2016. június 14., kedd

REMÉLEM HOFI LÁT MINKET, MERT HA EL KELLENE MESÉLNI NEKI, MI FOLYIK ITT, BIZTOSAN NEM HINNÉ EL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.14.
 
 


 

 

MILLIÁRDOS KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁST LEPLEZETT LE, AZTÁN SITTRE KERÜLT A STRÓMAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.06.14.


Köpött a hatóságoknak, ezért bosszút álltak rajta. Ez a meggyőződése K. Attilának, akit miután milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról osztott meg információkat a rendőrséggel, elítéltek sikkasztás miatt. A férfi úgy véli, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit felnyomta a hatóságoknál. Az érintett céggel, a T.O.M Controll 2001 Zrt-vel szemben most is költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

„Egy olyan bűnözői csoportnak dolgoztam, akik több éve, számlákat gyártanak, emellett nem fizetik a dolgozók után a járulékokat. Jelenleg 1 700 fő az alkalmazotti létszám. Tevékenység: őrzés, védés, takarítás.”

Ezzel kezdte egyik feljegyzését az a K. Attila, akinek az ügyéről többször is írt az Átlátszó, legutóbb az ismerté vált strómanos történetek között tettünk említést róla. Miután kiderült, hogy a férfi a vele szemben indult büntetőeljárást nem úszta meg, illetve, hogy már szabadult a börtönből, megkerestük, hogy befejezzük vele azt az interjút, amit 2015-ben adott szerkesztőségünknek.

K. Attila azonban, míg az ügye korábbi szakaszaiban kifejezetten kereste a sajtónyilvánosságot, most már elzárkózott attól, hogy beszéljen a vele történtekről...


A férfitől vett idézet abban a beadványban szerepel, amelyben az ügyészségtől kért segítséget 2011 decemberében.

„Szeretnék vallomást tenni és tisztázni magam. A hatóság elől csak azért rejtőzködöm, mert tudom, bizonyos emberek az életemre törnek, hogy ne tárjam fel az egy év alatt számomra megismert dolgokat. Amely arról szól, hogy milliárdos adó és járulékcsalást akarok leleplezni.”

ITT OLVASHATÓ

ÜGYNÖKEINK ÉS BARÁTAINK

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.06.14.


Újra és újra előkerül. Izgatja és borzolja a kedélyeket. Indulatokat gerjeszt egészen a legszélsőségesebb érzelmekig. A Kádár-korszak ügynökeinek leleplezése, vagy inkább le nem leplezése mindenkor a közérdeklődés középpontjába tudja terelni a témát. Meg persze az igazság bajnokát is, aki nem rest harcolni azért, hogy az igazság megmutassa az ő arcát.

Schiffer András képviselő az első volt a sorban. Az első, aki harcol, küzd és leleplez. Leleplezne, ha lehetne, de nem lehet. Schiffer elbúcsúzott a Parlamenttől, választóitól. Még egyszer meglengette törvényjavaslatát.

Lex Schiffer! Istenem, de szép is lett volna!

Schiffer könnyen ugrál. A rendszerváltás idején alig múlt 18 éves, védett családi környezetben nevelkedett. Szóba se jöhet, de nem is jöhetett, hogy ezen a bizonyos ügynöklistán felbukkanjon a neve. Szakasits Árpád dédunokájának lenni nem lehetett túlságosan megterhelő, nem mondhatjuk tehát, hogy a Kádár korszak megnyomorított áldozatáról lenne szó. (Megfigyelte már valaki, hogy a rendszerváltás előtti politikai elit gyerekei milyen komoly arányban vannak jelen a rendszerváltó ellenzéki kerekasztal körül? És a mai politikai életben? Most nem a volt alapszervi párttitkárok KISZ-titkár gyerekeiről beszélek, pedig azok is ugye, szép számmal képviseltetik magukat. Neveket azért sem mondok, mindenki nézzen utána. Véletlenül sem a Fedél nélkül szerzői között keresse embereinket! )

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZ A VÁLASZRA - A SZIGETVÁRI-GÖLLNER VITÁHOZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.06.13.


Eredetileg hozzászólásként kezdtem a mondandómat Göllner András írása alá (Göllner András válasza Szigetvári Viktornak KMH június 12.), de meghaladja egy hsz kereteit mindaz, amit fontosnak tartok kifejteni.

Emlékeztetőül: Szigetvári, az Együtt elnöke kifogásolta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz közel álló egyik honlap egy írásában célzott az Együtt amerikai támogatottságára. Egyéni ízlés kérdése: szerintem túlreagált Szigetvári, amikor a mások megsemmisítésére törekvő gyűlöletet emlegetett a célzás kapcsán. Talán nem volt szerencsés rögtön „gyűlöletet” vizionálni.

Göllner András erre reagált, nekem pedig inkább vele lenne vitám. Amellett, hogy Szigetvárit én is képzett politikusnak tartom. Göllner a jelenleg folyó amerikai választási kampányban történtekkel von párhuzamot, kifejtve, hogy ma Magyarországon egyetlen ellenzéki pártnak sincs egymagában esélye a kormányzók legyőzésére, csak összefogva. Ahogyan Sanders is visszalépett Clinton javára, belátva, hogy a volt külügyminiszternek jobbak az esélyei a republikánus Trumppal szemben. Ezt belátva a vermonti szenátor maga döntött, és nem fogja Clintont a továbbiakban támadni, hiszen abból neki nem lenne haszna, viszont az egész demokrata tábor kárát látná.

Eddig rendben is van. Csakhogy a szerző – mintegy párhuzamot vonva a magyar helyzettel, kifejti: az ellenzék az életben nem fog a ma kormányzókkal szemben nyerni, ha „saját megélhetési fazekukat a magyar társadalom megélhetése elé helyezik”. Ez szerintem nem igaz. Legalábbis semmivel sem igazabb a magyar viszonyokra, mint az amerikaiakra, vagy más, hasonló rendszerben élő társadalmakra. Ez a felfogás azért baj, mert – ahogy a kommentekből is látszik – sokan egyetértenek ezzel. Többen annyira, hogy nem is foglalkoznak a politikával, demokráciával, csak utálják. Szabad kezet adva ezzel minden populista visszaélőnek.

Pedig inkább el kellene gondolkodni azon, mire való egyáltalán ez a demokrácia nevű izé, meg a sok párt....

ITT OLVASHATÓ

3000 FORINT AZ ELŐVÁLASZTÁSÉRT? RÉSZEMRŐL OKÉ!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.06.14.


Olvasom Karácsony Gergő és a PM ötletét a baloldali előválasztásról, és fölmerült bennem pár gondolat.

1: Az előválasztás tőlem mehetne, a háromezret sem sajnálnám odaadni érte amibe sacc/kb kerülne fejenként.

2: Az az előnye is kétségtelenül meg lehetne, hogy a legutóbbi csúfosnál konstruktívabb összefogást eredményezhetne.

3: Elvileg ugye nem lenne apelláta, aki viszi a körzetet/kormányfőjelöltséget/listás helyet az lenne a befutó pártszínétől függetlenül.

Ez mind oké abban az ideális esetben, ami legfeljebb ábrándokban létezik...

ITT OLVASHATÓ

MEGSZÓLALT A HORTOBÁGYI SZÜRKEMARHA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző:Amerikai Népszava
2016.06.14.


„Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni?!” (Kósa Lajos)

Miközben az egész világ részvétét fejezi ki azokkal az áldozatokkal szemben, akik ellen a Fidesz uszít, a NER vezető erejét képviselő Kósa Lajos frakcióvezetőnek sikerült ezt az alkalmat is rasszizmusra és gyűlöletkeltésre használni. 

Kósa agyában a kilenc lyuk egyikén kihullott, hogy Amerika multikulturális társadalom, az indiánokat leszámítva mindenki bevándorló. Mindenki egyformán amerikai. Az európai bevándorló nem értékesebb, nem felsőbbrendű, mint a világ bármely részéről bevándorolt amerikai. Voltak neki elvtársai itt is, de őket legyőzték az északiak, és még a rabszolgáikat is felszabadították. A vallások között sincs hierarchia.

Ezért nem úgy van, ahogy a hortobágyi szürke marha elképzeli, hogy Amerikában vannak a fehér keresztény őslakosok, közéjük betolakodtak más kultúrájú bevándorlók, hanem mindenki egyformán bevándorló. Nem úgy van, ahogy ő mondja, hogy "azok az esetek a legveszélyesebbek, amikor teljesen másik civilizációból érkezik valaki, már ugyan itt születik, de egész egyszerűen nem tud alkalmazkodni, sőt nem is akarja, nem tudja elfogadni azokat a demokratikus vívmányokat vagy azokat az eredményeket, amiket az amerikai és az európai civilizáció magának tud." 

A magyar ún. demokráciába egyelőre felcsúti gázszerelőkön kívül a nem afgánok sem tudnak beilleszkedni. Kósa úgy képzeli az afgán amerikait, ahogy saját kerítésüknél ülve látja őket, vagy a dróthalók között, amikor élelmet hajigálnak közéjük. Nagyjából egy ember és állat közötti lényt képzel, aki képtelen beilleszkedni Kósa Lajos kultúrájába. Szó se róla, abba nem könnyű. Kósa nagyot nézne, ha amerikai afgánokkal találkozna, és nem értené, hogy járhatnak ilyen jó ruhákban, és miért mehetnek be ugyanazokba a házakba. Azért, mert az afgán úr a vezérigazgató...

ITT OLVASHATÓ 

HANTAMAGYAR

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.06.14.


"Azt szoktam mondani, hogy vannak hasmagyarok és vannak szívmagyarok. Bár ez nem jelenti azt, – és én remélem, hogy mi szívmagyarok vagyunk – hogy a szívmagyaroknak nincs pénztárcájuk. Mint ahogy az is igaz, hogy a hasmagyaroknak meg van szívük, csak utat kell oda találni.” (Balog: „miért gondoljuk, hogy egy országot csak a politika boldogíthat?)

A Jóisten egy ideje minden bizonnyal nagy érdeklődéssel figyeli Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének világi ténykedését, de a vele kapcsolatos véleményét megtartja magának. A Teremtő ilyen jelentéktelen ügyekben nem szokott kinyilatkoztatásokat tenni. Ha azonban eljön a megboldogulás szomorú órája, szépen megtanácskozzák majd egymás között a lelkész úr viselt dolgait és annak várható következményeit.

Önmagában már az is rendkívül undok és fertelmes cselekedet, ha valaki G. Fodor Gábornak ad interjút, de ez még bocsánatos bűn, hiszen nem ütközik Isten tízparancsolatába.

Balog úr rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít a szavak megfelelő használatának, illetve még ennél is nagyobbat egyesek nem használatának. A mélyszegénység, halálozási statisztika, stadion, korrupció, csupa máglyára való eretnek kifejezés, mivel csak arra valók, hogy fellázítsák velük a jámbor lelkeket, békétlenséget szítsanak, ami ma hivatalosan isten ellen való cselekedtetnek számít. Lelkes és szemérmes szóeltüntetési törekvései azonban csúfos kudarcba fulladtak, mivel egy stadionról már messziről jól látható, hogy az nem rehabilitációs központ, vidámpark, kutyamenhely vagy hajléktalanszálló.

A 888-as baráti évődésben nem sok szó esett az egészségügyről, az oktatásról, a szegénységről. Inkább a menekültkérdés magyaros megoldásáról, illetve annak felmagasztalásáról folyt a derűs beszélgetés. Teljesen lényegtelen volt az, amiről a miniszter oly elviselhetetlenül hosszan beszélt, sokkal fontosabb volt az, amiről oly kínosan hallgatott...

ITT OLVASHATÓ

VÉGRE HASZNOSUL A VÁRKERT BAZÁR

A SZAVAZATOK EREJÉVEL... BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2016.06.14.


Jól szervezett tüntetés volt a Várkert bazárnál szombaton délután.

A tüntetés nyitányának a pillanatától ömlött az eső. Orbán nevének hallatára villámlott és mennydörgött az ég. Megyünk a következő tüntetésre is, ahol az egészségügyiekért állunk helyt.

http://nol.hu/belfold/radikalizalodnak-a-szulok-1619521


ITT OLVASHATÓ

CSÓTÁNYOK A T. HÁZBAN

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.06.14.


„…ezek a csótányok a világon semmi mást nem akarnak, csak megúszni és még négy évre megtartani a hatalmat. Időt akarnak, hogy el lehessen tüntetni a vagyont és a nyomokat, védettséget akarnak, mert innen sokuk számára a börtönbe vezet az út.” (Kolozsvári Szalonna)

Elnézést, de most igen rondán fogok beszélni, bocs. Közép-európa legnagyobb hutituszi és kupak szakértője, ez a sötét, műveletlen szarházi tapló
a parlament utolsó ülésnapján napirend előtt az orlandói tragédiával kapcsolatban a következőket bírta mondani: „Az a migrációs nyomás, amelynek folyamán tömegek áramolnak be ellenőrizetlenül Magyarországra, az Egyesült Államokba, Európába, növeli a terrorveszélyt (…) különösen igaz ez akkor, ha valaki máshonnan érkezik, bár már itt születik.” Majd az orlandói mészárlástól pár másodperc alatt eljutott a kvótanépszavazásig...
 

A FÜLKEFORRADALOM FELFALJA SAJÁT OLIGARCHÁIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.14.


Bennfentesek szerint, ha valaki a Fideszben kegyvesztetté válik, akkor nem egyszerűen útilaput kötnek a talpára, hanem kihajítják egy mozgó járműből. Ez utóbbi maffiamódszer, ami nem véletlen. A kormányzópárt működése sajátos ötvözete az egykori szovjet pártvezetés belső hatalmi harcainak és az orosz maffia elintézési módszereinek. Egyre kegyetlenebbül lépnek fel ugyanis azokkal szemben, akik a kívülállók számára rejtélyes okok miatt kegyencekből ellenségek lettek. Így putyinizálódik a magyar közélet, így kerülünk egyre távolabb az európai politikai kultúrától.

Szó sincs arról, hogy könnyeket hullajtanánk Simicska Lajosért, vagy sajnálkoznánk azon, hogy Spéder Zoltán kiesett a kormánypárt kegyeiből. Az ő döntésük volt kiszolgálni egy rendszert, nyilván tisztában voltak a hatalom természetével, így az sem érte váratlanul őket, hogy amikor kínossá vagy feleslegessé váltak a miniszterelnök számára, bevetik ellenük a nehéztüzérséget, harci gépek szórják rájuk a napalmot, és ha még ezután is kitartanak, az egyik bajtársuk lövi őket hátba egy kis plusz juttatásért.

Nem az a probléma, hogy a hatalom kíméletlen eszközökkel takarítja el maga körül a feleslegessé váló oligarchákat, hanem, hogy ezzel a szemünkbe vágja azt, amit eddig is tudtunk: semmi közünk ahhoz, ami ebben az országban történik, túl kicsik, túlságosan tájékozatlanok vagyunk mi ahhoz, hogy bármit is megértsünk a nagyfiúk vetélkedéséből. Tényleg a grundon érezzük magunkat, amikor két erős legény egymásnak feszül, akikről korábban úgy gondoltuk, hogy egy bandába tartoznak. De most azt látjuk, a gyűlölet olyan dolgokra készteti az erősebbet, hogy a másik szemét is képes kinyomni annak érdekében, hogy bebizonyítsa, továbbra is ő a bandavezér. A többi léhűtő meg csak áll körülöttük, nem szólnak egy szót sem, és csak a főnök intésére várnak, mikor eshetnek neki ők is a kegyvesztett bandatagnak...

ITT OLVASHATÓ

VOLT EGYSZER EGY METROPOL

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.16.
 
A Kurír nyolc évet élt, a Metro/Metropolnak 18 esztendő adatott. Előbbi hét, utóbbi kilenc évig volt része az életemnek.

Álltunk tegnap a tárgyalóban, amikor közölték, hogy vége. Szerdán már nem lesz lap, megszűnik a Metropol
.
 
Valahogy úgy, mint 1998. szeptember 30-án, szerdán. Ez volt a Kurír utolsó napja. Szerda. Délután megjelent a Kurír szerkesztőségében a tulajdonos Postabank embere, ha jól emlékszem főosztályvezetői rangban volt az illető, és közölte, hogy másnap már nem jelenik meg az újság.
Ilyen egyszerű volt már akkor is egy lapot elhallgattatni.
 
Volt már ilyen, s lesz ilyen még.
 
Előzmények akkor is voltak. Elsősorban az, hogy 1998. nyarán lépett hivatalba az első Orbán-kormány. Önmagában már ez is elég lett volna a Kurír megszüntetéséhez, de volt ott más is. A már említett szeptember 30-i reggelen megjelent lapszámban volt egy cikk Pintér Sándorról. Aki már akkor is belügyminiszter volt. Valamint egy bizonyos Dietmar Clodo nevű illetőről is írtak a kollégák, akinek állandó jelzője a magyarországi szóhasználatban bombagyáros volt...

ITT OLVASHATÓ

MÁR NEM AKARJA HAZAHOZNI ORBÁNÉK A FIATALOKAT

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.13.


Orlandótól, a kvótanépszavazástól és Schiffer András búcsújától volt hangos az utolsó parlamenti ülésnap. Salátatörvény a kötelező szülőtartásról és döntés az Uber kinyírásáról – ez a nap termése...

ITT OLVASHATÓ

SZÉTESHET AZ UNIÓ, HA KILÉPNEK A BRITEK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ BLOG
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.14.


A Reuters szerint Spéder Zoltán ügye megegyezik egy oligarcha kivégzésével, melynek üzenete, hogy a fő hatalom a miniszterelnök kezében van. Nagyvázsony gazdaságos módszerrel, lovaskocsival gyűjti az újrahasznosítható hulladékot, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak. Az EU-nak nem tudja mihez kezdjek akkor, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból, ha pedig nem fokozzák Európa vonzerejét, széteshet a szervezet...

ITT OLVASHATÓ

EGY BUKOTT KORMÁNYPROGRAM MARGÓJÁRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.06.14.


Egy év. Ennyi ideig élt a Gyere haza fiatal! program (amiről azóta sem derült ki, miért nem lehetett helyesen leírni, de ez mellékszál), amitől a kormány azt várta, hogy… hát nem is tudom, mit várt. Bármit várt is, az nem teljesült, mert most félidőben lefújták a projektet, olyannyira, hogy alig pár órával a bejelentés után már a honlap sem volt elérhető (mint az a nyitóképen is látszik). A dolog már önmagában is megérne egy posztot, ám szerintem ráadásul túl is mutat saját magán.
 
Anélkül, hogy nagyon magánzani akarnék itt, annyit hadd áruljak el az elején, hogy mára a Magyarország 2.0 pályázat egyik darabját terveztem megjelentetni (ennek keretében vagyok kíváncsi arra, ti mit változtatnátok Magyarországon – az írásokat egyébként továbbra is várom a hataratkeloKUKAChotmail.com címre - részletek itt), ám az élet felülírta az elképzeléseket.
 
A nemzetgazdasági miniszter ugyanis a 2017-es költségvetés elfogadása után tartott sajtótájékoztatón bejelentette: nem folytatják az alapvetően londoni fiatalok hazahozatalát célzó programot.
 
Már a bejelentés körülményei is nagyon furcsák, hiszen Varga Mihály kérdésre válaszolva közölte a Gyere haza fiatal végét (bele sem merek gondolni, mi van, ha nem kérdezik meg tőle, lehet, hogy akkor még mindig lenne program? Irónia off.), a reagálás viszont olyan gyors volt, hogy nem sokkal később már le is lőtték az oldalt.
 
Az okokat a miniszter nem részletezte, ami azért is különösen furcsa, mert alig egy hete még diadaljelentéseket olvashattunk, amikor kiderült, hogy 105 embert sikerült hazacsábítani és további 227 emberrel folynak a tárgyalások.
 
Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nál (OFA) akkor azt mondták, a program siker, hiszen a kétéves terv 50 fiatal hazahozataláról szólt. Azaz június elején (!) még szó sem volt a projekt leállításáról, sőt, azt hangsúlyozták, hogy az 2017 végéig fut, hiszen félidőben túlteljesítették az eredeti célokat...
 

MÉGIS KELL MAJD ENGEDÉLY A LAKÓHÁZÉPÍTÉSRE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.06.14.


Lázár János június 10-én Kaposváron tartott építészeknek fórumot, ahol külön köszöntötte Szita István, Szita Károly és Szita Béla polgármester urakat. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint is érdemben nyúltak hozzá az építésügyi szabályokhoz. Szerinte egyszerűsítettek, szerintem pedig csak bonyolítottak, és rátoltak minden felelősséget az építészekre és az építtetőkre. De hamarosan azt is mondhatjuk, hogy mégis kell engedély arra a lakóházépítésre, ami elvileg néhány hónapja nem engedélyköteles. A fórumon egyebek mellett szó esett a lakossági energetikai fejlesztésekről is.

A kereken egy évvel ezelőtt Szekszárdon megtartott fórum arról híresült el, hogy Lázár János ott adott először hangot nyilvánosan is annak a véleményének, hogy riasztó állapotban van az állam. Lázár ugyan ezen nézetét azóta nem hangoztatta nyilvánosan, de Kaposváron azt mondta, hogy nagy szívességet tettem neki azzal, hogy nyilvánosságra hoztam a szekszárdi beszédét, mert így az ország megismerhette az ő építő jellegű gondolatait...

ITT OLVASHATÓ

NÁDAS PÉTER: RÉTEGEKRE RÉTEGEK ÉPÜLNEK, EMBERTETEMRE EMBERTETEM

KÖNYVESBLOG
Szerző: valuska
2014.06.14.


Gombosszegi otthonában találkoztunk Nádas Péterrel, akivel faluról, városiasodásról, demokráciáról beszélgettünk, de kiderült, miért nem hitt neki Bözsi néni, és miért kell sörrel építeni a házat. Első rész.

Nádas Pétert 2014-ben kérte fel a Litera, hogy egy éven keresztül írjon havonta 2flekken rovatukba egy cikket, ebből a felkérésből született Az élet sója című rövidke folytatásos regény (a hét könyve is volt nálunk, kritikánk róla ITT olvasható!)

ITT TEKINTHETŐ MEG

ÖT RÖVID HÍR, AMELY TÖKÉLETESEN BEMUTATJA A FIDESZT

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.06.14.


Stílusosan búcsúztak a kormányzófiúk a nyári vakáció előtt: az utolsó parlamenti napon kirakták a farkukat az asztalra. A tegnapi nap néhány hírében benne volt minden, ami a rezsimre jellemző. Minek is írogatni itt minden mocsokságukról, megvolt hétfőn minden, amitől eldurran az ember agya.Öt rövid hír, bennük az összes jellemző fideszes kormányzati módszer, illetve tulajdonság:

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT NE MAGYARÁZD A TELEFONODBAN, HOGY NEM KÉRSZ SZÁMLÁT A ZSOLNAYRÓL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.14.


Ezekről ne maradj le!
 
Folyik a bankárháború: Spéder Canossa-járásba kezd? (Átlátszó)
Nem csak az MNKH mentette ki a pénzét a Quaestorból (444, Átlátszó)
Áramolnak a milliárdok a TV2-höz a kormányzati hirdetésekből (444)
 
Ha van 3 perced:
 
Folyik a bankárháború: Spéder Canossa-járásba kezd?
A Spéder Zoltán érdekeltségei elleni hadjáratot szemlélhetjük az oligarcháknak szánt jelzésként: ne akarjatok túl nagyra nőni. Egy prózaibb elmélet szerint aggályokat vetett fel, hogy a veszteséges FHB Bankot – amiben az állam is tulajdonos – ismételten feltőkésítették volna. A megkerülhetetlen Csányi mindenestre jól jár, ahogy Matolcsy is, aki szerint az MNB sajtóhírek alapján kezdett vizsgálódni az FHB-nál.
(Átlátszó, HVG, HVG,Origo)
 
Nem csak az MNKH mentette ki a pénzét a Quaestorból
Ismert, hogy a csődbe ment Quaestorból utolsó pillanatban mentette ki pénzét a Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház, 3,8 milliárd forintot vettek ki egy nappal azelőtt, hogy az emberek többsége már hiába állt sorba a pénzéért. De nem az állami cég volt az egyetlen, aminek sikerült a pénzmentés. Magánszemélyek is akadtak, akik több száz millió forintot vettek ki a csőd előtt, például egy fontos közhivatalnál dolgozó sofőr.
(444, Átlátszó)
 
Ma jelenik meg utoljára a Metropol
A Simicska érdekeltségébe tartozó Metropol tulajdonosa azt mondja, üzleti alapon döntött, miközben Habony Lokáljából nemrég lett napilap. Az ingyenes terjesztésű Lokálban az egész oldalas MVM-hirdetések után most az MNB alapítványai reklámozzák magukat. A legfrissebb Lokál a Századvég közvélemény-kutatását is bemutatja: a diagrammnál nemcsak a Fidesz előnyét sikerült felnagyítaniuk, még a számokat is elrontották.
(Vastagbőr, NOL, 444)
 
Áramolnak a milliárdok a TV2-höz a kormányzati hirdetésekből
Január óta Vajna tévéjéhez vándorolt listaáron 3,68 milliárd forint, ami reálisan is 1 milliárd felett lehet. Mivel politikai hirdetéssel csak kampányidőszakban lehetne bombázni a közönséget, társadalmi célú hirdetésként szerepeltek a kvótaellenes kampányok. A kormány így közpénzen hirdetheti magát, a pénz a haveroknál landolhat, egy olyan csatornánál, amit nem mellesleg közpénzből származó hitelből vásároltak.
(444)
 
Számla nélkül akartak Zsolnay termékeket a tulajdonosra hivatkozva
Ma jelent meg a sajtóban egy telefonbeszélgetés, amin a Zsolnay manufaktúra egyik vezetője beszél arról, hogy ő nem segíthet számla nélkül kijuttatni a gyárból termékeket, az csak a többségi tulajdonosnak sikerülhetne, hiszen őt nem ellenőrzik. Az említett tulajdonos irodájának ablakára egyébként éppen mára virradóra lőttek rá. A NAV már egy ideje vizsgálódik.
(HVG, Pécs Ma, MNO)
 

NEM CSAK LAKHATÁSÁT, A GYERMEKEIT IS ELVESZÍTETTE A MÚLT HÉTEN KILAKOLTATOTT DANÓ-CSALÁD

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.06.13.


2016. június 7-én, öt nappal kilakoltatásuk után a Danó-családot arról tájékoztatta a VIII. Kerületi Hivatal Gyámhivatala, hogy június 10-én kiemelik a három kiskorú gyermeket a családból. Danóék a kilakoltatásuk napján egy családok átmeneti otthona (CSÁO) krízisszállására költöztek a gyerekekkel. Ezt az elhelyezést a gyámhivatal munkatársa – aki telefonon egyeztetett az Utcajogász egyik jogászával a család kilakoltatásakor – megfelelőnek találta. Múlt héten viszont a gyámhivatali ügyintéző szóban arról tájékoztatta Danó Anitát, a három kiskorú gyerek édesanyját, hogy kiemelik a családból a gyerekeket. Ekkor Danó Anita elmondása szerint lakhatási gondokkal – a család kilakoltatásával – indokolták az eljárást. A kiemelésről Danó Anitát csak szóban tájékoztatták a múlt hét elején, pár napra rá pedig, június 10-én a gyermekvédelmi gyám megjelent a szállón, hogy elvigye a gyerekeket a családtól.

A gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek vidékre, a szülők és a nagymama pedig hajléktalanszállóra, mivel a CSÁO-ban, ahol kríziselhelyezést kaptak a kilakoltatás után, csak olyan családok tartózkodhatnak, amelyekben kiskorú gyermek él. Tehát bő egy hét leforgása alatt a család utcára került, gyermekeiket pedig elválasztották tőlük.

A június 2-ai kilakoltatás során Sára Botond alpolgármester közleményében arra hivatkozott, hogy nem elhelyezés nélkül lakoltatták ki a családot, mivel Danóéknak volt hova költözniük. Azt nem tette hozzá, hogy a kríziselhelyezés maximum két hétre szólt, és annak megszervezésében nem az önkormányzat, hanem A Város Mindenkié segítette a családot. Ráadásul a gyermekek kiemelése miatt most ezt a kríziselhelyezést is elveszítették. Az állam tehát nemcsak hogy nem segítette a családot, hanem egyre nehezebb helyzetbe hozta őket.

A gyermekeket anyagi okokból, például a család lakáshelyzetére hivatkozva, nem emelhetné ki a gyámhivatal a családból. Ezt a 1997. évi XXI. gyermekvédelmi törvény és az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye is kifejezetten tiltja. Ennek ellenére egy 2014-es kutatás szerint egyre gyakoribb, hogy törvényellenes módon lakásgondokra vagy más anyagi problémákra hivatkozva hoz a hivatal döntést a gyerekek kiemeléséről. Az AVM-et is sok család azzal keresi meg, hogy ha a gyermekvédelmi intézményeket tájékoztatják lakhatási nehézségeikről, segítség helyett rögtön a gyermekek kiemelésével fenyegetik meg őket. Sok család épp emiatt nem mer segítségért fordulni ezekhez az intézményekhez. Nemcsak az AVM, hanem a Társaság a Szabadságjogokért és a European Roma Rights Centre is felszólalt ez ellen a rendszeres törvénytelen gyakorlat ellen. Ráadásul mindez, azon kívül, hogy kegyetlen és törvénysértő, drágább is az államnak, mintha közvetlenül a családok lakhatását támogatná, az érzelmi törésről nem is beszélve, amelyet a gyerekek és szülők a kiemelés miatt elszenvednek.

ITT OLVASHATÓ

AZ ORLANDÓI VÉRENGZÉSRŐL: "NEM AZ A GYENGE, AKI ÉREZ ÉS GONDOLKODIK, MIELŐTT CSELEKSZIK"

24.HU - POSZT ITT BLOG
Szerző: Lakner Zoltán
2016.06.13.


Még egy év sem telt azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán az Egyesült Államok egész területén érvénybe lépett a házassági egyenlőség. Akkor az ünneplés jele volt a szivárványszín, most a gyászé. Az orlandói melegbárban végrehajtott rettenetes mészárlásra nincs elfogadható magyarázat, de okai és következményei biztosan vannak. Egy nap elteltével ezeket lehetetlen a maguk teljességében feltárni. Éppenséggel azoktól kellene különösen óvakodni, akiknek semmi más nem fontos, mint a saját nézeteik ismételgetése az áldozatok ürügyén.
 
A tragikus történet egyik szála a melegek elleni erőszak. A megdöbbenést, ha lehet, tovább fokozza, hogy nem egy olyan országban következett be a tömegmerénylet, ahol állami vezénylettel dúl a homofóbia. A melegek iránti rokonszenv növekedett az akár csak a tíz-tizenkét évvel ezelőtti állapothoz képest Amerikában, ám nemhogy a melegjogokkal kapcsolatos viták nem ültek el – ez nem is lenne baj –, de az LMBT-emberek elleni gyűlöletbűncselekmények sem tűntek el. Ahogyan az a probléma sem, hogy sok amerikai államban, miként a világ többi részén is, a hatóságok gyakran húzódoznak az ilyen cselekmények valós motivációjának regisztrálásától. Amit Omar Mateen elkövetett, az egy rettenetesen szélsőséges cselekmény, de sajnos nem egyedülálló.
 
A másik szál az iszlám terrorizmusé. A konkrét esetben a helyzet meglehetősen zavaros. Ha az afganisztáni felmenőktől származó, de már New York-ban született amerikai állampolgár küzdött beilleszkedési problémákkal, akkor ez nem volna egyedülálló. Ez sem mentség, az nincs, de a társadalmi kontextus hatása fontos lehet a rémtetthez vezető utat vizsgálva. Mateen járt iszlám közösségbe, de eddig úgy tudni, hogy ez nem egy radikális, terrorra nevelő csoport volt. A merénylet előtti hűségesküje az iszlám államnak nem bizonyítja, hogy fenntartott tényleges kapcsolatot a terrorállammal. A magányos merénylő, aki fokozatosan radikalizálódik megint csak nem volna unikális jelenség. Az sem világos, hogy tényleg a meggyőződéses vallásosság vezette, vagy ez a hivatkozási alapot jelentette az eleve benne munkáló agresszió kiéléséhez.
 
Mert ez a harmadik szál, a mindennapos erőszak. A gyilkossá lett Omar Mateen, ahogy felesége egy megrendítő nyilatkozatban elmondta, agresszív volt, verte őt. Valósággal túszul ejtette az asszonyt, akit végül a családjának kellett kiszabadítania. Ő megmenekült. Az erőszak azonban ott volt, és egyre nőtt a férfiban, annak ellenére, hogy a feleség nem tudott felidézni tőle iszlamista megnyilvánulásokat. Ezeket titkolhatta is, de az is lehet, hogy már vallási háttér nélkül is súlyosan agresszív volt. Nem csak a melegekkel, hanem ezek szerint a saját feleségével szemben is. És ki tudja, még kikkel szemben lett volna erőszakos, ha lehetősége nyílik rá...
 

ITT A VÉG! AZ ÁLLAM MAGÁRA HAGYJA A NYUGDÍJASOKAT!

IFL AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.06.13.


Nem hittétek el igazándiból, hogy ilyesmi megtörténhet. Helyette mindenki a legközelebbi problémára fókuszál (mit vegyek a boltban vacsira? miből fizessem ki a számlát?...). Pedig a probléma sokkal nagyobb, mint azt elsőre hinnétek. Azt sem lehet mondani, hogy nem kaptunk volna figyelmeztetéseket. Itt a vég! Az Állam magára hagyja a nyugdíjasokat. Azokat a nyugdíjasokat, akik szavazásokat döntenek el, azokat a nyugdíjasokat, akik 2030-ra többen lesznek, mint az aktív keresők. A 2000-es évek eleje óta egyre hangosabban mondják, mondjuk. Akik 2000-ben születtek, azok pont a harmincas éveikbe lépnek, amik beköszönt a nyugdíj bomba és robban. De még mekkorát... Most megszavazták, hogy...

A parlament az ellenzék tiltakozása közepette megszavazta a Ptk. módosítását. Ezek után már a siker reményében perelhetik a lakók gyerekeit az idősotthonok, de még az önként besegítő szomszédok is. Az ellenzék szerint ez még nem a vége, arrafelé haladunk, hogy az állam kivonuljon az idősgondozásból...
 

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.06.14.


Két hónapos mélyponton az európai indexek és az amcsikat is húzzák magukkal lefelé. Nem is önmagában a brit kilépés esélye már a para tárgya, hanem az, hogy ha megtörténik, akkor további dezintegrációt indíthat el az EU-ban, a befizető országok körében, „hogy ha ezt lehet, akkor lépjünk ki mi is”. Szóval a britek, ha távoznak, nem számíthatnak könnyű és gyorsan megkötött kereskedelmi egyezményre, mert az EU-nak most létérdeke lesz megmutatni, hogy milyen rossz annak, aki kilép, nem fogja még jutalmazni is a kilépést szolgálatkészséggel és gyors szerződéssel. A piacot talán leginkább az zavarja, hogy nem tudja, milyen jövőt is árazzon, mert nem egészen világos, hogy a kilépésből mi is következik. A Bloomberg megpróbálta csokorba szedni, de ezek csak ötletelések, mindenesetre egyetlen következmény sem tűnik pozitívnak...

ITT OLVASHATÓ

ZSIROSRA GAZDAGODOTT FŐÁLLÁSÚ FELESÉGEK, MINDENHEZ ÉRTŐ RENESZÁNSZ ASSZONYOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.13.
 
 


  

HOSSZÚ BÖJT UTÁN MAGYAROK A PÁLYÁN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.14.


Hosszú volt a böjt: a magyar válogatott negyvennégy esztendő után kedd este hat órától lép ismét pályára Európa-bajnoki mérkőzésen.
 
Hegyi Iván cikke:
 
Harminc év és négy nap után eljön a különleges pillanat: valódi tétre menő tornamérkőzést játszik a magyar labdarúgó-válogatott. Ilyesmi legutóbb a mexikói Leonban fordult elő – az ottani stadiont­ Nou Campnak hívják –, ahol a franciák 3-0-ra győztek a Disztl Péter (napjainkban 56 éves) – Sallai (56), Róth (56), Garaba (57), Varga József (61) – Hannich (59), Kardos (56), Détári (53) – Kovács Kálmán (50), Dajka (57), Esterházy (60) kezdő tizeneggyel kivonuló honfitársaink elleni vb-csoportmeccsen.
 
Noha az akkori és a mai csapat között van különbség – és nem a jelenlegi javára –, a mostani játékosok remélhetőleg nem lesznek az ötvenen, hatvanon túl, amikor a magyar válogatott legközelebb megjelenik a kontinens vagy a földkerekség nagy vetélkedőjén...
 

"WE ARE ORLANDO" - "STOP THE HATE"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.13.


Az amerikaiak nem hisznek a "terrorcselekmény" verzióban, nincs is ilyen szál, az elkövető nem állt kapcsolatban terrorszervezetekkel. Az Orlandóban történteket nem terrorcselekményként, hanem gyűlöletcselekményként értékelik. Általános vélemény, hogy "Orlando was not an act of terror, it was an act of hate".

New York szivárványba öltözött, itt senki nem beszél terrorizmusról, nem azonosítja az orlandói tömeggyilkosságot az eddigi terrorcselekményekkel. A támadás a melegeket érte, és azért, mert melegek. Nemcsak azokat, akik a Pulse bárban voltak a tragikus estén, hanem azokat is, akik Amerika vagy a világ bármely részén élnek. Évek óta tartó emberi jogi, politikai és jogi harc dőlt el a melegjogok védelmezői és fundamentalista ellenfeleik között, akik illegalitásba kényszerítenék és jogfosztottá tennék az azonos nemű párokat.

Az orlandói vérengzés egyértelművé tette, hogy kik állnak a vita két oldalán. Gyűlölet áll szemben emberi jogi követelésekkel. Az uszítók a tömeggyilkos oldalán állnak, még akkor is, ha maguk nem értenek egyet, és elítélik a mészárlást, a fizikai erőszakot. A gyűlöletből mindig erőszak és gyilkosság származik. Minden gyilkolást gyűlölet és uszítás előz meg. Akik a homoszexuálisokat kriminalizálják, összeesküvéselméleteket szőnek a meleglobbi terveiről, hiszterizálják a saját közösségeiket és a társadalmat velük szemben, most szembesülhettek azzal, mi van a szívükben: gyűlölet. Gyűlöletet pedig nem igazol semmiféle vallás...

ITT OLVASHATÓ