2021. augusztus 13., péntek

MEDIÁN: A MAGYAROK TÖBBSÉGE ELFOGADÓ, ÉS NEM HISZ ABBAN, HOGY MELEGGÉ LEHET VÁLNI ATTÓL, HOGY HALLUNK RÓLA

TELEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2021.08.13.A Medián felmérése szerint a magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről, derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

A kutatás szerint a megkérdezettek

- 46 százaléka ismer az LMBTQI-közösséghez tartozó embert;

- 73 százalék elutasítja a kormány álláspontját, miszerint a homoszexuális emberek veszélyt jelentenek a gyermekekre;

- 74,5 százalék engedné, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban;

- 59 százalék támogatja a házassági egyenlőséget, 69 százalék szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők.

A két évvel ezelőtti felmérésben az azonos neműek házasságát még csak 33 százalék támogatta. Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője szerint

„a kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI-emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.”


Az iskolai neveléssel kapcsolatban a megkérdezettek 66 százaléka szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82 százalék szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. 83 százalékuk nem hiszi el, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében.

ITT OLVASHATÓ 

ORBÁN SZAGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.13.


Egyik kedvenc lapjának, amelyikkel az erkélyen szokott fotózkodni, a Nemzeti Sportnak adott ömlengést a kedves vezető, hogy péntek lévén ne maradjunk a bölcsességei nélkül, ha már a kossuthos felszopás máma elmaradt. A sportban legalább annyira otthon van a doktorminiszter, mint a préshurka rejtelmeiben, és ez a szöveg, amit a lap elénk tárt, megmutatta Orbán világának egy másik oldalát, ami azonban ugyanolyan, mint az összes többi. Menthetetlen a mókus, ahogyan belemerevedett a kipcsak értékekbe, amelyek azonban köszönő viszonyban sincsenek a mai korral. Orbánnak avas szaga van, mint a spájzban felejtett szalonnának, és az íze is olyan lehet, ezért nem eszik meg a medvék.

Olimpiázott a kedves vezető a talmi sikerektől eltelve, és elsőként a macsó énje jött elő, hogy úgy ne mondjuk, a vak komondor oldala, amikor afölött örvendezett, hogy végre férfiak is nyertek aranyat. Mert, mint bánatosan kifejtette, Rióban egy kivétellel csak női első helyezettünk volt, ami nem az igazi, hogy miért, azt kérdezzék meg őméltóságától. Már ebben is minden benne, van, hogy ez az alak a falusi párttitkárságnál magasabb hivatalra alkalmatlan – erre is kis jóindulattal –, amit ezután delirál, az azonban mindenen túltesz. Nem is tudom a feelinget mihez hasonlítani, az ötvenes évek texasi kertvárosától a kakastollas magyar faluig minden benne van, de leginkább Kövér bajusza.

Azt mondja ez a rosszember, hogy: „Annyi kihívás éri a modern korban a férfiak világát, a férfias erények nincsenek megbecsülve, a fizikum, a családért való felelősség, a gondoskodáshoz szükséges lelki és fizikai erő tisztelete szinte eltűnt a világból. A férfiembert meg ez hajtja..” – Én nem tudom, korunkban a fizikai erőre mi szükség a családról való gondoskodáshoz, lévén, nem kell mamutra vadászni, hogy etessük a szeretteinket, ezen túl, ha magamba nézek, engemet sok minden hajt, de az ilyesmik nem nagyon, akkor tehát buzi vagyok. Hogy Orbán beteg személyiség, azt tudtuk eddig is, de azért pofán veri az embert, amikor napra nap tudja fokozni, és az örömöknek soha nincsen vége...

LEHET-E ANNÁL JOBBAN KIFOSZTANI VALAKIT, MINT IVÁNYI GÁBORT, HA A TOLVAJOK MÁR LEFOGLALNI SEM TUDNAK SEMMIT?

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.11.


Iványi Gábor soha nem fogja feladni, egyetlen intézményt sem bezárni, egyetlen beteget, hajléktalant, hátrányos helyzetű gyereket elküldeni. Nem lehet tudni, hogy mi lesz, de attól lehet tartani, hogy tragédia lesz a vége. A magyar nép gondolhatja azt, hogy az adó befizetésével a maga részéről megtette, amit lehetett, de ez nem elég, mert arról is kell gondoskodnia, hogy a pénze eljusson azokhoz, akiknek kell. Nem nézhetné tétlenül azt, hogy Orbán bosszúra használja, és diktatúrája példát statuáljon, elpusztítson egy embert, aki az életét az elesettek megsegítésére tette fel.


Nem valószínű, hogy Magyarországnak és büszke népének lesz nagyobb bűne annál, minthogy szó nélkül eltűrte, hogy egy bosszúálló, gonosz hatalom a szemük előtt foszt ki egy egyházat, s annak szociális intézményrendszerét, amely a legrászorultabbaknak nyújt segítséget. A szemük előtt sorvad el egy ember, aki elveszítette testsúlya felét, szemének mindig vidám és huncut csillogását, aki segítség nélkül viszi a hátán több ezer kiszolgáltatott és elesett ember sorsát, ellehetetlenítik, jogaiban korlátozzák, és ez a nép nem lázad fel, nem háborodik fel ezen, s nem tesz ellene semmit.

Képzeljük el azt a szegénységet, amikor a gonosz hatalom megfoszt valakit attól, ami járna neki, majd kiküldi az embereit (NAV), hogy ami még maradt, azt is vegyék el tőle. Fosszanak ki olyan iskolákat, amelyekben a leghátrányosabb helyzetű gyerekek tanulnak, akikkel senki más nem foglalkozna, és nem találnak semmit, amit elvihetnének, mert ami ott van pad és tábla, értéktelen, amit nem lehet eladni sem. Van-e ennél nagyobb szegénység és nyomorúság, mint Iványi Gábor szegényeknek fenntartott iskoláiban és intézményeiben, ahol már fizetést sem tudnak adni?
...

TILTAKOZNAK TIHANYBAN A TERVEZETT GIGABERUHÁZÁS ELLEN

SOKSZÍNŰ VIDÁK
Szerző: GYÖRKŐ ZSOMBOR
2021.08.13.


A civilek szerint jelentős környezeti károkat okozna a falunak a hatalmas építkezés.

A Révbe Érünk Egyesület augusztus 14-én szombaton délután öt órától tiltakozó sétára hívja mindazokat, akik szerint a rév melletti terület tervezett beépítése miatt végérvényesen és visszafordíthatatlanul elvész Tihany amúgy is sérülékeny élhetősége, írta a veszpremkukac.

A demonstrálók szeretnék megakadályozni – vagy legalább két-három évre elhalasztatni és lakosság bevonásával átgondolni –, hogy az úgynevezett Kenderföldek területén egy újabb Balaton-parti gigaberuházás valósuljon meg, jelentős környezeti károkat okozva.

Okkal tartanak az építkezést kiszolgáló tehergépjármű forgalomtól, valamint attól is, hogy a szállodák és apartmanházak majdani lakói, autói tovább növelik Tihany zsúfoltságát

– fogalmaz a portál...

AZ AKARATTYAI BERUHÁZÁSBAN BENNE VAN MINDEN, AMIT A FIDESZ A BALATONNAL CSINÁL

444.HU
Szerzők: HALÁSZ JÚLA, BOROS JULI
2021.08.13.- Rengeteg kivágott fa, betonmonstrumok, megbolygatott erdő, csókosoknak szánt kikötő: az MNB alapítványainak tulajdonában álló cég balatonakarattyai gigaépítkezésében szinte minden benne van, amit a Balaton bekebelezésének szoktak hívni.

- Az óriáskomplexum egy gyerektábor helyén, a mi pénzünkből, de nem nekünk épül. Az oktatóközpont, a szálloda, az étterem és a teniszpálya a kiváltságosak számára kínál majd szép kilátást a Balatonra.

- Egy akarattyai nyaraló tulajdonosát kísértük el a házától a strandig, majd az MNB építkezéséig. A pár perces séta remekül példázza mindazt, ami mostanában a Balaton környékén folyik.

- Többek között erről a témáról is szól a 444 nyomtatott magazinjának következő száma.

A MAKRO 4. címe: "Kié a Balaton?", és arról írunk benne, hogy a balatoni idegenforgalom felszámolta a helyi kultúrát, és ezért is tud most nyakló nélkül építkezni a Fidesz, de a tó élővilága nem fogja ezt a végtelenségig bírni.

Rendeld meg a 4. MAKRO-t a 444 webshopjából vagy válaszd az előfizetési opciók közül a "Belső Kör"-t, és elküldjük neked ajándékba!

MANIPULÁCIÓRA HASZNÁLJÁK A SPORTKÖZVETÍTÉSEKET (IS)

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.08.13.


...Mintha az egész M4 sportcsatornát arra találták volna ki, hogy ilymódon igyekezzenek manipulálni a nézőket. Jó, vannak izgalmas, nézhető sportesemények, de minél nagyobb jelentőségűek, annál gyakrabban lehet műsorba iktatni az egyperceseket. Az olimpiáról még nincsenek adataink, de az biztos, hogy a hirdetők mellett a hírösszefoglalók készítői várták a legjobban. Ilyenkor ugyanis megugrik a nézettség. Azt már tudjuk például, hogy a futball Európa-bajnokság döntőjének 1 millió 300 ezer nézője volt. Előtte a német-magyar csoportmeccsnek 1 millió 751 699. Ez volt a csúcs. A nyitónaptól a döntőig összesen 5 millió 374 ezren néztek bele az M4 Sport közvetítéseibe. Ez a televíziót néző teljes népesség 62 százaléka. És ha ennek csak a felét vesszük, akik – ha már ott ültek – belepillantottak a híradásokba is, az is több mint 2 millió ember. Kánaán a manipuláció számára.

Joggal merül fel a kérdés, hogy valóban nincs erő, amely határt szabna ennek a határtalan manipulációnak? A Mérték Médiaelemző Központ vezetőjének rövid válasza: nincs. Polyák Gábor persze részletesebben is kifejtette ennek okait. Ezekre az egyperces „napi Fidesz-infókra” nincs speciális szabály. Ami nem jelenti azt, hogy ne vonatkozna rájuk a médiatörvény és a tájékoztatásról szóló valamennyi szabály. Vagyis ezeknek a hírösszefoglalóknak éppúgy kiegyensúlyozottnak, elfogulatlannak, sokoldalúnak kellene lenniük, mint minden hasonló műsornak. Ráadásul a közmédiának – ha ugyan még lehet annak nevezni az állami rádiót és televíziót – egy külön paragrafus mindezt még inkább kötelességéve teszi. A közszolgálati médiával szemben elvileg erősebb elvárásokat támasztottak. A törvény ugyanis előírja, hogy teret adjanak minden álláspontnak, még akkor is, ha nem mindegyiket szeretik, és még akkor is, ha nem egyforma időkeretben tennék. Vagyis elvileg nem lehetnének sem egyoldalúak, sem manipulatívak...

SZABAD SZEMMEL: TELJESEN ELHŰLT A VILÁG A LENGYEL POPULISTÁK BARKÁCSDEMOKRÁCIÁJÁTÓL, HOLOTT A RENDSZER SENKI SZÁMÁRA NEM ISMERETLEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.13.


A lengyel Jarosław Kaczyński pontosan ugyanazt teszi hat éve, amin Orbán Viktor 2010 óta már rég túlvan.


Frankfurter Rundschau


Mind Európában, mind az Egyesült Államokban félreverte a vészharangokat az új lengyel sajtótörvény, mely súlyosan korlátozhatja a média önállóságát. Az EP elnöke kijelentette, hogy szabadság nem lehetséges független sajtó nélkül. Márpedig – tette hozzá Sassoli –, ha a jogszabály hatályba lép, akkor komoly veszélybe kerülhet a pártatlan televíziózás Lengyelországban, miután az ultranacionalista varsói kormány a szabályozással a Discovery tulajdonában lévő TVN24 hírcsatornát igyekszik kiiktatni.

Daniel Freund, német zöld képviselő úgy látja, hogy ami történik, az nagyon hasonlít arra, amit Orbán Viktor Magyarországon művelt. A PiS is ellenőrizni kíván mindent, amit a tömegtájékoztatás leír vagy sugároz. De a Bizottságnak végre működésbe kell hoznia a jogállami mechanizmust, mert világos, hogy nem maradhat következmények nélkül, ha bárki megsérti a demokráciát. A politikus arról is beszélt, hogy ha a lengyel fél nem reagál érdemben a hétfői határidőig és Brüsszel követelésének megfelelően nem számolja fel a Fegyelmi Kamarát, akkor büntetést kell kiszabni, mert a Jog és Igazságosság csakis az anyagiak nyelvén ért. Azt azonban semmiképpen sem szabad megengedni, hogy uralma alá hajtsa az igazságszolgáltatást.

Barley, az európai törvényhozás német szociáldemokrata alelnöke ugyanakkor kifejtette, hogy az új törvényből egyértelműen kitűnik: Lengyelországnak esze ágában sincs visszatérni a közösségi értékekhez. Ehelyett csak halogat és ködösít. A bíróságok ügyében látszólag beadja a derekát, ám ugyanakkor kezet emel a sajtószabadságra. Az EU azonban nem tűrheti tovább, hogy az orránál fogva körbevezessék a manézsban. Az eddiginél gyorsabban és következetesebben kell reagálnia, ideértve, hogy él az a pénzügyi szankció új eszközével.

Die Presse


A kommentár jogosnak, de képmutatónak nevezi a felháborodást Lengyelország miatt, mert a jobboldali-populista varsói vezetés csak azt csinálja, amin Orbán Viktor már rég túlvan. Ám éppen ezért Jarosław Kaczyński pontosan tudja, hogy az EU csupán meredten nézi a fejleményeket. Ennek megfelelően az PiS vezére letarolja a sajtót, mert saját elképzelésének megfelelően kívánja átformálni a demokráciát. De valójában a kormánykritikus magáncsatornát, a TVN igyekszik megrendszabályozni, éspedig oly módon, hogy kiszorítja az országból annak gazdáját, a Discoveryt. Biztosan lehet olyan új tulajdonost találni, aki utána a jelentésekben nem a hatalom korrupt dolgait igyekszik majd fő műsoridőben tálalni.

A felzúdulás a Lex-TVN miatt joggal nagy, de a jogszabály csupán a legújabb elem a média „visszalengyelesítésében. A Gazeta Wyborczát pl. a reklámokkal igyekszik megszelídíteni a Jog és Igazságosság. A liberális lap már nem kap állami hirdetéseket, megrendelését visszamondta a végrehajtó hatalom. Vagyis amiről az Osztrák Szabadságpárt első embere Ibizán csak álmodozott a rejtett kamera előtt, az a lengyeleknél valósággá válik.

Ezzel együtt az EU-nak érdemes volna tükörbe néznie, mert Kaczynski immár hat éve csak azt koppintja, amit Orbán 2010 tesz óta. A partvonalra nyomja az ellenzéket, engedelmességre kényszeríti a bíróságokat, rövid pórázra veszi a médiát. Vagyis folyamatosan fűrészeli a demokrácia pilléreit.

A gazdaságpolitika mindkettőjüknél egyetlen célt szolgál: hogy bebiztosítsa uralmukat. Ebbe beletartozik, hogy jól tartsák mindazokat, akik segítenek nekik. Állam közeli cégek olyan területeken terjeszkednek, amelyek távol esnek fő tevékenységi körüktől, de alkalmasak a politikai befolyás kibővítésére. Olyan programok élveznek elsőbbséget, amelyekből a baráti üzletemberek húznak hasznot. Külföldi konszerneket paterolnak ki, köztük európai érdekeltségeket.

Milliárdok mennek el olyan társadalmi juttatásokra, amelyek sok esetben segítenek az embereknek, ám a gazdaság szempontjából károsak. Igazából azt célozzák, hogy a nép legközelebb kifejezze háláját az urnáknál. Mindezt pedig uniós pénzekből finanszírozzák. Európa látja, tisztában van vele és mégis hagyja.

Suddeutsche Zeitung


A vezető német újság felszólítja az EU-t, hogy sürgősen avatkozzon be Lengyelországban, mert mindenkinek segítenie kell, aki a demokráciáért küzd az országban. Ugyanakkor alighanem tele a PiS nadrágja, hiszen két frontot is nyitott, így aggódhat a hatalmáért. Szembeszállt mind az unióval, mind Amerikával. Európával ezért, mert tovább rombolja a jogállamot. Az Egyesült Államokkal amiatt, hogy a TVN független orgánumként működik és sorra igencsak kedvezőtlen dolgokat hoz nyilvánosságra a PiS-ről.

Ha Washington reagálna, az reményt adna az új törvény sok ellenzőjének. A kapcsolatok Biden alatt már így is átalakultak ahhoz képest, hogy Trump még udvarolt Kaczynskinak. Ez utóbbinak azonban vége. A lengyel kormány elszigeteli magát a világban, odahaza pedig olyan társat keres, aki pont olyan hataloméhes, mint ő.

A legrosszabb esetben persze beválik a számítása, azaz hidegre teszi az összes ellenfelet és Orbán mintájára bebetonozza uralmát. Ebből az unió számára az következik, hogy még határozottabban bele kell szólnia a lengyel dolgokba. Jourová újból azt javasolta, hogy legyen egységes európai sajtótörvény. A lengyel demokráciának nagy szüksége volna egy ilyen védőernyőre.

FAZ

Kaczynski szemberobog az autópálya teljes forgalmával, de alighanem elszámította magát az új sajtótörvénnyel és magára haragította Amerikát – írja a konzervatív lap. Úgy hogy immár oda a magabiztosság, amivel a lengyel nemzeti konzervatívok sorra megszállták az állam gépezetét. Olyannyira, hogy már a koalíció is összeomlott, bár már hónapok óta látni lehetett, hogy tagjai leginkább abban értenek egyet, mint nem akarnak.

De a médiajogszabály elfogadása azt bizonyítja, hogy ha minden kötél szakad, Kaczynski még mindig elég erős és tud szövetségeseket találni. Hogy közben nem válogatós, az jól jellemzi a pártot, amely úgy gondolja, hogy gonosz szellemek üldözik.

Viszont pont ez okból túl korán örült az ellenzék, benne Tuskkal. A belviták ellenére a kormány hatalmon maradt, így az ellentábor nem várhat arra, hogy a PiS majd jól elgáncsolja saját magát. Célszerűbb volna, ha a liberálisok meggyőző programmal és jelöltekkel rukkolnának ki a választások közeledtével.

Amikor tavaly az elnök személyéről döntött az ország, megmutatkozott, hogy a törésvonal a politika közepén fut. Vagyis nagy eredményt hozhat, ha akár csak kis módosulás megy végbe a szavazópolgárok hangulatában. Ebbe jócskán belejátszhat, hogy Varsó most kihívta maga ellen az Egyesült Államokat. Kaczynski téved, ha azt gondolja, hogy egyszerre dacolhat mind Washingtonnal, mind Brüsszellel. Ám amit kínál, az még mindig eléggé népszerű odahaza. Azt azonban nem engednék meg neki a lengyelek, hogy a senki földjére vezesse az országot

ÖT OK, AMIÉRT A NYUGATI KONZERVATÍVOK NEM ÉRTIK, MI TÖRTÉNIK MAGYARORSZÁGON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TÓTH SZILÁRD JÁNOS
2021.08.11.


Miért van az, hogy az otthon elvileg a szabadságért harcoló nyugati jobbos nagyágyúk Magyarországra érve felveszik a szemellenzőt és egy szavuk sincs a szabadságot tipró magyarországi kormánygyakorlatokról? Vendégszerzőnk öt pontba foglalva igyekszik választ adni erre. Tóth Szilárd János a Válasz Online Tucker Carlson-jelenséget és az amerikai jobboldalt vizsgáló cikke után újabb szempontokkal gazdagítja a megértést.


Douglas Murray, Jordan Peterson és a néhai Roger Scruton után újabb befolyásos nyugati konzervatív értelmiségi látogatott Magyarországra, ezúttal Tucker Carslon, a legnézettebb amerikai talk show házigazdája személyében. Amint a Válasz Online is megírta, ellentmondásos figuráról van szó, aki bár nem problémamentesen passzol a magyar kormány aktuális politikájához – erről mindjárt –, ezzel együtt is nagy reklámfelületet jelent, jelentős hasznot hoz a kormánynak. Az ilyen események azonban a magyar konzervatívok számára mindig pofára eséssel járnak.

A brit és amerikai politikát kicsit is követő magyar konzervatívok ugyanis okkal rokonszenvezhetnek ezekkel a távoli figurákkal. Hiszen úgy tudják róluk, hogy odahaza a szabadságot, a nyugati kultúrát meg a „józan paraszti észt” védelmezve harcolnak az ottani balosok nyomulásával szemben. Például a szabad szólást védik a polkorrekt nyelvrendőrségtől és a techóriások kartellezésétől, tiltakoznak a nemi meg a faji identitás jelentőségének túlhangsúlyozása ellen, kritizálják a bölcsész- és társadalomtudományi karokat uraló balos ideológiákat és így tovább...