2021. március 26., péntek

HAVAS MEGMONDJA - MIÉRT MAGYARORSZÁGON HALNAK MEG A LEGTÖBBEN A KORONAVÍRUS MIATT?

NEMZETI1TV
Szerző: nemzeti1tv
2021.03.26.Havas ismét megmondja a Tutit? Verbálisan kriminalizálja az ellenzéket a kormányzati kommunikáció? Orbán az egészségügyhez is ért?

"BÜDÖS MAGYAR MIGRÁNSOKRÓL" ÍRT, ELMARASZTALTÁK TÓTA W. ÁRPÁDOT

PARTIZÁN
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2021.03.25.400 ezer forint sérelemdíj megfizetésére és elnézést kérő közlemény megjelentetésére kötelezte tegnap a Kúria a HVG publicistáját, Tóta W. Árpádot, mert a "büdös magyar migránsok" és "magyar banditák" kifejezéseket használta egy 2018-as cikkében. Az ítélet szerint a magyar nemzethez tartozókra a »büdös« és a mai közbeszédben pejoratív tartalmú »migráns« jelzők, illetve a »magyar banditák« kifejezés használata a magyar nemzet közösségének méltóságát sérti. Mai adásunkban Tóta W. Árpáddal beszélgetünk.

TOMBOL A JÁRVÁNY, DE MOST IS LOPNAK

KÖTÖTTFOGÁS 131.
Szerző: MAGYAR HANG
2021.03.25.A Kötöttfogás március 25-i adása. Dévényi István ezúttal Csintalan Sándorral, Konok Péterrel és Reichert Jánossal beszélgetett...

Témáink: 

– Mit jelentett be Gulyás Gergely? 
– Mit jelentett be Angela Merkel? 
– Repülőtér Felcsúton
LANTOS GABRIELLA: „TÖMEGGYILKOSSÁG LENNE NAPI 300 FÖLÉ 'ENGEDNI' A HALOTTAK SZÁMÁT"

MFOR.HU
Szerző: mfor.hu
2021.03.26.


Tegnap az online Klasszis Klub vendége volt Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, az Új Világ Néppárt politikusa, aki beszélt az ázsiai és az európai járványkezelés különbségeiről, a kapacitása végére ért magyar egészségügyről, a még nem létező védettségről kiadott védettségi igazolványokról is, és még számtalan érdekes kérdésre válaszolt előfizetőinknek.

Klasszis Klub - a Privátbankár.hu, az Mfor.hu és a Piac&Profit magazin prémium tartalmaira Klub csomagban előfizetők számára havonta egy alkalommal interaktív szerkesztőségi találkozót szervezünk - a járvány idején természetesen online formában. Februárban Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök és Káncz Csaba külpolitikai szakértő volt a vendégünk, márciusban pedig Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, akitől a résztvevők is szabadon kérdezhettek. Amennyiben szívesen venne részt hasonló találkozókon, illetve érdeklődik prémium tartalmaink iránt, lépjen be előfizetőink egyre népesebb táborába! Részletek itt >>

Vannak kormányok, amelyek időben lépnek

„Nem fatális véletlennek köszönhető, hogy nálunk is megjelent a brit mutáns, mindenki látta, hogy közelít, mégsem lépett a kormány időben, amikor elindult a harmadik hullám” – vágott bele a témába a szakértő.

Január végén látható volt, hogy nem csökken, hanem újra elkezdett nőni a halálozás. Ilyenkor minél hamarabb lép egy kormány, annál kisebbet kell lépni, minél később cselekszik, annál nagyobbat kell lépni. Nálunk február közepétől hetekig nem történt semmi.

Van, ahol szeretnek lépni, például Skandináviában, vagy a kelet-ázsiai régióban, de a német kormány is gyorsan reagál. Az olasz, francia lassan lép, viszont tanulékony. Akik nem tanulnak, de folyamatosan ugyanazt a hibát elkövetik, azok a csehek, vagy a szlovákok, akik kezdeti előnyeiket elvesztették. A magyar kormány pedig az első hullám kivételével szinte mindig későn lép...

ITT OLVASHATÓ

BELE IS HALHATNAK A GYEREKEK A POSZT-COVIDBA

168 ÓRA
Szerző: P. L.
2021.03.26.


Hiába az enyhe tünet, a hosszútávú következmények bárkinél komoly gondokat okozhatnak akár hetekkel a koronavírus fertőzés után is. Az egészségügy azonban annyira leterhelt, hogy ezek kivizsgálása egyelőre nagyon lassan halad.

Egy hete jelentették be, hogy gyerekeknek nyílik Covid-ambulancia a Semmelweis Egyetemen. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszú távú Covid-ambulanciáján azokat a gyerekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn.

- A koronavírus fertőzés súlyos vagy enyhe lefolyásától teljesen függetlenül alakulhatnak ki olyan szövődmények, amelyek hosszútávú betegségeket generálnak. Ezeket minél előbb kezelni kellene, a jelenlegi helyzetben azonban nincs, vagy nagyon kevés erre a kapacitás – véli Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, családorvos.

Bense Tamás a 168-hu-nak elmondta, ugyan a gyerekek és fiatal felnőttek esetében a koronavírus eddig enyhébb tünetekkel vagy tünetmentesen ért véget, de az úgynevezett post-covid szindróma őket sem kíméli. Egyes esetekben súlyos betegségeket tud okozni akár hetekkel azután is, hogy valaki felgyógyult a betegségből...

VAGY PINTÉR EMBEREI TAKARÍTANAK 300 MILLIÁRDÉRT, VAGY SENKI

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.03.26.


Négyéves keretszerződést nyert el a közbeszerzéseken gyakran diadalmaskodó hazai cég. A hazai kórházak a jövőben vagy a B+N Referenciát választják, vagy megoldják házon belül a takarítást.


Újabb gigamegbízást szerzett a B+N Referencia Zrt - tudta meg a Hvg360. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) december közepén kért ajánlatot az ország 93 állami fenntartású, 372 telephelyen működő kórházának takarítására, 3,6 millió négyzetméteren. Az egyedüli érvényes ajánlattevőként a Pintér Sándor embereihez tartozó tartozó B+N söpörhette be a teljes üzletet.

A négy évre szóló szerződés keretösszege 300 milliárd forint, a nyertes szolgálatait a kórházak (kivéve a honvédséget és az egyetemi klinikákat) kötelesek igénybe venni. Csupán egyetlen kibúvó van: ha egy intézmény a saját alkalmazottjaival oldja meg a takarítást.

A B+N évek óta tagja az 500 legnagyobb árbevételt elkönyvelő magyarországi cég klubjának. A piacvezető társaság hatmillió négyzetméteren takarít hatezer munkavállalóval, 2016-ban 14 milliárd forintos nettó árbevétele 2019-re 36 milliárdra hízott, adózott nyeresége pedig ugyanez idő alatt félmilliárd forintról 4 milliárdra. Hogy honnan származik a profit, arról korábbi cikkünkben olvashat részleteket.)...

MEGTALÁLTUK, AMIT OTTHON HIÁBA KERESTÜNK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.03.25.


Berlinben és Amszterdamban (és még sok más helyen) játszódik Bolyongó története, ami időben is szép nagy távot fog be. Ami változatlan benne, az az európai otthoniság érzése.

„Azt hiszem, 1989-et írtunk. Vagy 90-et. Éppen szakközépbe jártunk, vagy annak a környékére (Hámán Kató a Jurányi utcában, rulez), és nagy csörrenéssel lehullott a vasfüggöny, kinyílt előttünk a világ. Arról, amiről addig csak ábrándoztunk, hogy mehetünk majd szabadon az olyannyira áhított nyugatra, valósággá vált.

A magyarok megszállták Bécset, hogy videómagnókkal és szexkazettákkal, illetve mélyhűtőkkel, a legkurrensebb vásárfiákkal térjenek vissza onnan. Mi is mentünk volna, hogy álmainkat valóra váltsuk, de persze egy apróság megakasztott minket; baromira csórók voltunk.

De ez a haverjaimmal egy olyan alapállapotnak számított, mint például hogy levegőt lélegzünk, vagy hogy Bill a király, szóval nem zavart minket.

Új filmes élményeinknek (például a Hairnek) köszönhetően megtudhattuk, hogy a marihuána egy menő dolog, sőt, egyikünk, talán a Tomi –– apja a külügyben dolgozott –– arról is értesült, hogy efféle trippek begyűjtésére Amszterdam lesz számunkra a legalkalmasabb város. Meg ugye Hobo meg a Bill is megénekelte a Tranzit-bluesban, nos, akkor meg mire várunk?

Éjszaka volt, mikor elindultunk
egy benzinkútnál megvacsoráztunk
München körül tökig eláztunk,
a forintunkkal jól megfáztunk.
A vámosok túl korán keltek,
a hollandoknál füvet kerestek
blues Transit Blues


(Transit Blues, Hobo / Deák Bill)

Nosza, nyári munkáinkból néhány százas feszítette a zsebeinket, hopi, irány akkor Amszterdam (várjatok, melyik ország is az?)...

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.03.26.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Jönnek a majmok

Van egy senki által sem ismert, miszteriózus testület, amely eldönti, ki kapjon oltást, mikor és milyet, ezt a titkot Rétvári Bence államtitkár & miniszterhelyettes szivárogtatta ki március 19-én. Nem kötötte azonnal a teljes nyilvánosság orrára, hanem csak Szabó Tímeával (Párbeszéd) osztotta meg, ő azonban azonnal kikotyogta. Meg nem állja szérdék a nyársat, asszony a titkot, mondja a népi bölcsesség, más kérdés, hogy az EMMI államtitkára/miniszterhelyettese roppant agyas ember, s mint ilyen, a föntiekkel maga is tisztában van. Következésképp csakis azt súgja meg a cserfes asszonynépnek, amit kormányzatunk az alattvalók látkörének szélesítésére vagy inkább az ellenoldal froclizására alkalmasnak tekint.

A megnyilatkozás apropóját Szabó Tímea szolgáltatta oly módon, hogy az egyébként is roppant elfoglalt államtitkárt/miniszterhelyettest okvetetlenkedő kérdésekkel háborgatta. „Az EMMI-től többek között azt kérdeztem, hogy miért nem vonják be a háziorvosokat abba a döntésbe, hogy a saját betegeik közül ki és mikor, milyen sorrendben kaphatja meg az oltást. Hiszen ki ismerné jobban a betegeket [...], mint a saját háziorvosuk?” – ezt a képviselő asszony Facebook-oldaláról idézzük. Az államtitkár & miniszterhelyettes válasza rövid volt és velős. „Az oltóanyagok felhasználásáról a Vakcina Bizottság dönt folyamatosan, hétről-hétre. A Bizottság tagja a háziorvosok képviselője is, aki javaslatokat és észrevételeket tesz, képviseli a háziorvosok tapasztalatait, aktívan részt vesz a döntések meghozatalában.”...

Vásárhelyi Mária: Elment „aGál”

Kenesei István: „Hát akkor itt fogunk élni”

Szűcs László: Agyatlan, verő

Kovács Zoltán: Már nem is szalutál

Vajda Mihály: Radnóti Sándor 75

Soós Eszter Petronella: 2022 – Bonjour, présidente Le Pen?

Szűcs R. Gábor: A szlovén beteg


A szlovén politikai elit, amint arról a Dnevnik című napilap 2021. március 19-i száma címlapon tudósít, AstraZenecával oltatta be magát. Ilyen vakcinát kapott a kormány- és az államfő, a parlament alsó- (Državni zbor) és kvázifelsőháza, az Államtanács (Državni svet)1 elnöke. Ahhoz képest, hogy néhány nappal azelőtt még leállíttatták az oltást ezzel a vakcinával, a tett akár hősinek, de leginkább példamutatónak tekinthető.

Néhány nappal korábban, március 10-én tárgyalta az Európai Parlament plenáris ülésén a lengyel és a magyar helyzettel együtt a szlovén sajtószabadság ügyét. Ez viszont a legkevésbé sem bizonyult példamutatónak...

Péteri Lóránt: Kárpáti János
(1932–2021)

Bárd Petra: Gyógyír vagy boncolás?
Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése

Benda László: USA, Kína mínusz hat fokon

Dandoy Györgyi: A holland fickó marad

György Péter: Gyulai Líviusz
(1937. december 2.–2021. március 16.)

F E U I L L E T O N

Vörös István: Az újraolvasás bájos bűne

I N T E R J Ú

Várkonyi Benedek: „Mindig születnek jó művek”
Beszélgetés Dalos Annával

V I S S Z H A N G

Lévai Júlia: Zebrakérdés

Kollarik István: Sarokkövek

P Á R A T L A N

G. É.: A BŰNÖSSÉG VÉLELME

(avar): KÍSÉRTET JÁRJA BE

Hábi-Szádi: HÁBI-SZÁDI

küzdelmeinek adatlapja

-így-: A KOCSI MEGMARAD

M. Gy.: VERSENYSZELLEM

msz: NEM LEHETNE-E?

Lázár György: ÉRTÉKVÁLSÁG

celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.03.26.


K R I T I K A

Kész Orsolya: Kultúra a digitális forradalom idején

Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette: Bárány Tibor, Hamp Gábor, Her­mann Veronika. Typotex Kiadó, Bu­da­pest, 2020, 196 oldal, 3600 Ft

Az olyan témák, mint a nagy techcégek szigorúbb szabályozása, a társadalmi és politikai nyilvánosság megváltozott szerkezete, a kulturális javak termelésének és fogyasztásának átalakult gyakorlatai, a digitális médiát és kultúrát övező legkülönbözőbb technooptimista és pesszimista diskurzusok és víziók, már nem csupán a szűken értelmezett médiaelméletek területeit uralják, hanem a fősodrú nyilvánosságot is.

A kötet ebbe a globális kontextusba érkezik, tanulmányai pedig arra tesznek kísérletet, hogy körvonalazzák, milyen valódi hatást gyakorolt a technológiai fordulat a kulturális iparágak működésére. 2019-ben az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéke a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékével közösen indította el a Kultúra a digitális forradalom idején című konferencia- és könyvsorozatát. A közreadott tanulmányok – egyetlen kivétellel – (a kötettel azonos című) első konferencia-alkalom előadásainak írott változatai...

Schüttler Tamás: Ex libris

J. S. Margot: Mazel tov
Deborah Feldman: Unortodox – A másik út
Szunyogh Szabolcs: Zsidó nők
Zsigmond Anna: A Tiszától a Hefer völgyéig


Urbán Miklós: Huhh és hahó. Alapdemokrácia – Alapjövedelem Alapítvány, Budapest, 2020, 105 oldal, 1984 Ft

A fél évszázada Hollandiában élő költő Nikolaus Urban néven nemzetközileg elismert avantgárd képzőművész. Szobrai, fotói, rajzai, performance-ai, installációi „késél-szakadatlan” egyensúlyoznak a mulandóság és az örökkévalóság peremén, akárcsak versei. A DADA és Michaux szellemi örököseként e kötetében is szó és kép, vers és fotó androgün egységben van jelen. Amint több fotón a kisebb téglatestek és gúlák, úgy a versekben is kötetlen, kiszámíthatatlan rendben, de szilárdan kapcsolódnak a váratlan szavak, szókapcsolatok, képek, szakaszok. A klasszikus szobortorzók, tárgyak vagy rejtelmes alakzatok fotói is mindig a szomszédos versre utalnak...

Fűzfa Balázs: Zuhanó pillanatok

Komáromi Gabriella: Emlékeim diribdarabjai. Pro Pannónia Kiadói Alapítvány, Pécs, 2020, 144 oldal, 2200 Ft

A legszebb értelemben vett nyugalom sugárzik ezekből a történetekből. Az esendőség kedvességével, hétköznapi bájával elevenednek meg a cicás és a kutyás történetek éppen úgy, mint az elbeszélő emberi viszonyai. Az intimszféra alakjai is megjelennek, az örökkévalóságba korán eltávozott férjéről többször is olvashatunk – a kötetet pedig egy olyan, szintén már elhunyt költőről szóló nekrológ zárja, aki később nagyon fontos volt az alkotó számára...

Gajdó Ágnes: „Kényelmetlen széken ülök”

Kertész Erzsi: Az átutazó. Prae Kiadó, Budapest, 2020, 424 oldal, 3490 Ft

A krimi műfaja – úgy látszik – nem áll távol szerzőnktől, s erre bizonyság első felnőtteknek írt regénye, Az átutazó is. Némiképp félve vettem kézbe, tartva attól, hogyan birkózik meg az író a nem kis feladattal – hiszen gyerekeknek írni úgy, hogy azt a felnőttek is élvezzék, egészen más írói stratégiát kíván, mint elsődlegesen a tizennyolc fölötti korosztályt megcélozni. Első olvasásra jó pár szerkesztői hibát fedeztem föl, s egyre több kérdés fogalmazódott meg bennem, vajon miért nem beszélték meg az egyes, számomra szembetűnő problémákat. Néhol csak apróságokat kellett volna javítani (például a valami van a füle mögött és a vaj van a fején szóláskeveredést), másutt a kevésbé kidolgozott párbeszédeket lehetett volna feszesebbé tenni...

Bihari Péter: Régi és új eszelősök

Csunderlik Péter: Csupa hajdani eszelős. Írások az 1900–1945-ös Magyarországról és emlékezetéről. Napvilág Kiadó, Budapest, 2020, 288 oldal, 3200 Ft

A kötet első fele 29 – jórészt a napi- és hetilapokban, illetve különböző „portálokon” már megjelent – tudományos publicisztikát tartalmaz az említett háborús korszak baloldali / szocialista szereplőiről és mozgalmairól (Ady, Jászi, Kunfi, Károlyi, Garami, Szabó Ervin stb.). Igaz, a válogatás Tisza István grófról, a „rövidlátó Supermanről” szóló szösszenettel kezdődik, később pedig Apponyi Albert gróf is előkerül. Róla Csunderlik sem gondol sokkal jobbakat, mint e sorok írója. A legterjedelmesebb írások az első világháború magyar költészetével, illetve a 133 napos „vörös farsanggal”, a tanácsköztársasággal foglalkoznak. Ezt a részt követi még hét recenzió, sorrendben John Lukacs, Romsics Gergely, Hajdu Tibor, Hatos Pál, Bodó Béla és Turbucz Dávid műveiről: mennyire irigylem ezekért a hosszú, alapos bírálatokért, amelyek szinte (kultúr)történeti kalandozásokként is felfoghatók! (Igazi mesterének a 90 éves Hajdu Tibort tekinti. Bodó Béla fontos monográfiája a fehérterrorról 2019-ben, Londonban jelent meg angolul, mielőbbi magyar nyelvű kiadására nagy szükség volna.) 

Géczi János: A 67. kiadás

Hórapollón: Hieroglyphica. Az egyiptomi írás magyarázata. Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2020, 454 oldal, 2990 Ft

A rejtélyes életű és munkásságú Hórapollónnak tulajdonított kétkötetes kézirat születése után mintegy tíz évszázaddal válik csak fontossá, amikor a reneszánsz kori alkotók egyiptomi kultúra iránti érdeklődését elégíti ki. Az egyiptomi tudásátadás egyik eleméről, az írásról (valójában az írás egyik eleméről, a piktogramról) tudósító, görög nyelven keletkezett mű annak az egyiptomi fölismerésnek a bizonyítéka, hogy a régi eredetű saját hagyományt a hatalomra került idegenek számára nem pusztán át kell adni, hanem azt számukra elfogadható módon szükséges elrendezni és magyarázatokkal ellátni...

Hegedűs Claudia: Édes-bűnös mostohák

Hirokazu Kore-eda: Bolti tolvajok. Fordította Nikolényi Gergely. Partvonal Kiadó, Budapest, 2020, 256 oldal, 3499 Ft

A számos díjjal elismert japán filmest a pályája legeleje óta a mozaik- illetve atipikus családok története izgatja. Alkotásaiban arra keresi a választ, hogy mitől tekinthető családnak a társadalom legkisebb sejtje. Röviden összefoglalva két évtizedes filmográfiáját, azt mondhatjuk, hogy Kore-eda szerint nem a vérségi köteléktől válik családdá egy família. A Bolti tolvajok pedig még rátesz egy újabb lapáttal a fentiekre, ugyanis ebben az esetben még patchwork-családról sem beszélhetünk, bár az elején mást sejtet a regény...

Wagner István: Jablonka generációja

(My Generation. Die Sammlung Jablonka. Albertina, Wien, meghosszabbítva április 5-ig.)

Kőrösi Boglárka: Képregényes régészet

(Ásótól a vitrinig – Középpontban a középkor 5. Megtekinthető és bejárható online a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum hivatalos honlapján 2020 decembere óta.)

Báron György: A gyógyulás reménye

(Sarlatán. Cseh–ír–szlovák–lengyel film. Rendező: Agnieszka Holland.)

Öreg autók, bőrkabátok, egyenruhák, fenyegetően fellépő, erőszakos nácik és kommunista titkosrendőrök – Holland, aki az efféle period mozik rutinos specialistája, kisujjból kirázza „a kort”. Sarlatán a film címe, ám a legvégéig nem derül ki, ezt ironikusan értsük vagy komolyan. Magyarán, hogy Mikolášek valóban gyógyító erővel bírt, netán ügyes szélhámos, aki komoly vagyonra, befolyásra tett szert azzal, hogy visszaélt a nehéz helyzetbe került paciensek hitével. Annyi biztos, ő vakon hitt a saját küldetésében, azaz nem egyszerű csalóval állunk szemben...

Végső Zoltán: Megszólít a fájdalom

(Szesztay Dávid: Iderejtem a ház kulcsát – szerzői kiadás, 2021)

Az Iderejtem a ház kulcsát annak ellenére kellemes lemez, hogy alapvetően depresszív hangulata van, és olyan generációs szorongásról szól, ami a mai egyik legszélesebb generáció, az X-Y határán születettek sajátja. A lemez több erénye közül a legfontosabb, hogy valódi dalokat hallunk, zeneileg és a szövegeket tekintve is jól megkomponált dalokat, olyanokat, amelyek egyedi harmóniavilágukkal együtt találtak maguknak formát...

Herczog Noémi: Színház és bőrszín

Be kell valljam, hogy ez a Disney-Jane Austen speciel számomra is nézhetetlen. Nem is erről szeretnék írni, még csak nem is arról, hogy a Netflix közönségét láthatóan megbotránkoztató jelenség a brit színpadokon sok évtizedes gyakorlat a diverzitás nevében. Hanem arról, hogy a színház egyik, világszerte meglehetősen elterjedt hagyománya éppen arról szól, hogy valaki eljátszik valaki mást. Hogy a szereposztási kérdések mennyiben esztétikai kérdések? Vagy mennyiben függnek össze azzal, hogy ki a néző? Ki jár tehát színházba Angliában vagy éppen Magyarországon?

Fáy Miklós: Zürichi emberünk

(Mozart: Don Giovanni – az Opernhaus Zürich előadása a színház honlapján)

Az egészet csak azért mesélem, mert a hétvégén a zürichi opera honlapján meg lehetett nézni a Don Giovannit. Nyilván nem Polgár Lászlóval hirdették volna az előadást, hiszen Nikolaus Harnoncourt vezényelt, Rodney Gilfry volt a címszereplő, és Cecilia Bartoli Donna Elvira. Kiri Te Kanawa után megint valaki, aki miatt az ember szólna Don Giovanninak, hogy figyelj, hülyeséget csinálsz, Donna Elvira volna a megfelelő nő számodra, nézd, mennyire szeret, milyen ádázul utál, tényleg kitépné a szíved, de csak azért, hogy mindig nála legyen...

Siba Antal: Levették őket

(Egy kommentátor és egy riporter eltávolítása a Spíler és az M4 Sport csatornától)

Miért nem mondhatja el az, aki szerepet vállal egy állami sportcsatorna kommentátoraként, amit erről gondol? Az Index megkereste a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökét, Szöllősi Györgyöt azzal a kérdéssel, hogy szerinte aggályos lenne-e, ha a sportmédiában dolgozó szakembereket azért küldenék el bizonyos médiumoktól, mert kényes közéleti témákban magánemberként vállalják véleményüket a nyilvánosság előtt...

Fuchs Lívia: Még egy

(Hodworks: Önök kérték! [Még egy online előadás] – e-Néző # 15, Trafó)

Az Önök kérték! (Még egy online előadás) ugyanis egyszerre kínálja a televíziós kívánságműsorok és a bemutatókat követő közönségtalálkozók paródiáját, és egyben az interaktivitás túldimenzionálásának kritikáját is adja, amikor megmutatja az akaratuk ellenére is önfeltárásra kényszerített művészek néha kínos vergődését. A streamelt est nem táncelőadás tehát, hanem verbális és fizikai reflexió a talán valóságos, talán fiktív nézői kérdésekre és kérésekre, amelyek egyre csak záporoznak a Trafó üres színpadán, szedett-vedett, szakadt tréningruhában, smink nélkül üldögélő előadókra. Akik – megőrizve a korábbi Még egy táncelőadás karaktereinek jellegzetességeit – felváltva válaszolgatnak, és nem egyszer „kiszólva” reflektálnak is a beérkezett kérdésekre, igényekre.

I R O D A L O M

Nyirán Ferenc: A mókusok

Nyirán Ferenc: Egészet üt

Nyirán Ferenc: Mikor az uccán

Mesterházi Mónika: Mindegy

Mesterházi Mónika: Könnyű, nehéz, könnyű

Gellén-Miklós Gábor: Az időben, és nem

Selyem Zsuzsa: Vonító érc és szűkölő cimbalom


Másnap délután már arra ért haza az apa, hogy a kertben játszanak egy teniszlabdával. Hogy Klaudia a reszelős, mélyről jövő, csodálatos kamaszhangján mondja, hogy Zeusz, hozd vissza, és hogy Zeusz, jó angyal vagy. Szóval nevet adott neki. És a kezéből adja oda neki a jutalomfalatot, amit végtelen gyöngédséggel vesz át Zeusz, és csóválja a farkát, és le nem veszi a szemét Klaudiáról és a labdáról.

Klaudia továbbra se állt szóba velük, de látták, hogy valami megváltozott. Néha tűnődve rájuk nézett, néha készített magának szendvicset, kiült vele a teraszra, és minden második falat a Zeuszé volt. Ha eltűnt, akkor Zeusz sem volt sehol, ha visszajött, együtt jöttek vissza.

Aztán egy nap szólt az apa telefonja. Klaudia egyik ismerőse volt. Nem lehetett érteni, mint mond, csak azt, hogy jöjjön, és megadott egy címet. A lakótelepi lakásban néhány zavart tekintetű fiatal lézengett, egy lány zokogott, a szőnyegen ott feküdt mozdulatlanul Klaudia, mellette szűkölt Zeusz...

Horváth László Imre: A halhatatlan ember

– Ez nem múlna el. Még Borges életében is találkoztam olyan emberrel, akinek frissen született, mégis örökkévaló műve hatalmas boldogsággal ajándékozott meg. Nem is kellett messzire mennem érte. Egy argentin fiú egyszer szégyenlősen nekem adta első kéziratát. Nemrég halt meg, Párizsban, végtelen tekercseket hagyott ránk örökül, végtelen sorokban rejtette el és leplezte le önmagát, ezt az igazán egyedi lényt.

– Julio Cortázarról beszél? Én is megsirattam. Egyébként hetvenéves volt, tavaly halt meg.

– Nézze el nekem, ha némileg másként bánok a furcsasággal, amit a világ életkornak nevez.

– Élmény önnel játszani. Most hogy említette, eszembe jutott, milyen lenne Cortázarral játszani Logosz játékát.

– Kissé megszegi a szabályokat, de mivel róla van szó, az isteni Julióról, ahogy mindig tréfásan emlegettük, az ő Logoszként leélt élete talán erőteljesebb lenne, félelmetesebb. Végtére is a novelláiban nyomon követheti. Ahogy az összes író végigjátssza Logosz életét. Még ha nem is élték végig. Természetesen nem kellett végigélniük...

Tróján Anna: Az angol hideg

Apám ezt a szót használta a semmire. A dombokra épült falvak legmagasabb pontjain park, buszmegálló, parkoló meg egy-két asztalos kiülős bódé. El lehet látni a birkás lankákra, és egy óriás kezével besöpörni a birkákat, mint a cukrot a teádba. Az előző iskolában, Backwellben mindent megmutattak, elmondtak, körbevezettek, a végén pedig kerek-perec azt mondták, nincs hely számára szeptembertől. Már egy fél éve lakunk Chipping Sodbury-ban Délnyugat-Angliában, amikor belázasodom, és már negyedik napja magas lázzal fekszem az ágyban...

Szélesi Sándor: Trianon, a vérengző fenevad

Trianon fel akarta falni a békedelegációt. A szörnyeteg nem az épület mélyéről vagy az alól mászott elő, a megegyezés volt, személyesen. A szerződés gépelt soraiból a betűk mint láncszemek fűzték össze a Galérie des Cotelles-ben ácsorgó, jól öltözött urakat, a bajszok-szakállak összefonódtak, a zakók gombjai átgombolódtak idegen gomblyukakba. Egymáson forgott az embertömeg, gördült az élő hús, és amint ez a massza hozzáért a palota falaihoz, a rátekeredő függönyök, drapériák, szőnyegek is részévé váltak. Egy idő után a testek nyomására a falak megrepedtek, és akkor a kastély épülete összeroskadva részévé lett az addig formálódó egésznek, ajtókeretkarmai recsegve-ropogva görbültek be, oszlopnyakán kidagadtak a vízcsövek és villanyvezetékek, üvegtekintete a csillárok csillogásával meredt előre hatalmas arcából. Feltápászkodva elérte az ötven-hatvan méteres magasságot. Elindult a békedelegáció után...

Totth Benedek: Totth Benedek

– Nincs agyam – mondta Frenki, mire a barátja megpróbálta rávenni, hogy hívjon mentőt. A traumatológián rengetegen várakoztak. Az emberek csendben véreztek, a karjukat fogva nyöszörögtek, jajgattak, hörögtek, a rokonaikkal veszekedtek. Frenki csendben ült az egyik széken. Amikor órákkal később az asszisztensnő szólította, felállt, és megszédült.

– Szóval beütötte a fejét? – kérdezte az orvos a vizsgálóban, és belevilágított Frenki szemébe. Mielőtt Frenki válaszolhatott volna, így folytatta: – Commotio cerebri.

Az orvos furcsán hangsúlyozott, a diagnózis nem kijelentés, hanem kérdés volt.

– Honnan tudjam? – csattant fel Frenki, és felült a vizsgálóasztalon. Zúgott a füle. A tarkóján hideg veríték csorgott. Nem érezte biztonságban magát. Gyorsan visszafeküdt.

– A koordinációs és egyensúlyvizsgálatoktól eltekinthetünk – mondta az orvos. – Készítünk egy CT-felvételt az agyáról, és megbeszéljük, hogyan tovább.

– Doktor úr, nekem nincs agyam.

EGY MAGYAR MENTŐS MESÉL A MOSTANI ÁLLAPOTOKRÓL

NEMZETI1TV
Szerző: nemzeti1tv
2021.03.22.Névvel és arccal vállalta egy magyar mentős, hogy nyilatkozik nekünk az általuk tapasztalt nyomásról. Mi a különbség az állami propaganda és a valóság között? Miért kellene a magyar embereknek a valóságot elmondani? Vendégeink: Kröszl-Keszthelyi Szabolcs mentőápoló és Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A LEGFRISSEBB MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2021.03.24.


A SZERK.


A SZERK.
A prügelknabe

A Tv2-csoporthoz tartozó Spíler Tv a múlt héten kirakta egyik labdarúgó-szakértője, Hrutka János szűrét.

A SZERK.
Szakadékban

Az elmúlt héten több egymást követő napon is az egész világot tekintve Magyarországon haltak meg lakosságarányosan a legtöbben koronavírusban, és az összesített listán is csak Csehország van már előttünk.

A SZERK.
Az ideális ellenzék

Talán nem túlzás, hogy az elmúlt 173 év leg­abszurdabb március 15-i megemlékezését hozta tető alá a Mi Hazánk Mozgalom, pedig erős a mezőny, gondoljunk csak a Kádár alatti ún. Forradalmi Ifjúsági Napokra.

PUBLICISZTIKA

BÁNKI GYÖRGY
Avatar avatarnak farkasa
Kivel és miért harcolunk a közösségi felületeken?

Miért válunk acsarkodóvá az interneten? Miért leszünk vagdalkozók, kritikátlanok, fekete-fehérek, sebzettek és sebzőek? A romboló, gyakran felesleges csatározások nem csak a virtualitásban végzik el pusztításukat.

EGOTRIP

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis


Argó és társai

BELPOL

REFORMÁTUSOK ÉS KATOLIKUSOK NYERTEK NEMZETISÉGI PÁLYÁZATOKAT
Román nemzetiségi címszóval pályáztak, katolikus és református templomok felújítására ment a pénz

Olyan települések kaptak milliókat a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a román nemzetiség támogatására, ahol nincs is román vallási közösség.

ÍGY SZÓRAKOZIK AZ ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOKKAL A KORMÁNY
A bolondját járatja a kormány az önkormányzatokkal

A napokban több ellenzéki várossal is folytatott „kompenzációs tárgyalást” a kabinet, ám pénz helyett hitelfelvételt ajánlottak.

MI LESZ A SZOCIÁLIS ÁGAZATBAN DOLGOZÓK VÉDŐOLTÁSÁVAL?
Elfeledkezett a kormány a szociális dolgozók jó részének beoltásáról

Míg a bentlakásos idősotthonokban dolgozók és lakók oltását megszervezték, az ágazatban dolgozók nagy része még mindig oltásra vár.

KÉRDŐJELEK A MAGYAR OLTÁSI PROGRAM KÖRÜL
Sok sebből vérzik a magyar oltásszervezés

Bár az oltások beadásával EU-s szinten jól állunk, a regisztráció, az oltási terv és a védettségi igazolások kiállítása kaotikus.

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Nyugtató
Vírusinfó a Kossuthon

Miért csak most? Miért várt a Kossuth rádió – a nemzeti főadó! – a koronavírus-járvány harmadik hullámának a tetejéig azzal, hogy napi rendszerességű tájékoztató műsort indítson?

Egy hét tudomány 2021/12.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/12.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/12.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SORKÖZ

POETA.DOC
Toldi megkísértése

Arany János: Daliás idők (első dolgozat [1849–1853], ötödik ének)

JÁTSZÓTÉR - NAPJAINK MESEHŐSEI
Köztünk jártak

A mesekönyvkiadás új és népszerű törekvése a példaadó életutak meseszerű feldolgozása. Az ismert emberek élettörténetének áthangszerelése többfunkciós meséket eredményez.

JÁTSZÓTÉR - KÖNYV
Juno Dawson: Kifutó modell

A brit kamasz lány, Jana androgün megjelenése mindig cikizés tárgya volt.

JÁTSZÓTÉR - KÖNYV
Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Azaz de.

JÁTSZÓTÉR - KÖNYV
Christian Tielmann
Berci és az eltűnt osztálypénz

Őrült bűntény borzolja a kedélyeket: a 3/a osztálykirándulásra készül, de lába kelt az osztálypénznek, százezer forintnak!

JÁTSZÓTÉR - KÖNYV
Susan Schädlich – Katharina J. Haines
A baktériumok és a vírusok világa

Képzeljük el, hogy egy varázsmasina segítségével baktériumméretűvé zsugorodhatunk!

JÁTSZÓTÉR - KÖNYV
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

A két unokatestvér, Jancsi és Blanka nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis együtt kell tölteniük rettenetesen szigorú nagymamájuknál egy hosszúnak és unalmasnak ígérkező nyarat.

KÖNYV
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Valahol a szívószálhisztin túl, és a magukat fához láncoló, vegán aktivistákon innen...

KÖNYV
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Képzeljünk el egy hamburgerezőt, amelyről mindenki azt állítja, hogy a legjobb a városban.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
Áhított szellemek
Fridvalszki Márk képzőművész

A Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítás elsőként ad átfogó képet Fridvalszki Márk archeo-futurológiai programjáról, print, kollázs, installáció felhasználásával.

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ
Rég volt, rút volt
Stereo Akt: Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Repülünk vissza a kilencvenes évekbe, az előadók gyerekkorába, hogy megtaláljuk azt az esszenciális alapélményt, amely az Y-osokat – azaz a rendszerváltás környékén született generációt – Y-ossá teszi.

RÉS A PRÉSEN
„Az üres tértől az üres térig”
Goda Gábor rendező

Az Artus Stúdió alapítójával beszélgettünk

ZENE

LEMEZ
World music: mint a régi...

...szép időkben, egymás hegyén-hátán a csillagok. Mindent tudnak a múltjukról, de tesznek rá… legalább két lapáttal.

MI A KOTTA?
The Only Way is Essex

Klasszikus zenei programajánló a 2021/12. hétre

LEMEZ
Szesztay Dávid: Iderejtem a ház kulcsát

A Kiscsillagban is játszó multiinstrumentalista zenész első szólóalbuma 2018 végén jelent meg Dalok bentre címmel, majd tavaly májusban követte a háromszámos EP, a Határtalan.

LEMEZ
Hélène Grimaud: The Messenger

A francia zongoraművésznőt szenvedélyes elkötelezettség fűzi a farkasokhoz, ő a zenészvilág „farkasokkal táncolója”.

LEMEZ
Pantokrátor Projekt: Közlekedő edények

A talányos együttesnév a sokoldalú összművész Gyáni Leventét rejti.

TUDOMÁNY


150 ÉVE TÖRTÉNT: A PÁRIZSI KOMMÜN
Városállami kísérlet vagy végőrzös őskommunisták műve volt a párizsi kommün?

A francia fővárosban 150 éve rövid időre hatalomra jutott lázadók esetét máig próbálják értelmezni a történészek.

MI MARADT A PÁRIZSI KLÍMACSÚCSBÓL?
Ígéretek sűrűjében

A 2016-ban aláírt történelmi klímaegyezmény alighanem csak írott malaszt marad. Sok egyéb mellett a globális felmelegedés elleni közös törekvéseket is elsodorhatja a járvány.

SPORT


INTERJÚ
Kulcsár Krisztián: „A MOB is betartja az oltási sorrendet”
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a tokiói olimpiáról

Az olimpiai bizottság elnöke szerint az lesz a tokiói olimpia üzenete, hogy a sport kiutat mutatott az egész világot sújtó válságból.

LOKÁL

INTERJÚ
„Kiemelt közérdekről nem beszélhetünk”
Samu Andrea környezetkutató a Duna kotrásáról

Legyen olyan tervváltozat is, amely szerint egyáltalán nem nyúlnak a Dunához! A folyó készülő kotrása kapcsán a WWF szakértőjét kérdeztük.

LÉLEK

JÁTSZÓTÉR - PÉNZÜGYI NEVELÉS AZ ÓVODÁTÓL FELNŐTTKORIG
Vágd zsebre!

Szakértők szerint a gyerekek pénzhez fűződő viszonyára érdemes már 2-3 éves koruktól odafigyelni. S abba sem hagyni, egészen a felnőtté válásig. Mindehhez számos különféle segédlet elérhető ma már a szülők számára.

JÁTSZÓTÉR – GYEREKMELLÉKLET
"Ilyen keretek között a legtöbb felnőtt is hamar kiégne, nemhogy egy tizenéves"
Labancz Dániel klinikai szakpszichológus

Hogyan tudják a gyerekek és a kamaszok viszonylag kevés lelki sérüléssel átvészelni a bezártságot? Erről kérdeztük Labancz Dániel klinikai szakpszichológust.

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Szimply Indian

Mostanában egymásba érnek az olyan belvárosi vendéglátóhelyek, amelyek ajtaján az „eladó” vagy a „kiadó” tábla díszeleg.

CHILI&VANÍLIA
Maceszmisu

A maceszgombócon túl is van ám élet!

MIKROFILM

TÉVÉSOROZAT
Az ártatlanság kórja
Ez bűn

A Fiúk a klubból (Queer as Folk) vagy a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) című, itthon is ismert sorozatok írójának, Russell T. Daviesnek a legutóbbi munkája még a koronavírus-járvány előtt készült, de a nézőkhöz már a kellős közepén jutott el.

TÉVÉSMACI
Farkasok a réten

Sztupa és Troché újabb kalandjai

FILM
Álhíres

„Akinek van 500 millió barátja, az biztos szerez néhány ellenséget is” – szólt A közösségi háló plakátjának szövege.

FILM
Zack Snyder: Az Igazság Ligája

Fordulatos, drámai, érzelmekben gazdag.

TÉVÉSOROZAT
Láthatatlan város

Carlos Saldanha sorozata bájos válasz a Neil Gaiman-féle Amerikai istenekre és a mindent szinte észrevétlenül átszövő keresztény és nyugati mitológiai utalásokra.

„NEM CSAK A BALOLDAL KERÜLT SZEMBE ORBÁNNAL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2021.03.25.


A TARTALOMBÓL:

 Nem csak a baloldal került szembe Orbánnal – Elek István és Horn Gábor a politikai kultúra romlásáról, a nemzeti összefogás kifejezés bevezetéséről és arról, hogy a lelkekben okozott károk a Fidesz bukása után is velünk maradnak. Páros interjú

 Jámbor forradalom – Jámbor András: Kevesebb hatalmat az oligarcháknak, több hatalmat a népnek! Interjú

– Párhuzamos valóságok – Tiszta lelkiismerettel nem állítható, hogy az intenzívek bírják a terhelést

– Átpolitizált oltópontok – Nagypolitikai kérdéssé vált az önkormányzati oltóhelyek ügye, pedig eddig is működtek ilyenek

– Református kutyafogkefe uniós pénzbe csomagolva – A licencdíjat a mai napig nem fizették ki a jogtulajdonosnak, pedig egy gyülekezetbe jártak

– Elszámoltatásra van szükség, nem leszámolásra – A jelenlegi jogszabályok alapján kétharmados többség nélkül is bíróság elé állíthatók a korrupt politikusok – Bárándy Gergely és Ésik Sándor a felelősségre vonás esélyeiről. Páros interjú– Ki a bánat rakna itt sínre bármit is? – Hiába a petíciók és az ígéretek: évtizedek óta csak romlanak az állapotok a 81-es vasútvonalon. Riport

– Tökéletes menedzser – Mi a 2010 óta immár negyedik kormánya megalakítására megbízást kapó Mark Rutte titka?

– Oroszország a Nyugat adrenalinja? – Vajon miért van az, hogy bár az Egyesült Államok globális pozícióit a leginkább Kína veszélyezteti, Amerika mégis Oroszországot tekinti a fő ellenségnek?

– Önnek új üzenete érkezett – Hiába a digitalizáció, az elaprózódás, a folyamatos figyelemmegszakítás csökkenti a teljesítményt

– A küldetés: megmenteni Netanjahut – Mi lesz Izraelben?

– Romániában a Facebookon érkezett a választási meglepetés – Egy román párt sikere, aminek tanulságai a feltörekvő magyarországi pártok számára is hasznosak lehetnek

– Hiányérzet és bizonytalanság – A III. zongoraverseny és a Brácsaverseny – Bartók Béla két utolsó, befejezetlen műve és utóélete

– Az orosz trollok zseniális történetmesélők – Jessikka Aro hét éve mutatta be először az orosz álhírgyárak működését. A sokáig külföldön bujkáló fnn újságírót az online manipulációról és a Putyin trolljai című könyvéről is kérdeztük

– Diszkrét megközelítés – Az Abel-díjjal kitüntetett Lovász László a fekve, csukott szemmel dolgozó matematikusokról, a szórakoztató matematikáról és a darabokban importált komputerekről. Interjú

– Dezertáló anyák – A lilemamák rendszeresen faképnél hagyják a családot, hogy mással álljanak párba

– Hatvannyolcasok hattyúdala – András Ferenc filmrendező lektűrről, társadalomkritikáról, az SZFE-n vállalt szerepéről és az elmúlásról. Interjú

– Bereményi Géza és Tompa Andrea is az esélyesek között – Már lehet szavazni a Libri irodalmi díj jelöltjeire

– Négy éve tart a budapesti olimpia – A kormány egymás után csábítja Magyarországra a jelentős világversenyeket. Úgy tűnik, bölcsen belátták, hogy a társadalom egyetlen nagy eseményt leszavazna ugyan, apró részletekben azonban így is el lehet költeni több ezer milliárdot

Bűvös Szakács-melléklet:
– A csokoládé csodája
– A Rózsavölgyi
– Mousse au chocolat (Heston Blumenthal szerint)
– Mousse még egyszerűbben (Heston Blumenthal szerint)
– Mousse de chocolat (portugál)
– Csokoládé pohárban
– Csokoládétortácska narancsos mascarponével (Tom Kerridge nyomán)
– Rigó Jancsi (Litauszki Zsolt nyomán)
– A csokoládé „partnerei”

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Az utolsó világvallás
– Gulyás Balázs: A Felcsúti Óz – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Elmélkedés a kultúráról, miközben szétverik
– Szerető Szabolcs: Magyar tragédia – Álláspont
– Pelle János: Az öntudatos proletár és a tiszta vérű árja
– Pápay György: Hogyan válasszunk miniszterelnök-jelöltet? – Több a zászló
– Kalmár Benedek: Változó légkör
– Sass Bálint: Oltakozás 3.0
– Híd Jenő rajzol: Sci-fi magyar módra
– Gazda Albert: Lööking gööd
– Farkas Melinda: Az utánpótlás vírusmentes? – Szotyola
– Dévényi István: Piroskánk
– Marabu: Ennyi

Pár perc próza:
– Lanczkor Gábor: Az erdő internetje (2020. május)
– Benedek Szabolcs: Nagykörút – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– „Nem mese az, gyermek” – Sebes Gábor: A Nagy Imre-mítosz
– Az első tudós – Carlo Rovelli: A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma
– Sosem tudhatjuk, kiben bízhatunk – Roy Jacobsen: Fehér tenger
– Válságkezelés: az érem másik oldala – Mellár Tamás: A nagy magyar válságkezelés
– Westminster illata – Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője – Regény Coco Chanel életéről

– A gyerekek szégyellik a szegénységüket – Elárverezik egy hétgyermekes házaspár otthonát, akik leukémiás kislányuk gyógykezelése miatt nem tudnak fizetni. Riport

– Mi lesz, ha ez a multi csak az első fecske? – Az Aptiv Szombathelyen és Tatabányán megmutatja, mi az új adóoptimalizációs trend. Milliárdokat veszíthetünk a nagy cégek profitáthelyezési gyakorlatával.

ITT OLVASHATÓ

BÁNHATJA, AKI TAVALY AZ ÉV VÉGE FELÉ MENT NYUGDÍJBA? - KISZÁMOLTUK A KÜLÖNBSÉGET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.26.


Kihirdették a friss nyugdíjak megállapításához most használt szorzószámokat. Tavaly többen kérdezték tőlünk, hogy a járvány mellett várható-e jelentősebb emelés. Igennel válaszoltunk, de mint kiderült, így is pesszimisták voltunk. Mutatunk néhány konkrét számot.


Biztosnak látszott, hogy a friss nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát alaposan megnyirbálja a vírus, de már tavaly kiderült, nem lesz így. Ez pedig erősen érdekelhette azokat (úgy tűnik, az Azénpénzem.hu több olvasója is érintett volt), akik 2020-ban tűnődtek azon, hogy mikor menjenek nyugdíjba. A döntéshez szükséges néhány szempontot akkoriban táblázatban foglaltunk össze. Mindenképpen új szempontként merült fel ugyanis a 13. havi nyugdíj címén érkező juttatás.

Mostanra felszállt a köd, és kiderült, pesszimisták voltunk egy negyedévvel ezelőtt, amikor „csak” 9 százalékos korrekciós tényezővel számoltunk. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint ugyanis a valorizációs szorzószám 9,7 százalék lett. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. A korábbi években kapott pénzt tehát a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg...

A NEGYEDOSZTÁLYÚ BICSKEI KÉZILABDACSAPATNAK KÉTSZER ANNYIÉRT ÉPÍTENEK CSARNOKOT, MINT A VÁROS ÉVES BÜDZSÉJE

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.03.26.


A 12 ezer lakosú Bicske éves működési költségvetése 3,5 milliárd forint, az önkormányzat 2021 és 2024 között összesen 2,2 milliárd forintot tervez beruházni, ehhez képest óriási, közel 8 milliárd forintos állami támogatást kap a kormánytól.

A helyi kézilabdacsapatot fenntartó egyesület, a Bicskei TC sportcsarnok építését 6,9 milliárd forinttal támogatják, ez körülbelül annyi, amennyit a város 15 év alatt hoz össze fejlesztési forrásként.

A kézilabda meccseken ezer, rendezvényeken pedig 2,5 ezer főt befogadni képes sportcsarnokot 2023-ban tervezik átadni, összesített bekerülési költsége 7,8 milliárd forint lesz. A beruházás legfőbb pártolója Tessely Zoltán, aki a város polgármestere volt 2008 és 2014 között, és 2010 óta a térség országgyűlési képviselője. Emellett a Bicskei Torna Club (BTC) elnöke, és a térség fejlesztésének miniszterelnöki biztosa is, 2018-tól pozíciójának pontos megnevezése: a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa.

A városi sportcsarnok építése így lényegében a várostól függetlenül, Tessely projektjeként valósulhat meg, ami arra ad példát, hogy a még masszívan a Fideszre szavazó települések is a központból irányított fejlesztésekre számíthatnak a kormány által fontosnak tartott területeken...


MILLIÁRDOKAT FIZET AZ ÁLLAM GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖKRE, GYAKRAN MÉGSEM TUDJÁK HASZNÁLNI ŐKET A SÉRÜLT EMBEREK

MÉRCE
Szerző: Dr. RÓZSA JUDIT
2021.03.26.


A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kezdeményezésére 2021 március elején vizsgálatot indított az ombudsman, ugyanis a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere sok sebből vérzik.

Ön felpróbálja a csizmát vásárlás előtt? Kipróbálja a kanapét, mielőtt megveszi a nappalijába? Minden bizonnyal. A mozgássérült emberek közül sokan napi 16-18 órát töltenek kerekesszékben, még sincs lehetőségük arra, hogy a vásárlás előtt kipróbálják.


Pedig egy drágább kanapé árába is kerülhet az az aktív kerekesszék, amivel önállóan közlekedhetnek. Így gyakran előfordul, hogy a katalógusból kiválasztott eszköz nem megfelelő számukra, ráadásul évekig rabjai maradnak. Egy áruházi katalógusból fotó alapján megrendelt pár ezer forintos cipőt vissza lehet adni a próbát követően, ellenben az akár több százezer forintos, közpénzből támogatott gyógyászati segédeszközöknél erre nincs lehetőség. Sőt! Akár 6-8 évig másikat sem lehet kérni...

SEM A JÁRVÁNY, SEM A DIKTATÚRA MAGÁTÓL NEM FOG ELMÚLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Swan Edgar
2021.03.26.


Már megint üldözi a boszorkányokat a gonosz brüsszeli bürokraták véleménybuborékban lebegő falkája. Vagyishogy nem a boszorkányokat üldözi, hanem boszorkányüldözést tart. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Fidesz és a lengyel PiS mondta. Mert éberek ők, olvasgatják egymás Facebook-posztjait, tweetjeit és nem tudom még, micsodáit, innen derült ki számukra, hogy az Unió meg akarja büntetni a nemzeti kormányokat.

Úgy tűnik, a gonosz Unió valamiért csak a lengyel és plánesőt a magyar nemzeti kormányt akarja valamiért megbüntetni. De szerencsére a két reménybeli koalíciós partner a szélsőjobbos pártcsaládok peremén éberen figyelt, így időben kikérhették maguknak, hogy a baloldal (A BALOLDAL) pártpolitikai okokból nemzeti kormányokat fenyegessen.

A közleményből nem derül ki egyértelműen, de alighanem azért jajveszékel Deutsch Tamás és az ő lengyel kollégája, mert most úgy tűnik, több uniós tagországnak van elege abból, hogy a közösség pénzéből finanszírozott diktatúrákat még szeretni és fülvakargatni is kötelező legyen. A végéről természetesen nem maradhatott el a mostanában igen nagy előszeretettel alkalmazott fideszes miheztartás: a járvánnyal kéne foglalkozni, nem velük.

Hát, szerintem meg sem a járvány, sem a diktatúra magától nem fog elmúlni. Mindkettő ellen tenni kell valamit...

SZIGORÍTÁST VÁRNAK EL AZ ORVOSOK, DE A KORMÁNY LAZÍTANA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.26.Az Európai Parlament álláspontja világos, ha a Bizottságnak kifogása van a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, fogalmazza meg egyértelműen, de ne akadályozza annak érvényesítését. Az EurActiv cikke szerint erről szól a tegnap megszavazott állásfoglalás, melynek értelmében akár bíróságra is citálhatják az Európai Bizottságot. A Bloomberg-jelentésből az is kiderül, hogy a világon jelenleg Magyarországon a legmagasabb a betegség elhalálozási rátája.


Az Európai Parlament tegnap elsöprő többséggel megszavazta azt az állásfoglalást, amelynek értelmében jogi útra terelheti a tavaly decemberben elfogadott új jogállamisági mechanizmus ügyét, ha a Bizottság, az EU központi végrehajtó intézménye legkésőbb június elsejéig nem tesz lépéseket a mechanizmus tényleges érvényesítése érdekében. A Bizottság mindeddig elmulasztotta összeállítani az érvényesítés mikéntjére vonatkozó iránymutatásokat, mégpedig arra hivatkozva, hogy Magyarország és Lengyelország megtámadta magát a mechanizmust létrehozó döntést az Európai Bíróság előtt, és a Bizottság be akarja várni az erről szóló ítéletet.

Mint az EurActiv brüsszeli uniós hírportál írja, a Parlament álláspontja szerint az uniós támogatások folyósítását jogállamisági feltételekhez kötő mechanizmus érvényesítéséhez valójában nincs szükség semmiféle újabb iránymutatásokra, de ha a Bizottság ezt mégis szükségesnek tartja, akkor ne késlekedjék, mielőbb fogalmazza meg azokat, függetlenül attól, hogy a halasztó hatállyal nem bíró magyar és lengyel perindításnak mi lesz a kimenetele. Ha ezt júniusig nem teszi meg, akkor a mulasztás miatt a Parlament akár az Unió Bírósága elé citálhatja a Bizottságot. Ilyen intézményközi konfliktus „felettébb szokatlan” lenne az EU-ban – jegyzi meg az EurActiv.

Az, hogy a jogállamisági mechanizmus „beélesítésével” kivárják a magyar és a lengyel kifogások bírósági megítélését, az uniós tagországi csúcsvezetők kompromisszumos politikai döntése volt tavaly decemberben, annak érdekében, hogy Budapest és Varsó ne vétózza meg a következő hét évre szóló uniós költségvetést és a járvány miatti gazdasági visszaesésből való kilábalást célzó ösztönző csomagot. A csúcsvezetők politikai kompromisszuma – és az ennek tiszteletben tartására vonatkozó bizottsági ígéret – azonban jogi értelemben nem köti a Bizottságot – emlékeztet a Parlament.

Az EurActiv érdeklődött a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnál, hogy a magyar és lengyel kereset tárgyában mikor várható ítélet. Azt a ködös választ kapta, hogy erre nézve nincs szigorúan lefektetett szabály, és a bírósági szóvivői szolgálat nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

Szigorítást javasolnak az orvosok, de a kormány lazítást tervez

További témák. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a világsajtó rengeteg beszámolója közül - az egymást gyorsan követő fejlemények miatt - most csak azt a Bloomberg-jelentést emelem ki, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a világon jelenleg Magyarországon a legmagasabb a betegség elhalálozási rátája. Az iskolák legkorábban április 12-én nyithatnak újra. Orvosok a kórházakra nehezedő terhek miatt szigorúbb lezárásokat javasoltak a kormánynak, de Gulyás Gergely kabinetminiszter a kormányzati tájékoztatón nem mutatta annak jelét, hogy meg kívánnák fogadni ezt a tanácsot – írta tegnap az amerikai üzleti hírügynökség.

A NATO feladata megvédeni a demokráciát

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ebben a minőségében most tett először látogatást Európában, a háromnapos utat összegző nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy most minden korábbinál fontosabb a szövetségesek közötti együttműködés, és hogy a NATO-n belüli, illetve az Európai Unióval való viszony kulcsfontosságú a kihívások leküzdésében. Blinken szavait a Reuters beszámolója szerint sok európai tisztségviselő olyan mosolyoffenzívaként értékeli, amelynek célja az érdes Trump-években partvonalra szorított szövetségesek támogatásának a visszaszerzése. Egy másik, brüsszeli amerikai diplomaták előtt tartott beszédében a miniszter a következő kihívásokat emelte ki: Kína felemelkedése, a COVID-19, az éghajlatváltozás, az ismét nyomuló Oroszország, valamint a versenytársakkal szembeni amerikai technológiai előny megőrzése.

A Reuters emlékeztet arra is, hogy Blinken még szerdán tett egy olyan kijelentést, miszerint „néhány szövetségesünk rossza irányba tart”. Ez a megjegyzés a hírügynökség szerint – anélkül, hogy néven nevezné a címzetteket – Magyarországra, Lengyelországra és Törökországra vonatkozott, mint olyan országokra, ahol a demokrácia visszaszorulása tapasztalható.

A New York Times tudósításában is szerepel ugyanez az idézet a rossz úton járó szövetségesekről – kiegészítve azzal, hogy Blinken azt is megjegyezte: „a NATO-szövetségeseknek egyöntetűen fel kell emelniük a hangjukat, amikor országok olyan lépéseket tesznek, amelyek aláássák a demokráciát és az emberi jogokat”. A New York Times ugyanazt a megfejtést adja, amit a Reuters: az amerikai külügyminiszter Magyarországra, Lengyelországra és Törökországra utalt.