2017. március 4., szombat

EZ VAN! EZ JÓ? DEMOKRÁCIA


MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.03.04.


Az Ez van! Ez jó? kampányához készült blogok és filmek a hazánkat kiemelten érintő közéleti kérdésekkel foglalkoznak. Az eredeti blog itt található: http://ezvanezjo.blog.hu/

A hétköznapjaidat nevezzük úgy, hogy demokrácia

Tetszik az új városi park? Biztonságosan működik a metró? Lehet szabadon házasodni? Az a politikus lenyúlt egy csomó pénz? Van rámpa a babakocsinak a házban? Hitelesen tudsz tájékozódni? A fejed felett döntöttek egy téged érintő fontos ügyben? Valakid a véleménye vagy a származása miatt került rosszabb helyzetbe? Van szükség arra az új közintézményre a sarkon? Nincs hova dobni a szelektívet?

Ez mind demokrácia. Egy jól működő rendszerben beleszólhatsz a döntésekbe, és a döntéshozók a rájuk ruházott hatalmat arra használják, hogy jobbá tegyék a te és a közösséged életét is.

Van beleszólásod, kérdezhetsz és érvelhetsz. Képviselheted az érdekeidet a szülőszobában, a osztályteremben, a főnöknél, a pályán. Te, és bárki más. A demokrácia az a rendszer, ami a szabadságod kereteit biztosítja. Ha szeretnéd azt gondolni, hogy a döntéseidet a saját akaratod határozza meg, ha szeretnél tisztességesen élni, kérdezni, tanulni és hibázni, akkor te is szabad rendszerben szeretnél élni.

Demokratikus értékek válságáról sokat hallani mostanában, megrendült a bizalom. Azt látjuk, a közösség rációra alapozott döntéshozatalát sokszor aláássák a félelmek, az álhírek. Britannia dobbantott az unióból, az Egyesült Államokban egy mémet választottak elnöknek. Ezek a döntések a mindenki számára elérhető jogokat károsítják. Ahogyan például az USÁ-ban történt nemrég, az új vezető embereket a szabad mozgásukban, a hazajutásukban korlátozott.

Ez van, de ez nem jó...

MINTHA A SEGGÉBŐL RÁNGATTA VOLNA ELŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.03.04.


Tegnap óta hivatalosan is tudjuk Mészáros Lölöről – akit a Fidesz komplett gépezete igyekezett letagadni (najó, azt nem mondták, hogy nem is ismerik) a Népszabadság egyik napról a másikra történt kivégzése idején tavaly októberben -, hogy az arrogáns hazudozás dacára mégiscsak az ő kezében összpontosul a nem létező magyar médiapiac mostmár igen tekintélyes szelete. Nyílt beismerés, bele a pofánkba: a disznótenyésztő, iskolázatlan tahó a nemzet üzletembere lett, aki névleg a fideszes médiabirodalom felett is tulajdonjogot gyakorol.

Mindeközben, ahogy a nem kormánypropagandát toló, nem baráti média egyre kisebb területre szorul vissza, úgy növekszik egyre inkább a hatalom arroganciája a még mindig kérdezni merészelő újságírók irányába. Azt leszámítva, hogy a kormányinfónak nevezett tudományos-fantasztikus másfél személyes show keretében a mindenhez is értő öltönyös-nyakkendős bullshit-generátor hetente egyszer mímel valamiféle párbeszédet a sajtóval, a kormánypárt minden szinten, mindenhol igyekszik ellehetetleníteni a sikerpropagandán túli disznóságok feltárásában érdekelt médiamunkásokat.

Ennek a lázas igyekezetnek az egyik legmarkánsabb megtestesítője a teljesen félelmetes személyiségtorzuláson átesett, állandóan frusztrált házmester, aki tavaly szinte egész évben azzal szórakozott, hogy a fideszes kifizetési listákon számon tartott, felszopómunkát végző újságírók kivételével mindenki mást orrba-szájba kitiltott a parlamentből. Amely intézmény elnöki székéről úgy gondolja, hogy azt ő lottón nyerte, ezért azt csinál abban ülve, amit akar. Néha azért összekeveri a szezont valami mással, volt rá példa, hogy az ellenzéki elhajlással aligha megvádolható Mandiner újságírójának rúgta le szinte a fejét, mert az bátorkodott megérdeklődni tőle (azon a néhány talpalatnyi méteren, ahol még törvényesen és szabályosan lehet kérdezni!), hogy milyen hatással van szereptévesztésben vergődő személyiségére a hatalom.

Kövér László tavalyi lánctalpas hatalomgyakorlási mutatványának csúcspontja volt, amikor egy komplett szerkesztőséget (444) tiltott ki az ország egyre inkább lejáratott házából, és a tavaszi ülésszak startja ellenére sem engedte őket vissza. Ugyanígy járt az RTL Klub egyik riportere is. Tegnap a teljes államvezetés szigetszentmiklósi parádéja alkalmából az érintettek próbálták megérdeklődni a járás közben ezúttal nagyvonalúan és leereszkedően válaszolni is hajlandó fiatal demokratától, hogy mégis őnagysága szerint mi kell ahhoz, hogy méltóztasson újra lehetővé tenni számukra a munkavégzést:

ORBÁN NAGYON FÉL

SZTÁRKLIKK -  JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.03.04.Dr. Varga Zoltán pszichológus, aki 50 éve foglalkozik pszichoterápiával nyilatkozott Orbánról:

"A hatalom személyiségtorzító hatása annál súlyosabb, minél "egyszerűbb," kevésbé differenciált személy kezébe kerül.

Nem tudom elképzelni, hogy az angol királynő szotyolát köpködjön Ascotban, hogy bármelyik civilizált ország vezetője a parlamentben a neki feltett kérdésekre szinte soha nem válaszol, vagy hogy - nyilvános adatokkal bizonyíthatóan - rendszeresen valótlan dolgokat állít az ország nyilvánossága előtt."

"Miközben harsog felénk, hogy a reformok működnek, nem léteznek reformok" - állítja a pszichológus. Úgy látja, nyilvános beszédeinek színvonala aggasztóan leromlott: "Közállapotainkra jellemző, hogy a sajtó a gazdaállaton és az emberjogi falkákon rágódik. Vajon tudja, hogy Hitler használta ezt a gazdaállat kifejezést?"

Szerinte Orbán nagyon fél...
ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY FERENC MOST ÉPP KONZERVATÍV LETT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.04.


Ha ez azt jelenti, hogy én konzervatív vagyok, akkor kicsit konzervatív is vagyok - mondta Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán ma, miközben az antiegalitárius szélsőjobboldal legerősebb érveit sorolta az egyenlőségre törekvő politika ellen.

Gyurcsány Ferenc beszédéből talán ez a pár mondat volt a legérdekesebb. Bár megtudhattuk azt is, hogy végre döntött a DK és nem akar egykulcsós adót, hanem 500 ezer, illetve egymillió forintos jövedelem (arról nem esett szó nettó vagy bruttó) felett húznának új kulcsokat. Az is kiderült, hogy a volt miniszterelnök jobban szereti az eurót a forintnál, és megtudhattuk, minden, ami 2010 előtt jó volt, az Gyurcsányék érdeme. Persze a beszéd legnagyobb részét a kormányváltás és kormányzás elképzelése tette ki, illetve Orbán Viktor jellegtelen szapulása.

Gyurcsány azt is bejelentette, külön listán közös ellenzéki jelöltekkel indulna a DK a 2018-as választásokon.

De mi maradjunk a beszéd azon részénél, melyben a volt miniszterelnök az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, Botka László programjának ment neki. Már csak azért is, mert Gyurcsány pont azokat a részeket szapulta Botka programjában, amik baloldali jellegűek. Tehát Botka támadása mellett a 21. századi baloldalt és szociáldemokráciát is megtámadta a volt szociáldemokrata miniszterelnök. Az egyenlőtlenségek mérséklésére kitalált programelemeket, és a Botka szerint megvizsgálásra érdemes családi alapjövedelem képét próbálta Gyurcsány szétzúzni.

Gyurcsány a baloldal egyenlőtlenségeket csökkentő víziójáról vagyoni egyenlőség víziójaként beszélt, a Kádár-rendszerhez hasonlította, és áttételesen kommunistázott egyet, míg az alapjövedelem kérdéséről lényegében azt mondta, ez ingyen pénz...

HOMOGENITÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.03.


"Abból tudott főzni, ami a neten megjelent – ezzel magyarázta facebookos bejegyzésében Ungváry Krisztián, miért kelt eleinte Orbán Viktor védelmére a miniszterelnök nagy botrányt kavart beszéde ügyében, és miért látja most ő is azt vállalhatatlannak."

Kedvelem ezt a fiút, okos és az esetek többségében karakán.
De ezt ne. Ne keljen a védelmére egy aljas, folyamatosan hazudozó és mind vadabb gyűlöletet szító alaknak. Hitler is megsimogatta egy kisfiú fejét, értékeljük a gesztust és keljünk a védelmére? Ugyan már.
A legnagyobb baj mégsem ez. Hanem amiért a védelmére kelt. Hogy ugyanis a "miniszterelnök" a kulturális homogenitásról beszélt, nem etnikairól...

AZ AMERIKAIAKAT IS KI KELL TILTANI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.04.


Ezt nem csupán én mondom, hanem azok az amerikaiak is, akiket felháborít Trump “great” Amerikájának viselkedése mindenki mással szemben. Az amerikaiak nagy része elutasítja, hogy Amerika a legszigorúbb bevándorlási politikát követi, de elvárja, hogy az amerikaiak bárhova szabadon járjanak. Ezt most tetézte Trump kitiltása, amikor már vallási alapon és országonként diszkriminálnak. Hamarosan jön az újabb rendelet, ami hasonló lesz ehhez.

Tarthatatlan, hogy az Egyesült Államok azt gondolja, hogy mindenkinek megtiszteltetés, ha egy amerikai beteszi a lábát az országába, s elvárja, hogy hasra essenek előtte, de ő maga szabadon korlátozhat bárkit. A vízummentesség sem garancia a belépésre, az ESTA-val is bárkit vissza lehet fordítani, érvényes vízumnál is egy gyomorfekély átjönni a határon. Ha valaki átjutott, az olyan érzés, mintha a frontvonalon kelt volna át géppuskatűzben.

A vízumigénylések során gyakran úgy bánnak az emberekkel, mint a kutyával, megaláznak másokat, sokakat “szívatásnak” vetnek alá (ahogy arról beszámolnak a sértettek), és úgy bánnak emberekkel, mintha bűnözők volnának. Ha egy amerikaival bárhol így bánnának, az felháborodottan kérné ki magának. Ha ezt egy nem amerikai teszi, akkor őt megbilincselik, fogdába vágják és kitoloncolják.

A bevándorlási politika egy katasztrófa. Az indok, hogy megvédjék az országot, miközben 11-12 millió illegális van Amerikában, és legalább annyi a szürketartományban levő. Ezek iszonyatos számok, miközben értelmiségiek, művészek képtelenek munkavállalói vízumot, bevándorlási vízumot szerezni. Nevetséges, ahogy a bolhát szűrik és az elefántot engedik. Lassan megoldódnak ezek a problémák, mert ahogyan az amerikai állam viselkedik, attól mindenkinek elmegy a kedve, és azt mondja, hogy ennél már bárhol jobb lenni.

Annál taszítóbb megoldás nincs, amit Trump csinál, hogy akkor kiszórja, mint a szemetet, azokat az embereket, akik az amerikaiak hibájából képtelenek akár harminc éve legalizálni magukat. Vagy akkor tényleg légmentesen le kell zárni a határt, ahogy Trump akarja, falat húzni az égig, és akkor se ki, se be. Mert ha be nem, akkor kifelé sem. Az nem megy, hogy nekünk mindent, másnak semmit. Miközben nem lopni jönnek ide az emberek, mint Trump, és nem adót csalni, mint ő, hanem értéket teremtenek, az országnak van szüksége rájuk...

KESERGÉS ELMARADT "KIVÉGZÉS" MIATT

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.04.


Orbán Viktor, aki már nem csupán az Orbániává züllesztett-alázott Magyarország, hanem legalábbis a V4-ek Géniusza, megint mondott valami valótlant: … És itt következhetne a beláthatatlan hosszúságú fölsorolás, bármely megnyilatkozásának fontosnak szánt állításaiból.

Nem tudom, hogy történhetett. Talán a Történelem Ura rossz kedvében vagy a Sátán befolyására választotta nekünk a Kedves Vezetőt: egyúttal nyilván megátkozta, hogy igazat sose tudjon mondani. Pedig biztos(?), hogy a Kiválasztott látta a kaposvári Állatfarmot, hallotta Minimuszt, a disznók legnagyobb lírikusát, aki azt mondta: organikusan képtelen hazudni! Kedves Vezetőnk – aki, ha látta az előadást, még nem is lehetett Kedves Vezetőnk – elgondolkodva, tán irigykedve sóhajtott egyet…

A Parragh-cirkuszban elmondott szövegéről akarok valamit előadni… No, nem csatlakozom a megrögzött szokása szerint mindenen ajvékoló libsi kórushoz: semmi baj sincs az etnikailag homogén akármivel! Mert ha – tegyük föl – türelmetlenül beszélt volna erről a Kedves Vezető! De nem: toleráns volt, amennyire csak lehetett. Aki figyelt a beszédre, megértette: az általa engedélyezett sávon belül igenis kedveli a különbözőségeket: sokszínű az ő egyszínűsége – a bunyeváctól egészen a svábig! Az ajvékolók tán fölhorgadtak: és a zsidók..? Ám a zsidó szervezetek nyilván megértették, hogy a támogatott vagy legalábbis a tűrt sávban homogénkedhetnek ők is, nem tiltakoztak tehát.

Hogy a cigányok..? Azokkal csak a baj van! Már évekkel ezelőtt célozgatott rájuk a Kedves Vezető, mondván: az ő kormánya azokat támogatja, akik a gyermekekért, és nem azokat, akik a gyermekekből élnek! Most meg itt van az alapjövedelem dolga. Még szerencse, hogy az egész elképzelést mindenestül elutasítja a mi Kedves Vezetőnk – 56-os forradalmunkat leverő gulagos komcsik-bolsik elképzeléséről van szó! –, nem kellett tehát hosszan magyarázkodnia, legföljebb annyit, hogy etnikailag bonyolult a helyzet. A libsik persze rögtön ajvékoltak, hogy az etnikailag bonyolultakról szólván, a cigányokra célzott a szónok – na de azt ki tudná bizonyítani? Az ajvékolás ugyanúgy nem bizonyít semmit, mint az egyatáborbeliek kéjes röhögése… A szónok, aki – ellentétben az elterjedőben lévő vélekedésekkel – nem teljesen hülye, számított erre is, arra is: pontosan tudta, milyen hatást vált ki. És az a hatás nagyon is megfelel szándékainak...

HÁROM KÉRDÉS

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.03.03.


Nem három kívánság: három kérdés. Hej, betyár világ jön a trollokra, kutya világ, megvan ellenük a csodafegyver, nem sokáig duhajkodhatnak már szegény netes lapok oldalain. Illetve duhajkodhatnak, hogyne, írhatnak ők, amit akarnak, csak kicsit fárasztó lesz nekik olyan mennyiségben gyalázkodni, mint eddig tették.

A csodafegyvert Norvégiában fejlesztette ki az NRK című hírportál. Ugyanis a szerkesztőknek nagyon elegük lett a bérkommentelőkből, hisztérikus nacionalistákból és sértett világmegváltókból, összeesküvés-megszállottakból, akiknek mindenről kizárólag a saját monomániáik jutottak eszükbe. Meg az olginói Szásákból és az indulati, zsigeri véleményekből. Ugyanakkor az értelmes hozzászólásokat viszont nem akarták száműzni, ezért nem tiltották le egyszerűen a kommentszekciót, mint a legtöbb magyar netes sajtótermék teszi. Marad ilyenkor a fárasztó, idegölő, időrabló moderálás, amiben úgyis a trollok győznek, ők ugyanis képesek éjjel háromig is fennmaradni, hogy egy jóízűt mocskolódhassanak egy olvasott cikk alatt (hogyne: ha az jól van megírva, tehát sok az olvasója, automatikusan ők is ugyanannyira olvasottak lesznek). A szerzők meg a szerkesztők azonban olyankor már többnyire alusznak, aztán reggelre kelve, ahogyan ez itt szokás, döbbenten látják, hogy a – teszem azt – közgazdasági írásuk alatt kitört a krími konfliktus és véres harcokat vívnak az orosz és ukrán internetes alakulatok egymással, bár ennek a magyar gazdasághoz semmi köze.

Sőt, a norvéghoz sincs.

No, a norvégok viszont kiváltképpen való okos emberek. Azt mondták magukban: az olvasót azért hívjuk így, mert olvas. Ha elolvasta, amit írtunk, lehet véleménye is róla, hozzá is szólhat, ha nem olvasta el, akkor viszont köze sincs a témához. Épp ezért minden hozzászólás előtt három kérdésre kell válaszoljon a nyájas kommentelő, amelyek azt ellenőrzik: egyáltalán olvasta-e a cikket? Mert, ha nem, akkor ne is próbálkozzon a beszólogatással.

Kolumbusz tojása.

Ennek a rendszernek a bevezetése – pont az egyszerűsége miatt – teljesen új alapokra fogja helyezni az internetes propaganda-hadjáratokat is. Eddig ugyanis jött a troll, elolvasta a címet, felmérte, olvasott lehet-e az írás, esetleg ránézett a lájkokra, aha, legyen mondjuk hatezer lájk, akkor érdemes beszólni.

És beszólt, rendszerint vagy az őt megfizető politikai oldal aktuális jelszavait népszerűsítette, vagy a saját rögeszméit, esetleg – ilyen is van – a szerzőt támadta nagy erőkkel, vélt vagy valós tévedés miatt. Sőt. Ezeken a hasábokon esik meg, monoton rendszerességgel, hogy ugye ír valamit az ember, annak a sajtó szabályai szerint van egy felvezetője (szaknyelven: lead), jár hozzá egy kép, de hát a valódi tartalom az írásban található, belül. Hetente-kéthetente jön egy-egy agresszív olvasó, aki minimum hazaárulónak titulálja a szerzőt, mert szerinte nem írt meg mindent. Szerző állítja, hogy de, megírta, amit csak lehet tudni, hiszen erről szól az írás, tessék már elolvasni. „Ja, arra nincs idő: miért nem erről szól a lead?” Azért, mert öt sorba nem fér bele kétszáz. Értem én, hogy azt szeretnék az ilyen emberek, ha a felvezető 1. tartalmazná az ő saját véleményüket, de mindenkiét ám, egyenként és külön-külön, esetleg névvel kiemelve, 2. ők diktálnák, szintén egyenként és külön külön magát a szöveget is, 3. amit el se kelljen olvasni, legyen minden benne az öt sorban, 4. de a kép is őket ábrázolja valahogy. Akkor is, ha mondjuk arról van szó, hogy átadtak egy sertéshizlaldát. Ennek van egy leágazása: a műszaki analfabéta olvasó, aki nem jön rá, hogy meg kéne nyitni az írást és visszakérdez: „Az nem csak a kép meg az a pár sor?” Nem, kérem, klikk a címre… ilyenkor szoktak megsértődni, és elmondani, hogy 1. ők műszaki zsenik, a szerző és a szerkesztő a hülyék, 2. ők nem műszaki zsenik, és kikérik maguknak, hogy akár csak kicsit is tudniuk kelljen, mit művelnek számítógép-használat közben. Hát, mondjuk ilyen alapon baj lesz, ha kocsiba ülnek és vezetni akarják… kezdem érteni, miért van az a sok baleset.

És ezek még csak az ártatlan, fizetetlen kommentelők, akkor még szó sem esett a monomániásokról, mindenféle zsoldokban, akik zsidózással kelnek, Putyinnal fekszenek, és valóban büntetendő dolgokat firkálnak ártatlan írások alá, ráadásul ezekért a szerkesztőség felel, mármint az eltávolításukért. Ha nem teszi, feljelentik, perbe fogják – rendszerint maguk a trollocskák. Hiszen nekik csak az elsődleges érdekük, hogy a radikális nézeteiket az írások parazitáiként terjesszék, a másodlagos rögtön az, hogy a velük egyébként semmiben egyet nem értő sajtótermék szűnjön meg, ha lehet, minél előbb.

Hogy ez logikátlan?

Az, de így van...

A SZOTYIN TÚL

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: Tóta W. Árpád
2017.03.04.


A sport kétségtelenül része a kultúrának, de csak egy része neki. Figyelemre méltó a Fidesz leépülése ezen a téren.

Épphogy elhajoltunk az olimpiai rekordpofon elől, és kábé másnap kiderült, hogy a világbajnoki uszoda terve blöff volt, ahogy a költségvetése is. Ugyanez vonatkozik a Puskás Stadionra is, aminek csaknem a duplájára ugrott az ára, röpke százmilliárddal. Valószínűleg igaz, hogy ellopják, amennyit gondoltak, olimpia nélkül is. Mégis megkönnyebbülés, hogy azt a féktelen lakomát nem kell végignéznünk.

Számolatlanul, felfoghatatlanul ömlik a pénz a sportberuházásokba, olyan arányban költ már erre Magyarország, mintha a bolygó sorsa múlna rajta. Mintha csak mi tudnánk egy aszteroidáról, amit kizárólag focisták képesek eltéríteni bombagóllal, és most áldozatot nem kímélve készülünk a jövő nagy csatájára.

Szerintünk az ötödik elem a foci...

HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓ

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2017.03.04.


Sokkoló számok, befektetők, jövőképek és Bill Gates-ek az e heti cikkajánlónkban. Jó szórakozást!

Papa-mama rali? Elképesztő számokkal alátámasztva.

…de ne tévesszük össze a bullpiacot az emelkedő intelligenciánkkal!

Evolúció 1.: Már az autópiacon is tud buborék képződni.

Evolúció 2.: Miért evolválódtunk ilyen sokan irracionálissá?

Evolúció 100.: Adózzanak a robotok! – Bill Gates szerint.

Van, hogy még Charlie Mungernek sincs igaza?

A Google és az Apple filozófiája közti különbség. Közelről.

…és miben jobb náluk az Amazon?

Közgáz helyett Képzőművészeti a jövő.

MOBILOZÁS NÉLKÜL SOKKAL HATÉKONYABB LEHETSZ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.03.04.


Korábban tévét néztünk. Most okostelefont. Természetesen szükségünk van rá: zseniális eszköz, megkönnyíti az életünket, a kommunikációt, a tájékozódást. De megfigyelted már, ha fontos munkád, vizsgád, határidős feladatod van, rettenetesen lopja az idődet? Van rá esély, hogy te is az az átlagfelhasználó vagy, aki naponta 150-szer(!!!) pillant rá a telefonjára. Határidős munka vagy vizsga közeledik? Mit csinálj legalább az időszakos "leszokás", a redukált mobilhasználat érdekében? 

Napi 150 rápillantás. Ez azt jelenti, hogy a nyolcórás alvásidőt leszámítva átlag 6 percenként csekkoljuk a telefonunkat! - méghozzá ez egy 2013-as felmérés adata, azóta talán még szélesebb körű, még tematizáltabb, még mindennapibb szintű az okostelefonok használata. Az a legjobb, hogy valóban okos és hasznos eszköz: hiszen a metrón utazva angolt tudok tanulni, várakozás közben szépirodalmat olvashatok, edzés közben mérhetem a pulzusomat, figyelmeztet a közelgő születésnapokra és azonnal tudok válaszolni egy sürgős emailre. De a folyamatos csekkolás, a minden facebook-pittyegésre és bejövő emailre való azonnali odafigyelés, a rengeteg játék, a napi számos fotó elkészítése és kiposztolása, és a közösségi oldalról oldalra kattintgatás órákat vesz el a napi hasznos időnkből. Nem beszélve arról, hogy

"NEM EGYSZERŰEN CSAK TISZTÁN A MOBILLAL TÖLTÖTT IDŐT KELL SZÁMOLNI, HANEM AZT IS, AMÍG UTÁNA VISSZARÁZÓDUNK A MUNKÁBA, AMÍG ÚJRA FÓKUSZÁLNI TUDUNK AZ ABBAHAGYOTT FELADATRA."

HETILAPSZEMLE: VÁR, BALATON, HAVEROK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2017.03.04.


Ahol közpénz folyik, ott feltűnnek a haverok, ahova közpénz fog folyni, ott a haverok már rég bevásároltak, de az élet szép és minden a legnagyobb rendben van.

Nagyon nem látszik, mennyi lesz a fél kormányzat Várba költözésének végszámlája, de az biztos, hogy az eddig elköltött 120, és a tervezett 200 milliárdnál jóval több – derül ki a Magyar Narancs írásából, ami számba veszi azt ami eddig tudható a projektről.

A lap szerint csak a Miniszterelnökség Várba költöztetése alaphangon 30 milliárdot emészt fel. Tervezője a miniszterelnök katonatársa, Zoboki Gábor irodája, 800 millióért, kivitelezője a közbeszerzésekben is egyre többet nyerő Confector Kft. A beruházás részletei nemzetbiztonsági okokra hivatkozva persze titkosak.

A Belügyminiszétrium Várba költöztetését 24,7 milliárdra taksálják, a Nemzetgazdasági Minisztérium átcuccolására tavaly már elment másfél milliárd, idén megy még 26,7, és ez még nem a vége, 19 milliárd forint lesz azon intézmények kiköltöztetése, ahova a két minisztérium költözik.

A Magyar Nemzeti Bank és alapítványai bevásárlásai a Várban szintén jócskán emésztik a milliárdokat, csak a Pallas Athéné Domus Alapítvány 8 milliárdot költ a székhelyére és annak felújtására. Itt a tervező a máltai DVM Design Kft., aminek tulajdonosi köre rendszeres partnere az MNB-nek. A legnagyobb nyertes ugyanakkor a felújítás kivitelezője, a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építő Zrt., ki más.

De itt építkezik az MNB másik alapítványa, a Pallas Athéné Geopolitikai Alaptvány is, ami szintén titkolózik: annyi biztos, hogy 795 millióért vett egy épületet, amire eddig legalább kétszáz milliót költött, amiből jutott Szemerey Tamásnak, Matolcsy unokatetvérének is.

És ott van mág az egés Vár megújítására indított Nemzeti Hauszmann Terv, ami elvileg 200 milliárdos tétel, de a szekaemberek szerint az álmok megvalósítása több ezer milliárdot emésztene majd fel...

MI AZ A SZOCIÁLDEMOKRÁCIA? - KRITIKAI ALAPOZÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2017.03.04.


A baloldali irányzatok között nem könnyű kiigazodni, azok, mint a mező vadvirágai ezer színben tenyésznek, és az ember nem mindig tudja eldönteni, hogy ő voltaképpen zöldpárti vagy ökoszocialista, baloldali libertárius vagy anarchista, esetleg csak másnapos. Persze nem kell mindenre címkét ragasztani, és kétségtelenül jobb dolgunk is lehetne, mint hogy megpróbáljuk besorolni magunkat és egymást a különféle baloldali dobozokba.

Ugyanakkor nem árt értenünk, hogy ezek a címkék pontosan mit jelentenek, mert így egyrészt a saját nézeteinket is tisztábban láthatjuk, másrészt rájöhetünk, hogy bizonyos irányzatok, amelyek korábban szimpatikusnak tűntek, valójában egyáltalán nem azt képviselik, amit hittünk, vagy ellenkezőleg, korábban ellenszenves nézetrendszerek egy csapásra szimpatikussá válhatnak. Ennek szellemében kezdjük boncolgatni az egyik legnépszerűbb baloldali irányzatot, a szociáldemokráciát.

Európa tele van szociáldemokrata pártokkal, ott van a német SPD, a svéd SAP, a cseh ČSSD, és még ezer más. Az Európai Parlament második legnagyobb frakciója az európai szociáldemokrata pártok képviselőit fogja össze. Ezek a pártok és politikusaik azonban viszonylag keveset árulnak el a szociáldemokrácia mibenlétéről. Egyrészt egy párt akárminek nevezheti magát, Bohuslav Sobotkának nem kellett vizsgát tennie a szociáldemokrácia alapelveiből mielőtt a ČSSD elnöke lett. Másrészt manapság a szociáldemokrácia egyre kevésbé rendelkezik markáns eszmei körvonalakkal, egyre kevésbé nyilvánvaló, mit jelent és miért jó szociáldemokratának lenni (ha jó egyáltalán). Hogy megértsük, miért, a szociáldemokrácia történetére kell egy pillantást vetnünk.

Szocdemek a 19. század óta léteznek, a fenti pártokat sorrendben 1875-ben, 1889-ben és 1878-ban alapították. A modern szociáldemokrácia létrejöttét viszont a német politikus és gondolkodó, Eduard Bernstein nevéhez szokták kötni. Bernstein szerint a korabeli szocialisták (marxisták) tévednek, amikor azt mondják, a kizsákmányolásmentes, igazságos társadalom létrehozásához forradalmi úton meg kell ragadni az államhatalmat, és radikálisan át kell szervezni a társadalmat.

Az igazságos társadalom (a szocializmus) Bernstein szerint nem hoz létre radikálisan új társadalmi kötelékeket, pusztán erős szervezeteken és demokratikus intézményeken keresztül megrendszabályozza és megszelídíti a kapitalizmust és kiteljesíti a liberalizmus eszméit – az egyéni szabadságot és emberek közti egyenlőséget. A Bernstein-féle szocializmus – ahogy az 1899-es A szocializmus feltételeiben írja – ebben az értelemben nem más, mint egyfajta feltuningolt liberalizmus...


ITT OLVASHATÓ

FABOTKA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.04.


Javában megy a készülődés a 2018-as parlamenti választásokra, aminek egyik szála az MSZP-s Botka László miniszterelnök-jelölt tárgyalása a baloldali ellenzéki pártok vezetőivel, így az LMP-vel is. Ezen a héten került a nyilvánosságra az, hogy Botka egy „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett a párt számára. Eszerint a budapesti körzetek felét, Pest megyében bármelyik körzetet, a közös listán a harmadik helyet kínálta fel. Ez tényleg nagyvonalú ajánlat, ami azonban sajnos sok súlyos taktikai hibát rejt magában.

Az első ilyen hiba az, hogy egyáltalán felajánlott ilyen lehetőséget. Az MSZP ma már úgy beszél a 2018-as választásról, mintha azt megnyerte volna, és kész tényként kezeli a kormányváltást. Megértem én azt, hogy kifelé mutatnia kell az eltökéltséget, a magabiztosságot, az erőt, hiszen ha ezt nem teszi, akkor talán a választói sem hisznek majd abban. De ennek a tényezőnek van egy negatív oldala is, amit a valóság is alátámaszt: a választók azt gondolhatják, hogy azért akar szövetségre lépni velük, mert ez feltétlenül szükséges a kormányváltáshoz. Egy párt esetében az a természetes dolog, hogy ha megteheti, akkor egyedül indul el a választáson, mert érzi, hogy nagy valószínűséggel meg is nyeri azt. Egy közös indulásnál ugyanis már eleve kompromisszumot kell kötni a koalíciós társsal, vagy társakkal a politikai célokat illetően, tehát a párt saját politikai céljai csak részben fognak teljesülni egy választási győzelem esetén.

Egy igazán nagy tömegpárt, mint például a Fidesz, nem hívja koalíciós társnak a Jobbikot, és nem azért nem teszi ezt, mert tudja azt, hogy az ajánlatát úgysem fogadná el a Jobbik, hiszen az utóbbi párt éppen a Fideszt akarja egyedül leváltani. A Fidesz azért teszi ezt, mert tudja, de legalábbis nagy valószínűséggel sejti azt, hogy meg fogja nyerni a következő választást. Ha egy párt önállóan indul a választáson, annak egyik oka nyilván lehet az is, hogy nem talált magának koalíciós partnert, de a másik ok viszont az lehet, hogy nincs is rá szüksége. Tehát az önálló indulás egyfajta erőt és magabiztosságot is mutathat, ami most az MSZP-nél hiányzik. Ha én egyrészt kijelentem azt, hogy megnyerem a választást, akkor ha nem akarok ellentmondásba keveredni önmagammal, akkor ahhoz nem keresek koalíciós társat. A valóságos helyzet viszont az, hogy mivel az MSZP korábban visszautasította a DK-val való közös indulás lehetőségét, most a DK 5-8%-os támogatottságát kívánja pótolni. Elvileg okos gondolat lenne ez, de sajnos több sebből vérzik...


A HAZATÉRÉS MAGÁNYA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.04.

Azok a magyarok, akik az uniós csatlakozást követő első hullámmal költöztek külföldre, lassan 10-15 éve elhagyták Magyarországot. Noha nehéz mérni a visszatérés arányát (legalább annyira, mint azt, hogy hányan is vannak a határátkelők) nyilván sokan vannak köztük, és a később elköltözöttek között, akik vagy fontolgatják a Magyarországra költözést, vagy éppen a közepén vannak. Ennyi idő elteltével viszont nagyon nehéz visszatérni és újra megtalálni a helyünk.

Noha remélem, lesznek olyanok, akik megosztják a tapasztalatukat, amíg ez nem történik meg, addig kénytelen vagyok külföldi példákra támaszkodni, márpedig ezek azt mutatják, hogy egy-másfél évtized után bizony nagyon nehéz (sokaknak nem is sikerül) felvenni az otthoni ritmust.

A kanadai Helen Maffini például 15 évet élt Japánban, Szingapúrban és Ausztráliában, mielőtt úgy érezte volna, ideje hazatérnie. Vissza is költözött Kanadába, csak hogy nagyon gyorsan rájöjjön, hibát követett el.

„Mi 2013-ban költöztünk vissza, mert úgy éreztem, ideje megállapodnunk. Körülbelül egy évvel később már nyilvánvaló volt, hogy kudarcot vallottunk, különösen én. Nehéz volt újra beilleszkedni, nagyon másnak éreztem magam, a dolgok rengeteget változtak. Nagyon nehezen viseltük a hosszú telet, és a korábbi életünkkel ellentétben minden nagyon csendes és nyugodt volt” – mesélte a BBC-nek.

A 46 éves oktatási szakértő ezért aztán úgy döntött, férjével, egy olasz séffel és gyerekeivel Kambodzsába költözik. Azért oda, mert férje ott kapott új munkát. Neki tehát nem sikerült a visszailleszkedés.

Éppenséggel nincs vele egyedül, mert mindenféle felmérések azt mutatják, hogy még a hagyományosan eredetileg csak pár éves kiküldetésre szerződő expatok közül is egyre többen maradnak külföldön, és akkor még nem beszéltünk a határátkelőkről. ..

OROSZ KÉMHÁLÓZATOT VÁLASZTOTTAK MEG A REDNECKEK ÉS A KERESZTÉNYFASISZTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.03.


Felejtsük el a nép elitellenes lázadásáról szóló szélsőjobboldali hazugságokat, amelyek lebénítanak minden demokratát: bűntudatot éreznek a semmiért. Az ún. elitellenesség szélsőjobboldali retorika és propaganda. Aljas célokat szolgál. Trump, az elitellenesség bajnoka, milliárdosok kormányát alakította. Erre szavaztak volna az idahói szegények?

Az elitellenesség populista demagógia, s bár mint minden populizmusnak, ennek is van igazságmagva, de amit abból kihoznak, az hazugság. Amit megoldásként kínálnak, az valamiféle autokrácia és diktatúra. Nem orvosság a betegségre, hanem halálos méreg. A legjobb példa erre Trump, akinek “elitellenes” demagógiája burkolt antiszemitizmus volt, mert az elitellenesség mindig az. Nem véletlen, milyen antiszemita hullámot indított el.

Az “elitellenesség” valójában nem az elit, hanem a liberális világrend ellen irányul. Trumpot nem szegény emberek választották meg, hanem részben a bunkók, akiknek jelentős része szegény, de nem a szegénységük, hanem a rasszizmusuk, a szélsőjobboldali nyitottságuk a döntő. Szegény emberek a republikánusoktól soha semmi jót nem várhattak. A gazdagok adócsökkentése a legfontosabb nekik, minden szociális kiadásra kommunizmust kiáltanak.

A szélsőséges redneckeket a muszlimfóbiások és az evangéliumi keresztényfasiszták széles tábora egészítette ki. A keresztényfasiszták attól fasiszták, hogy a Bibliától elszakadva nem a kegyelmet, nem a megváltást hirdetik, hanem az állam erejével akarják az erkölcseiket a megtéretlen polgárokra kényszeríteni. Ez a liberalizmus, az egyéni és társadalmi szabadság megkérdőjelezésével jár és a liberális demokrácia elvetését követeli...

GYÁMSÁG ALÁ HELYEZTE ORBÁNT A KORMÁNY


GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.03.Magyarország miniszterelnöke már nem ura a szavainak. Vagy ura még valamelyest, de a körülötte lévők úgy gondolják, hogy nem az. Az a véleményük, hogy Orbán nem mindig azt mondja, amit mond. legalábbis akkor, amikor olyat mond, ami a kormánynak és a Fidesznek nem jó.

Orbán ugyanis Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke, tehát nem mondhat olyat, ami nem jó a kormánynak és a Fidesznek. Ha tehát mégis olyat mond, akkor mégsem azt mondta.

Ha valaki nem értené a fenti okfejtést, elmagyarázzuk.

Pár nappal ezelőtt Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján arról beszélt, hogy meg kell őrizni Magyarország etnikai homogenitását. Ennek persze nincs semmi értelme, de mégis nagy botrány lett belőle, mert sokan náci beszédként értelmezték ezeket a szavakat.

Ha valami olyan, mintha náci beszéd lenne, akkor az náci beszéd.

Csütörtökön Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy Orbán nem etnikai, hanem kulturális homogenitásról beszélt. Még egy papírt is lobogtatott, amin a miniszterelnök honlapjáról másolt szöveg volt olvasható.

És tényleg, a miniszterelnok.hu honlapon kulturális homogenitás szerepelt.

Egy rövid ideig. Mert miután lejátszották Kovács szóvivőnek az eredeti felvételt, kénytelenek voltak visszahazudni az eredetit.

Jelen állás szerint tehát Orbánnak ismét az a véleménye, hogy Magyarországnak etnikai homogenitásra van szüksége.

Ez a kijelentés a legközelebbi visszavonásig érvényes.

JELENTÉS AZ ISMERETLEN HŐSÖKRŐL, AKIK DARABONKÉNT 17 FORINTÉRT ELLENŐRIZTÉK AZ OLIMPIAI NÉPSZAVAZÁS ALÁÍRÁSAIT, PEDIG NEM VOLT SEMMI ÉRTELME

444.HU
Szerző: Szily László
2017.03.03.


Jattoltunk Papp Gergő Momentum-szóvivővel, bementünk a Városháza kapuján, felmásztunk az emeletre, benyitottunk egy osztályterem méretű szobába, és olyan perverz jelenet tárult elém, ami keményebb volt, mint a bürokrata csoportszex: egyszerre negyven közalkalmazott játszotta a „csináljunk úgy, mintha ez egy normális ország lenne” játékot. Nem, nem Mészáros Lőrincnek kötöttek meleg takarót a fogdára, hanem lelkesen számolták a Momentum és a később csatlakozók által gyűjtött, olimpiai népszavazást követelő aláírásokat.

Normális esetben egyszerűen izgalmas dolog lett volna megnézni, hogy állnak és hogyan számolnak, hiszen ha összejön a szükséges mennyiségű aláírás, jöhet az új magyar demokrácia történetének első budapesti népszavazása. Így viszont, hogy a főváros a kormány sugalmazására időközben visszavonta Budapest olimpiai pályázatát, bizarr hangulata lett az egésznek, hiszen a munkájuknak nem volt az égvilágon semmi értelme.

A jelenlévőket ez azonban egyáltalán nem akadályozta a lendületes munkában. A helyszín - a Városháza egyik tárgyalója - első blikkre pont úgy nézett ki, mint egy újság szerkesztősége, három kivétellel:
  • A sűrűn egymás mellé állított íróasztaloknál 1-1 helyett 2-2 ember ült;
  • hiányoztak az embermagasságú szemét-, enegiaitalosdoboz- és rothadóélelmiszer-halmok;
  • és a vezető politikusok, illetve bulvárlaplakók falra ragasztott, rajzolt Hitler- és egyéb bajusszal és más kiegészítőkkel kidekorált fotói.
A húsz, e célra kölcsönkapott fekete laptop megjelenését viszont nagyban feldobták azok a kártyaolvasó terminálra emlékeztető kártyaolvasó terminálok, amik a választási rendszerbe való belépéshez kellettek.

Az önkéntesek tanulópárokban dolgoztak: az egyiküknél volt az alárásgyűjtő ív, amin egy vonalzó segítségével haladt lefelé sorról sorra, felolvasva a soros nevet, anyanevet és személyi azonosítót, miközben a másikuk a laptopon ellenőrizte, hogy az illető szerepel-e a budapesti választópolgárok jegyzékében, illetve hogy stimmelnek-e az adatai.

Meg nem tudom mondani, miért számítottam néma csendre, félhomályos helyiségre és egy rakás nénire. A szoba duruzsolt, mint egy minden hájjal megkent kommunikációs tanácsadó, normálisan ki volt világítva és nénik helyett mindkét nembeli, jellemzően inkább fiatal emberek dolgoztak benne. Ez mondjuk nem is volt meglepő annak fényében, hogy az önként jelentkezők, akik egy, a Városházán köröztetett hirdetményre jelentkeztek, azután ültek be ide minden délután 2-től este 8-ig számlálni, hogy előtte reggel 8-tól 2-ig rendesen dolgoztak a szokásos beosztásukban. Ezt a tempót a szélsőséges időbeosztás miatt nyilván jobban bírja egy még nem családos ember.

Az extra munkáért nyilván extra pénz jár. Mint Megyesné Hermann Judit, az FVI helyettes vezetője elmesélte, ebben az esetben ellenőrzött aláírásonként 17 forint a tanulópárok mindkét tagjának.

Ez a csütörtök a számlálás nyolcadik napja volt. Mivel az eredményeket felkasírozták a falra, gyorsan át lehetett látni, hogy az önkéntesek teljesítménye idővel nemhogy csökkent volna, de a borzalmasan monoton feladat ellenére szépen megnőtt inkább...

A MI BŐRÜNKET NYÚZZÁK, MÉG MINDIG NEM FÁJ ELÉGGÉ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.03.


Erre a hírre reagálok. Alig tudtam megállni, hogy be ne szarjak a röhögéstől, miközben sírnom kéne. Neked is. Ordítanom kéne. Neked is. Megállj-t parancsolni. Neked is. A koraszülött, hátrányos helyzetű, terrorizált, játékok és játszótársak hiányában felnőtt, tudathasadásos, gyűlölöm az elhízott miniszterelnököket című senkiházi hazát leromboló, a népet lenyúzó, a nép érdekei ellen a saját klikkje meggazdagodásáért kormányzó, hazaáruló, nemzebiztonsági kockázatot jelentő, zsarolható és ki tudja már mit játszott át az oroszoknak – Orbán nevű gazember politikai, gazdasági ámokfutásának.

Van az a bőr a felcsúti vályogseggű pofáján, amivel fittyet hányva az egyébként alapokig lerombolt, lebutított, ideologizált oktatásra – kellenek a buta alattvalók ennek az elszabadult hajóágyúnak, akiket majd kénye-kedvére rángathat -, a lerombolt egészségügyi ellátásra, a teljes feldolgozóipar hiányára, a hazai termelés csődjére, a munkanélküliségre, a minimálbéren, közmunkabéren, minimál nyugdíjon tengődőkre, hogy elcseszett gyerekkori álmait megvalósítsa.

Na, annyira nem hülye, hogy mindezt a saját pénzén tegye, hiszen ő egy szerencsétlen (valóban az, és akkor finoman fogalmaztam), egyszerű, vagyontalan miniszterelnök. Ezt őnagysága mondta ki a saját szájával az ő magán rádiójában, Kossuth szellemében. Bizony ám, már akkor is gyűjtést kellett volna szervezni ennek a trógernek, meg a hirtelen erős felindulásban meggazdagodott saját lábú, Svájcban a pörköltkészítést tanulmányozó nyelvzseni lányának, hogy a htb nagyságosasszonyról se feledkezzünk meg. Róluk a talpalatnyi föld jut eszembe. Hát amekkora a talpuk, annak arányában nő a földjük is, meg a tarra lopott erdő is.

Szóval ez a zakkantnak látszó – mint azt a Magyar Közlöny is igazolja – saját forrásból épít üveghidat, mert álmaiban Amerika volt. Soros pénzéből mindenképpen. Akkor kezdődtek álmodozásai, akkor tisztult ki vályogportól fátyolos tekintete. Mert megérezte a pénz szagát. Nem, nem azé a pénzét, amiért megdolgozott. Nem, mert életében egy szöget nem vert be ez a senkiházi ingyenélő. Nem. A tiedet, az enyémet a mi pénzünket, a gyerekeink jövőjét, az egészségünket és az egészségüket, a nyugdíjunkat, unokáink közmunkabérét költi ezekre az álmokra...

ARANY-METSZÉS - KÉTSZÁZ ÉVE SZÜLETETT ARANY JÁNOS

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Milbacher Róbert 
2017.03.03.


Különösen a mindmáig népszerű balladák kapcsán figyelhető meg a hivatalos, kanonikus értelmezések dominanciája és a szoros olvasás között keletkező diszkrepancia. Talán nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy ezek a szövegek egyrészt jelentős téttel bírnak a nemzeti identitásunk felépítésében és fenntartásában (nemzeti balladák), másrészt pedig olyan tabutémákat feszegetnek, amelyeknek a megfogalmazása még a modern társadalomban sem feltétlenül egyszerű feladat. A kettős könyvelés már a balladaműfaj Greguss Ágosttól származó, és máig hatóan kártékony definiálásánál is ott munkálkodik. Greguss a „tragédia dalban elbeszélve” tökéletesen értelmetlen meghatározásával, és annak különösen a tragikum-fölfogásával észrevétlenül is a keresztény-sztoikus világrend keretei közé szorította az Arany-balladák értelmezési lehetőségeit, miközben Arany maga (éppen antik műveltségének és nem túl derűs világlátásának köszönhetően) inkább a görög fatalista tragikumfelfogás keretei között rajzolta fel hőseinek sorsát. A bűn-bűnbánat-kiengesztelődés koordinátái között élő hősök helyett inkább a vak és kíméletlen Sors csapásainak, a belső szenvedélyük végzetének kitett szenvedő ember érdekelte ezekben a szövegekben.

Arany születésének bicentenáriumát ülve még mindig az a legizgalmasabb, hogy az amúgy kissé avíttasnak és, valljuk meg, kicsit unalmasnak tartott szerző életműve mennyi meglepetéssel szolgálhat azok számára, akik nem egyszerűen a hagyományőrzés muzeológusi szándékával fordulnak oda hozzá. Csak akkor csodálkozhatunk rá újra Aranyra, vagy Móricz örökérvényű szavait parafrazeálva, csak akkor nyithatjuk fel a gyászházzá vált Arany-panteon ablakait, hogy friss levegővel árasszuk el, ha végrehajtjuk az Arany-korpusz szövegkánonján belüli hangsúlyáthelyezéseket, az értelmezési kánont pedig sikerül bővítenünk olyan jelentések felmutatásával, amelyek a mai ember számára is számot tarthatnak az érdeklődésre. Mindez persze már nem a kétszáz éves, „hunyt mesterünkön” múlik...

AZ ORBÁN-KORMÁNY ESETE A SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSOKKAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.03.03.


Azt hinnénk, hogy a Fidesz-KDNP kormányzás és a szociális bérlakás építés soha nem találkozott össze egymással. Nos, általában igaz, hogy a konzervatív kormány a tehetősebbek magántulajdon szerzését szokta támogatni. A Kettős Mércén is nemrég mondtuk el ismét, hogy az Orbán-kormány nem az állami bérlakások, és a megfizethető lakhatás barátja. Mégis volt egy kivételes alkalom, amikor a kormány saját preferenciái ellenére szociális bérlakás programba kezdett. Az ócsai szociális lakóparkról van szó, amelyet a kormány a devizaadós mentési program részeként építtetett. Manapság, amikor a csapból is az Orbán-kormány család-barát lakáspolitikája ömlik, érdemes felidézni, hogy milyen volt az a kivételes alkalom, amikor az Orbán-kabinet nem a közép- és felső osztály lakásvásárlását támogatta, hanem rászorulókon próbált meg segíteni.

Az ócsai lakópark házai szociális bérlakásoknak épültek, használatukra bajba jutott devizatartozást felhalmozott, otthon nélkül maradt családok pályázhattak. A lakópark fenntartója Nemzeti Eszközkezelő Zrt lett, neki fizetik a bérlők a jutányos bérleti díjat. A lakópark-koncepció fontos része a lakásokhoz tartozó, zöldség-gyümölcs termesztésre alkalmas házikert, ezért nem bérházak épültek Ócsán, hanem könnyű szerkezetes családi házak, kerttel. A Szociális Családiház-építési Program keretében 80 lakóház készült el 2013-ra, és bár eredetileg bővíteni tervezték a lakóparkot, de sem Ócsán nem épültek az első fázist követően ingatlanok, sem más helyszínen nem folytatódott a program. A lakópark felépítése 2,7 milliárd forintba került, amelyből 1,65 milliárd volt az épületek kivitelezése, a többi a közművesítés és a közút-építés költsége. A kormányhatározatban szereplő kitétel ellenére, miszerint „alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiákkal valósul meg”, a lakópark házainak fűtése fatüzelésű, és szigetelésük is hagy kívánni valót maga után. Az épületek energiatanúsítványa el sem készült, azoktól a megrendelő egy kormányrendeletben nagyvonalúan eltekintett. A legszembetűnőbb azonban a lakópark izoláltsága: a lakópark Ócsa határában, Alsópáhok mellett épült fel, kis túlzással a semmi közepén. A lakók maguk is arról panaszkodtak a 24.hu újságírójának, hogy az a legnagyobb baj, hogy zárványként, mintegy skanzenben élnek. Távol a közösségi szolgáltatásoktól, munkahelyektől, nem pedig a városi közösség részeként...

CSAK A SZEX, CSAK A SZIPU

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.04.


A Fidesz&Co. körmendi lerakata közleményt adott ki hajdanvolt alpolgármesteréről, aki nem tudott parancsolni lingamjának, és kétes viszonyba keveredett egy gyereklánnyal. A lerakat szerint ez nem történt meg, holott az alpolgármester lemondott, és az is hírlik, hogy nőül venné a kölyöklányt. Szerintük viszont nem ő a vétkes, hanem, akik ezt szóba hozták.

Azt mondják: „Elkeserítő, hogy ez az ügy már a kezdetektől fogva nem arról szól, amiről valójában szólnia kellene. Nem az igazságról, nem arról, hogy mi is történt valójában, hanem arról, hogy magukat civilnek nevező liberális körök minél nagyobb botrányt tudjanak kreálni.” A helyi betanított fideszmunkásoknak tehát nem tetszik, hogy napvilágra került a – volt – alpolgármester boxeralsójának kellemetlen tartalma.

Szar ügy, és ha most az óvoda homokozójában volnánk – mint ahogy voltaképp tényleg ott vagyunk -, akkor kantáros rövidnadrágban és lehorzsolt térddel járulnának Erzsi néni elé szipogva és ujjal mutogatva, hogy ő kezdte.

Nem a civilek, az hétszentség. A Fidesz&Co. látott neki egy időben úgy viselkedni, mint akit beszippantott a huszonegyedik század, túl sok pornót néztek a neten, és annyira megemelkedett a kefélni vágyó ingerküszöbük, hogy csak a szex jár a fejükben, mint Brian-nek állítólag.

Mint az közkeletű, az ő jó édesanyja, miután egy ’lómai tiszttel tartott fenn üzekedős kapcsolatat, aminek áldása voltaképp Brian maga, s amikor a szerencsétlen gyermek az élet értelmét keresi, az anya „Csak a szex, csak a szipu” felkiáltással rója meg az akkori idők fiatalságát, mert annyira nem érti a korát, mint ma minálunk a Fidesz&Co. és számtalan lerakatai szerte az országban...

ÚJABB CSAVAR PINTÉR SÁNDOR ÁLLÍTÓLAGOS LEFIZETÉSI ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.03.03.


A Mol elnök-vezérigazgatója rokonoknak adott uniós pénz; Pintér szerint a kérdés, hogy vett-e át kenőpénzt Mogiljevicstől önmagában sértő; százmilliókat keresett a Hunguard, miután rájuk szabták a törvényt. A hét legfontosabb korrupciós hírei.


Heti Top 5 – Átlátszó:

Nem baráti tűz, hanem a közismert extrémista végzett a rendőrnyomozóval Bőnyben

Az ember, aki ott se volt: Köpeczi-Bócz Tamás tündöklése és bukása

Újabb csavar Pintér Sándor állítólagos lefizetési ügyében

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás, minusz 246 fa a Csillaghegyi strandon

Meghökkentő közbeszerzések a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál

Heti Top 5 – magyar sajtó:


Az eddigi legnagyobb közbeszerzési csomag: 500 milliárd forint maximum 3 cégnek (Napi.hu)

Európai összevetésben sem átlagos a Puskás stadion 140 milliárdos költsége (444)

Százmilliókat keres egy máltai fiókcég a kormány jóvoltából (Index)

Hernádi a saját rokonának és régi üzlettársának, Garancsinak is osztott uniós pénzt (Forbes/Direkt36)

Titkolózik a TV2 a reklámbevételeiről (24.hu)

A SZARHEGYTŐL A VÁRHEGYIG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.03.


Épül a üveghíd, a világ leghosszabb üveghídja lesz, kihagyhatatlan láncszem a Szárhegy és a Várhegy között - hát, mit tegyünk, ha erre vezet az út?
Mindenesetre lenyomtuk Kínát többszáz méterrel, vidulj magyar, mi vagyunk a legjobbak!
Eredeti tervek szerint az üveghíd két végére a Lánchíd oroszlánjai vigyáztak volna, de addig is, míg nem készülnek el a dolomit másolatok, az üveghidat négy üvegtigris fogja őrizni - a négy lakókocsiból hungarikumokat fogyaszthat a látogató, úgymint pálinkát és fokhagymás lángost.
A mi üveghidunk nemcsak hosszú lesz, de büdös is, jelképezve ezzel az országunkat uraló eszmét, továbbá a magyaremberre jellemző egyszerűséget és takarékosságot, mely Fülig Jimmy óta kötelező eleme a magyar politikának.

Szervusz Nép, köszöntötte ma Orbán Viktor a spannja feleségének épített hivatal dolgozóit, csókoljuk a kezit-lábát, Főméltóságú Nagyurunk, felelte a Nép, aztán apatikusan meghallgatta Urának és Parancsolójának igehirdetését, melynek során ismét megtudhatta, hogy a jelenlegi állam elnyerte a minden államok legjobbika címet, továbbá minden területen előreléptünk, eredményeink kétségbevonhatatlanok például a beruházások visszaesése terén, vagy a lakásukban kihűlt nyuggerek számának tekintetében, de ez el is várható egy keresztény országtól.
Merthogy megtudhattuk, hogy azok vagyunk, nem pediglen migráncs mohamedánok, nekünk nem énekel reggelente a müezzin.
De még kaftános tuggyukik se vagyunk, no, az lenne csak a szégyen a javából...


NEW YORK TIMES: A MAMELUK SAJTÓNÁL A HALLGATÁS A KÖZREKLÁM ÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.04.


New York Times/AP

Hogy Mészáros Lőrinc érdekeltséget szerzett az Opimus médiacégben, csak megerősíti a gyanút, hogy ősszel politikai okokból zárták be a vállalathoz tartozó Népszabadságot. A beszámoló megszólaltatja Polyák Gábort a Mérték Elemzőtől, aki külön is felhívja a figyelmet arra, hogy immár nyilvánvaló: Orbán Viktor médiacárja állt a lap felszámolása mögött. A hírügynökség idézi, hogy a felcsúti polgármester és korábbi gázszerelő főleg pénzes állami megrendeléseken gazdagodott meg. Üzleti sikereit nyíltan a miniszterelnökhöz fűződő barátságának tulajdonítja. A múlt év végén megvásárolta az Echo TV-t is, amivel csak tovább fokozta a kormánypárti sajtó fölényét. Polyák erről az mondja, hogy Mészáros el tudta kerülni a versenyhatóság vizsgálatát, miután az Opimus hivatalosan csak a televízió után jutott a birtokába. Ugyanakkor a tudósítás kitér arra, hogy a Fidesz-hű lapok, rádiók, TV-k nemigen kérdeznek semmit a hatalomtól, cserében viszont kitömik őket állami hirdetésekkel.

Washington Post


A vezércikk úgy látja, hogy a trumpizmus megbukhat Európában. Mint rámutat, az elnök megválasztása óta az a legnagyobb kérdés a nyugati politikában, vajon átterjed-e más országokra az a populista lázadás és a hatalmon lévő elit elleni láz, ami a Brexithez vezetett. Az esélyek igenis valósak a hollandoknál és a franciáknál. Csakhogy Párizsban – és Berlinben – Macron, illetve Schulz személyében olyan jelölt bukkant fel, aki a főáramlat híve, mind a politikát, mind az intézményeket tekintve. Nem véletlen, hogy Le Pen francia vetélytársa azonnal célpont lett az orosz állami propaganda számára, amely minden tőle telhető megtett Trump sikeréért, most pedig a Front National elnökasszonyát szeretné hatalomra segíteni. Macron kampányfőnöke szerint orosz hackerek több ezerszer támadták a pártot, és az olyan szerkesztőségek, mint a Russia Today vagy a Sputnik hamis híreket terjesztenek róla. Pl. hogy titokban meleg. Természetesen nem lehet kizárni, hogy a lejárató hadjárat sikeres lesz, ám egyelőre úgy néz ki, hogy megerősödnek azok a tényezők, amelyek ellenzik a nemzeti szuverenitás radikális hangoztatását és a gazdasági nacionalizmust. Ha valóban ők futnak be, az győzelem lesz mindazok számára, akik még hisznek a liberális demokrata Nyugatban...