2019. április 2., kedd

RÁADÁS: MI AZ AZ AIRBNB?

TRAVELLINA
Szerző: Travellina
2019.02.20.Tartalom
Airbnb első foglalás kedvezmény

A világot járva, hosszabb utazások során az ember könnyen ráun még a legjobb szállodákra is. A privát lakások vagy szobák bérlése rengeteg előnnyel jár – gyakran olcsóbbak, mint a a hotelek, általában jóval tágasabbak, a házigazdától sok jó tanácsot kaphatunk, a saját vagy közös konyhával az étkezéseken is sokat spórolhatunk, és még sorolhatnám. A legnagyobb előnyük azonban mindenképp az, hogy ott és úgy élünk, ahogy a helyiek.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy az utazás legnagyobb élményei nem múzeumokhoz vagy várakhoz kötődnek – hanem ismeretségek, barátságok, olyan tapasztalatok, melyeket csak helyiek segítségével tud átélni az ember. Az airbnb ebben zseniális – nemcsak egy szállást kap az utazó, hanem egy helybéli ismerőst is. Sokszor csak virtuálisan, levelezés útján, de mindenképp van egy “köldökzsinór” az országhoz, amibe bármilyen kérdés vagy probléma esetén kapaszkodhatunk.

De nézzük az elejétől, miről is van szó:

KIDERÜLHET, HOGY ITT NEM LEHET ÉLNI, DE LEGALÁBB MEGTUDTUK

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2019.04.02."Jó érzés volt, hogy az anya azt mondta: nem, az én lányomból nem csinálsz olyan nőt, az én lányom nem megy Svájcba dolgozni. "

Pedig a valóságban, a mai világban a szülők sokszor nem tudnak róla, ha a lányuk ilyen ügybe keveredik.” Ezt mondja Vadászi Patrícia, a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete önkéntese a Legalább nulláról kezdeni című fórumszínházi előadás utolsó jelenetéről. Arról, amikor a történetben szereplő család ezernyi rossz, de elég nehezen elkerülhető döntés után odáig jutott, hogy az uzsorás már másodszor jött behajtani a kölcsönt, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, felajánlotta, hogy a pénz visszafizetése helyett a lány dolgozhatna neki. Svájcban, az út szélén. Vadászi játszotta az előadásban a főszereplő húgát, aki még fiatalkorúként a nővére nevére vett fel autóhitelt, amit a szervizdíj miatt épp nem tudott befizetni, szóval ha nem virít helyette a nővére, akkor ő kerül bajba...


A PÁPAI SZENTMISÉRE 20 MILLIÓT, EGYHÁZI INGATLANÜGYLETEKRE MILLIÁRDOKAT KÜLD A KORMÁNY - KÖZPÉNZESŐ HULL A KATOLIKUS ÉS REFORMÁTUS EGYHÁZRA, DE A SAPIENTIA ALAPÍTVÁNYNAK IS KIJUT A JÓBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.04.02.


Összesen 6,3 milliárd forintot ítélt egyházi fejlesztésekre a kormány, az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá - derült ki a hétfőn megjelenő Magyar Közlönyből

Az összeggel a kabinet a Magyar Katolikus Egyház, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa és a Magyarországi Református Egyház „hitéleti szolgálatát” segíti: az idei évben mintegy négymilliárd forintot, a jövő évi költségvetésben 2,3 milliárdot ítélnek meg nekik, főként ingatlanvásárlásra vagy felújításra.

A migránssimogató pápa érje be kevesebbel

A két éves keretből 14 egyházi beruházást támogatnak – közülük a legdrágább a Kaposvári székesegyház felújítása lesz, amire két év alatt 2,1 milliárdot szánnak – de 700 millióból valószínűleg futja majd a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának fejlesztésére is. A Sarutlan Kármelita Nővérek pedig 400 millióért vásárolhatnak meg egy volt hotelépületet, hogy ott lelkigyakorlatos központot alakítsanak ki.

A csíksomlyói pápai szentmise lebonyolításához viszont szerény 20 millió is elég lehet, a célra legalábbis ennyit küldtek a helyi ferences kolostornak.

Persze Ferenc pápa eleve gyanús, hiszen nem gyűlöli, inkább védelmébe veszi a menekülteket – nem véletlen, hogy Bayer Zsolt, az 5-ös számú fideszes párttagkönyv büszke tulajdonosa migráns hátterű pápának, majd „derék liberális, gender-ben hívő marhának" titulálta az egyházfőt. A 444.hu pedig egyenesen arról írt, hogy sok fidesz(es) hívő szerint maga a Sátán látogat el hamarosan Csíksomlyóra...


ITT OLVASHATÓ

ERDÉLYI KAMPÁNNYAL ERŐSÍTENÉ HELYZETÉT A NÉPPÁRTBAN A FIDESZ

HVG ONLINE
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.04.02.


Forrósodik a választási kampány itthon és a határon túl is: Orbán Viktor tegnap nemcsak gazdasági kérdésekről, hanem közös EP-kampányról is tárgyalt az Európai Néppárt magyar tagszervezeteivel. A színfalak mögött pedig már készülnek a Bölcsek Tanácsának fogadására: rekordidő alatt készült el az a 130 oldalas dokumentum, amivel a még nem is létező vádakra akar reagálni a magyar kormánypárt.

Nincsenek könnyű helyzetben az Európai Néppárt határon túli magyar tagszervezetei: a Fidesz felfüggesztése őket ugyan nem érinti, de az anyaországgal való kapcsolat miatt nem maradhatnak teljesen függetlenek az EPP és a magyar kormánypárt között zajló vitában. (Különös irónia, hogy a magyar tagszervezetek közé tartozik a Fidesszel együtt kormányzó KDNP is, de – ahogy Orbán Viktor azt brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta – egyetlen EP-képviselőjük, Hölvényi György továbbra is részt vehet a Néppárt döntéseiben.)

Az, hogy a Fidesznek fontos a külhoni magyarok támogatása, nem csak abban merül ki, hogy az EP-választásra is szavazati jogot kaptak a nem európai uniós országban élő magyar állampolgárok. Orbán Viktor tegnap a karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek elnökeit is. Semjén Zsolt, a KDNP, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az európai parlamenti választásokról is egyeztettek...

SENKI SEM MOND KÖSZÖNETET PALKOVICS LÁSZLÓNAK

444.HU
Szerző: 444.hu
2019.04.02.


Az MTA TTK dolgozójaként engem és több kutatótársamat nagyon felháborított, amikor kitudódott, hogy a SZTAKI alkalmazásában állva Palkovics László éveken át havi 800 ezer forint fizetést kapott egy olyan munkáért, amit - figyelembe véve a szerződésében feltüntetett feladatai közt szereplő évi két tudományos publikáció teljesítését – teljes körűen bizonyosan nem végzett el. Ez tényszerűen igaz, és könnyen ellenőrizhető, hiszen a SZTAKI az ott készült publikációkból nyilvánosan elérhető éves jelentést készít, ezekben pedig Palkovics László a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban sehol sem szerepel cikk szerzőjeként.

Palkovics László nevében az ITM akkor ezt a botrányt annyival intézte el, hogy Palkovics miniszterré válása ellenére nem szűnt meg kutatóként működni, de ahogy írták „kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki“, illetve hozzátették még, hogy „Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.“ Vagyis gáláns gesztussal ő nem kérte, hogy szerzőként tüntessék fel a nevét a közreműködésével készült cikkekben, de ez nem jelenti azt, hogy ne vette volna ki a részét a munkából, amiért havi 800 000 forint fizetést vett fel évekig.

Kutatói körökben azonban a tudományos munkához való hozzájárulást ha nem is társszerzőséggel, de minimum köszönetnyilvánítással (azAcknowledgement részben kifejezett név szerinti köszönetnyilvánítással) illik honorálni, elismerve az "előkészítésben illetve koordinálásban nyújtott segítséget". Ennek esetleges elmaradása etikai vétség. Ha részt vett a cikkek megalkotásában, legalább az „előkészítés[ük]ben vagy koordinálás[uk]ban”, de a szerzők semmilyen módon nem tesznek említést róla, az olyan, mintha az ő befektetett munkáját a sajátjukénak tekintenék, tudományos eredményeit kvázi ellopnák. Ha nem vett részt ennyire sem a cikkek alkotásában, akkor pedig Palkovics minisztériuma nem mondott igazat...

BAYER ZSOLT 32 EZER FORINTÉRT BÉREL ÖNKORMÁNYZATI LAKÁST A VÁRBAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.04.02.


Noha korábban is az I. kerület lakója volt, nemrég egy másik önkormányzati lakást szerzett a budai Várnegyed szívében Bayer Zsolt kormánypárti publicista – tudta meg a 24.hu. Az ingatlanért pedig fölöttébb jutányos bérleti díjat fizet. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be. A közhiteles cégadatbázis szerint február 20. óta ez az új lakcíme.

A Budavári Önkormányzattól kikért adatok alapján az újságíró tavaly szeptemberben lakáscserével jutott hozzá a 49 négyzetméteres ingatlanhoz.

A lakásért költségelvű lakbért fizet, havonta 31737 forintot.

Ez a lakbér meglehetősen alacsony, az egyik legnagyobb ingatlanportál hirdetési között több kiadó Úri utcai lakást is találtunk, a hasonló méretű ingatlanokért pedig piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik. Egy majdnem ugyanekkora – 46 négyzetméteres – másfél szobás lakást 280 ezer forintos bérleti díjért kínálnak kiadásra, de egy valamivel nagyobb, 56 négyzetméteres kétszobás kiadó lakást is találtunk az Úri utcában, amiért 475 ezer forintos bérleti havi díjat kérnek.

A Bayer által fizetett összegnél még az önkormányzat által megszabott piaci árak is jóval magasabbak. Ezt bizonyítja, hogy a Budavári Önkormányzat nemrég pályázati felhívást tett közzé, amelyben kilenc vári lakás bérleti jogát hirdette meg. Köztük van egy 45 négyzetméteres egyszobás lakás is, épp a publicista szomszédságában. Ennek a lakásnak az induló bérleti díját 83 ezer forintban határozta meg az önkormányzat. Tehát egy Bayerénél kisebb lakást is majdnem háromszor annyiért tervezi kiadni az önkormányzat, mint amennyit az újságíró fizet.

Lakáscsere esetén egyébként az I. kerület lakásrendelete alapján valóban úgynevezett költségelvű lakbért fizet az új bérlő, ám a fideszes többségű önkormányzat egy új szerződéskötés esetén bármikor felülbírálhatná a bérleti díjat, és a lakásrendelet módosításával emelhetne azon, hogy a kerületet ne érje vagyonvesztés...

KIESELBACH: NEKÜNK AZ ÁLLAM MARAD, MERT NINCSENEK MŰVÉSZETKEDVELŐ MILLIÁRDOSAINK

G7
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2019.04.01.


Kieselbach Tamás galériás, gyűjtő, de ahogy mondják róla, a gyűjtőknek abba a táborába tartozik, akik számára a képek megszerzése és csoportosítása elsősorban véleménymondás. És ezzel rövidre is zárja az érdeklődést általában. Azonban, ahogy beszélgettünk, gyorsan kiderül, hogy nem csak képekkel üzen. 14 évesen vett először műtárgyat, és aztán benne is ragadt. Annyira, hogy ma a legnagyobb műkereskedő Magyarországon. Az irodájában most is van olyan kép, amit azért hozzá hoztak, mert csak ő tudja eldönteni, hogy eredeti-e. Beszél arról is, hogy szerinte minden jó irányú változásra reagálni kell: érdemes kicsit megünnepelni, aztán gyorsan hozzáteszi, hogy persze inkább csak belül magunknak. És szó lesz a személyes luxusáról is, 20 év bénázásáról, hogy vajon vehet-e egyszer egy igazán jó kocsit.

Azt nyilatkozta, hogy régebben az Ecserin, a pécsi vásárban való vadászat tartotta kondiban. Most mi?

– Ha ezt még ma is be tudnám illeszteni a napjaimba, akkor szívesen csinálnám. Most a fiam vadászik inkább. Más került a fókuszba.

Nem hiányzik?

– Bizonyos szempontból igen. Valóban nagyon drogszerű dolog, hogy az ember kimegy a piacra, és csak magára, a tudására és a tehetségére támaszkodva megszerez valamit. Nincs áttétel, egy az egyben zajlik a küzdelem, így az élmény is rögtön, zsigerileg átélhető. Tényleg olyan lehet, mint a vadászat: van felkészülés, cserkészés, és ha minden összejön, még a legvégén, az alkunál is nagyon észnél kell lenni. Fantasztikus hajtásban és izgalomban teltek a szombat hajnalok az Ecserin vagy a pécsi vásárban töltött órák. Egy pillanatra sem lehetett lazítani, de az eredmény kézzel fogható volt, hiszen alkalmanként legalább öt-tíz festményt vettem, és közben azt is jól tudtam, hogy pár napon belül kinek fogom eladni őket. Aranykor volt, amit szerencsére alaposan ki is élveztem.

A képek megszerzése mára sokat vesztett a közvetlenségéből, most már inkább felajánlják a műtárgyakat, sok érkezik interneten keresztül, e-mailben, külföldi aukciókról, vagy behozzák ide, a galériába. Most az jelenti a fő kihívást, hogy végül aukcióra kerüljenek a képek, amelyekkel megkerestek bennünket, és ott minél jobb árat érjünk el. Az az eleven érzés, amikor kimegy az ember a piacra és elindul a földön heverő képek közé, na, az valóban elveszett...

EZÉRT FIZETÜNK TÖBBET A BENZINKUTAKON - ILYEN, AMIKOR ÖSSZETARTANAK AZ OPEC-ORSZÁGOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.02.


Holnaptól nagyot ugrik a benzin ára, amiben szerepet játszhat a forint elmúlt napokban bekövetkezett gyengülése. Alapvetően azonban a nemzetközi folyamatok következménye az immár tartósnak mondható áremelkedés.

Nem egészen két hónap alatt – gyűjtötte ki az Azénpénzem.hu – a benzin ára literenként 44 forinttal, a gázolajé pedig 13 forinttal emelkedett. Így a Holtankoljak.hu adatai szerint az átlagár a benzin esetében 386 forint, a gázolaj átlagára literenként 395 forint holnaptól a hazai kutakon. Jókora megugrást éppen a legutóbbi drágítás hozott. Most ugyanis a benzin ára 9 forinttal, a gázolajé pedig 5 forinttal ugrik meg...

SZERTEFOSZLOTT ÁLMOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Detti
2019.04.02.


Vágyakozom egy másik életre, de ahhoz másoknak meg kell halniuk” - írja Detti, és sajnos egyáltalán nem túloz. Nekem valami azt súgja, hogy nincs is egyedül, sokan járhatnak hasonló cipőben.

„Én már évek óta szeretnék elmenni Magyarországról, mert nem akartam úgy élni, ahogy mások (a családom nagy része is) elvárja/elvárta tőlem. Kereskedelmi iskolát végeztem, de nem tetszett ahogy dolgozni kellett. Nem a munka mennyiségével volt bajom, hanem a minőségével.

Átképeztem magam és a bankszektorban dolgoztam tovább, ahol talán még rosszabbul éreztem magam, mert akkor volt „jó” a fizetésem, ha nem voltam korrekt az ügyfelekkel. Minden reggel azzal indultam dolgozni, hogy magamnak vagy másoknak tegyek rosszat.

A szüleim közben nyugdíjasok lettek, a testvéremnek van két gyereke, velük jól elfoglalták magunkat, így viszonylag jól megvoltak. Én azonban nem éreztem jól magam a bőrömben.

A vágy célja: Kanada

Megismerkedtem a mostani párommal, aki akkor még katonatisztként szolgált. Már közel volt a leszereléseshez és egyre többet beszélgettünk arról, hogy nem úgy alakulnak itthon a dolgok ahogy mi szeretnénk és láthatóan ez a tendencia nem fog változni, mi pedig nem akartunk ebben részt venni.

Mindketten tanultunk angolul, de az évek során, mert nem használtuk a tudásunk megkopott, ezért elkezdtük újra tanulni, közben nézegettük a térképet, hova is mennénk szívesen.

Végül Kanada mellett döntöttünk. Elkezdtünk utána olvasgatni, hogy mik a lehetőségek, kicsit húztunk is a nadrágszíjon, hogy nem üres zsebbel induljunk neki.

De ekkor minden tervünk füstbe ment. A párom szívinfarktust kapott. Túlélte, de olyan súlyos károsodás érte a szívét, hogy átültetés nélkül maximum 1-2 évet adtak neki. Az átültetés természetesen esélytelen.

Itt megroppantunk, fizikailag az utat sem bírta volna ki. Azt mondta, hogy menjek egyedül, csak miatta ne maradjak itthon, de nem akartam nélküle.

Mindketten vágytunk Kanadába, rengeteg dokumentumfilmet néztünk, vágyakoztunk, de nem mentünk. Pár hónapra rá, 2015-ben az Édesanyám sztrókot kapott. A jobb oldala lebénult, afáziás lett.

Három hónap múlva azt mondták, nem rehabilitálható, vigyük haza, jobb lesz neki, ha nem kórházban hal meg. Hazavittük, de Apukám nem tudta egyedül ellátni, így ápolókat fogadtunk, de csak három hónapot bírtunk anyagilag.

Itt a testvéremmel elindultunk a lejtőn, mert ő azt gondolta, hogy én hagyom a munkám és a párom, az életem és ellátom a szüleink, neki nem kell velük foglalkoznia.

Én nem így gondoltam. Végül a szüleim hozzánk költöztek, így neki tényleg nincs dolga velük, nem is nagyon látogatja/ látogatta őket. Édesapám azóta elhunyt...

SÖTÉT INDUL ÉS VESZT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.03.29.
Végül is teljesen mindegy, Orbán maga kérte saját pártjának felfüggesztését, vagy pártcsaládja túlnyomó többségének akarata szerint született a döntés, bebizonyosodott, hogy annak az alakoskodó, jellemtelen politizálásnak, amit az elmúlt tíz évben, de a 2015-ös menekülthullám óta különös buzgalommal folytat, magára valamit is adó közegben nem lehet más a vége. A Néppárt az utolsó pillanatban ugyan, lassan és kényszeredetten moccanva, de mégiscsak tett ellenlépést. Nem döntő erejűt, hiszen jogilag Orbán emberei még a néppárti sorokban ülnek, de ahhoz elégségeset, hogy szertefoszlassák a kormányfő álmait, amelyek nyilván akkor is irreálisak és zavarba ejtőn megmosolyogtatók voltak, amikor Orbán koponyájában megszülettek: mondván, ő lesz az, aki megreformálja az unió legerősebb pártszövetségét. Amilyen hosszan húzódott ez a folyamat, olyan gyors volt a végjáték: februárban még saját nagyságától megszédülten olyan kampányba kezdett, amiről maga sem tudta, mi lesz a vége, környezetéből meg már rég kihullottak olyanok, akik esetleg szólhattak volna neki. A házelnök saját hivatalától részegülten osztogatta eszelős büntetéseit, az államelnök pedig arról beszélt, ha elfogy a víz, szomjan hal itt mindenki.

Orbán nem több mint három hónap alatt jutott el beteges reformvízióitól odáig, hogy a reformálni szándékozott közegben köznevetség tárgya legyen. És ha nem volt elég a megszégyenülés saját pártbelijei között, akkor még hátra volt a valószínűleg legsúlyosabb mozzanat, egy nemzetközi sajtótájékoztató, ahol szimplán kinevették. Azt akarta elhitetni az ott ülőkkel, hogy a Soros–Juncker-plakátok nem kampányelemek voltak, hanem a kormány tájékoztató jellegű közlései. Ha nem lett volna még világos, akkor elég nagy érdeklődés mellett érzékeltette, mit is jelent Magyarországon a kormány tájékoztató tevékenysége: lehetőleg közpénzen lejáratni azt, aki Orbánnak nem tetszik.

De most messzire ment. Pontosan nyilatkozott Török Gábor a Magyar Narancsban, amikor azt mondta, „a miniszterelnök hiába a magyar politika kommunikációs zsenije, ha valami gond, bizonytalanság van, az egy-két napig mindig meglátszik a fideszes megszólalókon”. Ez most nem egy-két napig, hanem egy hétig tartott. Orbán aztán néhány napja eldöntötte, hogy ismét Euró­pa megmentőjeként lép a színre, annyi változott, hogy Soros helyett a birodalomépítés ellen küzd. A közrádióban maga jelentette be, hogy Európát már csak ő és az olasz belügyminiszter védi, kijelölve az irányt, kikkel is óhajt együtt ülni valahol a középtől jócskán jobbra...


MEGINT NEM TUDOTT DÖNTENI A LONDONI PARLAMENT A BREXITRŐL

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2019.04.01. 


Hétfő este a londoni parlament alsóházában megint egyetlen olyan javaslat sem kapott többséget, amely a Theresa May kormánya és az Európai Unió közötti, eddig háromszor elutasított kilépési megállapodás alternatívája lehetne. Igaz, ezúttal nyolc helyett csak négy lehetőségről szavaztak, és hármat csak kis többséggel utasítottak el a képviselők.

- Az első javaslat arról szólt, hogy a kormány köteles átfogó és állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítására az EU-val a brexit után. Ezt 273:276 arányban szavazták le.
- A második indítvány szerint az Egyesült Királyság a kilépés után is az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és az Európai Gazdasági Térség tagja maradna. Ezt 261-en támogatták, 282-en ellenezték. (A beterjesztő Nick Boles a szavazás után bejelentette, hogy kilép a kormányzó konzervatív pártból, mert az elutasít minden kompromisszumot.)
- A harmadik terv szerint bármilyen brexit-megállapodás parlamenti elfogadása esetén a kormánynak népszavazást kell kiírnia az egyezményről, mielőtt az életbe léphetne. Itt 292:280 arányban győztek a nemek.
- A negyedik elképzelés pedig megtiltotta volna a megállapodás nélküli kilépést, akár a brexit elindításáról hozott döntés visszavonása árán is, ezt nagy többséggel, 292:191 arányban utasították el a képviselők.

Mindez azt jelenti, hogy jelen állás szerint – elfogadott egyezség híján – az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül zuhanhat ki az Európai Unióból. Ennek alternatívája az lehet, ha London ismét a határidő hosszabbítását kéri, immáron azonban hosszabb időre, úgy, hogy a május végi EP-választást is megrendezi. Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én rendkívüli csúcstalálkozót tartanak...

A POFÁTLANSÁG OLYAN SZINTJÉRŐL BESZÉLÜNK, AMI NORMÁLIS ÉSSZEL FEL SEM FOGHATÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.04.02.


Napsugaras, rigófüttyös, tepertős, szalonnás jó reggelt! Még ma is április van, csak most éppen nem elseje, hanem másodika. Ami sokkal jobb, bár hirtelen meg nem tudom mondani, miért. Selmecziül: csak. Mindjárt egy szolgálati közleménnyel kezdem a reggeli igehirdetést. Nem sok értelmét látom annak, hogy néhány kedves olvasó odakommenteli random megosztások alá a Facebookra: ő fel van háborodva, amiért pénzt kérünk a cikkek hozáféréséért. Jó lenne egyszer és mindenkorra megérteni: a kolozsvaros.com nem volt és most sem előfizetéshez kötött. Szabadon hozzáférhet bárki, aki csak akar. Aki teheti és úgy gondolja, az támogathatja a portál működését. Aki nem teheti vagy nem szeretné, az nem támogatja. A szalonnazo.com fizetős. Éppen azért hoztuk létre – többek között -, hogy a Szalonna működését biztosítani tudjuk. Tehát teljesen értelmetlen hőbörögni miatta, mert mindenki a Szalonna ellen ágál, aki nehezményezi a másik portált. Mindössze annyi a tennivaló, hogy meg kell nézni a megosztás alatt a portál címét. Ha az van odaírva, hogy szalonnazo.com, nem kell rákattintani. Főleg nem kell felháborodni. Köszönöm.

A 444.hu megpróbált interjút készíteni Pócs Jánossal. Persze nem jártak sikerrel, de hogy mi volt az indok, az egészen parádés. Pócs János böjtben nem nyilatkozik. Hádenem? Én nem vagyok vallásos, de amennyire tudom, a böjt a húsevésre vonatkozik, nem az interjúra. De legalább már értem, miért lett ilyen drámai módon vallásos a komplett kormány. Valamilyen egyházi ünnep mindig van. Húsvét, karácsony, böjt, pünkösd és mindenféle, amiről én még nem is hallottam. Mindig lehet valamire hivatkozni, ha valami orbitális disznóságot meg kellene magyarázni. Ügyes.

Orbán Viktor (helyett a cselédség) levelet küld az Unión kívüli magyaroknak, hogy szavazzanak (persze a Fideszre) az EP választáson. Hát én nem tudom. Az is inkorrekt volt, hogy nem itt élő emberek beleugathattak az itt élők jövőjébe, de az egészen elképesztő, hogy már az Unió jövőjébe is. A pofátlanság olyan szintjéről beszélünk, ami normális ésszel fel sem fogható. Az Unió többi polgára mit szól vajon ehhez?

Matteo Salvini bejelentette: Olaszország minden városának új stadionra van szüksége. Ez fertőző lehet, vagy én nem tudom. Szerintem a kormány izzítsa be Rogán Antalt. Amilyen ügyes, simán eladja az olaszoknak a nálunk kongó stadionokat. Kicsit nehéz lesz ugyan elcipelni odáig. De semmi sincs veszve. Meg kell keresni azt a céget, amelyik hazacipeli (ha igaz) Milánóból a sámándob alakú nemtommit, ami ronda, de legalább drága is volt. Na, ők vihetnek visszafelé pár stadiont, legalább nem mennek üres kézzel. Hát nem vagyok okos? De...


TRUMP ÉS AZ OROSZOK: ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET LETT A VÁDAKBÓL?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Danube Institute
2019.04.02.


A baloldal nem fogja tudni elfogadni, hogy Trump nem bűnös Miért? Teszi fel a kérdést James P. Pinkerton, Reagan és az idősebb Bush elnök egykori fehér házi tanácsadója az American Conservative hasábjain.

Szerinte azért, mert az emberek természetes módon vágynak arra, hogy igaznak bizonyuljanak azok az összeesküvés-elméletek, amelyekben hisznek.

Mostanra már mindenkihez elérhetett a hír, hogy Robert Mueller lezárta a 2016-os állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozást, amibe közvetett módon maga Donald Trump is belekeveredett. A verdikt szerint a Trump győzelméhez vehető 2016-os elnökválasztás során nem történt orosz oldalról a kampány elősegítését célzó, Trumppal együttműködő beavatkozás. A CNN egyik riportere szerint tehát „nincs szó összejátszásról”. Trump, a rá jellemző módon Twitteren erősítette meg a hírt: „Nincs összejátszás, nincs hátráltatás, csak teljes és totális FELMENTÉS”.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Mueller nem talált méltánytalan viselkedésre példát az oroszok és a Trump-közeli politikai szereplők között; az ügy végére összesen 43 vádemelés és 7 jogerős ítélet született, és még hátravan egy másik nagy játékos, Roger Stone tárgyalása.

A Trump-ellenes médiumok persze nem tagadhatják a vizsgálat eredményét, de ettől még nem adják fel. Az amerikai (elsősorban baloldali) források sokszor „Russiagate”-ként, a Watergate ügyre reflektáló szójátékként szoktak hivatkozni a botrányra, hiszen az az ügy anno Richard Nixon lemondásával járt. Valószínűleg ugyanerre számítottak a baloldaliak Trump kapcsán.

Az American Oversight nevű, balra húzó, adományokból fenntartott „watchdog” csoport egyik cikke szerint „folytatódik a korrupció: Mueller befejezte a munkáját. Az amerikai felülvizsgálatnak viszont nincs vége”. Persze, ilyen körülmények között a jobboldal is nekilendülhet a baloldal titkainak felkutatására. Ki tudja, mit találhatnának Hillary Clinton, a deep state vagy az összejátszásban esetlegesen érintettekről?

Mindenesetre Pinkerton szerint a 2016-os elnökválasztás megítélése még korán sincs eldöntve. A Mueller-riport alapján viszont feltételezhető, hogy a Trump-kampány és az oroszok, ha nem is összejátszottak, de legalábbis „ugyanarra játszottak”. Mindkét félnek az volt az érdeke, hogy Trump nyerjen, még ha nem is működtek szorosan együtt. Ha ez így van, akkor viszont feltehető a kérdés, hol van a határ a közös célok felé tartás és az együttműködés között?

Ennek az ügynek a fő nehézsége az, hogy az amerikai közvéleményt közel két éve árasztja el a potenciális összejátszásról szóló cikkek sora. Így viszont az összeesküvés-elméletekre hajló polgárok nem feltétlenül elégednek meg egy olyan narratívával, ami egyszerűen ellentmond az eddigi cifrábbnál cifrább elméleteknek. Ha valami az igazságként van tálalva, elégnek kellene lennie. Ebben az esetben azt mondhatjuk, mégsem elég...

ÍGY MODERNIZÁLTUK A HADSEREGET A NATO-CSATLAKOZÁS ÓTA – VAN-E MIRE BÜSZKÉNEK LENNÜNK?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.04.02.


Március 12-én nagyjaink a Parlamentben ünnepelték NATO csatlakozásunk húsz éves évfordulóját. Megemlékezések születtek, videó is készült, vándorkiállítás járja az országot. Az elmúlt húsz év valóban okot ad az ünneplésre? Kovács Gyula nyugállományú katonatiszt újabb írása a magyar honvédelemmel kapcsolatos meglátásairól, a rendszerváltástól napjainkig.

A rendszerváltás megteremtette a lehetőségét, hogy a ránk erőltetett orosz hadikultúra helyett meghonosítsuk az önállóvá vált magyar haderőben a nyugati hadi kultúrát. Für Lajosnak azonban nem állt szándékában a Varsói Szerződéstől (VSZ) örökölt eszközpark lecserélése vagy reformterv készítése. Ez a délszláv válság kezelésére hivatkozva maradt el. Elkezdődött a VSZ-ből átvett 120 ezer fős haderő létszámának lecsökkentése.

A ciklus végére kialakított, a „körkörös védelmet” szolgáló honvédelmi dandár koncepciója a gyakorlatban nagyot bukott.

A 94-es kormányváltás után Keleti György a sorkatonák minisztere lett a reggeli torna eltörlésével és az alanyi jogon járó kimaradás bevezetésével. 1994. február 8-án indult a NATO béke partnerségi program, szűk „NATO kollaboráns” csoport hobbija lett. Az akkor még a VSZ-rendszerben működő katonai vezetés felismerte, hogy a NATO alkalmazási elvek, vezetési rendszer bevezetése számukra egzisztenciális veszély.

A főcsoportfőnökségek, csoportfőnökségek, fegyvernemi főnökségek, szolgálati ág főnökségek „nehéz tisztjeinek” az új struktúra bevezetésekor megszűnt a beosztása. A 90 ezer főre csökkentett haderőben a 30 ezres budapesti vízfej felélte a katonai kiadások 75 százalékát, a csapatok a maradék 25 százalékból tengődtek. A radartelepítést pedig a Zengőre 1999-es határidővel az állami környezetvédelmi rendszer vétózta meg...

FÉL A MAGYAR AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYTŐL, DE RAGASZKODIK HOZZÁ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.04.02.


A többségnek lesújtó véleménye van az orvosi ellátásról, tart a betegségtől, de azért nem szívesen adna pénzt magánbiztosításra – derül ki egy friss felmérésből.

Bár a magyarok többségének legnagyobb félelme az, hogy megbetegszik, egészségügyi ellátását nem bízná magánbiztosítóra – derült ki egy, a Medical Tribune napokban tartott konferenciáján ismertetett felmérésből. A Závecz Research – reprezentatív, ezer ember megkérdezésével, márciusban készült – kutatása arra is rámutatott: sokan nem csak saját maguk, hanem az egészségügy állapotáért is erősen aggódnak.

Az ellátások színvonalát alig „kettes fölé”-re értékelték a kérdezettek. A mostani adatokat összevetve a 2017-es, Hír Tv-nek készült kutatással kiderül: két év alatt mindössze két tized százalékkal javult az állami egészségügyi szolgáltatások megítélése. Ez az enyhe javulás főként azoknak a 18 és 49 év közöttieknek köszönhető, aki még ritkábban veszik igénybe az orvosi szolgáltatásokat. A gyakori rendelő- és kórházlátogatók az elmúlt két évben sem érzékeltek pozitív változást az állami egészségügyben. Závecz Tibor kutató szerint az egészségügy romló körülményei annyira rögzültek a köztudatban, hogy a kisebb, pozitív változások, mint például a várólisták rövidülése, már fel sem tűnik az embereknek.

Az ellátás színvonala miatti erős aggodalom ellenére is csak minden hatodik ember vásárolna magán egészségbiztosítást. A felmérés szerint minél iskolázottabb valaki annál erősebb volt a késztetése az öngondoskodásra. A döntő többség – 42 százalék – nemet mondott a kiegészítő biztosításra. További 41 százalék nem tudta, hogy élne-e egy ilyen eszközzel. A magán egészségbiztosítás vásárlását tervezők közül is csak minden negyedik szánna a szolgáltatásra valamennyit. Harmaduk legfeljebb havi ötezer forintot, további harmaduk öt-tízezer forintot, és csak egyhatoduk fizetne ennél többet. Pénzükért cserébe viszont az állami szolgáltatás jó minőségű alternatíváját várják el...

FÉKRE LÉPNEK-E A MAGYARORSZÁGI AUTÓGYÁRAK? – NÖVEKVŐ BÉRIGÉNYEK A LASSULÓ GAZDASÁGBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJBA FERENC
2019.04.02.


Nem valamiféle összeesküvés-elmélet nyomán vetődik fel a kérdés: véletlen-e az, hogy az autóiparban működő kelet-közép-európai, köztük a magyarországi szakszervezetek éppen most álltak elő a korábbiakhoz képest meghökkentő méretű béremelésigényükkel, amikor lassul a kínai és az amerikai gazdaság növekedése, a járműipari anyacégek kevesebb kocsit tudnak eladni, és ezáltal Németországban középtávon munkavállalók tízezreit küldhetik el a gyárakból?

Nagyarányú bérkövetelést először a kecskeméti Mercedes fogadott el Magyarországon, igaz, a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Információink szerint összességében mintegy 30 százalékról van szó, de az ottani fizetések még így is mintegy 20 százalékkal alacsonyabbak, mint amennyit a győri Audinál lehet keresni. Az Audi Hungária Független Szakszervezete a közelmúltban hat és fél napos sztrájkkal bénította meg a győri üzem, valamint – mivel a Rába-parti cég a Volkswagen-konszern központi motorbeszállítója is – a németországi gyártóhelyek működését. A 15 hónapra szóló egyezség eredményeképpen 18 százalékkal, de legalább havi 75 ezer forinttal nőttek a győri bérek.

A sztrájk sikere után szólalt meg a német IG Metall szakszervezet, fürdött egy kicsit a dicsőségben, egyúttal elismerte, hogy a háttérből aktívan segítette az Audi szakszervezetét, Győrben és Kecskeméten tanácsadó irodát is nyitottak. Az 1949-ben alapított IG Metall 3,9 millió dolgozót képvisel. A szakszervezet erejét mutatja, többek között azt is elérte, hogy Németországban a fém- és elektronikai iparban a munkavállalók kétéves időtartamra külön indoklás nélkül heti 35 óráról 28 órára csökkenthetik a munkaidejüket.

A kilencvenes években a nyugat-európai gépipari cégek jó lehetőségeket láttak abban, hogy az egykori szocialista országokban kisebb-nagyobb vállalkozásokat indítsanak. A prémium márkáikról ismert autóipari világcégek közül elsőként az Audi telepedett le Magyarországon, és negyed évszázad alatt az exportőrök, a foglalkoztatók, valamint a legjobban fizető magyarországi cégek élére került. A győri üzem mára a világ legnagyobb motorgyára lett, sportautókra is specializálták, kutatóközpontot hoztak létre, szerszám- és karosszériagyárat építettek. Szaladt a szekér, Győr az egyetlen magyar nagyváros, amelynek a lélekszáma folyamatosan növekszik, az ország minden tájáról telepednek ide családok...

ORBÁN BÚCSÚCÉDULÁI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.02.


Orbán, mint valami megvadult Tatjána, úgy levelezik. Ahogyan közeledik a választás, mindenki az Anyeginje neki, mindenkibe szerelmes, akitől hatalma támogatását remélheti. Most az Európai Unión kívül élő külhoni magyaroknak, a nyelvet sem ismerő mindenféle népeknek irkál, hogy szavaznának már rá. Sorsfordítónak nevezi ezt a voksolást is, meg az összetartozás új formájának, holott úgy tűnik, ilyen zsibvásár vagy kanbuli lesz a választás, az adhat le szavazatot, akit Orbán oda meghív. Tehát boldog-boldogtalan, éljen bárhol az univerzumban, egyetlen kritérium, hogy jó helyre menjen az a voks, és hát, oda szokott menni.

Viszont semmi sincs ingyen. X. Leó is 1515-ben jó pénzért adta az üdvösséget, és a búcsúcédulák olyan sikeresek voltak, hogy életre is hívták a reformációt, mert mindenki elkurvult az egyházban. Orbán is, ő a hatalom kurvája, mindenkivel összefekszik akitől valami hasznot remél, és teljesen elvtelenül. Repedt sarkú ribanc, lottyadt mellű lotyó. Plusz még ilyen fordított búcsúcédulaként egyesével veszi meg nem az üdvösséget, hanem a hatalmat és egyben kárhozatot magának meg az országnak is. Nem szoktam én ilyenekkel foglalkozni, de ez már tényleg sok a többnél (by: Peresztegi tanár úr).

Olyan nem uniós ország lakójának, még ha (ál)magyar is, névleg, nyugdíjilag, meg az ükapja nagynénjének az unokatestvére húga révén, tehát voltaképp sehogy, mi a náthás köze van ahhoz, hogy mi történik az Unióban, ha a Fidesz, ha bár és akár Verhofstadt, vagy a kismaci rojtos füle által. Semmise. Mint ahogy – bár eddig nem mondtam, de most már unom, így közzé teszem – a csillagszemű székely legénynek is bolhafingnyi köze sincs a magyar választáshoz sem, mert az nem az ő, hanem a vépi Mari néni életét határozza meg és teszi tönkre. Ilyen egyszerű ez, és kéretik most nem kijátszani a Trianon-kártyát, mert indifferens és nem is érdekel. Nekem rossz, nem nekik...

ORBÁN AZT IGYEKSZIK SUGALLNI KÜLFÖLDRE, HOGY NEM RENDÍTETTE MEG A NÉPPÁRTTÓL KAPOTT GYOMROS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.02.


- A szlovák liberális hullám begyűrűzhet Magyarországra is, jobb, ha Orbán komolyan veszi a veszélyt

- Netanjahunak odahaza el kell számolnia azzal, miért paktál olyanokkal, mint Orbán, bár az új "barátok" kétségtelenül növelik külföldi mozgásterét, a Fidesz az olasz szélsőjobbal is igyekszik kiépíteni a kapcsolatokat 


- Orbán Gáspár igehirdetőként egy egész nemzedéket próbál megtéríteni

Süddeutsche Zeitung

A Néppárt ugyan jegelte a Fidesz tagsági jogait, a kormánypárt mégis kemény magabiztossággal, határozottan készül az európai választásra, középpontban a migrációval – írja a legnépszerűbb német napilap. A jelentés szerint a párt a felfüggesztés óta egyfolytában az izmait mutogatja. A szövetségesek részéről figyelmeztetésnek szánt lépést a sikerhez vezető tudatos lépésnek állítja be, annak bizonyítékaként, hogy az elvhűség kifizetődik. Orbán továbbra is kirohan az uniós intézmények ellen. Kovács Zoltán szóvivő szerint azért a migrációt állítják a kampány középpontjába, mert ez a téma prizmaként mutatja meg, milyen kihívásokkal szembesül a földrész. A miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy a szemében az EU nem nőtt fel ezekhez a feladatokhoz.

Szóvivője Bécsben csak rátett még egy lapáttal, amikor azt állította, hogy az EPP balra sodródik. Az ő olvasatában nem a Fidesz sérti meg a pártcsalád közös értékeit, hanem az európai konzervatívok adják fel a saját elveiket - szociálliberális programjukkal. A magyar fél egyre élesebben bírálja Webert, aki ultimátumot adott Orbánnak, ha az a Néppárt tagja akar maradni. Kovács szerint azonban az ilyen fenyegetések a magyarok esetében nem működnek. A szóvivő nem sokat vár a kereszténydemokraták által kirendelt Bölcsek tanácsától sem. Mint mondta, itt nem a néppárti tagság, hanem Európai jövője a lényeg. Ő a maga részéről azt várja, hogy alapvetően megváltoznak a hatalmi viszonyok Strasbourgban. A Fidesz az eredmények ismeretében dönt a hogyan továbbról.

FT

Hogy Szlovákiában meglepő módon Caputová lett a befutó, azt a vezércikk ritka reménysugárnak, a liberalizmus felülkerekedésének nevezi – egy populista korban. Így most ünnepelhetnek az ország szomszédságában is, ahol sajnálatos módon a tekintélyelvűség és az urambátyám kapitalizmus válik mindennapi normává. Amit az új elnök képvisel, az ennél már nem mehetne jobban szembe mindazzal, amit a populista erős emberek hirdetnek a hatalom sáncai mögül Budapesten és Varsóban, de ugyanígy Prágában és Bukarestben is. A románoknál korrupt politikusok éppen aláássák a jogállamot. A szlovák vezető ezzel szemben elkötelezetten hisz Európában, komolyan beszél igazságról, egyenlőségről, polgárjogokról.

Kísért, hogy sikerét úgy tekintsék, mint a liberalizmus megújulását a földrész középső és keleti részén. És tényleg bimbózik valami. Lásd pl. a Momentumot, vagy az ukrán Zelenszkijt, akinek eredménye azt ígéri, hogy elsöpri a korrupt rendszert. De hogy azután mi lesz a reményekből, az már más kérdés. Magyarországon és Lengyelországban a liberális újjászületés bármiféle jele a képzett városi értelmiségre kötődik. De még Szlovákiában is különlegesnek számíthat, ahogyan Caputová nyerni tudott, hiszen jelenleg óriási az elégedetlenség a korrupció, illetve a kettős újságíró gyilkosság miatt. De másutt nem látni ilyen szeizmikus mozgásokat. Ugyanakkor a muzulmán-ellenes és szélsőséges jelöltek Szlovákiában 25 %-ot kaptak és ez feltárta az ottani politika gusztustalan oldalát. Ám a leendő államfő megmutathatja, hogy a liberalizmus és a jogállam tisztelete többet adhat az embereknek, mint a populista demagógia és a gyakran azzal kéz a kézben járó kliensrezsim.

Washington Post

Egy nappal a győzelme után a liberalizmus megmentőjeként üdvözlik az új szlovák elnök asszonyt, de sokfelől nehezedik rá nyomás, hogy feltartóztassa a populista hullámot. Caputová nyugatbarát liberálisként kampányolt és az ígérte, hogy nagyobb átláthatóságot hoz a közéletbe, ami roppant fontos. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem professzora úgy értékeli, hogy a siker megmutatta: nem okvetlenül szükségszerű hogy a populisták aknázzák ki az elitellenes érzelmeket, és hogy a liberális kihívók akár az addigi politikai vezetést is képesek kibilleteni a nyeregből. Az Amerikai Enterprize Intézet kutatója, Dalibor Rohac azt emeli ki, hogy kívülállóként, a következő elnök a kisemberek érdekének képviselőjeként képes volt a maga javára fordítani a jogállam és az igazság állapota miatt kirobbant elégedetlenséget. De ehhez nem kellett demagóg eszközöket igénybe vennie. Ily módon most várhatóan erőre kapnak Szlovákiában az EU-barát, reformer körök.

Ezzel szemben támadásba lendült ellene a másik oldal, Magyarországon a kormányhű média máris arról cikkez, hogy Caputová Sorosra emlékeztet. Mudde azt emeli ki, hogy a győzelem fenyegetés Orbán és mások számára, és Magyarországon is korrupcióellenes tüntetéseket válthat ki. Egyben cáfolja, amit a miniszterelnök állít, mármint hogy csakis ő, illetve a popolista-radikális politika képzelhető el a térségben, a tézist azután felelőtlenül átvesz a legtöbb nyugati sajtóorgánum. Csáky Zselyke, a Freedom House európai és ázsiai kutatási igazgatója szerint most sok függ attól, az elnök mennyire tudja lehűteni a túlzott várakozásokat. Ha képes rá, akkor az tartósan kedvező változásokat hozhat a szlovák politikában. A kérdőjelek persze nagyok. Amihez Rohac azt tette hozzá, hogy az eredmény nyitány lehet egy olyan, reformista, széles, liberális koalíció felbukkanásához, amely véget vethet Fico mindenevő populizmusának.

ITT OLVASHATÓ