2016. december 15., csütörtök

VÁSÁRHELYI MÁRIA: VÁDOLOM...

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2016.12.15.Vádolom a kormányt, hogy a tankötelezettség felső korhatárának 18-ról 16 évre történt leszállítása miatt Magyarországon évről évre növekszik azoknak a fiataloknak a száma, akiknek már 16 éves korukban megpecsételődik a sorsuk, mivel soha nem fejezik be az általános iskolai tanulmányaikat, és már felnőtté válásuk előtt a kilátástalan mélyszegénységbe zuhanva egész életükben a szociális ellátórendszer kiszolgáltatottjai, a közmunkaprogramok modern rabszolgái lesznek. Magyarországon 2010 óta több mint ötvenezer gyerek hagyta el úgy a közoktatási rendszert, hogy nem fejezte be alapfokú tanulmányait sem.
Vádolom a kormányt, hogy felszámolás helyett aktívan elősegíti a szegregált oktatás feltételeinek kialakulását, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek intézményi elkülönítését, és szisztematikusan szünteti meg azokat az intézményeket, amelyeknek célja a mélyszegénységben élő fiatalok felzárkóztatása, társadalmi hátrányaik csökkentése lenne.
Vádolom a kormányt, hogy a 2010 óta kialakult oktatási rendszer következtében Magyarországon a társadalmi mobilitás csatornái teljesen bedugultak és a gyermekek döntő többségének jövője már születésük pillanatában eldől. A gyerekek egyharmada szegénysorba születik, és mivel nem jutnak minőségi oktatáshoz, esélyük sincs a szegénységből történő kiemelkedésre, arra, hogy többre jussanak, mint szüleik, és ne a szociális segélyek, a közmunka és az alkalmi segédmunkák háromszögében tengődve éljék le életüket.
Vádolom a kormányt, hogy miközben az elmúlt években több mint kétszázmilliárd forintot költött el üresen tátongó stadionok építésére és ezermilliárdokat teljesen felesleges és ostoba presztízsberuházásokra, évről évre több forrást von ki az oktatásból, lehetetlenné téve a korszerű tudás megszerzéséhez szükséges infrastrukturális feltételek megteremtését.
Vádolom a kormányt, hogy az állam világnézeti semlegességének elvét feladva nagyobb támogatásban részesíti az egyházi, mint az állami oktatási intézményeket, egyre több települést kényszerítve arra, hogy oktatási intézményeit forráshiány ­miatt átadja az egyházaknak, és ezáltal egyre több szülő kénytelen gyermekét – világnézeti, erkölcsi meggyőződése ellenére – egyházi iskolába járatni.
Vádolom a kormányt, hogy az oktatási rendszer drámai ano­­máliái miatt az iskolákból kikerülő diákok 25 százaléka funkcionális analfabéta, és ennél is többen vannak, akik a legalapvetőbb természettudományos és matematikai alapkészségekkel sem rendelkeznek. Az általános iskolát befejező fiatalok 25 százaléka nem képes egy egyszerű használati utasítás megértésére vagy matematikai alapművelet elvégzésére sem.
Vádolom a kormányt, hogy a korszerűtlen és betegesen túlcentralizált oktatási rendszer miatt a magyar diákok döntő többsége az iskolában nem szerzi meg azokat a képességeket, amelyek segítségével sikeresen beléphetne a minőségi munkaerőpiacra, és a magyar munkaerő egyre inkább a fejlett világ napszámosainak toborzóbázisává válik.
Vádolom a kormányt, hogy 2010 óta a közoktatásban felszámolt minden előremutató kezdeményezést, és minden változtatás, amelyet ezen a területen bevezetett, a 19. századi, dohszagú, versenyképtelen, lélekölő porosz oktatási rendszer restaurálását szolgálja.
Vádolom a kormányt, mert Magyarországon a korszerű, versenyképes tudáshoz való hozzájutás esélyét kizárólag a diákok gazdasági-szociális helyzete determinálja, és a társadalom sokkal több erőforrást biztosít a középosztálybeli vagy a fölött elhelyezkedő, mint a rászoruló szegény fiatalok oktatására. Minél jobb módba születik egy fiatal, annál többet fordít az állam a képzésére.
Vádolom a kormányt, mert olyan követelményeket állít az iskolák és a pedagógusok elé, amelyek rombolják a diákok tanulási kedvét, nem tanítják meg őket a kreatív gondolkodásra, önálló egyének helyett alattvalókat nevelnek belőlük, a pedagógusokat rendőrszerepbe kényszerítik, nem adnak te­­ret semmiféle egyéni kezdeményezésnek, önálló pedagógiai elképzelésnek, és lehetetlenné teszik a diákok személyiségéhez és képességeihez alkalmazkodó differenciált oktatási módszerek kialakítását.
Vádolom a kormányt, amiért 2010 óta drámaian romlottak a minőségi oktatás feltételei és ezzel párhuzamosan zuhant a magyar diákok felkészültségének színvonala, ami miatt évről évre csökken a magyar fiatalok esélye, hogy a nemzetközi munkaerőpiac versenyképes szereplői legyenek.
Vádolom a kormányt, hogy oktatáspolitikájával generáció­­kat foszt meg attól az esélytől, hogy képzettségben, készségekben, kreativitásban és kulturáltságban egyenrangú társai legyenek az európai közösség hasonló korosztályú tagjainak.
Vádolom a kormányt, mert a kialakított oktatási rendszer visszafordíthatatlanná teszi a társadalom teljes dezintegrációját, az ország kulturális leszakadását és akadályozza Magyarország felemelkedését.
Vádolom a kormányt hazaárulással, a nemzet jövőjének elárulásával.

SZÖRNYŰ ÉS IJESZTŐ, ALEPPO HORRORVÁROSSÁ VÁLTOZOTT


ÁTLÁTSZÓ - GLOBAL VOICES BLOG
Szerző: globalvoices
2016.12.15.


„Aleppo él és nem fog meghalni!”

Ezzel jelentette be kislánya születését Gnaid, a videós újságíró és immár kétszeres apuka idén november 24-én, egy csütörtök napon.

Gnaid az Aleppo Today nevű média aktivista csoportnak dolgozik a napi híreken, emellett az Aleppo Médiaközpont (AMC) is együtt dolgozik a szíriai Aleppo keleti felében. Csak egy szakadozó műholdas internetkapcsolata van, amin keresztül kommunikálni tud a Global Voices-zal. Feleségével, kisfiával, újszülött lányával és két másik rokonával él együtt.

Mindkét gyerek az ostrom alatt született és nő fel. A hét elején Gnaid azt mondta a Global Voices-nak, hogy a szír kormányerők már csak néhány kilométernyire vannak a házától, a még mindig Aleppóban maradt lakosságon és a médiában dolgozókon eluralkodott a pánik.

Ennek a cikknek az írása közben [kedden, a ford.] a Bassár al-Aszádot támogató erők a jelentések szerint ellenőrzésük alatt tartják Kelet-Aleppo nagyobb részét, miután az elmúlt napokban gyorsan haladtak előre az orosz bombázók és az irániak által támogatott milíciák segítségének köszönhetően. Aleppot 2012 óta osztották meg a felkelők által ellenőrzött keleti és a rezsim által ellenőrzött nyugati félre. Az első hordóbombákat 2013 decemberében dobták le a városra, azóta a vegyi fegyverektől a kazettás bombákig sokféle fegyvert bevetettek, aminek köszönhetően a keleti városrészek romhalmazzá váltak. 2016 júniusában aztán brutális ostromba kezdett a rezsim azzal a céllal, hogy néhány hónap alatt visszafoglalja Aleppót.

Amikor Gnaid és családja a távozás lehetséges módjait vették sorra, rengeteg akadályba ütköztek. A szomszédos Törökországba nehéz átjutni, Szíria kormányzati ellenőrzés alatt lévő területei pedig veszélyesek az aktivisták számára, akik letartóztatástól, kínzástól, sőt haláltól is félnek. Gnaid szerint talán életben hagynák, ha Aszád portréját a kezében tartva adná meg magát, de a büszkesége és a méltósága ezt nem engedi neki. Túlságosan megalázó lenne számára, mondta el a Global Voices-nak. Gnaid a családjával együtt úgy döntött, hogy Kelet-Aleppóban maradnak.

„Nagyon sűrűn bombáznak ma este” – mondta Gnaid december 7-én, szerdán. „Szörnyű és ijesztő, Aleppo horrorvárossá változott.” A nemzetközi közösséget az emberség hiányával vádolja...

NE TITKOSÍTSÁK A METRÓ ÁLLAPOTÁT, HANEM JAVÍTSÁK MEG!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.15.


Az utasbiztonság „nem rossz”, az üzembiztosság „nem jó”. Tessék, nincs itt semmi látnivaló, tessék felszállni nyugodtan a metróra (bármelyikre). Tarlós István ajánlásával.

De most komolyan. 30 évre titkosítják a metrókocsik állapotáról szóló információkat (is). Nemzetbiztonsági, bűnüldözési és bűnmegelőzési okokra hivatkozva. Ettől kéne nyugodtnak lennünk?

Nyilván fontosak a nemzetbiztonsági szempontok – annyira, hogy az erre vonatkozó információkat „legfeljebb” 30 évre titkosítani kell. Sajna az utasbiztonsági szempontok már nem ennyire fontosak, különben nem kéne minden héten legalább egy, de mostanában inkább 4-5 hírt olvasni arról, hogy valamelyik metró éppen áll, füstöl, egyszer tán még a Holdra is megpróbál elrepülni. Valójában azonban iszonyatosan felháborító az, hogy ezzel a sunyi trükkel próbálják meg állítólag felelős döntéshozók elsikálni azt a problémát, hogy valójában a fejünkre rohad a metró. Nem, attól, hogy titkos lesz a metrókocsik állapota, azok a metrókocsik még nem javulnak meg. Viszont legalább lehet lapítani a fűben, meg a nemzetbiztonsági szempontokra mutogatni, amikor legközelebb felelősöket kéne keresni. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy annak a bűnnek a megelőzésében vajon mennyit segít egy titkosítás, hogy hagyták ennyire szétbarmolódni a budapesti tömegközlekedés alappilléreit?

Aki szorult már be a metróba (kérdezném Tarlós főpolgármester urat, érte-e már őt ilyen megtiszteltetés?), az pontosan tudja, hogy a metróba, pláne mondjuk egy füstölő metróba beszorulni rohadt szar dolog. Ilyenkor az ember nem azon morfondírozik, hogy vajon van-e bármiféle nemzetbiztonsági oka annak, hogy senki sem mer kiállni, és elmondani, hogy ezeket a metrókocsikat bizony fel kéne újítani. És amikor az ember csak áll és a metrópótlóra vár (jegyezzük meg, Budapest a világon az egyetlen hely, ahol a föld alatti közlekedést hajóval is tudják pótolni – ami orkánerejű szélben például frenetikus élmény…), akkor nem az érdekli, hogy miféle fenyegetettsége lehet ezeknek a nyavalyás metróknak, hanem azt akarja tudni, hogy mégis miért áznak be, és miért nem lehet ezen a problémán segíteni. És amikor összeütközik véletlenül két metró… Na, akkor aztán meg pláne kurvára nem érdekel senkit, hogy mit vizionál az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, csak az, hogy mégis miért nem hullanak ilyenkor fejek, és miért nem kér legalább bocsánatot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), és miért nem kezdődik AZONNAL egy teljes körű felújítás...

NEM FORDUL KI A SÜLT PULYKA A SZÁDBÓL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.12.15.Kedves Viktor!

Mindjárt karácsony, de ezt te is tudod. Bár én nem vagyok vallásos – régen sem voltam, divatból sem lettem – de azért szeretem ezt az időszakot. Ilyenkor együtt a család, nyugalom van, nagy beszélgetések. Vagyis így volt. Régebben.

Nálatok hogy telik majd az ünnep? Összejönnek a gyerekek? Zajlik a készülődés?

Tudod Viktor, nem értem én ezt. Mi majdnem egyidősek vagyunk. Ugyanonnan indultunk, bár én nem éltem soha Felcsúton, de amúgy ugyanarról a rajtkőről ugrottunk a rendszerváltozáskor. Nem is nagyon lehetett másként, mert az előző rendszerben nem volt nagy különbség az emberek között. Mindenki megélt a maga szintjén, volt lakása, állása. Nagyon ugrálni nem lehetett, de nyomorogni sem kellett. Szóval neked is a pult alól árult farmered volt, amit téglával koptattunk, hogy menő legyen. Nekem is az volt.

Tudtunk továbbtanulni, volt kollégiu

Tudtunk továbbtanulni, volt kollégium, ösztöndíj, de nem volt tandíj. Taposni kellett, az biztos, nem lehetett akárhányszor évet ismételni, de aki akart és tanult, az megszerezte a diplomát. Akkor is, ha nem volt tehetős a családja, márpedig nem volt neked sem, nekem sem.

De aztán valahogy összekuszálódtak a dolgok.

Hogy van az, Viktor, hogy mostanra ide jutottunk? Ennyire távol egymástól. Neked is vannak gyerekeid, nekem is. Én is dolgoztam világ életemben, soha nem elégedtem meg egy biztonságos, kevés munkával, semmi felelősséggel és a megélhetéshez éppen elég fizetéssel járó munkahellyel. Tanultam, küzdöttem, dolgoztam napi 13-14 órát. Tudom, hogy te is dolgoztál, bár nem pontosan tudom, hogy a saját előrejutásod, a hatalomba kerüléseden túl mikor jutott utoljára eszedbe az, hogy neked ezt az országot kellene szolgálnod, ha már tőlünk kapod a fizetésedet.

Hogy van az, Viktor, hogy én adom be a közösbe azt a pénzt, amiből te a fizetésedet kapod, te pedig szarsz a fejemre? Élősködőnek, árulónak nevezel engem. Hogy van az, hogy ameddig én vért izzadtam, hogy a gyerekeim tanulhassanak, te külföldi egyetemre járattad a gyerekedet?


És az hogy van, hogy a te gyereked és az ő férje kastélyokat vásárolgat, az én gyerekem még családot sem tudott alapítani, mert mennie kellett ebből az országból? Ameddig a te gyereked külföldi politikusokkal tárgyal, külföldi milliárdosokkal üzletel, addig az én gyerekem más országban kénytelen élni, ott kell dolgoznia azért, hogy jövője lehessen? Tudom, nem kötelező, mert itthon is maradhatott volna. De minek? Hová tud ma jutni egy fiatal, akinek nincsenek kapcsolatai, aki nem akar belefetrengeni a politikába, hanem csak becsületesen dolgozni, tanulni, fejlődni, élni akar? Hány év alatt juthatna saját lakáshoz? Mikor vállalhatna gyereket? Ha nem elég neki az, hogy a kormány kegyéből ingyen etetik a gyerekét, ha azt akarja, hogy rajta múljanak a dolgok és ne a te akaratodon, ha azt akarja, hogy a gyereke diplomát szerezhessen majd, vagy egy olyan szakmát, amit örömmel és jól művel és még normálisan meg is tud majd élni belőle, akkor mi mást tehet, mint elmegy innen?
...

JÖHET-E ÚJRA A BAL?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Vadász János
2016.12.15.


Jön a bal? – tette fel reményteli kérdését 1987 januárjában, az akkor még komoly példányszámú, széleskörű terjesztésű Kritikában Papp Zsolt, a kiváló társadalomkutató. S erre, a hozzá méltóan nagy ívű, egész világot átfogó, ám elsődlegesen mégis Európára összpontosító, az angol, német, francia, olasz, spanyol baloldali pártok modernizációit áttekintő esszében válaszolt igennel. 

Azóta eltelt harminc év. A tudós várakozásait Európa csak részben, hazánk pedig egyáltalán nem igazolta. Itthon – a kérész-életű, 2002-2004 közötti szocialista program-megvalósítási kísérletet leszámítva – csak elmulasztott lehetőségekről, elszalasztott esélyekről, folyamatos hitelvesztésről szólhat, aki a baloldali politika elvi modernizációját, és kormányzati hatalomban vagy ellenzékben tett cselekvéseit, azok következményeit korrekten elemzi.

A ma kérdésére – jöhet-e újra a bal? – tisztességgel, a mai magyar társadalom főbb jellemzőinek ismeretében csupán azt válaszolhatom: most nem, még nem. Amivel azt is mondom egyben, hogy nincs realitása az 2018-as kormányváltási, pláne „rendszerváltási” álmodozásoknak. S azt is, hogy azok a politikusok, akik ma a „vagy győzünk a következő választáson, vagy megsemmisül az ellenzék” típusú blöffjeiket harsogják a tereken és a rohamosan zsugorodó számú, mind kevésbé hiteles „médiákokban”: vagy nem tudnak semmit a valóságról, vagy – ami ennél is rosszabb – tudnak róla, de gyávák szembenézni e súlyos társadalmi tényekből a baloldali politika számára következő feladatokkal. E helyett, ahogy eddig szokásuk volt, most is csak felelőtlenül handabandáznak.

Miért fogalmazok ennyire egyértelműen? Azért, mert az MSZP-nek ahhoz, hogy ’22-re váltópárttá válhasson, először is tudomásul kell vennie a fájó tényt: a XXI. század második évtizedének végére a magyar baloldal széttöredezett, jelentéktelené vált. Kiszorult a közbeszédből. Nincs baloldali közgondolkodás, nincsenek a súlyos társadalmi, gazdasági kérdésekre baloldali válaszok a mindennapi életben, s a közvéleményben. A szocialisták nincsenek vagy csak alig vannak jelen a helyi társadalmak döntő többségében, még városi szinten is. (A 15-30 fős szervezetek a 346 magyar városban csak formálisan tekinthetők ott jelenlévőknek.) S ne vigasztaljon senkit, hogy a többi ellenzéki párt még ezt a szervezettséget se képes felmutatni. Nem elodázható és nem egyszerű feladat mindezzel szembenézni. Kiváltképp az elmúlt évtizedek társadalmi tényeinek ismeretében.Ebben a helyzetben a baloldalnak – ami alatt történelmi gyökerei és országosan még mindig létező szervezettsége miatt csupán az MSZP politikai erőterét értem, de azt is csak lehetőségként (!) – a 2018-as választásra kitűzhető minimális célja mindössze a parlamenti bejutás lehet. A maximális pedig, hogy a leendő, várhatóan csak három pártot befogadó parlamentben (Fidesz, MSZP, Jobbik) a második legnagyobb frakciót alkossa. S ezzel – ám csak a sok évtizednyi, eddig mindig elodázott politikai munka e közbeni elvégzésének eredményeként – esélyt kaphasson a 2022-es választás megnyerésére, azaz, egy új filozófiájú, cselekvésű, a társadalom többségét jól szolgáló kormányzásra.

Tudva arról, hogy ma Magyarországon az emberek több mint 40 százaléka létminimum alatt vagy annak közelében él. S hazánk legtöbb településén (amely az ezer lakos alatti falvakat jelenti) 70-80 százalékos a munkanélküliség. Tudva, hogy vékony az a teljes munkaidőben foglalkoztatott réteg, egymillió alatti – a tanártól, az orvoson, könyvtároson, szociális munkáson át, az önkormányzati, minisztériumi hivatalnokig, rendőrig, katonáig, bíróig terjedő – a közszolgálati dolgozóké, s a másik is csak két és félmilliós – az iparban, a szolgáltatásokban, a kereskedelemben alkalmazottaké –, akikre „középosztályként” hivatkozik a hatalom. Valójában azonban ők is csak prekárius, tartalékok nélküli, egyik napról a másikig élő, kiszolgáltatott helyzetű emberek. (Lásd erről Ferge Zsuzsa akadémikus helyzetelemzéseit, súlyos tényeket, következtetéseket tartalmazó tanulmányait.) Tudva: hazug kormányzati propaganda csupán a közmunkásokat (a köznyelvben kényszermunkásoknak nevezetteket) a társadalom „növekvő” stabilitásának mutatószámaként, a valódi munkavállalók közé sorolni. Ezt, sem megalázóan alacsony, megélhetést sem biztosító béreik, sem foglalkoztatásuk rövid időtartama, sem annak szakmai tartalma nem engedné meg. Ők is becsapottak, akiknek nincs vagy a legritkább esetben van visszaútjuk a munka világába. S tudva végül, hogy hazánkban folyamatosan magas a hajléktalanok, szociálisan ellátatlanok, bizonytalan helyzetű családok, s az éhező gyermekek száma. Ezért nem csodálkozhatnak a szocialisták sem, hogy a fiatal, jobbára magasan képzett munkavállalók szászezrei menekülnek külföldre e kilátástalan társadalmi, gazdasági és politikai helyzetből...

HA EGY GYEREKNEK VAN ÖNBIZALMA, NEM LEHET ELTAPOSNI - L. RITÓK NÓRA


KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2016.12.15.


Tizenkilencedik századi körülmények között élnek családok Berettyóújfalu környékén. A kormány, ahelyett hogy partnerként tekintene a szegényeket segítő szervezetekre, bennük inkább ellenségképet lát. A halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nincs kitörési lehetőségük, és egy betegség is komoly adósságspirálba taszíthatja őket. Többek között erről beszélt L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. (13 perc 05 másodperctől)

Mindig nehéz volt a kormányoknak a szegénységgel igazán szembenézni, elismerni, hogy létezik gyerekszegénység, hiszen minden kormány a sikert és nem a gondokat szeretné kommunikálni, mondta L. Ritók Nóra.

A jelenlegi kormányzattal viszont nem lehetséges a szegényeket segítő szervezetnek partneri kapcsolatot kialakítani, mert ha a szervezet bemutatja, mekkora a gond, „eleve azt jelzi, hogy az állam ezen a területen valami működési képtelenséget mutat,” mondta az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Ezért válik tulajdonképpen ellenséggé az a civil, aki csak segíteni szeretne – tette hozzá L. Ritók Nóra.

A román határhoz közeli Toldhoz hasonló kisebb településeken hetente csak egyszer jár az orvos. A felírt receptekért Biharkeresztesre kell utazni, ám ez nem minden családnak megoldható. Azelőtt, hogy az Igazgyöngy Alapítvány felvállalta a gyerekeknek felírt antibiotikumok és lázcsillapítók kiváltását, a gyerekek majdnem felét kellett tüdőgyulladással, középfülgyulladással és egyéb szövődménnyel kórházba szállítani – mondta az alapítvány igazgatója...

ÚJ SEGG, RÉGI NYELV

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.15.


Miután a brüsszeli segg nem jöhetett számításba, merthogy az lett kinevezve ellenséges seggnek, szeretett Vezérünk végigkóstolta a kínálatot.
Megpróbálkozott Putyin seggével, ahol részsikereket ért el.
Putyin nem rántotta el a fenekét, ellenben használta a hasznos idióta nyelvét, rendeltetésszerűen.
Az ő céljainak remekül megfelelt egy uniós ország miniszterelnöke, aki a saját szervezetén belül a rákos sejt módszerével teszi tönkre a régi-új ellenfelet.
Putyin ezzel semmi galádságot nem követett el, csak saját országának érdekeit képviselte egy olyan világban, melyben a vezető nyugati hatalmak egyre szorosabbra akarják húzni az oroszok nyakára csavart kötelet, egyre közelebb akarnak kerülni az orosz határokhoz.
Nem, nem baráti látogatás keretében, hanem katonai támaszpontokkal, a NATO terjeszkedésével, erőpolitikával, nyomásgyakorlással, gazdasági intézkedésekkel - szóval minden módon.
Lenin ideje óta semmi sem változott, Oroszország-anyácska továbbra is ősellenség, kívánatos stratégiai cél, vágyott piac és nyersanyagforrás, nagyhatalom, még akkor is, mikor éppen gyenge.
De most éppen nem is gyenge.

Európával való viszonya ambivalens, a róka fogta csuka esete forog fenn, a "se veled, se nélküled" állapota.
Oroszország évszázadok óta törekszik arra, hogy integrálódjon Európába, az európai államok évszázadok óta sorra meghiúsítják erre vonatkozó kísérleteit, ha tudják, akkor kizárják a nemzetközi együttműködésből, legyen az akár gazdasági, akár katonai jellegű.
Erre természetesen mindig találnak indokot, ha éppen nincs, hát kreálnak, a lényeg az, hogy félnek - ha engednének az orosz törekvéseknek, akkor Oroszország méreténél, gazdasági és katonai súlyánál fogva átvenné a vezető szerepet az elaggott földrészen.
Pedig Európa Oroszország nélkül nem világpolitikai tényező, míg Oroszország Európa nélkül is az.
Szóval, Orbán jól választotta meg a nyalni kívánt felületet, az csak a baj, hogy mi egy szövetségi rendszer része vagyunk, mégha részvételünk a NATO struktúrájában inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőségű és kicsit vicces is - főleg, ha a mellékelt kardcsörtetésünket is figyelembe vesszük.
Putyin tehát az orosz érdekeknek megfelelően használ minket, jókat röhög közben a kakadun, amelyik már úgy telecsinálta a saját fészkét, hogy lassan nem marad hely saját maga számára sem benne.
Nem volt nehéz a mi Szeretett Vezérünket manipulálni, hiszen úgy működik, mint a szamár, mely elé egy répát lógatnak - ha ellopható pénzt szagol, megy utána, mint a gép.
Jelen esetben a répa Paks, meg az a vibrálóan kellemes érzés, hogy borsot tud törni az európai államszövetség vezetőinek orra alá, hiszen mégiscsak méltánytalan, hogy nem engedik közel a pénzesládához, pedig mennyivel több pénz van abban, mint amennyit alamizsnaként idelöknek, nem igaz?

AMÍG EZT A CÍMET OLVASOD, MÉSZÁROS LŐRINC 49 EZER FORINTNYI ÁLLAMI KÖZBESZERZÉST NYERT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.15.


„Van vagyonom természetesen. De azt nem tudom megítélni, hogy mekkora" - mondta Mészáros Lőrinc szerdán a 444-nek. Később az interjúban azt is hozzátette, karácsonyra megajándékozzák majd egymást Orbán Viktorral, hiszen barátok.

Pedig ő már kapott ajándékot Orbántól idén. Nem is keveset. Az RTL Klub számításai szerint Mészáros cégei 225 milliárd forintnyi közbeszerzést, állami pénzt nyertek idén. Ez a teljes 2016-os költségvetés bevételeinek az 1,46 százaléka. A magyar felsőoktatásra szánt költségvetési pénz másfélszerese, nagyobb, mint amennyit segélyezésre költ a magyar állam. 7000 forint másodpercenként.
Ebből a pénzből 225 ezer állami alkalmazott, ápoló, tűzoltó, rendőr, kulturális dolgozó, szociális munkás, orvos, tanár 80 ezer forintos fizetésemelését lehetne fizetni egy évig. És persze Mészáros jövőre is nyerni fog...
De persze, ezek a pénzek valamilyen beruházásra mennek el. Tehát nem az egész tűnik el a felcsúti kisgömböc gyomrában, hanem mondjuk csak a 20 százaléka.
És hogy ki is az a Mészáros Lőrinc valójában? Ki az az ember, aki mielőtt nyilvános lett volna, hogy az ő cége záratta be a Népszabadságot, azt nyilatkozta, nem tudja, hogy vesz-e médiát, majd a Népszabadság kiadója, a Mediaworks megvásárlása után pár héttel megvette az Echo TV-t is. Az ember, aki egy 1,4 milliárdos yachton nyaral, az ember, akinek a birtokán lakik Orbán Viktor kutyája, az ember, aki a felcsúti focicsapat tulajdonosa, és 2009-ben pár milliós árbevételű cégéből, 2016-ra egy állami pénzeken élősködő holdingot épített fel, és aki miután belefogott a sertésbizniszbe, csökkentették a sertéshús áfáját? Hát ki ez a legenda?
Aki valóban tudni akarja, az csapja a fel a magyar miniszterelnökök életrajzát az O betűnél. Ott találja meg, kicsoda igazából Mészáros Lőrinc.
A helyzet az, hogy ez csak Mészáros Lőrinc. De a neki juttatott összegekben nincsenek benne az MNB alapítványainak pénzei, nincs benne Garancsi István, a Videoton tulajdonosa, aki a sokszorosára növekedett az úszó vb-re építendő Dagály uszodáját húzza fel sok tízmilliárdból. Nincs benne a MET gázcég haszna, nincsenek benne Andy Vajna kaszinómilliárdjai.
Meg kéne végre érteni, hogy igen, a szocialisták meg az SZDSZ-esek is loptak, és a fene sem álmodik arról, hogy valaha is újra kormányozzák azok az emberek az országot.
De ezek a fideszes fiúk nem lopnak. Ezek, mint egy sáskahad, fosztogatnak, szívják ki a vért a magyar gazdaságból, hogy aztán médiát vegyenek belőle, embereket vegyenek meg belőle, hatalmat vegyenek belőle, hogy még többet csapolhassák a vérünket.
Pontosan lehet látni, ahogy egyre erősebb a hatalmuk, egyre több vért szívnak ki...

MÉSZÁROS LŐRINC MAJDNEM MINDEN MUNKANAPON EGYMILLIÁRDOT SZERZETT A PÉNZÜNKBŐL, DE Ő EZT KEVESLI

MAGYAR NARANCS 
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.14.Nem vizsgálják Pharaont, pörög a kötvénybiznisz, Aleppó Aszad kezén, Andy Vajna jól léggitározik. Hírek.


Nem vizsgálják ki a Pharaon-ügyet
Nem lesz Pharaon-bizottság, a Fidesz leszavazta a kezdeményezést. A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti képviselői nem támogatták az ellenzéki indítványt, ezért nem lesz úgynevezett ténymegállapító bizottság. Ebből logikusan levezethető, hogy tények sem lesznek, és talán pont ez volt a kormánypárti képviselők célja. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke mindenesetre nem ezt mondta, hanem azt, hogy a magyar hatóságok jogszerűen jártak el, minden a legnagyobb rendben volt, van és lesz. Véleménycikkünket lásd itt!
Milliárdok sorsa 1.
Idén minden munkanapra jutott egymilliárd Orbán Viktor személyes kasszájába Mészáros Lőrincen keresztül a közös pénzünkből – állította kissé túlozva Juhász Péter, miután az RTL Klub Híradója kiszámolta, hogy 225 milliárd forint értékű állami közbeszerzésen nyertek Mészáros Lőrinchez és családjához köthető cégek. A DK szerint ez több, mint amennyit a magyar felsőoktatásra költ egész évben az állam. Mészáros Lőrincet hiába keresték, nem reagált...A SAJÁT KÉZZEL VASALT NADRÁG ÉS A BUGYLIVAL ZABÁLT DISZNÓMÁJ ESETE A SZEMÉLYI KULTUSZBA BUGYOLÁLT ZSARNOKKAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.15.Még itt sincs a karácsony, máris ajándékot kaptam. Az Orbán nevű Viktor méltóztatott bekacsázni a baráti (jó pénzért baráti) médiába és kedélyesen elcsacsogott a 888.hu szorgos személyzetével. A két oldalas interjú új dimenziót nyit az emberiség történetében, új szarokkő – fenébe, nem elírtam? – az újságírás rogyadozó istállójában. Üzenete is van az írásnak.

Orbán Viktor, a nép egyszerű gyermeke. A laza pasas, akinek ugyan a vállán nyugszik a világ sorsa – nyugodtan szólítsuk Orbán Atlasznak -, aki mindenkor hű az elveihez, fáradságot nem ismerve harcol, küzd és háborúzik imádott Magyarországa és az őt 178 százalékban támogató magyar emberek sorsának jobbra fordítása érdekében, ugyanakkor a végtelenségig szerény, alázatos és ráadásul elképesztően jó férj és apa.

Esküszöm, majdnem megszerettem ezt a drága embert, ezt a hős hazafit. Kár, hogy nem viselem jól sem a hazugságot, sem a képmutatást, azt meg egyenesen gyűlölöm, ha hülyének néznek. Már csak ilyen fene finnyás vagyok, mit tegyek?

De kor- és kórtörténeti dokumentumnak feltétlenül megfelel az interjú, mert a sok meseelemet tartalmazó kijelentés mögött jól felsejlik a személyiségzavar minden egyes darabkája. Vagy ha mind nem is (nem vagyok hangyaleső-szakos doktor sem), néhány biztosan.

„A Fidesz-sztori arról szól, hogy jön tíz-húsz-harminc srác valahonnan, fellázadnak, elegük van a világból, amely körülveszi őket, felhajtják a gallérjukat, és megcsinálják a saját történetüket”. – mondá a vezér. Tartok tőle, hogy ő ma is ezt a képet látja a tükörben. Holott ott a valóságban egy kissé túlsúlyos (semmi baj ezzel, sőt, ez az egyetlen, amivel nincs bajom), véreres-szemű, szétcsúszott arcú figura ácsorog mindig rosszul szabott öltönyben, rondán gyűrt nadrágban.

Az igaz, hogy a srácok megcsinálták a saját történetüket. Amikor – mert történelmileg úgy alakult, hogy széthullott a szocialista blokk és az ország esélyt kapott a demokratikus átalakulásra – mód nyílt erre, megcsinálták a saját pártjukat. Akkor még valószínűleg hittek is abban, hogy politizálással szolgálni fogják ennek az országnak a lakóit. Aztán néhány felhajtott galléros srác rájött, hogy ez hihetetlen üzleti vállalkozás, amit bűn lenne kihagyni. Nem is hagyták ki. Eladták a nekik államilag, a köz vagyonából juttatott párt-székházat és az abból befolyó pénzt okosan használták. Köszönet A Lajosnak, aki okosabb volt mindegyiküknél.

Ebből a pénzből lett Orbán apuka első bányája és még sok egyéb, ami ma már az idők ködébe vész. A felhajtott galléros srácok megcsinálták a maguk történetét. Ma mindannyian milliárdosok, érinthetetlenek és pofátlanok. Nincs, aki számonkérhetné az elsíbolt vagyonokat. Tényleg megcsinálták magukat.

És most, harminc évvel később ott ül az Orbán nevű a mi pénzünkből fenntartott propagandaoldal szerkesztőségében. Megpróbál lazának, közülünk valónak tűnni, de nem az. Feszeng a széken a demokratának indult egykori fiatal, mára megereszkedett diktátor és mesél arról, ő hogyan látja önmagát.

Keményen dolgozó egyszerű ember ő, aki kevéssel is beéri. Korán kel, hogy példát mutasson a gyermekeinek, ha rajta a sor, iskolába viszi őket, aztán bemegy a tornyosba (ő fogalmaz így), útközben Nemzeti Sportot olvas, hogy értesüljön a világ dolgairól. A munkahelyen gürcöl, a büféből hozat fel magának sült disznómájat. Késő este ér haza, kivasalja a nadrágját – szintén nem én találtam ki -, kitölt egy jó pohár bort, feltesz egy Cseh Tamás lemezt és lazul. Reggel minden kezdődik elölről...

UTAS NÉLKÜL JÁRT A FELCSÚTI KISVASÚT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.15.Októberben hat olyan nap is volt, amikor felcsúti kisvasútnak konkrétan egyetlen utasa sem volt.

Ezt írja Facebook-oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól kérte ki a szeptemberi és októberi utasszám adatokat

Összegzése szerint a napi utasszámok egyébként jellemzően 15 fő körül alakulnak, a vonatonkénti átlag nem éri el a 8 főt.

Egy kisbusz megoldotta volna, századannyiból.

A kihasználatlanság miatt évtizedekkel korábban bezárt, majd Orbán Viktor kormánya által újraindított váli völgyi kisvasút - mint Jávor emlékeztet rá - 800 millió forintból (benne 600 millió forint uniós támogatásból) épült.

Feltétlen meg kell hosszabbítani tehát Etyekig, Bicskéig, Lovasberényig, sőt, ha lehet, egészen Bécsig.

Egy élmény lehet rajta jegykezelőnek lenni. Igazi felcsúti meló: nulla munka, kellemes pénz...

MODERN BABONÁK A SZEXSZRŐL

MÉDIAVADÁSZ BLOG
Szerző: MédiaVadász
2016.12.15.


Ezt az írást kifejezetten fiataloknak szánjuk, éspedig azért, mert ők az első számú, egyszersmind legvédtelenebb célpontjai annak a hiedelemgyártó gépezetnek, amely a szexualitással kapcsolatos széleskörű félretájékoztatásért felelős. Noha a modern ember úgy képzeli el magát, mint aki az eddigi legátfogóbb ismerettel rendelkezik a témáról, mihamarabb be kell látnia, hogy nincs még egy olyan kor a történelemben, amiben ennyire átláthatatlan és félreértésekkel teli lett volna ez a kérdéskör.

Az iskolai pletykákból, a szülők témával kapcsolatos tesze-toszaságából, a tanárok tanácstalanságából és a hivatalos „felvilágosítók” bődületes ostobaságaiból felépült hazugságkupacot tovább színesítik a serdülőkben és a fiatal felnőttekben a magukat tudományosnak mondó értekezések ellentmondásai, a liberális ideológia mételyei és a média ezer irányból érkező fenyegetései. A tudományban a statisztikaelemzésektől kezdve, az evolúciós értelmezéseken át, a gének és a hormonok működési mechanizmusának ismertetésén keresztül mindennel foglalkoznak, csak éppen a legfontosabb kérdésekre nem adnak tisztázó választ a tanulni vágyóknak. A médiában a hollywoodi filmek aljas kliséitől kezdve (ahol álmaink nőjének egy éjszaka alatti meghódítása olyan általános, mint levegőt venni), a bugyuta szappanoperákon és valóságshow-kon át, sztárok szennyes párkapcsolati drámáin keresztül sok mindennel szembesítik az embert, csak éppen azokat a viselkedésmintákat nem tanítják meg neki, amik révén egészséges szerelmi, illetve szexuális életet élhetne...

A IX. KERÜLETBEN IS 10 MILLIÓ ALATT ADJÁK EGYMÁSNAK A 90 NÉGYZETMÉTERES LAKÁSOKAT A FIDESZESEK

444.HU
Szerző: sarkadizs
2016.12.15.Nemcsak az V. kerületben és a Várban könnyebb olcsón lakást venni az önkormányzattól, ha valaki jól fekszik a Fidesznél, hanem a IX. kerületben is. A Magyar Nemzet szerint ugyanis a Ferencvárosban is áron alul osztogatják egymásnak a többnyire felújított önkormányzati lakásokat a Fidesz-KDNP képviselői.

A kerület LMP-s képviselője szerint a közelmúltig Bácskai János, a kerület kormánypárti polgármestere döntött az önkormányzati lakások kiutalásáról. Így az ő jóváhagyásával bérelhet 2012 óta egy felújított, 63 négyzetméteres lakást havi 68 ezer forintért Mészáros László, aki ebben a ciklusban a Fidesz–KDNP IX. kerületi önkormányzati képviselője.

Az ingatlan.com szerint a Balázs Béla utcai lakás környékén az átlagos bérleti díjak a Mészáros által fizetett összeg háromszorosára rúgnak.

Egy másik fideszes képviselő, Görgényi Máté is egy felújított önkormányzati lakásban él a Tűzoltó utcában. A lakást a nagymamája nevére kapta meg, de a kapucsengőn már Görgényi Máté neve szerepel. A Magyar Nemzetnek Görgényi azt mondta, „úgy alakult” hogy a nagymamája nem költözött be a lakásba, helyette inkább ő lakik ott a családjával.
2012 óta havi 118 ezret fizet a 104 négyzetméteres ingatlanért.

Hasonló méretű és állapotú lakást 300-400 ezer, de akár 500 ezer forintos áron is kínálnak a IX. kerületnek ezen a részén...


A MAI HELYZETBEN MÁR ELÉG EGYSZERŰ VOLNA MEGVERNI ORBÁNT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.14.


A Fidesz felfelé ívelő szakaszának már vége, a stagnálásban pedig elég erős rések keletkeztek már a párt stratégiai képességeiben. Nem lenne túl nehéz megverni, ha valakinek lenne kedve megszervezni egy exponenciális erőforrás bázist, amely viszonylag alacsony szinten indul (pénzben, emberekben, nyilvánosságban), és az alábbi stratégiai kivonat és további, itt nem közölt részletei mentén kellő munka befektetésével szépen haladna előre az építkezésben.

A Fidesz leváltására csak jobbközép bázisról kerülhet sor. De dinamizálásra képes -- tehát a szorosabb bázisán túltekintő -- narratíva nélkül nem megy. Az tehát nem lehet elég, ha a mostani "kiábrándult" polgárokat sikerül megszólítani, de már a "megszólításukkal" szemben is szkeptikus vagyok, ha ezek nem érzik, hogy átfogó dinamikát tudunk beindítani, amelyben biztossá válik a helyük. Ha nem éreznek így, akkor nem kockáztatnak azzal, hogy más pártra szavaznak, nemhogy azzal, hogy a nyilvánosságban támogassák azt. Ezért kell megfelelően dinamikus narratívát, majd a narratívával az új kontextus reális reményét megadni nekik. Még egyszer, mert tudom, hogy ezeket nem egyszerű megérteni: a polgárság csak akkor érezheti stabilnak a helyzetét egy posszibilis rezsimváltásban, ha az új dinamika az egész társadalmat mozgásba lendíti, és ebben a tágabb szövetségi rendszerben reális esély van a mai leosztás áttörésére, és ez hozza el a polgárság új társadalmi pozícióját, ebben válhat reálissá az autonóm szereplőként való stabilizálódása...

ÉVI 1,8 MILLIÓ FORINT JOGDÍJAT KAP A TANKÖNYVKIADÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMI TISZTVISELŐ A SAJÁT TANKÖNYVEIÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.12.15. Az aktuális PISA-sokk megfelelő alkalom lett volna arra, hogy a terület irányítói újragondolják a hat éve zajló közoktatási ellenreformot. A kisebb-nagyobb káderek kórusa szerint viszont minden rendben van, talán a gyerekekkel meg a tanárokkal van némi probléma. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója szerint például attól nem várható semmi eredmény, ha kettőnél több tankönyvből lehet választani. Semmit sem von le az érv erejéből, hogy a középiskola negyedik évfolyamán történelemből az egyiknek éppen ő a szerzője. Kaposi további 17 cím után is kap szerzői jogdíjat, az idei tanévben összesen 1,8 millió forintot.

Egymást érik a PISA-katasztrófát relativizáló kormányzati nyilatkozatok: azt ugyan senki nem vitatja, hogy mostani mérés alapján évente 25 ezer gyerek kerül ki funkcionális analfabétaként a közoktatásból, de Hoffmann Rózsa szerint például Biblia-ismeretben a „magyar_diák” simán lenyomja a „tengerentúli_diákot”. A PISA meg annyira nem érdekes, mert nekünk más a „műveltségideálunk”.

Ha rövid idő alatt szeretnénk benyomást szerezni a magyar közoktatás-politika tragikus állapotának okairól, akkor elég ezt az interjút elolvasni a volt oktatási államtitkárral. Hoffmann képes olyan állításokat tenni, melyek kétszeres tévedést hordoznak, de mégsem igazak: azt mondja például, hogy a rosszabb családi háttérrel rendelkező gyerekek húzták le a magyar mutatót – valójában a legjobban teljesítők eredménye is romlott -, miközben azon búsong, hogy milyen erősen meghatározó a magyar közoktatásban a családi háttér – mintha nem éppen az volna az iskola célja, hogy ezeket a különbségeket az alapfokú oktatás nyolc éve alatt eliminálja.

De egyébként is Gyurcsány, és majd a 2020-as évek második felében tessék visszajönni a kérdésekkel, hiszen a „reform” még csak most szökken szárba, semmiféle elmúlt hat évről nem lehet beszélni.

De nemcsak a rosszabb társadalmi hátterű gyerekekkel van itt probléma: konyakozó pedagógus ugyan még nem került elő, de Lázár miniszter szerint nem kizárható a szakma kollektív felelőssége, még értékelnek, aztán majd meglátják. (Mintha nem épp a Hoffmann-féle „köznevelési” fordulat fagyasztotta volna le a pedagógiai kultúra megújítását célzó erőtlen próbálkozásokat.)...

KOMMENTELŐ CSAPATAINK HARCBAN ÁLLNAK

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.12.14.A Fidesz kommentelési útmutatója minden bizonnyal csökkenti a Facebookon posztoló állampolgárok egymás iránti bizalmát.

Nagy híre kelt annak a kommentelési útmutatónak, amely a fideszes Simonka György támogatóinak nyújt segítséget a helyes panelek, érvek alkalmazásához a Facebookon.

Az Együtt helyi politikusa által nyilvánosságra hozott és rejtélyesen a „stáb” által jegyzett anyag arra vonatkozóan ad tanácsot a szimpatizánsoknak, hogy melyik felületre milyen üzeneteket fogalmazzanak meg, milyen stílusban posztoljanak, valamint példákat is felsorolnak az útmutató szerzői. Bár a Békés megyei fideszes belharc önmagában is érdekes a kormánypárt szigorú egységét ismerve, a kommentelési útmutató adott a széles nyilvánosság számára is egy kis betekintést a kommunikációs harcok mindennapjainak világába. Az útmutató nyilvánosságra kerülésével ugyanakkor sokak számára igazolódni látszik az, hogy bérkommentelők és fizetett trollok rejtőznek a következetes politikai véleményt képviselők profilja mögött. Az útmutató stílusa, taglalása, összeszedettsége arra utal ráadásul, hogy nem először készített ilyet a „stáb”, hanem inkább sajátos műfajról van szó...

BONTOTT CSIRKE, BOMLOTT POLITIKUSOK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veress Jenő / csú
2016.12.15.


Nagy felismerésre ébredt az államvezetés. Az áttörés szerint a baromfinak van mája, zúzája, aprólékja. Amit persze a húsrezsi csökkentésének nagylöttyös indulata idején a NER vezetői még nem tudhattak. A mamahoteles fidelitásosabbak nem, mert ők ma is azt hiszik, hogy a tyúk a fazékban él leves formájában és csak arra vár, hogy onnan kimerjék. A kaviárt keményen dolgozó kisemberek gömbölyítik olyan kis apróra. (A homár pedig a politikai korrektséggel való leszámolás terméke.) A NAV-os Tállai, és a komondorosabb fajta öregebbje meg nem is foglalkozik a nők konyhai princípiumával, amíg van hús a tányéron, kolbász, meg sonka a kamarában. Étkészletük tizenkét kanálból áll, rühellik kultúrát, és minden egyéb agymunkát.
Olvasom  az egykori Napi Gazdaságban, hogy a baromfihús mellett a különböző belsőségek és vágási melléktermékek is alacsonyabb áfakulcs alá kerülnek januártól.
Ha ugyanis az úgynevezett aprólék maradt volna a magasabb áfakörben, akkor megszűnt volna a bontott csirke mint olyan is, amiről a korabeli reklám szerint „nem megmondtam?”. „A kizsigerelt baromfitestben kis csomagban megtalálható a szív, a máj, a zúza és a nyak is. A háziasszonyok előszeretettel választották korábban ezt a terméket, hiszen itt egyben volt a leveshez használt aprólék és a főételként szolgáló baromfitest is.” És ne feledkezzünk itt meg a legfontosabb népélelmezési cikkről, a csirkefarhátról!
Azt pedig nem lehet elvárni, hogy a mama vegyen egy ötszázalékos pipit, a levesbe való meg huszonhetes - mi lenne a pénztárnál?

ÖT JÓL BEVÁLT MÓDSZER AZ INGYENPÉNZ ÁTADÁSÁRA - ÖT INGYENTANÁCS HABONYÉKNAK

INDEX.HU - INDAVIDEÓ
Szerzők 
2016.12.15.Csak úgy odaadni a nyugdíjasnak egy 10 ezer forintot érő Ezsébet-utalványt: végtelenül snassz. 

A magyar politikai elit már bizonyította, hogy ennél sokkal kreatívabban is lehet gáláns, ha a pénzünkről van szó. 

Tippek, trükkök az Élet Iskolájának 3. részében:

AZ EU NAVIGÁCIÓS RENDSZERE CSÜTÖRTÖKÖN ELINDÍTJA KEZDETI SZOLGÁLTATÁSAIT

GÉPNARANCS - AUTÓ BLOG
Szerző: Gépnarancs - MTI
2016.12.14.A Galileo ingyenes navigációs, illetve hely- és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amely a rendszer jeleit használó, autókba vagy okostelefonokba épített chipekkel vehető majd igénybe.

Elindítja kezdeti szolgáltatásait csütörtökön az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszere (Galileo) a közigazgatási szervek, a vállalkozások és a lakosság számára – jelentette be szerdán az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy a Galileo ingyenes navigációs, illetve hely- és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amely a rendszer jeleit használó, autókba vagy okostelefonokba épített chipekkel vehető majd igénybe. Ősszel kerültek piacra az első ilyen telefonok, 2018-ra pedig már az Európában forgalomba hozott új autók mindegyikébe beépítik a szükséges lapkakészleteket.
A rendszer emellett biztonságos szolgáltatásokat tesz elérhetővé a közigazgatási szervek számára, és segíti a veszélyhelyzetek kezelését.
A tájékoztatás szerint a Galileo földi infrastruktúrája és műholdjai már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők, ezért a kezdeti szakaszban az amerikai GPS műholdas navigációs rendszerrel együttesen lesznek használhatók.
A közleményben jelezték: a következő években újabb műholdakat állít majd pályára az Európai Űrügynökség, aminek következtében fokozatosan javulni fog a navigációs rendszer világszintű elérhetősége. A 30 műholdból álló rendszer egésze a tervek szerint 2020-ra fog teljes kapacitással működni.
Az európai navigációs rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, titkosított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest...

FRANCIA KALAND - AZ ELSŐ HÓNAPOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Zsófi
2016.12.15.


Az első időszak akkor sem egyszerű, ha az ember párja annak az országnak a polgára, ahová költözünk. Ezt tapasztalta meg saját bőrén Zsófi is, aki francia férjével költözött Nantes-ba. Az elég gyorsan kiderült, hogy vannak ugyan finom borok és jó sajtok, de a beilleszkedés ennél jóval bonyolultabb kérdés...

A külföldi életet egyszer már 21 évesen kipróbáltam, akkor New York felé vettem az irányt, de 4 év után hazahozott a honvágy. Ezek után úgy gondoltam, hogy én Magyarországon akarok élni és otthon akarok sikeres lenni a munkámban és szerettem volna, ha az anyukám látja majd felnőni az unokáját.
Angol-magyar szakfordító-tolmácsként számos nagy építőipari és műszaki projekten dolgoztam Pécsett és Budapesten és az az élet úgy hozta, hogy az egyik munkahelyemen ismerkedtem meg leendő francia férjemmel is.
Eleinte Pécs és a romániai Suceava között találkoztunk félúton, majd a férjem Szlovákiából autózott át Budapestre hétvégente az albérletünkbe egy jó ideig, amikor az akkori munkahelyemen sikerült megbeszélni, hogy a budapesti irodájukban dolgozhassak a pénzügyi igazgató mellett. Mindent megtettünk azért, hogy Magyarországon maradhassunk, mert nagyon szeretjük Budapestet és ott szerettünk volna elhelyezkedni.
A férjem már jól beszélt magyarul is a francia és az angol mellett és az építőmérnöki diplomája mellé csinált közben egy MBA diplomát a Közép-Európai Egyetemen, mert a projekt menedzsment felé akart fordulni.
Nem sikerült, mert senki nem adott neki lehetőséget még egy bemutatkozásra sem a megpályázott állások közül. A fejvadász is azt javasolta neki, hogy az építőipari vonalon keressen tovább, mert az az erős az önéletrajzában. De váltani akart, viszont Magyarországon többnyire nem túl nyitottak erre a cégek.
Eközben megszületett 2013-ban a kislányunk. Ez az én elképzeléseimen sokat változtatott, ami a munkát illeti. Számomra egy 6 órás munkahely vagy egy rugalmas 8 órás állás lett volna az ideális, ami normálisan fizet, érdekes, kihívásokkal teli és ahol – ha nem is tolmács-fordítóként - de tudom használni az egy életen át megszerzett angol tudásomat.
A rugalmas munkaidőt említve sokan még mindig azt gondolják, hogy az ember lógni akar. Ez egy olyan sztereotípia, amit azok szenvednek meg, akikre nem igaz. Jó lenne, ha Magyarországon a munkáltató nem hátránynak élné meg, ha az embernek gyereke van.
A férjemmel már 4 éve éltünk Budapesten, amikor arra jutottunk, hogy ahhoz, hogy ő építőmérnökből programozó lehessen, Franciaországba kell költöznünk, mert ez volt a vágya és ott volt hozzá segítség. Én pici gyerek mellett nem akartam még napi 10 órát dolgozni és nagyon szerettem volna már rendesen megtanulni franciául, így belevágtunk...

ITT OLVASHATÓ 

LEHET, HOGY 2016 SZÖRNYŰ ÉV VOLT, DE BIZTOSAN NEM MÉSZÁROS LŐRINCNEK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.15.


Ezekről ne maradj le!
Több tízmilliárd forintról szerződött a Belügyminisztérium a terrorhelyzetre hivatkozva (Átlátszó)Okkal hihette a szerény körülmények között élő Bróker Marcsi, hogy biztonságban van (IndexBlikkIndex)Megindult a roham a letelepedési kötvényekért (MNO)

Ha van 3 perced:
Több tízmilliárd forintról szerződött a Belügyminisztérium a terrorhelyzetre hivatkozvaJúniusban fogadta el a parlament a terrorrellenes csomagot, amelynek keretében a Belügyminisztérium támogatási szerződéseket kötött. A július és október közötti időszakra vonatkozó szerződések most lettek nyilvánosak, ebből kiderül, hogy a legnagyobb összegekre a TEK-kel és a Honvédelmi Minisztériummal szerződött Pintér Sándor minisztériuma. (Átlátszó)
Okkal hihette a szerény körülmények között élő Bróker Marcsi, hogy biztonságban vanSemmilyen kétoldalú hivatalos kapcsolata nincs Belize-nek Magyarországgal, így nem volt rossz döntés Dobrai Sándorné, alias Kun-Mediátor Marcsika részéről, hogy az offshore paradicsomba menekült. A több milliárd forintos piramisjáték miatt nemzetközi körözés alatt álló nő, miután elfogyott a pénze, Belize-ben is csalásból próbált megélni, ám lebukott és a helyi rendőrség felfigyelt rá. A Kun-Mediátor károsultak szerint külső segítséggel építette fel a rendszerét. (IndexBlikkIndex)
Megindult a roham a letelepedési kötvényekértMegijedhettek az érdeklődők a letelepedésikötvény-program esetleges leállításától, ugyanis októberről novemberre megnégyszereződött az eladott kötvények száma. A kínai ügynökségek alig tudják befogadni az igényléseket, a kormány pedig egyelőre nem siet a kötvények kivezetésével, az idei utolsó ülésnapon sem terjesztették be ugyanis az erre vonatkozó törvénymódosítást. (MNO)
Elképesztően sok pénzt nyertek közbeszerzésen Mészáros Lőrinc cégeiMészáros Lőrinc és a családja érdekeltségében álló cégek 2016-ban 225 milliárd forint értékű közbeszerzésen szerepeltek nyertesként. A Mészáros és Mészáros Kft. egyedül ennek több mint a felét, 140 milliárdot nyert el. Az RTL Klub által kiszámolt összeg kicsit csalóka, mert a tenderek egy részén konzorciumban indultak a nemzet gázszerelőjéhez kapcsolható cégek, így nem lehet tudni, hogy a nyertes cégek hogyan osztoztak meg a pályázati pénzeken. (RTL Klub/Index)
Ha van még két perced:
Több nagy értékű budapesti ingatlan kerülhet a Tiborcz Istvánnal üzletelő Szivek Norbert családjához, ha az V. kerületi képviselő-testület megszavazza. (Index)
Kormányközeli források szerint hamarosan távozik pozíciójából Tasó László államtitkár, akinek korábban problémák adódtak a vagyonbevallásával. Elképzelhető, hogy hamarosan egy másik fontos poszton fog dolgozni. (VS.hu/444)
A csalási ügybe keveredett Simonka György fideszes képviselő stábja készített jó tanácsokkal teli hírlevelet arról, hogyan védjék meg az interneten a rajongók kedvenc politikusukat. (Index)
Kétmilliárd forintos adósságot halmozott fel az Országos Roma Önkormányzat, az összeg jelentős része Farkas Flórián korábbi elnökhöz köthető. (Hír TV)
Fergeteges hangulatú karácsonyi partit szervezett Magyar Nemzeti Filmalap, még a kormánybiztos-kaszinós Andy Vajna is meglazította a nyakkendőjét. (444)
Ugyan csak tavaly államosították a Budapest Bankot, azonban az MFB-csoport már jövőre túl is adhat rajta. A kormány többféle forgatókönyvet is kidolgozott. (HVG)
Csak a kormánypárti éhezők kapnak segélyt az államcsődbe került, magára szocialista mintagazdaságként tekintő Venezuelában. (444)