2017. február 27., hétfő

BEREK KATI NAGYSZERŰ SZÍNÉSZNŐ ÉS TISZTESSÉGES EMBER VOLT

HUPPA BLOG
Szerző: Mészáros Márta
2017.02.27.


Nagyszerű színésznő és kiváló, tisztességes ember volt – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Berek Katiról Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze életének 87. évében, hosszan tartó betegség után vasárnap hunyt el.

“Egy rendkívül érdekes jelenség, dinamikus és különös egyéniség volt, tele temperamentummal és őszinteséggel. Nagyon szerette a szakmát, mindenkinek segített” – idézte fel a Kossuth-díjas filmes, aki a legendás 25. Színház vezéregyéniségeként ismerte meg Berek Katalint. Hozzáfűzte: a nincstelen családból származó színésznő hűséges maradt az egyszerű, szegény emberekhez, járta az országot, mindenütt fellépett és tanított.

Berek Kati játszotta a főszerepet Mészáros Márta Örökbefogadás című 1975-ös drámájában, az első magyar filmben, amely megnyerte az Arany Medvét a Berlinálén. Mint fogalmazott, az európai filmművészetben akkor kezdett megfogalmazódni, hogy “a nőnek szabad szabadnak lenni”. Addig a berlinihez hasonló nagy fesztiválon még sosem nyert női rendező.

“Berek Kati igazi drámai színésznő volt, éles, nagy gesztusokkal … Létében, fizikumában volt egyfajta szabadság. Érezni lehetett, hogy ez egy szabad nő. Ez viszi magával a szabadságot, ezt nem lehet megalázni, tönkretenni, bántani, mert visszaadja” – emlékezett vissza.

Elmondta azt is: először félt, hogy a színésznőben nem lesz meg az a titokzatos belső felszültség, amit keresett filmjéhez, és hogy a színpadhoz szokott művésznő nem fog tudni nagy, széles gesztusok nélkül játszani. A próbafelvételek után viszont már biztos volt benne, hogy Berek Katalin csodálatos választás volt.

“Nagyon elegáns nő volt fizikailag és szellemileg is. Rendkívül olvasott és művelt volt. Passzolt hozzá a szerep, mert sok szomorúságot átélt. Nagyszerűen játszott” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy Berek Katalin remekül illett az intézetből szökött lányt alakító Vígh Gyöngyvérhez.

“Mindkettejükben volt magány és szomorúság, de nem rossz szomorúság. Harcosok voltak” – jegyezte meg Mészáros Márta, aki kitért arra is: Berek Katalin később, betegsége idején is nagyon küzdött. A rendező hozzátette, nagyon örül annak, hogy a filmeknek köszönhetően Berek Kati arca örökre megmarad
.

MIÉRT LENNE ELŐNYÖS ÉS SZÜKSÉGES A KÖZPONTI VAGYONADÓ BEVEZETÉSE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.02.27.


Botka László, Szeged polgármestere pár napja évértékelő és egyben kampányindító beszédet mondott a Szabad Sajtó Alapítvány rendezvényén. Erős beszéd volt, hangsúlyos baloldali programelemekkel, amelyben Botka nem csupán a hatalmon lévő Fideszt támadta, de elhatárolódott a Gyurcsány-korszaktól is.

Az MSZP miniszterelnök jelöltje többek között arról is beszélt, hogy „Azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben a mi rovásunkra halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalmi igazságérzetének megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből.” Illetve arról, hogy „A nagy vagyon nagyobb felelősséget, nagyobb hozzájárulást jelent. A százmilliós villák, vagy több tízmilliós autók tulajdonosai számíthatnak a különadóra.” Botka első idézett mondata egy speciális, oligarcha-adóra utal, míg a második idézett egy általános vagyonadó bevezetésének szándékát vetíti előre. Ebben az írásban ez utóbbival, az általános vagyonadóval kívánunk foglalkozni.

Először is tisztázzunk egy félreértést! Ma Magyarországon van vagyonadó. A vagyon meglehetősen összetett fogalom. Magába foglalja az ingatlan (lakóingatlan, kert, szántó, erdő, stb.), valamint az ingó vagyont (gépjármű, műkincs, értékpapírok, stb.). A felsorolást áttekintve a hazai vagyonadó tárgyai a laikus számára is egyértelműek:
Ami a hazai adórendszerből hiányzik, az a központi vagyonadó. 2009-ben a Bajnai-kormány megkísérelte központi vagyonadó bevezetését (Oszkó Péter jegyezte a törvényjavaslatot pénzügyminiszterként), de miután az Alkotmánybíróság a törvény nagy részét megsemmisítette, Bajnaiék elálltak a bevezetéstől. Bár az AB által kifogásolt részek javíthatóak lettek volna, de már sem elég idő (2010 január vége), sem politikai akarat nem volt az ismétléshez.

Jelenleg sem ingatlan, sem ingó vagyontárgyaink birtoklása okán nem fizetünk adót a központi költségvetésbe. Pedig a hazai adórendszer elbírná a központi vagyonadót, sőt igen fontos szerepe lehetne nem csupán egy igazságosabb közteherviselés kialakításában, de a feketegazdaság elleni fellépést is erősítené, ráadásul bevezetése lehetővé tenné egyéb adók csökkentését...

"TUDOM, HOGY NEM SOK, DE NEKEM EZT IS KI KELL GAZDÁLKODNI"

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.27.

Ez most egy családi cikk lesz. Vagy baráti, szinte mindegy. Szép nagy baráti család alakult ki alig több, mint egy év alatt. Néha nem árt végignézni, honnan indultunk, hol tartunk most és hová igyekszünk. Az sem baj, ha megismétlünk olyasmiket, amiket már elmondtunk, hiszen mindig vannak új csatlakozók és olyanok is, akik valamiért lemaradtak ezekről a beszámolókról.

Nem titkolt célunk valami módon összekötni – ha csak hajszálvékony kötelékkel is, ha csak a magunk lehetőségei szerint is – a határon innent és a határon túlt. Tesszük ezt azért, mert már a Szalonna is úgy jött létre, hogy van benne egy kis erdélyi, egy kis magyarországi, egy kis tengerentúli. Testközelből tapasztalhattuk meg – főleg nekem volt ez újdonság – milyen erdélyi magyarként szőröstalpú oláhnak, büdösrománnak lenni abban a pillanatban, amint nem az aktuális kormányt éltetjük. Márpedig nem éltetjük, éltetik ők magukat éppen eleget. Bár csak egy véleményportál vagyunk – az újságíráshoz rengeteg pénz kell, a mi lehetőségeink egy heti működést sem fedeznének – igyekszünk ahhoz tartani magunkat, amit elvárunk (elvárnánk) egy újságtól, hírportáltól. Nem hazudunk, senki és semmi érdekében, vagy érdekei ellenében sem. Nem állunk be sem az aktuális hatalom, sem az ellenzék, sem más érdekcsoport szolgálatába.

Kritizálunk, mert úgy hisszük, szükség van rá. Bárki kerül hatalomra, bármilyen kormány vezeti az országot, a hazugságokról, visszaélésekről, a korrupció minden formájáról, az ország érdekei ellen való döntésekről és cselekedetekről beszélni kell. Mindig. Van éppen elég jól fizetett, önmagát sajtónak nevező propagandaoldal, amely elzengi a dicsérő szavakat, élteti a hatalom birtokosait, támadja az ellenzék minden megnyilatkozását, szolgálja az aktuális kormányt. A kormányok változnak, a politikai berendezkedés is változhat, de ezek a nevek és arcok maradnak. Csak a véleményük módosul attól függően, éppen miben éri meg hinniük..
.

ITT OLVASHATÓ

VILÁGOK TALÁLKOZÁSA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2017.02.27.


Mikortól éreztem otthon magam, otthon érzem magam, vagy mi van? Összetett, szinte megválaszolhatatlan kérdések ezek szerintem, mert ha az én szemszögemből már be is következett, vajon a fogadó ország szemszögéből is? Befogadott vagyok? Ki mondja meg (állampolgárság?), mikor? Érdekes ez, fontos? Hiszen ha jól élek, kit érdekel, mit gondol rólam az adott ország, és még folytathatnám. Fogom is... 

Hangosan (láthatóan) gondolkodom...

Kicsit vissza kell mennem az időben, pár évvel a kiköltözésünk elé.

Megyeszékhelyen éltem ezidáig életem nagy részét, az az otthonom? A szülői ház az otthon? Közösen felépített új élet, otthon az otthon? De mi a jelentősége, hogy hol van?

Kívülállóként

Az utolsó pár magyarországi évben falura költöztünk, mi, a városiak. Ha tágabb értelemben nézem, ez szinte ugyanaz, mint külföldre költözni. Belecsöppenni egy zártabb közösségbe, ahol mindenki ismer mindenkit. Kívülállóként.

Olyan ez, mint a Veri az ördög a feleségét című filmben. Világok, ha találkoznak. Ott vajon lettünk „állampolgárok”? Szerintem nem, mert nem vettünk részt a falu életében (időnk sem volt rá). Hiányzott az állampolgárság, az elfogadottság nekünk? Nem... mennyivel egyszerűbb egy városban.

Ott mindenki senki, de a falun tudod, ki a tanár, az orvos, az egyszerű melós, a kocsmáros, és tudják rólad is, hogy te ki vagy. Fontos ez? Nem. Nekem nem, ha így nézem, egy város az én „terepem”, vagy a remetei magány...

EGY POLITIKAI KALANDOR ERDÉLYBŐL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kollár Erzsébet
2017.02.27.


...Valószínűleg senkinek sem okozott meglepetést Magyarországon, hogy a „csapatjátékos” Schmitt Pál államelnök távozása után 2012. június 12-én a késő esti órákban lemondott a másik Fidesz-kreatúra, Szőcs Géza, az Orbán-kormány kulturális ügyekért felelős államtitkára. (Lemondásának okait csak sejteni lehet, mert június 12-én – bejelentése előtt – általános meglepetést okozva, interjút adott a Klubrádiónak, a Fidesz-kormányzat legfőbb ellenzékeként nyilvántartott orgánumnak.)

Az 1953. augusztus 21-én, Marosvásárhelyen (Tirgu Mures) született Szőcs Géza a kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetemen szerzett diplomát 1978-ban, magyar-orosz szakon. 1974 és 1981 között az Echinox című – magyar, román, német háromnyelvű – diákújságot szerkesztette, ezzel közel egyidejűleg az Igazság elnevezésű napilap munkatársaként is jelentek meg írásai, versei.

Nicolae Ceausescu Romániájában 1979-ben kapott nyugati útlevelet és egy esztendőn át Herder-ösztöndíjasként Bécsben folytathatta tanulmányait. 1981-1982-ben Tóth Károly Antallal és a később szintén Magyarországra települt Ara-Kovács Attilával együtt szerkesztették az Ellenpontok című szamizdat újságot – ennek következtében a román államvédelmi hatóság, a Securitate, többször is őrízetbe vette rövid időre, de néhány óra, egy-két nap elteltével szabadlábra helyezték.

Környezetében ettől az időszaktól kezdve kételyeket ébresztett tevékenysége, melyet így utólag vizsgálva sem lehet ellenzékinek nevezni. (Ti. a magyarországinál lényegesen keményebb diktatúra bárkinek nem adott útlevelet…) – A későbbi kutatások derítették ki, hogy Cs. Gyimesi Éváról Szőcs Géza apja, Szőcs István adott át jelentéseket éveken át a román állambiztonsági szerveknek.

1985-1986 között – a Securitate által leginkább megfigyelt Cs. Gyimesi Éva közelében – az Irodalomtörténeti és Nyelvészeti Intézet kutatójaként dolgozott. 1986-ban ismét kiengedték Svájcba, majd Nyugat-Németországba. 1987-ben Münchenben a Bajor Szabadállam hatóságaihoz német származására hivatkozva honosítási kérelmet nyújtott be, melyről értesülve, az ottani magyar emigráció heves tiltakozást folytatott, dr. Makra Zoltán, a nemzeti emigráció egyik ismert személyisége – a Nemzetőr szerkesztője – olyan tartalmú iratokat nyújtott át a bajorországi illetékes hivataloknak, melynek következtében a honosítási kérelmét elutasították, sőt, 1989-ben kiutasították Nyugat-Németországból...

MUTATJUK AZ ORSZÁG LEGDRÁGÁBB ERDŐJÉT: MUTYIGYANÚ DUNAKESZIN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.27.Százszorosan túlárazott ártéri erdőt vett Dunakeszi fideszes önkormányzata egy környékbeli zöldbárótól. A DK két helyi politikusa feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

600 ezer forint volt 2015-ben egy hektár erdő átlagára Magyarországon a KSH szerint. Dunakeszi városa, Erdész Zoltán (Fidesz) alpolgármester előterjesztésére 130-szor ennyi pénzt, több mint 80 millió forintot adott egy ártéri erdő hektárjáért nemrégiben: a 3,1 hektárért 250 milliót fizetett. Az önkormányzat tulajdonjogát január 12-én jegyezte be a földhivatal.

Az ingatlanos hirdetéseket böngészve a negyedmilliárd valóban horror-árnak tűnik a területért. Pest megyei 2-4 hektáros erdőket keresve a legdrágább találat 20 milliós hektárár volt Szentendre fölkapott Kálvária-dombján. A DK két helyi politikusa, Radnóti Henrik és Rónai Sándor a Dunakeszi Rendőr-kapitányságon feljelentést tett különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

Radnóti az Átlátszónak elmondta, az önkormányzat készíttetett ugyan értékbecslést, amely valóban 250 millióra taksálta az erdő árát. Csakhogy a négy ingatlanból három, amivel összevetették, belterületi volt, kettő pedig abból is ipari terület. A megvásárolt erdő ártéren fekszik, évente legalább egyszer elönti a Duna (a fotó egy korábbi áradáskor készült)...

"ILYEN A VÉREM" - EXKLUZÍV INTERJÚ BUDAHÁZY GYÖRGGYEL

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2017.02.27. 


Senki eddig nem kormányzott jobban, mint ahogy Orbán kormányoz, a Jobbik sem tudna. Budaházy György nem látja azt sem, hogy Vonáék fordulata bejött volna. A börtönből februárban házi őrizetbe helyezett, első fokon 13 évre ítélt „terroristavezér” egyébként nem hisz az erőszakos rendszerváltásban, de nem tartja magát baleknak és nem bánt meg semmit. A Mandinert értelemszerűen otthonában fogadta: a kertet nem hagyhatja el, máskülönben jelez a lábperec. Faggatózásunkra közölte: a bíróságon már tett vallomást, tehát nem árulja el, milyen cselekményekről tudott, de állítja, hogy nem adott utasítást sem Molotov-koktélozásra, sem Csintalan Sándor megverésére...

ITT OLVASHATÓ


OSCAR-DÍJAS A MAGYAR RÖVIDFILM!


LIBRARIUS BLOG
Szerző: Librarius
2017.02.27.Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. A Mindenki című alkotás az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak.

Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk! – fogalmazott.

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért, amelyet idén 89. alkalommal osztottak ki...


HALÁLGÖMB

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.27.


Egyszer vége lesz ennek is, és feltehetően csúfos. Hanyatt, illetőleg pofára esés, a természet törvényeinek megfelelően, vagy kinek-kinek kaján gusztusa szerint. Tegnap úgy horkantam föl, mint egy sánta versenyló, amikor felelőtlen habitusomnak engedelmeskedve megvizsgáltam a hírado.hu névre hallgató portál kétes állagú tartalmát. Ez, mint tudvalévő, kistestvére a közszolgálati képes változatnak, amellyel a magyar népeket mételyezi Orbán udvartartása valamint a zenebohócok. Egyéb ismertetés ezek után totálisan indokolatlan időpazarlás.

Örömmel számolt be ez a vadalmafa arról, hogy a déli határon a napokban megkezdődtek az előkészületek a második határzár megépítéséhez, több helyre már meg is érkeztek a szükséges alapanyagok, a munkálatokat pedig fogvatartottak végzik, mint az nálunk szokásban van. Állítólag legkésőbb május elsejére elkészül a második védelmi vonal is, megünnepelve ezzel a munka becsületét, de ez nem akármilyen, hanem okoskerítés lesz, éjjellátókkal, hőkamerákkal, mozgásérzékelő rendszerrel, valamint baglyokkal felszerelve. Hiába, muszáj lesz miből lopni tovább.

Minden tetthez kell ideológia is, ezt pedig – akárha Liszt Ferenc ötvenhét éves hóember – abban lelték meg, hogy, hát, kérem, itt a tavasz. Ilyenkor híradóéknál nem a pitypang nyílik, hanem a migráncsok. Hazudtak is kettőt, akik – bár sem látni, sem hallani nem lehetett őket -, mégis kitárták bozontos szívüket a híradónak, csak neki, csak itt, és csak most. Egyikük így indokolta a magyar terrorkészültséget a hírado.hu lázáros agyában: “Szabadkára megyek, onnan pedig a magyar határra, és talán Allah segítségével továbbjutok Franciaországba”...

NINCS MIÉRT ÖRÜLNI: TRUMP MÉG SOKAT ÁRTHAT A MAGYAR GAZDASÁGNAK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.27.


Donald Trump novemberi győzelme után szinte soha nem látott örömben tört ki minden nacionalista és antiglobalista érzelmű ember. Nem volt ez másként Magyarországon sem, ahol Orbán Viktor külön győzelemként könyvelhette el, hogy már nyáron kiállt Trump mellett nem kis kockázatot vállalva. Konzervatív körök egyértelműen az amerikai-magyar viszony javulását várták a republikánus elnökjelölt győzelmétől, megfeledkezve arról, hogy Trump hiába számít outsidernek, a külpolitikai kérdésekben jelentős befolyással rendelkező republikánus körök ugyanúgy nem voltak kibékülve Magyarország oroszokhoz való közeledésével, mint a magyar kormányt sokat kritizáló demokraták. 

A lehetséges külpolitikai forgatókönyvekkel szemben azon kevés szó esett arról, hogy a magyar gazdaság mennyit profitálhat, vagy éppen veszíthet Trump elnökségéből annak ellenére, hogy fontos témáról van szó. Az elmúlt egy hónap alapján ugyanis nagyon úgy fest, hogy komoly fordulat jöhet a világgazdaságban. A nyitott gazdaságok számára kedvezőtlen protekcionizmus pedig ismét megerősödhet globális szinten is. Ez azonban igen negatív hatással lehet majd az exportorientált magyar gazdaságra...

"A GONDOLKODÁST PUSZTÍTJÁK EL, A GONDOLKODÁSRA NINCS SZÜKSÉG"


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.26.


Kiálltak Lukács György szobráért a Szent István parkban. Szót emeltek Lukács György szobrának eltávolítása ellen Hermann Zsuzsa, Heller Ágnes, Kardos András, Demszky Gábor, hozzászólt Ceszárszkaja Maja

Demszky Gábor szerint a bolsevizmus, a kulturális forradalom gyakorlatát idézi a budapesti önkormányzat eljárása.

Nem Lukács György volt diktatórikus rendszerek támogatója, hanem az a rendszer diktatórikus, amely egy gondolkodó filozófus szobrát el akarja tüntetni. A demokrácia emberfeletti áldozatot és lemondást követel – mondta Lukács György.

A kultúraellenes diktatúra még a szobrait, az emlékezetét is eltünteti a szabad gondolkodásnak. Stadionok épülnek és filozófusok szobrai tűnnek el.

Csillag Ádám dokumentumfilmje.

FIDESZES PROVOKÁCIÓ ÉS TÖBB SZÁZ ÉRDEKLŐDŐ A MOMENTUM SZEGEDI FÓRUMÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2017.02.26.


Az új formáció nem véletlenül kezdte országjáró túráját a Dél-Alföld baloldali bástyájában. Egyrészt itt már volt valamiféle alapszervezetük, másrészt pedig a lefoglalt helyszín, a Grand Café kis moziterme az érdeklődők felére sem volt elég. Az alapvetően (egészen pontosan 58 százalékban) a magyar baloldalra szavazó szegediek mindig örülnek, ha valami újdonság jelenik meg az ellenzéki oldalon. Az eseményen azonban megismerkedhettünk a minden bizonnyal állandó elemmé váló fideszes tiltakozókkal és az őket kísérő baráti- és közmédiával is. A Momentum által kínált programot még most sem lehetett igazán összerakni, amit viszont eddig is sejthettünk, azt a gyűlés visszaigazolta: az új párt főleg a városi középosztályt és az egyetemi ifjúságot érdekelte Szegeden.

“Teljesítményelvű nemzettudatos szolidaritás,” vagy amit akartok

Az egykor iparváros 180 000-es Szegedet ma jórészt a szolgáltatóipar, a kereskedelem és a Szegedi Tudományegyetem látja el munkahelyekkel. Az utóbbi időben néhány multinacionális cég is megjelent, de teljesidős, szerződéses, a régi gyárakhoz hasonló, biztos megélhetést kínáló állásból még mindig kevés van, így a helyi fiatalok növekvő része keres Budapesten és Nyugat-Európában boldogulást. Szeged azonban az országban is kiemelkedő arányú, egységes szocialista szavazóblokkal rendelkezik, a 2003 óta polgármester Botka László politikai háttéralkuk, konfliktuskerülés és jóléti imidzs által táplált népszerűségét egy fideszes próbálkozó sem tudta megtörni.

Az, hogy péntek délután ötkor a belvárosi Grand Café mozitermébe egyszerre több százan akartak bejutni az alakuló Momentum Mozgalom fórumára, azt mutatja, a szegediek általában az átlagnál nagyobb érdeklődéssel fogadnak esetleges ellenzéki alternatívákat is. A legfőbb ok persze az lehetett, hogy a sikeres olimpiai népszavazási kezdeményezés, és a kormánynak ezzel okozott fejfájás nagyon népszerűvé tette a helyiek körében a fiatal próbálkozókat. Az előadások hallgatóságában a fiatal egyetemisták domináltak: néhány középkorú és nyugdíjas érdeklődővel vegyesen a beszélgetésre 40-50, jórészt egyetemista fiatal maradt.

Szegednek már tavaly nyár óta van egy tízfős momentumos magja, az egyik helyi alapító, Mihálik Edvin azt is kifejtette, szerinte miért: “Az elmúlt években ellenzékinek lenni egyfajta szégyenérzettel, kiábrándultsággal párosult.” Ugyanakkor szerinte a cselekvés ideje azzal jött el, hogy “a választópolgárok tömegesen járultak a pultokhoz aláírni.” Ez Mihálik szerint azért történt, mert “az elmúlt évek ellenzéke nem képviselte az érdekeiket, és szövegelésével nem tudta összefogni ezt a közösséget.”

Az őt követő Orosz Anna országos elnökségi tag a Momentum történetéről, és az általuk “felvállalt” értékekről, tehát a 140 fős tagság által meghatározott hívószavakról beszélt. Orosz szerint a kilenc alapítót “közös alapértékek” kötötték össze. A fő összekötő értékek Orosz szerint a szervezetben a “felelősségvállalás, függetlenség, szabadság, de akár a nemzeti öntudat is.” Az alapértékek jelezte liberális irányt később finomítani próbálta, mondván “alapvetően bennünket nem az ideológia köt össze.”

Rögtön ezután megfogalmazott három alapelvet, amely politikájukat jellemzi, az eddig keveset emlegetett “teljesítményelvűség”-et a “szolidaritás” és a “pozitív nemzetkép” egészítené ki...


ITT AZ IDŐ...! 2.

KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.02.26.(ITT AZ IDŐ...! 1. RÉSZ ITT OLVASHATÓ)

"...Hogy újra rend legyen az országban" - írja a 2010. május 22-én elfogadott kormányprogram 2. fejezetének címe. Ami azt illeti, ennek a tíz oldalnyi szövegnek a nagy részét bármely jövőbeni kormányváltó politikai alakzat a legnyugodtabb lelkiismerettel magáénak tekinthetné, akár már a közeljövőben is. Nézzük például ezt a mondatot: " ...Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni." /44.o./

Gondolom, ugyanilyen eltökéltséggel és kérlelhetetlenséggel fog majd idén Lázár János harcolni a 2014-es paksi szerződések körüli, meglehetősen szövevényes dokumentumok mielőbbi nyilvánosságra hozataláért.

Végül is a magyar gazdaságtörténet legnagyobb volumenű beruházásáról lenne szó, olyan méretű elkötelezettségről, amelynek következményei legalább két generáció életét meghatározzák. Azért éppen rá gondolnék, mert a kormányprogram alapjaként szolgáló választási ígéretek/követelések megfogalmazásakor ezt a fejezetet eredetileg az ő nevével jegyezték. S feltehető, hogy élénken emlékszik még az egykoron általa meghirdetett - egyébiránt teljesen jogosnak mondható - követelések maradéktalan teljesítésének igényére.

Ez a fejezet amúgy számos más, manapság is teljes mértékben elfogadható követelést tartalmazott. A 44. oldalon például az alábbi - manapság is szó szerinti idézésre érdemes - megfogalmazással találkozhatunk: "... A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres." Csak helyeselni lehet ezt az eltökélt hozzáállást, miként a szöveg folytatását is: "... Sokan érzik úgy, a leváltott kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogatott és szétesett a korrupciótól. Az elmúlt nyolc évben az állam és a kormányzati szervek maffiaszerű működését hallottuk és tapasztaltuk." Nem, nem kedves Olvasó, szó sincs róla, hogy a Magyar Bálint és társai által - az elmúlt években publikált - kötetekből idéztünk volna. Ez még mindig a 2010-es kormányprogram szövege, az, amelyet a kétharmados parlament nemcsak, hogy elfogadott, hanem a mai napig is a politikai élet alapvető dokumentumának tekint. Legfeljebb azt lehetne némi töprengés nyomán megkérdezni, hogy ez most itt a program. Vagy a kritika?
...

A GAZDAG EMBER A RENDŐRSÉGRE LÁTOGAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.02.26.A gazdag ember a rendőrségre látogat. Nem előállítják, de még csak nem is beidézik, hanem meglátogatni méltóztatik a rendőrséget. Mégpedig csak úgy, arra jártában. A közelben volt dolga, hát beugrott. A rendőrök pedig – ha már belátogatott hozzájuk – meghallgatták. Természetesen nem kihallgatták. Á, dehogy! Bekísérni, beidézni, kihallgatni csak az egyszerű, mezei polgárokat szoktak. És persze a gazdag ember nem volt gyanúsított, á, dehogy, de még tanú sem volt, hiszen már hogyan lehetne tanúja ő, a gazdag ember bűncselekménynek?! Ugye, milyen vicces?

Ő aztán nem! Nem is arról kérdezték a horvát rendőrök tehát, hogy a legjobb barátja, üzlettársa, Hernádi Zsolt, a Mol vezére, valóban adott-e néhány milliónyi kenőpénzt az egykori horvát kormányfőnek, aki ezért már a börtönben is ül. Már tudniillik azért, hogy elfogadta, amit nem adtak neki. Mert, mi köze ehhez a gazdag embernek, aki csak a Mol igazgatóságának elnöke, és még véletlenül sem elnök-vezérigazgatója, mint Hernádi Zsolt, a barátja. Már miért is kérdezték volna erről a nyamvadt néhány millió dollárról, őt, a gazdag embert. Hát persze, miért is, hiszen azt a néhány milliót bárki odaadhatta Sanander kormányfőnek, akár én is, akár te is, de tényleg bárki, akinek éppen volt néhány millió likvid dollárja – ha tudod, mit jelent ez a szó.

Na, szóval, a gazdag embert egyáltalán nem erről kérdezték, hanem arról, hogy vajon nem pénzmosás volt-e az INA 1,6 százaléknyi részvényének megvásárlására tett kísérlet 2010-ben. Amire a gazdag ember csak csöndesen mosolygott, és megrázta szép, ősz fejét: már hogy képzelik? Amire a horvát rendőrök is kedvesen visszamosolyogtak rá, mintegy jelezve, hát dehogy képzelnének ők ilyesmit. A gazdag emberről. Rosszalkodni ott vannak az egyszerű, szegény magyar és horvát emberek, azokat lehet aztán nyugodtan fingatni, mégpedig bármiért és bármikor. Elég, ha csúnyán néznek a rendőrre.

Nem így a gazdag embert, akit szépen kérnek, és nyugtatnak, majd bocsánatot is kérnek tőle, mondván, csak teszik a dolgukat, de nem szívesen vegzálnák. Őt, a gazdag embert. Őt nem, tényleg nem szívesen. Szívesebben a szegényeket, a hajléktalanokat, az autósokat, a motorosokat, a gyalogosokat, a fiatal, vagy az öreg nőket és férfiakat, a minden nemű tinédzsereket, de nem a gazdag embert. A gazdag ember menjen az INA-ba! Ott van tárgyalni valója, pontosan oda készült, ott helyettesíti Hernádi Zsoltot, persze nem azért, mert ellene mégiscsak elfogató parancsot adtak ki a horvátok, á, nem, hanem azért – állítja a Mol a Figyelő című lap szerint -, mert Zágrábban az igazgatóság elnökét fontosabb embernek tartják az operatív vezetés szempontjából, mint magát az elnök-vezérigazgatót, hát csak azért. Mondták: jöjjön a legfontosabb, a legoperatívabb ember! Az, akit meg le akarunk tartóztatni, az a kevésbé operatív, az nyugodtan maradjon otthon. És így is történt....

ITT OLVASHATÓ

MOMENTUM A SATUBAN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.26.


A politikai pozíciófoglalás gyötrelmei látszanak utolérni a Momentum Mozgalmat. Felvetve, Rejtő után szabadon azt a kérdést is, hogy mennyire Prücskök ezek a prücskök. Miközben a Fidesz láthatóan beszállt a mozgalom népszerűsítésébe. Legalább is egyet érthetünk abban, hogykomoly reklámot jelent a kormánypárti trollkodás. Elsőre. Aztán mégsem.

A troll-akciók alapját különben jól ismert jelenségek képezhetik. Az egyik az, hogy az emberek általában rühellik, ha a magánvéleményük megjelenítése közben fényképezik őket. Nem véletlenül. S azért nem véletlenül, mert hazánkban szinte történelmi hagyománya van annak, hogy ezzel sokszor és sokan éltek vissza. Gyakorlatilag rendszerektől függetlenül. Mert egy diktatórikus munkahelyi vezető is elegendő ahhoz, hogy valaki tartósan gödörbe kerüljön. Még akár munkahelyi kérdések kapcsán is. A recept egyszerű. Gondoljuk el, hogy egy cég hétvégi nagytakarítást hirdet, féregtelenítéssel összekapcsolva. Jó indok ez arra, hogy mindenkivel mindent összepakoltassanak? Naná! Most képzeljük el, hogy hétfőn kiderül: alig párakat engednek vissza, és a többi ki van rúgva. Egyet kell ezzel az eljárással érteni? Nem. Lehet alapja kirúgásnak, ha az esetről írt újságcikk alá kommentel valaki? Normális viszonyok között nem. De azért mégis előfordulhat. Na ugye! Az előzőeket tisztán gondolatkísérletnek tekintve előfordulhat, hogy valakit azért rúgjanak ki, mert megjelenik egy politikai gyűlésen a szabadidejében? Normálisan nem. De azért az emberek joggal félnek ettől egy olyan országban ahol a „demokratikus” hagyományokhoz tartoznak a B-listázások, a zsidótörvények, a párttitkárok egykori és visszaépülő kiskirályságai, a nyíltan diktatórikus megfélemlítések, a rosszkor rossz helyen levők ellehetetlenítései...

USZOD'I BESZÉD

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.02.26.


Beletelt pár órába, talán fél napba is, amíg a magyar média éberebb részeinek tudatáig eljutott a dolog. (Nekem is úgy hívták fel rá a figyelmemet, magamtól nem jutott volna eszembe )

Fürjes Balázs kormánybiztos interjút adott az ATV esti politikai műsorában. A 15. perc tájékán Rónai Egon riporter megkérdezte, mi az oka, hogy a „vizes világbajnokság” színhelyéül felépített Duna Aréna nem is hasonlít a „csilivili tervre” (pontosabban: kettőre), amit a publikumnak bemutattak. Válasz: „Az egy blöff volt.” Majd: „Villámgyorsan elő kellett varázsolni egy látványtervet.” (Amúgy mellesleg ócskán megalázva a látványtervhez nevét adó építészt.) Azt a kérdést, hogy „kinek a számára” kell elővarázsolni, a kormánybiztos úr elsőre mintha nem is értené: „Tessék?”. A riporternek meg kell ismételnie a kérdést, így az alany szerez néhány másodpercet, hogy nekikészüljön a terelő rizsának.

Namost ha milliárdokkal gazdálkodó szervek blöffölhetnek a szuperuszoda tervével, akkor miért ne blöffölhetnének a költségvetéssel? Ha valakit érdekel, hogy az alapkőletételkor becsült 25 milliárd forintos költségvetésből hogyan lehetett az átadás idejére 44 milliárd, íme a magyarázat: az eredeti számítások precíziós hasraütéssel készültek.

Aki építkezett valaha, pontosan tudja, hogy nincs betartható költségvetés, az ember mindig túlszalad, változnak az árak, és ami a monitoron jól fest, azt a valóságban ki kell egészíteni, a megrendelő körülményei megváltoznak, új ötletei támadnak menet közben stb. Épp ezért minden becsületes (és pertől tartó) építkezési vállalkozó időnként leül az ügyféllel, átfutják a tételeket, és ha kell, pótköltségvetést írnak, hogy a plusz munkálatokat a megrendelő számon kérhesse az építőtől, a vállalkozó pedig az árát számon kérhesse a megrendelőn.

De olyan nincs, hogy a kiinduló ajánlatot valaki visszamenőleg blöffnek minősítse. Mondjuk, egy jellegzetes magyar állami beruházás abban is különbözik egy közönséges magánépítkezéstől, hogy miközben a költségek előjelek nélkül csak nőnek és nőnek (mi a frásztól? álnaiv kérdés), a kivitelező ahol tud, spórol az anyagokon és a munkadíjon. És nincs, aki pereljen...

ISMÉT OSCAR-DÍJAT NYERT EGY MAGYAR FILM!

INDEX.HU
Szerző: KB
2017.02.27.Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.

„Reménykedtem benne, hogy valameddig eljut a film, de azt sosem gondoltam volna, hogy idáig. Viccként mondogattuk egymásnak a produceremmel, Udvardy Annával, hogy Oscar így, meg Oscar úgy, de valójában csak november végén kezdtünk el hinni benne, amikor bekerült a tízes listába” – mondta az Oscar-jelölések kihirdetése után interjúnkban Deák Kristóf, a Mindenki rendezője, akinek hétfőn hajnalban már muszáj elhinnie, hogy a filmje eljutott olyan messzire, amennyire az csak lehetséges: százötven nevezett, tíz shortlistes, majd öt jelölt kisjátékfilm közül a magyar alkotás nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Deák Kristóf filmje egy kislányról szól (Gáspárfalvi Dorka), aki új iskolába megy, és eleinte minden rendben is van, hamar lesz barátnője (Hais Dorottya), és bekerül az iskola híres gyerekkórusába. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a kórust vezető tanárnő (Szamosi Zsófia) sajátos módszerrel éri el, hogy ne csússzanak hamis hangok az előadásokba, úgyhogy a lányok kitalálnak valamit, és szembeszállnak a hatalmat képviselő tanárral. A film korábban Tokióban, Chicagóban és Berlinben is nyert fesztiváldíjakat...

ELEGEM VAN, VIKTOR, RÚGD KI MATOLCSYT!

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2017.02.26.


...Drága Viktor, itt az idő, hogy magadhoz kéresd Gyurkát és könnyed kávézgatás közben elé tolj egy fehér papírt, melynek a tetején a "lemondok” szó szerepel, az alján pedig Matolcsy György Huba neve feletti rész aláírásra várva. (Amennyiben előrelátóan van már egy ilyen tartalmú papír a páncélodban, megspóroltál egy kávét a nemzetnek.) A Propaganda Minisztérium ugyanakkor kiad egy közleményt azzal a szöveggel, hogy: "Dr. Matolcsy György elvtársat - érdemei elismerése mellett - saját kérésére rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezték ki ulánbátori székhellyel. Matolcsy elvtárs egyben kormánybiztosként felügyeli a selyemút kialakítását is.” Persze most majd jönnek a százmilliárdos közpénzjelleg-eltűnésből aprópénzzel kifizetettek azzal, hogy "Matolcsy csökkentette a kamatokat”, "a Simor meg”, "Összetartozunk, Zita”, "rohadt moszkovita, gyíkvállú, szakállas hazaáruló” és így tovább. Ne hallgass rájuk Viktor, mi mondjuk a tutit. Eddig hihetted Viktor, hogy Gyuri egy ártalmatlan bolond, de csak féligazságod van: nem ártalmatlan.

Több okból kell Gyurinak Ulánbátorba mennie. Az első, hogy beszédével csúnyán túlterjeszkedett a jegybankelnök jogkörén. A jegybankelnöke monetáris ügyekben független, a kormányzathoz tartozó gazdasági ügyekben időnként lehet véleménye, de egyéb kormányzati ügyekben kuss a neve. Külpolitikát érintően pláne, hiszen a kancellár típusú miniszterelnöki rendszerben - ilyen a magyar - a külpolitika irányítása miniszterelnöki puvoár. Gyurka az ő ostobácska fejecskéjével azt hihette, hogy az új amerikai vezetésnél bevágódhat, ha szidja a régit, ám ez nincs így. Amerikában lehet akárki az elnök, az establishment ugyanaz. Sárral kenni a korábbi elnöki adminisztrációt lehet, Amerikán belül, de egy kis ország hivatalnokának kifejezetten tilos. Matolcsy tehát Viktor szépen ápolt kiskertjébe kaszált bele, magyarázkodásra kényszerítve a magyar miniszterelnököt az amerikaiak felé. Aki pedig annyira hülye, hogy nem tudja hol a helye, annak meg kell mutatni: Ulánbátorban.

A másik ok, Gyurka miniszterelnöki ambíciója. Matolcsy köreiben nem volt sosem titok, hogy Gyuri szép szemeit reávetette a miniszterelnöki pozira. A többszázmilliárdos közpénzjelleg-eltűnés arra is jó volt, hogy Dzsordzsi hatalmi hátországot gründoljon magának. Persze ezt is matolcsysan: rokonokkal, széllel bélelt futóbolondokkal, az ostobaságára rájátszó nyájaskodó seggnyalókkal. Jól vetted észre, Viktor, ezt az ambíciót és a közpénzből kitartott Zitácska ügyének nyilvánosságra hozatalával - mert ugye senki sem hiszi, hogy az évek óta tudott dolog kipattanásához nem volt közöd - Gyuri vissza is vett. Úgy látszott felfogta, hogy a matolcsyk nem nőnek az égig. Pár hónapig. De most miniszterelnököt játszott nagy nyilvánosság előtt. Ha ezt következmények nélkül hagyod szeretett Viktor, legközelebb azt veszed észre, hogy a helyeden ül a Purczeld Arénában, és köpködi a szotyit...

MÁR A TŐZSDÉN IS OTT VAN - TUDJA MÉG VALAKI KÖVETNI A MÉSZÁROS-BIRODALOM TERJESZKEDÉSÉT?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
207.02.27.


Újabb agrárcégek megszerzése mellett már a tőzsdén is felbukkant a felcsúti polgármester; nem baráti tűz végzett a rendőrnyomozóval Bőnyben; költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak Mikola István ügyében.

Ezekről ne maradj le!


Nem baráti tűz, hanem a közismert extrémista végzett a rendőrnyomozóval Bőnyben (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc tőzsdecápa ma egy tőzsdei céget kebelezett be (444)

Nyomoznak Mikola ügyében (MNO)

Ha van 3 perced:

Nem baráti tűz, hanem a közismert extrémista végzett a rendőrnyomozóval Bőnyben

Nem volt arra információ, hogy éles lőfegyvert tart az otthonában az Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóját lelövő Győrkös István, ezért nem kérték a terrorelhárítás segítségét, továbbá nem „baráti tűz” végzett a rendőrrel – ezeket osztotta meg az Átlátszóval egy, az éppen ügyészségi vizsgálat alatt lévő ügyre rálátó belügyi forrásunk neve elhallgatását kérve. Pénteken Központi Nyomozó Főügyészség is úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem baráti tűzben halt meg Pálvölgyi Péter nyomozó Bőnyben. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc tőzsdecápa ma egy tőzsdei céget kebelezett be
A Konzum Nyrt. egy holdingcég, a közelmúltban, már Jászai Gellért elnöksége alatt ez a cég vette meg a Hunguest Hotels Zrt. jelentős részét Leisztinger Tamástól. A felvásárláshoz az Eximbank nyújtott 30 milliárd forintos hitelkeretet. Mészáros Lőrinc most a Konzum Nyrt. részvényeinek több mint 19 százalékát vásárolta meg kb. 200 millió forintért. A cégnek van több, például ingatlanhasznosítással és építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó leányvállalata is. (444)

Nyomoznak Mikola ügyében

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a IX. kerületi ügyészség Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára ügyében. Mikola 2011 és 2014 között nem csak a nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a minisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is. A volt feleség havi 1600 eurótól esett el emiatt. (MNO)

Balatonparti apartmanokat vásárolt a miniszterelnök kedvenc konzulja, Zaid Naffa

Új céget alapított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja. A vállalkozás nevével – Lellepart Kft. – megegyezően Balatonlellén működik egy apartmanház, amelynek egyik részében több ingatlant megvásárolt a konzul saját maga és családja számára – tudta meg az Átlátszó. Zaid Naffa a miniszterelnök egyik kedvenc konzulja, és ő volt az, aki állítólag Orbán Viktorral összeismertette a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaont. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Mezőgazdasági frontos is nyomul Mészáros Lőrinc,
újabb két agrárcéget szippantottak be. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinccel összefonódott cégek építhetik a méregdrága Puskás Stadiont: a szerencsés nyertesek a Magyar Építők és a ZÁÉV; ez utóbbi építhet Matolcsy-egyetemet is. (444, 444)

Tízmilliókat költöttek magukra a BKIK-vezetők a vállalkozók ötezres tagdíjából, például 80 millió forintért szerveztek külföldi utakat. (HVG)

Kikértük a Köztársasági Elnöki Hivataltól az ifjabb Balsaival kötött szerződések adatait. (Átlátszó)

Kilencszeres áron adta el a jegybanknak a patinás belvárosi épületét az Eiffel Palace Kft. – többek között ez derül ki az MNB felügyelőbizottsági jelentéséből. (MNO)

Újraindulhat a bíróságon
a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának ügye a Fővárosi Ítélőtáblán (24.hu)

Itt van Dopeman a nyolcból!
– Pityinger László ringbe száll az időközi önkormányzati választáson (Átlátszó Videó)

“Mi lett volna a szégyen, a népszavazás?”
– kérdezett közbe a Kossuth Rádió riportere. (Vastagbőr)

110 millióért újították fel a paksi stadion gyepét, mára több rajta a göröngy, mint az egyenes rész. (444)

FERENC PÁPA ÜZENT A FIDESZ-KDNP KORMÁNYNAK!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.02.26."Jobb egy ateista, mint egy álszent katolikus."

"Vannak, akik azt mondják, hogy ők nagyon katolikusok, mindig eljárnak a misére, ehhez vagy ahhoz a közösséghez tartoznak.... De soknak azt is hozzá kellene tennie, hogy az életem nem keresztényhez méltó, nem adok megfelelő fizetést az alkalmazottaimnak, kihasználom őket, feketén üzletelek, pénzmosásban veszek részét, kettős életet élek.... Botrányos dolog, ha valaki mást mond, mint ahogy cselekszik."

Ferenc pápa ezen véleményét a rezidenciáján tartott magánmiséjén fejtette ki - jelentette a Reuters a Vatikáni Rádió híradására hivatkozva. A katolikus egyházfő arra is utalt, hogy jobb, ha valaki inkább ateista, mint ha olyan álszent katolikus, aki kettős életet él.

Csak reménykedni tudunk, hogy a Szentatya mondatai eljutnak a magyar kormány tagjaihoz...


VAN-E KIÚT A NEMZETBŐL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.02.25.Magyarország versenyképessége drámaian romlik. Négy kategóriában azok közül, amelyekkel a versenyképességet mérik, különösen gyengék vagyunk. Ezek: a felsőoktatás és a szakképzés, a technológiai kompetencia, a gazdasági komplexitás és a kormányzati (intézményi) rendszer. Ezek közül az utóbbiban Magyarország az utolsó Európában (értsd, a legtöbb tekintetben sereghajtó Bulgária mögött). A Miért buknak el a nemzetek c. híres könyvükben Acemoglu és Robinson alapvetően a kormányzati rendszereik minőségére vezetik vissza a nemzetek felemelkedését és alászállását. Az extkraktív (a társadalom erőforrásait nem visszaforgató, hanem elvonó) rendszerek érhetően tönkreteszik az országok versenyképességét. Márpedig hazánkban hagyományosan ilyen rendszerek uralkodtak az utóbbi száz évben, de -- változó mértékben -- a megelőző évszázadok során is. Különösen fájó, hogy a függetlenségünk mai teljességében a lehetőségeinkhez képest -- ebből a szempontból -- talán a legrosszabbul teljesítünk a történelmünk folyamán.

Felvetődik, miért hagyja ezt a magyar nép. Bibóval szólva, miért nincs meg a "reagálóképesség épsége", amellyel elejét vehetné az ilyen rezsimek kialakulásának, sőt ismétlődésének. Mi több, a magyar nemzet mintha kívánná a nemzetrontó kormányzati gyakorlatot és a vele járó hanyatlást. Bibó a példásan éles látó tanulmányában, az "Eltorzult magyar alkat"-ban, nyilvánvalóvá teszi, hogy a reagálóképesség aktív ismétlődése (gyakorlata) alakítja ki azt az "ép alkatot", amely aztán lehetővé teszi, illetve kiváltja a jó kormányzást. Ám ugyanígy a problémában rejlő ördögi kör is világos: hogyan helyezzen maga fölé egy nép alkalmas kormányzatot, ha eleve nem teszi alkalmassá erre az alkata éppen a rossz döntések és helyzetfelismerések ismétlődéséből kifolyólag, amelyek helytelen önismerethez, hazugságspirálba, majd társadalmi inkompetenciába vezettek, ez utóbbi viszont további rossz döntéseket táplál, reprodukálva és ciklikusan elmélyítve a válságot.

Magyarán, hogyan lehet kitörni az inkompetenciának abból az elmélyüléséből és az újratermelődő lemaradásból, amely -- az Orbán-kormány újraválasztással honorált gyakorlatát látva most már biztosan -- nem szűnik sújtani az országunkat. Hogyan lehet a rendszer és a kultúra viszonyának negatív megerősítő körét pozitívba fordítani?


SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.27.


Der Standard

A kommentár azt hangsúlyozza, hogy Orbán és Trump agya hasonló rugóra jár, de Magyarország kicsi, az Egyesült Államok viszont igen nagy, ám éppen emiatt nehéz ott illiberális demokráciát, sőt tekintélyelvű rendszert kialakítani. Ebből következik, hogy az amerikai elnök túlbecsüli az erejét, és el fogja veszteni a médiaháborút. A küzdelem már a kampány során megindult a hagyományos sajtó ellen, pénteken pedig új dimenziót ért el, amikor olyan szerkesztőségek tudósítóit zárták ki az elnök szóvivőjének sajtótájékoztatójáról, mint a New York Times vagy a CNN. Trump úgy tesz, mintha a nép mögötte állna. Ugyanezt hajtogatja a magyar kormányfő is, aki a voksok nem egészen 50 %-val a mandátumok kétharmadát szerezte meg. Ily módon, illetve a strómanok útján lebonylított gyanús vásárlások segítségével Magyarországon drámaian megcsonkították a média ellenőrző szerepét. Orbán aláássa a hatalmi ágak megosztását is, bár még nem sikerült betiltania a tüntetéseket és az aláírásgyűjtő akciókat. Ami az USÁ-t illeti, nagyon fontos, hogy ott az igazságszolgáltatás a demokrácia egyik pillére és nagyon öntudatos. Ha Trump rendeletekkel próbálná meg megkötni a sajtó kezét, akkor ezt a bíróságok megakadályozzák. A nagy tagállamok pedig a centralizáló törekvések ellen lépnek fel. Végül pedig ott a civil társadalom. Még Hollywood is felébredt és az Oscar-díjátadás előtt harcot hirdetett a mitugrász washingtoni diktátor ellen.

Daily Telegraph

A lap szerint a brit kormányfő a jövő hónapban nemcsak azt jelenti be, hogy Nagy-Britannia hivatalosan is kiválik az EU-ból, hanem azt is, hogy onnantól kezdve az újonnan érkező uniós polgárok nem vállalhatnak szabadon munkát az Egyesült Királyságban. Vagyis rájuk már vízumkorlátozások lesznek érvényesek és nem tarthatnak igényt automatikusan a munkaviszonytól függő szociális juttatásokra. Úgy tudni viszont, hogy akik már a szigetországban dolgoznak, mintegy 3,6 millióan, azok továbbra is élvezhetik az eddigi kedvezményeket, feltéve, hogy az Európában élő 1,2 millió brit is megtarthatja jogait. Az újság arra következtet, hogy a határnap március 15. lesz, ám emiatt alighanem konfliktus alakul ki az unióval, amely azt szeretné, ha 2019-ig maradna a jelenlegi rendszer. Csakhogy a londoni kabinet attól fél, hogy ez esetben sokan használnák ki, hogy addig még sok idő van és keresnének állást brit földön. Egy hivatalos forrás úgy fogalmazott, nem akarják megvárni, amíg fél Románia és Bulgária felbukkan náluk...

KAPCSOLATÉPÍTÉS GYEREKKEL, KOLLÉGÁVAL, TANÍTVÁNNYAL. ADJUK MEG A MÓDJÁT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.02.26.


Ha szülőként, vezetőként, kollégaként, pedagógusként felmerül bennünk a kérdés, miért nem az igazi a kapcsolatunk a gyerekkel, a beosztottakkal, a többi kollégával, akkor öt dolgot ajánlanék átgondolni.

Feltéve persze, ha tényleg rászánjuk magunkat arra, hogy tegyünk az ügy érdekében. Mert ha biztosak vagyunk abban, hogy nem rajtunk múlik, akkor csak annyit ajánlanék, ezt a bizonyságot érdemes letesztelni a másik oldalról is, egy kérdést megér:

„Mondd! Te hogy látod, tehetnék azért valamit, hogy a jövőben jobb legyen az együttműködésünk? Szerinted mi lehet az oka, hogy nem értjük meg egymást?”

vagy:

„Te hogy gondolod, nem lehetne valamit kitalálnunk közösen annak érdekében, hogy sikeresebben tudjunk együtt dolgozni/élni/kommunikálni? Tényleg érdekelne a véleményed!”

De ha nem így indul a folyamat, akkor ezeket a témákat, lehetőségeket ajánlanám átgondolni, tudatosítani magunkban:

AKKOR IS SZÉTVERI EURÓPÁT ÉS MAGYARORSZÁGOT BELEÁLLÍTJA PUTYIN VÉGBELÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.26....Persze, b*szki, én voltam a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség titkára. Az én apám volt az MSZMP párttitkára.

Én voltam az, aki az ’56-os emlékév fénypontjaként kitüntetett egy III/III-as ügynököt.

Az én seggemet nyalják a rossz emlékű MSZMP udvari tollforgatói és válogatott elismerésekben részesített tagjai, akik úgy forgatták világ életükben a köpönyeget, ahogy nem szégyellték. A dicstelen múlt eme nyakunkon maradt dinoszauruszai most álnemzeti köntösbe bújva tagadják, hogy közük volt bármihez is az egykori KISZ-titkár legnagyobb elégedettségére.

Én feküdtem keresztbe mindenféle mondvacsinált (ind)okokra hivatkozva az ügynökakták nyilvánosságra hozása előtt.

Sőt, én vagyok a világ legsötétebb autoriter rezsimjeinek – Azerbajdzsántól Törökországig, Kazahsztántól Oroszországig – elsőszámú csodálója, aki ezeknek a példaértékű államberendezkedéseknek a tökéletességét megirigyelve szántom be és hintem be sóval a szabad sajtó emlékhelyeit, korlátozom a szabadságjokat és rugdosom pofán a civil társadalmat minden lehetséges eszközzel. Én hirdettem meg ezekre kacsintgatva az illiberális magyar csodát is.

Ha nem volna végtelenül szomorú, hogy a fentihez hasonló égbekiáltó Nyugat-Európa-ellenes mantrák ma is termékeny táptalajra hullanak a magyar ugaron, akkor is szembetűnő és vérforraló az összemosási kísérlet, amivel a fényességes személyiségzavar Moszkvát mentegeti. Az, hogy valaki, mármint ez a humanoid Marx és Engels – valóban Nyugatról származó – elméleteit (akik a kommunizmust alapvetően a kapitalizmust felváltó társadalmi rendként képzelték el, a magántulajdon helyett a közösségi tulajdon létjogosultságát hirdették) a Gulággal, egyáltalán a sztálini Szovjetunió tömeggyilkosságaival egy mondatban emlegeti, a nettó gazemberség iskolapéldája. És ebben talán az sem utolsó szempont, hogy e kárhoztatott nyugati gondolkodók által leírt klasszikus, ideáltipikus kommunizmus egyébként sehol a világon nem valósult meg.

Ergo a 19. század második felének számos ponton naív, és már a maga idején is vitatott politikai-társadalomelméleti-gazdasági írásait (Kommunista kiáltvány, A tőke) közös nevezőre hozni a múlt század elnyomó diktatúráival és azoknak embertelen pusztításaiért a Nyugatot jelölni meg egyértelmű felelősként olyan szintű aljas csúsztatás, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Hogy mindezek tetejébe már megint ott kísért az oly jól ismert sértett, vádaskodó, picsogó felelősség-elhárítási manőver (mi nem tehetünk róla, ránk kényszerítették, ott sem voltunk, ártatlanokként áldozatul estünk, mi szívtuk meg, hogy bezzeg mások), az külön gyönyörű.

Ez a hajánál fogva előrángatott, elkeseredett vergődés egyértelműen arra irányul, hogy – bármilyen keservesen hazug is a logikai ív – megmagyarázza, semmi rossz nincs abban, hogy most Putyin nemiszervét szopkodjuk. Hogy ez a Moszkva nem is az a Moszkva, de valójában az a Moszkva sem tehetne semmiről, ha nem lettek volna ezek a kéretlen nyugati világboldogítók, akik gondolkodtak ahelyett, hogy szotyolát köpködtek volna naphosszat. Innen már csak egy lépés azt is kimondani, hogy egyedül Putyin táváristól remélhetjük, hogy megment minket a nyugati kommunizmustól.

Tehát bárhogyan is hörög a vezér, nem a nyugati kommunista eszme nyomorított meg és semmisített meg hatalmas embertömegeket, nem a nyugati gondolkodók hurcolták el rabszolga munkára azokat, akiket osztályellenségnek tartottak, és borzasztó, hogy 2017-ben a magyar miniszterelnök a kelet-európai gyilkos rendszereket nem azoktól eredezteti, akik az elméletet kiforgatva, meghamisítva saját elmebeteg pusztításukat véghez vitték, hanem azt a nyugat-európai kommunista elitet ostorozza, amely köszönőviszonyban nem állt soha ezekkel, amely soha nem vállalt közösséget a Lenintől Brezsnyevig terjedő keleti ideológiával.

Ez az alig burkolt, és kötelezően visszatérő Európa elleni uszítás, ez a teli szájjal kommunistázás különösen undorító egy olyan embernek a szájából, aki – lássuk be – valóban nem kommunista, de jellemvonásait tekintve leginkább fasisztoid rendszert épít, és meggyőződése, hogy a kommunista démon vissza-visszatérő keresztre feszítése legitimálja ebbéli törekvéseit. Orbán valóban nem kommunista, hiszen a kommunizmus alapvetése a közösségi, vagyis az állami tulajdon primátusában gyökerezik, miközben ő a nemzeti oligarcháit hízlalja. Mint ahogy nem mellesleg pontosan ugyanez történik az Orbán által szeretve tisztelt diktatórikus országok háza táján is.

A legnagyobb baj az, hogy egyre elborultabb beszédeiből is világosan látszik az akarat: a menthetetlen, sértődött, küldetéstudat valóban eldöntötte, hogy szétveri Európát és felsorakoztatja Magyarországot Putyin végbele mögé két centivel. Hát nem tudom, végül is elengedhetjük ezt is a fülünk mellett, de nagyobb tragédia már nemigen történhet ezzel az országgal. A kommunista és fasiszta kígyótojásokat mindig kellő időben össze kell törnünk – magyarázta a fényességes. Úgy tűnik, ezzel kicsit elkéstünk.


BLÖFFORSZÁG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.26.Fürjes Balázs, a vizes vb-ért felelős kormánybiztos azt mondta a tévében, hogy a Dagály uszoda látványterve csak blöff volt. Ezzel akarták elnyerni a nemzetközi szövetség tetszését, de valójában tudták, hogy nem ilyet fognak építeni, hanem olyat, amit végül felépítettek. Vagyis egy korszerű, tetszetős, minden szempontból kiváló épület helyett egy bádogdobozhoz hasonlító valamit.

A kormánybiztos ezzel azt is elismerte, hogy szándékosan vezették félre a nemzetközi úszószövetséget, mert így akartak előnyökhöz jutni másokkal szemben. Blöff volt tehát a szép terv, amit előkaptak valahonnan. Maguk sem gondolták komolyan. Talán kimásolták egy szaklapból, kölcsönvették egy kolléga munkájából. Ráadásul a vizes vb költségei is négyszeresére emelkedtek, az eredetileg 25 milliárd forintos összeg 100 milliárdra nőtt. Ez is blöff volt tehát, amit nem kell komolyan venni, mert nem azért mondjuk, mintha így is gondolnánk.

Ez a Nemzeti Együttblöffölés Rendszere. Ahol nem a teljesítmény számít, hanem az, amit teljesítménynek hazudunk. Átverünk másokat, fifikásan próbálunk előnyökhöz jutni, s közben még büszkék is vagyunk magunkra, hogy milyen ügyesek voltunk. Más országokban is vannak ügyesek, de őket ott ügyeskedőnek nevezik és nem a vállukat lapogatják, hanem megbélyegzik. Nem dicséretet kapnak, hanem pénzbüntetést, súlyosabb esetben börtönbe kerülnek.

Nálunk minden másképp van, amin nincs mit csodálkozni. Orbán már évekkel ezelőtt elkotyogta a hazánkban állomásozó nagykövetek előtt, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem arra, amit tesz...