2021. január 27., szerda

VARGA KITERJESZTENÉ A DIKTATÚRÁT A TECHCÉGEKRE, MERT KORLÁTOZZÁK A HAZUG PROPAGANDÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.26.


Varga Judit igazságügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy a multinacionális techcégeket szabályozó törvényt kívánnak alkotni, amelyek a magyarországi felhasználókat megvédik attól, hogy a techcégek a saját felhasználási feltételeik szerint saját maguk hozzanak döntést arról, hogy milyen tartalmat engedélyeznek és szankcionálnak. Varga Judit szerint a jobboldali és “keresztény” tartalmakat korlátozzák a közösségi média tulajdonosai, amely számukra jogsérelmet jelent, méghozzá jogorvoslati lehetőség nélkül.

A magyar igazságügyi miniszter összetéveszti a bíróságot és bármely állami hatóságot egy magáncég működésével. Ha egy magáncég nyújt egy szolgáltatást, jogában áll az arra vonatkozó felhasználást a saját körében meghatározni. A felhasználónak jogában áll ezeket a felhasználói feltételeket elfogadni vagy elutasítani, ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy nem veszi igénybe e megadott feltételek elutasítása esetén a szolgáltatást. A felhasználó nem írhatja elő egy magáncégnek, hogy milyen felhasználási feltételek mellett teszi lehetővé a felhasználást. Akinek a feltételek nem megfelelőek, az nem veszi igénybe a szolgáltatást. Akinek ez nem tetszik, létrehozhat más feltételekkel egy másik szolgáltatást.

A közösségi média tulajdonosai annyiban felelősek, hogy az általuk terjesztett tartalmak nem sérthetik az állami törvényeket. Amerikában a legnagyobb a szólásszabadság, aznban ez sem korlátlan, mert az erőszakra való felbujtás, vagy olyan tartalom, amely erőszakhoz vezet, nem tartozik a szólásszabadság védelme alá. Trumpot ennek alapján tiltotta le örökre a Twitter, az általa közölt tartalmak a Capitolium elleni támadáshoz vezettek. Az európai országokban, amelyekben korlátozzák a gyűlöletbeszédet is, a szólásszabadság határai még szűkebbre szabottak. Ezért a magáncégek felhasználási feltételei nagyobb részt azokat az eseteket korlátozzák, amelyek sértik a törvényeket, a személyes szabadságot.

Az internet és a social media megfelelő szabályozásának hiánya két irányból érkező támadásokat generál. Egyik oldalról a fake news, az álhírek, a rasszizmus, az uszs, az erőszakra való felbujtás korlátozását sürgetik, másik oldalról a szólásszabadság korlátozása miatt tiltakoznak a rasszisták, a neonácik, a diktatúrák propagandistái, az uszítók és az erőszakos cselekményekre felbújtók. Látszólag valami teljesen új szabályozásra lenne szükség, amely meghúzza a szólásszabadság és a jogsértő felhasználás közötti határokat, azonban erre semmi szükség nincs, mivel a mainstream médiával kapcsolatban ezek a határok világosak. Ezeket kellene alkalmazni...

42 SZÁZALÉKOS PROFITRÁTÁT ÉRT EL A VOLT FIDESZES ALPOLGÁRMESTERHEZ KÖTŐDŐ ÉPÍTŐCÉG ÉRDEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2021.01.25.


Beperli Érd ellenzéki polgármestere azt a helyi vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodapítési beruházást a Pest megyei városban 2017-ben. Ez a cég – az óvodaépítési ügyekben jelentős befolyással rendelkező volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat. 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot vágott zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

A pénzügyminisztérium arról értesítette a város új polgármesterét, Csőzik Lászlót tavaly nyáron, hogy a Pest megyei város önkormányzatának a korábbi, fideszes vezetés idején elkövetett közbeszerzési szabálytalanságok miatt 70 millió forintnyi uniós támogatást kell visszafizetnie.

T. Mészáros András volt polgármester ugyanakkor azt írta az Átlátszó megkeresésére, hogy “a pályázat elbírálása során nem történt szabálytalanság”. Az érdi fideszes pártvezér kijelentésével szemben a pénzügyminisztérium a Fácán utcai óvoda 300 millió forintos építési pályázatának vizsgálata után megállapította, hogy a közbeszerzési ajánlatok elbírálása előtt, de azután is az érdi önkormányzat 2017-ben súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt.

A minisztérium olyannyira jelentősnek ítélte a szabályszegéseket, hogy a 100 százalékban EU-támogatásból pénzelt beruházás során kifizetett összeg 25 százaléka, 70 millió forint visszafizetésére kötelezte az érdi önkormányzatot. Ezt az összeget azonban már nem a 2019. októberében megbukott T. Mészároséknak kellett visszafizetniük, a számlát az összellenzéki többség által vezetett önkormányzat állta...

HÁBORÚ ÉS BÉKE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.27.


Azt mondja Lázár János, hogy háborúban nem lehet országot építeni. Nem lett napkeleti bölcs, nem látta be az épülő ház máris omlik dialektikáját, illetve nem merengett el az élet és halál egylényegűségén, hanem készül a választásokra. Mi mindannyian arra készülünk, és nem fogunk Lázár Jánosra szavazni, mert annyit is érünk. Vannak dolgok, amiket nem feled el az ember, és ez csak az egyik a sok közül. És, ha Lázár János azt mondja, háborúban nem lehet országot építeni, akkor számon fogjuk rajta kérni az elmúlt tíz évet, amikor háború volt, és ezek szerint az építkezés elmaradt.

Lázár János az elmúlt tíz év háborús viszonyainak tevékeny részese volt, olyan pedig nem létezik, hogy most letörölgeti vértől iszamos kezét, és mint az emberiség nagy barátja tér meg a nemzet kebelére, egyesítve az egyesíthetetlent. Az interjúban, ami vele született, bukolikus képet föst magáról, ahogyan lovakat tenyészt, és kastélyának napsütötte erkélyén mélázva jóságos uraságként temeti el a baltát meg a fokost, és nem zavarja majd, ha a jobbágyok szorgalmukból gyarapodnak. Lázár János elmegy a sunyiba, mert ugyanis az elmúlt tíz év háborúiból fakadóan ült bele a kastélyába.

És most, hogy a szerzés bevégeztetett, az ország kifosztva és lecsupaszítva, békejobbot kínál a megalázottaknak és megnyomorítottaknak. Viszont mi emlékszünk Lázár Jánosra, aki elkészítette a bécsi, migráncsos, riogató videóját a béke jegyében, háborút indított a Heineken vörös csillaga ellen mintegy barátságból, és emlékszünk a közmunkás definíciójára is, miszerint: Akinek reggel hatkor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni.” Mindenre emlékszünk...

A TANÁROK ÖTÖDE MEGFERTŐZŐDÖTT A JÁRVÁNYBAN, AZ OLTÁSI KEDVÜK MAGASABB, DE NEM ÉRZIK MAGUKAT BIZTONSÁGBAN

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.01.26.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont 2020 decemberében közös online kutatást indított, hogy pontos képet kapjon arról: miként érintette a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók munkáját, egészségét a koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott intézkedések. A kutatás eredményeit ma közölték, ezekből kiderül:

1. A pedagógusok többségének nem volt elégséges digitális kompetenciája ahhoz, hogy maradéktalanul el tudja látni az oktatói tevékenységeit. Több felelősség hárult az oktatókra, a munkáltató nem segített. A jó kollegiális viszony és a személyes ismeretségnek hála a pedagógusok nehezen ugyan, de alapszinten el tudták látni a munkájukat a digitális távoktatás ideje alatt. A régóta digitális tanrendben oktatók, fáradtak, leharcoltak, fásultak, a kiégés jeleit mutatják.

2. Biztonság érzetük csekély, önkéntes tesztelési hajlandóságuk magas, oltási hajlandóságuk meghaladja a magyar társadalom oltási kedvét.

3. Ugyan lassan kezdenek hozzászokni a digitális oktatáshoz a pedagógusok, mégis megosztottak abban a kérdésben, hogy hogyan, milyen oktatási rendben volna érdemes oktatniuk 2021 tavaszán.

4. A digitális oktatással járó hátrányok az általános iskolásokat, szakiskolásokat, valamint a szakközépiskolásokat sújtotta a legnagyobb mértékben- a pedagógusok véleménye szerint.

(A kutatás regionális, fenntartó szinten, valamint életkor szerint reprezentatív.)

A pedagógus társadalom megosztottnak tűnik abban a kérdésben, hogy milyen platformon lenne érdemes a tavaszi félévben oktatni. Többségük (56%) hagyományos tanrendben oktatna tavasszal, teljes digitális tanrendet a pedagógusok 19 százaléka választaná, hibrid – vagyis online és offline formában egyaránt – a válaszadók negyede végezné oktatói, nevelői munkáját...

SZÁJKOSARAT TENNE A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁRA A KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.01.27.


Kedden Facebook posztjában azt írta Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy tavasszal törvényjavaslatot nyújt be a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról az Igazságügyi Minisztérium. A Reuters szerint a 2022-es választások közeledtével a magyar nacionalista kormány mindent elkövet, hogy korlátozzák a közösségi média gigavállalatait. Külön érdekesség, hogy Varga éppen e felületek egyikét használta fel javaslata ismertésére. A Der Standard arra is felhívja ennek kapcsán a figyelmet, hogy a közösségi platformokon aktívabb fiatalok körében Orbán népszerűsége érzékelhetően alacsonyabb.


A Reuters jelentése – és megfogalmazása – szerint Magyarország nacionalista kormánya a 2022-es választások közeledtével azt mondta, hogy korlátozó intézkedéseket fog hozni a közösségi média gigavállalataival szemben, és meg kívánja akadályozni, hogy a liberális bírálók szándékosan, ideológiai alapon visszaéljenek a digitális platformokkal.

Varga Judit párhuzamot vont azzal, hogy a Twitter és a Facebook zárolta Donald Trump volt amerikai elnök fiókját, miután hívei január 6-án megrohamozták a washingtoni Capitoliumot. Az igazságügyi miniszter szerint a tech gigászok a magyar állami vezetők szólásszabadságát is megpróbálják korlátozni – írja a hírügynökség. Az amerikai tech guruk elszabadultak, és Barack Obama korábbi elnök maga is jelezte, hogy Trump elnémításával ennek nincs vége, hiszen több Trump van még a világban, mint például Orbán Viktor – ismerteti a Reuters a miniszterasszony által a kormánypárti Pesti TV-ben mondottakat.

Varga Judit azt állítja, hogy a liberálisok keményen lépnek fel, és minden eszközt igénybe fognak venni 2022-ben az Orbán-kormány ellen – írja a hírügynökség, és megjegyzi, hogy az akkor esedékes parlamenti választástól szoros küzdelmet várnak. Varga – folytatódik a tudósítás – a Facebookot használta fel arra, hogy bejelentse azokat a jogalkotási terveket, miszerint törvénybe kívánják foglalni a közösségi média korlátozását – azt azonban nem fejtette ki bővebben, hogy milyen lépésekre gondolnak.

A miniszter szerint mindenesetre nem maradhat következmények nélkül az ideológiai vagy üzleti érdekek mentén történő, szándékos károkozás, az, hogy ma „bárkit le lehet önkényesen tiltani, pékeket, fodrászokat, nyugdíjasokat, tanárokat, KKV-kat és állami vezetőket”. Tavaly decemberben egyébként a Facebook letiltotta Varga Judit egyik bejegyzését is.

Orbánt – teszi hozzá mindehhez a Reuters – az ellenzéki liberális és centrista pártok, valamint a médiaszabadság aktivistái azzal vádolják, hogy a hatalmon töltött elmúlt évtized során fokozatosan szájkosarat tett az őt bíráló média szájára, a közmédiát pedig saját engedelmes szócsövévé tette, miközben szövetségesei felvásárolják a magánkézben levő média nagy részét, és vagy bezárják, vagy megszelidítik a kritikus hangot megütő intézményeket. A közösségi médiáig azonban nem ér el Orbán keze, és ott erősödnek a bíráló hangok, miközben úgy kell szembenéznie a 2022-es parlamenti választással, hogy tovább tart a COVID-19-es világjárvány, visszaesett a gazdaság, az ellenzék pedig összefogott vele szemben. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a Fidesz az ellenzéki szövetség mögé szorult a szoros versenyben.

A közösségi médián keresztül akarják elérni a fiatalokat

A bécsi sajtó – így például a Der Standard című lap – szintén beszámol a Varga Judit által a közösségi média megrendszabályozását illetően kilátásba helyezett tervekről, részben az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján. Ez utóbbi a politikai összefüggések ismertetésekor kitér arra is, hogy Orbán népszerűsége a fiatalabb választók körében egyértelműen alacsonyabb az átlagnál. Az APA szerint „megfigyelők úgy vélik”, ez is oka lehet annak, hogy a kormány szorosabban ellenőrzése alá akarja vonni a közösségi médiát.

Mexikó néhány napon belül engedélyezheti a Szpznyik V-t

És most a védőoltásokról. A Russia Today angol nyelvű orosz hírportál arról számol be, hogy Mexikó várhatólag néhány napon belül zöld utat ad a Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcinának. Ezt az ország egészségügyi miniszterhelyettese közölte, miután a felkért szakértői bizottság ilyen értelmű javaslatot tett. Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, aki maga is megfertőződött, hétfőn telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki mexikói tájékoztatás szerint ígéretet tett arra, két hónapon belül 24 mililó adag orosz vakcinát juttatnak el Mexikóba – írja a Russia Today. Az orosz hírportál szerint India is heteken belül engedélyezheti a Szputnyik V-t.

Európa identitásválsággal néz szembe

Eközben a Politico arról ír, hogy Európa identitásválsággal néz szembe a vakcinákkal kapcsolatos kereskedelmi háborúban. Ez alatt az amerikai portál brüsszeli kiadása azt érti, hogy az Unóban felháborodást váltott ki az angol-svéd Astra-Zeneca oltóanyag kiszállításával kapcsolatos késlekedés. EU-tisztségviselők szerint a hét végéig döntésre akarnak jutni, elrendeljenek-e exporttilalmat az Unió területén előállított koronavírus-oltóanyagra. A Politico megfogalmazása szerint a liberális gondolkodású brüsszeli eurokraták szembe kerültek azokkal a nemzeti politikusokkal, akik a saját bőrükön érzik az emberek felháborodását amiatt, hogy az EU-ban lassabban terítik a vakcinákat, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, illetve Izraelben.

NEM RAJZOLNI AKARNAK EGY IDEÁLIS KORMÁNYT

168 ÓRA
Szerző: FEKETE NORBERT
2021.01.27.


Bár a három független képviselőként politizáló politikus nem csatlakozhatott az ellenzéki pártok egyezségéhez, a véleményük mégis megjelenhetett a tárgyalásokon. Elmondják, miket tartanak az esetleges kormányváltás utáni fontos teendőknek.


Biztos, hogy lesz olyan ellenzéki politikus, aki kormányon kísértésbe esik, de a legfontosabb, hogy a Fidesz uralmával ellentétben ennek jogi következménye kell hogy legyen – válaszolja Hadházy Ákos a kérdésre: nem tart-e attól, hogy az a rengeteg különböző, most éppen elnyomott politikai és gazdasági érdek – ha az ellenzék kormányra jutna – utat törne magának. Ez is erősítené a sztereotípiát, hogy az ellenzék sem különb a kormánypártoknál. A független képviselő szerint épp az „ellenzéki kormány” egyik alapvetése az legyen, hogy nemcsak a fideszes vagyon visszaszerzése érdekében, hanem a saját korrupciógyanús eseteivel szemben is kellő határozottsággal lép fel.

Ehhez azonban előbb választást kell nyerni. Egyelőre az egyesült ellenzék jó úton halad afelé, hogy egységesen – és esélyesként – induljon neki a 2022-es választásnak. A Jobbik, Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd és LMP alkotta szivárványkoalíció vezetői néhány hete meg is állapodtak az alapelvekben, és abban, hogy előválasztáson döntenek a jelöltekről.

Ezeken a tárgyalásokon nem vett és nem vesz részt sem Szél Bernadett, sem Hadházy Ákos, sem pedig Szabó Szabolcs,

jóllehet mindhárman ellenzéki politikusok. Hármójuk Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség nevű képviselőcsoportja – lévén nem párt – nem csatlakozott a megbeszélésekhez, de a Momentummal kötött szövetségi megállapodás biztosítja számukra, hogy ezeken a tárgyalásokon is megjelenjen a véleményük.

Habár ez a vélemény szinte semmiben nem különbözik az összefogás pártjainak elképzeléseitől, a csoport tagjai nem csatlakoznak egyik formációhoz sem, egyéniben, függetlenként tervezik az indulást, illetve a részvételt az esetleges előválasztásokon. Ez azonban nem zárja ki, hogy ne fogadják el pártok támogatását, a Momentummal pedig szövetségi viszonyt is ápolnak...


SZPUTNYIK: ELHALLGATOTT KÉTSÉGEK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.01.27.


A kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik – értesüléseink szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során.


A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet; A kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint – a Népszava értesülései szerint ezekre a felvetésekre is választ várt több szakértő, amikor az orosz Szputnyik V vakcina engedélyezése során kikérte álláspontjukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Forrásaink szerint más azt nehezményezte: az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Amikor ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt kapnak majd erre a szakértők. Árnyalja viszont képet, hogy ezt az ígéretet nem sokkal az engedélyezés előtt tették. 

Mindez alátámasztja, hogy – miként arról tegnap elsőként a Telex és 444 beszámolt – a Szputnyik V vakcina gyors magyarországi engedélyezése még az eljárásban megkérdezett külső szakértők körében sem oszlatott el minden aggályt. Ezért éppen a segítségül hívott külső specialistákat lephette meg legjobban az OGYÉI feltételek nélküli múlt heti jóváhagyása. Információink szerint ugyanis a szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna. 

A felkért tanácsadókat meglepte az is, hogy aggályaik tisztázása előtt, azokat lényegében eltagadva beszélt az OGYÉI főigazgatója arról, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő. Szentiványi Mátyás azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta akkor Szentiványi. Hozzátette: "Az OGYÉI engedélye sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik.”...

50 ÉVE LUXUSSZÁLLÓNAK ÉPÜLT DOBOGÓKŐ MAI SZÉGYENFOLTJA

24.HU / SOKSZÍNŰ VIDÉK
Szerző: KEMMA, 24.HU
2021.01.27.Az egykor szebb napokat látott épület ablakai betörve, termeiben az asztalok, székek szétdobálva, iratok, fizetési bizonylatok, újságok szanaszét.


1971-ben adták át rendeltetésének Dobogókő akkori büszkeségét, a Hotel Nimródot, amely évtizedeken át kedvelt pihenőhelynek számított. A szállót az abban az évben Budapesten rendezett, minden idők legnagyobb és első vadászati világkiállításához kapcsolódva építették a vendégek egy részének kiszolgálására, írta a Kemma.

A Nimród a maga korában luxusszállónak számított. Az országban az elsők között itt tartozott a szobákhoz külön fürdőszoba, a hotel szaunával, uszodával, panorámás összkomfortos szobákkal és kiváló konyhával várta a Pilisbe látogatókat...

„HA MOST MEGKAPOM AZ OLTÁST, LEHET, HOGY VAN HÁTRA JÓ ÖT ÉVEM, HA VISZONT MEGFERTŐZŐDÖM, AKKOR VAN HÁTRA KÉT ROSSZ HÓNAPOM”

444-HU
Szerző: BOROS JULI
2021.01.27.


Újabb, a frontvonalban dolgozó ápolót szólaltatott meg a Blikk. Tegnap Papné Huszár Erika, a Szent László és Szent István kórház Covidrészlegének vezető ápolója beszélt a lapnak arról, milyen az élet az osztályon, ma pedig Szűtsné Bárdos Gyöngyvér telephelyi vezető ápoló mondta el, milyen volt megszervezni a járvány alatt is a hatalmas kórház ápolóinak munkáját.

A járvány miatt 70-80 főt rendeltek át hozzájuk más kórházakból, ezért nagyon hálásak voltak. Hozzátette, volt olyan kolléga, aki a kivezénylés után is szívesen maradt volna segíteni, de olyan is, aki nem bírta a nyomást.

„Aki a szülészeten dolgozott világéletében, annak nagyon nehéz beállni egy olyan belgyógyászati osztályra, ahol oxigénen lévő betegeket ápol, és lehet, hogy a műszakja alatt kettő beteget veszít el. Ő az élet másik oldalán van. Ez így nagyon nehéz”


- mondta az ápoló a lapnak. „Ha valaki nem tudta ezt a munkát felvállalni, azt megpróbáltuk visszaengedni, vagy olyan osztályra helyezni, ahol nem terhelte a felelősség vagy a félelem”...

TITKOS TALÁLKOZÓ UTÁN LETT BOTRÁNY A TURIZMUSPÉNZEK FŰ ALATTI KIOSZTÁSÁBÓL

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2021.01.27.


A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. Az általa vezetett érdekvédelmi szervezetben akkora feszültséget okozott a pénzosztás, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.


Csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – tudta meg a 24.hu. Ahogy azt is, hogy előbbi, a balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét célul tűző egyesületben az állami pénzek kiosztásának módja és átláthatatlansága akkora feszültséget okozott, hogy a napokban az elnök, Laposa Bence – akinek érdekeltségei nem mellesleg a legnagyobb összegű támogatásokat zsebelték be – és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását.

Információnk szerint a tagok egy részénél – érthetően leginkább azoknál, akik kimaradtak a pénzosztásból – az ütötte ki a biztosítékot, hogy Laposa egy listát adott le az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt. Laposa pedig két érdekeltségével is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el...

AZ ELMÚLT PÁR ÉVBEN NAGY INGATLANMÁGUS LETT VARGA JUDIT

TELEX
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, JOÓB SÁNDOR, ROVÓ ATTILA
2021.01.27.


Sokan ismerik a Káli-medencében Köveskál központját, amit nyaranta szabályosan megszállnak a biciklis, autós és gyalogos turisták. Jóval kevesebben ismerhetik azt a kis utcát, ami a falu központjából vezet fel egy Balatonhenye nevű kis faluba. A zsákfalu egyik zsákutcájában áll Varga Judit igazságügyi miniszter és férje háza.

A Balaton-felvidék jellegzetes stílusában épült régi kőházat ízlésesen hozták rendbe és modernizálták: a padlásteret beépítették, a tetőre napelemeket helyeztek, a rendezett udvarba medencét építettek. Varga Judit vagyonnyilatkozatából tudjuk, hogy a ház alapterülete 195 négyzetméter. A kerítése a környéken jellegzetes terméskőből épült, a falra biztonsági kamerákat szereltek. Jól látható, hogy nemrég aszfaltozták le az utat, amelynek a folytatása a másik irányba Balatonhenye főutcája és lényegében egyetlen nagyobb utcája.

Az épület a Szép Házak magazin 2019-es számában is szerepelt.

„A Káli-medencében egy egykori parasztház romjain hagyományőrző házat valósított meg a fiatal házaspár. A díszített homlokzatú, népies külső belül provence-i és vintage stílusú bútorokkal párosul”

– olvasható a lapban, ahol a belső tereket is megcsodálhatjuk. Szép képek láthatók a ház udvaráról és az impozáns medencéről a házat felújító építész honlapján is. A ház kívülről egyáltalán nem hivalkodó, nem lóg ki a falu hasonló módon felújított régi házai közül. Azt sem mondhatnánk, hogy különleges panorámával rendelkezik: a ház elülső frontján lévő ablakok a kis falusi focipályára és a mögötte lévő mezőre néznek, hátrafelé pedig a domboldalon a szomszéd telek gazdasági épületei látszanak.

Az utcának ezen a szakaszán a házak többsége láthatóan nyaraló, az itt álló hét házból talán csak kettőben laknak helyiek. Ez a helyzet az egész faluban is: a lakosság öregszik, most már csak 130 állandó lakos van, mondja egy utcán álló nő. A múlt héten hárman haltak meg – veti közbe egy férfi, aki épp a házából lép ki...


MIÉRT BESZÉLÜNK 2021-BEN A HOLOKAUSZT FELELŐSEIRŐL?

MÉRCE
Szerzők: LACZÓ FERENC, PAPP GÁSPÁR
2021.01.27.


Ma egyetlen emléktábla van a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson[1] található kúrián, ahol a magyar Belügyminisztérium vezető tisztségviselői, így Endre László és a német Birodalmi Biztonsági Főhivatalt képviselő Adolf Eichmann közti, 1944 tavaszi egyeztetések során elhatározták több százezer magyar zsidó Auschwitz-Birkenauba és más táborokba deportálását. E tábla sem az 1944-es döntésnek és e döntés áldozatainak, hanem a magyar holokauszt legradikálisabb, egyúttal leghatékonyabb elkövetője, Endre László családjának állít emléket.

Erre a tényre Vági Zoltán és Kádár Gábor közösen írott, A végső döntés című könyvének záró fejezete hívja fel a figyelmünket, A népirtástól a népbíróságig című sorozatunkat első fokon e megdöbbentő tény motiválta.

Az auschwitzi megsemmisítő tábor felszabadulásának 76. évfordulóján nem nehéz belátni, hogy nem pusztán e konkrét petőfiszállási-szentkúti történelmi helyszín jelentősége merült feledésbe, hanem a holokauszt magyar főbűnöseinek cselekedetei is, olyannyira, hogy Endre Lászlónak még a neve sem közismert.

Hogyan lehetséges mindez, 75 évvel azután, hogy a Zeneakadémián sor került a magyar holokauszt főbűnöseinek felelősségre vonására, az Endre–Baky–Jaross-perre, és annak ellenére, hogy a témát immár évtizedek óta nagy érdeklődés övezi?

Miért vesznek a múlt homályába a holokauszt történetének magyar kulcsfigurái, a tetteiket lehetővé tevő intézményekkel és folyamatokkal együtt? Méghozzá annak ellenére, hogy a magyar állam hivatalosan a „soha többé” jegyében fogalmazza meg a népirtáshoz fűződő viszonyát?

És miként lehetne ezen változtatni, hogy a holokauszt ne moralizáló-elidegenítő tanmeseként rögzüljön, hanem intézmények és személyek konkrét felelősségét felvető történelmi folyamatként lehessen róla gondolkodni, és az így nyert történelmi tudásunk a jelennek is kritikus tükröt állíthasson?

Sorozatunkat e kérdések és célok inspirálták...

PUTYIN PALOTÁJA MELLETT ELTÖRPÜLNEK A FONTOS MAGYAR EMBEREK KACSALÁBON FORGÓ DÁCSÁI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.01.26.


Az elmúlt évek során számtalan közszereplő luxusingatlanát mutattuk be olvasóinknak, Semjénék vadászházától kezdve Tiborcz István alsóörsi nyaralóján át Orbán Győző Hatvanpusztán épülő óriásbirtokáig. Vlagyimir Putyin orosz elnök Fekete-tengeri palotájához képest persze még az utóbbi is csak egy koszos balkáni putri, szóval kis ország, kis dácsák. Mutatjuk a legérdekesebb ingatlanokat, amelyeket az elmúlt években az Átlátszó – és néhány független laptársunk – bemutatott a nyilvánosságnak.


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus néhány napja mutatta be a nyilvánosságnak Oroszország legjobban őrzött és (eddig) legtitkosabb épületét: Vlagyimir Putyin orosz elnök 17.691 négyzetméteres palotáját a Fekete-tenger partján. Az orosz titkosszolgálat, titokzatos cégek és emberek szövevényébe rejtett ingatlanban kaszinó, sztriptízbár, makettszoba, kápolna, jégcsarnok és minden egyéb extra van, amire csak szüksége lehet az elnöknek.

Ahogy egy olvasónk fogalmazott: “Ehhez képest még Hatvanpuszta is csak egy koszos putri”, de ugye az még nincs kész, így nem tudhatjuk, milyen lesz a végén.

Navalnij videójától ihletve azonban összegyűjtöttük, hogy Magyarországon milyen és hány darab Fontos-Ember-Villa ismert eddig, és nincs ok panaszra: sok kisebb-nagyobb dácsa került már nyilvánosságra...

SZABAD SZEMMEL: HÁZI KÉSZÍTÉSŰ VÁLSÁGGAL KERÜLT SZEMBE AZ EU - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.27.


FT


A kommentár azt ajánlja Bidennek, hogy vesse be a hozzáértést, ha sikeres politikát akar, mert a Köztársaság Párt mindent el fog követni, hogy meghiúsítsa törekvéseit. Az elnöknek mindenekelőtt a rendet kell helyreállítania a közéletben. Ahhoz pedig tarthatatlanná kell tenni a republikánusok jelenlegi irányvonalát. Ám ha ez nem megy, akkor reménytelen bízni az amerikai demokratikus stabilitás és az USA világhatalmi szerepének visszaállításában.

Az elemzés nagyszerűnek tartja, amit a politikus a beiktatásakor mondott, hogy ti. a demokrácia értékes és felülkerekedett az urnáknál. Ám továbbra is jelen vannak azok az erők, amelyek hatalomra segítették Trumpot. Márpedig, ahogy Jan-Werner Müller megfogalmazta: az előző elnöknél okosabb populisták lassan, jogi és alkotmányos machinációkkal fojtják meg a jogállamot. Az pedig különösen veszedelmes, amikor a nagytőke összebútorozik a fanatizmussal.

A Trump alatt eluralkodott megtévesztés, hozzá nem értés, kiszámíthatatlanság, közönyösség és idegengyűlölet sokat ártott a szövetségesek körében a bizalomnak, egyúttal rombolta a tiszteletet az USA ellenfelei részéről. Biden csak akkor boldogul, ha enyhíti a hatalmas belső egyenlőtlenségeket. Ehhez jó kiinduló pont a javasolt 1,9 billiós segélycsomag. De a másik nagy párt mindent elkövet, hogy megfúrja. A siker azonban sürgős, mert már jövőre időszaki szenátusi választások jönnek.

De összejöhet, hogy eredményesnek bizonyul a tömeges oltás és beindul a gazdaság. A világ mindeközben sokat nem tehet, azon kívül, hogy szurkol, mert az Egyesült Államok helyzetközi pozíciója attól függ, mi történik odahaza. És a kilátások igen rosszak, ha a Köztársasági Párt nem szakít a hazugságokkal és a jobboldali-populista fantazmagóriákkal. Viszont sokat segíthet, ha Biden sebesen bizonyítja a kormányzat rátermettségét. Mert a szabadság legfontosabb biztosítéka az, hogy az emberek bízzanak a tisztességes demokratikus vezetésben.

Ehhez azonban nem maradhat tétlen az üzleti világ és a tehetősek rétege, mert láthatták, mekkora veszélyt jelent, ha érdekeiket összeházasítják a jobboldali populizmussal, amely éppen felemészti a republikánusokat. Ha van bennük egy cseppnyi tisztesség, akkor ennek véget vetnek, mert itt nem játékról van szó. Lehet ugyanis, hogy Biden az amerikai demokrácia utolsó esélye.

Der Standard

Noam Chomsky bátorítónak tartja Biden első lépéseit, bár az elnöknek rengeteg gonddal kell megbirkóznia és programja nem elegendő az egész emberiség fenyegető veszélyek elhárítására, mint az atomháború vagy a környezeti katasztrófa. A legendás nyelvész és filozófus, a Massachusetts Egyetem tiszteletbeli professzora tragikusnak tartja, hogy Trump szétverte a gondosan felépített fegyverzetkorlátozási rendszert.

Ugyanakkor beindította minden eddiginél pusztítóbb nukleáris harceszközök fejlesztését, amit provokációval körített a világ jó pár részén, és ez igencsak megnövelte az atomkonfliktus esélyét. A baloldali aktivista azonban örömmel konstatálja, hogy a világ az új amerikai kormányzat alatt valamivel biztonságosabb lett, mert az előző elnök kiszámíthatatlan volt. Részéről most azt várja, hogy Trump árnyékkabinetet hoz létre és azt fogja szajkózni, hogy ő az Egyesült Államok törvényes vezetője. Ebben egyetért vele a republikánus tábor jó része.

A szakértő ugyanakkor nem gondolja, hogy sok esélye volna az alkotmányos vádemelési eljárásnak, így 3 év múlva megint jön Trump, illetve ha nem ő, akkor olyasvalaki, akinek politikája nagyon hasonló lesz. Ugyanakkor nem látja jelét, hogy Biden újra egyesíteni tudná az országot.

Mint rámutat, a demokrácia lebontása roppant veszélyes, mert csak egy eleven jogállam tud megoldani olyan gondokat, mint az atomháború vagy a környezet megóvása az összeomlástól. Ugyanakkor amit Trump csinált, az a fasizmust idézi. Puccsot kísérelt meg az állam ellen. Európát Chomsky ugyanakkor arra figyelmezteti, hogy vegye komolyan a koronaválságot és tanúsítson szolidaritást, mert különben nagy baj lesz.

FT

A vezércikk azt sürgeti, hogy a Nyugat dolgozzon ki közös álláspontot Oroszország ügyében, mert az legalább annyira fontos, mint Kína esetében, miután Navalnij és támogatói megérdemlik a támogatást. Az ellenzéki vezető rendkívüli bátorságot árult el, amikor hazatért, de példája bátorítóan hatott sok tízezer emberre. Ezt tanúsították a hétvégi tüntetések 110 városban, dacolva az erőszakkal, a letartóztatásokkal és a helyenként mínusz 50 fokos hideggel. Megmutatták a Kremlnek, hogy elegük van, de egyben jelezték, hogy a Nyugatnak ki kell találnia valamit Navalnij és az orosz demokrácia érdekében, hiszen szinte bizonyos, hogy a politikus hosszabb időre börtönben marad.

Annál is inkább, mert nagy hatása volt a luxuspalotáról készített filmjének, eddig 87 millióan nézték meg. Nagyon úgy áll, hogy az elnök 9 éve hiába próbálta leszerelni a középosztály elégedetlenségét a két legnagyobb városban, az most párosul a vidéken tapasztalható lázongással és ez megrázta a Kremlt.

Navalnij őrizetbe vétele hiba volt, de Moszkvának főtt a feje, hogy mitévő legyen. Ha a bíróság a jövő hónapban helybenhagyja a teljesen hamis korrupciós vádakon alapuló három és fél éves ítéletet, akkor a politikus még inkább mártír lesz. Ha elengednék, az ugyanakkor a gyengeség jeleként hatna, ezért inkább az első változat a valószínű.

Sok múlik azon, a Nyugat mennyire számoltatja el az orosz elnököt, amiért az lecsukatja Navalnijt, illetve a híveivel szemben alkalmazott bánásmódért. Alapvető, hogy Biden közösen lépjen fel Európával. Kína hosszabb távon nagyobb kihívást jelent, Oroszország viszont rövid távon fenyeget. De az új amerikai elnöknek először odahaza kell megerősítenie a demokráciát, ám sokat ártana az elszánt orosz ellenzéknek, ha közben nem figyelne oda, hogy mennyire fontos másutt a politikai választás szabadsága.

The Times

A Bizottság volt szóvivője sajnálattal állapítja meg, hogy a vírus elleni szer körül kirobbant vita lerombolja az európai szolidaritást. Nigel Gardner emlékeztet arra, hogy a vakcina nacionalizmus zsákutcába vezet, ugyanakkor Brüsszel jajveszékel és a fogát csikorgatja, mert fogynak a meglévő készletek, közben pedig Magyarország kitáncol a sorból, amikor közösségi felhatalmazás nélkül üzletel Oroszországgal. Ezért az EU házi készítésű válsággal került szembe.

A lassú engedélyezés miatt az unió hátrányban van Nagy-Britanniához vagy az USA-hoz képest, most pedig hajba kapnak a tagállamok, mert nem jön elég ellenszer. Az Orbán-kormány, amely a jogállam és az alapvető szabadságjogok miatt már amúgy is tengelyt akasztott Brüsszellel, felvásárolja az orosz Szputnyik V-t, habár arra az illetékes európai hatóság még nem is bólintott rá. Nagyon úgy néz ki, hogy ebbe a versenybe nem csupán a régi kelet-nyugati vetélkedés nyelve szivárog be.

Vannak olyan vélemények, hogy a franciák azért késlekednek a beszerzéssel, mert várják, hogy saját cégük elkészüljön az oltóanyaggal, és állítólag ebben támogatja Párizst az EU is. Ugyanakkor az illetékes biztos az amerikai Astrazenecát támadja, noha a közös gyógyszerhatóság még nem is engedélyezte a készítményt. A totojázás, a zűrzavar és a felelősség tologatása persze megszokott az unióban.

Ám a veszély nem csupán az, hogy ennek emberek esnek áldozatul, hanem azt is mutatja: mennyire nincs szolidaritás a tagok között. Úgyhogy a múlt heti csúcson már felvetődött a határok lezárása is, jóllehet itt az egyik alapvető vívmányról van szó. A földrész hosszú, nehéz és megosztó télnek néz elébe.