2016. november 29., kedd

VARGA MIHÁLYNAK ELMENT A MARADÉK JÓZAN ESZE VAGY MÁR SZÁMOLNI SEM TUD

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: aswood
2016.11.29.


"Magyarországon lezárult az alacsony munkabér időszaka".

Ezt tudta mondani a szájával a gazdasági miniszter. Azt is gyakran hangoztatják, hogy Orbán regnálása egyenlő az adócsökkentés kormányával.

A helyzet az, hogy egyik sem igaz.

A csodálatos béremelés után – ami, ugye, korszakzáró egyben –
az immár nem olcsó magyar minimálbér 83 ezer forint. Havonta.
Az, hogy mi olcsó és mi drága, nehéz megmondani – mivel általában keresettől, anyagi helyezettől függő szubjektív megítélésről beszélünk. Azt sem tudjuk, hogy személyesen Varga Mihálynak mit jelent az olcsóság fogalma. Persze a Pasa parkból, Rogán Antal szomszédságából bizonyosan más színben látja a világot – a bugyellárisban 4,2 millió megtakarítással, karcagi telkekkel, négy fővárosi ingatlannal, havi 11, milliós miniszteri fizetéssel. Túl sokat amúgy sem kellett bukódnia a munkaerőpiacon: '89-ben szerzett egy közgazdász diplomát, majd egy évvel később beült a parlamentbe, azóta se tette ki onnan a lábát. Megértjük, ha negyedszázad alatt némiképp elszakad a rögvalóságtól.

Ezért segítünk kicsit. Ma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint... – ja, nem, a hivatalos statisztikusok ugyanis egy éve nem mérik a létminimumot és a szegénységi küszöböt. Bizonyára azért, mert már nincs mit, akkora a jólét a gyorsnaszádon. Sebaj, közgazdász diplomát nem csak Varga tudott szerezni, kiszámolták mások a KSH helyett:
2016-ban 88 ezer forint a létminimum, vagyis ennyi pénz szükséges egy elfogadható, szegényes élethez.

Messzebb van ez a Pasa parktól, mint Mészáros Lőrinc a gázrezsótól...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.