2017. június 30., péntek

MERKELLEL A NYUGATI SZÖVETSÉGESEK, ERDOGANNAL ORBÁN TALÁLKOZIK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.06.30.


Elfogadhatatlan számunkra, ahogy a német politikusok provokatív és félrevezető nyilatkozatokat tesznek elnökünk, Erdogan érkezése előtt a G20-ak hamburgi találkozójához időzítve – áll a török elnöki szóvivő közleményében, amelyről TimeTürk számol be.

A szóvivő szövegében még az is ott áll, hogy épp a németek akarják kioktatni demokráciából, emberi jogokból és szabadságszeretetből a törököket, mikor elnöküknek nem adnak lehetőséget a török kisebbségekkel való találkozóra. Tegyük hozzá nagygyűlésről lenne szó. Orbán Viktor pedig épp most érkezett Ankarába magyar-török közös kormányülést tartani 72 fős delegációval kibővítve. S ezzel a közleménnyel egyidőben adta ki az elnöki szóvivő az Orbán Viktorral tartott találkozóra vonatkozót is. Ebből megtudtuk, hogy a kormányülést üzleti fórum követi ma, s ezek célja a két ország közti sokoldalú kapcsolatok kibővítése és elmélyítése.

Persze sokkal több török sajtóorgánum (pl.: Sabah) hozta le azt a fotót, amelyiken Orbán Viktor a török válogatott dedikálásával és az ő nevével hímzett mezt éppen átveszi török kollégájától. Binali Yildirim kormányfő tudta, mi partnere hobbija és ezzel a meglepetéssel akart neki kedveskedni. A lapok kommentárja szerint ez sikerült. Yildirim népes vacsorát adott Orbán Viktor tiszteletére. Ma pedig Recep Tayip Erdogan elnökkel találkozik a magyar kormányfő.

Donald Trump minden bizonnyal találkozni fog Orbán Viktorral is Varsóban, a G20-ak hamburgi találkozója előtt – olvasható a The Guardianben. Trump azért utazik többek között a lengyel fővárosba, hogy a közép- és kelet-európai országok vezetőivel tárgyaljon. A brit lap ezt úgy tálalja, nem elég, hogy a párizsi klímaszerződés trumpi kivonulása miatt éles ellentét feszül Európa és az Egyesült Államok között, s amit egyébiránt nem is fog szőnyeg alá söpörni Angela Merkel, hanem még ott van neki Európa megosztottsága is, amit a menekültpolitika okoz. Trump varsói találkozója ezt a megosztottságot mélyítheti...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.