2019. január 1., kedd

ELJÁTSZOTTA AZ ORSZÁG JÖVŐJÉT AZ ORBÁN-REZSIM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2018.12.31.Teljesen felkészületlen Magyarország a világban gyors ütemben zajló gazdasági és társadalmi kihívásokra – állította Inotai András közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója.

Kezdjük egy napi aktualitással. Kinek az érdeke a „rabszolgatörvény”, vagyis a túlmunka-keret 400 órára bővítése? 


A multiknak biztosan nem, mert nekik nem érdekük, hogy úgy foglalkoztassanak embereket, hogy „lerabolják” a dolgozók egészségét, és ne tudjanak versenyképes munkát végezni. Ha ezt tennék, saját termelésük biztonságát és minőségét veszélyeztetnék. Szerintem ez a törvény a Fidesz-maffia munkaerő gondjait lenne hivatott megoldani. Miközben durván ellene megy a kormány álságos „családbarát” politikájának. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a nagy német cégek kérték a kormánytól ezt a lépést. Így diktálhatnak külföldi vállalatok a magyar kormánynak? 

Ezt tőlük kellene megkérdezni, de az igen furcsa, ahogyan a BMW letette a névjegyét Debrecenben. Az még érthető, hogy a kormány görcsösen igyekszik valami sikert felmutatni, és 2018-ban bejelenti, hogy a müncheni autógyár 2023-tól a hajdúsági megyeszékhelyen gyártja egyes modelljeit. Az már érthetetlen, hogy a BMW miért adta a nevét ehhez úgy, hogy egyetlen, a kivitelezés megkezdéséhez szükséges dokumentum sincs előkészítve, nemhogy aláírva. Az pedig további kérdéseket vet fel, hogy milyen alapon ígérte meg a magyar kormány, hogy a gyár indulásától három évig a magyar adófizetők fogják állni a munkabér-költségeket. 

Milyen kockázattal jár a nemzetgazdaságra az autóipar túlsúlya?
Félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy örülök, ha nemzetközileg versenyképes termelő és szolgáltató vállalatok Magyarországot választják telephelynek. De ez az elmúlt évtizedben elmaradt, szinte kizárólag az autóipar fejlődött. Márpedig az egyre inkább egyoldalú termelési-értékesítési függés növeli egy nyitott gazdaság sebezhetőségét, főleg akkor, amikor a világ autóipari kilátásai nem túl rózsásak. Az előjelzettnél erőteljesebb növekedéslassulásra, esetleg recesszióra lehet számítani elsősorban Európában és azon belül legfontosabb gazdasági partnerünknél, Németországban. Ráadásul a világ egyik legnagyobb piacán, Kínában is visszaesett az új autók eladása. 

Mi fékezi az autóipar száguldását? 

A közismert dízelbotrány mellett az egyre világosabban kirajzolódó világgazdasági recesszió. Márpedig az ilyen folyamatoknak az első számú vesztesei általában a tartós fogyasztási cikkek, mint amilyen az autó. Ám a szektor ráadásul technológiai forradalmat is átél. A hagyományos robbanómotorok mellett már nem csak az elektromos gépkocsik, de egyéb alternatív meghajtású, valamint a vezető nélküli járművek is betörtek a piacra. Ma még nem lehet megjósolni, hogy Donald Trump amerikai elnök többszörösen meghirdetett vámháborúja hogyan érinti az európai, főleg a német autógyárakat. Ez akkor is nagy kockázat, ha Washington egyelőre nem váltotta be fenyegetését a 40-60 százalékos autóvámokkal kapcsolatban. Van még egy hosszabb távra kiható jelenség: különösen a fejlett országokban egyre több fiatal dönt úgy, hogy nem vásárol saját autót. Ha szüksége van gépkocsira, bérel. Ez sem élénkíti az eladásokat. Jelenleg a feldolgozóipar legalább 40 százaléka közvetlenül vagy közvetve az autóiparhoz kötődik. Az exporttöbbletben is meghatározó a szektor szerepe. A többlet másik oldala, hogy a multik a profit egészét vagy nagy részét kiviszik az országból. 

Mit kellett volna másként tenni? 

Ezer szállal kötődünk a nemzetközi munkamegosztásba, vagyis a globális értékláncokba, de jó lett volna más területeken is fejleszteni, működő tőkét bevonni, mert egy kiegyensúlyozottabb gazdasági szerkezet jóval kevéssé lenne sebezhető válság, vagy akár csak egy enyhe recesszió esetén. De már azzal is sokat tehetett volna a kormány az ország stabilitásáért, ha a multiknak nyújtott több tízmilliárdos támogatás legalább egy részét az innovációra képes magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatására fordította volna. Nem is beszélve az uniós forrásokról. Sajnos a magyar „vállalkozói” rétegnek, mindenekelőtt a kormányközeli úgynevezett nagyvállalkozóknak semmi köze a nemzetközi versenyképességhez. Márpedig ez nagyon jól jönne most, amikor vége felé közeledik egy majdnem tíz éves világgazdasági konjunktúra., és Európában, Kínában is erőteljes a lassulás. Az sem túl biztató, hogy ismét egyre növekvő ingatlanbuborék tűnt fel a piacokon. Végül nem tudjuk, mennyire válságálló a nemzetközi pénzügyi szektor, annak ellenére, hogy 2008 után számos stabilizáló eszközt vezettek be – nem utolsósorban az eurózónában. 

Egyelőre azonban stabilnak látszik a magyar pénzügyi rendszer. Ez sem ad elég biztonságot? 

Ez csak a felszín. Valójában részben abból adódik, hogy miközben az infláció már közelít a 4 százalékhoz, az lakosságnál kint lévő hatalmas állampapír-mennyiség nettó évi két százalék kamatot fial. A különbségből adódó forrásokat a kormány szabadon használhatja, például a költségvetési hiány finanszírozására is. Vagyis a lakosság negatív kamattal járul hozzá az adott ”gazdaságpolitika” meghosszabbításához. 

A kormány nagyon büszke arra, hogy a harmadik negyedévben már kis híján öt százalékos a GDP növekedés. Ez igazolja a gazdaságpolitikát? 

Tíz évre visszatekintve a növekedési ciklus jóval erőteljesebb lehetett volna, hiszen évi átlagban a társadalmi össztermék (GDP) 3-3,5 százalékát tette ki a nettó uniós finanszírozás. Csúcsra járatás idején pedig, mint 2017-2018-ban akár évi öt százalékot is elért. Vagyis, ha semmi nem történik, papíron adott a „kiváló növekedési adat”. Ha azonban folyamatosan többletbevételt termelő, versenyképességet növelő beruházásokra ment volna el a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus 23 milliárd eurójának nagy része, jóval magasabb ütem is elképzelhető lett volna. Nem beszélve a növekedés fenntarthatóságáról, aminek előfeltétele - lett volna - az emberi tőkébe eszközölt beruházás. Ehelyett számolatlanul tűntek el eurómilliárdok, miközben olyan létesítmények valósultak meg, amelyek puszta fenntartása rengeteg közpénzt visz el, és ezt már nem finanszírozza az Európai Unió. A többi új tagállam többnyire sokkal hatékonyabban használta fel az uniós forrásokat, holott egy főre számítva mi kaptuk a legtöbb pénzt...

KARAFIÁTH: OLYAT TETTEM, MINT MÉG SOHA

24.HU / POSZT - ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.01.01.


...az orrunk előtt alakult ki egy új elit, Gucci táskával, milliós órákkal, jachtozással-repülőgépezéssel – csak hogy a leglátványosabb elemeket említsem.

Erdők, kastélyok, dőzsölnek az oligarchák, vadászatok, luxusjárgányok.

De mi, magyarok ilyenek vagyunk: bár a boltban fillére kiszámol mindent és kicentizi, mennyi fér a bevásárlásba, és inkább nem megy orvoshoz, mert a gyógyszert nem tudná kifizetni, vagy mire sorra kerülne, mondjuk, egy sürgősségin, beledöglik, magánrendelésre pedig nem futja, addig a nagy lopások és svindlik felett szemet huny. Hiszen ő a kisember, a gyerek, akinek az apja kezében van a megoldás. És oké, apu bántalmazó, apu csak magára gondol, de apu van, hatalmas, betölti az életünket. Meg különben is: ha szólni merne, apu úgy fejbe csapja, hogy attól koldul. Jobb kushadni hát a sarokban. Lapulni mindig biztosabb.Üvölteni tudnék, amikor meghallom, főleg, ha ellenzéki ajkak közül, hogy „Orbán amúgy tehetséges politikus”.Azt tartjuk tehetségnek, hogy valaki olyan szinten manipulál egy egész országot, hogy még az ellenoldal részéről is jut neki felmentés?! Azt tartjuk tehetségnek, hogy valaki képes mindig azt hazudni, amit hallani akarunk? Kit áltatunk ezzel?

Ez volt az az év, amikor először történt meg, hogy hatalmi szóval megszüntettek egy egyetemi szakot,majd elüldöztek egy egyetemet, és vegzálni kezdték a Magyar Tudományos Akadémiát. Amikor meghirdették a kultúrharcukat. Amikor elvonták a tao-t a színházaktól. Amikor bedarálták a sajtót. Amikor egy olyan embert neveztek ki a Petőfi Irodalmi Múzeum élére ideiglenes igazgatónak az állami propagandamédiában indított hadjáratuk után, aki többek között olyanokat mond újságírókat fenyegetve, hogy:

Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.

A kultúra világát is átitatja immár a rettegés, a simulás és az alkalmazkodás levegője, az intézmények vezetői százszor meggondolják, kit hívhatnak meg egy szimpla író-olvasó találkozóra. Párizsban pedig, a Magyar Intézetben egy magánlevél miatt – immár nyíltan kimondva, hogy nem, magánlevélben sem szidalmazhatod a rendszert – betiltottak egy előadást. Több ismerősömet figyelmeztették: ne tegyen ki a közösségi oldalára kormányellenes tartalmat, mert többé nem lesz munkája.

Kik azok, akik feldobják őket? Nem tudjuk. De nem egy, nem két ember.

Épül a klientúra, az önkéntes besúgói hálózat. Nagy gyakorlata van ebben ennek az országnak, és rögtön mozdulnak a zsigeri, öröklött és tanult minták. Úgy látszik, ezen a vidéken a diktatúra az otthonos, a parancsszónak engedelmeskedni lételem
...

JÁNOS, FANNI ÉS VIKTOR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2019.01.01.


...Ádert a választók kisebbségének szavazataival kétharmados parlamenti többséget szerző kormánypárt képviselői tették meg elnöknek, ő pedig csak nekik próbál megfelelni. Ahhoz, hogy társadalmi értelemben legitim köztársasági elnök legyen, tennie is kéne valamit. Például elmehetne Göncz Árpád sírjához, és helyezhetne rá egy szál virágot. Mondhatna egy valóban kiegyensúlyozott, a feszültséget enyhítő beszédet. Esetleg beleszőhetne egy-két mondatot arról is, hogy az utóbbi hetekben voltak bizonyos demonstrációk, s a hatalomnak figyelembe kellene vennie az övétől eltérő véleményeket is. Olykor meghívni a köztévé műsoraiba az ellenzék politikusait. A parlament elnökét is inthetné, hogy saját indulataitól is óvja meg a Ház tekintélyét, ne csak az ellenzéktől. Végül az Alkotmánybírósághoz küldhette volna a rabszolgatörvényt. 

Egyiket sem tette. Úgyhogy Áder már régen nem hiteles. Az ő szájából még a zöld közhelyek is hamisak. Pedig mi mindannyian igent mondunk a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére. Csak közben a párttársai felszámolták Magyarországon az intézményes környezetvédelmet. Is. 

A tévében Áder beszél, de Orbánt halljuk.

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR JOBBOLDAL (NACIONALIZMUS) VESZÉLYES ALGORITMUSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.12.31.


A magyar nacionalizmus (jobboldal) nem érti a saját működési elveit, algoritmusát. Pedig ha ismerné, ez megóvhatná a még elkövetendő hibáitól, a kudarcaitól és a károkozástól. Két ilyen egymásba metsző algoritmust látok: egy történeti-genetikusat, ti. ahogy a jobboldal hibái egymásból következtek Magyarországon az utóbbi 150 év történelmében és fokozatosan rombolták a nemzetet, amely pedig elvileg a jobboldal (a nacionalizmus) legfőbb értéke és hivatkozási pontja. A másik algoritmus analitikusabb: eszerint a magyar jobboldal (a nacionalizmus) a legtisztább formája, az etnicizmus felé konvergál és minden távolodást ettől a határértéktől kudarcként él meg, ami kielégítetlenné és instabillá teszi, amit aztán újabb konvergens lépésekkel próbál feloldani.

A történeti algoritmus szerint a nemzetiségi törekvések, az antant és Károlyi végzetesen gyenge kormányzása (elnöksége) mellett a '14 előtti magyar nacionalizmus (jobboldal) - egyfelől a magyarosító törekvésekkel a vele ellentétes nemzetiségi törekvések kivédésére, másfelől egy sor közjogi kérdés napirenden tartásával Bécs ellenében, azaz a Magyar Királyság belső gyengítésével -- nélkülözhetetlen, ha nem a legterhesebb tényező volt a Trianonhoz vezető úton. Miután (részben) előidézte Trianont, hasonló rövidlátással, amely már a butaság határát súrolta, Trianon revízióját tette a saját - a magyar nacionalizmus (jobboldal) - fő küldetésévé a két világháború között, amely küldetés azonban - a többszörösen téves történeti reflexió, helyzetértékelés és politikai stratégia miatt - a magyar nacionalizmust (jobboldalt) végleg a nemzet ellen fordította: Hitler szekeréhez kötötte, egyebek mellett a doni katasztrófához és a Holocausthoz vezetett, nem mellesleg pedig érvet adott a bolsevik megszálláshoz, amelyekkel kapcsolatban a magyar nacionalizmus (jobboldal) természetesen mossa kezeit, miközben minden erejével a Monarchia mai analógiáját, az EU-t bomlasztja, amely - csakúgy, mint annak idején a Monarchia - egyedül lenne képes kellő modernizációs erőt kifejteni a magyar nacionalizmussal (jobboldallal) szemben, hogy közel százötven évnyi súlyosbodó károkozás után végre termékenyebb pályára állítsa...

ORBÁN VIKTOR INDULHAT A BUDAI VÁRBA, 2019-BEN AZONBAN NEMCSAK A KORMÁNYFŐ HIVATALA KÖLTÖZIK, EZERNYI VÁLTOZÁS LÉP ÉLETBE JANUÁR ELSEJÉVEL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.01.01.


Nemcsak Orbán Viktor és hivatala költözik a Budai Várnegyedbe idén. Kifejezetten mozgalmas év vár ránk: folytatódnak a tüntetések, májusban az európai parlamenti képviselőkről, ősszel az önkormányzati képviselőkről dönthetnek a választók, miközben január 1-től az adózás, a munkavállalás és az élet minden területén változások állnak be. 


HATALOM


Orbán a Várban: Január elsejétől a Budai Palotanegyedben rendeltetésszerű és turisztikai célú térhasználatot engedélyeznek csak továbbra is korlátozatlanul a Magyar Közlönyben december 27-én megjelent kormányrendelet szerint. A Budai Palotanegyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények védelmét ellátó szervezet – ezekbe beletartozik a Sándor-palota és a karmelita kolostor is, amelyekben Áder János államfő, utóbbiban januártól Orbán Viktor és a Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatala – úgy ítélik meg, hogy a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását, akkor megtagadhatják a közterület-használatot.

Erre hivatkozva tehát a tüntetések is megtilthatók lesznek...

JANUÁR 7-ÉN LESZ ORBÁN HÁZAVATÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.01.01.


Nem az eredetileg január 3-án, hanem később, január 7-én lesz Orbán Viktor Házavató Bulija a Várban – tudatták a megmozdulás szervezői. Az esemény iránt nagy az érdeklődés: már közelíti a 14 ezret a részvételüket biztosan ígérők száma és azoké, akik érdeklődnek az esemény iránt.

„Gyertek és kívánjunk kevés nyugodt pillanatot és, hogy az Európai Ügyészség munkatársai mihamarabb látogatói legyenek!” – a többi között ezekkel a sorokkal invitálja a három civil szervező a Várba, pontosabban az új Miniszterelnökséghez (a budai Várnegyed, a fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztosság) azokat, akiknek – pazarlás, a kivagyiság és más okok miatt – minimum szúrja a szemét, hogy Orbán is a Várba költözik. Nem véletlen a szervezők fogalmazása: „Örüljünk, hogy a nép egyszerű gyermeke, utcai harcosa a várba költözik”.

A rendezvény azonban nem az eredetileg meghirdetett időpontban lesz, hanem négy nappal később – ahogy a frissített Facebook posztban olvasható...

MIÉRT JÓ ÜTNI A NAGY EMBERT?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2019.01.01.


Keresgéltem még valamit az üzletben vagy minek nevezzem ezeket a bevásárló hangárokat, a feleségem már odaállt a pénztár felé igyekvők hosszú sorába. Elmondta, hogy a mögötte jövő úgy tolakodott, inkább előreengedte, és azt mondta neki, igazán nem szeretné őt erőszakkal megelőzni. Az ifjonc erre azt válaszolta, "ne is". Mire odaértem, a feleségem már kezdett felpakolni a vivőszalagra, az ifjonc meg közel járt a fizetéshez, de még a pénztárnál állt. Érdekes, bizonyos viselkedési formára irányuló ingert fedeztem föl magamban - ez mostanában mind sűrűbben jelentkezik. Hogy ugyanis teszek néhány lépést előre, egy viszonylag erőteljes mozdulattal az illető ifjoncot a padlóra helyezem, aztán ahogyan azt Tuskó Hopkins-tól tanultuk, felsegítem és leporolom, hajdanán is majdnem mindenkivel így tettem, mikor magához tért.
Természetesen nem mozdultam, csak a feleségemnek meséltem el, milyen gondolataim támadtak, ő mondta, hogy gyakorivá váltak az efféle indulataim. Tényleg. Ez az imént leírt eset például annak az oktatássorozatnak az esszenciája, amit ifjúkorom poétikus pagonyában, a nyolcadik kerület kies vidékein tanultam: ne dumálj, üss. Akit leütsz, úgy is tudja, miért kapta, ha meg nem tudja, akkor úgy is mindegy. Senkit sem akarunk megnevelni. Nem egy megnevezhető professzortól származik ez az alapigazság, ez csak a kivonatos sűrítménye a Kálvária téri pedagógiának...

NAGY IMRE ÚJRATEMETÉSÉN LETT POLITIKUS, SZOBRÁNAK ELTÁVOLÍTÁSÁVAL MUTATTA MEG, MILYEN ÉRTÉKEKET VÁLASZT ORBÁN


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.12.28.


Nem csupán azért futottam reggel a Nagy Imre szoborhoz a Vértanúk terére, hogy rossz újságíró nyelvvel „leelsőzzem” azt, ami történik. Látni akartam, átélni, megtapasztalni, ott lenni abban a pillanatban, amikor a magyar történelem egyik legfontosabb figurájának szobrát eltávolítják a „Nemzet Főteréről”.

Pontosan olyan volt ezt átélni, mint ahogy az olvasó gondolja. Amikor az ember csak áll, próbál fotózni és videózni, közben körülötte mennek az emberek a dolgukra, munkába, munkások erősítik a hevedert, rakják a vontatóra a szobor még ott maradt hídját, minden megy a maga hétköznapi természetességével. Amikor minden megy a maga útján, az ember áll egyedül, nem csupán személyében egyedül, hanem abban az érzésben egyedül, ahogy a történelem kifordul önmagából, ahogy a valóság kiszakítja a múltat a megtörténtből, ahogy érezni lehet a levegőben a múlt eltörlését, a történelem folyamának mesterséges megsebzését.

Mégiscsak abban a hitben nőttem fel több generációval együtt, hogy 56, a pesti srácok emléke, Nagy Imre emléke szent és sérthetetlen.

Ebben az őrületben álltam a szobor hűlt helye mellett, ott, amellett, ami maradt belőle, egy koszos márványmedence mellett. Lassan jöttek emberek, üres arccal megbámulták a szobor helyét, fényképeztek, megálltak egy pillanatra, majd ugyanazzal az üres, döbbent arccal mentek tovább.

Ebben az ürességben, a megsebzett történelem medencéje mellett, lépett hozzám oda egy férfi, és mesélte el, hogyan szedték le a szobrot. „Itt álltam végig” – mondta. Majd azt is hozzátette, hogy „csak annyit tudok mondani a gyerekeimnek és az unokáimnak, húzzanak el ebből az országból. Itt már nincs semmi.”
...

ORBÁN VIKTOR A TITOKBAN VETT HONVÉDSÉGI FALCONNAL MENT BRAZÍLIÁBA SZILVESZTERKOR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.01.01.


December elején az azóta bezárt Zoom derítette ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium cége titokban vásárolt egy business jetet, amit polgári lajstromjellel vettek nyilvántartásba. Ebből már gyanítható volt, hogy kormánygépként fogják használni, és nagyon úgy tűnik, hogy beigazolódott a gyanú. A repülési szakportálok szerint ugyanis ez a HA-LKX lajstromjelű repülő vitte Orbán Viktort szilveszterkor Brazíliába a szélsőjobboldali elnök beiktatási ceremóniájára.

A 2018. október végén tartott brazil elnökválasztást a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon gratulált neki. Úgy fogalmazott, hogy “nagy elismeréssel látja, hogy azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában.”

Bolsonaro ezután meghívta Orbán Viktort beiktatására, és december végén a 24.hu számolt be arról a brazil Folhapress hírügynökség alapján, hogy Orbán részt vesz a ceremónián 2019. január 1-jén.

Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani.
A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX polgári lajstromjelet viselő gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni...

MADARAT TOLLÁRÓL - IDÉZETEK BOLSONARÓTÓL, AKINEK BEIKTATÁSÁN ORBÁN IS RÉSZT VESZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.01.


Néhány latin-amerikai államfő, valamint Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar kormányfő vesz részt a szélsőjobboldali brazil államfő, Jair Bolsonaro beiktatásán. Míg Netanjahu leginkább azért utazott a latin-amerikai országba, mert Bolsonaro megígérte, Jeruzsálembe viszi át hazája izraeli nagykövetségét, a magyar miniszterelnök azzal magyarázta a meghívás elfogadását, hogy elismeréssel látja, a Magyarország által fontosnak tartott értékeket Bolsonaro győzelemre vitte hazájában.

Biztosak lehetnek abban, ha megválasztanak elnöknek, a civil szervezetek nem kapnak pénzt. Ha tőlem függ, minden polgárnak lehet fegyvere otthon. S egy négyzetcentimétert sem fognak kapni az őslakosok rezervátumai” – foglalta össze programjának néhány fontos elemét az októberi választást végül megnyerő Jair Bolsonaro. A szélsőjobboldali elveket valló egykori katonatiszt néhány évvel korábban azt is elmondta, mit gondol az indiánokról. „Nem beszélik a nyelvünket, nincs pénzük, nincs kultúrájuk” – mondta, s még az is közölte, szégyelli, hogy a brazil lovasság nem volt annyira hatékony, mint az amerikai, amely kiirtotta az észak-amerikai indiánokat.

A politikus nyilatkozataiból az is kiderül, hogy elsősorban azért zavarják őt az őslakosok, mert szülőföldjükön élnek, s ezzel akadályozzák az ipari léptékű mezőgazdaságot illetve a bányászatot. „Az őslakosok által lakott valamennyi terület tele van ásványi kincsekkel. Arany, ón és magnézium is van, az Amazonas vidéke a világ leggazdagabb területe. Nem foglakozom azzal a lehetetlen ötlettel, hogy megvédjem az indiánok földjeit” - magyarázta...

HAMMER FERENC: EZ NEM MÉDIA -, HANEM POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZER

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.01.01.


A gender szakon pontosan azokkal a problémákkal foglalkoznak, amelyek mindannyiunkat érintenek – mondta lapunknak Hammer Ferenc. Az egyetemi oktatót nemrég a kormánymédiában vádoltak azzal, hogy politizál az egyetem falai között. Az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetőjét Nagy Feró közéleti szerepvállalásáról és a fideszes sajtóholdingról is kérdeztük.

Egyetemi ügyekről jöttünk beszélgetni, de médiakutatóként nem maradhat ki a legújabb kormánypárti médiaholding esete sem. Magyarázatként azt halljuk, hogy Nyugat-Európában mennyi példa akad erre, de valóban van ilyen bárhol máshol is?
– Az, hogy adófizetői forrásokból támogatnak egy médiavállalatot, esetleg piaci finanszírozású a lap, és céges vagy alapítványi tulajdonban van, önmagában semmit nem mond el arról, miként teljesít a demokratikus médiarendszerben. Mindenre van példa, a tartalmi függetlenséget ezek nem feltétlen határozzák meg. Az már fontosabb, megfelel-e valaki a versenytörvény kívánalmainak. Itt ezt még vizsgálni sincs mód, hiszen nemzetstratégiai jelentőségűnek mondták ki a médiaholding megalakulását. Miközben a leghithűbb fideszesek sem mondanák talán, hogy ezekben a szerkesztőségekben nincs semmiféle pártos irányítás.

Mi lehet mindennek az értelme? Néhány éve még azt hallhattuk, hogy nem akarnak újabb G-napot, ezért hoznak létre sok kis médiacsoportot. Már nem tartanak semmitől? 

– Itt csak találgatni tudunk. Azt mindenesetre világosan látjuk, hogy nem szeretnék kirakni az ablakba, hogyan finanszírozzák ezeket a médiumokat. A médiapiacon belül, de a kreatív gazdaság más területeinél is átrendeződés figyelhető meg. Az egyik új mintázat ezen a területen pedig a közpénzekhez való hozzájutás és a kormánybarát tulajdonosok hűségkörének létrejötte. Most hihetjük, hogy ez utóbbiakat építik le, de sokszor nagyon nem látszik, miről is van szó valójában.

Bátorfy Attila mutatta ki a Kreatívon még a G-nap előtt, hogy Simicska, Nyerges és pár másik Fidesz közeli vállalkozó céges csoportjai hogyan épültek egybe az állami hivatalokkal személyeken és közbeszerzéseken keresztül. Ennek a felméréséhez viszont több tízezer közbeszerzési szerződést kellett megvizsgálni. Erre melyik újságírónak van ideje? Nem véletlen, hogy a hasonló manővereikkel és szövevényes üzleti hálóikkal számos dolgot titkolni tudnak előlünk.

Tartalmilag milyen hatásfokkal tud működni ez a fajta központosítás? Nem válik kontraproduktívvá, amikor az összes vidéki napilapban ugyanazt az Orbán-interjút olvasni karácsonykor? 

– Kutatói szemmel nézve nehéz erről tényszerűen nyilatkozni, ha nincsenek számok előttünk. Az biztos, hogy a XIX. századi körülmények vannak visszatérőben: emberek sokszor nagy óriásplakátokról értesülnek a világ dolgairól. Ezt viszont XXI. századi, a digitális világból fakadó módszerekkel teszik jobban láthatóvá. Aki pontosan meg tudja saccolni ennek e kommunikációs rendszer teljesítményét, az előtt mélyen megemelem a kutatói kalapomat.

Azt gondolom, hogy ez nem média-, hanem egy politikai kommunikációs rendszer. Már rég nem arról van szó, hogy melyik újságnak ki fog nyilatkozni, és hogy néz ki majd a politikai, média- és közvéleménybeli napirend hármas tánca. Ezzel jól elvoltunk évtizedekig, most viszont cél az, hogy a szavazók nagyobbik részéhez olyan üzenetek jussanak el, amelyek teljesen lehetetlennek mutatják a hatalom elszámoltathatóságát. Szakmailag ez persze rendkívül érdekes, arra csábít, hogy újabb elméleteket találjunk ki. Más kérdés, hogy a demokratikus normák vonatkozásában ez a politikai kommunikációs felépítmény szörnyen fest...

2019: BEFORDULTUNK A PUSZTULÁS FELÉ VEZETŐ ÚTON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.31.


Nem is kezdődhetne jobban az új év, mint azzal a jó hírrel, hogy az ország papíron négy évre megválasztott miniszterelnöke, röpke nyolc év alatt, Magyarország leggazdagabb embere lett. Melyik ország dicsekedhet még ezel? Nem most lett ez így, de most már a látható vagyona is több mindenkinél. A Forbes listája szerint Orbán legnagyobb strómanja, Mészáros Lőrinc nevén levő vagyon értéke 381,3 milliárd forint. Vegyük komolyan egymást, arról ne nyissunk vitát, hogy Orbán felcsúti gázszerelő barátjának köze nincs a nevén futtatott irdatlan vagyonhoz.

Mészáros nem az egyetlen stróman, és nem az egyetlen ember, aki minden bizonnyal folyamatosan “leadja a százalékot”. Az is egészen biztos, hogy ezen a látható vagyonon kívül Orbánnak sokkal nagyobb vagyona van még elrejtve, amit nem lát senki. Legfeljebb a különféle titkosszolgálatoknak vannak információi róla. Az a tény, hogy Orbán strómanjai nem a saját pénzüket kezelik, és nem rendelkeznek azzal, ami látszólag az övék, jól látható abból, ahogy a választások után Simicskát feje tetejére fordították, és kiráztak mindent a zsebéből, a jutalékot (az aprót) megtarthatta. Az Orbán-modell annyiban is újszerű, hogy amit Orbán mások nevén az államkasszából kilop, másoknak átad, azt nem örökbe adja, hanem az a sajátja marad. Igazi maffiavezér.

Orbán “Mészáros Lőrinc” Viktor egy év alatt húsz helyet ugrott a Forbes listáján, megelőzve mindenkit: bankárokat, gyártulajdonosakat, pénzügyi zseniket, pornóipart. Ennyi pénzt csak egy ország teljes kifosztásával lehet keresni. Mészáros Lőrinc mindenhez ért. Amihez nyúl, az arannyá válik a kezében, mert a teljes magyar költségvetés áll mögötte. A budapesti tőzsde egy vicc. A tőzsdei szabályokkal bármelyik kályhába be lehetne gyújtani. Mészáros-papírt vásárolni nem egy kockázatvállaló befektetés, hanem bűnrészesség. Miközben bennfentes titkos információkért is börtön jár, “Mészáros Lőrinc” úgy kereskedik a tőzsdén, hogy mindenki tudja: minden közbeszerzést megnyer, a miniszterelnök tolja a milliárdokat a cégeibe. Ez a tőzsdei kereskedés minden írott és íratlan szabályát idézőjelbe teszi, miközben formálisan látszólag betartanak mindent.

Boldog az ország, amelynek ilyen tehetséges és sikeres gázszerelői vannak. Boldog az ország, amelynek miniszterelnöke ilyen zseniket fedez fel. Boldog az ország, amelynek miniszterelnöke a puszta közelségével ilyen karizmatikus figurákat termel. Boldog az ország, amely eljátszhatja, hogy ebből semmit nem vesz észre. Boldog az ország, amely ezt megengedheti magának, hogy a miniszterelnöke a kormányzása nyolc év alatt nagyobb gazdagságra tesz szert, mint az angol királynő. Boldog az ország, amelynek lakóit ez nem zavarja, akik egyetlen panasz nélkül halnak meg betegségekben, amelyekben nem kellene meghalniuk, ha ez a lopott pénz nem Orbán cinikus bűntársának a nevén, hanem az egészségügyben lenne...

AZ ÉV, AMIKOR ORBÁN VIKTOR ELBUKTA A TÖRTÉNELMET - ÉS E MELLETT IGEN: EZ A REMÉNY ÉVE VOLT. MEG A FIATALOKÉ

HVG ONLINE
Szerző: NAGY IVÁN ZSOLT
2018.12.31.


Orbán Viktor 2018 április 8-án élete győzelmét aratta, és élete esélyét kapta meg arra, hogy igazi államférfiként vonuljon be a történelembe. Olyan szereplőként, aki kivezette az országot egy válságból, működőképessé tette a gazdaságot, és egy zaklatott időszak után pacifikálta a kedélyeket.

Itt volt az alkalom, a harmadik győzelem után, biztos többséggel a háta mögött, hogy akár a győzelmi beszédben, akár másnap kimondja, éreztesse: egy a választási program, és egészen más a kormányprogram (© Urbán László). Elég lett volna tehát egy jelzés, hogy a CEU-üldözés, a civilek fenyegetése, a menekültek nélküli migránsozás, a Soros-veszély nélküli sorosozás csupán trükk volt. Eszköz azok meggyőzésére, akiket csak a gyűlölködés képes elvinni szavazni. De elmentek, megtették a kötelességüket, megvan a győzelem, megvan a kétharmad, most már engedjük el őket és a hergelő témákat. Három győzelme sorozatban senkinek sem volt még, az ellenzékszerű képződmények lenullázva, most már lehet a történelemnek játszani.

Totális képtelenség – jön erre az obligát válasz. Tény. Naivitás? Az.

De Orbán Viktornak a piedesztálhoz ezt kellett volna tennie. Ha meghúzza, simán marad 2030-ig, és a megbocsátó történelemnek hála évek múlva minden korábbi aljasságait feledve tanítják politikai játékkönyvét.

Orbán Viktor azonban jóformán percek, de legalábbis 24 óra alatt kirúgta maga alól a sámlit, amiről a történelem pozitív alakjai felé léphetett volna tovább. Gyenge volt a nagyvonalúsághoz. Vagy kevés. Vagy elvakították a választási számok, és elhitte, hogy ez már a történelem, hiszen úgy szeretik őt, ahogy még senki mást. Nem számított, hogy a rá szavazók között valójában kevés az igazi rajongója, rajtuk kívül viszont csak azok ikszeltek neki, akiket a kormányzati szócsövekből ömlő idegenellenes maszlaggal el lehetett kábítani, vagy akik egzisztenciájukat féltve hálálták meg neki a rezsicsökkentést és az adójóváírásokat. És akik ahogyan most mellé álltak, úgy sorolnak majd ki mellőle, amikor nem jön pénz és kedvezmény, amikor már nem lesz kiből ellenséget kreálni, vagy amikor rájönnek, hogy hiába a kábítás, de ez a nemzet nem jobb vagy rosszabb, mint a többi, csodái és selejtjei éppen úgy vannak, mint másoknak, és nagyobb sem lesz, mert egyszerűen nem lehet.

Egy józan Orbán Viktor pontosan tudná ezt, de vagy nem volt képes, vagy nem akart józan lenni.

Talán jobb volt körbenézni és látni a körülötte gyülekező Mészárosok, Tiborczok és egyéb pénzszivacsok, a Semjén-, Gulyás-, Szijjártó-féle ujjbábok, vagy a Kövér László-, Kovács Zoltán-, Hollik István-, Hidvéghi Balázs-, Rétvári Bence szerű erkölcsi hullamosók csöpögő rajongását.

Lehet, hogy tényleg elhitte, hogy eljött a populisták ideje, és ő populista nagysággá válik, ami majd történelmi távlatban kifizetődőbb lesz a bölcs államférfiságnál. (Pedig nem, nem lesz az. 2019-2020 populistái múló rosszullétek, és főleg nem fizetnek érte jól, ha egy tízmilliós ország vezetője vagy.) Esetleg komolyan beleélte magát abba, hogy Kínában, Moszkvában, a Trump-családban vagy a Salvini baráti körben valódi nagyságot látnak benne, és nem csupán egy hasznos lekötelezettet.

Orbán Viktor ezek után a számára legrosszabb esetben olyan történelmi figura lehet, mint Ceausescu. (Nem, nem a halála, hanem az oda vezető harminc év miatt.) De a legjobb forgatókönyvnél is legfeljebb egy Kádár János. Akkor legalább néhány nosztalgiázó jó érzéssel emlékszik majd rá. De még ez sem biztos, mert a történetben még ott van egy bukás is.

Orbán ugyanis 2018-ban elveszítette a 2026-os választást. 2022 még meglesz neki, de 2026 már nem.

Ahhoz nem lett volna szabad most elveszíteni a fiatalokat. Nekik kellett volna gesztust tenni, nekik fontos ügyekben korrigálni vagy visszakozni, értelmezhetetlen múltba fordulást helyett nekik kellett volna modern jövő ígérni. De nem ez történt és nem ez történik.

A fiatalok pedig dühösek. És nem csak azok, akik az év végén kint voltak az utcákon, és akik olyan kioktatást kaptak, amilyenért a Fidesz szakállas, laza vezetője 1989-ben tombolva csapkodott volna egy belvárosi padot az őt vevő kamera előtt...

ITT OLVASHATÓ

JÓ DOLGOK / DUMA AKTUÁL / DUMASZÍNHÁZ


YOUTUBE
Szerző: DUMASZÍNHÁZ
2018.12.31.


Végre itt egy híradó csupa jó hírrel!


BEST OF 2018 - AZ ELMÚLT ÉV LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI ÉS BLOGPOSZTJAI AZ ÁTLÁTSZÓN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.12.31.


Idén is összeállítottuk toplistánkat az elmúlt év legnépszerűbb anyagaiból. A legolvasottabb tényfeltáró cikk a magánrepülőgépes-luxusjachtos nyomozásunk volt, a legnézettebb videóriport a Mészáros-cégbirodalom legértékesebb szerzeményeit mutatta meg a levegőből, a legolvasottabb blogposztunk pedig a Sargentini-jelentés tartalmát ismertette tömörítve, közérthető módon. Köszönjük az egész éves figyelmet!

Átlátszó top 10 cikk

1. Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

2. Térképre tettük, hogy mely ingatlanokra jegyeztethet be a kormány elővásárlási jogot

3. Trafikbárók Budapesten: Vu Quy Duong már 92 nemzeti dohányboltban érdekelt

4. Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja

5. Már csaknem 400 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, és Andy Vajnához

6. Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás

7. Esélyes jelöltek – mit kell tudni a taktikai szavazásra buzdító oldalakról?

8. Milliárdos károkat okozhatott a GDPR-pánik, pedig messze nincs még vége

9. Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

10. Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligarcha utánpótlás-válogatottat

Átlátszó videók top 5

1. Ki a leggazdagabb magyar? Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről

2. Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról

3. A közvilágítás Tiborczék után – drónfelvételen 23 éjszakai város

4. Halálsor vagy menhely? Két év alatt több mint ezer kutyát altattak el a salgótarjáni Lassie Állatmenhelyen

5. 30 fok feletti vízhőmérsékleteket mértünk a Dunában Paksnál – a hivatalos hőmérő „elromlott”

Átlátszó blogok top 10

1. Átlátszó blog: Miről szól a magyarfaló Sargentini-jelentés? Elolvastuk, hogy neked ne kelljen

2. Világtérkép: Szlovénia választott: Stop, Orbán!

3. Világtérkép: Horvátország szembenéz Orbán Viktor korrupt maffiakapcsolatával

4. Átlátszó blog: Segíts lebuktatni a kamupártokat!

5. Átlátszó blog: Így magyarázták a szervezők az O1G jelentését a svájci rendőröknek a zürichi tüntetés előtt

6. Országszerte: Bebukta a feljelentést Márki-Zay ellen az öszödi kamuszivárogtató

7. Átlátszó blog: Kerti törpe lett Kossuthból: megtaláltuk a Parlament mellől kiakolbólított szoborcsoportot

8. Országszerte: Kis Dubajt építenének Miskolc szívébe az agyontámogatott energiaital-gyártó tulajdonosai

9. Országszerte: Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

10. Átlátszó blog: Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Vendégblogok top 10

1. Dotoho: Békemenet, 2018: milyen “százezrek”? Hatvanezer.

2. Így írnánk mi: A választások tisztaságáról

3. Így írnánk mi: Dehogy vett el mandátumot a Kúria a Fidesztől

4. Vastagbőr: Kövér Lászlónak is van már öszödi beszéde

5. Szocio: A vidéki szegénység nem lomtár, nem a fővárosban „fölösleges” dolgok befogadója

6. Átlátszó Oktatás: Egymásnak osztják a több százezres ösztöndíjakat a BME hökösei

7. Vastagbőr: Kövér László a tökéletesen megvezetett Fidesz-szavazó prototípusa

8. Dotoho: Kedves magyar nacionalisták, ne Juncker elnöknél, hanem Apponyi grófnál tiltakozzatok!

9. Dotoho: Lépjetek ki az Európai Unióból nyugodtan, senki nem fog utánatok sírni

10. Vastagbőr: Totálisan félremagyarázza a kormány a Sargentini-jelentést


MÉSZÁROS LŐRINC SOFŐRJÉTŐL A HOLMIJUKAT ŐRZŐ HAJLÉKTALANOKIG - AZ ÉV LEGJOBB KÉPEI

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.12.31.


A túlóratörvény bevezetése ellen gyűlt össze több ezres tömeg a Margit hídnál, majd az Alkotmány utcához vonultak, a hivatalos rendezvény után pedig egy részük átment a lezárt Kossuth térre, ahol felsorakoztak a rendőrök. Nem sokkal később sikerült áttörni a sorfalat, a rendőrök hátrébb húzódtak a Parlament bejáratáig. Fotó: Marjai János/24.hu...

A VILÁG LEGJOBB CIKKEI

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.12.31.


Néhányan a 444-ből - meglepetés sztárvendégünkkel, Markó Ferkóval együtt - kiválasztottuk a szerintünk legjobban megírt, legokosabb, legfontosabb, legdurvább stb. cikkeket az angol nyelvű médiából. El sem lehetne képzelni ennél kevésbé reprezentatív felmérést, de annyit talán megjegyeznék, hogy két olyan anyag volt, amelyet ketten is beválogattak (volna) a kedvenceik közé: az egyik Kuper publicisztikája, a másik a BBC kameruni riportja:...

ITT OLVASHATÓ

A HUPPA ÉVÉRTÉKELŐJE

HUPPA
Szerző: A SZERK.
2018.12.31.


Bár az MTI tele van évértékelésekkel, hosszasan sorolva a sikereket, miegymást. Meg az emberek is szoktak efféléket tenni ilyenkor, sorba állítják a jót és a rosszat, s a túlélés reményétől vezetve igyekeznek minden rossz mellé egy jót állítani, hogy legyen miért felkelni az újév reggelén.

Hát, mi ezt nem tudjuk ezt megtenni.

Nekünk ez volt huppaéletünk legfeketébb éve.

Nincs semmi, amit szembeállíthatnánk Török Monika elvesztésével. Semmi.

Hosszú, csiganyálon vánszorgó hetek teltek el a halála után, és még mindig azzal keltem fel reggel, hogy vajon Moni korábban ébredt-e, és ha igen, mit tett fel az oldalra. Aztán lassan sorvadt a reflex, és maradt a mélységes szomorúság, amikor minden reggel rám köszönt az oldal nyitó oldalán.

Valójában azt sem tudom, hogy csináltuk végig az első heteket. Illetve, tudom: az elköteleződés mindenek felett álló érzése, hogy amit elkezdett, csinálni KELL tovább.

Pedig nem mindig könnyű, legalábbis nekem. Amíg Moni volt, ketten vittük a Huppát, ha ő nem volt, voltam én és fordítva – most meg akár karácsony, akár más, sátoros ünnep, egyéb elfoglaltság – itt kell lenni, csinálni, tenni, vinni. Pedig néha az ember kiszállna egy időre, mert néha olyan terhet jelent nap mint nap szembenézni azzal, ami körülöttünk folyik, hogy az ember legszívesebben átcuccolna egy lakatlan szigetre, ahol nincsenek hírek, csak egy Wilson nevezetű röplabda és néhány kósza polip.

De most aztán tényleg lehetetlen kiszállni.

Így vagyunk most csak eggyel, de mindennel kevesebben ebben a hajóban.

Szeretnék köszönetet mondani az útitársaknak.

Először is annak, aki ezt az egészet életben tartja, pumpálva bele az életet jelentő pénzt. Azoknak – Szele Tamásnak, Fábián Andrásnak és Rezedának –, akik minden nap megosztják velem és veletek a gondolataikat. A kollégának, aki a lapszemléket küldi. A kollégáknak, akik, ha nem is minden nap, de olykor-olykor megtisztelnek minket írásaikkal. A kollégának, aki a technikai hátteret tartja vaskézzel mögöttünk – elhihetitek, nincs könnyű dolga, ér minket támadás dögivel.

És hát nektek, kedves huppások. Nagyon sok erőfeszítésünk volt abban, hogy Moni után is megtartsuk a figyelmeteket, akkor, amikor mi mind egészen másra figyeltünk és zokogtunk bele a monitorba – de úgy véljük, sikerült. Úgy gondoljuk, az alapítóhoz méltó kitartással ugrottuk meg ezt az istenverte akadályt.

Nem lesz fáklyás menet 2019.

Mi a nagy egészből egy egészen kicsi részt vállalunk azzal, hogy minden nap megszólítunk benneteket – meg persze magunkat is. Én minden áldott nap elcsodálkozom azon, mennyi és milyen gondolat van a kollégákban, mennyi tudás, bátorság, tapasztalat, stílus, humor – s néha indulat, néha bölcsesség.

Ezt tudjuk vállalni.

Mindehhez – az alkotóknak és az olvasóknak is – erőt és kitartás kívánok, és azt is, hogy a lehetőségekhez mérten találjuk meg mindannyian azt a bizonyos boldogságot az új esztendőben.

Kicsit sírni azért ér. Aztán nyomás pezsgőzni.

LEGYEN MEG A MI AKARATUNK: JÖJJÖN EL A MI ORSZÁGUNK! (EZ LEHETETT VOLNA A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÚJÉVI KÖSZÖNTŐJE, HA VALÓBAN A KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE VOLNA...)

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.01.01.


Csak álmodjuk ezt a nyögvenyelős, rosszkedvű, leharcolt vidéket, ahol élünk. Nehéz, egészségtelen ételeket ettünk lefekvés előtt, túl sok Orwell-t olvastunk. Kafka sem javallott, mert az embernek mindenféle kényszerképzete keletkezik.

Pedig, Magyarország valójában nem ilyen. Mi, magyarok ugyanis alapvetően normálisak vagyunk. Nem kell nekünk megmondani, hogy mi a jó, és mi a rossz, tudjuk mi azt magunktól is. El tudjuk dönteni, hogy mikor vagyunk jó magyarok, jó polgárok, apák, anyák, gyerekek. Mikor vagyunk jó fiatalok, idősek. Kismamák, nagymamák.

Magyarország nem olyan lehangoló, kiábrándító hely, mint amilyennek mostanában látszik.

Elmondanám, hogy milyen Magyarország.

Magyarország szép és jó hely. Okos emberek gyülekezete. Ebben az országban nincs kirekesztés, és mi, magyarok szolidárisak vagyunk másokkal. Azokkal, akik nálunk is szegényebbek, elesettebbek, üldözöttebbek.

Magyarországon jogrend van, ami azt jelenti, hogy a bűnös bűnhődik, és a jó elnyeri jutalmát. Verseny van, és nem harc, itt nem ellenségek, hanem ellenfelek vannak. Magyarország nem vív ostoba, sehova sem vezető, a nemzetnek ártó, ezért hazaáruló szabadságharcot. Ebben az országban olyan ember nem kerülhet vezető pozícióba, aki a más szerszámával veri a csalánt.

Ez nem egy befelé forduló, önmaga démonaival harcoló, múltjával és jelenével megbékélni nem tudó ország. Mi magyarok nem követeljük a tiszteletet, hanem kiérdemeljük.

Magyarország nem a besúgók, a nyilas házmesterek országa, nem a feljelentő, önkéntes menekültvadászok játszóhelye. A mi országunk olyan hely, ahol nem a csókosok és az ügyeskedők boldogulnak, hanem tehetséggel és tisztességes munkával lehet előbbre jutni.
Magyarország egy rendes, normális, boldog ország.

Legyen meg a mi akaratunk: szabaduljunk meg a gonosztól!

Jöjjön el a mi országunk!

ÍGY ADÓZUNK 2019-BEN: ÓRIÁSI VÁLTOZÁSOK IS JÖNNEK

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2018.12.31.


A kormány két részletben terjesztette be idén a 2019-re vonatkozó adóterveit. Most ezeket gyűjtjük egy csokorba, kiemelve a legfontosabb változásokat, legérdekesebb könnyítéseket és legmeghatározóbb újításokat. 

Korábban a 2019-es adócsomagról két cikkben írtunk, mivel volt egy nyáron beterjesztett pakk, valamint egy októberben a parlament elé kerülő csomag.

Könnyítések minden mennyiségben

- További 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi bérmegállapodásnak megfelelően. Ez 130 milliárd forintnyi könnyítés a vállalkozásoknak.
- A végéhez ér a 4 év alatt megvalósuló, 2 gyermekesek esetén igénybe vehető családi adókedvezmény-emelés, jövőre 20 ezer forint jut havonta gyermekenként. Ez 380 ezer családot érinthet és 20 milliárd forint könnyítés.
- egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre ötszázalékos lesz. Ha ez az árcsökkenés lecsapódik az üzletekben, akkor a lakosság 20 milliárd forintot spórolhat a pénzügyminisztérium szerint.
- A nyugdíjasoknak szánt legújabb kedvezmény. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg 70 ezer ember dolgozik így, de a minisztérium a létszám jelentős növekedésére számít. Az új kedvezmény lényegéről itt írtunk legutóbb részletesen.
- Kedvezőbbé válnak a kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok. A módosítás ugyanis 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatárait.

- A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adóját a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték csökkentéssel azonos mértékben, továbbá az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótételét nulla forintra csökkenti.
- Nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nő január 1-jétől a legkisebb vállalkozások áfamentessége. A kisvállalkozások ezzel a mellett, hogy összességében mintegy 10 milliárd forintot spórolnak, megszabadulnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.
- Váratlan újítás volt, hogy 2019. január elsejétől az elektronikus fizetés erősítése és ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat csökkentése érdekében tranzakciónként 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
- Jövőre természetes személyek kincstárnál vezetett és állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet után sem kell majd pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni.
- A bankadó felsőkulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken....

MAGÁNREPÜLŐGÉP-VILLANTÁSSAL KÍVÁNT BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT ORBÁN VIKTOR BRAZÍILIÁBÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.M.
2019.01.01.


Itt három óra híján 2019. Boldog új évet, Magyarország – ezzel a szöveggel kívánt boldog új esztendőt Orbán Viktor Brazíliából, ahová a magyar kormányfő azért utazott el szilveszter idején, hogy részt vegyen Jair Bolsonaró, Brazília megválasztott elnökének beiktatásán.

És hogy mivel is utazott Orbán? Egyelőre nem tudni, honnan való és kié a gép, a fotón ugyanis lajstromszám gondosan nem látszik. Az azonban a kép alapján kijelenthető, hogy ezúttal nem a Magyar honvédség Airbus-madarainak egyikét vehette igénybe, hiszen azok katonai festést kaptak és jóval nagyobbak is...

ORBÁN A KREML JÓKÍVÁNSÁGAINAK ELSŐ KÖRÉBE KERÜLT

INDEX
Szerző: NYG
2018.12.31.Elküldte az orosz elnök nemzetközi jókívánságait, de a Kreml hivatalos oldalán megjelent, országonként megcímzett üzenetekből sokan kimaradtak, Magyarország azonban nem. A levélen belüli sorrendet sajnos egyszerűen az orosz abc határozta meg, így nem alkalmas arra, hogy Oroszország nemzetközi prioritásaira vonatkozóan vonjunk le belőle következtetéseket.

Csak majdnem első a FÁK

A sorrend azért így is beszédes, Vlagyimir Putyin ugyanis egy el nem ismert köztársasággal kezdte a felsorolást: a hivatalosan Grúziához tartozó, de Oroszország által egyoldalúan önálló államként elismert Abházia vezetője kapott jókívánságokat. Utána a Független Államok közösségének országai következtek: Azerbajdzsán, Belarusz, és sorban a tagok, a sor végén Türkmenisztán azzal fért be, hogy az orosz elnök nagyra méltatta a gázalapú posztszovjet személyi kultuszt meghonosított közép-ázsiai ország és Oroszország között nemrég kötött stratégiai megállapodást. A sort – ismét az orosz abc-sorrendnek megfelelően – ismét egy el nem ismert köztársaság, az Abháziához hasonló helyzetben lévő Dél-Oszétia zárta. A két el nem ismert köztársaság megjelenése a FÁK-országokról szóló részben sokatmondó, tekintettel arra, hogy a FÁK tagjai sem ismerik el függetlenségüket – még az elvileg szoros kapcsolatban lévő, de mostanában a gáz megdrágítása miatt Moszkvára megint épp neheztelő Alekszandr Lukasenko vezette Belarusz sem...

TÁNCOLT EGY HÓEMBER

REZEDA VILÁGA BLOG 
Szerző: Rezeda
2019.01.01.


Iszonyú fejfájásra ébredt OVM, arca borostás volt és püffedt, véreres szemei csipásak, szája szélére pedig pörköltszaftba száradt szotyolahéj ragadt. Jellegzetes, kockás inge trottyos gatyájára csúszott, s ami a legérdekesebb, egy papírcsákó volt rajta, gumival az állán át a fejére erősítve, mint Micimackónak, ha jól mulat a rajzfilmben. De, ami még különösebb volt, a várbéli, vadonatúj, mészszagú dolgozószobájában ébredt egy hatalmas bőrfotelben, a milliós szőnyeg összehányva, és üvegcserepek borítottak mindent. Vele szemben pedig, a másik fotelben ült Árpi, hű társa, legkedvesebb fegyverhordozója, és gondterhelten nézte őt.

– Mi történt? – kérdezte OVM elhaló hangon, és látszott, nagyon nehezére esik megszólalni.

– Melyiket mondjam? – kérdezett vissza Árpi cinikusan, kihasználva főnöke szorult helyzetét, és láttatva, ha úgy alakulna, a torkát is minden szívfájdalom nélkül harapná át.

– Arra emlékszem – kezdte OVM -, hogy vőmurammal házi pálinkázunk a demizsonból és egész jól érezzük magunkat. Az unokák hangoskodtak, Ráchel pörölt az urával a tizedik feles miatt, a tizenegyedik után viszont elszakadt a film. Egyáltalán hogyan kerültem ide, és mit keresek itt?

– Dolgozni akartál, belakni a várat még a költözés előtt.

– És? – érdeklődött kétségbe esve OVM.

– Fölhívattad az RTL Klubot, hogy most adsz nekik interjút. – szúrt oda Árpi.

– Aztán?

– Adtál.

– Jézus Mária. Miket mondtam? – rémüldözött OVM.

– Délben megnézheted – mondta Árpi -, nem lesz benne köszönet.

– Mégis.

– Sorost dicsérted.

– Mi van?

– Meg Gyurcsányt.

– Édes Istenem. – sóhajtott nagyot OVM – és még?

– Beállított Stefka, hogyan reagáljanak a Srácokban erre az egészre.

– És?

– Elküldted a picsába, hogy takarodjon a vén komcsi. De ez a kisebbik baj.

– Mi van még?

– Fölhívtad Sorost.

– Úristen…

– Elnézést kértél tőle mindenért.

– Ez még korrigálható...

ORBÁN A MEGEMELT MINIMÁLBÉRREL MEGVETTE AZ ÉRDEKKÉPVISELETEKET? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: SZELESTEY
2019.01.01.


- Az idén talán egy kicsit könnyebb lesz a demokrácia helyzete a világban - reménykedik az egyik legtekintélyesebb amerikai politológus, ám ha Macron felsül, akkor hosszú időre el lehet temetni az EU elmélyítésének tervét 

- Orbán Horthy nyomdokain halad

- Románia egyre közelebb kerül az illiberális magyar-lengyel tengelyhez

Wall Street Journal
Bízik abban az egyik legnevesebb amerikai politológus professzor, hogy a demokrácia visszaesése lassul az idén a világban. William Galston már azt igen fontosnak tartja, hogy tavaly ugyan jó pár érzékeny vereséget szenvedett a demokratikus rend, ám a dolgok alakulhattak volna sokkal rosszabbul is. A Chicagói Egyetem tanára szerint a megállapodott autokráciák nem sok jelét mutatták a nyitásnak, újabb országok indultak el a jogállamból kivezető úton, miközben régi demokráciák azzal voltak elfoglalva, hogy visszanyerjék a stabilitást az elmúlt évek megrázkódtatásai után. De nagyon merész volna a helyzetet a két világháború közti állapotokhoz hasonlítani, és nemigen látni bármiféle Weimari Köztársaság csíráit Európa keleti felén.

Putyin szinte semmi lehetőséget nem ad a demokratikus ellenzék számára. Kínában elszálltak a remények, hogy egyhamar ki lehet kényszeríteni a liberalizálást. Lengyelország kivétel, mert az EU nyomása lelassította az illiberális erőket, ám Orbán Viktor még inkább ellenőrzése alá vonja a sajtót, az igazságszolgáltatást és a civil társadalmat. A térség államai vezérükként tekintenek rá. A török államfő a szűk többségből kvázi tekintélyelvű uralmat csinált. Brazíliában megnyílt a kapu a jobboldali-populista-nacionalista Bolsonaro előtt.

Politikai zűrzavar uralkodik minden nagy demokráciában. Nagy-Britannia jóformán megbénult a Brexit miatt. Macron népszerűsége egyfolytában esik. Németországban nem látszik, hogy a nagy pártok megfelelő választ találtak volna az ellenerőkkel szemben. Az olasz kormánynak fogalma sincs, mit kellene tenni a gazdasági bajok ellen. Ám mindennek ellenére nem sok jel utal arra, hogy maga a demokrácia van veszélyben ezekben az országokban. A működési zavarok sehol sem jelentenek rendszerszintű válságot. Szó sincs nagy világgazdasági összeomlásról sem. Csitul a migráció politikai hatása is. Azaz összefoglalva: a demokrácia 2019-ben is védekezésre kényszerül, és nagy vizsga elé néz, főleg az USÁ-ban, de remélni lehet, hogy fékeződik a hanyatlása.

Washington Post

A világban nem sok minden köti össze a trumpi figurákat, legyen szó Orbánról, Bolsonaróról, vagy éppen a Fülöp-szigetek elnökéről, hangsúlyozza a szerkesztőségi véleménycikk. Mert más és más okok miatt választották meg őket, így teljesen értelmetlen közös vonásokat keresni a felemelkedésük mögött. Nem magyarázza azt a 2008-as pénzügyi válság, viszont érdemes szemügyre venni az internet, így elsősorban a közösségi média szerepét. A múlt században a nagy politikai felfordulásokat megelőzte előbb a rádió, majd a tévé megjelenése, új kommunikációs technológiák bukkantak fel és alapjaiban változtatták meg az emberek és az információ viszonyát, ami azután igencsak kihatott a politikára. Napjainkban a világháló és a mobiltelefon roppant módon megkönnyíti a migrációt, amelyet a konzervatívok előszeretettel okolnak a populista lázadásért. Trump szintén a neten rohant ki a bevándorlók ellen. Ennek az elméletnek az az előnye, hogy globális magyarázatot kínál. Viszont ott hibádzik, hogy valószínűleg jókora felfordulással jár, amíg az országok nem hajtják végre teljesen a technológiai váltást. Vagyis előreláthatólag 2019 is olyan lesz, mint a múlt év, csak még olyanabb.

FT

Ha Macron vereséget szenved, az nagyon rossz jövőt vetítene előre az EU számára, a májusi választások nagy tétje, hogy az unió képes-e megállni a saját lábán az eddiginél ellenségesebb világban. Vagyis az dől el, hogy az erőviszonyok a reformerek javára tolódnak-e el, esetleg az ilyen-olyan populisták kerekednek felül, vagy netán az integráció lassítóinak új, északi csoportja érvényesül, élen a holland kormányfővel. A populistáknak nincs esélyük, hogy átvegyék az EP irányítását, de képesek lehetnek befolyásolni a fejleményeket. A francia elnök az egyetlen korszerű vezető, aki odahaza sikeres kampányt indított a szövetségi EU érdekében, de partnereket még nem talált a földrészen. Francia földön viszont tornyosulnak a feje fölött a gondok, de még kilábalhat a bajból.

Ehhez drámai újrakezdésre volna szükség a részéről, még ez európai választások előtt. Ha ez nem megy, az várhatóan jó időre eltemetné a további integráció minden reményét. Rajta kívül nincs más ebben a súlycsoportban, aki az összefogást szorgalmazná. Pályafutása alkonyán Merkel immár nem foglalkozik az unióval. Ő egyébként sem áldozott túl sok politikai tőkét ilyen célokra. Stratégiai hiba volt a részéről, hogy nem hozott létre erős szövetséget Macronnal. De ha az elnök kudarcot vall, akkor az EU önmagába fordulna és a külső erők kegyelmétől függne, ideértve Kínát...