2017. június 1., csütörtök

A KORMÁNY SZERINT, AKINEK TANULÁSI NEHÉZSÉGEI VANNAK, AZ LUSTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.06.01.


Mint is írtunk róla: 112 igen, 56 nem szavazattal kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény módosítását, amely 2018-tól többek között megszünteti azt a lehetőséget, hogy azokat a gyerekeket, akik speciális tanulási nehézséggel (például diszkalkulia, diszlexia, diszgráfia) küzdenek, bizonyos tantárgyakból fel lehessen menteni – számolt be róla a Népszava.

A cél az volna, hogy “a gyerekek ne lustuljanak el” (!). Így gondolkodik egy nemszakértő és nemember kormány.

A Balog Zoltán állelkész által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tartott ugyan egy látszategyeztetést a Civil Közoktatási Platformmal (CKP) és annak tagszervezetével, a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyermekek szüleit képviselő Csak Együtt Van Esély Csoporttal, ám azok hiába próbálták meggyőzni a döntéshozókat és a szakmai szereplőket a módosítás károsságáról: lényegében változtatás nélkül elfogadták azt.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága is szeretett volna egyeztetni, ám véletlenül már nem fért bele az időbe, az országgyűlés fideszes többségének sajnos sürgősen meg kellett szavaznia a módosítást, így ez a találkozó elmaradt.

A törvénymódosítás elégedetlenséget szült a szakértők között is...

ÚJRA MEGPRÓBÁLHATJÁK FELHIGÍTANI A BÍRÓI KART

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.06.01.


Több mint száz új bírót is előrevetít az OBH elemzése. Felvetetődik a kérdés, vajon a kormányzat nem arra készül-e, hogy a kormányzati szférából érkező bírákkal töltsék fel a közigazgatási bíróságokat.”

Ezt mondta a 444-nek L., aki belülről ismeri a magyar igazságszolgáltatás működését. Szerinte arról lehet szó, hogy a kormány újra megpróbálja legalább részben megcsinálni tavaly nyári különbíróságos ötletét.

Augusztusban az volt a terv, hogy a hatalom számára kiemelten fontos gazdasági, politikai ügyeket a meglévő rendszerből kiszervezik. Vitás helyzetekben különbíróság döntött volna arról, hogy

tényleg „Mészáros Lőrinc” nyerte-e a közbeszerzést;
- versenyjogi szempontból megvásárolhatja-e Andy Vajna a következő tévéjét vagy rádióját;
- nyilvános-e, hogy Matolcsy-klánt hogyan tömi közpénzzel a Nemzeti Bank;
- lehet-e egyes kérdésekről népszavazást tartani;
- szabad-e a politikai ellenfelek cégeit rommá bírságolni...

ELJUT VÉGRE A JÖVŐBE A HONVÉDSÉG?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kovács Gyula
2017.06.01.


A Nyugat most rákényszerítheti Magyarországot arra, hogy ne odázza el a haderő valódi fejlesztését, ugyanakkor felmerül annak a veszélye, hogy semmi más nem fog történni, mint az odaöntött milliárdokat a jelenlegi rossz struktúrájú honvédség, mint egy szivacs szívja majd magába, miközben érdemben nem sok minden fog változni. Kovács Gyula katonai szakértő cikke.

Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program néven tervet dolgozott ki a Honvédelmi Minisztérium a haderőfejlesztés menetére, ám a program részleteiről egyelőre semmit sem tudni. A Fidesz-KDNP kormány a jogszabályok módosításával a fejlesztési terv elfogadását kivette az Országgyűlés jóváhagyása alól, elegendővé téve azt, hogy a honvédelmi miniszter lássa el a dokumentumot a kézjegyével.

Egy nemzetközi megállapodás alapján a NATO-tagállamoknak 2026-ig el kell érniük azt, hogy a GDP-jük 2 százalékát fordítsák honvédelemre, aminek a teljesítését hazánk Donald Trump amerikai elnök nyomására a legutóbbi brüsszeli csúcson hozott döntésnek megfelelően már 2024-re beígérte. Ez mintegy 4 ezer milliárd forintos ráfordítást jelent a katonaságra.

Maga a fejlesztés valóban jól hangzik, de ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy az évi több százmilliárdokat a jelenlegi, rossz és korszerűtlen struktúrájú honvédségre költik majd el.

A NATO-ban az az iránymutatás a fejlesztések tekintetében, hogy a tagállamoknak nem csupán növelni kell a védelmi kiadásaikat, hanem annak legalább húsz százalékát fejlesztésekre kell fordítani. Mi ezt már az idén teljesítjük, hiszen a védelmi költségvetésünk 20 százalékát modernizációra tudjuk fordítani – jelentette be a Magyar Időknek adott interjújában Simicskó István honvédelmi miniszter.

Az pedig teljesen értelmetlen, hogy a Zrínyi 2026 fejlesztési tervet dugdossák a nyilvánosság elől, hiszen amint Magyarország beterjeszti azt a NATO-nak, véleményezni fogják, és így természetesen ki fognak derülni a részletek, illetve azt is mindenki megtudja, hogy a katonai szervezetnek mi a véleménye a dokumentumról, esetleg milyen kifogásokat fogalmaz meg a magyar elképzelésekről.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény „38. §. (7)70 A Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezheti.”

A honvédség fejlesztési terve tehát nem ismert, de az látható – a mostani állapotok alapján –, hogy a 21. század helyett a 20. században maradtunk. Ugyanis nincs szó a katonai képességek növeléséről, vagy amennyiben igen, a titkolózás miatt nem tudjuk, hogy azt miként képzelik el. Az biztosnak tűnik, hogy a korábban célul kitűzött 20 ezer fős tartalékos létszám elérése és a helikopter-beszerzés megmarad a kormányzat által eltervezett dolgok között...

AZ EMBEREK IS LÁTJÁK, HOGY A FIDESZNEK LEJT A PÁLYA A MAGYAR MÉDIÁBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.01.


A Freedom House kutatása szerint Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság. A Publicus felmérése alapján pedig kijelenthető, már az emberek is érzékelik, hogy a médiumok területén igencsak a Fidesznek lejt a pálya. A válaszadók az MTVA csatornákat, az Echo TV-t és a TV2-t egyértelműen, vagy inkább a Fidesz véleményét tükröző hírforrásnak látják.
A kormánypárt térnyerése a sajtóban tovább folytatódik: már a konzervatív értékeket valló Mandiner is rövid időn belül teljesen a Fidesz befolyása alá kerülhet. Hogy miért lett a szabad média bedarálása ilyen sürgős? A Fidesz számára kulcsfontosságú, hogy 2017-ben és 2018-ban, amikorra teljes fokozatra kapcsol a választási kampány, még a csapból is a kormánypropaganda folyjon.
2010 óta a Fidesz folyamatosan építi le és formálja neki tetszőre a magyar médiapiacot. A politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt példa.
2016-ban a kormánypárt még magasabb fokozatra kapcsolt. Az év elején Andy Vajna állami kölcsönből megkaparintotta  a TV2-öt, megszűnt az ingyenes Metropol és helyére jött a Lokál. A Mediaworks Hungary Zrt. bekebelezte a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, továbbá elhallgatott a Class FM és bezárták a Népszabadságot.
A fenti fejleményeket tekintetbe véve egyáltalán nem meglepetés, hogy Magyarország az egyike azoknak az országoknak, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság, miközben az egész világon is tizenhárom éves mélypontra zuhant a helyzet – írja 2017-es elemzésében a Freedom House, amelyet többek között az index.hu is ismertetett. Magyarországon négy pontot romlott sajtószabadság-index azon a skálán, ahol a 0 jelenti a tökéletes szabadságot, a 100 pedig az abszolút nem szabad sajtót. Nekünk 44 pontunk van, ami 6 ponttal rosszabb Romániánál, 2-vel Bulgáriánál és 18-cal Szlovákiánál...

HA MÁR SEGÍTENI NEM TUD, LEGALÁBB NE ÁRTSON A SEGÍTSÉGRE SZORULÓ DIÁKOKNAK A KORMÁNY!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JámborAndrás
2017.06.01.


Sosem értettem, hogy egy párt, egy kormány vagy egy parlament miért hoz olyan törvényeket, amelyek egyetlen eredménye, hogy honfitársainknak nehezebb, rosszabb lesz ebben az országban élni. Kedden a parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely nehezebb helyzetbe hozza a tanulási nehézséggel küzdő gyerekeket.

„A javaslat egyik része megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel (például diszkalkulia, diszlexia enyhébb formáival) küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól. A törvény másik része lehetőséget teremt arra, hogy - megfelelő számú szakember híján - ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel” - foglalja össze a Népszava a módosítás tartalmát.

A helyzet az, hogy jómagam is diszgráfiás vagyok (aki régóta olvassa a Mércét, az láthatta ezt a rengeteg helyesírási hibából, betűcseréből, amiket persze igyekszünk minél jobban kiküszöbölni), és ez borzasztó sok nehézséget hozott életem folyamán. Általános iskolában még keveset, mert az általános iskolámban értették miről volt szó, jó iskolába jártam, motiválni akartak, tanítani.

De gimnáziumban a legtöbb tanár valamiféle jellemhibának tartotta ezt, azt gondolta, majd kinövöm, vagy ha megbuktatnak, akkor majd elmúlik. Míg általánosban négyes és ötös voltam mindenből, gimnázium elsőben, év végére már annyira megutáltatták velem a tanulást a folyamatos negatív visszajelzésekkel, egyesekkel, hogy három tantárgyból is buktam. Nem pontosan értettem, hogy például a történelem dolgozatnál miért kell levonni az 50 pontos dolgozatban 10 pontot helyesírásra, ha látszik, hogy tudom az anyagot...

SOROS GYÖRGY: EURÓPA FELTÁMADHAT

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Soros György
2017.06.01.


Az unió reformra szorul, de van, ami reményt ad. Ilyen a magyarok ellenállása Orbán maffiaállamával szemben.

Ma az Európai Uniót egyszerre kell megmenteni és megújítani. A legfontosabb a megmentése, mert létében fenyegeti veszély. De amint Emmanuel Macron francia elnök mondta kampánybeszédeiben, nem kevésbé fontos újra megteremteni azt a támogatást, amelyet valaha az EU magáénak tudhatott.

Az uniót fenyegető veszélyek egy része kívülről ered. Olyan hatalmak veszik körül, amelyek ellenségesek értékeivel szemben: Vlagyimir Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa, al-Sziszi Egyiptomja és az az Amerika, amelyet Donald Trump próbál létrehozni.

De van belső fenyegetés is. Az EU olyan egyezmények talaján áll, amelyek a 2008-as pénzügyi válság után elvesztették értelmüket. Még az euró fenntarthatóságát szolgáló legegyszerűbb változások végrehajtásához is olyan kormányközi együttműködés kellene, amely ezeken a szerződéseken kívül valósul meg. És ahogy az európai intézmények működése egyre bonyolultabbá vált, maga az unió is részben működésképtelenné lett mára.

Európa nem az euró


Az eurózóna például már pontosan az ellentéte annak, ami a célja volt. Az EU olyan, hasonló értékeket valló államok önkéntes szövetsége volt, amelyek maguk adják fel szuverenitásuk egy részét a közös eredményekért. A 2008-as válság után viszont az eurózóna úgy alakult át, hogy a hitelező államok diktálhatták a feltételeket az adósoknak, akik képtelenek voltak azoknak megfelelni. A megszorítások erőltetése gyakorlatilag lehetetlenné tette a gyenge országoknak, hogy kinőjék gondjaikat.

Ha ez így folytatódik, kevés esély marad. Ezért kell az uniót radikálisan újjáépíteni. Az a felülről szervező elv, amellyel Jean Monnet elindította az európai integrációt az 1950-es években, igen sokáig kitartott. Most közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az uniós intézmények együttműködhessenek az alulról induló kezdeményezésekkel, és közösen újra megnyerhessék a választók bizalmát.

Gondoljunk a Brexitre, amely egész biztosan pusztító hatással lesz mindkét félre. Nagy-Britannia elszakadásának rendezése elvonja az EU figyelmét a saját válságáról. Ráadásul mindez nyilván tovább tart majd, mint az erre szánt két év; öt esztendő a valószínű, ami a politikában egy örökkévalóság, különösen ilyen forradalmi időkben.

Ezért az uniónak konstruktívan, minden eshetőségre készen kell vezetnie a Brexit-tárgyalásokat. Az elhúzódó „válóper” során könnyen lehet, hogy a britek egyszer csak rájönnek, mégis jobb nekik az EU-ban maradni. De ez csak akkor esélyes, ha az unió olyan klubbá válik, amibe érdemes belépni – akár Nagy-Britanniának, újra. És kell hozzá az is, hogy a csatorna mindkét partján újragondolják a helyzetet.

Ennek a valószínűsége csekély, de nem nulla. Fel kellene ismerni egész Európában, hogy a Brexit a dezintegrációhoz vezető lépés, és mint ilyen, mindenki a vesztese lesz. Egy újra vonzóvá váló Európa ugyanakkor a jobb jövő reményét hordozná – különösen az ifjú generációk számára.

Ez az új Európa világosan elválasztaná egymástól az unió és az eurozóna fogalmát. Másrészt tudatosítaná, hogy az eurózónát elavult és megkövült szerződések irányítják.

Ezek a szerződések kimondják, hogy minden tagállam kötelezően bevezeti az eurót, amennyiben és amikor megfelel a feltételeknek. Ez ahhoz az abszurd helyzethez vezetett, hogy például Svédország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság világossá tette ugyan, hogy nem szándékozik átvenni a közös valutát, ennek ellenére ők is „pre-in” státuszban vannak, vagyis olyan tagállamok, amelyek mentességet élveznek.

Ezek nemcsak szavak. Az EU olyan szervezet, amelyben az eurózóna a mag, a többi tag pedig alacsonyabb rendű. Ez így nem maradhat. Az euró megoldhatatlan problémái nem verhetik szét magát az uniót.

Az eurózóna és az EU közötti különbség tisztázatlansága ennél nagyobb bajról árulkodik: arról a feltevésről, hogy a tagállamok különböző sebességgel, de ugyanazon cél felé haladnak. Ehhez képest egyre több ország nyíltan visszautasítja a szorosabb európai integrációt.

Jelentős pozitív hatása lenne annak, ha a „többsebességes” Európa helyett „többsávos” Európáról kezdenénk beszélni. Olyan Európáról, amelyben a tagállamoknak szélesebb demokratikus mozgástér jut, mint most. Ma az államok inkább a saját szuverenitásukat erősítik, mint hogy még többet adnának fel belőle. Pedig ha az együttműködés haszna kézzelfogható lenne, akkor változhatna az európai népek véleménye is, ahogy a kooperációs készségük is...

A KORMÁNY MAGYAR EMBERE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.01.


Először évekkel ezelőtt hallottam a magyar emberről. Szijjártó Péter mondta, de lehet, hogy maga Orbán Viktor: a magyar emberek visszautasítják a Brüsszelből jövő nemtelen támadásokat. Később azt mondták, hogy a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és kikkel nem. A magyar emberek nem kérnek abból, hogy Amerikából oktassák őket demokráciából.

Érdekelni kezdett, hogy milyen lehet a magyar ember. Mert hiába hittem, hogy ismerem, hiszen magam is magyar ember vagyok, ráadásul olyan magyar ember, aki magyar emberek között él. De ezek szerint másmilyen magyar emberek is vannak.

Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság: milyen az a magyar ember, akiről a kormány beszél, és akit példaképül állít elénk.

És igen! Ha nem is könnyen, de találtam ilyen magyar embert. Hosszan beszélgettem vele, s most leírom a tapasztalataimat:

CIDER ALMA: A MINISZTERELNÖKI ROKONOK MILLIÁRDOS BUKTÁJÁNAK HÁTTERE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Keller-Alánt Ákos
2017.06.01.


Ötmilliárd forintos minisztériumi hitel, miniszterelnöki rokonok, több tízezer tonna eltűnt áru, hárommilliárdos mínusz. Ajánló az eheti Magyar Narancsból.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt (MNKH) 2014-ben úgy gondolta, kihasít egy darabot a nemzetközi almapiacból. Erre a feladatra a szakmai tapasztalattal nem rendelkező, ám Orbán Viktor feleségéhez nagyon is közel álló Cider Alma Kft.-t választotta. A Cider végül hárommilliárd forintos tartozást hagyott maga után az állami cégnél, ezt a pénzt aztán egy Mészáros Lőrinc közeli cég fizette ki.

A Narancsnak sikerült kiperelni azokat az iratokat, amelyekből kirajzolódnak az ügylet részletei. Az MNKH két részletben összesen ötmilliárd forint hitelt kapott Külügyminisztériumtól az „almapiaci expanzióra”. A Cider az állami cég almáit el is adta külföldre – a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint több tízezer tonnáról van szó –, ám valamiért nem fizette ki az MNKH-t. Ezt a hiányt tömte be aztán 3 milliárddal egy Mészáros Lőrinchez közeli cég.

Az almabiznisszel amúgy nagyon kellett sietni: az üzlet elindításáról szóló döntés után két nappal már megvolt a milliárdos hitel, és az Orbán családhoz közeli szakmai partner is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy biztosította a több mint 3 milliárdos hitelt, hogy az annak fedezetéül szolgáló megállapodást még alá sem írták.

Mindez abból a szerződéscsomagból derül ki, amelyet az MNKH az után bocsájtott a Narancs rendelkezésére, hogy a bíróság – sikertelen közérdekű adatigénylésünk után – erre kötelezte az állami céget (lapunkat a perben a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel ügyvédi iroda képviselte).

Az MNKH szakmai partnernek egy kéttagú konzorciummal szerződött, melynek vezetője a Cider Alma Kft volt. A későbbi, valódi nagy haszonnal kecsegtető megállapodásokból pedig már ki is maradt a másik társaság...

A NER EMBERTELENSÉGE A LEGFÁJÓBB

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.31.


...Nem tartozom a Kádár-rendszer után nosztalgiázók közé, de a dialektikus materializmus és a történelmi materializmus hazugságára épülő rendszerben több volt a szeretet, az empátia, az emberség, a humanizmus, ha úgy tetszik, az idealizmus, mint ebben a nagy “keresztény” képmutatásban. Nem mintha ez új lenne, a Horthy-rendszer “keresztény Magyarországa” se az emberszeretetéről volt híres.

Az ateistákban, vagy liberálisokban több az emberség, mint a látasztkeresztényekben, mert legalább kímélet, együttérzés van bennük, az emberi jogokat többre becsülik, mint a magát kereszténynek nevező kőszívű rendszer. Jézus Krisztus együttérző volt a bűnösökkel, magát áldozta fel a bűnösökért, de a képmutató farizeusokat mérges kígyó fajzatainak nevezte. Aki tanulási nehézséggel rendelkező gyerekek életének tönkretételére törvényt hoz, nem is lehet másnak nevezni. Jézus Krisztus meghalt és feltámadott, hogy megmutassa a szeretetet.

Az Isten szeretet, és arról lehet megtudni, hogy ha megismertétek az Istent, hogy egymást szeretitek. Aki az erőset, az egészségeset szereti csak, de a beteget, a gyengét, a szegényt nem becsüli, hanem megveti, az nem keresztény, hanem fasiszta. Isten a szegények, az árvák, az özvegyek Istene, a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek Istene. Az üldözöttek, a menekültek Istene. Isten a megrepedt nádszálat nem töri el, a pislákoló gyertyabelet nem oltja ki. Isten ott áll minden ilyen kisgyermek mellett és fogja a kezüket.

Jézus azért vette magára a világ gyalázatát, hogy ezekkel az emberekkel azonosuljon. Azért született istállóban, lett menekült és üldözött, fájdalmak férfija, betegség ismerője, hogy az olyan emberekkel vállaljon közösséget, az olyanokat mentse meg, akiket Balog, Orbán és a többi képmutató farizeus kirekeszt, megvet, elvet, törvényt hoz ellenük. Legalább ne hívnák kereszténynek magukat. De akkor nem lennének farizeusok.

A legfájóbb ebben a rendszerben ez az embertelenség.


HOL VAN AZ OTTHONOD?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.01.


Apám hitte az otthon melegét” (Sztevanovity Dusán)

az ünnep örömét, az apja örökét, az első éjszakát, a gyűrű aranyát, a szavak igazát, a hőstetteket, a bölcsességeket, a szép verseket

Régóta készültem az „otthon” téma magamféle kicsontozására. Különös apropót a feltehetően utolsó költözés, egy nagy vágy beteljesülése, külön az összes gyerekemtől, határátkelést közbeiktatva, büszkén magamra, ahogy kikerekedett végre a történet, az érzések, a számvetés szolgáltatta.

Mindig is maradéktalanul hittem a dalszövegben felsorolt súlyos értékekben. Az otthon melegében, és az ott felépíthető feelingben. Ez az elvárás megvalósult úgy is, hogy örök költöző voltam, mostani friss lakásom épp a tizenharmadik a sorban.

Láss csodát! Jelen munkahelyem is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pasim is épp a tizenharmadik a sorban. Jelen pillanat pedig része az éppen 4,1538461538 x 13 éves nagy kalandnak, amit az életemnek hívnak. Azon kívül nincs fekete macskám, sose volt, és egyáltalán nem vagyok babonás, egyszerűen ezt dobta a rulett.

Otthonom volt a nagyapám háza, ahol felnőttem, ahol megtanultam vonalasan minden szabályt. Ezért ma is hálás vagyok, jóllehet néhányat bár nehezen, de átléptem azóta, mégis alapvető csapásirányt jelentettek az útelágazásokban a „Namostakkormerremenjünk?” -döntéseinél.

Otthonom volt az egyetemista kollégium, a maga pezsgő, intellektuális élete, a régi szerelmek lábnyoma, kreatív, felejthetetlen miliője.

Azután jött még sok jelentőségteljes otthon: az első kislakás, az első építkezés, ahova születtek a gyerekek, azután néhány otthon, amibe a szerelem vitt, és ahova a szakítások kényszerítettek, volt lakáshitel, építkezés, örök felújítás, határátkelés, saját lakás, bérelt lakás etc...

ÚJABB KORRUPCIÓS PEREK VÁRHATÓK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.06.01.


New York állam és Magyarország között a CEU az összekötő kapocs és remélem, hogy a két állam közti kapcsolatok a jövőben is lehetővé teszik a Közép-európai Egyetem további működését és függetlenségének a megőrzését – azt írta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója az Orbán Viktornak címzett levélben, amit a Voice of America ismertetett.

Az AP amerikai hírügynökségnek a kormányzó hivatala azt mondta, júniusban ülnek le tárgyalni, de az is tudható, hogy két héten belül a magyar tárgyaló fél Marylanben egyeztet a McDaniel Egyetem működésének jövőjéről - tudósít a Voice of America. A cikk a végén megjegyzi, a CEU-bonyodalmak mögött egy sokkal nagyobb konfliktus áll Orbán és Soros György között, utóbbinak a nyitott társadalom eszméje gyakorlatilag hadüzenetet jelent a Magyarországot illiberális állammá átalakító Orbán Viktornak.

Pár órával ezelőtt az amerikai közszolgálati rádió, az npr washingtoni tudósítója készített anyagot az amerikai szenátusban. Michael Lee, utahi szenátor hat társával együtt korábban arról kérdezte az amerikai külügyminisztériumot, hogy vajon állami segélyeket használ-e fel Soros György a nyitott társadalom propagálására. Mire a külügy nemmel felelt. Ellenben – panaszkodott a szenátor, a Soros munkatársai a sajtóhoz rohantak és Putyin ügynökeinek nevezték őket, mert ezt megmerték kérdezni a külügytől. A konzervatív Heritage Alapítványnál Mike Gonzalestől azt kérdezte az npr (, amelyik szintén élvezi a Soros támogatását): vajon Amerikának nyomást kell-e gyakorolnia Magyarországra, hogy ne zárja be az egyetemet? Nem, nem kell, mert ez magán egyetem, egyébként pedig Magyarország szuverén ország, ha hibát követ el, az az ő baja lesz. Fodor Éva, a CEU rektor-helyettese szerint sürget az idő a beiratkozások miatt. Michele Kelemen tudósítása szerint az amerikai külügyminisztérium sürgeti a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény hatályát azonnal a tanszabadságot fenyegető veszély miatt.

Túltengett a Magyarországról szóló híradás az amerikai közszolgálati rádióban, mert egy másik tudósítás is készült ’A magyar kormányfő azon munkálkodik, hogy a civil szervezetek ellen hangolja a közvéleményt – címmel’. Az npr ehhez riportert küldött Budapestre, ami ritkasságszámba megy. Minthogy az is, hogy átvegye a BBC. Jártak a Helsinki Bizottságnál és Kovács Zoltán szóvivőnél is, aki szerint a jogvédő szervezetek illegális migráns ügyekbe avatkoznak be, ezért aggasztó a működésük. Móra Veronika arra hívja fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek közti összefogás minden korábbinál nagyobb, s ez épp amiatt van, mert vegzálja őket a kormány. A Fidesz uniós szövetségesei úgy látják, Orbán fel fogja oldani a Büsszellel kialakult patthelyzetet, a tudósító viszont épp az ellenkezőjét tapasztalta, egyre dacosabb a magyar kormányfő, aki eleve megmondta, senki nem diktálhat Magyarországnak...

MAGYARORSZÁG VAGY FELÉPÍTI A 4. KÖZTÁRSASÁGOT, VAGY MEGREKED A JELENLEGI HELYZETBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.01.


- A transzatlanti megosztottság csak Putyinnak jön jól, viszont Merkel és Macron meg akarja nyomni az EU-ban a "reset"-gombot

- A lengyelek fittyet hánynak a német javaslatra, hogy a kohéziós támogatások kifizetését tegyék függővé a jogállami elvek betartásától, pedig a Die Welt szerint a magyarokkal együtt megihatják a levét

- Botkának nem rosszak az esélyei, de ha nem lesz ellenzéki összefogás, akkor Orbán ismét simán nyer

- A magyar baloldal csak akkor győzhet, ha tisztességes módon megváltoztatják a választási rendszert, de nem látszik a nagy társadalmi egyetértés, amire építve a Fidesz bukása esetén vissza lehetne állítani a demokráciát

- Felcsút az uniós pénzekből finanszírozott korrupciót szimbolizálja

New York Times

A vezércikk szerint Európában tektonikus mozgások zajlanak és a felfordulás középpontjában az amerikai elnök áll. Merkel joggal állapította meg, hogy az Egyesült Államok már nem megbízható partner, noha attól országa és a földrész többi részének biztonsága hosszú ideje függ. Ám a transzatlanti együttműködés továbbra is létfontosságú. Csak éppen nem látni, miként és milyen hatásfokkal működik a jövőben, amikor Washington visszalép vezető szerepétől. A megosztottságnak mindenesetre egyetlen nyertese van: Putyin. Európa döbbenten figyelmet, hogy mit művelt Trump a Nato-csúcson és utána.

A feszültség nagyon rosszkor jön, mert az EU-nak van úgyis elég baja a görög pénzügyi válság, a török, magyar és lengyel tekintélyelvűség erősödése, a Brexit és a menekültek miatt. Közben az orosz elnök kiaknáz minden gyengeséget és krízist. Magyarországon pl. szélsőjobbos szövetségeseket támogat. Ugyanakkor reményt keltő, hogy Merkel a jelek szerint hajlandó átvenni a vezető szerepet, illetve a franciáknál az unióbarát Macron győzött. Utóbbi a Putyinnal lezajlott találkozón megmutatta, hogy egyetlen fontos kérdést sem lehet megoldani Moszkva nélkül, ám a nézetkülönbségeket nem kell a szőnyeg alá söpörni. Szóval egyelőre úgy néz ki, hogy a Párizs-Berlin duónak kell életben tartania a szövetséget, amíg csak Trump rá nem ébred az amerikai vezetés szükségességére, illetve ameddig egy bölcsebb elnök nem lép a helyére...

TOTÁLIS BUKÁS A MAGYAR ÁLLAM TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT BOGÁNYI-ZONGORA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2017.05.31.


A gyártó cég tavalyi bevétele 0 forint volt.

Eddig totális bukás a tíz éven át tervezett, magyar állami támogatással készült Bogányi-zongora – derül ki a 444 cikkéből. A portál azt írja, hogy amíg a hangszer megálmodójának, Bogányi Gergely zongoraművésznek a cége, a Zengafons Kft. 2014-ben 40 millió, 2015-ben pedig 36 millió forint bevételről számolt be, tavaly már semennyiről nem tudott,


a 0 forint bevétel mellett 236 millió forint veszteséget produkált.


A Zengafons Kft. tavalyi és a tavalyelőtti bevétele valószínűleg egy Bogányi-zongora eladásából származik, a hangszer ugyanis 76 millió forintba kerül, ami a 2014-es és a 2015-ös bevétel összege. Az árat két részletben fizethette ki a tulajdonos. Bogányi tavaly az azóta bezárt Népszabadságnak azt mondta, hogy a hangszerből 8-10-et akarnak gyártani, kettőt pedig már eladtak...


ÉS AKINEK A LEGVADABB, LEGABERRÁLTABB BAROMSÁG JUT AZ ESZÉBE, AZ NYER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.31.


Nap-hét-hónap-év híre, bazmeg. Abszurdisztán, 3636543. rész. Átaludtuk, nem figyeltünk oda, pedig ha ez nem világraszóló kreténség, akkor semmi. Mivel Lázár mindenhez is ért, neki már tavaly áprilisban átcikázott az agyán, hogy a hülyemagyar – akinek nem jutott kacsalábon forgó, jól szigetelt árnyékos helyen fekvő villára a jobban teljesítésből (és lehet olyan 2 millió ilyen Magyarországon) – annak nyáron a panellakásban elég nagy valószínűséggel felfő az agyvize. Ezért aztán kitalálta ő, hogy el kéne bontani ezeknek a paneleknek a felsőbb szintjeit, az ott lakókat meg el kéne pakolni valami jó kis szellős társasházakba, bár kétségtelenül nem lenne olcsó mulatság.

Az nem derült ki akkor sem, és azóta sem, hogy bár a kilencedik vagy nyolcadik emelet távolabb esik a naptól, mint a tizedik, mégis hogyan válik elviselhetőbbé az éghajlat az ott maradó lakóknak, tekintve, hogy az előre gyártott vasbeton elemek – amelyek miatt elvileg szauna van – változatlanok maradnak. Mindenesetre szerencsére nem felejtődött el az ötlet, mert már mindent megoldottak az elvtársak, van idejük faszságokon agyalni.

Múlt héten, amikor a miniszterek elnöke országos, fűt-fát ígérgetési haknija keretében a Lázárról elhíresült Hódmezővásárhelyen járt, újra előkerült a naccerű ötlet, amire még nem volt példa, de érdemes lenne belevágni. Mármint ha a lakók beleegyeznek és van hova menniük. Ezt kísérleti jelleggel Hódmezővásárhelyen próbálnák ki, az el nem bontott szintek felújításával egybekötve.

Azt most hagyjuk is, hogy ha csak a tizedik emeleten élőket kéne kiköltöztetni saját kertes házba, vagy a híd alá, vagy akárhova, az is ezermilliárdos kiadást jelentene, és hogy ezt mibű, meg hogyan, de normális ember elhiszi vajon, hogy létezik ilyen ország? Mert én lassan fényes nappal kell betoljam a feleseket, hogy ne kapjak agyhúgykövet ennyi eszelős baromság olvastán. Ez mi a fasz? Akit érdekel, az bátran olvasson utána az elmebajnak itt, itt és itt is, én szeretném jelezni, hogy akkor már mi a kurva életért nem lökik odébb a napot, mert annak a szándéknak is lenne annyi értelme, mint ennek van.

Tehát: ha elbontják a tizedik emeletet, akkor a kilencediken lesz meleg. De ha esetleg egyből öt emeletet bontanak el, akkor meg az ötödik emelet lesz a legutolsó, és ott is pont olyan meleg lesz, mint azelőtt. Akkor is, ha kerítést húznak fölé, vagy ministadiont húznak rá. Onnan tudom, hogy laktam utolsó emeleten. Panelproli gyanánt. Négyből a negyediken. De mondok mást: tizenötből a tizenötödiken is laktam. Na, ott próbáld meg elbontani a tizediket, Lázár! Sőt, a kétszintes társasház tetőterében is kibaszott meleg bír lenni, és az sincs a tizediken. Ott nem laktam, csak mondták...

A MI KUTYÁNK KÖLYKE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.31.


Az idő már régen eljárt Farkas Flórián felett, a roma társadalom többsége nem tekinti vezetőjének. Sokukat taszítja mindaz, amit Farkas neve jelent a közéletben. Személye szavazatot nem hoz, hanem elvesz. Az újabb győzelemre készülő pártjának pedig minden voksra olyan szüksége lesz, mint egy falat kenyérre. Ezért hajlandók szemet hunyni minden disznósága felett, elvégre lehet, hogy sáros, lehet, hogy piszkos a keze, de a „mi kutyánk kölyke".

Az elmúlt héten, a születések csökkentéséről folytatott össznemzeti vita árnyékában a Fidesz háza táján történt valami, ami szerintem az indokoltnál kisebb médiavisszhangot kapott. Kövér László, a párt választmányának elnöke,választási együttműködésről írt alá megállapodást Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével. Az aláírásra a nyilvánosság kizárásával, igen családias légkörben kerülhetett sor. Talán még zsúrt is tartottak a korábban valószínűleg elsíbolt pénzekből.

A roma szervezet vezetője több mint érdekes alakja a magyar politikai életnek. Akik ismerik, úgy fogalmaztak, jó szimata van annak megérzésére, hol van a rendszerben pénz, kihez kell dörgölőznie ahhoz, hogy bukszájába jusson egy kis apró. A ’90-es évek közepén még a szocik körül sündörgött. Mondják, jó kapcsolatai voltak még a legfelsőbb körökben is. Valószínűleg erre ő már máshogyan emlékszik; az idő sok mindent megszépít. Talán azért még vannak, akik emlékeznek arra, hogy 1996-ban ügyészségi vizsgálat indult ellene, a Lungo Drom alapítványai körüli gyanús ügyekben. Két év múlva vádat is emeltek ellene, hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt. Valamilyen rejtélyes okból azonban a köztársasági elnöktől eljárási kegyelmet kapott, így bírósági tárgyalásra már nem került sor.

A több mint húsz éve történtek is jelzik, hogy nem kispályás játékosról van szó. Mondhatnak róla bármit, a magához való esze megvan, ha a saját zsebéről van szó. A hatvan éves politikus szép pályát futott be a roma közéletben. Gyakorlatilag a rendszerváltás óta megkerülhetetlen figura. Számos tisztséget töltött be. Valódi karrierje akkor indult, amikor sorsát a Fideszhez, közelebbről Orbán Viktorhoz kötötte. A Lungo Drom 2002-től a Fidesz egyik segédcsapata. Farkas is akkor jutott narancssárga színekben a parlamentbe. Valószínűleg hozhatta eltartóinak azt, amit elvártak tőle – értsd: roma szavazók –, mert 2010-től elkezdte halmozni a funkciókat. Egyéni képviselő-jelöltként „természetesen” sohasem mérette meg magát. Minden alkalommal a párt listájáról jutott a jól fizető parlamenti helyhez...

DUTERTE ELNÖKTŐL SZERETETTEL

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TOADWART66
2017.05.31.


Hosszú véleménycikkben méltatja a magyar családpolitikát a Családok budapesti világtalálkozója kapcsán a Fülöp-szigeteki lap publicistája. A hazai támogatási rendszer előnyei mellett kiemeli, hogy a hivatalos magyar részvétel létrehozott egy újfajta együttműködést a kormányok és a hazai, valamint nemzetközi családszervezetek között az emberi élet, a család és a házasság védelmében.” (The Manila Times: Orbán kormánya a világpolitika középpontjába helyezte a családot)

Szijjártó Péter utazó ügynöknek egyre távolabbi helyekre kell ellátogatnia ahhoz, hogy házalás közben nagyjából barátságos arcokkal találkozzon, illetve egyáltalán fogadja valaki. Rodrigo Duterte elnök bizalmát elnyerni nem lehetett könnyű feladat. Elég egy meggondolatlan megjegyzés, egy bátortalan kritikai megjegyzés és a fülöp-szigeteki elnök máris válogatott szitkokat szór bárkire, lehet az illető akár az Egyesült Államok elnöke, de akár maga a török császár is, aki jelenleg még csak félkész állapotban van. Szijjártó, a világot fáradhatatlanul járó vigéc szerencsésen megúszta azt, hogy az agilis, rendkívül harcias, fülöp-szigeteki elnök komplett idiótának nevezze. Erre bizony már érdemes virágzó gazdasági kapcsolatokat építeni.

A két ország között mindössze nagyjából 10.000 kilométer távolság van, rengeteg egymást követő közös határral. Ha a Fülöp-szigeteken sikerül szilárd támaszpontot létesíteni, onnan már csak egy ugrásra van a Brunei Szultanátus, Indonézia és Pápua Új-Guinea. Ha ezekre a területeket meghódítja a magyar disznóhús, annak gazdasági következményei beláthatatlanok lesznek. Brunei, valamint Indonézia esetében gondot jelenthet ugyan, hogy a lakosság többsége muszlim vallású, de szerencsére nagy mennyiségben fogyasztanak baromfit. Érdemes tehát Hassanal Bolkiah brunei szultánt, illetve Joko Widodo-t Indonézia elnökét megkörnyékezni valamivel, egy busásan jövedelmező jövőbeli üzlet reményében.

A Manila Times valószínűleg legalább olyan objektív, kiegyensúlyozott napilap lehet, mint hazai testvérlapja, a Magyar Idők. A magyar kormánynak, különösen Orbán Viktornak minden oka megvan tehát a visszafogott, de őszinte büszkeségre, annak okán, hogy Francisco S. Tatad lelkész lelkes cikkben méltatta erőfeszítéseiket, amelyeket a természetes családok érdekében fejtettek ki. 52 derék filippínó, vagy magyar tisztelő ki is fejezte tetszését a magyar kormány ezen törekvései iránt. Ennyien lájkolták señor Tatad írását, sőt egy ember még hozzá is szólt a cikkhez. Azt tudakolta, vajon mi köze van mindennek a filippínó családokhoz, mivel ő maga részéről pusztán időpocsékolásnak tartja az egészet.

Az írásban egy bekezdésen belül szerepelt Donald Trump, Zoltan Balog, Katalin Novak neve, ami arra utal, hogy itt bizony valóban a világpolitika középpontjáról van szó, nem csupán a Családok budapesti világtalálkozójáról, amely természetesen önmagában is lázba hozhatta a Fülöp-szigetek lakosságát. Legalábbis azokat, akik nem tartották időpocsékolásnak Tatad lelkész fennkölt gondolatait.

Bőven megérte tehát az a 20 millió eurós támogatás, amelyet Szijjártó Péter nagyvonalúan felajánlott a Fülöp-szigeteki kormánynak a Manila-öböl és a Laguna-tó megtisztítására. A Manila-öböl más célú hasznosítása között szerepel a halgazdálkodás, mivel Duterte elnök itt szándékozik elhelyezni a Fülöp-szigetek bűnözőit és drogosait, mármint a hulláikat...

2,3 MILLIÁRDOT VETTEK KI GARANCSI ISTVÁNÉK A KEZÜKBE KERÜLT ÉPÍTŐIPARI VÁLLALATBÓL


444.HU
Szerző: Kasnyik Miklós
2017.05.31.


Nem volt rossz éve a Market Zrt.-nek, a Garancsi István Orbán-közeli üzletember és Videoton-tulajdonos többségi tulajdonába került építőipari vállalatnak, de ez nem érhette váratlanul azokat, akik nyitott szemmel járnak Magyarországon, és ezért az összes nagy állami / uniós építkezésen látják a cég logóját. A legnagyobb tavalyi falat valószínűleg a hipersebességgel dráguló úszó világbajnokság volt.


Az árbevétel 51,5 milliárdról majdnem a duplájára, 87,2 milliárd forintra ugrott 2016-ban. Így már vastagon nyereséges lett a cég: a 2015-ös, gyenge 180 milliós adózott profit 2,15 milliárdra sokszorzódott.

A tulajdonosok 2 milliárd 287 millió forint osztalékot szavaztak meg maguknak,
tehát az éves nyereséget az eredménytartalékból egészítette ki. (Az eredménytartalékban így is van ötmilliárd forint.) Az osztalék 51 százaléka a tulajdoni arányoknak megfelelően Garancsinak ment, a másik fele pedig tulajdonostársának, Scheer Sándornak...

MÉSZÁROS LŐRINC CSAK A KÉT LEGNAGYOBB ÉPÍTŐIPARI CÉGÉBŐL KIVETT 5,2 MILLIÁRDOT

444.HU
Szerző: Kesnyák Miklós
2017.05.31.


Éljen, órákkal a végső határidő idő előtt kikerültek Mészáros Lőrinc építőipari cégeinek eredménybeszámolói is az igazságügyi minisztérium honlapjára.

Lényeg:

Mészáros és Mészáros Kft.:

- árbevétel: 20,7 milliárd -» 9,2 milliárd
- osztalék: 3,5 milliárd -» 1,6 milliárd forint

Azaz lényegesen romló teljesítmény a főleg csatornázásban utazó fő cégtől.
R-Kord. Kft.:
- árbevétel: 6,6 milliárd -» 17 milliárd
- osztalék: 0,75 milliárd -» 3,6 milliárd

3 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT A KORMÁNY A PROPAGANDAGÉPRE A "MAGYARORSZÁG ERŐSÖDIK" KAMPÁNYBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.05.31.


Tombor András cége közel 1 milliárdot, Garancsi Istváné majdnem félmilliárdot kapott az ország sikerét hirdető reklámokért. Andy Vajna, Habony Árpád, és Mészáros Lőrinc is jól járt a kampánnyal.

Április elején beszámoltunk róla, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016. november 1. és 2017. február 28. között összesen nettó 10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött. Nettó 9,58 milliárd értékben Balásy Gyula cégeit (New Land Media Kft. és Lounge Design Kft.), 1,1 milliárd forint értékben pedig Csetényi Csaba vállalkozásait (Network 360 Kft. és Affiliate Network Kft.) bízták meg kormányzati hirdetések közzétételével.

Közadatigénylésben kértük ki a Rogán Antal által vezetett minisztériumtól a szerződéseket és a hozzájuk kapcsolódó megrendeléseket, amelyekből a pénz felhasználása látszik.
A korábbi hasonló adatigényléseinkkel ellentétben az iratokért most nem kellett bemennünk személyesen, mindent megküldtek elektronikusan. Azonban így sem volt könnyű dolgunk, mert – állami cégektől és intézményektől megszokott módon – szkennelt pdf-eket küldtek, amik ráadásul olyan borzasztó rossz minőségűek, hogy profi OCR-erező programmal sem tudtuk őket excellé alakítani. Vagyis kézzel, egyesével vezettük be az adatokat a homályos pdf-ekből ebbe a táblázatba.

Nem lett hibátlan az összesítésünk, harmincezer forinttal kevesebb szerepel benne, mint a Kabinetiroda dokumentumaiban, ezért olvasóink és az érintett cégek elnézését kérjük. Viszont ez a harmincezer forint az adott időszakban felhasznált 3 milliárd forintnak csak a 0,001 százaléka, ami véleményünk szerint elfogadható hibaarány...

AKÁR MÁR HOLNAP FELFALHATJA A FIDESZ A MANDINERT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.05.31.Az elmúlt évek sajtószabadságot érintő nagy botrányai jól mutatják, hogy milyen sajtóban is érdekelt a Fidesz. Központi kézivezérlésű, a kormánytól független vagy urambocsá kritikus hangok nélküli, egységesen cselekvő masinéria az, amire a párt vágyik. És ebben még a jobboldali, konzervatív médiumok sem kaphatnak helyet, ha fenntartják igényüket az árnyalt gondolkodásra és a kritikus attitűdre. Ezt látszik megerősíteni a híresztelés, miszerint a Mandiner új, a kormány számára megbízhatóbb kezekbe kerülhet, akár már holnaptól.

Múlt héten írta meg az Átlátszó, hogy Mandiner Press néven céget jegyeztetett be a sajtóban főként Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor András. A portál szerint az üzletember ezzel közelebb került a Mandiner bekebelezéséhez. A Kettős Mércéhez eljutott információk szerint az átvételre már június elsején sor kerülhet.

Tombor érdeklődése a Mandiner iránt nem újkeletű, az Átlátszó már 2015-ben is cikkezett arról, hogy Tombor bevásárolná magát a Mandiner kiadójába, de akkor az átvételről szóló híresztelések nem bizonyultak igaznak. Azóta persze – párhuzamosan a Simicskától független kormánymédia kiépülésével – sok minden megváltozott, és ez a helyzet lehet az, amely megpecsételi a Mandiner sorsát...

CENZNÉ FÉRJÉNEK LÁTOGATÁSA AZ MSZP-NÉL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.01.


Az MSZP-nek, mint tudjuk, van Facebook-oldala. Az is természetes, hogy a DK megválasztott elnökének az elutasítása kikerült, állásfoglalásként, üzenetként erre az oldalra. Az is természetes, hogy ez, kommentekben megnyilvánuló, vitát generált. Sok szempontból azt is értem, hogy van egyfajta moderáció a hozzászólásokon.

Amit nem értek az az, hogy az egyik hozzászólással, ami a reggeli órákban még olvasható volt, és válasz volt egy másik hozzászólásra, mi volt a Cenz-né férjének a problémája. A hozzászólás ez volt:

A DK elnökét ma Gyurcsány Ferencnek hívják. Nem szeretni kell, hanem kompéromisszumot kötni. Aki erre képtelen, az miniszterelnöknek is alkalmatlan. Mert akkor sem csak a saját tábor elnöke. Olyanunk már ugyanis van. Orbánnak hívják.”...

FÉLELEM ÉS MÁS MÓKÁK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.01.


„Az ember tehát fél. És mitől? Mondani se kell, ezernyi minden fenyegeti őt. Ezért szeret este, mikor már az árnyaktól is riad, emberek közt lenni, zajban, mert effélét érez: – itt világosság van és zaj, az árnyak tehát eloszolnak, és ha ti nem féltek a veszedelmektől és haláltól, akkor nekem se kell talán.”
(FM)

Lassan szüksége lesz O. V. polgártársnak egy saját bejáratú Reichstagra, mert nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt Finkelstein hülyeség-guru elképzelte. A migráncs tamtam ugyan pörög, és nap nem telik el, hogy ezek a szerencsétlenek ne tosznák szét fél Európát, de a mi lányainkra és asszonyainkra csak nem támad gusztusuk a rohadékoknak.

A nógrádik és más szaghoz értők óránként mesélik a rémíteni kívánt magyarnak, hogy a kerítések tövében ott liheg több millió vérszomjas fenevad, aztán csak nem látni egyet sem, így jobb híján a megafonos embert kell súlyos évekre láncra verni, miközben Manchesterre mutogat a paraszt, és a panelproli még most sem fél eléggé.

Ölik a keresztényt, irtják, így hazánk egyetlene óvó karjait kiterjeszti szerte a nagyvilágra, hogy valami fogvacogást érjen el kedves választói körében, de csak nem akarnak csattogni azok a protkók. Minálunk feltámadási körmenetbe nem hajtanak furgonok, elsőáldozást nem zavarnak meg távirányított bombával, tarthatatlan...

NAGY IRÁNYVÁLTÁS ELŐTT ÁLLUNK -

INDEX.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2017.05.31.


Az Egyesült Államok vezette liberális nemzetközi rendnek vége, de Kína évszázada sem jön el, marad a megosztott világ – így látja a jövőt Niall Ferguson történész, a kaliforniai Stanford Egyetem neves Hoover Intézetének főmunkatársa. Ferguson professzorral a CEU-n tartott előadása előtt beszélgettünk arról, hogy igaza van-e Orbán Viktornak a globalizáció és az EU jövőjéről, hogy szétesik-e az Európai Unió, és hogy tényleg eljöttek-e újra az 1930-as évek.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Kínában járt, majd a látogatása végén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a globalizáció régi modelljének – amelyben a tőke nyugatról keletre áramlik, és a fejlett országok kioktatják a többieket emberi jogokból és hasonlókból – vége. Ön korábban amellett érvelt, hogy a liberális nemzetközi rend ért véget. Mit ért ön ez alatt, és ezek szerint a miniszterelnökünknek igaza van?

Azt gondolom, hogy az a professzor, aki megérkezik Amerikából valahová, és 24 órán belül elkezd beszélni az adott ország vezetőjéről, az egy idióta, úgyhogy megpróbálok általánosságban válaszolni a kérdésre. Afelől nincs kétség, hogy a globalizáció, a nemzetközi gazdasági rend működése jelentősen megváltozott, részben a 2008-as pénzügyi válság miatt, részben pedig olyan strukturális változások miatt, amelyek már korábban elkezdődtek.

Három dologról kell itt beszélnünk. Egyrészt Ázsia és különösen Kína növekedése miatt a Nyugat és a többiek közötti különbségek, amelyek húsz éve még jelentősek voltak, nagyban lecsökkentek. Bizonyos szempontból Kína már most is a világ legnagyobb gazdasága, úgyhogy azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy ha a globalizáció 1.0 arról szólt, hogy a nyugati tőke fejleszti az ipart Ázsiában, ezen már tényleg túl vagyunk. Sőt, már egy ideje túl vagyunk ezen, mert a kínai tőke már a válság előtt elkezdett nyugatra áramlani.

Másrészt azt gondolom, hogy a globalizáció túlhajtotta magát, a kereskedelem, a migráció és a tőkeáramlás is fenntarthatatlan mértéket öltött, ez pedig ellenreakciókat váltott ki, ami egyáltalán nem volt meglepő. A globalizációellenes hangulat, amelyet több országban, különösképpen az Egyesült Államokban tapasztalni, szerintem egy racionális válasz a megnövekedett bevándorlásra, az importált ipari termékekre és arra, hogy az amerikai cégek offshore számlákra menekítik a pénzüket. Az lett volna inkább a furcsa, ha az amerikai szavazók tovább tűrték volna ezeket a trendeket, miközben jó okkal gondolják, hogy azok hatással vannak az ő jövedelmükre is...

SZÉDÜLETES NÉMET ÖTLET A PÁRBESZÉDRE

ARRA JUTOTTAM BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2017.05.31.


A politikai beszélgetések, viták nehézkesek és akár fájdalmasak is lehetnek. A politika lényege azonban a vélemények ütköztetése, versenyeztetése, és a helyes válaszok megtalálása. (Vagy legalábbis ennek a megpróbálása.)

Politikai beszélgetéseket azonban leginkább a barátainkkal folytatunk, akik jellemzően nagyjából ugyanazon értékrend mentén gondolkodnak a világról.

Vannak, akik észrevették, hogy a jelenlegi világpolitikai folyamatok, jelenségek (Brexit, Trump, sötöbö) arra vezethetők vissza, hogy nincs beszélgetéskultúra, meghallgatáskultúra, vitakultúra. Egyszerűen elfelejtjük meghallgatni egymást. Márpedig ez a fajta csend, a meg-nem-hallgatás tönkreteheti a társadalmat.

A www.zeit.de német médiumnál azt találták ki, hogy "Deutschland spricht" vagy "German talks" projektnév alatt összehoznak olyan embereket, akik (1) közel laknak egymáshoz, (2) homlokegyenest mást gondolnak alapvető politikai kérdésekről és (3) szívesen beszélgetnek, vitáznak a gondolataikról. Nem politikusokat, hanem egyszerű magánembereket.

Ehhez létrehoztak egy oldalt, ahol az erre nyitott érdeklődők lakóhely szerint regisztrálhatnak, és egy rövid kérdőívet tölthetnek ki 5 politikai kérdésről, igen-nem viszonylatban. A kérdések az EU-ról, Merkel politikájáról, a nukleáris energiatermelésről, a menekültpolitikáról szólnak. Június 18-án pedig a rendszer összehozza az embereket - akik remélhetőleg egy jót fognak egymással beszélgetni, vitatkozni, gondolatokat váltani és elgondolkozni szemtől-szembe az érvek nyílt cseréjével...

MAGYAR KÓRTÜNET: ALIG PÁRSZÁZAN MENTEK EL A MENTŐSÖK TÜNTETÉSÉRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.31.


Pár száz embert érdekelt, hogy a mentősök megalázóan keveset keresnek, miközben életeket mentenek. De a tüntetést se éppen csütörtök délután háromra kellett volna megszervezni.

Egy mentős 90-140 ezer forintot keres havonta, ami lássuk be: megalázóan kevés.
Éhbérért dolgozik a mentős.

Egy Lidlben dolgozó árufeltöltő megkeresheti ennek a kétszeresét is. (Nem leszólni akarjuk az árufeltöltő munkáját, de neki nem kell életeket mentenie.) A mentősöknek ráadásul 60%-os béremelést ígértek januártól, ebből idén 10% lett. A legtöbb mentősnek ezért másodállást is el kell vállalnia, hogy el tudja tartania a családját. Ez pedig megint ahhoz vezet, hogy a főállását – az életmentést – nem képes teljes mértékben ellátni.

Mindezek miatt szerda délután demonstrációt tartottak a mentők az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága előtt. Az eseményen a beszámolók szerint néhány száz ember gyűlt össze.

Hiába a csillogó villogó mentőautók, hiába az új mentőirányító rendszer, ha nem lesz, aki dolgozzon. Sokan inkább elmennek az országból is vagy elmennek a versenyszférába – mondta Kuspér Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a tüntetésen.

Három dolog miatt elégedetlenek a mentődolgozók:
  • a szánalmas bér,
  • a megfelelő munkaruházat hiánya;
  • a vezetők despota, fenyegető stílusa.
Az „Elég volt!” mottójú tüntetés szervezői az esemény Facebook-oldalán azt írták: „Nem fogjuk hagyni, hogy az elkövetkező években is megélhetési gondokkal küzdjünk, hogy két-három mellékállást kelljen vállalni a tisztességes életkörülmények megteremtéséért. Nem akarjuk, hogy el kelljen hagyni hazánkat, mert más uniós országban megbecsülnék munkánkat. Itthon, ebben az országban kívánjuk felnevelni gyermekeinket, munkánk elismeréséül kapott méltó fizetésből teremtve megfelelő megélhetést számukra.”...