2019. június 26., szerda

HELYSZÍN-VÁLTOZÁS

PARTIZÁN / FACEBOOK OLDALA
Szerző: Partizán + aHang
2019.06.26.


Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás eredményvárója a korábban meghirdetettekkel ellentétben - a Civil Választási Bizottság (CVB) kérésére - ma, azaz 2019. június 26-án, szerdán, 19 órakor a Benczúr utca 45-ben lesz megtartva!
Kérünk mindenkit, hogy aki szeretne jelen lenni az eredmény kihirdetésekor, az keresse őket a helyszínen. A Partizán - tiszteletben tartva a CVB kérését - nem tart aznap rendezvényt.

Köszönjük a megértéseteket!

ORBÁN EGY PLATFORMRA HOZTA A PÁRTOKAT AZ AMERIKAI KONGRESSZUSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.26.


„A Kongresszusban nem ismerek olyan szenátort vagy képviselőt, aki felszólalna Magyarország érdekében, s megpróbálná pozitív irányban befolyásolni Donald Trump elnököt, akinek egyébként az Orbánnak mondott udvarias szavait sokan félreértették” – állítja Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő. A külföldi, főként amerikás magyarok számára sugárzott videós előadássorozatának legfrissebb adásában arról is beszélt, hogy „amíg Magyarországnak ilyen korrupt, valójában bűnöző kormánya van, addig nem lehet számítani az amerikai-magyar viszony jelentős javulására”. Magyar belpolitikai kérdéseket taglalva pedig reményét fejezte ki, hogy az ellenzék félreteszi egyedi politikai ambícióit, s egységesítik az erőket Orbán leváltása érdekében.

„Pozitívnak tartom, hogy a magyarországi ellenzék kezd rájönni, hogy szétforgácsolódva 2022-ben nem lesz képes leváltani a Fideszt; ennek hatására beindult egy integrációs folyamat, de én nem vagyok optimista” – fejtette ki a Beszélgetések Magyarországért című sorozat legfrissebb adásában a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese, aki szerint az ellenzék mindaddig szétforgácsolt is marad „amíg fel nem bukkan egy olyan személy, aki képes integrálni a különböző politikai erőket”. Ez szerinte nem fog hamar megtörténni, s emiatt a Fidesznek 2022-ben ha nem is abszolút, de minimum relatív többsége lesz a magyar Országgyűlésben.

Radványi nem optimista a magyar belpolitikai helyzet megítélésében sem („a politikában amúgy is jobb pesszimistának maradni”), mint kiemelte: egyrészt azért nem, mert Magyarország jelentősen szegényedik, aminek fő oka, „az állami politika szintjére emelt korrupció”, és ahol a korrupció intézményesítve van és a kormánypolitika szintjére lett emelve, ott a gazdaság lemarad”. Az eredmény pedig szerinte az lesz, hogy Magyarország nem csak a politikát, hanem az erkölcsöt tekintve is teljesen elfele fog sodródni Európától...

KISVÁROSNYI, MÁR MEGSZÜLETETT GYEREKSEREGRŐL MOND LE A FIDESZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.06.26.


Nem egyenlő minden gyermek az Orbán-kormány előtt: miközben a családvédelmi akcióterv újabb gyerkőcök megszületését ösztönzi, a már megszületettekre koránt sem fordít elég gondot és pénzt az állam.

A családvédelem jelenlegi koncepciója nemhogy bővítené a támogatottak körét, inkább kirekeszt társadalmi rétegeket olvasható az e heti HVG Fókuszban rovatában. Egyetlen szcenárióval számol: a tervezett terhességből a problémamentesen zajló szülés után optimálisan fejlődő, semmilyen speciális szükséglettel nem rendelkező emberpalánta jön a világra. Abban a pillanatban viszont, amikor a gyermekkor valamelyik pontján ennél többre van szükség – napközbeni elhelyezésre, fejlesztésre, orvosi ellátásra, speciális iskolára –, azonnal megmutatkoznak a repedések a rendszer falán.

A kormány családpolitikája elsősorban arra irányul, hogy kedvet csináljon az utódok vállalásához. Nem sok sikerrel. A KSH előzetes adatai szerint 2018-ban csaknem 2 százalékkal kevesebb volt a születések száma, mint 2017-ben, míg a gyermekvállalási hajlandóság nem változott. Nyilván indokolt cél, hogy több csöppség szülessen, ám a valóságban az egészségügy még a csökkenő létszámú ifjoncok ellátására sem képes. A statisztikák szerint több mint 60 ezer gyerek nem fér hozzá az ellátáshoz, tavaly 89 szolgálat volt orvoshiány miatt működésképtelen. A legtöbb doktor Békésben, Nógrádban és Tolnában hiányzik, ezekben a megyékben a lakosság 14–16 százaléka marad hoppon. Csaknem minden tizedik iskolaorvosi állás betöltetlen. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai fekvőbeteg-ellátás Budapesten kívül csak négy megyében érhető el.

A gyermekvédelmi rendszer évtizedek óta nem volt ilyen rossz állapotban: hiányoznak az alapellátások, emiatt nem lehet időben fellépni és megelőzni a családból való kiemelést. A gyermekotthonba, nevelőszülőkhöz került gyerekek újabb és újabb traumákat szenvednek el. Amikor pedig kikerülnek az ellátásból, ripsz-ropsz hajléktalanná és munkanélkülivé válnak, illetve a húszéves kor alatti gyermekvállalás és a szerfüggőség csapdái leselkednek rájuk.

Részletek az e heti HVG Fókuszban rovatában.

PEER KRISZTIÁN: LEHET, HOGY ELVISELHETETLENEBB ALAK VAGYOK, MINT A LEGNAGYOBB SZÉTCSÚSZÁS KÖZEPÉN

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2019.06.26.


...Akkor mi dühít?

Alapvetően dühít az a mentalitás, ami egy árnyalatnyival még a Pásztorokénál is rosszabb. Mert addig oké, hogy lehetőleg einstandoljunk minden golyót, de a maradékot azért, amit nem sikerült elsőre elvenni, talán mégse rugdossuk be bosszúból a csatornába, hátha lesz holnap. De ő szerintük nem lesz holnap, No Future – ezt a NER-garnitúra komolyabban gondolja, mint maga Johnny Rotten.

Hát a Soros-kampány sem egyszerűen a zsidózásról meg a migránsozásról szól. A baj már ott kezdődik, hogy Sorosnak terve van. Tervez, tehát gyanús, érted. Előre lát. Átbasz, mint a piacon. (Ebben az országban elképzelhetetlen a kölcsönös megelégedéssel zárult üzlet.) Dörzsölgeti a tenyerét. Ez idegen a mi tarvágásalapú kultúránktól. Pedig ennek a mai értelmiségellenes hergelésnek borzalmas ára lesz. Illetve van. CEU, MTA, 56-os intézet, egyetemek, Lukács-archivum, független színházak, vidéki színházak, PIM, Széchényi Könyvtár, Természettudományi Múzeum, tovább is van, mondjam még? Az összevissza kapkodás mögött is felsejlik a rendszer, aminek a lényege az azonnal lenyúlható zseton, és a kritika kussoltatása. Lopás és néphülyítés.

A vidéki színházak elfoglalásának sem az az elsődleges célja, hogy nyomathassák a birodalmi giccset, és ki tudják fizetni a tribünre felkéredzkedett ripőköt, hanem hogy megfelelő cégeknél landoljanak az épület-felújítások milliárdjai. Eddig látnak. Az egyik legdühítőbb elem ebben a világképben, hogy szerintük csak érdek létezik, mindenki érdekvezérelt, te is, én is, legfeljebb nem látod, kis buta. Nincsenek elvek, csak fizetési listák.

Figyelmeztetlek, hogy nem akarsz politizálni.

Orbán János Dénes mondta egy interjúban, hogy a vers helye a mellkasban van, a szívben, nem a meddő okoskodás a költészet terepe, és a mai túlintellektualizált líra elidegenítette az olvasókat. Túl az olvasó mélységes lenézésén, ugyanebben a mondatban azt is mondja, hogy Borges a kedvenc szerzője. Azért Borgest antiintellektuális szerzőnek elgondolni fura. Viszont az is látszik belőle, hogy a NER-realizmus kimunkálása még várat magára, a zsetonon, a hatalom akarásán, „a pillanat uralásán”, a pozícióvadászaton, a most mi jövünk logikáján túl nem nagyon van semmi. OJD, a költő esztétikája Szőcs Géza mellett KAF-ból (Kovács András Ferenc) és Parti Nagyból merít a legtöbbet, vicces elképzelni, mi foroghatott a fejében, amikor L. Simon – aki nagyjából akkor lett neoavantgárd, mikor megneszelte, hogy a Párizsi Magyar Műhelynél üresedés van – odanyilatkozott Tusványoson, hogy szerinte Parti Nagy nem tud magyarul. Amire a történelemhamisításra szakosodott, züllött üzletasszony, ez most idézet volt, buzgón bólogatni kezdett.

Egyfelől jogos, hogy mindez butaság, másfelől ezek az emberek az erőforrásaikkal meg tudják határozni a következő évtizedek irodalomtörténetét.

Ezek? Egy fekete rigót nem tudnának meghatározni.

Igény volna rá. Van pénz, van szándék.

És? A Révainak sikerült? Nem a lexikonra gondolok. Sajnos, tudom, hogy ez szomorú, de van egy olyan szempont is a művészetben, hogy minőség. Nem elég a hype. Bár tudom, hogy sokan vannak olyanok, akik szerint az én esetemben például elég volt. A remény színháza, vagy mi a fasz, azért nem létezik, mert akkor már nem színház, az a művészet, ami visszaigazol, hátradőlésre késztet, ahelyett, hogy megingatna és kibillentene, az nem művészet, kedves Ernő.

Tudtam, hogy dühös leszel a beszélgetésben, mindig az vagy. Hasznos ez, tehát visszafordítható az írásba, vagy felzabál?

Düh nélkül nem tudnék írni, amikor nem írtam, éppen azért nem írtam, mert már nem voltam dühös, feladtam. Nyilván nemcsak a közállapotok, hanem az ember léthelyzete felett érzett düh is motiváló, nem beszélve a saját fogyatékosságaink iránt érzett dühről.

Figyelj, én a Bokros-csomag idején, menő fiatal íróként azért mentem ki tüntetni, hogy nehogy már a honorokból is vonjanak Tb-t. Amikor a kertben vagyok, vagy az erdő csokipapírmentes mélyén, akkor nyilván szarok a Mészáros-birodalomra, hogy aztán éppen ez idegesítsen fel, mit örülök itt a rigófüttynek, amikor nem hogy a nemzeti parkot nyeli el az agrárbiznisz, de klímakatasztrófa, szétnyíló jövedelmi olló, satöbbi. Nézem az eget, és felidegesít a saját rövidlátásom. De szűkítsünk. A politikai közérzet kurvára rátelepszik a mindennapjainkra, a privát hangulatunkra, egyre több az önkéntes rendőr, minden CBA-s vásárlás egy önfeladás. Hogy érezd magad abban a kórházban, ahol a takarítás egyetlen suhintás a kórterem közepén a hypós ronggyal, és nem szólsz, mert ha egy takarítónőé az egész emelet, akkor ennyire van idő, halálosan kimerült, empátiahiányos nővérek, cigányozó betegtársak.

Látsz fényt az alagutad végén?

Nem igazán. Ha valami csoda folytán, vagy nevezzük nagyhatalmi intervenciónak, felállna, mondjuk egy korrupcióellenes ügyészség, és börtönbe vonulna a komplett NER-elit, akkor majd mi lesz? Felszárnyal a magyar nép eredendő, mély demokráciaigénye? Ahogy a jó király – rossz tanácsadók modell is hamis, úgy azt gondolni sem több önnyugtatásnál, hogy a nép van megtévesztve, és valójában ebben az országban nincs is Fidesz-szavazó.

Sokan mondják, hogy szokjál hozzá, ereszd el.

Igen, sokan, legmesszehangzóbban talán maga Kádár János.

Most már tényleg beszéljünk inkább a kötetedről. Mi ez? Önéletrajz?

Lírai önéletrajz, betétdalokkal. Versekké tördelt fejlődési regényszerűség, ami persze kiröhögi a fejlődés fogalmát. Szóval van egy epikus íve, még ha töredékes is, de ez szinte evidensen következik az én költői alkatomból, meg abból, hogy a versek túlnyomó többsége egy viszonylag szűk időintervallumban, az elmúlt két évben keletkezett. Nem is olyan régen a (Térey) János finom gúnnyal megjegyezte, hogy: „Ha jól érzékelem, te az élménylíra elkötelezettje vagy.”

Aki olvas, lát...

KISVONAT, GÁZOLAJ, SZÁLLODAI MULATOZÁS – ÚJABB ÜGYEKBEN NYOMOZ A RENDŐRSÉG, AMELYEK SIMONKA GYÖRGY KÖREIHEZ KÖTŐDNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2019.06.26.


Az önkormányzati választásokhoz közeledve a kormányzat érthetően igyekszik fenntartani a csendet a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője, Simonka György ellen zajló nyomozás kapcsán, azonban az 1,4 milliárd forintos költségvetési csalási ügy mellett több újabb, Simonkához köthető ügy bukkant fel a látóhatáron. Ezek arányaikban, kárban kifejezve ugyan kisebb tételt képviselnek az uniós pénzek elcsalása mellett, de így jól illusztrálják a közpénzszivattyú működését a Simonka által uralt Békés megyében. A 168 Óra úgy értesült, három feljelentés ügyében egyesítették az eredetileg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság által indított nyomozásokat, amit egy orosházi képviselő-testületi ülésen ismertek be a város részéről az MSZP-s Fetser János képviselő kérdései nyomán.

Az első ügy 2016 márciusára nyúlik vissza, amikor a fideszes vezetésű Orosháza képviselő-testülete a közbeszerzési terv módosításával felhatalmazta Dávid Zoltán polgármestert, hogy egy városnézésre használható, úgynevezett „Dottó-kisvonatot” szerezzen be a város számára. A polgármester a kisvonat közbeszerzésére négy céget, két budapestit, egy gyulait és negyedikként a Medgyesbodzás külterületén lévő Szerviz Bodzás Kft-t hívta meg. A beérkezett ajánlatokból kettőt érvénytelenített az ajánlatkérő nevében Dávid Zoltán, mivel csak öt napot adtak meg a teljesítésre...

MEGJELENT A NYOMTASS TE IS! 101. SZÁMA - HÍREK, AMELYEK NEM JUTNAK EL MINDENKIHEZ...

NYOMTASS TE IS!
Szerző: nyomtassteis.hu
2019.06.27.


A gyerekeink sorsáról is az állam akar dönteni Miközben a nemzetközi felmérések folyamatosan jelzik a magyar közoktatás egyre gyengülő színvonalát, a kormány újabb központosító elképzeléseket visz keresztül szokásos buldózertempóban – egyeztetés nélkül – a parlamenten. A civilek és az ellenzék egységesen követelik a köznevelési törvény módosításának visszavonását...

A FIDESZ LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNYE, HOGY MEGÉPÍTETT EGY FÜGGŐSÉGI RENDSZERT

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS (EUROLOGUS)
2019.06.26.


Elrabolta a migráció témája az európai parlamenti munkát 2015-től, olyan fontos témákról térítette el a figyelmet, mint a klímaváltozás, a szociális jogok. A magyarországi korrupciós és illiberális ügyekkel azért foglalkozik az EP, mert megsebzik a demokráciát, mondta Niedermüller Péter leköszönő DK-s EP-képviselő az EUrologusnak. (A leköszönő képviselők közül a néppárti Sógor Csaba véleményét itt olvashatja.)

„Amikor idejöttem 2014-ben, akkor a jogállamiság, a médiaszabadság voltak a meghatározó ügyek az Európai Parlamentben. Abban az időben elég nagy figyelem fordult Magyarország felé” –kezdte Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, amikor megkértük, foglalja össze, miről szólt az elmúlt öt év az Európai Parlamentben (EP). Azt mondta: nem az volt a célja, hogy üssék-verjék a Fideszt, hanem hogy európai keretbe helyezzék a magyarországi jogállamisági problémákat. Mert amikor a magyar kormány az EU-ban először elkezdett nyíltan illiberális demokráciáról beszélni, tulajdonképpen azt mondta ki, hogy nem akarják azt, ami eddig az uniót összetartotta, fogalmazott.

„Nem Magyarország kizárásáról, még csak nem is a hetes cikkről volt szó, hanem, hogy világos irányelvek legyenek arról, hogy hogyan kell egy tagnak viselkednie” – szögezte le. Ugyanis nincs szabályozva, hogy mi történik, ha egy tagállam belülről kezdi el az EU-s rendszert felbontani. Szükség van egy olyan kritériumrendszerre, ami alapján egyértelműbben meg lehet állapítani, hogy mikor sérül a jogállamiság, mikor sérül a független igazságszolgáltatás egy tagállamban...

1998: OLAJBÁRÓK ARANYKORA – MAFFIA, LESZÁMOLÁSOK, ROBBANTÁSOK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2019.06.26.


Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Részlet a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!
Valamivel dél előtt, 1998. július 2-án, pokolgép robbant Budapest belvárosában. A robbanás epicentruma az Aranykéz utca 2. előtt parkoló Polski FIAT 126-os autó volt. A detonáció következtében négyen haltak meg, 25-en megsérültek, többen súlyosan. Az áldozatok között volt a merénylet célpontja, Boros József Károly is, akit alvilági körökben Boros Tamásként ismertek...

VÉGÉHEZ KÖZELEDIK AZ ILLIBERÁLIS ÁMOKFUTÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2019.06.26.


A szögesdróttal védett nemzetállam sem tudja megállítani a szabadság és jogállam iránti igényt. A térségbeli demokratikus mozgalmak sikere az illiberális ámokfutás végét jelentheti.

Az eszme a legveszélyesebb fegyver. Nem lehet egykönnyen megsemmisíteni, terjedését intelligens szögesdrót kerítésekkel megakadályozni, legfeljebb lassítani ideig-óráig. Ha elindul, olyan, mint a lavina, feltartóztathatatlan, nem véletlenül ettől tartanak leginkább mindenféle diktátorok és népvezérek. A történelem is ezt igazolja – nem lehet lezárni egyetlen országhatárt sem a változás elől. És nem kell a reformációig visszatekintenünk, elég, ha csak az 1989-es rendszerváltásokra vagy a 2011-es arab tavaszra gondolunk. 1989 végén, amikor a vasfüggöny mögötti dominó dőlni kezdett, hiába volt szinte hermeneutikusan elszigetelve Nicolae Ceausescu Romániája, kivédeni nem tudta a változást. Az arab tavaszt egyes országokban megállították, de tegyük hozzá – ideig-óráig. A gazdasági-pénzügyi világválság sem torpant meg egyetlen nemzetállami határnál sem, mint ahogy a nyomában szárba szökkent populista, szélsőséges mozgalmak sem. Napjainkban, régiónkban új szelek fújnak, a normalitás iránti igény szele. Amolyan csöndes forradalom, fokozatos rendszerváltás-féle indult el az egykori vasfüggöny mögötti országokban, ahol a lakosság már belekóstolt a szabadságba, demokráciába, de az utóbbi időben azzal szembesült, hogy épp ezt akarják visszavenni tőle. 

A fennálló politikai berendezkedéssel szembeni elégedetlenség mondhatni általános európai jelenség, ennek eredményei az estabilishment ellenes új mozgalmak, pártok, amelyek helyenként az élre is tudtak törni, mint például a Sziríza Görögországban vagy az Ötcsillag Mozgalom Olaszországban, vagy a La République En Marche! Franciaországban, de jelentős tényező például a spanyol Podemos vagy Ciudadanos is. Ezeket azonban nem valamiféle diktatúra vagy az afelé irányuló hatalom iránti lázadás szülte, Kelet-Közép-Európa új politikai erői viszont egyértelműen a különböző mértékben veszélyeztetett demokratikus jogállam védelmében születtek és léptek színre több-kevesebb sikerrel. 

Térségünkben Szerbia hatalmi berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéhoz. A kormányzó Szerb Haladó Párt ugyanúgy egyetlen személyre, Alekszander Vucicra épül, mint Orbán Viktorra a Fidesz. A szerb elnök pedig egyértelműen az orbáni mintát követi. Ellene tavaly decemberben indult egy civil mozgalomra építő, az „Egy az ötmillióból” elnevezésű tiltakozássorozat. Közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni támadás volt, de a hétvégeken utcára vonuló tüntetők a média hatalmi bekebelezésének és a „mindenre kiterjedő diktatúra” megállítását követelik. A civilekkel együtt az ellenzéki pártok is részt vesznek a tiltakozásokban, ám egyelőre eredményt nem tudnak felmutatni. 

Ukrajnában két látványos színes forradalom (az utolsó, a Majdan véres is) sem tudott káoszmentes, valódi jogállamot teremteni, az ország az oligarchák és a korrupció fogságában vergődik. Ám ezúttal egy másfajta forradalom indult keleti szomszédunknál. Volodimir Zelenszkij humorista elnökválasztási győzelme, új pártjának, a Nép Szolgájának körvonalazódó parlamenti választási győzelme viszont már abba a civil lázadássorozatba illeszkedik, amely eddig Szlovákiában tűnik legeredményesebbnek és Csehországban is egyre erőteljesebben lép színre. 

Romániában sokkal zavarosabb a helyzet, de a változás, és főképp a változás igénye tagadhatatlanul jelen van. A 2016 decembere óta regnáló szociáldemokrata – szociálliberális kormány, a PSD –ALDE koalíció ellen 2017 februárjától kezdődően szinte folyamatosak a kisebb-nagyobb tüntetések a korrupció és az igazságszolgáltatási törvénymódosítások miatt. A politikai káosz állandósult, a nagyobbik kormánypárt, a PSD két saját miniszterelnökét és kormányát buktatta meg. A tömegmozgalom nem járt eddig azonnali sikerrel, de az EP-választás azt mutatta, mégsem volt hiábavaló. Az ellenzéki liberálisok (PNL) megnyerték a választást, a magyar Momentumként is emlegetett új párt, a Mentsétek meg Romániát (USR) csupán 22,50 -22,36 százalék arányban maradt le a PSD mögött. Az illiberális orbáni modellel is kacérkodó PSD elnök, Liviu Dragnea bebörtönzése (az EP-választás másnapján) tovább gyengítette a kormánypártot és előrevetíti annak választási vereségét. De ugyanakkor azt is, hogy amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, akkor jövőre Romániában is egy új, civil mozgalmi alapú párt kerülhet hatalomra, hogy 30 évvel a véres rendszerváltás után ezúttal az urnáknál lehet megállítani a lopakodó diktatúrát.
Csehországban nem minden az, aminek látszik:...

NAGY MUNKABÍRÁSÚ KOLLÉGÁT VESZÍTETT EL A SZAKMA - TOVÁBB SÚLYOSBODIK A BUDAPESTI ÉRSEBÉSZETI ELLÁTÁS HELYZETE

MEDICALONLINE
Szerző: TARCZA ORSOLYA
2019.06.26.


Mindössze egyetlen érsebésszel van kevesebb a fővárosban, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása – értesült a MedicalOnline.

Kedden reggelre nagy munkabírású kollégáját veszítette el az érsebészek amúgy sem túl népes tábora, aminek következtében máris nehézségek mutatkoznak a főváros ügyeleti ellátásban. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és a tervezett érműtétre váró beteget átvette.

Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. A nemzeti szív- és érrendszeri programban megfogalmazottak nyomán a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) elkezdődött a III. progresszivitási szintű ellátás felépítése. A Péterfyből ide érkezett két érsebész és egy rezidens, ahol ezután egyetlen idősebb kolléga látta el a krónikus területi érbetegek gondozását, és folyamatos, havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét, bár mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő a jelenleg érvényben lévő minimumrendelet, aminek maradéktalan betartását – vagy személyi, vagy tárgyi hiányosságok miatt – több érintett intézményben nem tudják teljesíteni...

CSAK HÁROM ÉV MÚLVA RENDEZIK MEG, DE MÁR MOST A FUTBALLTÖRTÉNET EGYIK LEGMOCSKOSABB VILÁGBAJNOKSÁGA

444.HU
Szerő: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.06.26.


Michel Platinit, az UEFA egykori elnökét és a FIFA végrehajtó bizottságának volt tagját múlt kedden órákon át hallgatták ki a francia hatóságok a 2022-es katari világbajnoksággal kapcsolatban. Az egykori világsztár és nagyhatalmú sportvezető leizzadva, meggyötörten nyilatkozott a sajtónak, miután szerda hajnalban szabadon engedték. Ártatlanságát hangoztatta.

Platinit azért vitték be a francia rendőrség antikorrupciós osztályára, mert vesztegetések sorozata és csalás övezte a 2022-es világbajnokság megrendezéséről döntő folyamatot, és ebben a döntésben neki is szerepe volt. Válaszolnia kellett a 2018-as oroszországi világbajnoksággal és a katari kézben lévő Paris St. Germain futballklub belügyeivel kapcsolatos kérdésekre is. Nem emeltek ellene vádat, de erre később még sor kerülhet.

Michel Platini a francia labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja. Az, hogy a francia ügyészség előállította, pontosan jelzi az ügyben zajló nyomozások súlyát...

ADATVIZUALIZÁCIÓ: ÍGY NÉZ KI MOST A KORMÁNYPÁRTI HÍRMÉDIA-KONGLOMERÁTUM

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.06.26.


A kormánypárti médiához számításaink szerint 112 olyan nyomtatott lap, online média, rádió, tévécsatorna és plakátcég tartozik, amiken keresztül eljuthat a kormánypárt kommunikációja a magyar lakossághoz. Hogyan alakult ki ez a robosztus hírmédia-konglomerátum? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Ezt mutatjuk most be:...

A SZERB KÖZVILÁGÍTÁST IS LETAROLJÁK AZ ELIOS-CÉGEK A SZABÁLYTALAN MAGYAR MÓDSZERREL

444.HU
Szerző: DIREKT36 / BIRN: ZÖLDI BLANKA, ANA CURIC
2019.06.26.


- Szerbiában most korszerűsítik az utcai világítást

- A pályázatokon egy jól ismert magyar név bukkant fel
- Eddig 15 tendert bíráltak el és 12-n az Elios-hoz köthető cégek is nyertek
- A módszer ugyanaz, mint amit Magyarországon az EU szabálytalannak talált
A cikk a Direkt36 és a BIRN közös sztorija, szerzők: Zöldi Blanka és Ana Curic

„Šiofok, Kećkemet, Hodmezevašarhelj” – szerb átírással többek közt ezeket a magyar településneveket tüntette fel referenciaként az Elios egyik képviselője 2015 végén egy belgrádi konferencián tartott előadásában.

Az OLAF, az EU csalás elleni hivatala ekkor már vizsgálta a korábban Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios magyar közvilágítási projektjeit, és végül megállapította, hogy a cégnek milliárdos bevételt hozó beruházásoknál súlyos szabálytalanságok történtek.Ez azonban nem akadályozta meg az Eliost abban, hogy magyar tapasztalatait felhasználva külföldön is terjeszkedni kezdjen.Szerbiában 2016 óta legalább 25 millió euró (8 milliárd forint) értékben nyertek közvilágítási tendereket olyan konzorciumok, amelyeknek minimum egy tagja kötődik az Elioshoz, derül ki a Direkt36 és a BIRN balkáni oknyomozó hálózat kutatásából. Ezeknek a megbízásoknak egy részét a szerb kormánypárthoz kötődő cégekkel együttműködve szerezték meg.

Ráadásul ezek a cégek az Elios magyarországi győzelmeihez nagyon hasonló körülmények között nyerték el a megbízásokat: a szerb pályázatok is olyan szigorú feltételeket támasztottak a jelentkezők számára, amelyek ez Elioshoz kötődő cégeknek kedveztek, és több esetben nem is volt rajtuk kívül más jelentkező a munkákra. Az EU csalás elleni hivatala pedig pont ilyen problémák miatt találta gyanúsnak korábban a magyar közvilágítási projekteket...

BOD PÉTER ÁKOS: ROSSZ IRÁNYBA VISZIK AZ ORSZÁGOT - MENNYIRE NEMZETI AZ A KORMÁNY, AMELYIK MEGLOPJA A NEMZETÉT? „KORMÁNYVISELT” EMBEREK SZERETNÉK KINYITNI A SZEMEKET

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / RÓZSA PÉTER
2019.06.26.


Csend és kiáltás. Ez a címe annak a vitairatnak, amelyet a V21 csoport készített az ország állapotáról. A summázata annyi lehetne: rossz irányba viszi az országot ez a rendszer. Persze nem elég csak összeszedni a negatívumokat, ezt bármelyik kormánnyal megtehetnénk, itt már rendszerré állt össze a dolog. A csoportban -ahogy Bod Péter Ákos társelnök fogalmazott- kormányviselt emberek vesznek részt, akiknek van gyakorlatuk egy ország irányításában. A vitairatot röviden közérthetően fogalmazták meg, várják a hozzászólásokat.

A fejezetcímek jó képet adnak az egész munkáról: Búcsú a demokráciától, Jogállam helyett pártállam, Úri muri, Cselédsors, Hamis külpolitika.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a nemzeti jelleg erősödése nem sajátosan magyar jelenség, egy gazdasági válság, pénzügyi krízis, a globalizáció megrendülése megerősíti a politikát, ami pedig jellemzően nemzeti. Nem csak magyar a történelem sajátos értelmezése sem. Trump elnök ugyanazt csinálja, a múltat ajánlja jövőnek.

A kormány részéről nem folyik tartalmi vita. Nem véletlen, hogy Orbán nem vitatkozik. Az emberei sem mernek elmenni egy stúdióba, mert nem tudják, hogy mit mondjanak, illetve mit fog mondani pár órával később a főnök. Ideológiája sincs, illetve nem tudjuk, hogy mi az. Hangoztatják, hogy nemzeti, de mennyire nemzeti az a kormány, amelyik meglopja a nemzetét?

Ennek a rezsimnek minden, ami független, ami nincs a kormány alá rendelve, az ellenség. A már-már állampárt utána megy az embernek, főleg ha kritikus. Bod Péter Ákos azt mondja, ők mást nemigen tehetnek, mint hogy szólnak. Ennyivel tartoznak. Főként maguknak.

Hogy mennyire tartós Orbán rezsime, arról a közgazdász úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság 2010-ben már növekedési pályán volt. Azóta is nő. Túl vagyunk adóztatva, így a kormánynak sok pénze van. Ugyanakkor a magyar gazdaság törékeny. Már rég nem az olcsó munkaerőre kellene alapozni, hanem a tudásra. Ami pedig magát a rezsimet illeti: az egy személyre épülő rendszerek általában sérülékenyek.

68363-AN SZAVAZTAK AZ ELŐVÁLASZTÁSON – EREDMÉNYVÁRÁS PERCRŐL PERCE

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2019.06.26.


Délután eldől Karácsony Gergely, Kálmán Olga vagy Kerpel-Fronius Gábor lesz-e Tarlós István kihívója. Előzetesen a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is azt mondta, az előválasztás győztesét támogatják Tarlós Istvánnal szemben. Több mint 68 ezren szavaztak. Az eredmények 17 óra után kerülnek nyilvánosságra. Ott leszünk, addig is tartsanak velünk a hajrában!

HANGHÁBORÚ – A 168 ÓRA 2019. JÚNIUS 27-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.06.26.


Megtörtént, amire már régóta nem volt példa: visszavontak egy törvénymódosítási javaslatot, csupán azért, mert az érintettek tiltakoztak ellene. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes el akarta töröltetni a televíziós és rádiós műsorokhoz kapcsolódó ismétlési jogdíjakat, amivel évente 150 millió forintot vett volna ki az érintett előadóművészek zsebéből.

Hangháború

Megtörtént, amire már régóta nem volt példa: visszavontak egy törvénymódosítási javaslatot, csupán azért, mert az érintettek tiltakoztak ellene. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes el akarta töröltetni a televíziós és rádiós műsorokhoz kapcsolódó ismétlési jogdíjakat, amivel évente 150 millió forintot vett volna ki az érintett előadóművészek zsebéből. Hogy tényleg háborút nyertek-e színészek, vagy csak átmeneti sikerről van szó, most még nem lehet tudni. „Pitiáner bosszú a függetlenség ellen, ahogy a politika évtizedekre visszamenően megpróbálja pénzzel, annak odaadásával és megvonásával uralni a művészetet” – nyilatkozza ezzel kapcsolatban lapunknak adott interjújában Nagy Ervin, a Katona József Színház tagja. A színművész a gyakorlatban is mutatja, mire gondol. Rajkai Zoltán kollégájával karöltve élharcosa lett a szinkronizálás területén tapasztalható áldatlan állapotok felszámolásának, és egy komoly erőt felmutatni képes szakszervezet létrehozásának. Mint mondja, háború van, amelynek során lassan, kis lépésekkel mind több frontot nyitnak majd meg, azt remélve, hogy az apró győzelmekkel élhetőbbé teszik a színészek, művészek, alkotók életét. Ahogy fogalmaz, ő a „munkásosztály ökle”, és már sikerült is rést ütnie a falon. Szabó Brigitta írásai.

Apatigris

Nem akart úgy tengerre szállni, hogy a hajó tatjához csomózva lóg a mentőcsónak. A segítők, a civilek, a jelölők pedig úgy tartják, ez a szokottnál keményebb menet lesz. Kocsis Máté klienseitől elragadni Józsefvárost akkor is embert próbáló feladat lesz, ha a kerületben sok az aktív Klubrádió-hallgató. Pikó kolléga visszavonul a médiától. Nyolcadik kerületi független polgármesterjelöltjeként sajtóetikai vétséget látna abban, ha hetente kétszer megszólalna a rádióban. Persze a dolog nem könnyű. Hajnalonként negyed négykor felébred, hogy beérjen műsorkezdésre. De már nem kell sehova megérkezni. Pikót a Momentum kérte fel a jelöltségre, bár igazi népi bázisa a kerület civil támogatóinak csapata. Ötvenöt évesen ez több mint életmódváltás. Kísérlet arra, hogy működik-e mindaz, amit évtizedekig hirdetett. Pikó András portréját Buják Attila rajzolta meg.

Vérengzéselemzés

1944. október 15-én, a nyilas hatalomátvétel napján magyar fegyveresek jelentek meg a budapesti Csengery utca 64. számú bérházban, és megöltek 19 zsidó lakót. A tömeggyilkosság miatt a népbíróság utóbb egyetlen embert marasztalt el: Dely Piroskát. A nyilas női bűnöző emblematikus figurájának tartott Dely sorsa azonban minden szempontból atipikus, vele ellentétben a szélsőjobboldali mozgalmakban aktív szerepet vállaló nők döntő többsége a történetírás számára láthatatlan maradt – írja most megjelent munkájában Pető Andrea történész. A Láthatatlan elkövetők című kötet nemcsak a mészárlás krimiszerű feldolgozása, hanem annak feltérképezése is, milyen párhuzamos emlékezete alakult ki az esetnek az elmúlt évtizedekben. Vajon miért nem találkoznak ezek az emlékezetkultúrák? Pető Andreát Cseri Péter faggatta.

A svéd társadalom nyílt sebe

Sem a tettes, sem a fegyver nincs meg, és a motiváció sem tisztázott Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolása kapcsán. Svédországot 1986-ban nem csupán a politikai erőszak megjelenése rázta meg, hanem az is, hogy a hatóságai tehetetlennek bizonyultak. Az ügy máig megoldatlan, de elkötelezett nyomozók és újságírók újra és újra megpróbálják kideríteni, mi történt. Nemrég az Animus Kiadó jelentette meg magyarul Jan Stocklassa svéd újságíró könyvét, amely nyolcévnyi kutatómunka – valamint Stieg Larsson világhírű krimiszerző korábbi kutatásainak felhasználása – nyomán kínál egy korántsem végleges, de elgondolkodtató magyarázatot Palme megölésére. Lakner Zoltán írása.

Kihagyta volna a büntetőt

Eduard Sztrelcovval szaladt a szekér, a fiatal orosz center 1958. május 18-án, a moszkvai Luzsnyiki stadionban 102 ezer szurkoló jelenlétében rendezett Szovjetunió–Anglia-mérkőzésen (1:1) már a huszonegyedik válogatottságánál tartott. Nem volt nyerő szám: nyolc nappal később letartóztatták. Pedig a többiekkel együtt a svédországi világbajnokságra készült, és a vb kezdetéig már két hét sem volt hátra. Ám egy házibulin összeszűrte a levet Szvetlana Furcevával, az SZKP Központi Bizottsága első női titkárának (Jekatyerina Furceva) lányával. Ez még nem lett volna baj, hiszen a későbbi kulturális miniszternek konveniált a híres futballista, ám a mama kérdésére, hogy hajlandó-e feleségül venni Szvetlanát, Sztrelcov a leghatározottabb nemmel felelt. Nem sokkal ezután, amikor a labda- és életművész meghitt baráti csevegésre ment egy Moszkva-közeli dácsába Mihail Ogonykovval, Tatusinnal, valamint négy ifjú hölggyel, a beszélgetőtársak egyike, bizonyos Marija Lebegyeva azzal vádolta meg, hogy a lerészegedett középcsatár megerőszakolta. A bohém labdarúgó nem vette komolyan a dolgot, és abban a hiszemben, hogy úgyis kiengedik, aláírta a beismerő vallomását. Másnap egy Moszkvától 960 kilométernyire lévő börtöntáborba küldték, a vb helyett a Gulag-bajnokságon vett részt. A „szovjet Pelé” portréját Hegyi Iván vázolta fel.

A KÖZMUNKÁSOK SZAVAZATAIT FENYEGETÉSSEL MEGSZERZŐ POLITIKUS KÉT LEGYET ÜT EGY CSAPÁSRA

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.06.26.


A közmunkaprogram elindulása óta figyelmeztetnek kutatók, hogy nem vezet sok jóra, ha a polgármesterek egy személyben dönthetnek arról, kit alkalmaznak közfoglalkoztatásban és kit nem. Ez ugyanis olyan túlhatalmat jelent, amivel könnyen visszaélhetnek a helyi politikusok, és amint egy friss kutatás megmutatja, sokan vissza is élnek: politikai klientúra építésre használják a közmunka ígéretét, vagy épp az elvételével való fenyegetést. A Yale Egyetem kutatója 93 magyar falu lakossága körében készített felmérése alapján a válaszadók 5-7 százaléka számolt be arról, hogy megpróbálták valamilyen korrupt módon megszerezni a szavazatát a 2014-es parlamenti választáson. Ez az arány első látásra alacsonynak tűnhet, de valójában a politikai kliensrendszer riasztó méretű elterjedtségét mutatja Magyarországon.

Fontos kutatás született a vidéki Magyarországon zajló politikai klientúra építésről, és ezen belül is a közmunka szerepéről a szegény, függő helyzetben élő falusiak szavazataiért folytatott harcban.

Az amerikai Yale Egyetem kutatója, Isabela Mares 93, tízezer lakos alatti magyar faluban gyűjtött adatokat arról, milyen szavazatszerzési kísérletekkel környékezték meg a lakosokat a 2014. áprilisi országgyűlési választásokon a körzetükben induló politikusok.

A kutatást csak pár hónapja, idén áprilisban publikálták Mares-ék a Comparative Politics című folyóiratban, de a 2018-as, a Fidesz újabb kétharmados választási győzelmét hozó választások, sőt, a közelgő önkormányzati választások dinamikáját is könnyebb lehet megérteni a segítségével.

Egyfajta választási korrupció

A politikai klientúra építés tulajdonképpen egyfajta választási korrupció, az állampolgár a szavazatáért valamilyen ellentételezést kap, vagy legalábbis remél a politikustól. A szavazatvásárlás egyik formája, amikor az állampolgár pénzt, élelmiszert, esetleg alkoholt kap a szavazatáért.

Ide tartozik, és jóval problémásabb, a szavazat fenyegetéssel való kikényszerítése.

Ebben az esetben a szavazatát adó választó nem valamilyen ellentételezést remél a politikustól, hanem azt, hogy az illető ne váltsa be a fenyegetését, amit a választás előtt tett. A fenyegetésnek akkor van kényszerítő ereje, ha a szavazó egzisztenciája függ a fenyegetés teljesülésétől.

Márpedig Magyarországon van egy nagyjából százharmincezres tömeg, aminek a megélhetése a közmunkaprogramtól függ. A program felett pedig helyi politikusok, a települések polgármesterei diszponálnak, akik könnyen használhatják politikai klientúra építésre, tisztességtelen szavazatszerzésre a közfoglalkoztatást.

És Isabela Mares kutatása alapján úgy tűnik, vannak, akik használják is...

SZAKÉRTELEM, TAPASZTALAT, SZERVILIZMUS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.06.26.


"Másfelől, a magyar választók döntő többsége nem szeret komoly pozíciók esetében kísérletezni: a szakértelmet és a tapasztalatot várja el a miniszterektől, a képviselőktől, a polgármesterektől és a főpolgármestertől." (Fricz Tamás)

Ezen röhögök órák óta. Egyébként is drámaian okos dolgokat szokott írni Fricz mester, de ez a kijelentése egészen egyszerűen zseniális. Alapvetően az idézet egy olyan propagandacikkből való, mely Kálmán Olga lejáratását célozza (mert újságírónak hazudja magát, közben pedig van képe politizálni. Szemben Fricz Tamással, aki polutológusnak vallja magát de újságcikkeknek nevezett propagandaanyagokban szolgálja a regnáló hatalmat), de nincs ebben semmi meglepő. Jelenleg az összes pártlap arra van ráállítva, hogy tapossák Tarlós István kihívóit. Bármilyen eszközzel és megállás nélkül. De én most tojok erre, az önkényesen kiragadott kijelentéssel óhajtok foglalkozni.

Magam elé képzelem az okos magyar választót, ahogy éppen elvárja a szakértelmet és a tapasztalatot a miniszterektől (gondolom, a miniszterek elnökétől is) és a képviselőktől. Is. 
Hánézzükcsak:

Orbán Viktor. 56 éves. 1987-ben szerzett jogi diplomát, de soha nem szerezte meg a szükséges gyakorlati időt, soha nem dolgozott jogászként. A diploma megszerzése után három évig Soros György pénzéből élt, 1990 óta a mi pénzünkből él. Sem szakmai, sem egyéb gyakorlata nincs. 29 éve politikusnak vallja magát.

Semjén Zsolt. 56 éves. Teológus. 1990 óta politikusként tevékenykedik, bár neki van munkatapasztalata. Érettségi után három éven át hivatalsegédként dolgozott a budapesti Kisipari Termeltető Vállalatnál. Időközben szociológus diplomát is szerzett. Ő a miniszterelnök helyettese.

Varga Mihály. 54 éves. 1989-ben végzett az Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Belkereskedelmi Karának áruforgalmi szakán. 1989-1990 között először 43. sz. Állami Építőipari Vállalat, gazdasági revizora, majd a Kelet-magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat, közgazdasági munkatársa. Tehát van egy év munkatapasztalata. 1990 óta politikából él. Ő a másik miniszterelnök-helyettes és Magyarország pénzügyminisztere.

Szijjártó Péter. 40 éves. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakán szerzett diplomát 2002-ben, azóta politikából él. Ő a külügyminiszter.

Rogán Antal. 47 éves. Közgazdász diplomát szerzett 1995-ben, abban az évben a Széchenyi István Szakkollégium nevelőtanára, demonstrátor volt, óraadó tanár az egyetem pénzügyi tanszékén. Még 1995-ben a Magyar Nemzeti Bank munkatársa lett, 1997-től politikából él. Ő a miniszterelnök kabinetfőnöke (propagandaminiszter).

De sorolhatnánk a jobbnál jobb képviselőket is, Farkas Flóriántól Németh Szilárdig. Egyik kiemelkedőbb szakember, mint a másik. Hihetetlen gyakorlattal a hátuk mögött.

Ha van valami, amit ez a kormány, pontosabban amit a magyar miniszterek elnöke nem visel el, az éppen a szakértelem. Már egyetlen szakértő sincs nemhogy a kormány, de a Fidesz közelében sem. A szakértelem és a tapasztalat helyett egyetlen fontos kritérium a feltétlen szervilizmus. Ezzel lehet előbbre jutni a politikának hazudott bolhacirkuszban. Van már nekünk több gyakorló elmebetegünk, akik kiélhetik a zavaros álmaikat. A mi bőrünkre, persze...

ELBÚCSÚZHATNAK MAJD A PRÉMIUMTÓL A NYUGDÍJASOK? - NOVEMBERBEN KÖZEL PLUSZ 25 EZRET KAPHATNAK AZ ÁTLAGOS ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.26.


Egyelőre nincs hír róla, de plusz prémiumot kellene kapniuk a nyugdíjasoknak a 2018-as év után. Az idén az Azénpénzem.hu kalkulációja szerint egy átlagos nyugdíjas novemberben 24,5 ezer forint pluszt kaphat majd. A következő évtől azonban prémium nem valószínű, csak az infláció miatti emelés várható. Kérdés, az hogyan.

A 2018-as évre járó, már kiosztott nyugdíjprémiumot 4,3 százalékos növekedéssel kalkulálták, ami maximum 18 ezer forintos prémium kifizetését jelentette. A Kormányinfón korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: ha az eredetileg kalkuláltnál nagyobb lesz a magyar növekedés, akkor kiegészítést kapnak a nyugdíjasok. Erről annak ellenére nincs hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett legfrissebb számok szerint is azt mutatják, hogy tavaly 4,9 százalékos volt a magyar GDP növekedése...

MIT CSINÁL AZ EMBER, HA 6 ÉV UTÁN HAZAKÖLTÖZIK?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő /  Balázs
2019.06.26.


Például megpróbálja eldönteni, hogy merre tovább. Elfogadjon egy nagyszerűen hangzó álláslehetőséget a világ túlsó végén? Maradjon inkább Magyarországon a család és a barátok közelében? Ki a fontos? Kinek kell megfelelni (ha meg kell): a családnak, magunknak? Ezek a kérdések foglalkoztatták Balázst – hogy mire jutott, kiderül a poszt végére.

„Mit csinál az ember, ha 6 év után hazaköltözik? Ez a kérdés foglalkoztatott szinte éjjel-nappal az elmúlt hetekben. Április 23-án repültem vissza Baliról Budapestre, azóta pedig jönnek a kérdések, hogy „What now?”. Az univerzum pedig hamar dobott egy választ Kínával kapcsolatban.

A lehetőség

Az elmúlt közel két évben volt egy cég, amit a kezdetektől nyomon követtem, Laiba Beverages a nevük. Két ismerősöm indította, akiket én még onnan ismerek, amikor 2014-ben Sanghajban tanultam – ők is oda jártak egyetemre.

Azóta indítottak egy elképesztő céget – koktélokat palackoznak és luxushoteleknek értékesítenek. Követtem, ahogy a semmiből elkezdtek rendezvényeken megjelenni, felvették Kína egyik legjobb mixerjét, gyárat vettek, majd meglett az első néhány olyan ügyfelük, mint a Marriott, FourSeasons, Intercontinental, Ritz-Carlton.

Le voltam nyűgözve, ahogy a két srác sorra éri el a sikereket. Végig az volt bennem, hogy szeretnék részese lenni ennek a kalandnak és velük dolgozni. Így történt, hogy két héttel a hazautazásom előtt megláttam egy új pozíciót náluk (értékesítés) – elkezdték rohamos ütemben bővíteni a csapatukat.

Nem vacakoltam, rögtön jelentkeztem, hiszen erre vártam korábban, míg az iPapernél dolgoztam. Pár héttel rá, pont mire hazaértem Budapestre, lezavartuk az interjúkat és fel is vettek. Illetve, megkaptam az állást, amitől először teljesen elvoltam ájulva.

Elképesztő „expat” csomag és objektíven nézve, 26 évesen megint csak, álmaimban se gondoltam, hogy ilyen kaliberű állást fogok megkapni. De ez azt is jelentette, hogy Kínába kell költöznöm.

Azzal nyugtattam magam, hogy hátha pár éven belül a cégen belül vissza tudok költözni Európába. Így ezzel le is tudtam ezt a részt és elindult a papírmunka..


ITT OLVASHATÓ

HIÁNYZÓ EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: BÁRON GYÖRGY
2019.06.21.


A Missing People több puszta felháborodásnál s abból fakadó morális gesztusnál. Tarr ebben is eredeti formaművész, aki új audio­vizuális nyelv létrehozásával kísérletezik. Bő másfél órán át hosszú, lassú fekete-fehér snitteket nézünk, vagyis az alkotói jelenlét rá jellemzően nagyon erős. Ám a három vásznon szinkronban pergő jelenetek sora több hatásos mozielőadásnál, s nem csak azért, mert nincs történetük. A fal nem a film és a társművészetek között omlik le – ez sem lenne kevés –, hanem a produkció, az elbeszélés, a kreáció és a valóság között. A művészetbarát publikum előbb úri tivornya szétdúlt terébe kerül, majd sztorik helyett valódi arcokkal, gesztusokkal szembesül, vagyis – szemben a hagyományos mozifilmekkel – a vásznon megjelenő emberek szemébe néz, pontosabban azok az övébe. Ezek a szenvedéstől barázdált arcok, a fáradt, tétova mozdulatok többet mondanak el minden kitalált és kitalálható történetnél. Miként Aranynál a bujdosó koldus nyomorúsága: „Nem mese az...”

„Homeless, go home”

Bécs fénykorában a császári udvar téli lovardája a város központjában állt, a nemes hölgyeknek és uraknak csak néhány métert kellett sétálniuk palotáikból, ha a csípős időben lovagolni támadt kedvük. Mára a barokk épületből kiszellőzött az istállók szaga, a ház Bécs megújított múzeumi negyedének ékessége, mely válogatott színielőadások, táncprodukciók, kiállítások és egyéb kulturális ínyencségek mellett fényűző fogadásokra, céges és privát ünnepségekre, gazdag esküvőkre is kibérelhető.

Amikor a forró júniusi estén belépünk a hajdani futtató tágas terébe, mintha épp egy ilyen zajlott volna odabent nemrég. Sötétvörös szőnyeg vezet a nagyterembe, amelynek rafinált ünnepi megvilágítása hasonlóan mélyvörös függönyökön és bíbor leplekkel letakart kerek asztalok sokaságán törik meg. A vigalomnak csak most szakadhatott vége. A magas asztalokon az iménti dínom-dánom maradéka, az abrosz borfoltos, a szendvicseken elnyomott szivarvég, félig üres palackok és poharak, eldőlt dekantáló üveg, a koszos tányérokon ínycsiklandó lakoma nyomai. A terem két szélén három sorban padok, alighanem a lovarda közönsége is ilyenekről élvezhette a bemutatókat. A padokon tépett hátizsák, viaszosvászon zsákok, nyűtt ruhák, pokrócok, házilag tákolt kerekesszék, mintha hajléktalanok hajtanák itt álomra, az úri népek távozása után, a fejüket. Míg a futtató tág terében berendezett installáció Chytilová Százszorszépekjének szétdúlt lakomáját idézte, a kopott tárgyak a fényes bálteremben Buñuel Viridiánájának Utolsó vacsora-parafrázisára emlékeztetnek.

A terem két oldalfalán jókora vetítővászon. Amikor sötétbe borul a tér, s a bejárattal szemközti függöny is felgördül, mögötte egy harmadik, még nagyobb vászon tűnik elő. A vetített mozgóképen a hosszúkás termet látjuk, ahol ülünk, a kamera Víg Mihály érzelmes-repetitív zenéjére lassan, méltóságteljesen végigaraszol a hosszú szőnyegen, meg-megáll az asztaloknál, tesz egy-egy fordulatot, továbbmegy, ráközelít az ünnepi vacsora maradékaira. Lassan kifakuló leblende után a kép fekete-fehérre vált. Kinyílik a barokk erkély alatti széles ajtó, amelyen át bejöttünk, éles ellenfényben emberek kontúrja tűnik fel, amint hosszú sorokban komótosan besétálnak a terembe, felsorakoznak velünk – a kamerával – szemben, mögöttük újabbak érkeznek, egyre többen, már százan is lehetnek, néznek minket, s mi nézzük őket. Férfiak és nők, fiatalok és idősek, betegek és egészségesek, csak annyi a közös bennük, hogy jól láthatóan a város szegényei, Bécs hajléktalanjai. A felvevőgép úgy pásztáz végig az arcukon, akár Tarr remekműve, a Kárhozatvégvidékén a reményt vesztett munkástekinteteken. A szemekben bánat, olykor könnyek. Innentől körülbelül ötperces fekete-fehér képsorok következnek, hol a nagy vásznon, hol – amikor a kamera a térben bolyong – a két kisebb vetítővásznon is, csoportképek és portrék a hajléktalanokról. Pontosabban megmozdított fotográfiák inkább, bennük cselekvések, apró történések szilánkjai. Az egyiken a sokaság ráveti magát az asztalokon hagyott maradékokra, s vad falatozásba kezd. Egy idősebb ember – már amennyire a koruk megállapítható – többlyukú pánsípon játszik, később ugyanő érthetetlen szöveget gajdol, amiből csak annyi érteni, hogy „alles gutes, alles gutes”, ami az ő szájából és helyzetében elég lidérces. Bizarr fiatal páros, transzvesztiták talán, táncra perdül, őket is látjuk még egyszer, az egyik a másik háta mögött áll, s gondosan fésüli társa félhosszú vendéghaját. Fiatalabb, láthatóan jó karban lévő férfi ugyanilyen lassan és gondosan kályhaezüsttel fújja be a testét, decens úri öltönyre emlékeztető gúnyát ölt aprólékosan, teniszütőt vesz a kezébe, s csak a hosszú snitt kimerevített záróképén, amikor pózba áll, jövünk rá, hogy „élő szoborként” keresi az utcán a kenyerét. A jelenet inkább abszurd, mint sokkoló; annál megrázóbb az az ugyancsak vágás nélküli felvétel, amelyen egy középkorú férfi játék babát öltöztet fel, hasonló gondossággal, odafigyeléssel és szeretettel. Majd ismét csoportkép előtt kocsizik a kamera, többen esznek, néhányan a háttérben összebújnak, portré következik egy ráérősen, nagy buzgalommal valamit – valakinek? – hímző asszonyról. Az egyik öreg megágyaz magának a padon, ugyanolyanon, amilyenen mi is helyet foglalunk, nagyon lassan és gondosan alakítgatva ki fekhelyét, a felvevőgép ezt a minuciózusan kivitelezett rutintevékenységet is türelmesen végigvárja, mint mindent.

Egy asszony magyarul elrebegi a Miatyánkot, s bár a közönség nemzetközi, a megrendült hallgatásból arra következtethetünk, hogy pontosan értik a fohászt. Aztán nyugovóra tér a többi hajléktalan is, miután gondos vackot formáltak maguknak, az evilági létből áthajóznak az álmok birodalmába, majd a következő, statikusabb beállításban, éles ellenfényben, egyikőjük mozdulatlan, fekvő testét látjuk, halottnak is vélhetnénk, mert a társai – az alsó beállítás csak a lábakat s azok vetődő kemény árnyékát mutatja – némán gyülekeznek körülötte, akár egy gyászszertartáson...


TÖRVÉNYSÉRTŐ ELLENŐRZÉST TARTOTT A KATASZTRÓFAVÉDELEM BIGE LÁSZLÓ GYÁRÁBAN

ÁTLÁTSZÓ 
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.26.


A tavaly őszi, rendőrséggel közös razzia után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén május végén szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding működési engedélyét. Közben viszont a szolnok megyei katasztrófavédelemnek érvényes szerződése volt a gyárral, aminek tűzátjelző-szolgáltatást végzett térítés ellenében. A jogszabályok szerint ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak összeférhetetlenséget kellett volna jelentenie maga ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál...

TGM: SZEMÉLYES ÜGY - MINDENKI A MAGA BŐRÉT MENTI VAGY VASTAGÍTJA. A TÖBBI NÉMA CSEND

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.06.26.


Bizony, bizony, sötét az élet
és nincsen benne semmi jó,
s majd eljövend a nagy itélet,
hol törve lészen a dió.

Babits, 1909


Némi föltűnést keltett – bár nem lett belőle igazi cause célèbre –, hogy az 56-os Intézet kormányzati szétbarmolása után az Intézet egyik legismertebb munkatársa, Ungváry Krisztián, a nagynevű történész úgy döntött, hogy ő átmegy a szélsőjobboldali, délibábos-áltudományos Veritas Intézetbe, és ott fogja tesztelni a nem is tudom, mit.

Szerintem ez első renden nem morális kérdés: Ungváry Krisztián köztudomásúlag megvesztegethetetlen, hajthatatlan, engesztelhetetlen, önfejű, független személyiség, aki soha nem fog mást mondani, mint amit gondol, és aki nem is függ efféle jelentéktelen állástól, hiszen még ebben a rendszerben is kaphatna – valószínűleg – ennél jobbat érdemei és teljesítménye alapján.

Az ok nyilván makacskodás, különcködés, ami nem is baj.

A kérdés politikai, nem erkölcsi. (Úgy értem, nem az individuális erkölcs kérdése. Más értelemben a politika természetesen: erkölcs. S emiatt persze esetenként: erkölcstelenség.)

Korábban Rainer M. János igazgató kijelentette – s ha jól értem, az 56-os Intézet legtöbb kutatója is így gondolja –, hogy ő aztán nem lesz a Veritas munkatársa, bár persze gesztusának közéleti értékéből sokat levon, hogy a másik leghíresebb ottani historikus nem szolidáris evvel az elhatározással.

Megerősíti azt az érzést, hogy magunkra vagyunk hagyva – elvégre ha csak egyéni megoldások, különutak és vészkijáratok vannak, akkor csak személyenként állhatunk ellen a szélsőjobboldali hatalomnak. Nincs védelmező közösség, mindenki menti a bőrét, ahogy tudja.

A Magyar Tudományos Akadémia szétverése – az MTA és a tudományegyetemek stb. bírálatára majd sort kerítünk, ha nem lesznek veszélyben, a velük szembeni „elvszerű” kritika jelenleg egyszerű árulás, a szolidaritás megtagadása – számos más intézmény szétverése után (és előtt) politikai, társadalmi és kulturális tragédia.

Ám a tragédia esemény: és ez is jelentős esemény – megpecsételi azt a helyzetet, amelyben gyakorlatilag kivétel nélkül a teljes alkotó értelmiség a maga egészében szembefordul Orbán Viktor uralmával.

Beleértve a konzervatívokat.

Beleértve azokat, akik úgy látják: nincs közvetlenül elfogadható parlamentáris alternatíva, ezért a szó konvencionális jelentésében „politikailag passzívak”.

Beleértve a kormánypolitika korábbi kedvezményezettjeit. Sőt: a kormánypolitika néhány korábbi reprezentánsát.

Ez a szembefordulás – bármennyire jelentős dolog, hiszen nálunk a középosztály legjelentékenyebb és legbefolyásosabb része az értelmiség: a jelenség történelmi okai közismertek – ellentmondásos. Ha a kormányzó szélsőjobboldal által dominált Országgyűlés megszavazza a gyalázatos MTA-törvényt (a gyalázatos „Stop Soros” és a gyalázatos „lex CEU” után, és sok-sok más gyalázat után és előtt), akkor – az esetleges alkotmánybírósági beadványon kívül – mi a teendő?

Jó pár tudós majd kivándorol, néhányan elhelyezkednek a magánszférában vagy az egyetemen, sokan nyugdíjba mennek, mások – jobb híján – maradnak az immár a kormány által irányított intézetekben.

Ismét csak egyéni stratégiák, egyedi „megoldások”, személyes ügyek.

A nemzeti kultúra, a magyar tudományosság pedig tovább hanyatlik...

SEMJÉN ZSOLTÉK OROSZORSZÁGBAN KÖLTÖTTÉK AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉT


HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.26.


Semjén Zsolt és Harrach Péter már letudták idei nyaralásuk egy részét. Magyarország legfeleslegesebb pártjának (KDNP) nagyágyúi egy háromnegyedórás udvariassági látogatásnak tettek eleget Moszkvában, ám az utazás ezzel nem ért véget, a szent emberek feleségeikkel együtt Szentpéterváron folytatták a kirándulást. Megnéztek mindent, ami szép és jó, némi költőpénzt is kaptak a konzulátustól, hajókirándulás is szerepelt a programban, a szárazföldön pedig a főkonzulátus kisbuszával furikáztak.

A hivatalos indoklás szerint az út rájuk eső részét a kereszténydemokrata nagyágyúk feleségei fizették. Hisszük persze, hogyha látjuk, szívesen megnéznénk a befizetéseket, kik állnak a csekkeken feladóként. Nem mintha nem bíznánk Semjén Zsoltban és Harrach Péterben. Mást sem teszünk évek óta, minthogy beléjük helyezzük a bizalmunkat, de van egy magyar mondás, amely úgy szól, hogy az ördög nem alszik. Vagyis, ha látnánk a befizetésről szóló dokumentumokat, még a mostaninál is jobban bízhatnánk az oroszországi kalandozáson résztvevő szent emberekben.

Amúgy nem azt gondoljuk erről az utazásról, mint mindenki más, azaz, hogy ez nem más, mint az adófizetők pénzének pocsékolása. Épp ellenkezőleg: mint annyi más esetben, ebben is a családbarát kormány szándéka mutatkozik meg. Vagyis, hogy a csalástagok közösen éljék át az örömöket, mert az együtt töltött idő nem pótolható, ráadásul sokszorosan megtérül az országnak, és mindnyájunk hasznára válik...

A BAGI-NACSA DUÓVAL VÉGE A KARINTHY-GYŰRŰNEK - A HATALOM SOHA NEM HUMOROS, A HUMOR SOHA NEM HATALOMPÁRTI - KORMÁNYPÁRTI HUMOR NEM LÉTEZIK, AMI VAN, AZ PROPAGANDA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.25.


Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta az idei Karinthy-gyűrűt. A döntés többet mond a tudományellenes és kultúraellenes rendszer természetéről, mint a díjazottak érdemeiről, amelyek korábban voltak. Egészen addig, amíg kormánypárti “humoristák” nem lettek. Nem azért, mert nekünk nem tetszik a jelenlegi “kormány”, hanem azért, mert amikor egy művész, de különösen egy humorista a hatalom oldalára áll, és azt szolgálja ki, akkor megszűnik művésznek, és főleg humoristának lenni.

Az elismerés nem a díjazottak teljesítményéről szól, hanem arról, hogy a hatalom mit részesít elismerésben, és melyek az elvárásai a kulturális életben. Ez teljes összhangban van az Orbán-rendszer minden megnyilvánulásával, és kifejezi a rendszer diktatórikus jellegét. Csak diktatúrákban részesítenek elismerésben a hatalmat kiszolgáló művészetet vagy humort, az ilyen jellegű tevékenység ugyanis a jellegénél fogva elveszíti a minőséget, a művészi kvalitásokat. A művészet mindig az ember oldalán áll a hatalommal rendelkezőkkel szemben, különösen egy diktatúrában. A humor pedig pláne.

A humor csak akkor humor, ha a hatalmasokat és azok visszaéléseit figurázza ki. Minden diktatúra, elnyomás és gonoszság egy szinten túl nevetségessé válik, abszurditásba fordul. A humorista nem is tesz mást, csak ezt az abszurd helyzetet ábrázolja. Nem létrehozza, hanem láthatóvá teszi, és felmutatja. A humorista a hatalom hamis tekintélyét rombolja, nem pedig építi. Egy rezsim “vicces emberei” cseppet sem viccesek, legfeljebb nevetségesek, egy humorista a hatalom szolgálatában nem humorista többé, hanem propagandista. Ez már egy másik szakma, ettől a pillanattól veszíti el a művész a színvonalat is, amelyet normális esetben díjazni lehet.

Magas művészi színvonalú seggnyalás és egyetértés ugyanis nem létezik. Ha egy “kormányzat” a saját hízelkedőit tünteti ki, az annak a bizonyítéka, hogy megszűnt a szakmai függetlenség és az önállóság, a diktatúra megát ünnepli, és a teljes behódolást teszi mércévé. Aki ennek szolgálatába állt, a tehetségétől, a képességeitől függetlenül lefokozta magát, mert elárulja az emberi értékeket, azok nélkül pedig nincs művészet, nincs humor. A Bagi-Nacsa duó kitüntetése sérti Karinthy Frigyes szellemiségét és az eddigi díjazottakat. Ez az elismerés arról szól, milyen mélyre süllyedt ez a két tehetséges ember, és hol tart ma a diktatúra...

NYUGATON IS HATNA ORBÁN POLITIKÁJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LKAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.26.


Soros György alapítványa az eddiginél nagyobb figyelmet fordít Nyugat-Európára, de nem feledkezik meg például Magyarországról sem. Az utca erejét nem könnyű parlamenti erővé változtatni. Nemzetközi lapszemle.

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, amely leginkább arról vált ismertté, hogy civiljogi aktivista tevékenységet finanszíroz Kelet-Európában és a fejlődő világban, most egyre több figyelmet fordít a jómódú Nyugat-Európára, hogy választ adjon a szélsőjobb ottani térnyerésére – írja a Reuters hírügynökség, amelynek a cikkét átvette egyebek közt a New York Times is.

Az új irány egyik példája, hogy Dél-Franciaországban Soros alapítványa átvállalta azoknak a helyi migránsjogi és diszkriminációellenes csoportoknak a finanszírozását, amelyek elestek eddigi forrásaiktól, miután Marine Le Pen Nemzeti Tömörüléssé átkeresztelt Nemzeti Frontja hatalomra jutott számos településen. Hasonló lépéseket terveznek Németországban, amelynek keleti részében az ősszel várhatóan nyereségeket könyvelhet majd el a tartományi választásokon az Alternatíva Németországnak elnevezésű bevándorlásellenes párt – tájékoztatta a Reuterst Selmin Caliskan, az alapítvány új berlini irodájában. Szintén támogatást kívánnak nyújtani a közösségi szellemet ápoló szervezeteknek, Észak-Anglia olyan elszegényedett részeiben, ahol nagy arányban szavaztak a Brexitre.

Kelet-Európát sem felejtik el

Mindebben – írja a Reuters – az az aggodalom tükröződik, hogy Nyugat-Európa is megadhatja magát az olyan nacionalista, erőskezű vezetők vonzerejének, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Goran Buldioski berlini irodavezető a Budapestről Berlinbe történt átköltözés előtti hónapokat felidézve kitért arra, hogy a magyar fővárosban munkába menet Soros-ellenes plakáterdő szegélyezte az útját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az alapítvány nyugat-európai tevékenységének a megnövekedett volta nem jelenti a világ más tájain a passzivitásba vonulást, nem jár azzal, hogy Kelet-Európáról Nyugat-Európára átterelődik a figyelem...