2016. október 16., vasárnap

AZ UNIÓS PÁLYÁZATOK KIÍRÁSAI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.10.16.


A tanodapályázatunk elutasítása megrengette a hitemet abban, érdemes-e egyáltalán pályáznunk, vagy jobb, ha eleve nemzetközi pályázatokat próbálok megcélozni, és nem gondolkodom azon, hogy a szakpolitikai folyamatokkal a nyilvánosság előtti egyet nem értésem, vagy egyszerűen csak a korrupció az oka a sikertelen pályázatainknak.

Nem tudom én sem, miért hiszek még mindig abban, hogy talán mégis érdemes megírnunk azokat, amelyeket a profilunkba vágónak tartok, de minden nap átnézem a hazai kiírású pályázati lehetőségeket is.

Nemrég volt pl. egy, amiről azt gondoltam, ez jó lenne, a címe ez volt: Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével. Remek, gondoltam, hiszen mi is ebben hiszünk, folyamatosan, az ötödik éve, hogy heti rendszerességű (néha gyakrabb is) az összejövetel, mindig pályázatokból működtetve, lépésről lépésre haladva az egymást támogató közösség felé. Egyszer ebben is volt egy TÁMOP-os, de leginkább a Norvég, és a Svájci Civil Alap támogatásával valósítottuk meg. Most meg épp adományból, nemzetközi szervezésűből.

Szóval, úgy tűnt ez jó lesz. 36-48 hónap, 18-25 millió forint…két fő koordinátor bére, nettó 150 ezerrel, az összesen 13.716.000, de marad még a tevékenységekre ráfordítható összeg, ha sikerül, néztük hát tovább. A projekt ideje alatt a programokkal (jelenléti ívvel igazolva) 5000 főt kell elérni.. havonta 140 fő elérését kell bizonyítani… Na, ezen a ponton láttam, hogy ez teljesen értelmetlen. Vajon miféle változást lehet előidézni egy leszakadó térség szétesett közösségeiben ezzel? Semmit. A közösségfejlesztéshez ugyanis nem ez az út vezet, hanem a közösségre is hatni tudó emberekből kiinduló, lépésről-lépésre építkező, a hatásokat, a beépülést kiváró, aztán új szintre lépő tudatos fejlesztés. Amiben az emberek, a személyek, a maguk egyéni fejlődésével biztosítják azt, hogy a projekt után is történjen majd valami. A közösségfejlesztésben nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. A minőségi kritérium fog mennyiségi változást előidézni, és nem fordítva.

De miért is gondoltam, hogy ez a pályázat nem ilyen? Korábban is voltak ilyenek, láthattam én is, programszervezésekkel, amire sokszor be sem mentek az emberek a faluból, volt, hogy a programként érkező tánccsoport tagjai többen voltak, mint a falubeliek, de kit érdekelt ez? A lényeg az esemény lebonyolítása volt, a hozzá tartozó tiszteletdíjakkal, az indikátor itt ez volt, a hatás pedig a kutyát sem érdekelte. Vagy emlékszem ügyeskedésekre, mikor egy másik pályázati projekt rendezvényéhez csapódva duplán íratták alá a jelenléti íveket…. mert ott az indikátort az aláírásokkal kellett igazolni.

Úgyhogy ezt a pályázatot elengedtem…. ráadásul azt sem hiszem, hogy erre havi 4.531 Ft tiszteletdíjért tudtam volna egy pénzügyi vezetőt találni (ennyit engedett volna a pályázat). A civil szervezetek többségénél nincs forrás arra, hogy pénzügyi vezetőt alkalmazzanak, tehát csak kívülről lehetne szerződni. De ennyiért ki vállalná be egy 25 milliós pályázat pénzügyi felelősségét?

...
ITT OLVASHATÓ

A "KEMÉNY BREXIT" AZ ANGLIAI MAGYAROKKAL IS KEMÉNYEN ELBÁNIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.10.16.


A Brexit azt jelenti, Brexit – ezt még júliusi miniszterelnökké avanzsálásakor jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök, előrevetítve, hogy London nem lágy kilépést tervez az Európai Unióból. Azóta az is kiderült, a szigetország jövő márciusban indítaná el a kilépési folyamatot. Sajnos Theresa May és kormánya még mindig nem állt elő konkrét tervekkel arról, mit is szeretnének elérni a kilépési tárgyalások során, a „kemény Brexit” (hard Brexit) szlogenje azonban egyértelműen jelzi, hogy nem lesz könnyű a Nagy-Britanniában élő uniós, köztük magyar állampolgárok sorsa.

„Kemény Brexitnek” nevezi a brit konzervatív kormány, de inkább tűnik kaotikus Brexitnek az a stratégia, amelyet az ügyben folytat. A június 23-i népszavazás után, amelyen a brit választók 52 százaléka a kilépés mellett döntött, a kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy a legjobb kilépési feltételeket fogja leboltolni Brüsszellel. A legjobb kilépési feltételek, legalábbis a nyilatkozatokból ez rajzolódik ki, azt jelentenék, hogy Nagy-Britannia továbbra is szabad hozzáférést kapna az európai közös piachoz, miközben visszaállítaná határellenőrzését, és komoly akadályokat gördítene az uniós állampolgárok bevándorlása és munkavállalása elé.

Ez azt jelentené, hogy London megőrzi az Unió adta előnyöket, de a nemkívánatos dolgoktól, mint az uniós szabályozás és a munkaerő szabad áramlása, megszabadulna. Csakhogy ez nem fog így menni, meglehetősen naiv tárgyalónak kell lenni ahhoz, hogy ezt ne lássa be valaki. Angela Merkel német kancellár a napokban újra világossá tette, Nagy-Britannia nem tarthat igényt kivételes bánásmódra. Az uniós alapokmányokban lefektetett négy szabadság elve, a javak, a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlása csak együtt értelmezhető, olyan nincs, hogy valaki megtart párat, a maradékot, jelen esetben az emberek szabad mozgását pedig kidobja. Az Európai Tanács elnöke, a lengyel Donald Tusk is Merkelhez hasonló hangokat ütött meg: vagy teljes a kilépés, ami a szabadkereskedelmi zónából való kilépést is magába foglalja, vagy pedig semmilyen kilépés – ez a két opció van...

ITT OLVASHATÓ

MI VÁLTOZOTT ÉS MI NEM? - MAGYARORSZÁG KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROK SZEMÉVEL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.10.16.


Annak, hogy valaki úgy dönt, külföldre költözik, több oka is lehet: szerelem, kíváncsiság, kalandvágy, de a leggyakoribb mégis a munka és a vele járó anyagi biztonság nyújtotta  jobb élet reménye.
 
Amikor pedig valaki hazajön, szinte ugyanezeket az indokokat sorolja fel a honvággyal megfűszerezve.
 
A két nagy lépés közötti szakaszban a legmeghatározóbb tényező általában az, hogy miként alakul a véleményünk Magyarországról, az itthoni lehetőségekről, ismervén már egy másik vagy akár több ország kínálta életet.
 
De önmagában a távolság és az eltelt idő is formálja emlékeinket, arról pedig nem is beszélve, hogy  nem pusztán a megszépítő messzeségnek van hatása nézőpontunkra, hanem a dolgok valóban változnak is idővel.
 
De hogy Magyarország is változott-e az idővel?  Más lett-e az elmúlt pár évben, amíg mi külföldön éltünk? Erre a kérdésre válaszol most öt fiatal nő öt európai országból.:
 

OKOS GONDOLAT MA LAKÁST VÁSÁROLNI?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.10.15.


Most egy nagyon fontos gondolatot szeretnék veletek megosztani. Ez nem szentírás, és nem mindenki számára alkalmas illetve jövedelmező ötlet. Szerintem már észrevetted az ingatlanboom-ot Magyarországon. Brutálisan megjött a lakásvásárlási kedv. Mivel megjött a kedv, de kevés az ingatlan, ezért túlárazottak az eladó lakások. Mivel túlárazottak a lakások, ezért sokan kénytelenek albérletbe menekülni. Mivel nagyon sokan akarnak albérletbe menekülni, miközben a kínálat itt is véges, ezért megemelkedtek az albérleti díjak is.
Túlkereslet

Ma legjobb befektetésnek mindenki az ingatlant fogja megint megnevezni, hiszen a két éve 10M forintos lakást ma 18-20 M-ért is elviszik, mint a cukrot. Ebből logikusan következik, hogyha be akarsz fektetni, akkor mit kell tenned? Hát vegyél lakást, mert az árak örökké emelkednek!- Gondolja az utca embere.

A valóságban viszont nem tudjuk, hogy mikor jutunk el a csúcsponthoz, ahonnan a tendencia megfordul és az árak elkezdenek zuhanni. A kérdés, hogy mikor érjük el a túlkínálatot? Az biztos, hogy az árak nem emelkednek örökké, az is biztos, hogy már most irreálisan magasra nőttek az árak a magyar jövedelmi viszonyokhoz képest. Elég belegondolnod, hogy Budapesten ma már nem tud önálló albérletbe költözni egy KSH szerinti átlagjövedelemmel rendelkező fiatal. Innen lehet sejteni, hogy hamarosan vége az emelkedésnek, mivel eltűnik a fizetőképes vagy fizetni akaró kereslet...


ITT OLVASHATÓ

NYOLC ALAPKÉRDÉS HATÁRÁTKELÉS ELŐTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.10.16.


Nyilván akár 20-30-50 olyan kérdés is lehet, amit az embernek érdemes feltenni magának, mielőtt úgy dönt, hogy megpróbálkozik a külföldi élettel. Ezek közül emelte ki a számára legfontosabbakat a mai blogajánló egyik szerzője. (A kommentekben remélem, megosztjátok majd, szerintetek melyek a legfontosabb kérdések.) Aztán szó lesz a szigorodó új-zélandi bevándorlási szabályokról, végül feltesszük a klasszikus kérdést: miért éppen Alaszka?

Kezdjük hát a fontos kérdésekkel, melyeket a mindenkilaci oldal egy, a határátkeléssel kacérkodó ismerős megkeresése kapcsán írt össze, arra gondolva, hogy ez a néhány tanács mások számára is hasznos lehet. A kérdések egyszerűek, viszont jól mutatják, milyen fontos végiggondolni őket.

Miért akarok külföldre költözni?

A külföldi életre ne csak egy menekülési útvonalként tekints, hanem egy lehetőségként. Meg szeretnél tanulni egy nyelvet? Szeretnél annyi pénzt gyűjteni, hogy vegyél majd egy lakást? Tűzz ki te magadnak egy célt, hiszen itt sem fogja senki más megmondani neked, hogy mi az „élet érelme”.

Mit fogok kint csinálni?

Valójában mi sem egyik napról a másikra lettünk vándorok, bár a hosszú évek rutinja után a néhány hónapos váltási időszak tényleg hipp-hopp elrepült. Viszont amikor döntöttünk, akkor már volt egy kész tervünk, tisztában voltunk azzal, hogy mit hagyunk ott, és pontosan tudtuk, hogy mibe akarunk belekezdeni.

Miből fogok megélni?

Ha a nulláról kezded, esetleg futószalag mellé kerülsz, mennyi ideig fogod bírni? Elég lesz a megélhetéshez? Lesz lehetőséged feljebb lépni? Vagy van olyan szaktudásod, amire kifejezetten szükség van az adott országban? Talán az is elég, de azért nem árt, ha először utána jársz, hogy amit kitaláltál, arra tényleg van-e igény, és hosszú távon is működőképes lesz a dolog...

ITT OLVASHATÓ

KÍGYÓZÓ SOROKBAN VÁRTÁK AZ ÉTELT A BLAHA LUJZA TÉREN - FOTÓK

24.HU
Szerző: 24.HU
2016.10.16.


Az Ételt az Életért Program október 16-án, az Élelmezés Világnapján, több felekezettel együttműködve vallásközi ételosztást tart a Blaha Lujza téren.
 
A kiemelt meleg ebéd- és élelmiszercsomag-osztás 11 órakor kezdődik és 1600 főre szól, népkonyhai jelleggel – írják a szervezők.
 
A 24.hu helyszínen tartózkodó riporterei szerint már jóval az osztás kezdete előtt kígyózó sorok várták az ételt.
 
A rendezvény mottója, hogy a különféle felekezetek tagjai a vallásközi párbeszéd “gyakorlati formáját” választják, a rászorulók közös megsegítése, a kézzelfogható tettek nyelvén szólnak egymáshoz és embertársainkhoz...
 

VICCES ÁTFEDÉSEK ÉS DÖBBENETES KÜLÖNBSÉGEK SZŐCS GÉZA ÉS HAJÓS ANDRÁS HEVES MAGYARÁZKODÁSA KÖZÖTT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.16.


Az Andy-tévé csillaga és a miniszterelnök költője meg az ő bizonyítványuk.

Dús hétvégénk volt, két – szerfelett terjedelmes – magyarázkodást is végighallgathattunk. Az egyiket Hajós András
adta elő Friderikusz Sándor indexes interjújának néhány mondata miatt, a másikat pedig Szőcs Géza, akinek azért fáj a bántás, mert a német PEN központ lemondta a magyar PEN központ 90 éves fennállásának megünneplésére küldött meghívást. E lemondás egy 2300 leütésnyi terjedelmű levélben esett, Szőcs válasza ötször ilyen hosszú, 11 ezer karakternél adtuk fel a számolgatást.

Tehát ez lenne az átfedés, a pár mondatos – inzultusnak tekintett – közlésekre tirádákkal válaszoltak az érintettek. Semmi különös, láttunk már csomószor ilyet, éppenséggel általánosításokat is lehetne levonni belőlük, de mindkét szóban forgó esetben felesleges lenne, hisz válaszaik szószátyár voltuk dacára oly beszédesek, hogy szükségtelenné teszik a terjedelmükből adódó következtetések levonását. S itt érkeztünk el a különbözőségekhez.

Hajós nem tagad ugyanis.

Mindketten visszatámadnak, de Hajós a beismerésből, Szőcs a megátalkodott tagadásból. Friderikusz kábé azt állítja, az baj a Hajóssal, hogy Andy Vajna kormányzati segedelemmel elcapcarázott tévéjében húzza az igát, s ezzel legitimizálja az Orbán-rendszert. A német PEN meg azt, hogy Szőcs Orbán közvetlen tanácsadójaként egyenest felelőssé is tehető siralmas közállapotainkért.

Erre Hajós azt mondja, ja, az Andy-tévében zúzom (mondjuk, ezt nem is lenne oly könnyű letagadni), de milyen sok pénzt keresek, s a világ folyásán meg szemernyit sem gravíroz éppenséggel, hogy én hol űzöm az ipart. E véleményt s a belőle kiabáló önfelmentést persze egy óvodás is különösebb gondolkodás nélkül cáfolná, de ez a cikk nem erről szól, hanem a kiállásról. S két kiállás egyenességét méri össze, merő műélvezetből...


ITT OLVASHATÓ

NEM A MUNKAERŐ FOGYOTT EL, JÓEMBER! A GYÓGYSZERED FOGYHATOTT EL, MÁR RÉGEBBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.16.


Tudom, megyek én a francba, mert fúj és miért kell úgy írni, mint Bayer, útszéli és jajistenem. Szerencsére ezer mást lehet olvasni, ahol nem írnak csúnya szavakat, engem pedig lehet békén hagyni, mert én meg írok. Merthogy a felcsúti stadionépítő találkozott India alelnökével és olyan kretén baromságokat hordott össze, amitől a tej megsavanyodik a tehénben. Figyi!
"Olyan beruházókra van szükség Magyarországon, mint amilyen India is (…) Magyarországon a munkaerő elfogyott, sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot, ezért a magyar ipar technológiai színvonalát kell folyamatosan megújítani, és ehhez kellenek a beruházások Indiából is." MTI
Ez hülye. Nem a munkaerő fogyott el, jóember! A gyógyszered fogyhatott el, már régebben. Komolyan bemesélted magadnak, hogy mi egy annyira menő ország vagyunk, plánehogy olyan fejlett, hogy már csak a technológiai fejlesztés van hátra? Tündérbogár! Nincs képzett szakember, tudod? Azért nincs, mert aki volt, az megy más országba, ahol megfizetik a szakértelmét, a pótlásuk nem megoldható, mert Hoffmann elvtársnővel kéz a kézben rommá vertétek az oktatást.

Mindegy, nem fogom tovább idegesíteni magam ezen az agydugulásos szerencsétlenen, mert a szél üt meg életem virágában. Mindenesetre a szemébe néznék a királyi elmeorvosnak és megkérdezném tőle, hogy fér bele az orvosi etikába a kezelés ilyen szintű elhanyagolása.

Elfogyott a munkaerő…az. De azért jó lenne tudni, hogy csak minket néz hülyének, vagy komolyan hiszi is, amit beszél. Igaz, egyik sem felmentés semmire, csak a kíváncsiság dolgozik bennem. Kicsi Viktor! Ha kiörülted magadat az indiai vendégen és mielőtt még hadat üzennénk valakinek, felhívnám a figyelmedet néhány apróságra.

Egyszer el kell majd számolni a Quaestor-, a Buda-Cash- és a Hungária Értékpapír Zrt. ügyekkel, Matolcsy alapítványaival és szeretőjével, Farkas Flórián ügyködésével, Rogán Antal viselt dolgaival, a letelepedésikötvény-biznisszel (eddig 18 ezer migránst engedett be az Unióba a Habony-Rogán álompár). El kell számolni Ráhel saját lábával és a bahreini családlátogatással, Tiborcz István uniós tendereivel, a kisemmizett trafiktulajdonosokkal. El kell majd számolni a haveroknak szétosztott állami vagyonokkal, Simicskával, Mészáros cimboráddal, Garancsival és a kedves feleséged földvásárlásaival.

Ha ezekkel – és még ezer hasonló mutyival – elszámoltál, akkor máris tudni fogod, hogy kurvára nem a teljes foglalkoztatottság mindenen és mindenkin átívelő nagyszerűsége miatt fogyott el a munkáskéz Magyarországon, hanem azért, mert lábra kelt a kéz és elhúzott innen...

ITT OLVASHATÓ

BORIS JOHNSON BREXIT-ELLENES ÍRÁSÁNAK TELJES SZÖVEGE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.10.16.


Boris "Mr. Brexit" Johnson London volt polgármestere, a jelenlegi külügyminiszter, David Cameron oxfordi spanja 2016. február 19.-én írt egy cikket arról, hogy miért ellenzi a Brexitet. Az írás sohasem jelent meg, Két nappal később Johnson megírta Brexit-párti cikkét a Telegraph-ba. Az Unió problémáit is érintő, de alapvetően Brexit-ellenes írás ma vált publikussá, minden bizonnyal Johnson akarata ellenére.  Az tudott dolog volt, hogy létezik egy ilyen szöveg, de a cinizmusnak ez a szintje azt hiszem sokakat váratlanul ért. Johnson pontosan tudta, hogy mi fog történni, nem hülye, kifejezetten nagyon okos ember, csak egy egomániás elkényeztetett fickó, nem a Rogán-fajtából, aki a kerti budija magasságából szemléli a világot, akkor is, amikor a helikopterén ül.

Tegnap este a városban sétáltunk, beültünk mindenféle helyekre, zenei fesztivál van, a sarki kis kávézóban is gitározott valaki, a Madness egykori billentyűse egy akkora helyiségben játszott, amelyben húsz ember sem tud leülni, a várban a kedvenc zenekaromból játszottak a fiatalok, annyira, de annyira jól. Ez egy baromi jó ország tudna lenni, és sajnos nem biztos, hogy az lesz, mert a politikusaik szabályosan belerugdalták egy válsághelyzetbe. Sokba, nagyon sokba kerülhet ez a sztori Angliának. Nem állítom, hogy ez kizárólag a Brexit-pártiak felelőssége, tudom, hogy egy alsó-középosztálybeli, munkásosztálybeli brit milyen versenyhelyzetekbe kényszerült az EU-szabályok miatt, nála gyakran sokkal iskolázottabb és képzettebb kelet-európaiak szorították le a bérét, egyáltalán nem igaz az, hogy ezeknek az embereknek a félelme, az elkeseredettsége, reménytelensége nem érint meg, az Uniónak igenis belátóbbnak kellett volna lennie az Egyesült Királysággal (ahogy majd most belátóbb lesz Németországgal, vagy koppan egy nagyot). 

Ennyi. Tessék elolvasni. 

ITT OLVASHATÓ

LOPJÁK A SZABADSÁGUNKAT! REPÜLJENEK!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.16.


Hatalmas tömeg jött össze egy viszonylag rövid határidőn belül meghidetett ellenzéki tüntetésre vasárnap délután a Szabad sajtó úton. Sőt, Juhász Péterék meghirdették a következő ellenzéki akciót is!

Egy ellenzéki számára szívet melengető, egy fideszes szemével feltehetőleg borzasztó lehetett látni, hogy közel 15 ezer ember jött össze, hogy meghallgassa Hadházy Ákos (LMP), Jávor Benedek (PM), Hargitai Miklós (Népszabadság) és Juhász Péter (Együtt) felszólalását, amelyeket az alábbi videón mindenki megnézhet/meghallgathat:

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

NÉPSZABADSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Megyesi Gusztáv
2016.10.14.


Ezek rohadt, szemét, gané állatok. Zsidó, buzi kommunisták. Fasiszta nácik. Földbe kell őket döngölni. Ha már Kun Béla nem végzett velük. Ha már Szamuely Tibor sem.

Ízlelgetjük ezeket a szavakat, de elég nehezen írjuk le őket, nem esnek jól. Valamikor úgy gondoltuk, az ilyen szavakat jólesik majd leírni, a tiltott gyümölcs izgalmával kóstolgatni őket a papíron, enyhe pír költözik az arcunkra, megnő az adrenalinszintünk, a végén boldogsághormon tölti ki minden porcikánkat. De sajnos nem így tanultuk. Légy úriember a kéziratpapíron, leplezd indulataidat, az olvasó háborodjék fel könnyű, elegáns szöveged olvastán, ne pedig te, ha a szöveg indulatos és alpári, vesztettél; ezt tanították nekünk a legjobbak példáján.

Ezek ma nem azok az idők. Úgy látjuk, rosszul állnak a lábukon a gondos szövegek. Most, hogy bezárták a Népszabadságot, ahová több mint másfél évtizeden át írtunk szombatonként, szörnyű indulatok feszülnek bennünk. S a felismerés, hogy tán mi is hibásak vagyunk. Hogy az a stílus, amelyre tanítottak, s korosztályunk legjobbjai ma is így írnak, sőt amit a legjobb fiatal kollegák is művelnek, nem kell senkinek. A szellemesség, a találó hasonlatok, az irónia, a szarkasztikus humor, az irodalmi igényesség, a személyiség fedezete. Hogy ezért veszik egyre kevesebben a lapot. Hogy a korszerű újságírásban, mint az ötös számú párttagkönyv tulajdonosának munkásságában ki van mondva kertelés nélkül az igazság: hogy aljas, szemét aminosav-gyűjtemény, hazaáruló buzi kommunista, disznó állat, orgoványi erdő. Ez volna a szókimondás, az igazság fölfejtése. Ezek így beszélnek egymás közt, ez a stílusuk, s ez az érvrendszerük.

De nem megy. Leírjuk, hogy aljas buzi kommunisták. Vagy fasiszták. Nincs benne izgalom. A geci szót is leírjuk, de aztán gyorsan kihúzzuk, pedig ez a szó polgárjogot nyert nemrég a nagypolitikában. De itt nincs helye, mert nincs tétje se, kockázata és következménye sem. Leírjuk, s azonmód el is tűnik a papírról. Tán, mert ha leírjuk is, semmi felelősséget nem vállalunk érte. Unalmas, lapos. És már a kocsmában se. Hiszen bárki elkiálthatja magát az éjszakában, hogy rohadt szemetek, fasiszták (bolsevikok), bolsevikok (fasiszták), buzi zsidók, ezek már ki vannak lőve. Nem másoljuk őket, csak ezért nem érdemes tollat, papírt húzni magunk elé.

A szemét, buzi, zsidó kommunistában semmi félelmetes nincsen. Tudjuk magunkról, amikor a képünkbe vágják, amikor a publicisztikáikban, a hozzászólásaikban nekünk címezve leírják. S nem is csak tehetetlen gyűlöletükben, igénytelenségükben írják. Ezek félnek. Félnek a szellemes mondattól, az iróniától, az egyik azért fél, mert nem érti, a másik azért, mert nagyon is érti. Nagyon félnek a nagyon írni tudó kollegáktól, rettegnek a jó írástól, s nemcsak azért, mert ők maguk nem tudják művelni, hanem, mert a jó írás megsemmisíti őket, a hazugságaikat. Megszűnnek fontosnak lenni. Nemcsak az a veszélyes lap, amelyik napról napra leleplezi a csalásaikat, hanem amelyik ezt igényesen is teszi, számukra követhetetlenül. A butábbja nem ért belőle semmit, csak azt érzi, hogy meztelenre van vetkőztetve, és röhögnek rajta. Az is félelemmel tölti el őket, hogy ha a népek nem is látják ezt egyelőre, mert nem olvasnak, elbújnak a világ elől, előbb-utóbb s nagyon hamar mégiscsak tudomást szereznek mindenről, és akkor vége.

Egy valamire való szerkesztőséget, a jó és igaz írást bezárni nem lehet. Az kibújik a réseken, kiszökik az ablaküvegen át is, és terjeszti, megsokszorozza önmagát; s általa a dolgok végül a helyükre kerülnek.


AZ ÉS (MÉG) MEGVÁSÁROLHATÓ ÉS ELŐFIZETHETŐ - A MOSTANI SZÁM TARTALOMJEGYZÉKE ITT

ORBÁN 10 LÉPÉSE A PUTYINI ÚTON

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: ashwood
2016.10.16.


...Ám jött 2008, és minden megváltozott. Orbán rátalált a „szociális népszavazás” demagóg plebejusságára, és látá, hogy kifizetődő. Putyinra pedig rászakadt a világválság, és látá, hogy nem kifizetődő.
Az eredmény:
  1. mindent alárendelni a belpolitikai sikereknek,
  2. minden gazdasági hatalmat átjátszani a lojális oligarchának,
  3. folyamatosan hadat viselni a világ ellen,
  4. homofób, rasszista kampányokkal tüzelni a kijelölt belső ellenséggel szemben,
  5. folyamatosan új, külső ellenséget kijelölni,
  6. fanatizálni a lojális választói csoportokat,
  7. felszámolni a plurális nyilvánosságot,
  8. totális állami véleménymonopólium kialakítása,
  9. hadjárat a civil szervezetek, elsősorban Soros György ellen,
  10. a vallás védelmével legalizálni a legerkölcstelenebb tetteket is.
Putyin még előrébb jár az úton, de ha Orbánnak még lesz egy-két jó éve, akár a mestert is lekörözheti a tanítvány. Ha hagyjuk.

ITT OLVASHATÓ

TUDJUK, HOL LESZ MA DÉLUTÁN - "LOPJÁK A SZABADSÁGUNKAT! REPÜLJENEK!"

NÉPSZAVA ONLINE - BELFÖLD
Szerző: nepszava.hu
2016.10.16.


Elegünk van abból, hogy Orbán Viktor a bandájával együtt szétlopja az országunkat!

Olyanok állunk most össze vasárnap egy tüntetésre, akik a korrupció, az igazságtalanságok ellen keményen és kitartóan fellépünk. Felszólal: Hargitai Miklós (Népszabadság), Jávor Benedek (Párbeszéd), Hadházy Ákos (Lehet Más a Politika) és Juhász Péter (Együtt). Így szól a felhívás a Lopják a szabadságunk! Repüljenek! - szlogennel ma délutánra meghirdetett tüntetésre a szervezők Facebook-oldalán.

És, hogy miért kell ezen a borúsnak ígérkező vasárnap délutánon 15 órára kimenni a beszédes nevű helyszínre, a Szabad sajtó útra? Hát ezért (invitálnak a szervezők): 

Azt látjuk, hogy a kormány intézkedései semmi mást nem céloznak, mint hogy a szabad rablás rendszerét kiépítsék, aki pedig erről beszélni mer, azt elhallgattatják. Láttuk ezt az Origóval, látjuk most a Népszabadsággal. Nem nézhetjük végig szótlanul, hogy a szemünket is kilopják, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják át, és elegünk van abból, hogy meg akarnak félemlíteni bennünket!  Együtt kell megállítanunk őket!

ITT OLVASHATÓ

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: AZ ÁRULÁS FOKA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.15.


A legutóbbi népszavazás nemzetközileg ugyan egyre kevesebb embert érdekel, de Magyarországon a Fidesz még mindig üti a vasat. Megértem. Ritka nagy politikai bukást jelenthetett a csalhatatlan vezér önképében. Van azonban a menekültkérdésnek egy olyan árnyéka, amit mintha csak az ellenzék megbélyegzése céljából emlegetne a hatalom. Ez pedig a (haza)árulás, mint olyan.

A hatalom képviselői a történelemből megtanulták: ha sokat ismételgetnek egy hazugságot, akkor valóságnak kezd látszani. Ilyen az, amikor a népszavazás részeredményét, mint abszolút győzelmet kommunikálják. Holott a valós kisebbségre hivatkozó parciális többség hatalmával való, a valós többséggel szemben alkalmazott visszaélést hívhatnánk a vegytiszta bolsevizmusnak. Szintén a fogalom eredetének környékén turkálva a történelemben. De ez persze még messze van a hazaárulástól. Ha tetszik, csak a társadalom elárulása. Ami azért már egy igen alapos mozaik-kő a korábban már említett állapothoz vezető úton. Ahogy az is, hogy van az a pénz, amiért bármilyen migránst beengednek. Mostanában akár
jutányosan is. Talán azért, mert a hatalom képviselői tudják: ha egyszer elszakad a cérna, akkor a kötelek kora jöhet. Addigra pedig be kell biztosítani a menekülés anyagi fedezetét.

A migráció fősodorvonala azonban nem ez, hanem továbbra is a háborús övezetekből érkezők sokasága. Velük kapcsolatban most éppen a bukott népszavazást szokta a kormány sikerként emlegetni. Ugyanakkor volt már ebben a kérdésben egy nemzeti konzultációnak hazudott statisztikagyártási akció. Amely egy olyan eseménysorozatba illeszkedett, amelynek nyomán már egy éve is látszott Orbán morálisan mindenképpen árulóvá vált. Akkor még nem is annyira a haza tekintetében, mint annak a szövetségi rendszernek a tekintetében, amelyhez az ország szintén egy népszavazás eredményeként csatlakozott. S amelynek abban az értelemben is haszonélvezője, hogy a magyar gazdasági menekülteknek kenyeret, fedelet, és egzisztenciát kínált. Nyilván nem csak karitatív szempontok miatt. De még mindig nagyobb kenyeret, és biztosabb fedelet, mint az, amit egy zárt oligarchia által irányított neofeudális korrupto-kleptokrácia tud nyújtani.
ITT OLVASHATÓ 

TARTSON ÖSSZE VELETEK A HARAPÓS LÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.15.


Na már meg sötét van (háromkor), politikailag meg folyamatosan. Rohadtul, tartósan, megállás nélkül sötét. Hollik István talán a hétvégi nagymosással van elfoglalva, mert most Halász János boldogította a híveket. Meg engem bosszantott, franc, aki megeszi.

Össze kell tartani, mert most jönnek a nagy ütközetek – mondta az alaptörvény-módosítás parlamenti vitája és az Európai Tanács (ET) soron következő ülése kapcsán Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján szombaton. (MTI)

Hát ugye elsősorban tartson össze veletek a harapós ló. Főleg, mert: "a magyar miniszterelnök az egyetlen, aki a népszavazás, a magyar emberek támogatásával mehet az ET ülésére".

Amúgy igaza van a jóembernek, baromira ideje lenne az összefogásnak. Például azért, mert az Orbán nevű – mióta nem tartozom a magyar emberek többségéhez és engem nem képvisel a kormány, nem jön ki a számon se, meg az ujjamon se a miniszterelnök titulus -, a komplett bagázsával együtt úgy hazudik, mint a huzat.

Európa rajtunk röhög, amiért egy érvénytelen – igen, bazdmeg, érvénytelen! akkor is, ha hárommillió ember szavazott valahogy, merthogy négymilliónak kellett volna szavaznia, hogy érvényes legyen és ezt nem a büdöskomcsik találták ki, hanem a hülye Fidesz-kormány – népszavazást lobogtatva masíroztok fel-alá. Azt nem tudom, hogy mit szólnak azok a nem-Fidesz szavazók, akik elmentek a népszavazásra, most meg azon kapják magukat, hogy hirtelen fideszesek lettek. Pedig ők csak a migrációt akarták megállítani. Akkor is, ha ennek nem ez a módja.

Komolyan mindenkit hülyének kell nézni?


ITT OLVASHATÓ

MI LENNE, HA TAVASZRA NEM MARADNA FIDESZTŐL FÜGGETLEN MAGYAR SAJTÓ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.15.


A Népszabadság bezárása, a Fidesz elmúlt években folyatott médiapiaci hadjárata, és Simicska plakátbizniszének kicsinálása után, sokan azt sejtik, nem lesz ennek itt és most vége. Mi most elképzeljük, mi történne, ha tavaszra nem maradna a Fideszén kívül sajtó Magyarországon.

Mi lenne, ha Simicska és a Népszabadság kicsinálása után beindulna a már beígért sorosozás, de annak nem a TASZ, és nem a Helsinki Bizottság lenne a célpontja, hanem a 444 és az Átlátszó? Ha hoznának például egy törvényt, amely ezeknek az újságoknak a kiadását ellehetetlenítené, vagy folyamatos hatósági nyomást helyezne azok szerkesztőségére?

Mi történne, ha Spéder Zoltán, akihez feltehetőleg még mindig tartozik az Index, rákényszerülne a lap eladására, vagy ha már más a tulajdonos, őt döntéshelyzetbe kényszerítenék? Túlél és szövetséget köt, vagy tovább finanszírozza médiatermékeit, utóbbi esetben pedig ugyanúgy járna, ahogy Simicska: elveszik a pénzügyi forrásait a cégeinek állami és piaci megrendeléseinek felszámolásával. Mi történne, ha eladnák az Indexet egy offshore-cégnek, vagy egy Fidesz-közeli vevőnek? Mi történne, ha bedőlne a Hír TV és a Magyar Nemzet?

Mi lenne, ha mindeközben a vallási csoportok kezében lévő médiatermékeket választás elé állítanák? Velünk vagytok, vagy ki lesztek csinálva?


ITT OLVASHATÓ

HA LENYOMOZHATATLAN AKARSZ LENNI, ITT A MAGYAR SIM-KÁRTYA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.16.


Heti Top 5 – Átlátszó:
Saját
gondatlansága miatt nyúltak le tőle 150 ezer eurót
Rogán
szomszédja mellett a Mediaworks is sokat profitált a kvótakampányból
Egyre
ismertebbek vagyunk az unió csalás elleni hivatalánál
Kurzuslovagok
, életmód-tanácsadók taroltak a tanodapályázaton
Oligarchaalkuk
, zsarolások, gyáva arrogancia – ezért zárták be a Népszabit
Heti Top 5 – magyar sajtó:
 
Ha lenyomozhatatlan akarsz lenni, itt a magyar SIM-kártya (444)
Illetéktelen kezekbe került a plakátpiac „simicskátlanításának” terve (
HVG)
Belehazudták a liftet az egyszintes épületbe, hogy nyerjenek (
Direkt36)
Már odafelé is helikopterrel utazott a Rogán család
(24)
Garancsiék építenek luxuslakóparkot a Római-parton(Magyar Narancs)
 
Legjobb rádiós anyagaink:

Magyar fegyverkereskedő elkóborolt afrikai szállítmányát foglalták le

Hogyan lett vádlott Orbán nyíregyházi kedvence?

Hogyan verte át az ügyvéde az áfacsalót?

Itt az elfelejtett nemzetközi jelentés a magyar bírósági korrupcióról

ITT OLVASHATÓ

VISSZAVÁGÓ

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.10.16.


Október 23-án lesz a kvótaügyi kamunépszavazás visszavágója. Itt az alkalom, hogy kiderüljön, valójában kik vannak többen: a Rezsim ellenfelei, vagy támogatói.

A lelki-értelmi NAGYKORÚAK tudják: diktatúrát csak UTCÁN lehet legyűrni. Úgy is mondhatom: a diktatúra mennyiségi kérdés. Ha többen vannak a váltás hívei, mint a maradásé, akkor a Hatalom erőszakszervei vagy átállnak, részben, egészben, országfüggő móka, vagy passziválják magukat, és megvárják, ki kit győz le. És biz ilyen szempontból a kamunépszavazás Orbánnak jött be: meg tudott mozdítani 3 milliónál több támogatót, míg mi maximum azzal büszkélkedhetünk, hogy otthonmaradt több mint 6 millió. Oké, papíron kétszer annyian vagyunk, csakhát a tényekhez hozzátartozik, hogy a nép fele akkor sem megy el semilyen népszavazásra, ha franciakrémesekkel telepakolt személyi helikoptert küldenek érte.

A szomorú helyzet az: Orbán mögött tömeg látszik, az ellenzék meg maximum hivatkozhat ilyesmire, de megmutatni nem tudja. A politikai aktivitásnak három szintje van. A legalapabb a teljes passzivitás: ki sem mozdulni, sem élőben, sem neten, sem sehogyan nem venni részt a közügyekben. Ennél jobb eggyel a szavazásokon való részvétel: egyóra az életből, öltözködés, odamenés, ikszelés, hazamenés. Az igazi aktivitás pedig az utcára menés: jelezni az otthonülőknek, meg persze a politikai ellenfeleknek: itt vagyok, vállalom az arcom, a tetteim. És mint mondtam, a nagykorúak tudják: diktatúrát UTCÁN lehet eltakarítani, sehogy máshogy. Ehhez meg tömeg kell, nagy, és főleg nagyobb, mint az ellenoldalé...

ITT OLVASHATÓ

KERESZTÉNY GYÖKEREK VAGY GYÖKÉR POLITIKUSOK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.15.


Európa keresztény gyökereit félti ma Magyarországon minden maffiózó, tényleg lassan már csak egy pisztollyal a mellényzsebükben tűnhetnének még keresztényibbnek. Kérdezem így: vajon mi az ördög az, ami a Fidesz-Magyarországban keresztény. De meg fordíthatom: mi a kereszténység, ha ezek veszik a pajzsukra?

Szerencsére nyilvánvalóan nem kell teológiai vagy egzegetikai mélységekbe rándulnunk, ha a magyar politikai kereszténység definícióját keressük, elég az enyves kezeket nézni és mint a csiga nyálát követnünk a kézfogások útját. A magyar politikai kereszténységben az Út, az Igazság és az Élet a megszámolt és megnyálazott pénz útja és igazsága, valamint a mások életének tönkretétele.

A kereszténység (egyfelől a hit, másfelől a hagyomány és intézményei, harmadsorban az etika, negyedsorban pedig a keresztény magas és népi műveltség) olyan távol állnak az Orbán-rezsim és korifeusainak (inc. KDNP) lelkétől és gyakorlatától, amilyen távol csak lehet. Aki velük összeszűri a levet és kereszténynek mondja magát, tartozik egy alapos önvizsgálattal, ha klerikus, ha laikus...


ITT OLVASHATÓ

TIED A VÁR, MIENK A LEKVÁR? - TÉRKÉPEN A BUDAI VÁRNEGYED FEJLESZTÉSEI

A K-MONITOR BLOGJA
Szerző: pite e
2016.10.14.Fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása. A Várkert Bazár volt a főpróba, most pedig kezdődhet az előadás. Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni. Ezekkel a nagy szavakkal látott neki a kormány a budai Várnegyed átszabásának. A miniszterelnöki ábránd megvalósítása, miszerint "az élő várra van szükségünk, ahol zajlik az élet", a Vatikán méretű, 50 hektáros történelmi helyszínen a mai viszonyok között valóban"szellemi kaland". A Vár egyszerre lenne a magyar kultúra "akropolisza", a "magyar állam önállóságának központja", idegenforgalmi fellendülést hozó beruházás, és maradna talán lakókörnyezet is. 

Térképes infovizualizáción mutatjuk be, hogyan keresi önmagát és épít magának otthont a magyar állam az ódon falak közt

A vízió még nem világos, de a lelkesedés töretlen: lépésről lépésre, milliárdos beruházásokkal elevenedik meg az elképzelt helyszín lovakkal, parkolóhelyekkel, a kordzakós akadémikusokat
felváltó, gyorskávé helyett munka után a Szentháromság téren borozgató minisztériumi tisztviselőkkel és tágas reprezentatív terekkel állófogadások számára. Hogy ez otthonos környezet lesz-e a birtokba vevőknek, talán maguk sem tudják, de a Miniszterelnökség már épül, még ha a vártnál lassabban is. Az "élő vár" közben sokaknak máshogyan lett szimbolikus program, de abban még maguk az érintettek is biztosak lehetnek, hogy a műről az építészszakmánál sokkal kritikusabb ítélő, a történelem mond majd bírálatot.

"Olyan vállalkozás, melynek könyörtelen lektora a magyar nemzet lesz", fogalmazott realistán a miniszterelnök. A hatalom vagy megtelepszik régi-új székhelyén, vagy továbbáll onnan, ez pedig elválaszthatatlan attól, hogy a nemzet, annak egri, szombathelyi vagy éppen a várban élő tagjai sajátjuknak érzik-e az építő munkát. Valóban a "legpraktikusabb, legegyszerűbb és legolcsóbb", egyáltalán szükséges-e kilépni a város terébe a politika megszokott kulisszái mögül? Mire képes, hogyan viselkedik a beruházásokat irányító Miniszterelnökség, azaz a végrehajtó hatalom szuverenitásának teljes pompájában, a "nemzeti önállóság" szimbolikus helyén? És hogyan a térfoglalás segédcsapatai, az új politikai osztály (MNB, baráti vállalkozók, önkormányzati vezetők), akik szintén részt vesznek a Várnegyed "élővé" tételében. Nem kérdés, az ügy szimbolikusabb már nem is lehetne.

"Semmi titok nincs, minden nyilvános és
transzparens" - mondta Lázár János. Utánanéztünk, és nem vagyunk elégedettek. A tervek költségvetési sorokon és sajtóanyagokban bontakoznak ki, sehol egy térkép, egy színes ábra arról, milyen lesz a Vár, sehol egy költségvetés, vagy bármiféle igyekezet a transzparens és részvételi tervezésre. A társadalmi testület tagjai lemondtak, csak a PR dübörög, ezért megpróbáltuk mi összeszedni, mi változik, és mennyi pénzből a budai Várnegyedben. Feltüntettük az MNB-alapítványok "értékmentő" ingatlanvásárlásait, és azokat a magánkezdeményezéseket, amelyek meghatározhatják a jövőben a Vár arculatát. A vendéglátóhelyek ugyanis már készülnek a "szezonra", de épül luxushotel is, a szálak ebben az esetben is az MNB-ig vezetnek. A közszájon forgó, (kizárólag az állami költésekre vonatkozó) 200 milliárdos keretösszeget korábban cáfolták, de azóta sem tudjuk, mennyi lesz a végösszeg. A Kormány még 2014-ben „Nemzeti Hauszmann-terv a budai Várnegyed megújításáért” címmel indította el az átfogó rekonstrukciós programot, melynek első, belátható ütemét hozzávetőleg 55-60 milliárd forintra becsülik. A második ütem 2019-2024 között valósul meg, erről azonban még semmit sem tudunk...

ITT OLVASHATÓ

MÁR A B OLDAL SZÓL

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.10.14.


Talán valaha volt tervük az országgal, de most széthordják a hörcsögök. Aki kapja, marja...

A Fidesz először megette az MDF-et, aztán a kisgazdákat, kereszténydemokratákat, és mindeközben arra is kísérletet tett, hogy saját anarchoszindikalista, bázisdemokrata, liberális demokrata alapító tagjait is valahogy benne tartsa az alakuló rendszerben, ami nyilvánvaló lehetetlenség, gondoljunk csak a polgári körben ücsörgő Vona Gáborra és a XII. kerületben szomorkodó Pokorni Zoltánra. Most ott tartanak, hogy Orbán Viktor lélekben 3,3 millió magyar miniszterelnöke akar lenni, de még ezzel is lesznek problémák, ugyanis ezt a teljes ideológiai bolhapiacot kizárólag a pénz tarthatja össze, rendesen ki is fizettek mindenkit, aki hajlandó volt részt venni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítésében, és soha, semmilyen körülmények között nem mondta el saját véleményét, azonban most, a működés sokadik évében már elő-előjönnek problémák, mondhatnám: típushibák, mint például az egyéni sérelmek megtorlására tett kísérletek.

Bizonyos területeken közrettegésnek örvend az az elképzelés, hogy a Fidesz valamiféle ördögi mesterterv alapján lépeget előre a totális hatalom megszerzése felé, és hamarosan uralni fogja a bolygót, majd rövid időn belül az egész naprendszert is. Finkelstein, Habony és az orosz titkosszolgálat, gondos tervezés, tökéletes kivitelezés, másodpercre lebontva a kampány 2054-ig, mennek előre, mint a tank, és jaj annak, aki ellenáll.

A valóság ezzel szemben az, hogy vannak ugyan tervek (a migránsok az ellenség, mindenki rettegjen), de az egyéni hiúság gyakran felülírja ezeket, jobb esetben ki is oltja...


ITT OLVASHATÓ

EZÚTTAL MAGYARORSZÁGON ÉLCELŐDIK A CHARLIE HEBDO

HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2016.10.15.


A francia Charlie Hebdo vicclap egy teljes oldalt szentelt Magyarországnak az október 5-i számában, amelyben "a bőgőmasina identitás országának" nevezik Magyarországot, és a kvótanépszavazással, a menekültkérdésben vallott állásponttal, valamint a gyűlölködéssel foglalkoznak.

Az egyik Magyarországgal foglalkozó karikatúra a határon táborozó menekülteket mutatja a drótkerítéssel, a felcímben pedig az olvasható, hogy "ha fasiszta, minden karrier nyitva áll ön előtt".

A rajzokon felidézik a "Tudta?" plakátkampányt, és megjelenik Kovács Zoltán kormányszóvivő is, akiről azt írják, "mindenre van válasza"...


...A képregényben több interjút is közölnek magyar közéleti szereplőkkel, értelmiségiekkel. Megszólal bennük Tamás Gáspár Miklós is, aki Trianonról mint a jobboldal alapító mítoszáról és a kifele irányuló gyűlölet eredetéről beszél, de többek között Lugosi Győző történész, Pápai Gábor karikaturista is véleményt mond benne a magyar politikáról, valamint Kovács Gergely és Sebő Ferenc is a Kétfarkú Kutya Párttól, akik a párt alapításáról és céljairól beszélnek...

ITT OLVASHATÓ

KÁR, HOGY NEM SZERETEM A SÖRT. DE HA CSAK EZEN MÚLIK, MEGSZERETEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.15.
 
 
...Valóban züllött állapotok uralkodnak az országnak házában. Minden tekintetben méltatlan a parlamentáris demokráciához és feltétlenül méltatlan az ország vezető politikai elitjéhez. Már, ha lenne nekünk olyanunk, mert nincsen. A megélhetési ellenzékiekkel és megélhetési kormánypártiakkal pukkadásig tömött parlament (már, ha egyáltalán méltóztatik valaki befáradni az ülésekre) az ország szégyene.


Alulképzett, alulművelt, túlfizetett figurák bohóckodnak az üléseken. Az ellenzékinek nevezett pártok a sajtóból rakják össze a napi háborgásaikat – kérdés: egy parlamenti képviselő nem juthat könnyebben információkhoz, mint az újságírók? – a házelnök pedig tipikusan az a mosdatlan őstulok, akit a kertkapun sem enged be jó szívvel az ember, mert sanszos, hogy lelegeli a muskátlit.

A kormánypárt képviselői egészen szánalmas módon rebegnek hálát a kormánynak, amiért már megint megvédte, megállította, elindította, vagy amit éppen. Olyankor felpattan valamelyik megbízott senki és megköszöni a dicséretet, szintén papírról. Amúgy meggyőződésem, hogy ugyanott, ugyanaz írja az egyik papírra a kérdéseket, ahol és aki a másik papírra a válaszokat. Olyan, mint az Orbán nevű Viktor Kossuth rádiós monológjai, amiket interjúnak csúfolnak. A legizgisebb rész mindig az, hogy nehogy véletlenül összecserélődjenek a dossziék és Orbán a kérdéseket olvassa fel, a mikrofonállvány meg a válaszokat.

Tehát valóban nem más a parlamenti ülés, mint egy baromira drága cirkusz. Pénzkidobás minden egyes nap, amikor be kell fűteni az épületben, vagy fel kell kapcsolni a villanyt.

Sokkal jobban járnánk – mi, akik fizetjük ezt az egészet – ha az épületet Európa legnagyobb sörözőjévé alakítanánk át. A hasznos munkaerő – takarítók, karbantartók – maradhatnának, mert szükség lenne a munkájukra, akik pedig ott meresztgetik a seggüket rengeteg pénzért, elmennének dolgozni. Akár közmunkásnak, legalább módjuk nyílna kipróbálni élesben is azt, amit megszavaztak.

Egyébként is az Orbán nevű Viktor dönt mindenben, a pillanatnyi agyállása szerint. Ezért tényleg felesleges fenntartani az egész parlamentet, a minisztériumokról nem beszélve. Igaz ugyan, hogy zsíros állás nélkül maradna a rokonság, de tudom ajánlani a versenyszférát. Amúgy is munkaerőhiány van, miután aki nem állt politikusnak, mert nem bírja a gyomra, az ész nélkül menekül az országból.

Ha megszabadultunk a teljesen felesleges megélhetési politikusoktól, akkor már csak a cártól kell megválni és majdnem rendben is leszünk. Még a piaci viszonyokat kell helyreállítani – csá, Mészáros Lölö és társai -, ide értve a médiapiacot is. A Magyar Időkhöz hasonló pénznyelő, értelmetlen szarok egy hét alatt éhenpusztulnak, vagy kénytelenek lesznek megtanulni normális újságot csinálni.

Az országot egészen nyugodtan el tudja vezetni egy szakértőkből álló kormány, az emberek képviseletével megbízott politikusokkal együtt is vígan elférnek egy jóval szerényebb épületben.

Mennyire szép is lenne! Gondoljunk csak bele: hozzáértő kormány, működő piacgazdaság, átlátható gazdálkodás, visszahívható és számonkérhető politikusok, szombatonként pedig sörözés az Országházban. Kár, hogy nem szeretem a sört. De ha csak ezen múlik, megszeretem. Becsszó.
 

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR ORBÁN KIRÁLY AZ UTÓDLÁSRÓL BESZÉLT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.10.15.


Egy évvel ezelőtt, 2015. október 18-án Orbán Viktor a Bibó-kollégium diákjai előtt beszélt a világ dolgairól. Utódlását is szóba hozta a miniszterelnök.

„Olyan ember kell”, mondta, aki „tud ultizni, van benne gógyi, és két-három nyelven beszél.”

Demokráciában, ahol miniszterelnöki beosztásban szokás szolgálni a nemzetet, nem illő az utódlásról gondolkodni. Hogy majd ki örökli a koronát. A legkisebb királyfi, a legnagyobb, már saját lábán álló királylány, vagy a család valamely más, ma még a nagyközönség előtt kevéssé ismert sarja.

Ezt írtam akkor erről:

Utódlásáról beszélt a Kedves Vezető egy nemrégiben kiszivárgott (kiszivárogtatott) felvételen. A miniszterelnök a Bibó-kollégium diákjai előtt fejtette ki véleményét a világ dolgairól, és sok más mellett arról is beszélt, hogyan gondolkodik az utódlásáról.

Olyan ember kell majd miniszterelnöknek, mondta a Kedves Vezető, aki tud ultizni, van benne gógyi, és két-három nyelven beszél. (Nem árt, ha e nyelvek közül az egyik keleti.)

Érthető, ha a Kedves Vezető arról gondolkodik, mi lesz utána: 52 éves elmúlt, megette már a kenyerünk javát. Ennyi idősen az ember már tudja, hogy semmi sem tart örökké, egyszer minden véget ér.

Azon már rég nem csodálkozunk, ha népünk bölcs vezére ihletett óráiban (sok ilyen van neki) királynak képzeli magát. A nép kegyelméből megkoronázott uralkodónak. Csakis így lehet, demokráciában ugyanis, ahol miniszterelnöki beosztásban szokás szolgálni a nemzetet, nem illő az utódlásról gondolkodni. Hogy majd ki viszi tovább a stafétabotot. A legkisebb királyfi, a legnagyobb, már saját lábán álló királylány, vagy a család valamely más, ma még a nagyközönség előtt kevéssé ismert sarja.

Netán az egyik csókos, közpénzekkel kitömött zsebű üzlettárs.

A Kedves Vezető helyzetét nehezíti, hogy mindössze egy fia van (Gáspár), aki jelen állás szerint nem jelentkezett be a koronáért. A többi négy gyerek, lévén nőneműek, eleve esélytelen. A Kedves Vezető ugyanis nem támogatja a női politikusokat, mert szerinte a politika nem a nőknek való. Legalábbis nem abban a közegben, ami ma körülvesz bennünket. Mocskos a politika világa, karaktergyilkosságokkal teli, márpedig a nők, így a Kedves Vezető, nehezebben viselik az ilyesfajta megpróbáltatásokat.

Arról szerényen hallgat, hogy az említett mocskok és karaktergyilkosságok nem hanyagolható hányada éppen az ő és társai működésének következményei. Semjén Zsolt egy alkalommal azzal dicsekedett, hogy annak idején Navracsiccsal együtt kapta meg a szép feladatot, hogy Gyurcsányt – akár karaktergyilkosság árán is – tartsák távol Orbántól.

Magyarország nem királyság, de ezt ne mondjuk meg a Kedves Vezetőnek, mert ettől ő rosszkedvű és szomorú lesz. Vagy mérges, és dühbe gurul. Akik személyesen ismerik, tudják: ha dühbe gurul, akkor mindenre képes. (Amikor nyugodtnak látszik, akkor is.)...


ITT OLVASHATÓ

A FEDÉL NÉLKÜLBEN JELENNEK MEG A NÉPSZABADSÁG ÚJSÁGÍRÓINAK CIKKEI

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2016.10.15.


Jövő csütörtökön a Fedél Nélkül legújabb számában jelennek meg a Népszabadság újságíróinak cikkei.

Gergely Márton főszerkesztő-helyettes az Atv-nek elmondta, hogy a hajléktalanok által az utcán terjesztett 12 oldalas laphoz fűznek hozzá plusz 12 oldalt, ahol a Népszabadság szerzői, a lap szellemiségéhez közel álló szerzőknek és a napilapnál híressé vált publicistáknak az írásai jelennek majd meg.

A Fedél Nélkül szerkesztőségének a fúzióból származó többletköltségeket az ötlet kezdeményezői fizetik majd, az eladott példányokból származó bevétel pedig most is a Fedél Nélkült fényképes igazolvánnyal áruló hajléktalanoknál marad.
A Népszabadság szerkesztősége sok ajánlatot kapott az elmúlt napokban, de az újságírók a szerkesztőség helyzetének váratlan megváltozása miatt a Fedél Nélküllel akartak szolidaritást vállalni.


ITT OLVASHATÓ