2021. június 23., szerda

EB 2020: EGY GÓL NEM LESZ ELÉG A GYŐZELEMHEZ – BÖLÖNI

NEMZETI SPORT ONLINE
Szerző: Nemzeti Sport Online
2021.06.23.Bölöni László úgy érzi: egy gól nem lesz ahhoz elég, hogy legyőzze a magyar labdarúgó-válogatott Münchenben a németeket az Európa-bajnokság utolsó csoportkörében. Pedig a továbbjutáshoz nyerni kell, de a Nemzeti Sport szakértője szerint fejetlenül támadni sem szabad. A szakember szerint a német letámadás miatt kulcsmomentum lehet a szerda esti találkozón, hogy Szalai Ádám fizikailag milyen formában van.

MARCO ROSSI: TAKTIKAILAG HIBÁTLAN TELJESÍTMÉNYT KELL NYÚJTANUNK | M4 SPORT

M4 SPORT
Szerző: M4 Sport
2021.06.22.Marco Rossi szövetségi kapitány az utolsó csoportmeccsen alkalmazandó taktikáról beszélt a Németország elleni szerdai Eb-csoportmérkőzés előtt.

MIT LEHET TENNI AZ ÚJ KISEBBSÉGELLENES SZABÁLYOK ELFOGADÁSA UTÁN?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.06.22.Az LMBT emberek összemosása a pedofil bűnelkövetőkkel csak egy újabb epizódja a kormánypártok szexuális kisebbségek elleni kirekesztő politikájának. A múlt héten elfogadott új szabályozás célja azonban nemcsak a megbeélyegzés, de az ellenzék pártjainak megosztása is. Az adásban ezt a helyzetet értékeljük. Előbb a Jobbik alelnökét, Lukács László Györgyöt kérdezzük arról, miért szavazta meg pártja a homofóbbá eltérített pedofilellenes törvényt, és mit jelent ez az ellenzéki összefogás szempontjából. Utána Dombos Tamás (Háttér Társaság) és Vig Dávid (Amnesty Magyarország) értékeli a kialakult helyzetet, reagál a fideszes érvekre és az LMBT aktivizmus kapcsán felmerülő dilemmákra.

ORBÁN, A MUMUS

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.06.22Orbán nem védi a gyerekeket, hanem abúzálja őket. Olyat erőltet rájuk, amit ők nem kértek, és közben arra hivatkozik, hogy mindent a gyerek érdekében tesz. Sőt, azt hazudja, hogy a szülők dönthetnek a gyerekük neveléséről, miközben minden tartalmi döntést állami kézbe szervezett át az óvodától a felsőoktatásig. 

Ezért nem dönthet egy szülő arról se, hogy akarja-e óvodába adni a gyerrekét, ahogy arról se, mit tanuljon az iskolában, de még az egyetemista korú fiatalok se szólhatnak bele a saját életük formálásába az egyetemen. 

Orbán bántalmazottként élte le gyerekkorát, és ezt a mintát követve ő is azzá vált. Az egész gyerektársadalmat bántalmazza.

STRUCCPOLITIKA A JAVÁBÓL: A HATÓSÁGOK MÁR NEM IS AKARJÁK TUDNI AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.06.23.


„Azonnali ingyenes tesztelési lehetőséget kellene biztosítani azoknak, akik részt vettek tömegrendezvényen – például focimeccsen –, majd nátha-szerű tünetei jönnek elő, a koronavírus Delta mutánsa ugyanis ilyeneket vált ki” – mondta megkeresésünkre Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvost azzal kerestük meg, hogy immár stabilan száz körüli a napi Covid-fertőzöttek száma Magyarországon. Kérdés, ez reális szám-e, hiszen igen kevés a tesztelés, az elmúlt két hétben napi átlagban 7900 volt. Furcsa dolgok is történnek, amelyek abba az irányba mutatnak, mintha a hatóságok nem is nagyon szeretnének tisztán látni.


„Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal részére naponta teljesítendő a Covid19 vírus kapcsán végzett teszteléssel érintett személyek adatait és a tesztek eredményeit tartalmazó adatszolgáltatás 2021. június 23. napjával megszüntetésre került” – ilyen levelet kaptak a megye illetékes intézményei a kormányhivatal hatósági főosztályának vezetőjétől. Falus Ferenc szerint ez csak annyit jelenthet, hogy nem is szeretnék tudni a fertőzöttek számának alakulását.

Miként azokat a részleteket sem, amelyek a járvány kezeléséhez szintén fontos adalékkal szolgálnának. Mi mással magyarázható ugyanis, hogy beszűkítették a vírus azonosítási lehetőségét. Hiszen – mint a korábbi országos tiszti főorvos portálunknak elmondta – hatóságilag megtiltották, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumán kívül bármilyen más laborba el lehessen küldeni vizsgálat céljából a pozitív teszteket, azaz minden más laboratórium számára tiltott megvizsgálni, hogy melyik vírus-mutáns okozta a fertőzést...


„EGY STADIONT CSAK AZÉRT KELL KIVILÁGÍTANI, HOGY SÖTÉTBEN IS LÁTNI LEHESSEN. MINDEN MÁS HÜLYESÉG”

24.HU
Szerző: DAJKA BALÁZS
2021.06.23.


A német-magyar Eb-csoportmérkőzés előtti napon a nemzetközi sportsajtó nem elsősorban a két csapat továbbjutási esélyeit taglalta, hanem az UEFA-nak a döntését boncolgatta: az európai szövetség nem ment bele, hogy a müncheni Allianz Arena szivárványos megvilágítást kapjon, ezzel szimbolikusan tiltakozva a melegellenes magyar pedofiltörvény ellen is. Az általunk a helyszínen megkérdezett szurkolók a meccs kimenetelével kapcsolatban ellentétes véleményen voltak, a szivárványügyben viszont azonos állásponton maradtak
.

Kevesebb mint egy nappal a ki-ki meccsnek számító Németország-Magyarország Eb-összecsapás előtt a következőképpen nézett ki a német Sky Sport News csatorna sporthíradójának első fele:

- másfél percet szántak Thomas Müllernek, akinek sérülés miatt kérdéses a játéka,

- uszkve egy percet kapott Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya, aki dicsérte a magyar csapat remek védekezését,

- majd tíz percig az a téma volt terítéken, hogy az európai szövetség (UEFA) nem engedte, hogy az Allianz Arena szivárványszínű megvilágítást kapjon a szerdai meccs idejére...

EGY KIS POLITIKAI HASZONÉRT ORBÁN VIKTOR TÖNKRETETTE A MAGYAR FOCI LEGNAGYOBB NAPJÁT

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.23.


Úgy volt, hogy ez lesz Orbán Viktor életének egyik legszebb pillanata. A miniszterelnök, akinek olimpiai álmai jó időre szertefoszlottak, miután megfutamodott egy népszavazás elől, 2020 nyarán a saját stadionjában akarta megtekinteni a saját csapatát. Ez a dicsőség még Horthynak és Rákosinak sem adatott meg, pedig az ő idejükben tényleg ünnep volt a magyar válogatott minden meccse.

Orbán, aki felcsúti víkendháza mellé is épített egy kisebb stadiont, a járvány miatt kénytelen volt 12 hónappal elhalasztani élete nagy napjait. Tovább azonban nem volt hajlandó várni. Miközben Magyarországon meghalt 30 000 ember, a felpörgetett oltási programmal mindent arra tettek fel, hogy nyáron Budapesten olyan meccseket lehessen rendezni, amilyenekről a miniszterelnök álmodott.

A járvány másfél évében Magyarországon a foci végig különleges státuszt élvezett, különlegesebbet, mint bárhol Európában. Akkor is lehetett meccsre látogatni, amikor már bőven pusztított a koronavírus, és akkor nyitották meg újra a stadionokat, amikor még számtalan egyéb rendezvénytípus csak korlátozva vagy egyáltalán nem valósulhatott meg.

Az Európa-bajnokság 11 házigazdája közül csak Magyarország vállalta be, hogy teli stadionokban rendezzenek meccseket. Ennél még olyan országokban is elővigyázatosabbak voltak, mint Azerbajdzsán és Oroszország, ahol a diktatúra legfontosabb feladatai közt nem szerepel minden emberélet megóvása.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Orbán merész húzása bejön. Egyelőre nincs hír berobbanó járványról – bár azért várjunk ki néhány hetet –, és, ami egy futballtornán mégiscsak a legfontosabb, a magyar csapat fel tudott nőni a feladathoz. A franciák elleni döntetlenre, Fiola asztalborítására, Sallai, Kleinheisler, Nagy Ádám teljesítményére a világ futballszerető közönsége úgy kapta fel a fejét, ahogy magyar focira hosszú évtizedek óta nem.

Különleges ország kell ahhoz, hogy egy sikeresen megrendezett EB-n sikeresen szereplő nemzeti válogatottról valami gusztustalanságra irányítsa a nemzetközi rivaldafényt, de ha folyamatos győzelmi kényszer van, akkor folyamatos győzelmi kényszer van.

A néhány hete kommunikációs trükként bevetett, majd homofób toldalékokkal kiegészített „pedofiltörvény” képes volt erre a csodára is. A világban, Nyugat-Európában pedig évek óta különösen rossz hírű Magyarországnak már éppen sikerült volna egy kicsit tisztábbá, vállalhatóbbá tenni az országimázst, amikor a NER homofóbiája hirtelen a felszínre buggyant...

NEM LESZ JELEN A MÜNCHENI MECCSEN ORBÁN VIKTOR

MAGYAR NEMZET
Szerző: magyarnemzet.hu
2021.06.23.


A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő nem lesz jelen a mai német–magyar meccsen Münchenben.

Ennek információink szerint az az oka, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelbe utazik az EU-csúcsra, és onnan szurkol majd a magyar válogatottnak.

A német sajtó Orbán Viktor lépését ezzel szemben úgy értelmezi, hogy a magyar kormányfő egy újabb szintre emeli azt a vitát, amely arról szól, hogy szivárványszínekbe borítsák a német stadiont...KÉT MECCS, AMI MEGMUTATTA, HOGYAN VERHETŐ NÉMETORSZÁG FUTBALLCSAPATA

TELEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2021.06.23.


Magyarország csoportjával, vagyis az F csoporttal zárul az Európa-bajnokság csoportköre: este 11 órára kiderül, melyik 16 válogatott folytathatja az egyenes kieséses szakaszban. Marco Rossi válogatottjától bravúr kell a továbbjutáshoz, ehhez ugyanis meg kellene verni Németországot Münchenben. 

Kedden már kiderült, hogy a győzelem biztosan továbbjutást ér.

A két válogatott 1954, vagyis a berni világbajnoki döntő óta nem találkozott egymással tétmeccsen, akkor a magyarok voltak az esélyesek, most nem: 1,2-szeres pénzt fizetnek a fogadóirodák a német sikerre, 15-szöröst a magyarra. Ezek fényében az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetése lenne, ha Magyarország megverné Németországot, de ahogy a válogatott támadója, Sallai Roland is mondta, egy meccsen bármi megtörténhet.

Már a meccsek sorrendje után látni lehetett: nem fordulhat elő olyan forgatókönyv, hogy a mieink eleve esélytelenül utazzanak Münchenbe. Ám még a várakozásainkat is felülmúlta talán, hogy a világbajnok franciák ellen szereztünk egy pontot szombaton. Rossit persze nem lepte meg az eredmény, ennyit tippelt, és a korábbi kapitány, Dárdai Pál is ilyen eredményt vizionált, amikor a meccsről kérdezték.

Rossi nyomatékosította a szerda esti meccs előtt, jobb játékra lesz szükség a németek ellen, mint a franciákkal szemben, és egy kicsi szerencsére is szükség lenne, vagyis hogy a németek ne legyenek a legjobb formában. A jobb játék azért is fontos, mert a továbbjutáshoz mindenképpen három pontra van szükség...


90 NAP KELL MÜLLER CECÍLIÁNAK, HOGY MEGMONDJA, MILYEN NYILVÁNTARTÁST VEZETNEK AZ OLTOTTAKRÓL

ÁTLÁTSZÓ / SAJTÓELHÁRÍTÁS
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.06.23.


Továbbra sem tudunk semmit arról, hogyan állnak az egyes települések a koronavírus elleni vakcina beadásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi, május eleji adatigénylésünk elutasítása után a járványhelyzetre hivatkozva arra is csak 90 napon belül válaszolna, hogy egyáltalán milyen formában gyűjtenek adatot az oltásokról. Mindezt annak ellenére, hogy két hete Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy véget ért a járvány harmadik hulláma.


Április végén írtunk arról, hogy március óta próbálunk adatot szerezni arra vonatkozóan, hogy pontosan hány oltást adtak be a fővárosi kerületekben, illetve a megyeszékhelyeken, azonban nem jártunk sikerrel. Nemhogy az adatokat nem kaptuk meg (az NNK és az Országos Kórházi Főigazgatóság is elutasította igénylésünket), de arról is ellentmondó információk érkeztek, hogy egyáltalán hová fordulhatunk, ha településszintű nyilvántartáshoz szeretnénk jutni.

Írtunk az önkormányzatoknak is, és néhány helyről azt a választ kaptuk, hogy a Kormányhivatalok illetékesek. Azonban a hozzájuk beadott adatigénylésünk sem járt sikerrel: a Kormányhivatalok azóta egytől egyig azt írták válaszlevelükben, hogy a kért adatok tekintetében nem minősülnek adatkezelőnek...

MÉLYÍTETTE AZ ANTISZEMITIZMUST A SOROS-KAMPÁNY, KULCSSZEREPBEN A KORMÁNYPROPAGANDA

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2021.06.23.


ELÉG SOKÁIG AZ VOLT A SZTEREOTÍPIA, HOGY A SZÉLSŐJOBBOLDALIAK FEHÉR, NAGYDARAB MUNKÁSOSZTÁLYBELI FÉRFIAK, DE ENNEK SEMMI KÖZE A VALÓSÁGHOZ – NYILATKOZZA LAPUNKNAK FÉLIX ANIKÓ, A GOLDZIHER IGNÁCRÓL ELNEVEZETT ZSIDÓ TÖRTÉNETI ÉS KULTURÁLIS KUTATÓINTÉZET MUNKATÁRSA, AKIVEL KIELEMEZTÜK A MEDIÁN ANTISZEMITA ATTITŰDÖKET MÉRŐ KUTATÁSÁT ÉS A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT INCIDENSJELENTÉST IS.Mi volt a cél a kutatóintézet létrehozásával?

Egyrészről az alapítók úgy gondolták, fontos, hogy létrejöjjön a Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közösségét magáénak tudható országban egy olyan kutatóintézet, ami épít arra a hihetetlenül gazdag kulturális és történeti hagyományra, ami a magyarországi zsidóságot jellemzi. A Mazsihisz, a Rabbiképző és a Zsidó Múzeum és Levéltár alapítókként maguk is részei ennek az örökségnek, így megfelelő hátteret tudnak nyújtani egy nemzetközileg is számontartott kutatóintézetnek. Az interdiszciplinaritás azt jelenti, hogy a történelemtudományi fókusz mellett a szociológiai, politológiai és filozófiai összefüggéseket is vizsgáljuk. Így valamennyi olyan aspektust igyekszünk feltárni, amely a zsidóság és a magyar társadalom, illetve a zsidóság és más csoportok viszonyrendszerében fontos lehet és értelmezésre vár.

Milyen időtartamban elemzik a zsidóság helyzetének alakulását?


A kezdet nagyjából a XIX. század és napjaink a másik végpontja a kutatásaink időfókuszának...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN VIKTOR MÉG SEM LESZ OTT AZ ESTI MECCSEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.23.


A bajor rendőrség úgy számol, hogy nem lesz könnyű estéje az esti találkozóra kivezényelt 1500 rendőrnek, főként azért, mert a nagyjából 2 ezer magyar szurkoló közt várhatóan lesz 200 kemény fiú is.


Die Welt

Német sajtóértesülés szerint Orbán Viktor ott lesz a ma esti meccsen. Magángépe délután fél 6-kor száll le Münchenben, az éjszakát a Bayerischer Hof szállodában tölti, majd holnap tér haza. Merkel viszont csak televízión keresztül követi a küzdelmet – jelentette be a szóvivője.

UPDATE: a német sajtóügynökség információja szerint a magyar miniszterelnök lemondta a müncheni utat. Hivatalos közlés nincs, de vélhetőleg Orbán Viktor végül nem akart az Allianz Aréna letiltott szivárványszínű díszkivilágítása miatti felzúdulás középpontjába kerülni.

FAZ

A bajor kormányfő sajnálattal fogadta, hogy az UEFA keresztbe feküdt a müncheni városi tanács kezdeményezésének, mármint hogy ma estére kapjon szivárványszínű díszkivilágítást a müncheni Allianz Aréna. Söder szerint a gesztus kellő hangsúlyt adott volna a toleranciának és a szabadságnak. Merthogy határozottan ki kell állni a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés ellen.

A szociáldemokraták főtitkára úgy reagált, hogy sokat nem várt a szövetségtől, de az eredmény roppant kínosra sikeredett. Katarina Barley, az Európai Parlament SPD-s alelnöke azt írta: még soha nem vezetett semmi jóra, ha valaki engedett az autokratáknak. A zöldek kancellárjelöltje, Baerböck úgy foglalt állást, hogy ha kútba esett a megvilágítás ötlete, akkor az egész országban szivárványszínű zászlókkal kell kiállni a tolerancia mellett, a melegellenességgel szemben.

A müncheni főpolgármester szégyenletesnek nevezte, hogy az UEFA meggátolja a a sokszínűség, a türelem, a tisztelet és a sokszínűség kinyilvánítását. A jelentés hozzáteszi, hogy a javaslat egyértelműen a jobboldali-nemzeti magyar kormány politikája ellen irányult. Egy melegellenes szervezet bejelentette, hogy 11 ezer szivárványszínű zászlót oszt szét a szurkolóknak az esti mérkőzés előtt. Ily módon a magyar nemi kisebbségek tagjai érezhetik, hogy nincsenek egyedül.

A frankfurti, a kölni és a berlini Olimpia stadion jelezte, hogy szivárványszínbe öltözik a mérkőzés idejére és ugyanilyen színű lesz mára a ProSieben tévécsatorna logója is.

Spiegel

A bajor rendőrség úgy számol, hogy nem lesz könnyű estéje az esti találkozóra kivezényelt 1500 rendőrnek, főként azért, mert a nagyjából 2 ezer magyar szurkoló közt várhatóan lesz 200 kemény fiú is. Márpedig ők várhatóan ellenfelvonulást tartanak a meleg közösség által bejelentett tüntetéssel szemben. A helyi rendfenntartók szóvivője azonban bejelentette, hogy sem a stadionban, sem azon kívül nem engednek meg semmiféle rasszista vagy homofób megnyilvánulást. A bajor erőket magyar szakértők is segítik.

Frankfurter Rundschau

A CDU főtitkára, Paul Ziemiak Twitter-üzenetben tette közzé, hogy a nemzetközi futballtornák a sokszínűség, a nyíltság és a kölcsönös tisztelet ünnepét jelentik. Alexander Dobrindt, a CSU tartományi csoportjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a különleges világítás üzenet lett volna a szélsőséges AfD több politikusának szégyenletes és tisztességtelen megnyilatkozásaira. A szociáldemokrata parlamenti csoport első embere úgy értékelte, hogy itt olyanok döntöttek, akik a múltban élnek, de jobban tették volna, ha megengedik azt, ami Németországban teljesen természetes.

FAZ

A francia Európaügyi miniszter úgy foglalt állást, hogy a magyar jogszabály támadást jelent a közös értékek ellen, így azt semmiképpen sem lehet elfogadni. Hiszen itt a szexuális irányultságot diszkriminálják, mondta Beaune. Német kollégája, Roth rámutatott, hogy semmi kétség: tisztelettel kell bánni a nemi kisebbségek tagjaival is. Egyébként ők mindketten bevallottan melegek.

A holland kormány képviselője lehetetlennek nevezte, hogy Európában teret nyerjen a diszkrimináció és az emberek kirekesztése. A luxemburgi diplomácia első embere, Asselborn úgy fogalmazott, hogy a magyar törvény szégyenletes és Európa-ellenes. Egyáltalán nincs összhangban a közösség értékeivel, mert az emberek úgy élhetnek, ahogy akarnak. Nem vagyunk a középkorban!

Amikor Szijjártó Péter közbevetette, hogy a többiek nem ismerik a szabályozás tartalmát, az osztrák Európa-miniszter ezt határozottan visszautasította. Mint kifejtette, különösen veszélyes, hogy pont olyan korban tartják vissza a felvilágosítást a fiataloktól, amikor kialakul azok szexualitása. Jourová úgy értékelte, hogy a jogállam nem jó irányban halad a magyaroknál, illetve a lengyeleknél. Hiszen alaptémákkal vannak gondok.

Die Welt

A francia Európa-ügyi miniszter – Macron bizalmasa – igen sajnálja, hogy az UEFA nem élt a lehetőséggel és nem küldött erős jelzést. Ugyanakkor meg kívánja tárgyalni a kormányban a sportügyek felelősével, hogy Franciaország mit tehet ebben a helyzetben.

Reuters

A német külügyi államminiszter úgy foglalt állást a magyar és a lengyel jogállamról tartott meghallgatáskor, hogy a Fidesz által elfogadott törvény egyértelműen veszélyezteti az unió értékeit. Roth kiemelte: az EU elsődlegesen nem az egységes piacot vagy a valutauniót jelenti, hanem az értékek közösségét, és az értékek minden tagok köteleznek. Így nem lehet kétség afelől, hogy tisztelettel kell bánni a nemi kisebbségekkel.

A svéd Európa-ügyi miniszter groteszknek minősítette a magyar szabályozást. Egyben közölte: biztosítékokat kívánnak kapni a magyar és a lengyel vezetéstől, hogy azok a jövőben eleget tesznek az Európai Bíróság ítéleteinek. A svéd képviselő arra szólította fel Magyarországot, hogy vonja vissza a jogszabályt. Az ír delegáció vezetője úgy értékelte, hogy mind a magyaroknál, mind az EU-ban igen veszélyes ponthoz érkeztek az események. Egyben úgy vélte, hogy a Bizottságnak az EUB elé kell vinnie az ügyet.

Politico

A szivárványszín nem sértés – mondta a Bizottság alelnöke, miután az UEFA megtiltotta, hogy a meleg mozgalom színeivel világítsák ki a müncheni Allianz Arénát a ma esti magyar-német meccs idejére. Jourová hozzáfűzte, hogy ha bárkinek gondja van ezzel a jelképpel, akkor az többet elárul az illetőről, mint azokról, akik a fényjátékkal kívánták megerősíteni, hogy sokszínű Európát akarnak. Nem pedig olyat, amely elrejti a különbözőségeket.

Ugyanakkor elismerte, hogy Brüsszel egymaga nem sokat tud tenni a jogállam érdekében, ha a tagállamok becsukják a szemüket, miközben egyes kormányok megpróbálják kiüresíteni az igazságszolgáltatást, a korrupció elleni küzdelmet, a sajtószabadságot és általában a fékeket és ellensúlyokat. Ezért mindenkinek vállalnia kell a ráeső részt, ideértve az Európai Parlamentet és a Tanácsot.

Die Welt

„Orbán karmaiban”. Így kommentálja a jobboldali lap, hogy az állítólag oly toleráns UEFA a színes aréna ellen foglalt állást, de hát a magyar politika kifejezetten hasznos a szövetség számára. El kellett döntenie, hogy akar-e jelzést küldeni vagy sem. Tisztáznia kellett, hogy mennyire akar beleavatkozni a politikába, ideértve, hogy mi a fontosabb: az hogy éllovas legyen a diszkrimináció elleni harcban, ahogy azt sűrűn hangoztatja vagy hogy inkább Budapest oldalára áll. Ha megfelelően világították volna ki a stadiont, a miniszterelnök és a magyar társadalom tudta volna, miről van szó.

Ugyanakkor rengetegen támogatták a müncheni önkormányzat felvetését. Viszont Orbán aligha lenne ott a mai meccsen, ha a nemzetközi szervezet másként határoz. De Merkellel semmiképpen nem találkozna. Viszont elrontotta volna a hangulatot, ha kénytelen lemondani az utat, mert nem szeretett volna a szivárványszín fényében belépni az arénába.

Orbán a liberális társadalmak ellen kelti a hangulatot és így a tiltakozás nyomán az UEFA kutyaszorítóba került. Ám sokan úgy vélik, hogy ki kell állnia a diszkrimináció ellen, hiszen az EB-n is sok ilyen incidens fordul elő. Speciel, Budapesten.

FAZ

Magyarországon már nem sok marad abból az elitből, amely ellen Orbán Viktor harcolhatna, épp ezért azon van, hogy külföldről minél jobban támadják a Fidesz törvényjavaslatait. Ezért egyáltalán nem kellemetlen számára a müncheni stadion körüli vita. Hiszen a törvénynek eleve az volt a célja, hogy felháborodást váltson ki a határokon túl. Ez már csak abban is megmutatkozik, mennyire élesen reagált a budapesti kemény mag már az első nemzetközi kritikákra. A hatalom most egy pillanatra sem bizonytalanodott el, nem úgy, mint tavaly, amikor meglepte, milyen éles ellenállás fogadta a járvány miatt elrendelt különleges felhatalmazást.

Ezt a mechanizmust Orbán 10 éve alkalmazza, mert úgy tüntetheti fel, hogy a magyar nemzeti szuverenitást védi a liberális Internacionáléval szemben. Hogy a nép oldalán áll a hatalmasokkal szemben. Persze egy évtized után már nehéz az ilyesmit beadagolni, bármennyire is populista alaptételről van szó. Mert kik is „azok, ott fent”? Ehhez szükség van a külföldre, ilyen szempontból az EU valóságos talált pénz. De ellenségképként jól jön Soros is, csak ő ebben a minőségében kezd elhasználódni. A legújabb törvény kapcsán már fel sem merül a neve.

Egyébiránt sok részletében megáll a jogszabály, ám a felvilágosítást megtiltani a serdülő gyerekeknek, az olyan, mintha pajszerral nevelnék őket. Ugyanez a helyzet a melegség nyilvános ábrázolásával is. Itt kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt. Aligha bólintanak rá az európai bíróságok. De meg sem lehet csinálni, hiszen az irodalom és a filmművészet alapművei tele vannak homoszexuális utalásokkal. Csak éppen ez Orbán számára alighanem nem is számít, neki a jelzésérték a fontos.

Az igazán botrányos azonban az, hogy a jogszabályt beleágyazzák a pedofília elleni küzdelembe. Utóbbi ellen egyik pártnak sem volt kifogása, ám hogy azt összekapcsolták a homoszexualitással, nos, az megosztotta az ellenzéket, de nyilvánvalóan pont ez volt a cél. És be is jött, mert a Jobbik együtt voksolt a Fidesszel. Ám hosszú távon a próbálkozás mégis mellé durrant, mert semmi jele, hogy szétesne az egységfront. Inkább az látszik, hogy az orbáni manőver még inkább összehozza az ellentétes pólusokat.

Süddeutsche Zeitung

Természetesen ostobaság, amivel az UEFA a döntését indokolta, mert a szervezet már idáig is jó párszor beleártotta magát a politikába, így a határozattal egyáltalán nem kell egyetérteni, bár az aligha lep meg bárkit is. De milyen erős kép lett volna, hogy szivárványszínű a stadion és ezek a felvételek eljutnak sok millió otthonba, Németországban, Magyarországon és az egész világban.

Bizonyosan sokak szívét megérintették volna, de az nagy sületlenség, amit magyar lapok és politikusok próbálnak beadni, hogy ti. itt megengedhetetlen módon keveredik a sport és a politika. Meg hogy a szövetségnek politikailag semlegesnek kell lennie. Hiszen nem számít politikai tettnek kiállni minden ember alapvető jogaiért. Az magától értetődik – mármint egy demokráciában.

Ugyanakkor a jó szándékú akció szervezőinek is szembesülniük kell egy pár kényelmetlen kérdéssel. Mert miért csak ma estére akarták megszervezni a különleges megvilágítást? A főpolgármester pedig maga jelentette be, hogy ily módon kívánnak tiltakozni a magyar LMBT-jogok szűkítése ellen, ám ezzel jóformán rávezette az UEFÁ-t a tilalom kimondására.

Jó volna, ha a tolerancia nem csak akkor merülne fel, amikor tekintélyelvű államok bizonyos törvényeket alkotnak. A diszkrimináció, a rasszizmus és a melegellenesség ellen folyamatosan ki kellene állni. Nem csak olyankor, amikor az politikailag alkalmasnak tűnik, ugyanakkor nem túl kockázatos.

Die Zeit

Az elemzés képmutatásnak nevezi, hogy Németországban mindig csak akkor vetődik fel a nyíltság és a tolerancia igénye, amikor kelet-európai, nyugat-ázsiai vagy afrikai államok elnyomó törvényeket hoznak. Ily módon erősen az a látszat keletkezik, hogy német nyilvánosság számára csak olyankor fontosak az LMBT-jogok, amikor ki kell nyilvánítani a nemzet vélt erkölcsi felsőbbrendűségét.

A magyar fejleményeket a németek nem tekinthetik ürügynek, hogy elégedettek legyenek, miután az ő melegellenességük eltörpül amellett, amit Orbán produkál. Nem úgy kellene a magyar kormányra tekinteni, mint fafejűek gyülekezetére, amely még mindig nem fogta fel, hogy mekkora különbség van a melegség és a gyerekek elleni nem erőszak között. Egyébiránt amit az Országgyűlés jóváhagyott, az nem sokban különbözik az AfD választási programjának bizonyos elemeitől. Ily módon azonban fennáll a veszély, hogy félvállról veszik a német jobboldali populizmust.

A kivilágított stadion aligha győzte volna meg Orbánt, hogy gondolja át a politikáját. Sőt, lehet, hogy csak erősítette volna benne az eddigi szándékot. Viszont azért a jelzés jól jött volna, mondjuk, annak a magyar fiatalnak, aki nem a szexualitás fő sodorvonalához tartozik. Egy olyan országban, ahol a hatalom ennyire brutálisan uszít a nemi kisebbségek ellen, és megalázza, illetve láthatatlanná igyekszik tenni azokat.

ÚGY KELL MEGBUKTATNI ORBÁNT MINT NETANJAHUT

FÜHÜ
Szerző: Polonius
2021.06.23.


2020 Trump, 2021 Netanjahu, 2022 Orbán – így vázolja fel a remélt jövőt az USA egyik ismert politológusa, aki korábban Obama tanácsadója volt Washingtonban. Ben Rhodes tisztában van azzal, hogy önmagában Orbán bukása nem oldaná meg a demokrácia problémáit mint ahogy Netanjahu távozása sem eredményezte ezt, de “nagy győzelem lenne”.


Washingtonban már nagyon is odafigyelnek Orbán Viktorra pedig ott Európa szegényebb keleti fele ritkán vált ki különösebb érdeklődést.

Ben Rhodes tisztában van azzal, hogy önmagában Orbán bukása nem oldaná meg a demokrácia problémáit mint ahogy Netanjahu távozása sem eredményezte ezt, de “nagy győzelem lenne”.

Trump előtti Trumpnak nevezte Orbánt Steve Bannon, aki a sikeres választási kampányt szervezte a demokraták ellen 2016-ban. Később Trump kirúgta őt a Fehér Házból, és akkor az európai szélsőjobboldali pártok és mozgalmak egyesítésére tett kísérletet, de kudarcot vallott...

MAGYAR GYÁRAKAT IS MEGBÉNÍTANAK A DÉLKELET-ÁZSIAI JÁRVÁNYGÓCOK

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.06.23.


A héten ismét leállt a termelés az Audi legtöbb magyarországi gyáregységében, valamint a Volkswagen-csoport több más üzemében is. A Telex értesülései szerint az ok, hogy Malajziában a koronavírus terjedése miatt lezárásokat rendeltek el, ezek pedig autóipari alkatrészhiányt szültek, a gyárak nem jutnak elég csiphez.

Malajziában június elsején vezettek be szigorú kijárási korlátozásokat, miután május végére a napi új fertőzöttek száma megközelítette a tízezer főt a 32 milliós délkelet-ázsiai országban. Bár azóta valamelyest javult a helyzet, a lezárásokat június 28-áig meghosszabbították. Ez idő alatt az emberek mozgását otthonuk tíz kilométeres körzetére korlátozták, betiltottak minden, nagyobb tömeget érintő tevékenységet, és a legtöbb gyárat vagy teljesen leállították, vagy csak erősen korlátozott kapacitásokkal üzemeltetik: június elején a 15 millió ingázó foglalkoztatott csupán tizede vette fel a munkát.

Emiatt számos, külföldre termelő ipari üzem is leállt, az autógyáraktól kezdve a biciklialkatrész-üzemeken át a különböző elektronikai beszállítókig. Utóbbiak között vannak a német Infineon és a japán Taijó Júden (Taiyo Yuden) csipgyártók helyi üzemei is, ahol koronavírus-gócpontok miatt áll a termelés. A malajziai félvezetőgyártók iparági szervezete szerint eddig 15-40 százalékos termeléscsökkenéssel jártak a lezárások, ami fennakadást okoz a teljes autóipari gyártási láncban – a jelek szerint az Audi győri üzemét is ez állította le.

A malajziai helyzet nem egyedi. Ázsia sokáig a Covid kezelésének bezzegrégiója volt, ám az utóbbi hónapokban a gyorsabban terjedő variánsok miatt több, kisebb helyi járványgóc alakult ki a régióban. Ez pedig a nemzetközi termelési láncokban is érezteti hatását: a helyzet kikötői torlódásokat okoz, súlyosbítja az amúgy is jelentős csipellátási zavarokat, és az áremelkedés is a potenciális következmények között van...

„EZ NEM FEJLESZTÉS, HANEM ÖRÖKJÁRADÉK VALAKINEK” – NAGY IDŐK NAGY TANÚJA A SZTRÁDAKISZERVEZÉSRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.06.23.


„Az autópálya-mutyik nem a tendereknél kezdődnek. Öt vagy tíz évvel korábban. Az előkészítés elindításánál” – meséli Reményik Kálmán. Az állami autópályakezelőt 2010-ig vezető egykori topmenedzser konkrét példán is illusztrálja, hogyan lehet felosztani a piacot bőven azelőtt, hogy a tendereket kiírták volna. Reményikkel egy kis faluban, a festői Vászolyon beszélgettünk annak apropóján, hogy a kormány most 35 évre koncesszióba adná a meglévő magyar autópálya-hálózatot – merthogy emberünk ma már sajtot készít az általa alapított Vászolyi Sajtmanufaktúrában. Nem, nem céget vezet: nap mint nap saját kezűleg készíti el a maga „tervezte” sajtokat kicsi, ám remekül felszerelt üzemében. Megnéztük azt is, közben pedig megtudtuk, miért üvölt már most az állami autópályakoncesszióról, hogy az valójában nem fejlesztés lesz, hanem „örökjáradék valakinek”. Reményiket, akit egykor Kóka János nevezett ki a NIF Zrt. élére, arról is faggattuk, mekkora személyes felelőssége van a hegy nélküli völgyhíd megépítésében az M7-esen, valamint a síkságba fúrt alagutakéban az M6-oson. Interjú...

MOTIVÁLATLANSÁGGAL KÜZDENEK A MAGYAR GYEREKEK A JÁRVÁNY HOZADÉKAKÉNT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.06.23.


A magyar szülők több mint fele állítja, hogy gyerekének mentális egészségén nyomot hagyott a járvány, ami leginkább az alacsony jövedelmű és az egyszülős családokban élő gyerekeket sújtotta, derül ki az UNICEF Magyarország májusi reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit kedden mutatták be.


A magyar szülők több mint fele (54%) értékelte úgy, hogy gyereke mentális egészsége megsínylette a járványt és számolt be figyelemzavarokról, alvásproblémákról, magányosságról, nyughatatlanságról vagy éppen szorongásról gyermekénél. Ez derült ki az UNICEF Magyarország ezer szülő megkérdezésével készített, reprezentatív kutatásából, amely 2021 májusában első alkalommal mérte fel, milyen mentális állapotban hagyta a magyar gyerekeket a koronavírus-járvány.

A kutatási eredményekről, a gyerekek mentális egészségéről, az online és offline oktatás nehézségeiről, a járványhullámokhoz való adaptáció kihívásairól kedd este Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője, Labancz Dániel klinikai gyermek-szakpszichológus, Balatoni József influencer és történelemtanár, Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete és Pulai András szociológus, a Publicus Intézet munkatársa cseréltek eszmét. A beszélgetést Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója moderálta...

"SZÉGYEN A MAGYAR TÖRVÉNY" - VON DER LEYEN NEM HAGYJA ANNYIBAN A MELEGEK JOGAIT SÉRTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZTATÁSOKAT

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2021.06.23.


Az EB-elnök szerint ezek egyértelműen sértik a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmát, szembemennek az emberi méltóság, az egyenlőség elveivel és az alapvető emberi jogokkal.


Az Európai Bizottság elnöke utasította az illetékes biztosokat, hogy levélben hozzák a magyar hatóságok tudomására a “pedofiltörvénnyel” kapcsolatos aggodalmaikat, mielőtt még a jogszabályi változások hatályba lépnek (ez előszele is lehet egy esetleges kötelezettségszegési eljárásnak). Ezt Ursula von der Leyen egy szerda reggeli sajtótájékoztatón jelentette be. A német kereszténydemokrata politikus szerint a magyar törvénymódosítások egyértelműen sértik a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmát, szembemennek az emberi méltóság, az egyenlőség elveivel és az alapvető emberi jogokkal. Erről nem vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni, hangsúlyozta.

“Mélyen hiszek egy olyan Európai Unióban, ahol mindenki az lehet, aki akar, és mindenki azt szerethet, akit akar”

- mondta von der Leyen, megerősítve, hogy az általa vezetett testület mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minden európai polgár jogait biztosítsák, bárhol is éljenek...


CSAK MIMAGYAROK VAGYUNK ILYEN VÉGTELENÜL AGYAFÚRTAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: SWAN EDGAR
2021.06.22.


Hiába, ez már ilyen modern kor, a miniszter a közösségi médiában teszi közszemlére fontos, okos és főként újszerű gondolatait. Varga Judit ismét harcba indul az Unió ellen, mert ez ilyen szabadságharcos kormány. Az úgy van, hogy amennyiben bárki számon meri kérni azokat a közösségi elveket, melyeket minden tagállam elfogadott, akkor az minimum támadás, de egyben zsarolás is. Ideje lenne végre, ha megértené az Európai Unió, hogy mimagyarokat nem lehet semmire kényszeríteni. Ellenben mimagyarok fogjuk megmondani az Uniónak is, a tagországoknak is, merre van az előre, mihez tartsák magukat.

És az úgy van, hogy az összes többi tagországban csak két férfi vagy két nő házasodik össze, mert nincs leírva világosan, hogy az apa férfi, az anya nő. És az úgy van, hogy az összes többi országban verik, kizsákmányolják és megerőszakolják a gyerekeket a szülők és aki csak kedvet érez hozzá, mert ott nem írták törvénybe, hogy lehet melegnek lenni, de csak 18 éves kor után, akkor is lehetőleg csak a négy fal között.

Csak mimagyarok vagyunk ilyen végtelenül agyafúrtak, ezért minket tisztelet illet, és természetesen az összes tagország jól teszi, ha követi Orbán Viktor parancsait, mert különben ráfáznak...

SIMONKA LÁZÁRJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.23.


Simonka Györgyöt ismerjük. Tele vannak vele a lapok. Ő az, akit sok, sokrengeteg pénz miatt fogtak perbe, ami per lassacskán folydogál, a politikai történések ütemének megfelelően. Ezt az is bizonyítja, hogy a legutóbbi homofób törvény szavazásának idejére Kövér házelnök-pedellus kikérte őt a bíróságtól, hogy meg tudja nyomni a gombot. Nem véltük, hogy Kövér házelnök-pedellus ilyen gondos apukaként működik, ír a bíróságnak, akárha osztályfőnök volna a tekintetes bíróság, miszerint a képviselő fideszes családi esemény miatt nem megy iskolába (bíróságra). Fogalmunk nem volt arról, hogy ezt így lehet, bár a porbafingó magyari bávatag állampolgárnak nagy valószínűséggel nem. A haza minden előtt.

Simonka interjút adott, ami azt sugallja, hogy ő egy ma született báránnyal egylényegű, szegény, mint a templom egere, olcsó inget hord, és még bankkártyája sincsen. Mintha jelentene ez bármit is, de így építgeti az imázsát visszafelé, a nagy hatalmú szinte élet-halál ura kiskirályságtól halad az egészen apró szürke egér felé, de a bűnösök általában látványosan összemennek a lebukás után. Míg viszont előtte meg óriási a pofájuk, de ez már lélektan, vagy kriminológia. Amit Simonka saját bőrét mentendő elmesél, az teljességgel érdektelen, ámde érdekes kitételek találhatók benne Lázár Jánossal kapcsolatban, amiből az szűrődik le elsőként, hogy ezek ketten nem szeretik egymást, ezen túl pedig az elejtett szavakból lelepleződik minden.

Ha én ügyész volnék és nem poltos, akkor Simonka szavait egyrészt beismerő vallomásként, másrészt Lázár elleni feljelentéskét értékelném. Simonka csak beszél, és észre sem veszi, hogy minimális logikai készséggel ez szűrődik ki abból, amit mond, még csak különösebben okosnak sem kell lenni hozzá. Lázár odaszúrt párt-, és eszmetársának, miszerint Simonka Békés megyében kezdte a pályafutását és ott is fejezi be, illetve a bíróságon. Ez, akárhogyan is nézzük, egy felpántlikázott selyemzsinór, viszont nem tudható, hogy a maffia hierarchiájában neki van-e joga ilyet küldeni, de nagy valószínűséggel nem. Ugyanakkor ezzel egy kalap alatt ki is mondta Simonka bűnösségét, ha nem is bizonyította be. Mindenesetre érdekes tényállás...

SOK OKTATÓ INGYEN TANÍT AZ EGYETEMEKEN, DE EZ TÖBB SZEMPONTBÓL IS PROBLÉMÁS

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2021.06.23.


Miskolcon 31, Pécsett több mint 90 egyetemi oktató dolgozik díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként az egyetemeken. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint ez nemcsak etikailag aggályos, de sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat is. A Miskolci Egyetem szerint viszont a tanárok szívesen adják át tudásukat ingyen is a hallgatóknak.


Miskolci Egyetemen jelenleg 31-en oktatnak ellenérték nélkül, vagyis ingyen, megbízási jogviszony keretében – tudta meg az Átlátszó.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke, Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna egyetemi docens lapunknak elmondta, a szakszervezet ismeri a problémát, és legalább három ok miatt nem tartja elfogadhatónak az ingyenes oktatást.

Helytelen bárkit is díjazás nélkül foglalkoztatni, etikailag aggályos, sőt sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat.

Emellett, ha a munkaadó nem fizet, nem tudja megfelelő módon számonkérni azt, hogy munkatársa magas színvonalon végezze el munkáját. Végül: a fizetésért dolgozó oktatók munkavállalók munkaügyi alkupozícióját rontják az ingyen dolgozók. Ismert helyzet, hogy idős kollégák szívesen vállalnak óratartási vagy akár kutatási feladatokat nyugdíj mellett, mert elkötelezettek a tanítás és az egyetemi lét mellett. Mint szakszervezet nem szeretnénk ezen kollégákat megsérteni, szívesen látjuk egy-egy előadás vagy konzultáció erejéig, de a folyamatos minőségi oktatást fizetett dolgozókkal kell ellátni” – hangsúlyozta Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna...

SZIVÁRVÁNYON INNEN ÉS TÚL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.23.


Német futballklubok társulnak egymással azzal a céllal, hogy felmutassák a szivárványszínt, miközben nemzeti tizenegyük a magyarok ellen játszik ma este Münchenben. A Washington Post cikke szerint míg a válogatottak játszanak, az egyes csapatok stadionjai borulnak szivárványba.


A magyar központi bank tegnap egy évtized után első alkalommal megemelte – 0,6 százalékról 0,9 százalékra – az alapkamatot, hogy megfékezze az Európai Unión belül jelenleg leggyorsabb inflációt, és azt ígérte, hogy az emelés havonta fog ismétlődni, mindaddig, amíg az áremelkedési kilátások ezt indokolják – írja a Bloomberg. Mikolaj Raczynski, a varsói Noble Funds TFI SA alapkezelő vezetője ezt úgy értékelte az amerikai üzleti hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a lépés rendszerváltással ér fel a Magyar Nemzeti Banknál, amely eddig a leginkább galamblelkűnek mutatkozott az úgynevezett feltörekvő piacok központi bankjai körében.

A hitelezési költségek mostani emelése, vagyis az a szigorítás, amit a Bloomberg által használt szakmai zsargon héjaszerű üzenetként értelmez, ma követőre találhat a Cseh Köztársaság központi bankjának esedékes kamatdöntésével - vélekedik a portál. A magyar helyzet alakulását illetően a Bloomberg olyan piaci vélekedéseket idéz, miszerint szeptemberig több mint 50 bázispontos emelés révén akár másfél százalék közelébe emelkedhet az alapkamat szintje.

Német futballklubbok szivárványt mutatnak fel szivárványszínt a német-magyar meccsen

Német futballklubok társulnak egymással azzal a céllal, hogy felmutassák a szivárványszínt, miközben nemzeti tizenegyük a magyarok ellen játszik ma este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság keretében – írja az AP amerikai hírügynökség, a Washington Post által is átvett beszámolójában. A fejlemény előzménye, hogy az UEFA megtiltotta a német-magyar meccsnek helyet adó Allianz Aréna szivárványos kivilágítását, amit a bajor főváros vezetése kérelmezett, miután Magyarországon olyan pedofilellenes törvényt fogadtak el, amely hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a melegekkel szemben is, amennyiben tiltja a fiatalkorúak körében a homoszexualitás, illetve a nemváltás bemutatását, mint annak úgymond „népszerűsítését”.

Az UEFA elutasító döntésére válaszul berlini, frankfurti, kölni, wolfsburgi, augsburgi, brémai és düsseldorfi futballklubok úgy döntöttek, hogy a válogatott összecsapás idejére szivárványszínt ölt saját stadionjuk. „Ha Münchennek nem engedik szerdán, akkor az ország többi stadionja fogja felmutatni a színeket” – hangzott az Eintracht Frankfurt szolidaritási felhívása a Twitteren. Elsőként Köln csatlakozott, majd sorra a többiek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség azzal indokolta elzárkózását, hogy megérti ugyan a müncheni városi tanács kérelme mögötti szándékot, de kötelessége elutasítani a kérést, annak politikai összefüggései miatt, hiszen a szivárványos kivilágítás üzenete a magyar parlament egyik döntését venné célba.

Dieter Reiter, München polgármestere szégyenletesnek nevezte az UEFA döntését, Jens Grittner UEFA-szóvivő azon javaslatát pedig, hogy a magyarok látogatása után ki lehetne világítani szivárványszínűre az Allianz Arénát, nevetségesnek minősítette. Július másodikán egyébként az Európa-bajnokság egyik negyeddöntőjét a müncheni arénában rendezik meg. A város polgármesterének döntése értelmében mindenesetre ma este, a mérkőzés alatt szivárványszínű fényárba borul a müncheni városháza, valamint az a szélturbina is, amely a stadion közelében található. „Minket, münchenieket, nem fognak elrettenteni attól, hogy világos üzenetet küldjünk Magyarországnak és a világnak” - nyilatkozott Dieter Reiter.

A Bajor Leszbikusok és Melegek Szövetsége a magyar törvény elleni tiltakozó megmozdulásra készül a müncheni stadionon kívül és azon belül egyaránt. Az LMBTI-közösség több szervezete 11 ezer szivárványos zászlócskát tervez kiosztani a német-magyar mérkőzésre érkező szurkolóknak.

A Washington Post által átvett AP-tudósítás kitér arra is, hogy Szijjártó Péter úgy nyilatkozott: Magyarország törvényt alkotott a gyermekek védelmében, és most Nyugat-Európában egy sporteseménybe akarnak politikát keverni.

A szivárvány, mint az újrakezdés jelképe

Mi mással zárhatnám ezt a médiaszemlét, mint a Münchenben megjelenő, egyébként is gyakran idézett Süddeutsche Zeitunggal, amely kommentárt is szentel a szivárványos témának? A lap megállapítja, hogy a jobboldali konzervatív magyar kormány szemében a szivárványszínek provokációt jelentenek. Az írás valóságos szivárvány-kultúrtörténettel szolgál, így megemlíti, hogy a szivárványszínű zászló már a német parasztháborúk idején az újrakezdés jelképe volt, az 1960-as évek elején pedig az olasz békemozgalom választotta szimbólumának. Őket követték a leszbikusok és melegek, de különböző környezetvédő szervezetek is. Talán a bármiféle változástól való félelem teszi egyesek szemében fenyegetővé a színek kavalkádját – töpreng a Süddeutsche Zeitung publicistája.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A 0:3-AS ÉS 1:1-ES MAGYAR GYŐZELEM ÁRA A LAPPANGÁSI IDŐ UTÁN DERÜL KI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.22.


Egyelőre egy magyar kisgyermeket helyeztek karanténba, mert a válogatott teltházas meccsén jelen volt egy igazoltan fertőzött francia család. A többiről nem tudunk, csak Szlováliáből vannak hírek, miszerint a gólzáporos 0:3-as magyar győzelem után a stadionban tartőzkodó felvidéki magyar szurkolók miatt Szlovákiában megugrott a fertőzöttek száma, és valamiért a legfertőzőbb delta (indiai) variáns miatt kezdtek el aggódni.

Magyarországon egyelőre semmilyen támpont nincs szennyvízfertőzöttségi adatokon kívül, amiből bármit is tudni lehetne. Egyrészt szándékosan nagyon keveset tesztelnek, azok eredményeit sem nagyon közlik, illetve biztosan lehet számítani a statisztikai adatok meghamisítására, a NER ebben már utolérte a profi diktatúrákat. Annyit mindenesetre jegyezzünk meg, hogy a Magyarország által egyedüliként vállalt teltházas EB-meccsek előtt és idején a fertőzöttség nagyon alacsony volt, legalábbis az orbáni propaganda szerint...

A FIDESZ 35 ÉVES ÚTKONCESSZIÓT TERVEZ, ENNYI IDŐRE MOND LE A TOVÁBBI VERSENYEZTETÉSRŐL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.06.23.


Az állam 35 éves úttendere szembemegy az elmúlt évek szuverenitási, reprivatizációs, a magyar vállalkozásokat helyzetbe hozó folyamataival. A gigantikus koncesszió ugyanakkor beleillik abba a hatalom- és vagyonkimentési folyamatba, amelyet az alapítványosdi, a hosszú távú kinevezések és a ciklusokon átnyúló központosított közbeszerzések jellemeznek. Elemzés az útkoncesszióról.


Magyarországon rendkívül rossz emlékeket ébreszt az autópálya-koncesszió, a ppp (a public-private partnership). Ezek korai kísérletei miatt óriási árat fizetett az ország, érdemes ebbe a G7-cikkbe beleolvasni, jól láthatóak a hatalmas veszteségek.

Magyarország most mégis nem kevesebb mint 35 évre ilyen koncessziót szeretne kiírni. Amelyik magáncég vagy konzorcium elvállalja a munkát, egészen biztosan ismét csak jelentős túlbiztosítással teszi majd ezt, hiszen amúgy nem könnyű 35 évre előre finanszírozási költségekkel, építőipari árakkal kalkulálni.

Ha Magyarország megköti a szerződést, akkor ebben az ágazatban 35 évre egy partnerhez csapja magát, és lemond a további versenyeztetésről. A baljós tervet megpróbáltuk nagyobb kontextusba helyezni...


MINDÖSSZE NÉGY DIÁK KAPOTT ÖSZTÖNDÍJAT A TÖBB MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZBŐL ÉPÜLT ELITISKOLÁBAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2021.06.23.


Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat fizet évente, a diákok negyede pedig külföldi. Ösztöndíjat csupán a diákok három százaléka kapott.


Csaknem négymilliárd forint közpénzből hozta létre az állam a Debreceni Nemzetközi Iskolát (International School of Debrecen), az eddig eltelt két tanév során mégis csupán négy tanuló kapott önkormányzati ösztöndíjat az évi több millió forintos tandíjat beszedő elitintézményben – értesült a 24.hu.

Tizenegy évfolyamon összesen 129 diák járt az eredetileg magániskolának nevezett intézménybe a múlt tanévben, közülük négyen részesültek ösztöndíjban, azaz a tanulók három százaléka. Ösztöndíjat most osztottak először, mert a támogatási program részleteit nem dolgozta ki időben a debreceni önkormányzat. A következő évben ugyanakkor újabb négy ösztöndíjas tanuló csatlakozik az iskolához, őket tizenhat pályázóból választották ki...

A NÉMET SZIVÁRVÁNY NAPJA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.23.


Jó reggelt! Ami még a 39 fok mellé hiányzott: sivatagi por Afrikából.

4 legfontosabb cikkünk most

Nagyot háborogtak Európa miniszterei a magyar propaganda-törvényen

- Ingyen megválik az állam a kimentett devizahitelesek lakásaitól

- Joachim Löw: Az elmúlt három évben sokat fejlődött a magyar válogatott

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik
.

“MINDANNYIAN VASTAGON BENNE VAGYUNK” – INTERJÚ ALFÖLDI RÓBERTTEL

SZÍNHÁZ ONLINE
Szerző: SZENTGYÖRGYI RITA
2021.06.22.


Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó június 27-i premierje kapcsán Szentgyörgyi Rita beszélgetett Alföldi Róberttel, többek között a próbafolyamatról, az Urbán Andrással való közös munkáról és sok más aktuális kérdésről.

2013-ban színháztörténeti jelentőségű volt a Mephisto búcsúelőadása a Nemzetiben, az Alföldi-korszak temetése. Milyen érzés volt újra találkozni az anyaggal egy más felfogásban?

– Nagyon örülök, hogy ilyen legendája van annak az előadásnak, de azóta eltelt lassan tíz év, és ez most egy teljesen másik helyzet.

Igazat szólva a próbák során eszembe se jutott a nemzetis előadásunk. Az idő múlása, illetve az előadás konkrét társadalmi közege, pillanata annyira meghatározó, hogy fel sem merült bennem az összehasonlítás.

Meg hát ez a mostani Mefisztónk nagyon más lett...

"MEGROPPANT AZ EGÉSZ RENDSZER" - DRÁMAI VÁLTOZÁSOKAT HOZOTT A PANDÉMIA AZ IDŐSGONDOZÁSBAN

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.06.23.


A szociális étkezést igénylők száma csak tavaly 14,5 ezerrel nőtt, átlépte a 200 ezres határt, a házi segítségnyújtást igénybe vevők is többen lettek, miközben a pandémia miatt intézményzár és létszámstop volt.


A szociális szakemberek szerint az idősgondozás minden területén drámai változásokat hozott a pandémia, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái azonban azt jelzik, több ellátási formában mégsem bővült, hanem éppen csökkent a létszám. Az idősek nappali ellátását évről évre egyre kevesebben veszik igénybe és ez a tendencia tavaly is folytatódott. Ez érthető is, hiszen a fertőzéstől tartva a humántárca átmenetileg bezáratta a nappali intézményeket. 

2020-ban az előző évhez viszonyítva hatezer fővel csökkent a bentlakásos idősotthonokban gondozottak létszáma is, a 2019-es 53 ezer helyett a tartós elhelyezést nyújtó intézmények tavaly már csak 47 ezer embert tudtak fogadni, ami 12 százalékos visszaesést jelent. Azt feltételezzük, hogy az elhunytak helyére a felvételi tilalom miatt nem tudtak új igénylőket beengedni az intézményekbe, bár a kormány korábban is egyértelművé tette, hogy nem akarja növelni a bentlakásos intézmények létszámát. A szociális étkezést igénylők száma az ezredfordulóhoz képest megduplázódott és a tavalyi 14 és félezres növekedéssel átlépte a 200 ezres határt. A házi segítségnyújtást igénybe vevők is többen lettek egy év alatt kétezer fővel, de a 2020-ban rögzített 92 582 ember messze elmarad a 2014-es 133 ezer ellátottól. 

Nincs ugyan olyan adat, ami megmutatná a valós igényt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) másfél éve nem hozza nyilvánosságra a várólistákat, de önkormányzati és szociális szakemberek is folyamatosan növekvő – a fenti adatokból kiolvashatóan kielégítetlen - ellátási szükségletről számolnak be. Az 1,9 millió 65 év feletti magyar kétharmada valamiben korlátozott, a demencia negyedmillió embert érint valamilyen szinten, nekik mind szükséges lenne valamilyen ellátás. Közben a szociális terület dolgozóinak átlagos életkora már 50 év feletti, nincs utánpótlás. Ebben a helyzetben érte a hazai szociális ellátórendszert a világjárvány...