2016. augusztus 25., csütörtök

ÉRVÉNYTELEN SZAVAZAT ÉS A BOJKOTT CSAK EGYÜTT ÉRHETI EL A NÉPSZAVAZÁS ÉRVÉNYTELENÍTÉSÉT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.24.


Az elmúlt napokban elkezdett bimbózni az igazi értelmiségi vita, amelyben a Fidesz népszavazását bojkottálók, és az érvénytelen szavazat mellett kardoskodók egy része ahelyett, hogy azon dolgozna, minél több embert meggyőzzön a népszavazás érvénytelenítéséről, azon vitatkozik, hogy a két egyenértékű taktika közül melyik az ellenzéki igazság!

Nem árulok el nagy titkot, én otthon fogok maradni október másodikán. Lusta vagyok, így nem fogok elbattyogni a szavazófülkéig csak azért, hogy érvénytelen szavazzak. Mély hallgatással fogok véleményt nyilvánítani. Talán még egy gyertyát is gyújtok. (Meg persze dolgozni fogunk aznap itt a Mércénél.)
Emellett persze nem tartom hazaárulásnak se az igen, se a nem szavazatot, hiszen az eltérő vélemény nem hazaárulás. Mégis mindenkit az érvénytelen szavazatra vagy a bojkottra biztatok, ennek pedig 8 oka van:
  • Ez a népszavazási kérdés jogilag nem releváns, nincs következménye.
  • Így lényegében egy biankó csekket adunk a kormánynak a nem szavazatok győzelme esetén, hogy mit cselekedjen a menekültek és az Európai Unió kapcsán, hiszen a jogilag lényegtelen és  a kampánnyal kiüresített kérdéseket bármilyen tartalommal megtöltheti a Fidesz egy esetleges győzelem után.
  • A népszavazás plakátjai, üzenetei, maga a Fidesz kampánya nem egy racionális vitát akar elősegíteni a menekültekkel való bánásmódról, az Európai Unióról, vagy a bevándorlás kérdéséről, hanem csupán a félelemre és a gyűlöletre játszik. Az pedig biztos nem lesz jó válasz, amit félelem és gyűlölet alapján adunk, még ha jogos is a félelmünk, vagy jogosnak is érezzük a gyűlöletünk.
  • Nem kínál a népszavazás maga, és a körülötte lévő kampány sem semmilyen érdemi megoldást az Európai Unió valóban létező gondjaira, és a menekültek helyzetére sem.
  • A valódi megoldások és a társadalmi vita indításának hiányában a népszavazás reális célja az a Fidesz részéről, hogy a félelmeink mentén magához kösse a választókat.
  • A kormány ehhez egy olyan témát választ, amelyben többségi támogatottságot érez. Nem a téma az ország szempontjából való fontossága, hanem nyerhetősége határozza meg a kérdést. Tehát a népszavazást és a menekültkérdést a kormány arra használja, hogy magához láncolja a szavazókat az egyetlen témában, amelyben többségi támogatottsággal rendelkezik.
  • A hatalompolitikai manipuláció mellett pedig nem lesz szó, és nem is kell a kormánynak az egészségügy és az oktatás katasztrofális helyzetéről, vagy a munkaerőhiányról, a gazdaság problémáiról és a szegénységről beszélnie.
  • Tehát ez a népszavazás, miközben a Fidesz hatalompolitikai céljait kiszolgálja, az ország számára létfontosságú problémakörökben nem kínál semmilyen megoldást.
Ezért lesz számomra ez a népszavazás egy két ikszes népszavazás: ahol vagy két iksszel a két rubrikába, vagy az otthonmaradással tudok szavazni az általam vélt helyes irány, a népszavazás érvénytelenítése mellett.

Én ezért biztatok mindenkit a bojkottra és az érvénytelen szavazatra. És emellett arra is biztatok mindenkit, tiszteljük egymás szavazatát, legyen az nem, igen, érvénytelen vagy bojkott! Sőt, ne csak tiszteljük, hanem támogassuk is, ha utóbbi kettőről van szó...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.