2021. április 13., kedd

BESZÉLGETÉS A NYUGDÍJASOK HELYZETÉRŐL ÉS A NYUGDÍJRENDSZERRŐL A BELVÁROSI SZABADEGYTEMEN

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Szerző: BSZE
2021.04.12.


A Belvárosi Szabadegyetem április 12-i online összejövetelén a nyugdíjasok helyzetéről és a nyugdíjrendszerről volt szó: többek között hogy kell-e változtatás, ha igen, milyen irányban és az ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban megjelent elgondolások is elhangzottak.

A BSZE vendégeivel, Katona Tamás közgazdásszal, a KSH volt elnökével, korábbi pénzügyminisztériumi államtitkárral és Hegyesiné Orsós Éva szociálpolitikai szakértővel, a Nyugdíjasklubok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetsége elnökével e kérdésekről beszélgetett Kardos Péter közgazdász, a rendezvény moderátora.

MÁR OTT TART A PROPAGANDA, HOGY SOK EZER EMBER ÉLETÉT MENTETTÉK MEG, VILÁGREKORD HALÁLOZÁSI ADATOKKAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.12.


Az orbáni propagandában szó sincs arról, hogy Magyarország a lakosságarányos halálozási számokat tekintve tartósan világelső lett, hanem arról beszélnek, hány ezer ember életét mentették meg. A hazug propaganda a világ legnagyobb halálozási rátája mellett győzelmet hirdet. Kásler emberminiszter Magyarország egyik legnagyobb sikeréről beszél. Ebben nem vitatkoznánk, mert ez ugyan a világ legrosszabb teljesíménye, de az Orbán-rezsim legnagyobb sikere, mert minden más alulmúlja még ezt is. Magyarországon a lakosságarányos halálozási szám a világon a legnagyobb lett. Gratulálunk a példátlan sikerhez.

Ezt a számot egyszerűen nem kell, nem is lehet megmagyarázni, mert ez azt jelenti, hogy a százezer főre jutó halálozások számát összehasonlítva a világon sehol nem haltak meg annyian a járványban, mint az adott időszakban Magyarországon. Itt teljesített legrosszabbul a védekezés, annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók minden tőlük telhetőt megtettek. Magyarországon mentették meg a legkevesebb ember életét az egész világon. Valóban egyedülálló siker.

Ez olyan statisztikai adat, amely védhetetlen. Ennek ellenére az orbáni propaganda nem erre keresi a magyarázatot, nem is veszik a fáradságot, hogy ezt megmagyarázzák. A propaganda azt szajkózza, hogy milyen sok ember életét mentették meg. Nem felelőtlen és alkalmatlan vezére van Magyarországnak, mert ennyien meghaltak, akik ha nem Magyarországon laknának, még ma is élnének. Hanem egy hős, egy zseni, aki azt állítja, hogy ezrek életét mentette meg. Mondjuk, eddig is tudhattuk volna, hogy aki él, az neki köszönheti az életét.

Orbán már akkor azt állította, hogy “sok ezer ember életét mentettük meg a keleti vakcinákkal”, amikor a keleti vakcinákkal beadott oltások nem is adhattak teljes védelmet. Nem beszélve arról, hogy nem is lehet tudni, hogy a kínai vakcina kinek, mikor, mekkora védelmet nyújt, mert azt Magyarországon senki nem vizsgálta meg, hogy az oltások hatására kiknél indult be az antitestképződés. Máshol viszont, mint a szomszédos Szerbiában vagy az Egyesült Arab Emírségekben, azt állapították meg, hogy ugyanezek a kínai vakcinák nem mindenkinél indították el az ellenreakciókat, amit a gyártó is elismert.

Hazugság tehát, hogy a keleti vakcinákkal sok ezer ember életét mentették meg, akik meghaltak volna, ha nincsenek keleti vakcinák. Ugyanis az EU-ból több Pfizer vakcina érkezett rövid idő múlva, mint ahány kínai vakcina. A szélhámos hazudozás csúcspontját az abszolút inkompetens Kásler jelenti, aki még azt is megmondta, hogy 3500 ember életét mentették meg 65 év felett. Ez azért abszurdum, mert nem lehet tudni, hányan fertőződtek volna meg, és azt sem lehet tudni, hogyan reagáltak volna a vakcinák abban az időszakban. Ezek fiktív számok, amelyek mögött semmiféle tudományos tény nem áll.

Közelebb kerülünk az igazsághoz, ha Orbánnak azt, a minden szakmaiságot nélkülöző, valótlan állítását vizsgáljuk meg, amelyben kijelentette: “egyedül az oltás segít”. Ennek megfelelően el is mulasztotta, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket a vírus terjedésének időben és radikálisan történő megállítására. A járvány elleni védekezésnek több eszköze van, ezek egyik, és nagyon fontos eszköze az oltás, méghozzá kellőképpen ellenőrzött, megvizsgált és engedélyezett vakcinákkal. Nem olyanokkal, amilyenekkel Orbán beoltatott több százezer embert. De legalább olyan fontos a tesztelés, a kontakt követés, a szeparáció, a távolságtartás, a maszkviselés, stb.. Ezt bizonyítják azok az országok, ahol összesen kevesebb ember halt meg, mint Magyarországon egyetlen nap alatt.

Még közelebb kerülünk az igazsághoz, ha lefordítjuk Orbán fenti állításának jelentését, mégpedig úgy, hogy “egyedül az oltásban van üzlet”. Őket ezúttal is csak az érdekelte, hogy olyanoktól rendeljenek meg vakcinákat, akik üvegzsebről és átláthatóságról még életükben nem hallottak, üzletet még nem kötöttek anélkül, hogy a minőségileg rossz termékeik eladásához meg ne kentek volna valakit. Megtalálták a kínai vakcinát, amit tízszeres áron szereztek be, akárcsak az ugyancsak rossz minőségű, használhatatlan lélegeztetőgépeket. Aztán olyan lett a halálozási szám, amilyen. Nincs mit csodálkozni rajta...

SZTORNÓZTA A DIÁKVÁROS FEJLESZTÉSI PROGRAMOT A KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.04.13.


A kormánynak egyre kevésbé fontos Budapest: az ellenzéki önkormányzat után saját árnyék „városvezetését” is partvonalra tolta.


A héten eredményt hirdethetnek a műemléki védettségű Nagyvásártelep új funkciót kereső felújítására még tavaly decemberben kiírt építészeti pályázaton. De most aligha ad közre erről színes-szagos beszámolót az egyébként több fronton is maximális fordulaton kommunikáló Budapest Fejlesztési Központ (BFK). A kormány ugyanis egyszerűen törölte a Nagyvásártelep rekonstrukcióját is tartalmazó Diákváros fejlesztési programot annak érdekében, hogy a területen a kínai Fudan egyetem építhessen campusát saját elképzelései szerint. 

Így a győztes tervek valószínűleg ugyanúgy a kukában végzik, mint a norvég Snohetta látványos városépítészeti víziója a 135 hektáros terület beépítéséről. A sors furcsa fintoraként a norvég iroda által 2018-ban készített urbanisztikai mesterterv – Karácsony Gergely főpolgármester politikai húzása révén – éppen akkor került reflektorfénybe, amikor bizonyossá vált, hogy nem valósul meg. A kínai egyetem építészeti elképzeléseiről ugyan keveset tudni, de nem valószínű, hogy igazodik majd az oslói tervezőiroda új félszigetet létrehozó, a Dunát lagúnákba terelő különlegesen szabdalt világához. 

A Déli Városkapu területén a kínai egyetem campusa mellett egyébként bőven elférnének a magyar kollégiumok is, ám a magyar állam csak néhány telket birtokol, a többi magánszemélyek, illetve önkormányzatok tulajdonában van. Az eredeti elképzelés is egy koordinált városfejlesztésről szólt, amelynek nem végrehajtója, csupán indikátora és irányítója lett volna az állam, a beruházások jó részét magánfejlesztők valósították volna meg. Ez a modell most a legértékesebb Duna-menti telkek kínai kézre játszásával szintén léket kapott...

FÉLNEK A TANÁROK AZ ISKOLÁK JÖVŐ HÉTFŐI NYITÁSÁTÓL, SOK SZÜLŐ NEM ENGEDNÉ BE A GYERMEKÉT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.04.13.


Bár még mindig nem oltották be az összes regisztrált iskolai dolgozót, jövő hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák. Egy felmérés szerint a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, de nem fog sztrájkolni. Maruzsa Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy alapos indokkal igazolhatják a szülők gyerekük hiányzását, a diákmozgalom ehhez jogi garanciákat vár a kormánytól. Az iskolák készülnek a nyitásra, a legtöbb helyen viszont technikailag nehezen lehetne megoldani, hogy az órákat élőben közvetítsék az otthonmaradóknak. Többen még ma is abban bíznak, hogy a héten megváltoztatja döntését a kormány, a középiskolák nyitását már kitolták május 10-re.


A pedagógusok 87 százaléka nem szeretné, hogy minden nevelési és oktatási intézmény kinyisson április 19-én – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös felméréséből, amit kedd délelőtt mutattak be egy online sajtótájékoztatón. A kutatás kérdéseit még azelőtt állították össze, hogy kiderült, a középiskolák csak május 10-én nyithatnak, így az már nem derült ki, hogy az mennyiben változtatna ezen a számon.

Összesen 9529 pedagógus töltötte ki április 5. és 11. között a kérdőívet, amellyel azt mérték fel, hogy miként vélekednek az oktatásban dolgozók a március végén bejelentett iskolai nyitásról. A válaszadók majdnem fele (49 százalék) szerint csak abban az esetben szabadna kinyitni minden oktatási intézményt, ha az országban a 100 ezer lakosra vetítve hetente száznál alacsonyabb a fertőzöttek száma, míg a pedagógusok 46 százaléka azt szeretné, hogy ebben a tanévben már maradjon a digitális oktatás...


MOST DŐL EL, HOGY BUDA BULINEGYEDE VAGY KELLEMES KIRÁNDULÓHELY LESZ A NORMAFÁBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.04.13.


Budapest legnépszerűbb kirándulóhelye a túlterheltségtől szenved, miközben sorra indulnak az új fejlesztések. Majdnem kész a látogatóközpont, bővítik a Síházat, lombkoronasétány, új pavilonok, sőt egy egész új szolgáltatóház épül. A Normafa tényleg sokkal civilizáltabbá válik, de a civilek joggal féltik az erdei kirándulóhely jelleget. Összeszedtük, mi minden várható Budapest kedvenc hegyén a közeljövőben


A Normafa fejlesztése különös kormányzati projekt: nagyon szem előtt van, a köztudatba mégsem került be igazán, és a 2015-ös helyi népszavazás óta többé-kevésbé politikai konszenzus övezi. Sosem vált olyan csatatérré, mint a Városliget, pedig az építkezések a zöldben történnek, a helyi civilek rendre élesen bírálják – a konfliktusokat mégis egyfajta letompítottság jellemzi. Ennek egyik oka Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester mérsékelt politikusi karaktere, a másik pedig, hogy a Normafa fejlesztése sok kisebb elemből áll, időben is széthúzott, ezért nehezebb a projekt egészét átlátni.

Most mindenesetre sorsdöntő fázis jön. A két legérzékenyebb területrészhez nyúlnak hozzá. A fejlesztések alapvetően egy civilizált, nyugat-európai hangulatú városi kirándulóhely megteremtését szolgálják, de ha nem sikerül a mértéket jól belőni, a Normafa lényege veszhet oda, és bulinegyed jön létre a város fölött...

ÚJRAOLVASÁS: „SZERETNÉM MEGÉLNI ENNEK A BŰNÖS, EMBERTELEN, HAZUG RENDSZERNEK A VÉGLEGES BUKÁSÁT!”

MAGYAR NARANCS
Szerző: KARDOS JÓZSEF
2021.03.30.


Harminchárom éve alakult meg a Fidesz. Ebből az alkalomból az alapítók egyike hétfőn Áder János államfőnek postázott levelet, melyet lapunkhoz is eljuttatott. Nagyon várjuk a választ.


Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

Tisztelt Elnök Úr! Kedves János!

A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején.

Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz. Olyan államot képzeltünk el, „amelyben megfelelő intézményrendszer segíti elő a gazdasági hatékonyság és a szélesen értelmezett társadalmi esélyegyenlőség – állandó konfliktusokon keresztül megvalósuló – hosszú távú egyensúlyát, lehetővé téve a gazdasági versenyben lemaradt csoportok támogatását és felzárkóztatását a társadalmi szolidaritás elve alapján” (idézet az Alapító Nyilatkozatból). 33 év sok idő, és sok minden változott azóta a körülöttünk lévő világban is, így nem meglepő, ha a pártok, politikusok nézetei, programjai is változnak, és megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott világhoz. El tudom fogadni, hogy fiatalon az ember alapvetően liberális beállítottságú, ám az értékrendje idővel konzervatív irányba tolódik el. Ám ez nem jelentheti azt, hogy ilyen szinten kelljen szembeköpnie fiatalkori önmagát...


ÁDER SZERINT AZ AMERIKAI ELNÖK NEM FÉLHÜLYE, ÉS ALELNÖKE SEM FEKETE RIBANC

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.04.13.


Számos alkalommal írtunk már arról, mennyire zokon vesszük, hogy Áder János államfő beszédesen hallgat, amikor mondania kellene valamit a társadalmat érintő, fontos ügyekről. Szólnia kellene a nagyobb botrányok esetén, vagy például akkor, amikor a hatalmon lévők visszaélnek a helyzetükkel, lerombolják a jogállamot, csorbítják a sajtó és az ítélkezés függetlenségét, vagy éppen saját embereiket betonozzák be a közhivatalok élére.


Nos, ennek vége, megszaggatjuk a ruházatunkat, és hamut szórunk a fejünkre. Áder János ugyanis megszólalt egy ügyben. Igaz, most sem magától, és most sem személyesen, hanem a Népszava kérdésére, hivatalának sajtóosztályán keresztül válaszolt. A lap Gulyás László szegedi professzor néhány nappal ezelőtt napvilágot látott, február 17-én elhangzott előadásán mondottakról kérdezte az államfőt. Mint ahogyan arról a Hírklikk is beszámolt, a közvélemény számára korábban jórészt ismeretlen szegedi professzor online előadáson fejtette ki gondolatait a bennünket körülvevő világról. Joe Biden amerikai elnököt például félhülyének nevezte, Kamala Harris alelnököt, fekete ribancnak, s mint fogalmazott, „a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak.” Egyedül Claudia Schiferről volt jó véleménye, őt – mint mondta – el tudná képzelni, amint a hálószobájában tartózkodik.

Áder János egyébként úgy került a képbe, hogy idén március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. Feltételezhetően nem a fent idézett szellemiségért, hanem, a hivatalos indoklás szerint „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként. Gulyás professzor a botrány kirobbanása után nem tagadta a neki tulajdonított mondatokat, viszont közölte, hogy őt azért támadják, mert nemzeti, polgári és konzervatív az értékrendje...

ITT AZ ÚJABB SZÁMLADRÁGÍTÁSI HULLÁM - HIVATALOSAN ALIG KERÜLNEK TÖBBE A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.13.


A K&H és a Raiffeisen április elsejétől emelt díjain. Ugyanezt már korábban megtette az OTP, több bank pedig ezután lép. Bár a hivatalos statisztika szerint alig emelkednek a banki költségek, sokan ezt a saját bőrükön egészen másképp érzékelhetik.


Az elmúlt négy év alatt – számolta ki az Azénpénzem.hu a KSH hivatalos adataiból – a pénzügyi szolgáltatások mindössze mintegy 5 százalékkal drágultak. Ebben szerepet játszott, hogy 2019-ben kifejezetten díjcsökkenést jeleztek a statisztikusok. Ez az „áresés” abból adódhatott, hogy a 20 ezer forint alatti átutalásokat mentesítették a tranzakciós illeték fizetésének kötelezettsége alól. Azóta nem terheli illeték a magánszemélyek kincstárnál vezetett, állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési műveletet sem. Mint akkoriban kimutattuk: a tehercsökkentést elég meglepő módon adták tovább ügyfeleiknek a bankok.

A bankszámlát használók többsége azonban elsősorban egészen biztosan nem emiatt érzi úgy, hogy jelentősen nő az a költség, amiért saját pénzét használni tudja. Az OTP március elsejétől szinte minden díját (közte a bankkártyákét is) 3,3 százalékkal emelte meg. Több olvasónk azt jelezte, hogy a Takarékbank az „egységesítés” jegyében (sok különálló takarékszövetkezetet olvasztottak be) csak jóval drágább számlacsomagot ajánlott fel neki a korábbinál. A K&H és a Raiffeisen április elsejétől emelt díjain, májustól pedig érkezik az általános díjemelés a CIB és az Unicredit ügyfeleinek is.

A CIB Eco bankszámla május 1-jétől mintegy 80 forinttal kerül havonta többe. Az eseti átutalás maximális díja 250 forinttal lesz majd magasabb. A banknál tulajdonképpen kivétel nélkül minden, beleértve persze a bankkártyákat is, drágul, de ennek mértéke általában nem egészen 3,3 százalékra rúg. Az Unicredit is az éves fogyasztói árindex mértékével megegyező díjemelést hirdetett meg május elsejével.

A díjemelések mértéke tehát évente 3 százalék feletti lehet, bár a drágulás a magasabb jövedelműek kevésbé sújthatja. Erre utalhat például, hogy a Budapest Bank (BB) Zéró csomagja nagyobb összegű jóváírás esetén 306, csekélyebbnél viszont 3220 forintba kerülhet havonta. A CIB Eco 2284 forint helyett kerülhet ilyenkor nullába. Szinte minden banknál van azonban díjkülönbség a beérkező jövedelemtől függően. A kifejezetten nagyon jól keresők pedig akár teljes egészében meg is úszhatják a költségeket...

ICH BIN EIN BERLINER

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.04.09.


„Döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha” – adta hírül online kiadása főcímében a politikai sportújság.

Pedig a döbbenet más. Hogy ugyanez a lap, amelynek elvben semmi köze nem lenne a politikához, Gulácsi Péter korábbi nyilatkozatának egyetlen sort sem szentelt. A válogatott lipcsei kapusa, akit nem olyan régen az összes Bundesliga-labdarúgó, tehát pimf Neuer, Lewandowski, Thomas Müller, Dani Olmo közül a legjobbnak választottak, a következő nyilatkozatot tette közzé: „Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogyan minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember. Én kiállok a szivárványcsaládok mellett! Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak!”

Igazán emberi megnyilvánulás, a humánumon kívül semmi másról nem szól. Ám erről az állásfoglalásról Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője úgy vélekedett a szintén messzemenően felebaráti Magyar Nemzet című napilapnak adott interjújában: „Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.”

A tűnődő Petry egyebeket is megfogalmazott. Íme: „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy.”

Na, ebben aztán nincs semmi humánus. A probléma tehát nem azzal van, hogy Gulácsi, illetve Petry melyik politikai oldalon áll – nem mellesleg Gulácsi politikai irányultságáról nem derült ki semmi, csak Petry szögezte le, hogy ő jobboldali „konzervatív” –, hanem azzal, hogy az egyik megszólalás mélységesen emberi, a másik meg egyáltalán nem az. A kettőt tehát nem közéleti hovatartozás alapján kell vizsgálni, pláne nem, ha nekünk ilyen nincs, mert eszünkbe sem jutott Horn-, Medgyessy- vagy Gyurcsány-gyűlésekre járni – szemben az Orbán Viktor-megmozdulásokon meg úgynevezett békemeneteken áhítatosan tobzódó véleményvezérekkel és vezérkövetőkkel –, de hát vannak Magyarországon sokmilliónyian, akik nem feltétlenül gondolják jónak azt sem, ha bármilyen rezsim előképe a zsidótörvények özönét alkotó és hatályba iktató Horthy-rendszer, amelynek önként hadat üzenő hadserege náci mintára tombolt-pusztított a megszállt keleti területeken.

Ez már valóban a döbbenet kategóriája...


ÍGY KÜZDENEK A MINDENT BETERÍTŐ PROPAGANDA ÉS FÉLRETÁJÉKOZTATÁS ELLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Szalonna
2021.04.11.


Mint ismert, Magyarországon sajátos balliberális médiatúlsúly érvényesül, aminek eredményeként a hiteles információk számos olyan kistelepülésre nem jutnak el. 

A Nyomtass te is! mozgalom évek óta azért dolgozik, hogy minél többekhez próbáljon eljuttatni olyan híreket, amelyekről ma azért nem értesülnek, mert őket csak az évi közel 120 milliárd forintból fenntartott közmédia éri el. Különösen igaz ez a megyei napilapok fideszes körök általi felvásárlása óta, ami azzal járt együtt, hogy széles rétegek egyáltalán nem férnek hozzá a kormánnyal szemben kritikus hírekhez. 

Ezért a Nyomtass te is! mozgalom a független sajtóban megjelenő cikkeket juttatja el azokhoz, akik egyébként csak a kormánypropagandát fogyasztanának. Gyakorlatilag egy félbehajtott, A4-es lappal küzdenek a mindent beterítő és túlüvöltő kormánypropaganda ellen...MEGMUTATJUK, MIKOR VÉD MEG MINKET A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA!

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2021.04.13.


Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, de sokan nem tudják, hogy mikor alakul ki a védettségük. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja segít a Portfolio olvasói számára eligazodni a kérdésben. Ferencit arról is kérdeztük, hogy mekkora lehet a vírus reprodukciós rátája Magyarországon és hányan lehetnek már immunisak. Azt is elmondta, hogy várhatóan a vírus mutálódása lesz a döntő a járvány elleni harc jövőbeli sikerességében.


Magyarországon gőzerővel pörög az oltási program, de a védettség nem alakul ki egyik napról a másikra. Az oltás beadása után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki védetté váljon?

Vannak olyan vakcinák, amelyeknél nagyon jól dokumentált a védettség kialakulásának folyamata az első oltás után, a két oltás között, illetve a másodikat követően, míg néhányról csak annyit tudni, hogy a második oltás után milyen valószínűséggel véd meg a fertőződéstől. A Pfizer oltásáról például nagyon részletesen ismerjük az eredményeket az első oltás beadásától fogva, a Sinopharmról azonban szinte semmit nem tudunk, csak a végeredményt, hiszen arról a vakcináról egyébként is csak minimális információt közöltek nyilvánosan...

ANDRÁSSY EMLÉKMÚZEUM HELYETT DEMETER SZILÁRD ÜGYNÖKSÉGE KÖLTÖZHET A BEM RAKPARTI PALOTÁBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.04.13.


A budai Víziváros egyik legszebb, dunai panorámás épületének egy részét egy tavaly decemberi kormányrendelet a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adta. A Budapest I. kerület Bem rakpart 6. alatti Andrássy Palotában tavaly év végéig a kerületi művelődési ház működött. Az épületben nemrég még nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt keretében egy Andrássy Emlékmúzeumot terveztek létrehozni. Ezzel szemben az év végi rendelet már egy „alternatív zenei műhelyek múzeuma és könnyűzenei központ” kialakításáról szólt. Hasonló nevű céget – Velünk Élő Legendák Könnyűzenei Örökségünk Megőrzéséért – alapított tavaly a letelepedési kötvényekből profitáló ügyvéd, Kosik Kristóf, aki a társaságnak épp ebben az épületben bérelt irodát...

VALÓBAN ELBUKHATJUK A NYUGDÍJ-MEGTAKARÍTÁSUNKAT VÁLÁS ESETÉN?

444.HU
Szerző: Promó Ottó (hirdetés)
2021.04.13.


2019-ben Magyarországon 65 ezer házasság köttetett, ami annyira kimagasló szám, hogy az elmúlt 25 évben nem volt rá példa, ezzel pedig a válások arányát is sikerült 30 százalék alá szorítani, ami szintén régen nem látott eredmény. A remélhetőleg javuló tendencia ellenére átlagosan közel 30 ezer válással számolhatunk évente, amelynek egyik nem túl örömteli velejárója a vagyonmegosztás.

Mi történik a vagyonmegosztás során?

A házastársak válásának egyik következménye a vagyonmegosztás, amelybe egy nyugdíjbiztosítási szerződés is beletartozik. A Ptk. 4:34 paragrafusa szól a házastársak vagyoni viszonyainak rendezéséről. Abban az esetben, ha a házastársak kötöttek vagyonjogi szerződést a házasságkötés előtt vagy az alatt, akkor ebben arról is rendelkezniük kellett, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződés kinek a kizárólagos tulajdonát képezi...

„NEM OLTATJUK BE MAGUNKAT, KERÜLJÖN EZ BÁRMIBE” – ERŐS AZ OLTÁSELLENESSÉG A FIZIKAI DOLGOZÓKNÁL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.04.13.


Mariann egy multinacionális vállalat borsodi gyárában dolgozik. Nem fogja beoltatni magát a koronavírus ellen, és egy munkatársáról sem tud, aki beoltatná magát. Mint mondta, értelmetlennek tartja az oltást, mert „amióta oltják az embereket, még több a halott”.

Klára az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc egyik balatoni boltjában eladó. Az élelmiszerboltban egyelőre egy alkalmazott sincs beoltva. Még nem döntötte el, hogy beadatja-e magának az oltást, mint mondta, „nem vagyok sem mellette, sem ellene”.

Sándor egy megyeszékhely közlekedési vállalatánál dolgozik. 60 éves, jelentkezett oltásra, de még nem kapta meg. Pedig ismeretségi körében nincs tülekedés az oltásokért, mint mondta, „erre mifelénk nagyon alacsony” az oltási hajlandóság, „sokan tartanak az esetleges mellékhatásoktól”.

Mariannban, Klárában és Sándorban közös pont, hogy zárt légtérben dolgoznak több más emberrel közösen. Azért kerestem meg őket, mert az elmúlt hetekben egymás után hallottam történeteket arról, hogy otthonról dolgozók milyen rásegítésekkel jutnak oltáshoz, és kíváncsi voltam arra, hogy hogyan halad a járványnak jobban kitett fizikai dolgozók oltása.

A kétkezi dolgozók ugyanis nemcsak veszélyeztetettebbek, hanem a viszonylag magas arányuk a régiónkban szerepet is játszhat abban, hogy eddig éppen Csehországban és Magyarországon a leghalálosabb a járvány a világon...

KÍNAI VAKCINÁK: VISSZAÜT A TITKOLÓZÁS

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.13.


Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos COVID-betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás, hogy a kínai vakcinákról máig nem ismerjük tudományos alapossággal klinikai kutatások harmadik fázisának eredményeit: megrendül az oltóanyagokba vetett bizalom, és az oltási hajlandóság.

Lakosságarányosan hazánk kiemelkedően teljesít a vakcinázásban Európán belül, a különbség a keleti oltóanyagoknak köszönhető – mindkettő tény és mindkettő állandó eleme a kormányzati megszólalásoknak. A kínai Sinopharm-vakcinából eddig csaknem egymillió dózist adtak be Magyarországon, a készítmény hatásossága pedig 79 százalék. Így tudtuk eddig.

Bizonytalanságot szült a nyilatkozat

Aztán szombaton Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője kijelentette, hogy az első generációs, elölt vírust tartalmazó kínai vakcinák hatékonysága „nem túl magas”, már hivatalosan is vizsgálják annak lehetőségét, hogy más technológiával működő oltóanyagokat is használjanak az immunizáció során. Korábban a Brazíliában végzett, harmadik fázisú kísérletek során az ugyancsak elölt vírust tartalmazó készítmény (nem a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm, hanem egy másik kínai gyártó, a Sinovac oltóanyaga) mindössze 50,38 százalékos hatásosságot mutatott.

Gao Fu másnap „helyesbített”, miszerint az egész félreértés volt, kiforgatták a szavait, most már azt mondta: „a világban használt vakcinák hatékonysága valamikor magas, valamikor alacsony. A hatékonyság növelése egy olyan kérdés, amit a kutatóknak világszerte vizsgálnia kell”.

A hírek hatására azonban most itt áll több százezer, Sinopharm-vakcinával beoltott magyar leforrázva, hogy esetleg nem is rendelkezik megfelelő védelemmel, illetve milliók bizalma rendülhetett meg a kínai készítményben, amellyel egyébként a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is beoltották. Mi az igazság? A 24.hu által megkérdezett szakemberek szerint a helyzet ugyan átláthatatlansága okán aggályos, ám a gyakorlatban pánikra semmi ok. Kezdjük a pozitív hírekkel...

„A MAGYAR KÖZMÉDIA ALKALMAZOTTAI A VÉGBELEMBEN LAKNAK” - VICCEL A PROFIL

444.HU
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2021.04.12.


„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni azért az óriási sérelemért, amelyet Franziska Tschinderle kolléganőm Orbán Viktornak okozott” - ezzel a felütéssel kezdi a Profilban megjelent szatíráját az osztrák lap egyik kollégája. Rainer Nikowitz némileg cringe írása egy, a német humor hagyományaiba illeszkedő, elképzelt interjú Orbán Viktorral.

Rögtön az elején azzal viccelődik a szerző, hogy az általa elképzelt Orbán „Mein Führernek” szólíttatja magát, majd az újságírókról beszél.

Orbán: A magyar állami televízió alkalmazottai, na ők újságírók. A lakhelyük a végbélemben van, és csak azért járnak ki onnan, hogy nyilvánosan prostituálják magukat. De önt még soha nem láttam a végbelemben...

MILYEN EZ AZ ORSZÁG?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.04.13.


Milyen ország az olyan, amelynek kormánya a hazánkban is pusztító világjárvány közepette nem a vírus ellen harcol, s bár a szlogenek szintjén azt mondja, hogy minden élet számít, a járvány kitörését valójában arra használja fel, hogy bosszúhadjáratot vívjon Budapest és az ellenzék ellen? Milyen ország az olyan, ahol a vírus elleni védekezésben nem az ország legjobb szakembereit állítják hadrendbe, hanem a külügyminiszter vezényletével fürkészeket és portyázókat küldenek a világ minden égtája felé, hogy azok– mint utóbb kiderül – fölös számban, a célnak nem megfelelő berendezéseket hozzanak be, méregdrágán?


Milyen ország az olyan, amelynek kormánya elutasítja az önkormányzatok segítségét, mert mindent maga akar megoldani, mert azt akarja kommunikálni a lakosság felé, hogy ők mindent jobban tudnak, és egyedül ők képviselik a magyar emberek érdekeit?

Milyen ország az olyan, ahol nem a járványügyi helyzet határozza meg a korlátozások feloldását és a nyitás időzítését, hanem a miniszterelnök hobbijához, a futballhoz igazított célszám, a két és félmillió (félig) beoltott ember?

KIMENTI A KORMÁNY A KÖZVAGYONT

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.04.13.


Az elmúlt egy évben az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. több száz milliárd forintnyi vagyonát adta át fideszes káderekkel kitömött alapítványoknak. Ilyen mértékű privatizáció nem volt a Horn-kormány óta, de akkor legalább volt bevétel.


Kedden tárgyalja az országgyűlés gazdasági bizottság az állami vagyonkezeléséről szóló 2019-es kormányzati beszámolót, amit várhatóan csont nélkül elfogad a fideszes többségű testület. A bizottság előtt fekvő anyag szerint 2018 végén a nemzeti vagyon körébe tartozó eszközök értéke vagyis praktikusan az állami vagyon értéke 10 380 milliárd forint volt, egy évvel később pedig már 10 371 milliárd forint. A csökkenés nem vészes alig pár milliárd forint, ám Mager Andrea tárca nélküli miniszter előterjesztésből az is kiderül, hogy az állam befektetett pénzügyi eszközei 1200 milliárd forintról 737 milliárdra olvadtak 2019-ben. A 240 oldalas anyag egy lábjegyzetéből kiderül, hogy vagyoncsökkenés oka nem más, mint a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetemnek juttatott ingyenes vagyonátadás. Igaz, azt még a lábjegyzet sem említi, hogy ezzel az akcióval több száz milliárdnyi Mol és Richter részvény került ki az állami szervek fennhatósága alól. Könyvvitelileg az átadott vagyonnak jelentős részét átvezették egy másik sorra – a vagyonkezelésben lévő eszközök közzé, így a mérlegben nem olyan látványos a vagyonvesztés, mint valójában. Ugyanis azzal, hogy a kormány elajándékozta a Mol és a Richter részvényeket, gyakorlatilag a tulajdonjogról és annak osztalékiról is lemondott...

NEGYEDSZÁZEZER HALOTT A FIDESZÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.13.


Magánközlés: nem szeretek erős jelzőket használni, meggyőződésem, hogy azok kimondását az olvasóra kell bízni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor – úgy gondolom – nem lehet eltekinteni az ilyenek kimondásától, főként akkor nem, ha az eredeti közlés szándéka rejtett, nem világos, illetve az emberek manipulálhatóságára apellál. Márpedig az ilyen akciók nagyon is jellemzőek erre a rezsimre; úgy tesz, mintha jót tenne a társadalommal, valójában pedig csak saját hatalmát igyekszik erősíteni, bebetonozni.


Tehát a lényeg: sokféle akciót, kommunikációs attakot indított már a Fidesz létezése óta, sokáig hittük: a legdurvábbat 2002-ben, a két választási forduló között. Akkor, az első, elvesztett forduló után a párt – Orbán Viktor vezénylése mellett – fékeveszett lejárató kampánnyal próbálta megfordítani az eredményt; kis híján sikerült is neki. Aztán, 2010, azaz az újbóli hatalomra kerülés után, rá kellett jönnünk: az az akció gyenge simogatás volt azokhoz képest, amilyeneket kormányra kerülve, véghez visz a párt. Néhai Finkelsteinnel megerősítve, igyekezett csúcsra járatni a politikai ellenfél – ellenség – megsemmisítését célzó akciókat, felhasználva az országgyűlésben elért kétharmados többséggel megalkotott törvényeket, a szinte teljesen maga alá gyűrt médiát, az állami gépezet – amúgy kontrollt is szolgáló – intézményeit. De persze nem feledkezett meg egyéb, a diktatúrák által előszeretettel használt eszközökről sem, így például hamis pártok létrehozásától, vagy éppen az ellenzéki pártok egy-egy befolyásos tagjának megvásárlásától sem. A Fidesz korlátok nélkül használta és használja a költségvetés pénzeit – saját céljai megvalósítására. Teheti, hisz' mint fentebb jeleztem: az ellenőrzés hivatalait is saját káderekkel töltötte fel. Így és ilyen körülmények között indította el többnyire nemtelen kampányait, Soros ellen, a migránsok ellen, Brüsszelt támadva és a többit… Mindegyik alapvető hazugságokból indult ki, és tartalmazott rágalmazó elemeket, de ennél a mostaninál aljasabb – íme, az erős jelző – még nem volt.

Most ugye nem hallunk mást a Fidesz potentátjaitól, „elemzőitől”, médiaalkalmazottaitól, mint a hirtelen feltalált új varázsszót: oltásellenesség. A miniszterelnök könnyed szavakkal közli a rádióban, hogy az ellenzék véleménye érdektelen, hisz' tudjuk róla, hogy oltásellenes. A hatalom bármely, erről az oldalról érkező, látványosan jobbító szándékú ötletre is vádakkal és elutasítóan válaszol, folyamatosan ismételgetve a kötelezően előírt oltásellenesség mantráját...

KORONAVÍRUS ÉS ISKOLANYITÁS: A DIÁKOKNAK KÖNNYEBB, A TANÁROKNAK NEHEZEBB LESZ OTTHON MARADNI

HVG ONLINE
Szerző: BI
2021.04.13.


Úgy tűnik, a kormány eltökélt az általános iskolák jövő hétfői nyitása mellett, viszont egyre több helyről hallani, hogy a központi döntés ellenére lehetnek helyben kiskapuk. Igaz, ehhez együttműködő iskolavezetésre van szükség.


„Nekünk volt egy nemzeti konzultációnk, amely nagyon világosan megmondta, hogy milyen lépéseknek kell egymás után történniük. Abban azért részt vett vagy 500-600 ezer ember, emlékeim szerint. Van is egy remek sorrendem. Tehát azt mondták a nemzeti konzultáción, hogy először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend” – fejtegette Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth rádióban. Amellett, hogy eleve kérdéses, a nemzeti konzultáció intézménye mennyire tükrözi bármilyen témában is a többség véleményét, az iskolai nyitásokról konkrétan nem is volt egy kérdés sem, abból tehát nemigen volt kiolvasható a tömeges igény az iskolai nyitásra...

KIÉGNEK ÉS ELMAGÁNYOSODNAK AZ OTTHONRÓL DOLGOZÓ MAGYAR EMBEREK

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.04.11.


Minden második munkavállaló azt érzi, hogy kiégett és elfogytak a mentális tartalékai, a megkérdezettek hetven százaléka úgy érzi, hogy rossz, vagy nagyon rossz volt számára az elmúlt egy év, derül ki a Szeged.hu riportjából. A legalapvetőbb probléma, hogy összefolyik a munkánk az életünk többi területével.

A HR Portál felmérést idézi a helyi lap: a válaszadó dolgozók mindössze 29 százaléka érezte azt, hogy nem okozott nehézséget számára a 2020. márciusa óta tartó időszak, 37 százalék „hullámvasútként” élte meg a jobb és rosszabb napokat, 32 százalék pedig nagyon nehéznek tartotta az elmúlt egy évet. A megkérdezettek fele pedig arról is beszámolt, hogy kiégett.

„Ez oda vezet, hogy sok esetben az embereken elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Ez a krónikus stressz akár szorongáshoz, sokkal hamarabbi kiégéshez vezethet, mint egy hétköznapi helyzetben. Érzelmileg kimerültek, legyengültek az emberek attól, hogy minden egyes nap ugyan úgy telik számukra”

- magyarázza a szakember.

MAGYAR BÁLINT: EZ NEM NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY, HANEM FOGADOTT CSALÁD ORBÁN KÖRÜL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / HARDY MIHÁLY
2021.04.12.


Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemeknél tesznek, az nem modellváltás, hanem gyakorlatilag a felsőoktatás lerablása. Az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után nem lehet lecserélni. A korábbi szabaddemokrata politikus szerint Mészárosék, Tiborczék járnak majd jól az egyetemekhez öntött nagy pénzekkel, mint fogalmazott, nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktor kötődik.


Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemeknél tesznek, az nem modellváltás; a Fidesz, amikor ezt hangsúlyozza, semleges reformelnevezést akar keresni annak, ami gyakorlatilag a felsőoktatás lerablását jelenti. Kiemelte: a Fidesz autokratikus hatalmának stabilizálásához hozzátartozik a kritikus hangok elnyomása, ezért foglalja el a médiát, például a közmédiát, és szorítja ki a magánmédiából az alternatív hangokat. Ezért telepedett rá a közoktatásra és vonta meg a szót a pedagógusoktól, akik meglehetősen kritikus csoportot alkottak a mindenkori kormányokkal szemben. Az a orvosok megregulázása, szakrendelők államosítása szintén ezt a folyamatot táplálja. Volt a magyar társadalomban néhány sziget, és ezek közé tartoztak az egyetemek és az akadémiai kutatóintézetek, ahol intézményes keretek között lehetett védeni a szólásszabadságot. Ahol a véleményformáló értelmiség meg tudna nyilatkozni, azokat a helyeket megszállják – összegezte.

Most az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után nem lehet lecserélni. Eddig az egyetemi docensi, tanári pozíció szólásszabadságot is jelentett, nem lehetett megválni azoktól az oktatóktól, kutatóktól akik ilyen eredményeket elértek a szakmai eredményeikkel. Innentől, a közalkalmazotti státusz elvételével szájkosarat raknak rájuk. Ráadásul ez lehetőség hatalmas EU-s források lenyúlásra is, hiszen a hatékonyságra hivatkozva megszüntetik a közbeszerzési lehetőségeket, az általuk kinevezett kuratóriumok dönthetnek. Az egyetemek valójában a kuratóriumok tulajdonává válnak.

Ez tehát egyik oldalról állami vagyonok lerablása és egyetemek beépítése a saját klientúrába, másfelől törvénybe akarják iktatni, hogy ezt a „parazita családot”, amit ráültetnek a tudományos intézményekre, a mindenkori következő kormányoknak táplálnia kelljen, ami újdonság az autokráciák világában.

Magyar Bálint szerint ez „jelmezbál”, a hivatkozott, például amerikai magánegyetemek nem ebben a formában működnek. Ahol megpróbálják a vezetőség (board) és a szenátus funkcióit szétválasztani, ott azok, akik kinevezik a vezetés tagjait, intézményi közegből jönnek és a kinevezők nem tartják rövid pórázon az intézményeket. Itt viszont a kinevezettek jó része anyagilag is érdekelt az intézményekhez kötődő vagyontárgyak felhasználásában (itt Csányi Sándort és Lázár Jánost említette), vagy teljesen alkalmatlanok, nem ismerik ezt a területet, egyetlen képességük, hogy lojálisak Orbán Viktorhoz személyesen.

Az egyetemek színvonala nem fog növekedni, a hatalmas, több százmilliárdos pénzek elköltésénél körülbelül egy hetük van, hogy pályázatot adjanak be. Nyilvánvaló, hogy a kuratóriumok betonba és vasba öntik, Mészáros, Garancsi, vagy éppen Tiborcz köre csap le erre a pénzre. Valódi innováció nem várható, ahol hatalmi szóval és kliensképzéssel próbálnak vagyonokat lenyúlni és pozíciókat biztosítani. Ezeknek az oligarcháknak a beruházási világában nincs innovatív szektor, nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktor kötődik – fogalmazott Magyar Bálint.

KÉRDÉSEK A KÍNAIRÓL, KÉSIK AZ OROSZ - A 444.HU 4 LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.04.13.


- A nyitás megtervezéséhez fontos lenne tudni, hogy mikortól véd a kínai vakcina

Tisztára akarja mosni a nevét Németországban Petry Zsolt


"NEM AKARNÉK MEGHALNI MÉG" - HARC A COVID-19 ELLEN A DUNASZERDAHELYI KÓRHÁZBAN

PARAMETER.SK
Szerző: Paraméter
2021.02.24.2021 februárjában az egymillió főre jutó COVID-haláleseteket tekintve Szlovákia világelsővé vált. A koronavírus-járvány súlyos helyzetbe sodorta a Dunaszerdahelyi járást, amely a január-februári időszak legfertőzöttebb régiója lett. A dunaszerdahelyi kórházban 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 COVID-beteg fordult meg. Minden harmadik páciens meghalt. Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan állapottal, a járványhelyzet azonban csak egyre súlyosbodik...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁNNAK CÍMZETT SZATÍRÁT ERESZTETT MEG A BÉCSI PROFIL FŐSZERKESZTŐJE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.13.


Egy képzelt riportról van szó, amelyben Rainer Nikowitz, a főszerkesztő a Karmelita Kolostorban, bűneit töredelmesen megbánva járul a Nagy Ember színe elé.
Profil

Gyilkos szatírát eresztett meg a bécsi Profil főszerkesztője Orbán Viktornak címezve, miután a folyóirat a jelek szerint még mindig nem tudta megemészteni, hogy a Fidesz az MTVA-val összejátszva igyekezett lejáratni a lap egyik munkatársát, aki pedig csak arról akart felvilágosítást kapni, miként próbál a magyar párt új, jobbos-szélsőjobboldali koalíciót létrehozni Strasbourgban.

Egy képzelt riportról van szó, amelyben Rainer Nikowitz, a főszerkesztő a Karmelita Kolostorban, bűneit töredelmesen megbánva járul a Nagy Ember színe elé. Az interjú legelején mindjárt tisztázni is szeretné, mi volna a házigazda számára a legméltóbb megszólítás. Nos, a válasz az, hogy „Führerem”, hozzátéve, hogy egy osztráknak ezt igazán illene tudnia.

Ám azonnal kétségbe vonja, hogy a vendég valóban újságíró volna, mert a magyar köztévé munkatársai azok, akik valóban a sajtót képviselik. Ennek megfelelően mindannyian az ő fenekében laknak, életvitelszerűen. Csak akkor bújnak ki onnan, amikor nyilvánosan árulják magukat. Arra az óvatos megjegyzésre, hogy odabent meglehetősen sötét lehet, a válasz az, hogy ez álhír, mert Magyarországon Orbán az igazság és a fény. Kívül-belül.

Ezek után a beszélgetés arra terelődik: milyen amatőr az a megoldás, hogy egy interjú során a média kérdez, a politika pedig válaszol. Magyarországon ez már nem így van, mert – mondja Orbán – amikor ő megszólal az MTVÁ-nál, akkor a kérdéseket is ő állítja össze.

Arra a közbevetésre, hogy a Fidesz kizárása ellen voksolt az EPP frakciójában az osztrák konzervatívok összes képviselője, leszámítva Karast, az Európai Parlament alelnökét, a vendéglátó úgy reagált, hogy már hallott az illetőről. Az egy komcsi.

Innentől kezdve a két ember között a szereposztás az, hogy a kérdéseket is Orbán teszi fel magának, Nikowitz pedig buzgón helyesel. Bár azért jelzi, hogy a leendő frakció ügyében nagyon érdekelné, miként lehet a nacionalizmust nemzetközivé tenni. Netán kell hozzá némi ellenségkép?

Az is szükséges, feleli erre Orbán, de leginkább arra kell odafigyelni, ki rendezi Brüsszelben a legjobb melegpartit a szigorú lezárás idején. Majd hozzáteszi, hogy Szájert a liberálterroristák összpontosított kampányának részeként hurcolták meg, a célpont pedig egy virtigli kereszténydemokrata párt volt.

A miniszterelnök ezek után rátér arra, hogy Magyarország miért marad még mindig bent ebben az ótvar EU-ban? Hát, csakis azért, mert Orbán elég nagyszívű ahhoz, hogy felvegye a pénzt ettől a bagázstól, pedig egyébként nagy ívben tesz mindenre, amit Brüsszel forszíroz. Nikowitz itt már odáig jut alélt gyönyörűségében, hogy kijelenti: a politikus túlságosan is jóságos, Európa egyszerűen nem érdemel meg egy ilyen embert.

A kurta felelet annyi, hogy ezt nyugodtan lehet terjeszteni. Majd a társalgás azzal zárul, hogy ha a vendégnek netán szüksége volna egy új állandó lakhelyre… Nikowitz érti a célzást, és a biztonság kedvéért csak annyit kérdez: a Vaseline-t hogy mondják magyarul?

Le Figaro

Orbán Viktor mielőbb véget akar vetni a járványnak, de az oltási kampány ellenére változatlanul igen jelentős a halottak száma és igen nagy nyomás nehezedik az egészségügyre. A miniszterelnök mégis feloldotta a korlátozások egy részét. Az ország erős embere az immunitás kiterjesztésére épít a jövő tavaszi választások előtt. A lakosság 27 százaléka már megkapta legalább az első oltást, aminél csak Málta áll jobban az EU-ban. Igaz, a magyar vezetőnek ehhez kellett az EU által nem engedélyezett kínai és orosz vakcina is.

Viszont sokan vannak, akik nem értenek egyet az iskolák újranyitásával. Berczelédi Zsolt, a baptista Kőrösi Csoma Gimnázium igazgatója azt mondja, nagyon veszélyes ilyen gyorsan kitárni a kapukat, mert a tanárok közül sokan még mindig várnak a 2. oltásra.

Orbán azonban bizakodik, hogy június közepére, az első Eb-csoportmérkőzés idejére már minden regisztrált immunis lesz a betegségre. Ám közben, mivel úgy véli, hogy a nehezén már túlvan, szép komótosan nekimegy a szokásos bűnbakoknak, kezdve a brüsszeli bürokratákkal. De sorra került az ’oltásellenes’ ellenzék is. A Republikon szerint a hat pártnak van esélye, hogy lenyomja jövő tavasszal a Fideszt.

Die Presse

A bécsi polgármester május 2-áig meghosszabbította az egészségügyi korlátozásokat, és a lépést a legnagyobb tartomány, Alsó-Ausztria is követi, mert továbbra is igen rosszul alakulnak a járványadatok. Ily módon továbbra is zárva maradnak a boltok, pedig elvileg jövő hétfőn nyithattak volna, ám a levegőben lógott, hogy nem lesz belőle semmi. Az intenzív osztályokon ugyanis újabb rekordot döntött a betegek száma. Az ágyak 80 %-a foglalt, de úgy, hogy más tartományokból is átvesznek pácienseket.

A főváros első embere előtte egyeztetett a szakmával és utána jelentette be a legnagyobb sajnálata mellett, hogy nincs más választása. Mint mondta, az állapotok nem drámaiak, de súlyosak. Az illetékes tanácsos viszont hozzátette, hogy a kórházakon óriási a terhelés. A 3. keleti tartomány, Burgenland ugyanakkor egyelőre fontolja, hogy mitévő legyen.

Az intézkedés értelmében a bécsi iskolákban legalább még két hétig marad a távoktatás. A végzős évfolyamok viszont hétfőtől visszatérhettek az osztályokba.

Bloomberg

A kínai vakcina hatásossága körül felmerült kételyek miatt bizonytalanná vált a szer sorsa, Brazíliától Magyarországig, pedig ezek a nemzetek nagyban függnek az oltóanyagtól, miután a védekezést a tömeges oltásokra építik. Ám Pekingből olyan adatok érkeztek, hogy a Sinovac készítménye az eseteknek csak alig 50 százalékban segít, de a többi gyógyszer is legfeljebb csak 79 százalékos biztonságot ad. Az összes nyugati gyártmány, de még a Szputnyik V is jó 90 %-ban nyújt védettséget.

A bilit a kínai Betegségmegelőzési Központ igazgatója borította ki és a ritka beismerés még azelőtt szétfutott a világhálón, hogy a cenzúra mozgásba lendülhetett volna. Később maga Gao is visszakozott, de a történtek megkérdőjelezik a terveket, főként a fejlődő világban.

A University College London egyik szakértője az mondja, hogy a kínaiak sem bíznak saját magukban. Hiszen keresztülhajszolták a vakcinák fejlesztését, noha igazából nem vizsgálták meg alaposan a klinikai teszteket. Ezért az ottani lakosságban is nagy az ellenkezés e szerekkel szemben. Annál is inkább, mert pl. a Sinopharm még mindig adós az ellenőrzés 3. szakaszának eredményeivel.

FAZ

A Jobbik be akar lépni az Európai Néppártba. Ezt Brenner Kolomán, az Országgyűlés alelnöke közölte az újsággal. Mint megjegyezte, már régóta esedékes volt, hogy az európai konzervatívok kitegyék a Fideszt, amely most az EPP-től jobbra próbál új csoportot létrehozni Strasbourgban. A pártcsalád egyik szóvivője azonban azt válaszolta, hogy számukra nem opció a felvétel. Amire Brenner úgy reagált, hogy továbbra is érdekeltek az együttműködésben, de nem úgy, hogy kérelmezik a tagságot.

A lap úgy mutatja be a politikust, mint a párt egyik stratégáját, javarészt ő dolgozta ki az alapnyilatkozatot, amely Magyarország egyetlen olyan néppártjaként határozza a Jobbikot, amely hű Adenauer, De Gasperi és Schumann örökségéhez. Márpedig ez meglepő irányváltás, hiszen egykor az indulás meglehetősen radikálisra sikeredett, beleértve antiszemita, cigányellenes és irredenta megnyilvánulásokat.

A párt most igyekszik a róla kialakult képet külföldön is javítani, miután Magyarországon belül már elfogadták, hogy mérsékelt vonalra állt rá, immár a Fidesztől balra. Hunyady Bulcsú a Political Capitaltől alátámasztja ezt a véleményt, megjegyezve, hogy a jelek szerint a Jobbik komolyan gondolja az új irányt. És nem tart a kormánnyal sem a migránsok, sem a Soros elleni kampányban.

A fő mozgatórugója azonban az, hogy a módosított választási törvény értelmében csak egy egyesült ellenzék tudja legyőzni a Fideszt. Brenner elismeri, hogy számukra nem könnyű együttműködni Gyurcsánnyal, aki továbbra is igen megosztó figura. Úgy magyarázza, hogy a helyzet olyan, mint a rendszerváltás tájékán: mindenki helyet foglal a kerekasztal mellett, miközben mára Orbán egypártrendszert alakított ki.

Az ellenzéknek jó 10 év óta először van esélye, hogy nyerjen. Nem vitatott, hogy ehhez szükség van a Jobbikra. Hunyady azonban azt mondja, hogy sem Jakab Péter, sem Gyurcsány, sem Dobrev Klára nem lehet a közös miniszterelnökjelölt, mert onnantól kezdve a Fidesz számára sétagalopp volna a küzdelem.

FT

A lengyel emberi jogi ombudsman azt közölte, hogy egy varsói bíróság helyt adott a fellebbezésének és átmenetileg leállította, hogy az állami PKN Orlen olajtársaság megvehessen 24 regionális, illetve 120 helyi lapot. Adam Bognar szerint erről telefonon kapott tájékoztatást, ám mind a potenciális vevő, mind a legnagyobb kormánypárt, PiS kétségbe vonja a hírt. Az óriásvállalat vezérigazgatója, Kaczynski bizalmi embere szerint egy ilyen döntés meglepő volna, hiszen még nem nyújtották be az összes bizonyítékot.

Az Orlen azt állítja, hogy teljesen normális üzleti tranzakció keretében veszi meg a német Passau Kiadótól a Polska Presst, a dologban nincs semmi politika. És hogy nem kíván beleavatkozni a kiadványok tartalmába. A tavaly tető alá hozott ügylet azonban aggályokat váltott ki a sajtó szabadsága miatt. Annál is inkább, mert a Jog és Igazságosság meghirdette a média „visszalengyelesítését”.

A párt egyik parlamenti képviselője azt mondta, hogy szeretné látni az indoklást, de a helyzet mindenképpen bizarr. Egyben azzal vádolta az ombudsmant, hogy az a német érdekeket védi.

Yahoo/AP

Egy héten belül már a 2. cseh szociáldemokrata miniszter kénytelen venni a kalapját, miközben már kevesebb, mint 6 hónap van hátra a választásig. Ezúttal a külügyi tárca vezetőjét mentettek fél tisztségéből, miután Petricek alulmarad a pártelnöki tisztségért vívott harcban. A győztes, a belügyi tárca vezetője, Hamacek, aki ily módon megőrizte posztját a párt élén, azzal érvelt, hogy egységet kell mutatni az októberi erőpróba előtt, annál is inkább, mert a szociáldemokraták vesztenek népszerűségükből.

Petricek ellenezte, hogy folytassák az együttműködést a Babis irányította ANO-val. De azzal is kivívta Zeman államfő haragját, hogy nem szerette volna, ha az oroszok indulnak az új atomreaktor megépítésére kiírt versenytárgyaláson. Pártbeli kollégája, az egészségügyi tárca első embere szintén az oroszokba bukott bele, mert ő meg a Szputnyik V beadását utasította el, amíg ahhoz nincs meg az európai gyógyszerhatóság engedélye.

FT

A lap szerint bár az EU-t évtizedek óta temetik, különösen ha beüt egy olyan válság, mint a mostani, ám szervezet továbbra is stabil és ez megint megzavarja bírálóit. A szerző, az FT külpolitikai fő elemzője kiemeli, hogy az unió jobb állapotban van, mint akár Nagy-Britannia, akár az Egyesült Államok. Gideon Rachan azzal érvel, hogy az integráció az eltelt csaknem 70 évben sok mindent át- és túlélt, miközben több, mint négyszeresére nőtt.

Szóval akár el is lehetne ismerni, hogy nagyon igencsak ellenáll a nehézségeknek. Miközben az amerikai törvényhozást a közelmúltban rohamozta meg a dühös csőcselék, az egyik nagy párt pedig ráunt a demokráciára. London ugyanakkor azzal küszködik, hogy Észak-Írországban ismét fellángolt az erőszak, de arra is jó esélye van, hogy elveszítse területének egyharmadát, ha kiválnak a skótok.

Brüsszel gondjai részben abból erednek, hogy nemzetközi szervezet, ám sok mindenben egy államra hasonlít: van közös pénze, törvényhozása, legfelső bírósága és központi bankja. Viszont egyre csökken annak az esélye, hogy felbomlik. Már az olyan nacionalisták sem forszírozzák a kiválást, mint Le Pen és Salvini. Egyik sem lett hirtelenjében meggyőződéses Európa-párti, csak látják a közvélemény kutatásokat.

Orbán Viktor, aki előszeretettel szokott az EU-n gúnyolódni, illetve ostorozza a liberalizmust, szintén így áll a dologgal. Tudja, hogy országa nagyon is rá van szorulna a támogatásra, illetve az egységes piacra. Ezért bármilyen rossz is a viszonya az unióval, nem fog fű alatt kiosonni a szervezetből. Lehet, hogy cinikus, de nem ostoba. Brüsszel ugyan a kezét tördeli a magyar és lengyel fejlemények láttán, de nem valószínű, hogy bármelyik is kihajítja a klubból.

Ha jövőre Le Pen nyeri a francia választásokat, az minden bizonnyal meg fogja rázni az unió vezetését, de ha nem kell a Frexittől tartani, akkor az integráció alighanem megemészti a csapást. És az idő múltával egyre biztosabb lábakra állhat az európai terv. A fiatalok pártolják és az is összefogásra ösztönöz a kontinensen, hogy Kína és Oroszország egyre fenyegetőbb, az USA viszont mind kevésbé megbízható.

Szóval nagy tévedés azt hinni, hogy a különleges politikai szerkezet predesztinálja az EU-t az összeomlásra. A nemzeti és nemzetek fölötti hatáskör óvatos, ám egyre magasabb szinten érvényesülő egyensúlya a stabilitás és az erő forrása, nem pedig a gyengeség, vagy a törékenység jele.

EGY NAP ALATT MEGHALT 272 EMBER A HIVATALOS ADATOK SZERINT, HÁROMMILLIÓHOZ KÖZELÍT AZ OLTÁSOK SZÁMA

TELEX
Szerző: SZALMA BAKSI FERENC
2021.04.13.


- Napi új fertőzöttek száma: 
2837 (előző naphoz képest: –2240)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
272 (előző naphoz képest: –19)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 
10 818 (előző naphoz képest: +78)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1209 (előző naphoz képest: –40)

Az első dózissal oltottak száma: 
2 969 647 fő (+69 264 a hétfői közlés óta)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 250 582 fő (+33 324 a hétfői közlés óta)

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 15 százalékos átlaggal – olvasható a központi koronavírus-oldalon közzétett legfrissebb adatokból.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzott, hogy magasan tetőzik a harmadik hullám Magyarországon, a szennyvízből vett minták alapján is azt látják, hogy stagnálnak a számok. A napokban megjelent nyilatkozatok miatt nem változtatnak a kínai Sinopharm-vakcina alkalmazásán, ha azonban hivatalos adat jön a gyártótól vagy valamilyen hatóságtól, akkor megteszik. Kedden 29 ezer Janssen-vakcinát és 248 ezer adag Pfizer-vakcinát várnak...


OLCSÓ TOJÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.13.


Este bejelentkezett a szomszéd Józsi böfögve, miszerint ma majd kilenckor jön pénzt kérni, hogy olcsó tojást vehessen. Reggel hétkor jött, hogy majd kilenckor érkezik a pénzért az olcsó tojáshoz. Nem tudom, mit rohangál, talán azt ellenőrzi, életben vagyok-e még, hogy tudjak pénzt adni olcsó tojásra. Már amúgy is tartozik, minden hónapban ez van, hogy kihúzza nyugdíjig. Amikor megjön a postás, törleszt, így kódolva van az is, hogy két hét múlva újra kér, és ezen mód, körbe-körbe telnek a hónapok. Ha így belegondolok, nélkülem lehet, éhen halna a szomszéd Józsi, ami terhet nem vennék magamra, pedig sokszor hajítottam ki már Orbán-rajongása miatt.

Nem az a baj, hogy szerelmes belé, hanem, hogy ostoba, mégpedig egészen menthetetlenül, ami idegesítő. Nem jön rá az összefüggésre, miszerint Orbánnak van köze ahhoz, hogy ő minden hónapban kuncsorog, de nem lehet mindenki közgazdász, csak normálisnak kellene lenni, s valljuk meg, ez a feladat a mai Magyarországon egyáltalán nem egyszerű. Úgy mosogatják az agyakat, mint nyunyó néni hypóval a tojásokat húsvétkor. Most is kapnak a nyugdíjasok ingyen újságot „Jókor” címmel, amit sok millió példányban szórnak ki nekik. Így, ha gonosz lennék, azt mondanám a Józsinak, hogy vegyen abból tojást, és köszönje meg Orbánnak.

De nem vagyok gonosz, pedig jó lenne. Akkor például rámutatnék a Józsinak, hogy a neki szánt kiadványban Orbán dicsekszik, hogy a Gyurcsány elvette a tizenharmadik havit, amit ő most visszaad. Iramodj tojásért Józsi, mutatnék rá a „Jókor” című, nyugdíjasoknak szánt propaganda bigyóban a tartalomra, ahol Orbán visszaad, és sátánian mosolyognék, ha gonosz lennék. Nem vagyok gonosz, jó sem vagyok, gondolkozom. Ugyanitt viszont a nyereményjátékoknál be kell jelölni, hogy a nyugdíjas kapcsolatban akar-e maradni a kormánnyal, különben meg „szórakoztató” tartalmak vannak benne művész urakkal és hölgyekkel...