2022. május 16., hétfő

A HATÁRIG NYOMTÁK VISSZA AZ OROSZOKAT HARKIVNÁL, PÁR OROSZ VEZETŐ MÁR FELADNÁ A HARCOT - LEGFONTOSABB HÁBORÚS HÍREINK HÉTFŐN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.16.


Orosz részsikerekről jelentett a Donbaszban az ukrán vezérkar. Az orosz előretörés áldozatos és lassú, de folyamatos a térségben. Közben úgy tűnik, Harkivet teljesen feladták az oroszok. Az ukránok szerint nyár végére véget érhet a háború - ukrán győzelemmel. Újra előkerültek pletykák Vlagyimir Putyin egészségügyi állapotával kapcsolatosan, egy hangfelvétel szerint a Kreml vezetője halálos beteg. Az orosz erők a hétvége folyamán tovább támadták az Azovsztal-üzemet, illetve Lvivet is. Az amerikai orosz nagykövet szerint az ukrajnai háború miatt szakadás alakult ki a Kremlben: egyes moszkvai tisztviselők vissza akarják vonni a megszálló csapatokat. Anatolij Antonov szerint Amerika titokban tárgyalási feltételeket ajánlott Putyinnak, és utalta arra is, hogy egyesek a Kremlben készek feladni az ukrajnai harcot. Az orosz-ukrán határon található egyik határkővel szelfiztek a Harkiv várost védő ukrán területvédelmi milíciák, azt bizonyítva, hogy az orosz csapatokat sikerült kiűzni teljesen a térségből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

1. Orosz ügynökök "úgy vélik, Putyin halálos beteg". Az ukrán hírszerzés vezetője szintén erről beszélt.
2. Oroszország kazettás bombákkal támadja az Azovsztal-üzemet.
3. Lvivet orosz rakéták vették célba, de az ukrán légvédelem elhárította a támadást.
4. Az orosz csapatok kivonultak Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv környékéről.
5. A NATO főtitkára kijelentette: Törökország nem akasztja meg Finnország és Svédország csatlakozását.
6. Zelenszkij azzal vádolja Macront, hogy engedményeket tenne Oroszországnak.
7. Az amerikai orosz nagykövet szerint szakadás alakult ki a Kremlben, egyesek feladnák az ukrajnai harcot.
8. Az ukránok már a határig visszanyomták az oroszokat Harkivnál...

DÉS: JOGGAL NÉZNEK HÜLYÉNEK MINKET

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.05.13.Ha a Kádár-korszakban gyerekként kezelték a választókat, úgy a Fidesz egyenesen "hülyének nézi" az embereket – véli Dés László zeneszerző.

"Könnyű nekem" – ironizált Dés László zeneszerző a választásokkal kapcsolatos véleménye bevezetőjében. Megjegyezte, őt személy szerint nem igazán érdekli, hogy milyen struktúrában folytatja a kormányzat a munkáját, sokkal fontosabb kérdésnek tartja, hogy egyértelművé tegyék, Magyarország mely irányhoz akar tartozni: "a demokráciákhoz, vagy a kipcsakokhoz, a türk tanácshoz, és a többi állatsághoz."

Kifejtette, azokat az elveket kéne tisztázni, amelyek a választók akarnak élni és tevékenykedni. Ehhez kell megteremteni az infrastruktúrát, amely biztosítja azt hogy a választott elv mentén is el tudják tartani magukat az emberek.

"Egy komolyan demokratikus országban, legyen az Németország, Franciaország, vagy Anglia annak századát, de inkább ezredét sem lehetett volna megcsinálni annak, amit itthon elkövettek, mert milliók mentek volna az utcára" – tette hozzá. Hangsúlyozta, meg kell tanulni demokratikusan gondolkodni, és igényeket támasztani.

A művész szerint, ha a Kádár-korszakban gyerekként kezelték a választókat, úgy a Fidesz egyenesen "hülyének nézi" az embereket. "És eddig sajnos úgy tűnik, hogy joggal." Hozzátette, előbb-utóbb rá kell jönniük a magyaroknak is, mekkora különbség van a magyar és például az osztrák helyzet között. 

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

FELKÉSZÍT-E AZ ÓVODA AZ ISKOLÁRA? | TELEPJÁRÓ #15

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.05.14.Sokan a szegény sorból származó gyerekek iskolai teljesítményének javulását várták attól az intézkedéstől, hogy a kormány 2015-ben hároméves kortól kötelezővé tette az óvodáztatást. Mi történt az elmúlt hét évben az óvodarendszerben? Ki lehet-e mutatni bármilyen változást? Erre keressük a választ a Telepjáró mostani adásában. Az adás vendégei: - Kende Ágnes szociológus, kutató, a Rosa Parks Alapítvány munkatársa - Kiss Renáta Mária, a Szegedi Tudományegyetem Képességfejlődés Kutatócsoportjának munkatársa - László Zsuzsa, a REYN Roma koragyermekkori hálózat szakmai vezetője - Váradiné Farkas Mária, a halmajugrai óvoda vezetője
„LÁBDZSÁKLÁJSZ!” – AVAGY AZ ÚJ KORMÁNY KÖSZÖNTÉSE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.05.16.


Hatalom a hatalomért – ennek beismerése az új kormány szerkezete és névsora, a közhiedelemmel ellentétben nem a válságkezelési buzgalomnak köszönhető a rengeteg „pénztárca”. A személyiségnek ugyanakkor még a karizmatikus vezető köré épülő NER-ben is van olykor némi szerepe – erre tekintettel fogjuk értékelni a jövőben az új kormány tevékenységét akkor is, ha egyelőre szkeptikusak vagyunk a miniszterek mozgásterével, lehetőségeivel kapcsolatban. Vélemény.


„Mennyi minisztérium a gazdaságra! Lám, Orbán tudja, hogy közel a vég, nagy a baj, muszáj már kezelnie a válságot, amelyet nagyrészt ő okozott! Ez a rengeteg pénztárca egyenlő egy beismerő vallomással!”

Efféle gyorselemzések láttak napvilágot pénteken, amikor Orbán Viktor bejelentette kormánya kétségkívül szokatlan szerkezetét és miniszterei kilétéről is fellibbentette a fátylat. A miniszterelnök eskütételének napján ideje tehát, hogy számba vegyük, mit üzen az új kormány szerkezete és személyi állománya, mire számíthatunk a ma kezdődő negyedik kétharmados ciklusban.

A dramaturgiából csupán alapfokon képzettek is sejtik már ezen a ponton, hogy alábbiakban cáfolni igyekszünk majd a fent idézett magyarázatot. Na nem azt, hogy beismerő vallomás a kormányszerkezet és – névsor. Valóban az. Csak éppen meglátásunk szerint egészen mást ismer be, cseppet sem a szakmai szempontok, a valóságalakítás, a válságkezelés fontosságáról mesél. Ellenkezőleg.

Ezek a minisztériumok és miniszterek azt üzenik: a hatalom a hatalomért van. A kormányzás középpontjába mostantól egyértelműen és nyíltan annak megtartása került. Másodlagos, harmadlagos… hatodlagos szempont az ország működtetése. Az volt eddig is, persze. Kicsiben megfigyelhette ezt már mindenki, akinek van mondjuk iskoláskorú gyereke: fejlesztés, az volt, új tornaterem simán épült, olykor egyenesen cuki kicsi stadion – a vécék viszont a suliban továbbra is takarítatlanok. Olykor szappanra, vécépapírra sem futja iskolában, kórházban – tisztességes tanári, szakszemélyzeti fizetésre pláne. Az ember tényleg azért imádkozott az elmúlt években, hogy vegyenek már végre Mészáros Lőrincnek egy szappangyárat valami még máshová ki nem lopott EU-s forrásból. Ha tőle veheti az állam azt is, talán jut majd szappan minden suliba, kórházba. NER-es takarítócég van már ugyan, évi 480 milliárdos megbízást is kap olykor az államtól, a kórházakban ügyködik is, de ha a sulikra valamiért mégsincs kapacitás, bánjuk is mi: Rogán Antal, a rutinos feltaláló szabadalmaztasson mondjuk vadiúj sulitisztító robotot. Rendeljenek belőle százcsilliárdért. Akkor talán lesz takarítás az iskolákban is...

ORBÁNT FÉLREÁLLÍTJÁK BRÜSSZELBEN A MINDENT ELUTASÍTÓ POLITIKÁJA MIATT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.16.


A litván külügyminiszter szerint Orbán túszul ejti az uniós döntéshozókat, míg ők Oroszországot terrorista államnak nyilvánították, de bízik abban, hogy jobb belátásra tudják bírni a magyar kormányfőt. Az amerikai sajtó szerint az új Orbán-kabinet összetétele azt bizonyítja, továbbra is szoros szálakkal kötődik a magyar kormány a Kremlhez. A német sajtó Novák Katalin a háborúval kapcsolatos határozott oldalválasztásáról ír. Nemzetközi lapszemle.

Dűlőre jutni Orbánnal az orosz olajembargó kérdésében keményebb dió, mint azt sokan gondolták – írja a Politico. A szerző hozzáteszi, hogy a probléma megoldásához nem lett elég, ha Ursula von der Leyen villámlátogatást tesz a Karmelitában. Különösen annak ismeretében, hogy hónapok óta dolgozik Brüsszel ezen a szankciós csomagon, mégsem jutott egyről kettőre Orbánnal.

Pedig nem kis engedményt tett eddig neki, és más, az orosz olajtól nagyban függő országoknak is, de a magyar kormányfőnek ez sem elég, újabb követelésekkel bővül a listája, 4-5 éves átmenetet szeretne. A Brüsszellel évek óta hadilábon álló rebellis Lengyelország egy pillanat alatt éles kanyart vett, és lelkes támogatója lett az uniós szolidaritásnak. Ezzel szemben Orbán makacsul hirdeti nacionalista elveit.

Tavaly szeptemberben 15 évre szóló olajszerződést írt alá az oroszokkal, illetve atomerőmű építését a Roszatommal. Másrészről a magyar kormány Ukrajnával való diplomáciai kapcsolata igencsak ellentmondásos a trianoni sérelempolitizálás és a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati joga miatt. Az elemzés szerint Orbán csökönyössége nem véletlen, hiszen elindult a jogállami normasértés miatti eljárás, és a helyreállítási alapból sem kap, mert nem megfelelő költségvetési tervet nyújtott be. Emiatt Orbán megleckéztet, ha már Brüsszel sarokba szorítja.

Orbán túszul ejti az uniós döntéshozókat, amikor ellenszegül az uniós többség akaratának – nyilatkozta a litván külügyminiszter a France 24-nek adott interjúban annak kapcsán, hogy az EU még mindig nem tudta elfogadni a Moszkva elleni uniós szankciós csomagot. Gabrielius Landsbergis mégis bizakodó, szerinte jobb belátásra tudják bírni a magyar kormányfőt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a litván parlament megszavazta azt a javaslatot, amely Oroszországot terrorista államnak nyilvánította, és kimondta azt is, hogy Ukrajna területén népírtást hajt végre az orosz katonaság.

A Balkan Insight szerint Lengyelország hiánytalanul megkapja Brüsszeltől a helyreállítási alap 750 milliárd euróját, amire Magyarországnak a jelen esetben semmilyen esélye sincs. Lengyelország esetében a független bírósági rendszer hiánya okozta a galibát, amit törvényi úton fokozatosan helyreállítanak, a másik kifogás az ország egyharmadnyi területén létrehozott úgynevezett LMBTQ-mentes zóna bevezetése volt, amit most egy bírói határozat alkotmányellenesnek nyilvánított. Így hamarosan elhárul az akadály a Covid-féle helyreállítási alap kifizetése elől.

Stars and stripes az Orbán-kormány tagjairól ír, és megállapítja, hogy az új kabinet összetétele azt bizonyítja, továbbra is szoros szálakkal kötődik a magyar kormány a Kremlhez. Két személyt említ meg az írás: az orosz külügyminiszter által magas állami kitüntetésben részesült Szijjártó Pétert, valamint Szalay-Bobrovniczky Krsitóf leendő védelmi minisztert, akinek orosz céggel van közös projektje Egyiptomba szállítandó vasúti kocsik legyártására. Szerintük érdekes választás Navracsics Tibor, aki azt jelzi, hogy Orbán folytatja pávatáncát, és a keleti irányt a Nyugat felé vele akarja kiegyensúlyozni. Navracsics egyértelmű feladata, amennyi letiltott pénzt csak tud, szerezzen meg Brüsszeltől.

Novák Katalin a legfiatalabb elnöknő Európában – írja az új magyar államfőről a Der Standard, amely kiemeli, mekkora felhajtás volt az eskütétel körül, és milyen nagy katonai tiszteletadásban részesült. Novák a bekitatási beszédében bejelentette, hogy első hivatalos útja kedden Lengyelországba vezet. Sietnie is kell, hisz igencsak megromlott a két ország virágzó kapcsolata az oroszok ukrajnai háborúja miatt, Novák a beszédével ezt az utat és a békülés lehetőségét készítette elő, mert nemcsak hogy elítélte az oroszok agresszióját, de még azt is bejelentette, egyétért a háborús bűnök elkövetését bizonyítandó vizsgálatok lefolytatásában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

AZ UKRAJNA ELLENI HÁBORÚ ÉS AZ ÚJ GLOBÁLIS REND

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÁLAS PÉTER
2022.05.14.


Milyen következményekkel járhat az orosz agresszió az Európai Unióra, az Egyesült Államokra és Kínára nézve?


Az orosz–ukrán háború a poszthegemoniális nemzetközi hatalmi rend konfliktusai közé illeszkedik – az olyan, a fennálló hatalmi status quót megkérdőjelező konfliktusok sorába, mint a 2008. augusztusi grúz–orosz háború, Kínának a Dél-kínai-tengeren zajló mesterséges szigetépítési projektje és Tajvan körüli katonai aktivitása, a Krím félsziget 2014-es orosz annexiója és a kelet-ukrajnai szeparatizmus moszkvai támogatása, vagy Oroszország 2015-ös bekapcsolódása a szíriai polgárháborúba.

Ezen vállalkozások mindegyike az Egyesült Államok által korábban kialakított helyi status quo megváltoztatását célozta, abban bízva, hogy Amerika képességeinek relatív gyengülése és stratégiai érdeklődésének változása lehetővé teszi a kiszorítását, legalább a status quót megkérdőjelező nagyhatalmak közvetlen környezetéből. Ebből a szempontból az orosz–ukrán háború tétje korántsem csupán Ukrajna jövője, hanem az is, hogy e háború hoz-e, s ha igen, mekkora fordulatot hoz a nemzetközi rendszerben.

Mire képes az orosz haderő?
...

UNGVÁRY KRISZTIÁN: ORBÁN VIKTOR NEM MEHET NYUGDÍJBA

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
202.05.16.


Történelmileg nem törvényszerű, hogy időről-időre visszatér itthon az egyszemélyi vezetés, az pedig nóvum a magyar politikatörténetben, hogy Orbán Viktor nem vehető ki a nevével fémjelzett rendszerből - mondta a hvg360-nak Ungváry Krisztián történész. A kormány szempontjából logikus lenne Rogán Antal kezébe adni az összes titkosszolgálatot, a magyar demokrácia szempontjából viszont katasztrófa. Interjú...

EGY BOMBAERŐS INTÉZET KI TUDNA ÁLLNI A BALATONÉRT, DE MOST A POLITIKAI IRÁNYÍTJA A TUDOMÁNYT – INTERJÚ JORDÁN FERENCCEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2022.05.16.


Jordán Ferenc a Tihanyban található Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) igazgatója volt 2019 és 2020 között. Az ellentmondásos megítélésű biológus kirúgásához nagyban hozzájárult, hogy nem félt a konfrontációktól, és nyíltan felszólalt a tó körbebetonozása ellen. Jordán úgy véli, hogy a Balatont kutató intézet 2021-ben csak papíron önállósodott, és szerinte a politika érezhetően rátelepedett a tihanyi kutatóintézetre. A BLKI ugyanis az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagja, aminek az elnöke az a Maróth Miklós, aki Orbán Viktor tudománypolitikai tanácsadója. Mindez azért különösen problémás Jordán Ferenc szerint, mert pont ez az intézmény tudna kiállni a tó természeti érdekeiért, miközben a Balaton-partot évek óta próbálja elfoglalni a fideszes elit és más nagyvállalkozók. Azt persze mindenki tudja, hogy nem kellene kiirtani a nádast és luxusingatlanokat építeni a partra, de jelenleg nincs olyan intézmény, ami ezért elég hangosan kiállna. Interjú...

EZ ELON MUSK EGYMILLIÁRD DOLLÁROS VICCE? - A MILLIÁRDOSTÓL NEM IDEGEN AZ ÁRFOLYAMOK MANIPULÁCIÓJA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2022.05.16.


A Twitter körüli felvásárlási hercehurcát talán kissé más megvilágításba helyezheti, ha belegondolunk, Elon Musk hányszor és milyen módokon „játszott” az árfolyamokkal. Persze sohasem a saját zsebe ellen. Úgy tűnik azonban, a Twitter-üggyel esetleg még ő is megégetheti magát.


A Wedbush Securities elemzője, Dan Ives szerint „Elon Musk bizarr tweetje a Twitter cirkuszi show-ból egy péntek 13-i horrort csinált”. Ezzel kommentálta Elon Musk bejelentését, amely szerint felfüggeszti a Twitter korábban bejelentett felvásárlását. A Tesla, a SpaceX, a PayPal és más igencsak innovatív cégek alapítója április elején jelentette be, hogy döntő részesedést szerzett az amúgy már egy ideje gyengélkedő Twitterben, majd nem sokkal később az egész társaság megvásárlására ajánlatot tett.

Azt már akkor több szakértő furcsállotta, hogy 54,2 dollárt kínált egy részvényért; ezt a szintet a papír még akkor is éppen csak megközelítette, amikor a piac a hír hatására szabályosan felrobbant, és rövid idő alatt 20 százalékkal, 40 dollár körüli szintről 50 dollárra emelkedett. Az ezt követő bizonytalanság miatt aztán némileg le is morzsolódott az árfolyam, majd a pénteki bejelentés után igazi zuhanórepülésbe kezdett.

Musk elbizonytalanodását, noha a Twitter igazgatósága már elfogadta az üzletet, azzal indokolja, hogy kétségessé vált a cég becslése a szolgáltatással kapcsolatos spamek és hamis fiókok számáról, és ezt meg kell vizsgálni. A társaság hosszú ideje 5 százalékra teszi az olyan fiókok számát, amelyek mögött nem valódi felhasználók, hanem robotok állnak, bár 2022 első negyedévi jelentése egy figyelmeztetést is tartalmaz, amely szerint „előfordulhat, hogy a hamis vagy spam fiókokra vonatkozó becslésünk nem tükrözi pontosan az ilyen fiókok tényleges számát, és a hamis vagy spam fiókok tényleges száma magasabb lehet, mint becsültük”.

Nem tisztázza a képet, hogy a Bloomberg értesülései szerint a vállalat éppen egy nappal Musk közlése előtt jelentős költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, többek között visszafogják az utazási, tanácsadási és marketingköltségeket. Emellett egy belső feljegyzés szerint nem vesz fel új alkalmazottakat, visszavonhatja a nyitott ajánlatokat az üzleti szempontból kritikus szerepkörök kivételével. A cégtől pedig – nem saját kezdeményezésükből - távozik két kulcsfontosságú alkalmazott, Bruce Falck, a bevételekért és Kayvon Beykpour a fogyasztói termékekért felelős vezetője. Kérdés, hogy a változtatásokat Musk ajánlata vagy éppen annak elbizonytalanodása váltotta ki...

AKUT EGÉSZSÉGÜGY

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SPÁNYIK MIKLÓS
2022.05.13.


Társadalmunk nemcsak elöregedett, hanem beteges is. Az életfeltételek változásával, a terhek növekedésével az egészség került veszélybe. Manapság senki nem érezheti magát biztonságban, hiszen a megélhetésért harcoló ember legyengült szervezete nagymértékben sebezhető. Ám a gyógyítás intézményrendszere agonizál. Az anyagiak hiánya miatt kórházi osztályokat zárnak be. Abban viszont, amelyik fogad még betegeket, nem sok köszönet van...


HA MEGSZŰNNE A KIREKESZTÉS, A PÁCIENSEK JÓ RÉSZE ELTŰNNE A PSZICHIÁTRIAI RENDELŐKBŐL

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.05.16.


A hagyományos szemléletű pszichiátriai megközelítés teljesen elhanyagolja a mentális betegségek társadalmi okait, pedig az esetek számát drámai mértékben lehetne csökkenteni azzal, hogy a társadalom strukturális problémáit kezeljük: a gyerekkori szegénységet, az egyenlőtlenséget, a rasszizmust vagy bármilyen megkülönböztetést és az abból adódó kirekesztést.

A társadalmi kirekesztés, az elutasítás, az üldöztetés a rasszizmustól az iskolai bántalmazásig komoly pszichológiai problémákhoz vezethet, és ezt újabban direkt vagy közvetett módon a mentális betegségekkel foglalkozó szakkönyvek is rögzítik. Csakhogy a gyakorló pszichológusoknak, pszichiátereknek sokszor nincs idejük arra, hogy feltárják pácienseik zavarainak valódi okát, ami így rejtve marad. Pedig ha sikerülne ha nem is felszámolni, de legalább csökkenteni az egyes személyeket, csoportokat érintő kirekesztést, biztos, hogy visszaesne azok száma, akik mentális problémákkal küzdenek, és terápiára vagy gyógyszeres kezelésre szorulnak.

„Abban a 10-30 percben, amit a rendelési idejének három órájában a pszichiáter rá tud fordítani egy betegre, gyorsan megállapítja, hogy nagyjából mi a diagnózisa, és felír valami megfelelő gyógyszert neki. De hogy milyen társadalmi tényezők befolyásolhatják az állapotát, hogy volt-e része kirekesztésben vagy elutasításban, az szóba sem kerül, mert nincs rá idő” – mondja Unoka Zsolt pszichiáter arra a kérdésre, hogy mennyire veszik itthon figyelembe a pszichiáterek a mentális problémákkal küzdők diagnózisa és kezelése során a társadalmi kirekesztést, az elutasítást, a hátrányos megkülönböztetést és az üldöztetést. Ezek egyébként szerepelnek a pszichiáterek által is használt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO által gondozott kódrendszerben, a Betegségek nemzetközi osztályozásában (BNO, angolul ICD), ami jelenleg a 11. revíziónál tart.

„Az orvosok sem hülyék. Lehet, hogy a diagnózisba nem írjuk bele, hogy mi okozta a bajt, de azért nagyon informatív megtudni, hogy milyen szociális stresszek járulhattak hozzá egy beteg állapotához. Lehet, hogy a páciensnek nincs is semmilyen mentális zavara, csak stressz érte és durván szembesült a kirekesztéssel – mondja Unoka. – Vegyünk egy cigány embert, aki autószerelő, beadta a jelentkezését tíz helyre, nyolcból nem is válaszoltak, kettőben meg diszkréten elutasították azzal, hogy egy roma autószerelő el fogja riasztani az embereket. Ezen kiborul, eljön a rendelőbe, mert rosszul van, megvizsgálod, és mondjuk egyetlen diagnosztikai kategóriának sem felel meg rendesen, akkor viszont az elszenvedett diszkriminációt be tudod írni okként. De ha azt gondolod, hogy ez szerepet játszik egy mentális zavar elkezdődésében és már jelen van annyi tünet és annyi ideig, akkor már kimondhatsz rá egy mentális diagnózist is. Vagy már eleve volt valami hajlama, de eddig tünetmentes volt, de a stressz hatására kiújul.”...

ELEGEM VAN AZ ÚJ KORMÁNYBÓL

ELEGEM VAN
Szerző: Elegem Van
2022.05.16.Hát csak elszórakozott a Viktor a kormányalakítással másfél hónapig. Az eredménnyel viszont némileg elégedetlen vagyok. A Viktor megöregedett. Nem elég bátor. Pedig az indoklás jó kezdet: "A leendő új kormány legfontosabb feladata, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit." De ehhez az új kormányzati struktúra, és a választott személyek sem igazán alkalmasak. Viktor csak egy letudós bandát állított össze, kevés benne az előremutató. Persze a baloldaliak majd jönnek azzal, hogy se egészségügy, se oktatás, se környezetvédelem, de nincs igazuk. A magyar nép okos, ezt bizonyította a választáson, egészséges, hiszen itt halt meg a legtöbb ember a Covid-járvány alatt, és környezetvédelem dolgában is jól áll, mert minden jövőjét érintő kérdést szervesen trágyáz...

EZ MÁR EGY MÁSIK HÁBORÚ: MI VÁLTOZOTT FEBRUÁR 24-E ÓTA?

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2022.05.16.


Az orosz villámháború kudarcba fulladt, a kialakuló, hadianyagpazarló frontháború pedig az első világháborúhoz hasonlóan borzalmassá, mégis jövedelmezővé válhat. Aki Ukrajna és az ukrajnai emberek érdekében akar cselekedni, és a nagyhatalmi szempontoktól függetlenítve tekinti át a helyzetet, annak mielőbbi tűzszünetet és tartós garanciákat kell követelnie. A hadianyag-szállítás és Oroszország ellehetetlenítése ennek a lehetőségét ássa alá.

Február 24-én, hiába a több hónapig tartó találgatások, figyelmeztetések, mégis sokkszerűen hatott, hogy Oroszország borzalmas következményekkel fenyegető, teljes inváziót indított hatalmas területű szomszédja, Ukrajna ellen. Amikor ezután néhány nappal Vlagyimir Putyin az azóta is tisztázatlan „készültségbe” helyezte az orosz nukleáris arzenált, az Ukrajnát támogatók fő célja csak a megtámadottak és szenvedők minél előbbi, minden eszközzel történő és hathatós támogatása lehetett.

Azóta viszont rengeteg minden történt: a bucsai, borogyankai és más városokban az oroszok kényszerű kivonulása után fény derült az évtized egyik legszörnyűbb, civileket is érintő mészárlás-sorozatára, amelyet Moszkva váltig tagad. Mindennek a tudományos, nemzetközi igazságügyi kivizsgálása egyelőre nagyon lassan halad, de a civilek tömeges meggyilkolásához nem férhet kétség.

A kijevi csata ukrán győzelemmel ért véget, az ukrajnai front visszahúzódott az ország középső és északi területeiről. Az oroszok továbbra is erősek a Krím közvetlen környékén, országszerte rakétatámadásokat hajtanak végre, és szilárd frontot építettek ki a Donyec folyó mentén, valamint Harkivtől észak-északkeletre.

De egy bizonyos: a villámháborús, azaz totális háborús fenyegetés csökkent.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint Vlagyimir Putyin május 9-i, saját agresszív stílusához képest visszafogottabb és bátortalanabb beszéde. Ebben sem nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzés, sem az egyesek által várt általános oroszországi mozgósítás bejelentése nem szerepelt.

Számos szakértő, köztük Michael Kofman, az ukrajnai háborúra való orosz készülődést és a háború részleteit is figyelő elemző mindezekből azt a következtetést vonta le,

most már bizonyos, hogy mind az orosz, mind pedig az ukrán fél Kelet-Ukrajnában folytatandó, elhúzódó frontharcra, tehát anyagháborúra rendezkedik be...

DRÁGA LETT A BALATON A MAGYAR CSALÁDOKNAK, MONDJA AZ ÉSZAKI PART VENDÉGLŐSE

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2022.05.16.


Az áremelkedések miatt a tavalyinál gyengébb szezont valószínűsít idén a Szabad Európának nyilatkozó északi parti vendéglős, aki úgy látja, drága lett a magyar családoknak a Balaton. Előző cikkünkben a horvát Adriát ismerő turisztikai szakember beszélt arról, hogy az ukrajnai háború, a drágább energia és az infláció miatt milyen árakra számíthatnak ott a magyarok. Most belföldön néztünk szét.


A feleségem szerint pesszimista vagyok. Én inkább realistának mondanám magam, szerintem gyengébb lesz az idei szezonunk. Már az indulás is ezt mutatja – mondja a Szabad Európának egy vendéglős, aki a Balaton-felvidék egyik kapujában fekvő városban üzemelteti éttermét.

Állami segítség nélkül nem vészelte volna át

Kivállalkozásról van szó, hat-hét bejelentett dolgozóval. A férfi nem akart névvel szerepelni cikkünkben, azt kérte, hogy az északi part egyik vendéglőtulajdonosaként írjunk róla. Az étterem szerinte viszonylag jó helyen van, így egész évben nyitva tudnak tartani, alkalmazottai valamennyien környékbeliek.

Az étterem a járvány alatt végig üzemelt, átálltak kiszállításra, illetve azonnal behívták a dolgozókat, amikor már volt mód rá. A vendéglős azt mondja, az állami segítségnek köszönheti, hogy egyetlen alkalmazottjának sem kellett felmondania. Így étterme nem küszködött a szakképzett, tapasztalt munkaerő hiányával tavaly sem, amikor újra teljes üzemben kezdtek dolgozni.

Mint mondja, sokan nem voltak ilyen szerencsések, a környezetében is van olyan üzlet, amelyik nem élte túl a pandémia miatt bevezetett korlátozásokat.

Amikor a világjárvány miatt elkezdődtek a lezárások, nagyon sokan elmentek a vendéglátóiparból a bizonytalanság miatt. Az építőiparban, a kereskedelemben kötöttek ki, és látható, hogy ennek a szakembergárdának a nagy része nem is fog visszajönni, mert biztosabb megélhetést talált, sok helyütt hétvégi munka sincs.”...

A KÖZÖSSÉGRE ÉPÍTVE

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.05.15.


Vannak, akik azt gondolják, tizenkét év után, mióta próbáljuk megérteni és elmozdítani a generációs szegénységben élő családokat, már sokkal előrébb kellene tartanunk. És bizonyára rosszul csináljuk, ha még mindig nincs bolt a kis faluban, ha nem tudjuk felvenni a harcot a fekete kereskedelemmel, ha nem művel mindenki kiskertet, nem szavaz politikai tudatossággal, no meg, még mindig támogatásra szorul a foglalkoztatást felvállaló társadalmi vállalkozásunk is.

Van, aki csak messziről gondolja ezt, elméletben tudja a megoldást, de sosem dolgozott ilyen terepen. Más azt mondja, ő is ebben dolgozik, és ő már sokkal sikeresebb, de az ő modelljét nem látni, nem lehet tudni róla semmit. Itt meg is reked az egész, mert ha összevethetetlen a kiindulási pont, nincs értelme a leminősítő véleménynek.

Pedig a kiindulási pont nagyon lényeges. Sokat írtam már arról, milyen fontos nézni a különböző szinteket a szegénységben, azokkal a mindent befolyásoló szocializációs mintákkal együtt, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Amiben ott van a probléma beágyazódása, történetisége, az, hogy tanult-e az illető, vagy alapkészséghiányos, esetleg analfabéta, milyenek az önfenntartási képességei, milyen szintű az eladósodása, vagy mennyire érintett a fekete zónában, egyáltalán, miféle életstratégiában gondolkodik, és milyen lehetőségeket ér el a változáshoz.

Annyi “tutira” működő kezdeményezést láttam már mióta ezt csinálom, de tartós beépülést, olyat, ami külső segítséget már nem igényel, és mégis működik, olyat nem igazán. És ami mégis így mutatkozik, az mindig úgy kommunikált, mint ami megoldást adna mindenhol, aztán kiderül, hogy ők “nem olyan mélyen levő családokkal” dolgoznak. Így ők nem is hozzák be a probléma minden elemét a fejlesztésbe, ezért velük könnyebb az eredményt is felmutatni.

Azt is megtanultam ebben a munkában, hogy ezt nem lehet siettetni. Ha valaki most hirtelen egy óriási összeget adna erre, akkor sem hiszem, hogy gyorsítani lehetne. A beépüléshez ugyanis idő kell, a szocializációs minták generációkon át rögzítették a túlélési stratégiákat, az életet szervező szokásokat, viszonyulásokat, számukra fontos értékeket. Amit ráadásul folyamatosan újabb és újabb hatások érnek, a változó társadalmi közegből. Sajnos most olyanok, amelyek nem támogatják a változások iránti igényt. Gyorsítani akkor lehetne, ha a rendszerszintű akadályok elgördülnének, de erre most semmi esély.

Biztosan sokféle út van, én továbbra is a közösségben hiszek, abban, hogyha egy kritikus szintet elér egy közös érték-, és szabályrendszerhez igazodás, ha a közösség kitermeli a maga kulcsembereit, a kapcsolódási pontokat, akkor ez olyan erő lesz, ami képes egy sodorvonalat képezni a település életében. Olyan sodorvonalat, ami előre viszi őket, és idővel meghatározóvá válhat azok számára is, akik ezen a vonalon kívül vannak.

Amikor elkezdtük ezt, világosan látszott, hogy a településen nincs közösség. Csoportok voltak, akik szemben álltak egymással, pl. cigány-nem cigány, romungro-oláh cigány, betelepülő-őslakos, önfenntartási képességekkel bírók-és ennek híjával élők, és ezt még tovább fokozták az egymás nyomorúságán élősködés viszonylatai, no meg a nagycsaládokon belül is időnként fellángoló érdekellentétek.

Akkor elképzelhetetlen volt bármi, ami mentén egy vonalra került volna pár család. A közösségszervező munka, ami felkereső jellegű szolgáltatással indult, majd mindenféle lehetőség (pl. internetpont biztosítása, kulturális események, hímzés beindítása) szervezésével próbálta legalább egy térben összehozni az embereket, lassan kezdte mutatni az eredményeket.

Egyre stabilabb mag alakult ki, akikre lehetett számítani, de mindig, minden tőlünk indult. Az ötlet és a szervezés is. Aztán lassan eljutottunk odáig, hogy tőlük is jöttek ötletek. Ezzel elindíthattunk egy másik folyamatot, melyben a szervezési munka megtanulása is sorra került. Pályázatírás, pénzügyi tervezés, telefonos megbeszélések, megrendelések, elszámolások, stb. Kulcsemberek, akik cserélődtek ugyan, de mindannyian tudást kaptak a munka során.

Ma már egy sor olyan, a közösséghez kapcsolható szervezési feladatot képesek vinni, ami mutatja, hogy jó úton járunk.

Az olyan események az igaziak, amelyek nélkülünk indulnak el. Persze beállunk mögé, hiszen a feltételek biztosításában még ott kell lennünk, de nem mi találjuk ki, gondoljuk végig, szervezünk bármit, hanem ők. Volt már ilyen pl. a települési szemétszedési akció, vannak a falunapnak is ilyen elemei, vagy itt a jerusálema tánc megtanulása is.

Ebben az volt a gyönyörű, hogy aki az ötletet elindította, ő egyébként (még) nem is vesz részt az asszonyközösségi foglalkozásainkon, de a tavalyi falunap kapcsán közelebb kerültünk egymáshoz, és ez alapja lehetett az ötlet kibontakozásának. Nagy üzenete van ennek, hiszen ő a polgármester felesége. A szervezést ő vállalta, és partnerekre talált az asszonyok között. Mi is mögé álltunk persze a mi erőforrásainkkal. Ősszel pár hétvégén próbáltunk, de az időjárás miatt felfüggesztettük, és tavasszal kezdtük újra. Nincs ugyanis akkora belső tér a faluban, ahol gyakorolhattunk volna.

Közben persze voltak kiesők, lettek újak is, de végül is egy 20 fős csapat tegnap a főpróbán pontot tett a gyakorlásra, és a jövő héten videóra is tudjuk majd venni a produkciót, a FeTe program videósaival, drónnal is. Kicsit megcsúsztunk ugyan az üzenetével, mert a járványról már kevesebb szó esik, de itt most nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy közösen, egy célért, egy élményért, egy üzenetvállalásért képesek voltak együtt erőfeszítést tenni. És én iszonyúan büszke vagyok rájuk.

Az ilyen élmények erősítik meg a közösséget. Ezeket kell támogatni, hogy majd ezek mentén szükségletté váljon a közösségi érdek. Amikor értelmezhetővé válik a másik problémája, és ezekre ők maguk találnak majd megoldásokat. Amikor mindenki érti majd, hogy a település élhetővé tételében neki is felelőssége van. Aki pedig nem érti, mert bizonyára mindig lesz ilyen, annak is el kell fogadnia a közösség közös szabályait, akaratát.

Ez az, amit az Igazgyöngyben szeretnénk, ez a mi víziónk. Az, hogy ne legyen ránk szükség. Hogy a közösség képes legyen megszervezni önmagát. Hogy élhető legyen ez a kis falu. Ehhez kell feltételeket biztosítanunk, erősítve az ebbe az irányba mutató folyamatokat, és megpróbálni megnehezíteni az ezt rombolókat.

És ez egy lassú folyamat. De eddig még úgy tűnik, nem fogtunk mellé, hogy ezen az úton indultunk el.

„TŰKÖN ÜLVE VÁRTAM, MIKOR MEHETEK BE VÉGRE EGY OSZTÁLYTEREMBE TANÍTANI”

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2022.05.15.


A tanársztrájk kezdetén a pedagógusjelöltek is a támogatásukról biztosították a tiltakozókat. A sztrájksorozat véget ért, ám a követelések nem teljesültek, ennek apropóján megkérdeztünk két, tanárszakos hallgatót, mi motivál ma arra egy fiatalt, hogy ezt a pályát válassza. Arról is beszélgettünk, mit tartanak a képzés legnagyobb problémáinak, illetve hol képzelik el a jövőjüket.


"Kinek nem inge?"

– kérdezik azok a pedagógusjelöltek, akik nem nézték tétlenül, ahogy a tanárok előbb a polgári engedetlenség, majd a sztrájk eszközével próbálták elérni, hogy csökkenjenek a munkaterheik, és végre méltó bérezésben részesüljenek. Március 16-án az ország számos pontján sztrájkba kezdtek a pedagógusok, a tiltakozásba pedig bekapcsolódtak a diákok is, akik aznap tüntetést szerveztek a Kossuth térre, sőt, a pedagógushallgatók is úgy érezték, kötelességük kiállni a sztrájkoló tanárok mellett.

A tanárszakos egyetemisták az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szerveztek demonstrációt. Amikor ezt megelőzően érdeklődtünk a céljaikról, a szerveződés résztvevői a 24.hu-nak úgy fogalmaztak: számukra a sztrájk a jövőjükről szól. Elmondták, hogy a tanárképzésben résztvevők jelentős része már a tanulmányait sem fejezi be, vagy ha igen, sosem áll fel a katedrára a diákok elé.

"A jelenlegi rendszerrel ugyanis sem az egyetemi oktatók, sem a hallgatók, sem pedig az egyetemisták gyakorlatát vezető tanárok nem elégedettek, értelemszerűen ennek is hosszú távon a diákok látják a kárát, mint ahogy a pedagógusok leterheltségének, az anyagi, fizikai, mentális kizsákmányolásuknak is ők a közvetlen vesztesei. Nekik is, nekünk is a jövőnkért kell kiállnunk, illetve az utánunk következő generációkért is".

– fogalmaztak akkor a szervezők...

LEHULL A LEPEL A MAGYAR KERESETEKRŐL: MEGSZÓLALNAK AZ ADATOK KÉSZÍTŐI

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2022.05.16.


A februári átlagkereset tényleg kiugróan magas volt. Félrevezető azonban az átlagkereset olyan interpretálása, amely azt sugallja, hogy van a társadalomnak egy olyan jelentős, „átlagos” csoportja, akinek pont ennyi lenne a keresete – hangsúlyozták a KSH szakértői a Portfolio-nak adott interjújukban, akiket a nagy vihart kavart, meglepően magas, 546 ezer forintos februári átlagbéradat kapcsán kérdeztünk. A KSH közlése szerint februárban 32%-kal nőtt az átlagkereset éves alapon. Janák Katalin, a KSH Életminőség-statisztikai főosztály vezetője és Kadlecsik Roland, a KSH Életminőség-statisztikai főosztály, Keresetstatisztikai osztály vezetője szerint a fegyverpénz dobta meg az átlagot ebben a hónapban. A fegyverpénz figyelembevétele nélkül 472 ezer forintra becsülhető februárban a bruttó átlagkereset, ami 13,9%-os növekedés egy év alatt. Ezen egyszeri juttatás nélkül a keresetek vásárlóerejének növekedése 5,2%-os volt a nemzetgazdaságban. Az is kiderült, hogy a legfrissebb éves adatok szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók 66%-a keres kevesebbet, mint az átlag, a medián pedig az átlagkereset körülbelül 80%-a. Az interjúból azt is megtudhatjuk, hogy miért nincsenek benne az 5 fő alatti vállalatok adatai a gyorstájékoztatóban, ugyanakkor fontos tudni, hogy a kapcsolódó adattáblákban már szerepelnek a munkáltatók teljes körére vonatkozó kereseti adatok is...

„MÉSZÁROS ÚR ELÉGEDETTSÉGÉT FEJEZTE KI”, ÍGY TOVÁBB ÖNTI A MILLIÁRDOKAT AZ ESZÉKI FOCIBA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.15.


Rövid közleményben számolt be honlapján május elején az eszéki futballcsapat arról, hogy Felcsúton járt az együttest fenntartó cég igazgatóságának két tagja. Sakalj Ferenc és Vladimir Čohar a látogatás során Mészáros Lőrinccel tárgyaltak, aki „elégedettségét fejezte ki az igazgatóság munkájával kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy támogatja a megvalósult és a következő szezonra tervezett projekteket”.


Nagyhatalmú szponzor

A találkozó első ránézésre furcsa lehet, hiszen Mészáros Lőrinc már két éve nem tulajdonosa a klubnak: akkor vált meg a horvát csapattól, amikor a Puskás FC és az NK Osijek egyaránt bejutott az Európa Ligába, és a szabályok szerint csak úgy indulhattak el mindketten, ha megszűnik az akkor még fennálló tulajdonosi összefonódás. Mészáros így megtartotta vezető pozícióját a Puskás mögött álló akadémiában, de eladta részesedését az eszéki csapatot birtokló cégben...

ILLENE TUDNIA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.15.


"Természetesen azok iránt a magyarok iránt is felelősséget viselek, akiknek az értékrendje az enyémtől különbözik” – mondta Novák Katalin az ünnepi beszédében. „Az életünknek azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán.” S ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy egész napos nemzeti ünnepnappá terebélyesedő beiktatásakor a Sándor-palotához felzarándokló tömegeket személyesen fogadta és beszélgetett el velük Novák Katalin, mi több, még az erkély panorámáját is megosztotta a látogatókkal, akkor ez mind akár szép is lehetne, feltéve, ha Novák Katalin tisztában volna az alapokkal.
De nincs tisztában.
Egyrészt köztársasági elnököt – ha már egyáltalán ragaszkodik az áldáshoz, amihez privátim persze joga van – ne áldjanak meg az egyházak a legszélesebb nyilvánosság előtt, tévés kamerák előtt, a „köztársaság” minisztereinek, vagy a Kúria elnökének stb reprezentációs társaságában, hanem legyen ez az ő személyes, privát ügye, amely tartozzon a családjára és a baráti körére, de ne az ország nyilvánosságára. Az egyházi vezetőket természetesen meghívhatja a hivatalos beiktatására, ahogy meghívhatja a kézilabda edzőket, a gordonkásokat, a civil szervezetek képviselőit, a horgászokat és bélyeggyűjtőket, de az áldás maradjon személyes ügye, s ne magasztosodjék a plurális társadalom közös és modellértékű esetévé. Ám ha a nyilvánosságot mégis fontosnak találta Novák Katalin, s összeegyeztethetőnek a köztársasági elnöki funkcióval, akkor illet volna tudnia – amint ez a 2011. évi CCVI. törvényhez írott Mellékletben olvasható –, hogy Magyarországon jelenleg huszonhét (vagyis 27) „bevett egyház” létezik, s miután az Alaptörvény arról határoz (VII. cikk 3. bekezdés), hogy „Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek”, az állam semmiféle diszkriminatív megkülönböztetésre nem jogosult az egyes bevett egyházak tekintetében. Vagyis Novák Katalin magyar állampolgár a vallási és lelkiismereti szabadsága révén szabadon kötődhet ehhez vagy ahhoz az egyházhoz, felekezethez, vallási közösséghez, de a köztársaság elnökeként, reprezentatív módon és manifeszt formában nem tehet különbséget sem egyik vagy másik javára, sem egyik vagy másik kárára. Következésképp, ha az egyházi áldást közüggyé kívánta tenni, akkor az új magyar köztársasági elnöknek, aki nem egy egyház vagy felekezet elnöke, kötelező lett volna mind a 27 bevett egyház vezetőjét meghívni a templomi szertartásra és nem csak a valaki vagy valakik általi szent kiválasztottaknak minősített és erősen szelektált egyházak vezetőit, ugyanis egy köztársasági elnöknek illett volna tudnia, hogy Magyarországon akadnak például zsidó felekezetekhez tartozó állampolgárok, unitáriusokhoz, buddhistákhoz, Krisna-tudatúakhoz, a Hit Gyülekezetéhez tartozók, nem is sorolom tovább, csak jelzem: az itt említettek mind bevett egyházak! Ha erről színrelépésének első pillanatában elfeledkezik, avagy szándékosan nem vesz erről tudomást, Novák Katalinnak minden a nemzeti egységről szóló mondata üres és hazug frázis marad csupán, semmi egyéb.
És még valami, talán a legbántóbb! Novák Katalin a Parlament előtt elmondott beszédének egy helyén arról szólt, hogy különbözőek vagyunk: jobb- és baloldaliak, fiatalok, középkorúak és aggastyánok, katolikusok, protestánsok és zsidók, hívők és hitetlenek stb., s így áll össze a magyar nemzet.
Novák Katalin az alapokkal nincs tisztában: a hívőnek nem a hitetlen az ellentéte, hanem a nem hívő. Ugyanis a nem hívő is rendelkezik hittel, sokszor különbbel, mint egy-egy hívő: az ő életét, magatartását, erkölcseit, morálját, cselekedeteit, szeretteihez, embertársaihoz, hivatásához etc. való viszonyát ugyanúgy a hit határozza meg, még ha az nem transzcendens megalapozású, akkor is! A hitetlenség (infidelitas – nem azonos a fideszes fiatalok képezte csoportosulással, pedig akár lehetne is!) az erényesség ellentéte, azonos a bűnösséggel, a bűnösség állapotával, az újabb bűnök forrását jelenti, készséget a rosszra, amint ezzel minden valamirevaló inkvizítor tisztában volt, de amint erről már jó ideje az önmagára valamit is adó teológia nem beszél, helyette szigorúan nem hívőket emlegetve. Mellesleg így jött létre a katolicizmuson belül VI. Pál kezdeményezésére 1968-ban a Segreteria per i non credenti (Nem hívők Titkársága), amely aztán II. János Pál alatt 1988-ban a Pontificio Consiglio per il dialogo con i non credenti elnevezést kapta, s ami 1993-től – immár evidencia lévén – beolvadt a Pontificio Consiglio della Culturába.
Ahhoz, hogy Novák Katalin a Novák Katalin által meghirdetett elveket szem előtt tartsa, még nagyon sokat kell tanulnia Novák Katalinnak. De semmiképpen sem Novák Katalintól, s nem is azoktól, akik beszédének megírásában segédkeztek.

MEGÚSZHATATLAN A NYUGDÍJPOFON: A MEGTAKARÍTÓK GIGANTIKUS VÁLSÁG ELÉ NÉZNEK

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2022.05.16.


Immár beépült a köztudatba, hogy a társadalom elöregedése miatt jelentősen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, amikor a jövőben nyugdíjba vonulnak. Emiatt a fejlett világban sok százmillión - és egyre növekvő számban - vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek. De valóban az öngondoskodás jelenti az abszolút gyógyírt a nyugdíjrendszerek bajaira? Sok jel utal arra, hogy az elkövetkezőkben sem az állampapírpiacok, sem a részvények és más kockázatos eszközök piacai nem lesznek képesek nagy tömegben megfelelő minőségű befektetési lehetőséget teremteni a nyugdíjpénzeknek.

A klímaváltozás mellett talán nincs még egy olyan tényező, amely annyira mélyen meghatározná korunk emberének jövőképét, mint éppen a demográfiai krízis és az állami nyugdíjrendszerek borítékolható válsága. Közhelyszámba megy, hogy a ma 30-40-50 éves generáció már nem számíthat arra, hogy nyugdíjba vonulása után lesz elegendő fiatal, aki őt "eltartsa", vagyis annyi aktív befizető, amely képes kitermelni számára egy élhető szintű nyugellátást.

A nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy öngondoskodásra ösztönözzék az embereket, a legtöbb számítás szerint a 40-65 éves korosztálynak már intenzíven spórolnia kell időskorára...

TÓTH ZOLTÁN: AZ ORBÁNI DIKTATÚRA ALTERNATÍVÁJA EGY KOLLEKTÍV VEZETÉSRE ÉPÜLŐ RENDSZER LEHET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.16.


Ha az ellenzéki pártelnökök alternatívát akarnak az orbáni diktatúrával szemben, akkor egy kollektív vezetésre épülő rendszert kell kialakítaniuk – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Szövetségeket kell létrehozni, de nem szeretet, hanem érték és érdek alapon. A pártoknak föl kell építeniük azt a szakpolitikai rendszert, civil hálózatot, amelytől elvárják, hogy szakpolitikákat csináljon a számukra, és nekik a civil szervezetek által kidolgozott szakpolitikák tengeréből kell összeszedniük azt a csokorra valót, amit átfogó társadalmi, politikai gazdasági alternatívává integrálnak...

ORBÁN VIKTORNAK SZÍNT KELL VALLANIA – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.05.16.


Oroszországot vagy az Európai Uniót választja?

Nem veszik ki az olajembargót a szankciók közül. Könnyítésre több másik kelet-európai országnak is szüksége van, de csak Magyarország fenyeget vétóval.

Szijjártó szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozás esetén tekintettel kell lenni a török érzékenységre

A külügyminiszter vasárnap Berlinben a védelmi szövetség külügyminisztereinek informális tanácskozásán vett részt.

Az Orbán Viktort nem túlságosan szívelő George Clooney bizalmi emberét, ismert diplomatát jelöli budapesti nagykövetének Joe Biden

Budapesti hivatali elődeitől, például Colleen Belltől és David Cornsteintől eltérően David Pressman fajsúlyos diplomatának számít.

Heti abszurd: Orbán Viktor, az ellentengernagy

“A kormányfői elragadtatás viszont alkalmat adott egy kiadós diplomáciai szájkaratéra, déli szomszédunk külügyminisztériuma bekérette a zágrábi magyar nagykövetet. Aztán megnyugodott, hogy nem Opátiánál találták meg vödörrel a kezében, amint serényen hordja haza az Isztriai-öblöt.“

Orbán Viktor sok közgazdászra is számít a kabinetben

A közgazdász-sűrűség oka lehet véletlen, vagy a miniszterelnök valóban úgy látja, hogy a gazdaság lesz a következő négy év meghatározó kihívása.

Visszatért az Orbán-rendszer legrégebbi építője, aki a száműzetést is megjárta

2012-ben például Navracsics minisztériuma döntött az azerbajdzsáni baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov kiadatásáról.

Kásler Miklós tündöklése és bukása

“Nem meglepő, hogy Kásler nem lesz miniszter Orbán Viktor új kormányában. Tulajdonképpen már jó ideje nem volt az, gyakorlatilag a Covid-járvány kezdetén kirúgták, csak nem szóltak neki, mert nem akarták megbántani.”

Az oktatás nem belügy, hanem közügy

„Miért is kerül a közoktatás és köznevelés külön tárcához, a többi oktatási területtől elkülönítve?”

A tankötelezettségi korhatár leszállítása volt az első lépcső Magyarország elbutításához

A romló összteljesítmény mögött pedig nemzetközileg is kirívó mértékű egyenlőtlenség jellemzi a magyar közoktatást.

Miért nem lehet a Kossuth téren görkorcsolyázni?

“Un símbol de la democràcia…”

Lelép az ember, akivel végleg felszámolták a közszolgálatiságot Magyarországon

A közszolgálatiság demokratikus történetében senkinek a kezében nem összpontosult akkora hatalom, mint amit Dobos az elmúlt hét évben gyakorolhatott. Él is vele…

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország feltehetően elvesztette az Ukrajnába küldött szárazföldi haderejének harmadát

Eközben az MTI szerint Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hivatalos vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve elmondta: az orosz szárazföldi erők rakétaerői és tüzérségi egységei az éjszaka folyamán mintegy 140 ukrán célpontra mértek csapást.

Egy újabb ítéletben 13 kormánypárti lap 104 cikkével szemben nyert pert Juhász Péter

“Ha számolsz, kijön, hogy 416 rendbeli jogsértést követtek el gyerekek sérelmére ezek az emberek. Akik vállalják a munkát, hogy ilyeneket írjanak pénzért. Azonban csak a munkát vállalják, a nevüket nem, mert nem csak gerinctelenek és hitványok, de gyávák is”

Ezrek vonultak az utcára Tunéziában

Mit is mondott Szele kolléga?

“A gabona, az agrár-ipari termékek és a nyersanyagok ára már most olyan szintet ért el, amely társadalmi felfordulást és politikai instabilitást ígér, egy új arab tavaszhoz hasonlóan, a legsebezhetőbb fejlődő országokban, amelyek az élelmiszerimporttól függnek (különösen Afrikában és a Közel-Keleten).”

Újabb állítások láttak napvilágot Vlagyimir Putyin vélt betegségéről

„Az nem világos, hogy pontosan mi is ez a betegség, gyógyíthatatlan-e, vagy bármi más. De szerintem mindenképpen figyelembe veendő tényezőként kell ezzel számolni” – vélekedett egy volt brit hírszerző, hozzátéve: Putyin betegsége is egy eleme annak, ami Ukrajnában történik.

BAYER ÉS A ROHADÉKOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.16.


Nem igazán foglalkozna az ember Bayerrel, ha nem olvasna Origót, és nem olvasna Origót, ha nem lenne Bayer. Olyan igazság ez, ami előtt meg kell hajolni a téma kiválasztásakor, és főleg akkor, amikor szembesülünk a jobboldali erkölcsi és intellektuális fölénnyel, mi, rohadékok. Vasárnap délután, amikor bágyadtan süt be a koranyári nap, és az ember azt látja, takarítani kellene, mert erre hívják fel a figyelmét a fotonok és az általuk kirajzolt porok, egyebek, mégis csak arra jut (az ember, aki rohadék), hogy él még a halasztás, amit télen adott magának a takarításra, mondván, majd tavasszal, ami még nem telt le.

Nem kell időpontot módosítani, hogy majd nyáron, így az (ember) nem érzi magát rohadéknak, míg Bayer annak nem nevezi. És most, hogy elmeséltem, miért láttam neki Origót olvasni (hogy halogathassam a takarítást, azért), így elmondom a dolgot a nálam szorgalmasabbaknak, akik vagy nem odázták el a házimunkát mondvacsinált indokokkal, vagy undorodnak az Origó olvasástól, amit az ember megért, és el is fogad. És itt jövök én a beszámolómmal, hogy elmeséljem, milyen a világ arrafelé, és azt kell mondjam, különös. És most épp nem olyan írásművekkel foglalkozik (az ember), amelyek e lap – és az összes többi hasonszőrű – sajátja, hogy tutulva uszít valami vagy valaki ellen.

Hanem, amikor elterülve fejtik ki azokat az eszméket, amelyek miatt azt gondolják, hogy náluk van a bölcsek köve, plusz az erkölcsi fölény, ezt el ne feledjük. Lesz ez a jobboldali dzsembori itt Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciának (CPAC), amelynek az a feladata, mint olvashatta (az ember), hogy megmentse a Nyugatot. Ezt a nemes ideát Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője említette, s na, gondolta (az ember), ez már döfi, nézzük meg, miért gondolja a Nyugat megmentése letéteményesének a magyar jobboldalt ez a jóember. Persze válasz is van, ő, és az intézménye Orbántól pénzelve és az ő alfeléből szemlélve értelmezi a világot, és innen jut egészen érdekes dolgokra, mint erre is...

NYUGDÍJBA A NER-BŐL - A 444 NÉGY AJÁNLOTT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.05.16.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, hétfő van, nyári meleg lesz. 

Négy cikk, amit külön is ajánlunk:


„A TASZ nyugodtan elmehet a büdös francba” – Riport a Szeged környéki tanyavilágból, ahol a Mi Hazánk elkezdte megvalósítani a programját.

A honderű egy személyben: fedezd fel a világot Tuzson Bencével, az eszeveszettül lelkes fideszes influenszerrel!