2019. január 25., péntek

MÉSZÁROSÉ LESZ MINDEN IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.25.


Szép jó estét mindenkinek! Lássuk a mai nap legtanulságosabb kommentjeit:

Meg van pofajuk kereszténynek tartani magukat fűtött focipalya, miközben emberek megfagynak a saját otthonaikban. meddig hagyjuk még? (Éva)
Tehat jol ertem, hogy a Birnbaum altal felepitett kampany nem igaz, meg sem tortent, de nem tartjak elhibazottnak, hogy ezt csinaltak? Bocs, meg kicsit koran van nekem a Gulyas-logikahoz… (Sirius)

Pontosan erről van szó! Lehet szidni az előző 8 évet, de abból az időből mutassanak fel egyetlen kisiparost, aki a 0-ról 8 év alatt, csak a leggazdagabb 100 embere közé bekerült, nemhogy a leggazdagabb lett, csak azért, mert Gyurcsány, vagy Bajnai szomszédja volt. Hogy akkor korrupció volt, akkor ezeknek joguk van 100x korruptabbnak lenniük? Ha ők olyan becsületesek lennének, mint ahogy azt hirdetik magukról, akkor ma nem lennének milliárdosaink, de nem lennének ilyen tömegben létminimum alatt élők sem, nem omladoznának a kórházak és az iskolák, nem lennének kátyúsok az útjaink, stb. (Virág)

Hát az biztos, hogy jó pár éve Magyarországnak csak magyar jellege van. Ugyanígy a politikának politika jellege, a társadalmi szolidaritásnak társadalmi szolidaritás jellege, az oktatásnak oktatás jellege, az egészségügynek egészségügy jellege, a sportnak pedig sport jellege. Jellege meg azért van csak mindennek, mert jelleme nincs a fejétől bűzló nerhalnak, mert erkölcsi jellege a korrupció és a hatalomvágy, érzelmi jellege pedig a gyűlöletgerjesztő idegen- és másságfóbia. (Másikszempont)

Kora reggel érkezett a bomba hír, miszerint az állam eladja a Budapest Bankot. Tegye fel a kezét, aki velem együtt azt gondolta rögtön, hogy a szerencsés vevő nem lehet más, mint az ország legsikeresebb oligarchája, Mészáros Lőrinc. Csak délutánig kellett arra várni, hogy ezt már ne csak holmi halandók gondolják így, hanem több lap szerkesztősége is. A HVG elsőként járt utána, melyek a Budapest Bank privatizációjának feltételei és gyorsan kiderült: nem elég hogy szinte biztosan Mészáros lesz a befutó, de még csak versenyre sem kell számítania. Lássuk miért is nem:

"A minapi határozatból kiderül, hogy a nemzeti vagyon felelőse, Bártfai-Máger Andrea miniszter tárgyal majd a potenciális érdeklődőkkel, ám az ügyletet az állami vagyonról szóló törvény egyik speciális paragrafusa szerint bonyolítják le. E szerint kivételes esetekben mellőzni lehet a versenyeztetést, ilyen például a részvénycsere, vagy ha a portékát „gazdasági társaság részére, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként” bocsátják rendelkezésre. A kormányhatározat szerint ez utóbbi esetről lesz szó. Azaz, bármilyen jó ajánlatot is tesz az Erste és a K&H, erre hivatkozva el lehet küldeni őket. (HVG)


Valami hihetetlen, hogy ebben az országban nincs olyan bank, épület, cég, bármilyen ingatlan, üzlet, amely ne válhatna átjátszhatóvá valamely kormányközeli illetőnek, vagy egyenesen Orbán Viktor egyik oligarchájának. Úgy tűnik, a hatalom mindent meg akar kaparintani és jelen esetben a minden szó szerint értendő. Egyszerűen nem állnak le addig, ameddig el nem loptak mindent ebben az országban...

VERHETŐ A FIDESZ AZ EP-VÁLASZTÁSON A PUBLICUS FELMÉRÉSE SZERINT

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.01.25.


Közös lista esetén akár verhető a Fidesz – állítja a Publicus Intézet, melynek a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi európai parlementi (EP) választáson.

A megkérdezettek több mint fele hallott a közös ellenzéki EP-lista indításának gondolatáról. A megkérdezettek több mint fele, az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével (leginkább a Jobbik szavazók – 88 százalék), és ugyanennyien gondolják azt is, hogy sikeres lenne.

Amennyiben a pártok egy közös listán indulnak, 4 százalékponttal csökken a bizonytalanok aránya a külön induláshoz képest, az egyes pártok szavazói szavaznának rá, és összességében több szavazatot szerezne az ellenzék. Ám a megoldás a Fidesz-szavazókat is mobilizálja. Mindezen eredmények kiegészítik és alátámasztják a Publicus három hete végzett modellezését, amely szerint az ellenzék számára összességében eggyel vagy kettővel több mandátumot jelenthetne a közös ellenzéki EP lista.

A megkérdezettek több mint fele (55 százalék), az ellenzéki szavazók 71 százaléka szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásokra egységesek legyenek – így 11 százalékponttal nőtt a baloldali együttműködést szívesen látók aránya. További 12 százalék szerint egy ilyen együttműködésben a Jobbikra is szükség van. Mindössze a megkérdezettek ötöde (19 százalék) mondja azt, hogy jó, hogy sok párt versenyez a baloldalon. Az így gondolkodók többsége kormánypárti szavazó, míg az ellenzéki oldalon csupán 4 százaléknyian gondolják eképpen.

Leginkább az MSZP és az egyéb ellenzéki pártok szavazói (81 és 77 százalék) gondolják úgy, hogy az ellenzéki erőknek törekedni kell a baloldali együttműködésre – ezt a Jobbikra még további 15 és 11 százalék terjesztené ki. Összességében a bizonytalanok és a Jobbik szavazók többsége is egyetért a gondolattal (61 és 57 százalék), azonban a Jobbik szavazók körében kimondottan magas azok aránya (38 százalék), akik a Jobbikot is szívesen látnák egy ilyen együttműködésben...

MIT KERESTEK PROFI FUTBALLISTÁK SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSBAN?

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2019.01.25.Nehezen minősíthető állapotokra irányította rá a figyelmet a bérlakásaikból kiköltöztethetlen balmazújvárosi labdarúgók története. A 2018 augusztusának közepéig fideszes polgármester, Veres Margit vezette városban a helyi profi labdarúgócsapat 5 játékosa az eredetileg szociális bérlakás céljára szolgáló ingatlanokban lakhatott.

Erre a város fideszes alpolgármesterének két nappal az augusztus 12-én tartott, és a független Hegedűs Péter győzelmét hozó időközi polgármester-választás előtt kötött szerződése biztosított lehetőséget. Valamint az, hogy az önkormányzati lakások bérbeadását szabályozó rendeletet 2015-ben módosították, ami még a jogerősen kiszabott börtönbüntetése ellenére szabadlábon lévő Veres Margit polgármestersége idején történt. Ez a módosítás lehetővé tette, hogy az alapvetően szociális célú bérlakásokat sportolók számára is kiutalhassák, a piaci bérleti díj töredékéért.

Rászorulók, havi félmilliós nettóval

A balmazújvárosi profi futballcsapatot működtető városi tulajdonú cég legutolsó nyilvános, 2017-es üzleti beszámolója szerint a 39 főt foglalkoztató sportvállalkozásnál az átlagos havi nettó jövedelem meghaladta a félmillió forintot. Mivel ez az átlag valamennyi foglalkoztatottra vonatkozik a pályagondnoktól a játékosokig, joggal feltételezhető, hogy utóbbiak valamivel jobban kerestek.

Persze lehet, hogy 2018 nyarán ennél alacsonyabb fizetésre szerződtek a játékosokkal a másodosztályba kieső csapatnál, csakhogy a futballisták bérlakásokba költöztetése már 2017-ben is gyakorlat volt a városban, illetve mindkét évnek a felét az első, felét a másodosztályban töltötte a balmazi futballcsapat...

LEHET ULTIMÁTUMOT ADNI A KORMÁNYNAK, DE NEM ÍGY - ERŐ NÉLKÜL NEM MEGY

24.HU
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2019.01.25. 


A január ötödikei budapesti tüntetésen „Álljon le az ország!” címmel harangozták be a január tizenkilencedikei országos demonstrációt.

Ehhez képest nem állt le az ország.

Van mit mivel összehasonlítani, hiszen az 1990-es taxisblokád idején valóban leállt az ország. Szinte az összes városból csak akkor lehetett kimozdulni, ha a taxisok és az őket támogató tüntetők erre engedélyt adtak (jómagam akkoriban Mátészalkán éltem, még azt a települést is sikerült a taxisoknak hermetikusan lezárniuk). Az ellátás országos összeomlása fenyegetett, nem véletlen, hogy az Antall-kormány kiegyezett a demonstrálókkal.

Ehhez képest a minapi tüntetés lényegében észrevétlen maradt, egyedül a Lánchíd és pár környékbeli utca forgalmát sikerült rövid időre megakasztani. Pedig vidéken közel hatvan helyszínen tüntettek, illetve tartottak forgalomlassító demonstrációt.

Még egyszer tehát: nem állt le az ország.


Az ellenzéknek akkor sem lehet oka a derűlátásra, ha a résztvevők számából indulunk ki. Országszerte összesen bő tízezren vettek részt a megmozdulásokon. A budapesti pár ezer fős demonstráció a kéthetes rákészülést, a viszonylag jelentős hírverést követően egyértelmű kudarc; a hat és félmillió vidéki választópolgárhoz viszonyítva a néhány ezres vidéki résztvevő is elenyésző szám...

FREUD IS ÁLLVA TAPSOLNA, HA EZT LÁTNÁ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.25.


Nagyot futott már megint a doktorminiszterelnök úr soros péntek reggeli igehirdetésében, bár megszokhattuk tőle – különös tekintettel mióta a migrációs válság felütötte a fejét és az elvetélt sufnijogász megélhetésileg belecsimpaszkodott (és az nem tegnap volt) -, hogy egyetlen olyan pénteki monológot nem bírt még lenyomni, amiben ne az őt hatalomban tartó beteges rögeszméjét puffogtatta volna, leszarva a mindennapok húsba vágó rögvalóságát. Egészségügy, oktatás, társadalmi rohadás? Ugyan már.

Ma sem volt ez másképp, de mivel semmi kedvem ingyenes felületet biztosítani a szégyennel teljes, nettó hazug sorosozásának (23 másodpercenként egyet sorosozni, újabb világrekord), az Európai Unió kifutó szériájára zúdított mocskolódásának, de a gazdasági sikerekkel kapcsolatos hőzöngéseinek és a családügyi nemzeti kamukonzultáció köré kerekített rablómeséjének sem, álljon itt egyetlen, Freud mestert megszégyenítő kiszólása Puritánia teljhatalmú urának.

A néplélek húrjainak világszínvonalon teljesítő pengetője remekbe szabta, mit gondol nemzetté válás útján megtorpant magyar népről, amelynek nyakán kilenc éve megszakítás nélkül pöffeszkedik, és amelynek immár a Várból köpködheti – nem csak szimbolikusan – a fejére a szotyolahéjat:

Nehéz nép a mienk, tehát sikeresnek lenni Magyarországon az nem egyszerű dolog, és nem csak azzal kell megküzdeni, hogy a sikerhez teljesítmény kell, hanem a közeggel is. Tehát Magyarországon sajnos a közeg az nagyon ritkán inspirál bennünket sikerre, kiemelkedő teljesítményre. Az, hogy a legnépszerűbb kártyajáték az az ulti, ami arról szól, hogy ha valamit akarsz csinálni, akkor neked egyedül meg kell küzdened két másik emberrel, akik összefognak veled szemben, hogy ne sikerüljön, amit akarsz, ez sok mindent elárul rólunk. Tehát itt nagyon nehéz alkotni ebben az országban, de mégis mindig voltak emberek, akik ezt vállalták.

Nem tudom, hány ember van, akinek Magyarországról az ulti nevű népnemzeti mulatság jut eszébe (egyáltalán vannak olyanok, akik ismernek élő embert, akinek a kikapcsolódás, a kultúra és a sport netovábbja az ultizás), de nagyjából mindent elárul az országról és annak miniszterelnökéről, hogy ezzel a kocsmai dumával, ezzel a primitív hasonlattal eredményesen lehet zsibbasztani a nagyérdeműt. Aki – mármint a miniszterelnöknek csúfolt bakelitjogász – odáig fajult az egybites dakota bölcsességek mantrázásában, hogy egy állítólag közkedvelt (felcsúti kivakarózott körökben egészen biztosan népszerű) kártyajátékból szerinte simán levezethető a nép lélektana. Az ultiból, basszameg, az ultiból. Mert ugyanis ez a kultúránk nekünk, amit meg kell védeni.

Miután olyan távol áll tőlem az ultizás – rólam is sokat elmond, hogy nem tudok ultizni, vagy ha tudtam is, elfelejtettem – mint a stadionépítés az egészséges életmódtól, csak annyit tudok megállapítani, hogy megérkeztünk. Bő nyolc évnyi teljhatalommal uralkodás és illiberális ámokfutás után, aminek köszönhetően az egyébként is tehetősek még gazdagabbá, az életvitelszerűen kiszolgáltatottak még szegényebbé váltak, Orbán megtalálta a NER sifonérjában minden bajok okát: az a kibaszott közeg, az tehet róla. Miután ma már nincs olyan területe a tyúkszaros életünknek, amit ne a NER ragacsos váladéka töltene ki, miután már nincs egyetlen talpalatnyi hely, ahol ne a hatalmi mámorban fetrengő fideszhuszárok osztanák a lapokat, kiderül, hogy a nép tehet róla. Mert itt a cselekedni akaró, teljesítményt produkálni képes embereket lehúzza a közeg. Mert nehéz nép a mienk...

HALOTTRÓL JÓT VAGY SEMMIT - TANÁCSOK KEZDŐ GYÁSZOLÓKNAK

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.01.25.


Nagyjából mindig ugyanazokat a köröket futjuk le, amikor egy megosztó közéleti személyiség távozik az élők sorából. Van, aki kárörvend és engesztelhetetlennek mutatkozik az illető iránti haragjában. Van, aki megsértődik ezen a kegyeletsértésen. És persze van, aki türelmesen elmagyarázza, miért van rendben egyik vagy másik, esetleg mindkét viselkedés. Ez az írás a harmadik csoportba fog tartozni.

Nem véletlen, hogy sokak szerint ízléstelen, erkölcsileg helytelen egy halálhírre felfüggeszteni korábbi ellenszenvüket vagy legalább annak nyilvános kifejezését. A halálra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint ami sokkal nagyobb nálunk és hozzá képest eltörpülnek a mindennapok apró-cseprő (de akár a véresen komolynak tekintett) véleménykülönbségei, ellenszenvei.

A halál és a halálfélelem egyformának mutat bennünket, s ezért sokan szeretik ezt a pillanatot fenntartani a mindannyiunk közötti alapvető közösség kifejezése számára, ahelyett, hogy a mindennapok acsarkodását tovább folytatnánk...

CEGLÉDI: A MENZA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2019.01.24. 


Csak úgy érdemes ma politikát csinálni, ha leásunk a gyökerekig. Mint például a menza-ügyben.

Sokféle társadalmi csoport és élethelyzet létezik, ahol releváns megoldás a menza. Én most kettőt, a szerintem legfontosabbakat emelem ki ezek közül, az iskolai és a munkahelyi menzát.

Az iskolai menzán a primer cél szerintem világos, bár a többi sem lesz bonyolult: ne éhesen üljön a gyerek a padban. Kapjon enni bent. Kapjon többször, legyen tízórai, ebéd, és mivel négyig bent van, uzsonna is. Kapjon akkor is, ha a szülei szegények, sőt akkor kapjon csak igazán, mert nem tudjuk, péntek délutántól hétfő délelőttig mit, mikor, mennyit eszik otthon.

De akárhonnan is jön, az iskolai menzán olyan ételt kapjon, ami a tudomány mai állása szerint is a legjobb neki. Is, mondom, mert emellett ebben a gasztrocsatornákba és szakácskönyvekbe fulladó, celebes főzőműsorok sorozatával támadó posztmodern kakofóniában minimális elvárás, hogy ne a Veneszből főzzék a rántott rántást, hanem vegyék észre, mit tud ma a konyhaművészet. Egyszerűbben szólva: egészséges, finom és változatos legyen az étel a menzán. Mutasson olyat is, ami otthon nincs, nem is feltétlenül a pénzhiány miatt, hanem mert ott a tudás hiányzik hozzá. Szerencsére 2019-ben már nem az „apa mosdik, anya főz” a kötelező kűr – de ezért pláne azt az ételt, azt a zöldséget, azt a bármit tegyék a menzán tányérra, amit otthon nem tud vagy nem szokott elkészíteni a szülő...

FÉL A FIDESZ A KÖZÖS ELLENZÉKI EP-LISTÁTÓL? TÖBBET EMLEGETIK, MINT MAGUK AZ ELLENZÉKI PÁRTOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2019.01.25.


Orbán felvetése óta azt sulykolják a kormánypárti kutatóintézetek, hogy az összefogással mindenki rosszul jár.

– Mit szól ahhoz, hogy egységes ellenzéki lista lesz az európai parlamenti választáson? – csapott le lényegében a semmiből a Fidesz médiaalapítványába került Origo újságírójának kérdése Orbán Viktor miniszterelnök január 10-i sajtótájékoztatóján. Bár a megelőző hetekben olykor szóba került a téli tüntetések során ideiglenesen összeforrt ellenzéki pártok közös EP-listájának gondolata, nem igazán uralta a közbeszédet és a politikusok sem erőltették a témát. A kormányfő azonban egyáltalán nem lepődött meg a kérdésen.

Nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket. Ha erre az útra lépnek, a saját sírjukat ássák – zárta rövidre a témát Orbán.

Az azóta eltelt időben a kormánypártokhoz közel álló kutatóintézetek, illetve politikai szakértők sokkal többször és nagyobb nyilvánosságot kapva fogalmazták meg véleményüket a közös ellenzéki listáról, mint maguk az ellenzéki pártok. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője a január 5-i összellenzéki tüntetésen, a Kossuth tér színpadán dobta be először a közös lista ötletét, pedig a témával se előtte, se utána nem foglalkozott a többi ellenzéki párt. Az MSZP és a Párbeszéd viszont már tavaly novemberben döntött arról, hogy közös listájuk lesz. A Fidesz már akkoriban „Soros-listaként” emlegette az elméletben felvázolt összellenzéki egységet

Mivel nem talált túl jó fogadtatásra az ötlet – mind a Momentum, mind a Jobbik egyértelműen elzárkózott tőle –, Tóth Bertalan sem erőltette tovább a témát, és az ellenzék hallgatásba burkolózott. Nem úgy a kormányzati megrendelésekkel vastagon kitömött Nézőpont Intézet, amely nyolc nappal Orbán kijelentései után jött ki az első elemzésével a témában...

TÖBB MILLIÓ FONTOT SPÓROLNAK MEG A TŰCSERÉK A BRIT ADÓFIZETŐKNEK

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Drogriporter
2019.01.25.


Miközben Magyarországon a tűcsere programok sorra zárnak be és a hepatitis C fertőzések száma háromszor magasabb, mint nyolc éve, egy nagyszabású brit vizsgálat most ismét igazolta, hogy a tűcserék költséghatékony módszerek a vírus terjedésének megakadályozásában.

Az Addiction című szakfolyóirat legújabb számában jelent meg az a cikk, ami a brit Nemzeti Egészségkutató Intézet (NIHR) által folytatott kutatás eredményeiről számolt be. A vizsgálat során a kutatók három városban - Bristol, Dundee és Walsall - számították ki a tűcsere programok költségeit. Egy matematikai modellt alkalmazva megbecsülték, hogy különböző jelenlegi hepatitis fertőzöttség mellett - Bristol 45%, Dundee 26%, Walsall 18% - a három városban mennyivel több költséget jelentene a következő ötven évben (2016-65), ha a tűcsere programokat az első tíz évre bezárnák.

Az eredmények szerint a tűcsere programok jelentősen csökkentették a hepatitis előfordulását, Dundee-ben 40%-al, Bristolban és Walsallban 8%-al. Az új fertőzések csökkentésével számos, a betegséggel és annak gyógykezelésével kapcsolatos kiadást megspórolnak a városoknak. Ha levonjuk a programok fenntartási költségeit, akkor a nyereség csak Dundee-ben majdnem egymilliárd forintnak felel meg...

ÍGY KÉRT BÖRTÖNT ETIKUS HACKER VÉDENCÜNKRE AZ ÜGYSZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Társaság A Szabadságjogokért
2019.01.25.


Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében. A biztonsági résen keresztül akár az összes felhasználó személyes adatait megszerezhették volna. A fiatal informatikus jelezte a hibát az illetékeseknek, akik először az alkalmazásáról tárgyaltak vele, majd inkább feljelentették.

Védencünk (akinek történetét tavaly az Index is megírta) huszonéves, programozónak tanuló fiatal. A Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában figyelt fel egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó szokatlan IP-címre. Miután megvizsgálta a címet, kiderült, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, majd belépni a vállalat belső informatikai rendszerébe. Ügyfelünk azonnal jelezte a hibát, sőt, vidéki otthonából saját költségén a cég budapesti központjába is elutazott, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek.

A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt. Mint kiderült, semmit sem javítottak ki, ügyfelünket viszont ekkor már feljelentették, ami nem éppen elegáns húzás egy olyan multicégtől, amely előfizetői százezreinek adatait sodorta veszélybe azzal, hogy súlyos biztonsági rés nyomát felejtette egy egyszerű használati útmutatóban.

Minősíthetetlen színvonalú ügyészi munka

De bármilyen szomorú is, hogy egy vállalat börtönbe juttatná azt, aki helyette is megmenti az előfizetőit, az igazi probléma az ügyben az ügyészség vállalhatatlan eljárása. A jelek szerint ugyanis nem csak hogy nem értenek, de nem is akarnak érteni annak a pernek a tárgyához, amelyben éppen vádat emeltek.

Mire alapozzuk ezt? Például arra, hogy az ügyészség olyan vádirat alapján kér börtönt a védencünkre, amiből nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el. Persze meg van nevezve egy Btk.-paragrafus, éppen csak az nincs körülírva, hogy mi az elkövetés helye, ideje, eszközei, módja, a bizonyítékok és a vád kapcsolata, és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni. Ehelyett két bekezdésben, nagy vonalakban letudják a tényállás leírását, amiben az elkövetés menetéről annyi derül ki, hogy az „pontosan meg nem határozható időben”, „az internet felhasználásával” történt. A jogi indoklás még ennél is rövidebb: mindössze két mondat...

AZ ŐSZINTESÉG RITKA VENDÉG ORBÁN VIKTOR KORMÁNYÁNÁL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.25.


Néha az az ember érzése, hogy a nyilvánosságot csakis arra használja az Orbán-kormány, hogy naponta szajkózhassa azokat a mondatokat, melyekről a szóvivőik, minisztereik, megmondó embereik is jól tudják, hogy köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Hatalmas kommunikációs gépezetükbe folyamatosan töltik azokat az előre legyártott kamuinformációkat, logikátlan követeztetéseket, üresen csengő mondatokat, melyek elhitetik a választóikkal, hogy itt még mindig érdemi kormányzás folyik. Pedig a kommunikációs hadoszlop keltette porfelhő mögött csakis egyetlen dolog zajlik: A szellemi és anyagi javak folyamatos elbitorlása.

Biztosan sokan emlékeznek még Orbán Viktornak arra a híres kijelentésére, mely szerint ő még életében nem hazudott. Akkor is kevesen gondolták, hogy létezik olyan ember (pláne politikus!), aki még soha életében nem füllentett senkinek. A jelenlegi kormányzat álszentsége azonban szinte minden mértéket meghalad. Ott van például a legendásan mellébeszélő Hollik István, aki nemrégiben azt találta mondani, hogy kormánya nem foglalkozik Soros György kampányával.

No, de ne a kifutófiúkkal foglalkozzunk, amikor az igazán nagy vadak is parádés füllentésekkel kápráztatják el a nagyérdeműt! Legutóbbi rádiós monológjában például Orbán Viktor egyenesen odáig ment, hogy Soros György be akarja venni az Európai Uniót, és ebből az következik, hogy ő hős keresztes lovagként vezeti azt a sereget, amely megmentheti a vén kontinenst az idős amerikai üzletembertől. Ilyenkor azon gondolkodik az ember, hogy önmagában nem vihog-e a miniszterelnök, amikor egykori mentorát igyekszik a magyarok előtt úgy lefesteni, mint aki kedvtelésből dönt romba olyan szervezeteket, mint az EU.

Orbán némi pátosszal is igyekszik megspékelni fantazmagóriáit, nyilván azért, hogy hitelesebbnek tűnjenek a kijelentései. A Soros elleni harc eredményessége érdekében például a bűn városába, Brüsszelbe is hajlandó elmenni: „Mindig elmegyek oda, ahol a magyarok érdekéért, becsületéért kell harcolni, nem szoktam megijedni a saját árnyékomtól, nem először láttam olyat, hogy 300-400 bevándorláspárti képviselő próbál teli torokból lenyomni" – mondta Orbán a közszolgálatinak csúfolt rádióban...

SZABADSÁGUNK KONZULTÁCIÓS LEVELE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.01.25.


Akkor töltöttem volna ki a nemzeti konzultációs kérdőívet a családok védelméről, ha a következő kérdésekre kellett volna válaszolni:

Szeretné, ha a magyar kormány adna naponta 10 ezer forint kosztpénzt a családoknak?

Szeretné, ha a magyar kormány a gyermekei iskoláztatásához adna évente 1 millió forintot?

Szeretné, ha a magyar kormány biztosítaná, hogy Ön a munkahelyéről 500 ezer forint alatt ne vihessen haza fizetést?

Szeretné, ha a kórházakban külön szobában gyógyítanának minden beteget?

Hahahaha. Nem is folytatom. Ugye, ilyen nincs.

Olyan van, hogy a magyar kormány milliárdokért küldözget leveleket, hülye, manipulált kérdésekkel. Ennél is jobban utálom, hogy azzal dicsekednek, hogy 1 millió 382 ezren válaszoltak azokra. Megint csak hahahaha. Mert ha 8 milliót vitt a posta, akkor 6 millió 700 ezren nem válaszoltak Orbán Viktornak. A magyar emberek. Novák Katalin emmis államtitkár élen bír járni a lózung gyártásban: mert a magyar emberek között nemzeti konszenzus van a családok védelmében, természetesen a bevándorlással, a migrációval szemben. Mi az illatos szappan köze van a Sorosnak mindehhez? Vagy talán a Soros nem akarja, hogy a magyar nők szüljenek magyar gyerekeket? Annyira büdös ez Fidesz-szappan, hogy az egész látványos műtörődést jobb gyorsan lemosni.

Nézzük az alaphelyzetet. Először az oroszt, hogy le ne maradjanak ők sem az orbáni palettáról. My lyubim, Putin! Az történt, hogy Oroszországban is emelkednek az élelmiszerárak. Az egyik párt képviselője azt mondta a lakosságnak, ha nincs pénzük élelmiszerre, egyenek kevesebbet. Még azt is hozzátette, hogy az oroszoknak a történelmük során többször kellett szembenézniük az éhínséggel, és különben is a koplalásnak áldásos egészségügyi hatásai vannak.

Különben is, II. Katalin orosz cárnő nem utazott a felcsúti kisvasúton, ugye. Ezt meg én mondom. Meg azt is, hogy hülye ember nem csak magyar földön terem.

Nekünk vannak sajátjaink. Így igaz, kevesebből is életben lehet maradni – Zsiga Marcell és Pintér Sándor után szabadon. Akinek kevés étel jut, az annyit is ér – Lázár János után szabadon. Magyarországon nem reggelizni, életmód – Harrach Péter után szabadon. Az országunkban nincs szegénység – Rétvári Bence után szabadon. Nincs bizony, mert akinek nincs, az elmegy lopni – Hegedűs Zsuzsa után szabadon...

ELTAKARÍTANI A DIKTÁTORT!

HÍRKLIKK
Szerző: JUSZT LÁSZLÓ
2019.01.25.


Nyilván csak nagyon kevesek emlékeznek arra, hogy miként jutott Milosevics, Jugoszlávia diktátora, az elnöki székből a hágai bíróságra, akinek - érdekes párhuzam - erejét a felkorbácsolt nacionalizmus adta. Ez volt kormányzásának legfőbb motorja. Elfoglalta a médiát, az állami tévét, az írott sajtót, az embereivel töltötte fel a teljes államigazgatást. A hadsereget, a rendőrséget.

Mígnem megjelent a színen az OTPOR, ez a pártokhoz nem kötődő, fiatalokból álló csoport. OTPOR annyit tesz: Ellenállás! Ez világosan fejezte ki a céljukat. Jelszavuk is egyszerű volt: „Gotov je!”, azaz “Neked annyi!”

A fiatalokkal a rezsim nem tudott mit kezdeni. Minél keményebben léptek fel ellenük, annál népszerűbbek lettek. Minél több aktivistát vertek meg, az ország annál jobban gyűlölte a rezsimet. Hiszen senki sem szereti, ha gyerekét azért ütik gumibottal, mert kormányellenes matricát ragaszt a házfalakra...

EGY ÉV ALATT 267 KIRENDELÉST KAPOTT EGY ÜGYVÉD A XIX. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁGTÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2019.01.24.


Mint arról korábban már beszámoltunk, a XIX. kerületi Rendőrkapitányság 2 millió forint költségtérítést kért egy adatigénylőtől, aki arra volt kíváncsi, hogy 2016-ban hány ügyvédet foglalkoztattak kirendelt védőként, és az összes közül mennyi kirendelést kapott a legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd. Az igénylő nem fizetett, hanem inkább tőlünk kért segítséget, és perelt. Jogerősen nyert, az eljárás végén még a rendőrségnek kellett fizetni több mint negyedmillió forint perköltséget. Az ítélet alapján pedig döbbenetes számot közölt a rendőrség: 2016-ban 384 ügyben rendeltek ki védőt, ebből egyetlen védőnek jutott 267 kirendelés. Vagyis az összes kirendelés 69,5 százaléka az övé lett, és kb. minden munkanapra jutott egy kirendelése...

TEHÁT A FŰSZOLÁRRAL ÁPOLT GYEPSZŐNYEG ÉRTÉKESEBB, MINT AZ EMBERI ÉLET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.25.


Jó reggelt kívánok, drága olvasóink! Szeretettel és tisztelettel. Nagyszerű, hogy itt vannak, újabb fantasztikus napra virradtunk a fűtött gyepes stadionok és a pad alatt megfagyó hajléktalanok országában, ahol rengeteg rosszindulatú sajtóhír próbálja rossz színben feltüntetni a demokratikusan megválasztott, kétharmados felhatalmazással kormányzó tévedhetetlen bűnbandát. Hogyne tudnám, hogy Angliában is fűtik a stadionokat télvíz idején, meg máshol is vannak hajléktalanok, de mégiscsak van annak valami rothadás bűzét árasztó penetráns bája, hogy a béka segge alatt teljesítő NB akárhányas csapatok stadionjainak fűszolárral ápolt gyepszőnyegei értékesebbek, mint az emberi élet.

És miközben dübörög a lakhatási válság, a csillagos eget rugdossák az albérletárak, a hajléktalanokat büntetik a hajléktalankodás miatt, a fővárosban mintegy 4000 önkormányzati lakás áll üresen. Ez csaknem a duplája annak, amennyi 2011-ben volt. Vagyis a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva. Tudom, hogy az elvtársakban fel sem merül, hogy az üresen álló önkormányzati bérlakások hasznosításával a hajléktalanok több mint 10 százalékát lakáshoz lehetne juttatni. Nem, dehogy ez szóba sem jöhet, a kereszténynemzeti pátosszal összeegyeztethetetlen is volna, ha a legkiszolgáltatottabb honfitársaik érdekében valami érdemit cselekednének. Bele is zavarodnának, ha nem a gecinizmus sütne mindenből, amire ráteszik a kezüket. Aki még valamennyire tudja használni az agyát a folyamatos kormányzati sorosozás, migránsozás és melldöngetés közepette, azt viszont érdekelheti – a KSH-tól tudjuk, nem én találtam ki -, hogy a magyar háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségekből adódó anyagi gondokkal, tehát kifejezetten indokolt lenne, hogy minél több szociális alapú bérlakás legyen. Szintén nem én gyártom az álhíreket, a Habitat for Humanity Magyarország jelentése jutott arra, hogy Magyarországon csaknem 840 ezer ember küzd súlyos problémákkal olyan háztartásokban, ahol a bevételek több mint 40 százalékát teszik ki a lakhatási költségek. Namármost tudom, hogy a 840 ezer sokkal kevesebb, mint az 1 382 000 (amennyien állítólag kitöltötték és vissza is küldték a milliárdos szemfényvesztészt szolgáló családügyi nemzeti konzultációs kamukérdőíveket), de ha szűk 1, 4 millió ember véleménye nemzeti konszenzust szült a kormány szerint, akkor 840 ezret ki lehet dobálni az ablakon? Ezek szerint simán...

KÉTSZÁZ MTA-DOLGOZÓ KÖVETELI PALKOVICSTÓL, HAGYJA BÉKÉN ŐKET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.01.24.


Nyilatkozatban fordultak a kormányhoz a Magyar Tudományos Akadémia dolgozói...

...A Mércéről ismerjük a nyolc pontot is, amit a szakszervezetek mai ülésén fogadtak el:
1. Tartsák tiszteletben az MTA és kutatóintézeteinek egységét és függetlenségét, az MTA mint köztestület továbbra is maga dönthessen szervezetéről és költségvetésének felosztási módjáról!
2.Tartsák fenn az akadémiai intézetek korábbi finanszírozási rendszerét, amelynek meghatározó része az alapműködést szolgáló normatív állami támogatás! A kutatóhálózat működtetése nem lehetséges pályázati jellegű konstrukciókon keresztül, ezért minden ilyen tervezetet elutasítunk. A pályázati úton elnyert támogatások a normatív állami támogatást nem helyettesíthetik, csak kiegészíthetik.
3. Az érintettek bevonásával készüljön átfogó tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégia, ami a közpénzből finanszírozott kutatóhelyek szerepét, feladatait, teljesítménymérési és finanszírozási módját is meghatározza. Amíg nem lehet ezt a stratégiát megvalósítani, az MTA intézetei a 2018-as szervezeti keretek között működjenek, és kapják meg a teljes költségvetési támogatást!

4. Tartsák egyben a kutatóintézeti hálózatot! Az Akadémia nemzeti és nemzetközi értéke csak a történetileg kialakult, tudományos teljesítmények által igazolt egységben szavatolható.
5. A kutatóhálózat feletti szakmai felügyelet maradjon az Akadémiánál! A kutatói munkának csak a kutatóközpontok és intézetek által korábban felállított és nemzetközi tudományos sztenderdekhez igazított teljesítményértékelésnek kelljen megfelelnie!
6. A foglalkoztatás maradjon a kutatóközpontoknál, illetve kutatóintézeteknél! Garantálják a dolgozók érvényes közalkalmazotti jogviszonyának és munkaszerződésének fenntartását!
7. A közalkalmazotti jogviszonytól és az egyetemi oktatói bértáblától csak a dolgozók javára lehessen eltérni!
8. Versenyképes és a társadalmi közjót hatékonyan szolgáló tudomány csak a kutatói munkahelyek stabilitásának helyreállításával, a kutatók és a kutatást segítő dolgozók európai viszonylatban versenyképes bérezésével érhető el.

Amennyiben követeléseinket nem veszik figyelembe, további lépéseket teszünk hazai és nemzetközi fórumokon...

MAJDNEM NÉGYEZER ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS ÁLL ÜRESEN BUDAPESTEN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.01.25.


Amellett, hogy Magyarországon egyre mélyül a lakhatási válság, és csaknem egymillió ember küzd meg hónapról hónapra az egekbe szökött albérletárakkal, 2018 végén majdnem 4 ezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten – derítette ki a 24.hu.

Az összesen 3909 üresen álló önkormányzati lakás majdnem a duplája a hét évvel korábbinak, ugyanis a 2011-ben közölt számok összesítése szerint 2235 lakást nem hasznosítottak a fővárosban.

A 2018. végi adatok alapján tehát a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva különböző indokok – főként azok lakhatásra alkalmatlan állapota – miatt.

Lapunk tavaly év végén fordult közérdekű adatigényléssel Budapest 23 kerületéhez, illetve a fővárosi önkormányzathoz a bérlakásállományuk adatait kérve. Az adatok összesítése után kiderült, hogy a legtöbb bérlakása – több mint 6 ezer – a XIII. kerületnek van, egyben ez a városrész az, amelyik a legjobban gazdálkodik az ingatlanokkal, ugyanis az összes lakást hasznosítják.

A legrosszabb gazdálkodás pedig a VIII. kerületben van, ahol a 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. Igaz, a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint az üres lakások mindössze 25 százaléka hasznosítható. Mint írták, a fennmaradó 75 százalék – több mint 660 lakás – rendeltetésszerű használatra alkalmatlan rossz műszaki állapotban van.

Ennek oka többnyire az, hogy a korábbi bérlők bérleti jogviszonyának megszűnését követően nem megfelelő műszaki állapotban kerültek vissza a lakások az önkormányzat birtokába
– írták.

Magas az üresen álló lakások száma a X. kerületben is, ahol 468 üres lakás van, illetve a VII. kerületben, ahol összesen 525 lakást nem hasznosítanak, ám fontos megjegyezni, hogy Erzsébetváros az elmúlt években növelni tudta az önkormányzati lakások számát, így már összesen 5586 ingatlannal rendelkezik...

"ÉN KÉPVISELEM A BENNÜNK ÉLŐ ORBÁNIZMUST"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2019.01.25.


Pintér Béla és Társulata az együttes huszadik születésnapjára hozta létre a Jubileumi Beszélgetés című előadást a Fészek Klubban. Ennek kapcsán beszélgettünk a társulatvezetővel írói elfáradásról, tudatos határátlépésről, konkrét kortárs nevek használatáról és belső fájdalmakról.

A legújabb bemutatójuk plakátján ön látható, kalapban, napszemüvegben, mint egy kelet-európai diktátor vagy maffiózó. És ez az enyhén szólva élesen szembesítő hangvétel az előadásra is jellemző. Ez a tükörkép azért elég sokkoló

Az előadás plakátja két előadás motívumaiból montírozódott össze. Egyrészt a Népi Rablétet idézi fel, amelyben mindannyian hasonló napszemüvegben és egy fiktív népviseletben voltunk, másrészt a Sütemények Királynőjét, amelyben a csokoládétorta játszik nagyon fontos szerepet. 

És a gyertyák? 

Húsz éves a társulat, ezért szerepel a képen húsz gyertya. És az előadásban van is egy konkrét jelenet, ahol én, mint Mr. Pinter megjelenek egy hasonló tortával. 

A Mr. Pinter egyfajta védjegy? 

Nem. Mr. Pinter annak a karakternek a neve, akit én játszom. A darab egy másik fontos figuráját dr. Turbónak hívják, őt Thuróczy Szabolcs játssza. Friedenthal Zoltán pedig egy Zoltán Friderika nevű alakot elevenít meg. 

Húsz évenként szükséges egyfajta sarkos szembenézés? 

Nem feltétlenül. Eddig mindegyik jubileumunkat másként ünnepeltük. A mostani, huszadik születésnapot tervezve eszembe jutott, mi lenne, ha létrehoznánk egy előadást, amelyben az első előadásunkat, a Népi Rablétet aktualizáljuk. Az elmúlt húsz év sikereiről, kudarcairól, belső fájdalmairól, különböző erőviszonyok alakulásáról szerettem volna szólni. Arra gondoltam, hogy míg a Népi Rablétben egy szürreális esküvő keretében a vőlegény levágta a menyasszony fejét, mi lenne, ha most egy „tradicionális” disznóvágást mutatnánk meg, ahol nem disznót vágnak le, hanem embert...

TOVÁBBTANULÁS: CSÖKKEN A BEVÉTEL, NŐ A KIADÁS - NEM JÁR TOVÁBB A CSALÁDI PÓTLÉK ÉS A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.25.


Három hét múlva lejár a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje. A családi kasszát jócskán megterheli a továbbtanulás, ráadásul azzal is számolni kell, hogy csökken a bevétel. Az érettségi után ugyanis már nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény. Ugyanakkor az egyetemista az eltartottak közé számít.

Február 15-ig jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe, akik szeretnének az érettségi után továbbtanulni. A pontszámolgatás és esélylatolgatás mellett a családoknak az anyagi terheket is érdemes átgondolniuk. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. Az Oktatási Hivatal tavalyi Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi.

Az elemzésből kiderült az is, hogy azoknak a diákoknak a megélhetési költsége, akik nem kollégiumban vagy a szülőkkel élnek, tavaly átlagosan havi 138 ezer és 163 ezer forint közé esett. Ezek a költségek azóta csak emelkedtek. Ezen felül kell még tandíjra költeniük a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Ez utóbbi a nulla kamatozású Diákhitel2-ből is fedezhető...

KÖSZÖNÖM ERNŐ, TE CSODÁS KAMIONOS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.25.


Az alábbi rövid, de érdekes történet helyszíne az Egyesült Királyság, főszereplői pedig egy brit autós és egy magyar kamionos. Nem is ragoznám tovább, jöjjön a sztori!

„Hazafelé autóztam, a BBC 5Live-on a parlamenti vita lecsengését hallgattam, amikor hirtelen hangos puffanást hallottam, amit egy lapos gumi árulkodó zöreje követett.

Az M6-oson voltam, de csak 45 mérfölddel (kb. 70 km/óra – HÁ) haladtam az útfelújítási munkák miatt. Szerencsére a terelőbólyák között le tudtam húzódni a pálya védett részére, mi több, még a felnit is sikerült megmenteni. A gumi tönkrement, de biztonságban vagyok és remélhetőleg a felni is kibír még valamennyit.

Felhívtam a rendőrséget, akik küldték az autómentőt, aki elvisz a legközelebbi benzinkútig, ahol elkezdtem kereket cserélni. Elég öreg és gyakorlatias vagyok ahhoz, hogy meg tudjam oldani magam is, úgyhogy belevágtam.

Kicsit hátrahőköltem viszont, amikor egy nagydarab pasas odajött, és anélkül, hogy egyetlen szót szólt volna, felkapta a telefonom, amivel világítottam...

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.01.25.


I R O D A L O M

Szil Ágnes: Fára arannyal

A képet természetesen el fogom égetni. Cirkalmas aranykeretéből kimetszem, feltekerem az ölnyi vásznat, és a műhely legnagyobb késével előbb sávokra, aztán cafatokra vágom. Egészen el tudom képzelni, milyen lesz: a vászon kis hengerekbe pöndörödik, amennyire a rengeteg festék engedi, aztán az asztallapra vágom, élével, mindegyiket, és a pengére ügyelve módszeresen tovább szeletelem őket, még nem tudom, meddig.

Szeretném már elküldeni a hegedűst, de Thijs észreveszi azt a türelmetlen és hirtelen kézmozdulatom, amely úgy folytatódna, hogy az ajtó felé hessentem a muzsikust; a tenyerem ökölbe szorítja, és odakoppantja a fa asztallaphoz. Teljességgel oda nem illő, a szinte éteri muzsika épp felhangzó ütemeibe, Thijs nem csap a kezemen nagyot, de a markában marad a kezem, ezzel utal primátusára, hogy hatalma van felettem, a gyűrű pedig, amelyet a gyűlölt címer díszít, még ebben a sötét környezetben is jelzi bátyám gazdagságát. Nem irigylem tőle, marad annyim, amennyiből megélhetek.

Balázs Attila: Bartók az űrben (4132)

A rendkívül fontos politikai események csinnadrattájában és a szűnni nem akaró háborúk pergőtüzében újabban elsikkadt az a hír, hogy űrkutatók csapata újfajta rakétát szerkesztett, amellyel a kultúra sűrítményén át az emberi civilizáció reprezentatív keresztmetszetét juttatták az űrbe. Hátha ott a nagy végtelenben valamiféle megértőbb lélekre találunk, ha már ugyanez itt lent nem sikerül nekünk egymás között a Földön. Persze az, hogy az illetékesek nem is verték nagydobra, részben szándékos volt. Ne legyen belőle újabb hőzöngés, hogy már megint kész vagyont herdáltak el valakik a kultúrára.

Grecsó Krisztián. Negyvennégyes

Negyvenhármas seppeg valamit, azt mutatja az ujjával, hogy négy. „Hát igen”, felelem, mert a hajnali kúp után én is négy nyomással indítottam a napot, olyan fukar az adagoló, mintha elromlott volna, de vigyázni kell, mert nem romlott el, és ha egy apró cseppel többet adsz, akkor veheted a nagy levegőket, és reménykedhetsz, hogy talán most, de hiába, mert nincsen „talán most”, hányni fogsz. A gyomorsavnak sincs íze, íze semminek sincsen, csak a gyomorsav elképesztően mar, jobban, mint a kálciumoldat, pedig azt hinnéd, hogy ahhoz nincs fogható. A pumpa nem játék. Lenyomod négyszer, és akármilyen kevéske, fikányi oldat van is a kanálban, akármennyire fáj, nem nyomod le még egyszer. Fegyelem kérdése az egész. A kevesebb több.

Csordás Kata: A kihelyezett konzul panasza

Csordás Kata: Egy ismeretlen kontinens felfedezése

Csordás Kata: Helyettesítés

Borsik Miklós: Átokkalendárium

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz


(...)
A keze a viaszosvászon alól érkezik, remegő, szürke madárpók, kimászik az asztal sarkánál kiálló redőből, és ott, ahol a kezemet sejti, a pulóverem aljába kap. Hogy a becses kincseit hová rejtette, azt akarja elmondani, de hiába, összeszáradt torkából csupán brekegés tör föl. Megértően mosolygok, és mintegy válaszként, a borosüveg aljáról kitöltöm az utolsó harmadot, igazságosan megfelezve a két pohár között, pedig szegényke azt sem venné észre, ha az én poharamba kerülne az egész. Már kortyolom a sajátomat, amikor belém hasít a felismerés, a végén a szerencsétlen az önzetlenségembe fog belehalni. Mit tegyek, hogy ezt megakadályozzam?

– Györgyike... – recsegi. Rövid hezitálás után hozzáteszi: – Kislányom...

– Sej, haj, Feri bácsi, mennem kell.

Nem vagyok a lánya, csak a szomszédja. Igaz, a POKAL poharakat én hoztam neki, és tőlem kapta a székpárnákat, az antibakteriális mosogatószivacsot, a tájképes falinaptárt, valamint a kontaktgrill készüléket is. Ezek a százötven forintos, három és fél decis POKAL poharak az egyszerű lakossági design csúcstermékei, ha az IKEA felé visz az utam, mindig veszek egy fél tucattal. Legkisebb ugrifülesem babpalántái is ilyenekben növekszenek a gyerekszoba ablaktáblái között.

K R I T I K A

/ K Ö N Y V

Darida Veronika: Jeltöredékek
Ivo Andrić: Jelek az út mentén. For­dí­totta Radics Viktória. Forum Ki­adó, Újvidék, 2018, 557 oldal, 3000 Ft

Fő téma, ahogy erre a cím is utal, az utazás, a folyamatos úton lét állapota. „Az élet olyan, hogy senkinek sem javallott sokáig egy helyben maradni, sem szellemi, sem materiális értelemben.” Habár Andrić hangsúlyozza, hogy számára az utazás gyakran nehézségekkel és szorongásokkal jár együtt, mégis, ahogy mindenki más is, folyton utazik. A feljegyzések egy jelentős részét (különösen a harmadik szakaszban) útirajzok, tájleírások és hangulatképek adják. Az utazások betekintést nyújtanak a különböző társadalmak és kultúrák mélyszerkezetébe. „Utazni annyi, mint gyorsan váltogatni a helyeket, a szokásokat, az embereket, akikkel társalogsz, annyi, mint mélyebben az idő szakadéka fölé hajolni.”

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Kész Orsolya: Ex libris

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
Szvoren Edina: Verseim
Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert
Serestély Zalán: Az ​állomás 3 kutyái

Kácsor Zsolt: Írásra való napok
Kőbányai János: Izrael az új nép­ván­dorlás korában – Naplók, ri­por­tok, esszék, interjúk, 1984–2018. Múlt és Jövő Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2018, 430 oldal, 5778 Ft

A kötetet a „Majd ha a Messiás...” című, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu tavalyi, budapesti találkozója alkalmából íródott szöveg zárja, amely többek közt arra a kérdésre igyekszik választ találni, hogy antiszemita-e az a Soros Györgyöt ábrázoló plakát, amellyel az Orbán-kormány elárasztotta az egész országot. Még erősebben fogalmazva: antiszemita-e a magyar társadalom, amely ez efféle hecckampányt tűri, sőt, netán támogatja. Jó kérdés, de Kőbányai is arra jut, hogy nincsen rá jó válasz. Változás meg nemigen várható – legalábbis addig, míg kultúránkat a felülről irányított kulturálatlanság uralja.

Mészáros Gábor: Nihilremix
Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik. Helikon Kiadó, Budapest, 2018, 299 oldal, 3999 Ft

Mi tartja egyben a könyvet, ezt a sajátos nihil-remixet, a szétszaladó kisprózákat – gondolkodtam két novella és két nevetés között. A szereplők és az író attitűdje. A sírva vigadó holt lelkek társalgása mozdít ki a normalitásból, a szellemek parolája, a kezdés harap a zárásba, enfarkába. Az átkötések időben, térben ívelnek, terek, személyek, asszociációk kapcsolják össze őket. Nem gondolom, hogy túl kellene magyarázni. „Skolasztika! Megszomjaztam.” Ahogy a kötet elején a Rabelais-idézet igazítja útba az olvasót a karneválon.

Peragovics Ferenc: Háború és forradalom testvérek
Romsics Ignác: A nagy háború és az 1918-1919-es magyarországi forradalmak. Válogatott tanulmányok. Helikon Kiadó, Budapest, 2018, 331 oldal, 4499 Ft

Ma ebben az országban rengeteg értelmiségi, publicista, de történész is politikusi intenció szerint jár el, amikor az 1918-19-es eseményeket nem tekinti forradalomnak. Ezért a 2016-ban keletkezett zárótanulmány különös jelentőséggel bír. A kései dualizmus feszültségeinek rövid bemutatása után a fronton harcoló hadsereg forradalmasodására tér át, amire rátett egy lapáttal az orosz bolsevizmus. A kérdés nagyságrendjének érzékeltetésére fontosak a számadatok: 1917 novemberében Budapesten 100 ezer munkás tüntetett, 1918 őszéig orosz hadifogságból mintegy 300 ezren tértek haza, kiknek nagy része a leninizmus hatása alatt állt. Romsics módszere, hogy mikrotörténelmi adatokkal igazolja a történelmi trendet: a tiszántúli Kunhegyes községbe 1918 októberéig 302 fő tért haza Oroszországból! A szerző nem tagadja meg az eseményektől a „forradalmi” jelzőt, amelyekben az irányítás és politikai artikuláció a fővárosi pártokhoz kötődött.

Kardos András: A hamu hullámos redői
Dragomán György: Rendszerújra. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 257 oldal, 3699 Ft

Ha egy író műveinek a világlátása ennyire meghatározó, hogy ellenfelei is kénytelenek, bár sajnálkozva, ezt elismerni, akkor joggal feltételezhetjük, hogy az valóban jelentős művet alkotott. A „jelentős” szót azért emeltem ki már az elején, mert előre kell bocsátanom: noha már A fehér királyt is nagyszerűnek tartottam (erről később), de Dragomán új novelláskötete is jelentős, sőt kiemelkedő kötet. Az értékítélet előrebocsátása azért is szükséges, mert a kritikus minden további megjegyzését annak az ismeretében kell érteni, hogy véleménye szerint nagy mű született, és a 15 év novelláiból válogatott szövegek együttesen nem pusztán novellák gyűjteményét adják, hanem organikus egészet alkotnak. S ez bizony novelláskötet esetében nagyon magas érték.

Wilheim András: A holtak hallgatása
„És a halottak újra énekelnek...” Eisikovits Miksa máramarosi haszid zsidó zenei gyűjtése (1938–1939). Szerkesztette Elek Judit. Dávidfilm Kiadó, Budapest, 2018, CD melléklettel, 312 oldal, 7800 Ft (A CD-koncertfelvétel anyaga DVD-n is megjelent.)

A szomorúság és a tehetetlenség fölött érzett düh abból is fakad, hogy elszalasztatott egy lehetőség, mert akiknek módjuk lett volna rá, s ez egyúttal a kötelességük is lett volna, nem végezték el a munkájukat. Egy hapax, azaz egyedüli forrás közreadása ugyanis tudományos munka, egyetemesen érvényes és hozzá még speciális szabályokkal is, amelyeket egy szakma gyakorlata kristályosított ki és szentesített, ittenre és mostanra – vállalva természetesen annak ódiumát, hogy idő múltával változhatnak mindezen elvek, s újabb erőfeszítésekre lehet szükség. E kötet közreadói láthatólag nem vetettek számot ezekkel a problémákkal. Alapvetően azzal, hogy mi is ez a dokumentum, s azzal, hogy egy editio princeps milyen követelményeket támaszt számukra. Ehhez kevés a mégoly jószándékú lelkesedés, és bizony kevés volt fölhívni „a” Melist…

/ M Ű V É S Z E T

Wagner István: „Átlátni” Schielén...
(Egon Schiele – Wege einer Sammlung, Orangerie – Unteres Belvedere, Bécs, február 17-ig látható.)

Ruff Borbála: Majdnem hangoskönyv
(Háy come Beck. Előadja: Háy János és Beck Zoltán. Zajzajzaj Kft., 2018)

Nem túlzás azt állítani: ők az ős-rájátszásosok. A Rájátszás zenés irodalmi est vagy inkább irodalmi koncert az ő pódiumestjükkel párhuzamosan született 2011-ben, velük együtt olyan írókat-költőket is „zenés színpadra” szólítva, mint Kemény István, Erdős Virág vagy Grecsó Krisztián, és olyan dalokat létrehozva, mint az Erdős Virág–Kollár-Klemencz László „rájátszásából” született Ezt is elviszem magammal, amelyet a közönség egy része a magyar közérzet himnuszaként hallgat-énekel. Ez utóbbi adja a fonalat, mi is a Rájátszás és a Háy come Beck működési elve: a dallam újraértelmezi a verset, örök idejűségéből kiemelve egy adott pillanatban érvényesülő dalszöveggé alakítja át. Ennek érdekében húzható-cibálható, a dallamnak alá van rendelve.

György Péter: A saját múltunk nyomában
(Az ismeretlen Görgei. Magyar Nemzeti Múzeum, megtekinthető június 23-ig.)

Báron György: Tokiói történet
(Bolti tolvajok. Forgatókönyvíró-rendező: Hirokazu Kore-eda.)

Kore-eda filmje tökéletes ellentéte a hagyományos hollywoodi elbeszélési technikának. Bár izgalmas események esnek meg, elvégre akár a bolti lopásokon is izgulhatunk, s egy hollywoodi film ezeket bizonnyal a csúcsra járatná, a Bolti tolvajokból hiányoznak a drámai csúcspontok, az elbeszélés a végletekig dedramatizált. Bár a mese mindvégig a bűn körül forog, hiába keresnénk a bevált erkölcsi kapaszkodókat, nincs jó és rossz, bűnös és bűntelen. Kore-edától mi sem áll távolabb, mint a hagyományos filmkészítő morális piedesztálja, amelyről igazságot oszt (s amely ezért az ilyesfajta mozidarabokat oly könnyűekké teszi).

Végső Zoltán: A kortárs után (helyett)
(Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál két előadása – Georg Friedrich Haas: in vain, Müpa, január 15.; Karlheinz Stockhausen: Kontakte és Originale, Müpa, január 18.)

A XXI. század első remekműve – állítják több helyütt Georg Friedrich Haas in vain című, 24 zenészre komponált művéről. Szerintem ez nemcsak azért tévedés, mert a remekműeszmény ma aligha értelmezhető, hanem azért, mert az in vainnem remekmű.

Herczog Noémi: A hideg szép
(Büchner: Woyzeck. r. Hegymegi Máté, Szkéné; Jeanne d’ Arc – Garai Judit átiratában, r. Hegymegi Máté, Katona József Színház)

Mészáros Blanka személyes alkatából következik, hogy ismét tiszta hittel fűtött szerepet kapott. Déjà vu: ismét ez a volt-már-ilyen érzés, talán ezért, hogy, bár a színész nem tehet róla, nem lehet átütő ebben a szerepben. De van más ok is: történik ugyan egy-két próbálkozás, de a legújabb tüntetések tüze nem színezi át Mészáros Blanka tekintetének ártatlan melegét. Az Urának vakon engedelmes forradalmár története ehhez túl biztonságosan univerzális, „klasszikus” marad. Van ugyan kikacsintás és jófajta irónia: a nemzetállamért hevülő istenhit átélésében azonban értelemszerűen ez sem segít.

Fáy Miklós: Egy házban az ellenséggel
(Igor Levit és a Bécsi Filharmonikusok hangversenye, Müpa, január 21.)

Mostantól ellenségek vagyunk, mondom magamban Igor Levitnek, akit a dolog nyilván nem nagyon fog megrázni, szépen halad a szekere a világ klasszikus zenei piacán. Csak tudnám, miért. Számomra elég egyértelmű szélhámosság az, amit művel, játssza az egzaltált művészt, aki ingatja a fejét, beleveri a nóziját a klaviatúrába, mindent megtesz, amit a közönség egy elszállt, életidegen, csak a zenének élő zongoristától elvár.

Fuchs Lívia: KGP
(Kovács Jeromos–Kovács Gerzson Péter: Noir, TranzDanz–Mu Színház)

Az aprócska és mindig is változó összetételű alkotóműhelyt vezető Kovács Gerzson Péter – a független táncszcénát régóta ismerők számára csak KGP – végleg lezárva a nagyvárosi pszeudo-sámánság, majd a minimalizmus redukciója felé nyitó korszakait, közel másfél évtizede nem lankadó hevülettel, de mindig jó adag iróniával formázza mozgó testekbe dühét, elkeseredettségét, haragját, felháborodottságát – kritikus véleményét jelenünkről. Groteszken elrajzolt színpadi teremtményei bármely panoptikumban felidéznék eredetijüket, a mindennapjainkból jól ismert, ízléstelen smukkokban páváskodó újgazdagoktól a rémült kisemberek és a sunyi törtetők során át a felszínesen, de kurzusképesen magyarkodókig.

Siba Antal: A gyógyító atya
(Ez itt a kérdés, M5)

De vajon mikor kell a riporternek katonaként viselkednie? Ez itt a kérdés!, ha szabad élcesre venni egy kicsit a műsor címét, nem pedig az, hogy gyógyítható-e a homoszexualitás. Szerinte műsorvezetőként nem is tehette volna meg, hogy órákkal az adás előtt közli, ez neki nem tetszik.

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.01.25.P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Ami jár, az jár

2020 után csökkenthetik vagy fel is függeszthetik az uniós támogatásokat azokban a tagállamokban, ahol virágzik az állami korrupció, és sérül a jogállam – írja az Euronews. A tét nagy. Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás, közli az Átlátszó a Közbeszerzési Adatbázisra hivatkozva, mármost képzeljük el, hová jut a világ, ha Lőrinc barát 2020 után nemhogy száz–kétszáz, hanem tíz–húszmilliárdnyi uniós pénzhez, sőt koszos pár százmillióhoz se jut. Akkor bizony földindulás jön, a Nap fekete lesz, mint a szőrzsák, a Hold pedig olyan, mint a vér, az ég csillagai a földre hullanak stb., a többit lásd a Jelenések könyve hatodik fejezetében, megéri elolvasni, jó szöveg.

Vége lenne a világnak, és akkor még szó se volt arról, hogy Orbán a továbbiakban nem tömhetné euróval az ő fatökű oligarcháit, és nem szórhatna el vagyonokat józan ésszel felfoghatatlan baromságokra, amilyen például a határon túli fociakadémiák támogatása meg az effélék. Az EU csak ábrándozzon, ha akar, de ami jár, az jár, ergo a támogatások felfüggesztését a magyarok vezetője meg fogja tiltani.

Tőkés Rudolf: Retusált történelem

A jó hír az, hogy a rezsim döntött, megünnepli az utóbbi harminc év kezdetének évfordulóját és feltehetően későbbi történéseit. A rossz hír az, hogy a miniszterelnök által jegyzett rendelet jó része hazugság, csúsztatás és félremagyarázás. Kíséreljük meg újragondolni, valójában mi történt, és miért a „rendszerváltoztatás” (nota bene: ezt most már nem rendszerváltásnak hívják) jött létre. Az 1002/2019 (I.9.) Kormányhatározat szerint „30 éve szabadon” emlékévet rendeltek el. Tehát a dolog immár hivatalos, és a történtekre így kell emlékezni. Miről van szó?

Bihari Péter: Kinek a szabadsága?

Bócz Endre: A migráció és mi

Kovács Zoltán: Tritónevők

Hanák András: Lex és ius

2018 őszén a Fundamentum kitartó szerzőitől olyan cikkeket kért, amelyek a Stop Soros és a civilszervezeteket ellehetetlenítő törvények kapcsán a jogállamiság alkotmányjogi dilemmáit voltak hivatottak körüljárni. A folyóirat szerkesztői ugyan nem hárították el a publicisztikai hangvételt, de úgy vélték, bizonyára nem alaptalanul, hogy az alábbi írásban kevés hangsúly esett a jogállamiság dilemmáira. Mivel ezeket a tavalyi esztendő derekán nem volt erőm kifejteni, a cikk torzó maradt a folyóirat számára. A szerkesztők azonban azzal biztattak, hogy ők maguk is nagy örömmel olvasnák a torzót egy olyan lapban, amelyhez közelebb áll ez a műfaj. Így kerül az írás az ÉS oldalaira.

Dobozi István: Antikrisztus: Donald Trump kaotikus elnöksége félidőben

A viharos első év után sem csillapodott le Donald Trump. A folyamatos kampányüzemmódban végzett kormányzás a szélsőségek csatáját hozta, új szembenállással fejelte meg az eddigi kultúraháborúkat: etnonacionalista trumpizmus vs. demokrata progresszivizmus. Mi a trumpizmus? Átmeneti politikai rendellenesség vagy az identitásliberalizmus elleni átfogó, konzervatív ellenforradalom, amelyben Trump a hasznos idióta szerepét játssza? Félidős elnöki teljesítménye alapján újrázhat‑e Trump 2020-ban? Mit hozott a világnak az America First nacionalista külpolitika? A multilaterális nemzetközi rend rombolásán túl van-e belső logikája a trumpi világpolitikának?

Marosi Ernő: A voyage sentimentaltól a műemlékvédelmi terv- és fotótárakig

Losoncz Miklós: Brexit: ugrás a sötétbe

A parlamenti alsóház leszavazta a brit kormány kilépési megállapodástervezetét, majd bizalmat adott a kormánynak a kilépés levezénylésére. Továbbra sincs olyan megoldás, amely parlamenti többséget kapna, miközben a rendezett kilépésre adott határidő lejárta vészesen közeledik. Az európai uniós intézmények és a brit gazdasági szereplők rendezetlen kilépésre szóló vészforgatókönyveken dolgoznak, sőt a brit kormány is készül ilyen következményekre. Gazdasági szempontból az EU érdekelt a brit EU-tagság fenntartásában, de nem minden áron. A brit önsorsrontás folytatódik. „Ki tudja, hol áll meg?

Avar János: Hol a demokrácia mostanában?

Lővei Pál: Dávid Ferenc 1940–2019

Molnár Erzsébet: Fűtőszál

I N T E R J Ú

Demény Péter: "Nem erőből, hanem szeretetből" - beszélgetés Visky Andrással 
V I S S Z H A N G

Ungvári Tamás: Az igazság utáni pillanat az ÉS-ben

E. Heinrich-Schäffer: Fordítások

Szilasi György: Ópium? Orvosság?

Gegesy Ferenc: Listával vagy anélkül

Helyesbítés


P Á R A T L A N  O L D A L

-iar-: JÓ HÍR

-átkai. RÉGI DAL

Fábri Ferenc: O1G

-skó: NIX UGRIBUGRI!

Gourmet Géza: UNORTODOX MENÜ

msz: FJODOR ÉS LŐRINC

Lázár György: NEM GRATULÁLTAK

Fábri Ferenc: DUNA-PART

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ