2019. április 1., hétfő

RÁADÁS: A CÉL DÁNIA DE ÉRINTEK TÖBB DOLGOT IS...

SZILI FURGONNAL VLOG
Szerző: Szili
2019.04.01.


00:00:00 – jókedvűen énekelek intro 00:00:15 – főcím 00:00:42 – akivel a felrakón találkoztam 00:01:51 – otthon hagytam a mellényem 00:02:07 – úton Lipcse felé (a Cseh autópálya minősítése), megérkezés a lerakóra 00:08:45 – lerakodás (Schenker) 00:15:40 – ismét egy bikázás 00:17:53 – indulás a német felrakóra (zenés) 00:19:05 – rakodás 00:21:40 – indulás Dániába (zenés) 00:23:52 – pár gondolat útközben 00:25:30 – utazás Dániába (zenés) 00:28:39 – Hamburg, az Elbtunnel – átkelés az Elba folyó alatt (zenés) 00:30:08 – a Dán határ, személyi ellenőrzés 00:31:40 – belépés Dániába (a Dán himnusz és zászló) 00:31:52 – a dán nyelv (rádióban karattyolnak) 00:32:06 – dániai jó reggelt, ébredés után, elütöttem valamit, kicsesztem magammal 00:35:09 – indulás a lerakóra, lerakodás, kaptam kv-t, nagyon jó fejek a dánok 00:44:12 – másnap, indulás vissza Németországba 00:44:38 – pár szó a Dániában látottakról vezetés közben 00:49:57 – belépés Németországba 00:51:02 – megérkezés egy pici benzinkútra 00:54:21 – magyar kolléga mellém parkolt 00:54:58 – bemutatom Tomit (a szombatot együtt töltöttük) 00:57:09 – mennem kell a boltba 00:57:52 – vettem kv és energiaital egyben löttyöt?!?! 00:59:28 – tanóra: a vezetési idő 01:02:30 – Tomitól búcsút veszek 01:02:50 – vasárnapi semmittevés (a parkoló megmutatása, pazar ebéd gazdagon) 01:05:24 – olasz nyelv kurzus 01:09:30 – átállás Hannover környékére, megérkezés, dugó, umleitung meg egyebek 01:18:31 - voltam boltban, na mit vettem??? :-) 01:20:09 – mindig megtalál egy „buzi”, elküldött a parkolóból 01:22:39 – átmegyek egy másik parkolóba 01:23:04 – kaptam munkát 01:24:28 – indulás Erwittébe (zenés) 01:25:11 – ezért becsülöm a németeket (útközben láttam) 01:27:21 – Erwitte (keresztül a városon) 01:28:58 – megérkezés a felrakóra 01:31:50 – rakodás 01:35:26 – indulás Szombathelyre (zenés) 01:36:28 – végre megkóstolom a kv energiaital egyveleget (hihetetlen) 01:42:11 – egy aprócska trükk a lázlapon (Norbi belecsörög) 01:46:59 – menni tovább (zenés) 01:48:04 – hajnali érkezés Szombathelyre 01:48:17 – lerakodás 01:51:40 – végeztem a lerakodással 01:53:31 – elköszönés 01:54:04 – üdvözlöm a Schaeffleres dolgozókat hejj :-) 01:55:47 – főcím

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: MEGERŐSZAKOLT LÁNYOK A PESTI ÉJSZAKÁBAN


YOUTUBE
Szerző: Tanulom Magam
2019.03.19.


Sziasztok! A mai videóban a Gináról és különféle partydrogokról lesz szó, hogyan "dzsinázzák be" a lányokat, mi az tulajdonképpen, milyen hatásai, következményei vannak és hogyan lehet védekezni ellene. Beszélünk olyan social experiment videókról is, ahol tesztelik, hogy milyen könnyen tudnak drogot tenni a lányok italába és ha valaki látja ezt, vajon figyelmezteti-e az illetőt.

EL TUDOD KÉPZELNI, HOGY EZ A CIGÁNY LÁNY A MI GYEREKÜNK IS LEHETNE?

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.04.01.


Magyarországon az örökbefogadó szülők többsége nem akar cigány gyereket, és bár a kiválasztási eljárás során hivatalosan azt jelölhetik meg, hogy milyen nemű, korú és egészségi állapotú gyereket fogadnának, egy kiskapunak köszönhetően jelezhetik, ha származási kikötéseik vannak. A néhány éve létrejött Romadopt Klubban olyan családok találkozhatnak, akik cigány gyereket fogadtak örökbe, de a több mint száz fős közösség tagjai között örökbefogadásra várakozó szülőket és örökbefogadottakat is találni. Bakó Judit, a Romadopt alapítója úgy gondolja, ideje lenne túllépni a származási kérdésen, mivel az esetek többségében az apa ismeretlen, és egy ponton túl lehetetlen megmondani, honnan is származik a gyerek. Tapasztalata szerint az örökbefogadók többsége nem rasszizmusból zárkózik el a roma gyerekek örökbefogadásától, hanem mert keveset tudnak a cigányokról, és félnek, hogy mit szól majd a környezetük, hogyan fogják majd megvédeni gyereküket az előítéletektől.

Bakó Judit öt éve alapította meg a Romadopt Klubot, miután örökbefogadóként azzal szembesült, hogy kevés információt és támogatást kapnak azok a szülők, akik készek lennének cigány gyereket örökbefogadni. A felkészítő tanfolyamon, amin minden örökbefogadásra jelentkező szülőnek részt kell vennie, sok szó esett arról, hogyan mondják el a gyerekeknek, hogy örökbefogadottak, a származási kérdés azonban nem került elő részletesen. Szakmai anyagok sem voltak a témában, Judit olvasott utána a külföldi szakirodalomban, hogy egyáltalán milyen életkorban érdemes előhozni a kérdést. Maga is a Romadoptban találkozott először olyan emberekkel, akiknek családi háttere hasonló a gyerekeiéhez, örökbefogadottak és cigányok.

A több mint száz fős Romadopt-közösséget örökbefogadottak, örökbefogadó és örökbefogadásra váró szülők valamint szakemberek alkotják; előadásokat szerveznek, ahol meghívott vendégek beszélnek tapasztalataikról, legutóbb L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője volt az előadó. Ezenkívül vannak családi programjaik is, például közös kirándulás és adventi sütögetés. Gärtner Mózes Gyöngyi is tagja a Romadopt közösségének. Férjével eldöntötték, hogy nem akarnak lombik programmal próbálkozni, ezért döntöttek férjével az örökbefogadás mellett. Az, hogy roma gyereket szeretnének, a hetes buszon dőlt el. “Egy decemberi nap volt, esett az esőt. Felszálltunk a buszra, és leült mellénk egy roma lány. Ahogy a busz kikanyarodott a Gellért téren, egy hatalmas szivárvány jelent meg az égen. Amikor leszállt a lány, odafordultam a férjemhez, és megkérdeztem, el tudod-e képzelni, hogy ez a lány a mi gyerekünk is lehetne? Úgy voltunk vele, hogy nem várunk tovább, belevágunk” – emlékezett vissza a filmbe illő jelenetre Gyöngyi. Ez akkor történt, amikor úton voltak a Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz, hogy kitöltsék az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A fiuk három, a lányuk pedig két és féléves volt, amikor hozzájuk került...

ITT OLVASHATÓ

ADJÁTOK VISSZA A VÁROSOMAT!

MÉRCE
Szerző: SZÍJÁRTÓ IMRE
2019.04.01.


...Budapest pár éve még élettel és kultúrával telibb, pezsgőbb, autentikusabb, inklúzívabb és szabadabb hely volt. Bár elsősorban egy szubkulturális közeget érint, de jól illusztrálja ezt az alternatív kulturális és közösségi terek, valamint a belváros olcsó kocsmáinak szisztematikus felszámolása. Ennek alapvetően két forrása van. Egyrészt az emelkedő ingatlanárak és az, hogy az ezt tovább erősítő, egyre irritálóbb „lads on tour” invázió miatt egyszerűen sokkal profitábilisabb az alternatív szcénának otthont adó ingatlanokat turistaitatóvá alakítani, vagy akár felsőkategóriás lakóépületeket építeni a helyükre. Másrészt egyszerűen az, hogy

a NER politikai okokból állami eszközökkel próbálja ellehetetleníteni azokat a helyeket, ahol a saját barbár világképét elutasító emberek közösségre találhatnak egymásban.

Budapest a kétezres években pezsgő underground elektronikus szcénával és rengeteg progresszív kulturális programnak otthont adó közösségi térrel rendelkezett. Méltán tartották egyesek a „kelet Berlinjének”. Mára ez a szcéna teljesen marginalizálódott.

Ez a folyamat persze már a Demszky-érában elkezdődött, gondoljunk csak a Kultiplex végóráira. Aztán jött Tarlós és felgyorsultak a buldózerek. Gyorsan ment a levesbe a Sirály, a Tűzraktér romjain luxuskollégium épül, a Gödör helyén nyílt Akvárium klub pedig Orbán Gáspár csodatételeinek helyszíne. A Szimpla Kert névleg még létezik, de a magára valamit adó pesti már csak akkor teszi be oda a lábát, ha külföldi vendégeit akarja romkocsma-skanzenba vinni. Az underground elektronikus zenei színtérnek végül a Müszi, majd később a Müszi bezárásában gazdasági okokból közreműködő Cornvintető bezárása adta meg a kegyelemdöfést. Utóbbi viselkedése igazán szégyenteljes volt, amikor elutasított mindennemű szolidaritást az akkor szintén támadás alatt álló Aurórával.

Persze vannak még remek helyek, de ezek közül a legjobbak fennmaradása strukturális képtelenség, mert egyszerűen túl értékes az ingatlan, amiben teret kaptak. Nem csak az alternatív szubkulturális terek tűntek el a belvárosból, hanem a talponálló-jellegű, őszinte, olcsó kocsmák is, mint például a Király utcai Caesar, vagy a tőle nem messze lévő utolsó bástya, a Wichmann. Mind a minőségi, mind a pénztárcakímélő esti kikapcsolódás egyre nehezebb ebben a városban.

Az sem segít a pesti éjszakán, hogy a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelykomplexum bezárásra került. Nem mintha nekem személy szerint hiányozna, de arra legalább jó volt, hogy biztonságos távolságban tartotta a BMW-motorháztetőről felgöngyölt húszezressel kokaint szívó közeget, ami most rászabadult a belvárosra. Ezzel együtt ellepték a „bulinegyedet” a faji szegregáció fenntartásáért felelős Fidesz-közeli magánhadseregek verőemberei, akikről az utóbbi hetekben az is kiderült, hogy előszeretettel terrorizálják az általuk biztosított üzletek vendégeit is, csak néha túl befolyásos emberbe kötnek bele. Az elméletileg az éjszakai élet biztonságát fenntartó biztonsági őrökre joggal tekintenek sokan inkább veszélyforrásként. E sorok írója egyszer kis híján maga is hasonló atrocitás áldozata lett, amikor egy erőszakoskodás szemtanújaként megpróbálta dokumentálni a történteket.

Az utóbbi hetek hírei továbbra sem adnak okot optimizmusra. Nemrég bezárt a Castro Bistro és a Kék Ló, sőt végveszélybe került az Auróra is. Utóbbit legnagyobb bevételi forrásának elvágásával próbálja kivéreztetni Józsefváros – elődjéhez hasonlóan szintén nem buzeráns – fura ura. Sokan persze legyintenek, mondván, úgyis nyílnak újabb helyek, de sajnos ez a piaci optimizmus figyelmen kívül hagyja a más városokra is jellemző nagyobb folyamatokat. Való igaz, hogy fognak új helyek nyílni, ezek viszont egyre nehezebben fognak ellenkulturális térként funkcionálni, és előbb-utóbb kompromisszumra kényszerülnek majd a piaccal és a NER-rel...

NAGYOT LÉP ELŐRE A CSALÁDVÉDELMI TERV - ITT VAN HÉT PONTBAN, MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.04.01.


Hétfőn délután szavaznak a parlamentben a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatról. Orbán Viktor bejelentését követően két hónapba telt, hogy az ígéretek egy részét jogszabályba öntsék. Ráadásul úgy tűnik, nem is egyszerű a megvalósítás, a kormány tagjai annyiszor beszéltek egymásnak is ellentmondva az intézkedésekről. Összegyűjtöttük, hogyan áll most a családvédelmi program...

A TUDÁSRÓL, KÜLSŐSKÉNT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Inserted Exception
2019.04.01.


...Szidjátok őt sokan, de ez valahogy úgy van, hogy Lovásznak (és a többi akadémikusnak, kutatónak) legfeljebb díszvacsorán kéne összefutnia egy politikussal, annyira két külön világ a tudomány, illetve a politika.

Oké, oké, ez itt nem egy ideális helyzet, tényleg nem az. Jogos észrevétel. De attól még sajnos senki nem fog pikk-pakk otthonosan mozogni egy számára idegen területen, és egy tudós számára a politika kábé a skála túlsó vége. Egy tudós csak ritkán forradalmár, de olyankor biztosan nem tudós. Holott, odáig az volt.Nagyon sokan tudnánk órákat tartani Lovásznak kurvaanyázós asztalcsapkodásból, de az nagyon nem az ő szintje, idegenkedik is attól, fél is tőle… Ő egy matematikus, ráadásul elismert matematikus, a jóisten áldjon már meg mindenkit azzal a kezével, amitől még ő is fél.Legyünk egy kicsit őszinték: akarja ez a társadalom az Akadémiát, a kutatás szabadságát, vagy úgy egyáltalán a tudást? Persze, kétszáz kommentelő biztosan akarja. Félmillió csendes még talán akarná. De ennyi, gyerekek. A hangosak kimennek élőláncozni, a csendesek csendben figyelnek, az összes többi meg vagy leszarja, vagy még a tudósok torkát is elharapná holmi érzelmektől fűtötten. És olyanok lettek a dolgaink, hogy az összes többi, az kurvára túl sok embert jelent itt.

Széchenyi mostanság meg kettévágná Palkovicsot hosszában, majd keresztben is, és végül kitömné vele a főnökét. Nem nézném végig a procedúrát, de a végeredményt, hamu a hajam helyére, azt lefotóznám.

Lovász nagyjából amiatt szív, illetve tanul egészen morbid új dolgokat, mert bő százötven éve nincs már itt egyetlen Széchenyi sem. Ugyanezért szívnak az akadémikusok, és a kutatói hálózat is, hiszen levenni egy tudóst a Tudásról holmi egyebek miatt, az szívatás – és legfőképp a Lehetséges Jövőt illetően szívatás.

Van nekik elég bajuk a maffia miatt. Ha már ilyen balfaszok vagyunk (mi, cirka ötmillióan, igen), hogy lehet nálunk maffia, akkor én azt mondanám, hogy emlékezzünk szelíden azokra az időkre, amikor még lelkes tudósaink is voltak. És talán hátrébb az agarakkal, és hát lágyan, ésatöbbi sablon.

Mer’amúgy ezt se ők kúrták el, hanem mi, és még csak nem is most, hanem régóta folytatólagosan...

MÉSZÁROS LŐRINC VEHETI MEG A HONVÉDOT?

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.04.01.


Az NBI-es Honvéd eladásának témája időről időre felmerül a sajtóban, most azonban úgy tűnik, megvan az az ajánlat, amire nem tudott nemet mondani a tulajdonos - értesült több forrásból is az mfor.hu.

"Én nem árulok semmit, de ha valami az én tulajdonomban van, és olyan ajánlat jön érte, amit elfogadok, akkor eladom. A Honvéd sem más. Tehát ha valaki jön, és ad annyi pénzt, amiért megéri, akkor eladom" - mondta pár napja George F. Hemingway az Indexnek adott interjújában. Hozzátette még: olyannak nem adná el, aki rosszat tenne a Honvédnak vagy a magyar labdarúgásnak.

Információink szerint felbukkant az az érdeklődő, akinek az ajánlatát elfogadhatta Hemingway. A Honvéd FC értékesítése már a végső fázisban van, a felek megállapodtak, a tranzakció pedig jelenleg is zajlik.

Több forrásból származó értesülésünk szerint az új tulajdonos nem más, mint a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc.

A 24.hu most közölt értesülése szerint egy fideszes politikus, Bozó Zoltán cége, a metALCOM Zrt. lehet a Honvéd vevője. Ez nem vág egybe a mi értesüléseinkkel, a cégnyilvántartás alapján nem fedezhető fel kapcsolat Bozóék és a Mészáros-birodalom között, de annak az egyre biztosabb jele, hogy a kispesti focicsapatnak hamarosan új tulajdonosa lesz...

LÓNYUGTATÓBÓL ANTIDEPRESSZÁNS

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.04.01.


A ketaminról valamiért mindenkinek a lovak jutnak eszébe. Való igaz, hogy lovaknál (és sok más állatnál) is alkalmazták bódítószerként és fájdalomcsillapítóként, és ezek közül a lovak elég nagyok, így ki lehet fejezni velük a ketamin hatóerejét. De a szer, amelyet most engedélyeztek antidepresszánsként az Egyesült Államokban, sokkal több egyszerű állatorvosi hatóanyagnál. Történetére ugyanúgy hatott a vietnámi háború, mint a 70-80-as évek bulikultúrája és a mexikói drogháború.

Világszerte több mint 300 millió ember küzd depresszióval, és az állapotukon gyakran egyik forgalomban lévő antidepresszáns sem képes segíteni. A depresszió az Egészségügyi Világszervezet szerint a munkaképtelenség vezető oka a világon, és extrém esetben öngyilkossághoz vezet. Évente 800 ezer öngyilkosságot követnek el világszerte az emberek, nagy részük súlyos depresszióban szenved előtte.

Hatalmas hát az igény a valóban hatékony depresszió-gyógyszerekre, már csak azért is, mert az eddig a piacon lévő hatóanyagok mind a Prozac (és egyéb) márkanéven forgalmazott fluoxetin származékai. A hatásmechanizmusuk is ugyanaz: az agy szerotoninhormon-szintjét szabályozva igyekeznek megváltoztatni a hangulati állapotot. Csakhogy ez nem mindenkinél hat, a betegek negyede nem érzékel szinte semmilyen állapotjavulást a jelenleg elérhető antidepresszánsok hatására. Ráadásul nemcsak a depressziósok, de számos más mentális betegségben, például pánikbetegségnél és generalizált szorongásnál is alkalmaznak antidepresszánsokat...

ZORÁN: A SZÍNPAD JOBBAN BEHÚZ, MINT BÁRMILYEN KÁBÍTÓSZER

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.04.01.


Hihetetlen módon tudjuk ismételgetni a történelmet, és nem tanulunk az előző generációk tapasztalataiból, sőt nem tanulunk a saját kárunkból sem – mondja Zorán arról, miért lehetnek aktuálisak a négy évtizede írt sorok, miszerint „langyos a sör, de nekünk így is jó”. Októberben megint az Arénában koncertezik.


hvg.hu: Nagy budapesti koncertjei időnként az Arénában vannak, máskor a Kongresszusi Központban vagy a Müpában. Miért váltogatja a helyszínt?

Zorán: Egyrészt jólesik a változatosság, másrészt nem is lenne reális, ha az egymás utáni években az Arénát céloznám meg. Nem csak a tízezres közönség miatt, hanem azért sem, mert ez olyan fokú felkészüléssel jár, amit nem akarok évente a nyakamba akasztani. Az idei Aréna-koncert is már tavaly év vége óta folyamatosan foglalkoztat. A műsor megszerkesztése, a vendégek meghívása, a látvány kitalálása és sorolhatnám még, mivel jár egy ilyen koncert. Ezek a kisebb helyeken jóval egyszerűbb feladatok, mint az Aréna esetében.

hvg.hu: Ezeket mind ön tartja kézben? Nem tudja, vagy nem akarja delegálni a feladatokat?

Zorán: A legfontosabbat, a műsort mindig én rakom össze, hiszen én éneklem a dalokat, nekem kell kitalálnom, hogy milyen számokat játsszunk, hogy mi legyen az első és az utolsó dal, meg mindazt, ami e kettő között történni fog. Mondjuk úgy, az én feladatom a koncertek tartalmi részének összeállítása, de az, hogy mindez hallható és látható legyen, már a csapathoz tartozó profi szakemberek kezében van. Az utánunk jövő zenészgenerációk színrelépésével párhuzamosan már megjelentek a különböző részfeladatok szakemberei: a menedzserek, a rendezők, a látványtervezők stb. A mi generációnk viszont úgy nőtt bele ebbe a műfajba, hogy nulláról kellett mindent kitalálnunk – önképző műfaj volt ez eleinte, szőröstől-bőrőstől. A Metro Klubban, kezdés előtt, mi magunk állítottuk be a cuccot, felkapcsoltuk azt a néhány színpadi lámpát, aztán belevágtunk. De csak a kezdetek kezdeténél volt ez így, mert amikor már elszakadtunk a bölcsőnktől, a klubkörnyezettől, és elkezdtünk koncertezni, nem is működött volna az egész jobb berendezések és technikusok nélkül. Azóta már nekem is van menedzserem, rendezőm, hangmérnököm, fővilágosítóm stb., de az a bizonyos "végső szó" joga még mindig nálam van, és ez – mint azt azóta több életrajzi könyvből is megtudtam – a legnagyobb világsztároknál sincs másképp...

ORBÁN VOLT FOTÓSA ÖTSZÖR ANNYIT KERES AZ EGYETEMEN, MINT EGY ADJUNKTUS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.04.01.


Vannak, akiket tényleg nem hagynak az út szélén. 

A szeged.hu adott be közérdekűadat-igénylést, hogy kiderüljön, mi a dolga és mennyit keres a Szegedi Tudományegyetemen Kobza Miklós, aki a miniszterelnök udvari fényképésze, Facebook-oldalának kezelője, majd a közmédia egyik vezetője is volt egy időben.

Dömötör Máté főigazgató válaszából kiderült, hogy Kobza feladata
- az egyetem sajtómegjelenéseinek szervezése,
- valamint az egyetem országos és nemzetközi imázsának további erősítése.

A fontos feladathoz kiemelt juttatást állapítottak meg:

Kobza ezeket 700 ezer forintos havi megbízási díj ellenében végzi.

Az összeget azzal érdemes összevetni, hogy egy egyetemen oktató tanársegéd kb. 150 ezer forintot vihet haza havonta, azaz az udvari fotósból egyetemi sajtóssá bukott Kobza ennek csaknem az ötszörösét keresi. De egy egyetemi docens fizetésének is csaknem a duplája jut neki.

De egy egyetemi tanár bérének is másfélszeresét kapja:...

MEGHÖKKENTŐ MIVÉ LETT A VÁROSLIGET - MINDEN PÉNZT MEGÉR AZ ÓRIÁSBERUHÁZÁS?

NAPI.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2019.04.01.


Tavasszal átvették a terepet az építőipari cégek a Városligetben, ahol az eredeti tervekhez képest sokkal később és drágábban készülhet el a múzeumi negyedből Liget Budapest Projektté bővült beruházás. A Napi.hu bejárta a 250-300 milliárd forintos gigaberuházás helyszíneit és listázta: mi, hol és mennyiért készülhet el.

Munkaterület, illetékteleneknek belépni tilos, kamerával megfigyelt terület, építési terület, idegeneknek tilos az átjárás, igazolja belépési jogosultságát - ezek most a leggyakoribb figyelmeztető táblák a kora tavaszi Városligetben. Azt lehetne hinni a táblák alapján, hogy gőzerővel épül a Liget Budapest Projekt, amely a beruházó Városliget Zrt. szerint nem ingatlanfejlesztés, hanem hosszú távra szóló kultúrafejlesztés.

A Napi.hu bejárta a Városligetet, hogy megtekintse, miként áll a látványtervek szerint futurisztikus kulturális-szórakoztató épületeket és a zöldterület növekedését egyszerre ígérő250-300 milliárd forintos állami gigaberuházás.

Már jó ideje körbekerítették az egyes építési területeket a közbeszerzések szerencsés nyertesei. Az első ígéretek szerint már mindennek készen kellene lennie. "Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható" - mondta 2013 decemberében Baán László, a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos. Úgy jósolta, hogy a szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése...

KÁLMÁN OLGA: A FÉL KAROMAT ADNÁM EGY SIMICSKA-INTERJÚÉRT. LENNE HOZZÁ ÚGY ÖTEZER KÉRDÉSEM

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2019.04.01.


Nagyinterjú Simicskáról és Orbánról, messiásságról és megbocsátásról, kaotikus ellenzékről és egy csokor konteóról.

Akar még nagyember lenni?

Mi az a nagyember?

Rajta lenni a Forbes legbefolyásosabb nők listáján, mint 2014-ben, na, az például nagyemberség. Nézett közéleti műsort vezetni a tévében, az is nagyemberség. Meg az is nagyemberség, ha valaki politikusként, mondjuk, főpolgármesterként osztja az észt meg a pénzt.

Az válasz, hogy nem adtam fel, hogy továbbra is közélettel foglalkozzam?

Válasz. Lenne politikus?

Az speciel nem. Meg is lepődöm, amikor olyanokat olvasok a sajtóban, hogy Kálmán Olga a főpolgármesterségre tör.

Pedig pár hónapja a Facebook-oldalán egy „Hmmm” kommenttel osztotta meg a hírt, hogy az Idea intézet közvélemény-kutatása szerint a balosok inkább választanák önt miniszterelnöknek, mint a szocialista Kunhalmi Ágnest, sőt, állítólag a főpolgármesteri székben is szívesen látnák.

Azért osztottam meg a hírt, mert jólesett.

De?

De én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?

Mert tán elfogytak a helyek, ahol újságíróként, műsorvezetőként munkát vállalhatna. És mert míg újságíróként csak véleménye és kérdése lehet, politikusként döntéseket hozhatna.

Elárulom, miért nem fordult meg a fejemben, hogy pályázzak a főpolgármester-jelöltségre: mert nagyon komolyan gondolom a politikát. Mi is történne? Kampányban nyilván el kell mondani, milyen pocsék itt a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás és az oktatás. De ha netán megválasztanak, eltelik fél év, s megint ki kell állni. Akkor mit mondhatok? Hát továbbra is azt, hogy pocsék a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás meg az oktatás.

Főpolgármesterként lehet tenni köztisztaságért, úthálózatért, tömegközlekedésért, egészségügyi ellátásért, oktatásért, nem?

Számomra feloldhatatlan ellentmondás, hogy miközben az emberek talán bíznának bennem, én nem bízom abban, hogy Fidesz-kormány alatt ellenzéki vezetéssel fejlődhet egy település. Ráadásul komoly a sansz, hogy egy esetleges ellenzéki főpolgármestert még egy kátyú betömésében is meggátol majd a saját kormánypárti testülete. Én viszont kizárólag úgy szeretek belefogni bármibe is, hogy reális esélyét látom a megvalósulásnak. Magammal szemben lennék borzasztóan elégedetlen és csalódott, ha nem tudnám azt cselekedni, amit szeretnék.

Azt állítja, Karácsonnyal vagy Puzsérral az élén sem működne Budapest?

Azt állítom, hogy én biztos nem fognék ilyen politikai vállalkozásba.

Nem fideszes kormány alatt indulna?

Nem szokásom álmodozni...

MAGYARORSZÁG, AZ OROSZOK TRÓJAI FALOVA

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.04.01.


Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus ötödik évében egy másik kelet-európai ország került az orosz radarokra, bár egészen más szempontból: Magyarország - írta a Global Security Review portál Magyarország viszonya Oroszországhoz kockázatot jelent Európának” című cikkében. Ebben a szerző szerint nincs semmi meglepő, Orbán Viktor jó ideje EU-ellenes és orosz-barát vonalat követ, és noha nem utasítja el az EU minden értékét, eltökélten migrációellenes, és egyre nyitottabb Vlagyimir Putyin ajánlatai felé...

...Orbán megtette Magyarországot Európa első „illiberális demokráciájává”, és odáig ment, hogy ellenezte a Moszkva elleni szankciókat, továbbá egyetlenként nem szavazta meg az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését. A Kreml elsőrendű fontosságú célja az EU és más nyugati intézmények destabilizálása, és ez Magyarország vonatkozásában sikerrel járt. Az EU-ból csúfot űző gázmegállapodások Orbán EU-ellenes retorikájával Putyin javát szolgálják. Még aggasztóbb a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Magyarországra költözése. Az eddig moszkvai székhelyű bankban sok európai tisztségviselő olyan fedőszervet lát, amelyen keresztül Moszkva felforgathatja az európai intézményeket. Orbán már immunitást biztosított minden hatósági és ügyészségi eljárás alól, és a munkatársaknak diplomáciai státust garantált Magyarországon. Az európai és amerikai politikacsinálók számára a magyar-orosz viszony a belátható jövőre indokolja a fokozott odafigyelést és vizsgálatot.

ITT OLVASHATÓ

GYEREKMOLESZTÁLÓ PAPOK MAGYARORSZÁGON: AZ ELSŐ LÉPÉSEK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.31.


- Ferenc pápa a kiskorúak ellen szexuális visszaélést elkövető papokat a Sátán eszközének nevezte, és figyelmeztetett: ez világméretű jelenség.

- A magyar püspöki konferencia elnöke a helyszínen hallgatta a drámai beszédet, majd kijelentette: Magyarországon nem jellemző az ilyesmi.
- Ilyen mondatok azért hangozhatnak el, mert nem gyűjtötte össze senki a már nyilvánosságra került hazai eseteket, a püspökök pedig hallgattak az egyházmegyéjük adatairól. Eddig.

Egy budapesti templom plébánosa ellen a katolikus egyház fiatalkorú molesztálása miatt indított vizsgálatot 2015-ben, és annak lezárultáig a püspöke felmentette minden tisztsége alól.

A GYÜLEKEZET REAKCIÓJA ÜZENETÉRTÉKŰ VOLT: ÜNNEPSÉGSOROZATTAL BÚCSÚZTATTÁK.

Az atya megtartotta búcsúmiséjét, amelynek végén a hívek a hála virágaival borították be az oltárt. Az esemény a templom udvarán tartott kis fogadással folytatódott, másnapra pedig imaestet hirdettek. Megfogadták, hogy ezzel nincs vége: hetente ismétlődő szertartásokon gyertyákkal szegélyezik az utat, amelyen szeretett papjuk járt. A megvádolt férfihoz egykor közel álló forrás szerint több hónap telt el így, amíg a pap megüzente, hogy a támogató gesztusokra nem tart már igényt, elég, ha imádkoznak érte. Addigra ugyanis előkerült még egy áldozat.

A pap a felfüggesztés ideje alatt is táboroztatott gyerekeket, egy helyi lapnak nyilatkozott élményeiről és egyházi konferencián adott elő az árvák gondozásáról. Egy évvel elteltével az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményben tudatta, hogy nem végezhet többé papi munkát...

KAMPÁNYHOZ IDŐZÍTETT PRÓBAUTAKKAL STARTOLHAT AZ ORBÁN-KORMÁNY NYELVPROGRAMJA

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.04.01.


Miniszteri biztos viszi majd az Orbán Viktor által minden diáknak beígért külföldi nyelvtanfolyam-programot, a pozíció várományosa egy fideszes országgyűlési képviselő – derül ki a hvg.hu birtokába került jelentésből, amit Kásler Miklós tárcája készített. Ebből az is kitűnik, hogy „az állam nagyvonalú támogatását” szemléltetve az önkormányzati választást megelőző kampányidőszakhoz időzíthetnék az első „próbautakat”. Nyilvánosságra hozzuk, és egy szakértővel átbeszéltük azt is, milyen aggályai vannak az Emminek a 90 milliárdos programmal kapcsolatban.

Aki nem hitte azt, hogy a miniszterelnök által beígért ingyenes külföldi nyelvtanfolyam kizárólag a diákok nyelvtudásának felturbózásáról szól, ezúttal sem tévedett: az Emmi ha kell, már most ősszel az önkormányzati választásokhoz időzített „első próbautakat” indíthat, a megaprogram arcának pedig egy fideszes országgyűlési képviselőt javasolnak. Ez derül ki egy általunk megszerzett, még titkos, a kormány számára készített Emmi-jelentésből, amelynek a nyilvánosságra hozatalával nemcsak előre beleláthatunk a kormányzati tervbe, de azt is megtudtuk belőle, mi történt a februári bejelentése óta.

A minden magyar diáknak járó, kétszer kéthetes külföldi kurzus állami finanszírozását Orbán Viktor – a többi családvédelmi intézkedéssel együtt – a Várkert Bazárban elmondott, évértékelőnek címkézett kampánybeszédében lengette be február 10-én. Az előzményeket is tartalmazó jelentés alapján a kormány a 8 éves, 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégiáról szóló előterjesztést már januárban, majd február 6-ai ülésén tárgyalta és eldöntötte.

A nagyszabású kormányfői beharangozó után a területért felelős Kásler Miklós miniszter tartott sajtótájékoztatót többek közt arról, hogy a program a 2020/2021-es tanévtől startol. Mivel a diákok a tanévet záró nyári szünetben utazhatnának a közpénzből dotált nyelvgyakorlásra, úgy tűnt, azért még arrébb van, amikor az első magyar diákok elindulnak...

GYALÁZAT

MAGYAR HANG
Szerző: TORKOS MATILD
2019.03.31.


Semmilyen pártfegyelem miatt nem adom fel a keresztény Európa megvédését – ezt mondta a miniszterelnök vasárnap a Kossuth rádiónak adott interjújában, miután felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban Orbán Viktor jogállamot lebontó politikája és az Európai Bizottság elnöke elleni lejárató plakátkampánya miatt.

Nem telt el egy nap sem, hogy a keresztény értékeket hirdető kormány politikája miatt ismét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának kellett közbeavatkoznia azért, hogy ételt biztosítsanak a magyar tranzitzónában egy afgán férfinak. Tavaly augusztus óta ez már a tizedik olyan eset volt, hogy a menekültektől megtagadták az eleséget a tranzitzónában. A strasbourgi bíróság sürgősségi rendelettel kötelezte a magyar államot, adjon enni a menekültnek. Az afgán férfi veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt várakozik a magyar határ tranzitzónájában.

Március közepén is történt hasonló, akkor két és fél napon át egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt. Csak azt ehették meg, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik. Februárban pedig egy iraki család két felnőtt tagját hét napig éheztették a hatóságok.

Az éheztetés hátterében egy tavaly júliustól hatályos új menekültügyi szabályozás áll, amely szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem köteles az első fokon elutasított, de még eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni. A strasbourgi bíróság döntései alapján megállapítható, hogy ez az új szabály nincs összhangban az emberi jogok európai egyezményével.

Úgy tűnik, a magyar kormányt támogató pártszövetséget és annak a kereszténydemokrata nevet viselő tagját nem érdekli, hogy a magyar államból az emberi jogok tiszteletben tartását, a keresztény európai értékek követését egy nemzetközi bíróságnak kell kikényszerítenie.

Miközben a kormányfő fennen hangoztatja a keresztény értékek megőrzésének fontosságát Európában, a földönfutóvá vált, szerencsétlen sorsú menekültektől, közöttük keresztény hívőktől is megtagadja az ételt. Gyalázat. És a hazai keresztény egyházak, Krisztus tanításait követő néhány papot leszámítva hallgatnak, mint a sír...

TÖBB EZER HEKTÁR VADÁSZTERÜLETET IGÉNYELT A SEMJÉN ZSOLTOT KITÜNTETŐ SAFARI CLUB ELNÖKE

ÁTLÁTSZÓ - NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.04.01.


Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az I. kerületben lévő 165 négyzetméteres önkormányzati bérlakásáért 64 ezer forintot fizet havonta. A Halmágyi-Takács által elnökölt egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel az elnököt, aki egyes vélemények szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során.

Egy olvasónk tudomása szerint kisebb botrányt okozott a Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesületben, amikor tavaly év végén kiderült, hogy elnökük, Halmágyi-Takács István az állami Gemenci Erdő- és Vadgazdaság (Gemenc) Zrt.-hez vadászterület iránti igényt jelentett be az egyesület nevében.

Az Átlátszó olvasója szerint az elnök a zrt. 12 ezer hektáron gazdálkodó Hajósi Erdészet területét kérte volna, amelyen található egy értékes vadászház is. Hozzátette: ez a Gemenc Zrt.-nél kiverte a biztosítékot, de az Agrárminisztériumban sem talált támogatásra, még ha Halmágyi-Takács lépése mögött egy befolyásos embert, az ország fővadászaként is emlegetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sejtették is.

Ezt követően állítólag Halmágyi-Takács István egy újonnan alapított vadásztársaság, A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület nevében adott be újabb igénylést vadászterületre a Gemenc Zrt.-hez, de akkor már „csak” mintegy 4 ezer hektárra.

A történetet a Safari Club szervezési alelnöke, Lakatos Pál az Átlátszónak megerősítette. Azt közölte, hogy Halmágyi-Takács István tavaly novemberi akciójáról nem tudtak. Megjegyezte, azért sem értette a Safari Club nevében vadászterület igénylésére beadott kérelmet, mert az egyesület nem akart vadászterületet szerezni.

Lakatos Pál felháborítónak tartotta azt is, hogy az egyesület elnöke a közgyűlés felhatalmazása nélkül lépett. Hogy Halmágyi-Takács Istvánnak ebben volt-e máshonnan hátszele, az alelnök nem tudta megmondani, de úgy vélte, hogy biztos kell egy magas beosztású patrónus – államtitkár vagy miniszter – ahhoz, hogy egy állami cég vadászterületéből 3 800 hektárt kijelöljenek egy csapatnak...

ÁLMAGYAROK A HATÁRSZÉLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.04.01.


Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek.

A Szabolcs megyei Kispaládon 2013-ban még 605-en laktak, 2017-re azonban ez a szám több mint duplájára, 1347-re nőtt. Idén ismét csökkent a lélekszám, és váratlanul 303-mal lettek kevesebben a kispaládiak: 2019 elején már „csak” 1044 fős volt a kis határszéli falu lélekszáma. A helyiek szerint nyilvánvaló a „hullámzó” lakosságszám oka: a választások előtt nagy létszámban települtek be a faluba magyar állampolgársághoz jutott ukránok, akiket elsősorban a magyar nyugdíj és az ingyenes egészségügyi ellátás vonzott. Nem mellékesen „hálából” részt vettek a parlamenti voksoláson, nem kérdés, zömmel melyik pártra szavazva. 

Csakhogy Kispalád esetében - ahol akadt ház, amelyikbe 200 „idegen is be volt jelentve” - feljelentés is született: Helmeczy László ügyvéd, a DK képviselőjelöltje elégelte meg az állampolgárság-bizniszt, s fordult tavaly Polt Péter legfőbb ügyészhez költségvetési csalás bűntettének, választás rendje elleni bűntettnek és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt. 

Később mások is feljelentést tettek hasonló ügyben. Azt ugyan nem tudja, mi lett a feljelentése eredménye – mondta Helmeczy László a Népszavának - őt ugyanis nem tájékoztatták erről, de vélhetően a lefolytatott eljárás után megtörténtek a kényszerkijelentések. A rendőrség lapunknak nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal pedig úgy reagált, hogy illetékességi területén nincs olyan ingatlan, amelyben a megjelölt mértékben – vagyis kétszázas nagyságrendben lennének polgárok bejelentve – kivéve, ahol az ingatlan rendeltetése indokolja a bejelentkezők magas számát. 

Elképzelhető persze, hogy háromszáz ember „önszántából” úgy gondolta, hirtelen továbbáll a faluból, miként megtörténhetett az is, hogy már okosabban és átgondoltabban, a környező falvakba szétszóródva jelentkeztek be lakosnak. Ezt mindenesetre nem egyszerű ellenőrizni. Sértő-Radics István Uszka független polgármestere elmondta: a tavaly életbe lépett új adatvédelmi törvény alapján ő maga bele sem nézhet a népesség-nyilvántartásba, s a jegyző is csak indokolt esetben kérhet le szenzitív adatokat. Így csak egy számadatot tud – ez a belügyi nyilvántartásból egyébként bárki számára elérhető – miszerint az átlagban 500-550 körüli lakosságszámuk nagyjából ötven olyan fővel gyarapodott, akiket amúgy nem nagyon ismernek, s csak hébe-hóba látnak. - Két asszonyra a múltkor ráköszöntem, mondtam csókolom, hát maguk kicsodák, még nem találkoztunk, talán bemutatkoznék, én vagyok a polgármester – mesélte, hozzátéve, hogy ennél többet nemigen tehet. Ha valaki szabályos magyar papírokkal rendelkezik és bejelentkezik az úgynevezett „rokonokhoz”, a falu jegyzője nem ellenőrizheti a családi kötelékeket...

ISMÉT NAGY BAJBA KERÜLHETNEK AZ ESZKÖZKEZELŐSÖK - A BANKOK NEM SZERETNÉK HITELEZNI ŐKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.01.


Hiába kaptak visszautasíthatatlan ajánlatot az eszközkezelősök korábbi lakásuk visszavásárlására, sokaknak közülük még mindig meggyűlhet a baja a végrehajtóval korábbi bedőlt hitel miatt. Amint a nevükre kerül az ingatlan, el is indulhat a végrehajtás, ettől pedig már az állam sem védi meg őket.

Autóhitel, személyi kölcsön, hitelkártya-tartozás – sok eszközkezelős lakásban élő ezeket a kölcsönöket sem tudta fizetni. Bár a lakhatásuk az eszközkezelőnek köszönhetően végül nem került veszélybe bedőlt lakáshitelük miatt, a többi tartozás megmaradt. Sokaknak közülük ma is végrehajtás van a munkabérén, de vannak olyanok is, akiknek nincs hivatalos jövedelmük, így nincs miből vonni a tartozást sem.

Azok, akik nem rendezték ezeket a tartozásaikat, most arra számíthatnak, hogy amint ismét megjelennek korábbi lakásuk tulajdonosaként, a végrehajtók ráteszik a kezüket a lakásra. Ettől pedig az állam elidegenítési és terhelési tilalma sem óvja meg őket.

A végrehajtás elindítható, mindössze annyi történik, hogy a tartozások kielégítési sorrendjében az állam kerül az első helyre, amennyiben a vételárat még nem fizették ki – mondta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. Vagyis nemcsak az egy összegben megvett lakásoknál, hanem a részletre vásároltnál is kopogtathat a végrehajtó...

SOKSZOR PADLÓN, SOKSZOR FELLEGEKBEN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Zsuzsa
2019.04.01.


Zsuzsáék jó hat és fél éve lettek határátkelők, a németországi Augsburgban kezdték meg külföldi életüket. Akkor írtak is posztot a velünk történtekről (itt olvashatjátok el, szerintem érdemes!). Most kérésemre hat évvel később veszi fel Zsuzsa a történet fonalát – és van mit felgöngyölíteni, mert nem kevés dolog történt azóta velük. (A képeket is ő küldte, a külön nem jelöltek Frankfurtban készültek.)

„Kaptunk egy felkérést, hogy ha van kedvünk, akkor osszuk meg az előző bejegyzés óta velünk történt dolgokat.

Az előző poszt 2013 májusában született, ami akárhogy is nézzük lassan 6 éve volt... Az előző poszt zanzásítva arról szólt, hogy megérkeztünk Németországba 2012 októberében nagyjából nulla nyelvtudással, lett munkánk, kialakult életünk és terveink.

Terveink közt szerepelt, hogy a férjem, aki informatikus és tényleg nagyon jó szakember, el tudjon helyezkedni a szakmájában.

Ehhez nyilván kellett a német nyelvtudás. Az én életem párja nagyon szorgalmas volt és munka mellett és közben rengeteget tanult. Ennek a gyümölcse az lett, hogy 2015 év végén úgy döntöttünk, hogy most már érdemes lenne feltölteni az önéletrajzát fejvadász oldalakra.

Hotelezés három hónapig

Nagyon hamar keresték is állásajánlatokkal, köztük a Deutsche Bank is. Ez utóbbi lett a nyertes, ami természetesen hozta magával a költözést is, hiszen a bank központja Frankfurtban volt...

KIÁLL, MEGMUTAT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.03.29.Nincsenek örömtüzek, nincs népünnepély, nincs semmi hajcihő; világra szóló győzelmét Orbán és bandája higgadtan, mértéktartással ünnepelteti. A szokásos pénteki rádiószózat hangneme visszafogott, persze a rituális konfabuláció most se maradhat el. A tizenhárom párt kivétel nélkül Soros-bérenc, mondja a felfüggesztett férfiú, mi mást is mondhatna; amit kellő ideig mantrázunk, az a végén óhatatlanul az agyunkra megy.

A többi egyszerű és világos.

Majd az európai választások után eldöntjük itt, a Fideszben, hogy mi jó Magyarországnak, a Néppárton belül kell-e folytatnunk, vagy valamifajta új pártszövetségben van-e inkább a helyünk.” Tiszta sor, hogyan is lehetne másképp. Ők eldöntik, mármint Orbán, Orbán és Orbán, hogy mi a jó (nem Magyarországnak, hiszen az őket soha egyetlen pillanatig se foglalkoztatta, hanem) nekik, az Orbánoknak, akikből persze csak egy van, ám az az egy néha sokaságnak álcázza magát és ilyenkor a „Fidesz” fedőnevet viseli.

Daulnak, Junckernek, Webernek meg a többi léhűtőnek mindenesetre föl van adva a lecke. Vagy ellenkezés nélkül lenyelik azt a trágyát, amit az alcsúti ember és bandája naponta lapátol eléjük, vagy jönnek a búcsú könnyes pillanatai, utána aztán se Deutsch, se Szájer, se Tőkés, csak a szégyen meg a kudarc...NAGYI KAPRA – JÓ VOLNA, HA LENNE, JÓ LENNE, HA VOLNA

KLUBRÁDIÓ / SZÓSZÁTYÁR
Szerző: Klubrádió / KÁLMÁN LÁSZLÓ, NÁDASDY ÁDÁM
2019.03.30.


Gyakori, egyszerű, ízletes fűszer a kapor, de hogyan kell jól használni? Nem főzéskor, hanem a beszédben. És mi van a hűtővel vagy inkább a hűtőgéppel? Ezeket, és szokás szerint még jó sok más dilemmát is elővett műsorában Kálmán László és Nádasdy Ádám.

Hogy mondanánk helyesen, ha azt akarnánk közölni, hogy a számunkra kedves női nagyszülő előző évi kaporterméséből még van egy kevés az élelmiszerek hűtésére szolgáló háztartási berendezésünkben?

- Még van a hűtőben pár adag a nagyi tavalyi kaporából.
- Még van a hűtőgépben pár adag a nagyi tavalyi kaporjából.
- Még van a fridzsiderben pár adag a nagyi tavalyi kaprából.

Segítségképp annyit, hogy bizonyos szavaknak nem csak egy helyes formája lehet, és vannak ingadozó esetek is. Az is kétségtelen, hogy a ritkábban használt szavaknál afelé sodródunk, hogy a tövet változatlanul hagyjuk – tehát kapor és nem kapr – a birtokragot pedig j-vel kapcsoljuk. Az egyre szokványosabb megoldás így a „kaporjából”. A túrós rétes azonban marad kapros, ha pedig kérjük, akkor kaprot kérjünk.

Nem ez volt azonban az egyetlen bizonytalanság, amit tisztázni próbált a műsor – reméljük sikerrel. Ha problémánk volna egyes a szavak használatával, érdemes belehallgatni. Akkor is, ha problémánk lenne...

ÁLLAMI SZERVEZET BUKHAT A LEGTÖBBET A MATOLCSY-ROKON BANKJÁNAK BEDŐLÉSÉVEL

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND, HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.04.01.


Az állami tulajdonban levő Széchenyi Tőkealap-kezelőnek 7 milliárd forintja ragadhatott bent a bedőlt NHB Bankban, az értesülést senki nem cáfolta.

A siker köré felépített interjút adott januárban Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) elnök-vezérigazgatója egy kicsiny, a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott portálnak, a Novekedes.hu-nak. Pedig akkor már tudhatta, nagy bajba került az általa irányított szervezet, amelynek több milliárd forintja ragadt bent a jegybankelnök Matolcsy György rokonának, Szemerey Tamásnak a bankjában, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-ben.

Az NHB-nél december 18-án rendelt el kifizetési korlátozást a jegybank, amit kétszer meghosszabbított, a napokban pedig közölték, itt a vég, végelszámolásba fordul a folyamat.

A 24.hu több forrásból származó információi szerint a Széchenyi Tőkealap-kezelő durván 7 milliárd forintját bukja el. Ennyi pénzt tartott ugyanis a bedőlt bankban, és ennek csak töredékét kapja majd vissza a betétesek kártalanítására szolgáló Országos Betétbiztosítási Alapból...