiumi fiúszobák és a macsó fociöltőzök érdesebb tréfáit sem nélkülöző stílushoz.

Van, hogy szóban, van hogy tettel viccel.

Alig akad nagyobb öröm, mint mások rovására élcelődni, főleg, ha kicsit meg is alázhatjuk őket. Ezen dől aztán igazán nevettében a nagy ember lelkes kísérete.

„Olvasom az újságban, hogy Patyi megbírságol. Én ezt látom.” Így viccelődött kedélyesen pár hónapja a zavartan topogó professzorral, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, aki amúgy a végsőkig elfogult a Fidesz javára, de taktikai okokból egy menthetetlen ügyben rábólintott egy 360 ezer forintos bírságra. (Ráadásul utóbb Orbán büszke stábja posztolta ezt az egészet a Facebookra.)...

MINISZTER ÍGY MÉG NEM MONDTA FEL A LECKÉT, MINT KÁSLER JÁNOS

SZTÁRKLIKK
Szerző: Jász
2018.05.26.


A nemzeti kormány azért is kapott olyan erős felhatalmazást és bizalmat az áprilisi választáson, mert a magyar emberek is látják, hogy nemzetben, nemzedékekben, fővárosban és vidékben is gondolkodik - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és az Öregdiákok Baráti Köre hagyományos érettségi találkozóján, ahol a tárcavezető az Öregdiákok Baráti Köre elnökeként vett részt.

Kásler szerint az új kormány célja, hogy a gyermekes családok és a gyermekeket tanító pedagógusok még inkább érezzék a megbecsülést, a támogatást.

A miniszter azt mondta: mióta nemzeti kormányzás van Magyarországon, az állam átvállalta az iskolafenntartás terhét a településektől, ezzel biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá tette az iskolák működését és a pedagógusok életét is...

AZ ÉRTÉKTEREMTŐ KÖVÉR-PARRAGH DUÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.05.26.


Még tegnap ragadta meg a lelkemet az alábbi MTI közlemény, de valamiért nem sikerült kialudnom a dolgot, úgyhogy beszéljünk országunk két büszke szakmunkásáról, akik pontosan tudják, milyen dolgozni. Főleg úgy dolgozni, hogy az ember ért is ahhoz, amit csinál.

Az értékteremtő szakmunka becsületéről beszélt egyebek melltt az Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben, ahol az áprilisi XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai tanulmányi verseny győzteseit köszöntötték, és átadták a szakmánként első három helyezettnek, felkészítőiknek és tanáraiknak az emléklapot.

Kövér László kiemelte: a XXI. századi tudásalapú társadalomban nem csak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztivál évek óta folyamatosan bővül, az idén 43 szakmában versenyeztek a fiatal szakmunkások, jövőre az agrárium belépésével a szakmák száma közelíti majd az 50-et.
Megismételte korábbi kijelentését: egy jó szakma felér egy diplomával, a munkaerőpiacon jelentős kereslet van a szakképzett munkaerő iránt. (MTI)

Haladjunk sorban. Kövér László, akinek nagyjából hét év alatt sikerült elvégezni az egyetemet. Megközelítőleg fél évig dolgozott az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetében segédmunkatársként. Saját – későbbi – nyilatkozata szerint a segéden van a hangsúly, ő kávét főzött és fénymásolt. Ezt követően, 1987-88 között a közép-európai társadalmi mozgalmak kutatásával foglalkozott. Vagy legalábbis erre kapott pénzt a Soros-alapítványtól. Azóta pedig főállású politikus (mármint amit ebben az országban így nevezünk), régebben lelkes liberális és demokrata, ma már bőszen komcsizó, habzó szájú konzervatív, nemzeti, de főleg keresztény. Ebből él évtizedek óta, mivel a diplomáját soha nem váltotta szakmai tudásra, gyakorlatot nem szerzett, de így legalább kidobott pénz volt a képzése. Mert akkor még nem kellett fizetni az egyetemi tanulmányokért, az adófizetők állták a számlát.

Az a Kövér László beszél tudásalapú társadalomról, aki a munkaalapú társadalmat hirdeti. Értem. Vagyis nem értem, de nem baj. Abban igaza van, hogy szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is, csak éppen ő erről nagyon keveset tudhat.

A másik szakember pedig Parragh László. Ő szintén jogásznak tanult és szintén pályaelhagyó. Vállalkozóként kereskedett már fürdőszobai felszerelésekkel (mérsékelt sikerrel), majd összehozta a jószerencse Orbán Viktorral, azóta egyik nagyon fontos posztot tölti be a másik után. Ő az a nagytudású ember, aki szerint nyugodtan be lehet zárni a gimnáziumokat, mert azok leginkább csak arra jók, hogy a fiatalok ne szakmunkásképzőbe jelentkezzenek.

Nagyon okos ember ő, kétsége sem lehet senkinek. Hiszen ostoba ember nem tudna kitalálni akkora bölcsességet, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. Ezt a kijelentést boncolgassuk egy kicsit. Egyrészt ugye a diploma nem zárja ki eleve azt, hogy mindjárt szakmája is van az embernek. Amennyire tudom, a mérnöki, orvosi, tanári, de még a jogi diplomához is jár szakma, bár ez utóbbiról a fenti urak keveset tudhatnak...

TILTOTT KAMPÁNYFINANSZÍROZÁSSAL VÁDOLJÁK A FIDESZT SZLOVÉNIÁBAN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.26.


Magyar szálakban bővelkedik a szlovén választási kampány. Délnyugati szomszédaink jövő vasárnap, június 3-án szavaznak a parlament összetételéről, és amint arról korábban már beszámoltunk, a közvélemény-kutatásokban vezető jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) egy az egyben lemásolta a magyar kormány STOP plakátjait, amelyet egyébként a magyar kormány a brit szélsőjobbtól kölcsönzött.

Most egy SDS-t kritizáló emberi jogi és átláthatósági civil szervezet is a magyar kártyához nyúlt. A “Ma egy új nap van” (Danes je nov dan, DJND) névre hallgató civil szervezet által közzétett szatirikus videó magyar szinkronnal közli újra a konzervatív formáció kampányreklámját...

A DJND ezzel az SDS és a magyar kormánypárt közötti szoros kapcsolatra hívja fel a figyelmet, és egyúttal tiltott kampányfinanszírozással vádolja a két pártot.
A szinkronizált kampányreklám végén a szervezet felvillantja Orbán Viktor és a korrupció miatt elítélt, majd később az alkotmánybíróság által felmentett Janez Janša SDS-vezér és egykori szlovén kormányfő szelfijét, majd azzal vádolja a győzelemre pillanatnyilag legesélyesebb pártot, hogy külföldről kap illegális módon kampánytámogatást:

Az SDS az egyetlen párt Szlovéniában, amely saját vállalatokat birtokol. Ezek között a cégek között olyan médiavállalkozások is vannak, amelyekbe az Orbán miniszterelnökhöz köthető magyar üzletemberek már kétmillió eurót fektettek be. Ez közvetett módon finanszírozta az SDS választási kampányát. Szlovéniában a politikai pártok nem kaphatnak külföldről anyagi támogatást. Ez egy olyan mechanizmus, amely védi az állam és a választások szuverenitását. Az SDS újra talált egy megoldást, amivel átverheti az országot. (…) A választási részvételeddel megakadályozhatod Szlovénia orbanizációját.”...

ITT BIZONY EGEREK SZÜLTEK EGEREKET

FUHU BLOG
Szerző: LENDVAI PÉTER
2018.05.26.


- Vártak, amíg Sztálin elvtárs rá nem bólint

- Látványos volt a Fidesz hangulatváltása

- “Erkölcsi Héroszok gyülekezete”

- Civileknek, politikusoknak együtt kell működniük

- Veszélyben vannak a magántitkaink

- Lehet, hogy már kifulladt a Gyárfás-ügy?


Amikor utoljára beszélgettünk, még a választások előtt, bár optimista akkor sem volt, de ilyen súlyos kudarcra ön sem számított, ugye?

Én mindenféle forgatókönyvre számítottam, többek között fogadtam arra, hogy kétharmada lesz a kormánypártoknak. Magam ellen szurkoltam, de sajnos nyertem. Az igazsághoz tartozik, hogy április 8-án, amikor láttam a részvételi adatokat, én is azok közé tartoztam, akik azt gondolták, hogy itt most valami nagy dolog történik. Így aztán nagyon vártam az eredményt, amit azonban nem közöltek addig, amíg Sztálin elvtárs nem hagyta jóvá. Szóval meglepődtem, meg nem is. Én ugyanis azért fogadtam a Fidesz kétharmadára, mert úgy ítéltem meg, hogy ez az ellenzék képtelen arra, hogy igazi ellenfélként jelenjen meg. Sajnos ez következett be. Arra, bevallom őszintén, egyáltalán nem számítottam, hogy vidéken, és főleg a kis településeken, ekkora mozgósító ereje van a Fidesznek.

ÉRDEKES, HOGY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY UTÁN A FIDESZ VONTA LE IGAZÁN A TANULSÁGOT, ÉS NAGYON ERŐS KAMPÁNYBA KEZDETT, AZ ELLENZÉK PEDIG LEVONTA A TANULSÁGOT, MAJD ERŐS AKARATTAL NEM CSINÁLT SEMMIT.

Annyiban azért felmenteném az ellenzéket – amely egyébként nem felmenthető -, hogy az a pénzmennyiség, amelyet a kormány beletett ebbe a Fidesz-kampányba eleve versenyképtelenné tette a baloldalt

Természetesen ez is igaz, meg az is, hogy milyen a választási törvény, meg az is, hogy az országos választás nem volt hasonlítható a hódmezővásárhelyihez. Országosan is egy tömbben kell indulni az ellenzéknek, de nem tudja megtenni, mert a szélsőjobbnak nevezett Jobbikkal, amely ugyan megpróbálta átfesteni magát, de egyelőre csak csíkosra sikeredett, nem lehetett összeállni a demokratikus pártoknak, mert a szavazóik egy része azonnal levált volna róluk és otthon marad. Épp úgy, mint a Jobbik tábora, amelynek egy része szintén inkább a Fideszre szavazott volna, mint balra. Persze működhetett volna a Juhász Péter által másfél évvel korábban javasolt Új Pólus, az LMP-vel, Momentummal, Együttel, Párbeszéddel, amelyek ernyőszervezetet alakítva akár tizenöt százalékra is képesek lehettek volna, és még ezen az oldalon maradhatott volna az MSZP DK együttműködés. Ez a konstrukció biztosan megakadályozta volna a kétharmadot. Egyéniben természetesen abban kellett volna minden szereplőnek megállapodni, hogy csak egy jelölt induljon.

Az ellenzék tulajdonképpen végig tehetetlenkedte a Hódmezővásárhely utáni időszakot. Az, hogy a Fidesznek végül meglett a kétharmada alapvetően ennek köszönhető, no meg annak is, hogy az LMP nem tette meg azt, amit meg kellett volna tennie...

"MINDENHOL LEHET TÜNTETNI, KIVÉVE , AHOL EMBEREK LAKNAK" - A SZOMSZÉDOKRA MUTOGAT A KORMÁNY AZ ÚJABB KORLÁTOZÁSHOZ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.05.26.


Látszólag a tüntetésektől pihenni sem tudó szomszédokat védené a kormány legújabb terve, valójában pontosan sejthető, hogy a politikusok magukat próbálják megvédeni a demonstrálóktól.

Nem kell többé egy miniszterfeleség slagjától tartaniuk a tüntetőknek, ahogy történt az tavaly augusztusban Trócsányi László igazságügyi miniszter házánál tiltakozni próbáló devizahitelesekkel, a jövőben ugyanis feltehetően nem is demonstrálhatnak majd hasonló helye(ke)n. Mármint, ha igaznak vesszük a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök esti, Echo TV-ben elhangzott kijelentését, miszerint „be kell fejezni a magánlakások előtti tüntetések időszakát”.

Gulyás Gergely már pár órával korábban, élete első kormányinfóján is beszélt arról, hogy az egyébként is küszöbön álló alaptörvény-módosításba a kormány javaslatára bekerülne az otthon, illetve a magánlakás védelme is, mert bár a gyülekezési jog – mint fogalmazott – alkotmányos alapjog, ami mindenkit megillet, „egy szomszéd vagy egy hozzátartozó nem kell, hogy jogkorlátozást elviseljen csak azért, mert olyan szerencsés vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplő szomszédja vagy hozzátartozójaként él”...

HA PUSZTÁN A PÉNZ DÖNT EL EGY MECCSET, BORÍTÉKOLHATÓ A REAL MADRID SIKEREA MA ESTI BL-DÖNTŐBEN

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.05.26.


A spanyol Real Madridnak szombaton a Liverpool ellen sikerülhet, ami eddig még egyetlen labdarúgó klubnak sem: sorozatban harmadik alkalommal hódíthatja el az UEFA Bajnokok Ligája trófeáját. A Deloitte által készített Football Money League 2018 szerint a második és a tizedik legnagyobb bevételű futballklub méri össze erejét ma este. Az utóbbi öt évben szerzett kupákat figyelembe véve és a játékosok összértéke alapján is a spanyolok felé billen a mérleg. Hogy akkor miben reménykedhetnek az angol Liverpool szurkolói? Hogy nem a gazdasági mutatók alapján dől el a meccs sorsa.

Azt szinte biztosan kijelenthetjük, hogy az olasz Juventus tavalyi rekordját idén senki nem veszélyezteti. Emlékezetes, hogy – habár a torinói klub a döntőt elveszítette a Real Madrid ellen – a kiosztott pénzdíjak tekintetében magasan a mezőny előtt végzett. Az olasz klub több mint 110 millió eurót tehetett zsebre, közel 30 millióval többet, mint az angol Leicester City vagy éppen a végső győztes Madrid. Az, hogy a Juventus ekkora összeget kapott, főként a market poolnak köszönhető, amelynek összege az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi közlése szerint idén sem módosult jelentősen, így a Real Madrid feltételezhetően 85 millió euróval gazdagodik majd az idei BL-teljesítménye után.

A Liverpool esete azonban már nem ilyen egyszerű. Az angol klub az elmúlt öt évben még csak a közelében sem volt a BL-döntőnek, de más angliai csapat sem jutott el a döntőig, így nehéz összehasonlítási alapot találni. Ráadásul az idei szezonban nem négy, hanem öt angol csapat is a főtáblán szerepelt, köszönhetően annak, hogy a Manchester United megnyerte a tavalyi Európa-ligát (amiért amúgy 44,5 millió eurót kapott az UEFA-tól), így kvalifikálta magát az idei BL-szezonra. Ez azért fontos, mert így a market pool nem négy, hanem öt részre oszlik. Ugyanakkor tavaly a Leicester és 2016-ban a Manchester City által kapott összegekből kiindulva nem lenne meglepő, ha a Vörösök idei Bajnokok Ligája-szereplése után járó pénzdíj a 85 millió eurós összeget is elérné...

ALKALMAZÁSI FELTÉTEL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.05.26.


Nem tudom eldönteni, sírjak-e vagy nevessek, de hosszú távon talán a sírás indokoltabb volna. Most még akár viccesnek is tűnhet, hogy Orbán Viktor új kormányába olyanok kerülnek, akik összevissza beszélnek mindenféle butaságokat, de előbbre tekintve elszomorító, hogy ilyen emberek kezébe is adhatnak Magyarországon egész területeket. Azon meg pláne érdemes erősen elgondolkozni, vajon miért pont őket választotta a miniszterelnök.

Kásler Miklós onkológus orvos kapja meg a humántárcát, benne az egészségüggyel és az oktatással. Miniszteri meghallgatásán azt mondta a professzor, hogy szerinte „a Tízparancsolat egy tökéletes törvénykönyv, mert ha valaki betartja, akkor nem ütközik össze a törvénnyel. A Tízparancsolat tökéletes etikai kódex is, mert ha valaki betartja, nem ütközik össze az embertársaival, a társadalommal. Végezetül pedig népegészségügyi program is, mert annak betartásával számos súlyos betegséget megelőzhetünk.” De ő mondta azt is, hogy a férfiak azért halnak meg korábban, mert a nőkkel élnek, a nők meg azért nem, mert a férfiakkal élnek. Ő volt az, aki szerint az ősrobbanás spekuláció vagy hogy a halálos betegségek 70-80 százaléka csak azzal megelőzhető, hogy betartjuk a tízparancsolatot.

Az agrárminiszternek jelölt Nagy István agrármérnök, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára viszont a migránsozásban akart a leendő főnöke kedvére tenni, és azt találta mondani az afrikai sertéspestisről, hogy az úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, azt megtalálta egy vaddisznó, majd megette, beteg lett tőle, és útjára indította a betegséget.

Az új Orbán-kormány tehát elvileg a jelöltek személyében szakértői minisztereket kap. Gyakorlatilag viszont megbízható kádereket, akik bizonyára végrehajtják azt, amit a kormányfő kér vagy kitalál. Orbán Viktornak ugyanis nincs szüksége arra, hogy a miniszterei gondolkozzanak, önálló véleményük, netalán akaratuk legyen. Ezt egyvalakinek, Pintér Sándor belügyminiszternek nézi el és engedi meg, aki cserébe nem éppen forradalmár...

THIS MILO GUY IN BUDAPEST

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.05.26.


Miután összedugta fejét Schmidt Máriával, Milo interjút is adott. Az "Amerikában élő, vállaltan meleg és vállaltan katolikus jobboldali botrányhős ( ...), aki az utoljára leegyeztetett időpont után háromnegyed órával aranyozott glamnapszemüveges, öltönyős, pomádés extravaganciával megjelent szállodája halljában", hogy gúnyt űzzön a vendéglátóiból, akik véresen komolyan veszik azt a trollkodást, amit ő véresen komolytalanul csinál, ezeket mondta a Mandiner stábjának (=Szilvay), amit én most kiegészítek, mert nem várható a "Veszélyes Köcsögtől", hogy még ismerje is Magyarországot:

1. Nagyon bátorító, hogy nincsenek demonstrációk ellenem Magyarországon, mert ez azt jelenti, hogy ez az ország az marad, ami mindig is volt.

Az az igazság, Milo, fájó-e vagy sem, hogy kb. 60 ember tudja ebben az országban, hogy ki vagy. Ebben az országban kb. 9 millió ember tudja, ki az az Orbán Viktor, mégse tüntetnek ellene csak azért, mert megszólal valahol. Pedig sokkal durvább dolgokat mond és csinál, mint te.

2. ...én ott leszek, hogy hangot adjak a hétköznapi emberek véleményének az elit álszentségével szemben.

Nos, Milo, ott lett volna az alkalom. De éppen az az elit nem engedte be a Guardian és a magyar ellenzéki sajtó tudósítóit arra az eseményre, amelyen feltehetően magyar közpénzből kinyert gázsiddal roptad a szellemi danse macabre-ot azzal az elittel, amelynél álszentebbet glamnapszemüvegedet levetve se találhatnál a civilizált világban. Oszt még se szóltál semmit ellenük. Szép kis troll vagy te, Milo. Egy kis fizetett troll, ugye?

3. Nos, fontos, hogy megemlékezzünk arról, hogy itt jó irányba mennek a dolgok, és a nemzetközi össztűz fényében leszögezzük: ami Magyarországon történik, az korrekt, jogos, teljesen rendben van és nem kell tőle tartani.

Ez egy kicsit bonyolultabb, Milo. Így csak rekláminterjúkban egyszerűsítenek házi trollok. De hogy érzékeltessem, ha itt rendben mennének a dolgok, beengedték volna a sajtót az eseményedre és rendes kérdéseket kapnál Szilvaytól. De elmondom troll nyelven: Oroszországban még nagyobb rendben mennek a dolgok (egyelőre, mert még beelőzhetünk).

4. Ha Magyarország kiállja a vihart és sikeren ki tud lépni a politikai korrektség követői közül, és nem hagyja, hogy tönkretegyék az egészségügyi rendszerét, nem hagyja, hogy veszélyben éljenek a magyar nők, hogy homoszexuálisokat gyilkoljanak meg, nem hagyja megtörténni mindazt, ami elkerülhetetlennek tűnik Svédországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Németországban, és hogy meg lehet védeni a nyugati kultúrát, a nyugati civilizációt a keleti ellenségektől és a nyugati kritizálóktól, akkor talán egy alternatív modellt jelenthet mindenki más számára is!

Milo, ez több rétegű ökörség. Magyarország sosem volt politikailag korrekt. Száz éve proto(fasiszta) bal- vagy jobboldali elhajlásban. Az egészségügyi rendszerét momentán a saját kormánya teszi tönkre. A magyar nőket magyar férfiak erőszakolják (amitől ők nyilván megkönnyebbülnek). Homoszexuálisokat legfeljebb erősen muszlim országokban gyilkolnak, mi itt csak általában megvetjük őket. A te esélyed, hogy itt elismert troll lehessél, ugyanebből az okból egyenlő a nullával. A nyugati kultúrát nem ismerjük, a keleti ellenségekkel meg bratyizunk, ezt nem mondta a Marcsi?
...

LENGYEL LÁSZLÓ: PARÁZS A HAMU ALATT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2018.05.26.


"Búsabb az ifjú magyarnál nem lehet, / Mert él basák és buták közepette, / Mert hiába lett acélból itt a szív, / Szép emberszívként szikrázni ha akar: / A honi rozsda megfogta, megette."

Ezt írta Ady A Tűz márciusában. Megint itt élünk basák és buták közepette.Egy harmadik, súlyos választási vereség után nincs más teendő, mint meghallgatni feleséget, gyereket, barátot: ennek nem volt, nincs és nem is lesz értelme. Hazamenni, lefeküdni, a fal felé fordulni, várni a véget, a sűrű homályba bukót. Vagy számba venni a vereség strukturális, stratégiai és taktikai okait, s levonni belőle a szükséges következtetéseket. Megállítani a futó csapatokat. Nem túlélni – élni. Basák és buták közepette civilizált embernek maradni.

Basák és buták közt

A strukturális okok lesújtók. Az a ’89 utáni Magyarország, amelynek társadalma fokról-fokra nyitottabbá vált, a Nyugat felé közeledett. A kádári puha diktatúrából fél-liberális fél-demokráciává, decentralizált jogállammá és felemás, magántulajdonon alapuló piacgazdasággá lett. 1995 és 2001 között fenntartható gazdasági növekedést produkált. Azóta társadalma bezárult és kirekesztővé vált. Az ország gyorsulón szánkázik lefelé a centralizált, vezérelvű, orbáni puha diktatúrában egy keményedő diktatúra irányába. Először elitjeiről bizonyosodott be, hogy nem érdekeltek a társadalom, a gazdaság nyitottságában, szabadságában és modernizációjában, majd az elitjeitől félrevezetett és nevelt társadalom jutott el a szabadság és a nyugatosodás elvetéséig. Ha a 80-as évek közepétől egy modernizációs kisebbségnek sikerült a társadalmi többséget, a homo kadaricust megnyernie, hogy a Kádár-rendszer bensőséges tekintélyi rendszerét váltsa fel valami újra és másra, most az Európa- és modernizáció-ellenes többség választ magyar különutat, zárja be a modernizációs kisebbséget Budapestre és néhány nagyvárosba. Talán ez a hanyatlás, ez a magyar és kelet-európai út a természetes, a normális főutunk és a ’89-es rendszerváltás, az átmeneti nyugatosodás a kivétel. Olyan mellékutca, amely Nyugatra indul és mindig Keletre ér.

Strukturális jelenség a tulajdonok és a személyiségi jogok évszázados bizonytalansága a központosított állammal szemben. Sem a személyt, sem tulajdonát nem védelmezi jog, és ez a védtelenség beivódott a magyar tudatba és érzületbe. Mások tulajdonának megszerzése, jogainak megsértése a hatalommal élés, nem pedig visszaélés, a törvénytelenül megszerzett javak járnak az uralkodó kasztnak. A politikai osztály ismét hozzászoktatta a társadalom tagjait, hogy gazdagodásuk és boldogulásuk nem tőlük maguktól, hanem a politikától, a patrónus-kliens viszonytól függ. A társadalom "normális viselkedése", hogy Magyarország második legnagyobb városa, Debrecen, önként és kéjjel megválasztotta az ország második legkorruptabb politikusát újra patrónusának: szerezz magadnak, hogy nekünk is szerezz! Nem falu és nem kisváros, nem tanulatlan és megfélemlített, szavazófülkéhez vezetett szavazók, hanem tanult, mindenről tudó magyarok mutatták meg országnak és világnak: a Nagytemplom és Kossuth Debrecene, a magyar kálvinista Róma a "lopj, hogy lophassak" képviselőjére szavaz. Védd meg a rablott holmimat, tartsd fenn a megszerzett jószágomat, nehogy visszajöjjenek, akiktől mindezt elraboltam! Minden nép olyan vezetőt kap, amilyet megérdemel!

1867 és 1990 között, soha politikai ellenzék parlamentáris úton nem juthatott hatalomra, így az egyetlen, érdekkijáró állampárt-pártállam és a háta mögül egyeduralkodó kaszt, illetve a gyenge, szétesett, saját szerepét nem tudó ellenzék a magyar politikai szerkezet állandó jellemzője. Elegendő idő és tapasztalat lehetett-e az 1990 és 2010 közötti parlamenti váltógazdaság ahhoz, hogy a pártok és politikusok bebizonyítsák a parlamenti váltógazdaság fölényét az autokrata, egyközpontú döntéshozatal felett, vagy a magyar társadalom arról győződött meg, hogy e pártok és politikusok nem őt, nem érdekeit és értékeit, hanem saját magukat képviselik, és ezért visszavágynak a nép vezéréhez, a központosított hatalomhoz?


HOZZ VILÁGRA MÉG EGY MAGYART

JÓREGGELT EURÓPA BKLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.05.26.


Láttam egy rendkívüli hozzáértéssel elkészített videót. Egyszerűen tökéletes. Minden egyes részlet a lehető legjobban lett megválasztva. Vegyük például a helyszínt. Egy semleges út, lakott területen kívül, útpadka nincs, pontosabban kétoldalt van valami poros gazzal benőtt földsáv, szemét is bőven, az egész tájon az elhanyagoltság, a kosz, a reménytelen szegénység uralkodik - egyszóval ennél tepedtebb, lehangolóbb, szánalmasabb terepet szinte lehetetlen találni.
Aztán a klip szereplője. A dramaturgia szabályai szerint egy jellemet a környezete képes a legvilágosabban kialakítani. Soha nem tud valaki igazán tenyérbemászó, taszító és gusztustalan lenni, ha a többi szereplő ezt el nem játssza. III. Richárd sosem tudná egyedül kiváltani a közönség heves ellenszenvét, ha mondjuk Lady Anna nem undorodik tőle annyira. Ennek az általam most magasztalt videónak a beszélője ezt egyedül megoldja. Szinte hihetetlen, hogy teljesen egyedül hogyan tud egyszerre hányingert keltő szörnyeteg, mindenkit lenéző és megvető gyűlölethalmaz lenni - jó persze nagy segítség, hogy semmit nem kell eljátszania, azért az átjön a képernyőn, ez a nő ilyen. Persze kell ehhez a tésztaszerű archoz, a drabális testalkathoz (amiről lerí a rossz ízlés, az elemi kultúra hiánya, így természetesen nem lehet megakadályozni a slampos széthízottságot), egyszóval kell ehhez a sújtásos díszmagyar, az ápolatlan, fésületlen, zsíros haj és ahogy már mondtam, a kietlen táj, ez így együtt maradéktalanul adja a visszataszító alaphelyzetet.
Mi kell még? Magától értetődően a szöveg. Az pedig elképesztő. Be kell ismernem, én hiába próbálkoztam volna, így soha nem tudtam volna megírni. Ebben minden benne van, minden olyan motívum, amik közül egy is elég ahhoz, hogy bárkinek elmenjen még az életkedve is. Hihetetlen. Ebben a viszonylag rövid felhívásban sikerült úgy összesűríteni mindent, ami az elmúlt néhány évben felkavarta az ember gyomrát, hogy akárhogyan igyekszem, nem találok hiányzó komponenst (na, talán Soros, az mintha nem hangzana el, de az is inkább az alkotók szakértelmét dicséri: a hallgató számít valamire, már felajzottan várja, és nem jön, kiváló, na).
Egy ilyen anyagot tényleg demonstrációs filmnek kell használni: ha azt akarjuk elérni, hogy a fiataloknak eszébe ne jusson a gyerekszülés, ha irtani akarjuk a nacionalista megnyilvánulásokat, undort akarunk kelteni a “magyar” fogalma iránt, azt így kell csinálni.
Tökéletes na!

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN ÉS AZ ÓVODA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.05.26.


Nem dakota, hanem magyar közmondás, hogy megsértődni óvodás dolog. Gyerekes. Orbán nem először sértődik meg, de most annyira képtelen leplezni a sértődöttségét, hogy elment újra Dadra, az óvodába, hogy bizonyítsa: márpedig ő elmehet egy óvodába, s anélkül, hogy ezért megbüntessék.

Nevetséges az egész, különösen azért, mert most nem választási kampány van, ezért senki nem korlátozza őt, hogy akár be is költözzön egy óvodába, ahova való. Bár az az érzésünk, hogy a legtöbb óvodás érettebb és tisztességesebb nála. Nem minden óvodás veszi el azt, ami a másé, és vannak óvodások, akik kifejezetten utálják a hazudozást.

Ez a mostani óvodai látogatása is egy hazugság. Nem azért ment oda, hogy megköszönjön bármit az óvodának. Az óvoda nem tett semmit, azon kívül, hogy eltűrte, hogy egy zsarnok gyerekeket használjon fel politikai céljai számára. Majd megtette ezt másodszor is. Ezúttal sem a gyerekek miatt ment oda, hanem önző célból. Róla szólt megint az egész.

Neki dafke bizonyítania kellett, hogy őt nem lehet kitiltani sehonnan, nem lehet korlátozni, és övé az utolsó szó. Vélhetően ezért verte az apja is olyan brutálisan gyerekkorában. Így születnek a mentálisan beteg diktátorok. Azt demonstrálta, hogy neki nem lehet megtiltani semmit, és ha valakinek nem tetszik, elmegy még a lovasberényi óvodába is.

Mindezt úgy tálalta az egyszemélyes rádiós showműsorában, hogy “megbírságoltak, ennyit a magyar demokrácia állapotáról, kevés országban fordulhat elő ilyesmi”. De nem így van, öcsi, tévedsz. Egyrészt, ilyesmi csak a baltás gyilkos országában nem fordulhat elő, máshol fel sem merül ilyesmi. Mert a politikusok betartják a szabályokat, és ha mégsem, akkor az nem felségsértés, hogy a szabálytalanságért megbírságolják őket.

Azt csak Orbán képzeli, hogy demokratikusan megválasztott vezetőt nem lehetne büntetni. Ezt kifejtette egyszer Tusnádon is, mint a liberális demokráciák borzalmát. Igaz, hogy őt nem demokratikus körülmények között választják, de a deklaráció és a látszat mégiscsak ez. A valóság nem ez, ő pedig valóságnak megfelelően reagál. Rossz néven veszi, hogy az ország egyszemélyes urát bárki megbüntetheti.

Képes volt ezért ellátogatni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, amelynek rektora egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, aki megbírságolta Orbánt. Azért ment oda, hogy a rektor szemére vesse, hogy merészelte őt megbüntetni. Patyi Andrást többször megalázva “bírságbajnoknak” nevezte, viccesnek álcázott formában, de a rektor leizzadása jól mutatja azt, hogy ez cseppet sem volt vicces. A diktátor személyesen ment a munkahelyére, hogy megdorgálja ezért. Érzékeltetve azt is, hogy ő a főnöke, aki bármikor kirúghatja.

Orbán ezzel üzent másoknak is, akik a még taktikai okokból nem begyalult intézményekben dolgoznak, hogy ne értsék félre a helyzetüket. Ne gondolják, hogy önállóak lehetnek, és ellensúlyt képezhetnek a hatalmi túlkapásokkal szemben. Nehogy azt higgyék, hogy Orbán tűri a fékek és ellensúlyok rendszerének legapróbb működését is. Egyszer merészelte ezt megtenni valaki, és a zsarnok a mai napig nem tudott túllépni ezen és megbocsátani.

Pedig az NVB elnöke teljesen törvényesen járt el, ám ez az ország nem a törvények uralma alatt van, hanem egyetlen ember uralma alatt, aki a törvények felett áll. Ez az alaptörvény. Valójában csak ezt az egyetlen mondatot kellett volna az alaptörvénybe beírni, az tükrözné a valóságot. Orbán ezért elment a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és a dadi óvodába is, s ezt magyarázta még a rádiós showműsorában is, hogy ilyet nem lehet. Ekörül forog...

A FIDESZ SZABOLCSI JELÖLTJÉNEK TÖBB EZER PLUSZ SZAVAZATOT HOZTAK A FANTOMSZAVAZÓK A VÁLASZTÁSOKON / HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: mutyomondó
2018.05.26.


A Bácskai Napló főszerkesztője kommunistázik, Érd fideszes alpolgármestere csürhének titulálta az ellenzéket és szavazóikat. Kósa Lajos amnéziás, az érdi jegyző bojkottálná a KiMitTudot. Az elmúlt hét legfontosabb átlátszós cikkei egyben.

Bepereltük a külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, mire költik a magyar adófizetők pénzét az Egyesült Államokban
Átlátszó | 2018. május 23.

Egy év alatt 33 millió forint ment el egy közösségimédia-tanácsadóra, pedig a The Magyar Foundation of North America közösségi csatornái eközben alig frissültek, és volt olyan esemény, amelyről öthónapos késéssel kerültek ki fotók. >> Kattints a teljes cikkért >>

Fantomszavazók duzzasztják a választói névjegyzéket a vásárosnaményi választókerületben
Átlátszó | 2018. május 22.

Az NVI által közzétett adatok és helyszíni tapasztalataink is azt valószínűsítik, hogy a Fidesz jelöltjének több ezer plusz szavazatot jelentett a fantomszavazók részvétele az április 8-i választáson a szabolcsi 4-es választókörzetben. >> Kattints a teljes cikkért >>

Cégtemetős vállalkozóknál landolt a kisteleki szellemhotel uniós támogatása | Országszerte

Egyelőre féláron sem sikerült elárverezni a bedőlt projektet. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ma esély nyílhat az abortusz szabályozásának enyhítésére Írországban | Világtérkép

Miután 2015-ben nagy meglepetésre az írek megszavazták, hogy „nemi megkülönböztetés” nélkül lehessen házasságot kötni, ezúttal a nők abortuszhoz való joga van terítéken a referendumon. >> Kattints a teljes cikkért >>

Nem létező kerecsendi turizmus VS felzárkóztatás | Vastagbőr

Kerecsenden olyan, már megnyert pályázatokról mondtak le, amelyek több mint 400 millió forinttal segíthették volna a környékbeli romák felzárkóztatását és integrálódását. >> Kattints a teljes cikkért >>
Korrupcióinfó: uniós pénzből képez gyakornokokat a fideszes trafikkirály | Országszerte

Összesen 135 millió forint EU-pénzt kapott gyakornokképzésre Fajszi Lajos (Fidesz) volt szekszárdi önkormányzati képviselő négy családi takarítócége. Fajsziék annak idején a trafikmutyin is nagyon szakítottak: a família összesen 5 dohánybolt koncesszióját húzhatta be. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az érdi jegyző bojkottálná a Kimittudot – kreatív módszerek a titkolózásra | Országszerte

Az érdi jegyző írásban megdorgált egy polgárt, mert az Átlátszó adatigénylő-alkalmazásával akarta megkapni az érdi alpolgármesterek és képviselők vagyonnyilatkozatait. 

Négy évig sem bírta az uniós pénzből épült mályinkai kilátó | Országszerte

Életveszélyessé nyilvánították a 2014. augusztusában átadott, uniós támogatással épült, Begyeleg kilátót Mályinka határában. >> Kattints a teljes cikkért >>

Patthelyzet Verespatakon: az ellenállás győzött, a szembenállás maradt | Átlátszó Erdély

Bár az RMGC kényszerű kivonulása óta Verespatak vize valamivel csendesebben folyik, a helyiek még mindig nem nyugodhattak meg egészen. Az Átlátszó Erdély riportja. 
>> Kattints a teljes cikkért >>

A „voldemortos” Holbok Sándor volt cégével üzletel a budaörsi önkormányzat | Országszerte

1,6 milliárd forintos közbeszerzés nyomán üzemeltetheti a Budaörsi Egészségügyi Központot a Jump-Consulting Kft. A cég budaörsi szerepe ellen korábban tiltakozott a helyi jobbos ellenzék, azt kifogásolták, hogy az egyik ügyvezető Wittinghoff Tamás polgármesterrel áll családi kapcsolatban. Arról még nem esett szó, hogy a cégben tavaly nyárig érdekelt volt a „voldemortos” Holbok Sándor, a Fidesz befolyásos háttérembere is. 
>> Kattints a teljes cikkért >>

Trump a “polgárháborúnak” köszönhetően győzött – Budapest előtt Prágában járt Steve Bannon | Világtérkép

Miközben Magyarországon a rendezvényszervező XXI. Századi Intézet több magyar és külföldi újságíró regisztrációs kérelmét elutasította, Csehországban az amerikai vendéggel interjút készíthetett az egyik cseh ellenzéki hírportál, a cseh közszolgálati televízió, és több, a cseh miniszterelnök érdekeltségébe tartozó napilap is. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mi történt 2017-ben a gyerekekkel Magyarországon? – Gyermekjogi jelentés | Szocioblog

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idén második alkalommal készített éves összefoglalót a gyermekek jogainak érvényesüléséről hazánkban. Bár vannak pozitív változások, az összkép lesújtó. >> Kattints a teljes cikkért >>

Válaszúton az olasz külpolitika | PC Blog

Az olasz politikai paletta korábbi meghatározó pártjainak meggyengülésével tovább növekedhet az Európai Unió dezintegrációját szorgalmazó euroszkeptikus erők szerepe. A Political Capital (HU) elemzése. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mi a baj a kompetenciatesztekkel? | Átlátszó Oktatás

Van-e értelme ezeknek a teszteknek? Mérnek olyan képességet, ami az életben is hasznosul, és egyáltalán megfelelően vannak-e felépítve? Az Átlátszó Oktatás cikke. 
>> Kattints a teljes cikkért >>

Elmarasztalták az önkormányzati újságot – helyreigazítás helyett kommunistázott a főszerkesztő Baján | Országszerte

A kampányidőszakban elfogult volt az önkormányzati Bácskai Napló, ezt kifogásolta Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület képviselője. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kósa Lajos amnéziás – mégiscsak járkált kampányhaknikon, mutatjuk, merre | Országszerte

Kósa Lajos a napokban Márki-Zay Péter politikai szerepvállalásai kapcsán nyilatkozta azt, hogy ő Debrecen polgármestereként nem járkált különböző országrészekbe választói gyűlésekre. A tények azonban azt mutatják, hogy de. >> Kattints a teljes cikkért >>

Érd fideszes alpolgármestere a káosz és az anarchia megteremtésében érdekelt csürhének titulálta az ellenzéket | Országszerte

Bács István szintet lépett. A csürhézéssel már nem az ellenzéki politikusokat, hanem azok választóit gyalázza. >> Kattints a teljes cikkért >>

Pünkösd: a multikulturalizmus és a kereszténység szövetségének ünnepe | Do toho

Pünkösd ünnepéről azért is fontos beszélni, mert világosan megmutatja, hogy a Fidesz és Orbán Viktor “kereszténydemokráciája” valójában nem érti az egyetemes keresztény hagyományt. Botond Bőtös jegyzete. >> Kattints a teljes cikkért >>

“Gólok, pontok, pöcsök” – váratlan siker egy új feminista műsor Csehországban | Vidéki csajok

Hogyan lehetséges ez, miközben Csehországban a feminizmus még mindig szitokszó? 
>> Kattints a teljes cikkért >>

A félkész kisteleki hotelről és a sikkasztással vádolt gondnokról is nyilatkoztunk a Klubrádiónak | Rádió

Az Átlátszó Országszerte blogjának szerzője, Segesvári Csaba a 822 millió forint EU-támogatással épült Patyomkin-szállodáról, a Szocioblog szerzője, Vitrai Barbara pedig a gondnokoltja kiforgatásával vádolt gondnok ügyéről nyilatkozott múlt héten a Klubrádiónak. Itt meghallgatható mindkét interjú. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az olasz maffia ATM-nek használja a máltai online szerencsejátékokat | OCCRP

Az olasz hatóságok tíz éve vizsgálják, hogyan használják profitszerzésre és pénzmosásra a máltai onlineszerencsejáték-ipart különböző maffiaszervezetek. Az Organized Crime and Corruption Reporting Project cikke. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az ATV-ben és a Klubrádióban is téma volt a CÖF félmilliárdos MVM-támogatása | Rádió

Egy év pereskedés után megkaptuk az MVM-től a CÖF-nek nyújtott 508 millió forintos támogatással kapcsolatos iratokat. >> Kattints a teljes cikkért >>

AZ ANGOL BOLHAPIACOK VILÁGA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.05.26.


Ha azt írom, car boot sale, akkor az Angliában élők rögtön tudják, mire gondolok. Akik nem, azoknak röviden csak annyit, hogy egy elég speciális bolhapiacról van szó, ahol azonban bőven több minden lehet csinálni a nézelődésnél és vásárolgatásnál. De át is adom a szót egy nálam autentikusabbnak, méghozzá Christine-nek, aki az ilyen bolhapiacok lelkes híve és nagy tudora.

Ahogy sétálunk és nincs csukva a szemünk, az élmények csak jönnek. A kerítésen túl lehet lovak legelnek, kíváncsian pillantgatva feléd, vagy épp harangvirág nyílik a túloldalon.

De azért is érdemes nyitott szemmel járni, mert az autórajongók érdekes csemegéket láthatnak. És még ki se jutottunk a parkolóból.

Mikor eljutunk végre az árusokig, kezdődik a vadászat. A car boot sale olyan, mintha ötvöznénk a múzeumlátogatást egy erdei/mezei sétával, a bámészkodás élményét a kincskeresés izgalmával.

Mert van itt kérem minden, amit csak az ember megalkotott. Régi és új, hasznos és haszontalan, érdekes és hétköznapi. Mert ami az egyiknek szemét, az a másiknak érték, ugye.

Kinek-kinek kedve szerint könyvek, filmek, hanglemezek bakeliten és CD-n, ruhák, cipők, gyerekjátékok, porcelán és üveg, ékszerek, fegyverek, régiségek és gyűjtői darabok - szóval tényleg minden, amit csak az ember el tud képzelni.

Türelemmel, tudással és rendszeres látogatással jó kis gyűjteményeket lehet itt összeszedni fillérekért. Az ember boltkóros énje kielégülhet anélkül, hogy ezzel nagyobb pénzügyi katasztrófát okozna, és ha hinni lehet az újságoknak, néha tényleg vagyont érő darabokra is bukkanhatunk egy-két fontos áron...

JOBBIK-JÖVŐ

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.05.26.


Kevés olyan párt volt, amelyik részletekbe menő választási programot prezentált a lakosság elé, hogy annak alapján nyerje meg a bizalmát. A Fidesznek egyáltalán nem volt, míg a Jobbik egy 67 oldalas meglehetősen jól kidolgozott politikai programmal rukkolt elő, mégis a Fidesz nyert. Ez több következtetésre adhat okot, egy biztos, hogy a jó program még nem elégséges ahhoz, hogy egy párt nyerni tudjon.


Ám a Jobbiknak ez a mostani programja nem csupán a választási győzelemnek lehetett volna az elősegítője, hanem az előzőkhöz képest egy politikai filozófiai fordulatot is tükrözött. Míg ugyanis korábban hasonítható volt egy antiszemita és romaellenes kirekesztő és erősen nemzetieskedő politikát folytató radikális pártra, amelyet sokan (neo)náci, de legalábbis fasiszta pártként kezeltek, mára ez már eltűnt és a programjuk alapján egy nemzeti demokratikus párt képe rajzolódhat fel számunkra. Még azt sem mondanám, hogy a választási programjukban kiütközik a radikalizmus, hiszen olyan természetesnek tekinthető változásokat akar létrehozni a korábbi orbáni politikai rendszer modellhez képest, amit alkalmasint más pártok is megfogalmaztak. Maga a program a “Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” címet viseli, és ez a hármas jelszó egyúttal kijelöli az egész programnak a konkrét tartalmát is. De én most nem erről akarok beszélni, hanem a mindezek előtt megfogalmazott “közjogi rendszerváltás”-ról, ami híven tükrözi a Jobbik elkötelezettségét a mai európai demokrácia mellett.


Elöljáróban azt kell rögzíteni, hogy nem “rendszerváltás”-ról kell beszélnünk, hanem csupán modellváltásról, hiszen a liberális demokrácia politikai rendszer főtípust lényegében változatlanul megtartja és csupán a mai orbáni modellt akarja átformálni. A program szerint “...egy XXI. századi modern állam nem képzelhető el stabil és demokratikusan működő intézmények nélkül, ahol a független hatalmi ágak ellenőrzik egymás működését, vagyis megvalósul a fékek és ellensúlyok rendszere.” Ennél világosabban tényleg nem írható le a mai liberális demokrácia egyik fő jellemzője, tehát a hatalmi ágak szétválasztásának elve. E feladat megvalósítása érdekében a Jobbik célja visszavezetni Magyarországot a demokratikus fejlődés útjára, ami nyilvánvaló, hiszen a Jobbik egészen másképpen képzeli el a liberális demokráciát, mint a Fidesz. Ezt a célt több lényegi változtatás révén kívánják megoldani, aminek eredője valóban közjogi modellváltás lehet. Az első ezek közül a választási törvény átalakítása, amihez azonban kétharmados parlamenti jóváhagyásra lenne szükség. Ez a feladat szinte mindegyik ellenzéki párt céljai között szerepel, ami azért fontos jelenség, mert ezzel a Jobbik ilyen tekintetben sem lóg ki a sorból. Bár a német modellt részesítenék előnyben és felülvizsgálnák a választási körzetek határait, azért azt látnunk kell, hogy egy választási győzelemhez mindez kevés lehet, tehát máshol kell keresni a győzelem zálogát...


MAXIMÁLISAN MEGHÁLÁLTA A BELÉJE HELYEZETT BIZALMAT ÉS KÖZPÉNZT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.05.26.


Alighanem szombat reggel van, ki-ki maradjon a helyén, a kukát nem ma kell visszatolni, vagy ha igen, nekem akkor se. Mindenesetre, ha már így feltámadtam, jó reggelt kívánok mindenkinek! Arra gondoltam, hogy felvillanyozom a mai napunkat és idepakolok egy fotográfiát, ami már megint többet mond akárhány gondosan összeválogatott szónál:

Istenem, az a csodálat, az az átszellemült, rajongó bárgyúság azon az ábrázaton. Hát a nagy Milo tart előadást Budapesten, a magyar közpénz dicsőséges színpadán, ahonnan kizárták a közt. A muszlimok, a nők, a menekültek, a transzneműek, a kiskorúak védőszentje, aki saját homoszexualitása ellenére páros lábbal szokta gyalázni a melegeket, a politikai kommentátornak álcázott alt-right ripacs és prémium troll, aki a megbotránkoztatásból és a szélsőséges politikai inkorrektségből épített magának szánalmas ismertséget és kétes rivaldafényt, és akit nagy erőkkel ugrál körbe a Fidesz holdudvar apraja és nagyja. Jó, tudom, a Szabolcs megyei nyomorban ennek nulla a hírértéke, valószínűleg egy fél országnak fingja nincs arról, ki az a Schmidt Mária, hogy ki az a Yiannopoulos, arról következésképpen még annyira se. Pedig. Maximálisan meghálálta ő a beléje helyezett bizalmat és közpénzt. Az MTI tudósításából azt olvastam ki, hogy a csávó olyan dumát nyomott le a terror nagyasszonyának legnagyobb gyönyörűségére, ami az állampárt és külön Orbán Viktor akármelyik szellemi méregtől áthatott megszólalását is simán megszégyenítette.

Csak a lényeget: Viktor a király, egy nemzetközi ikon, az iszlámnak nincs helye Európában, Magyarországot és őhomoszexualitását egyaránt a hitük miatt gyűlölik, az Európába érkezőkkel háborúzni kell, mert megtámadtak minket, Soros György az ördög, a politikai korrektség pedig egy rákos daganat, viszont a magyarok a szabadságért folytatott harc éllovasai. Vastaps, Milokám! Remélem egyetlen Schmidt szem sem maradt szárazon, mert ez valóban egy fergeteges produkció lehetett. Azt nem tudom, vágja-e ez a szép ember, hogy miközben ő fröcsögve tolta a szabadszájú féligazságait, a magyar sajtót Mari néni kicenzúrázta a helyszínről? A büdös francot tudja szerintem. Mindegy, hátha a listázás királynője most egy időre kielégült és békén hagy a faszságaival. Nem, ez soha nem fog kielégülni, ameddig lefetyelnivalója van Orbán ánuszrózsája körül...