2017. június 30., péntek

KÉT AUDIVAL A GYEREKÉHSÉG ELLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsidai Péter
2017.06.29.


Ellentmondásosan nyilatkozott a gyerekéhezés ellen küzdő miniszterelnöki főtanácsadó, amikor arról kérdeztük: miért használ két A6-os Audit, s ez mennyibe kerül az adófizetőknek?

Továbbra is meglehetősen zavaros módon használ szolgálati autókat a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnöke, a miniszterelnök egyik főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa. Lapunk most megpróbálta tisztázni a helyzetet, de az eddig ismertnél is kuszább viszonyokra bukkantunk. Ami biztos: Hegedűs Zsuzsa ma is két Audi A6-ost használva harcol a gyermekéhezés ellen. Az egyik autó ráadásul az általa vezetett alapítvány tulajdonába kerül a napokban, noha az alapító okirata szerint a szervezet kocsikra nem költhet, és ezt Hegedűs is többször kijelentette.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökét olykor fekete, máskor pedig ezüst színű Audi A6-os személygépkocsival szállítják. Mint azt Hegedűs lapunk érdeklődésére elmondta, a fekete Audit 2010. júniusától használja, amióta kinevezték – havi egymillió forintos fizetésért – Orbán Viktor főtanácsadójának. Ez az autó, gépkocsivezetővel együtt, a miniszterelnök utasítására áll rendelkezésére. A jármű 2007-es évjáratú és több mint 440 ezer kilométert futott. A másik – 2009-es évjáratú, 240 ezer kilométert futott – ezüst Audi nem a kormányzati flottába tartozik. Azt a Porsche Hungaria ajánlotta fel használatra a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványnak.

A Porsche Hungaria felajánlása nem független attól, hogy az állam szerződött szervizpartnere, oda viszi a javíttatni az autókat a kormányzati flottát kezelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). Amikor pedig a Hegedűs fekete, állami Audiját szervizelték, szervizelték, akkor az ezüst színű Audit kapta csereautónak – szokatlanul gáláns feltételekkel. A kocsit ugyanis nem csak a szervizelés idején, hanem mindig használhatja: a csereautó valójában ajándékautó.

„A KEF minden hivatalos szolgálati gépkocsi esetében köteles csereautót biztosítani, amikor a szolgálati autó javításra, szervizelésre szorul. Tekintettel arra, hogy a 2013. május 15-én a Porsche Hungaria által felajánlott gépjármű tárolását a KEF önkéntesen vállalta, ezért ez a gépkocsi tölti be a csereautó szerepét” – fogalmazott a Népszava megkeresésére Hegedűs Zsuzsa. Vagyis a kormányflottához tartozó A6-os szervizelése esetén a Porsche Hungaria cserekocsit ad a főtanácsadónak, méghozzá úgy, hogy azt vissza se kéri a szerviz után, hanem rábízzák egy másik szervezetre, és engedik szabadon használni.

S ha ez nem lenne elég: a szerviz arra is hajlandó, hogy a csereautó üzemeltetési költségeit is állja. Hegedűstől megtudtuk ugyanis, hogy a Porsche Hungaria az ezüst Audi A6-os teljes üzemelési és egyéb költéségét is vállalta a tankoláson kívül 2013 óta. De szerencse is, hogy a cég ilyen nagyvonalú, mert a gyerekéhezés ellen küzdő szervezet nem is költhetne autózásra. „Az alapító okiratba, javaslatomra bekerült, hogy az alapítvány semmilyen infrastrukturális jellegű (telefon, internet, gépjármű, banki stb.) költségeket nem finanszíroz az alapítvány céljait támogató adományokból” – szögezte le Hegedűs Zsuzsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.