2016. március 13., vasárnap

MÁRCIUS 15-E

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.03.13.


Ez az ünnep nekem mindig is a személyes részvételt jelentette a megemlékezéseken. A gyerekkor kötelezően előírt ünnepségeit felnőttként felváltotta bennem valami más, belső késztetés, hogy ne mulasszak el egyet sem.

Nagyon tanulságos társadalmi képet rajzolt ez is, mint minden más. Megismertem az önkormányzati választások etapjaihoz igazodó hazafiság sajátos megjelenését, azokat, akik csak akkor, és csak abban az időszakban jelentek meg a március 15-i koszorúzásokon, amikor pozícióba kerültek. Úgy tűntek el az új választások után, ha nem maradtak a helyükön, nyom nélkül, mint a pinty. Aztán jöttek azok is, akik kötelező kellékekkel is kívánták nyomatékosítani a hazafisságukat. Megjelentek a bocskai stílusú kabátokban érkezők, nők hófehérben, férfiak feketében, különböző méretű kokárdákkal (minél nagyobb, annál magyarabb), vagy azok, akik katonai bakancsban, hosszú kabátban állták végig, hátratett kézzel, az ehhez járó terpeszben, sokatmondóan komor arccal az ünnepségeket.
És persze láthattam a legújabbakat is, akik valahol, legalább az övükön tiltott katonai jelképeket viselve, provokatívan, sötét napszemüvegben, katonai sapkában pózoltak.

Figyeltem az arcokat, a koszorúzásokon, mikor a „másik” párt koszorúzott, a metakommunikáció pontos képet mutat ám, és hallgattam a beszédeket is, fellélegezve, ha sikerült egyet-egyet úgy végigmondani a szónoknak, hogy abban ne legyen megosztó, vádló, a másik oldalt hibáztató, önmagát fényező. Örültem, ha olyan gondolatokat tartalmazott, ami az ünnep szellemiségéhez méltó volt.

Szóval, a legtöbb ünnepen ott álltam én is. Most nem leszek itt. Egy másik ünnepségen vállaltam jelenlétet, és beszédet is, a pedagógusok demonstrációján, Budapesten...

...És, mert azon a napon, amikor a felkérést elfogadtam, órám volt egy szegregált iskolában. Épp a nemzeti ünnepről rajzoltunk, amikor az egyik gyerek hozzám bújt: „éhes vagyok, tanárnéni”.

Hát ezért. Érte szólok majd, akitől a rendszer elvárja, hogy értse, megtanulja a márciusi üzenet nemzeti nagyszerűségét. És magamért, mint pedagógusért, akinek ezt az üzenetet, minden körülmények között át kellene vinnie, hogy megfeleljen a minősítési követelményeknek… Miközben ez a gyerek éhes.

Ezért megyek el. Hogy a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt elmondhassam: valamit nagyon elrontottunk. És engem nem érdekel a politika…. de ezen a helyzeten változtatni akarok.

ITT OLVASHATÓ

NEM TÁMOGATTÁK, MÉGIS PROFESSZOR LETT SZAMÓCA

SZTÁRKLIKK
Szerző: Márkus
2016.03.13.
A felsőoktatási akkreditációs bizottság nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis egyetemi tanárnak javasolta Eperjes Károly színművészt.

A nemzet Szamócája innentől jogosult a professzori cím használatára is.


A Magyar Közlöny március 8-i számában jelent meg a hír, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán adjunktusként tanító Eperjes Károlyt az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a köztársasági elnök március 14-étől egyetemi tanárrá nevezte ki. Az egyetem művészeti rektorhelyettese Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, ahol korábban Eperjes Károly helyettesként is dolgozott.

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS SZERINT A MAGYAR NÉP NEM NAGYON ERŐLTETI MEG MAGÁT A HAZÁÉRT

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.03.13.


A miniszterek minisztere Makón ünnepelte a 1848-as forradalmat. S azt találta mondani, hogy nagyon relatív, amit hazánkért teszünk…

Lázár egy ún. polgári bálon tekintett a múltba, s idézte fel, hogy egykor „a makói és a vásárhelyi parasztemberek gyermekeik születésének és szüleik halálának dátuma mellé fölírták a Biblia szélére: 1848. március 15-én született a magyar szabadság”.
„De nemcsak ezt tették – folytatta –, Kossuth Lajos hívó szavára harcba szálltak, és ha kellett, nem kevesebbet, az életüket áldozták a haza védelmében.”


A ZÉRÓTOLERÁNCS REZSIM LOVAGJAI

JEHU BLOGJA 
Szerző: jehu
2016.03.13.


„... összetalálkozik a történelmi fasizmus és a mai, törvényes, parlamenti jobboldal" (Magyar Narancs, 2002, 04. 04.)Amikor a fenti idézetet tartalmazó cikk megjelent, az említett találkozástmár a csurkista MDF-esekkel, más szélsőjobboldaliakkal fölhizlalt Fidesz szervezte – igaz, elsősorban, legalábbis ami a főnököket illeti, nem meggyőződésből, hanem üzleti (hatalmi) érdekből. Nem is tudom, melyik lehetőség a rosszabb...
A mindenkori hatalomról sokat elárul, milyen a kitüntetési gyakorlata. Mindig, mindenhol, rendszeresen előfordul, hogy az igazán érdemesekenkívül sok-sok érdektelen, érdemtelen embert is jutalmaznak – talán mert nem is olyan könnyű eldönteni, mi az igazi, maradandó érdem. De az csak egészen visszataszító rezsimek idején szokás, hogy kifejezetten hitvány alakokat is „kitüntessenek", mégpedig sorozatosan; olyanokat, akiknek semmiféle közérdekű érdem sem terheli lelkiismeretét, mert minden tevékenységük az adott ocsmány hatalom készséges, aggálytalan kiszolgálásában, magyarán a seggnyalásban és a kijelölt bűnbakokra való - bérmunkában vagy éppen eszelős önkéntességgel végzett - uszításban merül ki.
ITT OLVASHATÓ

AZ ÖRDÖG PATIKAMÉRLEGÉN

FESTŐNAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt
2016.03.13.


Hamis-anima belülről külsődleges, mint az ördög patika mérlege, erkölcsre játszik, bűnökre, kísértésre, félelemre,  múltra vagy még meg sem történt jövőre. Belőle fakad  Rémálom Elm utcája. 
Egyszer megkérdeztem  ismerős lelkészt, miért van különbség az álom  túlságosan kritikus mivolta, és  általam éber állapotban elért, ön-azonosabb tudattalan tartalmak között, - ám efféle kérdésekre ritkán kapni direkt választ. 
Ilyen kérdéseket önmagunknak tesszük fel.  
Érkezik felelet, vagy pedig nem.
Tudom mikor vagyok önmagam és mikor külső erők, elvárások martaléka.
Tudom ki a Hamis-Anima és Zucconi is tudja. 
 Túlzott értelmi, logikai feldolgozással félresiklunk, ez elvezet  álom rákos burjánzásig, és körönként belehalunk, ameddig érzelmi viszonyulásunk egyoldalusága vérünket veszi, életerőt rabol.


ITT OLVASHATÓ

EGY ÚJ POZSGAY JÖTT EL KÖZÉNK FRANKFURTBÓL, HOGY MEGHIRDESSE AZ ORBÁN UTÁNI IDŐKET

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK 
Szerző: narancs.hu
2016.03.13.


Szörnyű és buta dolog a kerítésépítés: Megyesi Gusztáv szellemes röpdolgozatában az új Pozsgay Imre eljövetelét látja Balog Zoltán fellépésében. Álom ez vagy valóság?

Nem viccel a Népszabó sem, amikor az új Pozsgay eljövetelét kiáltja világgá. Az agilis szerzőt Balog Zoltán papminiszter frankfurti félreszólása (szörnyű, buta dolog a kerítésépítés) indította arra, hogy laza ecsetvonásokkal megfesse az új, immár Orbán utáni világ egyik főalakját. Így ír ugyanis a jó tollú Megyesi: „Balog miniszter kőkemény szavai örökre fennmaradnak. Hogy szörnyű és buta dolog a kerítés, hogy kormánya embertelen menekültpolitikát folytat, hogy ez az egész, s hogy egyáltalán. 


ITT OLVASHATÓ

TÍZ ÉV! HOGY ROHAN AZ IDŐ?!

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.13.


“Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is – írja közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a párt kisebb, olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésére kidolgozott javaslatait ismertette ma Budapesten. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője erre reagálva hangsúlyozta: a szocialista–szabad demokrata kormány az elmúlt négy év alatt több milliárd forintot költött indokolatlan luxuskiadásokra. – A luxusbaloldal kormánya a szabad demokraták aktív közreműködésével jutott el odáig, hogy az adófizetők pénzéből 7 milliárd forintot költött új mobiltelefonokra, 501 millió forintot új luxusautókra, és hetvennel több államtitkárt fizet, miközben a miniszteri fizetéseket is a duplájára emelte. Emellett 300 millióért vásárolt kakaóbiztos számítógépeket, arról nem is beszélve, hogy naponta tízmilliót költ önmaga reklámozására, és a kormányzati propagandagépezet működtetésére – írja közleményében a fideszes politikus.-tudósított TÍZ ÉVE (2006 március 26-ám a Magyar Nemzet.”


ITT OLVASHATÓ

KAPUZÁRÁS: A FÉRFI MEGCSAL, A NŐ BUNGEE JUMPINGOL

EZ + OZ
Szerző: Rádi Mónika
2016.03.13.


A férfi fiatalabb társat keres, míg a nő táncleckéket vesz. Erről szólna a kapuzárási pánik? Nagy Judit pszichológus szerint a kapuzárási pánik bonyolult, összetett folyamat. Míg a serdülőkorról, vagy a babavárásról tucatnyi cikket, könyvet olvashatunk, addig a kapuzárásról és az arra való felkészülésről nagyon kevesen írnak. Szakemberünk a cikkben kitér arra, hogyan alakítsuk a testünket és elménket ezekhez a változásokhoz. Véleménye szerint a kapuzárást nem negatív dologként kell megélni, hanem az életünk részeként.
Amikor közeledünk az 50-es éveinkhez, megváltozunk nemcsak testileg, hanem mentálisan is. A pszichológus ezt az állapotot ahhoz hasonlítja, mint amikor belépünk a kamaszkorba. Ugyanúgy, mint akkor, most sem értjük, mi történik velünk. Érzékennyé, türelmetlenné válhatunk, néhány negatív viselkedési jegyünk felerősödhet. A legtöbben megijednek attól, hogy már nem tudják úgy élni az életüket, mint eddig, és megpróbálják egy utolsó hajrában bepótolni azt, amiről úgy érzik, hogy lemaradtak.
Amikor a nő kisbabát vár, rengeteg tanulmányt, cikket olvashat róla, felkészítő tanfolyamok is vannak. Azonban sehol nem készítik fel az embert a kapuzárásra! Ilyenkor megváltozik az ember hormonháztartása, az étkezési szokásainkat is ehhez kellene igazítanunk. Gyakran elhízunk, álmatlanságban szenvedünk, mert nem tudjuk, hogyan alakítsuk a testünket és elménket ehhez a változáshoz – magyarázza dr. Nagy Judit.

ITT OLVASHATÓ

SZABÓ MAGDA ÉLETE UTOLSÓ PILLANATÁIG OLVASOTT

KÖNYVES BLOG
Szerző: Kiss Orsi
2016.03.13.


„Átok arra, aki engem munkámban meggátol” – a gépelt papírlap még mindig ott hever Szabó Magda írógépében. Jövőre lesz tíz éve, hogy elhunyt az író, aki regényeiben szélesre tárta olvasói előtt a sírig tartó szerelmekkel, évtizedes sérelmekkel, generációkon átívelő szenvedélyes érzelmekkel teli világának kapuját. Egy olyan fájdalommal és hétköznapi varázzsal teli világét, melyben saját családja ugyanolyan fontos szerepet játszott, mint szülővárosa, Debrecen, vagy akár a magyar irodalom nagyjai. 2017-ben ünnepeljük Szabó Magda születésének századik évét, ebből az alkalomból pedig a Jaffa Kiadó megjelenteti az írói életmű legfontosabb köteteit. Elsőként Az ajtó, az Ókút, a Freskó, a Pilátus és A pillanat jelent meg, a következő kötet a Für Elise lesz. Élete utolsó éveit Szabó Magda Kerepesen töltötte, keresztfia házában. „Ha most élne, csend lenne a szobájában, mert biztosan olvasna” – meséli róla kerepesi otthonában Tasi Géza, akivel a külföldi sikerekről, a Für Elise soha el nem készült második részéről, és a kilincsre akasztott latin szavakról is beszélgettünk, közben pedig egy hattyúdíszes porcelánkancsó története is szóba került...

ITT OLVASHATÓ

PEDÁL-MEDÁL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.13.


A kitüntetés extra holmi, nem mindenkinek jut belőle.
Jobb esetben a társadalom jelöli meg velük azon tagjait, akiknek tevékenységét elismeri, akiket tisztel, akikről azt szeretné, hogy mások is azonnal lássák, hogy aki szembejön velük, az egy tiszteletreméltó ember.
A kitüntetést adni szokták, kérni nemigen lehet, habár apám egyszer a kocsmában álldogálva itta a sört, mögötte pedig ott sörözött a párttitkár meg a vállalat szaxervezeti bizottságának elnöke és beszélgettek: Nekem most elég a pénzjutalom, kap a Jóska egy Kiváló dolgozót, kapsz akkor te is egy Kiváló dolgozót, - mire apám hátrafordult és mondá: és kapok én is egy Kiváló dolgozót, majd visszafordult a korsójához..
Kapott.

A kitüntetéseket két dolog minősíti: aki adja, meg aki kapja.
Jobboldalon ezt igen érzékeny kérdésnek tekintik, hiszen egy értékes polgárnak úgy kell kinéznie, mint a karácsonyfának, vagy mint az orosz katonai tanácsadónak az ogadeni sivatagban, akinek elfogyasztása után az oroszlán két hétig jelvényt szart.
Presztizskérdés ez, kérem.
Az állam természetesen azokat halmozza el kitüntetésekkel, akik számára kedvesek, de egy kultúrállam azért vigyáz arra, hogy a kitüntetettek között legyenek jelentős számmal olyanok, akik tettek is valami érdemlegeset az országért.
Ha megnézzük a Kádár-rendszer üldözötteinek névsorát, nem egyet találunk közöttük, aki a zátkosban is fel lett ékesítve.
Ennek legékesebb példája a néhai Antall József, aki 1956 bukása után úgy alámerült, hogy csak a segge látszott ki a szocializmusból, vélhetően arra tűzték rá a Munka Érdemrend arany fokozatát, de Csurka is megkapta a magáét és csodálkoznék, ha Boross Péter olyan fürge lett volna, hogy el tud ugrani a megtiszteltetés elől.
Ebben én nem látok semmi kivetnivalót, a volt vendéglátóipari vezető sokat tett azért, hogy mára már minden ötödik magyar alkoholista lehessen, de a többiek se robbantgattak vonatokat szabadidejükben...

 
ITT OLVASHATÓ

HA NEM VIGYÁZOL, MEGERPŐSZAKOLJÁK A SZÁMÍTÓGÉPEDET!

A SZÁMÍTÁSTECHNIKAI BLOG
Szerző: MasterMind
2016.03.13.


A Microsoft elég érdekes megközelítéssel próbálja "népszerűvé" tenni a Windows 10-et. De nem népszerűvé teszi, maximum elterjedté. Ha nem figyelsz oda, akkor ha akarod, ha nem, automatikusan fel fogja frissíteni a jelenlegi Windows-odat (amennyiben 7-es vagy 8-as Windows-od van), és tenni sem tudsz ellene.

Megmutatjuk, hogyan tudod kikerülni.

ITT OLVASHATÓ

VŐLEGÉNYKÉPZŐ

MENYASSZONYKÉPZŐ BLOG
Szerző: mieskuvonk.hu
2016.03.13.


Végre hosszú hétvége, ezért mi más következhet, mint egy DIY cikk!

Ezúttal a vőlegényeknek adunk házi feladatot, de akár ketten is gyakorolhatjátok, hiszen a nagy napon a férfiaknak is jól kell kinézni :)

ITT OLVASHATÓ

TABUK NÉLKÜL AUSZTRÁLIÁRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ez+Oz oldal
2016.03.13.

A határátkelés után el kell tennie pár hónapnak, mire véget ér a kezdeti rózsaszín időszak, az ember lassan belezökken a hétköznapokba – ez történt a Grafoterápia blog szerzőjével is, érdekes látni, mennyire ír másként most, mint egy hónappal ezelőtt. De nem csak ez a poszt szól Ausztráliáról, hanem az első cikk is, melyben kint élő magyarok vallanak a mentalitásról, kulturális különbségekről, beilleszkedésről. Végül ellátogatunk Máltára, ahol egyfelől elmaradt idén a tél, elszálltak viszont az ingatlanárak.

Kezdjük tehát Ausztráliával, hiszen az Ez+Oz oldal ott élő magyarokat kérdezett tapasztalataikról. Lássuk!

ITT OLVASHATÓ

A POLITIKAI BEFOLYÁS KÖREI MAGYARORSZÁGON

MOZGÓ VILÁG ONLINE
Szerző: Bozóki András
2015. december


Ho­gyan, mi­lyen for­má­ban mû­kö­dik a po­li­ti­kai be­fo­lyá­so­lás egy hib­rid re­zsim­ben? Ko­ráb­bi írá­som­ban ös­­sze­ve­tet­tem a kom­mu­nis­ta, a de­mok­ra­ti­kus és a maf­fia­ál­la­mi be­fo­lyá­si mo­del­le­ket. Eb­ben az írás­ban a maf­fia­ál­la­mi be­fo­lyás­mo­dell konk­­re­ti­zá­lá­sá­ra te­szek kí­sér­le­tet a 2014–15-ös ma­gyar­or­szá­gi ada­tok vizs­gá­la­ta alap­ján. Elem­zé­sem­ben a ma­gyar „be­fo­lyásba­ro­mé­ter­re” tá­masz­ko­dom. E ba­ro­mé­ter úgy jött lét­re, hogy A 100 leg­gaz­da­gabb cí­mû éves kiadvány szer­kesz­tõ­je nem elé­ge­dett meg a leg­gaz­da­gab­bak lajst­ro­mo­zá­sá­val, ha­nem meg­pró­bál­ta azt is fel­mér­ni, hogy kik a leg­be­fo­lyá­so­sab­bak Ma­gyar­or­szá­gon. Po­li­ti­kai elem­zõ­ket kért fel ar­ra, hogy vélt be­fo­lyá­sos­sá­guk alap­ján egy 0-tól 100 pon­tig ter­je­dõ ská­lán he­lyez­ze­nek el száz po­li­ti­kust, üz­let­em­bert, köz­éle­ti sze­rep­lõt. Fon­tos meg­szo­rí­tás volt, hogy az elemzõk csak a Na­pi.hu ál­tal elõ­re meg­ne­ve­zett sze­mé­lyek kö­zül vá­laszt­hat­tak. A be­ér­ke­zett vá­la­szo­kat a ki­ad­vány mun­ka­tár­sai sze­rep­lõn­ként ös­­sze­sí­tet­ték, ki­vet­ték a leg­ala­cso­nyabb és a leg­ma­ga­sabb pont­szá­mot, majd a megmaradtaknak ki­szá­mí­tot­ták az át­la­gát. Az így ka­pott „osz­tály­za­tok” alap­ján ál­lí­tot­ták ös­­sze a ma­gyar be­fo­lyásba­ro­mé­tert.
 
Az elem­zõk a kö­vet­ke­zõ de­fi­ní­ci­ó­val dol­goz­tak: az a sze­mély be­fo­lyá­sos, „aki egy ügy ér­de­ké­ben köz­vet­le­nül vagy köz­vet­ve több pénzt és/vagy erõ­for­rást tud meg­moz­gat­ni”. Ez a de­fi­ní­ció nyil­ván­va­ló­an vi­tat­ha­tó, hi­szen a be­fo­lyás fo­gal­mát szû­ken, rö­vid ­tá­von, a ma­te­ri­á­lis ja­vak­ra vo­nat­koz­tat­va ér­tel­me­zi. Azért rö­vid­ tá­von, mert az egy ügy­re meg­moz­dít­ha­tó erõ­for­rás­ok biz­to­sí­tá­sa füg­get­len az erõ­for­rás­ok fel­hasz­ná­lá­sá­nak ered­mé­nyé­tõl. Le­het, hogy az a be­fo­lyá­so­sabb, aki ki­sebb rá­for­dí­tás­sal na­gyobb ered­ményt tud el­ér­ni, vagy az, aki nem­csak egy, ha­nem egy­szer­re több ügy­re ké­pes rend­sze­re­sen erõ­for­rá­so­kat moz­gó­sí­ta­ni. A be­fo­lyás fo­gal­má­nak nyil­ván­va­ló­an van idõ­be­li kor­lát­ja, ezért az elem­zõk a fo­gal­mat el­sõ­sor­ban prak­ti­kus dol­go­kon ke­resz­tül pró­bál­ták meg­ra­gad­ni, fi­gyel­men kí­vül hagy­va a tá­gabb ér­tel­mû és hos­­szabb táv­ra ér­vé­nyes ha­tá­so­kat. Egy pél­da: a „Nem­ze­ti Együtt­mû­kö­dés Rend­sze­rén” (NER) be­lül Liszkay Gá­bor lap­igaz­ga­tó nyil­ván na­gyobb po­li­ti­kai be­fo­lyás­sal ren­del­ke­zik, mint Eöt­vös Pé­ter ze­ne­szer­zõ. De a po­li­ti­kai ve­ze­tõk még­is utób­bit il­let­ték a leg­ma­ga­sabb ki­tün­te­tés­sel ab­ban a re­mény­ben, hogy ezál­tal a rend­szer egé­sze ked­ve­zõbb szín­ben tû­nik majd fel. Fel­vet­he­tõ a kér­dés, hogy va­jon ki a be­fo­lyá­so­sabb a rend­szer szem­pont­já­ból: Liszkay Gá­bor vagy Eöt­vös Pé­ter? A meg­kér­de­zett elem­zõk vá­lasz­tá­sa – nyil­ván jó ok­kal – Liszkayra esett...
 

JÁRŐR A HATÁRON

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
206.03.13.


Én, kérem, sokat vacilláltam, de most döntöttem. Eleinte tűzoltó akartam lenni és katona, valamint vadakat terelő juhász, később felvilágosítottak, hogy semmiféle juhász nem terel vadakat, ők kifejezetten háziállatokkal foglalkoznak, azután akartam még lenni mozdonyvezető, űrhajós, pilóta és Nobel-díjas tudós, de véget értek a csapongó évek, benőtt a fejem lágya. Döntöttem. Határrendészeti járőr leszek.

Egészen tegnapig azt sem tudtam, hogy ilyen munkakör létezik. Pedig van, éspedig a Magyar Honvédség keretein belül járőröznek a határrendészek, akik – sejtésem szerint – amint a Parlament elfogadja a terrortörvénynek is nevezett alaptörvény-módosítást, erősen meg fognak sokasodni. De egyelőre még csak toborozzák őketamint azt a Vastagbőr felfedezte volt. Kerülközött ugyanis egy álláshirdetés, nem is akárhonnét, hanem a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapjáról, melyben huszonöt főt keresnek, határrendészeti járőrnek, éspedig Békéscsabára, állásegyeztetés március 23-án a szarvasi kirendeltségen reggel 9-kor, munkakezdés március 25-én reggel.

Ezek szerint egy nap alatt túl is lesznek a kiképzésen a határ járőrei. No, de mit kell nekik tudni ahhoz, hogy ellássák a feladatukat? Ahogy elnézem – semmit. Alapfeltétel a nyolc általános, de nincs szükség sem nyelvtudásra, sem jogosítványra, sem informatikai ismeretekre. Csak fogják magukat, kimennek a határba és őrzik. Remélem, nem fegyverrel teszik, azonban fegyver nélkül mi haszna volna egy járőrnek? Csúnyán néz a határsértőre, esetleg összevonja a szemöldökét?

ITT OLVASHATÓ

A VOLT NATO-VEZETŐ SZERINT HÁROM RÉSZRE KELL SZAKÍTANI SZÍRIÁT

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.13.


James Stavridis, a NATO európai erőinek 2013-ban nyugállományba vonult főparancsnoka nyíltan kiáll egy független ország területi egységének megbontása mellett; egy amerikai lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Szíriát három részre kellene szakítani. Kijelentése nem előzmény nélküli, a Szíriáról leszakított régiókban már az amerikai hadsereg két bázisa épül.
Stavridis a Foreign Policy amerikai magazinnak nyilatkozva vezette le a szíriai válság rendezésének lehetséges forgatókönyveit, melyek közül szerinte az lenne a leginkább kedvező, ha a válság Szíria három részre szakadásával végződne, és különálló alavita, mérsékelt szunnita, illetve kurd állam jönne létre. A volt főparancsnok kijelentette:
“Szíria egyetlen entitásban történő újbóli stabilizálásának esélyei nagyon csekélyek. Itt az idő fontolóra venni a felosztást.”
A nyugállományba vonult volt NATO-vezető szerint csak olyan forgatókönyv lehetséges a szíriai rendezésre, ami a szíriai államiság megszűnésével vagy meggyengülésével zárul. Elmondása szerint az alternatívák a jugoszláv modelltől (teljes felbomlás) az iraki mintához hasonló gyenge föderális szerkezetig terjednek. Utóbbi eset kapcsán egyértelművé tette, hogy az magában hordozza a háború kiújulásának lehetőségét, hiszen Irakban 2003. óta nincs béke, a kormány nem tudott megbirkózni az ország területi egységének megbontására törekvő terroristákkal.


ITT OLVASHATÓ

RABOK LEGYÜNK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.13.


Március 15-e a lelkiismeret próbája a magyar népnek. Áldás és átok. Áldás, mert ilyen tisztán soha nem fogalmazódott meg a szabadság mibenléte. Átok, mert mindenkor szembesíti a magyarokat saját helyzetükkel, amivel nem mindig szeretnek szembenézni. Petőfi Sándor szavai égetnek. Választás elé állítanak. Meg kell felelni nekik. Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok. S a magyar nép a másfél évszázados hagyományának megfelelően 2016 március idusán is megadja a választ: “rabok legyünk, s ne legyünk szabadok”.
A zsarnok a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szónokol. Lehet-e ennél nagyobb szembeköpése március 15-nek? Ahol a sajtószabadságot hirdették, ott az beszél, aki lábbal tiporja a sajtószabadságot. Aki a köz médiáját hazugsággyárrá változtatta. Ahol egykor a törvény előtti egyenlőséget hirdették, egy bűnöző mond beszédet, aki hűbéreseivel szétlopta a köz vagyonát, de nem felel köztörvényes bűntetteiért. Ahol Irinyi és Vasvári a lelkiismeret szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget hirdette vallási tekintetben, ott az a zsarnok szónokol, aki megszüntette több száz egyház, vallásfelekezet jogi státuszát.
ITT OLVASHATÓ

411 MILLIÓ FORINTÉRT ALAKÍT KI EXKLUZÍV TERET AZ EIFFEL PALACE TETEJÉN A MNB

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.03.13.


A kivitelező egyedüli pályázóként az a DVM Kft. lesz, amely az épület felújítását végezte, mielőtt az MNB megvásárolta az ingatlant az Eiffel Palace Kft.-től. A DVM négy tulajdonosából ketten az Eiffel Palace Kft. ügyvezetői. Most egy 484 négyzetméteres “exkluzív teret” alakítanak ki az épület hetedik emeletén Matolcsyéknak. Lesz teraszra tájolt elnöki tárgyaló, klubkönyvtár és pódium is.
A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank 2014 júliusában vásárolta meg az offshore hátterű Eiffel Palace Kft.-től, a KPMG vitatható értékbecslése alapján nettó 45,3 millió euróért az Eiffel Palace irodaházat, amit korábban 5 millió euróval olcsóbban kínáltak eladásra.
Korábbi cikkeink az Eiffel Palace-ról

2015 őszén az MNB nyílt közbeszerzést írt ki egy 484 nm-es “exkluzív tér” kialakítására az Eiffel Palace hetedik emeletén. A kiírás szerint az alábbiak lesznek itt:


ITT OLVASHATÓ

AZ AUTISTA GYEREKET NEVELŐ SZÜLŐK ÉS AZ OKTATÁSÜGY

A TASZ JELENTI
Szerző: Petri Gábor
2016.03.12.


A közelmúltban elindult tiltakozások az oktatásügy jelentős részét érintették, és a vitákban, követelésekben több érintett csoport is hangot adott véleményének: megszólaltak pedagógusok, szakszervezetek, iskolai közösségek, diákok és szülők, szimpatizáló állampolgárok is. A tiltakozáshoz februárban egy több száz, autista vagy más fogyatékos gyereket nevelő szülő is csatlakozott. Petícióban tettek közzé követeléseket, amelyek javarészt a családok életét, illetve a gyerekek oktatáshoz való jogát érintik.
A fogyatékos, elsősorban autista gyermeket ellátó, nevelő szülő tiltakozása kis sajtóvisszhangot váltott ki, és az oktatási kerekasztal-tárgyalásokon valamint tüntetéseken is csak érintőlegesen említődött a téma – annak ellenére is így volt ez, hogy több bizonyítékunk is van arra: az értelmi sérült, autista vagy halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok komoly hátrányban vannak évtizedek óta a többi családhoz képest.
Emelkedő görbék
Kutatásokból tudjuk, hogy már 2002 és 2008 között megduplázódott a közoktatásban tanuló autista gyerekek száma, és habár frissebb adatok nincsenek, a becslések szerint már a 2008-as számok is jócskán megduplázódtak mára. Az autizmussal élő gyerekek alapvető jogát a közoktatásban (köznevelésben) való részvételhez – hasonlóan minden más gyerekhez – a jelenleg hatályos Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és azAlaptörvény is elismeri, így egyfelől állami kötelesség a megfelelő oktatás biztosítása, másfelől viszont a helyzet azt mutatja, hogy az állam nem képes ezt a feladatát ellátni.
Idézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik háttérintézményének 2010-es kutatásából:
Az Autisták Országos Szövetsége által 2009-ben végzett országos vizsgálat eredményei szerint a Közoktatási Információs Rendszerbe bejelentett, a közoktatási intézményekben tanuló, autizmussal élő gyermekek száma 2002/2003 és 2008/2009 között jelentősen, több mint két és félszeresére nőtt, és a közoktatásban autistaként megjelenő gyerekek száma fele az adott korosztályban autizmus diagnózissal rendelkezők számának.
ITT OLVASHATÓ

LOPÁS ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBAN

168 ÓRA - ONLINE
Szerző: Mátyás Győző
2016.03.13.


Pedig korábban mennyi energia ment el arra, hogy bőszen hirdessék: ők, a hatalomban terpeszkedő illetők éjt nappallá téve és szüntelenül és látástól parasztvakításig, továbbá fáradhatatlanul és lankadatlan áldozatkészséggel és önzetlenül csakis a népért a népnek, meg a haza szolgálatában lop... izé Lope de Vega hőseit megszégyenítő hősiességgel a zemberek boldogításáért.
 
És főként mennyi temérdek közpénzt öltek az ennen dicsőségüket zengeni hivatott hazug és nívótlan propagandába (amely közpénz természetesen a haverok zsebébe vándorolva elveszti közpénz jellegét).

És akkor jön valaki, és nagyjából fél perc alatt leplezi le kíméletlenül az egész hamis, gátlástalanul önfényező demagógiát. Méghozzá nem egy harcos ellenzéki aktivista vagy zsurnaliszta, hanem éppen az üres kormányzati tohuvabohu, a demonstratív intellektuális hagymázolás egyik fénylő csillaga és reprezentánsa, a jó Kerényi Imre kormánybiztos. Akit amúgy titulusa szerint ekként illik tisztelni: „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott” Szép cím. Elképzelem, amint a derék kormánybiztos bemutatkozásként akkurát végigmondja...

ITT OLVASHATÓ

VÁZLAT AZ EURÓPAI ALKOTMÁNYFEJLŐDÉSRŐL

SZUVERÉN BLOG
Szerző: Tóth Gábor Attila
2016.03.13.


Az európai együttműködés világraszóló újdonság. Demokratikus továbbfejlesztése szörnyen nehéz. Ám elvi, társadalmi és természeti okok miatt nincs út „vissza a nemzetállamhoz”. Vagy ha mégis, akkor az autokrácia zsákutcájába vezet. Tóth Gábor Attila írása.

Örök béke
 
Kant örökítette meg azt a hollandiai fogadót, melynek cégtáblájára egy temetőt festettek ezzel a felirattal: „Az örök békéhez”. Kiknek és mit üzenhetett a szatirikus cégér? Szólhatott mindenkinek, azt jelképezve, hogy a halál elől senki nem menekülhet, de a sírban – és kis időre a fogadóban is – mindenki békére lel. De lehetett gúnyos fricska az államfőknek címezve, akik az emberiség normál állapotává teszik a háborúskodást, szakadatlanul újratermelve a bőséges temetői utánpótlást. A filozofikus tervezetnek nevezett munkájában Kant a Zum ewigen Frieden teljesen más értelmezését ajánlotta az olvasók figyelmébe: elképzelhető, leírható, megvalósítható és szükséges a népek együttműködése, az emberi jogokat tiszteletben tartva, háborúk nélkül.

Magyarra Babits Mihály fordította a művet 1918-ban. Az évszám fontos. Babits úgy fogalmazott, hogy „agitatív” célja volt a munkával. Azért fogadta el a fordítói megbízást, mert „a mai időkben senkinek sincs joga, semmiféle okból, semmi ürügy alatt, kitérni a legterhesebb feladat elől sem – amelyre csak egyáltalán képes –, ha avval a békegondolatnak csak a legcsekélyebb szolgálatot is teheti.” Az Örök béke nem filantróp utópia, hiszen jogokról, kötelességekről és ésszerű lehetőségekről szól. Úgy kell cselekednünk, mintha létre tudnánk hozni ilyen állapotot. Bár a nemzeti különállás miatt az államok belátható időn belül nem olvaszthatók eggyé, a szabad szövetkezés, vagyis a föderáció megvalósítható. Az ezzel szembeni pesszimista ajánlat, amely elutasítja, hogy ilyen lehetőségek kivitelezésén gondolkodjunk, ahogy Kant fogalmaz, „maga hozza létre a bajt, melyet megjövendöl.”

ITT OLVASHATÓ

KÁVÉPÉNZ

BENDERIK BLOGJA
Szerző: Benderik
2016.03.12.


Szóval én értem, hogy ha már elmeszelték a Fenekedő Nyugati Hatalmak a mi Szent Erzsébetünkről mintázott utalványt, ki kellett találni valamit, amitől a Nyugati Karvalytőke nem kapja vissza az ebédjegyek bizniszét, és biztos külön pont járt olyan ötletért, ami még valami más fontosat is megold. És nem tudom, hogy pl. H. Árpádot ilyesféle ötletek kidolgozásáért tartják-e finom foszlós kalácson, de remélem, hogy ennél azért jobbakért.

Mert ez a "bátor, de kockázatos" lépés, ami kihasználja a kafetériába "rejtett kettős bérrendszer" lehetőségeit, hát ez annyira végtelenül szánalmas, hogy belépirulnak az ujjaim, ahogy írom.

És persze önmagában megint csak nem hangzik rosszul. Felfedeztünk valamit, amit a normál nyugati közgazdaságtan nem, és elég bátrak leszünk, hogy kiaknázzuk, hogy meglépjük, és utóbbi a fontosabb, mert a lényeg, hogy mindig lépjünk valamerre -- nem is igazán fontos, merre és mibe, csak egy nagy bátrat. A többi meg majd lesz valahogy, ha elég bátrak vagyunk, a szívünk megsúgja az irányt...


ITT OLVASHATÓ 

OROSZ GYARMAT LESZÜNK? NA, DE MILYEN?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PLT
2016.03.12.


Leginkább a paksi beruházás apropóján vált a közbeszéd részévé, hogy úgymond orosz gyarmat leszünk. Tényleg az leszünk? Attól függ, mit értünk ezen. Például biztos, hogy csak egy kedvezőtlen, hátrányos szerződés lehet gyarmati? Nem inkább akkor kell aggódnunk, ha feltűnően, gyanúsan jól fogunk járni vele? Közhelyek és lózungok puffogtatása helyett inkább gondolkodjunk el mindezen kicsit.

Gyarmatosításon a marxista alapú balos és a rasszista jobbos teóriák valami olyasmit értenek, hogy gonosz nagyhatalmak, háttérhatalmak vagy pocakos, szivarozó, karvalyorrú nagytőkések kizsákmányolják a szegény kis népeket, aztán eközben jól meggazdagodnak. Hogy ezeket imperialistáknak, globalistáknak vagy zsidóknak hívják, az a politikai kontextus függvénye. Felpuhítva, szódával hígítva, de ugyanezt gondolják az atomerőmű-projekt kapcsán is. Hogy ezen Putyin és háziasított oligarchái jó sokat keresnek, a magyar nemzetgazdaság viszont rosszul jár. De biztosan így van?

ITT OLVASHATÓ

NÉMET POLITIKUS: "ELSŐSORBAN ERDOGAN OKOLHATÓ A MENEKÜLTVÁLSÁGÉRT"

ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.12.

 
Annak ellenére, hogy Törökország felvásárolja a terrorszervezetek által illegálisan kitermelt olajat, az Európai Unió tárgyalásokat folytat és megállapodásokat köt Ankarával. Német politikusok szerint az EU ezzel saját értékeit árulja el, és felad mindent, aminek zászlaja alatt eddig összetartotta az európai országokat.
 
Sevim Dağdelen, török származású német politikus, a Die Linke képviselője a Russia Today hírügynökségnek adott interjú során úgy fogalmazott; az Európai Unió morális hanyatláson megy keresztül – annak érdekében, hogy megkapja Törökország segítségét a migrációs válság során, az Európai Unió figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Törökország támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Sőt, mi több, az EU készen áll arra, hogy előkészítse Ankara uniós csatlakozását, miközben tisztában van azzal, hogy Törökország olajat vásárol a terroristáktól.
 
Ez az Európai Unió erkölcsi csődjének jele. Az EU elveszítette értékeit. Emiatt nem lehet komolyan venni a csatlakozási tárgyalásokat. A menekültekkel kapcsolatos felelősség átruházásával egy olyan bűnözőre mint Erdogan, az EU teljes arcvesztést szenvedett. Elsősorban Erdogan okolható a menekültválságért.”
 

AZ ÉSZ ÚJABB TRÓNFOSZTÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Friss Róbert
2016.03.12.


Azért lesz valami szomorú bája annak, amint kedden, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén egy jobboldali, tekintélyelvű „új-arisztokrata” fog megemlékezni a polgári forradalom évfordulójáról, a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméiről. Egy olyan országban, ahol mind kevesebb a polgári szabadság, a polgári egyenlőség, a polgári testvériség. Egy olyan országban, amelynek vezetője volt annyira okos politikus, hogy kihasználja a nyugati demokrácia zavarodott toporgását, de nem bizonyult olyan bölcs államférfinak, hogy ne a jobboldali autoriter árral - még inkább az ár előtt -, hanem az ár ellen ússzon.
 
A magyar kormányfő porszem, de karizmatikus porszem a (nyugati) világban. Felsejlenek itt kősziklák is. Tömegek által ünnepelt önjelölt messiások, amint éppen azt kiabálják a politikai szószékekről, amit a tömegek hallani akarnak, és éppen úgy kiabálnak, ahogyan azt a tömeg hallani szeretné. A nép nevében zeng a „feszítsd meg a demokráciát!”. A populista inga éppen meghatározóan jobbra tart. Túlságosan is kileng, bár ezért nem a kiátkozott, de meg nem értett populus a felelős, inkább az azt kihasználó „új-arisztokrácia”. Mit tegyünk, ők is csupán esendő emberek...