2022. március 14., hétfő

ANNE APPLEBAUM A 444-NEK: EZ TÖBB MINT HÁBORÚ, EZ CIVILIZÁCIÓK HARCA

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2022.03.14.


- Történészként a posztkommunista társadalmak, a kelet-európai térség és Oroszország elismert kutatója, Pulitzer-díjas amerikai író, a Washington Post állandó szerzője.

- Leghíresebb művei a Gulag és a Vasfüggöny történetének korábban ismeretlen részleteit tárták fel, de írt könyvet Sztálin ukrajnai pusztításáról is.

- Férje a lengyel Radoslaw Sikorski, Donald Tusk egykori külügyminisztere, jelenleg EP-képviselő.

Interjúnk Anne Applebaummal.

Vlagyimir Putyin, nem úgy mint a Krím-félsziget 2014-es megszállása idején, elveszítette realitásérzékét, csapataival ezért nem állt meg a luhanszki és donyecki népköztársaságok határán, hanem totális támadást intézett Ukrajna ellen. Egyetért ezzel a nyugati nyilvánosságban evidenciaként elfogadott képlettel vagy létezhet olyan moszkvai mesterterv, amit ma még nem ismerünk?

Putyinnak fogalma nincs a modern Ukrajnáról. Soha nem járt ott. Még az emberei sem. Nincs közeli kapcsolata az ukránokkal, nem is volt. Az elképzelése Ukrajnáról, az alapján amiről beszélni szokott, egészen bizarr, a valóságtól messze elrugaszkodott történeti mitológiára épül. Meggyőzte magát arról, hogy Ukrajna nem igazi ország, nincs államisága, önálló identitás nélkül vegetáló közigazgatási egység. Elhitte, hogy az ukránok megadják magukat, néhány nap alatt elfoglalja az országot, és mire a Nyugat eszmél, kitűzi a zászlót Kijevben. Az újságcikkek a Kijev felett aratott diadalról, amik véletlenül kiszivárogtak több orosz híroldalon, pontosan mutatják, mi járt Putyin fejében: az ukrán főváros elfoglalásával és Belarusz "visszacsatolásával" összekovácsolni régi-új Nagy-Oroszországot. Miután ráeszmélt, hogy elmérte magát, életbe lépett a B-terv: bombázni kezdte az ukrán városokat, annak reményében, hogy megfélemlítse és menekülésre kényszerítse a civileket. Az orosz gyalogság képtelen felőrölni az ukrán ellenállást, légierőben viszont óriási fölényben vannak...

A TEJ ÁRA MAJDNEM A DUPLÁJA, A BEZÁRÓ MCDONALD'S-OK UTOLSÓ PITÉIT TÍZSZERES ÁRON ADTÁK EL – KEZDIK MEGÉREZNI AZ OROSZOK A SZANKCIÓKAT

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2022.03.13.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

Riportban számol be a BBC arról, hogy Oroszországban milyen hatásait érzi már a lakosság az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett amerikai, brit és uniós pénzügyi szankcióknak. Több száz nemzetközi vállalat már kivonult az országból, és az intézkedések hatása most kezd érezhetővé válni a lakosság számára: emelkedik az alapvető termékek ára, munkahelyek szűnnek meg, és egyre többen érzékelik Oroszország növekvő elszigeteltségét.

Néhány példa a BBC riportjából:
...

“PUTYIN AZT HITTE, AZ UKRÁNOK TÁRT KAROKKAL VÁRJÁK MAJD” I INTERJÚ ALEKSZEJ NAVALNIJ SZÓVIVŐJÉVEL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.13.A Partizán exkluzív videós interjút készített Kira Jarmis orosz íróval, aktivistával, Alekszej Navalnij szóvivőjével. Többek között az ukrajnai háborúról és az orosz ellenzék antikorrupciós politikai stratégiájáról is kérdeztük. Első könyve, melyben saját, politikai fogolyként megélt börtönélményeit és a kortárs orosz társadalom legfontosabb ügyeit dolgozta fel, a napokban jelenik meg magyarul. Jarmis ellen az orosz hatóságok éppen az adásunk felvételével egyidőben adtak ki újabb elfogatóparancsot.

FRANCIS FUKUYAMA: OROSZORSZÁG CSÚFOS VERESÉGET FOG ELSZENVEDNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.14.


Eltaktikázta magát Putyin, amikor arra épített, hogy az Ukrán hadsereg az orosz invázió első jeleire összeomlik – véli Francis Fukuyama amerikai politológus, közgazdász. Szerinte Putyin nem éli túl hadserege vereségét, ha ez bekövetkezik.

A merész, sorsrontó elméleteiről is ismert, és rendkívül népszerű Francis Fukuyama meglehetősen biztató prognózist tett közzé az orosz invázió nyomán átalakuló világunkról – erről a Politico számolt be, illetve írását az American Purpose-ban jelenttette meg a politológus.

Oroszország csúfos vereséget fog szenvedni. Rosszul mérte fel a helyzetet Oroszország, mert azzal számolt, hogy többségben vannak az oroszpártiak Ukrajnában, ami az ukrán hadsereg gyors összeomlásához vezet. S nincs kit segítségül hívnia Oroszországnak, pedig számos helyen megrekedtek a külvárosokban, az ukránok ellenállásával nem tudnak megbirkózni és eközben tartalékaikat élik fel, utánpótlás pedig nincs. Az összeomlás pedig hirtelen és katasztrofális lesz, nem elhúzódó háború során következik be. Nemcsak, hogy utánpótlás nem lesz a hadseregben, de már visszavonulni sem tudnak és morálisan is szétesik a katonaság. Ami a jelen pillanatban még csak az északi térségekre igaz, délen jobban tartják magukat, azonban kérdéses, ha Észak-Ukrajnában vereséget szenvednek az oroszok, akkor délen se nagyon fogják tudni fenntartani pozícióikat (A brit hírszerzés vasárnap késő esti jelentése szerint azonban Ukrajna fekete-tengeri kereskedelmét elvágták az oroszok).

Nincs diplomáciai megoldása a konfliktusnak, mint ahogy ezt a háború megakadályozását célzó hiábavaló erőfeszítések is bebizonyították. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismételten bebizonyította, haszontalan intézmény – véli a politológus. A közgyűlési szavazásnak azonban volt értelme, mert be lehetett azonosítani, hogy kik a rossz oldalon álló szereplők és kik a megingathatóak.

Fukuyama szerint bölcs döntést hozott a Biden-vezetés akkor, amikor nem engedett a repüléstilalmi övezetre vonatkozó ukrán kéréseknek és nem küldött MIG-gépeket a lengyeleknek sem. A lélektanilag legnehezebb pillanatokban is tartotta magát az amerikai vezetés, mert sokkal célravezetőbb hagyni, hogy az ukránok győzzék le az oroszokat, minthogy Moszkva azzal magyarázkodhasson, hogy a NATO támadta meg. És ezzel egy egészen nyilvánvaló világkatasztrófát is el lehet kerülni. Miközben a MIG -gépek nem sokat adtak volna az ukránok erejéhez, addig a különféle amerikai és NATO-fegyverszállítmányok annál inkább nyomnak a latban. Nem beszélve a NATO hírszerzéséről, ami nagy segítséget jelent Ukrajnának.

Ugyanakkor – ismeri be Fukuyama, mindezért valóban nagy árat fizetnek az ukránok. De nem a MiG-ek és nem is a repüléstilalmi övezet bevezetése dönti el a háborút, az oroszok mészárlását a szárazföldi ütközetek tudják csak megállítani, mert csak itt lehet legyőzi az orosz hadsereget. Putyin pedig nem fogja túlélni hadserege vereségét. Az invázió már magában súlyos károkat okozott a világ populistáinak, Matteo Salvininek, Jair Bolsonaronak, Éric Zemmournak, Marine Le Pennek, Orbán Viktornak, és természetesen Donald Trumpnak. Ez a háborús politika amúgy is felfedte rendszerük autoriter karakterét. S eközben Kínának is feladta a leckét. Hiába fejlesztette High-tech színvonalon Oroszországgal együtt katonai erejét, harci tapasztalatuk messze lemaradt mögötte. Remélhetőleg a várható orosz kudarc eltántorítja attól, hogy Tajvanért harcba induljon. Fukuyama végkövetkeztetése: az oroszok veresége a szabadság újjászületésével ér majd fel. Ami majd megszabadít mindannyiunkat a demokrácia globális hanyatlása miatti félelmektől. 1989 eszméje továbbélehet a bátor ukránoknak köszönhetően.

Csehország a Visegrádi Négyek elé viszi azt a javaslatát, hogy Ukrajnát fogadják be soraikba, az amúgy sem hivatalos uniós formációjukba – ezt a cseh védelmi miniszter jelentette be, ami a News.ru orosz nyelvű portálon illetve a RIA Novosztyi orosz hírügynökség oldalán is megjelent. A miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott, sok közös vonás van az ukránok és köztünk, többek között az Oroszországról szerzett negatív tapasztalatok. Erre annak ismeretében került sor, hogy a múlt heti informális uniós csúcson Versailles-ban Emmanuel Macron elég egyértelművé tette, hogy Ukrajna gyorsított felvétele mindaddig nem aktuális, amíg zajlik a háború. S szerinte a háború kimenetele nem lesz gyors.  Zelenszkij ukrán elnök csalódottságát fejezte ki ennek kapcsán, mert meggyőződése, hogy az európaiak többsége kiáll Ukrajna leendő tagsága mellett.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EZ TÖRTÉNT VASÁRNAPRÓL HÉTFŐRE VIRRADÓ ÉJJEL AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2022.03.14.


Vasárnapi percről percre tudósításunkat az egész napról itt pörgetheti vissza, a hétfőit pedig ide kattintva találja. És ezek a fontos dolgok történtek vasárnap este 20 és vasárnap reggel 6 óra között:

Ez történt a hadszíntéren

- Oroszország a Nyugat-Ukrajnában végrehajtott vasárnapi katonai támadásokkal elsősorban az ukrán hadsereg nyugatról érkező utánpótlását akarja elvágni – mondta a német ARD televízióban Wolfgang Richter katonai szakértő. A lengyel határhoz közeli ukrán repülőterek, bázisok alkalmasak a légi úton Ukrajnába érkező fegyverek és áruk fogadására.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este egy újabb beszédben kérte kitartásra népét, bemutatott kórházban fekvő ukrán katonákat, a NATO-t pedig újra arra próbálta rávenni, hogy légtérzárlattal nehezítsék meg az orosz támadásokat. „Ha nem zárják le a légterünket, csak idő kérdése, hogy orosz rakéták hulljanak az önök területére. A NATO területére. A NATO-országok polgárainak otthonaira” – mondta Zelenszkij, utalva a Lengyelországtól alig néhány tíz kilométerre történt vasárnapi orosz támadásra.

- A Vöröskereszt azonnali tűzszünetet sürget Mariupolban. A kikötőváros lakói hetek óta rémes körülmények között élnek élet és halál között – mondta Peter Maurer, a genfi székhelyű segélyszervezet elnöke. Civilek és katonák holttestei fekszenek az utcán és a romok alatt, a súlyos betegeket nem tudják ellátni. Mariupol több százezer lakosának nincs elég élelem, víz és gyógyszer. A Vöröskereszt segélyszervezet felajánlotta, hogy semleges közvetítőként vesz részt a tűzszüneti tárgyalásokon.

- Szétlőttek egy középiskolát az oroszok Mikolajivtől nem messze, Zelenogában. A szétlőtt iskolaépületről az ukrán külügyminisztérium Twitteren tett közzé egy videót, aminek hitelességét a CNN ellenőrizte. Bár Ukrajnában most online oktatás zajlik, mégis voltak néhányan az épületben.

- Ismét háborúellenes tüntetéseket tartottak Oroszországban, országszerte több mint 800 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség – írta a BBC. Igencsak kockázatos az oroszoknak tüntetni, pénzbüntetést és esetleges börtönbüntetést kaphatnak, ha utcára mennek...

HA ELJÖN GY.

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.14.


A kedves vezető tegnap megnyilvánult a közösségi térben, és azt böfögte oda, hogy nem szabad a baloldalra szavazni, mert azok háborúba vinnék vitéz fiainkat. Érdemes idézni: „A baloldal magyar katonákat és fegyvereket küldene a háborúba. Ne hagyjuk!” – és még hozzá teszi, hogy erről is dönteni kell április harmadikán. Valaki pofán vághatná már Első Orbán Viktort, hogy egyrészt ne hazudozzon, másrészt ne riogassa – hogy úgy ne mondjuk szarassa be – Mária nénit a sparhelt mellett, mert ez egyrészt nem komilfó, másrészt pedig lassan átfordul büntetőjogi kategóriába. Ezt is megnézhetjük.

„Btk. 338. § Közveszéllyel fenyegetés – 338. § (1) Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.” – Ha tekintetes ügyészség és tekintetes bíróság lennék, tudnám a dolgom, de abból fakadóan, hogy a jogállam definiálhatatlan (vö: Varga J.), nincsen semmi sem.

Nem történnek meg dolgok, amiknek meg kellene történnie, legfőképpen nem vágja képen Orbán Viktort, az, aki a közelében jár. Pedig rászolgál alaposan. Ha csak azt vizsgáljuk meg csokorba kötve, milyen ordasságokkal eteti szeretett és megvezetett népét, akik az M1-et nézve reszketnek már tizenkét éve, hogy Gyurcsány visszajön, és akkor vége lesz a világnak. A Fidesz illékony mélységeit mutatja, hogy ennyi sok év egyeduralom után sincsen egyéb mondanivalója, mint az elmúlt nyolc. Már csak annyi sincs, hogy folytatják. Ennyi van, hogy jujj, ami nem egy cizellált tartalom...