2022. április 14., csütörtök

APA AZT MONDTA, MENJÜNK HAZA, HA VÉGE A HÁBORÚNAK

TELEX
Szerzők: NYILAS GERGELY, SZILÁGYI MÁTÉ, SZILLI TAMÁS
2022.04.14.
Ukrajnai menekült gyerekeknek indított osztályokat egy székesfehérvári alapítványi iskola. A Digitális Tudásért Iskola a magyar mellett ukrán nyelvű oktatást is biztosít a gyerekeknek, olyan tanárokkal, akik maguk is a háború elől menekültek. A tanárok és a diákok elmondták a Telexnek, honnan kellett eljönniük, mi az, ami legjobban hiányzik otthonról, és milyen esélyt látnak arra, hogy egyszer hazatérhetnek...


720 NÉGYZETMÉTERES ÁLLAMI VILLA VÁRJA A LEKÖSZÖNŐ ÁDER JÁNOST

24.HU
Szerzők: KOZÁK DÁNIEL, VINCZE MIKLÓS
2022.04.14.


A távozó államfő egy újjávarázsolt és kibővített rezidenciát kap otthonául, a beruházást pedig kormányrendelettel segítették, mivel nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint.


Egy 720 négyzetméteres ingatlanba költözik Áder János búcsúzó köztársasági elnök, miután május elején lejár a mandátuma. Az ingatlan mindössze pár száz méterre van a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciától, vagyis a politikus maradhat a már jól megszokott svábhegyi környezetben.

A 24.hu információit érdeklődésünkre a Köztársasági Elnöki Hivatal is megerősítette. „A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tíz éves mandátuma lejárta után, 2000. augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a. alatt található ingatlant” – válaszolták a megkeresésünkre.

A vonatkozó jogszabály szerint a volt köztársasági elnök kérheti, hogy az állam gondoskodjon a „megfelelő” lakhatásáról. Sólyom László egy akkor épült svábhegyi társasházi lakást választott, Áder elődje, a plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál pedig nem kért állami ingatlant, inkább visszaköltözött a sajátjába.

A volt elnökök juttatásai életük végéig járnak.

ELEK ISTVÁN: ELLENÁLLÁSI MOZGALMAT KELL SZERVEZNIE AZ ELLENZÉKNEK

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
202.04.12.


Elek István közíró, volt politikus szerint az a lényeg, hogy az ellenzéki pártok ne külön kezdjenek most ötletelni és pláne ne induljanak külön a két év múlva esedékes európai parlamenti választáson. Hangsúlyozta: ellenállási mozgalomnak kellene születnie a rendszerellenzéki politikai magatartás hátterében. Mostantól kezdve csak egy rendszerváltás hozhat igazi változást, és ez attól függ, hogy meddig támogatja a magyar társadalom ezt az önkényuralmi rendszert – tette hozzá.


Mit tehet az ellenzék az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után – erről kérdeztük Elek István újságíró, kritikus, közíró, volt politikus véleményét.

Azt hangsúlyozta: most az a lényeg, hogy ne külön-külön kezdjenek ötletelni az ellenzéki pártok, mert ezzel azt mutatják, hogy mindmáig nem értették meg, nincs értelme külön pártpolitikai kampányokat folytatni. A legrosszabb forgatókönyv lenne, ha a két év múlva esedékes európai parlamenti választásra külön készülnének, csak mert ott nem kötelező együttműködni. Ha addig nem jutnak el ettől a lehetőségtől függetlenül, hogy a rendszerellenzéki mondandót csak közösen tudják képviselni, akkor biztos, hogy nevetségessé teszik magukat és elveszik a szavazóik kedvét.

Nyilván a rendszerellenzéki arcél közös kidolgozásához kell egyfajta politikai stratégia. Ennek jegyében az új parlamentben úgy kell működni, hogy azzal kifejezzék, nem asszisztálni vannak ott a rendszer működtetéséhez, hanem a rendszer felszámolása érdekében. Olyan kérdéseket meg lehet beszélni, hogy mely posztoktól lépjenek vissza, de erről is közösen kellene dönteni. Azonban ha az történik, hogy az egyik párt így, a másik úgy ad választ, azzal szétforgácsolják az ellenállás erejét.

Ugyanis Elek István szerint ellenállási mozgalomnak kellene születnie a rendszerellenzéki politikai magatartás hátterében. Nagyon sok lelkes szavazatszámláló, Nyomtass te is!-aktivista volt a háttérben, aki, ha lát világos, közös programot, akkor lehet számítani arra, hogy egy ilyen mozgalom alakítója lehet.

Hogy ezzel mit és mikor lehet elérni, azt a kormány és az Európai Unió lépései is befolyásolják. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy most volt az utolsó alkalom arra, hogy kormányra kerülve elkezdhessék az alkotmányellenes rendszer felszámolását, innentől fogva teljesen egyértelmű, hogy csak egy rendszerváltás kikényszerítése hozhat el igazi változást. Hogy ez mikor jön létre, az attól is függ (az említettek mellett), hogy a magyar társadalom támogatása meddig marad emögött az önkényuralmi rendszer mögött. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik a gazdasági, politikai helyzet, a külvilág változása, de az is, hogyan tudja megválaszolni korlátozottabb feltételek között is hatékonyabban az ellenzék azokat a kérdéseket, amelyeket korábban nem tudott. Például, hogy elérjen az emberekhez, hogy ne most csodálkozzanak rá arra, a Budapestről érkező szavazatszámlálók, „hogy néznek ki a vidéki szavazók”.

Elek István volt MDF-es (1990-1993), majd fideszes országgyűlési képviselő (1993-1994), Orbán Viktor első kormánya idején a miniszterelnök főtanácsadója (1998-2002), 2009-ben az LMP egyik alapítója. A 2010 utáni rendszer kritikusa, elemzője.


720 NÉGYZETMÉTERES ÁLLAMI VILLA VÁRJA A LEKÖSZÖNŐ ÁDER JÁNOST – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.04.14.


A politikus maradhat a már jól megszokott svábhegyi környezetben

Nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint.

Jól jár a Mol az orosz olajjal

Naponta 3,5 milliárd forintot nyerhet a magyar olajtársaság azon, hogy az oroszoktól vásárol.

Putyinék készültek

Évekig is kibírhatja a szankciókat az orosz gazdaság.

Putyin paranoiás és dühös

Rossz kombó, és ha hozzátesszük, mekkora hatalma van, sok jót ne várjunk.

Putyin hackerei a magyar külügyben – csak vétség miatt nyomoznak

Polt Péter válaszában arra nem tért ki, ő hogyan értelmezi a hazaárulást, de jelezte, a kérdést feljelentésként értékelte és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt.

Két Márki-Zay Pétert támogató polgármester már megkapta az első pofonokat

Szerintük a választások után szinte azonnal megindult a támadás ellenük.

5 év után jogerősen elítélték a beosztottját zaklató tyukodi polgármestert

„A bíró teljesen fel volt háborodva a korábban hozott, jelképesnek tűnő 300 ezer forintos büntetésen, de az ügyész miatt nem tehetett semmit…”

Jogerős: a magyar állam súlyosan megsértette a beteg gyereküket ápoló anyák méltóságát

A TASZ 2017 decemberében indított pert hat édesanya és gyermekeik képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől.

Az MKB komoly reputációs kockázatot vállalt Marine Le Pen hitelezésével, de a pénze aligha lesz veszélyben

A „kitakart hitelek” gyakorlata már korábban is felvetett kérdéseket…

“A jogállamisági mechanizmus nem fogja a NER-t helyettünk korlátozni”

A német nagytőke érdekérvényesítő képessége dönt…

Az Állami Számvevőszék elégedett a tanárok fizetésével

Az ÁSZ vezetője, az erős fideszes kötődéssel rendelkező Domokos László a legjobban kereső magyar hivatalvezető, néhány hónapja még a korábbi éllovast, Matolcsy György jegybankelnököt is sikerült letaszítania a dobogó legfelső fokáról.

EGY VILÁG NYÖGI PUTYIN HÁBORÚJÁT - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.04.14.


Ez megint a 444 napindító hírlevele, de van más is, azokra itt lehet feliratkozni. Az orosz-ukrán háború legfrissebb történéseit itt lehet követni.

4 cikk a 444-ről:CSATTANÓ MASZLAG

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.14.


Állítólag Lázár János (a márkiverő hős) miniszteri széket kap a sokadik Orbán-kormányban, és feladata lesz a multik kiszorítása a kereskedelemből. Megértjük. Felforgató tevékenységet már emberemlékezet óta végeznek, sőt, keresztényüldözést folytatnak, mikor is, akárha a Sátán földi helytartói vasárnapi nyitvatartással csábítják a hívőket, akik ott vergődnek a kocsmában meghasonolva könyökölve a sör-, oder fröccstócsás asztalon, hogy misére induljanak, meccsre vagy boltba. Kinéznek a légyszaros ablakon, sóhajtanak lelkük fenyegetésében, és nem mennek sehová, kivárják, amíg asszonyuk végez a kirántott hússal, s csak akkor térnek haza, de addig is kérnek egy rundót.

Már ebből is kitetszik, hogy az az imperialista métely, ami a Tescóból és társaiból árad, nem összeegyeztethető a mimagyarok keresztényi létformájával, az Isten, haza, család szentháromságával, mert soha nem jó, ha meghagyjuk a választás lehetőségét a nép egyszerű gyermekeinek. Nem azért, mert fasiszta brigantik volnánk, hanem, mert jól tudjuk, milyen zavarokat okoz az erőben, ha csak téblábol a marhája, mert azt sem tudja eldönteni, fiú vagy lány, ebből fakadóan apa vagy anya, és darabokra hullik az egész gondosan felépített panoptikum. A krumplileves legyen krumplileves, ahogyan Kádár apánk mondta, és ő tudta, mit beszél. Nem véletlenül uralkodott meghülyülésig.

A Fidesz – ergo – Orbán is addig akar, keményen kézben kell tehát tartani a dolgokat. A multinak takarodnia kell az országból, amire újabb bizonyság érkezett. Most már nemcsak a hittől tereli el akciós parizerrel a mokány magyarok figyelmét, hanem tudatmódosítókat csempész a mindennapjaikba. A mimagyarok szeretik a zöldbabot, ha nem, akkor is megeszik az iskolai menzán vagy a kisdedóvókban, változatos formákban lehet megkeseríteni vele gyermekeink vagy otthon férjeink életét. És akkor a fél vagy egész ország, aki két pofára ette a zöldbabot, egyszer csak nekilát delirálni, az oviban kisdedjeink tripben szállva jelentkeznek nemátalakító műtétre.

És más ilyen dolgok történnének, ha zöldbabot enne az ország. Mert az Aldi odáig ment rendszerellenes aknamunkájában, hogy csattanó maszlagot kevert a gyorsfagyasztott zöldbabjába, ami tudjuk, mivel jár. Ez a növény a kőkemény pszichedélia, a vele kevert zöldbabfőzelék fogyasztása után maga Dájcstomi is csak csettintene, és például Habonynak sem kellene Ibizára járni port szippogatni. Csak betolna egy tál zöldbabot, és vigyorogna meg szállana, mint a lufi május elsején. Ez rendjén is van, nagyjainknak kijár a feledkező pihenés, node a Józsik és a Bélák, akiknek a szervezete a fröccshöz szokott, hogy velük mi lesz, az beláthatatlan. Egyáltalán nem mennének már misére...