2022. július 17., vasárnap

LAVINÁT ERESZTETTEK RÁ A LAKOSSÁGRA - PEDIG MÁS ÚT IS LETT VOLNA A GÁZFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSÉRE

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.07.17.


A lakosság érdekeit képviselő szervezetek, illetve a klímapolitikai szakértők többsége abban egyetértett, hogy a rezsicsökkentés hosszú távon - a jelen piaci környezetben - nem fenntartható. Különböző energiapolitikai javaslatokat, hosszú távú és kiszámítható, egyfajta "jó út felé" tereléseket hangoztattak ezek a szervezetek, hogy a magyar lakosság és üzleti szféra is minél hamarabb enyhítse a saját energiapiaci kiszolgáltatottságát, egyszerre azzal, hogy a zöld átállás felé is elindul. Akár még egy "win-win" szituáció is kialakulhatott volna mindebből, jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a bevételkiesések gyors visszaszerzése megakasztja a hosszú távú zöld stratégiát. A rezsicsökkentés részleges megszüntetése egyrészt a gázfogyasztásban visszaesést fog eredményezni, ami rövid és hosszú távon is enyhítheti a gazdasági, illetve az energiapiaci nyomást, másrészt azonban a gyors, felkészítés nélküli beavatkozás, illetve a gázzal szembeni "tisztább" energiaforrások megdrágulása, komoly gondokat fog eredményezni a lakosság számára. Ugyan a kormány már döntött, és olyan beavatkozást eszközöl amit „van, aki majd megért és van aki, nem”, ennek ellenére érdemes végigvenni néhány szervezet javaslatait, akik körültekintő lépésekkel, fokozatosan szerették volna feladni a rezsicsökkentést, megszüntetni a gázfüggőséget, és közben segíteni a szegényebb csoportoknál is a zöld átállást...

VAN MÉG VISSZAÚT A POKOLBÓL AZ EMBERISÉGNEK, DE NAGYON KÖRÜLMÉNYES, EGYEDI ÉS NEM AUTOMATIKUS

G7.HU / PODCAST
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2022.07.16.A sokat vitatott globális minimumadó sem lenne elég ahhoz, hogy elkerüljük az összeomlást Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professor emeritusa, egyetemi tanár szerint. A világgazdaság és a kapitalizmus állapotáról adott helyzetképről, valamit az egyetemi tanárnak a feszítő problémák kezelésére adott javaslatairól beszélgetünk a G7 podcastban.

Bánfi Tamásnak még a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben jelent meg APOKALIPSZIS? avagy ismét a PARADICSOMBAN? című könyve, majd két évvel később, 2021-ben az APOKALIPSZIS! és ismét a PARADICSOMBAN! című, ami a műsor apropóját adta.

BÁRKI JOBB LENNE ORBÁNNÁL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2022.07.17.


...És jön a sorozás, mint egy igazi bokszmeccsen: nem, nincs szükség arra, hogy Gyurcsány kezébe kerüljön a hatalom, még arra sem, hogy jelentős politikai változás történjen. Arra azonban igen, hogy azt az embert, aki lerángatta ezt az országot a hazugságok világába, és aki szembefordult egész Európával, naponta akadályozza az unió működését, aki intézményessé tette a magyarországi korrupciót, aki szétszakította a társadalmat, aki igenis az út szélén hagyta a szegényeket, aki újra a nepotizmust tette uralkodóvá, aki az agresszort védi az áldozattal szemben, nos, azt az embert el kell távolítani a hatalom közeléből. Magyarország – az ő vezetése alatt – soha nem fog kilábalni ebből a színlelt világból, már csak azért sem, mert akkor meg kellene hasonulnia önmagával. Erre pedig képtelen. Azt bármikor megteszi, hogy az ellenkezőjét állítja annak, amit tegnap mondott, bármikor képes orosz-ellenességből orosz-baráttá maszkírozni magát, és magával rángatni a komplett oligarcha és vazallus csapatot, de hogy őszintébe váltson – ez maga a teljes képtelenség. Ha itt új kormány és új kormányfő lenne – hangzanak az eretneknek hitt szavak –, akkor belépnénk az európai ügyészségbe, akkor megnőne a befektetők bizalma, akkor elindulnának a visszatartott uniós pénzek ebbe az irányba, és máris hatalmasat lépne előre az ország. Nem, nem lenne rezsicsökkentés, lenne ezzel szemben sávos teherviselés, nem zuhanna rá egyszerre mindenkire a súlyos áram- és gázár, és persze nem lenne szükség rezsibiztosra sem, akinek semmi hitele, és nem lenne szükség hazug érvelésre sem.

És láss csodát: a társaság kormánypárti tagjaiban elakad a szó. Itt már nincs helye az eddig megszokott védekezésnek, a kormány hirtelen ránk öntött intézkedése – a rezsivédelem megszüntetése, a katások kivégzése – mindenkire rosszul hat. Mert lehetséges, hogy ők nagy barátai a rezsimnek, sőt, abszolút haszonélvezői, de számolni azért tudnak. Tudják, hogy nehéz napok várnak rájuk, egyesekre olyan nehezek, hogy az Orbán-fanatizmusuk sem segít rajtuk. Ki tudják számolni, hogy ha nem érkeznek meg a pénzek Brüsszelből, akkor ez az ország letérdel. Márpedig e pillanatban a fő akadályt maga Orbán jelenti. Vagyis nehéz vitatkozni azzal, ami eddig képtelenségnek számított: ma bárki jobb lenne Orbánnál.

KLUBRÁDIÓ: HÁROM AZ IGAZSÁG

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.07.11.


Miről vitatkoznak a magyarok? Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak. Aki mást mond, tényleg téved, hazudik, vagy áruló? Merjünk nagyot álmodni, nem egy, de három igazságról.

Három ember, három nézőpont a műsorban: Spiró György, Hatos Pál és Szénási Sándor. 

A téma ezúttal az idegenellenesség...

ITT HALLGATHATÓ MEGEGYRE KEVÉSBÉ TUDJUK ELHITETNI A GYEREKEKKEL, HOGY A TANULÁSNAK VAN BÁRMINEMŰ ÉRTELME MA MAGYARORSZÁGON

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.07.16.


Úgy rémlik, volt már olyan vélemény is, hogy azok az országok élhetőbbek, ahol a rendőrök fizetése nem haladja meg a pedagógusokét…

Most olvasom ezt a legújabb hírt, és persze hallom a toborzást is, sokan jelentkeznek a mi kapcsolatrendszerünkből is, a támogatott családokból.

Bocsánat, hogy kiragadok valamit, biztosan nem lehet így értelmezni, de nem tudok elmenni mellette. A fenyegető háborús helyzet és a migránsok hada ellenére sem.

Szóval, most határvadászokat toboroznak. Elég a nyolc általános. Kapnak képzést, 160 órát (!), utána fegyverhasználati jogosultságot is. A fizetésként 400 ezer Ft-ra számíthatnak az egyéb kedvezmények (cafetéria, stb.) mellett. Egy kezdő közkatona a bérrendezés végén 509 287 Ft-ra számíthat. A középfokú végzettségű rendőr tiszthelyettes szeptembertől 384 000 Ft-ot kap.

Nem emelek ki több adatot, hisz itt van a cikkben. Bár azon elgondolkoztam, hogy az Országgyűlési Őrség feladatai a háborútól és a migránshelyzettől miként változnak…de ki tudja? Biztosan nem azért emelik nekik is szeptembertől 116 916 Ft- tal, hogy ne legyen bérfeszültség, ez más ágazatokban sem lényeges, úgyhogy biztosan nem ez az oka, hanem a veszélyhelyzet növekedése valami miatt ott is felerősödik.

Nem a rendőröktől és a katonáktól sajnálom… hanem azt, hogy másoké hol marad? Akik a középiskola után egyetemet végeztek, nyelvvizsgát szereztek.

Megvárom, kiket vesznek fel a támogatottjaink közül, mert annak nagy üzenete lesz a közösségekben. Egyre kevésbé tudjuk ugyanis elhitetni a gyerekekkel, hogy a tanulásnak van bárminemű értelme ma Magyarországon.

Mi, a gyatra pedagógusfizetésünkkel már rég nem vagyunk példák előttük. Mi már rég elvéreztünk az alkalmi (fekete) munka béreinek piacán. Most pedig rendszerszintről is megerősödik az üzenet: a jó fizetéshez a rendszeren belül sem kell tanulni. Elég a nyolc általános. Sőt, lehet, elérjük, hogy még az sem lesz fontos.

Ja, és a 21. században, Európában vagyunk. Magyarországon.

BEÜTÖTT AZ INFLÁCIÓ, NEM MEGY NYARALNI A KÉTHARMAD

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.07.17.


Még a kormánypártiak majd tizede is elismerte, hogy visszafogottabb az idei vakáció az infláció és a gyenge forint miatt – olvasható ki a lapunknak kutató Publicus Intézet felméréséből.

Az emberek kétharmada nem volt és nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy – derült ki a Publicus Intézet lapunk számára készített kutatásból, amit telefonon és online készítettek, június 30. és július 7. között. Vagyis már azelőtt is ilyen lesújtó volt a kép, hogy a forint újabb történelmi mélypontra gyengült volna, és még nem volt hír a kata-szigorításról valamint a rezsidrágításról...

AKI NEM SZÁGULD, AZT MAGYARORSZÁGON LETOLJÁK AZ ÚTRÓL. A STATISZTIKA TORZÍT, A KÖVETKEZMÉNYEK TRAGIKUSAK

TELEX / ALAPJÁRAT
Szuerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.07.16.Évente 22-24 milliárd forint bírságot fizet a magyar államkasszába az az 500-600 ezer gyorshajtó, akik beleszaladnak egy-egy rendőrségi traffipaxos ellenőrzésbe, vagy a megengedettnél nagyobb sebességgel haladnak át egy VÉDA-kapu alatt. Sokszor és túl sokáig írtuk, illetve mondtuk, hogy a rendőrség zsebre dolgozik, kevés értelme van az ellenőrzéseknek, hiszen a hivatalos statisztikában a gyorshajtáshoz kötött közlekedési balesetek zöme nem a mérhető abszolút gyorshajtás miatt történik, hanem a körülményekhez köthető relatív gyorshajtáshoz. Tévedtünk. Valójában az elavult jogszabály hatalmas toleranciája miatt több tízezer valódi gyorshajtó ússza meg a büntetést, a megállításos ellenőrzésekből túl kevés van, ráadásul a tragikus baleseteket elemezve kiderült, hogy sokkal többször lépik át az okozók a sebességkorlátozást, mint hittük. A felfedezést az Alapjárat Dr. Herpy: fogadóóra című közlekedésbiztosnági műsorának szakértője, Dr. Mészáros Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója tette, aki arról is beszél műsorban, hogy mennyi esélye van túlélni egy ütközést biztonsági öv nélkül utazóknak, illetve mire számíthat, aki 15 év körüli autóban szenved balesetet...MOST SZÓLUNK, HOGY MINDENKI FELKÉSZÜLJÖN: HATALMAS SZUPERVIHAR KÖZELEDIK MAGYARORSZÁG FELÉ

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.07.17.


A világgazdaság növekedése már most lassul, Európa pedig egyre nagyobb energiaellátási problémákkal néz szembe. Ahogy közeledik a tél, úgy nő az esélye annak, hogy érdemben takarékoskodni kell majd a gázzal. Ez pedig tovább rontja a növekedési kilátásokat, éppen akkor, amikor Magyarországon egyébként is elkezdik éreztetni a hatásukat az elmúlt hónapokban bevezetett megszorítások.


Ahogy egyre közelebb kerül a téli fűtési szezon, és ahogy éleződik a feszültség Oroszország és Európa között, úgy csökken annak az esélye, hogy az idei évben zökkenőmentes lesz a kontinens energiaellátása. A világ legnagyobb vállalatainak vezetői el tudják képzelni, hogy Európában jegyrendszer bevezetésére lesz szükség az üzemanyagok esetében, de ami ennél is rosszabb, könnyen lehet, hogy a kontinens számos országában egészen egyszerűen nem lesz elegendő mennyiségű földgáz...


PERINTFALVI RITA: VÉRLÁZÍTÓNAK TARTOM, AMI TÖRTÉNT

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.07.16.


Nem szabad apátiába süllyedni – hangsúlyozza Perintfalvi Rita katolikus teológus, aki az egyházon belüli szexuális visszaélésekről szóló könyvével keltett feltűnést. Most bázisközösségi mozgalmat szervez, amely a reményvesztett ellenzékieknek is próbál erőt adni.


Katolikus teológusként hova pozicionálja magát az egyházban?


Azt gondolom, hogy a normalitást képviselem. Ha az egyházon belüli frontokat nézzük, akkor a progresszióhoz tartozom, amiről, ugye, Kövér László fideszes házelnök nemrég kijelentette, hogy a sátánizmust jelenti. Ezért is kerülöm a címkéket. A katolicizmuson belül a nyitott, reformer irányzat áll közel hozzám.

Azt hiszem, megállapíthatjuk, hogy nem tartozik a magyarországi egyházi fősodorhoz.


Ezt mondhatjuk, igen. Ennek nyilván az is oka, hogy Ausztriában doktoráltam, régebben Bécsben tanítottam, 2019 óta a Grazi Egyetem tanára vagyok. Az osztrák egyházban az számít mainstreamnek, amit én is képviselek...


A NÉMET NYUGDÍJPONTRENDSZER IDEHAZA IS SOK GONDOT MEGOLDANA

G7.HU
Szerző: BANYÁR JÓZSEF
2022.07.16.


A nyugdíj az átlagolvasó számára egyszerű témának tűnik, aminek az egyetlen lényeges jellemzője, hogy kicsi, és amúgy is csak egy bizonyos, elég magas kortól kezdve érdekes. Sorozatunk – amelynek korábbi részei a cikk végén találhatók – azonban a mértékkel szinte egyáltalán nem foglalkozik, és kifejezetten a fiataloknak és középkorúaknak szól. Nem nyugdíjpolitikai aktualitásokat, hanem stratégiai megfontolásokat vetünk fel. A célunk, hogy a még legalább egy emberöltővel a nyugdíj előtt állók számára egy a mainál sokkal jobb nyugdíjrendszer vízióját vázoljuk fel, hiszen a rendszer alapvető megváltoztatásához – amire szükség van – legalább néhány évtizedes időtartamra van szükség.

Májusban a magyar nyugdíjrendszer továbbfejlesztésére vonatkozóan két fontos javaslat is elhangzott olyan helyekről, amelyekre érdemes odafigyelni. Május 19-én jelent meg az MNB „Fenntartható egyensúly és felzárkózás” című, 203 diát tartalmazó javaslatcsomagja, május 23-án pedig az Európai Bizottság országjelentése. Az előbbi a nyugdíjjal kapcsolatban részben azt javasolja, hogy a lakossági megtakarítások növekvő részét kell a nyugdíj-megtakarítások felé irányítani, részben pedig azt, hogy a gyermekvállalást el kell ismerni a nyugdíjrendszerben. Javasolják még a nyugdíjkorhatár indexálását is.

Mindezek a témák ismerősek lehetnek e cikksorozat olvasóinak is, hiszen magam is fogalmaztam meg hasonló javaslatokat, például a korhatár-indexálásról szólt márciusi írásomban. További javaslataik: a későbbi nyugdíjba vonulás ösztönzése, és általában a nyugdíjszámítás módjának a felülvizsgálata. Ez utóbbival az induló nyugdíjak szintjét szándékoznak kiszámíthatóbbá tenni, hogy annak szintje ne függjön aránytalan mértékben az utolsó évek béremelkedésétől.

Az Európai Bizottság írása szóvá teszi azt, hogy a járulékkorlát 2012-es eltörlése óta nagyon széthúzódott a nyugdíjak szintje, illetve, hogy a kezdő és meglévő nyugdíjak eltérő indexálása miatt egyre jobban széthúzódik az új és a régi nyugdíjasok nyugdíja, hasonló életpálya mellett is. Emiatt javasolja, hogy úgy reformáljuk meg a nyugdíjrendszert, hogy javítsuk annak hosszú távú fenntarthatóságát, és csökkentsük a jövedelemegyenlőtlenségeket. A régi és új nyugdíjak szétcsúszásának a problémájáról, amit az MNB is említ, sokat írt Simonovits András is, aki ezt a jelenlegi nyugdíjrendszer egyik legfontosabb problémájának tartja*...

HA 2026-BAN LESZ MÉG ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS...

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: BOD TAMÁS
2022.07.16.


Ha 2026-ban lesz még országgyűlési választás és lesz még akkor ellenzék, akkor sok mindenen túl arról is el kell gondolkodnunk: kik és milyen kiválasztási folyamat eredményeként lesznek a kormánypárt és az ellenzék képviselőjelöltjei. Az előrelátható kép: szomorú és lesújtó.Nem érdemes sok szót vesztegetni arra, hogy ma milyen a politika megítélése az országban. Ezzel egyenes arányban a politikai cselekvés tereinek és lehetőségeinek kihasználása is minimális. Ebben – nagyon leegyszerűsítetten – szerepet játszik a megfélemlített légkör, amely sokakat visszatart még attól is, hogy egy számukra tetsző cikket vagy bejegyzést lájkoljanak, ahogy attól is, hogy kampány idején, ha csak rejtetten is, segítsék a számukra szimpatizáns párt(ok) jelöltjét/jelöltjeit. Attól pedig végképp, hogy aktivitásuk révén esetleg képviselőjelölti szerepet vállaljanak. Az aktív politikai szerepvállalástól való távolodás, majd menekülés, sok-sok tapasztalat révén, 1990 óta egyre erősödik a magyar társadalom meghatározó részében. Sokan tartanak a színvonal alatti vitáktól, a családtagok megfélemlítésétől, az egzisztenciális ellehetetlenüléstől, a váratlan NAV-vizsgálattól, a karaktergyilkosságtól, a lejáratástól és egyebektől. Nem is alaptalanul. A fentiek egyike sem egy kisbetűs és jelző nélküli demokrácia jellemzője. Ellenzéki szemszögből 2022, a remélt és szükségesnek látszó összefogás révén új, de ismételten taszító tapasztalatokat hozott a politikával és a politikai szerepvállalással összefüggésben...

HA MEGALKOTJUK AZ OKOSBOLYGÓT, A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA LESZ AZ „ISTEN”, AKI SZEMMEL TART, BÜNTET ÉS JUTALMAZ

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2022.07.16.


A jelenlegi háborúban mindkét fél alkalmaz olyan informatikai rendszereket, amelyeknek a megtévesztés a lényegük; Kollár Csaba biztonságtudományi szakértő, kibernetikus szerint a dezinformáció és az érzelmi hadviselés a mai háborúk szerves része. Ami pedig a polgári fejlesztéseket illeti, a kutató szerint a robotika és a mesterséges intelligencia rövidesen az egész világunkat megváltoztatja, olyan mértékben, amit ma még el sem tudunk képzelni.

Jövőkutatóként a mesterséges intelligencia és robotika kérdéseivel foglalkozik, a civil élet és a hadászat terén is. A jövő háborúit robotok vívják majd? Általános vélekedés, hogy egy robot nem támadhat emberre…


Erről szól a robotika, vagy más szóval Asimov első törvénye: a robot nem árthat az embernek. A polgári fejlesztéseknél ez az etikus mesterséges intelligenciát jelenti. De az etika bonyolult kérdéskör, és ez az alkalmazás során mutatkozik meg igazán. Egyértelmű, hogy ha egy drón vagy robotrepülő harci céllal száll az ellenség fölé, akkor a tevékenysége során emberek sérülhetnek, vagy halhatnak meg.

Az asimovi törvényeket tehát úgy módosítják a katonai fejlesztésekben, hogy a robot nem támadhat a saját katonájára.


Ráadásul számtalan példát látunk arra, hogy a polgári célokra fejlesztett mesterséges intelligencia is képes az embernek ártani. Előfordulhat, hogy egy érdekcsoport meg akarja változtatni a tőzsde működését. Predikciós, vagyis előrejelző modelleket, és ennek alapján olyan módszereket alkalmaznak, amelyek nem etikusak, hiszen nem az emberiség, hanem csak egy szűk csoport érdekeit szolgálják. A mesterséges intelligencia segítségével befolyásolni lehet gazdasági rendszereket, és könnyen tönkre lehet tenni egy konkurenst azzal, hogy elemzik a róla szóló adatokat, és ennek alapján olyan üzleti döntéseket hoznak, melyekkel kiüthetik a versenyből. Természetesen régen is létezett konkurenciaharc, csak most a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabb eszköz az egymással versengő üzleti szereplők kezében...

EZREK TÜNTETNEK A RAKPARTON MZP HÍVÁSÁRA, A SLÁGERSZÓ A SZOLIDARITÁS, A NYALONCOK IS MEGKAPTÁK A MAGUKÉT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2022.07.16.Márki-Zay Péter és mozgalma a budapesti Jászai Mari téren tüntet a kata-törvény ellen és az Orbán-rendszer károsultjai mellett.

Ez itt a folyamatosan frissülő közvetítésünk, az újdonságokat nem meglepő módon mindig legfelül találod.

19:24 Összeállnak a felszólalók egy közös képre. Gurzó szerint 5-6 ezren voltak, annál azért talán valamivel kevesebben. Tüntessetek minden nap - küldi haza a tömeget. Hamar el is kezdenek oszlani. Nagyon klasszikus tüntetés volt, sok és hosszú beszéddel. A Margit hídra invitál valaki a tömegből a színpadról.

19:20: Ébresztő, ébresztő - skandál tapsolva a tömeg. Márki-Zay aztán megismétli, hogy jó lenne, ha Orbánék nem lopnának többet, erre jön újra az Orbán takarodj. Minden nap választás van, dönteni kell jó és rossz között, ki kell állni az elnyomotttakért is. Elhangzik még a kampányban sokat hallott az elmúlt ezer év lekorruptabb kormánya. Köszönöm, Isten óvja a magyarokat - köszön el Márki-Zay, de újrakezdi, hogy viselni kell a kék szalagot. Aztán újra elköszön. "MZP, MZP" - zúg a tömeg. És mintha tényleg vége lenne a beszédnek, Gurzó Ákos már a mikrofon mögött.

A jelenlévők a kormányéhoz képest egy más kultúrát képviselnek, a szeretetét és a szolidaritásért - mondja MZP. Lecsengetésnek tűnt, de mégsem az volt!

19:15: itt az első "Orbán, takarodj!" kórus. Igen, csak most, ez eddig inkább beszédhallgatós típusú, nem szenvedélyes tüntetés.


"Mire készül Orbán Viktor?" - kérdi MZP, csatlakozva az előtte szóló szakszervezeti vezetőhöz, aki szerint az erőszakszervezetek tagjainak fizetésemelése nem volt véletlen.

MZP szerint az összes fideszes megszorítást, különadót a kisemberek fogják megfizetni,


"de nem az a kisember, akinek nincs megtakarítása, a Döbrögi."

Nagyon hosszú beszédeket kellett végigvárnia, talán ezért idézte kétszer is úgy az ismert mondást, hogy "hazudtak reggel, éjjel és este is." Utána arról beszélt, hogy aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az szerinte menthetetlen.

Márki-Zay most döbrögizte le Orbánt.

MZP szerint a megszorítások bejelentése volt "Orbán Viktor őszödi beszéde", hiszen kiderült, hogy minden választási ígéretük hazugság volt és a kormány azt valósította meg, amivel hazug módon az ellenzékét vádolta.

MZP indításként hősöknek nevezte azokat, akik nyáron is kimennek tiltakozni.

Gurzó most mutatta be a következő fellépőt, Márki-Zay Pétert...PÉNZ BESZÉL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2022.07.15.


Egyik örömhír a másik után. Augusztus 4-én Orbán nyitja meg Dallasban a CPAC néven ismert jobboldali összeröffenést, s ez a körülmény már önmagában is nemzeti büszkeségünk felhabzására adhat okot. A másik és úgyszintén lélekemelő hír szerint pedig nem kizárt, hogy uralkodónk öreg barátjánál, Trumpnál is tiszteletét teszi. Utoljára, ha minden igaz, 2019 májusában találkoztak, viszont annak nem mindenki örült. Négy szenátor levélben hívta fel az elnök figyelmét arra a sajnálatos körülményre, hogy Magyarországon a demokrácia szétmállóban, szabadságról, törvényességről vagy a kormányzati munka minőségéről szó se essék, ráadásul az ország az orosz érdekek készséges kiszolgálójává alacsonyodott.

A neten korlátozás nélkül elérhető levél olvasójának olyan benyomása támad, mintha az aláíróknak fogalmuk se lett volna, hogy a címzett valójában kicsoda. Noha Trump akkor már több mint két éve a hivatalában volt, pontosan lehetett tudni, hogy a demokráciához, a törvényességhez meg a többi hasonló maszlaghoz hogyan viszonyul. Azt is tudni lehetett, hogy az orosz érdekeknek nála szorgosabb lakája Amerikában aligha létezik. Kapcsolata Oroszországgal, a KGB-vel és az orosz maffiával (ami lényegében ugyanaz) 1990 végéig nyúlik vissza, akkor jött létre Amerikában az a hálózat, „amelyben az orosz hírszerzés ügynökei, iparmágnások és a szervezett bűnözői körök tagjai egyaránt megjelentek, és amely hálózat onnantól kezdve szinte szünet nélkül ott lebzselt Trump körül”. Amikor aztán elnök lett, tapsvihar tört ki az orosz parlamentben, és egész éjjel patakokban folyt a pezsgő. New Yorkban Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, aki egy sakkverseny miatt tartózkodott az Egyesült Államokban, örömében majdhogynem ugrándozott. Putyin és Trump, mondta, „ugyanazokat a külpolitikai elveket vallják, bármily valószínűtlen is. Döbbenetes, hogy mennyire hasonló a gondolkodásuk, hogy mennyire közel áll egymáshoz a két fogalmi megközelítés, amikor külpolitikáról van szó.”

Az események mindenben őt igazolták. Putyin és a KGB szemében Trump lett az az elnök, akinél jobbat nem is álmodhattak volna...


MÁRKI-ZAY KÉT NAPJA MÉG LÁZÁRRAL GAZSULÁLT, MA PEDIG AZ ELLENZÉKNEK SZÓNOKOLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.16.


Márki-Zay Péter olyan a magyar politikában, mint a kígyó az Édenben. Nagyjából ennyi köze van neki mind a kereszténységhez, mind a Bibliához. Az álnokság nagymestere két napja még Lázár Jánossal gazsulált, ma pedig az Orbán-ellenes tiltakozás élére állt, rárepülve az emberek elégedetlenségére, s ellenzéki embereknek szónokolt. A Lázárral való találkozásról készült fotót Márki azzal a szöveggel tette fel a Facebook oldalára, hogy “előbb vagyunk vásárhelyiek, mint ellenzékiek vagy kormánypártiak”. Lehet bármi, ami ezt a különbséget elmossa, feloldja egy fasiszta diktatúrában?

Az ellenzék volt (bukott) miniszterelnök-jelöltje számára egy diktatúrában nem számít, hogy ellenzéki vagy kormánypárti. A nevetséges kékszalagjával, ami állítólag a korrupcióellenesség jelképe, a trafikmutyis Lázár Jánossal tárgyal, aki politikusként nemcsak a környék és a megye, de az ország egyik legnagyobb földesura is, kastéllyal és ki tudja mivel. Márki-Zay ezt pontosan tudja, de nem számít ez neki miután elveszítette a választást, és megértette, hogy őt többé az ellenzék soha nem választja meg miniszterelnök-jelöltnek és soha semmiben nem támogatja, nagyon helyesen.

Ezért Márki-Zay röpke egy hónappal a katasztrofális vereség után, amit kizárólag ő maga idézett elő, hízelkedni kezdett Orbánnak, felajánlotta magát és a szolgálatait a diktátornak, s “kiegyezést” ajánlott az ellenségnek. Mert ha az ellenzék hátán nem tud felkapaszkodni a hatalomba, akkor megpróbálja a Fideszen keresztül. Azonnal kiegyezett Lázárral, akivel addig perben és haragban állt, állítólag Hódmezővásárhely érdekeit szem előtt tartva. Érdekes módon, előtte nem volt fontos Hódmezővásárhely érdeke, mert Lázár a halálos ellensége volt.

A Fidesz ravasz módon közel engedte magához Márki-Zay-t, aki megszégyenülése és választási veresége után az ellenzék (általa addig is jól ismert és támogatott) kollaborációját kezdte ostorozni, ami Orbánnak olyan, mint egy falat kenyér. Márki-Zay, mint volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt verje csak szét belülről az ellenzéki tábort. Ennek jegyében állt szóba a ravasz Lázár Márki-Zay Péterrel, és rajta keresztül tudja magát visszahízelegni és pozícionálni a városban is. Majd eldöntik, hogy Márki-Zay-t menesztik vagy Fidesz-bábként meghagyják, hogy bomlassza az ellenzéket.

Márki-Zay csak látszólag van totális identitászavarban, aki egyik oldalról a Fideszhez somfordál, a másik oldalon pedig az ellenzéknek udvarol, az Orbán-ellenes KATA-tüntetésen szónokol. Mert egy karrierista gondolkodásmódjában ez a kettő teljes mértékben összeegyeztethető: Márki-Zay a parlamentben kollaboráló ellenzékkel szembeni elégedetlenséget kihasználva megpróbálja a saját tagságukat és támogatóikat (az ellenzéki szavazókat) szembefordítani saját pártjaikkal, az ellenzéki érzelmű szavazókat igyekszik kiszervezni alóluk, hogy ezek a pártok megszűnjenek...

KATZENJAMMER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.17.


A Fidesz-szavazók ötöde keservesen csalódott. Nem ilyen lovat akartak, és nem is ilyet ígértek nekik, mint ami előttük áll. Ez göthes, csámpás a lába, kiáll a bordája és hullik a szőre. Ők ettől a látványtól állapotba kerültek, amit csalódásnak neveznek jobb híján, de ez annál több. Ők a hitüket veszítették el, a kiábrándulás pedig rémes bír lenni, illetve az a tudat, hogy ezen felül akár meg is fagyhatnak, vagy pediglen éhen vesznek az állítólagos paradicsom közepén. Ez már majdnem az a szakrális élmény, mint a kiűzetés belőle. Ez itt a másnap, a katzenjammer annak minden tünetével, amelyek közül (tapasztalás szerint) a szégyen a legelviselhetetlenebb a lélek felől nézvést, illetve a hányinger, ha a testi bajokat figyeljük.

Mi, akik nem szavaztunk a Fideszre, mi nem csalódtunk keservesen, viszont nem is vagyunk boldogok, mert okunk erre nincsen. Érhetne valamit a na, ugye rámutató, utólag önmagunkat igazoló gesztusa, de ezt a kedves vezető elhasználta, amitől mocskosnak érezzük. Mint ahogyan immár fogalmakat (nemzet), tárgyakat (kokárda), és embereket is szégyenszemre, mint a most állapotban lévő Fidesz-szavazókat, hogy az Úr bocsássa meg nekünk ezt a nagy vétkünket. Nem mondjuk tehát, hogy na, ugye, vagy, hogy én megmondtam és ilyesmiket, mint a diadal szavait, mert diadal az nincsen. Mi is állapotban vagyunk, de a miénk a kiábrándult Fidesz-szavazókkal ellentétben nem frissen fakadó.

A miénk inkább szemlélődő, tudomásul vett állapotban létel, mint aki túl van már minden jón és rosszon, aki úgy hal meg, hogy felsóhajt közben, csak nagyobb baj ne legyen. Mirajtunk már nincs mit nézni, bennünk semmi érdekes nincsen, mi nem csalódtunk, mert tudtuk, hogy ez lesz. Hanem a hívek. Szoktam ücsörögni a téren olykor-olykor a napsütésben, ilyenkor hozzám fáradnak koldusok rend szerint fröccsre vagy zsömlére valóért, őket sem rázza meg nagyon a rezsi és a kata dolga. Aztán el szokott vonulni előttem a frissen kinevezett főispán a helyi képviselő anyósával, akinek ecsetre valóan ostoba a képe. Nos, ők sem igazán csalódtak még semmiben, de majd annak is eljön az ideje. Hanem a többi népek. A zöme.

Nos, bennük van a csalódási potenciál. A kismamák a kis kölkükkel, a nagymamák a kisonokával, a diákok a szétcseszett álmaikkal, költők, írók, festők és fordítók, utcasöprők meg hatalomtól függő csinovnyikok, az elképzelhetetlen sorsú irodisták, akik mind azt hitték, előttük az élet. Hogy annyi az egész, gyere cipó, hamm, bekaplak, de most itt állnak tanácstalanul és árván. Nincs ennél rosszabb dolog, de mi, akik régóta a túlpartról figyeljük az eseményeket, sajnálatot és irgalmat nem ismerünk azok iránt, akik most döbbentek rá, mit is csináltak, mert velünk is csinálták és mégpedig úgy, hogy közben a képünkbe is röhögtek mosolyogván, miszerint dögölj, meg, libsi. Fordulj fel, komcsi.

És most, hogy már ők sem érzik magukat az élet kivételezett gyermekének, meg nyüszögnek a csámpás lovuk miatt, mást nem tehetünk, mint ugyanolyan szenvtelenül szemléljük őket, mint amikor a saruk az arcunkba fröccsent, és félreállni, letörölni voltunk kénytelenek. Ennyit a viszonyokról. Viszont ez a húsz százalék, ez nem kritikus tömeg, ezzel sokra menni nem lehet, bár a föntebb elmeséltek miatt nem is akarunk igazán. Ám még mindig maradt nyolcvan procent. Így sokkal érdekfeszítőbb a jövőre nézvést az, kik ezek, és miért nem rengeti meg őket a valóság még mindig, hogy mitől és hogyan az élet védett gyermekei ők, mint akiknek a hátán össze lehet törni a széket, és még akkor is bambán vigyorognak.

Nos, vannak olyanok, akiknek a kertjében műanyag Orbán Viktor áll kertitörpe helyett, akik imaköröket alakítanak a kedves vezető üdvére. Róluk beszélni fölösleges. Aztán a mélyszegénységben élők, mint a falu, amelyik száz százalékban ezekre szavazott, s ami miatt Németh Szilárdtól emléklapot kaptak személyesen kiszállítva. Ők amellett, hogy kitörölhetik a seggüket az emléklapjukkal, akkor sem fognak megváltozni, ha éhen vesznek. Nincs kaszájuk, amit kiegyenesíthetnének, indulat sincs bennük, ami erre késztetné őket, csak végigmegy rajtuk a keserves sorsuk úgy, hogy semmit nem értenek meg belőle, vagy ha mégis, akkor a helyi elöljáró karikás ustorral tereli vissza őket a helyes útra.

És vannak aztán, akiket anyagilag nem lehet megrendíteni. Ner-lovagok és lovaginák, igazgatóságokban ülők, alapítványokban csücsülők, strómanok és nagyvadak, akik szintén máshonnan, jachtok hűvöséből vagy Ibizáról nézgelődnek a hazai vérzivatarra, a helyre, ahonnan a pénzünket már kiszedték, és hetedíziglen milliárdosok. Most azzal vannak elfoglalva, hogy épp kékítik a vérüket. Ezzel a kijózanító ismerettel nézegetjük most a mi másnapos húsz százalékunkat, kiábrándulásuk és megcsömörlésük miatt jó érzés bennünk nincsen egyáltalán, de, és ez a javunkra írandó, kárörvendés sem, nem az irgalom, hanem a közöny miatt, ami undor volt eddig. Van még mit tanulni a francia egzisztencialistáktól.