2018. december 28., péntek

A MI VÁRUNK NEM RÉS, HANEM ERŐS BÁSTYA ELVTÁRS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.12.28.


Jószívűek vagyunk mi magyar adófizetők: vettünk Orbánnak egy várat. Összedobtuk, rá a pénzt, mert tudtuk, hogy már nagyon kell neki. Egyelőre úgy néz ki, hogy örül neki. Mi, magyar adófizetők is örülünk, mert nekünk a mások öröme, olyan, mintha a mi örömünk lenne.

Van gyakorlatunk abban, hogy örömet szerezzünk Orbánnak. Korábban stadionokkal kedveskedtünk neki, nemrégiben pedig magánrepülőgépet vásároltunk a számára, hogy azzal mehessen a Vidi meccseire. Honvédségi beszerzésnek álcáztuk, mert tudtuk, hogy amilyen puritán, nem fogadta volna el. Talán még veszekedett is volna velünk, hogy miért vettünk neki ilyen drága játékot. Ráhagytuk, hadd higgye, hogy nem az övé. Ő csak használja, ha meccsre akar menni.

Nem nagy ügy ez nekünk, futja az adónkból. Ha meg mégsem, akkor legföljebb kicsit összébb húzzuk magunkon a nadrágszíjat. Ilyenek vagyunk, mi magyarok: nekünk a mások öröme olyan, mintha mi magunk örülnénk.

Sőt, ha lehet, még annál is olyanabb. Mert mi, ha ezer évig élnénk, akkor sem tudnánk úgy örülni valaminek, mint ő. És ezt az örömünket senki sem veheti el. Még azok sem, akik folyton fanyalognak. Hogy Orbán mindezt tőlünk lopta.

Persze, hogy tőlünk lopta. És akkor mi van? Még mindig jobb, ha egy tetőtől talpig becsületes magyar ember lopja el a javainkat, mintha egy idegen gazember tenné ugyanezt...

TÓTA W.: FIGYELEM TÖRT SZÁRNYÚ ZUHANÁSOD, BÉKE

HVG ONLINE
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.12.28.


A paloták, az arany vécékefék, az eltussolt bűncselekmények nem kaphatnak fényt.

Akar-e Moszkva háborút? – tette fel a kérdést Jevtusenko 1961-ben (eredetiben: Akarnak-e háborút az oroszok?), majd a világháború szenvedéseit idéző képekkel válaszolt határozottan: nem. Akkoriban eléggé kardinális kérdés volt ez az egész világon; megnyugtatóan hangzott az érvelése még akkor is, amikor a Vörös Hadsereg énekkara adta elő tányérsapkában. A költő megszólaltatja az elesett hős fiát, a frontról gyermekéhez visszatérő veteránt, valamint a féltő anyákat és hitveseket, és logikus, hogy nekik elég volt a harcból egy életre. „A harcot nem feledtük el.”

Azok az árvák, katonák és nők mára szinte mind halottak. És nemcsak az oroszok, hanem az amerikaiak, britek, kínaiak és magyarok is. A harcot elfeledtük, filmekből és játékokból ismerjük, és kicsit furdalja is az oldalunkat a kíváncsiság, milyen izgi lehet.

Halottak a vezetők, akik még emlékeztek a háború valóságára. Székeikben új fiúk ülnek, és ők könnyedebben bánnak a csatakiáltásokkal. Tudják és tapasztalják, hogy a nép, maga mögött hagyva a harc emlékét, vevő a keménységre, és szívesen pancsol abban a mesében, hogy az ő nemzete – vagyis ő maga – különb a többinél. Ebből következően az említett nemzet erős, sosem hátrál, egységes és még szép is. Mint szülő nélkül felnőtt gyerekek, olyan hálás a simogató szavakért a háború nélkül felnőtt generáció.

Amikor a populizmus veszélyeit tárgyalja a művelt értelmiségi publikum, többnyire a jogállam szétverését, a korrupciót és a kisebbségek elnyomását fájlalja. De ez csak az első lépcső. Ezek az illiberális rezsimek alapvetően eszkalálnak. Eszkalatívek – már ha van ilyen szó.

Korán jön nekik a pont, ahonnan nincs visszaút. Mivel már eleve gátlástalansággal, program nélkül, öncélúan szerezték meg a hatalmat, a legitimitásuk kétséges. Szükségszerűen igyekeznek elhallgattatni minden kihívót és kérdezőt – már csak azért is, mert az első pillanattól két kézzel lopnak. Az évek előrehaladtával egyre biztosabbak lehetnek abban, hogy ha egyszer elveszítik a hatalmat, akkor a saját törvényeik alapján is a sitten fognak megrohadni. A paloták, az arany vécékefék, az eltussolt bűncselekmények nem kaphatnak fényt.

A király ugyanis a saját életéért küzd, és előbb égeti fel az országot, mint hogy megadja magát. És ha ehhez ütni kell, megteszi gondolkodás nélkül. Háborúban mindent szabad...

FOGALMUK SINCS SE BECSÜLETRŐL, SE ERKÖLCSRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.12.28.


...Egészen jellemző, hogy kik kerülnek a fideszmédia címoldalaira ezekben a napokban úgy, mint példaképek, akikről érdemes olvasni, akik életükkel iránymutatást nyújthatnak ezekben a vérzivataros időkben. A számtalan kormányhoz hű egyházi ember mellett Orbán Viktor szomszédjának (nem, véletlenül sem strómanjának) a felesége. Annak az embernek a párja, aki varázslatos módon, egyik napról a másikra üzleti zsenivé vált abban a pillanatban, amikor Simicska Lajos többé nem volt Orbán legjobb haverja. Az a nő, aki gyerekeivel együtt milliárdos lett szinte egyik pillanatról a másikra és mindezt a hirtelen jött gazdagságot vallási okokra volt kedves visszavezetni. Igaz, kellemesebb dolog égi ajándékként tekinteni a vagyonra, mintsem belegondolni abba, hogy hány családnak kellett ahhoz tönkremennie, hogy a Mészáros család nagyvonalú mecénásként ünnepelhesse magát.

Ebbe a sorba tökéletesen beleillik Schmitt Pál felesége. A csodálatos, a nemzeti együttharácsolás rendszerébe tökéletesen, résmentesen belesimuló asszony. A vallásos feleség, tökéletes anya és csodás nagymama. A követendő példa. Az, akinek a férje egy lopott doktori disszertációval büszkélkedett, aki az utolsó utáni percig tagadta, hogy plagizált, akitől megvonták a doktori címet és aki nagy pofával hangoztatta, hogy saját jogon megszerzi a doktori fokozatot. Olyan erkölcsi selejt, aki jobb helyeken elbujdosna a társadalom szeme elől, kicsiny hazánkban azonban az első sorban tolakszik minden létező alkalommal, ott virít minden nemzeti ünnepen, a mai napig szemrebbenés nélkül felveszi a kiemelt fizetését, a neki – illetve nem neki, a köztársasági elnöki tisztségnek – járó rezidenciát, irodát, személyzetet. Azokat a juttatásokat, melyeket mi, közösen fizetünk és amelyeket méltatlanság esetén meg kellett volna vonni Schmittől.

De nem, ilyesmi egy hithű fideszessel nem fordulhat elő. Nálunk az ilyen ember csak felfelé tud bukni és akkora szerencsénk van, hogy karácsony táján az ő kedves feleségeik világítják meg a tévúton botorkálók előtt az utat, lehetőleg a vallás izzó lámpásával. Ők az erkölcsi zsinórmértékek. Fideszéknél. Én megtartom a sajátomat, nem kérek az ilyen súlyosan ostoba élősködőkből. A szegénységben élő, becsülettel dolgozó embereknek (ahogy a gazdagságban élő becsülettel dolgozó embereknek is) van mire büszkének lenni. Nekik nincs. Fogalmuk sincs se becsületről, se erkölcsről.

TV2 TÉNYEK - A BULVÁR ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

MAGYAR HANG
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2018.12.28.Az idei ősz örvendetes fejleménye, hogy a Fidesz mocsokmédiájának zászlóshajója, a TV2 látványosan zátonyra futott. Hiába öntötték bele dézsából a pénzt, hiába próbálták lemásolni és leigazolni az RTL vezérigazgatóját, műsorvezetőit, formátumait és műsorgyártó cégét, mégsem voltak képesek teljesíteni stratégiai céljukat, és legyőzni az RTL Klubot a nézettségi versenyben. Kevés kudarc éri a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a médiatérben, s nyilvánvaló, hogy mind közül ez fáj nekik legjobban. Persze semmi újdonság, a TV2 már a kezdet kezdetén, puszta névválasztásával jelezte, melyik pozíciót pályázza meg a piaci versenyben, az RTL Klub pedig ennek megfelelően huszonegy éve veri óráról órára versenytársát – most azonban ennél többről van szó: idén ősszel a TV2 valamennyi műsora csődöt mondott. A nézettségi grafikonjaik egytől egyig beleálltak a földbe.

Az ellenzéki érzelmű tévénéző akár pezsgőt is bonthatna afeletti örömében, hogy a mérgező kereskedelmi hulladékot még mindig csak a balliberális műsorkészítők képesek a megfelelő minőségtelenségben szállítani.
Arcpirító ellentmondás, hogy miközben Orbán Viktor a nemzeti kultúra és identitás legfőbb védelmezőjét adja elő, ipari méretekben mérgezi az országot a legalávalóbb bulvárszeméttel a Riposttól a Borson át a TV2-ig – s mindössze ott veszít, ahol piaci riválisa van.

Minden lelkesültséget megkeserít azonban a tény, hogy amiért Rogán Antal és Habony Árpád ezt az egész szellemi-lelki megrontást végzi, ami ennek a „kultúrpolitikának” a tényleges célja, az nagyon is működik. A TV2 valamennyi bukott műsora mindössze presztízsberuházás, melyeknek nincs szükségük nézőszámokra és reklámbevételekre, hiszen a költségvetésből kiszippantott források elapadhatatlanok. A csatorna egyetlen produkciója, amely valóban számít, az egyetlen, amely cél, és nem eszköz, a minden kritikát alulmúló, gyűlöletet és ostobaságot terjesztő „hírműsor”, a Tények azonban nem bukott meg – sőt: kimagasló számokat produkál. Azt pedig hatalmon és ellenzékben, TV2-ben és RTL-ben mindenki tudja, hogy a kormányzati szennyvízcsatorna bármelyik produkciója megbukhat, amíg a propagandahíradó megbízhatóan szállítja a magas nézettséget...

KÖZEL EGYMILLIÁRDOT KÖLTÖTT IDÉN A KORMÁNY ARRA, HOGY JOBB VÉLEMÉNNYEL LEGYEN RÓLA WASHINGTON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.12.28.


Éles fordulatot vettek idén az amerikai-magyar kapcsolatok, Washington és Budapest viszonya évek óta nem volt ilyen jó. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tavasszal találkozott amerikai kollégájával, Mike Pompeóval. A CEU-t is sikerült úgy kitennie az Orbán-kormánynak Budapestről, hogy a várakozásokkal ellentétben ezt nem sínylették meg a diplomáciai kapcsolatok. Ennek az okai elsősorban Amerikában keresendőek: Donald Trump emberei szakítani akartak az Obama-kormány kritikus politikájával, és úgy vélik, barátságos modorban többet elérhetnek Orbánnál, például azt, hogy ne ölelje keblére Vlagyimir Putyint. Ennek ellenére a magyar kormány bőkezűen költ lobbistákra és politikai tanácsadókra Washingtonban; az Átlátszó számításai szerint 2018-ban nagyjából 970 millió forintot költöttek erre a célra az adófizetők pénzéből...

ITT OLVASHATÓ

FORBES: MÉSZÁROS LŐRINC MAGYARORSZÁG LEGGAZDAGABB EMBERE

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.12.28.


A tavalyi rekordugrás után, amikor egy év alatt húsz helyet javított a helyezésén a leggazdagabb magyarok listáján, az egykori gázszerelő felért a csúcsra:

a Forbes listája alapján 2018-ra az egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc lett Magyarország leggazdagabb embere soha nem látott vagyonnal, 381,3 milliárd forinttal.

Ezzel letaszította az élről az OTP-vezér Csányi Sándort, akinek a lap számításai szerint mintegy 70 milliárd forinttal kisebb vagyona van.

Gattyán György tavaly óta nem rontott, de nem is javított a helyezésén, 244,7 milliárd forintjával a harmadik helyet érdemelte ki.

A negyedik helyen Demján Sándor örökösei állnak, míg az ötödik helyezett Veres Tibor lett...

A SZABADSÁG BARÁTAI

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2018.12.28....Ezek az intézkedések mind ugyanabba az irányba mutatnak természetesen, és a logikájuk nagyon is ismerős: mindegyik személyes függőségek rendszerévé alakítja át az intézményes rendet, s a félelmet, a lojalitáskényszert és a kiszámíthatatlanságot teszi meg minden egyes területen a táradalom működésének legfontosabb alapelveivé. Hogy is ne lenne mindez ismerős, hiszen 2010 óta ugyanez történik minden területen?

Ami megváltozott 2018 áprilisa óta, az nem a rezsim alapvető logikája, hanem a gátlástalanság mértéke. Akarom mondani: a zsarnokság mértéktelensége.

Volt-van egy rezsimvita Magyarországon, amely arról szól, hogy miként is lehet a legpontosabban leírni ennek a 2018 áprilisa óta rohamosan egyre zsarnokibbá váló uralmi szerkezetnek a legfőbb tulajdonságait. Nem akarok ennek részleteibe most belemenni, mert mondandóm szempontjából közömbösek ezek a részletek. Egy dolgot szeretnék csak kiemelni: azt, hogy ma sokkal többen szenvednek a szabadság, a saját életük fölötti rendelkezés hiányától, mint ahányan ezt fel tudják, akarják fogni, és még sokkal többen, mint ahányan az általuk tapasztalt szabadsághiányról felismernék, hogy az a jelenlegi rezsimnek a lényegéhez tartozik.

Mindenki szenved tőle, aki nem tud szabadon vállalkozni, mert a gazdaság erőforrásait a kormány a saját kénye-kedve szerint a neki kedves vállalkozói körökhöz irányítja, legyenek azok az ő oligarchái, esetleg egyenesen a strómanjai vagy multik. Mindenki szenved tőle, akinek érdekérvényesítő képességeit munkavállalóként a kormány alacsony bérekre és egyre korlátozottabb munkavállalói jogokra építő gazdaságpolitikája korlátozza. Mindenki szenved tőle, akit a kormány tudásellenes, betanított munkások kiképzésére összpontosító politikája megfoszt a korszerű oktatástól és vele a jobb élet lehetőségétől.

Mindenki szenved tőle, akinek a kiszámítható jövőjét a kormány ötletszerű, erőszakos, játékszabályokat nem tisztelő jogalkotási gyakorlata, gyakori szakpolitikái irányváltásai szertefoszlatják. De valójában mindenki szenved tőle, még az is, aki ugyan kedvezményezettje a rezsimnek, de cserébe lojális szolgává teszik őt, akinek tapsikolva kell ünnepelnie a rezsim vezetőinek ügyességét, gyalázkodva szidni az ellenzékét, és rettegnie kell attól a jövőtől, ahol esetleg a rezsim megbukik.

Pontosan onnan ismerhetjük fel, hogy ma jelenleg a szabadságunk elleni szisztematikus és könyörtelen háború folyik a rezsim részéről, hogy milyen kevesen gondolják azt – még az ellenzékiek körében is –, hogy a rezsim bukása után jó kezekbe kerülhet a kormányhatalom. Miközben ugyanannyian ellenzik Orbánék uralmát, mint ahányan támogatják, az ellenzék kicsiny, megosztott és szinte semmiben egyet nem értő csoportokból áll, s hogy ez a helyzet előállhatott, abban csak részben felelősek ezek a csoportok, s talán nem is nagyobb részben.

Mert mindez annak a fajta hatalomgyakorlásnak köszönhető, amely, akárcsak a társadalom egészében, úgy a politika világában sem tűr meg semmilyen valódi szabadságot. A mai ellenzéki csoportok azért is ilyen sokfélék és erőtlenek egyszerre, mert politikai trükkök sokaságával – anyagi erőforrásaik, a média, a politikai intézmények és játékszabályok manipulálásával – mesterségesen erre a vegetatív állapotra vannak kényszerítve.
A 2018-as év éppen attól volt olyan nyomasztó élmény sokunk számára, mert április óta oly mértékben szűkült össze a szabadság még megmaradt világa, olyan tehetetlenek voltunk ennek az egyre gátlástalanabb rezsimnek újabb és újabb támadásaival szemben, hogy jó okkal gondoltak arra sokan, hogy talán mindennek vége, nincs értelme tovább küzdeni.

S a legtöbb, ami elvárható, az a passzív ellenállás, a lemerülés, kibekkelés, ha ugyan nem a behódolás vagy az emigráció.

Ne vegye senki siránkozásnak, amit mondok. Attól még, hogy őszintén szembenézünk a valódi helyzetünkkel, legyen az bármilyen rossz is, nem vagyunk szükségképpen defetisták. A fenti diagnózisból ugyanis nem csak az következik, hogy rossz a helyzet, de az is, hogy nagyon egyszerű megmondani, hogy mitől rossz, és hogy mi vele a teendő.

A jelenlegi rezsim lényege ugyanis nem (csak) a korrupció, nem(csak) a társadalmi egyenlőtlenségek fokozása, nem(csak) a demokrácia és a jogállam lebontása, nem (csak) a munkavállalók jogainak felszámolása, nem(csak) a jövőt felélő társadalompolitika és a többi, a különböző ellenzéki csoportok által külön-külön joggal szóvá tett szörnyűség, hanem az a következetesség, amellyel ezek a különféle intézkedések mind-mind egy szabadságától megfosztott, a hatalomnak kiszolgáltatott, függőségbe taszított társadalom létrehozására irányulnak. Igen, van benne rendszer. Egy zsarnoki, szabadságellenes rendszer, amely messze nem korlátozódik a politika világára, hanem a társadalom minden szintjén egyformán érvényesül...

MAZSIHISZ, LUKÁCS, NAGY IMRE: KIHÚNY A HAZAI BALOLDAL SZELLEME

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.12.28.


A rendszerváltásunk hivatalos története fél év híján 30 éve Nagy Imre újratemetésével kezdődött, amely egyúttal -- már akkor is csalással -- megalapozta a mai kormányfő karrierjét. Most ő vetett végett ugyanennek a narratívának mint amely már kiszolgálta őt és fel lehet váltani valami mással. Az ország ez alatt az emberöltő alatt ujjongásból reménykedésbe, onnan csalódásba, majd mára mélyülő politikai belharcba és válságba váltott. A baloldali demokrácia szelleme mostanra kihunyt, a rendszerváltó elit, amelynek Nagy Imre az ikonikus figurája maradt úgy is, hogy ugyanő igazából nem vált a nemzet osztatlanul elismert hősévé, mára teljesen improduktívvá vált, a Facebookon kimerülő törzsi összekapaszkodásának semmilyen politikai jelentősége nincs.

A hazai baloldal - amely döntően a budapesti értelmiség egy részének hitbizománya, amennyiben pedig nem, az MSZMP tömegbázisának öröksége - a Mazsihisz pozícióvesztésével és a hazai zsidó narratíva átalakulásával, a Lukács-archívum és -szobor korábbi eltüntetésével és most Nagy Imre szobrának áthelyezésével az utóbbi másfél évben elvesztette szellemi örökségének reprezentációit. (De ebbe a sorba illeszkednek kisebb-nagyobb mértékig a Népszabadságtól a CEU-ig terjedő intézménybezárások is.) Mivel a baloldali politikai osztály korábban nem volt képes kilépni a szűk burokból, amelyben a Kádár-rendszer fölnövesztette, nem tudott a vidék, a munkásság és a keresztény baloldal felé nyitni, önmaga narratívájának lett a foglya, majd mára -- hogy se szellemileg, se szimbolikusan nem volt képes megvédeni azt - az áldozata. A baloldal megújulásra és megújítókra vár. A Nagy Imre-szobor elhurcolása ezt a változást pecsételte meg...

A FŐVÁROS A CÉLPONT - AHOL NINCS MUNKA, ONNAN MENEKÜLNEK A 45 ÉVEN ALULIAK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.12.28. 


A jövedelmi egyenlőtlenségek jóval nagyobbak, mint a rendszerváltás előtt.

A munkalehetőségekkel és a jövedelmek nagyságával függ össze elsősorban, ha valaki új településre költözik - mutat rá Bálint Lajos és Obádovics Csilla az országban élők belső vándorlását elemző tanulmánya a közelmúltban megjelent Demográfiai portré című tanulmánykötetben. A KSH Demográfiai Kutatóintézetének három évente kiadott gyűjteményében az olvasható, hogy ebben az évtizedben 2016-ban hagyták ott a legtöbben korábbi településüket. Legnagyobb részük, 255 ezren eddigi megyéjükben kerestek jobb lehetőséget, mindössze 25 ezren lépték át a megyehatárt és 18 ezren költöztek más régióba. Hasonlóan nagy mozgást ezt megelőzően 2007-ben mértek a társadalomkutatók. Egyértelműen kiderül, hogy az elmaradott gazdaságú térségekből menekülnek az aktív korúak, különösen a fiatalok.

A legijesztőbb eredmény, hogy mára a fővároson kívül nincs az országban olyan térség, amelyik bevándorlási nyereséget tud elkönyvelni, vagyis ahová többen költöztek be, mint ahányan otthagyták.

Győr környékén kiegyenlített a mozgás, de az ezredfordulón ennél jobb volt a helyzet: Közép- és Nyugat-Dunántúl volt a fő célpontja a munkát kereső családoknak. 2012-ben vette át a vezető szerepet Közép-Magyarország, vagyis a főváros és Pest megye. Az elmúlt 16 évben ez a térség 135 ezer lakossal gyarapodott, miközben Közép-Dunántúl visszaesett, a lélekszám itt jó esetben stagnál, míg Észak-Magyarországról 58 és félezren, Észak-Alföld településeiből pedig 64 ezren költöztek el. Nem ekkora, de érezhető az elvándorlás lakosságszámban mérhető vesztesége a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban is...


ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC TÁGAS SZAUNÁBÓL NÉZHETI MAJD A HAVERJAIVAL A HORVÁT CSAPATÁNAK MECCSEIT

444
Szerző: haszanz
2018.12.28.Pazar lesz VIP-nak lenni Mészáros Lőrinc horvát klubja, az NK Osijek (Eszék) egyelőre készülő stadionjában. A horvát bajnokság második helyén álló klub most posztolta ki az épülő új stadion részletes látványterveit, leginkább a VIP-részre koncentrálva 

Szemben a magyar gyakorlattal, ahol a stadionok közpénzből nőnek ki a földből, Horvátországban Mészáros Lőrinc „saját” zsebből állja a csapata új stadionjának építési költségeit...


ÖSSZEHANGOLT FELLÉPÉSSEL, A MÁJUSI EP-VÁLASZTÁSON TÖRNÉ MEG AZ ORBÁN-RENDSZERT ÚJHELYI ISTVÁN

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MTI/narancs.hu
2018.12.28.


Stratégiai egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat a szocialista politikus.

Január első hetére stratégiai egyeztetésre hívja a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti kampányfőnökeit az MSZP választási felkészülését irányító Ujhelyi István, aki szerint a májusi választáson összehangolt fellépéssel megtörhető az Orbán-rendszer.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a szocialista politikus arról beszélt: óriási az ellenzék felelőssége abban, hogy a jövő évben megálljt parancsoljon "annak a diktatórikus hatalmi építkezésnek, ami jellemzi Orbánt és oligarcháinak rendszerét".

Ujhelyi István szerint megmutatkozik az Orbán-rendszer sebezhetősége, ha a Fidesz májusban nem szerzi meg a brüsszeli mandátumok többségét, ezért a választók voksaiért versengő ellenzéki erőknek egyeztetniük kell stratégiájukat azért, hogy többségbe kerüljenek "a nem Orbán Viktort szolgáló európai parlamenti képviselők".

Nyilvánvaló, hogy ez nem jelenthet közös nagy ellenzéki listát - jelentette ki, utalva arra, hogy több párt bejelentette már jelöltjeit, ettől függetlenül "kutya kötelességünk egyeztetni a politikai stratégiánkat".

Hangsúlyozta: a karácsony előtt indult, addig példátlan és példamutató ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés közös frontot hozott létre az Orbán-kormánnyal szemben, ez az együttműködés januárban folytatódik.

2019 jelszava Stop Orbán - jelentette ki egy piros lapot felmutatva. Mostantól ezt a jelképet használják "Orbán Viktor bűnös rendszerével szemben".

IVÁNYI GÁBOR: NINCS OLYAN TÁRSADALMI CSOPORT, AMIT MEG NE BÁNTOTTAK VOLNA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.12.28.


A lelkész közölte: bárkit mondhatna találomra, aki még sorra kerülhet, de nem akar ötleteket adni.

Most éppen a fedél nélküliek az új migránsok, de szinte nincs olyan társadalmi csoport, amit mélyen meg ne bántott volna a hatalom, és minden bizonnyal újabb és újabb csoportokat fognak találni – mondta a zoom.hu-nak Iványi Gábor lelkész, akinek egyházától a Fidesz 30 év után vette el az egyházi státuszt.

Bárkit mondhatnék találomra, aki még sorra kerülhet, de nem akarok ötleteket adni. Szomorú, hogy az EU és az USA is tétlenül szemléli azt a randalírozást, ami itt megy. Mert legyen világos: nem a parlament előtti kiabálás és sípolás a randalírozás, hanem az a barbár munka, amit Magyarország jogrendje és működése ellen elkövet a kormány. Beleröhögnek a világ arcába, és nincs aki megállítaná őket, mert kell a szavazatuk a Néppártban, ahonnan rég ki kellett volna penderíteni a Fideszt
– fogalmazott.

Iványi Gábor hozzátette: bármilyen keserűen is hangzik, rég meg kellett volna vonni Magyarország szavazati jogát is. Szerinte talán társadalom is okulna ebből, nem szabad azt várni, hogy mások megoldják helyettünk a problémáinkat...

ELBONTOTTÁK NAGY IMRE EMLÉKMŰVÉT A VÉRTANÚK TERÉRŐL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.12.28.


A hajnali órákban vágták le és szállították el Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát a Kossuth tér mellett található Vértanúk teréről. A szobrot a Klubrádió olvasója szerint egy nyerges vontatóra pakolták, mikorra mi a helyszínre értünk, már a szobor talapzatát adó hidat bontották. Megkezdődik a tér korábbi állapotának visszaállítása.

A szobor eltávolításához a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulásához volt szükség, amelynek elnöke Kövér László. A hivatalos indoklás szerint

a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása.”

Nagy Imre, a szabad Magyarország kommunista miniszterelnöke szobrának a helyén az 1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolatát fogják felállítani...

KÖZELEDNEK A SZILVESZTERI BULIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.28.


A november végétől szilveszterig tartó fogyasztási csúcsszezonban a magyar vásárlók az első 9 hónapban szokásos havi átlagköltésük másfélszeresét költik el a kiskereskedelemben. Nem mindegy, hogy hol, mire és mennyit adunk ki. Ebben segíthet néhány termékteszt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában húszféle virslit vizsgáltak meg. Az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség- és a sótartalomra terjedt ki. A vizsgált húsz virsliből három megbukott. Nem felelt meg a Pikok sertés virsli, a Hercsi Bécsi virsli és a Landhof Frankfurti sertés virsli is.

Az egyik termék zsírtartalma az előírt határértéket, egy másiké pedig a csomagolásán feltüntetett értéket haladta meg. A harmadiknál a termék fehérjetartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt szintet. Az ITM a vizsgálatról más adatokat nem adott tájékoztatást, sem a kiadott közleményben, sem az eredményeket mutató táblázatban.

Nem mindegy pedig, hogy hol, milyen áron beszerezhető, és az élvezeti érték alapján milyen besorolású termékekről van szó. A KPMG szerint a november végétől szilveszterig tartó fogyasztási csúcsszezonban a magyar vásárlók az első 9 hónapban szokásos havi átlagköltésük másfélszeresét költik el a kiskereskedelemben. A többségnek nyilvánvalóan fontos, hogy pénzét a legésszerűbben adja ki...

ÉV VÉGI VALENTIN-NAP AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gabriella
2018.12.28.


Azt gondolod, december 26-a még a karácsonyhoz tartozik? Nagyon tévedsz, amire a legékesebb bizonyíték, ha aznap betévedsz egy amerikai szupermarketbe és azt tapasztalod, amit Gabriella élt át és fotókkal is illusztrált.

Én 5, férjem pedig több mint 10 éve él az Egyesült Államokban. Kultúrsokkról, beilleszkedési tapasztalatokról, pozitív és negatív itteni élményekről hosszan lehetne mesélni, de most egy számomra mai napig nehezen megszokható dolgot emelnék ki. Ez az állandó rohanás, illetve a pillanatok meg nem élése.

Egy átlag amerikai sokat dolgozik, gyakorta több, mint heti 40 órát és talán ismert, hogy itt a szabadságokkal nagyon szűkmarkúak a munkáltatók. Szóval valahol érthető, hogy a munkanapokat kell sokszor színessé tenni, ezért egy átlag amerikai 2-3 programot is össze tud sűríteni magának munka után, ami persze szuper dolog is lehet...

KIÁBRÁNDULÓBAN?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN
2018.12.19.


A Kreml hosszú időn át halogatta a nyugdíjrendszer átalakítását, ami – mint az utóbb kiderült – praktikusan a nyugdíjkorhatár fölemelését jelentette. Hosszú kivárás után a kormányzat 2018 nyarán végre elszánta magát, és a labdarúgó-világbajnokság nyitónapján bejelentette tervét. Az eredeti elképzelések szerint a nők esetében 55 évről 63-ra, míg a férfiak esetében 60-ról 65 évre emelték volna a még 1930-ban megállapított nyugdíjkorhatárt.

A politikai vezetés tisztában volt azzal, hogy döntése népszerűtlen lesz. Többek között ezért is próbálták meg a reformot, amennyire csak lehet, Putyintól távol tartani, azt a benyomást keltve, hogy az elnöknek ehhez semmi köze. Ez– ahogy a bejelentés időzítése is – arra vallott, hogy a hatalom nagyon tartott és tart ma is a társadalom reakcióitól. Félelme nem alaptalan. Az orosz társadalom nagy része ugyanis a nyugdíjkorhatár fölemelését igazságtalannak és egzisztenciális biztonságát fenyegetőnek tartja. Mindenekelőtt azért, mert az oroszországi várható élettartam még mindig nagyon alacsony. Európában – Moldova és Ukrajna mellett – a legalacsonyabb. De tavaly óta legalább eléri a világátlagot, ami ma 72 év.

Nem volt ez mindig így. 1995-től 22 éven át az oroszországi várható élettartam alacsonyabb volt a globális átlagnál, ami jól mutatja a politikai és gazdasági átalakulás súlyos társadalmi árát. Ebben a több mint két évtizedig tartó időszakban akadtak olyan évek, amikor a férfiak átlagéletkora hatvan év alá csúszott, és ezzel rosszabbak voltak életesélyeik, mint a korabeli pakisztáni társaiké. De azért is fogadta a nyugdíjreformot ellenségesen az orosz társadalom többsége, mert az ország nagy részén komoly problémát jelent a munkahely idős kori megőrzése. A munkahely elvesztése ugyanis számukra többnyire azzal jár, hogy a nyugdíjaskorig hátralévő években legfeljebb csak alkalmi munka jut nekik. Vagyis a nyugdíjkorhatár felemelésével ezek az egzisztenciális bizonytalansággal teli évek hosszabbodnak meg lényegesen, miközben az átlagnyugdíj sem magas, alig 12 000 rubel, vagyis durván 60 000 forint. Kiváltképp a férfiak helyzete súlyos, hiszen várható élettartamuk alig másfél évvel hosszabb, mint a most megállapított korhatár. Mindeközben azok kilátásai sem irigylésre méltóak, akik megérik a 65 évet. Nekik átlagosan még 13 évnyi nyugdíjaskor jut, miközben Európa nyugati részén ez legalább 4–6 évvel hosszabb. Oroszországban azonban a férfiak közül nagyon sokan nem érik meg a most megállapított új korhatárt.

A nők helyzete azonban jóval kedvezőbb. Az ő várható élettartamuk meghaladja a 77 évet, és akik megérik a 60 éves kort, a végül törvénybe foglalt új nyugdíjkorhatárt, átlagosan még csaknem 22 nyugdíjban töltött évre számíthatnak. Mindezek ismeretében meglepő volt, hogy a férfiak és a nők élettartama közti nagy különbség ellenére – az erős társadalmi tiltakozás hatására – nem a férfiak korhatárát vitték lejjebb, hanem a nőkét. Esetükben a 63 év helyett végül a 60 éves kornál húzták meg a nyugdíjkorhatárt. Ezt a változtatást maga Putyin jelentette be, aki a társadalmi tiltakozást csillapítandó mégiscsak kénytelen volt megszólalni, és ezzel elismerni, hogy nagyon is köze van a reformhoz. (Érthetetlen, hogy az elnök környezetében miért is gondolhatták ennek ellenkezőjét.)

A nyugdíjkorhatár fölemelése a fentieken túl azért is keltett komoly ellenérzést az orosz társadalomban, mert a reform a hatalmi elithez tartozó különböző foglalkozási csoportok – a hivatásos katonák, a rendőrök, a titkosszolgálati emberek és az ügyészek – korkedvezményes nyugdíjazását semmilyen formában sem érintette. Ma a 46 millió oroszországi nyugdíjas közül 14 mil­lióan idő előtt mentek nyugállományba. Ráadásul, miközben a hatalom közvetlen támaszát jelentő csoportok privilégiumai érintetlenek maradtak, három foglalkozási csoport esetében – idetartoznak az orvosok, a pedagógusok és az úgynevezett „alkotó emberek” – az általános szabályként meghatározottnál is magasabb nyugdíjkorhatárt állapítottak meg. Nekik 68 évesen lehet csak nyugdíjba menniük. Ez a döntés arra vall, hogy már most sincs elegendő orvos és pedagógus a rendszerben, és ez a helyzet a későbbiekben tovább súlyosbodhat. Ennek számos oka lehet, köztük az országot legálisan elhagyók számának látványos megugrása. Ez a folyamat az ukrajnai válsággal gyorsult fel. Beszédes, hogy 2010-ben még csak nagyjából 40 000 fő emigrált, 2014‑ben viszont már 300 000, majd a következő évben 350 000, 2016‑ban pedig 420 000...

ERŐSZAKOS ORBÁN-REZSIMRŐL ÉS KÉTSÉGBEESTETT MAGYAROKRÓL ÍR A VISEGRÁDI ORSZÁGOK SAJTÓJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.12.28.


Lengyelországban az Orbán-féle „puha” autoriter berendezkedés végét, és a széles ellenzéki összefogás jelentőségét hangsúlyozzák. Szlovákiában a kormányzati propaganda virtuális valóságának hatékonyságát és a „bátortalan magyar ellenzéket” emlegetik. Csehországban „a magyar reménytelenségről” írnak a résztvevők alacsony száma kapcsán, amely aligha fogja a magyar miniszterelnököt meghátrálásra kényszeríteni.

Vigyázó szemetek Budapestre vessétek! Így lehetne parafrazálni Batsányi János A franciaországi változásokra című epigrammájának zárósorát, ha a legújabb magyarországi tiltakozáshullám közép-európai visszhangjáról kérdeznek. Az Orbán Viktor-féle hatalomkoncentráció és autoriter uralkodói stílus különböző mértékben, de a térség minden országában kimutatható. A nyugat-európai típusú liberális demokrácia válsága régiónkban budapesti mintára terjed. Éppen ezért követik élénk figyelemmel a lengyel, szlovák és cseh polgári demokrácia hívei a magyar ellenzék legújabb akcióit...

VAJON HÁNY ÉVET DOBTUNK KI A KUKÁBA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.28.Jó reggelt, puszi, pacsi mindenkinek! Vészesen fogy az év, de ez nem mondható el sem a NER feneketlen étvágyáról, sem a NER szakmunkások és tartóoszlopok pofátlanságáról, arroganciájáról, esetenként tényleg földszintes szellemi kapacitású trollokat megszégyenítő megmozdulásairól.

Tegnap előrebocsátottam (nem volt abban sem nagy kockázat), hogy a nagyonboldogújév első napja valószínűleg nem a puritán, várbéli kolostorban éri Felcsút üstökösét. Hát tényleg nem: ezúttal Brazília dühöngő szélsőjobbos elnökének beiktatási ceremóniáján gazsulál majd. A változatosság kedvéért. Erdogan diktátor és szultán pajtást ugyanis már beiktatták, oda hiába is menne. Abba, hogy a brazil társadalom mennyire mély válsága és a teljes, korrupcióval együtt élő politikai elit minő gyalázatos kudarca kellett ahhoz, hogy Jair Bolsonaro-t felszínre dobja a víz, vagyis mi vezetett szükségszerűen ahhoz, hogy még olyanok is rá szavaztak, akiket egyébként reggeltől estig gyaláz, azt most hagyjuk. Csak annyit állítok, hogy változatlanul több mint jelzésértékű, milyen alakokhoz dörgölőzik nagy erőkkel egy papíron európai, kisméretű, kis jelentőségű ország hatalmas küldetéstudattal sújtott vezetője. A brazil Trump-ként futó közveszélyes Bolsonaro radikalizmusával még a populizmus kortárs hősei közül is kiemelkedik: katonai diktatúráról álmodik, nyíltan homofób, szexista, rasszista büdöstapló, rajong az emberkínzásért, nyíltan megveti a demokráciát és olyan külügyminisztert nevezett ki, aki marxista ideológiának tartja „az éghajlatváltozással kapcsolatos rémhírterjesztést.” Nos, ennek az embernek gratulált Orbán a választások megnyerése után az elsők között, azt állítva: nagy elismeréssel látja, hogy azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában. Szerintem megnézhetjük magunkat, ha már most nem késő.

Bár ahol a felcsúti mangalicatrágyából, semennyi piaci munka nélkül, megszámlálhatatlan ideológiai pávatánc és raklapnyi elrongyolt köpönyeg árán, a közpénzből élősködés nagyobb dicsőségére egyenesen a Várba vezet az út, ott már bármi is megtörténhet. Nem tudom, mennyire kapcsolódik ehhez a sokmilliárdos, történelmi értelemben több mint szimbolikus fejleményhez, de itt szükséges megemlíteni: a Horthy-korszak puritán adófizetői milliárdokkal és a felcsúti sufnijogász Várba költözésével leírható restaurációjának kevésbé napos oldalán Magyarországon 3 év alatt mintegy 10 ezer családot lakoltattak ki. Miközben a Családok Galádok évének NER-indulóját trombitálták az ország fülébe...


LEBESZÉLTÉK A MAMÁT, HOGY BEGYÖMÖSZÖLJE A BEJGLIT A KÉZIPOGGYÁSZBA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI, ZSILÁK SZILVIA
2018.12.26. 


Külföldön élő magyarokat kérdeztünk meg Európa különböző országaiból, hogy hol és hogyan töltik a karácsonyt.Van, ahol a nagymama utazik ki, szalámival és túrórudival felpakolva, van, aki elképzelhetetlennek tartja a karácsonyt a családja nélkül, és már jó előre kiveszi a szabadságát. Van, akit a főnöke nem enged haza, és természetesen olyan is, akinek már a külföld jelenti az otthont. 

A karácsonyt a családdal együtt szokás tölteni, de mi van akkor, ha a családtag több ezer kilométerre, egy másik országban él? Lassan mindenkinek van olyan rokona, aki külföldre költözött, és az ő esetükben mindig nagy kérdés, hogy kivel és hol töltik az ünnepeket. Egy Párizsban élő nőnek az a természetes, hogy nyolc éve mindig hazajár, de nem mindenki ül az ünnepek közeledtével repülőre, egy Angliában dolgozó nőt a munka és a szürreálisan magas repülőjegyárak tartanak vissza, egy Norvégiában élő lány pedig már külföldön érzi otthon magát. Egy Hollandiába költözött család pedig azt a megoldást választotta, hogy a nagymamát mozgósítja az ünnepekkor. Azt is megkérdeztük, hogy különbözik-e az ünnep külföldön, milyen szokások ragadtak rájuk, és mi az a magyar szokás, amiből nem engednek. Egyeseknél már december eleje óta áll a karácsonyfa, mások viszont el sem tudják képzelni, hogy szenteste előtt feldíszítsék a fenyőt, de van, ahol töltött káposzta és bejgli nélkül is létrejön a karácsonyi hangulat.

Nóra több mint egy éve költözött ki Hollandiába a férjével és a kislányával, a testvére pedig már régebb óta kint él a párjával. A 73 éves “fittipaldi” anyukája maradt Magyarországon, akinek két testvére is gondozásra szorul, ő pedig még nyolc órában dolgozik egy bioboltban. Idén, csakúgy mint tavaly karácsonykor, ő repül ki Hollandiába ünnepelni. Több oka is van annak, hogy a mama utazik:

Jobban megéri, ha az anyukája megy ki hozzájuk: olcsóbb egy embernek a repülőjegy, mint ötnek. Egy autóval nagyon kényelmetlen lenne a 18 órás út, ha két kocsival mennek, akkor viszont lényegesen többe kerülne az utazás, mint a mama repjegye, amit oda-vissza útra tizenegyezer forintért vásároltak. Az ünnepek környékén amúgy is hatalmas a forgalom, a testvére egyszer megkísérelt kocsival hazajutni, 26 órába telt. Ráadásul Nóráék már december 27-én dolgoznak, tehát evidens volt, hogy az anyukája megy ki...

JÓZSI EGY PRIMITÍV BAROM, DE EBBEN NAGYON JÓ

INDEX
Szerző: SZABÓ EMESE
2018.12.28.


A lányt januárban hozták haza, de sokáig beszélni is képtelen volt, hónapokig kellett dolgozni azért, hogy egyáltalán meg tudjon szólalni. A durvább esetek közé tartozik, de így néz ki egy ember, aki emberkereskedelem áldozatává vált, miközben az érintetteteket segítő rendszer erős hiányosságokkal küzd.

Az Európai Bizottság december elején tette közzé emberkereskedelemről szóló jelentését, amelyből kiderült, az áldozatok számát tekintve Magyarország az élen jár: Románia, Hollandia, Lengyelország és Bulgária mellett benne van a top 5-ben. A rangsor ráadásul mit sem változott, a bizottság 2010-2012-es első jelentésében is ezen országok voltak a legérintettebbek.

A dokumentum rámutat arra is, hogy továbbra is a szexuális kizsákmányolást célzó emberkereskedelem a legelterjedtebb, átlagosan az esetek 56 százaléka ilyen. A szórás ugyanakkor hatalmas: nálunk ez az arány

96 SZÁZALÉKOS,

amivel ebben is a top ötben vagyunk, csak épp itt Szlovénia, Észtország, Horvátország és Dánia mellett. De hogy ne csak százalékokról beszéljünk: a jelentés szerint évente 400-500 magyar áldozatot regisztrálnak. Ténylegesen emberkereskedelemként viszont csak elvétve kerülnek be az esetek a hazai statisztikákba: a Belügyminisztérium koordinációs és statisztikai osztályának adatbázisa 2013 és 2018 között mindössze 34 olyan bűncselekményt rögzít, amely kimeríti az emberkereskedelem büntető-törvénykönyvi fogalomkörét.

Sok ezer áldozat

A különbségek azért ilyen nagyok, mert a legtöbb eljárás valamilyen kísérő bűncselekmény miatt indul, és úgy is kerül be a statisztikákba. Ilyen például a kerítés, a személyes szabadság korlátozása, a garázdaság, a súlyos vagy a könnyű testi sértés, a gyerekprostitúció vagy a gyerekpornográfia, aminek szintén magas az esetszáma. "Az emberkereskedelem tényállását nagyon nehéz bizonyítani, rengeteg dolgot kell hozzá igazolni, ami rendszerint nem jön össze. Az áldozatok például eleve ritkán tesznek vallomást, ami rontja az esélyeket" – mondja Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hazai irodavezetője...

RABSZOLGATÖRVÉNY: MOST IS ORRVÉRZÉSIG DOLGOZNAK, JANUÁRTÓL MÉG ROSSZABB LESZ

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.12.28.


Folyamatosan 6 napozunk – állítja a Henkel körösladányi gyárából egyik olvasónk, aki arról számolt be, hogy már a rabszolgatörvény januári életbe lépése előtt is agyondolgozzák magukat, bőven vannak 12 órás munkanapok, akár éjszakás műszakban is. A mosó- és tisztítószergyártónál számára így nem hoz sok újat az a megállapodás, amely alapján akár heti 68 óra is lehet a munkaidőplafon. A Portfolio.hu adta hírül elsőként a csúcstartónak kikiáltott cég nevét, és közölte, hogy a körösladányi Henkelnél ebben, vagyis 68 órás munkahét lehetőségében állapodtak meg a helyi dolgozói érdekképviselettel, a Henkel Munkás Érdekvédelmi Egyesülettel.

Kerestük az érdekképviseletet, milyen megfontolásból vállalták be a heti 68 órás munkaidőt, de karácsony után nem értünk el senkit a gyár központi számán.

Mint korábban megírtuk, a rabszolgatörvény megnyitja annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi évi legfeljebb 250 – illetve kollektív szerződés esetén 300 – óránál több, akár 400 óra túlórát rendelhessen el a munkáltató. Valamint azt is, hogy a munkaidőkeret 3 év legyen – ezt értelmezik sokan úgy, hogy a túlórapénzt három évvel elcsúsztatva fizetnék ki.

Eddigi cikkeinkben arról írtunk, hogy a 400 órás limit alkalmazása például úgy is lehetséges, hogy 50 héten keresztül 6 napos munkahetet alkalmaznak, minden hét végéből egy napot munkanappá tesznek. Leegyszerűsítve: megszűnik a szabad szombat.

De számos más variáció képzelhető el, a körösladányi heti 68 óra mellett leginkább 5 darab 12 órás és egy 8 órás munkanap, amit a törvény szerint követnie kell egy pihenőnapnak.

Az is kiderült, hogy a Henkel nem ment el a falig, a 68 órás munkahéttel és a három hónapos munkaidőkerettel nem használta ki maradéktalanul a munkatörvénykönyv adta lehetőségeket, a munkavállalók érdekében több védelmi pontot is beépítettek, úgymint:
- a 12 órás munkanapok számának maximum heti 5-re korlátozása,
- a minden hónapban szombatot és vasárnapot magába foglaló, két egybefüggő pihenőnap biztosítása,
- a munkaszüneti napok előtti éjszakai műszakok kizárása,
- a munkaidőkeret három hónapra való korlátozása a törvény szerinti maximum 1 éves munkaidőkerethez képest...

A NAGYVONALÚ KORMÁNY MÉG 500 MILLIÓT ADOTT A KÖZÖSBŐL TÁLLAY ANDRÁS FOCIKLUBJÁNAK 1,5 MILLIÁRDOS SPORTSZÁLLODÁJÁRA

444
Szerző: haszanz
2018.12.28.


Az év végén megint olyan pénzesőben részesítette a sportot a kormány, hogy szinte fel sem tűnt pár tétel:

- 450 millió forint a Természetjáró Szövetségnek, aminek az elnöke Garancsi István, Orbán Viktor kötélbarátja, és külföldi meccsekre repülőgépes magánfuvarozója

- 300 millió forint a Magyar Ökölvívó Szövetségnek, amely szövetség gazdasági ügyeit az ügyészség vizsgálja, mert a Duna Arénában a lefedett medencéken (!) megtartott ifjúsági világbajnokság költségei elképesztően megszaladtak. Éppen 300 millióval.
- 500 millió forint a mezőkövesdi sportszálló építésének támogatására. A félmilliárd a Mezőkövesd-Zsóry Futball Club Kft-nél landol.

Az első kettő is szép tétel, a harmadik viszont teljesen meglepő...

"ILYEN UTOLJÁRA A KÖZÉPKORBAN VOLT" - A MAGYAR MÉDIAHELYZET 2018-A

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.12.28.


Vannak pillanatok, amit még szakértőként is nehéz elemezni. Van például valós értelemben vett médiapiac Magyarországon? Újságírás-e az, ami a kormányzati médiaholdingnál folyik? Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatójával, egyetemi docenssel, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

hvg.hu: Ha egy szóval kellene összefoglalnia, milyen év volt a 2018-as médiaszempontból, mit mondana?

Urbán Ágnes: Borzalmas. Két dologra fogunk emlékezni ebből az évből. Az egyik a különböző sajtótermékek megszűnése, a másik a központi médiaholding létrehozása. A sajtótermékek megszűnése egytől egyig emblematikus pillanat volt, a Magyar Nemzet például rögtön a harmadik kétharmad után megszűnt, a Hír Tv-nél pedig – amely ugyan nem szűnt meg – élőben lehetett követni a hatalomátvételt. Láthattuk, hogy

"az egyik pillanatban még Kálmán Olga van a képernyőn, aztán Orbán Viktor tusványosi beszédét adják."

Másfelől a médiaholding egészen szürreális képződmény. Sok mindent láttunk már az elmúlt nyolc évben, de ilyet nem. Ezt még szakértőként is nehéz elemezni.

hvg.hu: Azt láttuk, hogy tíz médiatermék tulajdonosa egyszer csak önként felajánlja sajtóját egy olyan alapítványnak, ahol többek között kuratóriumi tag az Orbán család ügyvédje is.

U. Á.: Ráadásul az egész alapítvány egy balatonföldvári nyaralóba van bejegyezve. Ilyen utoljára a középkorban volt, hogy be kellett szolgáltatni a terményt a földesúrnak. Meg most. De olyan, ami a magyar sajtópiacon történt idén év végén, az példa nélküli...

A RÉTVÁRISÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.28.


Elvtársak! Elvtársak! Csend legyen, ne zsibongjanak, és a telefonokat kapcsolják ki! Köszönöm. Üdvözlöm önöket az Orbánizmus-Viktorizmus Esti Egyetem előadásán, amelyet kötelezően választottak szabadon. Ez itt a tudományos fideszizmus tantárgy, amellyel megalapozzuk mindannyiuk kellő alaposságú nemzeti világnézetét. Ezen belül is, kedves elvtársak, ma a Rétváriságról tanulunk, mint új, kiforróban lévő diszciplináról.

Rétváriságot mondtam, mert tárgyunk még nem rétvárizmus, de jó úton halad afelé. Néhány számítást el kell végeznünk még, hogy hivatalos irányvonallá váljék, például, hogy alkalmazása milyen hatással van a hintalovakra, a nyugdíjasokra és a szülő korban lévő nőkre. Mint tudják bizonyára, a rétváriság, a leendő rétvárizmus a jó hírek tudománya, amellyel, amelyekkel a lakosság bizakodása növelhető, és meghonosítása Rétvári elvtársnak köszönhető.

Rétvári elvtárs ösztönös zseni. Sokáig azt hitte mindenki, hogy a Központi Bizottság utasítására ilyen, hogy a munkaköréhez tartozik a rétváriság, aztán kiderült, hogy magától látja meg a szarban is a nyalókát, a halálban az életet, a sírásban a nevetést. Ilyet rajta kívül senki nem tud, s mivel kidolgozott módszertana nem volt, Habony elvtárs gyűjtötte össze nekünk az ismertetőjegyeit, hogy a tagság elsajátíthassa és hatékonyan alkalmazhassa nehéz munkája során.

A rétváriság kiindulópontja, fundamentuma mintegy, a hit. Nem a vallásos buzgalom, hanem az irreálisban való tudományos meggyőződés. Tulajdonképpen egyező eredőjű ez az istenhittel, mindkettő alapja a “Hiszem mert képtelenség”, a “Credo quia absurdum est” paradoxona, amelyet nagyon sokan és igen tévesen Tertullianusnak tulajdonítanak. Ezt, bár nem szorosan tárgya a rétváriságnak, de helyre kell tennünk, hogy tudásunkkal megállhassunk Kásler professzor és az ő tízparancsolata előtt...

JÖVŐRE ÚTELÁGAZÁSHOZ ÉRKEZIK A POPULIZMUS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.28.


- Az elemzések azt jósolják, hogy jövőre megtörik a populisták lendülete, de azért még sok bajt tudnak okozni a következő évek Európájában 

- Brüsszelnek nem szabad tovább totojáznia a jogállamiság védelmében

- A demagóg kormányok gyárilag hajlanak a korrupcióra és a demokrácia, illetve az alapjogok korlátozására

Washington Post

Egy neves tengerentúli elemző azt jósolja, hogy a jövő év kemény lesz a populisták számára. Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute kutatója úgy gondolja, hogy 2019-ben megbotlik a populizmus forradalma. Először is, mert minél több helyen jutnak hatalomra a ilyen erők, annál nyilvánvalóbbá válik az ára. Lásd a Brexitet, de Trumpnak sem lesz könnyű megnyernie a kereskedelmi háborúkat. Másodszor, mivel csökken a migráció jelentősége. A harmadik ok az, hogy minden közkeletű hiedelem ellenére a populisták nem túlzottan jók, amikor el kell hódítani a többséget. Orbán Viktor csak egyszer szerzett 50 %-nál többet a választáson, azóta a kétharmad leginkább annak köszönhető, hogy a Fidesz igényeihez szabták a vonatkozó törvényt. Macron viszont tavaly igencsak megverte populista vetélytársát.

Lehet, hogy az inga szintén Keleten kezd el visszafelé lengeni. A hideg idő és az ünnepek ellenére Magyarország nagy tiltakozásokat élt át. Jövőre a lengyeleknél nem valószínű, hogy a PiS meg tudja őrizni fölényét. Görögországban a politikai közepet képviselő Új Demokrácia magasan vezet a közvélemény kutatásokban. De ettől még a politika nem tér vissza a megszokott kerékvágásba. A következő években a populisták által kihasznált új választóvonalak lesznek a meghatározóak, így a vidéki és városi szavazók közti ellentétek, illetve a nyílt és zárt társadalom csatája. A populisták alighanem előretörnek az európai választáson. Ezzel együtt könnyen lehetséges, hogy most már meg akar szólalni a csendes többség, hiszen a politika radikális, és rendkívül polarizált. A feladat az, hogy hangot kell adni ezeknek a rétegeknek, és olyan programot kell kikényszeríteni, amely felpezsdíti és megerősíti a demokráciát.

FT

A kommentár úgy látja, hogy jövőre az EP-választás miatt minden tagállamban szembefordulnak a liberálisok és konzervatív nacionalisták, vagyis a repedések nem csupán a Kelet és a Nyugat között húzódnak. Ily módon a következő évet egyrészt az euroszkeptikus, nacionalista erők, másrészt azoknak a köröknek a küzdelme határozza meg, amelyek EU-pártiak és szükségesnek tartják a nemzetközi együttműködést. Macront igencsak más politikai fából faragták, mint Orbánt. Ha a magyar kormányfő és a hozzáhasonlók jól szerepelnek májusban, akkor elég befolyáshoz juthatnak, hogy az uniós testületek falain belülről megtorpedózzák a francia elnök elképzelését. A vita az ideológiáról, az identitásról és a közösség jövőjéről zajlik. De az téves leegyszerűsítés, hogy itt az erényes, nyitott gondolkodású nyugatiak, illetve a tudatlan, nem-demokratikus keletiek állnak szemben.

Persze, a régi klisék tovább élnek. Egyes nyugatiak tartják őket életben, hogy igazolják a többsebességes Európa gondolatát. Az, hogy Magyarország, Lengyelország és Románia eltávolodott a demokráciától és a jogállamtól, amit tetézett a vita a menekültekről, tökéletes mentségként szolgál az effajta tervekhez. Ám pl. a mai Olaszország sem éppen a liberális értékekről és az unió politika végrehajtásáról híres. Salvini ugyanúgy szembemegy az EU óhitűségével, mint Orbán vagy Kaczynski. A populizmus erősen jelen van a franciáknál és a hollandoknál is. Viszont a balti köztársaságok nem keményvonalas nacionalisták, akik fejre állítják a jogállamot és gátolják az integrációt.

A nemzeti konzervatívok Keleten azt hirdetik, hogy ők a kereszténység igazi védelmezői, nem pedig a dekadens, hitehagyott, multikulti nyugatiak. Ám igazából minden európai társadalomban látni a politikai-kulturális szakadékot a liberális városiak és a konzervatívabb vidéki lakosság között. Ez rímel a népiesek-urbánusok vitájára a kontinens keleti felén. A Fidesz vereséget szenvedett Budapesten. Ugyanez jellemző Lengyelországra és Ausztriára, valamint a brit népszavazásra is. Ha a Kelet és a Nyugat jövőre nem tesz erőfeszítéseket közös szálak erősítésére, akkor csak még nagyobb lesz az EU-t szétfeszítő feszültség...