2022. június 11., szombat

RÁADÁS: KRESZ TV

YOUTUBE
Szerző: PETŐ ATTILA kreszprofesszor
2020-22.


Lejátszási listák...

ITT KÖVETHETI ÉLŐBEN A HÁBORÚT

168 ÓRA
Szerző: 168
2022.06.11.


Az orosz-ukrán háborút élő térképen lehet követni. Az ikonokra kattintva elolvashatja, mi történt éppen az adott településen, vagy régióban...

KOHÉZIÓ HELYETT SZÉTTARTÁS: HÁROM, PÁRHUZAMOSAN LÉTEZŐ EURÓPA JÖTT LÉTRE

G7.HU
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2022.06.11.


...Az unió alapvetően három blokkra szakadt: a centrumot alkotó északnyugatra, a gyorsan növekvő keletre, illetve a leszakadó délre. A Covid válság igazán durván a déli térséget viselte meg gazdasági értelemben, ahogy már a korábbi eurozóna válság is. Ugyanakkor globális összehasonlításban a keletiek egy főre jutó GDP-ben mért növekedése (2-4 százalék per év az ezredforduló utáni két évtized átlagban) sem kiemelkedő az igazi fejlődési régiókhoz, elsősorban a Távol-Kelethez képest. Miközben az éghajlatvédelem érdekében természetesen már anyagi nemnövekedésre lenne szükség azon a fejlettségi szinten, ahol mi vagyunk. Az uniós átlagos fejlettségi szintet azonban továbbra is csak a nagyvárosi térségek érték el Kelet-Európában, amely az esetek többségében a fővárost jelenti, plusz egy-két cseh és lengyel nagyvárost. Azaz miközben a keleti térség lassú felzárkózásban van az uniós átlaghoz, ugyanezen térségen belül a városias térségek elhúznak a vidéktől. Azt is gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a térség felzárkózásának horgonyául szolgáló uniós átlagot viszont lejjebb húzza a déliek visszaesése.

A keletiek gyors növekedése ellenére továbbra is fennmarad egy 5-8 éves különbség a várható élettartamban olyan szomszédos régiók között, mint például a Baltikum és Skandinávia, vagy Bulgária és Görögország...

ORBÁN JÖVŐJE EURÓPÁBAN

TELEX / VIDEÓ
Szerző: Telex.hu
2022.06.08.Van már olyan párt, amelyik kiléptetné Magyarországot az EU-ból, a parlamentbe bejutó Mi Hazánk 2030-ig népszavazást akar a kérdésben, a legfontosabb szereplő, Orbán Viktor uniós politikáját pedig évek óta kettősség jellemzi. Ebben a videóban szakértők segítségével annak jártunk utána, mi lehet a kormányfő célja Európában, és mennyire támogatják terveit a magyarok.

ITT VALAKI HAZUDOTT, MÉG A TŐZSDEI ÁRNÁL IS DRÁGÁBBAN KAPTUK A GÁZT AZ OROSZOKTÓL

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2022.06.11.


Márciusban még a bárki számára nyitott, irányadó, januári tőzsdei árnál is drágábban kaptuk keletről a fűtőanyagot. Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúja nagyon megdrágítja a nyári betárolását.


Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – számítottuk ki a KSH nemrég frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. A becslés alapja, hogy lapunk korábbi elemzései szerint az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál mindig a Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát tekintik irányadónak. Eszerint, míg márciusban – lapunk számításai alapján – az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért, addig januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Ha ugyanakkor eltekintünk a két hónapos csúsztatástól, márciusban a Ttf – nyilván nem függetlenül az Ukrajna ellen akkor indított orosz támadástól - minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb. Ugyane – kézenfekvő, de a képlet szempontjából érdektelen – összevetés szerint egy hónappal azelőtt, vagyis februárban éppenséggel orosz gázárunk haladta meg hasonló mértékben a tőzsdei szintet. Ezek a kilengések egyébként arra vezethetők vissza, hogy az oroszok hosszú távú szerződéseik keretében rendszeresen „kiegyenlítik” a tőzsdei árat.

Ez azt jelenti, hogy a nagy és gyors áremelkedéseket, illetve -eséseket ellapítva, időben elhúzva, bár összességében teljes egészében érvényesítik. Azok a politikusi nyilatkozatok, miszerint az orosz árunk a tőzsdei töredékére rúgna – amit Vlagyimir Putyin hangoztatott Orbán Viktor februári, moszkvai „békemissziója” során - vagy hogy a tavaly októbertől újrakötött, hosszú távú szerződésünk „biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását” – amit Orbán Viktor, Szijjártó Péter mellett a teljes kormány-, illetve Fidesz-KDNP-propagandagépezet rendszeresen hangoztat – a tények tükrében minden alapot nélkülöző, valótlan állítások. Igaz, Orbán Viktor áprilisi nemzetközi sajtótájékoztatóján a – korábban épp általuk kiemelt – orosz gázárkérdés helyett már azt nevezte fontosnak, hogy megkapjuk az orosz fűtőanyagot.

Az elmúlt másfél év brutális európai gázáremelkedésének arányait jól jellemzi, hogy a Covid-válság mélypontján, 2020 áprilisa és októbere között úgy az irányadó Ttf-tőzsde, mint orosz árunk, ezer köbméterenként még száz eurót se ért el. A tőzsdei árak megtöbbszöröződéséért a kormánypropaganda előszeretettel „Brüsszel klímavédelmi intézkedéseit” hibáztatja. Ugyanakkor szakértők ezt cáfolva nemrég kimutatták, hogy az árak elfutása alapvetően nem az EU, hanem a gázszállításait mesterségesen visszafogó Moszkva felelőssége...

OMBUDSMAN: HA AZ OKTATÁS CÉLJÁRÓL MÁST GONDOL A POLITIKUS, A TANÁR ÉS A SZÜLŐ, A DIÁKOT MEG SENKI NEM KÉRDEZI, GARANTÁLT A JOGSÉRTÉS

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.06.09.


A testi fenyítés talán már kikopott a magyar iskolákból, de a gyerekek érzelmi bántalmazása általános, és a magyar pedagógusok nagy része ma sem nézi jó szemmel, ha egy gyerek túl sűrűn hangoztatja az ellenvéleményét. Aki egy ilyen kultúrában mégis ki mer állni a véleménye mellett, az felesel, lázad, bomlaszt. A vélemény a legtöbb helyen provokációnak minősül – írtuk június 7-én megjelent cikkünkben. Az általunk kérdezett gyerekjogi szakemberek és diákjogi képviselők a legfőbb okok egyikeként emelték ki, hogy egy gyerek elsődleges feladata a kötelességeinek és annak a megismerése, hogy „hol a helye”. Emellett azt is állították, hogy a gyerekek iskolai jogait többnyire sem a diákok, sem a tanárok nem ismerik.

Anyagunk megjelenése előtt írásban kerestük az oktatási jogok biztosának hivatalát, de Aáry-Tamás Lajos ombudsmannal csak a cikkünk megjelenése után sikerült beszélnünk. A cikkünkre adott reakciójában az oktatási jogok biztosa elmondta, szerinte a hazai közoktatásban az oktatási jogok sérülése három fő okra vezethető vissza:

- A diákjogok kampányszerű terjesztése nem hoz hosszú távú eredményt, mert „azok a diákok, akik aktívan részt vállalnak az érdekérvényesítő munkában, 2-3 év alatt kikerülnek a rendszerből, és lehet elölről kezdeni az egészet, nem lehet elégedetten hátradőlni”.

- Magyarországon a szabad iskolaválasztás gyakorlata a nemzetközi gyakorlat és jog totális félreértelmezése mentén valósul meg, és ez eleve sérülékennyé teszi a diákjogokat.

- A közoktatási rendszer működtetőinek és az oktatásban részt vevő szereplőknek nincs egységes válaszuk arra a kérdésre, hogy mi a közoktatás célja...

VÁGTATÓ INFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2022.06.09.


...nézzük a részleteket:

- egy év alatt az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 41,4, a kenyéré 37,5, a sajté 35,4, a baromfihúsé 34,3, a száraztésztáé 33,3, a tejtermékeké 30,3, a tojásé 29,9, a péksüteményeké 27,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 12,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 10,0, a csokoládé, kakaóé és a cukoré 3,9 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,4, ezen belül a szeszes italok 8,1 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 11,4, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 18,4, a szobabútorokért 18,3, a használt személygépkocsikért 15,4, az új személygépkocsikért 10,6 százalékkal kellett többet fizetni. A lakásjavító és karbantartó cikkek ára 28,3, az állateledeleké 22,3, a járműüzemanyagoké 10,8 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 20,1, a járműjavítás és -karbantartás 14,4 százalékkal került többe.

- egy hónap alatt (2022. május/2022. április) a fogyasztói árak átlagosan 1,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 3,5 százalékkal drágultak, a főcsoporton belül a friss zöldségek csoportját leszámítva, minden termékkör ára magasabb lett: a vaj 9,0, a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,2, a tejtermékek 7,0, a száraztészta 6,7, a sajt 6,3, a péksütemények 6,0, a kenyér 5,8, a párizsi, kolbász 5,4, a baromfihús 5,2 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára 1,3, a ruházkodási cikkeké 1,1, a tartós fogyasztási cikkeké 0,9 százalékkal nőtt, utóbbin belül a szobabútorok 2,5, a konyhai és egyéb bútorok 1,3, a használt személygépkocsik 1,0 százalékkal drágultak. A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 0,7, ezen belül a taxiért 11,9, belföldi üdülésért 2,9, a lakásjavításért és karbantartásért, illetve a sport és múzeumi belépőkért 1,3 százalékkal kellett többet fizetni.

- A magyarok – az ország teljes lakosságát figyelembe véve – adózás utáni jövedelmük 26-27 százalékát költik élelmiszerre. Az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek (például: kisnyugdíjasok) ennél nagyobb arányban, ezért a drámai sebességgel növekvő élelmiszerárak számukra szinte elviselhetetlen terhet jelentenek.

És, hogy mire számíthatunk a közeli jövőben? Az Agrárszektor nevet viselő szakportál szerint a rezsiárak befagyasztása lefelé húzza az inflációt, ahogy az üzemanyagok árstopja is, ugyanis a benzinkutasok nem tudják beépíteni más termékbe a hatósági ár miatti veszteséget. Az infláció mérséklése lenne a célja az élelmiszerek árstopjának is, ám ennek a hatása legalábbis kétséges, mivel az élelmiszerár-stop nem fékezte meg a helyettesítő termékek árának emelkedését a boltokban, ezt mindenki tapasztalhatja napi bevásárlásai során.

Bajban vagyunk. A kormánynak fékeznie kellene a száguldó inflációt. A leginkább kézenfekvő beavatkozás az lehetne, ha az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját erre az évre 2022. július 1. napjától nulla százalékban határoznák meg, 2023. január 1. napjától pedig egységesen öt százalékos mértékben. Ez sem csodaszer, de enyhíthetné az ároldali feszültséget.

A napokban megismert restrikciós (megszorító) csomag tovább fogja gerjeszteni az inflációt, hiszen az extraprofit adóval sújtott ágazatok a végfogyasztókra, a kiskereskedők az élelmi termékeket vásárló polgárokra fogják továbbhárítani a megnövekedett terheket. A pénzromlás üteme vélhetően gyorsulni fog, a hibás kormányzati intézkedések következtében a vágtató infláció pillanatnyilag megfékezhetetlennek tűnik.

KREATÍV PROGRAMOKKAL KÜZD AZ OVISOKÉRT JÓZSEFVÁROS

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.06.10.


"Jogvédőktől a társadalomkutatókon keresztül a sok-sok pedagógusig összeadták a tudásukat, hogy (...) minden józsefvárosi gyereknek származástól függetlenül, társadalmi helyzettől függetlenül jó oktatás és jó óvoda jusson" - mondja az alpolgármester. A cél, hogy a gyerekek a kerületben maradjanak.

A MINISZTERELNÖKI SZÖVEG KÖNNYEN DEKÓDOLHATÓ, NEM KELL VESZŐDNI VELE, ÉPP ANNYIRA FÉLREÉRTHETETLEN, AKÁR EGY REMEK KOHN ÉS GRÜN VICC…

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.06.11.


Orbán arról számolt be, hogy „vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek a háborúban, Soros György szimbolizálja őket”, Soros „nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani”, hogy végül Magyarország miniszterelnöke eljusson a végső konklúzióig: „ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún…”
Soros szimbolizálta üzleti körök, érdekeltek a háborúban, háborús uszítók, keresni akarnak a háborún. Régről ismert, egykor sokat emlegetett, értelmező és eligazító jellegű patinás szakterminológia. A mostani magyar parlamentben már sokan fogadhatják e megvilágító erejű gondolatokat lelkesen és hálás szívvel, s az ország nem csekély részének is végre megadatott a nagy összefüggések felismerése. A miniszterelnöki szöveg könnyen dekódolható, nem kell vesződni vele, épp annyira félreérthetetlen, akár egy remek Kohn és Grün vicc, épp olyan egyértelmű, mint a híres szólásmondás: nincs nyugta, mint a bolygó zsidónak.
Orbán sebészi pontosságú eligazítása persze még nem elégséges. A vizualitásra érzékeny mai világ számára érdemes akár a Karmelita kolostorban, akár a Petőfi Múzeumban, akár a Nemzeti Múzeumban, esetleg mindhárom helyszínen egy plakátkiállítást rendezni, Múltunk a jelenünk címmel. Csak ízelítőként, két plakát a leendő kurátoroknak.

JELENTŐSEN KISEBB AZ IGÉNY A NEGYEDIK KORONAVÍRUS-VÉDŐOLTÁSRA, DE EZ NEM MAGYAR SAJÁTOSSÁG

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2022.06.09.


2022. január közepe óta már a negyedik koronavírus elleni védőoltás is kérhető. Az elmúlt hónapokban már 300 ezren éltek is a lehetőséggel, többségében 60 évnél idősebbek, ami a lakosság 3 százalékát jelenti. A negyedik adaggal való átoltottság terén hazánk az uniós rangsorban a hatodik helyen áll, jóllehet számos tagállamban még nem vezették be a második emlékeztető oltás lehetőségét. Ábrák az oltási terv alakulásáról.


2021. év végi cikkünkben összefoglaltuk, hogy hogyan alakult az oltási terv, hányan kérték az első, második és a harmadik, emlékeztető oltást Magyarországon. Az akkori adatok alapján látható volt, hogy az összes beadott emlékeztető adag 98 százaléka volt EU-s beszerzésből származó vakcina, 
85 százaléka pedig Pfizer...

A VILÁG JÖVŐJE - AHOGY ÉN LÁTOM

PUPU BLOGJA
Szerző PuPu
2022.06.10.


Hát, ami azt illeti, én még Jóska sem vagyok, nemhogy jós, de azért van elképzelésem arról, hogy merre halad majd a világ akkor, amikor én már nem leszek.
Sőt, erre több változatom is van, ezek között van olyan, melyben rengeteg a bizonytalansági tényező, de van nagyon röviden összefoglalható variáció is, ez úgy kezdődik, hogy "sarokba szorítva, kilátástalannak ítélve minden megoldási kísérletet egy csendes éjjelen beütötte a szükséges kódokat, majd megnyomta a piros gombot és magára zárta az óvóhely száztonnás ajtaját.
Aztán csak várt, várt - és reménykedett, hogy a két valószínűsíthetően életben maradó ember egyike férfi, a másik meg nő lesz.
Közben eltöprengett azon, hogy akkor ő most szemétláda-e az LMBTQ közösség emlékével szemben?
Ha komolyan eltöprengünk ezen a verzión, hálistennek a kevéssé valószínű változatok közé kell sorolnunk, és talán megnyugodhatunk, hogy az emberiséget mégsem bazi nagy nukleáris bombák és töltetek fogják kiradírozni a világegyetemből, erre nagyobb esélyük van az icipici vírusoknak, baktériumoknak. Persze nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy brit tudósok szerint az emberiség intelligenciája rohamosan csökken.
Amikor az ember majd visszamászik a fára, legkisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy rakéta-sorozatvetőket cipeljen fel a fa hegyére a hátán, inkább azt tanulmányozza majd, hogy melyik gyümölcsöt fogyaszthatja bátran, anélkül, hogy a lepottyanást kockáztatná.
De - komolyra fordítva a szót, a kölcsönös megsemmisítéssel fenyegető atompatt eddig is visszatartott mindenkit nukleáris fegyver bevetésétől a szembenálló féllel szemben, és ez a zsigeri félelem - hálistennek - nem múlandó tényező. Ezért nincs a Földön világháború, csak helyi konfliktusok, melyekben még csak taktikai atomfegyverek sem kerülnek bevetésre.
Szájkarate szintjén persze mindegyik fél a másikat vádolja nukleáris fegyver bevetésének szándékával, ami nettó hülyeség, egyébként is egyre kevésbé kell és lehet komolyan venni, amit politikusok és politikusnak kikiáltott pojácák mondanak.
Egyre inkább rá kell jönni az utca emberének is, hogy a világot nem a szép ideák, hanem a csúnya érdekek és az ellenállhatatlan kényszerek mozgatják.
Természetesen mindig lesznek idealista széplelkek, akik azt hiszik, hogy szép eszmék hatással vannak a történelemre, annak dacára, hogy az elmúlt ezer évek ennek szöges ellentétéről adtak tanúbizonyságot...

KIVÉTEL NÉLKÜL DRASZTIKUSAN ÁRAT EMEL AZ ÖSSZES MAGYAR FÜRDŐ

INDEX
Szerző: VCSV
2022.06.11.


20–25 százalékkal drágul a strandolás országszerte a Fürdőszövetség szerint. Ezer forinttal többe kerülhet egyetlen belépő, mint tavaly. Az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt, most, hogy engedi a kormány, kivétel nélkül növelik áraikat. Mindenütt az energiaár-robbanásra, valamint a bérköltség megugrására hivatkoznak.


Brutális drágulást vezetnek be a strandokon, ezer forinttal is többe kerülhet egyetlen belépő tavalyhoz képest.

Már múlt szombaton árat emeltek a gyulai várfürdőben. Szinte azonnal, ahogy lehetett. Június 1-jével lejárt a rendelet, amely a koronavírus-járványra hivatkozva másfél évig tiltotta, hogy díjat emeljenek az önkormányzati cégek. A fürdők 95 százalékát ilyen vállalkozások üzemeltetik Magyarországon.

A fürdők 2019-ről 2020-ra emeltek legutóbb árat, tehát már két éve, és azóta rengeteg olyan költségnövekedésük volt, amit nem tudtak érvényesíteni

– mondta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy négytagú család tízezer forint alatt nem lép be a fürdőkbe...

KOMJÁTHI IMRE: A SZABÁLYOKKAL NEM TUDNAK JÓLLAKNI AZ EMBEREK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.06.11.


A KSH és az Eurostat friss adatai is azt mutatják, hogy nagyon sok olyan ember van Magyarországon – akár a lakosság kétharmada is –, akik máról holnapra élnek. Ezt szó szerint kell érinteni, mert egyre többen vannak, akiket érint a „sokadika”, a hó végi pénztelenség, amikor néhány nappal a fizetés előtt bérből és fizetésből élőknek aggódniuk kell azért, hogy nehogy most lyukadjon ki a gyerek a cipője. A szociológusok ezért is alkalmaznak egy teljesen új kifejezést, a dolgozói szegénység fogalmát – mondta a Hírklikknek Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese, akivel az MSZP új szociális csomagjáról is beszélgettünk.


– Azt nem lehet letagadni, hogy emelkedtek a bérek és a minimálbér szintén, de az emelések előtt is Európa sereghajtói közé tartoztunk a fizetéseinkkel, ami azóta sem változott, sőt, romlott a helyzet. Ráadásul ránk omlott az infláció, ami meg egészen egyszerűen elvitte a béremelést vagy a nyugdíjemelést.

Van még lyuk a nadrágszíjon?

– Azt látjuk, hogy azok az emberek, akik máról holnapra élnek, teljesen felélték a maradék tartalékaikat is és elkezdtek hátrálni. Először a mennyiséget vették vissza a fogyasztásból, azután már a minőséget is leengedték, így rosszabb minőségű táplálékot vesznek, rosszabb minőségű ruhákban járnak, viszont az infláció már olyan mértékű – főleg az élelmiszereknél –, hogy többségüknek már nincs hova hátrálni. Ezért gondolja az MSZP, hogy a legkiszolgáltatottabbakat, az egyik napról a másikra élőket, a sokadikát megszenvedőket kell elsősorban támogatni, mert nekik már a létbiztonságuk van veszélyben...

AZ EMLÉKEZET FELELŐSSÉGE A MAGYAR–UKRÁN VISZONYBAN

TELEX
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.06.11.


Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője reagálva Kövér László házelnök azon kijelentésére, amely szerint Zelenszkij elnöknek pszichés problémái vannak, egy tényállítást is tartalmazó kérdést tett fel a házelnöknek:

„Szeretném meghallgatni az említett politikus gondolatait arról is, hogy értékeli azt, amikor a magyar nácik elevenen égettek el több ezer embert Csernyihivben és Korjukivkában – ez a második világháború egyik legborzasztóbb bűne. Minden magyar fasiszta katona »mentálisan egészséges« volt?”

Szibiha kérdése feltehetően a magyar olvasók számára nem könnyen érthető, illetve értelmezhető és nem csak azért, mert a kérdésben több pontatlanság van. „Magyar nácik” alatt Szibiha nyilván a magyar megszálló csapatokat értette, akik tevékenységéről alig tud a magyar közvélemény.

A magyar megszálló csapatok atrocitásai sokáig tabunak számítottak. Az ezzel kapcsolatos szembenézést egyáltalán nem könnyítette meg, hogy a kérdés forrásainak azon részét, amelyhez könnyen hozzá lehet férni, a sztálinista bíróságok koncepciós jellegű ítéletei jelentik. E sorok írója először 1998-ban tárta fel az ezzel kapcsolatos eredeti magyar és német dokumentumokat, amelyekből 2015-ben egy önálló monográfia is napvilágot látott. A magyar megszálló csapatok dokumentumainak jelentős része máig Oroszország katonai irattárában van elzárva a kutatás előtt, így arról, hogy pontosan mi is történt az említett két helységben, nem könnyű forrásokra lelni. Amit biztosan állíthatunk, az a következő.

1. Nincsen adat arra, hogy a magyar megszálló csapatok Korjukivkában és Csernyihivben embereket élve elégettek volna.

2. Bőséggel van adat viszont arra, hogy Korjukivka és Csernyihiv környékén számos helyen ilyen és más bűncselekményeket a magyar megszállók elkövettek...


ÚJSÁGÍRÓK UTAZÁSAIRÓL KÉRT JELENTÉST A KÜLÜGY, ROGÁN APÓSA BESZÁLLT A FILMIPARBA / AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.06.10.


Válasz Online: Pokoli tempó: már minden hatodik palota a NER-é az Andrássy úton

A lap gyűjtése szerint az Andrássy úti házszámok hatoda már NER-fennhatóság alá tartozik – ez a forgalomképes rezidenciák majd’ kétharmada. A szerencsés nyertesek között találjuk Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt, Schmidt Máriát és a Hell (pokol) nevű energiaital-gyártó tulajdonosi körét is.


Direkt36: Itt vannak a táviratok, amelyeket Orbán diplomatái küldtek magyar újságírók utazásairól

A lap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során érdekes adatokat szerzett meg. A táviratokból kiderül, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

444: Egy módosítóval megoldották, hogy akkor is kapjanak végkielégítést a leváltott államtitkárok, ha egy állami céghez ejtőernyőztetik be őket

Korábban, ha egy politikai felsővezető, kormánytisztviselő, kormánymegbízott, közigazgatási államtitkár, a megbízatásának megszűnése után fél éven belül állami tulajdonú gazdasági társaságban vállal munkát, nem jogosult végkielégítésre. Ezt azonban egy módosítással most törlik.

Hvg.hu: A Legfőbb Ügyészség szerint valójában nem megdorgálta, hanem megdicsérte Magyarországot friss jelentésében az OLAF

Csütörtökön hozta nyilvánosságra friss jelentését az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, melyben a testület azt vizsgálta, hogy a 2017 és 2021 közötti időszakban milyen utat jártak be az egyes tagállamokban az uniós pénzek. A jelentés szerint a magyar ügyészség a kivizsgálásra javasolt, korrupció-gyanús ügyek jó részével nem foglalkozott, és nálunk az uniós átlaghoz képest kiemelkedő mértékben történhettek visszaélések uniós forrásokkal. A hazai Legfőbb Ügyészség szerint ők az uniós, 35 százalékos átlagot lényegesen meghaladó arányban, 67 százalékban emeltek vádat a korrupcióellenes hivatal igazságügyi ajánlásai nyomán.

Mfor: Rogán Antal apósa beszállt a filmiparba

Rogán Antal apósa, Obrusánszki Zsolt április 26-án többedmagával tulajdonrészt szerzett az eredetileg Cornelius Piper Productions Kft. néven bejegyzett cégben, melynek fő tevékenységi köre film, videó és televízióprogram terjesztése – vette észre a lap. Ugyanezzel a dátummal a társaságot átnevezték Közép Európai Filmiroda Kft.-re.

A JELENTÉKTELENNÉ SILÁNYÍTOTT ORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2022.06.10.


...1. Az EU sohasem támadta a rezsicsökkentést, így azt nem kellett megvédeni. Szélsőséges kivételektől eltekintve az unió nem avatkozik bele a tagállamok gazdaságpolitikájába, és a nemzeti függetlenség – ami ma még lényegében korlátlan állami szuverenitást tükröz – keretei között megengedi, hogy azok észszerűtlen, szakszerűtlen és felelőtlen gazdaságpolitikát folytassanak.

2. Az unió nem betiltotta az orosz olaj használatát, hanem szankcióval sújtotta. Határidőt szabott a tagállamoknak arra, hogy megfelelő átmeneti időszak után szabaduljanak meg attól az erkölcsi csapdától, hogy az orosz olaj behozatalával ők finanszírozzák az orosz önkényuralom imperialista háborúját Ukrajna ellen. A tengerparttal nem rendelkező országok mindössze hosszabb haladékot kaptak.

3. A rezsicsökkentést nem alapozza meg az orosz olaj alacsony ára, mert az orosz olajért rendszerint ugyanazt a világpiaci árat kell fizetni, mint a szabadpiacon. Noha az Ural márka jelen pillanatban némileg olcsóbb, mint a Brent típusú, de a különbség meglehetősen csekély, mert Oroszország szinte korlátlanul képes eladni olaját az erre mohón szomjazó Kínának, Indiának, Pakisztánnak stb.

4. Csehország és Szlovákia ugyanúgy a Barátság kőolajvezeték déli ágán keresztül kapja ugyanazt az orosz olajat, aminek a költsége számukra nagyjából ugyanaz. Egyik országban sincs annyira ostoba kormány, hogy rezsicsökkentést vezetett volna be. A hazai rezsicsökkentés és az orosz olaj behozatala, illetve ára között semmiféle összefüggés nincs. A különbség az eltérő gazdaságpolitikából fakad.

5. A rezsicsökkentés és a benzinár rögzítése látszólag fékezi a névleges inflációt, de többletköltsége máshol halmozottan jelentkezik. Ordítóan káros intézkedés, mert (I.) pazarlásra ösztönöz, (II.) óriási veszteséget okoz az energiaszolgáltató vállalatoknak, amelyek (III.) ezért sokkal kevesebbet ruháznak be, (IV.) hatalmas támogatást igényel a költségvetésből, (V.) aminek fő haszonélvezői a jómódúak.

6. Európában a magasabb energiaárak ellenére alacsonyabb az infláció, mint Magyarországon. Az MNB hivatalos adata szerint a hazai infláció májusban már 10,7 százalékra ugrott, míg az euróövezetben csak 8 százalék. Nálunk az inflációt tovább fokozza a forint értékvesztése. Ez belső ok, a rossz gazdaságpolitika következménye. Ki táncol önerejéből lendületesebben a válság szélén?

7. Az Orbán-kormány nem engedi, hogy a „magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát”. Fájdalom, ez részben nem a kormányon múlik, mert a szankciók miatt gyorsan átrendeződő keresleti és kínálati hatások nyomán felment mind az energia, mind pedig az élelmiszer világpiaci ára. A forint árfolyamának drámai csökkentésével, a belföldi árakat még tovább növelő rossz gazdaságpolitikájával a magyar kormány nem enyhíti, hanem kifejezetten növeli a válság terheit...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)


VÁLLALHATÓ DÖNTÉS LENNE A LÉGITÁRSASÁGOK EXTRAADÓZTATÁSA, HA A KORMÁNY AZT MONDANÁ, SZARBAN VAGYUNK, FIZESSENEK, AKIK REPÜLNEK

24.HU / HÁROMHARMAD (PODCAST)
Szerző: BITA DÁNIEL, KERNER ZSOLT, NAGY JÓZSEF
2022.06.10.


A repülés köré ácsolta Bita Dániel, Kerner Zsolt, valamint Nagy József a mai Háromharmadot. Az első etap Jakab Péteré és a Jobbiké, a második a Ryanairé és az extraprofitadóé.

FELÉLED AZ ÖRÖK VITA! A HORVÁT TENGERPARTON VAGY A BALATONON OLCSÓBB A NYARALÁS?

PORTFOLIO
Szerző: NAGY KÁROLY
2022.06.11.


Beindult a horvát szállások foglalása, összértékük több mint ötszöröse a tavalyinak. A magyarok a kedvező árat, az ingyenes lemondást, az előleg nélküli foglalást és a sok pozitív vendégértékelést tartják fontosnak. Bár a koronavírus-járvány előtt sokan már januárban lefoglalták horvátországi nyaralásukat, idén ez inkább májusban kezdett el felpörögni. Az egyik legnagyobb hazai szállásközvetítő szerint azonban még így is kevesebb a beérkezett foglalások száma, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték azonban már kissé nőtt, ami részben a drágulást is jelzi. Bár sokat mentek felfelé a hazai szállásárak, úgy tűnik, hogy Horvátország is érdemben drágább lett.

Jelentős drágulás a szálláshelyeken

Idén két személyre és 7 éjszakára, három csillagos szállodában 200 és 350 ezer forint között, négy csillagos szállodában 350 és 550 ezer forint között, míg öt csillagos szállodában 600 és 800 ezer forint között találnak a nyaralni vágyók kínálatot, félpanziós ellátással a nyári hónapokra - mondta Rádóczy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője a Portfolionak.

A szálláshelyek átlagár növekedése jelenlegi információik alapján átlagosan 10-35 százalék között mozog

- emelte ki Rádóczy Andrea. A balatonfüredi Hotel Golden Lake Resort szállodaigazgatója azt is megemlítette, hogy ez nem feltétlenül jelent fedezetet a drasztikusan megnövekedett energia-, élelmiszerárakra, valamint a bér és egyéb juttatásokra.

„A bérrel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy ez esetben nemcsak a jelentősen emelkedő bérigényekről beszélünk, hanem a folyamatos toborzás, valamint a ma már csak távolról érkező dolgozók lakhatási és egyéb extra juttatások költségével is tervezni kell” – mondott el egy másik áremelő tényezőt Rádóczy Andrea...

PETSCHNIG MÁRIA ZITA: PARASZTVAKÍTÁS A KÖLTSÉGVETÉS (VIDEÓ)

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.10.Átláthatatlan és tarthatatlan ez a költségvetési tervezet. Egy önbecsapás az egész. Mire számíthatnak 2023-ban a nyugdíjasok az államtól? Lesz-e béremelés a közszférában? Meddig emelkedhet az infláció? Tényleg a háború miatt drágulnak a termékek a boltok polcain? Belebukhat a kormány az elszálló árakba?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett ma Mélyvíz című műsorában Németh Péter a KlikkTv-ben Petschnig Mária Zitával.

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK TIHANY ELESTÉTŐL AZ INDIAI KÜRTÖSKALÁCSIG

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.06.11.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legjelentősebb, érdekesebb vagy épp szórakoztatóbb anyagaival. A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, szerintem érdemes!

A háború

Az orosz-ukrán háború aktuális történéseit ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben lehet követni. Folytatódott a sorozatunk is, melyben Király András mindennap összefoglalja, mi történik a frontokon. Hetek óta a leghevesebb harcok Szeverodoneck városánál zajlanak, a legfrissebb összefoglalót erről itt lehet elolvasni.

Megírtuk, hogy miért száműzhette Budapestre Hilarion metropolitát a Putyin-hű Kirill pátriárka, és interjút készítettünk Hanna Ljubakova belarusz újságíróval, aki többek között arról beszélt, hogy szerinte a belarusz ellenzék számára világos, hogy a harcuk összekapcsolódik az ukránok háborújával, mert minél gyengébb Putyin, annál gyengébb Lukasenka. És elmondta azt is: a belarusz állami médiában éppen úgy dicsérik Orbánt a Nyugattal szembeni ellenállásért, mint az orosz propagandában.

Az összeomlott osztályok

Az intenzív osztályok, ahol többen haltak meg, mint ahányan meggyógyultak: vannak kórházak, ahol tavaly a legsúlyosabb betegek 60 százalékát elvesztették. Ilyen a járvány előtt sehol sem fordult elő: 2019-ben 9500-an haltak meg a magyar intenzív osztályokon. 2021-ben 18 ezren. A héten jelent meg cikksorozatunk második része, az elsőt itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó publicisztikánkban pedig arról írtunk, hogy mi derült ki az általunk indított közérdekű adatigénylő perben, és hogy mit jelent az valójában, hogy az állami hivatal elmondása szerint úgy kezelték a járványt, hogy egy sor adatot be sem kértek a kórházaktól...

AZ ORBÁNI SZISZTÉMA LÉNYEGE: „MEGVESZLEK VAGY ELHALLGATTATLAK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.06.10.


A hazai kisebbségek képviselői betagozódtak az orbáni hatalomba – jelentette ki Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman. Megállapítását az ukránokra is érvényesnek tartja
.

Ukrajnából keményen bírálják az orbáni hintapolitikát, amely, úgy látszik, az itteni ukránokat, legalábbis a szószólójukat, egyáltalán nem zavarja – kifogásolta Kaltenbach Jenő alkotmányjogász, volt kisebbségi ombudsman a Népszavának nyilatkozva.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló a minap napirend előtt felszólalt a parlamentben. Köszönetet mondott többek között a kormánynak is, amiért segítséget nyújt az Oroszország által megtámadott Ukrajnának és az onnan menekülőknek. Egyebekben nem nyilvánított véleményt a magyar kormány politikájáról és Oroszországhoz fűződő viszonyáról.

Pedig a német nemzetiségű Kaltenbach Jenő szerint bőven lett volna ok a bírálatra. Önmagában azért, hogy a menekülőket nem toloncolták vissza Ukrajnába, szerinte nem jár „hatalmas dicséret”. A világ legtermészetesebb dolga, hogy a szorult helyzetben lévő embereket befogadják, és igyekeznek ellátni őket, nincs ebben semmi különös. Már csak azért sem, mert az anyagi terheket jórészt az Európai Unió viseli.

Az Orbán-kormány közben kettős játékot játszik – folytatta –, az „egészen röhejes” Kirill-ügy is jól mutatja, hogy Orbán Viktor kikacsintgat orosz irányba az EU-ból.

(A magyar kormány nem volt hajlandó beleegyezését adni az Oroszország elleni újabb szankciókhoz, amíg a beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás alá vonható személyek listájáról nem törölték a háborús uszítónak tartott Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház fejét – a szerk.) Kaltenbach máskülönben úgy gondolja, hogy nincs ütőkártya Putyin kezében Orbánnal szemben.

Inkább arról lehet szó, hogy Orbán hasonló személyiség, mint Putyin: csak nincs akkora hadserege...

A GULYÁSORBÁNIZMUS VÉGE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.06.10.


Abból a korszakból merít ihletet a kormányzáshoz Orbán Viktor, amelyben még iskolásként megtapasztalhatta, hogy az állam csak látszólag irányíthat bizonyos a gazdasági és politikai folyamatokat. A gulyáskommunizmus a ’60-as évek elejétől a ’80-as évek végéig tartott, és nagy szerepe volt abban, hogy a pártállam megbukott. Az ok egyszerű: nem lehet hitelekből finanszírozni az állampolgárok jólétét, ugyanis ez olyan terheket rak az állam vállára, melyek alatt előbb-utóbb összerogy. Vajon semmit sem tanult a kormányfő a közelmúlt történéseiből?


A rezsicsökkentés az egymást követő Orbán-kormányok legfontosabb öröksége. Részben csodafegyver, részben viszont egy alattomos csapda. Választásokat ugyanis lehet nyerni azzal, ha hatósági árakat szabunk a legfontosabb lakossági szolgáltatásoknak, ám a rendszer rendkívül rugalmatlan, így amikor elszabadulnak az energiarák, hatalmas rést üt a költségvetésen.

Ráadásul a rezsicsökkentést még akkor rendelte el a kormány, amikor a nagy energiaszolgáltató cégek döntő többsége külföldi tulajdonban volt. A módszer nagyon egyszerű és rendkívül hatékony volt, ugyanis egyszerre lehetett jóléti intézkedésekkel kampányolni, és olyan súlyos veszteségeket okozni a külföldi tulajdonosoknak, hogy azok végül majdnem mind kivonuljanak a magyar piacról. Most azonban már komoly tétje van a rezsicsökkentésnek az állam számára is, hiszen a veszteséget a költségvetésnek kell kipótolnia.

Az energiaárak megugrásával a hagyományos közgazdasági felfogás szerint finanszírozhatatlanná vált a rezsicsökkentés, hiszen lényegében előre tudható, hogy a szolgáltatásokat végző állami cég évekig vastagon veszteséges lesz. Az Orbán-kormány azonban olyan közgazdasági filozófiával kezeli a problémát, ami nagyon hasonlít a Kádár-korszak felfogásához. Ennek lényege, hogy a lakosság szinte semmit se érezzen a piaci folyamatokból, ezáltal elkerüli a szembesülést a magas árakkal, ugyanakkor a hiányt valamilyen forrásból az állam fedezi. Ez kollektív önáltatás...

ORBÁN A LEGISMERTEBB ANTISZEMITA VÁDAT ÉS NÁCI KÖZHELYET FOGALMAZTA MEG SOROSSAL SZEMBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.06.10.


Orbán már 2018-ban elsütötte azt a neonáci szöveget az egykori közszolgálati rádióban, hogy Soros György nem szereti a keresztényeket, s mivel Soros György a neonáci irodalomban maga a zsidó világösszeesküvés, az antiszemita mondat jelentése az, hogy a zsidók nem szeretik a keresztényeket. Ez ebben az összefüggésben már értelmes mondat, ez az egyetlen értelmezési lehetősége, mert a “keresztény” megkülönböztetésnek másképp nincs értelme, mert általában a “keresztényeket” nem lehet szeretni vagy utálni, csak egyes embereket lehet, a vallásuktól függetlenül.

Viszont “keresztényeket” csak azért lehet nem szeretni, ha keresztények. Vagyis aki nem szereti a keresztényeket, az a kereszténységet nem szereti, és ha ez éppen a zsidó világösszeesküvés jelképes figurája, Soros György, akkor ez a zsidókról szól, hogy ők nem szeretik a kereszténységet (és a keresztényeket). Miközben itt olyan keresztényekről van szó, akik a kereszténységet azzal definiálják a magyar történelemben évszázadok óta a Horthy-rendszerig bezárólag, hogy keresztény az, aki nem zsidó. Magyar az, aki keresztény, keresztény az, aki nem zsidó, tehát a zsidó nem magyar.

Ez a keresztény-nemzeti identitás, amelynek csúcspontján egy magát harcos antiszemitának tartó kormányzó alatt csaknem félmillió magyar zsidót deportált haláltáborba a magyar állam. Orbán keresztényfasiszta rendszere pedig ennek a rendszernek az ideológiai örököse, erről szól az illegitim alaptörvény preambuluma. Ez egy alaptörvényben rögzített antiszemita, fasiszta, náci rendszer, s mint ilyen, ellenségének a liberális zsidó világrendet tekinti, legfőbb bűnbakja pedig a zsidóságot szimbolizáló Soros György. Aki pedig ezt kitalálta és képviseli, az egy náci: a neve Orbán Viktor.

Orbán annak kapcsán hazudta 2018-ban, hogy Soros (és az “emberei”) nem szereti a keresztényeket, hogy Európában “népességcserét” akar végrehajtani, amiből egy szó sem igaz. Ez is egy tipikus összeesküvéselmélet, miközben Soros György csak a valódi háborús menekültek befogadását javasolta az érvényben levő nemzetközi törvényeknek megfelelően, és nyílt társadalma elutasítja a faji, vallási megkülönböztetést, kirekesztést és faji, vallási alapon történő jogfosztást. Ez a demokratikus jogállamok minimuma, minden ENSZ alapokmány alapvetése.

Orbán hazudott, és a hazugsága alapján fogalmazta meg az antiszemita vádat, hogy Soros nem szereti a keresztényeket. Ezzel szemben az igazság az, hogy azok a “keresztények”, akik a zsidókkal szemben határozzák meg a kereszténységüket (ami totálisan ellentétes a Bibliával, mert a kereszténység zsidó vallás, a zsidó vallás beteljesedése a zsidó Messiásban, amiből a nem zsidó pogányok is részesülnek, ha elfogadják a zsidó Messiást és hisznek az engesztelő áldozatában), bibliai értelemben még csak nem is keresztények. Viszont ők azok, akik nem szeretik a zsidókat.

Tehát nem Soros az, aki nem szereti a keresztényeket, hanem a magukat kereszténynek nevező antiszemiták nem szeretik a zsidókat. Nem Soros nem szereti a keresztényeket, hanem Orbán nem szereti a zsidókat. Ezért sorosozik. Ebben a keretben értelmezhető az a legújabb megszólalása, amely szerint Soros György érdeke a háború, mert keresni akar rajta. Hogy világos legyen az, hogy ez nem csak egy emberről szól, Orbán “üzleti körökről” beszél, őket “szimbolizálja Soros György”. Ezek pedig a “tudjukkik”, a zsidó pénzvilág, a zsidó “háttérhatalom”. Ez tőrőlmetszett náci elmélet.

A hitlerista, náci, fajgyűlölő, antiszemita szennyirodalom egyik legjellemzőbb alapvetése, hogy a történelem során minden háború mögött a zsidók állnak. A náci karikatúrák ábrázolják a zsidókat a pénzes zsákokkal, amint a kezüket dörzsölik a háború miatt. Az, hogy a zsidók robbantják ki a háborúkat, hogy keressenek rajta, az egyik legismertebb és legócskább antiszemita közhely. Orbán ezt adta elő miniszterelnökként, amikor Sorosról és az általa szimbolizált “üzleti körökről” beszélt, mint akik abban érdekeltek, hogy minél tovább tartson a háború, mert pénzt csinálnak belőle.

Mintha nem az Orbán által támogatott és védelmezett Oroszország támadta volna meg Ukrajnát, és nem rajtuk múlna, hogy meddig tart a háború. Orbán úgy rövidítette volna le a háborút, hogy a szankciókat és az ukránok nyugati segítségét elutasította volna, ha tudja. Ez az Orbán-féle békepártiság, hogy az oroszok ellenállás és következmények nélkül elfoglalhassák Ukrajnát, egy szabad és független országot. A háborúpártiságot pedig az jelenti, hogy támogatja a Nyugat, ha a szabad és független ország védekezik az orosz terrortámadás, tömeggyilkos és népirtó agresszió ellen...

SZELE TAMÁS: ÍGY LETT A SZÉLHÁMOSSÁGBÓL KATASZTRÓFA

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.06.11.


Hogy a végén kezdjem: ez nehéz olvasmány lesz, amiből ki fog derülni, hogy Oroszország, sőt, a világ jelenlegi helyzete – amennyiben elfogadjuk forrásomat hitelesnek – egy orbitális félreértésnek köszönhető, ugyanis a mostani orosz ideológusok és propagandisták olyan módszer szerint működnek, ami egyrészt sok szempontból szélhámosság, másrészt – egészen másra találták ki.

A forrásom pedig a Meduza hihetetlenül hosszú és bonyolult írása, amelyben a mostani „orosz világ” gyökereit és működését próbálja megérteni a szerkesztőség több munkatársa. Maga az legalább írás huszonöt gépelt oldal volna, elolvasni és lefordítani is komoly feladat volt, inkább összefoglalnám, persze idézetekkel tarkítva.

Igazából nem is egy, hanem két dologról van szó: az egyik maga a „metodológia”, ami működteti a rendszert, a másik az alkalmazása.

De mi az a metodológia?

SZÁRNYAKAT ADNAK VÁGYAINKNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.11.


Miután pártunk és kormányunk extraprofitadó címén arra kötelezte a légitársaságokat, hogy utasonként uszkve tíz eurót utaljanak át Orbán Viktor számlájára, a Rynair azonmód jelentette be, hogy ezt megfizetteti az utasokkal, mert másképp nem is tehet. Amikor jegyet vesz az utas a Rynairtől, utazási szerződést köt vele, amely szerződésben az szerepel ennél a légitársaságnál, hogy minden új kormányzati adót áthárítanak a nyájas utasokra, a Rynair tehát nem akarja megszegni a saját szerződését, mert nem hülye. A kormány viszont annak tartja, és veszteségbe akarja kényszeríteni a társaságot, ami viszont a kapitalizmusban nem megy.

Viszont azt elfelejtettük, hogy ezek mocskos imeprialisták, akik örüljenek, hogy nem vasvellával kaszabolja le őket pártunk és kormányunk. De még az is lehet, mert amikor kiderült, hogy ilyen fennforrgás van, percek alatt küldték rá a Rynairre a fogyasztóvédelmet, hogy vizsgálná meg a cég jegyárusítási gyakorlatát, és ezen kívül, hogy érezzék a törődést, az árképzési gyakorlatukat is, hogy mennyire mocskos imperialisták ők. Minden külön értesítés és további cécó helyett rezignáltan utalnánk a kedves vezető apukájának bányacégére, amely brutálisan magas szorzókkal dolgozik.

Pláne állami megrendelésre, amiből iszonyatos extraprofitja keletkezik, amit viszont nem visz ki az országból, hanem zsebre rak. Vele viszont olyan gondok nincsenek, mint a Rynairral, de a légitársasággal sem sokáig lesznek, ha kormányunk így folytatja. Mert ahogyan egy perc alatt lehetett a nyakukra küldeni a fogyasztóvédőket, hasonképp egy perc alatt törölhetik ők a budapesti járataikat integetve Orbánnak, hogy pá, kisaranyom, pá. Feltesszük, nem ez a cég lesz az egyetlen, amelyik morcos lesz kies hazánkra meg benne ránk, és a végén úgyis mi szívjuk meg, mert mi nem tudunk olcsón röpülni. Már aki akar, és akinek telik erre.

Mielőtt azonban ránk omolna a mázsás, szörnyű mennybolt, vigadjunk egy csöppet sírva, amikor meghallgatjuk Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szavait, aki májusban még azon elmélkedett, hogy valószínűleg a légitársaságok ráterhelik az utasokra az extraprofitadót, de ők – mármint az utasok – „akik miután ide megérkeztek, majd el is akarnak menni innen, így ki fogják fizetni a díjat.” Ha jól értjük, és jól értjük, úgy okoskodott a friss és zamatos miniszter, hogy a kies hazánkba érkező külföldi beleszagolva az itt terjengő szarszagba, mindenképpen menekülni óhajt, és akkor annak borsos ára lesz...