2020. március 11., szerda

KAMPÓTEMPÓ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.11.A baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Nem egyszerűen arról van szó ugyanis, hogy Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján sötét képet festett a gazdaság kilátásairól. Az is problémás, hogy a turizmus várható hányattatásait külön kiemelte. „A turisztikai szezon idén kampó”, mondta miniszterelnök, miközben szabad szemmel is jól látható volt, hogy gondok barázdálják a homlokát. A turizmus nevű ágazatban működik ugyanis Orbán saját lábon álló lánya, Ráhel, valamint annak férje, a Nemzet Vejeként elhíresült Tiborcz István. Érthető a miniszterelnöki aggodalom.

Ha nekik kampó, akkor nekünk, magyaroknak, sokszorosan az. Kampó a köbön. Mészáros Lőrincről nem is szólva, aki – sok más mellett – a turizmus területén is megvetette a lábát. Szállodái vannak Orbán Viktor gyerekkori, gázszerelőből milliárdossá avanzsált barátjának, és akkor most azt kell hallanunk, hogy hiába a sok hotel, mindez mehet a levesbe. Magyarul: kampó.

Máshonnan kell majd megszerezni a mindennapi betevőre valót. Nem mintha féltenénk Orbán csókosait. Ők bizonyára megtalálják további gazdagodásuk módját. Inkább magunk miatt aggódunk. Ha fent nevezetteknek új vadászmezőket kell keresniük, annak a mi pénztárcánk látja kárát...


MEGNÉZTÜK A KARANTÉNNAK KIALAKÍTOTT KÓRHÁZAT

INDEX
Szerzők: NÉMETH TAMÁS, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2020.03.11. 


Évek óta áll félkészen, vagyis kőburkolatától megfosztva a Kútvölgyi Kórház épülete, amiről legutóbb egy éve írtunk: a felújításnak már régen el kellett volna készülnie, de jogviták miatt az építkezés félbeszakadt, és az egyszer már felépített külső állványzatot is régen elbontották. Tényleges munkálatok az épületen azóta sem folytak. Egészen mostanáig: amikor március 7-én bejelentették, hogy nem lesz március 15-i központi ünnepség, Kásler Miklós EMMI-miniszter azt is elmondta, hogy 

AZ ELKÉPZELÉSEK SZERINT A KARANTÉNLEHETŐSÉGEK BŐVÍTÉSÉRE ELŐKÉSZÍTETTÉK, ILLETVE ELŐKÉSZÍTIK A KÚTVÖLGYI TÖMBÖT

- írt erről a Magyar Nemzet. Három nappal később egy újabb tájékoztatón újra elmondták, hogy több kórház kapott határozatot arról, hogy szabadítson fel plusz kapacitásokat vagy alakítson ki karantént, ezért ürítik ki jelenleg a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének egy részét is. Most kedden, március 10-én pedig az Emmi írta közleményben, hogy előkészítik a karantén bővítésének lehetőségére a Kútvölgyi-tömböt arra az esetre, ha tömegessé válna a fertőzés...


PARANCSRA TETTÜK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2020.03.11.


Ilyen főszerkesztő újságnál nincs, legfeljebb az Origónál.

A keresztény értékrendet valló kormánymédia Origo nevű üzemegységének vezetője azt állítja, hogy nem tudja, ki írta és ki hagyta jóvá a Donáth Annát megrágalmazó és a bírósági eljárásban hazugnak bizonyuló cikket. Ez a sajtótörténeti és neurológiai szempontból is figyelemreméltó közlés nyilván nincsen összhangban a Tízparancsolat idevágó előírásával, de amúgy erkölcsi és szakmai szempontból mindegy, ki a szerző, hiszen egy főszerkesztő azért főszerkesztő, mert végső soron neki kell(ene) vállalnia a felelősséget a megjelent híranyagok tartalmáért.

Viszont vegyük észre azt is, hogy a különös amnézia borongós ködén át halványan felcsillan a morál sápadt visszfénye: ha körletparancsnokként rámutatott volna valamelyik közlegényre, hogy ő volt a bűnös egy személyben, akkor újfent hamisan vádol meg valakit. Ezúttal nem a kormány által kijelölt célpontot, hanem az e tekintetben ártatlan kollégáját. Úgy döntött tehát, hogy inkább galaktikus méretű hülyének tetteti magát, de nem viteti el a balhét mással...

A GYŐRI POLGÁRMESTER AZ ELSŐ ELLENFORRADALMÁR A FIDESZBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.11.


Ha bárki elolvassa Dézsi Csaba András, Győr januárban megválasztott fideszes polgármesterének a győri futballcsapatról, a teljesítmény és a bérezés közötti összefüggésekről szóló eszmefuttatásait, csak az elismerés hangján szólhat, mert minden szava igaz, és tíz éve a magyar labdarúgásban ilyen pozitív, előremutató, értelmes és hasznos megnyilvánulása még nem volt senkinek. Emellett szokatlan a bátorság és az egyenesség, ahogyan ez az ember nem nézi senkinek a személyét, nem gondol a várható reakciókra, hanem bárkinek megmondja, amit gondol. Az egészben az a szép, hogy amit gondol, az még igaz is.

Mindezt úgy, hogy miközben közvetve két mondattal elintézte és romba döntötte Orbán egész futballmániáját, leleplezte a futball feltámasztására tett erőfeszítéseinek fonákságát és halálra ítélt voltát, őszintén mondja azt is, hogy nem ellensége vagy ellenfele Orbánnak, hanem még tiszteli is. Dézsi Csaba András azt hiszi, hogy ezt a Fideszben és a NER-ben megteheti, ezért nemcsak megdöbbentő, de üdtő színfolt is a naivitása. Reakciói normálisak, válaszai tökéletesek, helyzetértékelése professzionális, ezért minden megnyilvánulása ellentéte és tagadása Orbán rendszerének, miközben nincs ilyen szándéka, ő csupán egy rendes ember.

Orbánnak el kell döntenie, hogy megpróbálja a szekere elé kötni és felhasználni a Fideszben húsz év óta felbukkant egyetlen normális embert, vagy elküldi neki a selyemzsinórt. A győri polgármester a lehető legnormálisabban reagált Orbán üdvöskéje, a NER egyik leggusztustalanabb figurája, Szöllősi György futball “nagykövet” gyomorforgató kioktatására, amikor egy laza mozdulattal lehülyézte, helyére tette, és azt is megfogalmazta, hogy remélhetőleg nem sokáig lesz futball “nagykövet”. Dézsi Csaba András tényleg naiv, mert nem tudja, hogy Szöllősi Orbán bűntársa, aki ellopta Kispestről a Puskás ereklyéket és a Puskás-örökséget. Ezért Szöllősibe biztosan beletörik a bicskája, de úgy tűnik, hogy ez egy olyan egyenes ember, hogy nem érdekli, ettől nem változtatja meg a véleményét.

Nagyszerű ember, ha kitart, együttérzésünk kíséri majd a politikai vesztőhelyre és a Fideszben morálisan kivégzettek jelképes temetőjébe. De reméljük, nem lesz könnyű félreállítani, és addig is monja, amit gondol, mert minden szava arany, és felszabadító hallani egy ilyen értelmes és rendes embert. Ezért nincs helye a Fideszben, de amíg ki nem végzik, addig még sok hasznos gondolatot megfogalmazhat. Ahogy az ETO tulajdonosát elhajtotta a város kasszájától, az valami gyönyörűség...

KORONAVÍRUS-VÉSZHELYZET MAGYARORSZÁGON: MEGVÁLASZOLJUK A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEKET

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2020.03.11.


Kihirdette a kormány, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetnek az ország teljes területére a koronavírus miatt. Ez a legszélesebb jogosítványt biztosítja a hatóságok számára az eredményes védekezéshez, és olyan rendelkezésekkel jár, mint az egyetemek bezárása, a határok ellenőrzése, a 100 fős beltéri és 500 fős kültéri rendezvények betiltása – a teljes listát ebben a cikkünkben találja.

De miért pont 100 és 500 fő fölött tilos rendezvényeket szervezni, és mennyire kell figyelni a mindennapokban a nagyobb tömegekkel való érintkezés során? Elmehet egyáltalán a barátai születésnapjára, vagy mondjon le mindent a vírus miatt? Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük arról, hogy érdemes viselkedni a jelenlegi helyzetben.

Miért pont 100 fő fölött nem szabad zárt téri rendezvényeket szervezni?

Ez a szám valójában becslés, nincs konkrét oka annak, hogy miért pont 100 főben határozták meg a limitet. Egy határértéket mondani kell, a százfős rendezvények pedig már akkorák, hogy érdemes lehet őket szabályozni. „Nagy különbség nincs a nyolcvan fő és a százhúsz fő között” – mondta el a 24.hu-nak Falus Ferenc. „Valahol meg kell húzni a határt, hogy tanácsot lehessen adni. Járványügyi szempontból a legjobb az lenne, ha senki nem találkozna senkivel, de ez nyilván nehezen megoldható. A száz főnek egyébként az a hátránya, hogy kisebb rendezvényeket megenged, amelyeken szintén van fertőzési kockázat.

De minél több ember jön össze egy térben, annál inkább nő az esélye annak, hogy megfertőzik egymást...

ORBÁN MEGTALÁLTA A NÁCI VÁLASZT A KORONAVÍRUS OKÁRA - HA AZ "ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁSÉRT" SOROS A FELELŐS, A KORONAVÍRUSÉRT PEDIG AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS A FELELŐS, AKKOR A KORONAVÍRUSÉRT IS SOROS A FELELŐS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.11.

Nem kellett sokáig várni arra, hogy jó Finkelstein-tanítványként Orbán Viktor összekapcsolja a világjárványt és a migrációt. Állításait természetesen semmi nem támasztja alá, sehol a világon, Magyarországon sem menekültek, vagy bevándorlók útján terjed a koronavírus. De a nácik minden alkalommal összekapcsolják az aktuális problémákat a bűnbakokkal, ahogy a történelemben a nácik elődei is ezt tették. Ez a kategória az, amit büntetni kellene, mert nemcsak rémhírterjesztés, hanem bizonyos társadalmi, vallási csoportok elleni gyűlöletkeltés.

A középkorban pogromok indultak ilyen uszító, hami és hazug bejelentések kapcsán. Ezek a szövegek az évszázadok során felhívást jelentettek a lincselésre. Később az uszító nem bízta ezt az önbíráskodó tömegre, amelynek gyűlölete és teljesítőképessége véges, hanem a bűnbakok elleni uszítást követően maga hajtotta végre a pogromokat, immár népirtás formájában. Orbán nemcsak játszik a tűzzel, hanem potenciális gyilkos, népirtó, aki egy gyilkos kór megjelenését és terjedését hazug módon egy társadalmi csoporthoz kapcsolja.

Ez az igazi kútmérgezés, mert Orbán megmérgezi a magyar emberek lelkét gyűlölettel, bemocskolja a magyar népet és a magyar nemzetet. Tegyük hozzá, hogy mivel a propagandája korábban is megtalálta minden uszításnál a kapcsolatot valamennyi bűnbaknak kijelölt célcsoporttal, ez antiszemita uszítás is azonnal, mert ha az “illegális bevándorlásért” Soros a felelős, a koronavírusért az illegális bevándorlás a felelős, akkor a koronavírusért is Soros a felelős. Orbánt az ilyen jellegű logikai kapcsolásokért már most a nemzetközi bíróság elé kellene állítani.

Orbánt az különbözteti meg Adolf Hitlertől, hogy Hitler vállalta nyíltan a mondanivalóját és nem sunyi módon üzengetett, hogy ha szembesítik, akkor letagadja. Mert Orbánnak elég elmondani annyit, amennyit az EU állam- és kormányfőinek videokonferenciáján mondott, a többit már tovább gördíti a gépezet és kimondják a fanatikus hívei. Mindenki tudja, hogy ezzel mit mondott. Nemcsak annyit, amennyi kijött a száján. Egyetlen hazug mondatával ráterelte az egész világjárványt a menekültekre (akiket Orbán következetesen illegális bevándorlóknak nevez) és a migrációra...

ORBÁN NAPLÓJA 2.

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- KALEIDOSZKÓP
Szerző: POLCZER SZONJA 
2020.03.11.


Kedves Naplóm!

Dobjuk sutba a formalitásokat, elvégre most magunk közt vagyok.

No, csak elért minket is ez a fránya vírus. Ez várható volt, de az időzítés lehetett volna jobb is. Nem baj, mert így is sikerült a migránsokra fogni, az irány jó, jó úton haladunk.

Hiába építettük azt a szép kerítést, hiába mondtuk el a magyar embereknek, hogy jó nekik itthon, a nemzet szülőföldjén, a hazai tájakon, aranyos búzakalásszal ringó földjeinken, melyet őseink és hőseink áztattak kihulló vérükkel, a magyar emberek utazgatni és világot látni vágytak. Pedig elmondtuk nekik, hogy ez veszélyes. A kerítés megvéd, Magyarország kormánya és a Tízparancsolat megvéd, pánikra nincs ok.

Az ember, aki föltalálta a kézfertőtlenítőt, most biztosan a kezeit dörzsölgeti, de mi nem pihenhetünk meg, a vírus ellen harcra készen állunk, mi fölvesszük a kesztyűt. És ha kell, a maszkot is.

A szükséges óvintézkedéseket már megtettük, első lépésként az emberek biztonsága érdekében megdupláztuk Kásler Miklóst, fokozott veszély esetén tovább klónozzuk.

A kórházak beígért kifestésére még nem jutott idő, de ez jelenleg nem fontos, mivel nincs látogatás, a ballibsi bajkeverők így nem tudnak fotókat készíteni az állapotokról.

Folyamatos az egyeztetés az Operatív Törzzsel, az időseket már megkértük, hogy ne menjenek tömegbe. Nem engedhetjük meg, hogy elveszítsük szavazóbázisunk nagy részét.

Lehetségesnek tartjuk, hogy a tömeges sporteseményeknél korlátozó intézkedések lesznek szükségesek, ez szerencsére a stadionokra nem vonatkozik majd, mert rajtam kívül egy árva lélek sem jár oda.

Szükség esetén bezárjuk a színházakat, így azokban is épp annyi néző lesz, mint a Nemzetiben.

Kedves Naplóm, bevallom, régóta álmodozom már a koronáról, de nem pont így képzeltem el.

VÉSZHELYZET - MÁR TÍZ ÉVE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.03.11.


Veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött a kormány, a koronavírus remek alkalom erre.
Most úgyis szélcsend van nálunk, lehet baromságokat hirdetni.
Orbán már felkötötte vészhelyzeti gumicsizmáira a speciális maszkot, mely a vírusból kivonja a koronát és a maszk tulajdonosának fejére teszi, Kásler biztosította a népet, hogy mindenből, ami szükséges, megfelelő mennyiségű eszköz áll rendelkezésünkre.
A hajdani Pintér-intézkedés analógiájára (ha a hóesésben elfogy autódból az üzemanyag, akkor szállj be egy másik kocsiba...) folyamatban van a vírus elleni hatékony intézkedés kidolgozása - ha kevés a lélegeztetőgép, akkor fordulj a másik nyugdíjashoz, az majd szájon át lélegeztet, ha szükséges.
Némi aggodalomra ad okot, hogy a legyengült vírushordozó nem minden esetben lesz képes a szomszéd nyugger előszobájában felhalmozott vécépapír-csomagokon átmászni, de ha mégis, akkor a szomszédja - prevenciós indíttatásból - fejbeveri a sodrófával, majd kizárja az erkélyre, ahol az ott tárolt krumplihegyen töltheti az éjszakát.
Itt állunk majd, dupla vészhelyzetben.
Egyik a migráció miatt került bevezetésre, ami igen bölcs előrelátásról tett tanúbizonyságot, hiszen miként a Csüngőhasú Vátesz kifejtette, a migránsok - némi kitérővel - Iránon keresztül jönnek hozzánk, ahol biztonság várja őket, hiszen Orbán ha mond valami veretes baromságot, akkor Vezérlő Csillagunk (nem öt és nem is hatágú!!!) száz kilométeres körzetében még a verebek is lehullanak a fákról, nemhogy a vírusok.
És hát érzi ő a felelősséget, ezért hetente mond idiótaságokat, melyet szektája tagjai ájult tisztelettel hallgatnak, majd ismételgetnek orrvérzésig - saját gondolataik már úgy sincsenek évek óta...

AZ ORVOSI KAMARA A KORONAVÍRUSRÓL: A LÉLEGEZTETŐ GÉPEK NEM ELEGENDŐEK ÉS A MASZKOKHOZ MÉG ALAPANYAG SINCS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.03.11.


Védőeszközt kér a védekezéshez, és túlmunkafelmondási-nyilatkozatokat gyűjt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a járvány utáni időszakra készülve.

Kormányzati lépéseket sürget a járvány hatékonyabb megelőzéséhez az orvosi kamara, így egyebek mellett azt kérik, lássák el megfelelő, és elegendő védőeszközökkel az egészségügyi dolgozókat. Kincses Gyula, a köztestület elnöke megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, akik életük kockáztatás mellett is helyt állnak most a koronavírus járvány elleni védekezésben, ám mint mondta: ehhez nincs elég védőeszközük.
Nem hogy kész maszk nincs, - de a kamara információi szerint - a gyártók alapanyagot sem tudnak beszerezni. Ezért arra kérik a kormányzatot, hogy koncentrálják az ellátást, és ott ahol a potenciális fertőzöttekkel találkozhatnak az egészségügyben dolgozók, ott biztosítsák a megfelelő védőfelszerelést.

Javasolják azt is, hogy a kormány mielőbb rendezze és vállalja át az intézmények adósságait, mert a pénzhiánya veszélyeztetheti az ellátást. Mint Kincses elmondta: tudomásul kell venni, hogy a járvány miatt elhalasztott beavatkozások amúgy is bevételcsökkenés okoznak az intézménynek, ami tovább ronthat a helyzetükön. Jelezte: zajlanak és még nyitottak a bértárgyalások, valamint, hogy továbbra is ragaszkodik saját bértáblájukhoz. Bejelentette, hogy megkezdték az önkéntes túlmunka-felmondások gyűjtését. Hozzátette: az önként vállalt túlmunka felmondása nem sztrájk, hangsúlyozta: semmilyen olyan akciót nem indít a MOK, ami veszélyezteti a betegellátás biztonságát. 

Álmos Péter alelnök közölte, hogy szerdától mintegy 40 ezer orvos számára nyitják meg azt a felületet, ahol csatlakozhatnak a kamara az önkéntestúlmunka-felmondó akciójához. 

Saját felmérésük szerint a hallgatók 50 százaléka tervezi diploma után elhagyni az országot, míg egy normális bérezés mellett a fiatal orvosok 95 százaléka maradna itthon. Adataik szerint most egy kezdő orvos óránként 900 forintos bérért áll a beteg ágya mellett, kezdő szakorvosként pedig 1700 forintot kap. A kamara az előbbieknek 2400 forintot, míg az utóbbiaknak 4100 forintos órabért tartana méltányosnak. Beszélt arról, hogy most többen több állásban is dolgoznak, kimerültek az ellátók, körükben is mind több a krónikus beteg. A gyógyítók leterheltsége veszélyezteti a betegbiztonságot.

„A lélegegeztető gépek önmagukban még nem elegendőek a rendszer hatékony működtetéséhez, ha korlátot jelent a szakember hiány – jegyezte meg Svéd Tamás, a kamara titkára. Aki szerint, ha nő a leterheltség, az orvosok nem tudnak majd több munkahelyen helyt állni, a csúcsra járatot tartalékoknak pedig romlik a teljesítőképessége...

AZ ASSZONY NEM EMBER, A SÖR NEM ITAL, A KORONAVÍRUS NEM JÁTÉK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.11.


Mindenki nyugodjon le, az operatív törzs a helyén van, a kormány tagjai közül mindenki egészséges. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak ugyan a múlt héten hasogatott a feje, de már jobban van. Pintér Sándor belügyminiszter nem panaszkodott semmire, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter körmei tiszták és kicsattanó egészségnek örvend.

Csapataink harcban állnak, a helyzetet uraljuk, pánikra nincs ok. Propagandára 150 milliárdot költünk, koronavírus elleni harcra 8,7 milliárdot különítettünk el. Néhány ágazat összeomolhat – mondta Orbán Viktor, aki szintén jól van, a turizmusnak viszont minden jel szerint kampó.

A kórházakban van elegendő gyógyszer és maszk, ágyból is biztosítjuk a szükséges mennyiséget. Egyedül betegből van több, mint amennyit el tudunk látni...

KARÁCSONY GERGELY: NEM FÉLEK A NÉPSZERŰTLENSÉGTŐL

G7.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2020.03.11.


Nemrégiben beszélgettünk a Liget projekt kormánybiztosával. Karácsony Gergely szerint, ha Baán László nem beszélt volna ostobaságokat az elmúlt időben, akkor most lehet, hogy nem lenne változtatási tilalom a Ligetben. De szó lesz arról is, milyen, amikor a színházban őt gúnyolják, és szükség van-e egy olyan fővárosi önkormányzatra, amely alig diszponál szabad pénzek felett. Interjú a főpolgármesterrel.

Úgy tűnik, komoly a törvényértelmezési különbség a főváros és a Liget miniszteri biztosa, Baán László között. Vagyis kérdés, hogy a nemrégiben elrendelt változtatási tilalom a Ligetre jelentheti-e azt is, hogy parkrendezést, faültetést sem lehet végrehajtani.


Tán epés megjegyzésnek tűnik, de mégiscsak azzal érdemes kezdni: a Városliget Zrt. a betonozásról ismert és nem a faültetésről. Ha valaki idáig belépett a Ligetbe, nem azt látta, hogy Baán László munkatársai nagy buzgón cserjéket és fákat ültettek volna, hanem betonoztak és letarolták a zöldet. Az pedig ténykérdés, hogy faültetéshez vagy bármilyen zöldítéshez nem kell építési engedély. Ha tehát ott zöldíteni akarnak és nem betonozni, abban senki meg nem akadályozza őket. Ezért én azt javaslom, hogy zárjuk le ezt a vitát, mert ez Baán László miniszteri biztos úrhoz sem méltó.

Ha nem ezen vitázunk, akkor az is kérdés, hogy érthető-e úgy a változtatási tilalom, hogy mire ez lejár, három év múlva, tulajdonképpen elölről kellene kezdenie minden engedélyeztetést a Városliget Zrt.-nek.
Ha Baán László nem beszélt volna ostobaságokat az elmúlt időben, akkor most lehet, hogy nem lenne változtatási tilalom a Ligetben.

Erős szavak ezek.

Nem nagyon maradt más, miután egy tiszta és világos döntést akarnak újra és újra kinyitni, mintha nem hallanák, amit évek óta mondok. A Liget ügyében nem engedek. És pont. A miniszterelnök azt mondta, ha a főváros nem akarja a Liget projektet, akkor nem lesz. Mi annak az álláspontnak a képviseletével nyertük meg a választást, hogy azt mondtuk, nem lesz betontenger a Ligetben. Ehhez képest mi hiper konszenzuskeresőek voltunk, hiszen a már megkezdett, folyamatban lévő építkezéseket nem bontattuk vissza, miközben ez is egy jogos elvárása a ligetvédőknek. Ezek után, ha Baán László kiáll, és azt mondja, hogy mégiscsak meg fog épülni súlyos tízmilliárdokért a Liget zöldterülete helyén a Nemzeti Galéria, azt talán mégse tekintsük konszenzuskereső hozzáállásnak. Én értem, hogy a kormány foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a budapestiek ellenében teleépítse a Városligetet, de nem adtam fel a küzdelmet, hogy meggyőzzem őket arról, hogy ez rossz ötlet, és inkább keressünk más helyszíneket ezeknek az épületeknek
...
ITT OLVASHATÓ

KORONAVÍRUS: MEGREMEGETT A MAGYAR FELDOLGOZÓIPAR, NAGY BAJBAN A SZÁLLODÁK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.03.11.

Egyre több magyar feldolgozóipari vállalatnál csökkent érdemben a termelés, miután nem érkeztek alapanyagok és alkatrészek Kínából, miközben mostanra az észak-olasz karantén hatását is érezni kezdték a cégek. Mindeközben a turizmus is komoly megrázkódtatáson megy keresztül, egyre több külföldi mondja le az utazását, miközben a magyarok részéről is alacsony az aktivitás. Egyes szállodákban költség- és létszámstopot vezettek be, van, ahol szabadságra küldik a dolgozókat. A szolgáltató szektor még tarthatja magát, ami akkor szenvedhet el nagy megrázkódtatást, ha a magyar emberek óvatosabbá válnak, vagy ha netán szigorú járványügyi intézkedések, karanténok alakulnának ki...ÍGY ÚSZHATJA MEG A GAZDAGOK ZSEBE A KORONAVÍRUST - ELŐFORDUL, HOGY A KEZELT VAGYON KÉTHARMADÁT ADJA A MÁP PLUSZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.11.


Bizonyosan állíthatjuk, hogy a magyar állam a hazai gazdagok egyik legjobb befektetési tanácsadója, hiszen immár harmadszor védi meg a privátbanki ügyfeleket a világgazdaság váratlan kellemetlen hatásaitól – állítja Karagich István, aki a leggazdagabbakat kiszolgálók első számú szakértőjének számíthat.

A Blochamps Capital ügyvezetője, Karagich István arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2008-as válság óta nem látott nagyságú hétfői tőzsdei zuhanásban világszerte újabb vagyonok égtek el a koronavírus miatti pánikban (a friss piaci folyamatokról itt írtunk). A szakember a Bloomberg minapi összeállítására emlékeztet, amely szerint a mostani zuhanást megelőzően Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója már 11,9 milliárd dolláros vagyonvesztést könyvelhetett el a tőzsdei áresés miatt.

Nem járt sokkal jobban Bill Gates, a Microsoft társalapítója sem, akinek vagyonának az értéke a koronavírus-pánik okozta eladások miatt március elejéig már 10 milliárd dollárral csökkent. Warren Buffet, a tavalyi évet rekordszintű, 81,42 milliárdos adózott eredménnyel záró Berkshire Hathaway főrészvényese koronavírus veszteségeit is 8,8 milliárd dollárra tette a Bloomberg még a múlt hét elején...

GULYÁS: AZ OPERATÍV TÖRZS VESZÉLYHELYZET ELRENDELÉSÉT JAVASOLJA A KORMÁNYNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÉPSZAVA-MTI
2020.03.11.Automatikus karantén, beltéri rendezvények tiltása - többek közt ezekről kell döntenie a kormánynak a szerdai ülésen.

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. A javaslatot a miniszter azzal indokolta a közmédiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben.

Gulyás azt mondta, a kormánynak többek közt olyan javaslatokról kell döntenie, mint hogy

- zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt - kivéve a magyar állampolgárokat, akik bejöhetnének ugyan, de ezután automatikus karantén várna rájuk;
- a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg a kormány;
- a veszélyhelyzet elrendelése továbbá lehetővé teszi, házi karanténok elrendelését is, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák.
A miniszter szerint a kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól. Gulyás hangsúlyozta, mindent megtesznek annak elkerülésére, hogy "csoportosan megjelenjen a betegség Magyarországon". Emlékeztetett arra, hogy rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de az árvíz idején több térségben elrendeltek ilyet...

RITMUSZAVAR

ÉLET ÉS IRODALOM / KRITIKA
Szerző: BÁRON GYÖRGY
2020.03.06.


(Zárójelentés. Magyar film. Rendező-forgatókönyvíró: Szabó István.)

Ám a filmesek zenekara, a forgatókönyvíró-rendező vezényletével, fülbántóan hamisan játszik. Kínos ezt nézni-hallgatni két órán át: egy indulatoktól és ambícióktól valósággal szétfeszülő mozgóképet, amelyben nincs egyetlen hiteles helyzet, mondat, kép sem. Nehéz erre magyarázatot találni, elvégre Szabó minden eddigi mozidarabja, még a gyöngébbek is, nagyfokú érzékenységet és biztos kezű profizmust mutatott. Mindezeknek az új művében nyoma sincs, s csak tűnődhetünk a kudarc föltételezhető okain.

A zene nagy szerephez jut Szabó Istvánnak ebben a filmjében is: hőse, a nyugdíjba küldött, majd szülőfalujában háziorvosi praxist kezdő szívgyógyászprofesszor lelkes amatőr muzsikus, felesége híres operaénekesnő, a községben a magánéleti-társadalmi konfliktusok az elvirágzóban lévő kórusvezető tanárnő körül szövődnek. Szépen szól a muzsika: Bach, Wagner és csengő gyermekdalok. Ám a filmesek zenekara, a forgatókönyvíró-rendező vezényletével, fülbántóan hamisan játszik. Kínos ezt nézni-hallgatni két órán át: egy indulatoktól és ambícióktól valósággal szétfeszülő mozgóképet, amelyben nincs egyetlen hiteles helyzet, mondat, kép sem. Nehéz erre magyarázatot találni, elvégre Szabó minden eddigi mozidarabja, még a gyöngébbek is, nagyfokú érzékenységet és biztos kezű profizmust mutatott. Mindezeknek az új művében nyoma sincs, s csak tűnődhetünk a kudarc föltételezhető okain.

Zárójelentés a cím, amely – mint oly sok minden ebben a történetben – jelképes jelentésű: Szabó nyilvánvalóan életműve zárókódáját, egyfajta összegzését kívánta átnyújtani nekünk. Visszafojtott dühhel kiáltani a világba a nagybetűs igazságot a (részben önmagáról mintázott) tisztességes orvosról, akinek nem terem babér a magyar ugaron. A Rokonok alaphelyzete ez, személyesebb és összehasonlíthatatlanul halványabb kiadásban. Szabónak érezhetően olyan fontos volt az üzenet, hogy másra mintha nem is figyelt volna. Konkrétan arra, hogy valódi helyzeteket vigyen vászonra, átélhető, motivált tettekkel, hús-vér figurákkal. Ebben a történetben semmi nem a szituációkból fakad, azok kizárólag az erkölcsi tanulság illusztrációjául szolgálnak. Bár a szereplők rengeteget beszélnek, mindent aprólékosan a szánkba rágnak, az ige nem ölt testet, a sematikus tanmese nem kel életre. Egy-egy epizód óhatatlanul paródiába fordul, jóllehet nincs kedvünk, feszengve a székünkben, nevetni. A tiszta szándékú hős és a gonosz polgármester közti első konfliktus abból áll, hogy a polgármester telefonáltat a rendelőbe, s receptet kér. Ez nem így működik, mondja a körorvos (helyesen), majd a következő képen azt látjuk, hogy vadul beront a polgármester irodájába, az elképedt titkárnő előtt rárivall, hogy vetkőzzön derékig, mert EKG-t csinál. S meg is teszi, miközben a község első embere, ahelyett, hogy kirúgná, némán tűri, igaz, közben sötéten néz. Később az orvos injekciót nyom a helyi kézbesítő fenekébe, aki letolt gatyával áll előtte, hátsófelében a tűvel, s ihletetten szavalja új költeményét. A szerelmi szálak a helyi szépasszony tanárnő körül bonyolódnak, aki a polgármester szeretője volt, most pedig mintha az orvos próbálna neki udvarolni. Ez a vonzalom azonban nincs kibontva, róla, mint mindenről a filmben, beszélnek, ahelyett, hogy látnánk-éreznénk a szereplők közötti kémiát. A jobb sorsra érdemes Kerekes Éva zavartan téblábol a vásznon, mintha a nézővel együtt ő sem értené, mi folyik körülötte, rosszul sminkelt és fényképezett fehér arcközelijével inkább kórosan érzelemszegénynek tűnik, mint a férfiakat magába bolondító végzet asszonyának. Az osztályteremben a gyerekek füle hallatára (!) közli a doktorral, hogy a helyiek szerint ők szeretők volnának. „Bach muzsikája olyan, mintha patakvíz bukdácsolna át a köveken” – mondja neki rajongó hősünk, majd azt látjuk, hogy a gyerekkórus bokáig vízben állva énekel a patakban. S hogy ne legyen kétségünk, miért, a tanárnő elismétli: azért, mert megértette, hogy Bach muzsikája tényleg olyan… A takaros kis műfalu közelében nemcsak patak, tó is található, ebben horgászik az orvos és a pap, hol két, hol egy csónakban, utóbbiról beborulnak a vízbe, s akkor jót nevetnek. A többször befejeződő történet végén hősünk olyan hosszú, szenvedélyes monológban vágja az amúgy épp szívgörcstől gyötört polgármester arcába az igazságot, mint az ötvenes évek termelési filmjeinek záróképén a párttitkár, összefoglalva azt, amit már úgyis mindenki ért. Indokolni nem kell semmit, így fogalmunk sincs, honnan veszi, hogy a helyi forrásvíznek nincs gyógyhatása – egy rendes filmben az ilyesmit kutakodás, magánnyomozás előzne meg –, egyszerűen el kell hinnünk, mert a pozitív szereplő állítja. ..


ITT OLVASHATÓ    


ÉLET ÉS IRODALOM 2020/10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)   

SZOCIÁLPSZICHOLÓGUS: OLASZORSZÁG A TÖBBI EURÓPAI ORSZÁG HOLNAPJA

TUDÁS.HU
Szerző: SZÉKELY ANNA
2020.03.11.


Járványveszély esetében a pánik különös alakzatot ölt. Elmarad a szokásos menekülési reakció, hiszen nincs hova menekülni. A kórokozók mindenütt ott vannak. A helyben maradás, a tehetetlen várakozás és a szorongás válik úrrá az embereken – mondta Csepeli György szociálpszichológus a tudás.hu-nak. A kutató azt is elmondta, a magyar lakosság reakciójában nincs semmi extra, a pánikreakciók elkezdődtek, zajlik a tartós élelmiszerek felvásárlása, ami teljesen racionális. A karanténban enni kell.

Vannak, akik túlzottnak tartják a világ aggodalmát, mások épp ellenkezőleg, keveslik a felkészülést, tájékoztatást. Ön szerint a társadalmak jól kezelik a koronavírus-járványt?

Az ilyesmiben nehéz rutint szerezni. Minden valószínűség szerint új korszak köszönt ránk, amire sehol, senki nincs felkészülve.

A globális klimaváltozás nemcsak az embereket, hanem a kórokozókat is vándorútra kényszeríti. Rég ismert kórokozók új helyeken támadnak, s már eltűntnek hitt kórokozók támadnak fel haló poraikból. És, mint ebben az esetben, új kórokozók is lesben állnak.

Próba lesz ez, melyben egyes társadalmak elbuknak, más társadalmak sikeresek lesznek.

Előfordult már ilyen mértékű tömegpánik a világban?

Pánik a múltban volt bőven. Nálunk emlékezetes a Postabank pánik, melyet az akkori kormány ügyesen menedzselt. A Nagy Gazdasági Világválságot tőzsdepánik váltotta ki 1929-ben. Járvány okozta pánikra példák a középkori pestisjárványok, melyek miatt ki másokat, mint a zsidókat okolták a keresztény tömegek...

AZ EU CSAK MAGÁRA VETHET A MENEKÜLTVÁLSÁG ÚJABB FELLÁNGOLÁSA MIATT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.03.11.


Az Európai Unió teljes morális, politikai – és végső soron: intellektuális – csődjét mutatják az utóbbi napokban a görög-török szárazföldi határról érkező drámai képek.

Miután február utolsó napján Erdogan török elnök bejelentette, hogy felrúgja a Brüsszellel 2016-ban kötött egyezményét és szabad utat enged az országa területén lévő közel négymillió menekültnek, több mint 10 ezer ember torlódott fel a kérdéses határszakaszon.

A helyzet feloldhatatlannak látszik, a görög határőrök és civil bandák olykor összecsapnak a fegyvertelen menekültekkel, eddig két menekült férfi lelövéséről is napvilágot láttak hírek, bár a görög kormány ez ügyben tagad.

Az Európai Unió fennhangon sajnálkozik a kialakult helyzet miatt és 350 millió eurós gyorssegélyt ítélt oda Görögországnak, de a helyzet értelmes kezelésére nem sok esély mutatkozik rövid távon.

Mindeközben a török elnök az emberbarát szamaritánus szerepében tetszeleg – igen, ezt is megértük! – és szót emel a görög határon rekedt menekültekkel elleni erőszakos fellépéssel szemben.

Ezeknek a politikusoknak tudniuk kéne, hogy az emberi élet nem ennyire olcsó”

– nyilatkozta Erdogan például pénteken.

A török külügyminiszter-helyettes egyenesen odáig ment, hogy a görög hatóságok által a menekültek ellen elkövetett atrocitásokat Auschwitzhoz hasonlítsa...

VISSZAALAKÍTOTTÁK AZ AKADÁLYMENTES SZOBÁKAT, MERT A VENDÉGEK SZERINT NEM VOLT ELÉG KOMFORTOS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.03.10.


Néhány vendég panaszt tett egy pécsi szálloda recepcióján, miután akadálymentes szobát kapott. A vendégek azt kifogásolták, hogy nem akarnak “kórházi” szobában megszállni, és hogy kifolyik a víz a zuhanyzóból. A szálloda végül kompromisszumra kényszerült.

A People First – HU nevű egyesület tagjai, akik a fogyatékosággal élők mindennapjait segítik, többek között feltérképezik és matricákkal látják el azokat a pécsi intézményeket, amelyek akadálymentesek. Szerencsére egyre több étterem, kávézó, bolt és kulturális létesítmény ajtajára kikerülhetett már a matrica, és néhány szálláshely is büszkélkedhet az akadálymentes jelzővel.

Így például egy népszerű pécsi szálloda, ahol négy teljesen akadálymentes szoba is volt. Egészen a közelmúltig.

– Nemrég tudtuk meg, hogy a négy akadálymentes szobából már csak egy maradt teljesen akadálymentes – mondta el az Átlátszónak a People First egyesület elnöke, Pataki Veronika. – Döbbenten álltunk a helyzet előtt, hiszen egy nagyon progresszív, igazán európai szellemiségű és hozzáállású hotelről van szó. Olyannyira, hogy már a recepció mellett is kialakítottak egy teljesen profi akadálymentes mosdót, amit akár az utcáról betérő kerekesszékes emberek is használhatnak. Ez azért nagy szó, mert a városban alig akad nyilvános wc, főleg olyan, amely akadálymentesített is. Ezért is lepődtünk meg annyira, amikor kiderült, hogy a szakmailag is kifogástalan négy szobából a vendégek panaszai miatt hármat részben visszaalakítottak “sima” szobává. Érthető, ha egy hotel nem akar ügyfeleket veszíteni, ezért nem is a szálloda döntésén csodálkozunk, sokkal inkább az emberek hozzáállása miatt keseredtünk el, hiszen míg nekik minden szoba jó lehet, addig a mozgáskorlátozottaknak csak nagyon kevés – magyarázta Pataki Veronika.

Arról, milyen kihívásokkal kell nap mint nap megküzdenie egy kerekesszékkel élőnek, ebben a cikkben is foglalkoztunk...

A SZÉP, SZOMORÚ NÉNI A HÁZUNKBAN LAKOTT. HARMINC ÉVVEL KÉSŐBB BUKKANTAM SZÖRNYŰ MÚLTJÁRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TÓTH ESZTER ZSÓFIA
2020.03.11.


„Gyerekkoromban lakott a házunkban egy nagyon szép, de nagyon szomorú idős nő. Csak nézett bennünket, gyerekeket, ahogy játszottunk. Ma megtaláltam a levéltárban az internálási iratait, a kézírásos feljegyzéseit 1950-ből. Ártatlanul ítélték el. Lehet, megírom a történetét.” Ennyit tett ki a Facebookra Tóth Eszter Zsófia február 10-én, a Válasz Online pedig azonnal jelentkezett a Clio Intézet történészénél: ha tényleg megírná a páratlan esetet, örömmel közölnénk a cikket. A fénymásolatok hetekkel később érkeztek meg, aztán megérkezett az írás is. Nincs tudomásunk arról, hogy bárki mással hasonló megesett volna: hogy a gyerekkori emlék, a szótlan idős néni évtizedekkel később megsárgult lapokról „üzen” az addigra történésszé lett egykori kislánynak. Ez a történet nem csak Nóra néni története – a kistarcsai internáltaké mind...

SZÉP ÚJ VILÁG, ALSÓ LÉGÚTI TÜNETEKKEL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2020.03.10.


Maguk egy vírus – mondja Smith ügynök a Mátrixban az emberiségről. Én remélem, hogy okosabbak vagyunk. De előbb-utóbb kiderül.

Kétszáz koronavírusos katona halálát jelentették Észak-Koreából. A turizmus arrafelé úgyszólván minimális, migráció nem fájdítja a fejüket, a dzsucse-rendszer pedig büszke arra, hogy amit csak lehet, házilag állít elő, hidrogénbombától a rizsig. (A rizs nem mindig jön össze.)

Budapestről húszezer forintból Izlandig el lehet repülni, vagy bárhová, amíg a fapados visz. Banán sem egyszer egy évben van, ahogy passiógyümölcs meg datolya is kapható bármikor. És ez így mindenkinek megfelel – noha egy kicsit unalmas. Borzongatóan izgalmas megvenni a tíz kiló lisztet, családi vésztartalékot halmozni fel a pincében, és egyszerre félni és remélni egy új, egészen más világot, ahol a cserkészerények számítanak, és nem a lájkok. Ezen az elvágyódáson nyugszik minden világvége-kultusz, az olaj elfogyásától az atomháborúig.

Mindenesetre ha így utazgatunk és kereskedünk keresztül-kasul a világban, akkor semmi csodálatos nincs abban, hogy egy Kínában felbukkanó vírus egy hónap alatt eljut a világ minden tájára. Ez az ára az infrastruktúrának, amely kiszolgál minket: nemcsak mi használjuk, hanem a rovarvilág és a kórokozók is.

Semmi, semmi újdonság nincs ebben eddig. Így kapták el az indiánok a vitorlás hajókon odaszállított himlőt és influenzát. Csak tovább tartott az utazás, de akkoriban türelmesebbek voltak az emberek, és a vírusok is.

Hogy újfajta vírusok alakulnak ki, az szintén természetes jelenség. Meglepő a tapogatózás és a bűnbakkeresés, mert ehhez nem kell denevért enni, elég hozzá a mutáció és szelekció isteni, sőt, Istent leváltó logikája...

EGYSZER VOLT EGY TRIANON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2020.03.09.


Az, persze, nem csak úgy született, főleg, nem a vesztesek büntetéseként. Mert, kérem, annak előzménye a soviniszta magyar nacionalizmus, amiben, bizony, Horthy holdudvarában rezgelődő, meghatározó szerepet játszó, erdélyi – birtokaikat elvesztett – durcás, sértődött arisztokrácia a hunyó.

Lett volna esély a revízióra, de a párizsi békeszerződés magatartásuknak köszönhetően helyben hagyta Trianont.

Aztán meg dúlt a revizionizmus, ami elvben a határainkon túl rekedt nemzettársaink iránt érzett aggodalom által vezérelt volt. Sok minden nem változott. Most nem dúl annyira, de lényege nem változott: a trianoni határainkon belül rekedt egyetlen jelentős számú nemzeti és/vagy vallási kisebbséget most is ellenségnek tekintik, csak éppen nem tekintik megsemmisítendőnek. Igaz, szégyenlősen antiszemitizmusba bújtatják gyűlöletüket.

Anno – kijelenthetjük – a nacionalista revíziós politika rendesen befolyásolta a magyar holokauszt kimenetelét. Most meg – közeledvén a századik évforduló -, a közvélemény egy része egyszerűen nem fogadja el, hogy az uniós tagsággal teljesen értelmét vesztette az egész Trianon, és az azzal kapcsolatos búbánat. Ám valamiért az orbáni álkeresztény, soviniszta, Európa ellenes kurzusnak ez nagyon is megfelel. Annak ellenére, hogy a szomszédos, egykori kisantant országok egyes politikai kurzusai szintén nem voltak mentesek nacionalista, magyarellenes törekvéseiktől. Ez itt akkor hogy?
...

AZ ELISMERT MIGRÁCIÓS ÉS JÁRVÁNYÜGYI SZAKEMBER, ORBÁN VIKTOR A VILÁGON ELSŐKÉNT ÖSSZEFÜGGÉST ÁLLAPÍTOTT MEG A BEVÁNDORLÁS ÉS A KORONAVÍRUSJÁRVÁNY KÖZÖTT

444.HU
Szerző: akiraly
2020.03.11.


"Az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja" - közölte Orbán Viktor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egy videókonferencián, amit az utóbbi kezdeményezett. Ezt az összefüggést rajta kívül még senki sem fedezte fel, talán azért, mert nem is létezik. Orbán talán arra gondolhatott, hogy Magyarországon, ahol valamiért szinte kizárólag iráni egyetemistákon végeznek teszteket, eddig az igazolt fertőzöttek nagy része iráni egyetemista. Ők azonban aligha feleltethetők meg azoknak a menekülteknek, akikre a miniszterelnök előszeretettel migránsokként hivatkozik, lévén vagy magyar állami ösztöndíjjal, vagy nagy pénzeket fizető külföldi diákként érkeztek az országba, teljesen legálisan...

33 FOCIPÁLYÁNYI FÁT VÁGNAK KI AZ ÚJ DUNA-HÍD ÉPÍTÉSE MIATT

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.03.11.Akár 50 milliárd forintot is felemészthet egy olyan híd építése, amit leginkább a sokak által megkérdőjelezett paksi bővítés indokol. A Paksot Kalocsával összekötő átkelő nem csak anyagiakban követel áldozatot.

Még az idén elkezdik az új Duna-híd építését, amely Kalocsát és Paksot, Bács-Kiskun és Tolna megyét fogja összekötni. Heteken belül várhatóan az is kiderül, ki kapja meg a hatalmas megbízást a 1133 méter hosszú, 12 támaszon álló, 2×1 sávos építmény kivitelezésére. Az építkezést kiemelt állami beruházássá nyilvánították, így a híd a kivitelező kiválasztása után 40 hónappal már állhat is.

A beruházás előkészületei gőzerővel folynak, mint a 24.hu megtudta, nemrég éppen 23,6 hektárnyi, Natura 2000-es területen található fa kivágására adott engedélyt a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala az állami beruházónak, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt.-nek, jóllehet a híd nyomvonala a természetvédelmi szempontból kitüntetett jelentőségű, Tolnai Duna elnevezésű természetmegőrzési területet érinti, amely a Kiskunsági, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik...

AKIT AZ ORBÁN-REZSIM NEM TÁMOGAT, AZ ELVESZÍTI A JOGAIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.11.


Egyfajta erkölcsi rendre hivatkozva a kormány akár a Kúria döntéseit is semmibe veheti.

Mivel a migráció lejárt lemez, a jobboldali-nemzeti Orbán Viktornak új ellenségre van szüksége és azt odahaza, a romákban találja meg, ezért engedi szabadjára a rasszizmust, ami a lehető legegyszerűbb módszer, állítja a Frankfurter Rundschau. A Nyílt Társadalom Alapítvány roma kezdeményezésének vezetője, Zeljko Jovanovics szerint a kormányfő az illiberális demokrácia, a tekintélyuralom nevében teljes ellenőrzést akar. Ezt támasztja alá Gyöngyöspata, ahol az iskolai szegregáció valójában apartheidrendszert jelentett. Ám Orbán az érvényes bírósági ítélet ellenére megtagadta a kártérítés kifizetését. A Berlinben dolgozó politológus úgy gondolja, hogy a lépés az igazságszolgáltatás jogfosztását jelenti. Hiszen e precedens nyomán mindenki elvesztheti a jogait, akit nem támogat a hatalom. A fékeket és ellensúlyokat illetően jelentős aggályai vannak az EU-nak is. Orbán azonban fütyül minderre. Pont most vasárnap, a nemzeti ünnepen indul a nemzeti konzultáció a roma ítélet ügyében. Gulyás Gergely szerint azért, hogy helyreálljon az erkölcsi rend. De ily módon akár a legfelsőbb bíróság (értsd: Kúria) döntését is kétségbe lehet vonni. A rövid pórázon tartott közmédia persze támogatja ezeket a lépéseket...

KORONAVÍRUS: AZ ISKOLÁK ERRE NEM KÉSZÜLTEK FEL

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.03.10.


Ha a koronavírus miatt kényszerű tanítási szünetet vezetnének be, akkor nem tudnának mit kezdeni az iskolák a nyár közepébe belelógó tanév időjárásával, sem azzal, hogy online tanítsanak a szünetben – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Egyelőre a magyar hatóságok nem szánták rá magukat arra, amire a környező államok közül Csehországban vagy Romániában már igen, hogy bezárják az iskolákat a koronavírus-járvány miatt. Arról kérdeztük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, mi lesz, ha ez itt is megtörténik.

Ha ez így lenne, és néhány hétre bezárnák az oktatási intézményeket, az nem lenne egyszerű. Amióta ő a pályán van, nem volt ilyen helyzetben az ország, de most egyre inkább reálissá válik ez forgatókönyv a biztonság miatt, hiszen az a lényeg, hogy ne terjedhessen a vírus – közölte.

Ez legérzékenyebben azokat a diákokat érintené, akik érettségi vagy szakmai vizsga előtt állnak, hiszen néhány hét kiesés is problémát jelenthet a felkészülésükben. Azt gondolja, az iskolák többsége nincs felkészülve arra a nyári időjárásra, amelyet megszokhattunk az elmúlt években. És ha a jogszabályokat nézzük – nagyjából 180 napot kell összesen iskolába járni –, mindenképpen kellene pótolni a kieső tanítási napokat, így biztosan jobban belelógna a tanév vége a nyárba, márpedig a meleg idő már sokszor május végén, június elején is gondot okoz.

Mit lehet tenni az esetlegesen kieső időben? Több pedagógusnak van honlapja, amelyen megtalálhatók részletesen kidolgozott tananyagok, és ezekből készülhetnek a diákok, de azért ez még nem terjedt el általánosan. Megkérdeztük Horváth Pétert arról is, hogy tudnák-e online tartani a kapcsolatot a tanulókkal. Elmondta: a köznevelés erre még nincs felkészülve, sem diák, sem pedagógus, sem technikai eszközök szintjén, talán tíz éven belül inkább reális lehet, a felsőoktatásban már most is sok az e-learning tananyag. A tantestületeknek össze kell ülniük, nem várva központi utasításokra, hogy mit tudnak megtenni, ha pár hétig nem jönnek iskolába a gyerekek, az ne csak otthon üléssel teljesen el.

Talán az új Nemzeti alaptanterv őszi bevezetésében nem jelent akkora problémát a koronavírus-járvány, hiszen az ehhez szükséges pedagógia programok kidolgozásához nincs közvetlenül szükség a diákokra. Ha egy jogszabályt elfogadtak, és nem látni esélyt arra, hogy változzon, akkor fel kell rá készülni – mondta Horváth Péter, aki korábban azt mondta, jobb lett volna egy év múlva bevezetni a NAT-ot.

VÍRUSKONZULTÁCIÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.11.


Mint tudjuk, mert ezt mondta egy államtitkár, mindjárt kezdődik a konzultáció a nemzettel, mert állítólag március közepén indul útjára a gyönyör, ez pedig vészesen közelít. Mindjárt kopog az ajtón. Azt is tudjuk, mert azt is mondták, hogy azért van égető szükség erre – és innen szó szerint –, mert „a kormány álláspontja határozott ezekben a kérdésekben, de szüksége van a társadalom támogatására ahhoz, hogy a meggyőződését képviselhesse hazai ellenzéki vagy nemzetközi szereplők, bírói fórumok, EU-s intézmények részéről érkező esetleges támadás esetén”.

Lefordítom, rád hivatkozva hazudoznak, magyarán, hogy Orbán is értse – akinek a nyelve egyre inkább egy zupás őrmesterére hajaz –, a te farkaddal verik a csalánt nyájas olvasó és egyben bávatag szavazópolgár. Ez a metódus, amennyire aljas, annyira frappáns is, azt mondanak, amit csak akarnak ugyanis, voltaképp a konzultáció el sem indult, de már ismerjük az eredményt. Ilyképp – ha nem tudnánk a fenti elvetemült indokokat – fel is tehetnénk a kérdést, mi az anyám valagának van szükség erre, fölösleges demokráciásat játszani, amikor tudjuk, olyan nincs ezen a vidéken.

Ha csak ennyi volna a gondolkodni való, írni sem kellene róla. De ez a vírus, és az általa kialakított fennforgás azért teremtett egy új, eddig nem tapasztalt helyzetet, amire a megszokottól eltérő választ kellene adni. Azt netán, hogy van olyan dolog széles e világon, ami felülírja az aljas, átlátszó, önigazoló színjátékot és gyűlöletgerjesztő szeánszot egyben. Hogy fontosabb netán a nemzet tényleges léte, amikor valóban fenyegeti valami, vagy ezt is felülírja a hatalomvágy. Ez fog eldőlni a hét végéig, amikor is eljön a hónap közepe, és startolnia kell a cipollai matinénak...