2018. szeptember 16., vasárnap

RÁADÁS-1: CÉLEGYENESBEN. NEMZETKÖZI KAMIONSOFŐR ÉLETE

ST22LACIKA.HU
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2015.


Az első rész tartalma:

00:00--10:51 Első lerakó Belgiumban. 10:52--22:44 Üres raklapokat elviszem a Dachser-hez. 22:45--36:11 Út a felrakóra Belgiumban(benne, dugó kerülés, Mennyi pénzért mennék Magyar céghez? stb..) 36:12--42:25 Durva szélben rakodás(káromkodás) 42:26--53:36 Irány a Német lerakó, durva dugó kerülés, stb... 53:37--1:03:21 Felrakodás Németben. 1:03:22--1:06:03 Elromlott a kályha. Erről a véleményem. 1:06:04--1:11:45 Pótkocsi csere, panaszkodás.:) 1:11:46--1:12:29 Ezt kérdezd meg bármelyik Waberer"s-estől!! 1:12:30--1:25:03 Elmélkedés a nyugati munkavállalásról, avagy mit javaslok. 1:25:04--1:43:00 Gazdasági helyzetem, avagy hogyan álltam fel a padlóról. 1:43:01--1:47:20 Útvonaltervezés fontossága. 1:47:21--1:56:41 Gyűjtőárú 1.lerakó.Német nyelven.(picit még zavarban voltam:) ) 1:56:42--2:11:29 2.lerakó, dugó kerülés, túlvezetés. 2:11:30--2:18:42 3.lerakó szakadó hó,. 2:18:43--Irány a felrakóra, idegeskedés, avagy ez a kamionozás, ezért ne tervezz az életben, ajánlom kamionos barátnőknek feleségeknek figyelmébe.Sajnos...

A második rész tartalma:

00:00--09:25 Összevesztem a Német kollégákkal. 09:26--56:53 7 rakodás 700 km egy nap munka velem. 56:54--1:19:16 Így tanulj németül.Német nyelv. 1:19:17--1:22:45 Nyugati munkavállalás, holtponton. 1:22:46--1:31:16 Útvonaltervezés , lerakodás Olaszban. 1:31:17--1:36:09 Igazi szivatós lerakodás. 1:36:10--1:46:07 Bundesen! de miért? Így dolgozz. 1:46:08--1:48:34 Futás, és a kamion összetörve. 1:48:35-- A kamion javítás után + egy cég Erdélyieknek.

ST22 LACIKA YOUTUBE CSATORNÁJA


RÁADÁS-2: KÓTAI ZOLTÁN KAMIONOS VIDEÓK


YOUTUBE
Szerző: KÓTAI ZOLTÁN / KRISZTIÁN SIMON
2018.09.16.Köszöntök mindenki ezen a lejátszási listán. Ez a felsorolás Kótai Zoltán kamionos fuvarait tartalmazza egy felületen. További jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánok hozzá! Krisztián Zoltán

GYARMATI: ADD TOVÁBB, VIDD TOVÁBB!

24.HU / POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.09.15.


A Nagyim úszni sem tudott, ötven felett került ki New Yorkba, s varrónői karriert csinált.

Szeretek néha elgondolkozni azon, vajon kitől, mit örököltem vagy tanultam abban a családban, ahová a gólya pottyantott.

Milyen értékek, vonalak mentén nevelődtem, mi az, ami nem tetszett, és épp azért, mert úgy éreztem, nem jó, nem vittem tovább, míg más dolgok annyira jól sültek el, hogy úgy ítéltem, szeretnék rendszert csinálni belőlük.

Amolyan add tovább, vidd tovább rendszert, ami egy idő után jellemző lesz majd a családomra, és segíti azokat is, akiket már nem fogok ismerni, de mégis az én leszármazottaim lesznek.

Unokák, dédunokák és a többiek sora – nem kiskaliberű kérdés.

Vannak, hogyne lennének a gének, és kutatják is, vitatják is a szerepüket. Nyilván nem csupán engem érdekel a kérdés, miképpen lehet az esetleg öröklött negatív genetikát felülírni, miképpen lehet kihozni abból, amink van, a legjobbat.

Elmesélek egy régen volt családi történetet mindezek illusztrálásaképpen.

Könnyű neked, hallottam sokszor, ilyen felmenőkkel nyilván olyan géneket örököltél, melyek arra predesztináltak, hogy sportolj és eredményes légy benne. Mindez az én esetemben igaz, de nem csak ez van egy-egy jelentős teljesítmény mögött. Hanem munka, kitartás, szorgalom, és a csillagok megfelelő állása, vagyis némi szerencse.

Ez velem kapcsolatban rendben is lenne, ha a szülőket vizsgáljuk. Ám, ha a nagyszüleimet, és miért is ne lehetne róluk is mesélni, szó sincs remek sportgénekről...

TÁNCOSNŐBŐL TÁRSCSÁSZÁR - NAGY HATALMÚ SZERETŐK ÉS KIRÁLYAIK, AKIK MINDENT MEGTETTEK NEKIK

QUBIT
Szerző: BÉRES ATTILA
2018.09.16.


A 19. század történetírói a régi idők híres szeretőit felületes, felelőtlen teremtéseknek tartották, akik az erkölcsi, gazdasági hanyatlás okozói voltak, így csakis negatív szerepük lehetett a világtörténelemben. A valós helyzet ennél jóval összetettebb: ha csak szemezgetünk a híresebb vagy kevésbé ismert esetekből, akkor is nyilvánvaló, hogy voltak olyan esetek, amikor a szeretők inkább használtak a történelem menetének, így a róluk kialakult negatív képet nem lehet általánosítani...


BRÜSSZEL VISSZAÜZENT ORBÁNNAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2018.09.16.


Addig üzengettünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék… míg végül megértették. És Brüsszel vissza is üzent. Igaz, Strasbourgból, viszont kétharmaddal.

És innentől egyfolytában az hallatszik kormányoldalról, hogy a sok Soros-bérenc (inkluzíve Sebastian Kurz, aki tán még egy hete is világraszóló bruder volt) kommunistákra valló koncepciós perben hamis vádak alapján megbünteti a magyar népet. Ja és ne feledjük, hogy az ENSZ is bosszút lihegve rágalmaz és fenekedik. Meg amúgy el se fogadták a Sargentini-jelentést, mert csalás volt. (Értsd: a szokásos szavazási rendet nem változtatták meg a Fidesz kedvéért. S nem írták jóvá nekik a le nem adott szavazatokat. Meg a ruhatári vállfák számát.) Hazai terepen eddig is ez a moszkvabrüsszelezéssel tarkított tohuvabohuzás ment, de nemzetközi színtéren ez a vagdalkozás némileg új. A brüsszeli politbüró tagjai elég jól tűrték, hogy a bölcs vezető kettős mércét alkalmazó zsarolónak, hatalmukkal visszaélő tisztességtelen rágalmazónak nevezze őket, de arra a vádra már kiakadtak, hogy ők egy egész népet akarnának elítélni. Ez „a gyávák mellébeszélése. Ne próbáljanak elbújni a kormány bírálata elől azzal, hogy azt mondják, nem őket, hanem a népét támadják!” mondta indignálódottan Frans Timmermans.

De azért voltak derűs pillanatai is a vitának, amikor a mi bölcs vezetőnk tréfálkozott, ekként szólva: „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.” Mondja ezt egy olyan hatalom fejeként, amelyik (strómanja révén) újságot zárat be, a sajtó nagy részéből propagandagenerátort kreál, a kritikus civilszervezeteket vegzálja. S amelyikkel kapcsolatban az ominózus jelentés egyik legsúlyosabb vádpontja éppen a szólásszabadság korlátozása. Hát jót derültünk.

Többek között ez az epizód mutatott rá arra is, hogy mennyire meddő egy ilyen vita, pontosabban mennyire reménytelen vállalkozás meggyőzni a NER korifeusait bármiről.

Jó dolog, hogy az európai közösség képviselői – félbehagyva a pártpolitikai iszapbirkózást – nagy többségben demonstrálták, hogy fontosak számukra a demokrácia értékei, a jogállam, az alapvető emberi jogok tisztelete, olyasmik, amiktől az Európai Unió az, ami. S ekként kijelölik a határt, amit nem léphet át az, aki ennek a közösségnek a tagja kíván lenni. Ez a fajta önterápiás kiállás nagyszerű dolog, csak igazán sok értelme nincs olyanokkal szemben, akik kétharmados magasságból tesznek mindenféle elvre, s csupán hatalomtechnikai (na jó: pragmatikus) megfontolásaik vannak. Minek következtében az érvelés koherenciája vagy tárgyszerűsége sem tartozik fő erényeik közé.

Nem csoda, hogy Orbán Viktor Strasbourgban előállt a Világok Harca politfantasy hardcore változatával, azzal, hogy itten a megveszekedett bevándorláspárti összeesküvők azért állnak bosszút rajtunk (bántják a magyart!), mert nem engedjük, hogy kedvükre telemigránsozhassák az országunkat. Hogy ez a fikciós elbeszélés nem teljesen kvadrál az igazsággal, az nem zavarja, mint ahogy az sem, hogy a vita nem erről a kérdésről szólt. Minthogy a jelentésnek csak töredéke foglalkozott a migrációval, s annak is főként emberjogi vonatkozásaival. A riport azt taglalta, hogy a NER égisze alatt mivé is sikerült silányítani a demokráciát és a jogállamot. A mi bölcs vezetőnk azonban csak színezte a víziót a migránssimogató gonosz és a hős bevándorlásellenes végvárvédők csatájáról. Nyilván, hiszen ez a retorika eddig népszerűséget és győzelmeket eredményezett. Ami érthető, mert a Fidesz egy súlyos problémát, illetve az azzal kapcsolatban kialakult morális pánikot és félelmeket használta fel politikai narratívája kialakításához. (Ami elég sajátos pályára tereli a hős kormányerőket a tényleges megoldás terén is. Angela Merkel éppen most a közös határvédelem megerősítését helyezte kilátásba, amit a Fidesz korábban egyenesen követelt! És lám, most a páratlan NER-garnitúra úgy fordította le mindezt a híveknek, hogy Brüsszel direkt zsoldosokat fog küldeni Magyarországra, hogy betessékeljék a migránsokat...

NINCS SZÜKSÉG ENNYI KÓRHÁZRA

HÁZIPATIKA
Szerző: Inforádió /Aréna
2018.09.14.


Az államnak hozzá kell nyúlnia az egészségügyi ellátórendszerhez, fel kell hagynia azzal, hogy csak a humán erőforrásba pumpál pénzt, és oda sem eleget - mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Baj van az állami egészségügyi ellátórendszerrel


"Az állami egészségügyi ellátórendszer teljesítményét az Eurostat statisztikája alapján lehet megítélni. Ez az úgynevezett elkerülhető halálesetek számát tartal
mazza. Ezen belül két kategóriát különböztetnek meg: az egyik az úgynevezett kezelhető halálozás kategóriája, a másik pedig a megelőzhető halálozásoké" - mondta Sinkó Eszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Az előbbi gyakorlatilag az ellátórendszer számlájára írható körülményekkel foglalkozik, és azt a kérdést feszegeti, hogy vajon az ellátórendszer megfelelő időben megfelelő szolgáltatást nyújtott-e a betegeknek. Az Eurostat adataiból az derül ki, hogy Magyarország esetében ez a mutató az Európai Unió átlagához képest kétszer rosszabb, vagyis százezer lakosra vetítve kétszer annyian halnak meg Magyarországon, mint az európai unió átlaga."
Mit jelent a megelőzhető halálozás?

"Ez az egészségügyi közgazdász szerint azt jelenti, hogy az állami egészségügyi eltátórendszer nem megfelelő időben és nem releváns szolgáltatásokat nyújt a polgároknak, gyakran nem ismeri fel időben a betegséget vagy nem jó helyre irányítja a pácienst. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a magyarok nagy része egészségtelenül él és túl későn fordul orvoshoz, amikor a kezelése már vagy reménytelen, vagy nagyon nehéz, hosszú és drága" - véli Sinkó Eszer.

"A megelőzhető halálozásoknál azt nézik, hogy az állampolgárok mit tesznek meg magukért, a saját egészségükért. Magyarország ezt a mutatót tekintve is nagyon rosszul áll: az adatok itt is kétszer annyi halálozást mutatnak ki, mint amennyi az uniós átlag.

"Erről a statisztikáról a magyar kormány is tud, hiszen a kormány szolgáltatja hozzá az adatokat, amelyek megtalálhatóak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján, a Mérték című kiadványban, és a szakember szerint azt bizonyítják, hogy baj van az állami egészségügyi ellátórendszer teljesítményével..."


ÓRABÉR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.09.16.


...Oké, értem én, hogy meg kell mutatni, szorgalommal, kitartással, tanulással, szakértelemmel és becsületes munkával mire lehet vinni ebben az országban. Csak azt nem értem, miért kell ezt a képünkbe tolni?

ITT OLVASHATÓ

AMERIKA - A MEGUNHATATLAN - II. RÉSZ: UTAZÁSOK AMERIKÁBAN


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÉVAY ANDRÁS
2018.09.15.


Amerika más, Amerika nagy, Amerikát nem lehet elmesélni – szokták mondani azok, akik ott élnek vagy már sokszor jártak az Egyesült Államokban. Mert hiszen Amerika valóban nagy! Két nagy kontinens, Észak- és Dél-Amerika és persze nemcsak egy ország helyezkedik el rajtuk. Ám – itt Magyarországon – ha kimondjuk a nevét, szinte mindenki, automatikusan az északi részen található Egyesült Államokra (U.S.A.) gondol és eszébe sem jut, hogy mondjuk Mexikó is Amerika és azt is egyesült államok alkotják.

Aki megérkezik a Kennedy repülőtérre és nem átszállással, repülve folytatja az útját, a városba több módon is eljuthat. A legjobb, ha rokon, ismerős várja és autóval – a forgalomtól függően fél-, másfélórás kocsikázással jutnak a belvárosba. A helyzet más, ha – mint esetünkben – az út folytatódik, de nem repülővel megyünk át egy másik államba. Ilyenkor a legolcsóbb és legegyszerűbb az Airtrain, a 2002-ben megnyílt magasvasút, mely a repülőtér összes terminálját érintve viszi oda és veszi ott fel az utasokat. A terminálok közötti közlekedés ingyenes. Kifelé, a városi közlekedéssel az A jelű metró Brooklyn-i, Howard Beach állomásán lépett a vonat először kapcsolatba, most már más találkozási pontok is vannak. Ezzel a vonattal mindössze 5 dollárért kényelmesen és gyorsan lehet elérni a metrót. Ott válogatni lehet a különféle metrójegyek között. A 65 év felettiek, a külföldiek is, ha ezt útlevéllel vagy jogosítvánnyal igazolják, két útra szóló kedvezményes jegyet válthatnak.

A New York-i metró, külön világ. Nagyobb állomásain a jegypénztárostól ingyen térképet kérhetünk és az jelentősen megkönnyíti tájékozódásunkat, közlekedésünket a városban. Az állomások gyakran foglalják el egy – négy utcával határolt – háztömb teljes földalatti területét, olykor még többet is. A metró soha nem áll le, éjjel is közlekedik, az összesen 373 kilométer hosszú útvonalán 468 állomás található. Vannak számmal és vannak betűvel jelölt vonalai és vannak express járatok is, melyek nem állnak meg minden állomáson. A vonalak között rengeteg átszállási lehetőség van. Adódik olyan, ahol háztömbnyi távolságot kell a földalatti folyosókon gyalogolni, amíg eljutunk az egyiktől a másikhoz. Szerencsére az útvonalakat mindenhol jól jelzik...


SARGENTINI CSAPÁS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.09.15.


Az egész ország szem- és fültanúja lehetett annak a strasbourgi EP vitának, amelyet a Sargentini-jelentés fölött folytattak le. Akinek volt szeme, az láthatta, hogy az ottani Uniós képviselők sem különbek a hazaiaknál: éppúgy próbálták manipulálni a jó népet, a mintegy 500 milliós Uniós lakosokat, mint kis hazánkban. Volt ott minden, ami szem szájnak ingere: Orbán Viktort hol az agyagba döngölték, mint egy diktátort, hol pedig az 1956-os szabadságharcosokhoz hasonlították. Az embernek az volt az érzése, hogy itt és most elkezdődött a 2019-es EP választás kampánya, amit minden képviselő igyekszik a maximális fordulatszámon abszolválni.

Pedig nagyon is komoly problémák voltak a terítéken, és csupán a képviselőink tették azt nevetségessé a sok mellébeszéléssel, torzítással, szándékos félrevezetéssel és minden olyan kommunikációs trükkel, amivel a saját imázsukat vélték szebb formában megjeleníteni. A demokrácia, a jogállamiság és az emberi szabadságjogok érvényesülése Magyarországon sokkal fontosabb dolog lett volna annál, minthogy abból ilyen szánalmasan gyenge előadást produkáljanak. Ez a mostani EP vita nem csupán az Unió egészének a szégyenévé vált, hanem számunkra is, mert megmutatta azt, hogy nem az elvek és a tények számítanak, hanem az, hogy a képviselőink a politikai céljaikat minél jobban tudják szolgálni. Ma már egészen nyilvánvalóvá vált az, hogy ennek a Sargentini-jelentésnek nem lehetett más a célja, mint megbélyegezni a magyar kormányfőt, amivel előkészíthetik a jövő májusban történő EP képviselői választást. S hogy ez valóban így történt, azt az alábbiakban próbálom bebizonyítani.

Nem szívesen teszem, hiszen oly sokat írtam róla, de mindenképpen azzal kell kezdenem, hogy tisztázzuk: itt ma Magyarországon liberális demokrácia van, amit tagadnak egyes Uniós képviselők. Ennek a politikai rendszer főtípusnak két fő jellemzője van, amiben egyúttal különbözik a korábbi hűbériségtől is: a hatalommegosztás és a népszuverenitás elve. A hatalommegosztás az Unióban több szinten jelentkezik, amelyik közül az első éppen az EP és a tagállami parlamentek között jön létre. A szuverén maga az EP, tehát ez a testület az a legfőbb jogalkotó hatalom, amelyik az egész Unió jogrendjét kialakítja és meghatározza. A tagállamok jogrendjét ebből a jogrendből kell levezetni. Mármost, ha egy demokrácia fogalmat és annak konkrét tartalmát konszenzus formájában alakítanak ki, akkor annak elsőként az Unió jogrendjében kell megjelenni. Tehát az első problémának is éppen itt kell jelentkeznie, ha azt később különböző emberek különböző képen értelmeznek. Ha ugyanis a tagállami szinten valamelyik jogszabályt másképpen értelmeznek, mint azt elvárják az Uniós képviselők, akkor elsőként azt a kérdést kell felvetniük, hogy a Lisszaboni Szerződésben vajon elég pontosan, szabatosan és világosan leírták-e, vagy sem. De itt is csupán általános megfogalmazásokkal találkozunk, éppúgy, mint minden nemzetállam alkotmányában, amit mindenki a saját szája íze szerint értelmezhet. Éppen ezért nem kell senkinek sem azon csodálkozni, hogy Orbán Viktor úgy értelmezte azokat, ahogyan az a saját hatalmi céljainak megfelelt. Azt utólag a szemére hányni, hogy a demokrácia, a jogállamiság és az emberi szabadságjogok fogalmát, annak konkrét tartalmát rosszul értelmezte és alkalmazta, nos, ez ebben a helyzetben nevetséges dolog. Márpedig a Sargentini-jelentés kizárólag olyan problémákat vet a kormányfő szemére, ami az ugyanazon alapjognak a különböző értelmezéséből adódik. Azt persze el lehet várni Orbántól, hogy úgy értelmezze ezeket a fogalmakat, ahogyan az EP képviselőinek többsége értelmezi, de ezt eddig hivatalos formában nem tették nyilvánvalóvá, csak most. Ma viszont úgy néz ki a helyzet, hogy néhány szélsőséges esettől eltekintve, szinte ezerféle értelmezése lehet a fenti fogalmaknak. Mondok erre néhány példát:...

TÖRÖK GÁBOR: "AZ ORBÁNIZMUS TÖMEGDEMOKRATIKUS DÍSZLETEK MÖGÖTT LÉTREHOZOTT KIRÁLYSÁG"

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2018.09.15. 


A politológus Orbán rendszerét Horthyénál és Kádárénál is erősebbnek tartja, de ugyanakkor törékenyebbnek. Interjú.

HVG: Vannak, akik már most Macron és Orbán párharcaként írják le a közelgő uniós választásokat. Ön is így látja?

Török Gábor: Ha leegyszerűsítő is Macron–Orbán párharcnak tekinteni a választásokat, a nemzetállami-szuverenista gondolkodásnak valóban egyfajta szimbólumává vált a magyar miniszterelnök Európában. Amit a kormánymédia néhány évvel ezelőtt még erősen túlozva állított, az most bekövetkezett: Orbán Európa sorsát befolyásoló politikus lett.

HVG: Jó ez Európának, vagy igaza van Günther Oettinger költségvetési biztosnak, aki szerint az Orbán-kormány halálos veszélyt jelent az EU-ra?

T. G.: Ez utóbbi erős túlzás volna, hiszen az egyre mélyebb európai integráció politikai cél, és nem minden vitát kizáró szükségszerűség. Ne tegyünk úgy, mintha politikai vélemények tények volnának, és nem volna alternatívája a föderális Európának! Azt gondolom, hogy Orbán Viktornak és társainak a politikája a mélyebb integrációt szorgalmazók számára jelent politikai veszélyt, nem pedig az unió, különösen nem Európa számára...

HITELES INFORMÁCIÓK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.09.15.


Pár év alatt sok minden átalakult az információáramlásban. Nosztalgiával emlékszem azokra az időkre, amikor még bízni lehetett abban, amit az ember a híradásokban hallott, az újságban olvasott. Aztán jött egy időszak, mikor a hiteles tájékozódásért az embernek kétféle oldalról kellett híreket nézni, olvasni, és ebből megpróbálni összerakni a valóságot. Már ezen is túl vagyunk. Sokakat eltávolított a médiától, mint hírforrástól a mai helyzet. Mert az egyik oldal egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott, csodásan épülő világot kommunikál, a másik pedig annyira sokkolóan tárja fel az erkölcsi mélységeket, hogy az ember megcsömörlik, és menekülni akar.

Napilapolvasó, rádióhallgató és tv hírműsorait követő ember voltam én is. A Népszabadság után nem rendeltünk új napilapot, a megyei lapot is visszamondtuk, mert nehezen viselhető egy leszakadó térségben folyamatosan a dübörgő gazdaságról, csodás fejlődésről olvasni. Probléma, kudarc, vagy nehéz helyzet nem kommunikált, igaz ez a települési lapokra is, már ahol van efféle. Minden berendeződött a sikerkommunikáció mögé. Az online médiában igyekszem hát tájékozódni, több lapszemlét is kapok, amiért nagyon hálás vagyok azoknak, akik rászánják az időt, és átolvassák a fő médiumok cikkeit, listázzák, belinkelik. Van, ami szakmai lapszemle, van, ami általános, mindkét oldalt olvasó. Sok időt spórol meg nekem, elég csak átfutnom a címeket, meg a kiemelést, és ebből már látom, mibe érdemes beleolvasnom.

Rádiót már csak útközben hallgatok. Az autórádió nem hoz be mindent, korlátozott a csatornák száma. A Kossuth, az pl. bejön, a híradásainak forgatókönyvét már előre tudom, kötelezően egy, vagy két hír a migránsok általi bűncselekményekről, aztán arról, kik és hányan támogatják Magyarországot, meg egy gazdasági siker, statisztika, pl. a foglalkoztatásról, vagy a fogyasztás növekedéséről, és egy kötelező elem szintén, ami valami ilyesfélével kezdődik: „soha nem látott mértékű támogatás kerül a ….” (a folytatásban pedig vagy a családok, vagy az egészségügy, vagy az oktatás, vagy más.) A többi bejövő csatorna is ezeket a híreket olvassa be, a maga profilja mellé, a vidéknek szóló a „Kukorica, csalán, csalfa lett a babám”-csatorna mellett már itt van a „Gedeon bácsi a nők bálványa”- csatorna, minden szám után megerősítve az információt, hogy ma már mindenki ezt hallgatja, és ez most a legjobb, mindenkinek. Ihaj, csuhaj, vigadunk. Nem igaz, hogy nekünk csak ez kell. A szórakoztatásnak szánt reggeli műsorukat nem is hallgatom már, inkább kikapcsolom a rádiót, míg beérek az irodába, mert a rádiózás mélyrepülése az a kényszeres vidámkodás, erőltetett nevetés, meg semmiről beszélés, amit ott hallani. Mintha a műsorvezetők felvételénél az lenne a szempont, hogyan tudnak a semmiről poénkodni, olyan kérdéseket feltéve a hallgatóknak, ami teljesen érdektelen és értelmetlen, és az így bejövő információkkal tovább nyúzni a semmit, a következő hírolvasásig.

Boldog vagyok, ha abból a pár műsorból, amit még a régi rádiózást idézi, el tudok csípni egy-egy hosszabb úton valamit. A tv-vel sem jobb a helyzet.

Szóval, hogy ki, minek hisz, az erősen függvénye annak, mennyire tud eligazodni az információforrásokban, valamit attól, hogy tudáshiány miatt mennyire befolyásolható. A tudáshiányos ember pedig, akinek nincs rálátása a világra, nagyon is az. Manipulálható.

Vannak tehát, akiket helyzetük folytán el sem ér a világról való tájékozódás vágya, de körülöttem érzékelhetően nő azoknak a száma, akik becsukják a fülüket, szemüket, nem foglalkoznak azzal, ami történik a világban, csak a személyes életterükkel törődnek, érdeklődésükből kizárják a lehetőségeiket egyébként meghatározó információkat, és így élnek. Passzívak, sőt érdektelenek a szűkebb és tágabb környezetük történéseiben, aktivitást csak a saját érdekeik érvényesítésében mutatnak. Csak azzal törődnek, ami nekik jó.

És persze ott van a vakon hívők rétege is. Nemrég posztoltam valamit a facebookon Járóka Lívia nyilatkozatáról, az iskolai szegregációval kapcsolatban. Egy komment ez volt: „Soha, semmelyik kormány nem próbált még annyit tenni ennek a népcsoportnak, mint a mostani! Szavaiból azt veszem ki, Ön is beáll ennek az szégyentelen, alaptalan vizsgálódók sorába, mindenről hamis képet festeni! Tudják a politika nem arról szól, hogy ha nem a szívem csücske kormány kormányoz, akkor mindenféle módon és fórumon támadni illik…..! Inteligens ember a pozitívumokat is észreveszi, abból indul ki, a helytelent kritizálni kell, de illogikátlan, aljas szándékú kezdeményezésnek nem dől be, nem adja a nevét hozzá!!!!!”

Nyilván bizonyos vonatkozásban teljesen érthető Járóka Lívia kinyilatkoztatása, ebbe nem megyek most bele, elég sokan kifejtették a véleményüket a poszt alatt. De vajon egy ilyen kommentelőt mi motivál erre a vak hitre?

Mert persze nekem ott a megtapasztalás, pl. ahogy megyek be az egyik település állami iskolájába, és még az utcán, láthatom, ahogy megy az egyházi iskola egyik osztálya, fehér bőrű gyerekek, szép sorban, elengedem őket, aztán bemegyek oda, ahova pedig csak sötét bőrűek járnak. Erre nem lehet azt mondani, hogy hamis kép…és hazugság azt állítani, hogy ilyen van…. De ő? Vajon miért hiszi el ennyire azt, amit nem is tapasztalhat meg?

A héten egy Európai Bizottsági beszélgetésen is voltam, ami a kötelezettségszegési eljárás miatti vizsgálódás része. Mindenkivel beszélnek, akiről azt gondolják információt adhat, hiszen az a céljuk, hogy hitelesebb képet kaphassanak, mert a kommunikációs kettészakadás idáig is elér. A statisztikák, állami nyilatkozatok egyoldalúan pozitív képét árnyalják a terepen dolgozó civilek. Most kifejezetten a deszegregáció, antiszegregáció sikeresnek kommunikált próbálkozásait próbálták körbejárni. Így kérdeztek engem is, hiszen a nálunk elindított egyeztetések, amiben az EMMI, az egyház, az önkormányzatok, állami és egyházi iskolák és mi, civilek is benne vagyunk, fontos pont ebben. Rákérdeznek részletekre, pl. tudok-e arról, hogy jelentés készül erről, mondom, nem. Kapok e meghívást a program haladásáról történő szakpolitikai egyeztetésekre, mondom, nem. Ami azért furcsa, mert közben a nevem elhangzik ott is, döntéshozói szinten, mikor velük beszélgettek, gondolom, a program hitelességének erősítésére. De csak a név említéséig vagyok jelen ezen a szinten, hiszen, ha meghívnának, az már kockázat lenne, mert minden valószínűség szerint más képet vázolnék, mint amit hallani szeretnének. Bár ki tudja, lehet, változás lesz, csak még hozzám nem ért el az információ…

A hiteles adat és információáramlás a rendszeren belül már nem lehetséges. Az egzisztenciális függés, a minden területen a sikerkommunikációval áthatott irányhoz való hozzákötés mára teljesen ellehetetlenítette a megoldások keresését. A módszer, hogy aki ezt a képet rontja, az eltávolítandó, ellenség, átgyúrta az embereket.

És azt hiszem, ez nemcsak a szegénységhez, vagy az oktatási szegregációhoz kapcsolódó téma. Hanem mindenhez.

SZÉTTROLLKODOTT EMBERI TARTÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.16.


Hatalmas a boldogságom, hogy vasárnap örömére én fújhatom a riadót. Szépójreggelt, mindenki maradjon, ahol van! Az élet szép, csak a körülmények rondák, úgyhogy meg is ragadom rögtön a lehetőséget, hogy alátámasszam az állításomat.

Azt állítom – az utóbbi napokban a Sargentini-jelentés elfogadását követően a mindenféle fórumokon elszabadult lincshangulatra, a politikai véleményeket és álláspontokat altesti és nem altesti alpárisággal és bűzös személyeskedéssel magyarázó, hihetetlen színvonalú mocskolódásra való tekintettel -, hogy 
ez bizony nem lesz soha többé normális társadalom.

Ebben nem az a szörnyű, hogy az állandó, de legalább végtelenül primitív és szennyes kormányzati hergelés hatása alatt rojtosra hülyült magyar emberek tekintélyes része szívből gyűlöli a migránsokat, akiket jó eséllyel a büdös életben nem látott még, hanem az, hogy tökéletesen hasonló érzéseket táplál saját honfitársai iránt is. Politikusok, nem politikusok, tökmindegy. Gyilkos hazaárulók ezek, akik a migránsokhoz hasonolón, akikről köztudott, hogy megerőszakolják asszonyainkat és lányainkat (jelezném, hogy mindeközben egyetlen fideszes EP-képviselő sem támogatta a szexuális zaklatás elleni EU-s jelentést, amelyet 91 százalékos többséggel fogadtak el!!!), tehát halálbüntetést érdemelnek.

Évtizedek kemény és felelős népnevelése (ami soha senkinek nem volt érdeke) is kevésnek bizonyulna ahhoz, hogy egy olyan társadalmat, ahol emberek szó szerint azt hiszik, Brüsszel ledobja ránk a valódi atomot, ahol a sötét össztársadalmi alulinformáltság tűzére naponta öntik a hatalmi gátlástalanság olaját, ott valaha is normális, egészséges immunrendszerű, öntisztulásra képes társadalommá avanzsálhat ez a nemzetnek is kevés nép. Az az igazság, hogy ennek az országnak az emberi-erkölcsi tartását (vegye nyugodtan magára az egész Kárpát-medence) visszafordíthatatlanul széttrollkodta az elmúlt nyolc év. Ezeket a romokat már nem lehet eltakarítani...

ORBÁN ELBALTÁZTA: OLYAN ERŐS ELLENZÉKET KAPOTT, AMELY AZ ŐSZT IS ÚJRAÍRHATJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G.M.
2018.09.16.


Igen, Orbán Viktornak valódi ellenzéke támadt: méghozzá az Európai Néppárt képviselőinek kétharmada. Ha szeretne a jobbközép pártok családjába tartozni, akkor el kell halasztania a márciusban beígért elégtételt, és vissza kell vennie a szeptemberre beígért nagy változásokból. Vagy dönthet úgy, hogy megcsinálja azokat csak azért is, de annak az árát meg kell majd fizetnie.

Az Orbán-kormány brüsszeli taktikáját pontosan írta le Judith Sargentini két hete a hvg.hu-nak adott interjúban. A Fidesz tehát lép kettőt a jogállamiság felszámolása felé, majd hosszas uniós alkudozás, jogászkodás és pereskedés végén visszalép egyet. Az elmúlt nyolc év során számtalan alkalom láthattuk ezt a kettős tánclépést. Európa kikelt a médiatörvény, a bírák nyugdíjazása, az egyházi törvény vagy a reklámadó kapcsán, majd Orbánék visszakoztak kicsit az eredeti cél megtartása mellett. A sok kis lépésből pedig összeállt az „illiberális demokrácia”, amelyet az Európai Parlament ezen a héten hatalmas többséggel ítélt a jogállamiságot súlyosan megsértő rendszernek...

A jövő héten kezdődő parlamenti ülésszaktól is azt vártuk, akkor újabb súlyos döntések sora következik, amellyel tovább korlátozzák a bíróságok függetlenségét, a tudományos élet szabadságát, a média működését, az önkormányzatiság elvét. Valamint a békemenetnek beígért „elégtétel” is formát ölt. Pontosabban a nyári figyelmeztető lövések után kiterebélyesedik...

ELSŐ HETEK A VILÁG VÉGÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.16.


Földutas falu, mezítlábas, de gyönyörű sziget, a reggel 6 óra a nulla (mert sötétben nincs mit számolni, ugye) – egyszóval Zanzibár egy elhagyatott részén kezdjük vasárnapi kalandozásunkat, ahonnan aztán egy hatalmas kulturális ugrással máris Kanadában leszünk, ahol kiderül, hogy a BBQ voltaképpen egy vallás, végül kiderül, miért nem jó ötlet dühből külföldre költözni.

A Vaku villan blog szerzője és párja jó két hete élnek Zanzibárban és első tapasztalataik kifejezetten érdekesek.

„Milyen itt? Nos, egészen más, mint bárhol eddig. Ez persze várható volt, ugyanis egyrészt ugye mindenhol mindig más, másrészt tökre Afrikában vagyunk egy kis mezítlábas szigeten.

A falu, amiben élünk, földutas. Viszonylag kevés az aszfaltút egyébkéntis. Tökjó hotelekhez is egyszer csak le kell térni a főútról, és zötykölődni egy negyedórát a vadonban. Ez a déli rész még csak most fejlődik fel, eddig a sziget északi felére összpontosult a turizmus. Úgyhogy pole-pole (mondják mindenre: nyugi-nyugi) majd kiépül.

Amúgy a sziget maga egy gyönyörűséges atoll, mint a maldívok pl, szóval lapos, homokos, korallos. A házakat is korraltörmelékből (meg a jóistense érti miből) tákolgatják. Az utcácskák itt nálunk kacifántosak, összevissza épülnek, omlanak, megszűnnek házikók, zegzugos, koszos.

Nincs szemétgazdálkodás. Mindent kihordanak valahova (nem messze a háztól) és időnként elégetik. A klasszikus helyzet: régen nem volt semmi, amit ne lehetett volna így megszüntetni. Mióta mi, fehér felvilágosult népek elhoztuk nekik a civilizációt, és a kokakólát, azóta köhöghetnek szegények a műanyagfüstben…

A gyerekek (és általában mindenki) reggeltől estig kint van a placcon, rengeteg sok gyerek, 2-3 éves kortól együtt lógnak, jönnek-mennek, autógumikat kergetnek, dobálnak, rúgnak, felmásznak, leesnek, fehéreket látva cukorkát (néha dollárt) kuncsorognak.

Estére mindenki hazamegy szépen, vigyáznak egymásra. Az este itt jó korán eljön. Napkelte, naplemente 6.30-kor. Az időt szuahéliül úgy számolják, hogy a reggel 6 óra a nulla, mert hát a sötét estével minek számolni? 7-kor van 1 óra, délben 6, és 12-kor (azaz este 6-kor) vége a napnak, lehet húzni vacsizni és aludni.

Nem tudom, hogy mit esznek, de az biztos, hogy óriási a szegénység, viszont kaja az szerintem van bőven. Egyrészt nő a gyümölcs, mint a dudva, másrészt mindenhol ezer csirke, kecske és zebu szaladgál (ez egy ilyen afrikai tehénszerűség, van egy nagy púp a hátán), meg hát ugye körbe a szép sekély óceán, bőven tele hallal. Mindenki halász így vagy úgy. A helyiek tipikus afrikai alkatok, mindenki úgy néz ki, mint egy élsportoló atléta...

VÉDELMI ÖVEZETEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.09.14.


A folyamatos, rendszerszerű hazudozást nehezen érik tetten olyanok, akik nem benne élnek. Márpedig a magyar kormányfő a mellébeszélésnek, a tények hazugságértékű torzításának és a ferdítésnek gyakorlott mestere. Hazájában a negyedik ciklust gyakorolja így, kérdésekre nem válaszol, viszont parázsló szájjal beszél valamiről, ami egyáltalán nem érdekes. („Hogy van az, hogy terrorizmusért is körözött emberek flangálhatnak az ön közelében? – kérdezte Demeter Márta egy plenáris ülésen, amikor kiderült Ghaith Pharaonról, hogy Orbánhoz érkezett vacsorára. Felállt Magyarország miniszterelnöke, bátran válaszolt: – Mélyen tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársam! Boldog karácsonyt kívánok! Ilyen alkalmakkor a környezetében lebzselő úgynevezett elemzők, de egyébként a hazugságok alapját gyártó ideológiai beszállítószervezetek vezetői is mindig csettintenek, mondván: jól beszél. Ezek az Orbánt csodáló emberek szinte meg sem születtek, amikor Orbán már mellébeszélt, vagy elhallgatta a tényeket. Vagy csak szimplán: hazudott. 1993-ban, vagyis huszonöt évvel ezelőtt, amikor egy minden elemében jogszerűtlen adásvételből származó közpénzből (NB. eladták saját pártházukat) Simicska Lajos akkori barátja tevékeny közreműködésével és a párt többségének jótékony szemhunyásával kőbányát vásárolt apjának, id. Orbán Győzőnek. Már ekkor tagadta a tényeket, és nem egyszerűen magyarázkodott, hanem védekezésként, szimpla gyávaságból saját családjának fedezékéből beszélt. Egy még 1999-ből ránk maradt interjúban a miniszterelnök a következőket mondja (a kérdés az akkoriban kipattant bányaügyre vonatkozott): „Nem egyszerű megélni, hogy az ember azt látja, a szüleit azért rágalmazzák, mert a fia éppen miniszterelnök”.

Ez volt a válasz arra a kérdésre, hogy miért nem számolt el a tagság előtt a székház eladásából befolyó pénzzel, hova lett több mint százmillió forint. Ő pontosan tudta, hova lett, de már akkor sem válaszolt egyenes gerinccel, hanem a családjáról kezdett hadoválni. Ez a sunyiskodás egész politikai pályafutásának alapja, a viselkedés aztán mint know-how terült szét az egész Orbán családon: feleségének tokaji ügyeleteitől közeli gázszerelő barátjának gigabevásárlásáig, mígnem aztán színre toppant veje, akinek ügyletei – azok méretei és az odavágó pályázati rendszer romlottsága miatt – szimpla európai politikus agy számára áttekinthetetlenek. Így aztán azonnal nem lát semmilyen furcsaságot Orbán vejének hihetetlen üzleti sikereiben, melyek során az ambiciózus fiatalembernek rettenetes mennyiségű pályázati pénz elnyerésével sikerült olyan világítótestekkel teleszórni az országot, hogy a települések többségében este öt után halálos veszedelem egyik póznától eljutni a másikig. Miután Tiborcz az utolsó villanykörtét is becsavarta, és erősen égett már lába alatt a talaj, ő is maga elé rántotta a családot, mint a keresztény ember életének központi elemét, és a következő gondolatok jegyében lépett ki az iparágból: „Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel” – mondta, és átlépett az ingatlanbizniszbe, ahol nem sokkal később fölbukkant a város közismert simlisei között Ghaith Pharaon is...

A WALL STREET EGYETLEN URA SEM KERÜLT BÍRÓSÁG ELÉ A 2008-AS VÁLSÁG UTÁN

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.09.14.


Tíz évvel ezelőtt, a Lehman Brothers bedőlésével kezdődött el a világgazdaság eddigi legsúlyosabb válsága. Miután a Lehman szeptember 15-én reggel csődvédelmet kért, a folyamatok megállíthatatlanok voltak: sorra derült ki a nagy befektetési bankokról, hogy súlyos gondokkal küzdenek. 

Megroppanásuk egybeért a kipukkanó ingatlanpiaci buborékkal, a jelzálogpiaci válsággal, az épp recesszióban lévő amerikai gazdaság állapotával, majd a hatás továbbhullámzott a világ többi részére is. Világszerte emberek milliói vesztették el munkájukat, rengetegen szegényedtek el, drasztikusan visszaesett a fogyasztás, miközben a válság kirobbanásában vastagon érintett befektetési bankokat gigantikus állami mentőcsomagokkal tartották életben.

A válság okait firtató elemzések általában két dologra szoktak rendre kitérni: egyrészt, hogy egy sor strukturális probléma és kisebb válságok szerencsétlen együttállása kellett ahhoz, hogy a 2008-ban induló krízis ekkora pusztítást végezhessen. Másrészt, hogy nemcsak a gazdaság mélyszerkezetében megbújó problémák, hanem súlyos emberi mulasztások, nem egy esetben szándékosan elkövetett csalások is szerepet játszottak abban, hogy ennyire komoly összeomlás következhetett be.

A legnagyobb befektetési bankokat fenyegető csődhullám idején ugyanis hamar kiderült, hogy a globális pénzintézetek mérlegeinek semmi köze nem volt a valósághoz, hogy ezek a pénzintézetek szépen becsomagolva mérgező és összedőlésre ítélt hiteleket árultak, szándékosan megtévesztve így a fogyasztóikat, miközben a bankárok számára kialakított juttatási rendszer éppen az eszetlen kockázatvállalást díjazta teljesen irreális bónuszokkal.

A feltárt visszaélések és bűncselekmények sorát még hosszan lehetne sorolni, ahogy az érintett pénzintézeteket is: a Goldmans Sachstól az AIG-on át a JP Morgan Chase-ig, a Bank of Americaig és a Morgan Stanley-ig a Wall Street legnagyobb szereplőiről derült ki, hogy tisztességtelen gyakorlatot folytattak a válságot megelőző években.

De hiába nyomozott a visszaélések után vizsgálóbizottság, a tőzsdefelügyelet, az amerikai igazságügyi minisztérium, és hiába találtak számos szabálytalanságot, végül úgy alakult, hogy
a nagy pénzintézetek egyetlen vezetőjének sem kellett bíróság elé állnia.

Voltak persze, akiket lecsuktak, de azok jellemzően a kishalak voltak. A nagy bankok sem úszták meg teljesen: jellemzően sok milliárd dolláros büntetést kellett fizessenek. De a személyes felelősségre vonás elmaradt...

BOKROS LAJOS BEMUTATJA, HOGY CSAPJÁK BE A POLITIKUSOK AZ ORBÁN-ELLENESSÉGGEL A VÁLASZTÓIKAT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018. 09.16.


...Hatalom, pénz, terv, gondolat nélkül csak ez maradt az ellenzék egy részének. Saját tehetetlenségüket, és a választók tehetetlenségét azzal a hazugsággal leplezni, hogy Orbán Viktor megbolondult.

Csakhogy ez kufárkodás a jövőnkkel.

Ugyanis, ha bolondnak állítjuk be Orbánt, akkor nem fogjuk keresni a racionalitást a tetteiben (amely megvan benne, minimum a hatalom mindenáron való akarásának racionalitása), így nem is fogunk tudni vele racionálisan szembenézni, megküzdeni és legyőzni.

Sőt, ha Orbánt egyszerűen bolondnak állítjuk be, az önfelmentés, a saját hibánk vizsgálatának elkerülése abban a helyzetben, hogy hogyan jutottunk ide. Mert, ha az ellenfél egy örült, akkor mi nem is tehetünk róla. Ezt persze egy választó inkább gondolhatja, de egy ellenzéki politikus nem. Neki vállalnia kell a felelősséget azért, ahol tart az ország. Legalábbis a felelősnek azt a részét, ami őt illeti. Orbán bolondnak való beállítása ezt a felelősséget keni el.

Harmadrészt pedig önfelmentés a cselekvés alól Orbán bolondnak való beállítása. Hiszen hogy lenne esélyünk egy bolond ellen? Az örült diktátor rémképének megfestése tökéletes lehetőség arra, hogy még jobban gyűlöljük őt, és tökéletes lehetőség arra, hogy a gyűlölet elvegye az időt és az energiát attól a cselekvéstől, amellyel megszabadulhatnánk tőle.

Amit Bokros csinál, és sok más ellenzéki csinál, hogy folyton-folyvást felfesti Orbánt mint ördögöt a falra, hogy rákontráz, ki tud nagyobb gyűlöletet mondani Orbánra a figyelemért, és azért, hogy ő legyen a legtökösebb Orbán-ellenes, valójában Orbán Viktor leváltására nem, csak és kizárólag Orbán-rendszerének fenntartására jó.

A SARGENTINI-JELENTÉS UTÁN KI KELLETT VOLNA JÖNNI AS PARLAMENTBŐL - A KOLLABORÁNS ELLENZÉK ELLEN KELLENE TÜNTETNI VÉGRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava 
2018.09.15.


Álnok az ellenzéki pártok vasárnapi tüntetése, mert jelenleg ők részei a Sargentini-jelentés által kifogásolt rendszernek. Az ellenzék a mandátumoktól függő állami támogatás fejében a jelenlétével legitimálja és hitelesíti az Orbán-rendszert, és az önkényuralmi döntéseknek demokratikus látszatot kölcsönöz. Szembemegy a Sargentini-jelentéssel.

Annak ellenére teszi, hogy Orbán semmi ellenzéknek járó jogot nem biztosít a számukra. A parlamenti ellenzéknek önmagában emiatt is régen ki kellett volna vonulnia a parlamentből és az egész rendszerből, de a nevükben is (“Magyar Országgyűlés”) hozott törvénysértő és a jogállamiságot lábbal taposó határozatok elleni tiltakozásként is távozniuk kellett volna.

Ha az Európai Parlament párthovatartozástól függetlenül kétharmados többséggel jelenti ki, hogy az Orbán-rendszer nem jogállam, mit keres az ellenzék a valóság leplezésére szolgáló és paravánként használt álparlamentben? Azon kívül, hogy pénzt? Ezek után milyen alapon szerveznek tüntetést az Orbán-rendszer ellen, ha ez a rendszer annak köszönheti a létét és a legitimitását, hogy ők kollaborálnak vele, s pénzért hitelesítik az ellenkezőjét annak, amit a Sargentini-jelentés állít?

Maguk ellen is tüntetnek, amikor az Orbán-rendszer ellen tüntetnek, mert ők is a rendszer részei, Orbán kitartott politikai prostituáltjai. Ők a felelősök azért, hogy Orbán nyolc éve pávatáncolhat, és hazudhatja a diktatúrát demokráciának. Ők a felelősök azért, hogy nem lehet ezt a köztörvényes bűnözőt és a markában tartott korrupt bandáját nevén nevezni, mert ők eljátsszák a demokratikus színjátékot a parlamentben.

Nélkülük nem lenne lehetséges mindaz, amit a Sargentini-jelentés tartalmaz. Ellenük kéne tüntetni, és az lett volna a helyes, ha Magyarországon vannak igazi demokraták, akik végre lerántják a leplet ezekről a kollaboránsokról, és az ő hamis és hazug demonstrációjukkal egyidőben tüntetést szerveznek az Orbánnal kollaboráló parlamenti ellenzékkel szemben. A NER addig él, amíg ezek a gazemberek hitelesítik és legitimálják. Menjenek el dolgozni...

JÓZSEF ATTILA PÉNZTÁRCÁJA

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2018.09.15.


A napokban egy Mester utcai, kilencedik kerületi albérletbe költöztem, és a kaució átadása előtt egy órával átsétáltam a közeli Gát utca 3. szám alá, ahol József Attila 1905. április 11-én megszületett – elvégre a hétköznapi, jelentéktelen eseményeknek, mint egy lakás szimpla kibérlése, igen jót tesz, ha ritualizálom őket. Megnéztem a költő szülőházában működő emlékhelyet, amely modern, szép és tiszta, akár egy kései JA-strófa. Ennek a beilleszkedési zavarokkal küszködő, infantilis és kibírhatatlan embernek – aki a Gát utcában volt kénytelen az egyik legzseniálisabb magyar költőként megszületni – mindig elszomorít az elképzelt sorsa, de azért fölnevettem, mikor az egyik fali vitrinben a töltőceruzája mellett megláttam a pénztárcáját. Barna bőrből készült, színes fonállal varrott, díszes darab. S hát, azt kell mondjam, hogy tényleg lapos az a pénztárca. Olyan lapos, mint amilyen annak idején volt.

De milyen lapos lenne ma is!

József Attilának ma sem volna munkája, nem volna pénze, nem volna kenyere. Marxista elvei és rövid ideig tartó kommunista párttagsága miatt nem akadna állami intézmény, amely József Attilát ma alkalmazni merné. Nem engednék egyetemen előadni. Nem volna nagy példányszámú lap, amely meg akarná fizetni. Ma sem találna baloldali pártot, amelyre nyugodt lelkiismerettel szavazhatna. Ha beleártaná magát a politikai és szociális elnyomást gyakorló gazdagok kizárólagos magánügyeibe – amelyeket mi, idealisták, tévesen még mindig közügyeknek hívunk –, akkor éppen olyan primitív hajsza indulna ellene, mint a pár éve gyalázatosan megtámadott filozófusok ellen. Az volna József Attila bűne ma is, mint mindenkié, aki nem óhajtja, hogy ez a saját magát kereszténynek hazudó kurzus hordozza őt a lopott pénztől piszkos tenyerén. Az volna a bűne, hogy nem a latrokkal tart, hanem ellenük.

Az első szabadon választott, konzervatív kormány idején egy kormánypárti politikus a rendszerváltás hevületében azt indítványozta, hogy tüntessék el József Attilát a tankönyvekből. Akkoriban ezen sokat nevettünk, ami, bevallom, meggondolatlanság volt. De nem tudhattuk előre, hogy milyen csúnyán végzi majd az új, magyar köztársaság. Talán intő jel lehetett volna, hogy az új, magyar köztársaságot egy Szűrös Mátyás kiáltotta ki, és nem az akkori ellenzék valamelyik jeles alakja. Akkoriban még nem sejtettük, hogy ebből a kikiáltásból egyszer még tömeges jajszó lesz. S azt sem, hogy milyen gyorsan eltűnik a politikai szótárunkból ez a kifejezés: jeles alak. A közélet jeles alakja, haha. Szóval amikor József Attilát az új hatalom száműzni akarta, mi beleröhögtünk az új hatalom képébe, ami, még egyszer mondom, meggondolatlanság volt, méghozzá a teljes magyar néppel szemben elkövetett meggondolatlanság, mert nem vettük észre, hogy az ölünkbe hullott, és nem kiharcolt szabadság pár év leforgása alatt milliókat taszít a nyomor küszöbére...

NEMES JELES: EGÉSZ ÉLETEMBEN ERRE A FILMRE KÉSZÜLTEM


INDEX / CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2018.09.16.


„Az amerikai premierről szinte egyenesen Miskolcra jöttünk, ráadásul a film előkészítése óta nem ültünk ennyien egy asztalnál a stábból” – mondta Nemes Jeles László, a Saul fia és a Napszállta című filmek rendezője a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon rendezett sajtótájékoztatón. Pedig még így sem volt jelen minden fontos alkotó: „Melis Lászlót elveszítettük közvetlenül az után, hogy felvettük a Napszállta zenéjét. Ez volt az utolsó film, amibe beleadhatta a szívét, és azt hiszem, ez érezhető is benne.”

Rég övezett akkora várakozás magyar filmet, mint a Napszálltát, ami azért nem csoda: finoman fogalmazva sem túl gyakori, hogy magyar filmes a legelső nagyjátékfilmjével rögtön Oscar-díjat nyerjen. És ilyenkor még jobban visszhangzik a kérdés:

DE MILYEN LESZ A MÁSODIK FILM?

Mindazok számára, akik sem a velencei, sem a torontói filmfesztiváloknak nem visszajáró látogatói, ez most, Miskolcon derült ki, két héttel a hivatalos mozipremier előtt. Itt vetítették először a filmet Magyarországon, négyszer egymás után, de az érdeklődők legalább fele így sem jutott be termekbe.

A Napszállta egy kicsit olyan, mintha a Saul fia előzményfilmje lenne: Nemes Jeles ebben azt mutatja meg, hogyan lesz semmivé a huszadik század első éveinek minden csillogó, glamúros ígérete, hogyan rombolja le a feldühödött, elégedetlen tömeg azt a kultúrát, azt a civilizációt, ami a felszínen ugyan valóban fenségesnek tűnik, de belülről rohad. A három évtizeddel később játszódó Saul fia pedig abban a világban játszódik, ahová ez a rombolás elvezetett, ahol már a barbárság uralkodik, és ahol már alig van valaki, aki még megőrizné az emberi értékeket...

BEFOLYÁSOS OROSZOK IS VÁSÁROLTAK LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT, KÖZPÉNZBŐL ÉPÜL AZ ELIT MAGÁNISKOLA - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.09.15.


Direkt36: Befolyásos putyinisták is a magyar letelepedési biznisz ügyfelei

Befolyásos oroszok, többek közt politikusok és állami cégvezetők is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minőségben. Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelőtt történt, hogy képviselő lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt. Az orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. A Bevándorlási Hivatal pedig elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt.

24: Közpénzmilliárdokból épült elit magániskola Debrecenben

Nem csupán állami vezetők, hanem maga az állam sem tartja túl sokra a saját oktatási rendszerét. Ennek a jele lehet a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) létrehozása, amit a Modern Városok Program részeként finanszíroz a költségvetés. A festői környezetben épülő intézményben egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd. A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. Egyáltalán nem titkolt cél, hogy az ide települő külföldi nagyvállalatok dolgozóinak gyerekeit várja elsősorban az intézmény.

444: Erdogán-közelben a Centrál Kávéház

Szokatlan sajtóközleményben jelentették be, hogy új tulajdonosa van Budapest egyik legismertebb kávéházának, a Centrálnak. A bejelentés azért volt szokatlan, mert a közleményben nem volt megnevezve, hogy ki az új tulajdonos, csupán annyit írtak, hogy „nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembergárda veszi át” a kávéházat. Az új tulajdonosok „a high-end luxury kategóriájú Matild palota tulajdonosi körének nemzetközi tapasztalatait hozzák magukkal”. A Matild palotáról viszont lehet tudni, hogy kié: a Ferenciek terén lévő, más néven déli Klotild-palotaként is ismert épületet 2014 nyarán adta el a belvárosi önkormányzat a török Özyer Csoport magyarországi leányvállalatának, a Melis Investment Kft.-nek. A török Özyer Csoport tulajdonosa Hasan Özyer, ismert üzletember és régóta Erdogan pártjának politikusa, több cikluson át parlamenti képviselő is volt.

Blikk: 11 éves kislánnyal szexelt egy sztársportoló, a rendőrség erőszak miatt nyomoz

Két férfi hosszú hónapokon keresztül folytatott szexuális kapcsolatot egy akkor mindössze 11 éves kislánnyal. A kiskorú áldozat jelenleg 13 esztendős. A lány eleinte próbálta eltemetni magában a történteket, később aztán konkrétan megnevezte a zaklatóit: a történteket egy saját kézzel készített levélben írta le családja egyik ismerősének. Az ügyben nyomozás indult szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt. A TV2 tények értesülései szerint a sértett által megnevezett férfiak egyike vízilabdázó olimpikon.

24: még több közpénz a fantom-napelemgyárnak

Bankot váltott a befektető, amelynek négy év alatt sem sikerült a helyére tenni a napelemgyártó sor darabjait a világcsodaként beharangozott, 15 milliárd forint költségűre tervezett csornai gyárban. A beruházást 2014-ben kezdték el, de máig nem termel az üzem, viszont gyanússá vált az EU csalás elleni hivatalának. Az unió egyébként a beruházás költségének töredékét finanszírozta, 1,9 milliárd forint támogatást nyújtott, a magyar állami hozzájárulás nagyságrenddel vaskosabb volt. Az EcoSolifert még 2014-ben egymilliárd forint támogatásra érdemesítették egyedi kormánydöntéssel, az Eximbank pedig eredetileg 22,4 millió euró hitelkeretet hagyott jóvá a projektre. Az Eximbanktól nemrégiben egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át a stafétát. Idén március óta szerepel a jelzálogjoga az EcoSolifer üzletrészein, és a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából az is kiderül, hogy 80 millió eurót biztosított be az MFB. Ez több mint 24 milliárd forint, majdnem négyszerese az eredeti, az Eximbank által nyújtott durván 7 milliárdos hitelnek.