2017. június 6., kedd

AZ EMBERI HÜLYESÉG 5 ALAPSZABÁLYA


MIVOLTMA BLOG
Szerző: Karaj Kisasszony
2017.06.05.


Hülyeség ellen nincs orvosság – tartja a mondás, a Kaliforniai Egyetem egykori gazdaságtörténet-professzora, Carlo M. Cipolla viszont úgy gondolja, hülyeség ellen nincs kifogás. Cipolla 1976-ban alapos esszét írt az emberiség legveszélyesebb, pusztító fegyveréről, a hülyeségről. 

Esszéjében, amelyről a Quartz-on olvashatunk, a hülyeségről, hülye emberekről értekezik és öt általános szabályt fejt ki, amelynek észben tartásával az okos emberek megelőzhetik a hülyeség okozta kellemetlenségeket.

Figyelem! A hülyeség itt nem összetévesztendő a butasággal, tudatlansággal vagy tanulatlansággal. A professzor esszéje azokról az emberekről szól, akik lusták gondolkodni és nem hajlandóak tanulni a hibáikból.

1. Mindig alábecsüljük, mennyi hülye ember van körülöttünk


Akárhányszor azt hiszed, hogy okos emberekkel vagy körülvéve egy szobában, annyiszor biztosan tévedsz: sokkal több hülye van körülötted annál, mint azt el tudod képzelni. Ne feltételezz csak azért sok észt valakiről, mert jó munkája, magas iskolai végzettsége vagy egyéb szimpatikus jó tulajdonsága van, ettől még nem biztos, hogy okos is! Hogy miért? A választ a második szabály adja meg: 

2. Az, hogy valaki istentelenül hülye vagy sem, mindentől független


Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. A hülyeség nem ismer nemet, bőrszínt, nemzetiséget, életkort, társadalmi rangot, befolyást. Lehetetlen megmondani, mennyi hülye ember létezik, a hülyeségnek nincsenek külső jelei – a hülyeség ott rejtőzik mindenkiben, csak rajtad múlik, hogyan hozod felszínre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.