2017. október 4., szerda

AZ UDVARRÓL NÉZVE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.04.


Már megint tele van a net ezzel a gazellaarcú gázszerelővel, akinek az arcáról és a tekintetéből egy gazella értelmi képességei olvashatók le.

Átfutott az agyamon, miért éppen ezt a rémületesen primitív kétlábút választotta a szájnyalogató futballista. Az kevés, hogy hasonló a hasonlónak örül, persze ez a nyilvánvaló, két büdös bunkó jól megérti egymást, egy ilyen kitüremkedéssel, mint ez a szerelő, nincs gond, ez magától értetődő természetességgel utalja át a pénzeket a megfelelő bankszámlákra, egy pillanatig sem éli bele magát abba az illúzióba, hogy a pénz az övé. Dehát jellemtelen csúszómászót bárhol lehet találni, még a jó külsejű diplomások között is. Olyasfajta gerincbajnok, mint a jónevű irodalmár elfajzott unokája, aki buta ugyan, mint a főd, de mégiscsak Nagy Britanniában szerzett diplomát, vagy a jelenlegi londoni nagykövet, aki ugyancsak bizonyította, hogy képes fényesre nyalni a megfelelőnek ítélt segget, az ilyenek azért mégis inkább hasonlítanak emberre, mint négylábú kérődzőre (ami másfelől súlyosbító körülmény, de most nem arról van szó). Vagy ott vannak a főpapok. Szinte bármelyik. Mari néninek a zsigereiben sem mozdulna semmi kellemetlen érzet, ha meglát például egy püspököt, aki közbeszerzéseket nyer. Az egyházának természetesen. Ez a gázszerelő zsenánt, ha megfogalmazva nem is, de valahol mélyen a pislákoló tudat alatt a jobbágymentalitású magyar népben ott motoszkál: miért kell egy ilyennel mutatkozni? Hiszen a mi drága miniszterelnökünk ennél sokkal jobb.
Persze, hogy nem jobb, de hagyjuk meg a zsellérízlésnek, ami az övé, és kérdezzük ismét, miért a gázszerelő?

"NEM ÉRTEK A FOCIHOZ"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2017.10.04.


Dávid Ibolya, egykori igazságügyminisztert idéztem, aki ezzel az azóta szállóigévé vált mondattal válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a focimeccsek alatti antiszemita bekiabálásokról.

Minő szerencse, hogy a mi mostani vezetőink, élükön a miniszterelnökkel igazi futball szakértők. Nem sajnálják sem a saját, sem a bíróságok idejét, még kevésbé a mi pénzünket a focira költeni.

A bíróságok előtt több tucat per van folyamatban amiatt, hogy a különböző sportegyesületek nem hajlandóak kiadni az úgynevezett tao-pénzes szerződéseiket. Azt kérdik, mi a csoda az a tao és miért olyan féltve őrzött titkok az ezzel kapcsolatos szerződések. Megpróbálom magyarra fordítani a rettenetes jogi nyelvet, hogy érthető legyek. A cégek a nyereségük után fizetendő társasági adó egy részét felajánlhatják olyan szervezeteknek, amelyek látvány-csapatsporttal, vagy előadó művészettel foglalkoznak.

Ami mármost a focit illeti, nem kis pénzekről van szó. Csak az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a tao bevezetése óta 14 milliárd forintot kapott, de hogy kitől és mennyit, és mire költötték, azt annak ellenére sem árulják el, hogy erre ma már jogerős bírósági ítélet kötelezi őket. Becslések szerint 2011 – a tao bevezetése óta – összesen mintegy 300 milliárd forint körüli lehet az az összeg, amelynek nagy része a sport- és egy kevéske a kulturális egyesületekhez vándorolhatott...

AZ EGYHÁZ LEHAJTOTT FEJJEL, ÁJTATOSAN KUSSOL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.10.04. 


...Az elmúlt lassan nyolc, de különösen bő két évben a magyar társadalomban olyan gátak szakadtak át, olyan tömény gyűlölet került a felszínre, amire soha korábban nem volt példa. Az egyház – tisztelet néhány ritka kivételnek – lehajtott fejjel, ájtatosan kussol. A katolikus egyház példáját követve, a református egyház sem képes lemondani arról a státuszáról, hogy a közpénztámogatásokra való tekintettel totális függőségi viszonyt ápoljon az állammal.

Azok az egyházi vezetők – közöttük Bogárdi Szabó István püspök úr -, akik korábban a keresztényi lét és a politika összefonódásának káros hatásairól elmélkedtek, akik politikától függetlenül végezték a napi keresztényi feladataikat, ma hallgatnak és csoportképeken vigyorognak. Egyetlen szavuk nincs a menekültek, szegények megbélyegzése, a korrupció, a gennyes kormányzati propaganda ellen.

A Beer Miklósok, Fabiny Tamások kivételével az egyház képviselői a megalkuvás üzletét kötötték meg a Fidesz-maffiával. Már nem fontos, hogy a rosszat fel kell tartóztani, és a jót előrébb vinni. Már nem fontos, hogy Magyarország ne egy füstölgő puskaporos hordó legyen, hanem a józan, segítőkész, valóban keresztény emberek országa. Nem. És ebben a református egyház is politikai kalandorok feltétel nélküli kiszolgálója lett.

És nem csak az a keserves, hogy miként Erdő Péternek, úgy Bogárdi Szabó Istvánnak sem lehet megbocsátani, hogy partnerséget vállal az elnyomással, a kizsákmányolással, a lelki nyomorba döntéssel. Hanem hogy ez a kormány a társadalmi normalitás utolsó foszlányait is felzabálja, emberi létezésünk alapjait kérdőjelezi meg. Vagyis visszafordíthatatlanul lealjasít. Az, hogy ebben pontosan a küldetésétől teljesen elfordult egyház van a legnagyobb segítségére, külön tragédia.

AZNAP, AMIKOR A FIDESZ FELSEGÍTETTE AZ MSZP-T

REFLEKTOR BLOG
Szerző: TÁLOS LŐRINC
2017.10.04.


Nagyon csúnya, minden szálában még kibogozatlan kavarást láthattunk a múlt héten, amelynek a végén Botka László lemondott, a Demokratikus Koalíció pedig örömtáncot lejtett. A kibogozatlanság mellett azért halkan megjegyeznénk, hogy kilógott néhány narancsszínű szál abból a gombolyagból. Én most mit látunk? Azt, hogy ha összeomlik az MSZP, a Fidesz összetákolja.
A Fidesz nem az MSZP lerombolásán dolgozik, a kormánypártban rájöttek, hogy a 2018-as választási győzelemhez szükség van arra, hogy minden választókerületben megmaradjon egy közepesen erős baloldali jelölt. A Fideszben már választókerületekre lebontva vizsgálják, hol hogyan kell segíteni a baloldali jelöltnek. »Nem hagyhatjuk, hogy az MSZP idő előtt kicsinálja magát« - fogalmazott egy fideszes. A Fidesz és az MSZP jelenlegi viszonyának háttere. Hónapok óta egyre több politikai tárgyú beszélgetésben, nyilatkozatban kerül elő egy meglepőnek tűnő narratíva a Fidesz és az MSZP titkos kapcsolatáról, alkujáról. Sokan tudni vélik, hogy az egykor kormányzó, milliókat képviselő, bár mára megroggyant MSZP önmagától nem bénázhat ennyit, és nem véletlen, hogy egyes lépéseivel a mostani kormányt segíti: az MSZP-ben fideszes kollaboránsok dolgoznak” – írta az Index 2016-ban.

»Ez a kilenc százalék, amin most állnak, nagyon jó. Azt kívánom, hogy őrizzék meg« – mondta hétfő délután nem kevés gúnnyal a hangjában egy vezető tisztséget is betöltő kormánypárti képviselő, de a Fideszből és a KDNP-ből rajta kívül is többen mondták azt, hogy a Fidesznek a hétfő reggeli állapotában »kell« az MSZP: se gyengébben, sem erősebben – írta a hvg.hu most kedden.

Túltoltuk Béláim, idő előtt kinyírtuk az MSZP-t!
Miközben a sajtó azt fejtegeti, hogy az „Operation Lattmann” mögött az MSZP-ben megbúvó „fideszes téglák” és látens gyurcsányisták alkalmi koalícióját kormányközeli kezek is egyengették, a Fidesz most mégis az MSZP-t jelöli ki ellenefelének, amikor az MSZP frakcióvezetőjét hívja ki vitára? Talán nem vették észre, hogy az MSZP 10 százalék alá esett támogatottságának további durva – lényegében a megszűnés küszöbére jutást jelentő – bezuhanása várható az elmúlt bő hét Botka visszalépésével végződő zajos eseményei után? Dehogynem vették észre, éppen azért csinálják. A Fidesznek ugyanis az áll érdekében, hogy az MSZP és a DK még jó ideig amortizálja egymást (és az már teljesen mindegy, hogy a végén összefognak-e, hiteltelenítve minden korábbi csörtéjüket vagy inkább külön indulnak egymás szavazóira hajtva egyszersmint megosztva azokat). A Fidesznek ugyanis nem az volt a célja, hogy kinyírja az MSZP-t, hanem az, hogy megemelje Gyurcsányt. De ne annyira, hogy egyszerűsödjön a képlet. Az MSZP-nek már a kampány elején bekövetkező halála ugyanis elindítja a választókat elsősorban a DK, de más pártok, így a Jobbik és az LMP felé is. A DK erősödése – amely Gyurcsány „üvegplafon” Ferenc miatt limitált – még kedvez is a Fidesznek, a Jobbik vagy az LMP megtáltosodása viszont a Fidesz hatalmon maradásának támaszának, az úgy nevezett centrális erőtérnek a megbomlását jelentheti. A jelenlegi választási rendszert a Fidesz az akkor aktuális erőviszonyokhoz szabta, ha azok radikálisan megváltoznak, akkor akár a vesztét is jelentheti a NER-nek.
Akár már 2018-ban...

TRUMP NEM KIFOGÁS, A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS VALÓSÁG - A REKORDERŐSSÉGŰ HURRIKÁNOK IS EZT BIZONYÍTJÁK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: GAÁL ORSOLYA
2017.10.04.


Láttunk már nagyobb viharokat! – nyilatkozta Donald Trump miután az Irma hurrikán által sújtott térségbe utazott, hogy felmérje az elmúlt időszak egyik legpusztítóbb hurrikánja által okozott károkat. Érdemes megjegyezni, hogy az ötös erősségű hurrikán a legintenzívebb időszakában 185 mérföld/óra (kb. 298 km/óra) sebességű szélviharral tombolt és ezt az intenzitást egészen 37 órás rekordidőn keresztül tartotta. A szintén az idén drámai helyzetet okozó Harvey hurrikán, amely Texas és Louisiana állam egyes részeit teljesen elöntötte, megdöntötte a trópusi ciklonok által okozott esőzések mennyiségi rekordját az USA-ban. Emellett először fordult elő olyan, hogy az amerikaiaknak két legalább négyes kategóriájú hurrikánnal kelljen megbirkózniuk egy év alatt.

Bár a szakértők óva intenek attól, hogy olyan leegyszerűsítő következtetéseket vonjunk le, hogy a globális felmelegedés közvetlenül okozta ezeket az óriás hurrikánokat, arra hívják fel a figyelmünket, hogy a hurrikánok extrém intenzitása valóban összefügg az emberi tevékenység okozta klímaváltozással. Oly módon, hogy a felmelegedés hatására  a levegő több nedvességet képes felszívni és ezáltal intenzívebb esőzéseket okozhat. Az óceánok megemelkedett vízszintje is jelentős kockázatot jelent majd a szigetek és a parthoz közeli területek egyre nagyobb lakossága és infrastruktúrája számára...

LÁZÁR TÉNYLEG KISZÁLLNA A KORMÁNYBÓL

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.10.04.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter munkatársai úgy látják, hogy Lázár János pár napja lebegtetett távozási szándéka komoly. Azt mondják, szeretne több időt tölteni a családjával, de az is zavarja, hogy politikai kormányzás helyett kommunikációs kormányzás zajlik az országban. Még nem készül az Orbán Viktor utáni időkre, de biztos, hogy vannak miniszterelnöki ambíciói. A Fidesz különböző szintjein és területein dolgozó jelenlegi és korábbi tanácsadókat kérdeztünk arról, amit Lázár pár hete megüzent a sajtóban: ha választhat, 2018 után nem szeretne a kormány tagja lenni.

Szeptember elején, a politikai szezon és a választási kampány nyitányakor Lázár János az alábbi, többféle értelmezésre lehetőséget adó nyilatkozatot tette a Magyar Nemzetnek:

Én Orbán Viktorral négy évre és konkrét feladatokra állapodtam meg 2014-ben. A négy év lassan letelik, a feladatokat elvégeztem. A folytatásról még nem beszéltünk, hiszen a választások még előttünk állnak. Én szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. (...) A politikában a rotációnak vagyok a híve, a vérfrissítésnek és a dinamizálásnak.”

Két héttel később hosszabb interjút adott a Magyar Időknek, ebben még több értelmezési lehetőséget kibontott a Miniszterelnökséget vezető miniszter:

Ha ismét bizalmat kapok a választópolgároktól, a jövőben minden energiámat a választókerületem érdekérvényesítésének kívánom szentelni. Erről hosszabban beszélgettem Orbán Viktor miniszterelnök úrral is. Úgy érzem, kormánytagként elvégeztem a rám bízott feladatokat, és tiszta lelkiismerettel adhatnám át a miniszteri széket az utódomnak. (...) Terepen kell dolgoznia annak, aki egyszer egy egész országot akar politikusként, például miniszterként szolgálni" – mondta, majd hozzátette:

"A választókerületemre való összpontosítással tehát nem kiszállni akarok a nagypolitikából, hanem továbbképezni magamat benne."...

HÉTKÖZNAPI ORBÁN - FASIZMUS

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: BUJDOSÓ GYULA
2017.10.04.


Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy az Orbán – kormány egyre kendőzetlenebbül mutatja ki foga fehérjét. A kormányhivatalok és az erőszakszervezetek immár nyíltan az állampárt érdekeit szolgálják és utasításait hajtják végre. Mi ez, ha nem maga a fasizmus előszobája?

Fasiszta rezsimekről általában

Semmi jóval nem kecsegtet az sem, hogy adóhatóságunk élén is immár pártpolitikus áll. A kormány egyre nyíltabban és erőszakosabban próbálja elhallgattatni az ellenzéki hangokat. Ne gondoljuk azonban, hogy ez az evolúciós folyamat itt megáll. A jelenlegi rendszer egyre több jelét mutatja a Dr. Lawrence Britt politológus által feltárt fasiszta rezsimek ismérveinek.

1. Erőteljes és túláradó nacionalizmus


A fasiszta rezsimek szeretik a nemzeti zászlókat hazafias szlogeneket és szimbólumokat. A ruháktól kezdve a közterekig mindenhol zászlók vannak.
Az emberi jogok semmibevétele

Azt hiszem ehhez nem kell kommentár, a jelen rendszer szándékosan hagyja figyelmen kívül a hazai és nemzetközi emberi normákat, üldözi a hajléktalanokat, megalázza a fogyatékkal élőket.

2. Bűnbakképzés és ellenségkép kreálása

A fasiszta rezsimek úgy próbálják a társadalmat egyesíteni és a rezsim oldalára állítani, hogy kijelölnek egy „közös ellenséget”, akit lehet gyűlölni, aki ellen lehet küzdeni. A rezsim gyűlöletpropagandával hergeli a csőcselékét a kiválasztott sérülékeny csoportok ellen. Ezek a bűnbakká tett csoportok lehetnek eltérő vallású emberek, etnikai és faji csoportok, szocialisták, liberálisok, kommunisták… Bárki célponttá válhat, aki sérti a hatalmon lévők érdekeit.

3. Militarizmus, a katonaság túlzott támogatása/tisztelete


Tudjuk, hogy az Orbán kormány meglehetősen militarista. Minden lépésükkel a katonaságot akarják fejleszteni. Nagy hangsúlyt fektetnek a sport népszerűsítésére a háborúhoz nélkülözhetetlen fizikai erő fejlesztése érdekében. Öles léptekkel fejlesztik a tartalékos haderőt és a gyerekeket igyekeznek az erőszakra nevelni, lőtereket akarnak telepíteni az iskolákba.

4. Túltengő, elburjánzó szexizmus

A fasiszta rezsimekre a férfiuralom jellemző. A fasiszta rezsim igyekszik a „tradícionális” családot és nemi szerepeket mindenkire rákényszeríteni. A homoszexuálisok elnyomatása mindennapos, a rezsim nem tiszteli a hagyományostól eltérő életformákat.

5. Irányított tömegmédia

Előfordul, hogy az állam a médiát közvetlen módon birtokolja és irányítja. Sok esetben azonban – felvásárlás után – a saját embereiket nevezik ki felső vezetőnek a már meglévő médiumok élére. A médiát különböző jogszabályokkal is gúzsba köthetik, irányíthatják. A cenzúra a fasiszta rezsim alatt nagyon gyakori, kiváltképp háborús viszonyok alatt...

AZ ŐCSÉNYI PANZIÓS ORBÁNNAK: AKI PÁRTOLJA, HELYESLI A BŰNT, AZ BŰNPÁRTOLÓ

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2017.10.03.


Menekülteket nyaraltatott volna a Migration Aid a Tolna megyei Őcsény panziójában, mire a helyiek bepánikoltak, aminek eredménye előbb egy falugyűlés, majd a panziós autójának kiszúrt kerekei voltak. 

- Az összeugrasztott falut 11 éve vezető polgármester, Fülöp János lemondott.
Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki: semmi kivetnivalót nem talál az őcsényiek reakciójában.
- Átadta az önkormányzati hivatalt kedden a távozó Fülöp János a decemberi időközi választásokig a települést vezető alpolgármesternek, számolt be Őcsényről a HírTV.

"Nem biztos, hogy nekem kellett volna lemondani, de én ez után a 11 év után is azt mondom, hogy a településnek a nyugalma és a békessége a legfontosabb,” - mondta csalódottan Fülöp a csatornának. A HírTV elérte a panziótulajdonost is, aki Orbán Viktor mondatairól kijelentette, hogy szerinte: "bűnpártoló sajnos a miniszterelnökünk, mert ez bűn. Aki pártolja, helyesli a bűnt, az bűnpártoló. Én úgy tudom, hogy ezt talán még a törvény bünteti is."...

ISTENI CSODA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2017.10.03.


...Az új helyettes államtitkár ránézett a térképre, és azonnal talált egy helyet, ahol súlyos keresztényüldözés folyik. Ez a hely pedig az Irakban található Erbíl városa. Hazánk államháztartásának fölösleges ezer és ezer milliárdjaiból lecsípett egy picurka summát, és sürgős iskolaépítésbe kezdett az üldözött keresztények védelme céljából. Nem ismeretesek a részletek, csak annyit tudni, hogy egy év alatt – sajnálatos módon – nem készült el az iskola, így az iraki keresztény kisgyerekek nem tudták megkezdeni a tanulást a humánus magyar kormány által ajándékozott épületben. A helyettes államtitkárnak – remélhetőleg csak átmenetileg – kettétört a karrierje, és mennie kellett.

A tragikus helyzetet az oldotta fel, hogy máris megvolt az utód, így – hál istennek – újra odafigyel valaki az üldözött keresztényekre. Az új államtitkárnak ennek fényében javasolnánk, hogy rögtön itthon kezdjen sepregetni. Ha például abbahagynák a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség üldözését, a törvénytelenül egyesületté degradáltakat újra egyházzá nyilvánítanák, s kifizetnék az Emberi Jogok Európai Bírósága által – a magyar kormány okozta jogsértésért – nekik megítélt hárommillió eurós, mintegy 930 millió forintos kártérítést, azonnal sokat tennének az üldözött keresztényekért.

Úgy hírlik, a miniszterelnök különösen a szívén viseli a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot, s ezért a kormány tavaly hárommillió eurót, körülbelül 930 millió forintot különített el a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségek segítésére. Micsoda isteni csoda, hogy a két összeg eurócentre, fillérre megegyezik, és a jótétemény akár helyben is elvégezhető.

A KATALÁNOK KÖNYVE


ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.10.03.


Az amerikai hotelszobák nélkülözhetetlen tartozéka a Biblia az éjjeliszekrény fiókjában. A barcelonai egyetem szállodájában a Biblia helyén Josep Trueta The Spirit of Catalunya című könyvét találtam és éjjelenként azt olvastam. A kis boltra is emlékszem, ahol a hűtőben volt Judas sör, ami egyébként belga, de a Judas-ról mindig Barcelona jut eszembe, ahogy a Duchesse de Bourgogne-ról a belga söröző a Riponne sarkán Lausanne-ban. 

Nyilván megbocsátják nekem, hogy nem kezdek alkotmányjogi fejtegetésekbe a katalán népszavazás kapcsán. Igen, a spanyol alkotmány világosan fogalmaz Spanyolország megbonthatatlan egységéről (második szakasz) és elég határozott formában vonja fel az alkotmányokhoz képest meglehetősen bozontos szemöldökét arra az esetre gondolván, amikor valamelyik önkormányzati közösség önállósítani kezdi magát (százötvenötödik szakasz).

1938 márciusában Franco az olasz légierő gépeivel bombáztatta meg Barcelonát. Ezerháromszázan haltak meg. Később a falangisták kivégezték Katalónia elnökét Lluís Companys-t. A diktátor 1968-ban nevezte meg utódját, aki a Caudillo halála után két nappal Spanyolország királya lett I.Juan Carlos néven. A király trónbeszédében elkötelezte magát a francoista fasiszta mozgalom mellett. Az az alkotmány, amelyre most az ujjunkkal böködünk a tömeggyilkos diktátornak hűségesküt tevő egykori koronaherceg és a fasiszta állampárt egykori főtitkárának a műve. Egy tökéletesen demokratikus alkotmány, de azért a katalánok egy részének nem feltétlenül dobban nagyot a szíve, ha ránéz...

TGM: HALLGATÁS

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.10.03.


Az MSZP elnöke egyetlen szóval se említette, hogy mi lesz Botka programjával.

Botka László szegedi polgármester lemondott róla, hogy ő legyen a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje. Búcsúbeszédében kudarcáért főként a „demokratikus” ellenzéknek, közte az MSZP-nek a rejtett megalkuvását okolta az ellenséggel (a Magyarországot kormányzó radikális jobboldali hatalommal), illetve magának az ellenségnek a cselszövényeit.

Összefoglalva: azt állítja, hogy elárulták.

A jelenlegihez hasonlóan drámai politikai helyzetben az, amit mindenki láthatott – hogy magára hagyták és nem támogatták –, se nagyon különbözik az árulástól. Botka hibái is összefüggenek a magányával. Ezt a magányt más alkatú ember az előnyére fordíthatta volna. Bár a mai parlamenti és médiapolitikában ez talán nem lehetséges.

Cselszövés és árulás, csalódás és magány: nem formátum kérdése. A szereplők gyarlóságai mellett az a hallatlanul különös a helyzetben, hogy bár tagadhatatlan: Magyarország politikus és morális helyzete tragikus, ebből a tragédiából hiányzik a nagyság.

Ennek felejthetetlen jelzése volt az MSZP elnökének a Botka László visszalépése miatt összehívott sajtóértekezlete.

A pártelnök egyetlen szóval se említette, hogy mi lesz Botka programjával(amely baloldali, „egyenlősítő” gazdaságpolitikai, szociálpolitikai, adópolitikai – azaz újraelosztási-népjóléti – fordulatot jelenthetett volna). A programra, azaz a lényegre vonatkozólag a megjelent sok újságíró egyetlen kérdést se tett föl. A többi politikai párt, majd az „elemzők” és kommentátorok nyilatkozatai se foglalkoztak a programmal, vagyis – szónokiasabban – hazánk sorsával.

Kizárólag a hatalom problémái kerültek szóba. Pedig a politika a közjó megismerése és érvényesítése, illetve a közjó természetéről a honpolgárok által folytatott szüntelen racionális vita – nem az ettől elszakadt, a maga elvontságában elszigetelt vezetési-hatalmi probléma. Az ilyen elszakadás, a hatalom elvontsága a kései római császárkor történetíróinál jelenik meg, ahol a civilizációs elbeszélés helyét átveszi a zsarnok pszichológiai arcképe, s a társadalomtörténet helyét a személyi küzdelem a hatalomért. E történetírók legnagyobb tanítványának és utódának, Shakespeare-nek mindenekelőtt a királydrámái mutatják ezt az elvontságot: a király magányos, hiszen az ő kizárólagos hatalma végső soron – ha közvetve esetleg valamennyire közhasznú is lehet – az ő kizárólagos érdeke, senki másé (az uralom mint olyan nem áll azoknak az érdekében, akiken uralkodnak)...

NYOMTASS TE IS!

NYOMTASSTEIS.HU
Szerző: Nyomtass Te is
2017.10.04.


Megjelent a Nyomtass Te is! 11. száma.

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. 
Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

MINISZTERELNÖKÜNK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.04.


„ Ha egy párt, amely sok szavazatot kap a helyi választásokon, kevesebbet szerez a politikailag fontosabbakon, akkor központi vezetősége kétségkívül minőségileg fogyatékos.... ( Antonio Gramsci: Az új fejedelem.)


Az utóbbi héten ismét felizzottak a szunnyadó parazsak a balliberális oldalnál. Azt nyugodtan állíthatjuk, hogy mindig történik náluk valami, mert oly sok párt van a politikai ringben, hogy azok között szinte természetszerűen jelentkeznek a meg nem értés problémái. Ha pedig valamiben nincs egyezség, akkor azt jó szokásuk szerint csak a nyilvánosság előtt, és minél nagyobb füsttel és lánggal kell megvitatni.
A legújabb bokszmeccset azonban nem a pártok között izgulhattuk végig, hanem az MSZP és egy nemzetközi jogász, név szerint Lattman Tamás között. Közismert az, hogy Botka Lászlót tavaly májusban nem választották meg a párt választmányának elnökévé, holott ő erre nyilvánvalóan jó eséllyel számíthatott. Igaza is lett volna, hiszen talán ő az egyetlen politikus a pártban, akinek még van némi hitelessége a választók előtt, hiszen hosszú éveken keresztül állta a Fideszes támadásokat és sorra nyerte meg Szegeden a polgármesteri választásokat. Ezt természetszerűen lehetett volna honorálni ismét a választmányi elnöki tisztséggel. De amikor Molnár Gyula lett a párt elnöke, vele együtt Hiller Istvánt választották meg a szóban forgó tisztségre. Igaz, hogy a pártelnök már ekkor úgy nyilatkozott, hogy Botkára a miniszterelnök-jelöltség vár. Ezt jó döntésnek kell tekintenünk, éppen az előzőek miatt. Csakhogy Botka mintha megsértődött volna, mert visszahúzódott a szegedi várfala mögé és az országos politikában csak kevéssé vette ki a részét.
Ebben a helyzetben gondolhatta úgy az MSZP, hogy más jelölt után néz, és megbízták Tarjányi Pétertazzal, hogy a szokásos casting-ot bonyolítsa le. Ilyen casting-ot már egyszer végigéltünk az MSZP kormányzása alatt 2009-ben és abból nem sült ki túlzottan jó dolog. Ez utóbbiból sem! Szóval, a jelek szerint a jogásszal a színfalak mögött beszélgettek, amit Lattman Tamás úgy értékelhetett, hogy őt tekintik a párt miniszterelnök-jelöltjének. A tisztesség miatt meg kell jegyeznem, hogy ezt mértékadó MSZP-s politikus közül nyíltan soha senki sem mondta ki, és a párt kongresszusa sem döntött erről. Márpedig ez utóbbi után lehet joggal azt állítani, hogy a nemzetközi jogász lett a párt jelöltje a kormányfői tisztségre. Nem tudom, hogy időközben mi történhetett, az tény, hogy tavaly decemberben Botka László kilépett az önmaga által kreált száműzetéséből, és bejelentkezett a miniszterelnök-jelöltségre. Ebben az esetben az is természetes, hogy a párt őt és nem egy külső jelöltet fog támogatni. Így jutottunk el odáig, hogy ezt követően Botka 96%-os kongresszusi felhatalmazással teljes gőzzel vezethette a párt választási kampányát...

FORDULAT CEU-ÜGYBEN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.10.04.


A Reuters és az AP hírügynökség beszámol arról, hogy a Közép-Európai Egyetem, a CEU együttműködési megállapodásra jutott a New York állambeli Bard College nevű felsőoktatási intézménnyel, és reméli, hogy az erről szóló, úgynevezett egyetértési emlékeztető lehetővé vált aláírása nyomán rendeződik a CEU magyarországi helyzete. A Reuters ugyanakkor megírja azt is, hogy az illetékes magyar államtitkár szerint még nem teljesültek a jogszabályi feltételek.

Az áprilisban elfogadott magyar törvénymódosítás értelmében ezentúl akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha egyfelől működésének támogatásáról államközi szerződés rendelkezik, másfelől a székhely szerinti országban is folytat felsőoktatási tevékenységet.

Reuters emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök politikai konfliktust gerjesztett a CEU működésének megnehezítésével, a Soros György által alapított intézmény azonban leszögezte, hogy nem kíván távozni Magyarországról. A magyar kormányzati fellépés nemzetközi bírálatokat és budapesti tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, Orbán politikai támogatottsága meggyengült az egyetemi szabadság ellen intézett támadása következtében.

A fordulat – írja a Reuters – azután következett be, hogy Orbán ismét megtámadta Sorost, nemzeti konzultációt hirdetve abban a témában, hogy állítása szerint a milliárdos filantróp beavatkozik az európai migrációs szabályok alakításába.

Ugyanakkor a hírügynökség beszámol arról, is, hogy Palkovics László oktatási államtitkár az ATV-nek adott nyilatkozata szerint a Bard College-dzsal megszülető egyetértési emlékeztető még nem elégíti ki a magyar kormányzatot. Palkovics szerint a magyar törvényi előírások csak akkor teljesülnek, ha Amerikában hivatalosan akkreditálják a CEU által nyújtott valamelyik kurzuson megszerezhető diplomát. 

Az AP hírügynökség a CEU-ügyről beszámolva úgy fogalmaz, hogy a kérdés Orbán Viktor kormányfő Soros Györggyel való „ideológiai konfliktusának” a része, és hogy Soros magyar kormányzati kampányok célpontjává vált...

MI IS LEHETÜNK BÁRMIKOR MIGRÁNSOK - INTERJÚ MAJKÁVAL

ZOOM.HU
Szerző: FEKŐ ÁDÁM
2017.10.03.


Mivel kezelhető a TV2 körüli helyzet, jó-e ott épp Majka fekvése, és meddig lesz Sztárban sztár? Beszélgettünk.

Majoros Majka Péter azok közé a ritka híres magyar emberek közé tartozik, akik nem csinálnak problémát pár elsőre kínosnak tűnő kérdésből sem. Ezt kihasználva elbeszélgettünk az ország egyik legjobban működő bohócával kicsit a munkájáról, kicsit pedig arról, hol helyezkedik el ő Magyarországon, ha szóba kerül például a menekültpolitika.

Az ötödik szezonját futja a Sztárban sztár. Szerinted ezt meddig lehet még csinálni?

Én már most is azt mondtam, hogy nem lehet, és legalább egy évet pihentetni kéne, de most megint megbizonyosodtam róla, hogy van még ebben. Nem az én döntésem ez.

Tehát vállalnád?

Ennél kényelmesebb melót nem nagyon tudok elképzelni magamnak. Bemegyek vasárnap 5-re, mint egy színházi előadásra, fél 10-kor pedig már elindulok haza. Azért kapok pénzt, hogy olyanokat mondjak, amikért gyerekkoromban beírást kaptam.

De szerinted miért mozgat meg még most is ennyi embert?

Megvan benne az, ami a többi műsorban nincs: nem akar megfejteni, nem akar tehetségeket kizsigerelni, egyszerűen csak azt akarja, hogy a néző jól érezze magát. Annak idején a Dáridónak is az volt a sikere, hogy elnyűhetetlen slágereket énekeltek el az emberek akkor divatos stílusban. Mi vagyunk ennek az 5.0-ás verziója.

Pár éve még nagyon lesújtó véleményed volt a magyar zeneipar működéséről. Azóta változott valami?

Kevés dolog. Az internet amennyi jót hozott magával, annyi rosszat is. Az jó, hogy bárki feltölthet zenéket és híressé válhat, de megszűnt a lemezeladás. Az pozitív, hogy már nem programigazgatók döntenek róla, mit hallgass. Nem kell puncsolni ahhoz, hogy eljusson a zenéd a nagyközönséghez, de még így is jóban kell lenni emberekkel, akik személyes alapon döntenek arról, hogy szerepelsz-e a rádióban...

ATOMJAIRA HULLIK A MAGÁNYOS FIATALSÁG, A TÁRSADALOM INKÁBB ODA SEM NÉZ

444.HU
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2017.10.03.


- Az elmagányosodás a következő évtizedek egyik legnagyobb globális társadalmi kihívása lehet.

- A felmérések alapján a probléma egyre súlyosabb a fiatalok között is, az idősekkel szemben ők viszont alig kapnak támogatást.
- A helyzet pszichológiája, és a külső nyomás miatt ez a generáció nem is mer segítséget kérni, csak csendben tűri az elmagányosodás lelki és testi tüneteit.
- A magyar 30 év alattiak Európa egyik leginkább magányos fiataljai.
Fiatal vagy, nem lehetsz magányos!

Általánosan elfogadott vélemény, hogy egy modern társadalomban minden körülmény adott ahhoz, hogy annak tagjai aktív szociális életet éljenek. Így ha valaki mégis magánnyal, izoláltságérzéssel küzd, annak nem társadalmi, hanem egyéni okai kell, hogy legyenek. Ez alól csak az idősek élveznek kivételt a közvélemény szemében. Ők gyakran csak külső körülmények miatt maradnak magukra, és kénytelenek elköltözött gyerekeik, esetleg elhunyt házastársuk nélkül, egyedül boldogulni. Ezt a részproblémát a társadalom többé-kevésbé elismeri, és abban szinte mindenki egyetért, hogy támogatni kell az idős emberek társas kapcsolatait segítő kezdeményezések.

„A legtöbb, magányossággal kapcsolatos kutatást időskorúakról találni, annak ellenére, hogy a magányosság egy olyan probléma, ami egészen csecsemőkortól meghatározza a szellemi, mentális és fizikai állapotunkat, hiszen csecsemőkorban is beszélünk szeparációs szorongásról, ha nincs ott a biztonságot nyújtó személy,” mondja Vida Katalin tanácsadó szakpszichológus. Az idősek számára társasági körök, klubok alakulnak, melyek jelentősen csökkentik az izolációt, sőt, a testi egészségükre felügyelő házi gondozók mellett Európa több országában is gyakorlat a lelki jólétért felelős, rendszeres időközönként érkező ápoló alkalmazása, akinek semmilyen más feladata nincs, mint hogy beszélgessen, társaságot biztosítson.

A fiatal felnőtt korcsoport azonban aggasztóan kevés segítségre számíthat.


A középiskola után megszűnnek az irányított, támogatott szociális helyzetek. Sőt, a kreditrendszer bevezetésével már a felsőoktatásban is jelentősen csökkentek a csoportélmények kialakulásának esélyei, mondja Vida, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatója (aki azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy néhány egyetemen, így például az ELTE-n is működik diáktanácsadó, ahol a diákok ingyen kaphatnak pszichológiai segítséget). A felsőoktatáson túl azonban az új társas kapcsolatokat végképp önerőből kell kialakítani. Aki erre nem képes, az gyakorlatilag magára marad, nincs hová fordulnia segítségért.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a fiatal generáció tagjai sokszor elszigeteltebbnek, magányosabbnak, ebből fakadóan pedig frusztráltnak és tanácstalannak érzik magukat. A Mental Health Foundation által Angliában, több mint 2000 megkérdezett bevonásával végzett, 2010-es reprezentatív felmérés szemléletesen mutat rá a meglepő generációs egyenlőtlenségekre...

VENDÉGÍRÁS: AZÉRT GYŰLÖL, MERT FÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. LÍVIA
2017.10.03. 


...Szerintem azért gyűlöl, mert fél. Valami olyantól, amit nem ismer. Valami démontól. Mert a férjemtől nem fél, őt ismeri. A szomszédom úgy lehet a félelmével, mint ahogy a gyerekek félnek a szekrény-szörnytől. Minél tovább dédelgetik a szörny gondolatát, annál több szörnyű tulajdonsággal ruházzák fel. Pedig nem is a szörnytől félnek ők igazából, csak a bizonytalantól, az újtól. Ha megkérdezzük tőlük, sokszor meg se tudják fogalmazni, mitől félnek. Attól a valamitől, ami a szekrényben lakik, aki rossz és félelmetes, mondják ők. Mert biztos ott lakik, ők tudják. Pedig közben csak egy szülői ölelésre vágynak. Kis biztonságra. Kis szeretetre. Dédelgetésre.

Valahogy így lehet a szomszédom is. Ő készen kapja a démonokat. Neki már csak félni kell tőlük. Pedig valahol legbelül lehet, hogy ő is csak egy kis szeretetre vágyik.

SIMICSKA KIÁSTA A CSATABÁRDOT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.04.


Egy héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a háborúnak vége, Simicska Lajos visszavonulót fújt, és maradék seregeinek megóvása érdekében berekeszti a csatát Orbán ellen. A legújabb történések azonban nem ebbe az irányba mutatnak.

Tegnap reggel Veszprémben fényképezték le Orbán Viktor egykori barátját, kollégiumi szobatársát, aki ráadásul nemcsak üzlettársa volt a jelenlegi miniszterelnöknek, de a Fidesz elválaszthatatlan része és minden titkok tudója is egyben.

A képen Simicska Lajos egy foltos zakóban áll egy hirdetőoszlop mellett, a hirdetőoszlopra festett szöveg szó szerint megegyezik azzal, amit két és fél évvel ezelőtt, az emlékezetes G-napon mondott el a nagyvállalkozó, hadat üzenve ezzel valamikori barátjának és szövetségesének.

Ez a fotó rövid története, ám ami mögötte van, az nem csupán érdekes, de elgondolkodtató is egyben. A Simicskát személyesen ismerők egy pillanatra sem hitték, hogy Orbán volt barátja feladta volna a harcot, s bár seregei érzékeny veszteségeket szenvedtek – meg kellett válnia a Metropoltól, és zászlóshajója, a Közgép is meglehetősen rossz éveket zárt – úgy tűnik, nem végleg fújt visszavonulót...

CSAK NÉZZÜK, HOGY TELIK A KURVA ÉLET

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.10.04.


Egy matrac a földön, azon alszol, ha alszol, ágyad nincs is, minek, nem köt ide semmi, nem húz le a földre a kemény fa sem. A hangod jó, de nem annyira, hogy máshol is megéljen a helyi kiskocsma kisszínpadán kívül, de annyira igen, hogy beleszeressen a faluból elszármazott fiú, az a titokzatos tekintetű, és ha már épp te vagy az, akié a hang, akkor ne csak abba, de beléd is. Ő bejárta a világot, zenélt az utcán, minden járdaszigetet ismer a gitárja, ami iszonyú romantikus volt egy évig, két évig, három évig, aztán ő is rájött, hogy ennek eleje volt, de vége nem lesz: marad az utca, csak körülötte a város lehet más, a siker, a tehetség nem.

Hívja az élet, hogy folytatni kéne, beülni egy autóba, cigit sodorni, gitár, trombita a csomagtartóban, bőgő a tetőre kötve, és nekimenni a Balkánnak, de nem tudja, akarja-e ezt még mindig, újra, ugyanúgy bele a végtelenbe. Hogy romantikus-e még, vagy már kilátástalan, vagy már szánalmas. Akkor inkább az a matrac a földön, ágy nélkül, rajta a lánnyal a kiskocsmából, benne a szép hanggal. Talán többet ér egy ilyen hang és hozzá az a finom ölelés, és az a csönd, ami tőle olyan szép, mint az éneklés, mintsem elindulni megint ugyanazon az úton. Lehet, hogy fel kéne nőni, és lehet, hogy felnőni csak akkor lehet, ha megáll kicsit az ember, de ezúttal nem az út szélén, hanem lelépve az útról, a jól ismertről, arról, amelyiken a kitett kalap szokott lenni az előre belekészített egyeuróssal. Lehet, hogy nem kell annyira félni a csöndtől, a megállástól, hátha ezt hívják felnőttkornak.

Ezeket a hangulatokat próbálja megragadni Túri Bálint Márk diplomafilmje, a Legjobb úton, mi meg csak nézzük, ahogy telik a kurva élet, mint Tarr Béla filmjeiben, és a hasonlítás nem véletlen, persze nemcsak a fekete-fehérség miatt. Hanem mert Túri is mintha pont valami olyasmire törekedne, amit az a kollégánk írt a Sátántangóról, aki soha nem látott még korábban Tarr Béla-filmet:

"Ha a valóság fekete-fehér lenne, az pont így nézne ki.

A Legjobb úton-ban, ha valami, akkor pont ez tud magával ragadni: a valóságosság. Az életérzés, amit valamennyire biztosan minden késő húszas, kora harmincas magyar ember megtapasztalt már: menni vagy maradni? A romantikus vágyaknak élni, mint egy igazi életművész, vagy azt csinálni, amit ebben a társadalomban csinálni szokás: megfelelni az elvárásoknak? Törődni azzal, hogy mi lenne a jó anyukámnak, a haveroknak, a barátnőmnek, vagy menni a lelkem után?...

PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER - AHOL A TEST ÉS A LÉLEK TALÁLKOZIK...

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.10.04.


Korábbi írásomban a pszichológiai immunrendszer tényezőit mutattam be. A bio-pszicho-szociális összetevők közül kezdjük először a "bio"-val!

Nem valószínű, hogy minden „ép testben ép lélek” lakozik, de vajon mi történik a lelkünkkel, ha a testünk épségét elveszítjük?Tudjuk, hogy lelki állapotunk van hatással a testünkre, és pszichés tényező (pszicho)szomatikus betegséget okozhatnak. Ez a kölcsönhatás azonban fordítva is igaz. Biológiai tényezők és testi állapotunk erősen befolyásolja lelki működésünket. A pszichológiai immunrendszerünknek is fontos részét jelentik a biológiai tényezők! A teljesség igénye nélkül ezek közül mutatok be néhányat:

NEHÉZ ANNAK IS, AKI MENNE, ANNAK IS, AKI MARAD

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.04.


Jó régen, jó négy és fél éve annak, hogy Öreghaver egy posztban megírta, miért és hogyan pakolt össze ötven fölött és vágott neki a határátkelésnek. Akkor a munkahelyén nem nagyon vették komolyan, (megkapta azt is, hogy hova menne ő, a „vén hülye”), ám mégis sikerrel járt. Most egy rövid levéllel jelentkezett, amiben megírja, hol tart, és hogyan látja most az elmúlt éveket. (Figyelem, a poszt a korábbi írás felidézésével kezdődik – nehogy félreértés legyen!) 

„Jómagam az ötödik ikszen voltam túl, amikor becsomagoltam a hamuba sült pogácsát. Hogy a család hogy viselte? Nem igazán hatott meg a dolog. Azóta sokszor eszembe jut és hol szégyenkezem miatta, hol meg nyugtatgatom magam azzal, ennek így kellett történnie. (...)

No, miután jómagam is túl voltam azokon a bizonyos éjszakákon és azokon a beszélgetéseken, fogtam egy A4-es lapot és a tetejére azt írtam: Felmondás, alul pedig ahogy kell aláírás, dátum. (...)

Mit ne mondjak, egy csapásra érdekessé vált az életem. Nem a munka miatt, hanem az ugratások miatt. A „hová mennél, vén hülye?" az enyhébbek közé tartozott. Persze senki nem vette komolyan, mert eddig bárki adta be felmondását, szinte mindig visszacsinálták a dolgot valami aprósággal. Ez olyan játék volt. Addig.

Én lettem a veres posztó

Egy napon beültem az autóba és irány a nagyvilág. Eltel pár hónap és jött az első email, melyben volt irodatársam közölte velem, tudod, felmondott x, majd röviddel utána, felmondott y. Jó fél év alatt lelépett a fiatalok fele.

Egyikük meg is írta, ha te túl az ötvenen mertél váltani, akkor én mitől féltem eddig. Ez hízelgő volt számomra. Nem annyira a volt cégemnek, mert én lettem a veres posztó. Persze, menjetek csak a vén hülye után, majd visszajöttök sírva. Egyikük sem ment vissza. (...)

A korral együtt jár, hogy ugyanaz a kilométer egy bizonyos kor után már hosszabb. A majd kétezer kilométert meg kellett felezni. Szomszéd ország, de teljesen más mentalitás. Míg ott a nagyfőnökkel a keresztnéven szólítással tegező módra válthattunk, addig itt a hosszú évek óta akár egy helyen dolgozó kollégák Frau x vagy Herr y-ként szólítják egymást és téged is az új jövevényt.

Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen, nincs buli, nincs dobjunk össze neki egy nyakláncra vagy egy csokor virágra. Nem. Vége. Ennyi volt. Akkor azért elgondolkodsz egy kicsit.

Ha kicsesznek veled, akkor az nem azért van, mert keleti vagy, hanem mert a mobbing itt olyan új népbetegségféle, és piszkosul tud fájni. (...)

ÍGY HAMAROSAN TÉNYLEG NEM LESZ AKI TANÍTSON AZ ISKOLÁKBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.03.


Tömény kudarc, minden szinten – nagyjából így lehet értékelni a kormány 7 (lassan már 8!) éves oktatáspolitikáját. Ennek tükrében leginkább csak elkeserítőnek, de meglepőnek semmiképp sem nevezhető az, ahogy nekifutottunk az új tanévnek. A nyári igazgatóváltások legfeljebb helyi szinten tudták kicsit felrázni a közhangulatot, ám az, hogy mekkora pedagógushiánnyal kezdődött szeptemberben az oktatás, sokakat meglepett. Pedig nem új keletű problémával nézünk szembe.

Készülni pedig készülhettünk volna rá, hogy az idei tanévet már jelentős pedagógushiánnyal kezdik meg az iskolák.

Tavasszal került újra előtérbe a probléma, hogy a pedagógustársadalom rohamtempóban öregszik – a tanítók átlagéletkora idén már 46,6 év, míg a tanároké 46,9 év volt (csak viszonyításképp: az általános iskolai tanárok átlagéletkora 1989 és 2001 között 37,2 volt, 2016-ra pedig már 41 évre nőtt).

Szóval tudni lehetett, hogy hiány lesz pedagógusokból, és ez még csak nem is a pályaelhagyók – amúgy szintén feltételezhetően magas – számából adódó probléma. És már nem is lehet egészében rákenni az „elmúltnyolcévre” (mármint a Fidesz előtti, szintén nem túl előremutató oktatáspolitikára)...

BOKROS: AZ ORBÁN-KORMÁNY BŰNPÁRTOLÓ CSŐCSELÉKKÉ SILÁNYULT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: BOKROS LAJOS
2017.10.04.


Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke közösségi oldalán ismét kendőzetlen őszinteséggel bírálta Orbán rendszerét. Szerinte ami itt van, az maga a fasizmus.

Elérkezett hozzánk a fasizmus második szakasza, amikor a kormány már nem egyszerűen gerjeszti az idegengyűlöletet, hanem büszkén visszaigazolja és támogatja a megvadult csőcselék törvénytelen cselekedeteit. Van-e még lejjebb?

Orbán Viktor kormánya lerántotta magáról az utolsó leplet: nemcsak megtűri az általa fűtött gyűlölet uralmát, hanem kifejezetten támogatja azt. Ez maga a fasizmus, mégpedig a javából.

Bűnpártolóvá, bűntények támogatójává süllyedt a kormány, önmaga is csőcselékké silányult. Nem kis teljesítmény huszonhét évvel a rendszerváltás után...

PIQUÉ UTÁN A VILÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: REZEDA
2017.10.04.


Gerard Piqué, a Barcelona és spanyol válogatott Európa-, és világbajnok labdarúgója, aki maga volt az Isten az örömök idején, vasárnap népszavazott, és szégyenletesnek nevezte a referendummal kapcsolatban történteket, a spanyol rendőrség viselkedését.

Ráadásul kijelentette, hogy ő katalán, de nem tudta, mit tesz. Másnap megjelent Madridban, a válogatott főhadiszállásán, ahol edzett volna, viszont ott az emberekből előbújt az állat.

Botrányba fulladt a foglalkozás, huszonhárom perc után félbeszakadt, mivel a megjelenő szurkolók Piqué ellen fordultak. Molinókat tettek ki, amelyeken olyan cukiságok voltak olvashatók, mint például „Piqué, te visszataszító” vagy a „Piqué, takarodj!”.

Sőt, és pláne, még nyilatkozott is egyikük, mondván: „Piqué undorító, nem is kellett volna idejönnie.” Aztán volt még dobálás, ökölrázás és üvöltözés, ahogyan az illik szurkolóéknál ilyenkor.

Mondhatnánk, hogy jóvan, ők csak szurkolók voltak, viszont az emberi társadalmak kilencven százalékát ilyen szurkolók alkotják. Ebből a megközelítésből persze mindjárt más értelmet nyer egyetlenünk stadionépítési buzgalma is.

Olvasva az ilyetén történéseket tán megnyugodhatunk, hogy nem csak nálunk vannak kigyúrt kopaszok. De nem, nem nyugodhatunk meg, mert úgy tűnik, emberi fajunk nyílegyenesen menetel a pusztulásba. Olyas a légkör immár, mint Róma végnapjai idején, viszont a Nap vidáman süt a temetéseken...

A VILÁGSAJTÓNAK KEZD ELEGE LENNI AZ ORBÁN-FÉLE PARASZTVAKÍTÁSBÓL SOROS-ÜGYBEN (IS) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.10.04.


- Soros-terv nincsen - mondják a nagy nemzetközi lapok, de ezt a magyar vezetés jobban tudja

- Hírek szerint ha a magyar kormány aláírja a New York Állammal kidolgozott egyezséget, akkor megmenekül a CEU

- A baloldal káosza jó kilátásokkal kecsegteti a Fideszt a választások előtt

FT

Magyarország a nemzeti konzultáció formájában fokozza a Soros elleni kampányt, Orbán Viktor a pénzember és az EU bírálatát állítja a hadjárat középpontjába a választások előtt,ez a fő mondandója a szavazók számára. A kiküldendő kérdőíveket azonban a bírálók hazugságnak és megalapozatlan összeesküvés-elméletnek minősítették, mivel az azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy a háttérből ő vezérli a puccsot, illetve navigálja a Bizottságot, éspedig annak érdekében évente legalább 1 millió bevándorló árassza el Európát. A kiszivárgott kérdőív 7 állítást tartalmaz a befektető ellen, annak korábbi kijelentéseire hivatkozva. Az állami tévé már reklámozza az akciót.

Soros ellenzi a kötelező áttelepítéseket, magyar részről mégis úgy állítják be az Európai Tanács kvótadöntését, hogy az a feltételezett Soros-terv kulcseleme. A miniszterelnök azt hajtogatja, hogy az unió vezető tisztségviselői az üzletember kezéből esznek. Soros szóvivője ellenben azt mondja, hogy a kampány hazugságokra épül, nem létezik olyan globális összeesküvés Magyarország ellen, amelyet a befektető irányítana. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Orbán-kabinet átszámítva több mint 3 millió dollárból rájátszik a félelemre és a gyűlöletre, így próbálja manipulálni a szavazópolgárokat. A Human Rights Watch a nemzeti konzultációt hivatalos gyűlöletkampánynak minősítette, amely várhatóan csak gerjeszti az idegenellenes érzéseket. Egyébként a legújabb közvélemény kutatás szerint a Fidesz 55 %-kal vezet a határozott pártválasztók körében. Csaknem 30 %-kal veri a Jobbikot.

FAZ

A lap „Hét kérdés, egy válasz” címmel arról ír, hogy a magyar kormány már megint újabb politikai párbeszédet kezd a néppel, ezúttal az ún. Soros-tervről. Fél évvel a választások előtt Orbán Viktor arra készül, hogy megvédje pozícióját. Miközben a kormány megindította a kampányt, hogy mozgósítsa híveit, a szocialista kihívó, Botka László bedobta a törülközőt. Kudarcot vallott a kísérlete, hogy egyesítse a balliberális pártokat, ugyanakkor távol tartsa Gyurcsányt. Ami Sorost illeti, a hatalom úgy állítja be, hogy az üzletember az általa segített NGO-k közreműködésével, illetve részben az EU-ra gyakorolt állítólagos befolyását meglovagolva igyekszik érvényesíteni az akaratát az olyan nemzetállamokkal szemben, mint Magyarország. Az Open Society Alapítvány vitatja az állítást. A hadjáratnak nincs törvényi alapja, és jogilag nem is kötelez semmire, ám közpénzekből finanszírozzák, ahogyan már a hasonló, korábbi akciókat is.

Kovács Zoltán azt mondja, a módszert az ellenzék is alkalmazhatja. Hozzáteszi, lehet az eljárásmódot populistának is minősíteni, de a kabinet büszke arra, hogy beszél a lakossággal. Ugyanakkor utal arra, hogy az unió a 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott roma stratégia ügyében nem az eredeti tervnek megfelelően jár el, hanem azt valósítja meg, amit Soros indított el a saját szervezetein keresztül. Goran Buldioski, a milliárdos európai alapjának igazgatója azt hangsúlyozza, hogy nincs sem átfogó Soros-terv a migráció ügyében, sem globális összeesküvés Magyarország ellen. Az Orbán-kormány egy sor idézetet használ a befektetőtől, kiragadva azokat az összefüggéseikből. Azon kívül rámutatott, nincs hálózat, hogy az indítványokat valóra váltsák. Az alapítvány részéről semmi történt azzal kapcsolatban, amit Soros 2015-ben felvetett, az a nemzeti, illetve európai intézményekre tartozik. Egyébiránt az alap által Magyarországon szétosztott pénzekből csupán 10 %-ot fordítanak a menekültekkel összefüggő célokra. Az az állítás pedig, miszerint az unió Soros parancsára járna el, az európai intézmények alábecsülését jelenti. Mert az igaz, hogy időnként az üzletember is felbukkan Brüsszelben, de ugyanígy van ezzel sok száz érdekképviselő, illetve tanácsadó is...