2016. február 21., vasárnap

A KOCKÁS ING ÉS A HÓGOLYÓ-EFFEKTUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.02.21.


Ha nem ér véget, a kockás ing remek jelképe az Orbán rendszer elleni lázadásnak, ha ugyan az lesz belőle. A kockás ing remekül kifejezi mindazt, amit ez az önkényuralmi rezsim utál. Talán nem véletlen, hogy ebben a ruhadarabban ábrázolta Klinghammer István a szabad embert, akit ők nem képesek elviselni. Azt az embert, akit nem a formaság, a megfelelési kényszer, a képmutatás és a megjátszás, az alattvalói attitűd jellemez. A rendszer ellenfelei pedig jó érzékkel találtak olyan identitásképző jelképet a kockás ingben, amely kifejezi a tiltakozásukat a hatalmaskodókkal szemben.

Ha tartós marad a spontán keletkezett divat és létrehozza az önkénnyel szembeni összetartozás élményét, nemcsak történelmi szimbólummá válhat, hanem elindíthat egy hógolyó-effektust. Az ilyen civil, nem kívülről szervezett, spontán lázadás, a kockás ingben kifejeződő elutasítás és tüntetés képes megdönteni egy önkényuralmi rendszert, nem a parlamentben ülő kollaboráns pártok, akik egyébként pontosan megfelelnek a rendszer Klinghammer jelezte követelményeinek: véletlenül sem borostásak és nem hordanak kockás inget, mindent megtesznek, hogy belesimuljanak a rendszer által elvárt követelményekbe...

ITT OLVASHATÓ

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ TALÁLKOZÁSA A SZABADKŐMŰVESSÉGGEL

BIOGRÁFUS BLOG
Szerző: An-jou
2016.02.21.


Hogyan találkozott Kosztolányi Dezső a szabadkőművességgel? A tízes évek elején a Világ című szabadkőműves napilap szerkesztőségében dolgozott. Az itteni, illetve ezenkívül még a Budapesti Naplónál végzett újságíró tevékenysége révén is kapcsolatba kerülhetett a mozgalommal. Sőt, a Nyugat szerzői között (a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy három egymást követő nagymestere, Balassa József, Supka Géza és Benedek Marcell ugyancsak „nyugatos” volt, de páholytag volt Ignotus, Fenyő Miksa, Hatvany báró és köztudottan Ady is); A Hét szerkesztőségében (Kiss József például előadott a zombori szabad líceumban is) és más fórumokon – például Nagy Endre kabaréjában vagy épp a Baross Kávéház Balszélfogó asztalánál – bőven találkozott szabadkőművesekkel. Nemcsak ő került kapcsolatba a szervezettel, hanem unokatestvére, Csáth Géza is. Kosztolányi és Csáth azonban már budapesti társaságuknak/munkahelyüknek látogatását megelőzően szülővárosukban, Szabadkán kapcsolatba léphettek/léptek a szabadkőművességgel...

ITT OLVASHATÓ

HILLER-HABONY TENGELY

ÖREG HARCOS BLOGJA
Szerző: Öreg Harcos
2016.02.21.


Hiába, na: mi is öregszünk. Az öreg harcos nem állapot, hanem folyamat. És aki öregszik, annak bizony lankad a figyelme, no meg gyengül a memóriája. A rövidtávú, legalábbis. Mert a régi emlékek elevenen élnek...

ITT OLVASHATÓK 

FOGYATÉKOS-POLITIKA NÉLKÜL NEM MEGY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kiss Viktor
2016.02.21.


Kávézó nyílt az elmúlt hetekben Budapesten, amelyben a hírek szerint csak fogyatékos emberekből áll a személyzet. Mivel a hazai média egybehangzóan nagy terjedelemben számolt be az eseményről, egyfajta mérföldkőként a társadalmi-munkaerő-piaci integrációs folyamatok szempontjából, az esemény remek alkalom, hogy a fogyatékos emberek helyzetéről beszéljünk. Annál is inkább, mivel - bár az ehhez hasonló kísérletek ugyan több szempontból problematikusak - rendszeresen hasonló kezdeményezéseket támogatnak a döntéshozók és a szakmai-civil szervezetek és alapítványok.

Természetesen nem vonható kétségbe az, hogy a jelenlegi és hasonló mintaprojekteknek a hátterében jó szándék áll, ahogyan tisztában vagyok azzal is, hogy az új józsefvárosi kávézó a fogyatékkal élők speciális csoportját célozza meg. Mégis úgy vélem, hogy a hely maga és egész reprezentációja a nyilvánosságban állatorvosi lova annak, ahogyan a fogyatékosokról az őket segítők, a médiamunkások, az „ép emberek” gondolkodni szoktak. A pályázó alapítvány például a „Nem Adom Fel Cafe&Bar” elnevezést választotta – ami apróságnak tűnhet elsőre, pedig bizonyos szempontból a kérdéskör egyik legfontosabb vonatkozását érinti. A fogyatékos embereket ugyanis még mindig alapvetően olyan szerencsétleneknek tekinti a társadalom, akiknek hihetetlen erőfeszítésbe kerül mindaz, ami a “normálisaknak” természetes, akiknek az élete permanens küzdelem, és akik esetében a legkisebb, site-suta eredményt is hatalmas ovációval kell ünnepelni...

ITT OLVASHATÓ

MOST HAL EL PONTOSAN...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.21.


A pedagóguslázadás az elmúlt évek egyik legszebb akciója, maga a megtestesült hazafiság, az értelmiség oly nagyon hiányolt felelősségvállalása a jövőért, gyermekeinkért, az országért.Kár lenne hagyni szétbarmolni, mint annyi mást, mint az egészségügy háromszáz forintért szétvert reformját, mint a pártok finanszírozásának reformját, és még lehetne folytatni a sort.
De ehhez ki kellene tartani, nem lenne szabad engedni a szirénhangoknak, a követelésekről kellene beszélni - a hatalomnak is.
Egyszerűen.
Egyes számú követelés: teljesíthető holnap, kettes számú követelés teljesíthető a következő tanévtől, hármas számú követelés teljesítésére nincs pénz, de ha megmondják, hogy minek a terhére, akkor tárgyalhatunk róla.
Az az ország arról nevezetes, hogy az utóbbi években az elvonások minden szférában nőttek, oktatást, egészségügyet is beleértve, itt lenne az ideje az elszámolásnak - hova ment és megy ez a rengeteg pénz?
Engem nem vigasztal, hogy Sajátláb Rasinak futotta tizenötmillióért iskolára Svájcban, engem az vigasztalna, ha egy ilyen iskolában a helyet például egy országos tanulmányi verseny első helyezettjeként lehetne elnyerni.
Mégse lehet ugyanis mindenkinek az apja miniszterelnök - jelzem, neki sem kellene, hogy az legyen a kedves apuka, a traktorosság jobban állna neki, ha már - Kádár rendszerének hála - meg is haladta a libatolvaj szintet.
Na, nem erkölcsileg, mennyiségileg.

Szóval, észnél kellene a szervezőknek lenni.
Folyamatos akciók kellenének, mert az a tömeg, melyet nem foglalkoztatnak szétszalad, mint öregapó csigái az erdőn...


ITT OLVASHATÓ

ÁL-VIAGRÁKKAL BIZNISZELT BÉKÉSCSABA EGYKORI FIDESZES KÉPVISELŐJE

A BETŰ SZABADDÁ TESZ BLOG
Szerző: kameszka01
2016.02.21.


A Fidesz politikusaihoz köthető jogsértéseknek és bűncselekményeknek se szeri se száma. A napokban Apáti István osztott meg egy jópofa írást facebook-profilján, melyben egy fideszes "péniszbűnözést" leplezett le. Alább a bejegyzés:

ITT OLVASHATÓ

AMI MÁR ÁTCSAP A FEJÜK FÖLÖTT - INTERJÚ KIS JÁNOS FILOZÓFUSSAL

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: Ónody-Molnár Dóra
2016.02.21.

Ami Orbán számára siker, az a demokratikus Európa számára kudarc.
- A miniszterelnök azzal is kockáztatna, ha elfogadná a pedagógusok követeléseit, de azzal is, ha nem.
- Az Alaptörvény módosításának éppen az lenne a célja, hogy a kormány rendkívüli eszközök bevetésével lehessen úrrá a társadalmi elégedetlenségen.
- Interjú Kis János filozófussal:


ITT OLVASHATÓ

NEM KLINGHAMMERNEK SZÓL MÁR A KOCKÁS ING

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.21.


A Jobbik Lipótmezőt akar. Tiborcz kaszált, Jeb Bush kiszállt, Kis János beszólt. A 4K! legalizálna. Üzenet Cambridge-ből. Vasárnap hírmondó.

Már nem is ing, egyenesen inog

A divatvilág hírei most a Cambridge-i campusról érkeznek. Magyar diákok posztoltak kockásinges fotót. A nagy létszámú csoportkép mellé többek közt azt írják, Magyarországon „az oktatási rendszer központosítása nem hozta meg a várt eredményt, a közoktatás kaotikussá és hatástalanná vált”. A Magyar Nemzet hosszan idézi Facebook-posztjukat, s arra jut, hogy a kockás ing a pedagógustiltakozás jelképe lett...

ITT OLVASHATÓ

PÁRHUZAMOS PERONIZMUS

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Tamás Pál
2016.02.20.


Már jó húsz éve sokat mondogatták, hogy a mi világunk latin(amerikan)izálódik. Ugyan nincsenek karneváljaink és tangóbajnokságaink, indián­ romvárosaink és kokaültetvényeink, de nőnek a különbségek a lent és a fent között, mint ott, újjászületnek a nagy földbirtokok, és a városok peremén megpróbálnak megkapaszkodni a vidékről munka híján menekülők, mint ott. Ez igaz. De ezeken túl most mintha fontosabb lenne, hogy hasonlítani kezd a városi közép is.

ITT OLVASHATÓ

BREXIT ÉS EU-REFERENDUM BORZOLJA A KEDÉLYEKET

EKÖZBEN LONDONBAN BLOG
Szerző:Westminster
2016.02.21.


Nagy vihart kavar belpolitikai körökben az EU és Nagy-Britannia között született februári megállapodás, amely előjogokat és speciális státuszt biztosít a szigetországnak a jövőben. A közelgő referendum miatt sem mindegy, hogy a Cameron-kabinet tagjai a bennmaradásra vagy az elszakadásra buzdítanak a június 23-i népszavazáson. Van, aki már döntött: a főváros polgármestere Boris Johnson a Brexitet akarja.

A Brexit vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból komoly kockázatokat rejt mind gazdasági, mind politikai téren, ezért nem véletlen, hogy David Cameron miniszterelnök úgy fogalmazott: "ugrás lenne a sötétbe". Ezért is turnézta végig Európát az elmúlt hónapokban, ezért kopogtatott be többek közt Magyarországra is, hogy az uniós tagállamok vezetői közül mind többen álljanak mellé és fogadják el, hogy az Egyesült Királyság kapjon speciális jogokat az EU-n belül. Ténykedése sikeres volt, mivel Brüsszel fejet hajtott az angolok akaratának és kétnapos tárgyalássorozatot követően végül az alábbiakat hozták tető alá:

ITT OLVASHATÓ

AZ OKTATÁSRÓL KÉRDEZTÜK KÉPVISELŐINKET

LŐRINCI MAGAZIN BLOGJA
Szerző: Lmagazin
2016.02.21.


Kerületünkben is egyre több iskola csatlakozik ahhoz a mozgalomhoz, amely az oktatási rendszer megreformálását tűzte ki céljául. Az ágazat szereplői 25 pontban foglalták össze javaslataikat, amelyekről a kormánnyal, és végső soron a döntéshozókkal, a parlamenti képviselőkkel kívánnak egyeztetni.
 
Szerkesztőségünk levélben kereste meg a kerület két országgyűlési képviselőjét Kunhalmi Ágnest (MSZP) és Kucsák Lászlót (Fidesz). A párosítás jelen esetben már csak azért is szerencsés, hisz mindketten oktatáspolitikusok, és tagjai a Parlament illetékes szakbizottságának. Személyükben, szavazataikkal érdemben képesek befolyásolni az oktatás jövőjét. Levelünk célja, hogy a kerületi nyilvánosság ismerje meg, hogy választott képviselőink hogyan vélekednek az oktatásról, és annak jövőjéről. Bízunk benne, hogy mindketten számot adnak arról, hogy mit gondolnak, a pedagógusok 25 pontjáról.

Tisztelt Képviselő Asszony és Képviselő Úr!
 
Immáron országos méretű tiltakozás hullám alakult ki az oktatási ágazat szinte teljese egészét érintően. A szakszervezetek 25 pontban foglalták össze azon követeléseiket, amelyek teljesítése álláspontjuk szerint nélkülözhetetlen az oktatái rendszer alapvető megreformálásához. Önök törvényhozóként, és a Parlament Oktatási Bizottságának tagjaként különös felelősséggel tartoznak az ágazatnak- Ezért meggyőződésünk, hogy a kerület nyilvánossága számára világossá kell tenniük véleményüket a szakszervezetek 25 pontos javaslatával kapcsolatban.

Ezért kérjük, hogy az alábbi kérdésekre válaszolni szíveskedjék. Válaszaikat változtatás nélkül leközöljük!
 
Kérdéseink:
 

HOL KELLENE KEZDENI?

NAHALKA ISTVÁN BLOGJA
Szerző: Nahalka István
2016.02.20.


Magyarországon a rendszerváltás óta megszoktuk, hogy minden új kormány az oktatás szakmai "térképének" átalakítását tekintette feladatának. Minden új kormánynak az volt a fixa ideája, hogy megmondja, milyen szakmai tartalom érvényesüljön az általa eltervezett változtatások során. A politika megmondta, hogy az iskolákat az önkormányzatok kezébe kell adni (1993), majd, hogy központi fenntartást kell létrehozni (2011). A politika kitalálta, hogy a szakképzés legkorábbi belépése a 11. évfolyam előtt ne következzen be (1996), majd kitalálta, hogy már 9. évfolyamon is lehet szakképzést csinálni (2009). A politika kitalálta, hogy ne legyenek kötelező kerettantervek (1995), majd azt, hogy mégis legyenek (1999), majd hogy ne legyenek (2003), majd újból, hogy legyenek (2011). A politika eltörölte az alsós osztályzást és a buktatást (2007), majd újból lehetővé tette (2011). A példákat mindenki a végtelenségig tudná sorolni, ha volt az elmúlt évtizedekben némi köze az oktatáshoz. Ezekben a példákban, és a mögöttük meghúzódó oktatáspolitikai irányítási "filozófiában" nem a rángatás, az inga-jelleg a lényeg, bár természetesen maga az oktatási rendszer igencsak rosszul élte meg a szabályok gyakori változtatását. Az intézmények persze produkáltak immunreakciókat, reagálásaik többnyire a rángatás következményeinek kivédését, ezzel gyakran az akár jól indokolható, akár bornírt feladatok elszabotálását szolgálták. De erősen az a véleményem, hogy minden ilyen kellemetlenség ellenére nem ez a hatalmi-politikai célokat szolgáló rángatás volt itt a lényeg, hanem a politika szereptévesztése...

ITT OLVASHATÓ

A KOCKÁSFÜLÜ NYÚL ESETE A KLIKKEL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.02.21.


...A kormányzati reakciókból világosan látható: a hatalmon lévőknek fogalmuk sincs, hogy nemcsak a krétahiány, meg egyéb, az oktatás teljes szétzilálását eredményező szabályok vágták ki a biztosítékot az ágazatban dolgozóknál. Hanem az a mélységes gőg, és lenézés, amivel általában minden társadalmi problémát letudni vélnek. Először a szokott lejáratással kezdték (lásd Gallóné Péter Piroska esetét), de ez gyorsan megbukott. Akkor – és azóta is – azzal próbálkoznak, hogy más, hasonlóan nehezen élő társadalmi csoportokat uszítsanak a tanárok ellen, mondván, hogy épp most kaptak béremelést, de telhetetlenek. Erről is kiderült: a 25 pontban a tanári béremelésről szó sincs. Egyedül az iskolákban nem tanítással foglalkozók bérének rendezését kérik, mivel az iskolatitkárok, és más kisegítők 2008 óta nem láttak béremelést.

Hangsúlyozzák azonban, hogy a Klebersberg Intézményi Központ (ilyesmi neve van, de mindenki csak KLIK-ként emlegeti) működése megbukott. A KLIK az ész nélküli centralizálás mintapéldánya. Mivel Magyarország összes iskoláját állami tulajdonba vették, ennek a központnak kellene működtetnie az összes, közoktatásban részt vevő iskolát – a Statisztikai Hivatal szerint 10 ezer 829 általános iskolát, szakiskolát, gimnáziumot (2014/15-ös tanév adatai). A KLIK a munkáltatója az ezekben dolgozó 153 ezer pedagógusnak! Ezzel egyébként a KLIK vált Közép-Európa legnagyobb munkáltatójává. Ugyanis a KLIK veszi föl formailag is az összes tanárt, nevezi ki az iskolaigazgatót, gondoskodik a többezer épület fenntartásáról, az oktatáshoz szükséges eszközök beszerzéséről, egészen az immár jelképpé vált krétától a WC papírig. Állítólag a közbeszerzési eljárások összevonása alapján olcsóbban. De a KLIK rendeli meg és osztja szét – az iskolák megrendelése alapján – a tankönyveket, fizeti a béreket, az épületek számláit. Illetve hol fizeti, hol nem. Éppen karácsony előtt több hetet késtek a bérek kifizetésével – a nem állományban lévő, hanem szerződéses óraadóknak a mai napig tartoznak – van, akinek szeptember óta. De baj van a számlákkal is: eddig két iskolában zárták el a gázt – ezzel a fűtést – a számlák nem fizetése miatt, és megjelentek az áramszolgáltatók is, hogy a hat hónapos késéseket nem tudják sokáig tolerálni...

ITT OLVASHATÓ

HELYREIGAZÍTÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.02.21.


A héten írtam egy cikket. Elismerem, kicsit talán cinikusabb hangvételű volt a tőlem megszokottnál, a „Klinghammer egyszerű befőttje” címet adtam neki, le is közölték a HVG véleményrovatában, sok egyetértő visszajelzést kaptam utána.

A cikk egy riport alapján készült, igen, az alapján, ami a „kockásinges” tiltakozást elindította, és azért írtam, mert úgy éreztem, az a rész, amiben olyan egyszerű hasonlattal indokolja az elkülönített oktatás szükségességét, hogy olyan ez, mint a befőtt, ahol „2-3 rossz szem az egész üveget elronthatja”, nem kapott elég hangsúlyt a riportról megjelenő kritikákban, elemzésekben.
Az írásban, a témáról való kormányzati hangok kapcsán röviden megemlítettem még két megnyilatkozást, Balog Zoltántól, és Kósa Lajostól is, azért, hogy időben és stílusában elhelyezzem Klinghammer István megközelítését is.
Aztán nem várt fordulat következett. Telefonos és emailes megkeresést is kaptam az EMMI-ből, amiből kiderült, gond van vele. Nem a teljes cikket kifogásolták, hanem csak a „szeretetteljes szegregáció” kifejezéssel kapcsolatban merült fel probléma: „Hol s mikor hallotta ezt a kifejezést Miniszter úr megnyilatkozásaként? Nem hallhatta, hiszen ő sohasem mondott ilyet.”… „Arra kérjük Önt, maradjunk partnerek, s mindkét fél számára terhes és időigényes procedúrák helyett vonja vissza állítását, vagy kérjen ugyanott elnézést a leírtak miatt.”- írták, jelezve az is, hogy ilyen esetekben perre viszik az ügyet...

ITT OLVASHATÓ

MEGMUTATJUK, HOGYAN SZÁMOLT BE A KÖZTÉVÉ A KOCKÁS INGES SZOLIDARÍTÁSRÓL

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.20.


Nagyon értik a dolgukat az adómilliárdjainkból fenntartott propagandagyár munkásai.

Hétfőn bemutattuk, hogyan látnak egy átlagos napot azok, akik a köztévé Híradójából tájékozódnak. Semmi kormánykritika, ellenzéki politikus még mutatóba se, helyette migránsveszély és működő magyar reformok.

A tegnapi ellenben nem átlagos nap volt, történt ugyanis valami szokatlan a magyar közéletben. Diákok és tanárok százai fejezték ki szolidaritásukat egymással és a kormányzati lejáratókampányok áldozataival. Vajon hogyan reagált a kockás inges mozgalomra a közmédia? Igen, természetesen elhallgatta. Folytatta viszont a lejáratókampányt...

ITT OLVASHATÓ

FINCSI GRILLVACSORA LETT A FELZÁRKÓZTATÁSI PÉNZEKBŐL

MUTYIMONDÓ - ÁTLÁTSZÓ
Szerző:  
2016.02.20.
Heti Top 5 – Átlátszó:
1,5 millió forintot fizetett a Földművelésügyi Minisztérium 12 promó cikkért
Sellők és Matolcsy-rokonok hada bukkant fel a vizes vb imázsfilmjének farvizén
Most egy fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz
Magáncégnél landolt a túlárazott spot ára, ami miatt Hosszú Katinka kiakadt
Rejtély! Minek kell a NAV-nak kutyaszállító?

ITT OLVASHATÓ

ARZENÁL. AVAGY KOCKÁSABB VAGYOK, MINT GONDOLTAM

MESENINCS BLOG
Szerző: Blogosz
2016.02.20.


Magam is meglepődtem: benéztem a szekrényembe, hadd lássam már, hány kockás ingem van. Mert ügyes kis táborformáló marketINGhúzás is ez a kockásingezés, ami az anya(g)országban zajlik, ezzel együtt viszont már rég valóban elég abból, ahogy a köpönyegét forgatja a hatalom. Amely amúgy maga is kockásinges rendszerváltó srácokból lett azzá a szervezett bűnözői hálózattá, amely épp a rendszerváltás óta példátlan módon és mértékben (nem, már Gyurcsányék sem hasonlíthatóak ehhez, rég meghaladták őket is) az egész országot módszeresen kifosztja, elbutítja és betonnal tölti fel, kifelé pedig elszigeteli, és hozzájárul Európa szétfeszegetéséhez is. Szóval, hogy tanügyi gondok és ellehetetlenülés? Ó, azon jóval túlmutat a gondok és galádságok sokasága  de valahol el kell kezdeni, tőlem legyen akár ez.


ITT OLVASHATÓ

SOSEM TUDOD, MIRE SZÁMÍTHATSZ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.02.21.


„Játszom. Színes papírdarabokból készítek egy képet, a mintát megrajzoltam, a darabokat kivágtam, már csak rá kell ragasztani a kartonra. Büszke vagyok magamra, tetszik a művem…Az ajtóban megjelenik anyám, s mint egy fúria rám rivall, hogy micsoda haszontalanságokra pazarlom az időmet…Az arca eltorzult a dühtől, a szemei szikrát szórnak, s én nem értem, mit követtem el. Szégyellem magam, félek, legszívesebben a föld alá süllyednék. Fáj. Egyedül vagyok…”„Beszélgetünk. Anya és én, kettesben. Olyan jó beszélgetni vele, okos, megértő, figyel rám. Megdicséri a rajzomat.” (részletek egy pszichológiai tanácsadás szövegéből, középkorú nő emlékei a gyerekkoráról)
„Amikor még gyermek volt a gyermek…"
Az ambivalens kötődésben élő, vagy inkább függő gyermek sosem tudhatja, hogy az anyjával való következő érintkezéskor mi vár rá: elfogadás vagy elutasítás. S mindennek az okát sem érti, hisz valójában nincs, vagy minimális az összefüggés saját viselkedése, s az anya erre adott reakciója között, mert ez sokkal inkább függ a az anya aktuális érzelmi állapotától, semmint a gyerek cselekedeteitől. De hogy „túléljen”, azaz a kapcsolatban maradhasson, magára vonatkoztatja az okot, hisz ez az egyetlen esély, - valójában az esély illúziója - hogy befolyása legyen a kimenetelre. 

ITT OLVASHATÓKLIK EMMI SÖPRÖGET ÉS DUDORÁSZIK

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.02.21.


Majdhogynem keresztcsíkos zakóban, kezében esernyővel nyomja az ipart, akárha kockás fülű nyúl, vagy még inkább Mary Poppins, annyira elvarázsolta őtet a zordon élet. Sőt, hősöket is ad nekünk a’la Mrs. Dalloway, és ő Horváthné Oláh Mária.

Tanerő ő itt, a környékünkön a kerítésen belül, és a KLIK elvarázsolt szoftverje, amelyről már volt szerencsénk dalolni, és amely az ország pedagógusainak nagy részétől, távhőszolgáltatóktól miegyebektől megvonja a fizetést, neki, a kiválasztottnak duplán utal. Ezzel dönti bohózatba önmagát.

Van úgy, hogy nem jön fizetés és útiköltség-térítés, de most például már az elmúlt két hónapban én egy-egy fizetéssel többet kapok. Utalom vissza a saját költségemen, mert rendes vagyok, és másképp nem tudják korrigálni a hibát” – Ezt meséli Horváthné Oláh Mária makói tanárnő...

ITT OLVASHATÓ

A TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT BIZTOSÍTJA AZ EAGLES OF DEATH METAL MAI, BUDAPESTI KONCERTJÉT

LÁNGOLÓ GITÁROK
Szerző: DANKÓGÁBOR
2016.02.20.


Ma pótolja budapesti koncertjét az Eagles Of Death Metal, ami ősszel a zenekart ért párizsi terrortámadás miatt maradt el. A szervezők többször is hangsúlyozták, hogy mindenki érkezzen hamarabb a szokottnál, ugyanis a nagyfokú biztonsági ellenőrzés miatt lassú lehet a bejutás. A biztonsági ellenőrzés olyan komoly lesz, hogy a rockzenekar koncertjére a TEK is kivonul. A Bors azt írja, hogy lesz látható és nem látható rendőri jelenlét is, tehát a közönség soraiban fedett terrorelhárítók lesznek, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni. 


ITT OLVASHATÓ

TEJKÉK BALATON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.02.20.


A Bezerédi utcai általános iskolában történelemre és magyarra tanított Wenner József. Kopott zakója alatt jobbára kockás inget viselt. De nem ezért szerettem. Hanem mert ő szerette, amit az óráin előadott. Sose felejtem el, ahogyan történelemből felelevenítette az alig néhány évvel korábban befejezett második világháború eseményeit. Sokszor előfordult, hogy az általa oly élvezetesen felidézett történésekből a tankönyvben csak egy-egy mondatot leltem, olykor még annyit se. Például Dunkerque homokdűnéiről beszélve, miután a fekete táblára lendületesen felírta az általunk ismeretlen város nevét, ugyanazzal a lendülettel vázolta fel a Doveri-szoros innenső tengerpartjára szorított francia katonák egyre zsugorodó hadállásait, szinte láttuk a minden oldalról rájuk törő német túlerőt, átéreztük reménytelennek láttatott helyzetüket, aztán fellélegeztünk, amint Anglia csücskéből értük indult a hajó- és csónakáradat, szorítottunk, hogy minél több embert tudjanak megmenteni. Wenner Józsefnek köszönhetően olyat is tudtam erről a korszakról már gyerekkoromban, amit mások nem, jól emlékszem egyebek között a finnországi csata kezdetét jelző mondatára, hogy a karéliai földszoroson meginduló támadás előtt szovjet gépek bombázták Helsinkit és Viipurit...

ITT OLVASHATÓ

AMIT NEM MONDHATTAM EL AZ ÁLLATKÍNZÁS ELLENI TÜNTETÉSEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balta Flóris
2016.02.20.


Az állatokkal szembeni igazságosság ügye fontos a feminista aktivisták számára, ezért döntöttem úgy, hogy vállalom a megszólalást, és az állatokért való összefogásban is megjelenítem a feminista gondolatot, az állatok jogainak feminista képviseletét. A szervezők kezdeti ellenállása után több aktivistatársammal közösen sikerült elérnünk, hogy helyet biztosítsanak ennek, ezért íródott az alábbi beszéd. Sajnos a szöveg elküldése után - arra való hivatkozással, hogy már leadták az MTI-nek a demonstráció programját - a rendezők visszavonták a felkérést. Meggyőződésem, hogy feminizmus nélkül nem csak a nőket és a gyerekeket, de az állatokat sem lehet felszabadítani, ezért az el nem mondott gondolatokat abban a reményben bocsátom most a nyilvánosság rendelkezésére, hogy embereken és más állatokon is segíteni fognak.


ITT OLVASHATÓ

FONTOS EMBEREK (3)

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.02.21.


Jóreggelt. Jó reggelt. És akkor most következzék a „fontos emberek” sorozat harmadik, egyben utolsó (?) darabja, de most nem tőlünk, nem, nem, sokkal jobbat találtunk ide a végire – méghozzá Pápai Gábortól Baánköztársaság címmel.  Ezt az itt, ni!

Nem ez a botrány. Nem a hóna alá csapott festmények, nem az ingyenlagzi, nem a “királyi” várból Orbán elől a Galériát Ligetbe evakuáló kormánybiztos. De nem is a kockásingező Klinghammer, nem Czunyiné, Gál Roland, Farkas Flórián, ezek senkik. Hanem az omerta!
A kormányokon átívelő hallgatás fala...

ITT OLVASHATÓ

CSAVARGÁSOK KEREKESSZÉKKEL

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Magyar Aletta
2016.02.20.


Farkas Dezső, PrehryFarkas kollégánk írt egy emailt pár hónappal ezelőtt, hogy van itt egy lány: Tóth Tímea, aki nagyon jól ír, nemrég jött haza az Egyesült Államokból és ja, amúgy kerekesszékes. Aztán olvasgatva Timi írásait kirajzolódott előttünk egy vidám, kivételesen jó humorérzékkel megáldott fiatal nő képe, aki piszkosul jól ír. És aki nem mellesleg nagyon vagány, bátor és belevaló ember, mert van és volt bátorsága ahhoz, amihez keveseknek: minden akadállyal makacsul szembemenve harcolni az álmaiért! Aztán egy téli este személyesen is megismerkedtünk. Beszélgettünk erről-arról, mindenféléről. Azt az estét több email váltás követte, aminek eredményét most itt olvashatjátok:

ITT OLVASHATÓ

RÁHORDÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2016.02.20.


Van nekünk, ugyebár, a Don. Mármint, a szélmalomharcos don Quijote, a Kárpát-medence lovagja, aki, mint tudjuk, az Unió érdekében emeltetett kerítést, voltaképpen szolgálatot tett a földrésznek. Merthogy rendnek kell lennie, és itt főleg gazdasági migránsokról volt szó. Igaz, hogy ezekből se lehet kicsiny hazánkban nagyítóval sem kimutatni egyetlen egyet se, de a Don büszke rá, hogy megvédte a földrészt. A kvótáról, persze, hallani sem akar. Igaz, hogy – mint az Unió tagja – a terhekből is vállalnia kellene a részét, de ehhez nem fűlik a foga. Na ja, könnyebb a markát tartani a felzárkóztatási támogatásért. A marka pedig elég nagy, és rezzenéstelenül tartja.

Magyarország valóban schengeni kötelezettségének tett eleget a határzárral, viszont egyedülálló, hogy milyen alávalóan és gusztustalanul bánt az érkező emberekkel. Azoknak eszük ágában se volt maradni, miért is tették volna? Egy olyan országban, ahol embernek se tekintik őket, ahol gyűlölet veszi körül őket? De hát Orbánék mindent meg is tettek, hogy megszabaduljanak a területükön lévő menekültektől. E mögött jobboldali populista megfontolások voltak, mindenekelőtt az iszlámellenesség, amit Orbán hónapok óta egyre jobban gerjeszt. Egy olyan országban, amelyben a lakosságnak mindössze 0,06 %-a muzulmán. Azért az egyensúly kényes, mivel Vona éppenhogy iszlámbarát, mégis a Jobbik szavazataival verték át a parlamentben a migránsok elleni tűzparancsról szóló törvényt. Érdekes ország ez a Magyarország…

ITT OLVASHATÓ