2021. szeptember 20., hétfő

RÁADÁS: LISZT FERENC NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY 2021 BUDAPEST - GÁLAKONCERT ÉS DÍJÁTADÓ

FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG
/ ZENEAKADÉMIA
Helyszín: Zeneakadémia
2021.09.19.Gálakoncert és díjátadó


Liszt: Esz-dúr zongoraverseny 
Liszt: A-dúr zongoraverseny Liszt: 
Haláltánc 

Közreműködnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny helyezettjei 
Nemzeti Filharmonikus Zenekar 
Vezényel: Vajda GergelyRÁADÁS: HADHÁZI LÁSZLÓ - MEGYÜNK A LEVESBE (I-II. RÉSZ)

YOUTUBE
Szerző: HADHÁZI LÁSZLÓ
2021.09.04.Az első rész:


A második rész:  

SZABADNAK SZÜLETTÜNK - A KLUBRÁDIÓ 2021 ŐSZI TÚLÉLÉSI GYAKORLATA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2021.09.19.


A frekvenciánkat elvehették, de a hangunkat nem. Töretlenül szólunk online továbbra is, mert a hallgatóink így döntöttek. És szólni is fogunk, amíg vagyuk elegen, akik szabadnak születtek és hajlandóak támogatni a szabad sajtót és a Klubrádiót. Elindult a 2021-es őszi túlélési gyakorlatunk, számítunk az Ön támogatására is.

Elindult a 2021 őszi túlélési gyakorlatunk.

Egy független, demokratikus, az európai liberális eszméket valló, ráadásul sokat beszélő rádiónak ma Magyarországon nincs esélye arra, hogy költségeit kizárólag a reklámpiacról fedezze. Különösen igaz ez a Klubrádióra, melynek még a frekvenciaengedélyét is elvette mondvacsinált okokkal a Médiatanács 2021-ban, így már csak az interneten keresztül szólhatunk. Ott azonban folytatjuk, és párhuzamosan minden jogi fórumon igyekszünk érvényt szerezni igazunknak. A Klubrádió szól tovább.

Az internetre költöztünk, valamint a Bokor utcából a Benczúr utcába, de nem lett egyszerűbb a helyzetünk, feladataink nem kevesebbek és költségeink sem csökkennek. Csak úgy tudjuk folytatni a munkánkat, ha a hallgatóink – ahogy eddig is – velünk vannak és támogatnak minket. Mert mindez RÓLUNK SZÓL, mi így együtt vagyunk a Klubrádió, hallgatók és készítők.

Tisztelt Klubtárs! Most Önhöz fordulunk: közreműködése hallgatóként és véleményalkotóként a rádió számára nélkülözhetetlen. Mostantól másfajta részvételre is szükség van, támogasson minket anyagilag.

Ha fontos Önnek a függetlenség, a szólás szabadsága, hogy mit gondol az, akinek esetleg más a véleménye, kérjük, felajánlásával segítse a Klubrádió további működését!

A gyűjtés jelen állása (2021. 09. 20. 09:00) : 476.000 Ft.

Ha banki átutalással akar támogatni, íme a Szabad Sávért Alapítvány számlaszámai:

HUF 10918001-00000068-67980006 SWIFT (BIC): BACXHUHB IBAN HU 83 10918001 00000068 67980006

EUR 10918001 00000068 67980020 SWIFT (BIC): BACXHUHB IBAN HU 93 10918001 00000068 67980020

USD 10918001 00000068 67980037 SWIFT (BIC): BACXHUHB IBAN HU 22 10918001 00000068 67980037


PAKS2: MÉSZÁROSÉK ÚJABB MILLIÁRDOS TENDERT HÚZTAK BE, MOST PORTÁT ÉPÍTENEK

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: KATUS ESZTER
2021.09.20.


Tovább profitál a Paks II. projektből a kormány holdudvara: Orbán Viktor gyermekkori barátjának cége most egy nettó 3,4 milliárdos beruházás kivitelezését nyerte el az új atomerőművi blokk kapcsán. A Mészáros és Mészáros Kft. Tiborcz István egykori üzlettársának, Paár Attilának a cégével, a WHB-vel közösen húzhat fel egy portát. A közbeszerzés gyorsított és tárgyalásos volt.


Gyorsított, tárgyalásos eljárás keretében döntött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. egy paksi beruházás kivitelezőiről. A kiírás szerint erre azért került sor, mert a korábban ugyanilyen tárgyban indult biztonsági beszerzési eljárás eredménytelen lett, az idő azonban sürget.

Mint írják: „a Paks2 atomerőművi blokkok építésének terület-előkészítési feladatai között szerepel az új F7 jelű portaépület és a hozzá tartozó előszűrő épület, kerékpártároló, valamint a csatlakozó utak, térburkolatok minden szakágra kiterjedő építési-szerelési munkáinak elvégzése, melyet határidőre kell elkészíteni...

AZ ÁLLAMPÁRTI PROPAGANDA TETTE SOKSZOROS MILLIÁRDOSSÁ A REJTŐZKÖDŐ BALÁSY GYULÁT

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.09.20.


- Vannak-e még Mészáros Lőrincek, akiknek úgy bejött a Fidesz-kormányzás, mintha hetente lenne ötösük a lottón?

- Vannak, róluk indítunk egy sorozatot.

- Itt van például B., aki pár év alatt a 85. leggazdagabb magyar lett, bár ezt megpróbálja eltitkolni.

- Balásy Gyula története tökéletesen mutatja meg, hogy az állampárt hogyan számolta fel a versenyt és játszott ki rengetegszer 10 milliárd forintot a kiválasztott cégnek, óriási haszonhoz juttatva ezzel az egyedüli tulajdonost.

Ha van csoda, akkor ez biztosan az. Van egy Moonlight Event nevű cég, rendezvényszervezéssel foglalkozik.

- 2011-ben alakult, évekig nem mutatott fel semmi jelentőset. 2017-ben még csak 4,2 millió forintos nettó árbevétele volt.

- 2018-ban beszállt egy új tulajdonos, és a bevétel már abban az évben hirtelen a 235-szörösére, 989 millióra ugrottak, állami cégeknek köszönhetően.

- 2019-ben is folytatódott a fantasztikus katapultálás, 2,4 milliárd forintnyi megrendelés találta meg a Moonlightot. Ez a cég 2017-es árbevételének a 581-szerese.

- Aztán jött a rendezvényszervezők fekete éve: 2020. A koronavírus-járvány miatt bizonytalanná vált minden, az év nagy részében eleve tilos volt rendezvényeket szervezni, abban a kis időben pedig, amikor lehetett, mindenki óvatos volt, előkészületekre sem volt idő, megint jött a zárás.

- De a Moonlighton ez karcolást sem ejtett: a cég 2020-ban még tovább tudta növelni a bevételeit, nem is kevéssel, az előző évi megrendelések 60 százalékával folyt be több pénz. A szinte rendezvények nélküli tavalyi évet - bár a raktárkoncerteknél ott voltak - 3,8 milliárddal árbevétellel zárták. Ez a 2017-es 917-szerese. Akkora szerencséjük volt, hogy egy 30 milliárd forintos állami keretszerződésbe is bevették őket, az Antenna Hungária Zrt.-t segítik az állami rendezvények lebonyolításában alvállalkozóként.

Hogyan nőhet több mint 900-szorosára három év alatt egy cég árbevétele? Gyanúnál kicsit több, hogy ennek közel lehet ahhoz, hogy időközben a cég tulajdonosa lett Balásy Gyula, és azonnal felsorakoztak a megrendelők között állami cégek. És nem a Moonlight Balásy egyetlen cége, ahol ilyen csodák történnek...


MÉG A DÍLEREK IS CSÖVESEK A „RETTEGETT BANDÁK” BUDAPESTJÉN

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2021.09.20.


Egyre több szó esik a sajtóban bizonyos budapesti köztereket birtokba vevő, városlakók sokaságát rettegésben tartó bandákról, melyeknek tagjai csoportokba verődve uralkodnak az Örs vezér terétől a Nyugati pályaudvarig. A 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a probléma nem új keletű, a helyzet tényleg rossz, ráadásul a média is sokat árt az ügynek. Egyetért azzal, hogy a probléma kezelése elsősorban a Fővárosi Önkormányzat hatásköre, de azzal is, hogy a kormány részéről még csak szándék sincs arra, hogy kezdjen valamit a helyzettel. Pedig nem kellene töprengeni a megoldáson, hiszen azt mások már kitalálták
.

"Nem arról van szó, hogy ezek az emberek egyik pillanatban nem léteznek, aztán egyszer csak elkezdenek gombaként kinőni a földből. Inkább attól függ a sajtó figyelme, hogy balhéznak-e a város közepén, vagy éppen meghal-e valaki. Egy darabig érdekes, valamennyit írnak róla, aztán minden megy tovább"

– mondja Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársa.

Az utóbbi hetekben kiemelt közéleti témává váltak a budapesti köztereken uralkodó állapotok: egyre több szó esik kábítószerező bandákról, csoportosan garázdálkodó hajléktalanokról, akik olykor rettegésben tartják például a Blaha Lujza teret, a Nyugati pályaudvart, az Örs vezér teret vagy épp a Népligetet...


GONOSZOK

NÉPSZAVA
Szerző: ISTVÁN TIBOR
2021.09.19


„Ne bocsáss meg nekik, Uram, mert tudják, mit cselekszenek!”


Az etika tudomány és a legtöbb vallás szerint minden emberi cselekedetnek van erkölcsi mozzanata is. Mégsem gondolom, hogy minden politikai lépést erkölcsi dimenzióba kellene helyezni. Az, hogy milyen módon támogassa a társadalom a nagycsaládosokat, hogy mely országokkal szövetkezzünk, hogy milyen eszközrendszerrel dolgozzunk a környezet védelméért, nos, ezek nagyon fontos politikai kérdések, de nem feltétlenül érdemes morális vonatkozásaikra helyezni a hangsúlyt. Ne keltsük azt a látszatot, hogy a közélet jók és rosszak küzdelme csupán. Ebben az írásban azonban olyan politikai lépéseket gyűjtöttem egybe, amelyeket, úgy látom, lehet és kell erkölcsi összefüggéseikben vizsgálni. A közelmúltban hozott törvény egyik mondata arra kényszeríti a (hazánkban amúgy igen csekély számú) nemét megváltoztató embert, hogy dokumentumokban eredeti nemét tüntesse fel. Képzeljük el a de facto nőt vagy férfit, amint ellenkező nemet ír be – aztán magyarázkodás, gúny, szégyen. Miért kell embereket megalázó helyzetbe hozni, ha annak amúgy nincs nyereség-oldala sem? Ez szimpla gonoszkodás. Pár évvel ezelőtt Debrecenben közmunkásokkal szedették össze a hajléktalanok bokrok alá rejtett takaróit, dobozait. Kell ehhez kommentár? A baloldali kormány idején az akkori ellenzék az egyik évben, talán december 21-én, 1200 kérdést intézett valamely hatósághoz. Ezek egy része oly banális volt, kilógott a lóláb. Legyen pár tisztviselő vagy politikus, akik az ünnepek alatt is kénytelenek a kérdések megválaszolásával foglalkozni. 2015-ben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) felajánlotta, hogy saját költségén mobilvécéket helyez el a menekültek számára az országhatáron. A kormányzat ezt nem engedélyezte. Járjanak csak a kukoricásba! Két legyet egy csapásra: odaütünk egyet a gyűlölt szabadságpárti, humanista kisegyháznak, és a menedékkérőknek is. Dönthet úgy egy ország, hogy nem kíván befogadni gazdasági bevándorlókat. De semmi sem indokolja az ellenük irányuló rágalmazást és uszítást. „Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod az ország törvényeit.” Naná. Csak hát, a magyar nyelvű plakát nyilván nem a magyarul nem tudó menekülteknek szólt (amúgy milyen alapon és kiket tegez le?). A magyar közönségnek üzente: „ezek” nem tartják be a törvényeket. A többi plakát, hirdetmény is uszító, gyűlöletkeltő – pedig ez nem szükségszerű velejárója a befogadás megtagadásának. „A menekültválság kezdete óta az Európai Unióban több mint 300 ember halt meg terrorista merényletben”. A menekültválság kezdete óta az Európai Unióban több mint ötvenezer ember halt meg közlekedési balesetben – ez utóbbit persze én mondom. Egyetlen más európai ország kormánya sem élt ezzel a mocskos eszközzel. Budapesti pszichiáterek önként, ingyen végeztek terapeuta tevékenységet a határon azoknál a politikai üldözötteknél, akiket hazájukban bántalmaztak vagy megkínoztak, rettegésbe taszítottak. Mígnem a hatóságok ezt megtiltották. Nem tudok elképzelni, nem látok más motivációt a döntéshozók részéről, mint puszta gonoszságot. Tizennyolcszor figyelmeztette a strasbourgi emberi jogi bíróság kormányunkat, hogy a menedékkérők élelmezéséről gondoskodnia kell. Megjegyzem: az országra támadó ellenség hadseregéből ejtett hadifoglyokat is élelmezni kellene – hazánk által is aláírt nemzetközi szerződés szerint. Hogyan lehet hát menedékkérőket éhezésre kárhoztatni?
...

ORBÁN MA ELSÜTI A STARTPISZTOLYT ÉS FONTOS DÖNTÉSEKET JELENTHET BE

HVG / ITTHON
Szerző: LENGYEL TIBOR
2021.09.20.


A miniszterelnök felszólalásával kezdődik ma a Parlament őszi ülésszaka, de az Orbán-beszéd nemcsak a politikai szezonnyitóra hangol, hanem kijelöli a 2022-es kampány fő csapásait is. Ősszel bőven lesz gyurcsányozás, brüsszelezés és LMBTQ-propagandázás, a nemzeti konzultáció nyomán pedig újabb kormányzati döntések is várhatók.


Újabb fontos kormányzati döntésekről derülhetnek ki ma részletek, amikor Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával délután megkezdődik a Parlament aktuális, őszi ülésszaka. A miniszterelnök még pénteki, szokásos rádiónyilatkozatában árulta el, hogy a nemzeti konzultációhoz kapcsolódó bejelentések várhatók tőle...

EGY ÓRÁT SEM KELL UTAZNI, ÉS EGÉSZEN MEGVÁLTOZNAK AZ ÉLETKÖRÜLMÉNYEK AZ ORSZÁGON BELÜL

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.09.19.


Az országos statisztikák időnként hatalmas regionális eltéréseket fednek el, ezért nagyon fontosak az olyan adatgyűjtések, amelyek révén azokon belül egy-egy térséget részletesebben is jellemezhetünk. Az Eurostat nemrégiben közzétett regionális évkönyvéből kiderül például, hogy noha általában is jellemző az uniós országokban, hogy a fővárosokban és környékein idősebb korukban szülnek a nők, a központi régió és az azon kívüli részek közötti különbség e tekintetben kifejezetten hangsúlyos a kelet-európai országokban: Romániában, Magyarországon és Szlovákiában az országos átlagokhoz képest 2,2-2,3 évvel magasabb a fővárosokban szüléskor mért medián életkor. (Amelynél ugyanannyian szülnek fiatalabban, mint idősebb korban.)...

ITT OLVASHATÓLAKÁSELADÁS: NAGYOT VÁLTOZNAK A SZABÁLYOK - GOND LEHET AZ AUTÓBEÁLLÓ ÉRTÉKESÍTÉSEKOR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.20.


Úgy döntött a Kúria, hogy hiába sok a tulajdonos a teremgarázsban, ha valaki elad egy helyet, a többieket külön-külön bizonyítható módon értesíteni kell. Nem elég tehát a kifüggesztés. Ez persze – bár sokaknak okozhat gondot – eltörpül az ingatlan-nyilvántartási szabályok jelentős átszabása mellett.


Az új társasházakban általános, hogy az autók teremgarázsban kapnak helyet. Ilyenkor a lakást ugyan külön helyrajzi számon jegyzik be, a gépkocsik beállóinak területe viszont közös tulajdonban van. Sok tulajdonos esetén általános gyakorlat (nemcsak garázs, hanem például az úgynevezett szövetkezeti házaknál is), hogy a vételi ajánlatot kifüggeszti a tulajdonos. Ez pedig a Kúria döntése szerint – ismertette a Csetneki Ügyvédi Társulás – nem elég.

A legfőbb bírói fórum leszögezte: eladáskor postai úton vagy személyesen mindenkinek megismerhetővé kell tenni a vételi ajánlatot, hogy elővásárlási jogukat gyakorolni tudják. A Csetneki véleménye szerint így akár több százezer forintba is kerülhet a sok tértivevényes levél és ügyvédi munkadíj. A per alapját képező adásvételi szerződésben egyébként egy budapesti ingatlant 67 beállásos teremgarázs meghatározott tulajdoni hányadával adtak el.

Az eladó arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerint, amennyiben a nyilatkozat beszerzése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna, a bejegyzéshez elegendő a szerződő felek együttes nyilatkozata. A Kúria viszont felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a passzust két másik is megelőzi, amelyek előírják: csatolni kell az elővételi jogról lemondó nyilatkozatot, illetve ha a jogosult nem nyilatkozott, annak nyilatkozattételre való írásbeli felszólítását tértivevénnyel, átvételi elismervénnyel. A lemondó nyilatkozatok pedig a perbeli esetben egyértelműen és elismerten nem álltak rendelkezésre.

A Kúria álláspontja szerint a közlési kötelezettség alól nem lehet mentesülni a tulajdonostársak nagy számára hivatkozva olyan esetben, amikor a tulajdonos az adásvétel tárgyát képező ingatlanban vagy egyébként belföldön lakik, és a közlés semmiféle érdemi nehézségbe nem ütközik. Az ügyvédi iroda szerint várható, hogy a kormányhivatalok földhivatalai felülvizsgálják eddigi változatos gyakorlatukat...

PATTANÁSIG FESZÜLŐ IDEGEK, MEGALKUVÁS, TITKOLÓZÁS: ÍGY ZAJLOTT A NÉMET VÁLASZTÁSI VITA - AZ UTOLSÓ VITÁN AZ SPD-S OLAF SCHOLZ GYŐZEDELMESKEDETT.

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2021.09.20.


Németországban a Scholz (SPD) nyerte az utolsó televíziós vitát vasárnap. A balközép szociáldemokraták és a Zöldek egységes frontot képviseltek a harmadik és egyben utolsó televíziós vitában, amelynek egyértelmű győztese egy gyorsfelmérés szerint az SPD-s Olaf Scholz. A CDU-s Armin Laschet, azonban szorosan mögötte maradt – írta a német DW hírportál. Az összesített számok továbbra is Scholznak kedveztek. A Sat 1 tévécsatorna által nem sokkal a vita után közzétett Forsa-felmérés szerint a nézők

- 42%-a szerint a szociáldemokrata nyerte a vitát,
- 27%-uk szerint Laschet,
- 25%-uk szerint pedig Baerbock.

Ez nagyjából egybeesett az INSA által közzétett legutóbbi országos közvélemény-kutatással, amely ugyanezt a rangsort kapta, bár

- az SPD sokkal szűkebb, 26%-os vezetése mellett,
- szemben a CDU 21%-os
- és a Zöldek 15%-os eredményével.

A szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz és zöldpárti riválisa, Annalena Baerbock gyakran egységesen lépett fel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kancellárjelöltjével, Armin Laschet-vel szemben, a jövő vasárnapi választások előtti harmadik és egyben utolsó, televíziós vitában. A jelöltek az élen állnak az Angela Merkel leköszönő kancellár leváltásáért folyó versenyben. Az egyre szorosabbá váló választási versenyben újabb 90 percnyi szikár vita végén mind Baerbock, majd Scholz is azt sugallta, hogy

„Jó lenne, ha a CDU ellenzékbe vonulna”,

bár hangsúlyozni kívánták, hogy a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) kivételével, minden párttal hajlandóak lennének tárgyalni.

A váratlanul mélyrehatóvá vált vitában már korán megkeményedtek a frontok. A hálózat a vitát a témákról szóló televíziós riportokkal, a szavazók vox-popjaival és egy 30 éves képregényt bemutató moderátorral tarkította, hogy szemléltesse, hogy az éghajlatváltozás már az 1990-es években is a gyerekek számára alkalmasnak tartott kérdés volt. Amikor a vita a szegénység elleni küzdelemre terelődött, Scholz és Baerbock gyakran egymáshoz igazodtak, egyetértően bólogattak és átvették egymás mondanivalóját, olyannyira, hogy néha úgy tűnt, mintha már partnerséget kötöttek volna...

SZABAD SZEMMEL: AZ UNIÓ SOKKAL JOBB ÁLLAPOTBAN VAN, MINT AHOGY AZT SOKAN GONDOLJÁK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.20.


Nem szabad, hogy a jogállam ügyében mutatkozó ellentétek folytán egyes országok másodrendű tagnak számítsanak. Erre figyelmeztetett az osztrák diplomácia vezetője. Lapszemle.


Die Presse

Az osztrák kancellár több sportszerűséget sürget Magyarország és Lengyelország számára. Kurz szerint a jogállami vitában nem szabad folyton ezt a két országot kipellengérezni, bár az európai alapértékek betartása kulcskérdés az EU jövője szempontjából. Ám egyenlő mércével kell mérni. A politikus az utóbbi években már többször is tett hasonló kijelentéseket. Két éve pl. azt mondta, hogy a Nyugat helyenként még mindig fölényeskedik az új tagokkal szemben, miközben unióellenes vélemények a régi demokráciákban is vannak.

Mostani nyilatkozatát a szociáldemokraták úgy értékelték, hogy a miniszterelnök az emberi jogokról és a jogállamról zajló vitában a tekintélyuralmi magyar és lengyel kormány oldalára áll. Igyekszik ártalmatlannak feltüntetni Budapest és Varsó politikáját, miközben mindkettő szorítja vissza a sajtószabadságot, építi le a demokráciát és támadja az LMBT-közösség jogait. Az SPÖ Európa-ügyi szóvivője úgy fogalmazott, hogy a vélemény mélypontot jelent az osztrák külpolitikában, hiszen korábban a Néppárt is azon a véleményen volt, hogy az európai normákat minden tagnak be kell tartania.

A NEOS ellenzéki párt úgy foglalt állást, hogy Kurz szembemegy sok tagállammal, amely próbálja megőrizni a jogállamot az unión belül.

Der Standard

Nem szabad, hogy a jogállam ügyében mutatkozó ellentétek folytán egyes országok másodrendű tagnak számítsanak. Erre figyelmeztetett az osztrák diplomácia vezetője, aki szerint Ausztria igen nagy hasznot húzott a keleti bővítésből, így az a stratégiai érdeke, hogy összenőjön a földrész és soha többé ne alakuljon ki új elválasztó vonal az egykori Vasfüggöny helyén. Szerinte az egyesülési folyamat akkor zárul le, ha a volt Jugoszlávia minden tagköztársasága bekerül az EU-ba. Schallenberg hozzátette, hogy az unió sokkal jobb állapotban van, mint ahogy azt sokan gondolják, amit bizonyít pl. a vakcina közös beszerzése.

A politikus, akiről az újság azt írja, hogy korábban józan és visszafogott álláspontot képviselt a menekültkérdésben, most kifejtette, hogy Afganisztánból csak azokat szabad befogadni, akik korábban segítettek Ausztriának a terepen, másokat azonban nem. Mint mondta, ez a vélemény cseppet sem populista, ő meggyőződéssel vallja.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tálib rendszer biztonságos menedék és fészek lehet a nemzetközi terrorizmusnak, illetve a szélsőségnek, sőt mindkettőt exportálhatja. Ezért a világnak el kell érnie, nehogy az ország biztonságpolitikai szempontból fekete lyuk legyen, mert az egész régiót magával ránthatja.

Kitért arra is, hogy még egy pár tucat osztrák állampolgár lehet afgán földön, őket a szárazföldön keresztül próbálják kimenekíteni, ami persze kockázatos. E célból válságtörzset állítottak fel Iszlamabadban és Teheránban, és ennek már vannak eredményei. A tálib hatalomátvétel óta 217 osztrákok hoztak ki.

BBC

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy nem szokta becsomagolni a véleményét, főként a bevándorlás és az iszlám ügyében. Ezért is volt különösen érdekes kettejük budapesti találkozása – mutat rá a BBC 4 rádió heti összefoglaló műsora. Az összeállításban a brit közszolgálati médium magyarországi tudósítója emlékeztet arra, hogy saját bevallása szerint a miniszterelnök a Szépművészeti Múzeumban arra kérte Ferencet: vigyázzon, nehogy elvesszen a keresztény Magyarország.

Ám a jelek szerint egyvalami azért máris eltűnőben van, nevezetesen az, hogy a miniszterelnök kezéből kicsúszni látszik eddigi legveszélyesebb fegyvere, az ti., hogy mindig felvázolt valamilyen veszélyt: a kommunizmust, a liberalizmust vagy éppen a feltételezett muzulmán migránshordákat, amitől neki kell megvédeni az országot.

Ám a katolikus egyházfő a hit védelmezőjeként nem látja az orbáni démonokat, miközben a magyar vezető a kereszténység lovagjának tünteti fel magát. Így amikor hat éve Orbán kerítést épített, a Szentatya magával vitt három szír muszlim családot a hírhedt leszboszi menekülttáborból.

Budapesten elbeszélt Orbán mellett. A fő üzenete az volt, hogy a vallásos érzület az éltető vért jelenti a magyar nemzet számára, de a kereszt azt is jelenti, hogy nyújtsuk ki a kezünket másoknak, ami finom utalás volt a magyar menedékpolitikára.

A látogatás után Kovács Zoltán kirohant a nyugati sajtó ellen, mondván, hogy az álhíreket terjeszt, félreértelmezi a dolgokat és gerjeszti az Orbán-ellenes hangulatot. Csakhogy – jegyzi meg Nick Thorpe – a külföldi újságírók egyszerűen csak szó szerint továbbadták, amit a pápától hallottak.

Márpedig a vendég szóba hozta mind a migránsokat, mind a multikulturalizmust, pedig mindkettő szitokszónak számít a mai Magyarországon. Ferenc azonban pozitív értelemben beszélt róluk.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR IGAZSÁGOS, JÓ DIKTÁTORUNK NEKÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.09.20.


...Most megint ott vagyunk, ahol egyszer már voltunk. Közben persze volt némi kalandunk a demokráciával, kokettálhattunk a szabadsággal, játszhattunk egy kicsit köztársaságosdit.

Ez a hazánk, itt élünk. Nem megyünk, nem menekülünk. Maradunk itt, mert menni nincs merszünk, lelkiismeretünk megnyugtatására előkeressük az egyszer már bevált, régi játékainkat. Behúzzuk fülünket, farkunkat, hátha ez elég lesz a túléléshez. Nekünk a remény a realitás: az, hogy a hatalomnak nem kell, hogy szeressék, mert azzal is megelégszik, ha tartunk tőle. Rá szavazunk, vagy valaki másra, végső soron neki az is mindegy, van neki szavazója nélkülünk is épp elég. Kevéssel beéri, a fő, hogy maradhasson még valameddig.

Orbán Viktor igazságos, jó diktátorunk nekünk. Keresve sem találnánk nála jobbat, neki köszönhetjük, hogy jobb dolgunk van, mint az észak-koreaiaknak, a fehéroroszoknak, vagy, teszem azt, Oroszország kisemmizett szerencsétlenjeinek.

A FASIZÁLÓDÓ REPUBLIKÁNUS PÁRTOT MÁR A MAGYAR PÉLDÁTÓL KELL ÓVNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.19.


Romney jól időzítette az elrettentő példáját, mert Magyarországon éppen az alkotmányosságot számolták fel, Magyarországnak nincs törvényes, legitim és érvényes alkotmánya, mert az Orbán által önkényesen létrehozott "alaptörvény" éppen az ellenkezőjét tölti be annak, ami egy alkotmány funkciója: az alkotmány feladata, hogy megoltalmazza a jogállamiságot az önkényuralmi törekvésektől. Orbán senki által el nem fogadott "alaptörvénye" pedig éppen az önkényuralmat testesíti meg és azt védi, abszolút törvénytelen kreálmány. Magyarországon most nincs alkotmány.


Donald Trump a mögötte álló szélsőjobboldali szavazókkal fogságba ejtette a republikánus pártot és a választásról szóló hazugságával gyakorlatilag két részre szakította azt. Mivel a republikánusok mögött álló média a legdurvább hazugságokat közvetítő propaganda, a párt egyre inkább csúszik Trump befolyása alá, aki megzsarolt minden republikánus politikust, hogy az ő hívei meghiúsítják az újraválasztásukat, ha ellenszegülnek neki. Márpedig Trump ma már egy nyíltan fasiszta diktátor képében jelenik meg, aki veresége után kísérletet tett egy puccsra is.

A Capitolium elleni január 6-i terrortámadás az amerikai történelem legsúlyosabb alkotmányellenes akciója volt, amit Trump szervezett az alkotmányos rend megdöntésére. De a republikánusokat támogató médiában (beleértve a mainstreamhez tartozó szélsőjobboldali Fox News-t is) a január 6-i államellenes bűncselekmény már hőstörténetté vált. A bíróságok sorban ítélik börtönre azokat, akik elkövették, miközben Trump útmutatása nyomán a republikánusok közül egyre többen hősöknek tekintik a bűnözőket.

Köztük Tucker Carlson is, aki közismert notórius hazudozó, akiről egy tényellenőrző oldal nem azt mutatta ki, hogy az adott időszakban hazudott, hanem azt, hogy egyetlen egyszer sem mondott igazat. Carlson Orbánék csúszópénzén Budapestről jelentkezett be egy hétig, Orbánnal készített egy nevetséges és hazug propagandainterjút, és úgy mutatta be Orbán fasiszta rendszerét, mint egy olyan működő modellt, amit Amerikai is követhetne.

Erre reagált Mitt Romney, a régi vágású mérsékelt republikánus, aki korábban elnökjelölt is volt, amikor az amerikai alkotmány napján tartott ünnepi beszédében óva intett mindenkit a magyar példától. Mint elmondta, Magyarországon súlyosan sérül a sajtószabadság, figyelmen kívül hagyják a népakaratot, Orbán saját magának és a cimboráinak halmoz fel vagyont. Magyarországot a fejlett világ egyik legkevésbé szabad, legkevésbé demokratikus országaként rangsorolják, ami mind igaz...

HA AZ ÁLLAMON MÚLIK, SZÜLNI IS LEHET TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS NÉLKÜL – CIVILEK INDÍTOTTAK TÁJÉKOZTATÓ KAMPÁNYT A TB-TÖRVÉNYRŐL

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.09.20.


Több mint egy éve, 2020. július 1-jén lépett életbe az úgynevezett TB-törvény, ami az addigi megengedőbb társadalombiztosítási rendszert szigorította oly módon, hogy aki nem fizeti ki a hozzájárulást hat hónapon keresztül, az elveszti a biztosítását. A törvény február 12-ig biztosított „türelmi időt”, ettől a naptól kezdve érvénytelenítik a tartozást felhalmozók TAJ-számát. Az ezt követő hónapokban, március 11 és május 31 között több mint 76 ezer ember veszítette el jogát az ingyenes ellátáshoz.

Egyes becslések szerint akár további félmillió embert veszélyeztethet a TAJ-szám elvesztése, sokan közülük vélhetően nincsenek tisztában azzal, hogy nem jogosultak ellátásra, és ha tisztában is vannak vele, nem biztos, hogy tudják, miképp kerülhetnének vissza a rendszerbe. Amint arról áprilisban írtunk,

a probléma elsősorban az iskolát fiatalon elhagyókat, a szegényebb régiók lakóit, az alkalmi munkákból élőket és a feketén foglalkoztatottakat érintheti.

A Gólya Szövetkezet és Közösségi Ház kezdeményezésére az Utcáról Lakásba Egyesület szakmai segítségével ezért kezdett tájékoztató kampányba, hogy ajtóról-ajtóra járva, kopogtatós-szórólapozós kampánnyal segítse a lakosok informálódását. A programhoz önkénteseket toboroztak, felvették a kapcsolatot a Józsefvárosi Családsegítővel, és egyes esetekben ők maguk igyekeznek az ingyenes egészségügyi hozzáférésüket elveszítetteken segíteni. Őket kísértük munkájuk során...

ANTALL JÓZSEF TUDÁSKÖZPONT

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.09.17.


Nem akartak részletesen nyilatkozni, de többen utaltak arra, hogy a döntésükben szerepet játszott, hogy a Direkt36 feltárta: a kormányközeli politikaelemző intézetnél a vezetőség szívesen költötte a közpénzt például luxusutazásokra, az igazgató egyre magasabb fizetésére, drága tárgyakra, PR-szerződésekre. Többen hangsúlyozták, hogy már nem állnak kapcsolatban Antall Péter igazgatóval (a néhai miniszterelnök fiával).


Ezt most olvastam. Tudom, nem nevezhető influenszernek a blogom, kevés kevésbé nagyszámú olvasottsággal bíró fórum van. De azért ez akkor is hervasztó. Hat évvel ezelőtt írtam, amit most ideteszek, ahol egy nyolc évvel ezelőtti írásomat idézem.

Mostanra sikerült eljutni oda, hogy köztörvényes bűnözőket legalább vizsgálni kezdenek, és még kis híján 30 év után sem foglalkozunk azzal, hogy a nagyhatásúnak és tiszteletreméltónak kikiáltott első miniszterelnököt, aki a rendszerváltás utáni napokban kezdte iszonyatos gyorsasággal tönkretenni ezt az országot, legalább ennyi idő után tegyük a helyére, azaz a kártevők közé. Bizonyos szempontból még ezek közül is kiemelkedik, minthogy az ország történelmének legeslegelső esélyét tette lehetetlenné, a legeslegelső, valóban minden nagyhatalomtól és külső politikai formációtól független állam megteremtése helyett hozott létre egy ásatag, feudális rendszert, ami egyenesen vezetett vissza a középkorba.

Elolvastam az Origón egy interjút. Nem tudom, mi a fenének csinálok ilyeneket, már régen elhatároztam, hogy nem rongálom ilyesmivel az idegeimet, aztán tessék. A cím olvastán gyorsan tovább kellett volna mennem, de ismerik azt a gyarló reakciót, hogy amikor valami különösen undorítót lát az ember, azt megnézi alaposabban, hátha rosszul látta. Ez a fenti cím önmagában elképesztett, aztán megláttam, hogy ennek a központnak igazgatója is van, mit tesz isten, ez az igazgató a néhainak a fia.

Emlékeznek a legutóbbi bejegyzésemre, az ital- és áruautomata szövetségre. A minap még azt hittem, ennél már nincs lejjebb, sötétebb piszokságot nem lehet elképzelni.
Mindig van lejjebb...

HOLLIK ÉS A GUMILÖVEDÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.20.


Valószínűleg ez megy majd tavaszig, úgyhogy én kérek elnézést.

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy nekem Gyurcsány Ferenc nem rokonom, sem utódom, sem boldog ősöm. Viszont ismerem, és kijelenthetem azt is, hogy engem meg nem vert, ki nem rabolt, tönkre nem tett és be sem csapott. Kérném, jelentkezzen az a széles közönség soraiból, akivel mindezeket művelte Ferenc, merthogy Hollik István kommunikációs igazgató (Fidesz, narancs sarok) ezt állítja. Hogy „Gyurcsány egyszer kirabolta, egyszer tönkretette, egyszer pedig becsapta Magyarországot”. Szép lista, és tudom, hogy leírták ennek a Holliknak a mondandóját, de, ha már kommunikációs igazgató, igazán megfésülhette volna kicsit a szöveget.

Továbbá azt is megkérdem, hogy látott-e már ön fel nem használt gumilövedéket. Ha nem, ne bánkódjon, bizonyára az ön településére is eljut a CÖF vándorkamionja, amely október 23-ig járja Neriát, hogy bemutassa Gyurcsány véres terrorját. Mert a buszos vándorkiállítás címe is ez: „Vérbe fojtott köztársaság”, ami az ember fejében azt a képzetet kelti, hogy Gyurcsány leverte a köztársaságiakat, császárrá koronáztatta magát, és kinevezte konzulnak a lovát. Elsőként azt kérdi az ember, hogy a CÖF-nek honnan van pénze a buszra, kiállításra, benzinre, hangszóróra. Tessenek megmutatni az elszámolást, mert az adómból ilyen célra én nem szántam egy vasat sem.

Másodjára szakmai tanácsot adnék, hogy például nem használatlan gumilövedéket kellene mutogatni, hanem viselteset, hogy ezzel lőtte ki Gyurcsány az emberek szemét. Ezek után ez már ereklyeként működne, mint az imakönyvekbe ragasztott faforgács azzal, hogy az Krisztus keresztjéről való. De ne én találjam ki már az Orbán-egyház kellékeit és legendáriumát, várom például Németh Szilárd evangéliumát, Varga Judittól pedig zsoltárokat. Ettől a Holliktól viszont nem várok semmit, ez még el sem bírja borzasztani kellően a bávatag népeket. Mert nézzük újra a tételmondatot: „Gyurcsány egyszer kirabolta, egyszer tönkretette, egyszer pedig becsapta Magyarországot”.

Ez három különféle cselekedetet tételez három idősíkon, de nem jön ki a sztori. Mert ugye, először kirabolta az országot ez a Gyurcsány. Oké, ott áll az ország kifosztva, alsógatyában reszketve a hajnali fagyban. Másodjára tönkereszi ezt a szerencsétlent ez a Gyurcsány, de kérdem én, hogyan lehet tönkretenni egy nincstelen, fázó és éhező országot alsógatyában a hajnali fagyban? Sehogyan, de, hogy mindezek után még be is csapja őtet ez a Gyurcsány? Hogyan? Biztosan szerelmet ígér neki, vagy én nem tudom, mert hülye vagyok, ugyanis, bár elég élénk a képzeletem, ez így még nekem is sok. Az egy a tábornak viszont éppen elég, sőt, más nem is nagyon kell nekik.

Az egy a tábor ingerküszöbe az eltelt évtized alatt kitolódott. Már busszal viszik a helyükbe a gyűlölni valót, aztán majd busszal is szavazni, hónuk alatt cekkerben a krumpli. Amit Hollik és a CÖF csinál, színtiszta hergelés, a népek cukkolása Gyurcsányon keresztül minden és mindenki ellen, aki nem a Fidesz, és láthatjuk az eredményét. Az előválasztáson részt vevőket leköpik és zaklatják, igyekeznek fölrúgni a sátrat, voltaképp ott vagyunk az esernyővel kardozó matrónáknál és a savas bácsinál, ott vagyunk, ahol az ugar. Az ember időről időre véli úgy, hogy van valahol a mocskosságnak alja, de a fideszeseknek sikerül mindig lejjebb ereszkedni a ganyéban.

Kiábrándító állapotban van az ország, mert minősíthetetlen alakok uralják. Akikhez szólnak, már teljesen elveszítették identitásukat, el a gondolkodás képességét, kiveszett belőlük a morál, a szeretet pedig felváltotta a rajongás. Az ilyen tömeggel minden elvégeztethető, mert az ilyen tömeg voltaképp már csak gépezet, amit a gyűlölettel lehet táplálni és mozgatni, hozzájuk már hűtlenek lettek a másfajta szavak, a szép jóság és a szelíd értelem. És ez lesz tavaszig, sőt, a helyzet fokozva lesz, így germánosan, mert azt nem akartam írni – de eljön az ideje –, hogy következik a goebbelsi Totaler Krieg. Mert az következik, és az Isten legyen irgalmas árva lelkeinknek.

RENGETEG VÍZ VAN, CSAK NINCSEN VÍZ

HELYKÖZI JÁRAT
Szerző: GRIMM BALÁZS
2021.09.20.


Ha nem sikerül megfogni a vizet, ha továbbra is a szabaduljunk tőle mielőbb elve érvényesül, az ország jelentős része sivatagosodásnak indulhat. A Homokhátságon már tesznek ez ellen, nem kevés bürokratikus akadályt leküzdve. És számolva azzal is, hogy aki hosszú távon gondolkodik, menteni próbálja a területet, eleshet a támogatásoktól. Helyközi Járat – indulunk!

Kapok térképet e-mailben. E szerint a Jászszentlászlót Kiskunfélegyházával összekötő műútról egy vasúti megállóhelynél kell balra fordulni. Kizökkent világ. A vasúti megállóhely egy buszmegálló. Valamikor volt itt esőbeállónyi kis állomásépület is, az 1984-es vasúti térkép még jelzi, ma már nyoma sincs. Ahogyan a térséget átszabdaló csatornákat is feltünteti a GPS-es atlasz, de ha a vizek alapján akarnék tájékozódni, eltévednék.

A kiszáradt erekben kicsit dúsabb a növényzet, mint máshol, ennyi. Kátyúk nincsenek, ahhoz más talaj és áztató, szétfagyasztó víz kellene, itt csak homok van. Homokhátság. A „-hátság” jelzi az egyik problémát: innen elfolyik a csapadék. Magától is, a csatornarendszernek köszönhetően meg pláne. A klímaváltozás meg a másikat: hol aszály van, hol egy nap alatt leszakadó hónapnyi eső. Az út személyautóval is járható, a kocsi kicsit olyan, mint egy hajó, meg-megúszik a homokon.

Lassan, de összeáll a kép. Az ENSZ ezt a térséget tavaly félsivatagnak minősítette. Elmegyek egy szotyolaföld mellett, a napraforgó kiégett és térdig ér. Amott öntözőberendezés áll, csak azt nem tudni, minek. Kicsit odébb marhatelep. A jószág szénát falatozik, pedig ilyenkor még legelnie kellene. Errefelé még a máskülönben agresszíven terjeszkedő vaddohány is satnya, bár ez nem baj, semmire nem jó, hacsak nem méznek, a virágpora...

INDUL A HELYKÖZI JÁRAT, EGYÜTT SZÁLLÍTJUK A VIDÉKI HÍREKET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.09.20.


Sajtótörténeti pillanat? Hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei. Szeptember 20-án indul a Helyközi Járat, az Átlátszó, a G7, a Magyar Hang, a Mérce, a Partizán és a Szabad Pécs közös projektje. A Partizán által életre hívott együttműködés célja, hogy minél alaposabban mutassuk be a Budapesten túli világot, amely eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott.

Gyakran érezni, hogy Magyarországon szinte minden Budapestről szól.

A főváros körül zajlik a közéleti viták többsége, oda fókuszál a sajtó, a kulturális élet és a nagypolitika is. Az ország vízfejű, a mindenkori hatalomnak pedig nem célja a valóság feltárása és bemutatása.

A vidék hangjai, a hétköznapi emberek valós ügyei és problémái gyakran még a legközelebbi településre sem jutnak el, hiába próbál ezen több újság is változtatni. A független szerkesztőségek egyik legfontosabb célkitűzése a minél alaposabb tájékoztatás, de ez önmagában nem mindig elég.

A NER 11. évében az erőforrások egyre szűkösebbek, ennek ellenére kevés az együttműködés. Az olvasók gyakran – jogosan – vetik fel a kérdést: miért nem fognak össze a médiumok, miért nem dolgoznak össze, hogy minél több emberhez juthassanak el azok a hírek, amelyek országosan is jelentősek?

Ezeket a problémákat szeretné orvosolni a Helyközi Járat.

Az együttműködés keretében az Átlátszó, a Magyar Hang, a Mérce és a Szabad Pécs a terepet járva, a vidéket jól ismerő újságírókkal dolgozva tárja fel az adott területek jelentős ügyeit, legyen szó helyi kiskirályok visszaéléseiről (tartozzanak bármilyen érdekcsoporthoz), a környezet rombolásáról, a munkavállalók kizsákmányolásáról, vagy épp a civil mozgalmak küzdelmeiről. Ehhez a G7 fogja szállítani azokat a statisztikákat, amelyek segítenek elhelyezni a nagyobb képben a helyi történéseket. A Partizán pedig heti videóriportokkal jelentkezik az együttműködésnek köszönhetően megjelent cikkekre alapozva.

A cél, hogy olyan társadalmi ügyeket mutassunk be, amelyek meghatározzák a mindennapi vidéki életet, hogy megismerjük az elmúlt évek folyamatait, a számok mögött az embert. Bízunk abban, hogy a közös munka során nemcsak az olvasóknak adhatunk többet, de a szerkesztőségek tagjai is tanulhatnak egymástól, hogy szakmailag is fejlődhetünk, és kreatívabbá válhatunk.

Tarts velünk ezen az úton, szállj fel a Helyközi Járatra!

NEM ORBÁNT KELL MOST LEGYŐZNÜNK

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.09.20.


Öt miniszterelnök-jelölt harcol egymással az előválasztás első fordulójában, de mindannyian más kiinduló helyzetből, más eséllyel, más tervekkel szálltak be a küzdelembe. Ezért aztán más és más számít sikernek, illetve kudarcnak Karácsony, Dobrev, Jakab, Fekete-Győr és Márki-Zay számára. Elemezzük a miniszterelnök-jelöltek mozgását, lehetséges sikereiket és kudarcaikat, és hogy milyen eredményt érhetnek el az előválasztáson.

- Márki-Zay Péter már tavaly nyáron bejelentkezett, de egyetlen párt sem állt be mögé. Milyen eredménnyel lehet elégedett?

- Jakab Péter egy romokban lévő Jobbikkal komolyan gondolta januárban a miniszterelnökséget? Hogy jutott el a DK-val való paktumig?

- Fekete-Győr András és a Momentum miért nem tudott előrelépni a 2019-es, számukra kiváló EP-szereplés után? És miért nem lép vissza?

- Dobrev Klára miért nem akarta sokáig igazán a miniszterelnök-jelöltséget?

- Karácsony Gergely miért utolsóként, sokak szerint fáziskéséssel szállt be az előválasztási harcba?

A hivatalosan már szombat óta zajló, ám a technikai nehézségek miatt leállított és igazából csak hétfőn kezdődő ellenzéki előválasztás egyértelműen legfontosabb kérdése: ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt, aki a közös listát is vezetni fogja, Orbán Viktor kihívója és egyben az ellenzék formális vezetője lesz jövő áprilisig.

Ez azért kulcskérdés, mert Orbán Viktor 11 éves kormányzása alatt most először történik meg, hogy egyetlen vezetője lehet az ellenzéknek: 2014 előtt a Mesterházy Attila–Bajnai Gordon párharc határozta meg az ellenzéki oldal mindennapjait (Gyurcsány Ferenc közöslista-igényével együtt), 2018 előtt pedig Botka László kiszállása után Vona Gábor, Karácsony Gergely és Szél Bernadett próbálta az ellenzéki politikát így vagy úgy dominálni (Gyurcsány Ferenc különlista-igényével együtt).

A 2022-es választás előtt teljesen új a politikai szituáció: a centrális erőtér megszűnt, az ellenzék fajsúlyosnak nevezhető szereplői összefogtak, és egy az egy ellen állnak majd ki a fideszes jelöltekkel szemben. Ebből következően – bárki is lesz végül a 106 jelölt és a miniszterelnök-jelölt – eddig nem látott, érdemben szoros eredményt fog produkálni a Fidesszel szemben.

A 106 egyéni választókerületben egy fordulóban (a legfrissebb döntés szerint szeptember 28. keddig lehet szavazni), míg miniszterelnök-jelölt személyéről két fordulóban döntenek az előválasztók...


SZÉPEN KIJELÖLTE AZ EGYHÁZ MEGÚJULÁSÁNAK IRÁNYÁT A NEK

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: GÉGÉNY ISTVÁN
2021.09.20.


Néhány dolgot fontos lenne erősíteni, de van, amit nem folytatni kéne, hanem abbahagyni.
..

Rengeteg lelki ajándékkal gazdagította a résztvevőket az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amely ezzel együtt nem tud nem ellentmondásos rendezvényként bevonulni a történelemkönyvekbe. Ott van ugyanis a helye a második budapesti NEK-nek, hiszen itt járt a pápa, ami kivételessé teszi az alkalmat, de nem ettől volt igazán felemelő a bő egy hét együttlét. Sőt, aki képes árnyaltan látni az összképet, talán nem érzi túlzónak azt a felvetést, hogy Ferenc pápa érkezése – illetve annak közbeszédbeli fogadtatása – a fény mellett olyan árnyékot is vetett a rendezvényre, amely nem igazán hiányzott a magyarságnak és a katolikusságnak.

A szaldó személyes véleményem szerint mindenképpen nagyon pozitív, már ha mérhető egy ilyen rendezvény “eredménye” bármiféle mérlegen.

Mivel a szekuláris média menetrendszerűen a zajokat hangosította fel, az egyházi kommunikáció híradás helyett mindenből a szépet vette észre, a pártpropaganda pedig hozta a formáját, az igazság keresői kevés értékes támpontot kaphattak az elmúlt időszakban erről a kezdeményezésről.

A Szemlélek csapata aktívan részt vett az éveken át tartó felkészülés kommunikációs támogatásában, a kongresszus idején is helyszíni képriportot és interjút, olvasói, résztvevői írásokat közöltünk, egyik munkatársunk tolmácsként és kórustagként szolgált. Tucatnyi bátorító, hívogató tartalom mellett néhány kritikai észrevételt is megfogalmaztunk – a valós helyzet árnyalt bemutatásáért sokan hálájukat fejezték ki.

Az alábbiakban azokat a tanulságokat igyekszem összefoglalni, amelyek egy hét távolságából már látható irányvonalként, amolyan leckeként útmutatást adhatnak azoknak, akik reménykednek benne, hogy nem csupán elmúlt ez az alkalom, hanem tanított is bennünket valamire, fejlődhetünk általa. A magyar katolikus egyházra bőven ráfér a megújulás, ezért is érdemes nem elszalasztani azt a ziccert, hogy tükörbe nézve felismerjük a jelen állapot sajátosságait, ezáltal megerősödjön hívő közösségünk abban, ami épít, és elhagyjuk azt, ami árt a katolikusságnak...

SZEPTEMBERI TALÁLKOZÁSOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.09.19.


Az Igazgyöngynek, mivel az egész modell az oktatásból indul ki, mindig van egy tanév rendjéhez igazodó munkarendje… A gyerekek vannak mindig fókuszban, és a legnagyobb számban az iskolások vannak körülöttünk, így ahhoz igazodunk, szünetekkel, szabadidős programokkal és a munkatársak szabadságolásával is.

Persze van, ami nem, hiszen ott a társadalmi vállalkozás, ami nem állhat le, és ugyanígy a toldi modellfejlesztésben a közösségi programok sem, nem beszélve a pont a szünidőkre szervezett tanodatáborokról. A kríziskezelés folyamatos, minden településen, de nyáron egyértelműen csendesebb. Nem kell fűteni, a meleg miatt egyszerűbb a mosás, tovább van világos, kevesebb villany kell, nincs megfázás, kevesebb gyógyszer kell, nem foglalkoznak pl. a szemüveggel, és alkalmi munka is jobban akad, amiből van plusz bevétel. Persze futnak be kérések, de az arányuk júliusban kevesebb. Augusztusban aztán elindul ez a beiskolázás miatt, iskolaszer, ruhák, no meg a szemüveg is fontos lesz, most meg már nyakig vagyunk a megfázásokban (vagy a járványban… ezt nem igazán tudni), most sok a beteg gyerek.

Amikor aztán túl vagyunk a művészetoktatásban minden évben kötelező beiratkozáson, órarendkészítésen, és elindulhat a tanítás nálunk is, találkozunk azokkal a gyerekekkel is, akikkel esetleg nyáron nem. Most újra egy híján 600 tanítványunk van, az arány pedig a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűek esetében nem változott az idén sem. 70% körül van.

A gyerekekkel való találkozás nagy öröm mindig, de nehéz is… az első órák után a pedagógusok és asszisztensek között állandó téma a benyomások megosztása, a beszélgetésekből szerzett infók a szociális részben dolgozóknak is fontosak. Ha szükséges, jelzéssel vagyunk az intézményrendszer felé is, hiszen az a célunk, hogy a hatásokat a lehető legjobban egységesítsük.

Mi pedig sokkal többet érzékelünk az apró jelekből, mert közelebb vagyunk a gyerekekhez, és ismerjük a családokat is. Az iskola nem ismeri a családot olyan mértékben, mint mi, a gyerekjólét pedig az iskolai létre nem lát rá. A rendszeren belül csak a nagy problémáknál kapcsolódnak “ügy-központúan” egymáshoz, mi viszont már hamarabb látjuk a jeleket, és az összefüggéseket is, mert mi “ok-központúan” dolgozunk. És talán, mert mi kicsit másképp figyelünk. Mi észrevesszük különösebb vizsgálódás nélkül is az apró serkéket a tarkón, és nekünk feltűnik a változás, ha egy gyerek a korábbinál ápolatlanabbul jelenik meg. Látjuk a családon belüli erőszak levetülését a gyereken, nem ütésnyomokban (néha persze úgy is, ekkor haladéktalanul lépünk), hanem a viselkedésében. A ziláltságban, a kiszámíthatatlan reakciókban. De nem csodálkozunk, mert tudjuk a hátteret. Néha inkább azon gondolkodunk, miért “csak” ennyi a lecsapódás.

No meg ott vannak a kis mondataik, az információk, amiről úgy gondolják, meg kell osztani velünk. “Anyámnak új pasija van.” “Apámnak van egy csaja.” – efféle tájékoztatásokat kapunk pár család szerkezetének változásairól. Ezekkel azért az a tapasztalat, hogy sokat nem ront a helyzeten, a könnyedén kimondott mondatok mögött nincsenek meg azok a kötődések, amit messziről gondolhatunk. Már rég nincs szorongás, félelem, az érintett családokban az ilyen át- majd visszarendeződések úgymond a családi élet részei, ebben, és az erről szóló kommunikációban számukra ez már nem egy szokatlan történet. Nekünk persze fontos tudni, mert azért a családok anyagi stabilitására kihat, még akkor is, ha a rendszerben ezekről semmi, sehol nem jelenik meg. Mert a gyerektartás fizetése a leszakadó családokban meglehetősen ritka. Már csak azért is, mert náluk a legális munka, és a folyamatos jövedelem sem ad erre alapot, no meg a viszonyulás sem. A visszarendeződést meg a legtöbb esetben borítékolni lehet. Sokat kell dolgozni azon, hogy ezek a szocializációs minták változzanak.

A pár tanév eleji kirándulás (ma is volt egy) megszervezésében is kihívás, hogy meg tudunk-e birkózni azzal, hogy csak az egyén a fontos, a másik, esetleg a közösség, az nem lényeges. Mert a busz korai indulásánál mindig van egy-két gyerek, aki nem jelenik meg, annak ellenére, hogy pénteken még volt egy telefon-kör, mindenkinek. Várakozás, majd telefon az érintett családnak. “Hát, már akartam szólni, de most mégis úgy döntött, hogy nem megy.”- hangzik a szülői válasz. Arra, hogy mikor akart szólni, nincs válasz. Mint ahogy arra sem, hogy ezzel elvette a lehetőséget egy másiktól, aki örömmel jött volna. Csökken az ilyen esetek száma, de még mindig van. Ilyenkor nem tudunk mást tenni, csak felírni, hogy a legközelebbi élményben ne vehessen részt, mert a következmények vállalását mindig meg kell erősíteni egy olyan szocializációban, aminek a meghatározója épp a következményekkel nem számoló gondolkodás.

Épp ezért fontos az is, hogy az iskolai szökéseket azonnal jelezzük a szülőnek. A szomorú, mikor ilyen válasz jön rá: “nem bírok vele én sem”. Mert, mi lesz így? Ki fogja tudni befolyásolni a serdülőt, hogy ne rossz útra térjen? Próbálni összefogni a szülővel, stratégiát alkotni, bevonni a gyermekvédelmi szolgálatot, a közösséggel próbálni hatni…ez is a tanév eleji munka része.

Aztán ott egy másik küzdelem… ami az évismétlések szomorú technikája. Ezt én már a pályám kezdetén, jóval a rendszerváltás előtt megtapasztaltam. Azóta is jelen van, sokszor belefutunk. Az olyan iskolákban ugyanis, ahol a csökkenő gyereklétszám osztályösszevonásokhoz vezethet, ott ezzel is manipulál az iskola. A túlélésért. A probléma csak az, hogy ebben a gyerek, az ő teljesítményével nem számít. Az intézményi működés biztosítása felülírja. Így lesznek érthetetlen buktatások és még érthetetlenebb átengedések. Hogy az osztálylétszám meglegyen. A betűket fel sem ismerő másodikos biztosan nem tud majd tovább haladni, de pillanatnyilag, egy tanévre megoldja az osztálylétszám központilag előírt elvárását. Reménykednek, hogy sikerül így is bepótolni. De sajnos nem fog, azt is tapasztalatból tudjuk.

A gyerekek közti kommunikáció is beszédes. A tökmagnyi kislány, aki az egész szabadidős foglalkozásba nem vonódik be, csak ül és figyeli a többit, óra végén odaveti a rendetlenkedő rokon fiúcskának. “Fejezd be, mert szájon csaplak!” Micsoda gyerekszájtól idegen kifejezés! De nyilván ezt hallja otthon, feltehetően az anyjától, ezt tanulja meg, nemcsak a kifejezést, hanem a viszonyulást is. Átörökítve valamit, ami aztán egyre több új elemmel csak annyit enged majd neki az élettől, mint amennyit az anyjának engedett.

Persze vannak a sok negatív megtapasztalás mellett olyan történetek is, amelyek mutatják, ők is épp olyan gyerekek, mint azok, akiknek nagyobb szerencséje volt, és nem a társadalmi leszakadásban érintett családokba születtek.

A kislány kilenc éves. Óra elején valami miatt duzzogva ül, talán útközben történt valami, míg ideértek. Aztán átlendül, rajzol már velem, nincs baj. Mikor mellé ülök kicsit, hogy biztassam, ezt mondja: “Tudod, kiskoromban ( ) sokszor álmodtam arról, hogy én majd tündér leszek. Szerinted én lehetek tündér?” Komolyan a szemembe néz, várja a választ.

Mit lehet erre mondani? Azt, hogy hát persze. Meg, hogy a tündérek sokfélék…És azt gondolni közben, hogy bárcsak ilyen egyszerű lenne. Hogy tündér legyen belőle, aki egy szebb világot varázsolhat. Magának is, és minden gyereknek.

LEÁLLÁS UTÁN ÚJRAKEZDÉS: MEGERŐSÍTETT INFORMATIKAI HÁTTÉRREL FOLYTATÓDIK AZ ELŐVÁLASZTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL, VAS ANDRÁS
2021.09.20.


A szombati hackertámadás után mától újból lehet szavazni az ellenzéki kormányfő- és képviselőjelöltekre. Állítják, a rendszert megerősítették, adatszivárgás nem történt.


Megerősített informatikai háttérrel folytatódik hétfőtől az ellenzéki előválasztás, miután a szombati indulás után pár órával ismeretlen eredetű túlterheléses támadás miatt le kellett állítani a szervereket így az internetes, valamint az utcai voksolást is. Pedig az érdeklődés már a reggeli órákban nagy volt a választók részéről, számos szavazóhelyiségnél nem sokkal nyitás után sorok alakultak ki. Az előválasztás technikai lebonyolítását végző aHAng platform kampánykoordinátora, Hajdú Gergő lapunknak azt mondta: bár a rendszer indítása előtt több terheléses tesztet is végeztek, ilyen összetettebb, több lépcsőből álló visszaélésre nem számítottak. 

– Az ügy kivizsgálása még tart, de az biztos, hogy nem az általunk használt szoftverrel volt probléma. A technikai hátteret megerősítettük, így már egy újabb, a szombatihoz hasonló támadást is ki tud majd védeni a rendszer – ígérte az aHang kampánykoordinátora. Hozzátette: a vizsgálat eredményeitől függően akár igazságügyi szakértők bevonására is sor kerülhet majd. Hajdú Gergő azt is elmondta, adatszivárgás szerencsére nem történt és az érvényesen leadott szavazatok is megmaradnak. Megígérte azt is, hogy a leállás miatt elvesztegetett időt pótolják.

A vasárnap este érkezett hírek szerint végül úgy döntöttek, hogy két nappal meghosszabbítják az előválasztás első fordulóját.

– A hatalom megijedt attól, hogy az emberek szombat reggeltől tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett. Ám hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni – írták közös közleményükben az ellenzéki pártok képviselői. A szombaton történtekért egyértelműen a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt tartják felelősnek, mint fogalmaztak, "nekik az az érdekük, hogy a demokratikus folyamatokat megakasszák, meggátolják, és folytassák azt a politikát, amelynek lényege nem az emberek képviselete, hanem kiváltságaik megtartása, a közérdek megakadályozása, a közjavak lenyúlása és kontrollja". 

A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György nem akarta kommentálni az ellenzéki pártok vélekedését, ugyanakkor jelezte, biztosan külső hatásra állt le az informatikai rendszer, mert amikor már nem volt szavazás, mintegy három órán keresztül tovább folytatódott a terhelés. 

A kormánypártok szombaton nem reagáltak a történtekre, a Fidesz csak vasárnap adott ki egy szűkszavú közleményt, amelyben azt üzenték az ellenzéknek: "saját bénázásukat ne kenjék másra".

Sorok a zárás előtt vidéken is

Bármi volt is az informatikai rendszer leállásának hátterében, az bizonyosnak tűnik: ott ahol kinyitottak a szavazóhelyiségek, meglehetősen sokan próbáltak szavazni már az első órákban is. 

A vártnál nagyobb érdeklődés kísérte az ellenzéki előválasztást például Somogyban. A pártok delegáltjai, illetve a sátorfelelősök lapunknak elmondták, maguk is meglepődtek, hogy már az első napon, mennyien akartak voksolni. 

– Sajnos mindenkit meg kellett kérnünk, hogy jöjjenek vissza a jövő héten, ugyanis be sem tudtunk lépni a rendszerbe, így nem működtek a tabletek sem – mondta Árok Kornél, aki az MSZP delegáltjaként a somogyi 4. választókerület taszári szavazópontján segítette volna az előválasztás lebonyolítását. Pedig már a reggel kilenc órás nyitáskor vagy tizenöten várakoztak, s utána még legalább ennyien jöttek egy órán belül. 

Ami egy kétezer fős településen még akkor is szép szám, ha a korábbi választások alapján Taszárt baloldaliként könyvelték el. Nem véletlen, hogy amikor a kétharmad 2011-ben átrajzolta a választókerületeket, akkor a Kaposvár melletti hajdani katonafalut – és szomszédait, ahol szintén sok egykori katona, illetve katonai reptéri dolgozó lakott – a siófoki körzethez csatolták, az erősen jobbos balatoni településekkel ellensúlyozva az ott élők szavazatait… 

Még komolyabb tömeg gyűlt össze a somogyi 2-es választókerületben a nagyatádi sátornál, ahol 250-300-an várakoztak türelemmel, hogy leadhassák szavazatukat. Mivel a rendszer egy órával a reggel nyolcas nyitás után leállt, ez csak töredéküknek sikerült, ám a szervezők lapunknak elmondták, az ellenzéki választók nem háborogtak, elbeszélgettek egymással, s jelezték, amint lehet, visszatérnek. A választás nagyatádi lebonyolítóit amúgy meglepte a fokozott érdeklődés. Mint mondták, nem gondolták, hogy már az első nap első délelőttjén ekkora érdeklődés mutatkozik. Úgy vélték, ebben közrejátszhatott, hogy Nagyatád ellenzéki vezetésű város, s így az itt élőknek nem kell tartaniuk, hogy az önkormányzat részéről retorzió éri őket, ha kiderül, az ellenzéket támogatják. 

A somogyi 1. választókörzetben, Kaposváron is egy órán át lehetett csak voksolni a rendszer leállásáig, s a korai időpont ellenére ez cirka három tucat szavazónak sikerült is, míg ugyanennyien már nem tudták leadni szavazataikat. Miután a sajtóból sokan értesültek róla, hogy elhalasztották a voksolást, a délelőtt folyamán már kevesebben érkeztek, de mindannyian jelezték, amint lehet, visszatérnek, ugyanis nagyon fontos számukra az előválasztás: végre látják az esélyt, hogy le lehet váltani a Fideszt. - Vas András

A PÁPA ÚGY OLDOTTA MEG A TALÁLKOZÁST ORBÁNNAL, HOGY NEM VETT RÓLA TUDOMÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.18.


Tíz éve nem volt olyan megalázó találkozója Orbánnak, mint a Ferenc pápával való zártkörű megbeszélés. Ez derült ki abból, amit a pápa a találkozóról mondott. A pápa Szlovákiából hazafelé beszélt a repülőn újságíróknak arról, hogy mi zajlott a találkozón. A diplomatikus megfogalmazások mellett is kihallatszott a beszámolóból, hogy a pápa nem beszélt Orbánnal, átnézett rajta. Úgy oldotta meg, hogy propanadacélokból kizsarolta tőle a magyar külügy és az Orbántól függő magyar katolikus klérus a találkozót, hogy nem vett tudomást Orbánról.

Ezt pedig az évezredes vatikáni rutinnal hajtotta végre, mintha Áder lenne az ország elsőszámú vezetője (hivatalosan ő is a legmagasabb “közjogi méltóság”), ezért mindvégig vele beszélgetett. Úgy tett, mintha ő Ádert fogadta volna, Orbán és Semjén pedig csak elkísérték. Ez súlyos sértés Orbánnak, aki egyeduralkodója Magyarországnak, mindenki más csak vazallusa és bábja. Mindenek előtt Áder, akinek csak parancsokat osztogat. Az élősködő Semjénről nem beszélve, akinek még létező pártja sincs, amelynek mérhető támogatottsága lenne.

Ennek ellenére Orbán kényszerült abba a szerepbe, mint egy kísérő, akin átnézett a pápa. Ez látszik a fotókon, hogy már a kézfogás után érzékelte Orbán, hogy semmibe veszi a pápa. A beszélgetés utána Áderrel zajlott, ami nagyon vicces lehetett, mert Áder valamikor a környezetvédelemmel akart politikai karriert csinálni, még nemzetközi pozíciókra is hajtott, miközben semmit nem ért hozzá. De a pápa nyilván megkérdezte, mi érdekli ezt az embert, és ügyesen lecsapott rá, hogy akkor majd erről beszélgetnek. Ennél jobb csak az lett volna, ha a pecázásról beszélnek.

Orbán és Semjén akkor próbált belevakkantani a beszélgetésbe, amikor a családtámogatásokról volt szó, hogy a homofóbiát belerángassák és összemossák a családvédelemmel, de a pápa nem volt erre vevő. Hiába próbálta Semjén úgy beállítani, mintha a pápa az ő propagandájukat nyomta volna, a repülőn is ezzel ellentétesen nyilatkozott. A migráció, a menekültek szóba sem kerültek, még elő sem merte hozni Orbán a témát. Üres negyven perces megalázó fecsegés zajlott egy üresfejű “köztársasági” elnökkel, Orbán teljes megalázása mellett...

AKADOZÓ DEMOKRÁCIA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB HÍRE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.20.


Jó reggelt! Szeles, esős őszi idő lesz ma.

4 legfontosabb hírünk most